Metodický list pro první soustředění kombinované formy Bc. studia předmětu ZDANĚNÍ SPOTŘEBY V ČR

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Metodický list pro první soustředění kombinované formy Bc. studia předmětu ZDANĚNÍ SPOTŘEBY V ČR"

Transkript

1 Metodický list pro první soustředění kombinované formy Bc. studia předmětu ZDANĚNÍ SPOTŘEBY V ČR ZSCR (4 soustředění) AKADEMICKÝ ROK 2011/2012 LS 2012 Název tématického celku : Teorie daní ze spotřeby. Cíl : Cílem tohoto tématického celku je seznámit studenty s teoretickými aspekty a mechanismem fungování daní ze spotřeby a s problematikou harmonizace daní ze spotřeby v EU. Tento tématický celek je rozložen do následujících dílčích témat : 1. Daně ze spotřeby, jejich charakteristika, klasifikace, vlastnosti, výhody a nevýhody. 2. Harmonizace daní ze spotřeby v EU. 3. Mechanismus fungování daně z přidané hodnoty. 4. Mechanismus fungování spotřebních daní, cla a ekologických daní. K prvnímu z těchto dílčích témat si prostudujte : KUBÁTOVÁ, K. Daňová teorie a politika. Kapitola vyd. Praha : Wolters Kluver, s. ISBN Charakteristika, klasifikace, vlastnosti, výhody a nevýhody daně z přidané hodnoty. 2. Charakteristika, důvody pro zdanění, výhody a nevýhody selektivních spotřebních daní. 1. všeobecné daně ze spotřeby; 2. výhody DPH; 3. neutralita; 4. odolnost proti daňovým únikům; 5. nevýhody DPH; 6. administrativní náročnost fungování daně; 7. sazby DPH; 8. DPH a inflace; 9. selektivní spotřební daně; 10. distorzní působení selektivní daně; 11. regresivní dopad daně. 1. Vysvětlete vlastnosti, výhody a nevýhody daně z přidané hodnoty. 2. Uveďte klasifikaci daní ze spotřeby. 3. Vysvětlete, jaké důvody existují pro zdanění výrobků spotřebními daněmi. 4. Vyjmenujte výhody a nevýhody selektivních spotřebních daní.

2 Ke druhému z těchto dílčích témat si prostudujte : KUBÁTOVÁ, K. Daňová teorie a politika. Kapitola vyd. Praha : Wolters Kluver, s. ISBN Harmonizace DPH v zemích EU. 2. Harmonizace selektivních spotřebních daní v EU.. 1. harmonizace předmětů a administrativy; 2. harmonizace daňových sazeb. 1. Uveďte, v čem spočívá harmonizace DPH v EU. 2. Uveďte, v čem spočívá harmonizace spotřebních daní v EU. Ke třetímu z těchto dílčích témat si prostudujte : 1. Základní model daně z přidané hodnoty. 2. Vstupy, výstupy, odpočet daně a daňová povinnost. 3. Předmět daně. 4. Druhy plnění z hlediska DPH. 5. Zdanitelná plnění. 6. Osvobozená plnění. 1. přidaná hodnota; 2. vstupy; 3. výstupy; 4. zdaňovací období; 5. vlastní daňová povinnost; 6. nadměrný odpočet; 7. předmět daně; 8. zboží; 9. zdanitelná plnění; 10. osvobozená plnění. 1. Vysvětlete, co je to přidaná hodnota. 2. Vysvětlete mechanismus fungování DPH. 3. Vysvětlete, co je to nadměrný odpočet a vlastní daňová povinnost.

3 Ke čtvrtému z těchto dílčích témat si prostudujte : VANČUROVÁ, A. LÁCHOVÁ, L. Daňový systém ČR Kapitola 7. Praha : VOX, 1. Selektivní daně ze spotřeby a jejich klasifikace. 2. Mechanismus fungování spotřebních daní. 3. Celní problematika. 4. Mechanismus fungování ekologických daní. 1. selektivní daň ze spotřeby; 2. komodity zdaňované spotřebními daněmi; 3. clo; 4. celní dluh; 5. celní hodnota; 6. celní režimy; 7. volný oběh; 8. aktivní zušlechťovací styk; 9. celní režimy při dovozu a vývozu zboží; 10. ekologické (energetické) daně. vysvětlit a porozumět zdaňování příjmů z podnikání a z jiné samostatné výdělečné činnosti a vymezení výše uvedených základních pojmů; 1. Uveďte charakteristiku a klasifikaci daní ze spotřeby. 2. Vysvětlete, na jakém principu fungují selektivní spotřební daně. 3. Uveďte charakteristiku cla celního dluhu. 4. Uveďte, jaké znáte celní režimy při dovozu a vývozu zboží. 5. Vysvětlete, co je to volný oběh a aktivní zušlechťovací styk. 6. Vysvětlete, na jakém principu fungují ekologické daně.

4 Metodický list pro druhé soustředění kombinované formy Bc. studia předmětu ZDANĚNÍ SPOTŘEBY V ČR Název tématického celku : Uplatňování DPH v rámci tuzemska. Cíl : Cílem tohoto tématického celku je naučit studenty uplatňovat zdaňování přidané hodnoty v rámci tuzemska, naučit je základní pojmy a orientaci v konstrukci daňové povinnosti včetně správného použití sazeb daně, osvobozených plnění a koeficientů vedoucích ke zvládnutí implementace vstupů a výstupů do přiznání k dani z přidané hodnoty. Tento tématický celek je rozložen do následujících dílčích témat : 1. Pojmový aparát daně z přidané hodnoty. 2. Stanovení daňové povinnosti. 3. Pravidla pro uplatnění daně z přidané hodnoty K prvnímu z těchto dílčích témat si prostudujte : 1. Co je předmětem daně. 2. Územní působnost tuzemsko, EU, 3. země. 3. Vymezení základních pojmů. 4. Daňové subjekty. 5. Vymezení ekonomické činnosti. 6. Zdanitelná plnění. 7. Definiční znaky osvobozených plnění. 8. Plátce daně. 9. Obrat. 1. předmět daně; 2. územní působnost; 3. daň na vstupu; 4. daň na výstupu; 5. vlastní daňová povinnost; 6. nadměrný odpočet; 7. osoba registrovaná k dani v jiném členském státě;

5 8. zahraniční osoba; 9. místo podnikání; 10. provozovna; 11. zboží; 12. nový dopravní prostředek; 13. obchodní majetek; 14. dlouhodobý majetek; 15. osobní automobil; 16. nájem věci; 17. osoba povinná k dani; 18. skupina; 19. osoby osvobozené od uplatňování daně; 20. skupina; 21. ekonomická činnost; 22. obrat; 23. plátce daně. 1. Vysvětlete, co je předmětem daně z přidané hodnoty. 2. Vysvětlete význam základních pojmů uplatňovaných v rámci daně z přidané hodnoty (daň na vstupu, daň na výstupu, vlastní daňová povinnost, nadměrný odpočet, zboží, nový dopravní prostředek, obchodní majetek, osoba povinná k dani, zahraniční osoba, osoba registrovaná k dani, skupina, osobní automobil). 3. Uveďte, co se rozumí ekonomickou činností. 4. Vysvětlete pojem obrat pro účely DPH. K druhému z těchto dílčích témat si prostudujte : 1. Sazba daně. 2. Zdanitelná plnění podléhající snížené sazbě daně. 3. Základ daně a výpočet z přidané hodnoty. 4. Plnění osvobozená od DPH bez nároku na odpočet daně. 5. Plnění osvobozená od DPH s nárokem na odpočet daně. 1. základní a snížená sazba daně; 2. zdanitelné plnění; 3. služby; 4. základ daně; 5. cena obvyklá; 6. daň zdola; 7. daň shora; 8. přepočítací koeficient; 9. plnění osvobozené bez nároku na odpočet daně;

