Úvod do pozemního stavitelství

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Úvod do pozemního stavitelství"

Transkript

1 Úvod do pozemního stavitelství 2/12 ZS 2018 Ing. Michal Kraus, Ph.D.

2 Formáty výkresů Základem je mezinárodní norma ISO 216, ČSN EN ISO 5457, která mimo jiné definuje základní formáty výkresů: A4 210 x 297 mm A3 297 x 420 mm A2 420 x 594 mm A1 594 x 841 mm A0 841 x 1189 mm

3 Skládání výkresů Výkresy se skládají nejprve podél přehybů kolmých ke spodnímu okraji výkresu a potom podél přehybů rovnoběžných se spodním okrajem výkresu.

4

5 Umístění zobrazení a popisů ČSN EN ISO 9431

6 Popisové pole

7 Orientace stavebního objektu na výkresu Hlavním vstupem u dolního okraje výkresového listu. Orientace výkresů se v rámci projektu nesmí měnit.

8 Orientace stavebního objektu na výkresu Převládajícím (delším) rozměrem rovnoběžně s dolním okrajem výkresového listu.

9 Orientace stavebního objektu na výkresu Severem nahoře (tj. směr k severu je kolmý k hornímu okraji výkresového listu).

10 Orientace stavebního objektu na výkresu Pohledy na průčelí stavebního objektu a svislé řezy stavebním objektem mají být orientovány rovnoběžně s dolním okrajem výkresového listu.

11 Orientace pohledů a řezů na výkresu

12 Orientace pohledů a řezů na výkresu Situační výkresy stavebních objektů se mají orientovat severem nahoru. Není-li tomu tak, potom se sever na výkrese označí grafickou značkou.

13 Měřítka výkresů Měřítkem se rozumí poměr délkového rozměru prvku předmětu zobrazeného na originálu ke skutečnému délkovému rozměru téhož prvku předmětu skutečného.

14 Měřítka výkresů stavebních objektů se volí dle těchto zásad: Pro situační výkresy a situační schémata 1:5000, 1:2000, 1:1000, 1:500, 1:200 Pro celkové dispoziční výkresy a schémata stavebních objektů 1:2000, 1:1000, 1:500, 1:200 Pro výkresy dispozice stavebních objektů (půdorysy, řezy, pohledy) 1:200, 1:100, 1:50 Pro zobrazování podrobností, detaily 1:20, 1:10, 1:5, 1:2, 1:1 V případě více měřítek se popisuje měřítko převládající.

15 Písmo a popis Popisy výkresů stavebních objektů se mají psát písmem kolmým a to písmem velké abecedy. Pokud je technickými normami předepsán určitý způsob psaní, například mm, MPa, kpa, musí se tento způsob popisu dodržet i na výkresech.

16 Zpracování dokumentů elektronicky Zacházení s dokumenty (bezpečnost obsahu dokumentu apod.), zpracovanými na PC je uvedeno v ČSN EN ISO Uspořádání a pojmenování hladin v CAD je uvedeno v ČSN EN ISO AutoCAD ArchiCAD Nemetschek CAAD Spirit

17 Druhy čar na výkrese Tloušťky čar rozdělujeme podle vzájemného poměru na čáry tenké, tlusté a velmi tlusté Platí vzájemný poměr (viz ČSN ): tenká čára : tlustá čára : velmi tlustá = 1 : 2 : 4 Pro měřítko 1:50 0,18 : 0,35 : 0,70 Pro měřítko 1:100 0,15 : 0,33 : 0,50

18 Druhy čar na výkrese Tloušťky čar rozdělujeme podle vzájemného poměru na čáry tenké, tlusté a velmi tlusté Platí vzájemný poměr (viz ČSN ): tenká čára : tlustá čára : velmi tlustá = 1 : 2 : 4 Pro měřítko 1:50 0,18 : 0,35 : 0,70 Pro měřítko 1:100 0,15 : 0,33 : 0,50

19 Druhy čar na výkrese Plná tenká Plná tlustá Plná velmi tlustá Čárkovaná (tlustá) Čerchovaná (tlustá) Čerchovaná s dvěma tečkami (tlustá) Tečkovaná (tlustá)

20 Tenká plná (souvislá) čára (TeP) Šrafování Uhlopříčky označující otvory, prostupy a výklenky Výstupní čáry u schodů a šikmých ramp, spádové šipky Čáry modulových sítí první úrovně Krátké osové čáry Vynášecí čáry (pomocné) Kótovací čáry a jejich hraniční značky Odkazové čáry Orámování místa podrobnosti

21 Tlustá plná čára (TP) Viditelné obrysy prvků v řezu a průřezu, pokud je použito šrafování Rozhraní různých materiálů v pohledu, řezu a průřezu Viditelné obrysy prvků v pohledu Zobrazování dveří, oken, schodů, apod. Panely ve výkrese sestavy dílců

22 Velmi tlustá plná čára (VTP) Viditelné obrysy prvků v řezu a průřezu, pokud není šrafováno Čáry zvláštního významu Hlavní figury výkopů Obrysy objektů v situacích Tyčové prvky (schémata sestav dílců)

23 Tenka čárkovaná čára (TeČ) Původní vrstevnice u zahradních úprav (alternativně TeP) Dělení záhonů a trávníků Zakryté obrysy (alternativně TČ) Tlustá čárkovaná čára (TČ) Obrysy konstrukcí zakrytých jinou konstrukcí pod (za) řezovou rovinou Velmi tlustá čárkovaná čára (VTČ) Výztužné vložky

24 Tenka čerchovaná čára (TČe) Obrysy konstrukcí nad základy Osy nosníků Osy šikmých prvků krovu Osy souměrnosti Přerušující čáry Orámování nakreslených (zvětšených) podrobností Vztažné přímky

25 Tlustá čerchovaná čára (TČe) Řezové roviny na koncích Obrysy viditelných prvků před (nad) řezovou rovinou Velmi Tlustá čerchovaná čára Sekundární vytyčovací čáry a pomocné vztažné čáry Označení čar a ploch se zvláštními požadavky Hranice stavenišť, etap, zón, atd.

26 Tlustá čerchovaná čára se dvěma tečkami Obrysy zakrytých prvků před (nad) řezovou rovinou Tenka tečkovaná čára Obrysy prvků, které nejsou předmětem projektu

27 Délka čárek, velikosti teček a velikost mezer u téže čáry musí být stále stejná; Čerchované čáry začínají a končí čárkou; Čáry se křižují a vzájemně navazují čárkami, tečkované tečkami; Rovnoběžné čárkované a čerchované čáry umístěné blízko sebe čárky a mezery se mají prostřídat.

28 Křížení přerušovaných čar musí být vždy provedeno dlouhou čárkou. Křížení čar mezerou není přípustné.

29 Spojení přerušovaných čar nemá být provedeno mezerou.

30 U přerušovaných čar umístěných blízko sebe se mají čárky a mezery vzájemně střídat.

31 Označování materiálů Grafické označení materiálu se uvádí pouze v plochách zobrazených v řezu. Rozhraní dvou různých materiálů (beton - cihly) se značí tlustou plnou čarou. Převládající materiál se na výkresu nemusí graficky značit. Svislé řezy jsou doplňující výkresy, neukazují konstrukce v celém rozsahu půdorysu, nemá smysl legendy materiálů zde uvádět; Materiál se na výkrese řezu šrafuje!!!!!

32 Označování materiálů

33 Označování materiálů

34 Úkol č. 1 Úkol č. 1 Přehled typů a druhů čar Překreslení tabulky s přehledem typů, tlouštěk a druhů čar na formát A4 Správné nastavení typů a tlouštěk čar Správné nastavení typu a výšky písma

35 Kótování Zásady pro kótování na výkresech stavebních objektů stanoví, ČSN , ČSN , ČSN ISO 406 Pro určení rozměrů jsou rozhodující čísla určující požadovanou nebo skutečnou velikost rozměrů, bez ohledu na měřítko v němž je obraz nakreslen; Kóty uvádět tak, aby se potřebný rozměr mohl přečíst přímo a nebylo jej třeba počítat z jiných kót. Každý rozměr kótovat pouze jednou

36 Kótování

37 Kótování Na výkresech je vždy rozhodující kóta, nikoli vyobrazení, kóta jež se zřejmě neshoduje s nakresleným rozměrem na obraze, musí se podtrhnout, aby nevznikla pochybnost o její správnosti. Kótuje se vždy od hran, stěn, rozhraní a pevných bodů, které bude možno na stavbě zjistit, popř. od označených os, přímek a prvků prostorové polohy předmětu. Při kótování předmětu je třeba vždy vzít v úvahu způsob jeho provádění, aby při měření (na stavbě, na dílci apod.) byla vždy dokončena ta část, od níž se kóty odvozují.

