Parametry reproduktoru

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Parametry reproduktoru"

Transkript

1 Parametry reproduktoru Pe [W] - Power - Zatížitelnost reproduktoru Pokud není uvedeno jinak, tak solidní výrobci uvádí dlouhodobý příkon reproduktoru, který se označuje jako RMS, AES nebo také Nominal power (testování reproduktoru růžovým šumem po dobu dvou hodin v udaném frekvenčním pásmu). Pozor na různé jiné udávané příkony např. Program power nebo také Music power, což bývá zpravidla dvojnásobná hodnota dlouhodobého příkonu, někdy se udává i Peak power, což bývá čtyřnásobná hodnota dlouhodobého příkonu. Příkon reproduktoru závisí na konstrukci a na velikosti kmitací cívky. Obvyklé hodnoty závislosti velikosti kmitací cívky na příkonu: 1,5 100W - 150W 2 150W - 250W 2,5 250W - 400W 3 400W - 600W 4 600W W Dnešní nejsilnější reproduktory mají příkon okolo 1000W (min. 4 cívka), takže se nenechte zmást řečičkami o 3kW reproduktorech, zcela určitě to nebude dlouhodobý příkon, spíše naopak po připojení příslušného zesilovače uvidíte membránu, jak opouští reproduktor a letí kamsi dopředu Z [ohm] - Impedance - Jmenovitá impedance Je výrobcem uvedená hodnota odporu rezistoru, kterým je nahrazován reproduktor pro účely definování elektrického výkonu dostupného ze zdroje, jednoduše řečeno reproduktor se po připojení k zesilovači chová jako odporová zátěž, jejíž hodnota je dána z výroby a nelze ji dodatečně měnit. Hodnoty impedance, se kterými se můžete se setkat, je 2, 4, 6, 8 a 16 ohm, přičemž u profireproduktorů je nejběžnější hodnota impedance 8 ohmů, u hifi a carhifi reproduktorů pak 4 ohmy. Je důležité si uvědomit, že hodnota impedance ovlivňuje výkon, který je zesilovač schopen reproduktoru dodat, tzn. že pokud výrobce zesilovače uvádí výkon 500W/8 ohm, 750W/4ohm, 1200W/2ohm, tak po připojení 8 ohmového reproduktoru bude zesilovač dodávat výkon 500W a při připojení 4 ohmového 750W. Z toho tedy plyne, že čím má reproduktor nižší impedanci, tím více wattů je schopen do něj zesilovač dodat. Impedance je možné skládat, tzn. při připojení dvou reproduktorů na stejný kanál zesilovače je výsledná impedance poloviční a zatížitelnost dvojnásobná. Tedy dva 8 ohmové reproduktory každý o příkonu 400W se budou chovat jako jeden 4 ohmový o příkonu 800W.

2 Pozor na minimální dovolenou impedanci zesilovače, je to nejnižší impedance, kterou je možno k zesilovači připojit, aniž by došlo k jeho poškození. Pokud je tedy minimální impedance zesilovače 4 ohmy, tak nelze připojit 2 ohmový reproduktor, ani dva 4 ohmové = 2 ohmy, ani tři 8 ohmové = 2,66 ohmů, prostě jakoukoliv zátěž pod 4 ohmy. Pokud tak učiníte, riskujete zničení zesilovače. SPL [db/w/m] - Sensitivity - Charakteristická citlivost Úroveň akustického tlaku vyvolaná reproduktorem při vybuzení výkonem 1W naměřená ve vzdálenosti 1 m od reproduktoru; Mnoho začínajících a méně znalých lidí se při výběru reproduktoru rozhoduje podle udaného příkonu, což je ale veliká chyba. Každý reproduktor hraje při určitém vybuzení různě nahlas. A jak moc reproduktor hraje nám udává právě charakteristická citlivost. Je potřeba si uvědomit, že citlivost je logaritmická veličina, to znamená že její zvýšení o 3 db je ve výsledku dvojnásobný akustický tlak. Z toho tedy plyne, že reproduktor o citlivosti 93 db zahraje stejně nahlas, jako dva reproduktory o citlivosti 90 db a o stejném příkonu. A o tom to tedy je. Citlivost reproduktoru ovlivňuje mnoho parametrů, obecně basové reproduktory mívají nižší citlivost, než reproduktory výškové, to dáno jejich konstrukcí, výškové reproduktory ovšem zase mají o mnoho nižší zatížitelnost, takže výsledný maximální akustický tlak se vyrovná. Hifi a carhifi basové reproduktory mívají citlivost v průměru mezi 80 a 92 db, to znamená, že při vybuzení výkonem 1W bude akustický tlak někde mezi 80 a 92 db, v závislosti na konkrétním modelu. Výškové reproduktory ji mívají o něco vyšší, většinou do 95 db. Zde se totiž na citlivost až tolik nehledí, protože v uzavřených prostorách, kde bývají tyto reproduktory využívány, hodnota citlivosti kolem 90 db plně dostačuje. U profireproduktorů je však situace jiná, zde je citlivost jedním z nejdůležitějších parametrů, protože při ozvučování velkých venkovních akcí je každý db znát. Proto tedy basové profireproduktory mívají citlivost někde mezi 95 až 100 db a tlakové výškové reproduktory (drivery) i kolem 110 db. Protože citlivost je tedy celkem důležitý údaj, snaží se ho někteří výrobci méně či více přikrášlit, proto se např. někdy setkáte s citlivostí udanou při 2,83V. Ano, toto odpovídá 1W, ale pouze při impedanci reproduktoru 8 ohmů. Pokud výrobce uvádí citlivost při 2,83V u čtyřohmových reproduktorů (většinou je tato poznámka malinkými písmenky úplně dole), je tato hodnota o 3 db vyšší, než při 1W, tzn. čtyřohmový reproduktor s citlivostí 93dB při 2,83V má ve skutečnosti jen 90 db. Navíc citlivost je parametr, který bez měřící aparatury nemáte šanci ověřit, takže někdy údaje i zvučných výrobců (zvláště v hifi a v carhifi) bývají často nadnesené nezřídka i o 5 a více db, což je ve výsledku opravdu hodně.

3 max SPL [db] Maximální akustický tlak Maximální akustický tlak je úroveň hluku, kterou je schopen reproduktor vyprodukovat při maximálním příkonu. Tato hodnota velmi úzce souvisí s citlivostí a s příkonem reproduktoru a lze ji z těchto hodnot jednoduše spočítat. Zapamatujte si, že zvýšením výkonu dodávaného do reproduktoru o jeden řád se akustický tlak zvýší o 10 db. Ukážeme si to raději rovnou na příkladu, vezmeme si reproduktor o příkonu 500W a citlivosti 96 db. Jak už bylo popsáno výše, tak citlivost znamená úroveň akustického tlaku při vybuzení reproduktoru výkonem 1W. Budeme tedy postupovat následovně: 1W 96 db, 10W 106 db, 100W 116 db Nyní už budeme pokračovat po jednotkách v daném řádu, tzn. 100W 116 db, 200W 117 db, 300W 118dB, 400W 119 db, 500W 120 db Výsledná hodnota akustického tlaku po připojení reproduktoru k 500W zesilovači je tedy 120 db. Aby to bylo naprosto zřejmé, vezmeme si ještě nějaký hifi reproduktor o příkonu 40W a citlivosti 88 db: 1W 88 db, 10W 98 db, 20W 99 db, 30W 100 db, 40W 101 db Vidíte tedy, že tento reproduktor vytvoří spolu s 40W zesilovačem akustický tlak 101 db. Ještě se teď vrátím k citlivosti, jen takový příklad, proč je opravdu tak důležitá. Máme jeden reproduktor o citlivosti 88 db a druhý o citlivosti 99 db. Otázka zní, když první reproduktor vybudíme výkonem 500W, kolik W bude stačit tomu druhému, aby výsledný akustický tlak obou byl stejný. 1. rep.: 1W 88 db, 10W 98 db, 100W 108 db, 200W 109 db,, 500W 112 db 2. rep.: 1W 99 db, 10W- 109 db, 20W 110 db,, 40W 112 db Z toho je tedy patrné, že zatímco prvnímu reproduktoru jsme museli dodat 500W, druhému stačilo jen 40W ke stejnému akustickému tlaku. A vzhledem tedy k tomu, jak jsou watty zesilovače drahé, vyplatí se tedy věnovat citlivosti reproduktoru nemalou pozornost. Qes - Electrical Q-factor - Elektrický činitel jakosti Bezrozměrná veličina., která v sobě zahrnuje v sobě vliv elektrických ztrát v kmitací cívce reproduktoru. Qes vlastně vyjadřuje kvalitu elektromagnetického systému reproduktoru. Čím je Qes nižší, tím je elektromagnetický pohon silnější. Nízké Qes znamená lepší kontrolu zesilovače nad pohybem membrány,vysoké horší. Reproduktory s vyšším Qes (0,3 0,5) jsou vhodné spíše do basreflexu, reproduktory s nižším Qes (0,2 0,3) jsou vhodnější spíše do horny nebo do bandpassu. Hodnotu parametru Qes vypočteme podle následujícího vzorce: Qes = (2*π*Fs*Mms*Re) / (Bl) 2

