Metodický list pro první soustředění kombinované formy Bc. studia předmětu DAˇNOVÝ SYSTÉM V ČR

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Metodický list pro první soustředění kombinované formy Bc. studia předmětu DAˇNOVÝ SYSTÉM V ČR"

Transkript

1 Metodický list pro první soustředění kombinované formy Bc. studia předmětu DAˇNOVÝ SYSTÉM V ČR 2012 (3 soustředění) Název tématického celku : Daňový systém ČR a jeho geneze, daně, základní pojmy a prvky daňové techniky a návaznost daní na jednotlivé subsystémy sociálního pojištění. Cíl : Cílem tohoto tématického celku je seznámit studenty se strukturou a genezí Daňového systému ČR, vysvětlit jim základní pojmy a prvky daňové techniky a mechanismus fungování jednotlivých subsystémů sociálního pojištění. Tento tématický celek je rozložen do následujících dílčích témat : 1. Daňový systém ČR a jeho geneze. 2. Základní prvky daňové techniky. 3. Veřejné zdravotní pojištění. 4. Pojistné na sociální zabezpečení. K prvnímu z těchto dílčích témat si prostudujte : VANČUROVÁ,A.-LÁCHOVÁ,L. Daňový systém ČR 2010 aneb učebnice daňového práva. Kapitola 2. s Praha : VOX, s. ISBN Daňový systém a požadavky na něho kladené. 2. Čistá, složená a konsolidovaná daňová kvóta. 3. Daňová harmonizace, konkurence a koordinace. 4. Geneze daňového systému ČR. 1. daň; 2. poplatek; 3. daňová kvóta; 4. daňová spravedlnost; 5. daňové principy; 6. daňová efektivnost; 7. právní perfektnost; 8. jednoduchost a srozumitelnost; 9. daňová konkurence; 10. daňová harmonizace; 11. daňová koordinace; 12. přímé daně; 13. nepřímé daně; 14. clo; 15. daň svěřená a daň sdílená.

2 1. Charakterizujte pojmy daň, poplatek, clo. 2. Vysvětlete, jaké jsou požadavky kladené na daňový systém. 3. Vysvětlete konstrukci ukazatelů daňové kvóty. 4. Vysvětlete princip platební schopnosti a prospěchu. 5. Vysvětlete obsah pojmů daňová harmonizace, konkurence a koordinace. 6. Uveďte a vysvětlete druhy sazeb daně. 7. Charakterizujte přímé a nepřímé daně. 8. Vysvětlete, co jsou to daň svěřená a daň sdílená. Ke druhému z těchto dílčích témat si prostudujte : VANČUROVÁ,A.-LÁCHOVÁ,L. Daňový systém ČR 2010 aneb učebnice daňového práva. Kapitola 1. s Praha : VOX, s. ISBN Vlastnosti a funkce daní. 2. Konstrukční prvky daně. 3. Základ daně. 4. Sazby daně a jejich algoritmy. 5. Klasifikace daní. 6. Techniky (způsoby) výběru daně. 1. fiskální, alokační, redistribuční, stimulační a stabilizační funkce daní; 2. objekt a subjekt daně; 3. předmět daně; 4. základ daně; 5. dílčí základ daně; 6. nezdanitelné části a další položky snižující základ daně; 7. položky zvyšující základ daně; 8. sazba daně; 9. slevy na dani; 10. daň z hlavy; 11. daň majetková; 12. daně z příjmů; 13. daně ze spotřeby; 14. osvobození od daně; 15. zdaňovací období; 16. daňové přiznání; 17. zálohy na daň.

3 1. Charakterizujte vlastnosti a vysvětlete funkce daní. 2. Vyjmenujte a vysvětlete základní konstrukční prvky daně. 3. Vysvětlete rozdíly v pojmech daňový objekt a subjekt daně. 4. Charakterizujte majetkové daně, daně z příjmů, daně ze spotřeby a daně z hlavy. 5. Vysvětlete, co je to zdaňovací období. 6. Uveďte a vysvětlete druhy sazeb daně. 7. Uveďte postup při úpravě zdanitelného důchodu na základ daně. 8. Uveďte, jaké znáte standardní a nestandardní úlevy na dani. 9. Uveďte, jaké znáte slevy na dani. 10. Uveďte způsoby (techniky výběru daně). K třetímu z těchto dílčích témat si prostudujte : VYBÍHAL,V. a kol. Mzdové účetnictví 2012, praktický průvodce. Kapitola 4. s Praha : GRADA Publishing, s. ISBN Osobní rozsah zdravotního pojištění. 2. Plátci pojistného. 3. Povinnosti pojištěnců. 4. Povinnosti zaměstnavatelů a státu. 5. Vyměřovací základ. 6. Výše, splatnost a způsob placení pojistného. 1. pojištěnec, zaměstnavatel a stát; 2. povinnosti zaměstnance; 3. povinnosti OSVČ; 4. oznamovací povinnost; 5. vyměřovací základ; 6. zúčtovaný příjem; 7. minimální a maximální vyměřovací základ. 1. Charakterizujte a vysvětlete okruh plátců pojistného. 2. Uveďte základní povinnosti pojištěnců. 3. Uveďte základní povinnosti zaměstnavatelů a státu. 4. Vysvětlete pojmy vyměřovací základ, minimální a maximální vyměřovací základ. 5. Uveďte výši pojistného u OSVČ, OBZP, zaměstnanců a zaměstnavatelů. 6. Uveďte způsoby placení pojistného.

4 Ke čtvrtému z těchto dílčích témat si prostudujte : VYBÍHAL,V. a kol. Mzdové účetnictví 2012, praktický průvodce. Kapitola 5. s Praha : GRADA Publishing, s. ISBN Rozhodné období, sazby, odvod a splatnost pojistného. 2. Vyměřovací základ pro zaměstnavatele a zaměstnance. 3. Vyměřovací základ a pojistné osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ). 4. Vyměřovací základ a pojistné osoby dobrovolně účastné důchodového pojištění (ODÚDP). 5. Poplatníci pojistného. 6. Způsob placení a povolení splátek pojistného. 7. Sankční platby. 1. rozhodné období; 2. vyměřovací základ; 3. maximální vyměřovací základ; 4. minimální měsíční vyměřovací základ; 5. hlavní a vedlejší samostatná výdělečná činnost; 6. poplatník pojistného; 7. přehled o příjmech a výdajích; 8. registr pojištěnců; 9. sankční platby (penále, pokuty a přirážky). 1. Uveďte, co je účelem placení pojistného na sociální zabezpečení. 2. Uveďte, kdo je poplatníkem pojistného na sociální zabezpečení. 3. Uveďte, co je vyměřovacím základem pojistného na sociální zabezpečení. 4. Vysvětlete, co je to maximální vyměřovací základ. 5. Vysvětlete způsoby placení pojistného a popište mechanismus povolení splátek pojistného.

5 Metodický list pro druhé soustředění kombinované formy Bc. studia předmětu DAŇOVÝ SYSTÉM ČR Název tématického celku : Daně z příjmů. Cíl : Cílem tohoto tématického celku je seznámit studenty s mechanismem fungování, režimy zdaňování, technikami výběru daně a daňovými instrumenty uplatňovanými při zdaňování příjmů fyzických a právnických osob v podmínkách ČR. Nedílnou součástí tématického celku je zvládnout problematiku odpisování majetku, daňově uznatelných a neuznatelných nákladů, rezerv, odpisu pohledávek a tvorby opravných položek. Tento tématický celek je rozložen do následujících dílčích témat : 1. Poplatník daně, předmět daně, příjmy osvobozené od daně, metodika stanovení základu daně, slevy na dani, daňové přiznání a placení daně. 2. Zdaňování příjmů fyzických osob ze závislé činnosti. 3. Zdaňování příjmů fyzických osob z nezávislé činnosti. 4. Zdaňování příjmů právnických osob. 5. Daňové odpisování majetku. 6. Daňový odpis pohledávek, tvorba opravných položek a rezervy na opravy hmotného majetku. K prvnímu z těchto dílčích témat si prostudujte : VYBÍHAL,V. Zdaňování příjmů fyzických osob 2010, praktický průvodce. Kapitoly 2, 3, 4 a 5. s PRAHA : GRADA Publishing, s. ISBN Poplatník daně z příjmů fyzických osob, rezident a nerezident. 2. Předmět daně z příjmů fyzických osob, vymezení druhů příjmů. 3. Příjmy, které nejsou předmětem daně. 4. Oceňování nepeněžních příjmů. 5. Příjmy osvobozené od daně (především příjmy z prodeje nemovitostí a movitých věcí, příjmy z loterií, sázek, her a soutěží, příjmy z prodeje cenných papírů, příjmy z úroků). 6. Metodika stanovení základu daně fyzické osoby. 7. Souhrn dílčích základů daně, nezdanitelné části základu daně a odčitatelné položky. 8. Slevy na dani včetně daňového zvýhodnění na dítě. 9. Podmínky a termíny podání přiznání k dani z příjmů fyzických osob. 10. Výpočet výše zálohy na daň podle poslední známé daňové povinnosti. 11. Způsoby placení daně. 12. Posečkání daně, povolení splátek a sankce při nedodržení režimu platby daně.