6 10. plnění osvobozené s nárokem na odpočet daně. 1. Vysvětlete, jaké máme sazby daně z přidané hodnoty. 2. Vysvětlete, která zdanitelná plnění podléhají snížené sazbě daně. 3. Vysvětlete postup výpočtu daně z přidané hodnoty (při využití tzv. daně zdola a daně shora a přepočítacího koeficientu). 4. Uveďte, která plnění patří mezi osvobozená bez nároku na odpočet daně. 5. Uveďte, která plnění patří mezi osvobozená s nárokem na odpočet daně. 6. Vysvětlete, jaké sazby daně se uplatňují u staveb pro bydlení. K třetímu z těchto dílčích témat si prostudujte : 1. Princip země původu a země určení. 2. Místo plnění při dodání a pořízení zboží. 3. Místo plnění při poskytování služeb. 4. Daňové doklady. 5. Datum uskutečnění zdanitelného plnění. 6. Krácení nároku na odpočet daně (plný nárok, krácený nárok). 7. Koeficient nároku na odpočet. 8. Poměrný koeficient. 9. Zálohový koeficient. 10. Vypořádací koeficient. 11. Roční vypořádání. 12. Vrácení daně. 13. Správa daně. 1. země původu; 2. země určení; 3. místo plnění; 4. datum uskutečnění zdanitelného plnění; 5. nárok na odpočet daně; 6. krátící koeficient; 7. poměrný koeficient; 8. zálohový koeficient; 9. vypořádací koeficient; 10. roční vypořádání; 11. nárok na vrácení daně; 12. zdaňovací období; 13. registrace plátce DPH; 14. daňové přiznání; 15. splatnost daně.

7 1. Vysvětlete obecná pravidla pro dodání a pořízení zboží. 2. Vysvětlete, co se považuje za místo plnění. 3. Vysvětlete princip země původu a princip země určení. 4. Uveďte, jaké znáte výjimky místa plnění u dodání zboží. 5. Uveďte základní pravidla pro poskytování služeb. 6. Vysvětlete datum uskutečnění zdanitelného plnění v jednotlivých případech. 7. Vysvětlete, jaké znáte daňové doklady uplatňované u DPH. 8. Vysvětlete pravidla pro uplatnění nároku na odpočet daně. 9. Vysvětlete princip krácení nároku na odpočet daně včetně výpočtu krátícího koeficientu a jeho vyhodnocení. 10. Vysvětlete, co je to poměrný koeficient, zálohový koeficient a vypořádací koeficient a uveďte postup při ročním vypořádání. 11. Uveďte, za jakých podmínek se osoba musí zaregistrovat jako plátce DPH a v jakém termínu. 12. Uveďte, v jakém termínu se podává daňové přiznání a platí vlastní daňová povinnost. 13. Uveďte, ve kterých případech se provádí vrácení daně z přidané hodnoty.

8 Metodický list pro třetí soustředění kombinované formy Bc. studia předmětu ZDANĚNÍ SPOTŘEBY V ČR Název tématického celku : Intrakomunitární plnění, dovoz a vývoz Cíl : Cílem tohoto tématického celku je naučit studenty zvládnout problematiku intrakomunitárního plnění, vývozu a dovozu a dalších důležitých aspektů fungování daně z přidané hodnoty. Tento tématický celek je rozložen do následujících dílčích témat : 1. Pořízení zboží z jiného členského státu a dodání zboží do jiného členského státu. 2. Poskytování služeb v rámci EU a 3. země. 3. Vývoz a dovoz zboží. K prvnímu z těchto dílčích témat si prostudujte : 1. Pořízení zboží z jiného členského státu. 2. Dodání zboží do jiného členského státu. 3. Varianty dodání a pořízení zboží mezi členskými státy. 4. Dodání zboží s montáží či instalací. 5. Nový dopravní prostředek a místo plnění. 1. dodání zboží do jiného ČS; 2. pořízení zboží z jiného ČS; 3. osoba registrovaná k dani; 4. neregistrovaná osoba v rámci ekonomické činnosti; 5. osoba nepovinná k dani; 6. zásilkový obchod; 7. dodání zboží, které je předmětem daně; 8. montáž a instalace; 9. nový dopravní prostředek.

9 1. Vysvětlete, co se rozumí pořízením zboží z jiného členského státu. 2. Vysvětlete, co se rozumí dodáním zboží do jiného členského státu. 3. Vysvětlete rozdíly v postupu zdanění při dodání zboží, kdy příjemce je plátcem daně a kdy příjemce není plátcem daně. 4. Uveďte specifika zdanění při dodání zboží s montáží či instalací. 5. Zdanění pořízení nového dopravního prostředku. 6. Vysvětlete daňové povinnosti při poskytování služeb v rámci EU. Ke druhému z těchto dílčích témat si prostudujte : 1. Přijetí služby od ORD z EU. 2. Poskytování služeb do EU. 3. Přijetí služby od ORD ze 3. země. 4. Poskytování služeb do 3. země. 5. Místo plnění při poskytování služeb. 1. místo plnění při poskytnutí služby; 2. identifikace osoby příjemce služby; 3. identifikace konkrétní služby; 4. přijetí služby; 5. poskytnutí služby; 6. třetí země. 1. Vysvětlete daňové povinnosti při poskytování služeb v rámci EU. 2. Vysvětlete daňové povinnosti při poskytování služeb se 3. zeměmi. Ke třetímu z těchto dílčích témat si prostudujte : 1. Co je považováno za vývoz zboží. 2. Co je považováno za dovoz zboží. 3. Celní režimy, ve kterých dovoz podléhá dani z přidané hodnoty. 4. Uskutečnění plnění a povinnost přiznat daň při dovozu zboží.

10 1. vývoz zboží; 2. dovoz zboží; 3. celní režimy při dovozu zboží; 4. plnění s povinností přiznat daň při dovozu zboží. 1. Uveďte, které zboží je osvobozeno od DPH při dovozu. 2. Uveďte, co se rozumí dovozem a vývozem zboží. 3. Uveďte celní režimy, ve kterých dovoz podléhá DPH. 4. Vysvětlete, zda se uplatňuje DPH při vývozu zboží.