4 Čím je parametr Qes spolu s parametrem Vas vyšší, tím je třeba rozměrnější ozvučnice. Obecně tedy platí, že čím nižší Qes, tím lépe. Qms - Mechanical Q-factor - Mechanický činitel jakosti Bezrozměrná veličina., která v sobě zahrnuje v sobě vliv mechanických ztrát pohyblivých částí reproduktoru. Opět jako u Qes, čím je tento parametr nižší, tím lépe, avšak není to nějaká kritická hodnota, podle které by se měl člověk vyloženě řídit. Hodnotu parametru Qms vypočteme podle následujícího vzorce: Qms = (2*π*Fs*Mms) / Rms Průměrná hodnota parametru Qms je přibližně 6. Qts - Total Q-factor - Celkový činitel jakosti Parametr Qts zohledňuje oba předchozí parametry. Spočítá se ze vzorce: Qts = (Qms*Qes) / (Qms+Qes) Platí zde stejně jako u obou předchozích, že čím je tento parametr nižší, tím lépe. Reproduktor s nižším Qts přesněji reprodukuje signál a má lepší tlumení. Průměrná hodnota parametru Qts je přibližně 0,3. Fs [Hz] - Resonance Frequency - Resonanční kmitočet Resonanční kmitočet je kmitočet, na kterém modul elektrické impedance dosahuje svého prvního hlavního maxima na rostoucí kmitočtové stupnici, s hodnotou tohoto kmitočtu musí být udáno akustické prostředí a způsob umístění, včetně specifikace měřící ozvučnice, pokud je použita. Zjednodušeně řečeno je to frekvence, na které by se volně položený reproduktor bez ozvučnice rozkmital, pokud bychom do jeho membrány udeřili. Na tomto kmitočtu má reproduktor největší impedanci. Pod rezonančním kmitočtem už reproduktor hraje jen málo, protože zde již velmi prudce klesá citlivost a narůstá výchylka membrány, proto je dobré signál pod touto frekvencí odstranit subsonickým filtrem.

5 Hodnotu parametru Fs vypočteme podle následujícího vzorce: Fs = 1 / (2*π* (Cms*Mms)) EBP - Efficiency Bandwidth Produkt Jde o poměr parametrů Fs a Qes Podle EBP částečně poznáte vhodnost reproduktoru do určitého typu ozvučnice - obecně platí, že reproduktory s vyšším EBP bývají vhodnější do horny, reproduktory s nižším EBP do uzavřených ozvučnic a někde mezi leží basreflex (spíše blíže k uzavřeným ozvučnicím) a bandpass (spíše blíže k hornám). Toto ovšem nelze na 100% potvrdit z praxe, občas se i v značkových bednách nacházejí reproduktory, které se tímto moc neřídí a rozhodně je ve hře více faktorů, takže řídit se jen podle EBP je nesmysl. Také je potřeba brát v úvahu velikost reproduktoru, EBP 100 je u 18" hodnota poměrně vysoká a dalo by se uvažovat o jakémkoli typu bedny, u 10" naopak už hodně malá. Vas [l] - Equivalent air volume - Ekvivalentní objem Ekvivalentní objem je objem vzduchu v uzavřené ozvučnici, který by měl stejnou poddajnost jako hodnota Cms daného reproduktoru. Je to v podstatě informační parametr, který nám napovídá jak velký objem ozvučnice příslušný reproduktor potřebuje. Čím větší parametr Vas, tím větší ozvučnice bude potřeba. Nepleťte si ale ekvivalentní objem s doporučeným objemem ozvučnice, to je něco zcela jiného, doporučený objem ozvučnice závisí ještě na několika dalších faktorech. Hodnoty parametru Vas závisí na velikosti reproduktoru. Obecně platí, že větší reproduktory mají vyšší Vas a potřebují tedy větší ozvučnici. Mms [g] - Moving mass - Hmotnost membrány reproduktoru Tento parametr udává hmotnost membrány reproduktoru. Všechny profesionální reproduktory mají membrány z papíru (některé modely z impregnovaného papíru), v tomto odvětví je to zatím nepřekonaný materiál díky své tuhosti a hlavně lehkosti. Na lehkosti extrémně záleží, neboť čím těžší membrána, tím nižší citlivost reproduktoru. Proto u velmi citlivých středobasových reproduktorů je co nejnižší hmotnost membrány velice důležitá, aby se docílilo vysoké citlivosti. Hmotnost membrány samozřejmě závisí na velikosti reproduktoru.

6 Cms [µm/n] - Suspension compliance - Poddajnost závěsu reproduktoru Parametr Cms udává poddajnost závěsu reproduktoru. Čím je tato hodnota vyšší, tím je závěs poddajnější. Cms je ale parametr, jehož hodnota se během provozu mění a také je hodně závislý na výchylce, většinou se s rostoucí výchylkou zmenšuje. Hodnoty Cms bývají obvykle v rozmezí 80 µm/n (reproduktor s velmi tuhým závěsem) až cca 500 µm/n (reproduktor s velmi měkkým závěsem), přičemž průměrná hodnota je někde okolo 250 µm/n. Bl [N/A] - Force factor - Silový faktor Parametr Bl udává silový faktor reproduktoru, což je součin síly magnetu a délky závitů v magnetickém poli. Bl je vlastně převodní konstanta mezi proudem, který zesilovač prohání reproduktorem, a silou, kterou to v cívce vyvolá (a která tedy bude urychlovat membránu). Udává se většinou v newtonech/amper a reproduktor s Bl = 10 opravdu při průchodu proudu 1A udrží membránu v klidové poloze i když je zatížená 1kg závažím. Hodnoty Bl jsou částečně závislé na velikosti reproduktoru, Bl = 10 je průměrný výsledek u 6 reproduktoru, ale u 15 naprosto nedostatečný. Průměrné hodnoty Bl ukazuje následující tabulka: Králem parametru Bl byl reproduktor Precision Device PD.1851, který měl Bl přes 42. Prodejci jich dovezli jen pár kusů, pak se přestaly dodávat asi proto, že pro obchodování s nimi muselo být nejspíš povolení pro obchod se zbraněmi.:-))) Podle slov očitých svědků totiž stát před basovými hornami osazenými těmito reproduktory bylo jako dostat po hlavě fošnou od Arnolda. :-))) Re [ohm] - DC voice coil resistance stejnosměrný odpor kmitací cívky Parametr Re udává stejnosměrný odpor cívky reproduktoru. Jinak řečeno je to nejnižší hodnota impedance reproduktoru v přenášeném frekvenčním pásmu. Impedance reproduktoru totiž není na celém frekvenčním pásmu stejně velká. Hodnota parametru Re je tedy vždy nižší než hodnota jmenovité impedance reproduktoru, u 8 ohmových reproduktorů se obvykle se pohybuje mezi 5 a 6,5 ohmy.