6 1. Poplatník s neomezenou daňovou povinností (rezident). 2. Poplatník s omezenou daňovou povinností (nerezident). 3. Osoba obvykle se zdržující na území ČR. 4. Předmět daně. 5. Ocenění nepeněžních příjmů. 6. Spojené osoby. 7. Příjmy osvobozené od daně. 8. Příjem, superhrubý příjem, dílčí základ daně, základ daně. 9. Daňová ztráta. 10. Nezdanitelné části základu daně. 11. Odčitatelné položky. 12. Slevy na dani. 13. Daňové zvýhodnění na dítě. 13. Přiznání k daní. 14. Záloha na daň. 15. Placení daně. 16. Sankce. 17. Posečkání daně. 1. Uveďte a vysvětlete, kdo je poplatníkem daně z příjmů fyzických osob (včetně vymezení pojmů rezident a nerezident). 2. Uveďte, které druhy příjmů jsou předmět daně z příjmů fyzických osob. 3. Vysvětlete, jak se oceňují nepeněžní příjmy. 4. Uveďte, které osoby se považují za tzv. spojené. 5. Vysvětlete, za jakých podmínek jsou od daně z příjmů osvobozeny příjmy z prodeje nemovitostí. 6. Vysvětlete, za jakých podmínek jsou od daně z příjmů osvobozeny příjmy z prodeje movitých věcí. 7. Popište a vysvětlete metodiku stanovení základu daně fyzické osoby. 8. Uveďte a vysvětlete jednotlivé nezdanitelné části základu daně. 9. Uveďte a vysvětlete položky odčitatelné od základu daně. 10. Vysvětlete, jaké jsou možnosti snížení daně o slevy na dani. 11. Uveďte, kdo je povinen podat přiznání k dani z příjmů fyzických osob. 12. Uveďte termíny podání přiznání k dani z příjmů fyzických osob. 13. Vysvětlete mechanismus výpočtu zálohy na daň podle poslední známé daňové povinnosti. 14. Uveďte, jaké znáte způsoby placení daně z příjmů. 15. Uveďte, jaké znáte sankce při nedodržení režimu platby daně. K druhému z těchto dílčích témat si prostudujte : VYBÍHAL,V. Zdaňování příjmů fyzických osob 2010, praktický průvodce. Kapitola 6. s Praha : GRADA Publishing, s. ISBN

7 1. Vymezení pojmu příjmy ze závislé činnosti a funkční požitky. 2. Daňové režimy a techniky výběru daně z příjmů ze závislé činnosti. 3. Metodika výpočtu zálohy na daň z příjmů ze závislé činnosti. 4. Roční zúčtování záloh na daň a daňového zvýhodnění. 5. Pojistné režimy v metodice výpočtu daňové povinnosti. 6. Zdaňování příjmů ve formě odměn členů statutárních orgánů právnických osob. 7. Zdaňování příjmů z dohod o provedení práce a o pracovní činnosti. 8. Příjmy ze závislé činnosti a z funkčních požitků, které nejsou předmětem daně nebo jsou od daně osvobozeny. 9. Metodický postup stanovení výše náhrady ze mzdy a dávek nemocenského pojištění. 1. Příjem ze závislé činnosti. 2. Funkční požitek. 3. Prohlášení k dani. 4. Režim daně. 5. Technika výběru daně. 6. Daňový bonus. 7. Záloha na daň. 8. Srážková daň. 9. Samostatný základ daně. 10. Dohoda o pracovní činnosti. 11. Dohoda o provedení práce. 12. Tantiéma. 13. Náhrada ze mzdy. 14. Dávky nemocenského pojištění. 15. Zdaňovací období. 1. Vysvětlete, co jsou to příjmy ze závislé činnosti a z funkčních požitků. 2. Uveďte, které znáte režimy zdanění a techniky výběru daně z příjmů ze závislé činnosti. 3. Uveďte postup pro výpočet zálohy na daň z příjmů ze závislé činnosti. 4. Uveďte a vysvětlete postup ročního zúčtování záloh na daň a daňového zvýhodnění na děti. 5. Vysvětlete, jaké pojistné režimy se uplatňují při zdaňování příjmů ze závislé činnosti. 6. Vysvětlete, k čemu slouží prohlášení k dani. 7. Vysvětlete, jak se zdaňují příjmy z dohod o provedení práce, z dohod o pracovní činnosti a z odměn členů statutárních orgánů právnických osob. 8. Uveďte, které příjmy zaměstnance nejsou předmětem daně nebo jsou od daně z příjmů osvobozeny. Ke třetímu z těchto dílčích témat si prostudujte : VYBÍHAL,V. Zdaňování příjmů fyzických osob 2010, praktický průvodce. Kapitola 7. s Praha : Grada Publishing, s. ISBN

8 1. Vymezení příjmů z podnikání a z jiné samostatné výdělečné činnosti. 2. Daňová evidence. 3. Daňové režimy a techniky výběru daně z příjmů z podnikání a z jiné samostatné výdělečné činnosti. 4. Zdaňování příjmů společníků v.o.s. a komplementářů k.s. 5. Daň stanovená paušální částkou správcem daně. 6. Výdaje stanovené procentem z příjmů. 7. Rozdělování příjmů a výdajů spoluvlastníků. 8. Rozdělování příjmů a výdajů účastníků sdružení fyzických osob. 9. Rozdělování příjmů a výdajů na spolupracující osoby. 10. Vymezení příjmů z kapitálového majetku. 11. Režimy zdanění a techniky výběru daně z příjmů z kapitálového majetku. 12. Zdaňování příjmů z pronájmu. 13. Vymezení tzv. ostatních příjmů. 14. Režimy zdanění a techniky výběru daně z ostatních příjmů. 1. Podnikání. 2. Jiná samostatná výdělečná činnost. 3. Kapitálový majetek. 4. Pronájem. 5. Příjem z jiného podnikání. 6. Příjem z výkonu nezávislého povolání. 7. Daňová evidence. 8. Oceňování majetku a závazků. 9. Daň stanovená paušální částkou. 10. Paušální výdaje (stanovené procentem z příjmů). 11. Sdružení fyzických osob. 12. Spolupracující osoba. 13. Příležitostný pronájem. 14. Vypořádací podíl. 15. Podíl na likvidačním zůstatku. 1. Uveďte strukturu příjmů z podnikání a z jiné samostatné výdělečné činnosti. 2. Uveďte a vysvětlete režimy zdanění a techniky výběru daně z příjmů z podnikání a z jiné samostatné výdělečné činnosti. 3. Vysvětlete, k čemu slouží a jaké úkony zahrnuje daňová evidence. 4. Uveďte zásady zdaňování příjmů společníků v.o.s. a komplementářů k.s. 5. Vysvětlete podmínky výběru daně na základě daně stanovené paušální částkou správcem daně. 6. Uveďte, v jaké výši a u kterých druhů příjmu lze uplatnit výdaje stanovené procentem z příjmů. 7. Vysvětlete mechanismus a metodiku rozdělování příjmů a výdajů spoluvlastníků. 8. Vysvětlete možnosti rozdělování příjmů a výdajů účastníků sdružení fyzických osob. 9. Uveďte podmínky, za kterých lze rozdělovat příjmy a výdaje na spolupracující osoby. 10. Vysvětlete techniky výběru daně a režimy zdanění u příjmů z kapitálového majetku.

9 11. Vysvětlete, jak se zdaňují příjmy z pronájmu. 12. Vysvětlete techniky výběru daně a režimy zdanění u tzv. ostatních příjmů. Ke čtvrtému z těchto dílčích témat si prostudujte : VANČUROVÁ,a-LÁCHOVÁ,L. Daňový systém ČR 2010 aneb učebnice daňového práva. Kapitola 4. s , s Praha : VOX, s. ISBN Poplatník daně z příjmů právnických osob (rezident, nerezident). 2. Příjmy, které jsou nebo nejsou předmětem daně. 3. Alternativy zdaňovacího období u právnických osob. 4. Příjmy osvobozené od daně. 5. Metodika stanovení základu daně. 6. Specifika úprav základu daně u nepodnikajících právnických osob. 7. Sazby daně, zálohové období a přiznání k dani z příjmů právnických osob. 8. Daňově uznatelné a neuznatelné náklady. 1. Rezident a nerezident. 2. Podnikající a nepodnikající právnická osoba. 3. Kalendářní rok. 4. Hospodářský rok. 5. Účetní období jako zdaňovací období. 6. Předmět daně. 7. Příjmy osvobozené od daně. 8. Transformace účetního výsledku hospodaření na základ daně. 9. Samostatný základ daně. 10. Položky připočitatelné (zvyšující základ daně). 11. Položky odčitatelné (snižující základ daně). 12. Poslední známá daňová povinnost. 13. Řádné, opravné a dodatečné přiznání. 14. Daňová uznatelnost nákladů. 1. Vysvětlete pojmy rezident a nerezident. 2. Uveďte, jak může být vymezeno zdaňovací období právnické osoby (alternativy). 3. Uveďte, co se rozumí hospodářským rokem a účetním obdobím z hlediska vymezení zdaňovacího období. 4. Uveďte, co je a co není předmětem daně z příjmů právnických osob. 5. Uveďte, jaká znáte specifika předmětu daně a úpravy základu daně u nepodnikajících právnických osob. 6. Popište a vysvětlete metodiku stanovení základu daně právnické osoby. 7. Vysvětlete, co je to řádné, opravné a dodatečné daňové přiznání. 8. Uveďte příklady daňově uznatelných a daňově neuznatelných nákladů. K pátému z těchto dílčích témat si prostudujte : VYBÍHAL,V. Zdaňování příjmů fyzických osob 2010, praktický průvodce. Kapitola 9. s ISBN

