Tento materiál je výstupem projektu i-bezpečná škola reg. číslo: CZ.1.07/1.3.50/ Plán e-bezpečnosti

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Tento materiál je výstupem projektu i-bezpečná škola reg. číslo: CZ.1.07/1.3.50/01.0014. Plán e-bezpečnosti"

Transkript

1 Tento materiál je výstupem projektu i-bezpečná škola reg. číslo: CZ.1.07/1.3.50/ Plán e-bezpečnosti 2014 Základní škola Třebíč, Cyrilometodějská 22

2 Tento materiál je výstupem projektu i-bezpečná škola reg. číslo: CZ.1.07/1.3.50/ Plán e-bezpečnosti Školní plán prevence a řešení elektronického násilí ÚVOD Informační a komunikační technologie se stávají stále více součástí, předpokladem i předmětem vzdělávacího procesu. Internet rozšiřuje možnosti přípravy učitelů, činí výuku pro žáky atraktivnější, zjednodušuje komunikaci mezi školou a rodiči, školou a žáky. Žáci jej používají i mimo školu a to nejen v rámci přípravy na vyučování, ale zejména k poznávání okolního světa a komunikaci s ním. Stává se prostředím, ve kterém navazují sociální vazby a budují či udržují svůj společenský status. Cílem Plánu e-bezpečnosti je jednak zajistit e-bezpečí pro žáky, jednak žákům vštípit zásady bezpečného pohybu na internetu a minimalizovat tak nebezpečí, která jim zde, zejména v prostředí sociálních sítí, reálně hrozí. CHARAKTERISTIKA ŠKOLY ZŠ Třebíč, Cyrilometodějská 22 je plně organizovanou školou, která zajišťuje vzdělávání žáků se zdravotním postižením (mentálním, specifickými poruchami učení a chování a souběžným postižením více vadami), a to jak v základní škole praktické, tak v základní škole speciální. Počet žáků se pohybuje v rozmezí žáků. V některých ročnících jsou paralelní třídy, v některých třídách je vzděláváno více ročníků v odděleních. VYBAVENOST ŠKOLY ICT Škola realizuje vzdělání a výchovu na třech pracovištích s rozdílným stupněm vybavenosti ICT. 1) Cyrilometodějská 22 (ředitelství školy + 8 tříd + 2x počítačová učebna) UMÍSTĚNÍ POČET STANIC PŘIPOJENÍ K INTERNETU VYUŽITÍ PC učebna 2.stupeň PC učebna 1.stupeň 12 ANO Třídy 2. stupně ZŠ praktické v rámci vyučování podle rozpisu využití zejména v hlavních předmětech a ŠD v odpoledních hodinách. 8 ANO Třídy 1. stupně ZŠ praktické a všechny třídy ZŠ speciální v rámci vyučování podle rozpisu využití zejména v hlavních předmětech. TŘÍDA 1 ANO Využíván v rámci výuky a individuální práce, propojen s TV. Další zařízení: dotykový tablet + zrcadlení na TV, tiskárna. TŘÍDA 1 ANO Využíván v rámci výuky a individuální práce, propojen s TV.

