ROZBOR STAROČESKÉHO TEXTU

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ROZBOR STAROČESKÉHO TEXTU"

Transkript

1 ROZBOR STAROČESKÉHO TEXTU Obsahem této studijní opory je ukázka jednoho z možných přístupů k rozboru staročeského textu, která může být studentům vodítkem při jejich vlastních jazykových rozborech úryvků staročeských památek. SATIRY HRADECKÉHO RUKOPISU 1. ÚVOD Hradecký rukopis je pergamenový rukopis obsahující sbírku jedenácti staročeských veršovaných skladeb. Byl nalezen v 18. stol. v Hradci Králové, první tištěná zpráva o rukopisu pochází od J. Dobrovského. Obsahuje tyto skladby: Legenda o sv. Prokopu, Pláč Marie Magdaleny, Pláč sv. Mařie, Devatero radostí sv. Mařie, Umučení Páně, Desatero kázanie božie, Zdrávas Maria, Sv. Jan Apoštol, Satiry o řemeslnících, bajka O lišce a džbánu, skladba O bohatci. Skladbami satirickými, kterými se budeme zabývat, jsou: Desatero kázanie božie, Satiry o řemeslnících, bajka O lišce a džbánu. Desatero kázanie božie kárá hříchy proti jednotlivým božím přikázáním, u každého uvádí tři příklady hříšníků, kteří se proti němu proviňují. Sedm kratších satir tradičně nazývaných Satiry o řemeslnících (příp. Satiry o řemeslnících a konšelích nevěrných) kritizuje ševce, konšely, kováře, sladovníky, lazebníky, řezníky, pekaře a jejich typické prohřešky, zejm. okrádání zákazníků a úplatnost. V bajce O lišce a džbánu se liška chtěla pomstít džbánu tím, že si ho přivázala k ocasu a spustila jej do studně, aby jej utopila džbán se však naplnil vodou a svou váhou stáhl lišku dolů. Rukopis není datován a autor této památky není znám; otázka autorství je navíc komplikována tím, zda se jedná o tvůrce jednoho, či o více autorů. Literární věda zasazuje vytvoření rukopisu do 14. stol., vědci se však různí v bližší dataci objevují se názory na jeho vznik v 1. pol. 14. stol., v 60. nebo 80. letech 14. století. Abychom mohli podpořit některý z těchto názorů, podrobíme text analýze ve všech jazykových plánech, nejdříve však rozboru hláskoslovnému, který je pro toto určení rozhodující. 2. HLÁSKOSLOVNÝ ROZBOR PAMÁTKY Pro oblast hláskosloví 14. stol. jsou charakteristické tyto základní změny: přehláska u> i (a o> ě), zánik ě a vydělení jotace a labializace.

2 První doklady o změně u> i nacházíme od 2. čtvrtiny 14. stol., v poslední čtvrtině je již přehláska provedena. V našem textu najdeme doklady už o provedení této přehlásky (např. mú zemi<zem u, svú myslí; já proši, chci, razi; oni tretují, dávají, zpievají, lají, hrají), též příklady o provedení této změny u sloves na -ovati (oni rozněcijí, obnažijí, já napytliji; tyto tvary byly v 15. stol. odstraněny vlivem sloves s tvrdou souhláskou). V textu najdeme i graficky vyznačené přechodné útvary svědčící o této právě probíhající změně (jěšiutně, oni tbajiú, v kázaniú, s niú, mociú); máme zde také doloženy (např. ve slovech tisúc, cuzí, k jutřni; já chcu(ť), já razuť; oni rúšejú, netbajú) ještě podoby s neprovedenou přehláskou. V úryvku o 200 verších byla ve 24 slovech přehláska provedena a jen v jednom slově provedena nebyla, ve 2 slovech bylo graficky vyznačeno iu. Z toho vidíme, že přehláska u> i intenzivně probíhá, není ještě provedena zcela důsledně (ovšem slov s neprovedenou změnou je již velmi málo, jsou to přibližně jen výrazy, jež jsme uvedli ve výčtu). Podle provedení této změny bychom mohli usoudit na stáří památky na 3. čtvrtinu 14. stol. ( ). Přibližně současně s touto změnou probíhala přehláska o> ě, ovšem v menším měřítku, poněvadž byla omezena řídkým výskytem o po měkkých souhláskách. V úryvku o 900 verších se vyskytlo 8 slov, dokumentujících provedení této změny: tancěvati (sloveso na -ova-ti), šlechticiev, oráčiev, zlodějiev, 8 krošiev (gen. pl. maskulin), zlodějiem, rytieřiem, panošiem (dat. pl. maskulin). V tomto úryvku byla změna provedena ve všech případech, ve kterých mohla býti provedena. Druhou významnou hláskoslovnou změnou 14. stol. bylo splynutí ě s e (ztráta jotace), vedoucí k zániku palatalizovanosti konsonantů. Naše texty ukazují, že depalatalizace již byla provedena u l, ď, ť, ň, probíhala u sykavek tupých a zcela neprovedena byla u sykavek ostrých, ř a j. (Splynutí ě s e u sykavek se mohlo plně projevit až po provedení přehlásek u> i a o> ě, tj. v poslední třetině 14. stol.) Příklady neprovedení splynutí: o ř střěla, řězník, potřěba, řěč, přěmnoho, přěmúdrý, přěbývati aj.; o j jěptiška, zjěvně, on jěl, on rozhněvajě sě, jmajě, netbajě aj.; o sykavky ostré súsěd, srdcě, svódnicě, cěsta; tvorcě (gen. sg.); otcě, družcě, knězě (ak. sg.); blazě, nelzě; já prosě, on vecě; sě (zvratné); o depalatalizace tupých sykavek je v pohybu: všě, všěm, všěchny všem, vše, všeho, všemu, všeliký; ješčěť, jěščěť ješče(ť), jěšče(ť); obyčěj, žěl; jinošě, dušě, mužě; on počě, přiložě; oni neotpúščějí.

3 V úryvku o 900 verších nebyla ve slovech obsahujících sykavky, j nebo ř depalatalizace provedena; depalatalizované tvary se vyskytly pouze u adverbia ješče a ve tvarech zájmena veš (ve všech rodech a obou číslech), ovšem zároveň s tvary nedepalatalizovanými (přibližně ve stejném poměru). Vidíme, že v krátkých slabikách je ztráta palatalizovanosti teprve na počátku. V dlouhých slabikách probíhala depalatalizace vydělením i-ového prvku (vydělením jotace), což vedlo ke vzniku diftongu ie, podobně jako vydělení u-ového prvku v labializovaných slabikách u tvrdých souhlásek před ó, tedy vydělení labializace, vedlo ke vzniku diftongu uo. Příklady: ie střiebro, zdravie, dievka, pitie, pokánie, kázanie božie, viece, nesmierný, stieti, posmievati, oni chodie, učie, plodie, svodie (3. os. pl.); uo buoh (nom. a ak. sg.), buoží, puol bóh (ak. sg.), mój, svój, tvój, trój, hróza, kóň, dóm, ďáblóv (gen. pl.), hercóm, ďáblóm (dat. pl.), on móž, pomóže, dóstojen. Vydělování labializace je teprve na počátku, v textu se vyskytuje pouze ve tvarech podstatného jména buoh (nom. sg. buoh, ak. sg. buoh//bóh), ve slovech puol a buoží (v něm jde zřejmě o nenáležitý diftong, protože v tomto adjektivu bylo krátké o, jak máme doloženo i v textu boží). V jiných slovech provedena není. Vydělení jotace v dlouhých slabikách je naproti tomu provedeno důsledně. U této změny však nelze přesně určit dobu, kdy probíhala, víme jen, že na rozhraní 14. a 15. stol. byl v dlouhých slabikách diftong ie. Uvedené změny související se ztrátou palatalizovanosti přiřazují vznik památky do rozmezí 60. let 14. stol. až konce 14. století. Neprovedení změn vážících se ke konci 14. stol., jako asimilace znělosti (tbáti, sbožie), disimilace (ješče, piščba, ščedrý), zánik pobočných slabik (jhřec, jmám, jmu, vražedlník) a ještě nediftongizované ú v ou (poslúchati; oni jsú, blúdie; svú rukú), památku zařazuje společně s výše datovanými provedenými nebo probíhajícími změnami do 60. let 14. století. Hláskosloví našich textů odráží všechny důležité změny v té době probíhající, odpovídá soudobému stavu; nepotvrzuje se jen teze, že průvodní vokál u slabikotvorného r ve slabice čer- se ve 14. stol. ustaluje na e (např. čert, černý): my v textu nacházíme pouze tvary bez tohoto průvodního vokálu: črt, črtek, črvený, oni črní. Ve spojeních předložky v a jména začínajícího retnicí máme doklad o bilabiální výslovnosti v: před retnicemi bylo nahrazováno předložkou u, např. u pekle, u Písmě, u plném, u vodu, u manželstvě.