10 1. Vymezení hmotného a nehmotného majetku. 2. Zásady odpisování. 3. Vstupní cena, zvýšená vstupní cena a zůstatková cena. 4. Doba odpisování. 5. Způsoby a metody odpisování. 6. Odpisy nehmotného majetku. 7. Závazné posouzení skutečnosti, zda je zásah do majetku technickým zhodnocením. 8. Případové studie stanovení daňových odpisů. 1. Objekt a subjekt odpisování. 2. Hmotný majetek. 3. Nehmotný majetek. 4. Vstupní cena. 5. Zvýšená vstupní cena. 6. Zůstatková cena majetku. 7. Doba odpisování. 8. Standardní klasifikace produkce. 9. Metody odpisování. 10. Rovnoměrný a zrychlený způsob odpisování. 11. Maximální roční odpisová sazba. 12. Koeficient pro zrychlené odpisování. 1. Vysvětlete, co se rozumí hmotným a nehmotným majetkem. 2. Uveďte zásady odpisování. 3. Uveďte, co se rozumí vstupní cenou, zvýšenou vstupní cenou a zůstatkovou cenou majetku. 4. Uveďte dobu odpisování podle jednotlivých odpisových skupin. 5. Vysvětlete metody a způsoby odpisování. 6. Vysvětlete, jak se odpisuje nehmotný majetek. K šestému z těchto dílčích témat si prostudujte : VYBÍHAL,V. Zdaňování příjmů fyzických osob 2010, praktický průvodce. Kapitola 10. a 11. s Praha : GRADA Publishing, s ISBN

11 1. Postupný odpis pohledávek. 2. Postupný odpis opravných položek k pohledávkám. 3. Jednorázový odpis pohledávek. 4. Opravné položky k pohledávkám za dlužníky v insolvenčním řízení. 5. Opravné položky k pohledávkám z titulu ručení za celní dluh. 6. Případová studie řešení pohledávek a tvorby opravných položek. 7. Zásady tvorby a stanovení výše rezerv. 8. Rezerva na opravy hmotného majetku. 1. Odpis pohledávky. 2. Pohledávky po lhůtě splatnosti. 3. Opravná položka. 4. Rozvahová hodnota pohledávky. 5. Lhůta splatnosti pohledávky. 6. Rozhodčí, správní, soudní a insolvenční řízení. 7. Rezervy. 1. Vysvětlete, co je to odpis pohledávky. 2. Vysvětlete režim postupného odpisu opravných položek k nepromlčeným pohledávkám. 3. Vysvětlete, co se rozumí opravnými položkami. 4. Vysvětlete, co se rozumí rozvahovou hodnotou pohledávky. 5. Uveďte, ke kterým pohledávkám nelze tvořit opravné položky. 6. Popište a vysvětlete jednorázový odpis pohledávek.

12 Metodický list pro třetí soustředění kombinované formy Bc. studia předmětu DAŇOVÝ SYSTÉM ČR Název tématického celku : Nepřímé daně a přímé daně majetkového typu. Cíl : Cílem tohoto tématického celku je seznámit studenty s mechanismem fungování nepřímých daní a přímých daní majetkového typu v podmínkách ČR. Studenti získají základní orientaci v oblasti selektivního zdanění ze spotřeby, daně z přidané hodnoty, daně z nemovitostí, daně silniční, daně dědické, daně darovací a daně z převodu nemovitostí. Tento tématický celek je rozložen do následujících dílčích témat : 1. Selektivní daně ze spotřeby. 2. Daň z přidané hodnoty. 3. Daň z nemovitostí. 4. Daň silniční. 5. Daň dědická, daň darovací a daň z převodu nemovitostí. K prvnímu z těchto dílčích témat si prostudujte : VANČUROVÁ,a-LÁCHOVÁ,L. Daňový systém ČR 2010 aneb učebnice daňového práva. Kapitola 7. s Praha : VOX, s. ISBN Charakteristika cla, celních dluhů a celních režimů při dovozu a vývozu zboží. 2. Spotřební daně, jejich předmět a vznik daňové povinnosti. 3. Daňové sklady. 4. Plátci spotřebních daní. 5. Výpočet výše spotřebních daní. 6. Termíny podání přiznání k dani a splatnost spotřebních daní. 7. Daně k ochraně životního prostředí (energetické daně). 1. clo a celní hodnota; 2. celní dluh a celní režim; 3. daňový sklad; 4. plátci spotřebních daní; 5. předmět spotřebních daní; 6. základ daně a sazby daně; 7. zdaňovací období, daňové přiznání a splatnost daně; 8. vznik daňové povinnosti u spotřebních daní; 9. daně k ochraně životního prostředí.

13 1. Vysvětlete pojmy clo, celní hodnota, celní dluh. 2. Uveďte splatnost cla, daní a poplatků vybíraných při dovozu. 3. Vysvětlete jednotlivé celní režimy při dovozu a vývozu zboží. 4. Uveďte, co je předmětem spotřebních daní. 5. Uveďte, kdy vzniká daňová povinnost u spotřebních daní. 6. Vysvětlete, co je to daňový sklad. 7. Vypočtěte spotřební daň z minerálních olejů, lihu, piva, vína a meziproduktů a tabákových výrobků. 8. Uveďte délku zdaňovacího období, termín podání přiznání k dani a splatnost jednotlivých spotřebních daní. 9. Uveďte, co je předmětem a základem daně u daní k ochraně životního prostředí (energetických daní). Ke druhému z těchto dílčích témat si prostudujte : VANČUROVÁ,A.-LÁCHOVÁ,L. Daňový systém ČR 2010 aneb učebnice daňového práva. Kapitola 8. s Praha : VOX, s. ISBN Předmět daně. 2. Osoby povinné k dani a plátci daně. 3. Základ daně a sazby daně. 4. Osvobozená plnění bez nároku a s nárokem na odpočet daně. 5. Daňové doklady. 6. Povinnost přiznat a odvést daň. 7. Dodání a pořízení zboží, intrakomunitární plnění, dovoz a vývoz zboží. 8. Poskytování a přijímání služeb. 9. Nárok na odpočet daně, krácení nároku na odpočet daně a výpočet daňové povinnosti. 10. Vrácení daně. 1. přidaná hodnota; 2. vstupy a výstupy; 3. zdanitelné plnění; 4. osvobozené plnění bez nároku a s nárokem na odpočet; 5. dodání zboží; 6. poskytnutí služby; 7. ekonomická činnost; 8. osoba povinná k dani; 9. zahraniční osoba; 10. osoba registrovaná k dani; 11. plátce daně; 12. obrat; 13. registrace plátce; 14. sazba daně základní a snížená; 15. místo a uskutečnění plnění; 16. zdaňovací období; 17. odpočet daně;

14 18. nárok na odpočet; 19. krácení odpočtu daně; 20. plnění; 21. intrakomunitární plnění; 22. princip země původu; 23. princip země spotřeby; 24. dodání zboží do jiného členského státu; 25. pořízení zboží z jiného členského státu; 26. dovoz zboží; 27. vývoz zboží; 28. daňové doklady; 29. nadměrný odpočet; 30. vlastní daňová povinnost; 31. vrácení daně; 32. koeficient nároku na odpočet daně. 1. Vysvětlete, co je to přidaná hodnota. 2. Vysvětlete, co se rozumí vlastní daňovou povinnost a nadměrným odpočtem. 3. Vysvětlete, co je předmětem daně z přidané hodnoty. 4. Uveďte, co je považováno za ekonomickou činnost pro účely DPH. 5. Uveďte, co je to zdanitelné plnění. 6. Vysvětlete, co jsou to osoby povinné k dani a plátci daně. 7. Uveďte podmínky registrace osoby k DPH. 8. Uveďte příklady zdanitelných plnění podléhajících snížené sazbě daně. 9. Uveďte, co zahrnuje základ daně. 10. Uveďte základní pravidla pro místo plnění u dodání zboží. 11. Uveďte základní pravidla intrakomunitárního dodání zboží. 12. Vysvětlete principy země určení a země původu. 13. Uveďte, co se rozumí dovozem a vývozem zboží. 14. Vysvětlete pravidla pro poskytování a přijímání služeb a pro vývoz služeb. 15. Uveďte, jak je u DPH vymezeno zdaňovací období. 16. Uveďte zásady evidence daně na vstupu a daně na výstupu. 17. Vysvětlete systém krácení nároku na odpočet daně včetně způsobu výpočtu koeficientu.. Ke třetímu z těchto dílčích témat si prostudujte : VANČUROVÁ,a-LÁCHOVÁ,L. Daňový systém ČR 2010 aneb učebnice daňového práva. Kapitola 9. s Praha : VOX, s. ISBN Poplatník daně z pozemků a daně ze staveb. 2. Předmět daně z pozemků a daně ze staveb. 3. Zdaňování jednotlivých druhů pozemků (metodika a výpočet). 4. Zdaňování jednotlivých druhů staveb (metodika a výpočet).

