LABORATORNÍ PŘÍRUČKA. Lab Med spol. s r.o. LÉKAŘSKÁ LABORATOŘ. U Pošty 14, Brno provozovna Trávníky 43, Brno sídlo firmy

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "LABORATORNÍ PŘÍRUČKA. Lab Med spol. s r.o. LÉKAŘSKÁ LABORATOŘ. U Pošty 14, 625 00 Brno provozovna Trávníky 43, 613 00 Brno sídlo firmy"

Transkript

1 LABORATORNÍ PŘÍRUČKA Lab Med spol. s r.o. LÉKAŘSKÁ LABORATOŘ U Pošty 14, Brno provozovna Trávníky 43, Brno sídlo firmy Typ důvěrnosti: Veřejná Číslo verze: 07 Zpracoval/podpis: Zuzana Skalníková Schválil/dne/podpis: MUDr. Pavlína Prokopová labmed@labmed.cz Platnost od: Název dokumentu: Laboratorni prirucka verze v07 od PLATNA internet Platnost od: Odborný garant, schválil: MUDr. Pavlína Prokopová Strana 1 (celkem 17)

2 Obsah: Obsah: Úvod Lékařská laboratoř Lab Med spol. s r.o Identifikace společnosti Základní informace a kontaktní údaje Pracovní doba a denní režim laboratoře Charakteristika laboratoře Vnitřní členění laboratoře, personální obsazení Spektrum nabízených služeb Seznam vyšetření Požadavek na vyšetření Písemný požadavek na vyšetření Poukaz na laboratorní vyšetření Dodatečný, ústní požadavek na vyšetření Příprava pacienta před odběrem Speciální příprava Základní pokyny pro pacienty Odběr biologického materiálu Vybavení odběrového pracoviště: Bezpečnostní aspekty při odběru a zacházení se vzorky Identifikace vzorku biologického materiálu Odběr kapilární krve Odběr venózní krve Moč Odběr ostatního materiálu Uložení materiálu do doby transportu Transport materiálu Příjem vzorků Příjem vzorků a žádanek Skladování již vyšetřených vzorků a požadavek na dodatečné vyšetření Důvody k odmítnutí zpracování biologického materiálu Postup při nesprávné identifikaci vzorku Postup při nesprávné identifikaci na biologickém materiálu Postup při nesprávné identifikaci na žádance Vyšetření spolupracujícími a smluvními laboratořemi Vydávání výsledků Hlášení výsledků v kritických intervalech Formy vydávání výsledků Tištěné zprávy Telefonické hlášení výsledků Ostatní typy nálezů a laboratorních zpráv Distribuce výsledků Intervaly od dodání vzorku k vydání výsledku Stížnosti a podněty od klientů Ostatní služby poskytované laboratoří Konzultační činnost Zajištění spotřebního materiálu Dokumentace... Chyba! Záložka není definována. Odborný garant, schválil: MUDr. Pavlína Prokopová Strana 2 (celkem 17)

3 1. Úvod Tuto laboratorní příručku vydala společnost Lab Med spol. s r.o. za účelem zlepšení komunikace s uživateli laboratorních služeb. Laboratorní příručka obsahuje základní informace o Lab Med spol. s r.o., seznam nabízených laboratorních vyšetření, návody pro správné odběry primárních vzorků a zacházení s nimi, návody pro vyplňování žádanek, informace o způsobu vydávání výsledků, způsob řešení stížností a konzultační činnosti laboratoře. 2. Lékařská laboratoř Lab Med spol. s r.o. 2.1 Identifikace společnosti Název organizace Lab Med spol. s r.o. Identifikační údaje IČO: IČP: Typ organizace : společnost s ručením omezeným, nestátní zdravotnické zařízení Statutární zástupce Zuzana Skalníková Mudr. Pavlína Prokopová, MUDr. Gabriela Chlupová, Odborní garanti RNDr. Jaroslava Šťastná 2.2 Základní informace a kontaktní údaje Adresa: Trávníky 43, Brno sídlo firmy, U Pošty 14, provozovna www stránky: Telefon (centrála) Fax: Funkce Jméno Telefon Vedoucí laboratoře MUDr. Pavlína Prokopová prokopova.labmed@seznam.cz Lékař MUDr. Antonín Pohlídal labmed@labmed.cz Lékař - hematolog MUDr. Gabriela Chlupová chlupova.labmed@seznam.cz Biochemik, analytik RNDr. Jaroslava Šťastná labmed@labmed.cz Vedoucí laborantka Skalníková Zuzana labmed@labmed.cz Činnost Odpovědná funkce Kontaktní tel. Kontaktní Informace o výsledcích Laborant Pracovna vedení labmed@labmed.cz Ostatní informace Vedoucí laborantka labmed@labmed.cz 2.3 Pracovní doba a denní režim laboratoře Provozní doba laboratoře PO-PÁ 7,00 15,30 hod. Příjem biologického materiálu Pracovní dny hod. Odběrová místnost příjmová laboratoř Odběry krve hod. Odběrová místnost Vydávání výsledků, odběrového materiálu hodin Odborný garant, schválil: MUDr. Pavlína Prokopová Strana 3 (celkem 17)

4 2.4 Charakteristika laboratoře Laboratoř Lab Med spol. s r.o. provozovna v budově Polikliniky U Pošty 14, Brno Starý Lískovec pracuje v odbornostech klinická biochemie, klinická hematologie, transfuzní služba, alergologie a imunologie, mikrobiologie a nukleární medicína. Laboratoř má vlastní odběrové pracoviště pro odběry žilní a kapilární krve. V čele laboratoře stojí vedoucí laboratoře s manažerem kvality. Za provozní, obslužné a personální otázky odpovídá vedoucí laborant. 2.5 Vnitřní členění laboratoře, personální obsazení 2.6 Spektrum nabízených služeb Lab Med spol. s r.o. poskytuje služby v oblasti: biochemické laboratorní vyšetření hematologická laboratorní vyšetření vyšetření krevních skupin imunologická laboratorní vyšetření odběry biologického materiálu konzultační činnost svoz biologického materiálu dodávky odběrového materiálu pro ambulance zajišťujeme se spolupracujícími laboratořemi : rozvoz materiálu k dalšímu zpracování, které laboratoř Lab Med spol. s r.o. nezpracovává Viz 4.4 Laboratorní příručky. Odborný garant, schválil: MUDr. Pavlína Prokopová Strana 4 (celkem 17)

5 2.6.1 Seznam vyšetření Vyšetření v séru Bilirubin celkový, Bilirubin konjugovaný, ALT, AST, GGT, ALP, CK, LD, Amyláza, Lipáza, Urea, Kreatinin, Kys. močová., Na, K, Cl, Ca, P, Mg, Fe, Ferritin, Transferrin, Celková bílkovina, Albumin, Cholesterol, HDL cholesterol, LDL cholesterol, Triacylglyceroly, Glukóza, C-peptid, CRP, RF, ASLO, HCG, T3, ft3, T4, ft4, TSH,PSA, fpsa,cea. EDTA Krevní obraz, Diferenciál, Sedimentace, Krevní skupina + RH faktor, Glykovaný hemoglobin NaF Laktát Citrát Protrombinový test dle Quicka, APTT, Fibrinogen, D-dimery. Vyšetření v moči Moč chemicky a sediment, Amyláza, Mikroalbumin. Sbíraná moč Na, K, Cl, Ca, P, Mg, Urea, Kreatinin, Kys. Močová, Bílkovina, Mikroalbumin, Glukóza, Clearance kreatininu, Hamburgerův sediment Vyšetření ve stolici OK test Funkční testy O-GTT HBsAg- sérum Specifické protilátky - sérum Ag/Ab HIV 1, 2, RPR, TPHA, Borrelie 2.7 Požadavek na vyšetření Písemný požadavek na vyšetření Poukaz na laboratorní vyšetření Žádanka Každý vzorek zasílaný k laboratornímu vyšetření musí být opatřen vlastním průvodním listem Poukazem na laboratorní vyšetření viz Příloha č.2 Laboratorní příručky. Základní identifikační znaky uváděné na POUKAZU NA LABORATORNÍ VYŠETŘENÍ kód pojišťovny pojištěnce (pacienta) číslo pojištěnce (rodné číslo, číslo pojistky u cizinců) jméno a příjmení pojištěnce (pacienta) základní ( případně další související ) diagnózy požadovaná vyšetření věk a pohlaví pacienta, pokud nejsou jednoznačně určena číslem pojištěnce datum a čas odběru Odborný garant, schválil: MUDr. Pavlína Prokopová Strana 5 (celkem 17)

6 identifikace odebírajícího pracovníka jednoznačná identifikace objednatele (razítko, které musí obsahovat ústav/oddělení, jméno a podpis ordinujícího lékaře, IČP, IČZ, odbornost) kontakt na objednatele (minimálně adresa a telefon) Dbejte na to, aby byla žádanka a vzorek identifikovány shodnými identifikačními znaky (jméno, číslo pojištěnce) blíže viz kap Všechny údaje na žádankách uvádějte čitelně a přesně. Přepisovaná, nesrozumitelná, nebo nečitelná žádanka nebude akceptována (dále viz kap. 3.3 této příručky). Máte-li jakékoliv dotazy a připomínky k formě, obsahu, popř. způsobu vyplnění žádanky, kontaktujte nás na přímé telefonické lince Požadavek na urgentní vyšetření Biologický materiál pro akutní vyšetření musí být dodán s výrazným požadavkem na urgentní zpracování a předán do laboratoře (nebo svozové službě) co nejdříve po odběru Dodatečný, ústní požadavek na vyšetření Požadavek na dodatečné vyšetření nebo ústní, telefonický požadavek - na provedení vyšetření je akceptován v případě, že je nezpracovaná část vzorku uchována v laboratoři (obecně 7 dní ) a na stabilitě vyšetřovaného analytu. Požadavky jsou přijímány po celou provozní dobu laboratoře, na tel. č Nahlaste: jméno pacienta, číslo pojištěnce, datum odeslání vzorku, požadavky na vyšetření, informaci dodatečné vyšetření. Vždy je nutno dodatečně dodat do 24 hodin od podání ústního požadavku písemnou žádanku o vyšetření. Laboratoř uvolní nález až po dodání písemného požadavku Příprava pacienta před odběrem Pacient přichází k odběru obvykle nalačno, je nutná dostatečná hydratace pacienta. Aby se zabránilo chybám v interpretaci, doporučuje se lačnění v délce cca 12 hod. U dětí do 6 let lze tolerovat piškoty nebo suchý rohlík alespoň 2 hod. před odběrem, u kojených dětí poslední kojení alespoň 2 hod. před odběrem. Před odběrem není vhodné provádět nadměrnou fyzickou aktivitu Speciální příprava Stanovení správných výsledků některých vyšetření vyžaduje speciální a důkladnou osobní přípravu pacienta před vlastním odběrem primárního vzorku biologického materiálu. Podrobnější informace a případné odkazy na návody pro pacienty naleznete u Abecedního seznamu vyšetření viz Příloha č. 1 této laboratorní příručky Základní pokyny pro pacienty Odběr venózní krve se provádí ráno nalačno s ohledem na to, že obsah jednotlivých analytů může v krvi během dne kolísat. Žilní krev se většinou odebírá z horních končetin kubitální jamky, případně ze žil na dorzální straně rukou. Nutné dodržovat dostatečný pitný režim (voda, neslazeny čaj). V případě, že pacient užívá léky, které ovlivňují hladiny vyšetřovaných analytů, je nutné toto uvést na průvodce. Vzhledem ke spektru hematologických vyšetření (speciálně koagulačních vyšetření) prováděných v laboratoři Labmed se toto opatření týká kumarinů (Warfarin, Lawarin), nových antitrombotik (Pradaxa, Xarelto Odborný garant, schválil: MUDr. Pavlína Prokopová Strana 6 (celkem 17)