7 Le [mh] - Voice coil inductance - Indukčnost kmitací cívky Parametr Le udává indukčnost cívky reproduktoru. Indukčnost je veličina vyjadřující velikost magnetického indukčního toku kolem cívky při jednotkovém elektrickém proudu (1 A) procházejícím cívkou. Indukčnost cívky lze ovlivnit počtem závitů, rozměry a tvarem cívky a prostředím kolem cívky - zvláště vložením jádra do cívky. Cívka s větším počtem závitů má větší indukčnost, cívka s jádrem má větší indukčnost než cívka bez jádra. Indukčnost závisí také na tvaru jádra - uzavřené jádro významně zvětšuje indukčnost. Indukčnost není kritický parametr, u některých reproduktorů se vůbec neudává, obecně platí, že reproduktor s větší kmitací cívkou mívá větší indukčnost a průměrné hodnoty se pohybují od 0,3 mh (u menších cívek) až po 3 mh (u reproduktorů s většími cívkami). Sd [cm 2 ] - Effective piston area - Plocha membrány reproduktoru Parametr Sd udává plochu membrány reproduktoru. Tato plocha je samozřejmě přímo úměrná velikosti reproduktoru, čím je reproduktor větší, tím bude větší jeho Sd. Průměrné hodnoty parametru Sd ukazuje následující tabulka: cm cm cm cm cm cm 2 Vd [cm 3 ] - Peak diaphragm displacement volume Tento parametr udává objem vzduchu, který rozhýbe membrána reproduktoru. Zase platí, že čím je reproduktor větší, tím je větší jeho hodnota parametru Vd. Tuto hodnotu lze spočítat podle vzorce: Vd = Xmax * Sd Průměrné hodnoty parametru Vd ukazuje následující tabulka: cm cm cm cm cm cm 3

8 Čím vyšší je tato hodnota v určité kategorii, tím více je reproduktor vhodný do subwooferu, naopak čím nižší hodnota je, tím více je reproduktor spíše středobas vhodný do fullrange reprobedny. Xmax [mm] - Maximální povolená výchylka membrány reproduktoru Můžeme se setkat s dvěma způsoby měření výchylky. Tím serióznějším je Xmax 0- peak, což znamená, že příslušná hodnota např. 7 mm je maximální povolený posuv membrány z klidu do maxima na jedné straně. Druhým způsobem měření je Xmax peakpeak, což je ve skutečnosti dvojnásobná hodnota parametru Xmax 0-peak, protože reproduktor se stejně vychyluje i druhým směrem. Xmax je celkem zajímavý parametr, protože podle něho lze poznat, zda je příslušný reproduktor spíše středobas nebo spíše subwoofer. Středobasy se vyznačují vyšší citlivostí, ale menším Xmax (2 5 mm), tzn. že nemají takovou možnost pořádně rozvibrovat vzduch. Subwoofery mají sice o něco nižší citlivost, avšak vyšší Xmax (6 10 mm), což už se výrazně projevuje na schopnosti hýbat s vnitřnostmi. Při rozumném překročení Xmax například nevhodným signálem se reproduktor nepoškodí, ale začne postupně zkreslovat, poškození nastává až po překročení Xlim. Xlim / Xdamage [mm] - Maximální výchylka před poškozením reproduktoru Parametr Xlim nebo také Xdamage udává maximální výchylku membrány před poškozením reproduktoru. Pokud se tento parametr překročí, kmitací cívka narazí na dno magnetického obvodu a zdeformuje se, takže reproduktor není schopen dalšího provozu. Není to ale obvyklé, většinou bývá dostatečná rezerva, která před tímto poškozením reproduktor chrání. Někteří výrobci tento parametr vůbec neuvádějí, pokud je uveden, tak jako peak - peak a jeho obvyklé hodnoty jsou kolem mm.

Stavíme reproduktorové soustavy (I)

Stavíme reproduktorové soustavy (I) soustavy (I) Radioamatérské aktivity v oblasti spotøební èi zábavní elektroniky jsou ve znaèném útlumu. Je to zcela pochopitelné vzhledem k dostupnosti pøíslušného zboží v obchodní síti. Èasy stavby tunerù

Více

snímače využívají trvalé nebo pružné deformace měřicích členů

snímače využívají trvalé nebo pružné deformace měřicích členů MĚŘENÍ SÍLY snímače využívají trvalé nebo pružné deformace měřicích členů a) Měřiče s trvalou deformací měřicích členů Jsou málo přesné Proto se používají především pro orientační měření tvářecích sil,

Více

ÚPRAVA KMITOČTOVÝCH VLASTNOSTÍ BEZODRAZOVÉ KOMORY MALÝCH ROZMĚRŮ PRO MĚŘENÍ ELEKTROAKUSTICKÝCH MĚNIČŮ

ÚPRAVA KMITOČTOVÝCH VLASTNOSTÍ BEZODRAZOVÉ KOMORY MALÝCH ROZMĚRŮ PRO MĚŘENÍ ELEKTROAKUSTICKÝCH MĚNIČŮ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ ÚSTAV TELEKOMUNIKACÍ FACULTY OF ELECTRICAL ENGINEERING AND COMMUNICATION DEPARTMENT OF TELECOMMUNICATIONS

Více

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ KATEDRA TECHNOLOGIÍ A MĚŘENÍ BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. Přehled reproduktorů pro kytary

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ KATEDRA TECHNOLOGIÍ A MĚŘENÍ BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. Přehled reproduktorů pro kytary ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ KATEDRA TECHNOLOGIÍ A MĚŘENÍ BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Přehled reproduktorů pro kytary vedoucí práce: Ing. Jan Hrubý 2012 autor: Vlastimil Hebr Anotace Cílem

Více

6. Střídavý proud. 6. 1. Sinusových průběh

6. Střídavý proud. 6. 1. Sinusových průběh 6. Střídavý proud - je takový proud, který mění v čase svoji velikost a smysl. Nejsnáze řešitelný střídavý proud matematicky i graficky je sinusový střídavý proud, který vyplývá z konstrukce sinusovky.

Více

napájecí zdroj I 1 zesilovač Obr. 1: Zesilovač jako čtyřpól

napájecí zdroj I 1 zesilovač Obr. 1: Zesilovač jako čtyřpól . ZESILOVACÍ OBVODY (ZESILOVAČE).. Rozdělení, základní pojmy a vlastnosti ZESILOVAČ Zesilovač je elektronické zařízení, které zesiluje elektrický signál. Má vstup a výstup, tzn. je to čtyřpól na jehož

Více

Equipements pour systèmes électroacoustiques Cinquième partie: Haut-parleurs

Equipements pour systèmes électroacoustiques Cinquième partie: Haut-parleurs ČESKÁ NORMA ICS 33.160.50 Leden 1996 ELEKTROAKUSTICKÁ ZAŘÍZENÍ Část 5: Reproduktory ČSN IEC 268-5 HD 483.5 S1 36 8305 Sound system equipment Part 5: Loudspeakers Equipements pour systèmes électroacoustiques

Více

Krokové motory. Klady a zápory

Krokové motory. Klady a zápory Krokové motory Především je třeba si uvědomit, že pokud mluvíme o krokovém motoru, tak většinou myslíme krokový pohon. Znamená to, že se skládá s el. komutátoru, výkonového spínacího a napájecího prvku,

Více

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ. Katedra aplikované elektroniky a telekomunikací BAKALÁŘSKÁ PRÁCE