15 5. Uplatňování sazbových zvýšení a koeficientů. 6. Zdaňovací období, daňové přiznání a splatnost daně. 1. poplatník daně; 2. předmět daně; 3. základ daně; 4. druh pozemku a stavby; 5. sazba daně; 6. korekční koeficienty; 7. sazbová zvýšení; 8. stavební pozemek; 9. půdorys; 10. příslušenství stavby; 11. zdaňovací období; 12. daňové přiznání. 1.Uveďte, kdo je poplatníkem daně z pozemků a daně ze staveb. 2. Uveďte, které druhy pozemků jsou předmětem daně z pozemků. 3.Uveďte, které druhy staveb jsou předmětem daně ze staveb. 4.Uveďte, co je základem daně z pozemků a daně ze staveb. 5.Uveďte, u kterých druhů pozemků a staveb se uplatňují korekční koeficienty a sazbová zvýšení. 6.Uveďte, jak se zdaňují jednotlivé druhy pozemků. 7. Uveďte, jak se zdaňují jednotlivé druhy staveb. 8. Uveďte termíny přiznání k dani a splatnosti daně. Ke čtvrtému z těchto dílčích témat si prostudujte : VANČUROVÁ,A.-LÁCHOVÁ,L. Daňový systém ČR 2010 aneb učebnice daňového práva. Kapitola 7. s Praha : VOX, s. ISBN Poplatník silniční daně. 2. Předmět silniční daně. 3. Základ daně. 4. Sazby daně, možnosti jejich zvýšení a snížení. 5. Slevy na dani. 6. Zálohy na daň, splatnost daně a daňové přiznání. 1. provozovatel vozidla; 2. základ daně; 3. vznik a zánik daňové povinnosti; 4. kombinovaná doprava.

16 1. Uveďte, kdo je poplatníkem silniční daně. 2. Uveďte, co je předmětem silniční daně. 3. Uveďte, co je základem daně silniční. 4. Uveďte, ve kterých případech se uplatňuje snížení, resp. zvýšení sazby daně. 5. Vysvětlete vznik a zánik daňové povinnosti. 6. Vysvětlete princip slevy na dani z titulu kombinované přepravy. 7. Vysvětlete mechanismus fungování záloh na daň silniční. K pátému z těchto dílčích témat si prostudujte : VANČUROVÁ,A-LÁCHOVÁ,L. Daňový systém ČR 2010 aneb učebnice daňového práva. Kapitola 9. s Praha : VOX, s. ISBN Poplatník daně dědické, daně darovací a daně z převodu nemovitostí. 2. Předmět daně dědické, daně darovací a daně z převodu nemovitostí. 3. Základ daně dědické, daně darovací a daně z převodu nemovitostí. 4. Systém osvobození od daně dědické a darovací. 5. Konstrukce sazeb daně. 6. Položky snižující základ daně. 7. Výběr daní z převodu majetku. 1. dědic a zůstavitel; 2. skupiny příbuzenského vztahu; 3. nemovitost a movitý majetek; 4. převod a přechod nemovitostí; 5. převodové daně; 6. vklad do katastru nemovitostí. 1. Uveďte, kdo je poplatníkem daně dědické a co je předmětem této daně. 2. Vysvětlete rozdělení poplatníků do skupin podle příbuzenského vztahu. 3. Uveďte, jak se stanoví základ daně dědické a o jaké položky lze tento základ daně snížit. 4. Uveďte, kdo je poplatníkem daně darovací a co je předmětem této daně. 5. Uveďte, jak se stanoví základ daně darovací a o jaké položky lze tento základ daně snížit. 6. Uveďte, kdo je poplatníkem daně z převodu nemovitostí a co je předmětem této daně. 7. Uveďte, jak se stanoví základ daně z převodu nemovitostí. 8. Uveďte systém výběru daní z převodu majetku.

Metodický list pro první soustředění kombinované formy Bc. studia předmětu ZDANĚNÍ PŘÍJMŮ V ČR

Metodický list pro první soustředění kombinované formy Bc. studia předmětu ZDANĚNÍ PŘÍJMŮ V ČR Metodický list pro první soustředění kombinované formy Bc. studia předmětu ZDANĚNÍ PŘÍJMŮ V ČR Akademický rok 2011/2012 ZS (4 soustředění) Název tématického celku : Daňový systém ČR a jeho geneze, daně,

Více

Metodický list. pro první soustředění kombinované formy Bc. studia předmětu ZDANĚNÍ PŘÍJMŮ

Metodický list. pro první soustředění kombinované formy Bc. studia předmětu ZDANĚNÍ PŘÍJMŮ Metodický list pro první soustředění kombinované formy Bc. studia předmětu ZDANĚNÍ PŘÍJMŮ Název tématického celku : Důchodové daně Cíl : Cílem tohoto tématického celku je seznámit studenty s teoretickou

Více

Metodický list pro první soustředění kombinované formy Mgr. studia předmětu OPTIMALIZACE DANÍ A ODVODŮ PODNIKU

Metodický list pro první soustředění kombinované formy Mgr. studia předmětu OPTIMALIZACE DANÍ A ODVODŮ PODNIKU Metodický list pro první soustředění kombinované formy Mgr. studia předmětu OPTIMALIZACE DANÍ A ODVODŮ PODNIKU ODOP (4 soustředění) AKADEMICKÝ ROK 2011/2012 LS 2012 Název tématického celku : Optimalizace

Více

OPTIMALIZACE DANÍ A ODVODŮ PODNIKU

OPTIMALIZACE DANÍ A ODVODŮ PODNIKU Metodický list pro první soustředění kombinované formy Mgr. studia předmětu OPTIMALIZACE DANÍ A ODVODŮ PODNIKU ODOP (4 soustředění) Název tématického celku : Optimalizace daně z příjmů v oblasti vztahu

Více

Metodický list pro první soustředění kombinované formy Bc. studia předmětu ZDANĚNÍ SPOTŘEBY V ČR

Metodický list pro první soustředění kombinované formy Bc. studia předmětu ZDANĚNÍ SPOTŘEBY V ČR Metodický list pro první soustředění kombinované formy Bc. studia předmětu ZDANĚNÍ SPOTŘEBY V ČR ZSCR (4 soustředění) AKADEMICKÝ ROK 2011/2012 LS 2012 Název tématického celku : Teorie daní ze spotřeby.

Více

Manažerská ekonomika Daně

Manažerská ekonomika Daně DANĚ (zkouška č. 5) Cíl předmětu Učivo se zaměřuje na komplexní zobrazení daňového systému České republiky a na základní konstrukční prvky a přístupy k přímým a nepřímým daním. Dále jde o objasnění systému

Více

Předmluva Úvod Daňová evidence, její obsah a forma Složky majetku a závazků, jejich ocenění a evidence...

Předmluva Úvod Daňová evidence, její obsah a forma Složky majetku a závazků, jejich ocenění a evidence... Obsah Obsah Předmluva... 9 1. Úvod...11 1.1 Charakteristika daňové evidence...11 1.2 Fyzické osoby, na které se vztahuje povinnost vedení daňové evidence (poplatníci, kteří nejsou účetní jednotkou)...11

Více

Osnovy k rekvalifikačnímu kurzu účetnictví

Osnovy k rekvalifikačnímu kurzu účetnictví Osnovy k rekvalifikačnímu kurzu účetnictví (vyučovací hodina = 5 minut) Poučení o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci 1 Právní úprava účetnictví 2 podstata, význam a funkce účetnictví právní úprava

Více

Seznam souvisejících právních předpisů...18

Seznam souvisejících právních předpisů...18 Obsah Seznam souvisejících právních předpisů...18 1 Daně...24 1.1 Daň z příjmů fyzických osob obecně...24 1.1.1 Dílčí základy...24 1.1.2 Výdaje (náklady) u jednotlivých dílčích základů...28 1.1.3 Procentní

Více

OBSAH. Seznam zkratek O autorech Úvod... 15

OBSAH. Seznam zkratek O autorech Úvod... 15 OBSAH Seznam zkratek................................................ 12 O autorech.................................................... 13 Úvod........................................................ 15

Více

Obsah. O autorech... XI Seznam zkratek... XII Úvod... XIV

Obsah. O autorech... XI Seznam zkratek... XII Úvod... XIV Obsah O autorech.... XI Seznam zkratek... XII Úvod... XIV 1 Základní principy daně z příjmů fyzických a právnických osob... 1 1.1 Vymezení pojmu daň.... 1 1.2 Legislativní východiska... 2 1.3 Členění zákona

Více

Daně v roce Metodologický seminář pro středoškolské učitele

Daně v roce Metodologický seminář pro středoškolské učitele Daně v roce 2010 Metodologický seminář pro středoškolské učitele prof. Ing. Alena Vančurová, Ph.D. DAŇ Z PŘÍJMŮ FYZICKÝCH OSOB Cesta od předmětu k základu daně veškeré příjmy poplatníka - příjmy vyňaté

Více

Seznam souvisejících právních předpisů...18

Seznam souvisejících právních předpisů...18 Obsah Seznam souvisejících právních předpisů...18 1 Daně... 23 1.1 Daň z příjmů fyzických osob obecně... 23 1.1.1 Dílčí základy... 23 1.1.2 Výdaje (náklady) u jednotlivých dílčích základů... 27 1.1.3 Procentní

Více

OBSAH EDITORIAL...10. Zákon o daních z příjmů s komentářem...11 Úvod... 11

OBSAH EDITORIAL...10. Zákon o daních z příjmů s komentářem...11 Úvod... 11 OBSAH EDITORIAL..........................................................10 Zákon o daních z příjmů s komentářem...................................11 Úvod..............................................................