7 apod.), nefrakcionovaného heparinu (UHF) a nízkomolekulárních heparinů (LMWH Fraxiparine, Fragmin, Clexane, Zibor apod.) Odběr kapilární krve Kapilární krev se obvykle odebírá z bříška článků prstů nebo palce horních končetin. Glykémie se odebírá většinou po 12 hodinovém lačnění. Před odběrem je nutné dodržovat dostatečný pitný režim (voda, neslazeny čaj). Vyšetření moče Ranní moč: ideálně se vyšetřuje vzorek první ranní moče, po očistě genitálií, střední proud. Používají se jednorázové zkumavky. Sbíraná moč: obvykle se používá vzorek za 24 hodin. Je nutné dosáhnout dostatečného objemu moče vhodným a rovnoměrným příjmem tekutin. U sběru moče pro vyšetření albuminu je nutný klidový režim, stejně jako u sběru moče pro vyšetření kreatininové clearance. U sbírané moče je vždy nutno uvést její přesný objem. Správný sběr moče: ráno se pacient vymočí do WC a teprve od této doby veškerou další moč sbírá do sběrné nádoby. Po 24 hodinách - tj. další den ráno, se pacient naposledy vymočí do sběrné nádoby. Vzorek z celého promíchaného množství se dodá do laboratoře v močové zkumavce. Údaj o celkovém množství moče za 24 hod. musí být přesný a uveden na průvodním listu. 2.9 Odběr biologického materiálu Při přípravě pacienta k odběru dodržujte zásady stanovené vyhláškou MZ ČR č. 207/1992 Sb. O hygienických požadavcích na provoz zdravotnických zařízení. Důsledně dbejte na osobní hygienu a na řádnou dezinfekci pokožky. Při konzultacích s pacientem a při odběru vzorků pacientovi zajistěte dostatečné soukromí. K odběrům používejte odpovídající odběrovou zkumavku, nabírejte po rysku. V případě, že nebylo možné odebrat dostatečné množství vzorku, vyznačte na Žádance prioritu vyšetřovaných analytů Vybavení odběrového pracoviště: Odběrová místnost laboratoře má samostatný vstup z čekárny. Pacienti vstupují k odběru individuálně. Odběrová místnost je vybavena odběrovou židlí, vyšetřovacím - odběrovým lůžkem. Odběrový materiál je jednorázový, ochranné rukavice, dezinfekční prostředky (viz Protiepidemický řád ) a další materiál potřebný k odběru a následnému ošetření pacienta je uložen v dosahu laborantky provádějící odběr Bezpečnostní aspekty při odběru a zacházení se vzorky Obecné zásady strategie bezpečnosti práce s biologickým materiálem jsou obsaženy ve Vyhlášce Ministerstva zdravotnictví č. 195/2005 Sb., kterou se upravují podmínky předcházení vzniku a šíření infekčních onemocnění a hygienické požadavky na provoz zdravotnických zařízení a ústavů sociální péče. Při samotném odběru a při manipulaci se vzorky je nutné dodržovat následující podmínky: Každý vzorek je nutné považovat za potencionálně infekční! Proto je nutné zabránit nevhodné manipulaci se vzorky. Především je nutné zabránit: poškození odběrové nádobky kontaminaci pokožky a sliznice osoby, která přijde se vzorky do styku vzniku infekčního aerosolu (v případě krevních vzorků) Venózní odběr provádí lékař nebo zaškolený zdravotní laborant. U venózního odběru je nutné zajistit dostupnost lékaře pro případ komplikací při odběru. Dále je nutné zajistit pohodlí a soukromí pacienta v případě nevolnosti (oddělená místnost s lůžkem). Odborný garant, schválil: MUDr. Pavlína Prokopová Strana 7 (celkem 17)

8 U pacientů, kteří ohlásí před odběrem dřívější poruchu vědomí při odběru krve nebo u malých dětí je nutné zabránit případnému poranění. Je nutno předvídat nenadálé pohyby nebo reakce na bolest. Komplikace se musí co nejdříve hlásit ošetřujícímu lékaři. Žádanka ani vnější strana odběrové nádobky nesmí být kontaminována biologickým materiálem. Veškeré manipulace s odběrovými jehlami a ostatním odběrovým materiálem se musí provádět s maximální opatrností. Bezprostředně po odběru je nutné jehly bezpečně zneškodnit odložením do silnostěnné nádoby. S použitými jehlami se již nesmí nijak manipulovat. Ostatní odběrový materiál odložit do pro tento účel určených, označených nádob. Při poranění odběrového pracovníka použitou jehlou se postupuje jako při pracovním úrazu. Pro zabránění vzniku hematomu v místě vpichu je nutné dodržet základní pravidla odběru, tj. maximální opatrnost při punkci, používání pokud možno jen velkých povrchových žil, používání přiměřeně silných a ostrých jehel, zajištění dostatečného tlaku na místo vpichu při ošetřování rány po odběru. Komplikace při odběru (nevolnost, alergické reakce,..) se musí evidovat a hlásit odesílající ambulanci. Vzorky od pacientů s přenosným virovým onemocněním či multirezistentní nosokomiální nákazou mají být viditelně označeny. Vzorky jsou přepravovány v uzavřených odběrových nádobkách, které jsou uloženy do přepravního boxu, aby během přepravy do laboratoře nemohlo dojít k rozlití, potřísnění biologickým materiálem nebo jinému znehodnocení Identifikace vzorku biologického materiálu Odběrová nádobka se vzorkem biologického materiálu musí být před vlastním odběrem jednoznačně a nezaměnitelně identifikována. Údaje musí být totožné s údaji na průvodním listu. Vzorek musí být označen následujícími údaji: celé jméno a příjmení číslo pojištěnce (rodné číslo ), minimálně celé datum narození. Štítky na odběrových nádobách nesmí být přelepeny či jiným způsobem poškozeny Odběr kapilární krve Je určen pro odběr glykémie, krevní obrazu včetně diferenciálního rozpočtu. Pracovní postup kapilárního odběru: Odběr provádí zaškolená zdravotní laborantka nejčastěji z bříška prstu nebo palce horní končetiny. Místo vpichu dezinfikuje doporučenými dezinfekční prostředky, po uplynutí doby působení dezinfekčního prostředku provede vpich, otře první kapku krve a odebírá vytékající krev do kapilární odběrové nádobky. Po odběru místo vpichu ošetří tamponem s dezinfekčním prostředkem následně proveden krytí místa vpichu náplastí nebo gázovým krytím. Množství vzorku: Vyšetření Glukóza Krevní obraz + diferenciál Množství nezbytné pro analýzu 200 ul - kapilární odběrovka se žlutým víčkem 200 ul kapilární odběrovka s červeným víčkem Hlavní chyby při odběrech: Hlavní chybou vymačkávání krve z místa vpichu naředění vzorku intracelulární tekutinou, příp. mikrosraženiny. Nedostatečně prokrvené místo z něhož se odběr krve provádí. Nevhodná hloubka vpichu (hluboko nebo pouze povrchově). Odborný garant, schválil: MUDr. Pavlína Prokopová Strana 8 (celkem 17)

9 2.9.5 Odběr venózní krve Pracovní postup odběru: Pro vyšetření se odebírá žilní krev s použitím nebo bez použití protisrážlivých a stabilizačních prostředků. Odběr se provádí nejčastěji z kubitální žíly horní končetiny, v případě neúspěšného odběru lze přistoupit k žilnímu odběru na dorzální straně ruky za dodržování bezpečnostných pravidel (dezinfekce místa vpichu, stříkačky a jehly na jedno použití, rukavice pro jedno použití). Odběr by se měl provádět nejlépe ráno nalačno za aseptických podmínek. Krev se odebírá do sterilních zkumavek na jedno použití v množství 2,7 4,9 ml. Odběrový pracovník: Zajistí přípravu odběrového materiálu a příslušné dokumentace, tzn. identifikuje odběrové nádobky nezaměnitelným způsobem dle kap. 3.3 a přiřadí k odběrové nádobce příslušnou žádanku. Je nutné zajistit nezaměnitelnost vzorků! Zkontroluje identifikaci pacienta (jméno, příjmení, datum narození). U pacientů neschopných spolupráce, identifikaci pacienta ověří zdravotnický personál nebo doprovod pacienta. Zkontroluje identifikační údaje na odběrové nádobce (jméno, přímení, datum narození, příp. identifikační číslo pacienta) Ověří dodržení dietních omezení před odběrem, včetně pitného režimu a pravidelné medikace. Seznámí pacienta s přesným postupem odběru a ověří, zda pacient není alergický na používaný dezinfekční prostředek a používané náplasťové nebo gázové krytí případně i škrtidlo. Cílenými dotazy ověří, zda v minulosti u pacienta došlo k nevolnosti nebo ztrátě vědomí během odběru nebo po odběru. V tomto případě se provede odběr žilní krve u pacienta vleže nebo v polosedě, v přítomnosti lékaře. Před samotným odběrem krve, zajistí vhodnou polohu paže, tj. podložení paže opěrkou v natažené pozici, bez pokrčení v lokti. U ležících pacientů je nutné zabránit flexi v lokti. Samotný odběr je prováděn dle následujících pravidel: - Aplikace škrtidla na paži (dle možností aplikovat co nejkratší dobu) - Dezinfekce místa vpichu doporučeným prostředkem. Po dezinfekci je nutné kůži nechat oschnout (po doporučenou dobu dle použitého dezinfekčního prostředku) z důvodu zabránění kontaminace vzorku a následné hemolýzy krve. Po dezinfekci je zakázána další palpace nebo jakákoliv jiná manipulace místa vpichu! Postup za použití uzavřeného vakuového odběrového systému: Na žádanky poznamenat čas odběru a identifikaci pracovníka, který provede odběr. Vyskytnou-li se při odběru komplikace, které mohou mít vliv na vyšetření vzorku, je nutné na žádanku poznamenat i tyto informace! Odběrová jehla se zaaretuje do odběrové zkumavky, provede se venepunkce a po doporučeném naplnění první zkumavky se postupně nasazují na odběrovou jehlu další zkumavky. (Technicky je přípustné provést v prvním kroku venepunkci a teprve v dalším kroku nasadit zkumavku.) Turniket je možné odstranit ve chvíli, kdy krev začne vtékat do zkumavky. Odběrové zkumavky Sarstedt umožňují dvojí způsob uzavřeného odběru - do vakua (po natažení a odlomení pístu) a klasické natažení krve pomocí pístu. Vakuum ve zkumavce zajistí dostatečné naplnění zkumavky při dosažení správného mísícího poměru krve a protisrážlivého činidla, při odběru s pístem hlídá množství odebraného materiálu odběrový pracovník. Pokud se nepodaří odebrat dostatečné množství krve, může se použít některý z následujících postupů: změní se pozice jehly, použije se jiná vakuovaná zkumavka, uvolní se příliš zatažený turniket. Opakované sondování jehlou je nepřípustné! Jednotlivé zkumavky s přísadami je nutno bezprostředně po odběru promíchat pěti až desetinásobným šetrným převrácením. Po ukončení odběru se nejprve odaretuje odběrová stříkačka. Místo vpichu i s jehlou se zakryje gázovým čtvercem. Na gázový čtvereček se jemně zatlačí a pomalým tahem se odstraní jehla ze žíly. Přitom se dbá, aby nedošlo k poranění pacientovy paže. Odborný garant, schválil: MUDr. Pavlína Prokopová Strana 9 (celkem 17)