11 Metodický list pro čtvrté soustředění kombinované formy Bc. studia předmětu ZDANĚNÍ SPOTŘEBY V ČR Název tématického celku : Selektivní spotřební e ekologické daně. Cíl : Cílem tohoto tématického celku je seznámit studenty s mechanismem fungování spotřebních a ekologických daní, s jednotlivými konstrukčními prvky a základními pojmy používanými při uplatňování spotřebních a ekologických daní. Studenti získají rovněž přehled o daňovém zatížení jednotlivých produktů zdaňovaných spotřebními daněmi. Tento tématický celek je rozložen do následujících dílčích témat : 1. Spotřební daně. 2. Ekologické daně. K prvnímu z těchto dílčích témat si prostudujte : VANČUROVÁ, A. LÁCHOVÁ,L. Daňový systém ČR 2010 aneb učebnice daňového práva. 10. vyd. Kapitola 7. Praha : VOX, 1. Základní pojmy předmět daně, daňové území, daňový sklad, plátce daně. 2. Okamžik vzniku povinnosti daň přiznat a zaplatit. 3. Zdaňování minerálních olejů 4. Zdaňování lihu. 5. Zdaňování vína a meziproduktů 6. Zdaňování piva. 7. Zdaňování tabákových výrobků. 8. Vracení spotřební daně. 9. Spotřební daň a pěstitelské pálenice. 10. Zdaňovací období, přiznání k dani a splatnost spotřebních daní. 11. Značení lihovin a tabákových výrobků. 1. předmět daně; 2. daňové území; 3. daňový sklad; 4. plátce daně; 5. vracení daně; 6. značení; 7. zdaňovací období; 8. přiznání k dani; 9. daň z minerálních olejů;

12 10. daň z lihu; 11. daň z vína a meziproduktů; 12. daň z piva; 13. daň z tabákových výrobků. 1. Uveďte, co je předmětem spotřebních daní. 2. Vysvětlete, co se rozumí daňovým skladem. 3. Vysvětlete, co se rozumí režimem podmíněného osvobození. 4. Vysvětlete, jak se zdaňují minerální oleje, líh a pivo. 5. Vysvětlete, jak se zdaňují víno a tabákové výrobky. 6. Uveďte, ve kterých případech a za jakých podmínek se vrací spotřební daň. Ke druhému z těchto dílčích témat si prostudujte : VANČUROVÁ, A. LÁCHOVÁ, L. Daňový systém ČR 2010 aneb učebnice daňového práva. 10. vyd. Kapitola 7. Praha : VOX, 1. Předmět ekologických daní. 2. Plátce daně. 3. Základ daně a sazby daně. 4. Daň z pevných paliv. 5. Daň z elektřiny. 6. Daň ze zemního plynu. 7. Výběr a správa energetických daní. 1. předmět daně; 2. plátce daně; 3. základ daně; 4. sazby daně; 5. osvobození od daně. 1. Vysvětlete, co je předmětem ekologických daní a jak je vymezeno osvobození od daně. 2. Vysvětlete, co je základem ekologických daní a jakým způsobem jsou konstruovány sazby daně. 3. Vysvětlete, kdo je plátcem daně a jak je vymezeno zdaňovací období u ekologických daní.

Metodický list pro první soustředění kombinované formy Mgr. studia předmětu OPTIMALIZACE DANÍ A ODVODŮ PODNIKU

Metodický list pro první soustředění kombinované formy Mgr. studia předmětu OPTIMALIZACE DANÍ A ODVODŮ PODNIKU Metodický list pro první soustředění kombinované formy Mgr. studia předmětu OPTIMALIZACE DANÍ A ODVODŮ PODNIKU ODOP (4 soustředění) AKADEMICKÝ ROK 2011/2012 LS 2012 Název tématického celku : Optimalizace

Více

Obsah. 1 Spotřební daně v ČR... 13

Obsah. 1 Spotřební daně v ČR... 13 Obsah Úvodem... 11 1 Spotřební daně v ČR... 13 2 Dva principy výběru daní a jejich využití u spotřebních a ekologických daní... 19 2.1 Princip země původu (výroby)... 20 2.1.1 Princip země původu ve vztahu

Více

Metodický list pro první soustředění kombinované formy Bc. studia předmětu DAˇNOVÝ SYSTÉM V ČR

Metodický list pro první soustředění kombinované formy Bc. studia předmětu DAˇNOVÝ SYSTÉM V ČR Metodický list pro první soustředění kombinované formy Bc. studia předmětu DAˇNOVÝ SYSTÉM V ČR 2012 (3 soustředění) Název tématického celku : Daňový systém ČR a jeho geneze, daně, základní pojmy a prvky

Více

Finanční právo. 2. seminář 18. října 2013

Finanční právo. 2. seminář 18. října 2013 Finanční právo 2. seminář 18. října 2013 NEPŘÍMÉ DANĚ Daň z přidané hodnoty Daň z přidané hodnoty Nepřímá daň. Neutrální = vztahuje se na všechny podnikatelské aktivity a subjekty, včetně zboží z dovozu

Více

Použité zkratky 8. Úvod 9. Stručný komentář a přehled změn v zákoně o DPH s účinností od 1. 4. 2011 12

Použité zkratky 8. Úvod 9. Stručný komentář a přehled změn v zákoně o DPH s účinností od 1. 4. 2011 12 OBSAH Použité zkratky 8 Úvod 9 Stručný komentář a přehled změn v zákoně o DPH s účinností od 1. 4. 2011 12 1-110 ČÁST PRVNÍ - ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ 1-4 HLAVA I OBECNÁ USTANOVENI 1 Předmět úpravy 19 2 Předmět

Více

OBSAH. Předmluva... XIII O autorech... XVII Seznam použitých zkratek... XIX

OBSAH. Předmluva... XIII O autorech... XVII Seznam použitých zkratek... XIX OBSAH Předmluva............................................................. XIII O autorech............................................................ XVII Seznam použitých zkratek................................................

Více

Metodický list pro první soustředění kombinované formy Bc. studia předmětu ZDANĚNÍ PŘÍJMŮ V ČR

Metodický list pro první soustředění kombinované formy Bc. studia předmětu ZDANĚNÍ PŘÍJMŮ V ČR Metodický list pro první soustředění kombinované formy Bc. studia předmětu ZDANĚNÍ PŘÍJMŮ V ČR Akademický rok 2011/2012 ZS (4 soustředění) Název tématického celku : Daňový systém ČR a jeho geneze, daně,

Více

OBSAH. Předmluva... XIII O autorech... XVII Seznam použitých zkratek... XIX

OBSAH. Předmluva... XIII O autorech... XVII Seznam použitých zkratek... XIX OBSAH Předmluva............................................................. XIII O autorech............................................................ XVII Seznam použitých zkratek................................................

Více

Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH

Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v 21 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí služby nebo při převodu nemovitosti je plátce

Více

Obsah. 2.2.4 Prokázání zdanění vybraných výrobků, nebo oprávněného nabytí vybraných výrobků osvobozených od daně a doklady s tím související...

Obsah. 2.2.4 Prokázání zdanění vybraných výrobků, nebo oprávněného nabytí vybraných výrobků osvobozených od daně a doklady s tím související... Obsah Obsah ČÁST PRVNÍ Komentář k zákonu o spotřebních daních... 11 1. Preambule rychlý start...12 1.1 Rychlý start...13 1.2 Zaměření komentáře...17 2. Společná ustanovení...21 2.1 Význam spotřebních daní

Více

Daň z přidané hodnoty (II) Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.

Daň z přidané hodnoty (II) Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Obsah předmětu 1. Správa daně v tuzemsku. 2. Uplatňování DPH u intrakomunitárních dodávek. 3. Poskytování služeb mezi subjekty z jiných členských států a ze třetích zemí.