Více

Obsah. Předmluva... XIV Zkratky a užité právní předpisy... XV. Daň z příjmů fyzických osob. Obecné principy daně z příjmů fyzických osob

Obsah. Předmluva... XIV Zkratky a užité právní předpisy... XV. Daň z příjmů fyzických osob. Obecné principy daně z příjmů fyzických osob Obsah Předmluva.................................................. XIV Zkratky a užité právní předpisy................................. XV ČáST I DÍL 1 Daň z příjmů fyzických osob Obecné principy daně z

Více

Daňový systém. Veřejný příjem. Daňová kvóta. Požadavky na daňový systém. Daňový mix v ČR

Daňový systém. Veřejný příjem. Daňová kvóta. Požadavky na daňový systém. Daňový mix v ČR Podniková ekonomika Daňový systém Veřejný příjem Daňová kvóta Požadavky na daňový systém Daňový mix v ČR Právní úprava daní v ČR zákon o soustavě daní 212/1992 Sb., zákon o správě daní a poplatků č. 337/1992

Více

Obsah. Předmluva... XIII Zkratky a užité právní předpisy... XIV. Daň z příjmů fyzických osob. Obecné principy daně z příjmů fyzických osob

Obsah. Předmluva... XIII Zkratky a užité právní předpisy... XIV. Daň z příjmů fyzických osob. Obecné principy daně z příjmů fyzických osob Obsah Předmluva................................................. XIII Zkratky a užité právní předpisy................................ XIV ČáST I DÍL 1 Daň z příjmů fyzických osob Obecné principy daně z

Více

Seznam souvisejících právních předpisů...18

Seznam souvisejících právních předpisů...18 Obsah Seznam souvisejících právních předpisů...18 1 Daně... 23 1.1 Daň z příjmů fyzických osob obecně... 23 1.1.1 Dílčí základy... 23 1.1.2 Výdaje (náklady) u jednotlivých dílčích základů... 27 1.1.3 Procentní

Více

Zdravotní a sociální pojištění. Daň z přidané hodnoty. Ekologické daně Správa daní a poplatků. silniční daň

Zdravotní a sociální pojištění. Daň z přidané hodnoty. Ekologické daně Správa daní a poplatků. silniční daň Obsah předmětu Daň z příjmů fyzických osob Zdravotní a sociální pojištění Daň z příjmů právnických osob Daň z přidané hodnoty Majetkové daně silniční daň daň z nemovitostí daň dědická, darovací, z převodu

Více

Obsah. Předmluva... XIII Zkratky a užité právní předpisy... XIV. Daň z příjmů fyzických osob. Obecné principy daně z příjmů fyzických osob

Obsah. Předmluva... XIII Zkratky a užité právní předpisy... XIV. Daň z příjmů fyzických osob. Obecné principy daně z příjmů fyzických osob Obsah Předmluva................................................. XIII Zkratky a užité právní předpisy................................ XIV ČáST I DÍL 1 Daň z příjmů fyzických osob Obecné principy daně z

Více

Zdokonalování systému daní zejména za vlády Marie Terezie a Josefa II Polovina 19. stol. vznik daní nepřímých (daň potravní z vína, moštu, z prodeje

Zdokonalování systému daní zejména za vlády Marie Terezie a Josefa II Polovina 19. stol. vznik daní nepřímých (daň potravní z vína, moštu, z prodeje DAŇOVÁ SOUSTAVA ČR Historie daní dobrovolné dary božstvům dávání pro potřeby knížete a jeho družiny zpočátku jednorázové (středověk až počátek novověku), později pravidelně odváděné dávky collecta generalis

Více

VEŘEJNÉ PŘÍJMY. A. Dle návratnosti. Příjmy nenávratné: Příjmy návratné

VEŘEJNÉ PŘÍJMY. A. Dle návratnosti. Příjmy nenávratné: Příjmy návratné VEŘEJNÉ PŘÍJMY» jsou zdrojem krytí veřejných výdajů» dlouhodobě jsou rozpočtovým omezením» zabezpečují alokační, redistribuční a stabilizační funkci veřejných financí.» plánovatelné a neplánovatelné A.

Více

obsah / 3 / Úvod 9 OBSAH

obsah / 3 / Úvod 9 OBSAH obsah Úvod 9 1. Než začneme podnikat 11 1.1 Srovnání základních konstrukčních prvků daní z příjmů 12 1.1.1 Předmět daně 13 1.1.2 Osvobození 14 1.1.3 Samostatný základ daně 15 1.1.4 Základ daně 16 1.1.4.1

Více

Daňový systém. Veřejný příjem. Daňová kvóta. Požadavky na daňový systém. Daňový mix v ČR

Daňový systém. Veřejný příjem. Daňová kvóta. Požadavky na daňový systém. Daňový mix v ČR Podniková ekonomika Daňový systém Veřejný příjem Daňová kvóta Požadavky na daňový systém Daňový mix v ČR Právní úprava daní v ČR zákon o soustavě daní 212/1992 Sb., zákon o správě daní a poplatků č. 337/1992

Více

O B S A H. Seznam zkratek autorech Ú v o d... 15

O B S A H. Seznam zkratek autorech Ú v o d... 15 O B S A H Seznam zkratek... 12 0 autorech... 13 Ú v o d... 15 1 Základní principy daně z příjmů fyzických a právnických osob... 17 1.1 Vymezení pojmu daň... 17 1.2 Legislativní východiska... 18 1.3 Členění

Více

OBSAH EDITORIAL...10. Zákon o daních z příjmů s komentářem...11 Úvod... 11

OBSAH EDITORIAL...10. Zákon o daních z příjmů s komentářem...11 Úvod... 11 OBSAH EDITORIAL..........................................................10 Zákon o daních z příjmů s komentářem...................................11 Úvod..............................................................

Více

Daňový systém. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.

Daňový systém. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Obsah předmětu 1. Daňový systém, jeho charakteristika a geneze.. 3. Základní prvky daňové techniky. 4. Zdravotní pojištění. 5. Sociální pojištění. 6. Zdaňování příjmů fyzických

Více

DAŇOVÝ SPECIALISTA. Centrum služeb pro podnikání s.r.o. Centrum služeb pro podnikání s.r.o., Adresa: Bělehradská 643/77 Praha 2

DAŇOVÝ SPECIALISTA. Centrum služeb pro podnikání s.r.o. Centrum služeb pro podnikání s.r.o., Adresa: Bělehradská 643/77 Praha 2 DAŇOVÝ SPECIALISTA Centrum služeb pro podnikání s.r.o., 2018 Adresa: Bělehradská 643/77 Praha 2 Tel. čísla: (+420) 222 543 330 (+420) 775 583 697 Webové stránky: www.sluzbyapodnikani.cz OBSAH: 1. Daň z

Více

Daňová soustava. Osnova: 1. Zařazení

Daňová soustava. Osnova: 1. Zařazení Daňová soustava Didaktické zpracování učiva pro střední školy Osnova: 1) zařazení 2) struktura daňové soustavy 3) cíle učiva 4) metodické zpracování učiva 5) daň z příjmů FO 6) daň z příjmů PO 7) DPH 1.

Více

Daňově uznatelné a neuznatelné výdaje (náklady) Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.

Daňově uznatelné a neuznatelné výdaje (náklady) Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Daňově uznatelné a neuznatelné výdaje Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Obsah předmětu. 2. Daňově neuznatelné výdaje. Český daňový systém Jedná se o výdaje, resp. náklady, které jsou výdaji na: dosažení

Více

Alena Vancurovä Lenka Lächovä. Danovy system CR 2014. 12. aktualizovane vydänf

Alena Vancurovä Lenka Lächovä. Danovy system CR 2014. 12. aktualizovane vydänf Alena Vancurovä Lenka Lächovä Danovy system CR 2014 12. aktualizovane vydänf Obsah ÜVOD 3 1. DAN A JEJI KONSTRUKCE 9 1.1 Vlastnosti a funkce dani 9 1.2 Konstrukcnf prvky dane 13 1.2.1 Danovy Subjekt 14

Více

Tématické okruhy problematiky finančního práva ke zkoušce z předmětu Finanční právo (obecná část)

Tématické okruhy problematiky finančního práva ke zkoušce z předmětu Finanční právo (obecná část) Tématické okruhy problematiky finančního práva ke zkoušce z předmětu Finanční právo (obecná část) 1/ Finance a finanční činnost státu. Předmět a systém finančního práva. Věda o finančním právu 2/ Finanční

Více

Daň z příjmu fyzických osob

Daň z příjmu fyzických osob Daň z příjmu fyzických osob Legislativa Daň z příjmů fyzických osob upravuje zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, v aktuálním znění Poplatníci daně - fyzické osoby Každý, kdo má na území ČR trvalé

Více

Daňová soustava. Osnova: 2. Struktura daňové soustavy. 1. Zařazení. 3. Cíle: Daňová soustava ostatní položky

Daňová soustava. Osnova: 2. Struktura daňové soustavy. 1. Zařazení. 3. Cíle: Daňová soustava ostatní položky Daňová soustava Didaktické zpracování učiva pro střední školy Osnova: 1) zařazení 2) struktura daňové soustavy 3) cíle učiva 4) metodické zpracování učiva 5) daň z příjmů FO 6) daň z příjmů PO 7) DPH 1.

Více

Paušální výdaje z podnikání a pronájmu podle právního stavu k 10. 1. 2010

Paušální výdaje z podnikání a pronájmu podle právního stavu k 10. 1. 2010 Paušální výdaje z podnikání a pronájmu podle právního stavu k 10. 1. 2010 1. Princip uplatňování paušálních výdajů... 1 2. Paušální výdaje v praxi... 1 3. Výše paušálních výdajů v jednotlivých letech 2004-2010...