10 Poté se na místo odběru aplikuje náplasťové nebo gázové krytí. Pacientovi se doporučí ponechat místo odběru zakryté nejméně 15 minut. Při pokračujícím krvácení z místa odběru se pomocí gázového čtverce a přiměřeného tlaku na místo odběru vyčká dokud není krvácení zastaveno. Při výrazném krvácení se použije tlakový obvaz na místo odběru a informuje se ošetřující lékař. Do laboratoří se odešlou správně označené zkumavky s příslušnými, správně vyplněnými žádankami. S použitým odběrovým materiálem (biologický odpad) zacházejte dle vnitřních nařízení a dle norem. Pro laboratoř likviduje biologický materiál fy. A.S.A. Zkumavky s odebranými vzorky se co nejdříve transportují do laboratoře nebo se do doby transportu uloží tak, aby nedošlo k jejich poškození (viz kap a Příloha č. 1). Venózní odběry: Množství vzorku, typ odběrové soupravy Venózní krev Množství nezbytné pro analýzu Biochemie, hormony, hepatitidy, HIV, borrelie 4,9 ml - Sarstedt - hnědé víčko separační gel Krevní skupina 4,9 ml - Sarstedt - červené víčko EDTA Krevní obraz 2,7 ml - Sarstedt - červené víčko EDTA Koagulace 3,0 ml - Sarstedt - zelené víčko Na Citrát FW 3,5 ml - Sarstedt - fialové víčko Na Citrát Glukosa, Laktát 2,7 ml - Sarstedt - žluté víčko Fluorid HbA1c 2,7 ml - Sarstedt - žluté/červené víčko Fluorid, EDTA Hlavní chyby při odběrech: Chyby způsobené špatnou přípravou pacienta Pacient nevysadil před odběrem léky, které mohou ovlivnit stanovení. - Nevhodná doba odběru během dne hladina některých vyšetřovaných analytů kolísá (ideální je odběr krve ráno). - Odběr byl proveden po mimořádné fyzické zátěži. - Nemocný před odběrem dlouho nepil, výsledky mohou být ovlivněny dehydratací. - Odběr nebyl proveden nalačno. Chyby způsobené nesprávným použitím turniketu při odběru - Dlouhodobé stažení paže nebo nadměrné cvičení se zataženou paží před odběrem vede ke změnám poměrů tělesných tekutin v zatažené paži. Chyby vedoucí k hemolýze vzorku - Hemolýza vadí u vyšetření zejména proto, že řada látek přešla z erytrocytů do séra nebo plazmy nebo že zabarvení interferuje s vyšetřovacím postupem. - Hemolýzu může způsobit: - Znečištění jehly nebo pokožky stopami ještě tekutého dezinfekčního roztoku. - Použití nevhodného typu (průměru) jehly, kterou se pak krev násilně aspiruje. - Odběr je proveden z okolí hematomu, zánětu nebo otoku. - Silný podtlak způsobený rychlým tahem pístu odběrové nádobky. - Prudké třepání krve ve zkumavce nebo nešetrný transport krve do laboratoře. - Zmrznutí vzorku krve. - Prodloužení doby mezi odběrem a dodáním do laboratoře. Chyby při adjustaci, skladování a transportu - Použití nevhodných zkumavek - Zkumavky s materiálem nebyly dostatečně označeny - Zkumavky s materiálem byly potřísněny krví Odborný garant, schválil: MUDr. Pavlína Prokopová Strana 10 (celkem 17)

11 - Uplynula dlouhá doba mezi odběrem a centrifugací - Krev byla vystavena nevhodné teplotě - Krev byla vystavena přímému slunečnímu světlu - Málo materiálu Pokud je dodáno nedostatečné množství materiálu (zkumavka není plná po rysku): - biochemická vyšetření : laborantka na příjmu informuje o této skutečnosti odesílající pracoviště. Lékař sdělí upřednostněná vyšetření (laboratoř provede záznam do Sešitu neshod na příjmu a zapíše tuto informaci do poznámky v LIS). - krevní obraz, koagulace, FW : v tomto případě nelze provést laboratorní vyšetření. Laborantka na příjmu informuje o této skutečnosti odesílající pracoviště (laboratoř provede záznam do Sešitu neshod na příjmu a zapíše tuto informaci do poznámky v LIS). Chyby při skladování odebraného materiálu do doby transportu Moč Odběr ranního vzorku moče Odebírá se střední proud po omytí zevního genitálu. Vzorek dodat do laboratoře optimálně do 3 hodin po odběru. Pro vyšetření močového sedimentu jsou určeny speciální zkumavky se žlutým víčkem. Na kultivaci moče sterilní zkumavky označené štítkem a červeným víčkem. Sbíraná moč Sbírá se nejčastěji 24 hodin, popřípadě dle požadavku lékaře. Při začátku sběru (např. v 6 hodin) se pacient vymočí naposledy do záchodu (NIKOLI DO NÁDOBY) a t od této doby sbírá veškerou další moč (i při stolici) do sběrné nádoby. Po 24 hodinách se další den ráno opět ve stejný čas (např. v 6 hod.) vymočí naposledy do nádoby. Doporučený příjem tekutin jsou přibližně 2 litry za 24 hodin. Láhve s močí se uchovávají během sběru v lednici, nebo alespoň na chladném místě. Celkové množství moče je nezbytně nutné promíchat a vzorek ve zkumavce k tomu určené se dodá do laboratoře. Nejčastějšími chybami jsou: 1. Dodání obou ranních porcí moče do sběrné nádoby. 2. Odběr vzorku moče pouze z části celkového množství (pokud se moč nevejde do jedné sběrné nádoby a pacient sbírá například do dvou PET lahví) Odběr ostatního materiálu Mezi ostatní materiál náleží likvor, hnis, sputum a další tělesné tekutiny, dále tuhý materiál : především tkáně, stolice atd. Odběrový materiál Odebírají se do sterilní nádoby v dostatečném množství (min. 0,5 1 ml). U moče je ideální množství 10 ml. Velmi důležité je, aby použitá nádoba dobře těsnila a nemohlo dojít ke kontaminaci materiálu či naopak okolí. Stolice na vyšetření okultního krvácení se odebírá na odběrovou kartičku. Odebírá se vzorek z povrchu a středu stolice dle přiloženého návodu Uložení materiálu do doby transportu Nádobky s biologickým materiálem musí být zaslány do laboratoře bezpečně uzavřené co nejdříve po odběru. Do doby transportu vzorky ukládejte při pokojové teplotě tak, aby nedošlo k jejich poškození ( rozlití, vlivu slunečního záření, tepla). Odborný garant, schválil: MUDr. Pavlína Prokopová Strana 11 (celkem 17)

12 Je nezbytné dodržet maximální čas stability vzorku. Materiál doručený po jejím uplynutí nebude analyzován. Při plánování času odběru pacienta před svozem vzorků je nutné počítat s rezervou pro dopravu, příjem vzorku do laboratoře a dobu, za kterou je samotný vzorek vyšetřen. Pokud jsou vzorky transportovány více než za 2 hodiny po odběru, uložte zkumavky pro biochemická vyšetření do chladničky Transport materiálu Transport vzorků je zajišťován vlastní svozovou službou. Řidič přejímá v ambulanci vzorky materiálu a k nim náležející Žádanky. Při transportu je zajištěno, aby byl vzorek dopraven v odpovídajícím čase a stavu vhodném pro analýzu. Vzorky označené jako STATIM - URGENTNÍ VYŠETŘENÍ, jsou uloženy ve stojánku odděleně. V prostorách polikliniky U Pošty přejímají laborantky materiál přímo od ambulantních sester. Osobní donáškou pacientem. 3.1 Příjem vzorků a žádanek 3. Příjem vzorků Pro tento účel je určena příjmová místnost, kde pracovník na příjmu přebírá za přítomnosti osoby, která vzorek doručila materiál s průvodními listy, překontroluje řádnost vyplnění žádanek a označení k nim náležejícího materiálu. 3.2 Skladování již vyšetřených vzorků a požadavek na dodatečné vyšetření Biologický materiál se pro tyto účely skladuje po dobu 72 hodin v chladničce v primárních zkumavkách uzavřených víčkem, kde po centrifugování je sérum odděleno od krvinek vrstvou gelu. Tabulka odlišných stabilit Analyt Glukóza ve zkumavce s gelem C peptid Ca f T4 RPR, TPHA Stabilita 24 hodin 24 hodin 24 hodin 48 hodin 48 hodin Dodatečná vyšetření lze vyžádat po telefonickém ověření, zda je dostatek materiálu k jeho provedení a zda je doba skladování vhodná k typu požadovaného vyšetření. Žadatel dodá novou žádanku (nebo její potvrzenou kopii) do 24 hodin od telefonického doordinování. Je uvedena informace dodatečné vyšetření k materiálu odebraného a zaslaného do laboratoře ze dne: (uvede datum). 3.3 Důvody k odmítnutí zpracování biologického materiálu Lab Med spol. s r.o. může odmítnout přijetí vzorku v následujících případech: na žádance a/nebo biologickém materiálu nejsou uvedeny nebo nejsou čitelné údaje důležité pro identifikaci vzorku a pro styk se zdravotní pojišťovnou a není možné tyto údaje doplnit či upřesnit na základě komunikace s klientem Odborný garant, schválil: MUDr. Pavlína Prokopová Strana 12 (celkem 17)

13 k biologickému materiálu není doručena příslušná žádanka odběrová nádobka není dostatečně označena nebo jsou údaje nečitelné nesouhlasí-li údaje uvedené na žádance a na odběrové nádobce za závazné jsou vždy považovány údaje uvedené na odběrové nádobce! materiál, u něhož zjevně došlo k porušení zásad při odběru, transportu či uložení a je znehodnocen natolik, že jej nelze vyšetřit došlo-li ke kontaminaci žádanky či vnější strany odběrové nádoby jsou-li požadována vyšetření, která Lab Med neprovádí a není schopen vyšetření zajistit O odmítnutí zpracování biologického materiálu je žadatel neprodleně telefonicky informován. Chybné či chybějící údaje jsou dle informací žadatele opraveny a vzorek je předán ke zpracování. V ostatních případech je vzorek vždy odmítnut. Ke zpracování vzorků lze přistoupit pouze v případě, jedná-li se o nenahraditelný nebo kritický vzorek. Pracovník, který tento vzorek přijal, ihned informuje žadatele a dohodne se s ním na dalším postupu. Vzorek může být zpracován pouze na výslovnou (nejlépe písemnou) žádost lékaře, který vyšetření vyžaduje. Veškeré skutečnosti související s takto zpracovaným vzorkem jsou uvedeny v komentáři k výsledkům. 3.4 Postup při nesprávné identifikaci vzorku Postup při nesprávné identifikaci na biologickém materiálu Pokud nelze materiál jednoznačně identifikovat, je odmítnut. O této skutečnosti je neprodleně informován odesílající pracoviště. Laboratoř vede řádnou evidenci odmítnutých vzorků včetně způsobu řešení takto vzniklých neshod Postup při nesprávné identifikaci na žádance Při nedostatečné identifikaci pacienta na žádance se materiál upraví pro skladování (centrifugace krve, separace séra - plazmy) a uskladní v lednicích nebo v mrazících boxech (dle požadované délky skladování). Je neprodleně kontaktováno odesílající pracoviště je s ním sjednána náprava (chybějící údaje jsou doplněny, nečitelné nebo špatné údaje jsou opraveny, je vyžádána nová žádanka ). Není-li k dispozici údaj o odesílajícím pracovišti, materiál je uložen k ostatním archivovaným vzorkům z téhož dne a zároveň ve stejný den i likvidován. Lab Med spol. s r.o. vede řádnou evidenci odmítnutých vzorků včetně způsobu řešení takto vzniklých neshod. Neidentifikovatelné vzorky (bez žádanky, kde nelze zjistit žadatele) jsou uloženy v lednici s ostatními vzorky téhož dne a zaevidovány do Sešitu neshod na příjmu. V případě STATIM vzorků se řeší každá situace dle její závažnosti přímo s žadatelem. Žadatel může dodat nový správně označený materiál, nebo odešle pacienta k odběru přímo do laboratoře. Odborný garant, schválil: MUDr. Pavlína Prokopová Strana 13 (celkem 17)