3 Další zařízení: dotykový tablet + zrcadlení na TV. TŘÍDA 1 ANO Využíván v rámci výuky a individuální práce propojen s interaktivní tabulí. Další zařízení: dotykový tablet + zrcadlení na interaktivní tabuli. TŘÍDA 1 ANO Využíván v rámci výuky a individuální práce propojen s TV. Další zařízení: dotykový tablet. TŘÍDA 1 ANO Využíván v rámci výuky a individuální práce propojen s TV. Další zařízení: dotykový tablet + zrcadlení na TV, dotykový monitor. TŘÍDA 1 ANO Využíván v rámci výuky a individuální práce propojen s TV. Další zařízení: dotykový tablet, dotykový monitor. TŘÍDA 1 ANO Využíván v rámci výuky a individuální práce. Další zařízení: dotykový tablet + zrcadlení na TV. TŘÍDA 1 ANO Využíván v rámci výuky a individuální práce. Další zařízení: dotykový tablet. ŠD I. 1 NE Využíván v rámci relaxačních činností a přípravy na vyučování. ŠD II. 1 NE Využíván v rámci relaxačních činností a přípravy na vyučování. Pro účely administrativy a přípravy na vyučování jsou vybaveny počítači připojenými k internetu pracovny vedení školy, sborovny a kabinety. 2) 9. května 3 (4 třídy + 1x počítačová učebna) UMÍSTĚNÍ POČET STANIC PŘIPOJENÍ K INTERNETU VYUŽITÍ PC učebna 12 ANO Všechny třídy ZŠ praktické a ZŠ speciální v rámci vyučování podle rozpisu využití zejména v hlavních předmětech. TŘÍDA 1 ANO Využíván v rámci výuky a individuální práce. Další zařízení: dotykový tablet. TŘÍDA 1 ANO Využíván v rámci výuky a individuální práce propojen s interaktivní tabulí. Další zařízení: dotykový tablet + zrcadlení na interaktivní tabuli + notebook. TŘÍDA 1 ANO Využíván v rámci výuky a individuální práce. Další zařízení: dotykový tablet. TŘÍDA 1 ANO Využíván v rámci výuky a individuální práce. Další zařízení: dotykový tablet.

4 3) Zahradníčkova 23 (internát) UMÍSTĚNÍ POČET STANIC PŘIPOJENÍ K INTERNETU VYUŽITÍ TŘÍDA 1 ANO Využíván v rámci výuky a individuální práce. Další zařízení: dotykový tablet. TŘÍDA 1 ANO Využíván v rámci výuky a individuální práce. Další zařízení: dotykový tablet. ŠD 1 ANO Využíván v rámci relaxačních činností a přípravy na vyučování. STAV ZABEZPEČENÍ a) WI-FI bezdrátová síť. Wi-fi sítí jsou pokryta všechna pracoviště školy. Wi-fi je přístupná pouze pod heslem pracovníkům školy, kteří v rámci výuky připojují přenosná zařízení, zejména tablety. Žáci nemohou připojovat svá zařízení. b) Firewall. Vnitřní síť školy je rozdělena na sekci pro žáky a učitele a zabezpečena routerboardem MIKROTIK. Důslednější a jednodušší filtrování nevhodného obsahu je momentálně v řešení. c) Antivirová ochrana Na všech stanicích je instalován antivirový program ESET Endpoint Security. Uvedené antivirové řešení se pravidelně automaticky aktualizuje. d) Dodržování licenční kázně Škola důsledně dbá na legálnost všech programů instalovaných na PC a dalších zařízeních. Vlastní multilicence výukových programů, kancelářských balíčků Office apod.. Žákům ani pedagogickým a provozním zaměstnancům není povolena instalace nelegálního software. e) Instalace software a aktualizace Software je instalován a aktualizován jednak školním ICT koordinátorem, jednak odbornými externími firmami (instalace na serverech apod.) f) Externí dodavatelské služby v oblasti ICT Některé činnost, jako např. nastavení sítě, její zabezpečení, funkčnost a dostupnost na všech zařízeních, jsou zajišťovány externě.