Více

Novela zákona o DPH k 1. 5. 2004

Novela zákona o DPH k 1. 5. 2004 Ing. Hana Čermáková Daňový poradce číslo 3037 Novela zákona o DPH k 1. 5. 2004 Zákon č. 235/2004 ze dne 1. dubna 2004 o dani z přidané hodnoty, kterým je nahrazen zákon č. 588/1992 Sb., o dani z přidané

Více

Právní úpravu této problematiky nalezneme v ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí služby nebo při převodu nemovitosti je plátce

Právní úpravu této problematiky nalezneme v ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí služby nebo při převodu nemovitosti je plátce Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v 21 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí služby nebo při převodu nemovitosti je plátce

Více

OBSAH. Předmluva... XI Seznam použitých zkratek...xv

OBSAH. Předmluva... XI Seznam použitých zkratek...xv OBSAH Předmluva.............................................................. XI Seznam použitých zkratek.................................................xv ZÁKON O SPOTŘEBNÍCH DANÍCH........................

Více

NEPŘÍMÉ DANĚ ( TEORIE )

NEPŘÍMÉ DANĚ ( TEORIE ) NEPŘÍMÉ DANĚ ( TEORIE ) Název školy Obchodní akademie, Vyšší odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Uherské Hradiště Název DUMu VY_32_INOVACE_UCE1413 Autor Ing. Martina Macháčková

Více

1.1 Přehled změn v oblasti DPH od vstupu ČR do EU

1.1 Přehled změn v oblasti DPH od vstupu ČR do EU Obsah Aktuální výklady a komentáře k dani z přidané hodnoty s CD-ROMem A Základní informace v oblasti uplatňování DPH A 1 Oblast úpravy DPH 1.1 Přehled změn v oblasti DPH od vstupu ČR do EU A 2 Základní

Více

obsah / 3 / Úvod 9 OBSAH

obsah / 3 / Úvod 9 OBSAH obsah Úvod 9 1. Než začneme podnikat 11 1.1 Srovnání základních konstrukčních prvků daní z příjmů 12 1.1.1 Předmět daně 13 1.1.2 Osvobození 14 1.1.3 Samostatný základ daně 15 1.1.4 Základ daně 16 1.1.4.1

Více

PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ

PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ ÚVOD 9 1 110zf ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ 11 1 4b HLAVA I OBECNÁ USTANOVENÍ 11 1 Předmět úpravy 11 2 Předmět daně 11 2a Vynětí z předmětu daně 11 2b Volba předmětu daně 12 3 Územní působnost 15 4 Vymezení

Více

Plnění ve vztahu k třetím zemím a DPH (výběr)

Plnění ve vztahu k třetím zemím a DPH (výběr) Plnění ve vztahu k třetím zemím a DPH (výběr) Terminologie vývoz zboží poskytnutí služby zahraničním osobám Česká republika Třetí země dovoz zboží přijetí služby od zahraniční osoby (resp. dle zákona:

Více

Daň z přidané hodnoty (II) Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.

Daň z přidané hodnoty (II) Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Obsah předmětu 1. Správa daně v tuzemsku. 2. Uplatňování DPH u intrakomunitárních dodávek. 3. Poskytování služeb mezi subjekty z jiných členských států a ze třetích zemí.

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu Číslo materiálu Název školy Jméno autora Tématická oblast Předmět Ročník CZ. 1.07/1.5.00/34.0996 VY_32_INOVACE_EKO175

Více

OBSAH PUBLIKACE. 1.1 Přehled změn v oblasti DPH od vstupu ČR do EU

OBSAH PUBLIKACE. 1.1 Přehled změn v oblasti DPH od vstupu ČR do EU strana 1 Obsah Aktuální výklady a komentáře k dani z přidané hodnoty s CD-ROMem A Základní informace v oblasti uplatňování DPH A 1 Oblast úpravy DPH 1.1 Přehled změn v oblasti DPH od vstupu ČR do EU A

Více

ÚVOD 9 POUŽITÉ ZKRATKY A NAVAZUJÍCÍ PRÁVNÍ PŘEPDPISY 10

ÚVOD 9 POUŽITÉ ZKRATKY A NAVAZUJÍCÍ PRÁVNÍ PŘEPDPISY 10 ÚVOD 9 POUŽITÉ ZKRATKY A NAVAZUJÍCÍ PRÁVNÍ PŘEPDPISY 10 1 110zf ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ 11 1 4b HLAVA I OBECNÁ USTANOVENÍ 11 1 Předmět úpravy 11 2 Předmět daně 11 2a Vynětí z předmětu daně 11 2b

Více

OBSAH. Předmluva... XV O autorech... XIX Seznam použitých zkratek... XXI

OBSAH. Předmluva... XV O autorech... XIX Seznam použitých zkratek... XXI OBSAH Předmluva............................................................ XV O autorech............................................................ XIX Seznam použitých zkratek.....................................................

Více

Základ pro výpočet DPH a

Základ pro výpočet DPH a Základ pro výpočet DPH a výpočet Obecně vymezuje základ DPH 36 ZDPH, Pro konkrétní specifické situace potom najdeme řešení v 38 41 ZDPH, Opravy základu daně a výše DPH upravují 42 46a ZDPH, Výpočet DPH

Více

Daň z přidané hodnoty je nepřímá, všeobecná daň, je to daň z prodeje výrobků a služeb

Daň z přidané hodnoty je nepřímá, všeobecná daň, je to daň z prodeje výrobků a služeb Otázka: Financování podniku Předmět: Účetnictví Přidal(a): Terka Daň z přidané hodnoty je nepřímá, všeobecná daň, je to daň z prodeje výrobků a služeb Přidaná hodnota je rozdíl mezi vstupy a výstupy, znázorňuje

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz http://aplchem.upol.cz CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Spotřební daně 2011 Charakteristika a právní úprava Nepřímé

Více

Metodický list. pro první soustředění kombinované formy Bc. studia předmětu ZDANĚNÍ PŘÍJMŮ

Metodický list. pro první soustředění kombinované formy Bc. studia předmětu ZDANĚNÍ PŘÍJMŮ Metodický list pro první soustředění kombinované formy Bc. studia předmětu ZDANĚNÍ PŘÍJMŮ Název tématického celku : Důchodové daně Cíl : Cílem tohoto tématického celku je seznámit studenty s teoretickou

Více

zákon č. 235/2004 Sb., ve znění pozdějších předpisů DPH

zákon č. 235/2004 Sb., ve znění pozdějších předpisů DPH zákon č. 235/2004 Sb., ve znění pozdějších předpisů DPH Stejně jako daň z příjmu je univerzální daní závaznou pro všechny podnikatelské subjekty bez výjimky. Představuje ve své podstatě přirážku v ceně

Více

OBSAH PUBLIKACE. 1.1 Přehled změn v oblasti DPH od vstupu ČR do EU

OBSAH PUBLIKACE. 1.1 Přehled změn v oblasti DPH od vstupu ČR do EU strana 1 Obsah Aktuální výklady a komentáře k dani z přidané hodnoty s CD-ROMem A Základní informace v oblasti uplatňování DPH A 1 Oblast úpravy DPH 1.1 Přehled změn v oblasti DPH od vstupu ČR do EU A

Více

OBSAH. úvod 9 Přehled změn 12 Účinnosti 24. 1 110ze část První základní UstAnovení 25. 1 4b HLAVA I OBECNÁ USTANOVENÍ 25

OBSAH. úvod 9 Přehled změn 12 Účinnosti 24. 1 110ze část První základní UstAnovení 25. 1 4b HLAVA I OBECNÁ USTANOVENÍ 25 úvod 9 Přehled změn 12 Účinnosti 24 1 110ze část První základní UstAnovení 25 1 4b HLAVA I OBECNÁ USTANOVENÍ 25 1 Předmět úpravy 25 2 Předmět daně 25 2a Vynětí z předmětu daně 26 2b Volba předmětu daně

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: Název projektu školy: Šablona VI/2: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice

Více

Téma: Selektivní daně ze spotřeby. Spotřební daně Příklad 1 Jak se nazývá obecně předmět spotřebních daní? Doplňte termín do rámečku.