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ. Katedra aplikované elektroniky a telekomunikací BAKALÁŘSKÁ PRÁCE ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ Katedra aplikované elektroniky a telekomunikací BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Návrh reproduktorové soustavy Martin Čech 2012 Abstrakt Předkládaná bakalářská

Více

Pracovní třídy zesilovačů

Pracovní třídy zesilovačů Pracovní třídy zesilovačů Tzv. pracovní třída zesilovače je určená polohou pracovního bodu P na převodní charakteristice dobou, po kterou zesilovacím prvkem protéká proud, vzhledem ke vstupnímu zesilovanému

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ ÚSTAV TELEKOMUNIKACÍ FACULTY OF ELECTRICAL ENGINEERING AND COMMUNICATION DEPARTMENT OF TELECOMMUNICATIONS

Více

Synchronní lineární motory řady L2S

Synchronní lineární motory řady L2S VUES Brno a. s. Mostecká 26 657 65 BRNO Česká republika Tel: 00420-545551111 Fax: 00420-545551122 00420-545551444 E-Mail: mail@vues.cz http://www vues cz Synchronní lineární motory řady Ploché lineární

Více

VY_32_INOVACE_ENI_2.MA_04_Zesilovače a Oscilátory

VY_32_INOVACE_ENI_2.MA_04_Zesilovače a Oscilátory Číslo projektu Číslo materiálu CZ..07/.5.00/34.058 VY_3_INOVACE_ENI_.MA_04_Zesilovače a Oscilátory Název školy Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Autor Ing. Miroslav Krýdl Tematická

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 NAPÁJECÍ ZDROJE

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 NAPÁJECÍ ZDROJE Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 NAPÁJECÍ ZDROJE Použitá literatura: Kesl, J.: Elektronika I - analogová technika, nakladatelství BEN - technická

Více

1 Přesnost měření efektivní hodnoty různými typy přístrojů

1 Přesnost měření efektivní hodnoty různými typy přístrojů 1 Přesnost měření efektivní hodnoty různými typy přístrojů Cíl: Cílem této laboratorní úlohy je ověření vhodnosti použití různých typů měřicích přístrojů při měření efektivních hodnot střídavých proudů

Více

ZDROJE MĚŘÍCÍHO SIGNÁLU MĚŘÍCÍ GENERÁTORY

ZDROJE MĚŘÍCÍHO SIGNÁLU MĚŘÍCÍ GENERÁTORY INOVACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH ZAMĚŘENÉ NA VYUŽÍVÁNÍ ENERGETICKÝCH ZDROJŮ PRO 21. STOLETÍ A NA JEJICH DOPAD NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ CZ.1.07/1.1.00/08.0010 ZDROJE MĚŘÍCÍHO SIGNÁLU MĚŘÍCÍ

Více

Maloobchodní ceník PSB

Maloobchodní ceník PSB Real Sound for Real People Maloobchodní ceník PSB Březen 2015 Výhradní zastoupení výrobků PSB speakers pro území ČR Perfect Sound Group s.r.o. Čerčanská 640/30 140 00 Praha 4 - Krč tel: +420 272 658 390

Více

Maloobchodní ceník Usher

Maloobchodní ceník Usher Maloobchodní ceník Usher Červen 2015 Mini X Diamond Dancer série Diamond Moc vč.dph středo s papírovou membránou 180 mm (8948A). Citlivost: 87 db 1 watt / 1m, nominální impedance: 8 ohmů, 67 600 Kč 41

Více

SUB 800A, 810A, 1200A, ZS 260

SUB 800A, 810A, 1200A, ZS 260 SUB 800A, 810A, 1200A, ZS 260 Úvodem: Aktivní subwoofery SUB 800A, 810A a SUB 1200A, disponují 8 nebo 12" reproduktorem v bassreflexové ozvučnici, regulací hlasitosti, přeladitelnou výhybkou, invertováním

Více

Obrázek č. 1 : Operační zesilovač v zapojení jako neinvertující zesilovač

Obrázek č. 1 : Operační zesilovač v zapojení jako neinvertující zesilovač Teoretický úvod Nízkofrekvenční zesilovač s OZ je poměrně jednoduchý elektronický obvod, který je tvořen několika základními prvky. Základní komponentou zesilovače je operační zesilovač v neinvertujícím

Více

AKTIVNÍ REPRODUKTOROVÁ SOUSTAVA ES 120A - NÁVOD K OBSLUZE BEZPEČNOSTNÍ UPOZORNĚNÍ - GRAFICKÉ SYMBOLY

AKTIVNÍ REPRODUKTOROVÁ SOUSTAVA ES 120A - NÁVOD K OBSLUZE BEZPEČNOSTNÍ UPOZORNĚNÍ - GRAFICKÉ SYMBOLY AKTIVNÍ REPRODUKTOROVÁ SOUSTAVA ES 120A - NÁVOD K OBSLUZE Verze 2.0 Září 2004 BEZPEČNOSTNÍ UPOZORNĚNÍ - GRAFICKÉ SYMBOLY Symbol blesku v trojúhelníku upozorňuje uživatele na přítomnost neodizolovaného

Více

NF zesilovač na DIN lištu. Technická dokumentace

NF zesilovač na DIN lištu. Technická dokumentace NF zesilovač na DIN lištu Technická dokumentace EGMedical, s.r.o. Křenová 19, 602 00 Brno CZ www.strasil.net 2012 Obsah 1. Hardwarové řešení...3 1.1. Popis funkce...3 1.2. Bezpečnostní upozornění...3 1.3.

Více

FAKULTA STAVEBNÍ VUT V BRNĚ PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO AKADEMICKÝ ROK 2006 2007

FAKULTA STAVEBNÍ VUT V BRNĚ PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO AKADEMICKÝ ROK 2006 2007 TEST Z FYZIKY PRO PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY ČÍSLO FAST-F-2006-01 1. Převeďte 37 mm 3 na m 3. a) 37 10-9 m 3 b) 37 10-6 m 3 c) 37 10 9 m 3 d) 37 10 3 m 3 e) 37 10-3 m 3 2. Voda v řece proudí rychlostí 4 m/s. Kolmo

Více

Tranzistor polopatě. Tranzistor jako spínač

Tranzistor polopatě. Tranzistor jako spínač Tranzistor polopatě Ing. Jiří Bezstarosti Úlohou toho článku není vysvětlit fyzikální činnost tranzistoru, ale spíše naznačit způsoby jeho použití. Zároveň se tento článek bude snažit vysvětlit problematiku

Více

[ db ; - ] Obrázek č. 1: FPCH obecného zesilovače

[ db ; - ] Obrázek č. 1: FPCH obecného zesilovače Teoretický úvod Audio technika obecně je obor, zabývající se zpracováním zvuku a je poměrně silně spjat s elektroakustikou. Elektroakustika do sebe zahrnuje především elektrotechnická zařízení od akusticko-elektrických

Více

D:SIDER. : satelit D:SIDER. www.verse-audio.cz D:SIDER 12

D:SIDER. : satelit D:SIDER. www.verse-audio.cz D:SIDER 12 VERSE NOVINKY 2009 : satelit D:SIDER Aktivní reprobox D:SIDER 12 D:SIDER 12 Výkon - dle EAJ Středobasový zesilovač Výškový zesilovač Akustický tlak Středobasové repro Výškové repro 1000 W 750 W 250 W 131

Více

Datum tvorby 15.6.2012

Datum tvorby 15.6.2012 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0581 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_ENI_2.MA_01_Lineární prvky el_obvodů Název školy Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Autor Ing. Miroslav Krýdl Tematická

Více

LARGO 70, 120, 130 HIFI reprosoustavy

LARGO 70, 120, 130 HIFI reprosoustavy LARGO 70, 120, 130 HIFI reprosoustavy Úvodem: O nových reprosoustavách řady Largo můžeme směle říci, že ve své cenové kategorii posouvají laťku designového zpracování i zvukového projevu. Více, než roční