5 MAPA KRITICKÝCH BODŮ Stahování nevhodného obsahu prostřednictvím vlastních zařízení. Omezení rizika: žáci nemohou bez souhlasu vyučujícího během vyučování a školních akcí používat vlastní zařízení; ke školní Wi-fi síti mají pod heslem přístup pouze zaměstnanci školy. Ti jsou pravidelně ICT koordinátorem školeni v problematice e-bezpečnosti. Stahování a instalace do školních zařízení. Omezení rizika: žáci nesmí stahovat ani instalovat z nosičů a internetu bez souhlasu vyučujícího jakýkoliv obsah. Nesmějí zasahovat do nastavení počítače, přesouvat soubory a odinstalovávat programy, pokud nejsou tyto činnosti součástí výuky. Prolomení hesla. Omezení rizika: heslo je v pravidelných půlročních intervalech obměňováno. V případě signálů o úniku hesla mimo skupinu oprávněných uživatelů dochází k jeho změně okamžitě, mimo daný interval. Možnost pohybu na sociálních sítích. Vzhledem ke specifickému složení žáků a zejména k jejich sociálně ekonomickým podmínkám jim škola umožňuje přístup na sociální sítě. Omezení rizika: přístup na sociální sítě je umožněn pouze na žádost žáka se souhlasem vyučujícího a pod jeho dohledem ve vymezeném časovém úseku. Žáci jsou důkladně seznamováni s riziky pohybu na sociálních sítích a pravidly jejich bezpečného užívání. Kyberšikana Omezení rizika: vytváření a udržování optimálního vztahového klimatu školy. Zařazení témat etického a bezpečného užívání mobilních technologií a internetu do školního vzdělávacího plánu (viz. příloha č. 1 ) Preventivní aktivity zaměřené na třídní kolektivy, projektové dny. Zapojení rodičů do prevence elektronického násilí : seminář pro rodiče a informační materiál umístěný na webových stránkách školy (viz. příloha č. 4). Sexting Omezení rizika : využití tematických okruhů v odpovídajících vyučovacích předmětech k objasnění pojmů dětské pornografie a jejího šíření. Zdůrazňovat zejména v souvislosti s touto problematikou skutečnost, že informace a zejména fotografie vyvěšené na internet na něm zůstávají v podstatě navždy. Paralelně se věnovat úzce souvisejícímu tématu kybergroomingu. Objasnit nutnost vyhnout se rizikovému chování ve virtuálním světě a možnosti řešení a poradenství v případě, že k neadekvátnímu jednání došlo (učitelé, apod.) Inovace školního řádu Pravidla užívání mobilních technologií a internetu v prostorách školy a v době výuky byla integrována do školního řádu. Pravidla pro zveřejňování osobních údajů včetně fotografií dětí na školních webových stránkách se stanou součástí školního řádu. Ke zveřejňování fotografií žáků škola vyžaduje písemný souhlas zákonných zástupců dle zákona č. 101/2000 Sb. (Zákon o ochraně osobních údajů). Zveřejňované fotografie nebudou opatřeny komentáři obsahujícími údaje vedoucí k bližší identifikaci zobrazovaných osob.

6 Školní specialista bezpečného internetu Ve škole byla v rámci projektu zřízena pozice školního specialisty bezpečného internetu pro řešení v krizových situací. Tuto funkci plní školní ICT koordinátor Mgr.Milan Šelle ve spolupráci se školním výchovným poradcem a metodikem prevence. S touto skutečností jsou rodiče a žáci seznámeni prostřednictvím webových stránek školy ( Školní specialista se průběžně účastní metodických a vzdělávacích akcí s tematikou online bezpečnosti. Pro případ výskytu krizové situace je zpracována opora pro zápis intervence/rozhovoru (viz. příloha č. 2 )Metodika správného postupu při řešení kyberšikany je obsažena v Krizovém plánu, který je součástí Minimálního preventivního programu školy (viz. příloha č. 3 ) Byl vytvořen adresář institucí spolupracujících v oblasti online bezpečnosti: MÍSTNÍ ZÁCHRANNÁ SÍŤ Subjekt Jméno, příjmení Telefon/ /web činnost Náš mentor Mgr. Dana Forýtková forytkov@seznam.cz OSPOD Bc. Michal Pléha m.pleha@trebic.cz Policie ČR por. Bc. Marcela Lavická krpkvy.uotr.kom@pcr.cz PPP PhDr. Miluše Němcová ppptr@volny.cz KrÚ odbor informatiky bezpecny-internet@krvysocina.cz Národní centrum bezpečnějšího internetu Mgr. Jana Brandejsová, Mgr, Tereza Zadražilová. Mgr. Šárka Soudková. Bc. Roman Máca info@saferinternet.cz, brandejsova@saferinternet.cz, Vzdělávací programy pro pedagogy, sociální pracovníky, rodiče, primární prevence elektronického násilí pro děti, vzděl. projekty, poradenství, konference, metodické materiály pro pedagogy NCBI Horká linka Ing. Ladislav Kos Ing. Michal Horčic ohlaste@horkalinka.net Formulář pro hlášení závadového obsahu a aktivit v síti internet Nezákonný obsah, šikanující obsah, pomoc s falešnými profily na FB SLB rodičovská linka Psychická krize spojená s internetem CZ.NIC Národní CSIRT tým