Téma: Selektivní daně ze spotřeby. Spotřební daně Příklad 1 Jak se nazývá obecně předmět spotřebních daní? Doplňte termín do rámečku. Téma: Selektivní daně ze spotřeby. Spotřební daně Příklad 1 Jak se nazývá obecně předmět spotřebních daní? Doplňte termín do rámečku. Příklad 2 Uveďte u jednotlivých vybraných výrobků nástroje, které stát

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz http://aplchem.upol.cz CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Daň z přidané hodnoty 2011 Charakteristika a právní úprava

Více

DLOUHODOBÝ MAJETEK KAM A KDY DO PŘIZNÁNÍ k DPH?

DLOUHODOBÝ MAJETEK KAM A KDY DO PŘIZNÁNÍ k DPH? VS_10_2015_12_01 Dlouhodobý majetek kam a kdy do přiznání k DPH? DLOUHODOBÝ MAJETEK KAM A KDY DO PŘIZNÁNÍ k DPH? 19.11.2015 Dlouhodobý majetek pojem pro účely ZDPH ( 4 odst. 4 písm. d) ZDPH) Jedná se o

Více

Porovnání textu. Porovnané dokumenty 5401_17.pdf. 5401_18.pdf

Porovnání textu. Porovnané dokumenty 5401_17.pdf. 5401_18.pdf Porovnání textu Porovnané dokumenty 540_7.pdf 540_8.pdf Přehled 4 slov bylo přidáno 39 slov bylo odstraněno 85 slov je shodných bloků je shodných Abyste se podívali, kde jsou změny, rolujte prosím dolů.

Více

Seznam souvisejících právních předpisů...18

Seznam souvisejících právních předpisů...18 Obsah Seznam souvisejících právních předpisů...18 1 Daně...24 1.1 Daň z příjmů fyzických osob obecně...24 1.1.1 Dílčí základy...24 1.1.2 Výdaje (náklady) u jednotlivých dílčích základů...28 1.1.3 Procentní

Více

Metodické listy pro první soustředění kombinovaného studia

Metodické listy pro první soustředění kombinovaného studia Metodické listy pro první soustředění kombinovaného studia Název tematického celku: Zdanění bank a pojišťoven. Zdanění penzijních fondů. Cíl: Seznámit studenty se základní problematikou zdanění bank a

Více

OPTIMALIZACE DANÍ A ODVODŮ PODNIKU

OPTIMALIZACE DANÍ A ODVODŮ PODNIKU Metodický list pro první soustředění kombinované formy Mgr. studia předmětu OPTIMALIZACE DANÍ A ODVODŮ PODNIKU ODOP (4 soustředění) Název tématického celku : Optimalizace daně z příjmů v oblasti vztahu

Více

OBSAH ZÁKON O DANI Z PŘIDANÉ HODNOTY

OBSAH ZÁKON O DANI Z PŘIDANÉ HODNOTY OBSAH Předmluva............................................................ XV O autorech............................................................ XIX Seznam použitých zkratek.....................................................

Více

Tématické okruhy problematiky finančního práva ke zkoušce z předmětu Finanční právo (obecná část)

Tématické okruhy problematiky finančního práva ke zkoušce z předmětu Finanční právo (obecná část) Tématické okruhy problematiky finančního práva ke zkoušce z předmětu Finanční právo (obecná část) 1/ Finance a finanční činnost státu. Předmět a systém finančního práva. Věda o finančním právu 2/ Finanční

Více

Opravy základu daně a výše DPH upravují 42 46a ZDPH, Výpočet DPH se řídí 37 ZDPH.

Opravy základu daně a výše DPH upravují 42 46a ZDPH, Výpočet DPH se řídí 37 ZDPH. Základ pro výpočet DPH a výpočet Obecně vymezuje základ pro výpočet DPH 36 ZDPH, Pro konkrétní specifické situace potom najdeme řešení v 38 41 ZDPH, Opravy základu daně a výše DPH upravují 42 46a ZDPH,

Více

Právní úpravu této problematiky nalezneme v ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží nebo poskytnutí služby je plátce obecně povinen přiznat ke

Právní úpravu této problematiky nalezneme v ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží nebo poskytnutí služby je plátce obecně povinen přiznat ke Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v 21 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží nebo poskytnutí služby je plátce obecně povinen přiznat ke

Více

Tematická oblast: Daňová soustava (VY_32_INOVACE_07_3_EK) Autor: Ing. Hana Volencová. Vytvořeno: březen - prosinec 2013. Anotace: Využití ve výuce:

Tematická oblast: Daňová soustava (VY_32_INOVACE_07_3_EK) Autor: Ing. Hana Volencová. Vytvořeno: březen - prosinec 2013. Anotace: Využití ve výuce: Tematická oblast: (VY_32_INOVACE_07_3_EK) Autor: Ing. Hana Volencová Vytvořeno: březen - prosinec 2013 Anotace: Digitální učební materiály slouží k seznámení se s daňovou problematikou ČR vymezení základních

Více

DPH jako nekumulativní daň

DPH jako nekumulativní daň Daň z přidané hodnoty (DPH) Mechanismus výpočtu DPH - obecné schéma DPH jako nekumulativní daň výrobce výrobce obchodník spotřebitel pšenice chleba s chlebem (plátce DPH) (plátce DPH) (plátce DPH) Cena

Více

www.zlinskedumy.cz Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ

www.zlinskedumy.cz Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ Název projektu Číslo projektu Název školy Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělávání Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ CZ.1.07/1.5.00/34.0748

Více

Nárok na odpočet daně má podle 72 odst. 1 ZDPH. uskutečnění své ekonomické činnosti. Nárok na uplatnění

Nárok na odpočet daně má podle 72 odst. 1 ZDPH. uskutečnění své ekonomické činnosti. Nárok na uplatnění Odpočet DPH Problematiku odpočtu DPH řeší ZDPH v 72 79, Nárok na odpočet daně má podle 72 odst. 1 ZDPH plátce, pokud přijatá zdanitelná plnění použije pro uskutečnění své ekonomické činnosti. Nárok na

Více

IV. Dovoz zboží. Dashöfer Holding, Ltd. a Verlag Dashöfer, nakladatelství, spol. s r. o.

IV. Dovoz zboží. Dashöfer Holding, Ltd. a Verlag Dashöfer, nakladatelství, spol. s r. o. IV. Dovoz zboží Dovoz zboží je definován v 20 ZDPH jako vstup zboží z třetí země na území Společenství. Zboží, které vstupuje na území Společenství se nachází v režimu tranzit. Jestliže je režim tranzit

Více

DPH. Je hlavní nepřímou daní v ČR,

DPH. Je hlavní nepřímou daní v ČR, Je hlavní nepřímou daní v ČR, DPH Upravena zákonem č. 235/2004 Sb., o DPH (dále ZDPH), přijatým v souvislosti se vstupem ČR do EU, Je vybírána plátci DPH od poplatníků (koncových spotřebitelů v ceně zboží

Více

Podkladový materiál pro přednášku: Subkapitola 7.3 - Spotřební daně LS 2012. Spotřební daně (SD)

Podkladový materiál pro přednášku: Subkapitola 7.3 - Spotřební daně LS 2012. Spotřební daně (SD) Předmět SD = vybraný výrobek (VV), tj.: Spotřební daně (SD) minerální oleje líh... pivo... alkoholické nápoje víno + meziprodukty... tabákové výrobky Vynětí z předmětu SD (výběr) pivo obsahující 0,5 %

Více

Datum: 2. 1. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.