38 Kótování Ve výkresech stavebních objektů pozemních staveb a stavebních konstrukcí se kótují: Délkové rozměry v milimetrech (jednotky se neuvádí) Výškové úrovně v metrech na tři desetinná místa (měřící jednotka se neuvádí například +5,876), za výchozí vodorovnou vztažnou (základní rovinu) (±0,000) se u stavebních objektů volí zpravidla úroveň povrchu podlahy prvního podlaží Rovinné úhly ve stupních (úhlových), měřící jednotky se ke kótám vždy připisují (například ). Je-li úhel menší než 1 píše se před údaj minut vždy 0. Sklony rovinných ploch poměrem 1:x, nebo v procentech, popř. v promilích, značky % se připisují za číselný údaj.

39 Kótovací a pomocné čáry Kreslí se tenkými plnými čarami (přímkami, nebo oblouky). Pomocné čáry (vynášecí) se prodlouží za kótovací čáry o 2-4 mm.

40 Kótovací a pomocné čáry Se kreslí tenkou plnou čarou a mohou být otevřené, uzavřené, nebo vyplněné.

41 Kótovací a pomocné čáry Kótovací čáry se prodlouží za vynášecí čáry o 2-4 mm.

42 Kótovací a pomocné čáry V případě potřeby prodloužení kótovacích čar pro zapsání kót nebo pro nakreslení vnějších hraničních šipek, prodlužují se následovně.

43 Kótovací a pomocné čáry Při kótování se mezi obrysovou čarou a pomocnou čarou vynechává mezera. kdy pomocná čára navazuje na tenké obrysové čáry (hrany zobrazené v pohledu apod.).

44 Odkazové čáry Odkazuje na jeden popis, nebo jeden obraz. Podle potřeby lze spojit i několik odkazových čar, které mají společný praporek.

45 Odkazové čáry Odkazovou čáru lze zakončit kroužkem s vepsaným odkazem.

46 Sdružené odkazové čáry: Odkazová čára musí vždy vycházet ze zobrazené plochy a má být kolmá na vnější hranu zobrazené konstrukce. Odkazová čára u několikavrstvých konstrukcí zobrazených v řezu má začínat výraznou tečkou v nejzazší vrstvě. Sdruženou odkazovou čáru lze nahradit jednoduchou odkazovou čarou tehdy, je-li skladba konstrukce podrobně zakreslena nebo popsána na jiném místě zobrazeného objektu, nebo na jiném výkrese.

47 Sdružené odkazové čáry:

48 Pravidla pro zapisování kót: Nad nepřerušenou kótovací čáru rovnoběžně s ni a poblíž středu kótovací čáry, nebo na odkazovou čáru. Do mezery v přerušené kótovací čáře, přednostně uprostřed její délky.

49 Pravidla pro zapisování kót: V případě, že není pro napsání kóty místo, musí se kresba přerušit nebo se kóta musí napsat na prodlouženou kótovací čáru. Při nedostatku místa se řetězové kóty psané na jedné kótovací čáře píší střídavě.

50 Řetězové kótování Kótování od (jedné) společné základny

51 Řetězové kótování Kótování od (jedné) společné základny

52 Smíšené kótování

53 Výškové kótování U vodorovných ploch se výškové kóty vepisují do obdélníku. U vodorovných hran se výškové kóty uvádějí na odkazové čáře.

54 Popis častých chyb při kótování

55 Popis častých chyb při kótování

56 Zařizovací předměty Zařizovací předměty se zobrazují jejich zjednodušeným obrysem v měřítku výkresu bez tvarových podrobností. Druhy čar pro kreslení zařizovacích předmětů Plnou čarou Předměty umístěné na podlaze zobrazovaného prostoru a předměty upevněné na stěnách pokud se prostor pod předměty provozně nevyužívá. Čerchovanou čarou se dvěma tečkami - Předměty upevněné na stěnách pod nimiž se prostor provozně využívá. Čárkovanou čarou Předměty, popř. části předmětu, zakryté jinými předměty, kreslenými plnou čarou.

57 Zařizovací předměty

58 Zařizovací předměty

59 Zařizovací předměty

60 Výkresy První podzemní podlaží (suterén) 1S/1.PP/01 Druhé podzemní podlaží 2S/2.PP/02 První nadzemní podlaží 1.NP/1 Druhé nadzemní podlaží 2.NP/2

61 Transformace 3D do 2D

62 Transformace 3D do 2D

63 Transformace 3D do 2D

64 Půdorys

65 Půdorys Půdorysy jsou považovány za hlavní zobrazení stavebních objektů Půdorysy se zobrazují: Jako pravoúhlé průměty myšlených vodorovných řezů objektem na půdorysnu, Jako pohledy shora na zobrazovanou konstrukci (např. základy, výkopy, ). Plocha řezové roviny pro zobrazení výkresu se zpravidla vede: Asi v jedné třetině výšky zobrazovaného podlaží (nad úrovní parapetu), U objektů o několika úrovních v rámci jednoho podlaží asi 1 m nad zobrazovanou úrovní.

66 Půdorys

67 Půdorys

68 Řez

69 Svislé řezy Svislé řezy se zobrazují jako průměry myšlených svislých řezů objektem na nárysnu. Rovina myšleného řezu se nevede v podélné směru tyčovými prvky (sloupy, průvlaky, tramy, atd.) Řezová rovina myšleného řezu se zpravidla vede schodištěm Řezová rovina pro zobrazení svislého řezu se může podle potřeby zalamovat, nesmí však vzniknou nelogický a nesouvislý obraz

70 Svislé řezy

71 Svislé řezy

72 Pohled

73 Pohled Pro jednotlivá průčelí se doporučuje používat názvy podle světových stran, k nimž jsou průčelí domu obrácená (např. POHLED OD JIHU)

74 Kreslení výkresů v měřítku 1:500 Určují celkovou koncepci stavebního objektu, jeho prostorové a dispoziční řešení. Stavební objekt se v půdorysech a ve svislých řezech kreslí schématicky. Svislé i vodorovné konstrukce zobrazené v řezu se kreslí velmi tlustou plnou čarou bez ohledu na jejich skutečný rozměr. Hrany viditelných obrysů konstrukcí zobrazených v pohledu se kreslí tenkou plnou čarou.

75 Kreslení výkresů v měřítku 1:200 Výkresy mají zpravidla určit provozní zásady, architektonické a celkové dispoziční řešení a obecné konstrukční charakteristiky. V půdorysech a v řezech se kreslí: Obrysy konstrukcí zobrazených v pohledu tenkou plnou čarou Obrysy konstrukcí zobrazených v řezu: Schematickým obrysem tenkou plnou čarou a plocha řezu se vyčerní. Schematickým obrysem tlustou plnou čarou a plocha v řezu se šrafuje. Schematickým obrysem velmi tlustou plnou čarou a plocha v řezu se nevyčerní ani nešrafuje.