7 Metodická podpora pro učitele Materiály ke stažení S tímto Školním plánem prevence a řešení elektronického násilí budou seznámeni všichni pracovníci školy. V budoucnu bude průběžně aktualizován a přizpůsobován v souvislosti s dalším vývojem ICT technologií. Seznam příloh : Příloha č.1 : Propojení zásad e-bezpečnosti a ŠVP. Příloha č.2 : Opora pro zápis intervence/rozhovoru. Příloha č.3 : MPP Příloha č.4 : Informace pro rodiče umístěné na

8 Příloha č.1 Propojení zásad elektronické bezpečnosti a Školního vzdělávacího programu Škola otevřených dveří K Prvky zásad elektronické bezpečnosti a prevence rizikových projevů chování kyberšikany - se ve Školním vzdělávacím programu aplikují zejména v předmětech Informatika, Výchova k občanství a Vlastivěda, dále v průřezových tématech Mediální výchova a Osobnostní a sociální výchova, případně v dalších vhodných výchovných a vzdělávacích situacích. Vyučovací předmět: INFORMATIKA 4. ročník 5. ročník 6. ročník 7. ročník 8. ročník 9. ročník pravidla bezpečné a zdravotně nezávadné práce s výpočetní technikou pravidla bezpečné a zdravotně nezávadné práce s výpočetní technikou, možná rizika spojená s prohlížením internetových stránek bezpečnost a hygiena při práci na počítači, funkce elektronické pošty a její využití, služby internetu, sexting, kybergrooming bezpečnost a hygiena při práci na počítači, význam antivirové ochrany bezpečnost a hygiena při práci na počítači, komunikace prostřednictvím internetových služeb, možná rizika spojená s prohlížením internetových stránek (stránky s potenciálním ohrožením počítače či dětského uživatele) bezpečnost a hygiena při práci na počítači, pravidla kopírování textů a obrázků z internetu autorská práva Vyučovací předmět: VÝCHOVA K OBČANSTVÍ 6. ročník 7. ročník 8. ročník 9. ročník kritické hodnocení vlastního chování, posouzení vhodných a nevhodných aktivit volného času znění školního řádu, orientace ve školním řádu a jeho dodržování, problematika bezpečnosti na mobilních telefonech smartphonech dodržování přátelských vztahů mezi vrstevníky rozpoznání projevů šikany a upozornění na ni, chování podle školního řádu a bezpečnostních předpisů platných ve škole, vysvětlení rizik spojených s provozováním hazardních her, povědomost o tom, kde vyhledat právní pomoc, na koho se obrátit v případě ohrožení sebe nebo jiných, pochopení pojmu svoboda ve vztahu k odpovědnosti, vhodné chování v různých životních situacích, rozlišení aktivního a pasivního využívání volného času