4 3. MORFOLOGICKÝ ROZBOR Pro morfologii 14. stol. je příznačný rozvoj životnosti neživotnosti u maskulin, uplatňování kategorie rodu v deklinaci jmen, ústup jednoduchých minulých časů. Text přináší doklady na proběhnutí genitivu-akuzativu v sg. osobních maskulin: on umářil hladem družcě, na svého mužě ( jmieti svój muž), na boha. U jmen živočišných je ještě akuzativ: stratí svój dobrý oř, okovat kóň, on oděl svój kóň. Dochází k pozvolnému splývání o-kmenů s u-kmeny: u-kmenová koncovka pronikla do gen. pl. o-kmenů (mnoho daróv, tolik ďáblóv), vidíme ji také ve vok. sg., kde původní koncovka -e způsobovala nežádoucí palatalizaci předcházejícího zadopatrového k (tanečníku, otčíku, synku). Vokativ kněže (jo-kmen) je archaický, je to pozůstatek z doby, kdy toto substantivum patřilo k o-kmenům (podobně jako otec otče). V textech se vyskytly i případy, kdy se vokativ rovnal nominativu: bratr, daj mi pokánie; liška, co to neseš (oslovovali zloděj a chrúst; je to prvek mluveného jazyka). V lok. sg. o-kmenů mask. a neuter máme stále původní -ě, nebylo ještě nahrazeno dativním -u: o bozě, o smilstvě, u Písmě. V gen. a dat. pl. jo-kmenů nacházíme jak koncovky o-kmenové (hercóm), tak i tvary, v nichž se odrazila přehláska o> ě: oráčiev, koláčiev, páteřiev; rytieřiem, panošiem, šlechticiem. Vyskytl se i doklad na původní r-kmen dci: dci (nom., vok.), dceř (ak.) dcera, dcerka (a-kmenové novotvary). Vidíme tedy jen počátek rozvíjejícího se chápání životnosti neživotnosti u maskulin (došlo jen k odlišení osobních maskulin proběhnutím genitivu-akuzativu), uplatňuje se kategorie rodu v deklinačních paradigmatech. Některá substantiva, která označovala osoby přirozeného rodu mužského, se skloňovala jako a-kmeny (zlé vládyky, vévody), ja-kmeny (panošě), ьja-kmeny (zlé hrabie, lankrabie). V textu máme ještě doložen duál, a to i u sloves: dvě létě, dvě lahvici, ta oba; na trh sě brasta, škorně prodasta, spolu jdiešta, spolu smířiešta, vše sobě otpustista, pójdevě ráno aj. Jmenné tvary příd. jmen byly součástí přísudku: budeš ščedr, beřiž sě pěš, člověk múdr býval. Vyskytovaly se zde ještě původní zájmenné tvary: jáz; tobú, sobú (nikoliv tebú, sebú); v ak. zájmen my, vy je stále původní ny, vy (není ještě nás, vás z genitivu). Morfologie sloves: V infinitivu nacházíme původní infinitivní zakončení -ti, nepronikl ještě supinový tvar bez koncového -i (věděti, světiti, tancěvati, dáti, učiniti, jhráti).

5 1. os. sg. prézenta sloves 3., 4., 5. třídy je po provedení přehlásky u> i zakončena důsledně na -i, jen s výjimkou dubletních tvarů s ještě neprovedenou přehláskou u sloves chci//chcu(ť) a razi//razuť: přihotuji, slibuji, špíleji, proši, pravi, učini, dávaji. V 1. os. pl. jsou slovesa jsmy, chcmy, nechcmy zakončena příponou -my, ostatní slovesa příponou -me. V textu vysledujeme jednoduché i složené minulé časy: v úryvku o 500 verších se aorist vyskytl 12krát (král káza, chlap vyloka, jinoch jide), imperfektum 23krát (Žid bieše, tvořec mluvieše, tři kázanie biechu, jinoch milováše), préteritum 21krát (dával sem, slíbils, buoh mluvil, ona pohrděla jest, ženy přěmohly jsú), plusquamperfektum 2krát (král byl učinil, blázn byl jěl). Náš úryvek nepotvrzuje tezi, že ve 14. stol. nastává ústup jednoduchých minulých časů (převažovaly zde nad složenými časy počtem 35 ku 23). 3. os. sg. a pl. préterita se vyjadřovala s formanty jest/jsú i bez nich: on dával, ona učinila, oni jměli on žaloval jest, ona pohrděla jest, ti jsú znamenali. Morfologie památky je konzervativní dokládá to (kromě jiných uvedených původních tvarů) zejména zachování jednoduchých minulých časů a kategorie duálu (u jmen i sloves). 4. SYNTAKTICKÝ ROZBOR Zaměření na hovorový jazyk se projevuje také v syntaxi památky. Převládají zde větné útvary, které působí jako zápis živé řeči, běžného, mnohdy rychlého hovoru. Souvětí převažují nad větami jednoduchými, jsou několikavětná, nenajdeme však složité vyvážené větné konstrukce. Hojně jsou užívány participiální a pasívní vazby. Většinu spojek je možno užít v několika významech, některé mohou být zároveň spojkami podřadícími i souřadícími; spojovací prostředky mezi větami často nejsou, což je dáno charakterem textu je blízký mluvenému jazyku. Souvětí bývají nejčastěji dvouvětá, čtyřvětá nebo šestivětá; mezi větami těchto celků je lineární závislost, interpozice jsou výjimečné. V úryvku o 200 verších bylo čtyřvětých souvětí 15, dvouvětých 11, šestivětých 10; tyto typy výrazně převažovaly nad souvětími o jiném počtu vět třívětá byla 4 a po jednom byla v úryvku zastoupena souvětí s pěti, sedmi a osmi větami (byly zde také 3 věty jednoduché). Nevyskytla se žádná interpozice, hranice syntaktických celků se převážně kryly s hranicí verše přesahy se objevily jen v následujícím souvětí:

6 A ty sám dobřě znamenaj, tento příklad všěm poviedaj, žeť lékař spomoci nemóž jiezvenému, donidž v něm nóž; jeliž bude nebo střěla vyňata z jiezveného těla, toliž lékař všelikého tak uléčí raněného. (1 H, /bezespoječné/ 2 H, žeť /obsahová spojka/ 3 V, donidž /časová spojka/ 4 V; jeliž /časová spojka až když / 5 V, toliž /adv. pak teprve, jedná se o dvojici jeliž-toliž/ 6 H.) Z úryvků celkem o 200 verších jsme vycházeli při stanovení následujícího přehledu spojek: o ve větách časových se uplatnily tyto spojky a spojovací výrazy: když, donidž, jeliž, jakž, inhed, až; o ve větách vztažných se dodržovala opozice jenž (jaký, ješto) který (kdo, co); o ve větách obsahových oznamovacích: dodržovala se opozice že (uvozovala reálný děj, také nepřímou řeč) by (nereálný, nejistý děj); nali; o ve větách obsahových tázacích: li, zda, kak; o ve větách obsahových žádacích: by; o ve větách podmínkových: ač, li, když; o ve větách srovnávacích: jako; o ve větách účelových: by, aby; o ve větách příčinných a důvodových: nebo, ješto; o ve větách účinkových: jakž. Poměr slučovací: i, a; poměr odporovací: nali, avšak, pak; poměr vylučovací: neb, nebo; poměr důsledkový: proto, a proto. Spojky z tohoto úryvku, které se tehdy užívaly ve více funkcích: nali obsahová, souřadící odporovací; nebo příčinná a důvodová, souřadící vylučovací; až časová, účinková, souřadící slučovací; li podmínková, obsahová tázací;