Více

sf_2014.notebook March 31, 2015 http://cs.wikipedia.org/wiki/hudebn%c3%ad_n%c3%a1stroj

sf_2014.notebook March 31, 2015 http://cs.wikipedia.org/wiki/hudebn%c3%ad_n%c3%a1stroj http://cs.wikipedia.org/wiki/hudebn%c3%ad_n%c3%a1stroj 1 2 3 4 5 6 7 8 Jakou maximální rychlostí může projíždět automobil zatáčku (o poloměru 50 m) tak, aby se navylila voda z nádoby (hrnec válec o poloměru

Více

LCR MULTIMETR NÁVOD K OBSLUZE. Model : LCR-9184. 100 Hz 120 Hz 1 KHz 10 KHz 100 KHz

LCR MULTIMETR NÁVOD K OBSLUZE. Model : LCR-9184. 100 Hz 120 Hz 1 KHz 10 KHz 100 KHz 100 Hz 120 Hz 1 KHz 10 KHz 100 KHz LCR MULTIMETR Model : LCR-9184 Nákup tohoto LCR multimetru pro Vás představuje krok vpřed v oblasti přesného měření. Správným používaním tohoto multimetru předejdete

Více

1. Obecná struktura pohonu s napěťovým střídačem

1. Obecná struktura pohonu s napěťovým střídačem 1. Obecná struktura pohonu s napěťovým střídačem Topologicky můžeme pohonný systém s asynchronním motorem, který je napájen z napěťového střídače, rozdělit podle funkce a účelu do následujících částí:

Více

Elektroměry. Podle principu měřicí soustavy dělíme elektroměry na: indukční elektroměry, elektronické impulzní elektroměry.

Elektroměry. Podle principu měřicí soustavy dělíme elektroměry na: indukční elektroměry, elektronické impulzní elektroměry. Elektroměry Elektroměry měří elektrickou energii, tj. práci elektrického proudu. Práci stejnosměrného proudu ve starých stejnosměrných sítích měřily elektroměry obsahující stejnosměrný motorek a počitadlo.

Více

Tří-kanálová výkonová aktivní reproduktorová vyhybka Michal Slánský

Tří-kanálová výkonová aktivní reproduktorová vyhybka Michal Slánský Tří-kanálová výkonová aktivní reproduktorová vyhybka Michal Slánský Po stavbě svých prvních dvou-pásmových reproduktorových soustav s pasivní LC výhybkou v konfiguraci ARN-226-00/8Ω (basový reproduktor)

Více

Vážení zákazníci, dovolujeme si Vás upozornit, že na tuto ukázku knihy se vztahují autorská práva, tzv. copyright. To znamená, že ukázka má sloužit výhradnì pro osobní potøebu potenciálního kupujícího

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ NÁVRH BASSCOMBA BAKALÁŘSKÁ PRÁCE FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ ÚSTAV TELEKOMUNIKACÍ

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ NÁVRH BASSCOMBA BAKALÁŘSKÁ PRÁCE FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ ÚSTAV TELEKOMUNIKACÍ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ ÚSTAV TELEKOMUNIKACÍ FACULTY OF ELECTRICAL ENGINEERING AND COMMUNICATION DEPARTMENT OF TELECOMMUNICATIONS

Více

5. ELEKTRICKÁ MĚŘENÍ

5. ELEKTRICKÁ MĚŘENÍ Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - T Ostrava 5. ELEKTCKÁ MĚŘENÍ rčeno pro posluchače všech bakalářských studijních programů FS 5.1 Úvod 5. Chyby měření 5.3 Elektrické

Více

VLASTNOSTI KOMPONENTŮ MĚŘICÍHO ŘETĚZCE - ANALOGOVÁČÁST

VLASTNOSTI KOMPONENTŮ MĚŘICÍHO ŘETĚZCE - ANALOGOVÁČÁST VLASTNOSTI KOMPONENTŮ MĚŘICÍHO ŘETĚZCE - ANALOGOVÁČÁST 5.1. Snímač 5.2. Obvody úpravy signálu 5.1. SNÍMAČ Napájecí zdroj snímač převod na el. napětí - úprava velikosti - filtr analogově číslicový převodník

Více

D:SIDER. : satelit D:SIDER. www.verse-audio.cz D:SIDER 12

D:SIDER. : satelit D:SIDER. www.verse-audio.cz D:SIDER 12 VERSE NOVINKY 2009 : satelit Aktivní reprobox 12 12 Výkon - dle EAJ Středobasový zesilovač Výškový zesilovač Akustický tlak Středobasové repro Výškové repro 1000 W 750 W 250 W 131 db 12 neodim, 3 AL neodim,

Více

DAC xxxx koncové zesilovače

DAC xxxx koncové zesilovače DAC xxxx koncové zesilovače Stránka č. 1 Úvodem: Firma DEXON Vám děkuje za projevený zájem o naše výrobky a pevně věříme, že s tímto modelem budete plně spokojeni. Všeobecně Nová řada zesilovačů DAC je

Více

Motor s kotvou nakrátko. Konstrukce: a) stator skládá se: z nosného tělesa (krytu) motoru svazku statorových plechů statorového vinutí

Motor s kotvou nakrátko. Konstrukce: a) stator skládá se: z nosného tělesa (krytu) motoru svazku statorových plechů statorového vinutí Trojfázové asynchronní motory nejdůležitější a nejpoužívanější trojfázové motory jsou označovány indukční motory magnetické pole statoru indukuje v rotoru napětí a vzniklý proud vyvolává sílu otáčející

Více

Osnova: 1. Klopné obvody 2. Univerzálníobvod 555 3. Oscilátory

Osnova: 1. Klopné obvody 2. Univerzálníobvod 555 3. Oscilátory K620ZENT Základy elektroniky Přednáška ř č. 6 Osnova: 1. Klopné obvody 2. Univerzálníobvod 555 3. Oscilátory Bistabilní klopný obvod Po připojení ke zdroji napájecího napětí se obvod ustálí tak, že jeden

Více

Zlepšení vlastností usměrňovače s kapacitní zátěží z hlediska EMC

Zlepšení vlastností usměrňovače s kapacitní zátěží z hlediska EMC Vladimír Kudyn Zlepšení vlastností usměrňovače s kapacitní zátěží z hlediska EMC Klíčová slova: usměrňovač, DPF, THD, přídavná tlumivka, kapacitní zátěž, spektrum harmonických složek. 1. Úvod Pro správnou

Více

Interakce ve výuce základů elektrotechniky

Interakce ve výuce základů elektrotechniky Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640, Místo poskytovaného vzdělávaní Stod, Plzeňská 245 CZ.1.07/1.5.00/34.0639 Interakce ve výuce základů elektrotechniky OBVODY RLC Číslo projektu

Více

Opravné prostředky na výstupu měniče kmitočtu (LU) - Vyšetřování vlivu filtru na výstupu z měniče kmitočtu

Opravné prostředky na výstupu měniče kmitočtu (LU) - Vyšetřování vlivu filtru na výstupu z měniče kmitočtu Opravné prostředky na výstupu měniče kmitočtu (LU) - Vyšetřování vlivu filtru na výstupu z měniče kmitočtu 1. Rozbor možných opravných prostředků na výstupu z napěťového střídače vč. příkladů zapojení

Více

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA K MULTIMETRU UT70A

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA K MULTIMETRU UT70A 1 UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA K MULTIMETRU UT70A 2 1. CHARAKTERISTIKA PŘÍSTROJE Přístroj UT70A je digitální přenosný multimetr s mnoha funkcemi a vysoce propracovaným designem určený k širokému profesionálnímu

Více

Identifikátor materiálu: VY_32_INOVACE_350

Identifikátor materiálu: VY_32_INOVACE_350 Identifikátor materiálu: VY_32_INOVACE_350 Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup Výuková prezentace.na jednotlivých snímcích jsou postupně odkrývány informace, které žák zapisuje či zakresluje do sešitu.