76 Kreslení výkresů v měřítku 1:200 Schodiště a šikmé rampy se kreslí v půdorysu: místo průniku řezové roviny schodištěm, které překonává celou výšku podlaží tenkou plnou čarou napříč schodišťovým ramenem viditelné hrany stupňů a obrysy schodišťových ramen pod řeznou rovinou tenkou plnou čarou viditelné obrysy schodišťových ramen nad řeznou rovinou tenkou čerchovanou čarou výstupní čára schodišťového ramene tenkou plnou čarou

77 Kreslení výkresů v měřítku 1:200 Schodiště a šikmé rampy se kreslí v půdorysu: ramena schodiště i podesty zobrazené v řezu schematicky bez zakreslení stupňů a plocha konstrukce zobrazená v řezu se zpravidla vyčerní ramena schodiště, popř. i podesty zobrazené v pohledu schematicky obrysem dvěma tenkými plnými čarami (bez zakreslení stupňů) zábradlí schematicky obrysem tenkou plnou čarou

78 Kreslení výkresů v měřítku 1:200 Otvory a výplně otvorů se kreslí v půdorysu ostění zobrazené v řezu schematicky obrysem a konstrukce zobrazené v řezu se zpravidla vyčerní půdorysný průmět nadpraží (překladu) tenkou plnou čarou, u dveří a vrat lze i vynechat Otvory a výplně otvorů se kreslí ve svislém řezu konstrukce zobrazené v řezu schematicky obrysem a konstrukce zobrazené v řezu se zpravidla vyčerní viditelné vnější hrany tenkou plnou čarou

79 Kreslení výkresů v měřítku 1:100 a 1:50 V půdorysech, ve vodorovných a svislých řezech se kreslí: Obrysy konstrukcí, které protíná řezová rovina velmi tlustou plnou čarou v případě, kdy se materiál konstrukce zobrazené v řezu graficky neoznačí (nešrafuje), tlustou plnou čarou v případě, kdy se plocha zobrazená v řezu graficky označí (šrafuje) podle zásad ČSN , vnější obrysy konstrukcí (ve styku se vzduchem) se mohou i v těchto případech zvýraznit velmi tlustou plnou čarou. Obrysy a hrany konstrukcí viditelných pod (za) řezovou rovinou tlustou plnou čarou Obrysy konstrukcí zakrytých jinou konstrukcí pod (za) řezovou rovinou tlustou čárkovanou čarou

80 Kreslení výkresů v měřítku 1:100 a 1:50 Obrysy a hrany konstrukcí nad řezovou rovinou Viditelné obrysy tlustou čerchovanou čarou, Zakryté obrysy tlustou čerchovanou čarou se dvěma tečkami. Rozhraní různých materiálů vícevrstvých konstrukcí, které protíná řezová rovina, popř. viditelné pod (za) řezovou rovinou tlustou plnou čarou Konstrukce výplní otvorů, schody apod. tlustou plnou čarou Ve sklopených průřezech vkreslených do základního obrazu (základy, výkopy ), se obrysy konstrukcí zobrazených v řezu i rozhraní různých materiálů kreslí tenkou plnou čarou. V pohledech stavebních objektů se viditelné obrysy konstrukcí (popř. rozhraní různých materiálů) křesli tlustou plnou čarou.

81 Legenda materiálů

82 Značení stavebních úprav

83 Legenda místností

84 Rozdělení výplně otvorů Výplně otvorů Okna Dveře Vrata Výkladce a mříže

85 Terminologie okna

86 Zakreslování oken v 1:100 až 1:50 V půdorysu se obrys ostění okenního otvoru zobrazuje v řezu a kreslí se: Velmi tlustou plnou čarou, nešrafuje-li se materiál konstrukce stěny, Tlustou plnou čarou, šrafuje-li se materiál stěnové konstrukce, Případně se mohou obrysy šrafované stěnové konstrukce zvýraznit velmi tlustou plnou čarou.

87 Zakreslování oken v 1:100 až 1:50 Obrys parapetu okenního otvoru se zobrazuje v pohledu a kreslí se tlustou plnou čarou. Obrys nadpraží a jeho zalomení (nekryje-li se žádnou jinou čarou) se znázorňuje tlustou čerchovanou čarou s jednou tečkou. Uložení překladu se znázorňuje tlustou čerchovanou se dvěma tečkami (lze nahradit tlustou čárkovanou). Konstrukce výplně otvoru zobrazená v půdorysu se kreslí schematicky tlustou plnou čarou. Druh konstrukce okna se nerozlišuje.

88 Zakreslování oken v 1:100 až 1:50 Tvar průřezu nadokenního překladu lze do půdorysu okenního otvoru vkreslit jako sklopený průřez, orientovaný ve směru pohledu na výkres. Obrys nadokenního překladu se kreslí tenkou plnou čarou. Průřez se zpravidla doplní délkovými, případně i výškovými kótami. V půdoryse se označí druh konstrukce okna v jeho ose, úprava parapetu (vnitřní i vnější), popř. i konstrukce předkladu odkazem. Okna se v půdorysu kótují koordinačními rozměry na kótovací čáře, šířka okna se uvádí nad kótovací čáru, výška pod kótovací čáru. Výška parapetu od úrovně povrchu podlahy se uvede do kulatých závorek za výšku okna.

89 Zakreslování oken v 1:100 až 1:50 Ve svislém řezu se obrys překladu okenního otvoru a parapetu zobrazuje v řezu a kreslí se: Velmi tlustou plnou čarou, nešrafuje-li se materiál konstrukce stěny, Tlustou plnou čarou, šrafuje-li se materiál stěnové konstrukce, Případně se mohou obrysy šrafované stěnové konstrukce zvýraznit velmi tlustou plnou čarou. Obrys ostění okenního otvoru se zobrazuje v pohledu a kreslí se tlustou plnou čarou. Konstrukce výplně otvorů, zobrazená ve svislém řezu, se kreslí shodně jako v půdorysu.

90 Zakreslování oken v 1:100 až 1:50 Zobrazení způsobu otevírání křídel v pohledu Způsob otevírání okenních křídel zobrazený v pohledu se označuje podle následující tabulky. Křídla otevíratelná ven z místnosti se označí tenkými plnými čarami, křídla otevíratelná dovnitř místnosti se označí tenkými čárkovanými čárami.

91 Zakreslování oken v 1:100 až 1:50 Zobrazení způsobu otevírání křídel v pohledu

92 Zakreslování oken v 1:100 až 1:50

93 Zakreslování oken v 1:100 až 1:50 Okna (jako konstrukce výplně otvorů) se v půdorysu kótují koordinačními rozměry na kótovací čáře, šířka okna se uvádí nad kótovací čáru, výška okna pod kótovací čáru. Výška parapetu od úrovně povrchu podlahy se uvede do okrouhlých závorek za výšku okna viz. obrázek 72a-c.

94 Dveře

95 Zakreslování dveří v 1:100 až 1:50 V půdorysu se obrys ostění dveřního a vratového křídla zobrazuje v řezu a kreslí se: Velmi tlustou plnou čarou, nešrafuje-li se materiál konstrukce stěny, Tlustou plnou čarou, šrafuje-li se materiál stěnové konstrukce, Případně se mohou obrysy šrafované stěnové konstrukce zvýraznit velmi tlustou plnou čarou. Obrys prahu (pokud vystupuje nad úroveň podlahy) a dorazu dveří u podlahy se zobrazuje v pohledu a kreslí se tlustou plnou čarou. Konstrukce výplně otvoru zobrazená v půdorysu a způsob otevírání jejich křídel se kreslí tlustou plnou čarou.

96 Zakreslování dveří v 1:100 až 1:50

97 Zakreslování dveří v 1:100 až 1:50 Ve svislém řezu se obrys nadpraží otvoru zobrazuje v řezu a kreslí: Velmi tlustou plnou čarou, nešrafuje-li se materiál konstrukce stěny, Tlustou plnou čarou, šrafuje-li se materiál stěnové konstrukce, Případně se mohou obrysy šrafované stěnové konstrukce zvýraznit velmi tlustou plnou čarou. Obrys ostění otvoru se zobrazuje v pohledu a kreslí se tlustou plnou čarou. Konstrukce výplně otvoru zobrazená ve svislém řezu se kreslí shodně jako v půdorysu. Práh a křídla dveří se v řezu nekreslí.