7 jako srovnávací, časová; ješto vztažná, příčinná a důvodová; by obsahová, účelová, účinková; když časová, podmínková. Participia jsou nejčastěji užívána ve funkci přechodníků: takť krade mnich i kněz všaký, dávajúc ščedré otpustky (plurálový tvar bez koncového -e, pronikal od pol. 14. stol., odrazil se i v našem textu, ne však důsledně; podobně i u feminin se objevovaly tvary bez koncového -i); všichni věrujíce přisahají; kaplan zpoviedav vecě; kmotr nemluvě nic, vezme sukno; žena psa nakrmivši jide s tiem psíkem k vdově; ta paniú mniec nábožničku, přijě míle tu svódničku. Úryvek o 100 verších obsahoval 13 přechodníků (přítomných i minulých), vyjadřovaly doprovodný děj s dějem věty řídící. V přechodníkových vazbách byla vždy dodržena kongruence. Participia n-ová a t-ová byla součástí opisných tvarů pasívních (to, což jest otjato). 5. SLOVNÍ ZÁSOBA A STYL PAMÁTKY Jazyk všech skladeb je blízký jazyku běžně mluvenému, jde o zachycení každodenního prostého hovoru, proto autor často užívá přímou řeč a slovníkem charakterizuje své postavy z městského prostředí (odráží se zde vliv německého bilingvismu) kromě slov německého původu (kacieř, lankrabie, klejnot, kunšt, nunvicě, oř, špíleti, šlojieř, věrdunk, tretovati aj.) jsou to i častá ukazovací zájmena (hovorový prvek, napodobení německých určitých členů der, die, das), jako např. v tomto úryvku: Jest, matko, zde vdova tato. Slíbil bych to za vše zlato, bych mohl toho dojíti, bych ju mohl sobě pojieti. Tu sem dávno pojieti chtěl a v tom sem nice neprospěl. V promluvách některých řemeslníků se vyskytují také prostředky vulgární, nadávky, obhroublejší jazyk: Zlá babo, opravuj sě! Co píle mým smutkem tobě věděti, mrzutéj robě? ; ševcova řeč manželce: Zlá ženo, přěstaň, neb vetčas budu nekázán!...razuť, beř sě preč, biednice, nebť v ten čas ošiji líce Musil sem to učiniti, to vše pro tuto zlú kóži. ; ševcová laje muži: Hubenče hubený, ke mně své viery neplný!.

8 Kromě tohoto typu oslovení také autor často oslovuje své posluchače: slyšte, páni, i vy, panie; znamenajž, co činí potom, jáz vám najlép poviem o tom; zpovědníci, znamenajte; nebožátka, ostavte sě; poslúchajte řěči svaté, totoť jest kázanie páté; konšelé, račte slyšěti. Častost různých oslovení vyplývá z hojné přímé řeči, která převažuje nad řečí autorskou (celé Desatero můžeme vlastně pokládat za jednu přímou řeč). Touto přímou řečí se vytvářejí živé mluvní celky jako příklad uvádíme úryvky rozhovoru vladyky s poddaným (ze sedmého přikázání): Kmeti, radím tobě, ty jmáš svého dosti sbožie, neb jest k tomu vóle božie. Tys mdlého života člověk a proto jest krátký tvój věk. Rozdaj přátelóm své sbožie Vecě jmu kmet: Pane milý, jáz sem člověk ješče čilý; Ba, jměj, chlape, mú radu: Ty jmáš ženu ješče mladú Milý pane, toho mě zbav, sem v svém životě zdráv! Ty mně, chlape, z té rady mohl by děkovati všady Toť chcu učiniti, pane Hovorový jazyk je dán zaměřením na posluchače, kterým právě taková řeč byla blízká a srozumitelná; je zde patrná tendence k prozaizaci. Po slohové stránce je vedle zaměření na hovorový jazyk příznačné opakování podobných obratů na blízkých místech tento postup je pro autora příznačný a souvisí patrně se zaměřením básní na hlasitý přednes. Verš satir je důsledně osmislabičný, kryje se většinou s hranicí syntaktických celků, přesahy jsou výjimečné. Trochejský rytmus je narušen nepravidelným rozložením slovních přízvuků, tím je metrum uvolňováno. Rým je často gramatický:

9 Ševci divně přěbývajú, často svým ženám zle lajú; když ho žena jme tresktati, nedadúc jmu v kostky jhráti, an sě rozhněvaje z toho, častoť jéj přibíjé mnoho. Autor satir se snažil o spojení slohových prostředků obou stylů soudobé české epiky nevyužíval ani typických prvků epiky vysokého stylu (jako např. exkluzívního slovníku a složité eufonie Života sv. Kateřiny), ani tradiční formu epiky nižšího stylu, představovanou např. bezrozměrným veršem Dalimilovy kroniky. 6. POUŽITÁ LITERATURA CUŘÍN, F. Vývoj spisovné češtiny. Praha: SPN, HRABÁK, J. Staročeské satiry. Praha: Matice česká, HRABÁK, J. Staročeské satiry Hradeckého rukopisu a Smilovy školy. Praha: ČSAV, LAMPRECHT, A., ŠLOSAR, D., BAUER, J. Historická mluvnice češtiny. Praha: SPN, ŠLOSAR, D., VEČERKA, R. Spisovný jazyk v dějinách české společnosti. Praha: SPN, Zpracovala Mgr. Pavlína Kuldanová, Ph.D.

Satiry Hradeckého rukopisu

Satiry Hradeckého rukopisu III/2-CJ1/2.4/Šv Satiry Hradeckého rukopisu Zopakujme si Otázky k diskusi na úvod: 1. Promluvte o době vlády Karla IV. (1346-1378) na českém území. 2. Z hlediska literárního považujeme toto období za vrchol

Více

Historická mluvnice češtiny I. Pavel Kosek

Historická mluvnice češtiny I. Pavel Kosek Historická mluvnice češtiny I Pavel Kosek Masarykova univerzita Brno 2014 Dílo bylo vytvořeno v rámci projektu Filozoficka fakulta jako pracoviště excelentního vzdělávání: Komplexní inovace studijních

Více

b) souhláska na druhém místě v dnešní češtině jsou všude plné slabiky (v nářečí sluza, kylnut) dříve i výslovnost o slabiku kratší

b) souhláska na druhém místě v dnešní češtině jsou všude plné slabiky (v nářečí sluza, kylnut) dříve i výslovnost o slabiku kratší Teoretické otázky k zápočtovému testu z Historické mluvnice češtiny - hláskosloví 1) Hláskové změny 10. století (kontrakce, vývoj jerů, denazalizace) Kontrakce = skupina vokál + j + vokál vokály splynou

Více

Úvod do gramatiky. Galénos a Hippokratés na fresce v kryptě katedrály v Anagni, vybudované v roce 1255

Úvod do gramatiky. Galénos a Hippokratés na fresce v kryptě katedrály v Anagni, vybudované v roce 1255 Úvod do gramatiky Galénos a Hippokratés na fresce v kryptě katedrály v Anagni, vybudované v roce 1255 Slovní druhy Z deseti slovních druhů se v lékařské terminologii uplatňují jen některé: a) podstatná

Více

12. Opakování tvarosloví Vypracovala: Martina Miškeříková, červenec 2013

12. Opakování tvarosloví Vypracovala: Martina Miškeříková, červenec 2013 12. Opakování tvarosloví Vypracovala: Martina Miškeříková, červenec 2013 Název školy Obchodní akademie a Střední odborné učiliště Veselí nad Moravou Název a číslo OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost,

Více

ANOTACE K VÝUKOVÉ SADĚ č. VY_32_INOVACE_02_05_NEJ_Ps

ANOTACE K VÝUKOVÉ SADĚ č. VY_32_INOVACE_02_05_NEJ_Ps ANOTACE K VÝUKOVÉ SADĚ č. VY_32_INOVACE_02_05_NEJ_Ps Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast (předmět) Autor CZ.1.07/1.5.00/34.0705 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím

Více

Oddíl E učební osnovy VI.1.B LATINA

Oddíl E učební osnovy VI.1.B LATINA Podještědské gymnázium, s.r.o., Liberec, Sokolovská 328 Oddíl E učební osnovy VI.1.B LATINA Charakteristika předmětu: LATINA ve vyšším stupni osmiletého studia Obsah předmětu Latinský jazyk plní jednak

Více

Příruční mluvnice češtiny. 2. vyd., Praha: Lidové noviny, 1996. 799 s. ISBN 80-7106-134-4.