14 3.5 Vyšetření spolupracujícími a smluvními laboratořemi Laboratoř zajišťuje příjem vzorků ke zpracování ve spolupracujících laboratořích. Pro příjem těchto vzorků platí stejná kriteria popsaná v této příručce. Přijaté vzorky jsou dle potřeby připraveny k vyšetření a v pravidelných intervalech odesílány do určených laboratoří. Spolupracující laboratoře Telefonní spojení Synlab - příjem materálu , vedoucí laboratoře vedoucí laborantka , Zelená linka , FN Brno, Jihlavská JS Lab Židlochovice Státní zdravotní ústav Gorkého RNDr. Vladimír Komárek s.r.o , 215 Ústav soudního lékařství Calculi: (vyšetření konkrementů) Laboratoře Synlab a Židlochovice sváží materiál PO-PÁ denně cca ve 13:00 hod. Řidiči potvrzují příjem materiálu podpisem. Do laboratoří FN Bohunice, ÚSL, Zahradníkova, Calculi sváží materiál řidič Lab Med spol. s r.o. dle aktuálních potřeb, nejpozději však následující den po doručení do naší laboratoře. Smluvní laboratoře Adresa SZÚ, Národní referenční laboratoř pro AIDS Šrobárova 48, AIAIDSaAIDSAIDS FN Bohunice, Brno Praha, Jihlavská 20, Brno SZÚ, Národní referenční laboratoř pro AIDS zasíláme ke konfirmaci reaktivní vzorky HIV, RPR, TPHA vyšetření. FN Bohunice - vyšetření krevních skupin, těhotenské protilátky, vyšetření Cu, Zn. 4. Vydávání výsledků 4.1 Hlášení výsledků v kritických intervalech Výsledek vyšetření, který může být spojen s ohrožením základních životních funkcí pacienta nebo s nutností okamžitého lékařského zásahu (tj. výrazně patologické výsledky), musí být sdělen požadujícímu lékaři nebo odpovědnému zdravotnickému personálu v co nejkratším časovém intervalu od zjištění. Odborný garant, schválil: MUDr. Pavlína Prokopová Strana 14 (celkem 17)

15 Tabulka alarmujících hodnot Vyšetření Dospělí Děti pod nad pod nad Jednotka Biochemie Albumin g/l ALT,AST 6,0 5,0 ukat/l Amyláza 10,0 6,0 ukat/l Bilirubin 100,0 100,0 umol/l CK 15,0 10,0 ukat/l Glukóza 3,0 15,0 3,0 10,0 mmol/l Kreatinin umol/l Urea 25 12,0 mmol/l Natrium mmol/l Kalium 2,5 6,0 3,0 6,0 mmol/l Chloridy mmol/l Calcium 1,8 2,9 1,8 2,9 mmol/l Magnesium 0,6 0,6 mmol/l Phosphor 0,6 mmol/l ft pmol/l TSH 60 0,07 15 mu/l CRP mg/l Hematologie Hemoglobin g/l Leukocyty /l Trombocyty /l APTT R > 4, s > 120s PT R > 5, INR > 6 Fibrinogen < 0,5 g/l O nahlášení kritických výsledků jsou vedeny záznamy v Sešitu denních záznamů, kde je uvedeno číslo vyšetření ze dne a komu byl patologický výsledek ohlášen a identifikace osoby hlásící výsledek. Nahlášené výsledky jsou vždy potvrzovány písemnou formou. 4.2 Formy vydávání výsledků Tištěné zprávy Tištěný výsledkový list je vydáván obligatorně. Lékař Lab Med konfirmuje všechna vyšetření a výsledky uvolňuje v LIS elektronickým podpisem. Výsledky jsou distribuovány svozovou službou, v prostorách polikliniky U Pošty jsou výsledky k vyzvednutí v Příjmové místnosti. Laboratorní zprávy obsahují: identifikace laboratoře jednoznačnou identifikaci pacienta ( jméno, identifikační číslo, diagnózu ) číslo, datum a čas přijetí primárního vzorku datum a čas odběru primárního vzorku Odborný garant, schválil: MUDr. Pavlína Prokopová Strana 15 (celkem 17)

16 jednoznačnou identifikaci žadatele (název oddělení, jméno lékaře, event. osoby, adresu, adresu pro odeslání nálezu, pokud se liší od předchozí, příp. telefonní spojení) datum a čas uvolnění nálezu typ vyšetřovaného materiálu a jednoznačné označení vyšetření výsledek vyšetření analytu a jednotku měření orientační referenční rozmezí testu textovou interpretaci výsledků, je-li to vhodné nebo nutné upozornění a komentáře k výsledkům, které jsou lékařsky významné a mají vliv na posuzování výsledku poznámky (např. kvalita nebo dostatečnost primárního vzorku, které mohly nežádoucím způsobem ovlivnit výsledek, výsledky a interpretace ze smluvních laboratoří) identifikaci pracovníka, který autorizoval uvolnění nálezu Vzor Výsledkového listu Příloha č.3 Výsledky jsou ukládány v databázi LIS, která je pravidelně zálohována. Záloha v elektronické podobě je archivována po celou dobu působení laboratoře Telefonické hlášení výsledků Telefonicky lze výsledky sdělit pouze lékaři nebo sestře (žadateli o vyšetření). V žádném případě nesmí vzniknout jakákoliv pochybnost o identifikaci volajícího, tzn. vždy je vyžadováno jméno a pozice (funkce) osoby, které je výsledek sdělován. Telefonicky sdělované výsledcích eviduje laboratoř v Sešitu denní záznamy Ostatní typy nálezů a laboratorních zpráv Na vyžádání jsou výsledky zasílány elektronicky na , faxem nebo zálohované na nosiči - disketě. Na žádost lékaře vydáváme též kumulativní nálezy. Urgentní - Statim nálezy jsou na přání žadatele hlášeny telefonicky lékaři, případně zasílány mailem/faxem na číslo udané na žádance. Tento požadavek musí být vyznačen na Žádance. Evidováno v Sešitu denní záznamy. 4.3 Distribuce výsledků Pro ambulance polikliniky Starý Lískovec jsou Výsledkové listy uloženy v Příjmové místnosti, kde jsou přístupny pracovníkům ambulancí od hod. Pro svozové ambulance rozváží následující den řidič nálezy v zalepených obálkách. Pacientům osobně se vydávají výsledky v případě: je-li na žádance uvedeno, že si výsledkový list osobně vyzvedne pacient. Pokud na žádance tento údaj chybí, musí si před vydáním výsledkového protokolu pracovník Lab Med spol. s r.o. u žádajícího lékaře ověřit, že může laboratorní zprávu vydat jedná-li se o pacienta, který je často monitorován pacient se musí prokázat Průkazem pojištěnce a jiným dokladem totožnosti automaticky se vydávají výsledky pacientům, kteří v laboratoři byli odebráni na STATIM vyšetření a samoplátcům Odborný garant, schválil: MUDr. Pavlína Prokopová Strana 16 (celkem 17)

17 4.4 Intervaly od dodání vzorku k vydání výsledku Lab Med spol. s r.o. monitoruje prostřednictvím LIS čas od přijetí vzorku až po jeho vydání (tj. po propuštění výsledku, resp. tisk protokolu). Doba odezvy je blíže specifikována u jednotlivých vyšetření v Příloze č. 1. Pokud se vyskytnou technické potíže a laboratoř nemůže dodaný materiál zpracovat, je tato situace ošetřena možností svozu do spolupracující laboratoře JS Lab Židlochovice. Tato laboratoř materiál zpracuje a vydá výsledky na svých výsledkových listech. 5. Stížnosti a podněty od klientů Lab Med spol. s r.o. přijímá veškeré připomínky, stížnosti či jiné zpětněvazebné informace, které mají vliv na činnost laboratoře: osobně telefonicky na čísle: vedoucí lékař, vedoucí laborantka elektronickou poštou na adrese: labmed@labmed.cz písemně na adrese: Lab Med spol. s r.o., U Pošty 14, Brno Není-li stížnost přímo určena nebo adresována vedení Lab Med spol. s r.o., může ji přijmout pověřený pracovník laboratoře. Stížnosti zásadního charakteru jsou ihned předávány vedoucímu laboratoře, který zjistí oprávněnost či neoprávněnost stížnosti a určí pracovníka odpovědného za vyřízení stížnosti. Odpovědi na stížnosti jsou vyřizovány osobně, telefonicky, písemně dle druhu a závažnosti. Konkrétní způsob řešení stížnosti je schvalován vedoucím laboratoře, reakce musí být v nejbližším možném termínu. O stížnostech jsou vedeny řádné záznamy v Sešitu přijatých stížností, který je uložen na místě určeném vnitřními předpisy laboratoře. 6. Ostatní služby poskytované laboratoří 6.1 Konzultační činnost Individuální konzultace výsledků laboratorních nálezů jsou umožněny kontaktem s odbornými pracovníky: MUDr. Pavlínou Prokopovou: prokopova.labmed@seznam.cz MUDr. Antonínem Pohlídalem, Ph.D. : labmed@labmed.cz Hematologie: MUDr. Gabrielou Chlupovou : RNDr. Magda Popelová: chlupova.labmed@seznam.cz popelova@seznam.cz Nebo telefonicky: tel labmed@labmed.cz 6.2 Zajištění spotřebního materiálu Spotřební materiál dodává laboratoř všem spolupracujícím ambulancím na základě jejich požadavků. Jde o kompletní odběrové soupravy (jehly, zkumavky, výtěrové zkumavky s transportní půdou, močové zkumavky), štítky k označení, Žádanky na všechny typy vyšetření i pro spolupracující laboratoře. Odborný garant, schválil: MUDr. Pavlína Prokopová Strana 17 (celkem 17)

Lab Med spol. s r.o. Výsledek revize Zpracoval Přezkoumal Schválil. Výtisk přidělěn : datum, komu Podpis Poznámka

Lab Med spol. s r.o. Výsledek revize Zpracoval Přezkoumal Schválil. Výtisk přidělěn : datum, komu Podpis Poznámka LABORATORNÍ PŘÍRUČKA Lab Med spol. s r.o. Typ důvěrnosti: Veřejná Číslo verze: 09 Zpracoval/podpis: Zuzana Skalníková 15. 9. 2015 Schválil/dne/podpis: MUDr. Pavlína Prokopová Platnost od: 1. 10. 2015 20.