98 Zakreslování dveří v 1:100 až 1:50 Rozměry dveří se kótují Jmenovitými rozměry (A) Koordinačními rozměry, které se musí doplnit tehdy, budou-li se dveře (zárubně) osazovat do předem připraveného otvoru (B), nebo se budou osazovat současně s jinými předem vyrobenými skladebnými prvky (např. při osazování dveří v zasklené stěně - C). Jmenovité rozměry se uvedou na osu dveří, šířka nad osu dveří a výška pod osu dveří. Koordinační rozměry otvoru se uvedou na kótovací čáru, šířka nad kótovací čáru a výška pod kótovací čáru. A B C

99 Zakreslování dveří s prahem v 1:100 až 1:50 velmi tlustě - nosné zdivo, kce v řezu tlustě dveřní křídlo, zárubeň, překlad tence kóty, popisy, odkazy překlad čerchovaně se dvěma tečkami (zakrytá hrana) překlad čerchovaně s jednou tečkou (hrana nad rovinou řezu) Kótuje se stavební otvor (šířka/výška)

100 Zakreslování dveří s prahem v 1:100 až 1:50 velmi tlustě - nosné zdivo, k-ce v řezu tlustě dveřní křídlo, zárubeň, překlad tence kóty, popisy, odkazy, schematicky překlad

101 Zakreslování dveří bez prahu v 1:100 až 1:50 velmi tlustě - nosné zdivo, kce v řezu tlustě dveřní křídlo, zárubeň, překlad tence kóty, popisy, odkazy překlad čerchovaně se dvěma tečkami (zakrytá hrana) překlad čerchovaně s jednou tečkou (hrana nad rovinou řezu) Kótuje se stavební otvor (šířka/výška)

102 Zakreslování dveří bez prahu v 1:100 až 1:50 velmi tlustě - nosné zdivo, kce v řezu tlustě dveřní křídlo, zárubeň, překlad tence kóty, popisy, odkazy, schematicky překlad

103 Zakreslování dveří s prahem v příčce v 1:100 až 1:50 Kótuje se na osu

104 Zakreslování dveří bez prahu v příčce v 1:100 až 1:50 Kótuje se na osu

105 Schéma vrat

106 Úprava povrchů Povrchové úpravy jako omítky, malby, nástřiky, nátěry, tapety se v půdorysech a ve svislých řezech nezobrazují. Jejich druh a rozsah se určí v seznamu místností v části pro úpravu povrchů, případně v TZ. Pro kreslení, kótování a označování obkladů v půdorysu platí: Obklady se kreslí jednou velmi tlustou čerchovanou čárou nezávisle na počtu vrstev. Půdorysný rozměr obkladu se kótuje délkovými kótami. Výška obkladu se uvádí kótou psanou do kulatých závorek, která se píše k jeho zobrazení nebo pod kótovací čáru, U obkladu, který začíná u podlahy, ale nedosahuje celé výšky zobrazovaného podlaží, označuje kóta celkovou výšku obkladu nad úrovní hotové podlahy. U obkladu, který nezačíná u podlahy, určují kóty výšku obkladu a vzdálenost mezi úrovní hotové podlahy a dolní hranou obkladu, na prvním místě se uvádí výška obkladu. Druh obkladu se označí odkazem.

107 Úprava povrchů

108 Úprava povrchů Ve svislém řezu se obklady stěn a strop kreslí jednou velmi tlustou čerchovanou čarou nezávisle na počtu vrstev nebo konstrukcí. Obklad se označí odkazem. V pohledu na vnější nebo vnitřní svislou konstrukci se obrys obkladu, popř. rozhraní jednotlivých druhů obkladů, kreslí tlustou plnou čarou. Jednotlivé plochy obkladů se označí odkazem.

109 Prostupy, drážky a niky PROSTUPY Norma zavedla u prostupů kresbu uhlopříček a zrušila kreslení tzv. stínů. Je-li prostup nad i pod půdorysným řezem, kreslí se u popisu dvě vzájemně obrácené šipky. DRÁŽKA A NIKA (VÝKLENEK) U popisu drážky se změnilo písmenné označení účelu. U niky se zavedlo označené uhlopříčkou (tenká plná čára). U ventilačních průduchů se značení uhlopříčkou zrušilo.

110 Prostupy, drážky a niky

111 Kreslení komínů Komínové průduchy, větrací průduchy a šachty se kreslí v půdorysu obrysem čarami podle běžných zásad. Označení komínů dle druhu paliva spotřebiče již neplatí. Komíny se značí polovičním vyčerněním pod uhlopříčkou. Komínem nikdy nevedeme svislý řez.

112 Kreslení komínů Komínové průduchy, větrací průduchy, šachty a jejich polohové umístění ve stěně či vzhledem k jiným konstrukcím se v půdorysu kótují: Délkovými kótami, Na ose průduchu, kde nad vynášecí čarou se uvede rozměr strany, kterou vynášecí čára protíná, Na odkazové čáře průměrem nebo součinem rozměrů

113 Kreslení komínů Kreslení komínů v jednotlivých podlažích Sopouchy, zaústění a vyústění větracích průduchů, vybírací a vymetací otvory se v půdorysu kreslí tlustou plnou čarou.

114 Kreslení komínů

115 Překlady Stavební překlad je nosný stavební prvek, který se umísťuje nad stavební otvory za účelem přenesení tlaků do zdiva.

116 Překlady Keramické ploché překlady.

117 Překlady Kreslí se nad okenními a dveřními otvory. Zakryté hrany se kreslí tlustou čerchovanou čarou se dvěma tečkami. Hrany viditelné nad rovinou řezu se značí čerchovanou čarou s jednou tečkou.

118 Překlady Skladby překladů

119 Překlady Délka uložení

120 Překlady Specifikace překladů

121 Překlady Specifikace překladů

122 Svislé nosné konstrukce U konstrukce stěny, nedosahující až ke stropu, se v půdorysu kreslí v pohledu a připíše do kulatých závorek kóta, udávající výšku nad úrovni povrchu podlahy.

123 Svislé nosné konstrukce Rozměry průřezu sloupů (pilířů) se mohou v půdorysu kótovat též na odkazové čáře, a to součinem rozměrů, kdy na prvním místě se uvede rozměr té strany, od které vychází odkazová čára, nebo průměrem u kruhových průřezů.

124 Svislé nosné konstrukce

125 Svislé nosné konstrukce Sloupy (pilíře) se zobrazují pouze v pohledu (řezová rovina je neprotíná).

126 Děkuji za pozornost Ing. Michal Kraus, Ph.D.

124KP1 Konstrukce pozemních staveb strana 1

124KP1 Konstrukce pozemních staveb strana 1 124KP1 Konstrukce pozemních staveb strana 1 ZÁKLADY ZAKRESLOVÁNÍ PODKLAD 1 ČSN 01 3420 - Výkresy pozemních staveb Kreslení výkresů stavební části - výtah z normy pro potřeby cvičení z 124KP1 a 124KP2 pozn.:

Více

ZÁKLADY ZAKRESLOVÁNÍ I. Výběr literatury. ZÁKLADY ZAKRESLOVÁNÍ II. - ČSN Výkresy pozemních staveb Kreslení výkresů stavební části

ZÁKLADY ZAKRESLOVÁNÍ I. Výběr literatury. ZÁKLADY ZAKRESLOVÁNÍ II. - ČSN Výkresy pozemních staveb Kreslení výkresů stavební části 124KP1 Konstrukce pozemních staveb strana 1 ZÁKLADY ZAKRESLOVÁNÍ I. Výběr literatury ČSN EN ISO 128-23 Typy čar a jejich použití ČSN 01 0451 Technické písmo ČSN 01 3130 Technické výkresy Kótování Základní

Více

ZOBRAZOVÁNÍ STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ A ÚPRAV VE STAVEBNÍCH VÝKRESECH P

ZOBRAZOVÁNÍ STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ A ÚPRAV VE STAVEBNÍCH VÝKRESECH P ZOBRAZOVÁNÍ STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ A ÚPRAV VE STAVEBNÍCH VÝKRESECH PŮDORYSŮ, ŘEZŮ A POHLEDŮ V MĚŘÍTKU 1 : 100 A 1 : 50 1.Kreslení svislých konstrukcí: Půdorys- - Pro zobrazení a kótování svislých stěn,

Více

ČLENĚNÍ STAVBY NA STAVEBNÍ DÍLY A JEJICH ZAKRESLOVÁNÍ VE ST. VÝKRESECH

ČLENĚNÍ STAVBY NA STAVEBNÍ DÍLY A JEJICH ZAKRESLOVÁNÍ VE ST. VÝKRESECH ČLENĚNÍ STAVBY NA STAVEBNÍ DÍLY A JEJICH ZAKRESLOVÁNÍ VE ST. VÝKRESECH 1. TERÉN + 2. VÝKOPY + 3. ZÁKLADY + 4. SVISLÉ KONSTRUKCE 5. POVRCHOVÉ ÚPRAVY 6. KOMÍNY A VENTILACE 7. VODOROVNÉ KONSTRUKCE + 8. PODLAHY

Více

1.PLOCHA VÝKRESOVÉHO LISTU. Plocha výkresového listu má toto základní dělení: - plocha pro kresbu - plocha pro text - popisové pole