9 Vyučovací předmět: VLASTIVĚDA 4. ročník 5. ročník rozpoznávání nevhodného chování vrstevníků a dospělých, upevňování znalosti práv a povinností žáka školy reagování na nevhodné jednání a chování vrstevníků a dospělých Průřezové téma: MEDIÁLNÍ VÝCHOVA - MDV 5. ročník 6. ročník 7. ročník 8. ročník MDV 1 Kritické čtení a vnímání mediálních sdělení v rámci předmětů Informatika, Výtvarná výchova; MDV 3 Fungování a vliv médií ve společnosti v rámci předmětu Vlastivěda MDV 1 Kritické čtení a vnímání mediálních sdělení v rámci předmětu Český jazyk; MDV 3 Fungování a vliv médií ve společnosti v rámci předmětu Český jazyk, Informatika MDV 1 Kritické čtení a vnímání mediálních sdělení v rámci předmětu Český jazyk; MDV 3 Fungování a vliv médií ve společnosti v rámci předmětu Český jazyk, Informatika MDV 1 Kritické čtení a vnímání mediálních sdělení v rámci předmětu Informatika; MDV 2 Interpretace vztahu mediálních sdělení a reality v rámci předmětu Český jazyk Průřezové téma: OSOBNOSTNÍ A SOCIÁLNÍ VÝCHOVA - OSV 5. ročník 6. ročník 7. ročník 8. ročník 9. ročník OSV 8 Komunikace v rámci předmětů Český jazyk OSV 7 - Mezilidské vztahy v rámci předmětu Výchova k občanství; OSV 10 - Řešení problémů a rozhodovací dovednosti v rámci předmětu Český jazyk OSV 10 - Řešení problémů a rozhodovací dovednosti v rámci předmětu Výchova k občanství OSV 10 - Řešení problémů a rozhodovací dovednosti v rámci předmětu Výchova k občanství

10 Příloha č.2 Záznam o pohovoru/intervenci - kyberšikana K Jednání bylo zaměřeno na rizikové chování žákyně/žáka, které svou závažností narušuje proces vzdělávání dané žákyně/daného žáka, případně dalších žáků. Jméno žákyně/žáka:. třída:.. datum: Specifikace problému: Popis výsledku jednání, dohodnutá opatření: Podpisy zúčastněných: Pozice Jméno Podpis žákyně/žák zákonný zástupce žákyně/žáka za školu:

11 Příloha č.3 V rámci Minimálního preventivního programu má škola zpracován Krizový plán, který obsahuje postupy řešení rizikových projevů chování žáků, tedy i kyberšikany: Kyberšikana K podpořit oběť kyberšikany (uklidnění tím, že udělal správnou věc, když o problému řekl někomu jinému), dále se obrátit na školního metodika prevence, výchovného poradce, informovat vedení školy a zákonné zástupce Doporučit postiženému, jak má postupovat dále poradit o uschování důkazů pro vyšetřování (např. aby nesmazal zprávu, kterou obdržel, aby si pořídil záběr obrazovky nebo aby sdělil webovou adresu, kde se objevil případ kyberšikany v on-line komunikaci), přesvědčit se, že jedinec rozumí jednoduchým způsobům, jak zabránit, aby se to nestalo znovu, např. tak, že si změní kontaktní údaje, zablokuje kontakty nebo opustí chatovací místnost. rozhovor s agresorem či agresory (postupovat jednotlivě); provést stručný zápis informovat rodiče agresora formou jednání výchovné komise (zápis; sankce; společné závěry vedoucí k trvalému odstranění těchto jevů; nabídka pomoci rodičům při společném vedení žáka) učinit všechny kroky proto, aby se podobný problém již neopakoval, zajistit opětovnou prevenci; nadále podporovat potřebu žáků řešit tyto problémy V případě nelegálního obsahu kontaktovat policii

12 Příloha č.4 JAK RODIČE ROZPOZNAJÍ KYBERŠIKANU? K Dítě může být elektronicky šikanované, když:! náhle přestane používat počítač! často mění chování a nálady! před cestou do školy trpí bolestmi břicha nebo hlavy! je nervózní nebo nejisté při čtení ů nebo SMS zpráv v mobilu! nechce/bojí se chodit do školy nebo vůbec mezi lidi! je rozčilené, expresivní nebo frustrované při odchodu od počítače! se vyhýbá rozhovoru o tom, co dělá na počítači! se stane nepřirozeně uzavřené vůči kamarádům nebo rodině! chodí za školu! zhorší se jeho prospěch ve škole! vystupuje ustrašeně! má smutnou náladu! je apatické, někdy naopak nezvykle agresivní! ztratilo zájem o učení! má poruchy soustředění! vrací se ze školy pozdě! špatně usíná, má noční můry Dítě může elektronicky šikanovat, když: rychle vypíná monitor nebo zavírá programy v počítači, když se! přiblížíte! tráví u počítače dlouhé hodiny v noci! je rozčílené, pokud nemůže nečekaně použít počítač! se přehnaně u počítače směje! se vyhýbá hovorům o tom, co na počítači vlastně dělá! používá několik online účtů nebo adres, které ani nejsou jeho pokud se nesvěří samo (což je výjimečné), měl by se rodič ptát (na! vztahy ve třídě, kamarády)