Více

ABECEDNÍ SEZNAM VYŠETŘENÍ Lab Med spol. s r.o. LÉKAŘSKÁ LABORATOŘ

ABECEDNÍ SEZNAM VYŠETŘENÍ Lab Med spol. s r.o. LÉKAŘSKÁ LABORATOŘ ABECEDNÍ SEZNAM VYŠETŘENÍ Lab Med spol. s r.o. LÉKAŘSKÁ LABORATOŘ U Pošty 14, 625 00 Brno provozovna Trávníky 43, 613 00 Brno sídlo firmy Aktualizováno 7. 4. 2014 NÁZEV VYŠETŘENÍ STRANA V ABECEDNÍM SEZNAMU

Více

ABECEDNÍ SEZNAM VYŠETŘENÍ PŘÍLOHA č. 1 LABORATORNÍ PŘÍRUČKY, V 07

ABECEDNÍ SEZNAM VYŠETŘENÍ PŘÍLOHA č. 1 LABORATORNÍ PŘÍRUČKY, V 07 ABECEDNÍ SEZNAM VYŠETŘENÍ PŘÍLOHA č. 1 LABORATORNÍ PŘÍRUČKY, V 07 NÁZEV VYŠETŘENÍ STRANA V ABECEDNÍM SEZNAMU VYŠETŘENÍ TAT STATIM TAT RUTINA NÁZEV VYŠETŘENÍ STRANA V ABECEDNÍM SEZNAMU VYŠETŘENÍ TAT STATIM

Více

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA Oddělení klinická biochemie Druh dokumentu: OKBRN LP 11-6-1 Strana 1 (celkem 16) LABORATORNÍ PŘÍRUČKA Přehled laboratorních vyšetření, referenčních mezí a doporučení Oddělení klinické biochemie Rokycanská

Více

Seznam laboratorních vyšetření

Seznam laboratorních vyšetření Seznam laboratorních vyšetření Albumin - odpad v moči (mikroalbuminurie) (81675) Odběrový systém: sklo nebo plast bez úpravy Materiál: moč, maximální doba pro doručení do laboratoře: 4 hodiny při 15-25

Více

Havlíčkova 660/69, 767 01 Kroměříž IČO: 27660532 DIČ: CZ27660532 Telefon: 573322111, e-mail: post@nem-km.cz

Havlíčkova 660/69, 767 01 Kroměříž IČO: 27660532 DIČ: CZ27660532 Telefon: 573322111, e-mail: post@nem-km.cz KROMĚŘÍŽSKÁ NEMOCNICE a. s. Havlíčkova 660/69, 767 01 Kroměříž IČO: 27660532 DIČ: CZ27660532 Telefon: 573322111, e-mail: post@nem-km.cz VD 06 Název Typ dokumentu Počet příloh Laboratorní příručka oddělení

Více

Příloha č. 1 Laboratorní příručky Oddělení klinické biochemie EUC KLINIKY ÚSTÍ NAD LABEM Platné od 22.8.2013, verze 04

Příloha č. 1 Laboratorní příručky Oddělení klinické biochemie EUC KLINIKY ÚSTÍ NAD LABEM Platné od 22.8.2013, verze 04 Albumin v séru Materiál: sérum (srážlivá krev) Pro porovnání hodnot v čase standardizujte polohu při odběru (hodnoty vstoje o 10% vyšší než vleže) z podobných důvodů je delší použití škrtidla nebo cvičení

Více

Laboratorní příručka

Laboratorní příručka Vznikající záznamy: 0 Strana: 1 z 44 Vznikající záznamy: 0 Strana: 2 z 44 1. Úvod... 4 2. Údaje o laboratoři... 5 2.1 Identifikace laboratoře... 5 2.2 Informace o laboratoři... 5 2.3 Programy řízení kvality...

Více

A Úvod. Vážené kolegyně, kolegové, vážení zákazníci,

A Úvod. Vážené kolegyně, kolegové, vážení zákazníci, A Úvod Vážené kolegyně, kolegové, vážení zákazníci, cílem tohoto dokumentu je informovat lékaře a žadatele o laboratorní vyšetření o nabídce našich služeb, poskytnout zdravotnickým pracovníkům potřebné

Více

Laboratorní příručka

Laboratorní příručka Městská nemocnice v Litoměřicích Městská nemocnice v Litoměřicích Počet stran: 151 Rozdělovník Výtisk č. Umístění Odpovědná osoba 1 Spisovna Ing. Paukertová 2 Pořadač chodba biochemie Romana Friedlová

Více

Nejběžnější odběry na laboratorní vyšetření odesílaná do spolupracujících laboratoří v Brně

Nejběžnější odběry na laboratorní vyšetření odesílaná do spolupracujících laboratoří v Brně Nejběžnější odběry na laboratorní vyšetření odesílaná do spolupracujících laboratoří v Brně Název vyšetření Materiál Pokyny pro odběr ACTH, P-ACTH (Adrenokortikotropin) plazma Do umělé zkumavky s EDTA

Více

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA OKBH. POLIČSKÁ NEMOCNICE s.r.o.

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA OKBH. POLIČSKÁ NEMOCNICE s.r.o. LABORATORNÍ PŘÍRUČKA OKBH POLIČSKÁ NEMOCNICE s.r.o. Verze: 4 Platnost od: leden 2012 Verze: 04 LABORATORNÍ PŘÍRUČKA LP/OKBH//04/01-12 A. Úvod A.1 Úvodní slovo Vážené kolegyně, vážení kolegové, předkládáme

Více

Laboratorní příručka Transfúzní oddělení Karlovy Vary

Laboratorní příručka Transfúzní oddělení Karlovy Vary Karlovarská krajská nemocnice a.s. Bezručova 19, 36066 Karlovy Vary IČ: 263 65 804 Označení dokumentu: LP/TOKV/č.05/2013 Počet stran: 28 Počet příloh: 1 Verze: 3 Platnost od: 30.7.2013 Laboratorní příručka

Více

Laboratorní příručka

Laboratorní příručka PŘÍRUČKA () Strana 1 / 71 Nemocnice Valtice, s.r.o. Laboratorní příručka platná od: 2.11.2015, verze č.8 nahrazuje verzi č.7 Zpracoval Ověřil Schválil Funkce Vedoucí laborantka Vedoucí OKBH Vedoucí OKBH

Více

Laboratorní příručka

Laboratorní příručka Centrální laboratoře ONK Žižkova 146, 28002 Kolín Počet stran: 18 Verze č.:06 Výtisk č.:1 Nahrazuje dokument: SM_OKB_001 verze 05ze dne 30.01.2015 Obsah SM_OKB_001 Jméno Datum Podpis Zpracoval Vavřičková

Více

Substráty, elektrolyty - sérum

Substráty, elektrolyty - sérum Referenční meze oddělení biochemie a hematologie Polikliniky Železný Brod Aktualizace 1.4.215 Substráty, elektrolyty - sérum Bilirubin celkový (μmol/l) do 17,1 Stanovení ruší hemolýza 4,1-5,3 Draslík (K..)

Více

Transfuzní oddělení Nemocnice v Karlových Varech Vítězná 10, 360 01 Karlovy Vary Identifikace ZTS C2075 Odběrové středisko Cheb

Transfuzní oddělení Nemocnice v Karlových Varech Vítězná 10, 360 01 Karlovy Vary Identifikace ZTS C2075 Odběrové středisko Cheb Zpracoval: Připomínkoval: Schválil: Odborný garant: Dokumentace SMK MUDr. Miloslava Janoušková Mgr.Kateřina Mecelová Prim. MUDr. Eva Nováková Prim. MUDr. Eva Nováková Forma dokumentu: Typ dokumentace:

Více

LABORATORNÍ MANUÁL pro uživatele služeb Hemato-onkologické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc

LABORATORNÍ MANUÁL pro uživatele služeb Hemato-onkologické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc Vydání: 10. Počet stran: 15 Datum vydání: 25. 08. 2015 Platnost od: 25. 08. 2015 LABORATORNÍ MANUÁL pro uživatele služeb Hemato-onkologické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc Zpracoval: Schválil: Mgr.

Více

Laboratorní příručka OKB Benešov

Laboratorní příručka OKB Benešov strana : 1 z 36 Název dokumentu Laboratorní příručka OKB Benešov Abstrakt Laboratorní příručka je základní dokument, který popisuje provoz OKB, nabídku služeb a komunikaci s klienty. Rozdělovník Internet,

Více

List provedených změn

List provedených změn List provedených změn Číslo změny Číslo článku Stručné zdůvodnění Datum Podpis (odstavce) obsahu změny účinnosti odpovědné osoby 2/ 39 A Úvod A 01 Úvodní slovo Laboratorní příručka Transfuzního oddělení

Více

Manipulace se vzorky Příjem biologického materiálu

Manipulace se vzorky Příjem biologického materiálu Typ dokumentu: STANDARDNÍ OPERAČNÍ POSTUP Nemocnice Břeclav příspěvková organizace Číslo dokumentu: SOP / PAT - 02 Oblast využití: patologicko-anatomické oddělení Platnost od: 20.11. 2015 Verze č.: 4.0

Více

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA Nemocnice Jablonec nad Nisou, p.o. Nemocniční 15 466 60 Jablonec nad Nisou LABORATORNÍ PŘÍRUČKA Nemocnice Jablonec n.n., p.o. Oddělení klinické biochemie a hematologie 2015 Vypracoval: RNDr. R. Kurková...

Více

Biologický materiál je tvořen vzorky tělních tekutin, tělesných sekretů, exkretů a tkání.

Biologický materiál je tvořen vzorky tělních tekutin, tělesných sekretů, exkretů a tkání. Otázka: Druhy biologického materiálu Předmět: Biologie Přidal(a): moni.ka Druhy biologického materiálu Biologický materiál je tvořen vzorky tělních tekutin, tělesných sekretů, exkretů a tkání. Tělní tekutiny

Více

Biologické materiály k biochemickému vyšetření

Biologické materiály k biochemickému vyšetření Biologické materiály k biochemickému vyšetření RNDr. Bohuslava Trnková, ÚKBLD 1. LF UK ls 1 Správný odběr vzorku - první předpoklad k získání správného výsledku preanalytická fáze analytická fáze - vlastní

Více

Laboratorní příručka

Laboratorní příručka Laboratorní příručka Hematologická laboratoř Vypracoval:: MUDr. Zdeňka Kráľovská Schválil:: prim. MUDr. Marie Drdová Datum platnosti: od 1.6.2015 LP_HTO_V3/2015-06-01 Laboratorní příručka Stránka 1 z 48

Více

Lab Med spol. s r.o. Výsledek revize Zpracoval Přezkoumal Schválil. Výtisk přidělen: datum, komu Podpis Poznámka

Lab Med spol. s r.o. Výsledek revize Zpracoval Přezkoumal Schválil. Výtisk přidělen: datum, komu Podpis Poznámka LABORATORNÍ PŘÍRUČKA Lab Med spol. s r.o. Typ důvěrnosti: Veřejná Číslo verze: 11 Zpracoval/podpis: Mgr. Alexandra Tomancová, Ph.D. 29. 8. 2016 Výtisk: Schválil/dne/podpis: MUDr. Pavlína Prokopová 29.

Více

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA. ODDĚLENÍ KLINICKÉ BIOCHEMIE Nemocnice ve Frýdku-Místku, p. o.