Příruční mluvnice češtiny. 2. vyd., Praha: Lidové noviny, 1996. 799 s. ISBN 80-7106-134-4. Morfologie Seznam studijní literatury: Příruční mluvnice češtiny. 2. vyd., Praha: Lidové noviny, 1996. 799 s. ISBN 80-7106-134-4. Hubáček, J., Jandová, E., Svobodová, J. Čeština pro učitele. 3. vyd., Opava:

Více

Alexandreida. Zopakujme si. III/2-CJ1/2.1/Šv. Otázky k diskusi na úvod:

Alexandreida. Zopakujme si. III/2-CJ1/2.1/Šv. Otázky k diskusi na úvod: III/2-CJ1/2.1/Šv Alexandreida Zopakujme si Otázky k diskusi na úvod: 1. Charakterizujte společenské poměry v Čechách v období rozvoje česky psané literatury (poslední čtvrtina 13. století počátek 15. století).

Více

Popis morfologických značek poziční systém

Popis morfologických značek poziční systém Popis morfologických značek poziční systém Jan Hajič Ústav formální a aplikované lingvistiky MFF UK Morfologická analýza a syntéza Morfologické značky jsou součástí výsledku (výstupem) morfologické analýzy,

Více

OBSAH. Předmluva (Libuše Dušková) DÍL I. Rozbor fonologický

OBSAH. Předmluva (Libuše Dušková) DÍL I. Rozbor fonologický OBSAH Předmluva (Libuše Dušková) DÍL I. Rozbor fonologický Úvod Rozdělení jazykového rozboru Poměr fonologie k fonetice. Dějiny bádání Fonémy a varianty Monofonémové hodnocení hláskových komplexů Dvoufonémové

Více

Úvod do latinského deklinačního systému. -ae -ī -is -ūs -ēī

Úvod do latinského deklinačního systému. -ae -ī -is -ūs -ēī I. III. DEKLINACE Úvod do latinského deklinačního systému koncovka genitivu singuláru podle ní se pozná, do které z pěti deklinací dané substantivum patří 1. deklinace 2. deklinace 3. deklinace 4. deklinace

Více

diferencované - nelze volně zaměnit (přijel na jaře/ hovořili jsme o posledním vlhkém jaru)

diferencované - nelze volně zaměnit (přijel na jaře/ hovořili jsme o posledním vlhkém jaru) Varianty dublety v české substantivní flexi Má-li slovní tvar téhož slova dvojí různou podobu, takže jeho synonymní (polymorfní) tvarotvorné formanty se mohou navzájem zaměňovat, mluvíme o tvaru variantním/dubletním.

Více

Vzdělávací obor český jazyk a literatura - obsah

Vzdělávací obor český jazyk a literatura - obsah 6. ročník Hlavní okruhy Očekávané výstupy dle RVP ZV Metody práce ( praktická cvičení) obor navázání na již zvládnuté ročník Kompetence pracovní, k učení Kom. k řešení problémů, komunikativní Kom. občanské

Více

školní vzdělávací program ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI RVP G 8-leté gymnázium Latina Gymnázium Dr.

školní vzdělávací program ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI RVP G 8-leté gymnázium Latina Gymnázium Dr. školní vzdělávací program ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI PLACE HERE ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI Název školy Adresa Palackého 211, Mladá Boleslav

Více

1 Substantiva. 2 Adjektiva. Obsah. Lekce Obsah Cvičení

1 Substantiva. 2 Adjektiva. Obsah. Lekce Obsah Cvičení Obsah Úvod. Substantiva. Adjektiva. Personalia, posesiva. Demonstrativa. Interogativa, relativa 0. Indefinita, negativa. Numeralia 0. Verba prézentní tvary. Verba préteritum 0. Verba aspekt. Verba futurum.

Více

Osud nepravidelných substantiv

Osud nepravidelných substantiv Osud nepravidelných substantiv v současné češtině Tilman Berger, Tubinky (tberger@uni-tuebingen.de) 14. listopadu 2003 Velká rozmanitost deklinačního systému češtiny vysoký počet deklinačních vzorů různé

Více

PODSTATNÁ JMÉNA (SUBSTANTIVA) - PÁD

PODSTATNÁ JMÉNA (SUBSTANTIVA) - PÁD PODSTATNÁ JMÉNA (SUBSTANTIVA) - PÁD Název materiálu: Název sady: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Téma: Jméno autora: VY_32_INOVACE_CJ2r0102 Morfologie pro 2. ročník Jazyk a jazyková komunikace Český

Více

KONCE DERIVAČNÍCH ŘAD V SLOVOTVORNÉM SYSTÉMU ČEŠTINY

KONCE DERIVAČNÍCH ŘAD V SLOVOTVORNÉM SYSTÉMU ČEŠTINY SBORNÍK PRACl FILOZOFICKÉ FAKULTY BRNĚNSKÉ UNIVERZITY STUDIA MINORAFACULTATIS PHILOSOPHICAE UNIVERSITATIS BRUNENSIS A 34, 1986 D U Š A N SLOSAR KONCE DERIVAČNÍCH ŘAD V SLOVOTVORNÉM SYSTÉMU ČEŠTINY Slovotvorná

Více

Český jazyk. agogika I. Kolářová, K. Klímová, P. Hauser, K. Ondrášková. pro studující učitelství 1. stupně základní školy

Český jazyk. agogika I. Kolářová, K. Klímová, P. Hauser, K. Ondrášková. pro studující učitelství 1. stupně základní školy pe agogika I. Kolářová, K. Klímová, P. Hauser, K. Ondrášková Cvičebnice na CD Český jazyk Český jazyk I. Kolářová, P. Hauser, K. Klímová, K. Ondrášková pro studující učitelství 1. stupně základní školy

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek:

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0387Krok za krokem Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tématická Světová a česká literatura do konce 19. Společná pro

Více

Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 7. Svobodarová ŠVP Vzdělávací obsah. Školní výstupy

Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 7. Svobodarová ŠVP Vzdělávací obsah. Školní výstupy Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 7. Svobodarová ŠVP Vzdělávací obsah Očekávané výstupy z RVP ZV rozlišuje a příklady v textu dokládá nejdůleţitější způsoby obohacování slovní zásoby

Více

3. Vývoj naší literatury do 14. století

3. Vývoj naší literatury do 14. století 1 3. Vývoj naší literatury do 14. století Do dějin evropské literatury se naše země zapsaly asi v polovině 9. stol. Vedle lidové slovesnosti vzniká i první umělé písemnictví. Je psáno latinsky a staroslověnsky.