Datum: 2. 1. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34. Datum: 2. 1. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_200 Škola: Akademie VOŠ, Gymn. a SOŠUP Světlá nad Sázavou

Více

Přednáška č. 7 ZÚČTOVACÍ VZTAHY. Charakteristika zúčtovacích vztahů. Pohledávky z obchodního styku. Závazky z obchodního styku

Přednáška č. 7 ZÚČTOVACÍ VZTAHY. Charakteristika zúčtovacích vztahů. Pohledávky z obchodního styku. Závazky z obchodního styku Přednáška č. 7 ZÚČTOVACÍ VZTAHY Charakteristika zúčtovacích vztahů Pohledávky z obchodního styku Závazky z obchodního styku Charakteristika zúčtovacích vztahů Pohledávky a závazky - převážná část zúčtovacích

Více

Základy finančního práva. JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D.

Základy finančního práva. JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D. Základy finančního práva JUDr. Ing. Otakar Schlossberger, Ph.D. Obsah 1) Daň z přidané hodnoty 2) Daně spotřební 3) Daně ekologické 2 Ad 1) Daň z přidané hodnoty Právní úprava zákon č. 235/2004 Sb., o

Více

Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Benešov, Husova 742 EKONOMIKA. Ing. Ivana Frantesová

Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Benešov, Husova 742 EKONOMIKA. Ing. Ivana Frantesová Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Benešov, Husova 742 EKONOMIKA Ing. Ivana Frantesová 1 Spotřební daně III/2 VY_32_INOVACE_36 2 Název školy Registrační číslo projektu Název

Více

Manažerská ekonomika Daně

Manažerská ekonomika Daně DANĚ (zkouška č. 5) Cíl předmětu Učivo se zaměřuje na komplexní zobrazení daňového systému České republiky a na základní konstrukční prvky a přístupy k přímým a nepřímým daním. Dále jde o objasnění systému

Více

DPH se vyčísluje na daňových dokladech vystavovaných podle ZDPH a následně též podle 42 46a a ZDPH (opravy), Daňové doklady nejčastěji

DPH se vyčísluje na daňových dokladech vystavovaných podle ZDPH a následně též podle 42 46a a ZDPH (opravy), Daňové doklady nejčastěji Daňové doklady DPH se vyčísluje na daňových dokladech vystavovaných podle 26 35 ZDPH a následně též podle 42 46a a 49 50 ZDPH (opravy), Daňové doklady nejčastěji vystavuje plátce DPH uskutečňující zdanitelná

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek:

Více

Informace o uplatňování zákona o DPH ve svobodných pásmech s účinností od

Informace o uplatňování zákona o DPH ve svobodných pásmech s účinností od Generální finanční ředitelství Lazarská 15/7, 117 22 Praha 1 Sekce metodiky a výkonu daní Č. j. 124403/16/7100-20116-050701 Informace o uplatňování zákona o DPH ve svobodných pásmech s účinností od 29.

Více

Daň z přidané hodnoty (I) Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.

Daň z přidané hodnoty (I) Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Obsah předmětu. 2. Předmět daně. 3. Uskutečnění zdanitelného plnění a daňová povinnost. 4. Daňové doklady. 5. Základ daně, sazby daně a výpočet daně. Český daňový systém

Více

Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/03.0035 DANĚ

Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/03.0035 DANĚ Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/03.0035 DANĚ Osnova 01. Daň 02. Daňový systém 03. Daň z příjmů právnických osob 04. Daň z příjmu fyzických osob 05.

Více

II. Pořízení zboží z jiného členského státu do tuzemska. Dashöfer Holding, Ltd. a Verlag Dashöfer, nakladatelství, spol. s r. o.

II. Pořízení zboží z jiného členského státu do tuzemska. Dashöfer Holding, Ltd. a Verlag Dashöfer, nakladatelství, spol. s r. o. II. Pořízení zboží z jiného členského státu do tuzemska Při pořízení zboží z jiného členského státu do tuzemska se řídí stejnými zásadami jako jeho dodání. Pořízení zboží pro účely zákona o DPH jsou upraveny

Více

V případě přijetí úplaty před dnem zdanitelného plnění (záloha) se postupuje podle 37a

V případě přijetí úplaty před dnem zdanitelného plnění (záloha) se postupuje podle 37a DPH k 1.1.2013 Sazby DPH od 1.1.2013 (Zákon 500/2012 Sb.) Základní sazba 21% Snížená sazba 15% Přechodná ustanovení: dodání, odvod a čištění vody, dodání tepla a chladu rozdělení na období dodání elktřiny,

Více

Intrakomunitární plnění a DPH

Intrakomunitární plnění a DPH Terminologie Intrakomunitární plnění a DPH dodání do JČS zasílání do JČS poskytnutí služby osobě z JČS Česká republika ostatní území ES (JČS) pořízení z JČS zasílání do tuzemska poskytnutí služby osobou

Více

NEPŘÍMÉ DANĚ. Seminář Finanční právo II. 3.12.2012 Alice Vykydalová. Irene Geaney

NEPŘÍMÉ DANĚ. Seminář Finanční právo II. 3.12.2012 Alice Vykydalová. Irene Geaney NEPŘÍMÉ DANĚ Seminář Finanční právo II Irene Geaney 3.12.2012 Alice Vykydalová Nepřímé daně - definice Přenáší se na jiný subjekt prostřednictvím ceny (především na spotřebitele) Nepřímé daně univerzální:

Více

Při poskytování stravovací služby je místem plnění místo, kde je tato služba skutečně poskytnuta.

Při poskytování stravovací služby je místem plnění místo, kde je tato služba skutečně poskytnuta. 1-110_DPH_2014_Sestava 1 25.3.14 13:49 Stránka 11 M í S to p l n ě n í 3051 3054 Slovenská společnost (plátce daně) nakoupí pro své zaměstnance deset vstupenek na představení do divadla v Čr. divadlo vystaví

Více

Z tohoto důvodu je nutno určit, kde je zdanitelné plnění uskutečněno. Místo plnění upravuje 7 12 ZDPH. Potom fakticky platí, že DPH v ČR podléhají ta

Z tohoto důvodu je nutno určit, kde je zdanitelné plnění uskutečněno. Místo plnění upravuje 7 12 ZDPH. Potom fakticky platí, že DPH v ČR podléhají ta Místo plnění u DPH Z hlediska dodání zboží, převodu nemovitosti a poskytnutí služby je stěžejní, že předmětem daně jsou tato plnění uskutečňovaná osobami povinnými k dani, pokud je místo plnění v tuzemsku!