Více

Tabulky a informace. a podnikání

Tabulky a informace. a podnikání Tabulky a informace pro daně a podnikání 2015 Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Na publikaci se autorsky podíleli: RNDr. Ivan Brychta Ing. Marie Hajšmanová Ing. Bc. Petr Kameník

Více

Tematická oblast: Daňová soustava (VY_32_INOVACE_07_3_EK) Autor: Ing. Hana Volencová. Vytvořeno: březen - prosinec 2013. Anotace: Využití ve výuce:

Tematická oblast: Daňová soustava (VY_32_INOVACE_07_3_EK) Autor: Ing. Hana Volencová. Vytvořeno: březen - prosinec 2013. Anotace: Využití ve výuce: Tematická oblast: (VY_32_INOVACE_07_3_EK) Autor: Ing. Hana Volencová Vytvořeno: březen - prosinec 2013 Anotace: Digitální učební materiály slouží k seznámení se s daňovou problematikou ČR vymezení základních

Více

Daňově uznatelné a neuznatelné výdaje (náklady) Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.

Daňově uznatelné a neuznatelné výdaje (náklady) Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Daňově uznatelné a neuznatelné výdaje Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Obsah předmětu. 2. Daňově neuznatelné výdaje. Daňový systém ČR Jedná se o výdaje, resp. náklady, které jsou výdaji na: dosažení příjmu;

Více

Téma 5 Zdanění příjmů ze závislé činnosti

Téma 5 Zdanění příjmů ze závislé činnosti Téma 5 Zdanění příjmů ze závislé činnosti Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, Zákon č. 337/1992 sb., o správě daní a poplatků (od 1. 1. 2011 daňový řád) 5.1 Příjmy ze závislé činnosti = úhrn všech

Více

Daňová soustava. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.

Daňová soustava. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Daňová soustava Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Téma : Daň z příjmů právnických osob 1) Poplatník daně. 2) Zdaňovací období. 3) Předmět daně a osvobození příjmů od daně. 4) Základ daně. 5) Metodika stanovení

Více

činnosti příjmů, Zákon č. 337/1992 sb., o správě daní a poplatků

činnosti příjmů, Zákon č. 337/1992 sb., o správě daní a poplatků Téma 4 Zdanění příjmů ze závislé činnosti Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, Zákon č. 337/1992 sb., o správě daní a poplatků 4.1 Příjmy ze závislé činnosti = úhrn všech příjmů vyplacených zaměstnanci

Více

Luboš Černý. Poplatníci daně zpříjmů kdo daň platí nebo od koho se daň vybírá. Plátce - kdo daň odvádí státu.

Luboš Černý. Poplatníci daně zpříjmů kdo daň platí nebo od koho se daň vybírá. Plátce - kdo daň odvádí státu. Luboš Černý daně přímé -daň zpříjmů fyzických a právnických osob -daň z nemovitostí -daň dědická, darovací a z převodu nemovitostí daně nepřímé -daň z přidané hodnoty -spotřební daně -ekologické daně Správa

Více

SYSTÉM DANÍ. Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě

SYSTÉM DANÍ. Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě SYSTÉM DANÍ VY_62_INOVACE_FGZSV_PN_9 Sada: Ekonomie Téma: Daně Autor: Mgr. Pavel Peňáz Předmět: Základy společenských věd Ročník: 3. ročník Využití: Prezentace určená pro výklad a opakování Anotace: Prezentace

Více

DAŇOVÁ SOUSTAVA. Ing. Hana Volencová. Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou

DAŇOVÁ SOUSTAVA. Ing. Hana Volencová. Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou DAŇOVÁ SOUSTAVA Ing. Hana Volencová Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_07_3_08_EK Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou poplatníkem daně z příjmů právnických osob je: právnická osoba

Více

Přednáška č. 7 ZÚČTOVACÍ VZTAHY. Charakteristika zúčtovacích vztahů. Pohledávky z obchodního styku. Závazky z obchodního styku

Přednáška č. 7 ZÚČTOVACÍ VZTAHY. Charakteristika zúčtovacích vztahů. Pohledávky z obchodního styku. Závazky z obchodního styku Přednáška č. 7 ZÚČTOVACÍ VZTAHY Charakteristika zúčtovacích vztahů Pohledávky z obchodního styku Závazky z obchodního styku Charakteristika zúčtovacích vztahů Pohledávky a závazky - převážná část zúčtovacích

Více

Otázka: Daňová soustava. Předmět: Účetnictví. Přidal(a): Kája. Podstata a význam daní

Otázka: Daňová soustava. Předmět: Účetnictví. Přidal(a): Kája. Podstata a význam daní Otázka: Daňová soustava Předmět: Účetnictví Přidal(a): Kája Podstata a význam daní daň je zákonem stanovená a zpravidla pravidelně se opakující platba FO nebo PO do státního rozpočtu, do rozpočtů územních

Více

Tematický okruh Daně

Tematický okruh Daně Tematický okruh Daně 1. Příjmy ze závislé činnosti, jejich druh, výpočet záloh a roční zúčtování. Stanovení dílčího základu daně ze závislé činnosti, použití srážkové daně. 2. Příjmy z podnikání a jiné

Více

Rezervy, pohledávky a opravné položky. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.

Rezervy, pohledávky a opravné položky. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Rezervy, pohledávky a opravné položky Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Rezervy, pohledávky a opravné položky Obsah : 13.1 Rezervy na opravy hmotného majetku. 13.2 Daňový odpis pohledávek. 13.3 Tvorba opravných

Více

Daň a její konstrukční prvky

Daň a její konstrukční prvky Daň a její konstrukční prvky Daň a její charakteristika Daň je platba: zákonem určená povinná plynoucí do rozpočtu v penězích neúčelová nenávratná neekvivalentní najdu ji ve Sbírce zákonů; v rámci legislativního

Více

Finanční právo. 3. seminář 1. listopadu 2013

Finanční právo. 3. seminář 1. listopadu 2013 Finanční právo 3. seminář 1. listopadu 2013 Daň z příjmů fyzických osob Zákon o daních z příjmů Daně z příjmů fyzických osob a právnických osob jsou upraveny zákonem č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů.

Více

4.2 100% odpočet výdajů (nákladů) vynaložených za zdaňovací období při realizaci projektů výzkumu a vývoje 63 4.3 Odečet z titulu vypořádání v

4.2 100% odpočet výdajů (nákladů) vynaložených za zdaňovací období při realizaci projektů výzkumu a vývoje 63 4.3 Odečet z titulu vypořádání v OBSAH POUŽITÉ ZKRATKY 9 ÚVOD 11 1. REFORMA VEŘEJNÝCH FINANCÍ (vybrané změny) 12 1.1 Reforma veřejných financí 12 1.2 Daňový řád 16 2. ROZDĚLENÍ PŘÍJMŮ 24 2.1 Předmět daně 24 2.1.1 Příjmy, které nejsou

Více

VÝUKOVÝ MODUL VI/2 VYTVÁŘENÍ PODMÍNEK PRO ROZVOJ ZNALOSTÍ, SCHOPNOSTÍ A DOVEDNOSTÍ V OBLASTI FINANČNÍ GRAMOTNOSTI

VÝUKOVÝ MODUL VI/2 VYTVÁŘENÍ PODMÍNEK PRO ROZVOJ ZNALOSTÍ, SCHOPNOSTÍ A DOVEDNOSTÍ V OBLASTI FINANČNÍ GRAMOTNOSTI VÝUKOVÝ MODUL VI/2 VYTVÁŘENÍ PODMÍNEK PRO ROZVOJ ZNALOSTÍ, SCHOPNOSTÍ A DOVEDNOSTÍ V OBLASTI FINANČNÍ GRAMOTNOSTI Téma VI.2.2 Peníze, mzdy, daně a pojistné 12. Daňový systém České republiky Mgr. Zuzana

Více

1. Dlouhodobý nehmotný a hmotný majetek Hmotný majetek v účetnictví a u daní z příjmů Hmotný majetek 11

1. Dlouhodobý nehmotný a hmotný majetek Hmotný majetek v účetnictví a u daní z příjmů Hmotný majetek 11 obsah 3 Obsah 1. Dlouhodobý nehmotný a hmotný majetek 11 1.1 Hmotný majetek v účetnictví a u daní z příjmů 11 1.1.1 Hmotný majetek 11 1.1.2 Dlouhodobý hmotný majetek (DHM) 12 1.1.2.1 Vymezení 12 1.1.2.2

Více

OBSAH 1. DlouhoDobý nehmotný a hmotný majetek 11

OBSAH 1. DlouhoDobý nehmotný a hmotný majetek 11 OBSAH 3 OBSAH 1. DlouhoDobý nehmotný a hmotný majetek 11 1.1 Hmotný majetek v účetnictví a u daní z příjmů 11 1.1.1 Hmotný majetek 11 1.1.2 dlouhodobý hmotný majetek (dhm) 12 1.1.2.1 Vymezení 12 1.1.2.2

Více

Podnik a daně. Vysoká škola finanční a správní zimní semestr 2014. Jaromír Stemberg. daňový poradce, člen Komory daňových poradců ČR

Podnik a daně. Vysoká škola finanční a správní zimní semestr 2014. Jaromír Stemberg. daňový poradce, člen Komory daňových poradců ČR Podnik a daně Vysoká škola finanční a správní zimní semestr 2014 Jaromír Stemberg daňový poradce, člen Komory daňových poradců ČR Český daňový systém Český daňový systém Český daňový systém zahrnuje tyto

Více

OBSAH. Předmluva... XIII O autorech... XVII Seznam použitých zkratek... XIX

OBSAH. Předmluva... XIII O autorech... XVII Seznam použitých zkratek... XIX OBSAH Předmluva............................................................. XIII O autorech............................................................ XVII Seznam použitých zkratek................................................