Více

Morfologie odborných textů

Morfologie odborných textů Morfologie odborných textů Yvona Řepová Název školy Název a číslo projektu Název modulu Obchodní akademie a Střední odborné učiliště, Veselí nad Moravou Motivace žáků ke studiu technických předmětů OP

Více

deklinace Pád Deklinační systém pozdní psl. si lze představit následovně: zájmenná složená

deklinace Pád Deklinační systém pozdní psl. si lze představit následovně: zájmenná složená Deklinace Deklinační systém pozdní psl. si lze představit následovně: deklinace jmenná zájmenná složená Jmenná a zájmenná deklinace jsou starobylé, jejich kořeny sahají až do ide. jazykového dávnověku.

Více

ČESKÝ JAZYK A LITERATURA 5. ROČNÍK

ČESKÝ JAZYK A LITERATURA 5. ROČNÍK VZDĚLÁVACÍ OBLAST: VZDĚLÁVACÍ OBOR: PŘEDMĚT: JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE ČESKÝ JAZYK A LITERATURA ČESKÝ JAZYK A LITERATURA 5. ROČNÍK Téma, učivo Rozvíjené kompetence, očekávané výstupy Mezipředmětové vztahy

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek:

Více

Retrográdní slovníky = inverzní

Retrográdní slovníky = inverzní Retrográdní slovníky = inverzní Přinášejí slovní zásobu (nebo její část) určitého jazyka v obráceném abecedním řazení (tj. od konce slova, a tergo) Jsou především zdrojem poznání slovotvorných typů a jejich

Více

Český jazyk a literatura

Český jazyk a literatura Vyučovací předmět : Období ročník : Učební texty : Český jazyk a literatura 3. období 8. ročník Český jazyk pro 8.ročník ZŠ a víceletá gymnázia (Fraus 2005) Pracovní sešit pro 8.ročník ZŠ a víceletá gymnázia

Více

Strategie (metody a formy práce)

Strategie (metody a formy práce) ČESKÝ JAZYK / 1. ROČNÍK Učivo Čas Strategie (metody a formy práce) Pomůcky Předslabikářové období Přípravné období Hlásky a písmena m M, a A Sluchová analýza a syntéza slabik Vyvození prvních slabik Procvičování

Více

Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta. katedra pedagogiky DIPLOMOVÁ PRÁCE

Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta. katedra pedagogiky DIPLOMOVÁ PRÁCE Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta katedra pedagogiky DIPLOMOVÁ PRÁCE Slovní druhy a jejich netradiční pojetí na 1. stupni základní školy Parts of speech and their untraditional teaching in

Více

SUBSTANTIVA - ROD. Vytvořeno dne: 7.4.2013. jmen rodem. Závěr prezentace slouží k procvičení poznatků.

SUBSTANTIVA - ROD. Vytvořeno dne: 7.4.2013. jmen rodem. Závěr prezentace slouží k procvičení poznatků. SUBSTANTIVA - ROD Název materiálu: Název sady: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Téma: Jméno autora: VY_32_INOVACE_CJ2r0104 Morfologie pro 2. ročník Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a literatura

Více

UKRAJINSKO-ČESKÝ ČESKO-UKRAJINSKÝ

UKRAJINSKO-ČESKÝ ČESKO-UKRAJINSKÝ UKRAJINSKO-ČESKÝ ČESKO-UKRAJINSKÝ KAPESNÍ SLOVNÍK 20 000 hesel mluvnické minimum současná slovní zásoba hesla - významy - fráze...pro každého UKRAJINSKO-ČESKÝ ČESKO-UKRAJINSKÝ KAPESNÍ SLOVNÍK УKРAÏНСЬКО-ЧЕСЬКИЙ

Více

prověřovací práce kontrolní diktáty testy pravopisná cvičení jazykové rozbory ústní zkoušení Český jazyk Literární výchova

prověřovací práce kontrolní diktáty testy pravopisná cvičení jazykové rozbory ústní zkoušení Český jazyk Literární výchova A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace 2 Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura 3 Vzdělávací předmět: Český jazyk a literatura 4 Ročník: 7. 5 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence)

Více

PŘÍDAVNÁ JMÉNA (ADJEKTIVA)

PŘÍDAVNÁ JMÉNA (ADJEKTIVA) PŘÍDAVNÁ JMÉNA (ADJEKTIVA) Název materiálu: Název sady: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Téma: Jméno autora: VY_32_INOVACE_CJ2r0108 Morfologie pro 2. ročník Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a

Více

Metodický list/anotace: Pracovní list určený k opakování, možno použít i jako test

Metodický list/anotace: Pracovní list určený k opakování, možno použít i jako test Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: 1.11.2012 Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_03_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast: Jazykové vzdělávání a komunikace, Estetické vzdělávání

Více

Lingvistický rejstřík systematický

Lingvistický rejstřík systematický Lingvistický rejstřík systematický I. Jazyky I.1. slovanské 347a/b I.1.1. čeština I.1.2. slovenský dialekt 347b, 350b-352b I.1.3. slovenština I.1.3.1. v kontrastu k češtině 347b, 350b-352a I.1.4. lužická

Více

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 27/08

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 27/08 Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 27/08 Název materiálu: Český jazyk a jeho vývoj Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1486 Zpracoval: Mgr. Jana Jourová Český jazyk a jeho vývoj Pracuj s učebnicí Český jazyk

Více

A L B Á N Š T I N A. (úvod do jazyka, dialekty, stručná gramatika) www.jazykovy-koutek.cz Lucie Gramelová

A L B Á N Š T I N A. (úvod do jazyka, dialekty, stručná gramatika) www.jazykovy-koutek.cz Lucie Gramelová A L B Á N Š T I N A (úvod do jazyka, dialekty, stručná gramatika) www.jazykovy-koutek.cz Lucie Gramelová Obecně o albánštině Albánština (gjuha shqipe) je jazyk téměř 6 milionů lidí, žijících převážně na

Více

9.2.1. Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk

9.2.1. Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk Hlavní kompetence Učivo Navázání na dosažené kompetence Hlavní okruhy Výstupy z RVP ZV realizace Metody práce, Projekty Průřezová tém. obor zvlád. téma ročník 1. JAZYKOVÁ KOMPETENCE K UČENÍ TVAROSLOVÍ

Více

Jazyk a jazyková komunikace. Vyučovací předmět: Český jazyk

Jazyk a jazyková komunikace. Vyučovací předmět: Český jazyk Učební osnovy 20 Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk CHARAKTERISTIKA VYUČOVACÍHO PŘEDMĚTU Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu: Vyučovací předmět český jazyk a literatura

Více

LATINA. V rámci gymnaziálního vzdělání přispívá předmět Latina k utváření a rozvíjení klíčových kompetencí t těmito metodami:

LATINA. V rámci gymnaziálního vzdělání přispívá předmět Latina k utváření a rozvíjení klíčových kompetencí t těmito metodami: LATINA Název předmětu: Latina Charakteristika vyučovacího předmětu: Vyučovací předmět Latina vychází vychází z RVP G jako Doplňující vzdělávací obor. Lze ho studovat jako povinně volitelný předmět ve 2.