13 Desatero bezpečného internetu pro rodiče 1. Poznávejte internet spolu s dětmi Buďte jedním ze zdrojů poznání internetu pro své dítě. Pro rodiče i děti je prospěšné, když poznávají internet spolu. Pokuste se nalézt stránky, které jsou zajímavé a zábavné. 2. Dohodněte si doma pravidla používání internetu Pokuste se dohodnout s dítětem jasná pravidla zde jsou některé tipy z čeho začít: - Používání osobních údajů (jméno, adresa, telefon, ) - Jak se chovat k ostatním na internetu (chat, , výměnné zprávy) - Jaké druhy webových stránek jsou OK a které jsou ty špatné 3. Upozorněte dítě, aby bylo opatrné při sdělování osobních údajů Mnoho webových stránek pro děti požaduje registraci pro přístup k jejich obsahu. Je důležité vědět kdy, kde a jaké osobní informace je možné prozradit. Základním pravidlem může být, že dítě by nemělo nikomu dát své jméno, telefon nebo fotku bez vašeho souhlasu. 4. Mluvte o možném riziku osobní schůzky s internetovým kamarádem Internet může být dobrým místem pro vzájemné poznání dětí a nalézaní nových přátel. Je ovšem důležité, aby děti nechodily samy na schůzky s cizími lidmi, které poznaly na internetu, bez vědomí a doprovodu dospělých nebo přátel, kterým důvěřují. V každém případě by rodiče měli předem takovou schůzku povolit. 5. Naučte své dítě být zdravě kritickým k internetu Většina dětí užívá internet ke zlepšení a obohacení svých školních znalostí a osobních zájmů. Uživatelé netu si ovšem musí uvědomit, že ne všechny informace tam jsou správné. Naučte své děti jak získané informace ověřovat porovnáním alternativních zdrojů na stejné téma. 6. Nebuďte příliš kritičtí k internetovým bádáním svého dítěte Děti se mohou náhodou dostat na webové stránky určené dospělým. Pokud dítě úmyslně vyhledává takové stránky, uvědomte si, že je pro ně přirozené být zvídavé. Zkuste to využít k rozhovoru o takovém obsahu a zkuste s ním dohodnout pravidla podobného chování. 7. Informujte odpovědné orgány o obsahu na internetu, který považujete za nezákonný Je důležité, abychom všichni přijali zodpovědnost za obsah webu a ohlásili materiál, který považujeme za ilegální. Tím pomůžeme předcházet nezákonným aktivitám, jakými jsou dětská pornografie, pokusy lákat děti prostřednictvím chatů, ů nebo výměnných zpráv. 8. Posilujte dodržování netikety Netiketa (netiquette) je soubor neformálních pravidel chování na internetu. Zahrnují zdvořilost, mluvit spisovně a neobtěžovat ostatní. Děti, stejně jako dospělí, by neměly číst cizí poštu a měly by respektovat autorská práva. 9. Poznávejte jak dítě používá internet Je potřeba vědět, jak se vaše dítě chová na internetu a co preferuje. Ať vám ukáže, jaké webové stránky s oblibou navštěvuje a co tam dělá. Také získání technických dovedností vám usnadní přijímat správná rozhodnutí ohledně užívání internetu vaším dítětem. 10. Pamatujte kladné stránky internetu převažují nad těmi zápornými Internet je vynikající nástroj pro vzdělání i oddech dětí. Pobízejte je, aby byly zvědavé a odhalovaly všechny možnosti, které internet poskytuje. Zdroj:SAFT Gross-European survey (2003),