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA. ODDĚLENÍ KLINICKÉ BIOCHEMIE Nemocnice ve Frýdku-Místku, p. o. LABORATORNÍ PŘÍRUČKA ODDĚLENÍ KLINICKÉ BIOCHEMIE Nemocnice ve Frýdku-Místku, p. o. 2 A. Úvod A.1 Účel laboratorní příručky Je určena všem uživatelům laboratorních služeb, jak odborníkům (klinikům, ambulantním

Více

Laboratorní příručka Patologického oddělení

Laboratorní příručka Patologického oddělení Typ dokumentu: Laboratorní příručka Číslo dokumentu: LP Oblast využití: Patologické oddělení Platnost od: 1.10. 2013 Verze č.: 1 Interval revizí: 1 rok Název dokumentu Laboratorní příručka Patologického

Více

Preanalytická fáze krevních vzorků

Preanalytická fáze krevních vzorků Preanalytická fáze krevních vzorků MeDiLa spol. s.r.o, Schubert CZ, Becton Dickinson Pardubice 20.10.2010 Technika odběru a Preanalytická fáze MUDr. Jana Doležalová Seminář Pardubice 2010 www.medila.cz

Více

MĚSTSKÁ NEMOCNICE ČÁSLAV Jeníkovská 348 286 01 Čáslav tel. : 327305170 fax : 327314172 email : sekretariat.reditele@nemcaslav.cz

MĚSTSKÁ NEMOCNICE ČÁSLAV Jeníkovská 348 286 01 Čáslav tel. : 327305170 fax : 327314172 email : sekretariat.reditele@nemcaslav.cz Kód Název Cena S01 Administrativní úkon odborného lékaře - výpis /a 10 min/ (DPH 15%) 80 O34 Alaninaminotransferasa (ALT) (DPH 0%)-orientační cena 20 O50 Albumin (DPH 0%)-orientační cena 16 O39 Alfa-amylása

Více

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA. Laboratoř TO

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA. Laboratoř TO LABORATORNÍ PŘÍRUČKA Transfuzní oddělení Laboratoř TO Účinnost od 25.01.2016 Verze č. 9 Tímto předpisem se ruší Verze č. 8, platnost od 2. 2. 2015 Odborný garant Zpracoval Přezkoumal Schválil Jméno a příjmení,

Více

Abecední seznam vyšetření Příloha č.1 Laboratorní příručky v 09

Abecední seznam vyšetření Příloha č.1 Laboratorní příručky v 09 NÁZEV VYŠETŘENÍ STRANA V ABECEDNÍ M SEZNAMU VYŠETŘENÍ Abecední seznam vyšetření Příloha č.1 Laboratorní příručky v 09 TAT STATIM TAT RUTINA NÁZEV VYŠETŘENÍ STRANA V ABECEDNÍ M SEZNAMU VYŠETŘENÍ TAT STATIM

Více

Abecední seznam vyšetření Příloha č.1 Laboratorní příručky v11

Abecední seznam vyšetření Příloha č.1 Laboratorní příručky v11 NÁZEV VYŠETŘENÍ STRANA V ABECEDNÍM SEZNAMU VYŠETŘENÍ Abecední seznam vyšetření Příloha č.1 Laboratorní příručky v11 TAT STATIM TAT RUTINA NÁZEV VYŠETŘENÍ STRANA V ABECEDNÍM SEZNAMU VYŠETŘENÍ TAT STATIM

Více

Přehled některých důležitých parametrů ovlivňujících vyšetření na OKLT-OKB

Přehled některých důležitých parametrů ovlivňujících vyšetření na OKLT-OKB Přehled některých důležitých parametrů ovlivňujících vyšetření na OKLT-OKB Vyšetření stabilita séra / dny/ ovlivňuje upozornění před 20-25 C 2-8 C -20 C stanovení odběrem ALT 3 7 7 hemolýza není vhodná

Více

Časová dostupnost výsledků laboratorních vyšetření Oddělení laboratoře MMN v Jilemnici. Strana 1 z 8

Časová dostupnost výsledků laboratorních vyšetření Oddělení laboratoře MMN v Jilemnici. Strana 1 z 8 Acidobazická rovnováha 30 min 30 min ACR - index x v den dodání materiálu do laboratoře Aktivovaný parciální tromboplastinový test (APTT) 120 min v den dodání materiálu do laboratoře Alaninaminotransferáza

Více

Výsledek revize Zpracoval Přezkoumal Schválil. Výtisk přidělen: datum, komu Podpis Poznámka

Výsledek revize Zpracoval Přezkoumal Schválil. Výtisk přidělen: datum, komu Podpis Poznámka LABORATORNÍ PŘÍRUČKA Lab Med spol. s r.o. Typ důvěrnosti: Veřejná Číslo verze: 13 Zpracoval/podpis: Mgr. Alexandra Tomancová, Ph.D. 20.12.2017 Výtisk: Schválil/dne/podpis: MUDr. Pavlína Prokopová 20.12.2017

Více

Ceník laboratorních vyšetření pro samoplátce

Ceník laboratorních vyšetření pro samoplátce Oddělení laboratoře Masarykova městská nemocnice v Jilemnici Metyšova 465, 514 01 Jilemnice, tel: 481 551 341 Ceník laboratorních vyšetření pro samoplátce Klinická biochemie Hematologie Sérologie Odběr

Více

Laboratorní příručka laboratoří oddělení patologie

Laboratorní příručka laboratoří oddělení patologie Druh a číslo dokumentu: Pokyn oddělení Nemocnice s poliklinikou Purkyňova 1849, 470 77 Vydání: 1 Verze: 1 Platnost od: Celkový počet stran: 17 Název dokumentu: Rozdělovník Verze Umístění Odpovědná osoba

Více

MĚSTSKÁ NEMOCNICE ČÁSLAV Jeníkovská 348 286 01 Čáslav tel. : 327305170 fax : 327314172 email : sekretariat.reditele@nemcaslav.cz

MĚSTSKÁ NEMOCNICE ČÁSLAV Jeníkovská 348 286 01 Čáslav tel. : 327305170 fax : 327314172 email : sekretariat.reditele@nemcaslav.cz Kód Název S01 Administrativní úkon odborného lékaře - výpis /a 10 min/ (DPH 15%) O34 Alaninaminotransferasa (ALT) (DPH 0%)-orientační cena O50 Albumin (DPH 0%)-orientační cena O39 Alfa-amylása (DPH 0%)-orientační

Více

SEZNAM PROVÁDĚNÝCH VYŠETŘENÍ DLE SKUPIN

SEZNAM PROVÁDĚNÝCH VYŠETŘENÍ DLE SKUPIN SEZNAM PROVÁDĚNÝCH VYŠETŘENÍ DLE SKUPIN Minerály Enzymy Nebílkovinné dusíkaté látky Pigmenty Bílkoviny Sacharidový metabolismus Lipidový metabolismus Thyreoidální diagnostika Nádorové markery Reproduktivní

Více

5. Manuál pro odběry primárních vzorků

5. Manuál pro odběry primárních vzorků 5. Manuál pro odběry primárních vzorků 5.1. Objednávání vyšetření 5.1.1. Požadavkové listy - žádanky Pro objednávání vyšetření v laboratořích společnosti RNDr. Zdeněk Čecháček jsou k dispozici následující

Více

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA Toxikologické laboratoře Ústavu soudního lékařství FN Plzeň Přehled laboratorních vyšetření, referenčních mezí a doporučení

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA Toxikologické laboratoře Ústavu soudního lékařství FN Plzeň Přehled laboratorních vyšetření, referenčních mezí a doporučení Směrnice 8/010/05 LABORATORNÍ PŘÍRUČKA Toxikologické laboratoře Ústavu soudního lékařství FN Plzeň Přehled laboratorních vyšetření, referenčních mezí a doporučení Účinnost od: 1.10.2015 Revize: 1x za rok

Více

synlab czech, s.r.o. Laboratoř Plzeň, Majerova 2525/7 Majerova 2525/7, Plzeň

synlab czech, s.r.o. Laboratoř Plzeň, Majerova 2525/7 Majerova 2525/7, Plzeň Pracoviště zdravotnické laboratoře: 1. 2. Odběrové pracoviště Plzeň, Terezie Brzkové 15 Terezie Brzkové 15, 318 00 Plzeň 1. Vyšetření: 1 Stanovení hmotnostní koncentrace albuminu fotometricky [Albumin]

Více

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA. Oddělení klinické biochemie. Psychiatrické léčebny v Dobřanech

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA. Oddělení klinické biochemie. Psychiatrické léčebny v Dobřanech LABORATORNÍ PŘÍRUČKA Oddělení klinické biochemie Psychiatrické léčebny v Dobřanech LABORATORNÍ PŘÍRUČKA přehled laboratorních vyšetření, referenčních mezí a doporučení Číslo dokumentu LP 10-10-01 Verze

Více

1. Statut laboratoře 3/180 3. Název organizace: Sdružené zdravotnické zařízení Krnov, příspěvková organizace

1. Statut laboratoře 3/180 3. Název organizace: Sdružené zdravotnické zařízení Krnov, příspěvková organizace 1/180 1 Vážení zákazníci, dostáváte do rukou novou aktuální elektronickou verzi laboratorní příručky pro odběry Centrální laboratoře SZZ Krnov. Žádáme Vás tímto o vyřazení staré verze z Vaší knihovny.

Více

Seznam vyšetření prováděných na Oddělení klinických laboratoří nemocnice v Semilech

Seznam vyšetření prováděných na Oddělení klinických laboratoří nemocnice v Semilech Nemocnice s poliklinikou Příloha PK-02 (LP) verze 04 v Semilech 18.11.2015 Seznam vyšetření prováděných na Oddělení klinických laboratoří nemocnice v Semilech Analyt/vyšetření Odběrový materiál Stabilita

Více

LABORATORNÍ MANUÁL pro uživatele služeb Laboratoří Ústavu lékařské genetiky Fakultní nemocnice Olomouc

LABORATORNÍ MANUÁL pro uživatele služeb Laboratoří Ústavu lékařské genetiky Fakultní nemocnice Olomouc Vydání: 8. Počet stran: 15 Datum vydání: 19. 02. 2015 Platnost od: 01. 03. 2015 LABORATORNÍ MANUÁL pro uživatele služeb Laboratoří Ústavu lékařské genetiky Fakultní nemocnice Olomouc Zpracoval: doc. RNDr.

Více

Fakultní nemocnice Ostrava 17. listopadu 1790, 708 52 Ostrava-Poruba LABORATORNÍ PŘÍRUČKA. Ústav soudního lékařství FN Ostrava

Fakultní nemocnice Ostrava 17. listopadu 1790, 708 52 Ostrava-Poruba LABORATORNÍ PŘÍRUČKA. Ústav soudního lékařství FN Ostrava Fakultní nemocnice Ostrava 17. listopadu 1790, 708 52 Ostrava-Poruba LABORATORNÍ PŘÍRUČKA Ústav soudního lékařství FN Ostrava Obsah: Členění Ústavu soudního lékařství... 3 Identifikace pracoviště... 4

Více

v hematologickém vyšetření

v hematologickém vyšetření Význam preanalytická fáze v hematologickém vyšetření RNDr. M. Kušnierová Oddělení hematologie a transfuziologie Nemocnice Pelhřimov Základním předpokladem pro precizní laboratorní diagnostiku s vysokou

Více

CRP. Axis - Shield. SINGLE TESTS CRP kvantitativní stanovení pomocí přístroje NycoCard Reader II

CRP. Axis - Shield. SINGLE TESTS CRP kvantitativní stanovení pomocí přístroje NycoCard Reader II Lékařská technika a speciální zdravotní materiál Společnost je zapsána v obchodním rejstříku Městského soudu v Praze, odd. C vložka 1299 Obchodní 110, 251 70 Praha Čestlice Tel. +420 296 328 300 Fax. +420

Více

Příloha č.: 1 ze dne: 18.3.2011 je nedílnou součástí osvědčení o akreditaci č.: 121/2011 ze dne: 18.3.2011

Příloha č.: 1 ze dne: 18.3.2011 je nedílnou součástí osvědčení o akreditaci č.: 121/2011 ze dne: 18.3.2011 List 1 z 5 Zprávy podepisuje: PharmDr. Martin Nalepa vedoucí laboratoře (vyšetření č. 1-28, 30-31) MUDr. Kateřina Valošková lékař (vyšetření č. 1-28, 30-31) MUDr. Marek Wróbel lékař (vyšetření č. 30-31)

Více

Laboratorní příručka

Laboratorní příručka Platnost od: 30.6.2015 3.11; A10 E Ú NDOKRINOLOGICKÝ STAV Národní 8/139, 116 94 Praha 1 Laboratorní příručka Typ dokumentu Platí pro Číslo dokumentu LP LK-EÚ 01 Tento dokument je duševním majetkem EÚ ZPRACOVAL

Více

EUC Klinika Zlín a.s. Oddělení klinické biochemie a hematologie LP_02 Příloha č.1 Kritické meze a podmínky pro nátěr KO

EUC Klinika Zlín a.s. Oddělení klinické biochemie a hematologie LP_02 Příloha č.1 Kritické meze a podmínky pro nátěr KO 1 / 5 Změna ze dne: Verze 1 Výtisk 3 Počet příloh ----------- Zpracoval Mgr. Petra Seitlová Dne 25.1.2019 Platnost od MUDr. Jiří Sýkora Dne 28.1.2019 Přezkoumal MUDr. Jiří Siuda Dne 28.1.2019 Schválil

Více

MOLEKULÁRNĚ GENETICKÉ VYŠETŘENÍ: PERIFERNÍ KREV. Schválil: Jméno: Podpis: Výsledek revize / Změna číslo... na listech č.