Více

UČEBNÍ OSNOVY 1. STUPEŇ

UČEBNÍ OSNOVY 1. STUPEŇ PŘÍLOHA Č. 1 ŠKOLNÍHO VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU PRO ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLA POROZUMĚNÍ 2. vydání (platné od školního roku 2013/2014) UČEBNÍ OSNOVY 1. STUPEŇ ZÁKLADNÍ ŠKOLA KLADNO, VODÁRENSKÁ 2116 272 01

Více

Morfologie. Morfém. Morf. Typy morfů (podle významu, který vyjadřují) Morfologická homonymie. Morfologická synonymie

Morfologie. Morfém. Morf. Typy morfů (podle významu, který vyjadřují) Morfologická homonymie. Morfologická synonymie Morfologie Morfologie (tvarosloví) jazykovědná disciplína, součást gramatiky (spolu se syntaxí) Členění: a) formální morfologie b) funkční (sémantická) morfologie Morfonologie alternace vokalické alternace

Více

Národní specifika apelace v češtině

Národní specifika apelace v češtině MARYAN SKAB Národní specifika apelace v češtině Každý národ během svého dlouhodobého vývoje vytváří vlastní specifické jazykové prostředky, jejíchž speciální funkcí je navazování a udržování verbální komunikace

Více

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK CZ.1.07/1.5.00/34.0211. Anotace. Literatura pro vyšší gymnázium. Píseň v době husitské

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK CZ.1.07/1.5.00/34.0211. Anotace. Literatura pro vyšší gymnázium. Píseň v době husitské Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy: Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu: Název projektu: Číslo a název klíčové aktivity: CZ.1.07/1.5.00/34.0211 Zlepšení podmínek

Více

Základní škola a Mateřská škola Třemešná 793 82 Třemešná 341 tel: 554 652 218 IČ: 00852538

Základní škola a Mateřská škola Třemešná 793 82 Třemešná 341 tel: 554 652 218 IČ: 00852538 NĚMECKÝ JAZYK Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové, časové a organizační vymezení Vyučovací předmět německy jazyk se vyučuje jako samostatný předmět. V 7. až 9. ročníku 2 hodiny týdně. Obsahem

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009. 10.1.2. Typy slovosledu z hlediska pořadí větných členů

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009. 10.1.2. Typy slovosledu z hlediska pořadí větných členů Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 10. Slovosled Slovosled (slovní pořádek, pořad) je pořadí slov a větných členů ve větách, frázích, rozvitých

Více

17. Souvětí podřadné Vypracovala: Martina Miškeříková, červenec 2013

17. Souvětí podřadné Vypracovala: Martina Miškeříková, červenec 2013 17. Souvětí podřadné Vypracovala: Martina Miškeříková, červenec 2013 Název školy Obchodní akademie a Střední odborné učiliště Veselí nad Moravou Název a číslo OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost,

Více

Očekávané výstupy podle RVP ZV Učivo Přesahy a vazby JAZYKOVÁ VÝUKA

Očekávané výstupy podle RVP ZV Učivo Přesahy a vazby JAZYKOVÁ VÝUKA Předmět: ČESKÝ JAZYK Ročník: 4. Časová dotace: 7 hodin týdně Očekávané výstupy podle RVP ZV Učivo Přesahy a vazby Porovnává významy slov, zvláště slova stejného nebo podobného významu a slova vícevýznamová

Více

GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU

GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU Autor: Mgr. Lukáš Boček Datum: 1.12.2012 Ročník: kvinta Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Literární komunikace

Více

Úvod do latinské jmenné flexe 1. deklinace. Úvodní lekce II, lekce 1

Úvod do latinské jmenné flexe 1. deklinace. Úvodní lekce II, lekce 1 Úvod do latinské jmenné flexe 1. deklinace Úvodní lekce II, lekce 1 Latinské názvosloví gramatických kategorií Slovní druhy substantiva podstatná jména Gramatický rod (genus) adjektiva numeralia verba

Více

ARABŠTINA. Počet mluvčích je 206,000,000. 72% plochy arabských zemí se nachází v Africe a 28% je na území Asie.

ARABŠTINA. Počet mluvčích je 206,000,000. 72% plochy arabských zemí se nachází v Africe a 28% je na území Asie. ARABŠTINA Arabský jazyk je jazyk, kterým se mluví v následujících zemích: V Alžírsku, Bahrainu, Čadu, Komoro, Džibúti, Egyptě, Eritreji, Iráku, Izraeli, Jemenu, Jordánsku, Kataru, Kuvajtu, Libanonu, Libyi,

Více

Ke gramatické kategorii rodu českých oikonym typu Olomouc a Jaroměřice

Ke gramatické kategorii rodu českých oikonym typu Olomouc a Jaroměřice 125 Ke gramatické kategorii rodu českých oikonym typu Olomouc a Jaroměřice 1 Úvod Dosavadní mluvnice češtiny a většina odborných statí zabývajících se gramatickou stránkou oikonym nečiní signifikantní

Více

STAVBA VĚTY JEDNODUCHÉ 1

STAVBA VĚTY JEDNODUCHÉ 1 STAVBA VĚTY JEDNODUCHÉ 1 Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje září 2010 Mgr. Domalípová Marcela, Mgr. Fořtová Jana 1 z 12 Syntax Skladba (syntax)

Více

Na úvod pár slov, jak je úžasná tato kniha. Co nám dává? Dává nám poznat obraz, jaký je Bůh, jaké je jeho srdce.

Na úvod pár slov, jak je úžasná tato kniha. Co nám dává? Dává nám poznat obraz, jaký je Bůh, jaké je jeho srdce. Já budu jásotem oslavovat Hospodina Máme Bibli? To je úžasná kniha. Na úvod pár slov, jak je úžasná tato kniha. Co nám dává? Dává nám poznat obraz, jaký je Bůh, jaké je jeho srdce. A já bych hned na začátku

Více

- v jazykové výchově si osvojili používání spisovného jazyka a uměli použít jazyk k jasnému, srozumitelnému a přesnému vyjádření

- v jazykové výchově si osvojili používání spisovného jazyka a uměli použít jazyk k jasnému, srozumitelnému a přesnému vyjádření Cílem výuky Českého jazyka je, aby žáci na konci prvního stupně bezpečně a účelně užívali svého mateřského jazyka v jeho mluvené i písemné podobě, tedy aby na úrovni přiměřené svému věku: - v komunikační

Více

Kolísání rodu substantiv

Kolísání rodu substantiv Kolísání rodu substantiv Alena Poncarová alena.poncarova@gmail.com Ţďárek duben 2012 Ţďárek Proč se zabývám jmenným rodem Jmenný rod jako takový Kolísání v širokém slova smyslu Některé problémy bádání

Více

Materiál má podobu pracovního listu s úlohami, pomocí nichž si žáci procvičí a zopakují mluvnické kategorie jmen

Materiál má podobu pracovního listu s úlohami, pomocí nichž si žáci procvičí a zopakují mluvnické kategorie jmen Autor: Mgr. Alena Hynčicová Tematický celek: Tvarosloví Cílová skupina: první ročník oborů SŠ Anotace: Materiál má podobu pracovního listu s úlohami, pomocí nichž si žáci procvičí a zopakují mluvnické

Více

SLOVNÍ DRUHY. Vytvořeno dne: druhů, vymezuje tři základní kritéria členění. Závěr prezentace slouží k procvičení osvojených poznatků.

SLOVNÍ DRUHY. Vytvořeno dne: druhů, vymezuje tři základní kritéria členění. Závěr prezentace slouží k procvičení osvojených poznatků. SLOVNÍ DRUHY Název materiálu: Název sady: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Téma: Jméno autora: VY_32_INOVACE_CJ2r0101 Morfologie pro 2. ročník Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a literatura Slovní

Více

Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk Ročník: 2.

Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk Ročník: 2. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk Ročník: 2. Očekávané výstupy z RVP ZV Ročníkový výstup Učivo Průřezová témata, přesahy Komunikační a slohová výchova čte s

Více

například námět k řešení, hádanku, problém provokující k rozuzlení, úkol k rozpracování, rozvinutí nebo dokončení. Právě tento typ textu navozuje a

například námět k řešení, hádanku, problém provokující k rozuzlení, úkol k rozpracování, rozvinutí nebo dokončení. Právě tento typ textu navozuje a ODKAZ 35 PRAVOPIS JAKO INTEGROVANÁ SLOŽKA KOMUNIKAČNĚ POJATÉ VÝUKY MATEŘŠTINY Jana Svobodová, Pedagogická fakulta Ostravské univerzity v Ostravě (ČR) In Slovo o slove. Zborník Katedry slovenského jazyka

Více

Dataprojektor, kodifikační příručky

Dataprojektor, kodifikační příručky Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Český jazyk (CEJ) Jazyková výchova Prima 2 hodiny týdně Dataprojektor, kodifikační příručky Slovní druhy Objasní motivaci pojmenování slovních druhů Vysvětlí