Více

MALÉ KYTAROVÉ KOMBO - MANUÁL

MALÉ KYTAROVÉ KOMBO - MANUÁL TECHNICKÉ ÚDAJE Napájení Napájecí napětí : 230 V +5% / -10%, střídavé 50 Hz Příkon : max. 100 VA Jištění : tavná trubičková pojistka T 1A / 250 V Kytarový vstup Jmenovité vstupní napětí : 80~400 mv RMS

Více

4 Blikání světelných zdrojů způsobené kolísáním napětí

4 Blikání světelných zdrojů způsobené kolísáním napětí 4 Blikání světelných zdrojů způsobené kolísáním napětí Cíl: Cílem laboratorní úlohy je ověření vlivu rychlých změn efektivní hodnoty napětí na vyzařovaný světelný tok světelných zdrojů. 4.1 Úvod Světelný

Více

Otázky EMC při napájení zabezpečovacích zařízení a rozvodů železničních stanic ČD

Otázky EMC při napájení zabezpečovacích zařízení a rozvodů železničních stanic ČD Jiří Krupica Otázky EMC při napájení zabezpečovacích zařízení a rozvodů železničních stanic ČD Klíčová slova: napájení zabezpečovacích zařízení ČD, univerzální napájecí zdroj (UNZ), zpětné působení UNZ

Více

Zakrytí reproduktorů a jeho vliv na výsledný zvuk

Zakrytí reproduktorů a jeho vliv na výsledný zvuk 16.3.2008 Pavel Sochor Zakrytí reproduktorů a jeho vliv na výsledný zvuk Každý, kdo se někdy zabýval vlastní stavbou profesionálních reproduktorových soustav určených nejen pro mobilní ozvučovací systémy,

Více

Ele 1 elektromagnetická indukce, střídavý proud, základní veličiny, RLC v obvodu střídavého proudu

Ele 1 elektromagnetická indukce, střídavý proud, základní veličiny, RLC v obvodu střídavého proudu Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: ELEKTROTECHNIKA PRVNÍ ZDENĚK KOVAL Název zpracovaného celku: 30. 9. 203 Ele elektromagnetická indukce, střídavý proud, základní veličiny, RLC v obvodu střídavého proudu

Více

Vážení zákazníci, dovolujeme si Vás upozornit, že na tuto ukázku knihy se vztahují autorská práva, tzv. copyright. To znamená, že ukázka má sloužit výhradnì pro osobní potøebu potenciálního kupujícího

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 30 10 44

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 30 10 44 NÁVOD K OBSLUZE Verze 06/03 Obj. č.: 30 10 44 Tento monofonní modul koncového zesilovače s ochranou proti zkratu a přehřátí, který dodáváme včetně montážních šroubů, slouží k přímému zabudování do aktivních

Více

Signál. Pojmem signál míníme většinou elektrickou reprezentaci informace. měřicí zesilovač. elektrický analogový signál, proud, nebo většinou napětí

Signál. Pojmem signál míníme většinou elektrickou reprezentaci informace. měřicí zesilovač. elektrický analogový signál, proud, nebo většinou napětí Signál Pojmem signál míníme většinou elektrickou reprezentaci informace. fyzikální veličina snímač měřicí zesilovač A/D převodník počítač elektrický analogový signál, proud, nebo většinou napětí digitální

Více

NÁVRH A REALIZACE AKTIVNÍCH REPRODUKTOROVÝCH SOUSTAV S DIGITÁLNÍM VSTUPEM

NÁVRH A REALIZACE AKTIVNÍCH REPRODUKTOROVÝCH SOUSTAV S DIGITÁLNÍM VSTUPEM VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA ELEKTROTECHNIKY A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ ÚSTAV TELEKOMUNIKACÍ FACULTY OF ELECTRICAL ENGINEERING AND COMMUNICATION DEPARTMENT OF TELECOMMUNICATIONS

Více

KS-40A Aktivní 2pásmové monitory 2 x 10 W RMS Uživatelská příručka AUDIO PARTNER s.r.o. 1

KS-40A Aktivní 2pásmové monitory 2 x 10 W RMS Uživatelská příručka AUDIO PARTNER s.r.o. 1 KS-40A Aktivní 2pásmové monitory 2 x 10 W RMS Uživatelská příručka AUDIO PARTNER s.r.o. 1 Cílem návodu je seznámit uživatele s funkcemi nástroje a proto všechny běžné termíny nemusí být dopodrobna vysvětleny.

Více

TZB - VZDUCHOTECHNIKA

TZB - VZDUCHOTECHNIKA VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ JIŘÍ HIRŠ, GÜNTER GEBAUER TZB - VZDUCHOTECHNIKA MODUL BT02-11 HLUK A CHVĚNÍ VE VZDUCHOTECHNICE STUDIJNÍ OPORY PRO STUDIJNÍ PROGRAMY S KOMBINOVANOU FORMOU

Více

10a. Měření rozptylového magnetického pole transformátoru s toroidním jádrem a jádrem EI

10a. Měření rozptylového magnetického pole transformátoru s toroidním jádrem a jádrem EI 0a. Měření rozptylového magnetického pole transformátoru s toroidním jádrem a jádrem EI Úvod: Klasický síťový transformátor transformátor s jádrem skládaným z plechů je stále běžně používanou součástí

Více

I. STEJNOSMĚ RNÉ OBVODY

I. STEJNOSMĚ RNÉ OBVODY Řešené příklady s komentářem Ing. Vítězslav Stýskala, leden 000 Katedra obecné elektrotechniky FEI, VŠB-Technická univerzita Ostrava stýskala, 000 Určeno pro posluchače bakalářských studijních programů

Více

PMS 410 výkonový mix. pult

PMS 410 výkonový mix. pult PMS 410 výkonový mix. pult Stránka č. 1 Úvodem: Výkonový mixážní pult PMS 410 je elektronické zařízení, které umožňuje směšovat 4 monofonní signály a 2 stereofonní signály. Z toho monofonní signály můžete

Více

KAIFAT S610A, S815A, S1018A

KAIFAT S610A, S815A, S1018A KAIFAT S610A, S815A, S1018A Manuál k ozvučovací sestavě 1 2015 AUDIO PARTNER s.r.o. OBSAH 1) Vlastnosti a parametry 2) Zapojení a ovládací prvky 3) Technická data 4) Příslušenství 5) Řešení problémů 1)

Více

Ceník platný od 1.1.2016

Ceník platný od 1.1.2016 XAVIAN reprosoustavy, kabely, subwoofery, akustické panely Ceník platný od 1.1.2016 STRANA 1 EPICA - pouze epické modely ORFEO ORFEO referenční 2-pásmová, bass-reflexová, regálová vybraný italský masivní

Více

Ceník AudioSolutions

Ceník AudioSolutions Dvoupásmová středová reprosoustava. Velmi rigidní, silně vyztužená, ozvučnice z 36mm MDF. Rozměry (vxšxh): 204x590x320mm, Hmotnost: 14kg/ks, Citlivost: 91 db @ 2.83V 1m Overture O201C Příkon max.: 90W

Více

Fázory, impedance a admitance

Fázory, impedance a admitance Fázory, impedance a admitance 1 Dva harmonické zdroje napětí s frekvencí jsou zapojeny sériově a S použitím fázorů vypočítejte časový průběh napětí mezi výstupními svorkami, jestliže = 30 sin(100¼t);u

Více

Stereo zesilovač Amplificador

Stereo zesilovač Amplificador 3-215-703-11 (1) Stereo zesilovač Amplificador Návod k obsluze Před připojením a použitím tohoto zařízení si prosím pečlivě přečtěte tento návod k obsluze. XM-ZR602 2007 Sony Corporation Vytištěno v České

Více

Možnosti potlačení asymetrické EMI v pásmu jednotek až desítek MHz

Možnosti potlačení asymetrické EMI v pásmu jednotek až desítek MHz Možnosti potlačení asymetrické EMI v pásmu jednotek až desítek MHz Jedním ze základních prvků filtrů potlačujících šíření rušení po vedeních jsou odrušovací tlumivky. V případě rušení asymetrického, jaké

Více

audio-video-hobby Domácí HIFI Audio Přenosné systémy Mikrofony Elektro Osvětlení Párty doplňky www.maxistore.cz

audio-video-hobby Domácí HIFI Audio Přenosné systémy Mikrofony Elektro Osvětlení Párty doplňky www.maxistore.cz audio-video-hobby a p ř í s l u š e n s t v í Domácí HIFI Mikrofony Audio Sluchátka Přenosné systémy Kabely Elektro Osvětlení Párty doplňky domácí Hi-Fi obj. č. SK103112 Karaoke set se 2 mikrofony rozšířte

Více

Výhody : - jednoduché výrobní přístroje s minimálními náklady, - lehce proveditelná metodika.