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ. 1.07/1.5.00/34.0996 Číslo materiálu Název školy Jméno autora Tématická oblast Předmět Ročník VY_32_INOVACE_EKO174

Více

Daň z přidané hodnoty. www.zlinskedumy.cz

Daň z přidané hodnoty. www.zlinskedumy.cz Daň z přidané hodnoty www.zlinskedumy.cz KDO? Ekonomická činnost = činnost výrobců, obchodníků, osob poskytujících služby, soustavný pronájem Plátce DPH Fyzická nebo právnická osoba, která samostatně uskutečňuje

Více

K 2 Princip reverse charge

K 2 Princip reverse charge K 2 Princip reverse charge POSKYTOVÁNÍ SLUŽEB V RÁMCI EU K2 strana 1 S uplatněním principu přenesení daňové povinnosti z poskytovatele služby na příjemce, který je označován jako tzv. reverse charge princip,

Více

23) DANĚ NEPŘÍMÉ Charakteristika nepřímých daní Členění nepřímých daní: Daň z přidané hodnoty Spotřební daně Ekologické daně

23) DANĚ NEPŘÍMÉ Charakteristika nepřímých daní Členění nepřímých daní: Daň z přidané hodnoty Spotřební daně Ekologické daně 23) DANĚ NEPŘÍMÉ Daňová soustava ČR. Charakteristika nepřímých daní. Členění nepřímých daní. DPH právní normy, předmět daně, poplatník a plátce, registrace, sazby daně, osvobození od daně, zdaňovací období,

Více

AKCÍZY Právní regulace spotřebních 22. Petr Mrkývka

AKCÍZY Právní regulace spotřebních 22. Petr Mrkývka AKCÍZY Právní regulace spotřebních 22 Petr Mrkývka 2011 Akcíz Proč raději akcíz než spotřební daň spotřební daň zavádějící termín v podstatě spotřeba statku je předmětem také DPH. Původ že by Excise Duty

Více

Otázka: Nepřímé daně. Předmět: Ekonomie. Přidal(a): sarka.bartkova. Charakteristika. - Jsou vázány na určité druhy výrobků nebo služeb

Otázka: Nepřímé daně. Předmět: Ekonomie. Přidal(a): sarka.bartkova. Charakteristika. - Jsou vázány na určité druhy výrobků nebo služeb Otázka: Nepřímé daně Předmět: Ekonomie Přidal(a): sarka.bartkova Charakteristika - Jsou vázány na určité druhy výrobků nebo služeb - Poplatník je vždy konečný spotřebitel - Poplatník není plátce Struktura

Více

23) DANĚ NEPŘÍMÉ Členění nepřímých daní: Daň z přidané hodnoty Spotřební daně Ekologické daně Nepřímé daně Daň z přidané hodnoty dle zákona

23) DANĚ NEPŘÍMÉ Členění nepřímých daní: Daň z přidané hodnoty Spotřební daně Ekologické daně Nepřímé daně Daň z přidané hodnoty dle zákona 23) DANĚ NEPŘÍMÉ Členění nepřímých daní. Zákony. DPH předmět daně, poplatník a plátce, registrace, sazby daně, osvobození od daně, zdaňovací období, správa daně, náležitosti daňového dokladu, daňová povinnost

Více

Alena Vancurovä Lenka Lächovä. Danovy system CR 2014. 12. aktualizovane vydänf

Alena Vancurovä Lenka Lächovä. Danovy system CR 2014. 12. aktualizovane vydänf Alena Vancurovä Lenka Lächovä Danovy system CR 2014 12. aktualizovane vydänf Obsah ÜVOD 3 1. DAN A JEJI KONSTRUKCE 9 1.1 Vlastnosti a funkce dani 9 1.2 Konstrukcnf prvky dane 13 1.2.1 Danovy Subjekt 14

Více

PŘÍLOHA PŘÍLOHA VIII

PŘÍLOHA PŘÍLOHA VIII EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 10.3.2014 COM(2014) 149 final ANNEX 8 PŘÍLOHA PŘÍLOHA VIII Dohoda o přidružení mezi Evropskou unií a Evropským společenstvím pro atomovou energii a jejich členskými státy

Více

Daňový systém v ČR. Filip Rufer

Daňový systém v ČR. Filip Rufer + Daňový systém v ČR Filip Rufer + Co to je a k čemu slouží daň je povinná, nenávratná zákonem určená platba do veřejného rozpočtu neekvivalentní neexistuje nárok na adekvátní plnění za daň, neúčelovou

Více

zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty

zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty Daň z přidané hodnoty zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty Směrnice Rady 2006/112/EC o společném systému DPH z 28.11.2006 účinnost od 1. ledna 2007 cílem je harmonizace právních předpisů členských

Více

1. Charakteristika spotřebních daní.

1. Charakteristika spotřebních daní. Spotřební daně 1. Charakteristika spotřebních daní. 2. Předmět spotřebních daní. 3. Osvobození od daně. 4. Plátci daně. 5. Správa daně. 6. Zdaňování minerálních olejů. 7. Zdaňování lihu. 8. Zdaňování piva.

Více

Směrnice k DPH. Obec Lipina, Lipina 81, IČO: Směrnice č. 4/2017

Směrnice k DPH. Obec Lipina, Lipina 81, IČO: Směrnice č. 4/2017 Obec Lipina, Lipina 81, 785 01 IČO: 00635278 Směrnice č. 4/2017 Směrnice k DPH 1. Předmět úpravy 1.1. Ustanovení této směrnice se vztahuje k DPH. 1.2. Směrnice je stanovena v souladu s ustanoveními zákona

Více

Vystavování daňových dokladů

Vystavování daňových dokladů Daňové doklady DPH se vyčísluje na daňových dokladech vystavovaných podle 26 35 ZDPH a následně též podle 42 46 ZDPH (opravy), Daňové doklady nejčastěji vystavuje plátce DPH uskutečňující zdanitelná plnění,

Více

DAŇOVÁ TEORIE A POLITIKA

DAŇOVÁ TEORIE A POLITIKA Metodické listy pro první soustředění kombinovaného studia DAŇOVÁ TEORIE A POLITIKA Název tematického celku: Úvod do daňové teorie Cíl: Seznámit studenty se základními pojmy z oblasti daňové teorie, pochopení

Více

- daňové přiznání a daň za únor 2011 souhrnné hlášení za únor 2011. - daňové přiznání a splatnost daně z plynu, pevných paliv a elektřiny za únor 2011

- daňové přiznání a daň za únor 2011 souhrnné hlášení za únor 2011. - daňové přiznání a splatnost daně z plynu, pevných paliv a elektřiny za únor 2011 Daňový kalendář pro rok Daňový kalendář pro rok LEDEN 10. ÚNOR 9. 21. 28. BŘEZEN biopaliva - splatnost za listopad 2010 (mimo z lihu) - měsíční odvod úhrnu sražených záloh na fyzických osob ze závislé

Více

Obsah. Dovoz zboží a služeb 1

Obsah. Dovoz zboží a služeb 1 Dovoz zboží a služeb 1 Obsah Dodání zboží z členských zemí EU...2 1. přijatá faktura...2 Poznámka pro podvojné účetnictví...2 2. reverse charge...3 Podvojné účetnictví...3 Daňová evidence...5 Dovoz zboží

Více

Spotřební daně. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.

Spotřební daně. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc. Obsah předmětu 1. Charakteristika spotřebních daní. 2. Předmět spotřebních daní. 3. Osvobození od daně. 4. Plátci daně. 5. Správa daně. 6. Zdaňování minerálních olejů. 7.