1.PLOCHA VÝKRESOVÉHO LISTU. Plocha výkresového listu má toto základní dělení: - plocha pro kresbu - plocha pro text - popisové pole 1.PLOCHA VÝKRESOVÉHO LISTU Plocha výkresového listu má toto základní dělení: - plocha pro kresbu - plocha pro text - popisové pole 1.1 Plocha pro kresbu: Jednotlivá zobrazení, tvořící výkres, se umísťují

Více

PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE V LEGISLATIVĚ ČR

PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE V LEGISLATIVĚ ČR PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE V LEGISLATIVĚ ČR Zákon č. 183/2006 Stavební zákon (novela 350/2012) Vyhlášky: - č.499/2006 Sb. o dokumentaci staveb novelizovaná 62/2013 - č.146/2008 Sb.o rozsahu a obsahu projektové

Více

TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více

STŘEDNÍ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ HORŠOVSKÝ TÝN ALLPLAN. verze 2005 CAD SYSTÉM PRO OBOR POZEMNÍ STAVITELSTVÍ VELIKOST VÝKRESŮ, SKLÁDÁNÍ

STŘEDNÍ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ HORŠOVSKÝ TÝN ALLPLAN. verze 2005 CAD SYSTÉM PRO OBOR POZEMNÍ STAVITELSTVÍ VELIKOST VÝKRESŮ, SKLÁDÁNÍ STŘEDNÍ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ HORŠOVSKÝ TÝN ALLPLAN verze 005 CAD SYSTÉM PRO OBOR POZEMNÍ STAVITELSTVÍ VELIKOST VÝKRESŮ, SKLÁDÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 005/006 SOŠ a SOU H. Týn, Ing. Bohumil Veit Zobrazování

Více

Střední škola stavebních řemesel Brno Bosonohy Pražská 38b, 642 00 Brno Bosonohy

Střední škola stavebních řemesel Brno Bosonohy Pražská 38b, 642 00 Brno Bosonohy Střední škola stavebních řemesel Brno Bosonohy Pražská 38b, 642 00 Brno Bosonohy Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název: 32_Půdorys 1.nadzemního podlaží rodinného domu Téma: Půdorys

Více

Střední škola stavebních řemesel Brno Bosonohy Pražská 38b, 642 00 Brno Bosonohy

Střední škola stavebních řemesel Brno Bosonohy Pražská 38b, 642 00 Brno Bosonohy Střední škola stavebních řemesel Brno Bosonohy Pražská 38b, 642 00 Brno Bosonohy Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název: 13_zakreslování okenních otvorů Téma: Zakreslování okenních

Více

TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více

CZ.1.07/1.5.00/ III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity

CZ.1.07/1.5.00/ III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity CZ.1.07/1.5.00/34.0556 III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast ZÁSADY TVORBY VÝKRESŮ POZEMNÍCH STAVEB I. Autor :

Více

TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více

1.SVISLÝ ŘEZ Zobrazení konstrukcí ve svislém řezu Zásady zobrazování konstrukcí ve svislém řezu jsou uvedeny v podkladech cvičení č.

1.SVISLÝ ŘEZ Zobrazení konstrukcí ve svislém řezu Zásady zobrazování konstrukcí ve svislém řezu jsou uvedeny v podkladech cvičení č. 1.SVISLÝ ŘEZ 1.1.Poloha svislé řezové roviny Řezovou rovinu vedeme v příčném či podélném směru, tak aby procházela okenními a dveřními otvory. Její polohu lze v případě potřeby zalomit. Polohu řezové roviny

Více

TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více

CZ.1.07/1.5.00/ III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity

CZ.1.07/1.5.00/ III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity CZ.1.07/1.5.00/34.0556 III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast ZÁSADY TVORBY VÝKRESŮ POZEMNÍCH STAVEB I. Autor :

Více

TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více

Měřítko: 1: 500, 1:1000, 1:2000, 1:5000

Měřítko: 1: 500, 1:1000, 1:2000, 1:5000 1. TERÉN HRUBÁ ÚPRAVA TERÉNU (HUT) - změna úrovně terénu před zahájením výstavby VÝKRESY HUT: situace HUT, profily HUT KONEČNÁ ÚPRAVA TERÉNU (KUT) - změna úrovně terénu po dokončení výstavby Měřítko: 1:

Více

Zakreslování schodišť. Pozemní stavitelství I

Zakreslování schodišť. Pozemní stavitelství I Zakreslování schodišť Pozemní stavitelství I Pro zobrazení půdorysu schodiště, které překonává celou výšku zobrazovaného podlaží, platí pro vedení myšlených rovin vodorovných řezů tyto zásady: a) u jednoramenných

Více

TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0556 III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0556 III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0556 III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT ZÁSADY TVORBY VÝKRESŮ POZEMNÍCH STAVEB II. Autor

Více

Výkres tvaru monolitické železobetonové konstrukce

Výkres tvaru monolitické železobetonové konstrukce Výkres tvaru monolitické železobetonové konstrukce = pohled do bednění stropní konstrukce (+ schodišť, ramp apod.) a půdorysný řez svislými nosnými prvky podporujícími zakreslovaný strop. Řez je veden

Více

TECHNICKÉ KRESLENÍ. Technické normy. Popisové pole. Zobrazování na technických výkresech

TECHNICKÉ KRESLENÍ. Technické normy. Popisové pole. Zobrazování na technických výkresech Technické normy Formáty výkresů Úprava výkresových listů Popisové pole Skládání výkresů TECHNICKÉ KRESLENÍ Čáry na technických výkresech Technické písmo Zobrazování na technických výkresech Kótování Technické

Více

CZ.1.07/1.5.00/ III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity

CZ.1.07/1.5.00/ III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity CZ.1.07/1.5.00/34.0556 III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast ZÁSADY TVORBY VÝKRESŮ POZEMNÍCH STAVEB I. Autor :

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Střední škola stavebních řemesel Brno Bosonohy Pražská 38b, 642 00 Brno Bosonohy Šablona: Název: Téma: Autor: Číslo: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT 51_výkres řezu Svislý řez objektem Ing.

Více

Úvod do pozemního stavitelství

Úvod do pozemního stavitelství Úvod do pozemního stavitelství 8/12 ZS 2018 Ing. Michal Kraus, Ph.D. Rychlý náhled do kapitoly: Funkce schodišť Názvy jednotlivých konstrukčních části Rozdělení schodišť Technické, typologické a rozměrové

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0556 III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity

CZ.1.07/1.5.00/34.0556 III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity CZ.1.07/1.5.00/34.0556 III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast ZÁSADY TVORBY VÝKRESŮ POZEMNÍCH STAVEB I. Autor :

Více

Střední škola stavebních řemesel Brno Bosonohy Pražská 38b, 642 00 Brno Bosonohy

Střední škola stavebních řemesel Brno Bosonohy Pražská 38b, 642 00 Brno Bosonohy Střední škola stavebních řemesel Brno Bosonohy Pražská 38b, 642 00 Brno Bosonohy Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název: 18_zakreslování dveřních otvorů Téma: Zakreslování dveřních

Více

TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více

Téma cvičení. Zadání úloh. XZK Obsah cvičení: ZS 2014/15. č. cv.