Výhody : - jednoduché výrobní přístroje s minimálními náklady, - lehce proveditelná metodika. IV. VYŠETŘOVACÍ METODY PROKRVENÍ 1.Úvod Prokrvení distálních částí končetin je odrazem mnoha faktorů, lokálních i centrálních. Vyjadřuje poměr práce srdce jako pumpy tj. centrální zásobování krví k arteriovenózním

Více

xxx pár připravujeme - podzim 2016

xxx pár připravujeme - podzim 2016 Ceník AQ 4/2016 Reprosoustavy AQ Passion line Passion 485 000,- pár Vlajková loď, nekompromisní osazení nejvyššími modely reproduktorů Scan-Speak. Modelovaná sendvičová ozvučnice, korpus je vyztužen unikátními

Více

PROFESIONÁLNÍ AKTIVNÍ REPROBOXY ŘADY ART 7

PROFESIONÁLNÍ AKTIVNÍ REPROBOXY ŘADY ART 7 PROFESIONÁLNÍ AKTIVNÍ REPROBOXY ŘADY ART 7 STRUČNÝ NÁVOD K POUŽITÍ BEZPEČNOSTNÍ POKYNY 1. Přečtěte si tyto pokyny. 2. Uschovejte si tyto pokyny. 3 Dbejte všech varování. 4 Dodržujte všechny pokyny. 5.

Více

celolampový kytarový zesilovač a kombo

celolampový kytarový zesilovač a kombo celolampový kytarový zesilovač a kombo Představujeme celolampový zesilovač Leadman JH 100, který se vyrábí ve třech variantách: hlava kombo basový aparát Splňuje nejvyšší nároky při nahrávání ve studiu

Více

Ze sterea na prostorový zvuk během několika vteřin

Ze sterea na prostorový zvuk během několika vteřin Předprodejní letáček pro země: Česká republika () Philips SoundBar Reproduktor Soundbar Bezdrátové prostorový zvuk 4.1 CH Bluetooth aptx, AAC a NFC 2 vstupy HDMI a výstup HDMI ARC Prostorová kalibrace

Více

ELEKTŘINA A MAGNETIZMUS

ELEKTŘINA A MAGNETIZMUS EEKTŘINA A MAGNETIZMUS XII Střídavé obvody Obsah STŘÍDAÉ OBODY ZDOJE STŘÍDAÉHO NAPĚTÍ JEDNODUHÉ STŘÍDAÉ OBODY EZISTO JAKO ZÁTĚŽ 3 ÍKA JAKO ZÁTĚŽ 5 3 KONDENZÁTO JAKO ZÁTĚŽ 6 3 SÉIOÝ OBOD 7 3 IMPEDANE 3

Více

PNG-2. Přenosný generátor bílého šumu a Generátor aktivačního tónu. Popis a návod k použití. Před použitím přístroje si prosím přečtěte tento návod

PNG-2. Přenosný generátor bílého šumu a Generátor aktivačního tónu. Popis a návod k použití. Před použitím přístroje si prosím přečtěte tento návod Přenosný generátor bílého šumu a Generátor aktivačního tónu PNG-2 Popis a návod k použití Před použitím přístroje si prosím přečtěte tento návod Verze V1.0 I. Popis funkce PNG-2 je malý, lehký a výkonově

Více

Ovládání přední panel.

Ovládání přední panel. V-01 Plus DŮLEŽITÁ UPOZORNĚNÍ Zesilovač chraňte před vlhkostí. Je-li poškozen napájecí kabel, zesilovač nepoužívejte. Zapojujete-li zesilovač do systému, nejprve jej vypněte. Zesilovač nerozebírejte. Zesilovač

Více

Záznam a reprodukce zvuku

Záznam a reprodukce zvuku Záznam a reprodukce zvuku 1 Jiří Sehnal Zpracoval: Ing. Záznam a reprodukce zvuku 1. Akustika a základní pojmy z akustiky 2. Elektroakustické měniče - mikrofony - reproduktory 3. Záznam zvuku - mechanický

Více

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA KATEDRA OPTIKY

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA KATEDRA OPTIKY UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA KATEDRA OPTIKY BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Návrh a realizace dvoupásmové reproduktorové soustavy Autor: Studijní program: Studijní obor: Forma studia: Vedoucí

Více

Stavíme reproduktorové soustavy (XX)

Stavíme reproduktorové soustavy (XX) soustavy (XX) Dejme tomu, že se nám podařilo nalézt basový, vysokotónový a případně také středotónový reproduktor, které splňují naše požadavky na kvalitu reprodukce. Známe jejich amplitudové charakteristiky,

Více

VAROVÁNÍ: Snížení rizika požáru nebo úrazu dosáhnete, nebudete-li tento produkt vystavovat dešti a vlhkosti.

VAROVÁNÍ: Snížení rizika požáru nebo úrazu dosáhnete, nebudete-li tento produkt vystavovat dešti a vlhkosti. Uživatelský manuál DŮLEŽITÉ BEZPEČNOSTNÍ POKYNY Přečtěte si instrukce. Řiďte se těmito instrukcemi. Dbejte všech varování. Sledujte veškeré instrukce. Nepoužívejte přístroj tam, kde hrozí kontakt s vodou.

Více

BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. Vypracoval: David Říha Vedoucí práce: doc. Ing. Karel Draxel CSc. Rok: 2011

BAKALÁŘSKÁ PRÁCE. Vypracoval: David Říha Vedoucí práce: doc. Ing. Karel Draxel CSc. Rok: 2011 1 BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Vypracoval: David Říha Vedoucí práce: doc. Ing. Karel Draxel CSc. Rok: 2011 Zadání 2 3 Prohlášení Prohlašuji, že jsem předloženou práci vypracoval samostatně a že jsem uvedl veškeré

Více

1. Systém domácího videovrátného

1. Systém domácího videovrátného Obsah 1. Systém domácího videovrátného... 2 2. Obsah dodávky... 2 3. Technický popis výrobku... 2 4. Instalace... 4 5. Příklady možných zapojení systému videovrátného... 5 6. Obsluha... 6 7. Poruchy a

Více

LBC 3251/00 Aktivní reproduktor Line Array Intellivox 1b

LBC 3251/00 Aktivní reproduktor Line Array Intellivox 1b Konferenční systémy LBC 3251/ Aktivní reproduktor Line Array Intellivox 1b LBC 3251/ Aktivní reproduktor Line Array Intellivox 1b www.boschsecurity.cz u u u u u Aktivní reproduktory Proměnný elevační úhel