Více

Ing. Alena Šafrová Drášilová, Ph.D. Zakládání firmy (11)

Ing. Alena Šafrová Drášilová, Ph.D. Zakládání firmy (11) Ing. Alena Šafrová Drášilová, Ph.D. Zakládání firmy (11) Obsah bloku Daně a zdanění Systém daní DPH DPFO Zdanění živnostníků, paušály DPPO Zdanění firem Odvody sociálního a zdravotního pojištění Úkolový

Více

Seznam autorů... 3. Zkratky a úplné názvy předpisů použitých v publikaci... 11. Úvod... 14. Část I Daňové slevy... 15

Seznam autorů... 3. Zkratky a úplné názvy předpisů použitých v publikaci... 11. Úvod... 14. Část I Daňové slevy... 15 Obsah Seznam autorů................................................ 3 Zkratky a úplné názvy předpisů použitých v publikaci.............. 11 Úvod........................................................

Více

Informace k daňovému posouzení povinností poskytovatelů přepravních služeb (UBER)

Informace k daňovému posouzení povinností poskytovatelů přepravních služeb (UBER) Generální finanční ředitelství Lazarská 15/7, 117 22 Praha 1 Sekce metodiky a výkonu daní Č. j. 43631/17/7100-20116-050701 Informace k daňovému posouzení povinností poskytovatelů přepravních služeb (UBER)

Více

Daňový systém. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.

Daňový systém. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Daňový systém Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Téma : Daň z příjmů právnických osob 1) Poplatník daně. 2) Zdaňovací období. 3) Předmět daně a osvobození příjmů od daně. 4) Základ daně. 5) Metodika stanovení

Více

Obsah. 1. Dlouhodobý nehmotný a hmotný majetek 11

Obsah. 1. Dlouhodobý nehmotný a hmotný majetek 11 Obsah 1. Dlouhodobý nehmotný a hmotný majetek 11 1.1 Hmotný majetek v účetnictví a u daně z příjmů 11 1.1.1 Hmotný majetek 11 1.1.2 Dlouhodobý hmotný majetek (DHM) 12 1.1.2.1 Vymezení 12 1.1.2.2 Schéma

Více

Otázka: Obchodní Korporace. Předmět: Ekonomie, Podnikání. Přidal(a): Tereza P.

Otázka: Obchodní Korporace. Předmět: Ekonomie, Podnikání. Přidal(a): Tereza P. Otázka: Obchodní Korporace Předmět: Ekonomie, Podnikání Přidal(a): Tereza P. ZÁKLADNÍ POJMY V OBLASTI DANÍ daň: je povinná, nenávratná, zákonem určená platba do veřejného rozpočtu správce daně: státní

Více

DAŇOVÁ EVIDENCE. Rozdíl mezi daňovou evidencí a účetnictvím

DAŇOVÁ EVIDENCE. Rozdíl mezi daňovou evidencí a účetnictvím DAŇOVÁ EVIDENCE Způsoby vedení evidence podnikatelské činnosti: Formou vedení DEV (DEV = daňovou evidencí) Formou vedení UČE (UČE = účetnictví) Formou paušálních výdajů (PV) Právní předpisy zákon o daních

Více

OBSAH. úvod 9 Přehled změn 12 Účinnosti 24. 1 110ze část První základní UstAnovení 25. 1 4b HLAVA I OBECNÁ USTANOVENÍ 25

OBSAH. úvod 9 Přehled změn 12 Účinnosti 24. 1 110ze část První základní UstAnovení 25. 1 4b HLAVA I OBECNÁ USTANOVENÍ 25 úvod 9 Přehled změn 12 Účinnosti 24 1 110ze část První základní UstAnovení 25 1 4b HLAVA I OBECNÁ USTANOVENÍ 25 1 Předmět úpravy 25 2 Předmět daně 25 2a Vynětí z předmětu daně 26 2b Volba předmětu daně

Více

OBSAH. Předmluva... XV O autorech... XIX Seznam použitých zkratek... XXI

OBSAH. Předmluva... XV O autorech... XIX Seznam použitých zkratek... XXI OBSAH Předmluva............................................................ XV O autorech............................................................ XIX Seznam použitých zkratek.....................................................

Více

TaxReal s.r.o. VVkurzy.cz - profesionální kurzy účetnictví, mezd a daní. Daňová evidence

TaxReal s.r.o. VVkurzy.cz - profesionální kurzy účetnictví, mezd a daní. Daňová evidence TaxReal s.r.o. 2018 Obsah 1. Podnikání a jiná samostatná činnost... 4 1.1. Samostatná činnost... 4 1.2. Živnostenské oprávnění... 4 1.2.1. Ohlášení živnosti... 5 1.3. Základ daně... 5 1.4. Vedení účetnictví...

Více

PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ

PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ ÚVOD 9 1 110zf ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ 11 1 4b HLAVA I OBECNÁ USTANOVENÍ 11 1 Předmět úpravy 11 2 Předmět daně 11 2a Vynětí z předmětu daně 11 2b Volba předmětu daně 12 3 Územní působnost 15 4 Vymezení

Více

DANĚ V KOSTCE 2016 Novinky ve zdanění příjmů a majetku 2016

DANĚ V KOSTCE 2016 Novinky ve zdanění příjmů a majetku 2016 DANĚ V KOSTCE 2016 Novinky ve zdanění příjmů a majetku 2016 prof. Alena Vančurová KVF FFÚ VŠE 3. února 2016 prof. Ing. Alena Vančurová, Ph.D. DAŇ Z PŘÍJMŮ FYZICKÝCH OSOB + SOCIÁLNÍ POJISTNÉ Používané parametry

Více

DAŇOVÁ TEORIE A POLITIKA

DAŇOVÁ TEORIE A POLITIKA Metodické listy pro první soustředění kombinovaného studia DAŇOVÁ TEORIE A POLITIKA Název tematického celku: Úvod do daňové teorie Cíl: Seznámit studenty se základními pojmy z oblasti daňové teorie, pochopení

Více

Úvod Seznam zkratek Z ROZHODOVACÍ PRAXE OBECNÝCH SOUDŮ Zákon č. 280/2009 Sb., daňový řád... 15

Úvod Seznam zkratek Z ROZHODOVACÍ PRAXE OBECNÝCH SOUDŮ Zákon č. 280/2009 Sb., daňový řád... 15 Obsah Úvod.................................................... 11 Seznam zkratek........................................... 13 Z ROZHODOVACÍ PRAXE OBECNÝCH SOUDŮ Zákon č. 280/2009 Sb., daňový řád..........................

Více

Obsah. Úvod 8. Používané zkratky 9

Obsah. Úvod 8. Používané zkratky 9 Obsah Úvod 8 Používané zkratky 9 1. Právní předpisy a hlavní změny pro rok 2011 10 1.1 Právní předpisy 10 1.2 Popis hlavních změn pro rok 2011 10 1.2.1 Nejvýznamnější změny z let 2007 a 2008 10 1.2.2 Limit

Více

OBSAH. Předmluva... XIII O autorech... XVII Seznam použitých zkratek... XIX

OBSAH. Předmluva... XIII O autorech... XVII Seznam použitých zkratek... XIX OBSAH Předmluva............................................................. XIII O autorech............................................................ XVII Seznam použitých zkratek................................................

Více

Podnikatelé a osoby samostatně výdělečně činné

Podnikatelé a osoby samostatně výdělečně činné Podnikatelé a osoby samostatně výdělečně činné 1. přednáška 1FU311 Ing. Jana Skálová, Ph.D. Podnikání Je vymezeno v 2 obchodního zákoníku Soustavná činnost Prováděná samostatně podnikatelem Vlastním jménem

Více

Reforma přímých daní a odvodů. III. pilíř daňové reformy. Miroslav Kalousek ministr financí 18. března 2011

Reforma přímých daní a odvodů. III. pilíř daňové reformy. Miroslav Kalousek ministr financí 18. března 2011 Reforma přímých daní a odvodů III. pilíř daňové reformy Miroslav Kalousek ministr financí 18. března 2011 Cíle daňové reformy Jednoduchý a přehledný systém Dlouhodobá stabilita bez nesystémových zásahů

Více

1. ZÁKLADNÍ PŘEDPISY A POJMY...13

1. ZÁKLADNÍ PŘEDPISY A POJMY...13 OBSAH Úvod...9 1. ZÁKLADNÍ PŘEDPISY A POJMY...13 1.1 Rozdělení vozidel... 14 1.1.1 Druhy a kategorie vozidel... 14 1.1.2 Státní poznávací značky...18 1.1.3 Další pojmy používané v souvislosti s vozidly...20

Více

Daňová soustava. Didaktické zpracování učiva pro střední školy

Daňová soustava. Didaktické zpracování učiva pro střední školy Daňová soustava Didaktické zpracování učiva pro střední školy Osnova: 1) zařazení 2) struktura daňové soustavy 3) cíle učiva 4) metodické zpracování učiva 5) daň z příjmů FO 6) daň z příjmů PO 7) DPH 1.