Téma cvičení. Zadání úloh. XZK Obsah cvičení: ZS 2014/15. č. cv. XZK Obsah cvičení: ZS 2014/15 č. cv. Téma cvičení 1. Výkresy pozemních staveb- požadavky, způsoby kreslení. Plocha výkresového listu, orientace výkresů,měřítka, formáty Zobrazovací prostředky- druhy čar,

Více

Technické kreslení. Konstruktivní geometrie a technické kresleni - L ZS 2009

Technické kreslení. Konstruktivní geometrie a technické kresleni - L ZS 2009 ZS 2009 technické kreslení - souhrnný název pro všechny druhy grafického vyjadřování v různých vědních, technických a výrobních oborech úkolem technického kreslení je zobrazení trojrozměrných předmětů

Více

PŘÍKLAD NAVRŽENÍ A ZAKRESLENÍ PŮDORYSU DLE ZADÁNÍ modulová koordinace

PŘÍKLAD NAVRŽENÍ A ZAKRESLENÍ PŮDORYSU DLE ZADÁNÍ modulová koordinace PŘÍKLAD NAVRŽENÍ A ZAKRESLENÍ PŮDORYSU DLE ZADÁNÍ modulová koordinace Zadání např. NÁVRH PŮDORYSU: Uvažujeme výstavbu z keramického stavebního systému Porotherm: zdivo, překlady nad otvory, stropy (podrobnosti

Více

Měřítka. Technická dokumentace Ing. Lukáš Procházka. Téma: Měřítka, čáry a technické písmo 1) Měřítka 2) Technické čáry 3) Technické písmo

Měřítka. Technická dokumentace Ing. Lukáš Procházka. Téma: Měřítka, čáry a technické písmo 1) Měřítka 2) Technické čáry 3) Technické písmo Technická dokumentace Ing. Lukáš Procházka Téma: Měřítka, čáry a technické písmo 1) Měřítka 2) Technické čáry 3) Technické písmo Měřítka Měřítka zmenšení (1 : 10000 až 1 : 2) skutečné (1 : 1) zvětšení

Více

CZ.1.07/1.5.00/ III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/ III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0556 III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT ZÁSADY TVORBY VÝKRESŮ POZEMNÍCH STAVEB II. Autor

Více

CZ.1.07/1.5.00/ III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity

CZ.1.07/1.5.00/ III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity CZ.1.07/1.5.00/34.0556 III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast ZÁSADY TVORBY VÝKRESŮ POZEMNÍCH STAVEB I. Autor :

Více

ČSN 01 3483 - VÝKRESY KOVOVÝCH KONSTRUKCÍ

ČSN 01 3483 - VÝKRESY KOVOVÝCH KONSTRUKCÍ KURZ BO04 PRACOVNÍ KOPIE ČSN 01 3483 - VÝKRESY KOVOVÝCH KONSTRUKCÍ KURZ BO04 PRACOVNÍ KOPIE 1 NÁZVOSLOVÍ 1.1 UCELENÁ ČÁST KONSTRUKCE část kovové konstrukce, která sestává z dílců vzájemně spojených ve

Více

Základní pojmy a pravidla kótování

Základní pojmy a pravidla kótování Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Základní pojmy a pravidla kótování Pro čtení výkresů, tj. určení rozměrů nebo polohy předmětu, jsou rozhodující

Více

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191. Obor M/01 STROJÍRENSTVÍ

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191. Obor M/01 STROJÍRENSTVÍ STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191 Obor 23-41-M/01 STROJÍRENSTVÍ 1. ročník TECHNICKÉ KRESLENÍ ZOBRAZOVÁNÍ NA VÝKRESECH 1 PRAVIDLA

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0556 III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0556 III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0556 III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT ZÁSADY TVORBY VÝKRESŮ POZEMNÍCH STAVEB II. Autor

Více

Normalizace v technické dokumentaci

Normalizace v technické dokumentaci Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Základní pojmy Normalizace v technické dokumentaci Při výrobě složitých výrobků je nutná spolupráce výrobce

Více

Střední škola stavebních řemesel Brno Bosonohy Pražská 38b, 642 00 Brno Bosonohy

Střední škola stavebních řemesel Brno Bosonohy Pražská 38b, 642 00 Brno Bosonohy Střední škola stavebních řemesel Brno Bosonohy Pražská 38b, 642 00 Brno Bosonohy Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název: 47_výkres sestavy dílců montovaný panelový strop Téma: Výkres

Více

PŘÍKLAD NAVRŽENÍ A ZAKRESLENÍ PŮDORYSU DLE ZADÁNÍ modulová koordinace

PŘÍKLAD NAVRŽENÍ A ZAKRESLENÍ PŮDORYSU DLE ZADÁNÍ modulová koordinace PŘÍKLAD NAVRŽENÍ A ZAKRESLENÍ PŮDORYSU DLE ZADÁNÍ modulová koordinace Zadání např. NÁVRH PŮDORYSU: Uvažujeme výstavbu z keramického stavebního systému Porotherm: zdivo, překlady nad otvory, stropy (podrobnosti

Více

Předmět poskytuje základní vědomosti o normalizaci pro zobrazování, kótování, kreslení řezů a detailů, značení materiálů výrobků na výkresech.

Předmět poskytuje základní vědomosti o normalizaci pro zobrazování, kótování, kreslení řezů a detailů, značení materiálů výrobků na výkresech. 1. ÚVOD DO PŘEDMĚTU Předmět poskytuje základní vědomosti o normalizaci pro zobrazování, kótování, kreslení řezů a detailů, značení materiálů výrobků na výkresech. Cílem je čtení, kreslení jednoduchých

Více

VÝKRESOVÁ DOKUMENTACE

VÝKRESOVÁ DOKUMENTACE Připravil: Ing. Jitka Čechová Předmět: VOB Výrobní objekty VÝKRESOVÁ DOKUMENTACE ČTENÍ, KRESLENÍ A KÓTOVÁNÍ VÝKRESŮ strana 2 POŽADAVKY NA VÝKRESY pozemních staveb 1. SROUMITELNOST VÝKRESU 2. JEDNOZNAČNOST

Více

PS-IVb závěrečné cvičení stavební výkres 1:50 Kabelík, 22.5.2005 str.1 KONSTRUKČNÍ VÝKRES 1:50 ᆷ勇rečᆷ勇ᆷ勇 ᆷ勇 ᆷ勇čeᆷ勇ᆷ勇 ᆷ勇ᆷ勇ᆷ勇 e ᆷ勇ᆷ勇 ᆷ勇ᆷ勇reᆷ勇 ᆷ勇ᆷ勇ᆷ勇ᆷ勇 PŮDORYS obsahuje ŘEZ obsahuje PŮDORYS (vyšrafovaný,

Více

Konstruktivní geometrie a technické kreslení

Konstruktivní geometrie a technické kreslení Konstruktivní geometrie a technické kreslení Základy technického kreslení Petr Liška Mendelova univerzita 23.11.2015 Petr Liška (Mendelova univerzita) Konstruktivní geometrie a technické kreslení 23.11.2015

Více

Tech. dokumentace-kjp-ing. Král K. 1

Tech. dokumentace-kjp-ing. Král K. 1 Tech. dokumentace-kjp-ing. Král K. 1 Obsah lekce III. 1. Základní pojmy a pravidla Provedení kót Hraniční značky Zapisování a umístění 2. Soustavy kót Řetězcové, od základny, smíšené, souřadnicové 3. Kótování

Více

TECHNICKÉ KRESLENÍ A CAD. Přednáška č.5

TECHNICKÉ KRESLENÍ A CAD. Přednáška č.5 TECHNICKÉ KRESLENÍ A CAD Přednáška č.5 Řezy a průřezy těles Mnoho součástek - tvarové podrobnosti uvnitř součástky díry, vyfrézované otvory. Lze zobrazit skrytými čarami v mnoha případech na úkor názornosti,

Více

TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více

Kreslení obrazů součástí Zobrazování geometrických těles. Zobrazení kvádru

Kreslení obrazů součástí Zobrazování geometrických těles. Zobrazení kvádru Kreslení obrazů součástí Zobrazování geometrických těles Zobrazení kvádru Kreslení obrazů součástí Zobrazování geometrických těles Zobrazení jehlanu s čtvercovou podstavou Kreslení obrazů součástí Zobrazování

Více

Střední škola stavebních řemesel Brno Bosonohy Pražská 38b, 642 00 Brno Bosonohy

Střední škola stavebních řemesel Brno Bosonohy Pražská 38b, 642 00 Brno Bosonohy Střední škola stavebních řemesel Brno Bosonohy Pražská 38b, 642 00 Brno Bosonohy Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název: 39_základní zásady kótování Téma: Základy normalizace v

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Střední škola stavebních řemesel Brno Bosonohy Pražská 38b, 642 00 Brno Bosonohy Šablona: Název: Téma: Autor: Číslo: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT 49_výkres krovu Výkres krovu rodinného

Více

TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více

Volba a počet obrazů

Volba a počet obrazů Volba a počet obrazů Všeobecné zásady: kreslí se nejmenší počet obrazů potřebný k úplnému a jednoznačnému zobrazení předmětu, jako hlavní zobrazení se volí ten obraz, který nejúplněji ukazuje tvar a rozměry

Více

TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více

TECHNICKÁ DOKUMENTACE. pro obor Elektrotechnika

TECHNICKÁ DOKUMENTACE. pro obor Elektrotechnika TECHNICKÁ DOKUMENTACE pro obor Elektrotechnika 2. Normalizace... 7 2.1. Základní pojmy... 7 2.2. Druhy norem... 7 2.3. Druhy technických výkresů 8 2.4. Formáty výkresů 8 2.5. Úprava výkresového listu...