14 Vážení rodiče, naše škola je příznivě hodnocena jak rodičovskou veřejností, tak i Českou školní inspekcí. Velmi si toho vážíme. Nicméně žádná škola není zcela imunní proti výskytu šikany či kyberšikany. Proto chceme být připraveni zachytit případné ubližování silnějších slabším hned v počátku a účinně takové bezpráví zastavit. Aby se nám to dařilo, je nutná spolupráce nás pedagogů s Vámi - rodiči. Prosíme Vás proto o pomoc. Kdybyste měli podezření či dokonce jistotu, že je Vašemu dítěti ubližováno, bezprostředně se na nás obraťte (na třídního učitele, školního metodika prevence, výchovného poradce či ředitele školy). Vaši informaci budeme brát velmi vážně a situaci budeme odborně a bezpečně řešit.

Plán e-bezpečnosti Školní plán prevence a řešení elektronického násilí

Plán e-bezpečnosti Školní plán prevence a řešení elektronického násilí ZŠ Jihlava, E. Rošického 2 Plán e-bezpečnosti Školní plán prevence a řešení elektronického násilí Tento materiál je výstupem projektu i-bezpečná škola reg. číslo: CZ.1.07/1.3.50/01.0014 Vytvořili: Mgr.

Více

ICT plán školy na období 2016-2018

ICT plán školy na období 2016-2018 Odborné učiliště, Praktická škola, Základní škola a Mateřská škola Příbram IV, příspěvková organizace Pod Šachtami 335, Příbram IV na období 2016-2018 - 1 - Obsah 1. Základní údaje školy... - 3-2. Stávající

Více

Preventivní program prevence šikany

Preventivní program prevence šikany Preventivní program prevence šikany ( jako součást Minimálního preventivního programu ZŠ Obříství, zpracován dle metodického pokynu Č. j. MŠMT 24246/2008-6) ZŠ Obříství V Obříství 30. 9. 2015 Vypracovala:

Více

ZPRÁVA O ČINNOSTI 2014 2015

ZPRÁVA O ČINNOSTI 2014 2015 ZPRÁVA O ČINNOSTI 2014 2015 Zdeněk Záliš ředitel pro strategii NCBI v roce 2014 Vážení příznivci internetové bezpečnosti, Národní centrum bezpečnějšího internetu je již ve svém osmém roce úspěšného fungování.

Více

Oblasti primární prevence Cíle programu

Oblasti primární prevence Cíle programu Obsah SoZŠ Integrál pro žáky se specifickými poruchami učení s.r.o. Vypracovala Mgr. Hana Štefaňáková, školní metodik prevence (aktualizace pro školní rok 2015-2016) Oblasti primární prevence Cíle programu

Více

Střední škola rybářská a vodohospodářská Jakuba Krčína, Třeboň, Táboritská 941 ICT PLÁN 2015/2016

Střední škola rybářská a vodohospodářská Jakuba Krčína, Třeboň, Táboritská 941 ICT PLÁN 2015/2016 Střední škola rybářská a vodohospodářská Jakuba Krčína, Třeboň, Táboritská 941 ICT PLÁN 2015/2016 V Třeboni 1. září 2015 Obsah 1. Základní údaje a charakteristika školy... 3 2. Základní informace o elektronických

Více

Psychologické a bezpečnostní aspekty používání ICT u dětí předškolního věku. Daniel Janata daniel.janata@seznam.cz

Psychologické a bezpečnostní aspekty používání ICT u dětí předškolního věku. Daniel Janata daniel.janata@seznam.cz Psychologické a bezpečnostní aspekty používání ICT u dětí předškolního věku Daniel Janata daniel.janata@seznam.cz Vaše očekávání s čím jste přišli Vývoj konceptů vzdělávání Behaviorismus Kognitivismus

Více

ICT plán Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Příbram I, Jiráskovy sady 113 Školní rok 2015/2016