Více

52.11i/62.11i/462.11cfp/ 682.11cf/693.11i. Návod k použití

52.11i/62.11i/462.11cfp/ 682.11cf/693.11i. Návod k použití 52.11i/62.11i/462.11cfp/ 682.11cf/693.11i Návod k použití Návod k obsluze a instalaci automobilových reproduktorů Způsob montáže: - Reproduktory opatrne vyndejte z krabice. - Jestliže jsou už z výroby

Více

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ. Katedra aplikované elektroniky a telekomunikací BAKALÁŘSKÁ PRÁCE

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ. Katedra aplikované elektroniky a telekomunikací BAKALÁŘSKÁ PRÁCE ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ Katedra aplikované elektroniky a telekomunikací BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Konstrukce širokopásmového akustického zdroje Josef Fořt 2018 Abstrakt Předkládaná

Více

3. Kmitočtové charakteristiky

3. Kmitočtové charakteristiky 3. Kmitočtové charakteristiky Po základním seznámení s programem ATP a jeho preprocesorem ATPDraw následuje využití jednotlivých prvků v jednoduchých obvodech. Jednotlivé příklady obvodů jsou uzpůsobeny

Více

přímovyzařující reproduktory

přímovyzařující reproduktory přímovyzařující reproduktory / W Fs L1 L2 R2 Qms Qes Qts Vas litr 405001-8 6W4P 6 8 91,0 100 80 9 000 76 5,90 0,57 0,27 0,42 3,80 6,70 0,950 0,830 8 6 320 6,3 0,36 405003-8 8PW3 8 8 92,0 125 70 8 000 69

Více

Technisches Lexikon (cz.) 16/10/14

Technisches Lexikon (cz.) 16/10/14 Technický lexikon Pojmy z techniky měření sil a točivých momentů a d a tových listů GTM Technisches Lexikon (cz.) 16/10/14 Úvod V tomto Technickém lexikonu najdete vysvětlení pojmů z techniky měření síly

Více

PMS 206 výkonový mix. pult

PMS 206 výkonový mix. pult PMS 206 výkonový mix. pult Stránka č. 1 Úvodem: Výkonový mixážní pult PMS 206 je elektronické zařízení, které umožňuje směšovat 2 monofonní signály a 2 stereofonní signály. Z toho monofonní signály můžete

Více

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ KATEDRA ELEKTROENERGETIKY A EKOLOGIE DIPLOMOVÁ PRÁCE

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ KATEDRA ELEKTROENERGETIKY A EKOLOGIE DIPLOMOVÁ PRÁCE ZÁPADOČESKÁ NIVEZITA V PLZNI FAKLTA ELEKTOTECHNICKÁ KATEDA ELEKTOENEGETIKY A EKOLOGIE DIPLOMOVÁ PÁCE Výkonový zesilovač s komplementárním diferenčním vstupem Michal Drnek 04 Výkonový zesilovač s komplementárním

Více

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA DIPLOMOVÁ PRÁCE Martin Deutschl 2012 1 UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA KATEDRA OPTIKY DIPLOMOVÁ PRÁCE Měření frekvenčních charakteristik

Více

VÝKONOVÉ ZESILOVAČE HQ SERIES SMPS POWER AMPLIFIERS

VÝKONOVÉ ZESILOVAČE HQ SERIES SMPS POWER AMPLIFIERS VÝKONOVÉ ZESILOVAČE HQ SERIES SMPS POWER AMPLIFIERS 2 Verze 1.1 leden 2008 BEZPEČNOSTNÍ UPOZORNĚNÍ - GRAFICKÉ SYMBOLY Symbol blesku v trojúhelníku upozorňuje uživatele na přítomnost neodizolovaného nebezpečného

Více

Laboratorní úloha KLS 1 Vliv souhlasného rušení na výsledek měření stejnosměrného napětí

Laboratorní úloha KLS 1 Vliv souhlasného rušení na výsledek měření stejnosměrného napětí Laboratorní úloha KLS Vliv souhlasného rušení na výsledek měření stejnosměrného napětí (Multisim) (úloha pro seznámení s prostředím MULTISIM.0) Popis úlohy: Cílem úlohy je potvrdit často opomíjený, byť

Více

PROTIHLUKOVÁ STĚNA Z DŘEVOCEMENTOVÝCH ABSORBČNÍCH DESEK

PROTIHLUKOVÁ STĚNA Z DŘEVOCEMENTOVÝCH ABSORBČNÍCH DESEK PROTIHLUKOVÁ STĚNA Z DŘEVOCEMENTOVÝCH ABSORBČNÍCH DESEK Rudolf Hela, Oldřich Fiala, Jiří Zach V příspěvku je popsán systém protihlukových stěn za využití odpadu z těžby a zpracování dřeva. Pro pohltivou

Více

+ i jakožto čistě komerční produkt přehraje lecjaká sluchátka s cenou kolem 10ti tisíc

+ i jakožto čistě komerční produkt přehraje lecjaká sluchátka s cenou kolem 10ti tisíc Bowers&Wilkins P5 Proč se vůbec pustí jeden z nejznámějších výrobců reproduktorových soustav do výroby sluchátek? Kdo ví, patrně proto, že ví, že může uspět a co je ještě lepší, tato premisa se skutečně

Více

Vážná závada č. 1: Vážná závada č. 2: Vážná závada č. 3: Vážná závada č. 4: Vážná závada č. 5:

Vážná závada č. 1: Vážná závada č. 2: Vážná závada č. 3: Vážná závada č. 4: Vážná závada č. 5: Zesilovač 150W Zdeněk Kotisa V nakladatelství BEN vyšla v roce 2003 útlá brožurka, nazvaná Nf zesilovače-tranzistorové výkonové zesilovače autora Zdeňka Kotisy. Není účelem ani úkolem tohoto článku rozpitvávat

Více

Gramofonový přístroj NC 440

Gramofonový přístroj NC 440 1 Gramofonový přístroj NC 440 Obr. 1. Gramofonový přístroj NC 440 Gramofonový přístroj NC 440 je určen pro.kvalitní reprodukci desek. Je proveden jako dvourychlostní (45 a 33 1/3 ot./min.) pro reprodukci

Více

3. Komutátorové motory na střídavý proud... 29 3.1. Rozdělení střídavých komutátorových motorů... 29 3.2. Konstrukce jednofázových komutátorových

3. Komutátorové motory na střídavý proud... 29 3.1. Rozdělení střídavých komutátorových motorů... 29 3.2. Konstrukce jednofázových komutátorových ELEKTRICKÁ ZAŘÍZENÍ 5 KOMUTÁTOROVÉ STROJE MĚNIČE JIŘÍ LIBRA UČEBNÍ TEXTY PRO VÝUKU ELEKTROTECHNICKÝCH OBORŮ 1 Obsah 1. Úvod k elektrickým strojům... 4 2. Stejnosměrné stroje... 5 2.1. Úvod ke stejnosměrným

Více

Jednoduché rezonanční obvody

Jednoduché rezonanční obvody Jednoduché rezonanční obvody Jednoduché rezonanční obvody vzniknou spojením činného odporu, cívky a kondenzátoru jedním ze způsobů uvedených na obr.. Činný odpor nemusí být bezpodmínečně připojen jako

Více

Kroužek elektroniky 2010-2011

Kroužek elektroniky 2010-2011 Dům dětí a mládeže Bílina Havířská 529/10 418 01 Bílina tel. 417 821 527 http://www.ddmbilina.cz e-mail: ddmbilina@seznam.cz Kroužek elektroniky 2010-2011 Dům dětí a mládeže Bílina 2010-2011 1 (pouze pro

Více

Číslicový otáčkoměr TD 5.1 AS

Číslicový otáčkoměr TD 5.1 AS Číslicový otáčkoměr TD 5.1 AS Zjednodušená verze otáčkoměru řady TD 5.1 bez seriové komunikace, která obsahuje hlídání protáčení a s možností nastavení 4 mezí pro sepnutí relé. Určení - číslicový otáčkoměr

Více