Více

TECHNICKÁ DOKUMENTACE

TECHNICKÁ DOKUMENTACE TECHNICKÁ DOKUMENTACE Jan Petřík 2013 Projekt ESF CZ.1.07/2.2.00/28.0050 Modernizace didaktických metod a inovace výuky technických předmětů. Obsah přednášek 1. Úvod do problematiky tvorby technické dokumentace

Více

OBSAH 1 ÚVOD... 7. 1.1 Úloha, význam a obsah předmětu... 7 1.2 Pomůcky pro kreslení... 7 1.3 Technika kreslení... 9 2 ZÁSADY KRESLENÍ...

OBSAH 1 ÚVOD... 7. 1.1 Úloha, význam a obsah předmětu... 7 1.2 Pomůcky pro kreslení... 7 1.3 Technika kreslení... 9 2 ZÁSADY KRESLENÍ... Obsah 5 OBSAH 1 ÚVOD.................................... 7 1.1 Úloha, význam a obsah předmětu.............. 7 1.2 Pomůcky pro kreslení........................ 7 1.3 Technika kreslení...........................

Více

TECHNICKÁ DOKUMENTACE

TECHNICKÁ DOKUMENTACE TECHNICKÁ DOKUMENTACE Jan Petřík 2013 Projekt ESF CZ.1.07/2.2.00/28.0050 Modernizace didaktických metod a inovace výuky technických předmětů. Obsah přednášek 1. Úvod do problematiky tvorby technické dokumentace

Více

YTD-TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE. ČÁST KPS ING.ANNA LOUNKOVÁ,CSc. A732

YTD-TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE. ČÁST KPS ING.ANNA LOUNKOVÁ,CSc. A732 YTD-TVORBA TECHNICKÉ DOKUMENTACE ČÁST KPS ING.ANNA LOUNKOVÁ,CSc. A732 124YTD ZS 2011/12 T. 1. 3. Datum 20.9. 4.10. Přednáška Technická dokumentace (K124) - Širší souvislosti projektování a navrhování -

Více

Výkresová část. enýrství

Výkresová část. enýrství Výkresová část půdorysy jednotlivých podlaží se schematickým zakreslením otopných těles (u ostatních spotřebičů se označí jejich druh a typ), expanzních nádob, horizontálně vedeného potrubí s označením

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0556 III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0556 III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0556 III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT ZÁSADY TVORBY VÝKRESŮ POZEMNÍCH STAVEB II. Autor

Více

10º 15º 20º 25º 30º 35º 40º 45º 50º 55º 60º > 60º

10º 15º 20º 25º 30º 35º 40º 45º 50º 55º 60º > 60º S T Ř E C H Y kreslení střech Střechy chrání budovy před přímými atmosférickými vlivy, zajišťují požadavky vnitřního prostředí tvarově a esteticky ukončují stavbu Stavební objekty mají různé druhy střech,

Více

Metodika Výkresová dokumentace UK

Metodika Výkresová dokumentace UK Metodika Výkresová dokumentace UK Verze: 20110418 Obsah 1. Úvod 2. Popis realizace dle úrovně podkladů 3. Vzorové výkresy 3.1. Vzorový výkres podlaží, sklep 3.2. Vzorový výkres půdy 3.3. Vzorový výkres

Více

Definice kótování. Základní vlastnosti kótování

Definice kótování. Základní vlastnosti kótování Technická dokumentace Bc. Lukáš Procházka Téma: úvod do kótování 1) Základní pojmy kótování 2) Pravidla zobrazování kót 3) Kótování od základny, řetězové a smíšené kótování 4) Funkční a technologické kótování

Více

Řezy a průřezy. Obr. 1. Vznik řezu: a) nárys, b) řez v bokorysu, c) znázornění řezné rovin

Řezy a průřezy. Obr. 1. Vznik řezu: a) nárys, b) řez v bokorysu, c) znázornění řezné rovin Řezy a průřezy Řez je zobrazení předmětu rozříznutého myšlenou rovinou nebo několika rovinami či zakřivenou plochou. Zobrazují se pouze ty části, které leží v rovině řezu a za rovinou řezu. Obr. 1. Vznik

Více

Revitalizace vodního toku

Revitalizace vodního toku Revitalizace vodního toku ČSN 01 3105 společně pro výkresy, velikosti, popisování, materiály, formáty a skládání výkresů, měřítka, čáry, kótování, ČSN 01 3402 popisové pole ČSN 01 3160 zásady oprav a změn

Více

TECHNICKÁ DOKUMENTACE

TECHNICKÁ DOKUMENTACE VŠB-TU Ostrava, Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra elektrických strojů a přístrojů KAT 453 TECHNICKÁ DOKUMENTACE (přednášky pro hodiny cvičení) Cvičení č. I. Čáry a písmo 1 Druhy čar Na technických

Více

Definice řezu a průřezu

Definice řezu a průřezu Technická dokumentace Bc. Lukáš Procházka Téma: řezy a průřezy 1) Definice a značení řezů a průřezů 2) Druhy řezů 3) Šrafování Definice řezu a průřezu řez průřez - zobrazuje rovinu řezu a objekty ležící

Více

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191. Obor M/01 STROJÍRENSTVÍ

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191. Obor M/01 STROJÍRENSTVÍ STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191 Obor 23-41-M/01 STROJÍRENSTVÍ 1. ročník TECHNICKÉ KRESLENÍ PRAVIDLA PRO KÓTOVÁNÍ SOUČÁSTÍ

Více

Cvičení 1 Zadání: Opakování BH001 Pozemní stavitelství I. Zadání semestrálního projektu. Výkres V1 Půdorys 1 NP Studie S1, S2, S3 - Schodiště

Cvičení 1 Zadání: Opakování BH001 Pozemní stavitelství I. Zadání semestrálního projektu. Výkres V1 Půdorys 1 NP Studie S1, S2, S3 - Schodiště Cvičení 1 Zadání: Výkres V1 Půdorys 1 NP Studie S1, S2, S3 - Schodiště Opakování BH001 Pozemní stavitelství I Zopakovat a doplnit zásady zakreslování dle: ČSN 01 3420 Výkresy pozemních staveb - kreslení

Více

Kótování sklonu, kuželovitosti, jehlanovitosti a zkosených hran

Kótování sklonu, kuželovitosti, jehlanovitosti a zkosených hran Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Kótování sklonu, kuželovitosti, jehlanovitosti a zkosených hran Kótování sklonu Sklon plochy nebo přímky, popř.

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0556 III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity

CZ.1.07/1.5.00/34.0556 III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity CZ.1.07/1.5.00/34.0556 III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast ZÁSADY TVORBY VÝKRESŮ POZEMNÍCH STAVEB I. Autor :

Více

Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/03.0035. Tvorba technické dokumentace

Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/03.0035. Tvorba technické dokumentace Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/03.0035 Tvorba technické dokumentace Fáze projektové dokumentace z hlediska stavebního řízení Průběh stavebního řízení

Více

Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření: Číslo DUM: VY_32_INOVACE_03_ZT_TK_1

Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření: Číslo DUM: VY_32_INOVACE_03_ZT_TK_1 Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření: 11. 9. 2013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_03_ZT_TK_1 Ročník: I. Technické kreslení Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Technická příprava Vzdělávací obor:

Více

Zjednodušování pohledů ve výkresech

Zjednodušování pohledů ve výkresech Technická dokumentace Bc. Lukáš Procházka Téma: zjednodušení výkresů (pohledů) 1) Shodné pohledy, souměrné pohledy a místní pohledy 2) Přerušení obrazu, tvarové podrobnosti a opakující se prvky 3) Součásti

Více

ZOBRAZOVÁNÍ A NORMALIZACE V TECHNICKÉ DOKUMENTACI

ZOBRAZOVÁNÍ A NORMALIZACE V TECHNICKÉ DOKUMENTACI ZOBRAZOVÁNÍ A NORMALIZACE V TECHNICKÉ DOKUMENTACI Pravoúhlé rovnoběžné promítání na několik vzájemně kolmých průměten Použití pomocné průmětny Čistě ploché předměty Souměrné součásti Čistě rotační součásti