MOLEKULÁRNĚ GENETICKÉ VYŠETŘENÍ: PERIFERNÍ KREV. Schválil: Jméno: Podpis: Výsledek revize / Změna číslo... na listech č. Standardizovaný operační postup (SOP) Číslo dokumentu: SOP-521 Vydání: 2. Výtisk: 1. Zpracoval: MUDr. Koudová Monika Název: ODBĚR BIOLOGICKÉHO MATERIÁLU PRO MOLEKULÁRNĚ GENETICKÉ VYŠETŘENÍ: Ověřil: Mgr.

Více

5. Seznam laboratorních vyšetření a fyziologických hodnot

5. Seznam laboratorních vyšetření a fyziologických hodnot 5. Seznam laboratorních vyšetření a fyziologických hodnot Sérum Analyt/složka (zkratka) Jednotka Věkové omezení Referenční meze Zdroj údajů 0-4 dny 28-44 Albumin (Alb) g/l 4 dny - 15 let 38-54 > 15 let

Více

Ceník laboratorních vyšetření pro samoplátce

Ceník laboratorních vyšetření pro samoplátce Identifikační značka: NRSBN Vydání: 6 Stránka 1 z 6 Ceník laboratorních vyšetření Statimové vyšetření je provedeno do 1 hodiny od přijetí vzorku do laboratoře. Společné výkony 0. Odběr dítě (žíla) 77 Kč

Více

Věstník MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY OBSAH: 1. Minimální požadavky pro zavedení interního systému hodnocení kvality

Věstník MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY OBSAH: 1. Minimální požadavky pro zavedení interního systému hodnocení kvality Věstník Ročník 2015 MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY Částka 16 Vydáno: 26. ŘÍJNA 2015 Cena: 74 Kč OBSAH: 1. Minimální požadavky pro zavedení interního systému hodnocení kvality a bezpečí poskytovaných

Více

Laboratoře Budějovická Vydání/Platnost: 2 / 8.8.2014 Oddělení klinické biochemie, imunologie a hematologie REFERENČNÍ MEZE

Laboratoře Budějovická Vydání/Platnost: 2 / 8.8.2014 Oddělení klinické biochemie, imunologie a hematologie REFERENČNÍ MEZE Biochemie Urea 0-1 1,7-5,4 mmol/l 1-15 1,8-6,7 > 15 1,7-8,3 Kreatinin 0-2 m 21-75 µmol/l 2 m - 1 15-37 1-3 21-36 3-5 27-42 5-7 28-52 7-9 35-53 9-11 34-65 11-13 46-70 13-15 50-77 M > 15 62-106 Ž > 15 44-80

Více

Laboratoře Budějovická Vydání/Platnost: 2 / 8.8.2014 Oddělení klinické biochemie, imunologie a hematologie Aktualizace: 18.3.2015 REFERENČNÍ MEZE

Laboratoře Budějovická Vydání/Platnost: 2 / 8.8.2014 Oddělení klinické biochemie, imunologie a hematologie Aktualizace: 18.3.2015 REFERENČNÍ MEZE Biochemie Urea 0-1 1,7-5,4 mmol/l 1-15 1,8-6,7 > 15 1,7-8,3 Kreatinin 0-2 m 21-75 µmol/l 2 m - 1 15-37 1-3 21-36 3-5 27-42 5-7 28-52 7-9 35-53 9-11 34-65 11-13 46-70 13-15 50-77 M > 15 62-106 Ž > 15 44-80

Více

E Vydávání výsledků a komunikace s laboratoří

E Vydávání výsledků a komunikace s laboratoří E Vydávání výsledků a komunikace s laboratoří E 1 Hlášení výsledků v kritických intervalech Každý výsledek ležící v kritických intervalech se zopakuje a poté neprodleně nahlásí ošetřujícímu lékaři bez

Více

PATOLOGICKO ANATOMICKÉ ODDĚLENÍ LABORATORNÍ PŘÍRUČKA

PATOLOGICKO ANATOMICKÉ ODDĚLENÍ LABORATORNÍ PŘÍRUČKA PATOLOGICKO ANATOMICKÉ ODDĚLENÍ LABORATORNÍ PŘÍRUČKA Verze č. 4 Vlastník procesu: Patologicko-anatomické oddělení Účinnost od: 6. 6. 2016 Jméno Funkce Datum Podpis Zpracoval: MUDr. Barbora Studená Manažerka

Více

SM_OKBH KH_001 Příloha č. 1 Seznam metod OKBH KH biochemie,imunochemie. Vyšetřovaný materiál (druh zkumavky, aditivum )

SM_OKBH KH_001 Příloha č. 1 Seznam metod OKBH KH biochemie,imunochemie. Vyšetřovaný materiál (druh zkumavky, aditivum ) S_KBH KH_001 KBH KH Strana č.: 1 z 5 etoda Kreatinin Clearence kreatininu kratka na nevhodná dieta s vyšším obsahem mastných kyselin nebo větší fyzická zátěž, nevhodná dieta s vyšším obsahem mastných kyselin

Více

Laboratoře Budějovická Vydání/Platnost: 2 / 8.8.2014 Oddělení klinické biochemie, imunologie a hematologie Aktualizace: 1.6.2015 REFERENČNÍ MEZE

Laboratoře Budějovická Vydání/Platnost: 2 / 8.8.2014 Oddělení klinické biochemie, imunologie a hematologie Aktualizace: 1.6.2015 REFERENČNÍ MEZE Biochemie Urea 0-1 1,43-6,78 mmol/l 1-18 1,8-6,43 18-60 2,14-7,14 > 60 2,86-8,21 Kreatinin 0-2 m 21-75 µmol/l 2 m - 1 15-37 1-3 21-36 3-5 27-42 5-7 28-52 7-9 35-53 9-11 34-65 11-13 46-70 13-15 50-77 M

Více

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA Zdravotnická laboratoř UNILAB s.r.o. Třebíč, Vltavínská 1289 Kód dokumentu: LP Vydání: 3 Datum vydání:17.10.2013 Počet stran: 66 LABORATORNÍ PŘÍRUČKA Zdravotnická laboratoř UNILAB.s.r.o. TŘEBÍČ... tel.:

Více

Příloha je nedílnou součástí osvědčení o akreditaci č.: 146/2017 ze dne:

Příloha je nedílnou součástí osvědčení o akreditaci č.: 146/2017 ze dne: Pracoviště zdravotnické laboratoře: 1. laboratoř 2. odběrové a sběrné místo Krčská Krčská 1075/58, 1400 00 Praha 4 3. odběrové a sběrné místo Tajovského Tajovského 1310/4, 142 00 Praha 4 4. odběrové a

Více

Laboratorní příručka

Laboratorní příručka Název dokumentu: Revize dokumentu Datum revize Odpovědná osoba Podpis 1 2 3 Rozdělovník Výtisk č. Umístění Odpovědná osoba Podpis 1 2 3 LP strana 1 z 47 Obsah: 1Úvod... 4 1.1Oblast platnosti... 4 2Základní

Více

Manuál pro odběry primárních vzorků

Manuál pro odběry primárních vzorků Jméno Podpis Vypracoval: Mgr. Lukáš Tichý Vydání: 2 Přezkoumal RNDr. Lenka Fajkusová, CSc. Revize: 1 Schválil: Prof. RNDr. Šárka Pospíšilová, PhD. Platí od: 6.11.2014 Níže podepsaní zaměstnanci stvrzují

Více

Pracoviště zdravotnické laboratoře: 1. Oddělení klinické biochemie 17. listopadu 1790, 708 52 Ostrava - Poruba

Pracoviště zdravotnické laboratoře: 1. Oddělení klinické biochemie 17. listopadu 1790, 708 52 Ostrava - Poruba Pracoviště zdravotnické laboratoře: 1. Oddělení klinické biochemie 17. listopadu 1790, 708 52 Ostrava - Poruba 2. Oddělení klinické hematologie 17. listopadu 1790, 708 52 Ostrava - Poruba 3. Oddělení klinické

Více

POPISY LABORATORNÍCH VYŠETŘENÍ (Laboratorní příručka - příloha č. 1) Veškeré podrobné údaje o laboratorních metodách, jejich

POPISY LABORATORNÍCH VYŠETŘENÍ (Laboratorní příručka - příloha č. 1) Veškeré podrobné údaje o laboratorních metodách, jejich POPISY LABORATORNÍCH VYŠETŘENÍ (Laboratorní příručka - příloha č. 1) Veškeré podrobné údaje o laboratorních metodách, jejich indikacích a interpretaci, získáte na stránkách Encyklopedie laboratorní medicíny

Více

Manuál pro odběr a zpracování vzorků biologického materiálu

Manuál pro odběr a zpracování vzorků biologického materiálu Manuál pro odběr a zpracování vzorků biologického materiálu Cíl dokumentu Manuál pro odběr a zpracování vzorků biologického materiálu jako příloha Laboratorní příručky podává ucelenou informaci pro lékaře

Více

Abecední seznam vyšetření Příloha č.1 Laboratorní příručky v14

Abecední seznam vyšetření Příloha č.1 Laboratorní příručky v14 NÁZEV VYŠETŘENÍ STRANA V ABECEDNÍM SEZNAMU VYŠETŘENÍ Příloha č.1 Laboratorní příručky v14 TAT STATIM TAT RUTINA NÁZEV VYŠETŘENÍ STRANA V ABECEDNÍM SEZNAMU VYŠETŘENÍ TAT STATIM TAT RUTINA BIOCHEMIE, SEROLOGIE

Více

Seznam laboratorních vyšetření

Seznam laboratorních vyšetření Seznam laboratorních vyšetření Albumin - odpad močí (mikroalbuminurie) (81675) Odběrový systém: sklo nebo plast bez úpravy Materiál: moč, maximální doba pro doručení do laboratoře: 6 hodin při 20 C Stabilita:

Více

Název IČO Psychiatrická nemocnice Kosmonosy. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / 7.07.07 /4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE

Název IČO Psychiatrická nemocnice Kosmonosy. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / 7.07.07 /4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE IČO 0 0 0 6 8 6 9 1 IČZ smluvního ZZ 2 6 9 0 0 0 0 0 Číslo smlouvy 9 S 2 6 K 0 0 1 Název IČO Psychiatrická nemocnice Kosmonosy PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / 7.07.07 /4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ

Více

Pokyny pro pacienty a pro oddělení

Pokyny pro pacienty a pro oddělení Pokyny pro pacienty a pro oddělení 1. Odběr žilní krve Kompetence Odběr může provádět všeobecná sestra a porodní asistentka (s výjimkou novorozenců a dětí do 3 let) a lékař. Zdravotnický asistent, studenti

Více

Příloha č. 5a ke Směrnici č. 2/2016 Laboratorní příručka OKLT Verze č.: 12

Příloha č. 5a ke Směrnici č. 2/2016 Laboratorní příručka OKLT Verze č.: 12 Přehled některých důležitých parametrů ovlivňujících vyšetření na OKLT-OKB Analyt stabilita analytu v séru / dny/ ovlivňuje upozornění před 20-25 C 2-8 C -20 C stanovení odběrem ALT 3 7 7 hemolýza není