Více

Já nikdy nečet snáře a to zde není božská komedie Jen čti, co Jeho Slovo říká Tam u Něj se vskutku žije U Něj v nebi není lháře a nenajdeš podvodníka

Já nikdy nečet snáře a to zde není božská komedie Jen čti, co Jeho Slovo říká Tam u Něj se vskutku žije U Něj v nebi není lháře a nenajdeš podvodníka Já nikdy nečet snáře a to zde není božská komedie Jen čti, co Jeho Slovo říká Tam u Něj se vskutku žije U Něj v nebi není lháře a nenajdeš podvodníka ( 8 ) předmluva Je mi líto, že se neumím vyjádřit veršem

Více

Ročník: 5. Časová dotace: 7 hodin týdně učivo, téma očekávané výstupy klíčové kompetence, mezipředmětové vazby

Ročník: 5. Časová dotace: 7 hodin týdně učivo, téma očekávané výstupy klíčové kompetence, mezipředmětové vazby Ročník: 5. Časová dotace: 7 hodin týdně Komunikační a slohová Zážitkové čtení a naslouchání klíčová slova vyhledávací čtení aktivní naslouchání se záznamem slyšeného Žák při hlasitém čtení vhodně využívá

Více

TEMATICKÝ-ČASOVÝ PLÁN Vyučovací předmět : Český jazyk Ročník :_3. Školní rok:_2015-2016 Vyučující: Z. Piknová. Zařazená průřezová témata OSV OSV, MV

TEMATICKÝ-ČASOVÝ PLÁN Vyučovací předmět : Český jazyk Ročník :_3. Školní rok:_2015-2016 Vyučující: Z. Piknová. Zařazená průřezová témata OSV OSV, MV TEMATICKÝ-ČASOVÝ PLÁN Vyučovací předmět : Český jazyk Ročník :_3. Školní rok:_2015-2016 Vyučující: Z. Piknová Září umí abecedu, řadí slova podle abecedy dbá na úpravu v sešitě rozpozná znělé a neznělé

Více

Putování po archivech (nejen) za rodovou historií

Putování po archivech (nejen) za rodovou historií Putování po archivech (nejen) za rodovou historií Čísla popisná 2. část Stavení domkářů postavená před rokem 1719 (Pokračování) Na konci purkrechtní knihy z let 1701-1793 je seznam (index) stavení, postavených

Více

Odpovídá lekcím 4 10 učebnice Maturita Solutions Pre-Intermediate.

Odpovídá lekcím 4 10 učebnice Maturita Solutions Pre-Intermediate. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Cizí jazyk Vyučovací předmět: Anglický jazyk Třída: Kvinta Očekávané výstupy Učivo Přesahy Poznámky Žák Průřezová témata - pomocí nápovědy

Více

JAZYKOVÉ SCHOPNOSTI ŽÁKŮ 1. STUPNĚ ZvŠ S PŘIHLÉDNUTÍM K ROMSKÝM DĚTEM

JAZYKOVÉ SCHOPNOSTI ŽÁKŮ 1. STUPNĚ ZvŠ S PŘIHLÉDNUTÍM K ROMSKÝM DĚTEM JAZYKOVÉ SCHOPNOSTI ŽÁKŮ 1. STUPNĚ ZvŠ S PŘIHLÉDNUTÍM K ROMSKÝM DĚTEM Ludmila Štěrbová Rozvoj jazykových a vyjadřovacích schopností žáků je jedním z hlavních cílů jazykové výchovy na základních školách.

Více

www.zlinskedumy.cz 1

www.zlinskedumy.cz 1 www.zlinskedumy.cz 1 STAROŘECKÉ DRAMA - EURÍPIDÉS MÉDEIA emoce nakonec hlavní postavu zcela pohltí ve své tvorbě byl dost inovativní, kritizoval aktuální problémy v Athénách postavil se proti tradičním

Více

Základy informační vědy

Základy informační vědy Základy informační vědy Získávání informací Informace získáváme, když se dozvídáme nové věci Můžeme je získávat z různých informačních pramenů Prameny mohou být: dokumenty, knihy, noviny, časopisy, články

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI školní vzdělávací program ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI PLACE HERE ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI Název školy Adresa Palackého 211, Mladá Boleslav

Více

Yahova Láska k homosexuálům

Yahova Láska k homosexuálům Yahova Láska k homosexuálům Nejkrásnější slova, která kdy dolehla k lidskému sluchu, jsou slova Yahushui vyřčená k ženě, která byla nachytána při cizoložství: Aniž já tebe odsuzuji. Jdiž a nehřeš více.

Více

Učební plán předmětu. Průřezová témata

Učební plán předmětu. Průřezová témata Český jazyk a literatura (Jazyk a jazyková komunikace) Učební plán předmětu Ročník 6 Dotace 4+1 Povinnost povinný (skupina) Dotace skupiny Vzdělávací předmět jako celek pokrývá následující PT: MEDIÁLNÍ

Více

Nejlépe živá, je také možné pustit písničku z archivu Proglasu.

Nejlépe živá, je také možné pustit písničku z archivu Proglasu. Znělka Úvod (Pouští moderátor) Milí přátelé, dnes se s vámi bude modlit rodina X.Y., a to: Každý přítomný se představí (stačí křestní jméno). Začněme znamením kříže ve jménu Otce i Syna i Ducha svatého.

Více

Slovanské jazyky. 3. Jazyk a získávání informací, slovníky

Slovanské jazyky. 3. Jazyk a získávání informací, slovníky 1. Indoevropské jazyky 1 Na světě je 3000 5000 jazyků 2 Indoevropské jsou zeměpisně nejrozšířenější jazykovou rodinou na světě 3 Zastupují dvě velké kulturní oblasti Indie a Evropy 4 Jazyková rodina: příbuzné

Více

Vypište příbuzná slova (slovesa zapište jako imperfektivní/perfektivní). Pak je použijte ve větách.

Vypište příbuzná slova (slovesa zapište jako imperfektivní/perfektivní). Pak je použijte ve větách. Kdo je po kom? Tvořte věty podle vzoru. Doplňte lokál sg. Například: Je celá maminka. Je po mamince. 127/1 1. Je celý dědeček. Je po 2. Je celý táta. Je po 3. Je celá máma. Je po 4. Je celý strýček. Je

Více

Gymnázium, Brno, Elgartova 3

Gymnázium, Brno, Elgartova 3 Gymnázium, Brno, Elgartova 3 GE - Vyšší kvalita výuky CZ.1.07/1.5.00/34.0925 I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti Téma: Vybraná díla z české literatury

Více

Modul NE2-1. Osnova: Arbeitsbuch. Ismaning: Max Hueber, 2002. 504 s. ISBN 3-19-011601-6

Modul NE2-1. Osnova: Arbeitsbuch. Ismaning: Max Hueber, 2002. 504 s. ISBN 3-19-011601-6 Německý jazyk začátečnický V rámci Inovace studijního programu PIS byly u studijního oboru německý jazyk začátečnický (NE2) vymezeny základní aspekty ve výuce tak, aby po ukončení studia byli studenti

Více

PRÁCE S TEXTEM Zpěvy sladké Francie (Král Looys)

PRÁCE S TEXTEM Zpěvy sladké Francie (Král Looys) AUTOR Mgr. Jana Pikalová PRÁCE S TEXTEM Zpěvy sladké Francie (Král Looys) OČEKÁVANÝ VÝSTUP procvičování čtení a porozumění textu na základě doplňování slov do textu básně podle rýmu FORMA VZDĚLÁVACÍHO

Více

Fachdid. Handouts DaF Stand: 30.08.2008 DaF für die Mittelschule

Fachdid. Handouts DaF Stand: 30.08.2008 DaF für die Mittelschule Linguistik/ Grammatik des Deutschen als Fremdsprache Allg. Syllabus A1 B1+/ A1 B2 (Euroschule) 1. Studienjahr A1: 1. Používání členů v němčině I. člen určitý (1.l.) 2. Osobní zájmena I. tvary nom. sg.,

Více

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3688 EU PENÍZE ŠKOLÁM ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 email: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Otázka: Satanismus. Předmět: Základy společenských věd. Přidal(a): Adam Nosál. Gymnázium Václava Beneše Třebízského, Slaný.