Více

Spotřební daně DAŇOVÉ PORADENSTVÍ

Spotřební daně DAŇOVÉ PORADENSTVÍ Spotřební daně DAŇOVÉ PORADENSTVÍ Obsah Úvod Předmět daně Plátce Zdaňovací období Daňové přiznání Splatnost daně Diskuse 2 Úvod Nepřímé daně odváděné státu plátcem daně Spotřebitel platí v ceně výrobku

Více

SYSTÉM DANÍ. Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě

SYSTÉM DANÍ. Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě SYSTÉM DANÍ VY_62_INOVACE_FGZSV_PN_9 Sada: Ekonomie Téma: Daně Autor: Mgr. Pavel Peňáz Předmět: Základy společenských věd Ročník: 3. ročník Využití: Prezentace určená pro výklad a opakování Anotace: Prezentace

Více

Michaela Voráčková Jan Zábrodský. 1FU350 Daně v účetnictví Letní semestr 2007/2008

Michaela Voráčková Jan Zábrodský. 1FU350 Daně v účetnictví Letní semestr 2007/2008 Michaela Voráčková Jan Zábrodský 1FU350 Daně v účetnictví Letní semestr 2007/2008 Předmět daně 1 Tabákové výrobky Minerální oleje Líh Víno & meziprodukty Pivo 2 Správce daně = celní úřady a ředitelství

Více

Zkratky a úplné názvy předpisů použitých v publikaci 10. Úvod 11

Zkratky a úplné názvy předpisů použitých v publikaci 10. Úvod 11 Zkratky a úplné názvy předpisů použitých v publikaci 10 Úvod 11 1 Novela zákona o DPH od 1. 4. 2011 13 1 Oblasti, kterých se týká novela zákona o DPH 19 2 Změny zákona o DPH spočívající ve změně místa

Více

Z tohoto důvodu je nutno určit, kde je zdanitelné plnění uskutečněno. Místo plnění upravuje 7 12 ZDPH. Potom fakticky platí, že DPH v ČR podléhají ta

Z tohoto důvodu je nutno určit, kde je zdanitelné plnění uskutečněno. Místo plnění upravuje 7 12 ZDPH. Potom fakticky platí, že DPH v ČR podléhají ta Místo plnění u DPH Z hlediska dodání zboží, převodu nemovitosti a poskytnutí služby je stěžejní, že předmětem daně jsou tato plnění uskutečňovaná osobami povinnými k dani, pokud je místo plnění v tuzemsku!

Více

ZÁKON O DANÍCH Z PŘÍJMŮ

ZÁKON O DANÍCH Z PŘÍJMŮ Obsah Úvod... 11 ZÁKON O DANÍCH Z PŘÍJMŮ Přehled změn...13 Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů... 17 Příloha č. 1... 192 Příloha č. 2... 200 Příloha č. 3... 200 Vyhláška č. 146/1993 Sb., kterou se

Více

Otázka: Obchodní Korporace. Předmět: Ekonomie, Podnikání. Přidal(a): Tereza P.

Otázka: Obchodní Korporace. Předmět: Ekonomie, Podnikání. Přidal(a): Tereza P. Otázka: Obchodní Korporace Předmět: Ekonomie, Podnikání Přidal(a): Tereza P. ZÁKLADNÍ POJMY V OBLASTI DANÍ daň: je povinná, nenávratná, zákonem určená platba do veřejného rozpočtu správce daně: státní

Více

Seznam souvisejících právních předpisů...18

Seznam souvisejících právních předpisů...18 Obsah Seznam souvisejících právních předpisů...18 1 Daně... 23 1.1 Daň z příjmů fyzických osob obecně... 23 1.1.1 Dílčí základy... 23 1.1.2 Výdaje (náklady) u jednotlivých dílčích základů... 27 1.1.3 Procentní

Více

Z tohoto důvodu je nutno určit, kde je zdanitelné plnění uskutečněno. Místo plnění upravuje 7 12 ZDPH. Potom fakticky platí, že DPH v ČR podléhají ta

Z tohoto důvodu je nutno určit, kde je zdanitelné plnění uskutečněno. Místo plnění upravuje 7 12 ZDPH. Potom fakticky platí, že DPH v ČR podléhají ta Místo plnění u DPH Z hlediska dodání zboží, převodu nemovitosti a poskytnutí služby je stěžejní, že předmětem daně jsou tato plnění uskutečňovaná osobami povinnými k dani, pokud je místo plnění v tuzemsku!

Více

VÝUKOVÝ MODUL VI/2 VYTVÁŘENÍ PODMÍNEK PRO ROZVOJ ZNALOSTÍ, SCHOPNOSTÍ A DOVEDNOSTÍ V OBLASTI FINANČNÍ GRAMOTNOSTI

VÝUKOVÝ MODUL VI/2 VYTVÁŘENÍ PODMÍNEK PRO ROZVOJ ZNALOSTÍ, SCHOPNOSTÍ A DOVEDNOSTÍ V OBLASTI FINANČNÍ GRAMOTNOSTI VÝUKOVÝ MODUL VI/2 VYTVÁŘENÍ PODMÍNEK PRO ROZVOJ ZNALOSTÍ, SCHOPNOSTÍ A DOVEDNOSTÍ V OBLASTI FINANČNÍ GRAMOTNOSTI Téma VI.2.2 Peníze, mzdy, daně a pojistné 12. Daňový systém České republiky Mgr. Zuzana

Více

DPH. Je hlavní nepřímou daní v ČR,

DPH. Je hlavní nepřímou daní v ČR, Je hlavní nepřímou daní v ČR, DPH Upravena zákonem č. 235/2004 Sb., o DPH (dále ZDPH), přijatým v souvislosti se vstupem ČR do EU a také směrnicemi EU, zejména 2006/112/ES, Je vybírána plátci DPH od poplatníků

Více

3.2. Nárok na odpočet daně v krácené výši ( 76) vyjádření hodnoty koeficientu jako procentního podílu

3.2. Nárok na odpočet daně v krácené výši ( 76) vyjádření hodnoty koeficientu jako procentního podílu a) Při pořízení automobilu plátce stanoví poměrný koeficient odhadem ve výši 80 %. V přiznání k DPH za květen 2011 uvede na ř. 40 údaje: ve sloupci Základ daně částku 320 000, ve sloupci V plné výši částku

Více

Daň z přidané hodnoty. Bc. Alena Kozubová

Daň z přidané hodnoty. Bc. Alena Kozubová Daň z přidané hodnoty Bc. Alena Kozubová Právní norma Zákon č. 235/2004 Sb. o dani z přidané hodnoty DPH Daň z přidané hodnoty je - daň nepřímá (plátce je výrobce, obchodník, dovozce a poplatník je konečný

Více

Daňová soustava. Osnova: 1. Zařazení

Daňová soustava. Osnova: 1. Zařazení Daňová soustava Didaktické zpracování učiva pro střední školy Osnova: 1) zařazení 2) struktura daňové soustavy 3) cíle učiva 4) metodické zpracování učiva 5) daň z příjmů FO 6) daň z příjmů PO 7) DPH 1.

Více

1 43 ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ

1 43 ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ OBSAH Předmluva... XXV O autorech...xxvii Seznam použitých zkratek...xxix ZÁKON O SPOTŘEBNÍCH DANÍCH...1 1 43 ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ...1 1 Předmět úpravy...1 2 Daňové území...5 3 Vymezení pojmů...8

Více

Evidence a účtování o DPH od verze

Evidence a účtování o DPH od verze Evidence a účtování o DPH od 1. 1. 2011 verze 20. 1. 2011 S chystanou novelou zákona o DPH, která podle informací MF ČR vstoupí v platnost od 1. 4. 2011, rozhodlo MF ČR změnit s účinností od 1. 1. 2011

Více