Více

Obsah. Úvod... 8. Používané zkratky... 9

Obsah. Úvod... 8. Používané zkratky... 9 Obsah Úvod... 8 Používané zkratky... 9 1. Právní předpisy a hlavní změny pro rok 2010... 10 1.1 Právní předpisy... 10 1.2 Popis hlavních změn pro rok 2010... 10 1.2.1 Nejvýznamnější změny z let 2007 a

Více

Daňový kalendář pro rok 2016 Jiří Pokorný daňový poradce Palachova 1391/9a, Liberec

Daňový kalendář pro rok 2016 Jiří Pokorný daňový poradce Palachova 1391/9a, Liberec Daňový kalendář pro rok Jiří Pokorný daňový poradce Palachova 1391/9a, 460 01 Liberec LEDEN 08.01. zdravotní pojištění záloha OSVČ za prosinec 2015 11.01. splatnost daně za listopad 2015 (mimo spotřební

Více

daň z příjmů měsíční odvod úhrnu sražených záloh na daň z příjmů fyzických osob ze závislé

daň z příjmů měsíční odvod úhrnu sražených záloh na daň z příjmů fyzických osob ze závislé daňový kalendář LEDEN středa 9. spotřební daň splatnost daně za listopad 2012 (mimo spotřební daň z lihu) pondělí 21. čtvrtek 24. spotřební daň splatnost daně za listopad 2012 (pouze spotřební daň z lihu)

Více

ZÁKON O DANÍCH Z PŘÍJMŮ

ZÁKON O DANÍCH Z PŘÍJMŮ Obsah Úvod... 11 ZÁKON O DANÍCH Z PŘÍJMŮ Přehled změn...13 Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů... 17 Příloha č. 1... 192 Příloha č. 2... 200 Příloha č. 3... 200 Vyhláška č. 146/1993 Sb., kterou se

Více

Třída 3 - ZÚČTOVACÍ VZTAHY

Třída 3 - ZÚČTOVACÍ VZTAHY Třída 3 - ZÚČTOVACÍ VZTAHY CHARAKTERISTIKA: zobrazují styk účetní jednotky s okolím sledují veškeré pohledávky a krátkodobé závazky KLASIFIKACE: Skupina 31 Pohledávky: DD a KD pohledávky z obchodních vztahů,

Více

Daň z příjmů právnických osob v roce 2008. Petr Neškrábal 30. ledna 2008

Daň z příjmů právnických osob v roce 2008. Petr Neškrábal 30. ledna 2008 Daň z příjmů právnických osob v roce 2008 Petr Neškrábal 30. ledna 2008 Sazba daně 21% od 1. 1. 2008 20% od 1. 1. 2009 19% od 1. 1. 2010 Pro stanovení daně se použije sazba daně účinná k prvnímu dni zdaňovacího

Více

Metodické listy pro první soustředění kombinovaného studia

Metodické listy pro první soustředění kombinovaného studia Metodické listy pro první soustředění kombinovaného studia Název tematického celku: Zdanění bank a pojišťoven. Zdanění penzijních fondů. Cíl: Seznámit studenty se základní problematikou zdanění bank a

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada:

Více

Daňový systém v ČR. Filip Rufer

Daňový systém v ČR. Filip Rufer + Daňový systém v ČR Filip Rufer + Co to je a k čemu slouží daň je povinná, nenávratná zákonem určená platba do veřejného rozpočtu neekvivalentní neexistuje nárok na adekvátní plnění za daň, neúčelovou

Více

ZÁKON O DANÍCH Z PŘÍJMŮ

ZÁKON O DANÍCH Z PŘÍJMŮ Obsah Úvodem... 11 ZÁKON O DANÍCH Z PŘÍJMŮ Přehled změn...12 Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů... 17 Příloha č. 1... 190 Příloha č. 2... 199 Příloha č. 3... 199 Vyhláška č. 146/1993 Sb., kterou

Více

Použité zkratky 8. Úvod 9. Stručný komentář a přehled změn v zákoně o DPH s účinností od 1. 4. 2011 12

Použité zkratky 8. Úvod 9. Stručný komentář a přehled změn v zákoně o DPH s účinností od 1. 4. 2011 12 OBSAH Použité zkratky 8 Úvod 9 Stručný komentář a přehled změn v zákoně o DPH s účinností od 1. 4. 2011 12 1-110 ČÁST PRVNÍ - ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ 1-4 HLAVA I OBECNÁ USTANOVENI 1 Předmět úpravy 19 2 Předmět

Více

OBSAH PUBLIKACE. 1.1 Přehled změn v oblasti DPH od vstupu ČR do EU

OBSAH PUBLIKACE. 1.1 Přehled změn v oblasti DPH od vstupu ČR do EU strana 1 Obsah Aktuální výklady a komentáře k dani z přidané hodnoty s CD-ROMem A Základní informace v oblasti uplatňování DPH A 1 Oblast úpravy DPH 1.1 Přehled změn v oblasti DPH od vstupu ČR do EU A

Více

ZÁKONNÉ LHŮTY PRO PLACENÍ DANÍ 2016

ZÁKONNÉ LHŮTY PRO PLACENÍ DANÍ 2016 ZÁKONNÉ LHŮTY PRO PLACENÍ DANÍ 2016 LEDEN 2016 Pondělí 11. 1. splatnost daně za listopad 2015 (mimo spotřební daň z lihu) Středa 20. 1. ze závislé činnosti za prosinec 2015 Pojistné - důchodové spoření

Více

Finanční právo. 2. seminář 18. října 2013

Finanční právo. 2. seminář 18. října 2013 Finanční právo 2. seminář 18. října 2013 NEPŘÍMÉ DANĚ Daň z přidané hodnoty Daň z přidané hodnoty Nepřímá daň. Neutrální = vztahuje se na všechny podnikatelské aktivity a subjekty, včetně zboží z dovozu

Více

Zúčtování se zaměstnanci a institucemi sociálního a zdravotního pojištění

Zúčtování se zaměstnanci a institucemi sociálního a zdravotního pojištění Finanční účetnictví Přednáška 28.3. Zúčtování se zaměstnanci a institucemi sociálního a zdravotního pojištění 33. skupina účtů. i zúčtovací vztahy k institucím sociálního a zdravotního pojištění zúčtovací

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek:

Více

OBSAH PUBLIKACE. 1.1 Přehled změn v oblasti DPH od vstupu ČR do EU

OBSAH PUBLIKACE. 1.1 Přehled změn v oblasti DPH od vstupu ČR do EU strana 1 Obsah Aktuální výklady a komentáře k dani z přidané hodnoty s CD-ROMem A Základní informace v oblasti uplatňování DPH A 1 Oblast úpravy DPH 1.1 Přehled změn v oblasti DPH od vstupu ČR do EU A

Více

Daňová teorie a politika, úvod

Daňová teorie a politika, úvod Daňová teorie a politika, úvod Úvod Základní prvky daňové techniky a jejich uplatnění. Daňový systém ČR, jeho význam a vývoj. Veřejný rozpočet veřejné příjmy neúvěrové daňové nedaňové úvěrové veřejné výdaje

Více

Daňový kalendář 2016 Zdroj: Finanční správa

Daňový kalendář 2016 Zdroj: Finanční správa Daňový kalendář Zdroj: Finanční správa Daňový kalendář pro LEDEN 11.01. spotřební daň: splatnost daně za listopad 2015 (mimo spotřební daň z lihu) 20.01. daň z příjmů: měsíční odvod úhrnu sražených záloh

Více

středa 9. spotřební daň splatnost daně za listopad 2012 (mimo spotřební daň z lihu)

středa 9. spotřební daň splatnost daně za listopad 2012 (mimo spotřební daň z lihu) www.sovastudio.cz info@sovastudio.cz DAŇOVÝ KALENDÁŘ LEDEN středa 9. spotřební daň splatnost daně za listopad 2012 (mimo spotřební daň z lihu) pondělí 21. čtvrtek 24. spotřební daň splatnost daně za listopad

Více

1.1 Přehled změn v oblasti DPH od vstupu ČR do EU

1.1 Přehled změn v oblasti DPH od vstupu ČR do EU Obsah Aktuální výklady a komentáře k dani z přidané hodnoty s CD-ROMem A Základní informace v oblasti uplatňování DPH A 1 Oblast úpravy DPH 1.1 Přehled změn v oblasti DPH od vstupu ČR do EU A 2 Základní

Více

Společné podnikání fyzických osob

Společné podnikání fyzických osob Společné podnikání fyzických osob 1 Společné podnikání fyzických osob veřejná obchodní společnost komanditní společnost sdružení bez právní subjektivity rozdělování příjmů na spolupracující osobu: na manžela

Více

OBSAH ZÁKON O DANI Z PŘIDANÉ HODNOTY

OBSAH ZÁKON O DANI Z PŘIDANÉ HODNOTY OBSAH Předmluva............................................................ XV O autorech............................................................ XIX Seznam použitých zkratek.....................................................

Více

ÚVOD 9 POUŽITÉ ZKRATKY A NAVAZUJÍCÍ PRÁVNÍ PŘEPDPISY 10

ÚVOD 9 POUŽITÉ ZKRATKY A NAVAZUJÍCÍ PRÁVNÍ PŘEPDPISY 10 ÚVOD 9 POUŽITÉ ZKRATKY A NAVAZUJÍCÍ PRÁVNÍ PŘEPDPISY 10 1 110zf ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ 11 1 4b HLAVA I OBECNÁ USTANOVENÍ 11 1 Předmět úpravy 11 2 Předmět daně 11 2a Vynětí z předmětu daně 11 2b

Více