Otázka: Satanismus. Předmět: Základy společenských věd. Přidal(a): Adam Nosál. Gymnázium Václava Beneše Třebízského, Slaný. Otázka: Satanismus Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): Adam Nosál Gymnázium Václava Beneše Třebízského, Slaný Adam Nosál Prohlašuji, že jsem tuto práci vypracoval samostatně za použití uvedené

Více

RVP ŠVP UČIVO - samostatně pracuje s Pravidly českého pravopisu, se Slovníkem spisovné češtiny a s dalšími slovníky a příručkami

RVP ŠVP UČIVO - samostatně pracuje s Pravidly českého pravopisu, se Slovníkem spisovné češtiny a s dalšími slovníky a příručkami DODATEK č.8 PŘEDMĚT: ČESKÝ JAZYK A LITERATURA ROČNÍK: 6. ročník ČESKÝ JAZYK chápe jejich funkci při tvorbě vyšších jazykových celků Tvarosloví - určí mluvnické kategorie u podstatných jmen - uvědomí si

Více

říkadla, básničky s jazykolamy, komunikač. situace

říkadla, básničky s jazykolamy, komunikač. situace Český jazyk a literatura - 1. ročník Pečlivě vyslovuje, opravuje svou nedbalou výslovnost říkadla, básničky s jazykolamy, komunikač. situace Rozlišuje zvukovou a grafickou podobu hlásky (písmene) i slova,

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Český jazyk,

Více

MLUVNICE. Seznam otázek k závěrečným zkouškám z českého jazyka a literatury v 9. ročníku

MLUVNICE. Seznam otázek k závěrečným zkouškám z českého jazyka a literatury v 9. ročníku Seznam otázek k závěrečným zkouškám z českého jazyka a literatury v 9. ročníku MLUVNICE 1. Jazykové rodiny 2. Útvary národního jazyka 3. Jazykové příručky 4. Slovo a jeho význam 5. Obohacování slovní zásoby

Více

Dodatek č. 2 k II. dílu ŠVP. Úpravy osnov předmětů Český jazyk a Německý jazyk

Dodatek č. 2 k II. dílu ŠVP. Úpravy osnov předmětů Český jazyk a Německý jazyk Dodatek č. 2 k II. dílu ŠVP Úpravy osnov předmětů Český jazyk a Německý jazyk Platnost dokumentu : od 1. 9. 2015 Dodatek Školního vzdělávacího programu Gymnázia a SOŠ ekonomické Sedlčany byl v uvedené

Více

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jaroslava Kholová. Dostupné z Metodického portálu

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jaroslava Kholová. Dostupné z Metodického portálu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jaroslava Kholová. Dostupné z Metodického portálu www.sstrnb.cz/sablony, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Střední

Více

m. n. f. sg. 1. jeden jedno jedna 2. jednoho / jednoh / jedneho shodné s m. jedné

m. n. f. sg. 1. jeden jedno jedna 2. jednoho / jednoh / jedneho shodné s m. jedné číslovky číslovky základní Číslovky jeden, a, o, dva, ě, a a oba, ě, a se skloňovaly podle tvrdé zájmenné deklinace. Změny, kterým podlehla tvrdá zájmenná deklinace, viz v patřičném oddílu. V deklinacích

Více

DysCom 10.1 program pro děti se specifickými výukovými potřebami v českém jazyce

DysCom 10.1 program pro děti se specifickými výukovými potřebami v českém jazyce DysCom 10.1 program pro děti se specifickými výukovými potřebami v českém jazyce Program DysCom je určen všem dětem, které mají z nejrůznějších důvodů obtíže při osvojování dovedností jako je čtení, psaní

Více

Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu CZ. 1.07 Název šablony klíčové Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT

Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu CZ. 1.07 Název šablony klíčové Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu CZ. 1.07 Název šablony klíčové Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT aktivity Vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací

Více

Jmenná deklinace. muž 3. pěš sg. 7. muž-em pěš-í-m. 5. muž-i pěš-í-ø. 6. o muž-i o pěš-í-m

Jmenná deklinace. muž 3. pěš sg. 7. muž-em pěš-í-m. 5. muž-i pěš-í-ø. 6. o muž-i o pěš-í-m Jmenná deklinace Původně se jmenné skloňování řídilo kmenovým principem. Tento princip spočívá v tom, že pádová forma substantiva se netvoří pouhým připojením koncovky rovnou ke slovnímu základu (tak jako

Více

VY_12_INOVACE_26_MLUVNICKE_KATEGORIE_PODSTATNYCH_ JMEN. Předmět: Český jazyk Ročník: 4. Časová dotace: 45 min Datum ověření:

VY_12_INOVACE_26_MLUVNICKE_KATEGORIE_PODSTATNYCH_ JMEN. Předmět: Český jazyk Ročník: 4. Časová dotace: 45 min Datum ověření: Kód materiálu: Název materiálu: VY_12_INOVACE_26_MLUVNICKE_KATEGORIE_PODSTATNYCH_ JMEN Mluvnické kategorie podstatných jmen Předmět: Český jazyk Ročník: 4. Časová dotace: 45 min Datum ověření: 10. 4. 2013

Více

VY_12_INOVACE_29_TEMER_VSE_O_PODSTATNYCH_JMENECH_ NA_1_ST_ZS. Téměř vše o podstatných jménech na 1. stupni ZŠ. Předmět: Český jazyk Ročník: 4.

VY_12_INOVACE_29_TEMER_VSE_O_PODSTATNYCH_JMENECH_ NA_1_ST_ZS. Téměř vše o podstatných jménech na 1. stupni ZŠ. Předmět: Český jazyk Ročník: 4. Kód materiálu: Název materiálu: VY_12_INOVACE_29_TEMER_VSE_O_PODSTATNYCH_JMENECH_ NA_1_ST_ZS Téměř vše o podstatných jménech na 1. stupni ZŠ Předmět: Český jazyk Ročník: 4. Časová dotace: 45 min Datum

Více

Gymnázium, Brno, Elgartova 3

Gymnázium, Brno, Elgartova 3 Gymnázium, Brno, Elgartova 3 GE - Vyšší kvalita výuky CZ.1.07/1.5.00/34.0925 I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti Téma: Vybraná díla ze světové literatury

Více

Anglický jazyk - Prima

Anglický jazyk - Prima - Prima Anglický jazyk Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k řešení problémů Kompetence komunikativní Kompetence sociální a personální Kompetence občanská Kompetence k učení Kompetence pracovní

Více

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI FILOZOFICKÁ FAKULTA. Jana Bednářová

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI FILOZOFICKÁ FAKULTA. Jana Bednářová UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI FILOZOFICKÁ FAKULTA Katedra bohemistiky Jana Bednářová Česká filologie Francouzská filologie REGIONÁLNĚ PŘÍZNAKOVÉ PRVKY V MLUVĚ MLADÉ GENERACE NA BLANENSKU A TIŠNOVSKU

Více

Tabulka1 Tradiční dělení české deklinace na 14 paradigmat singulárové koncovky. NOM Ø Ø Ø e Ø a a e Ø Ø o e e í GEN a u e e e y y e e i a e (et)e í

Tabulka1 Tradiční dělení české deklinace na 14 paradigmat singulárové koncovky. NOM Ø Ø Ø e Ø a a e Ø Ø o e e í GEN a u e e e y y e e i a e (et)e í PRINCIP SYNKRETISMU ANEB AUGIÁŠŮV CHLÉV ČESKÉ DEKLINACE MARKÉTA ZIKOVÁ (9336@mail.muni.cz) & PAVEL CAHA (pcaha@mail.muni.cz) SETKÁNÍ MLADÝCH LINGVISTŮ, OLOMOUC, 18.5. 2005 1. Jmenná deklinace a české gramatiky:tradiční

Více