Více

Abecední seznam vyšetření Příloha č.1 Laboratorní příručky v12

Abecední seznam vyšetření Příloha č.1 Laboratorní příručky v12 NÁZEV VYŠETŘENÍ STRANA V ABECEDNÍM SEZNAMU VYŠETŘENÍ Abecední seznam vyšetření Příloha č.1 Laboratorní příručky v12 TAT STATIM TAT RUTINA NÁZEV VYŠETŘENÍ STRANA V ABECEDNÍM SEZNAMU VYŠETŘENÍ TAT STATIM

Více

1.Nevycházející zkouška kompatibility 2.Pozitivní screening antierys.protilátek 3.Nevycházející vyšetření krevní skupimy Coombs přímý - pozitivní -

1.Nevycházející zkouška kompatibility 2.Pozitivní screening antierys.protilátek 3.Nevycházející vyšetření krevní skupimy Coombs přímý - pozitivní - Hlášení výsledků v kritických intervalech Jeli nalezena významně patologická hodnota výsledku vyšetření, bez návaznosti na výsledky předchozích vyšetření konkrétního pacienta, je tento výsledek neprodleně

Více

Příloha č. 5a ke Směrnici č. 2/2016 Laboratorní příručka OKLT Verze č.: 12

Příloha č. 5a ke Směrnici č. 2/2016 Laboratorní příručka OKLT Verze č.: 12 Přehled některých důležitých parametrů ovlivňujících vyšetření na OKLT-OKB stabilita analytu v séru / dny/ upozornění před 20-25 C 2-8 C -20 C odběrem ALT 3 7 7 hemolýza není vhodná fyzická zátěž AST 7

Více

MMN, a.s. Oddělení laboratoře Metyšova 465, Jilemnice

MMN, a.s. Oddělení laboratoře Metyšova 465, Jilemnice Vyšetření: 1. Kvantitativní stanovení albuminu v lidském séru a Albumin 2. Kvantitativní stanovení katalytické aktivity ALT ALT 3. Kvantitativní stanovení katalytické aktivity AST AST 4. Kvantitativní

Více

CENÍK SLUŽEB NEHRAZENÝCH ZE ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ PRO VEŘEJNOST POSKYTOVANÝCH V CHRUDIMSKÉ NEMOCNICI

CENÍK SLUŽEB NEHRAZENÝCH ZE ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ PRO VEŘEJNOST POSKYTOVANÝCH V CHRUDIMSKÉ NEMOCNICI CENÍK SLUŽEB NEHRAZENÝCH ZE ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ PRO VEŘEJNOST POSKYTOVANÝCH V CHRUDIMSKÉ NEMOCNICI Ceník služeb, které poskytuje a nejsou uvedené v Ceníku služeb nehrazených ze zdravotního pojištění

Více

Laboratorní příručka oddělení klinické biochemie LP 02-0442/12

Laboratorní příručka oddělení klinické biochemie LP 02-0442/12 Strana 1 Laboratorní příručka oddělení klinické biochemie Datum platnosti: dnem vydání Účinnost: 1. 9. 2012 Nahrazuje: Laboratorní příručka oddělení klinické biochemie ze dne 9. 6. 2011 Funkce Jméno Datum

Více

Laboratorní příručka. Laboratoř biochemie. Laboratoř hematologie. Laboratoř lékařské mikrobiologie. Laboratoř imunologie a sérologie

Laboratorní příručka. Laboratoř biochemie. Laboratoř hematologie. Laboratoř lékařské mikrobiologie. Laboratoř imunologie a sérologie Stránka 1 z 24 Laboratorní příručka Laboratoř biochemie Laboratoř hematologie Laboratoř lékařské mikrobiologie Laboratoř imunologie a sérologie Jméno Funkce Datum Podpis Vypracoval RNDr. J. Hejnarová MK

Více

Ref. interval Ref. interval Ref. interval M+Ž M Ž

Ref. interval Ref. interval Ref. interval M+Ž M Ž Stránka 1 z 6 Biochemie - referenční interval S-CRP hs 0-150 0,0-5,0 mg/l do 24 hod. S-Močovina 1-15 1,8-6,4 mmol/l do 24 hod. 15-150 2,8-7,2 mmol/l do 24 hod. S-Kreatinin 1-15 21-65 umol/l do 24 hod.

Více

HODNOCENÍ SPOKOJENSTI ZÁKAZNÍKŮ OLM

HODNOCENÍ SPOKOJENSTI ZÁKAZNÍKŮ OLM HODNOCENÍ SPOKOJENSTI ZÁKAZNÍKŮ 1/5 Hodnocení spokojenosti zákazníků (klinického pracovníka) se službami poskytovanými MOÚ. Dotazník spokojenosti zákazníka byl určen pro lékaře MOÚ, vrchní a staniční sestry

Více

synlab czech s.r.o. Laboratoř České Budějovice, Vrbenská 197/23 Vrbenská 197/23, České Budějovice

synlab czech s.r.o. Laboratoř České Budějovice, Vrbenská 197/23 Vrbenská 197/23, České Budějovice Pracoviště zdravotnické laboratoře: Odběrové pracoviště Trhové Sviny Nábřeží Sv. Čecha 664, 374 01 Trhové Sviny Odběrové pracoviště Písek Drlíčov 149, 397 01 Písek Odběrové pracoviště Český Krumlov T.G.Masaryka

Více

ZÁSADY SPRÁVNÉ LABORATORNÍ PRAXE VYBRANÁ USTANOVENÍ PRAKTICKÉ APLIKACE

ZÁSADY SPRÁVNÉ LABORATORNÍ PRAXE VYBRANÁ USTANOVENÍ PRAKTICKÉ APLIKACE ZÁSADY SPRÁVNÉ LABORATORNÍ PRAXE VYBRANÁ USTANOVENÍ PRAKTICKÉ APLIKACE Zabezpečování jakosti v laboratorní praxi je významnou součástí práce každé laboratoře. Problematiku jakosti řeší řada předpisů, z

Více

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA Tř. Svobody 32, Olomouc, Trávnická 2, Prostějov LP : 2016/06 Vydání č.: 6 Platí od: 15.2.2016 LP : 2016/06 LABORATORNÍ PŘÍRUČKA Jméno Datum Funkce zpracoval: MUDr. Milada Popotrandovská 9.2.2016 vedoucí

Více

F 2 Referenční rozmezí laboratorních vyšetření

F 2 Referenční rozmezí laboratorních vyšetření F 2 Referenční rozmezí laboratorních vyšetření 17 OH progesteron v séru krev nmol/l od do DRM HRM F 15R 100R 0,61 13,6 M 15R 100R 0,61 6,96 Albumin - odpad močí moč μg/min od do DRM HRM (mikroalbuminurie)

Více

Ceník laboratorních vyšetření pro samoplátce

Ceník laboratorních vyšetření pro samoplátce Oddělení laboratoře Masarykova městská nemocnice v Jilemnici Metyšova 465, 514 01 Jilemnice, tel: 481 551 341 Ceník laboratorních vyšetření pro samoplátce Klinická biochemie Hematologie Sérologie Odběr

Více

Přehled kódů OKB MN Privamed (vč. přístrojového vybavení)

Přehled kódů OKB MN Privamed (vč. přístrojového vybavení) Přehled kódů OKB MN Privamed (vč. přístrojového vybavení) KOD NAZEV STROJ 06119 KOMPLEX - ODBĚR BIOLOGICKÉHO MATERIÁLU - 09111 ODBĚR KAPILÁRNÍ KRVE - 09113 ODBĚR KRVE Z ARTERIE - 09115 ODBĚR BIOLOGICKÉHO

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE HUMAN ALBUMIN 50 g/l BAXTER Infuzní roztok Albuminum humanum

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE HUMAN ALBUMIN 50 g/l BAXTER Infuzní roztok Albuminum humanum PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE HUMAN ALBUMIN 50 g/l BAXTER Infuzní roztok Albuminum humanum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek používat, protože

Více

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA. Laboratoř HLA systému a PCR diagnostiky

LABORATORNÍ PŘÍRUČKA. Laboratoř HLA systému a PCR diagnostiky LABORATORNÍ PŘÍRUČKA Transfuzní oddělení Laboratoř systému a PCR diagnostiky Účinnost od 15. 9. 2015 Verze č. 4 Tímto předpisem se ruší Verze č. 3, platnost od 1. 4. 2014 Odborný garant Jméno a příjmení,

Více

Komplement fixační antigen Influenza A (KF Ag Influenza A)

Komplement fixační antigen Influenza A (KF Ag Influenza A) Komplement fixační antigen Influenza A (KF Ag Influenza A) OD - 109 Návod k použití soupravy VÝROBCE : VIDIA spol. s r.o., Nad Safinou II/365, Vestec, 252 42 Jesenice u Prahy, tel.: 261090565 www.vidia.cz

Více

Seznam biochemických vyšetření

Seznam biochemických vyšetření Přílohy Seznam biochemických vyšetření Substráty - sérum 2 Enzymy sérum 2 Tuky 2 Proteiny 3 Štítná žláza, spec. vyšetření 3 Aktuální moč 4 Vyšetření ve sbírané moči 4 Koagulace 4 Imunologie 5 Krevní obraz

Více

CentroLab s.r.o. Sokolovská 810/304, Praha 9

CentroLab s.r.o. Sokolovská 810/304, Praha 9 Pracoviště zdravotnické laboratoře: 1. Laboratoř Sokolovská 2. Odběrové místo Lovosická Lovosická 440/40, 190 00 Praha 9 3. Odběrové místo Mazurská Mazurská 484/2, 181 00 Praha 8 4. Odběrové místo Zenklova

Více

POMOC PRO TEBE CZ.1.07/1.5.00/

POMOC PRO TEBE CZ.1.07/1.5.00/ POMOC PRO TEBE CZ.1.07/1.5.00/34.0339 Soukromá SOŠ manažerská a zdravotnická s. r. o., Břeclav Označení Název Anotace Autor VY_32_INOVACE_OSEC-09 Metodický list Odběry krve - zásady a chyby Pomocí metodického

Více

MANUÁL PRO ODBĚRY PRIMÁRNÍCH VZORKŮ

MANUÁL PRO ODBĚRY PRIMÁRNÍCH VZORKŮ MANUÁL PRO ODBĚRY PRIMÁRNÍCH VZORKŮ Používaný odběrový systém Na oddělení klinické biochemie a hematologie MEPHACENTRUM a.s. je používán uzavřený vakuový odběrový systém SARSTEDT. Biochemie odběrový materiál

Více

Transfuzní přípravky

Transfuzní přípravky Transfuzní přípravky Transfuzní přípravky lidská krev a její složky zpracované pro podání transfuzí za účelem léčení nebo předcházení nemoci erytrocyty, trombocyty, granulocyty, plazma. Jedná se o individuálně

Více

Směrnice oddělení SMO NH PAT 04. Laboratorní příručka

Směrnice oddělení SMO NH PAT 04. Laboratorní příručka NH Hospital a.s. - Nemocnice Hořovice K Nemocnici 1106/14, 268 31 Hořovice tel.: +420 311 551 111 fax: +420 311 559 050 e-mail: sekr@nemocnice-horovice.cz www.nemocnice-horovice.cz Směrnice oddělení SMO

Více

Hematologická vyšetření krve. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

Hematologická vyšetření krve. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Hematologická vyšetření krve Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Bc. Hrušková Jindřiška duben 2009 Hematologická vyšetření Provádí je hematologicko-transfúzní

Více