Více

TECHNICKÁ DOKUMENTACE

TECHNICKÁ DOKUMENTACE VŠB-TU Ostrava, Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra elektrických strojů a přístrojů KAT 453 TECHNICKÁ DOKUMENTACE (přednášky pro hodiny cvičení) Zobrazování Petr Šňupárek, Martin Marek 1 Co je

Více

4) Vztah mezi ČSN, EN a ISO

4) Vztah mezi ČSN, EN a ISO Obsah: VÝZNAM TEK A NORMALIZACE 1. Co je to technické kreslení? 2. Cíle výuky TEK. 3. Druhy platných norem v ČR 4. Vztah mezi ČSN, EN a ISO 5. Druhy technických výkresů 6. Formáty výkresů 7. Povinná výbava

Více

Střední škola stavebních řemesel Brno Bosonohy Pražská 38b, 642 00 Brno Bosonohy

Střední škola stavebních řemesel Brno Bosonohy Pražská 38b, 642 00 Brno Bosonohy Střední škola stavebních řemesel Brno Bosonohy Pražská 38b, 642 00 Brno Bosonohy Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název: 29_zakreslování a návrh schodiště Téma: Zobrazování a návrh

Více

Výukový text Stavitelství

Výukový text Stavitelství Úvod do pozemního stavitelství Výukový text Stavitelství část Úvod do pozemního stavitelství Garant: Autor: Doc. Ing. Jan Pašek, Ph.D. Doc. Ing. Jan Pašek, Ph.D. Studijní zátěž Prezenční studium Počet

Více

TECHNICKÁ DOKUMENTACE

TECHNICKÁ DOKUMENTACE VŠB-TU Ostrava, Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra elektrických strojů a přístrojů KAT 453 TECHNICKÁ DOKUMENTACE (přednášky pro hodiny cvičení) Cvičení č. I. Formáty výkresů 1 Formáty výkresů

Více

Tvorba technická dokumentace

Tvorba technická dokumentace Tvorba technická dokumentace Základy zobrazování na technických výkresech Zobrazování na technických výkresech se provádí dle normy ČSN 01 3121. Promítací metoda - je soubor pravidel, pro dvourozměrné

Více

6. Základy kreslení VZT zařízení

6. Základy kreslení VZT zařízení PROJEKT - vzduchotechnika 6. Základy kreslení VZT zařízení (Rozpracováno) Autor: Organizace: E-mail: Web: Ing. Vladimír Zmrhal, Ph.D. České vysoké učení technické v Praze Fakulta strojní Ústav techniky

Více

1. Popisové pole Rozměry a umístění popisového pole

1. Popisové pole Rozměry a umístění popisového pole 1. Popisové pole Na každém výkrese musí být popisové pole podle mezinárodní normy ČSN EN ISO 7200 (01 3113) Technická dokumentace - Údaje v popisových polích a záhlavích dokumentů. Toto popisové pole platí

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice POZEMNÍ STAVITELSTVÍ II Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora

Více

ZOBRAZOVÁNÍ V ŘEZECH A PRŮŘEZECH

ZOBRAZOVÁNÍ V ŘEZECH A PRŮŘEZECH ZOBRAZOVÁNÍ V ŘEZECH Základní pravidla Označení řezné roviny a obrazu řezu Šrafování ploch řezu Vyznačení úzkých ploch řezu Podélný a příčný řez Části a součásti, které se nešrafují v podélném řezu Poloviční

Více

Příprava k závěrečnému testu z TD. Opakovací test

Příprava k závěrečnému testu z TD. Opakovací test Opakovací test 1. Výkres nakreslený s užitím kreslících pomůcek, v normalizovaném měřítku a podle platných technických norem nazýváme: a) Snímek b) Originál c) Náčrt d) Normalizovaný 2. Výkres nakreslený

Více

O TN se dnešní vyspělá výroba opírá ve všech oborech. To umožňuje:

O TN se dnešní vyspělá výroba opírá ve všech oborech. To umožňuje: Technické myšlení předpokládá schopnost vyjádřit představu graficky. Buďto náčrtem kresleným od ruky nebo výkresem zhotoveným kreslícími pomůckami nebo počítačem. Je žádoucí, aby všichni, kdo přicházejí

Více

ÚVOD... 4 1 ZAKRESLOVÁNÍ V PŮDORYSE OPAKOVÁNÍ... 8. Jak pracovat s matricí pro dokreslení... 10. Jak nakreslit svislý řez... 14

ÚVOD... 4 1 ZAKRESLOVÁNÍ V PŮDORYSE OPAKOVÁNÍ... 8. Jak pracovat s matricí pro dokreslení... 10. Jak nakreslit svislý řez... 14 1 2 OBSAH ÚVOD... 4 1 ZAKRESLOVÁNÍ V PŮDORYSE OPAKOVÁNÍ... 8 Jak pracovat s matricí pro dokreslení... 10 2 SVISLÝ ŘEZ OBJEKTEM... 13 Jak nakreslit svislý řez... 14 3 TECHNICKÝ POHLED... 20 Jak nakreslit

Více

11.15 Podrobnosti a zjednodušování v zobrazování

11.15 Podrobnosti a zjednodušování v zobrazování Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Tematická oblast Předmět Druh učebního materiálu Anotace Vybavení, pomůcky Ověřeno ve výuce dne, třída Střední průmyslová škola strojnická Vsetín

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL PRO ŽÁKY

VÝUKOVÝ MATERIÁL PRO ŽÁKY PROJEKT Zlepšení podmínek výuky učebních oborů CZ.1.07./1.1.06/01.0079 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky VÝUKOVÝ MATERIÁL PRO ŽÁKY Vyučovací

Více

1. ÚVOD DO TECHNICKÉ DOKUMENTACE. České Budějovice ročník: 2. Katedra fyziky, Oddělení didaktik a technické výchovy zimní.

1. ÚVOD DO TECHNICKÉ DOKUMENTACE. České Budějovice ročník: 2. Katedra fyziky, Oddělení didaktik a technické výchovy zimní. 1. ÚVOD DO TECHNICKÉ DOKUMENTACE Pedagogická fakulta JU České Budějovice ročník: 2. Katedra fyziky, Oddělení didaktik a technické výchovy zimní Učitelství pro ZŠ semestr: Tématický plán Vyučující : Předmět

Více

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Pozemní stavitelství

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Pozemní stavitelství ta profilové maturitní zkoušky z předmětu Pozemní stavitelství Druh zkoušky: profilová - povinná 1. Zaměřování terénu a tvorba vrstevnicového plánu 2. Svislé nosné konstrukce 3. Otvory ve zdech 4. Komíny

Více

Vytyčování pozemních stavebních objektů s prostorovou skladbou

Vytyčování pozemních stavebních objektů s prostorovou skladbou Vytyčování pozemních stavebních objektů s prostorovou skladbou ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI Ing. Martina Vichrová, Ph.D. Fakulta aplikovaných věd - KMA oddělení geomatiky vichrova@kma.zcu.cz Vytvoření

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0556 III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity

CZ.1.07/1.5.00/34.0556 III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity CZ.1.07/1.5.00/34.0556 III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast ZÁSADY TVORBY VÝKRESŮ POZEMNÍCH STAVEB I. Autor :

Více

Technické zobrazování

Technické zobrazování Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Technické zobrazování V technické praxi se setkáváme s potřebou zobrazení prostorových útvarů pomocí náčrtu

Více

Popis výukového materiálu

Popis výukového materiálu Popis výukového materiálu Číslo šablony III/2 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_TD.21.1 Autor Petr Škapa Datum vytvoření 01.09.2013 Předmět, ročník Tematický celek Téma Druh učebního materiálu Anotace (metodický

Více

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Název oboru: Kód oboru: Druh zkoušky: Forma zkoušky: Školní rok: Číslo tématu Téma

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Název oboru: Kód oboru: Druh zkoušky: Forma zkoušky: Školní rok: Číslo tématu Téma ta profilové maturitní zkoušky z předmětu Deskriptivní geometrie Druh zkoušky: profilová nepovinná 1. Základní geometrické útvary 2. Principy a druhy promítání 3. Pravoúhlé promítání na jednu průmětnu

Více