ICT plán Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Příbram I, Jiráskovy sady 113 Školní rok 2015/2016 ICT plán Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Příbram I, Jiráskovy sady 113 Školní rok 2015/2016 Telefon : 318 623 231, Fax: 318 624 067, IČ: 000 66702 www : www.szs.pb.cz, e-mail

Více

INFORMAČNÍ TECHNOLOGIE

INFORMAČNÍ TECHNOLOGIE Druh dokumentu: POKYN PŘEDSEDY Účinnost od: Verze č.: Počet stran: Strana č.: 1.11.2006 2.1 12 1 Číslo výtisku: 1 Číslo kopie: Datum: Garant: Funkce: Podpis: 22. 6. 2005 Daniel Smrtka správce sítě Datum:

Více

ICT plán školy 2013/2014

ICT plán školy 2013/2014 Základní škola a Základní umělecká škola, Šmeralova 336/15, příspěvková organizace ICT plán školy 2013/2014 1. Základní údaje o škole Název školy: Základní škola a Základní umělecká škola, Šmeralova 336/15,

Více

STANOVISKO projektu Nenech sebou zametat!

STANOVISKO projektu Nenech sebou zametat! STANOVISKO projektu Nenech sebou zametat! V rámci projektu Nenech sebou zametat! proběhlo od listopadu 2012 do dubna 2014 deset besed s odborníky, zabývajících se problematikou spjatou s Úmluvou o právech

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM PRO ŠKOLNÍ ROK 2014 /2015

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM PRO ŠKOLNÍ ROK 2014 /2015 MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM PRO ŠKOLNÍ ROK 2014 /2015 S účinností od 1.9.2014 Základní údaje Název a adresa školy : Základní škola pro zrakově postižené Nám. Míru 19, 120 00 Praha 2 Ředitelka školy:

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA K. J. ERBENA A MATEŘSKÁ ŠKOLA KORÁLKA MILETÍN

ZÁKLADNÍ ŠKOLA K. J. ERBENA A MATEŘSKÁ ŠKOLA KORÁLKA MILETÍN ZÁKLADNÍ ŠKOLA K. J. ERBENA A MATEŘSKÁ ŠKOLA KORÁLKA MILETÍN STRATEGIE SYSTÉMOVÉHO ŘEŠENÍ PRIMÁRNÍ PREVENCE RIZIKOVÉHO CHOVÁNÍ 2014-2017 STRATEGIE SYSTÉMOVÉHO ŘEŠENÍ PRIMÁRNÍ PREVENCE RIZIKOVÉHO CHOVÁNÍ

Více

Kategorie Základní školy

Kategorie Základní školy Obsah: Kategorie základní školy... 3 1. kolo... 3 2. kolo... 6 3. kolo... 9 Kategorie Střední školy...13 1. kolo...13 2. kolo...16 3. kolo...2 Porovnání stejných otázek u ZŠ a SŠ...23 Kategorie Základní

Více

ICT plán školy. Název školy: Základní škola 28. října Ulice: 28. října 1157 PSČ, Místo: 277 11 Neratovice

ICT plán školy. Název školy: Základní škola 28. října Ulice: 28. října 1157 PSČ, Místo: 277 11 Neratovice Název školy: Základní škola 28. října Ulice: 28. října 1157 PSČ, Místo: 277 11 Neratovice ICT plán školy ICT plán sestavuje pracovní tým /ředitel ZŠ + ICT metodik/. Plán je součástí dokumentace školy,

Více

ŠKOLNÍ ROK 2015/2016

ŠKOLNÍ ROK 2015/2016 MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM ŠKOLNÍ ROK 2015/2016 ZÁKLADNÍ ÚDAJE Název a adresa školy Základní škola praktická, Roudnice nad Labem, Neklanova 1807, příspěvková organizace Jméno a příjmení ředitele Mgr.

Více

Mgr. Jarmila Višňovcová

Mgr. Jarmila Višňovcová Základní škola Lovosice, Sady pionýrů 355/2, okres Litoměřice Koncepce poradenských služeb poskytovaných v základní škole Mgr. Jarmila Višňovcová 15 Škola. Základní škola Lovosice, Sady pionýrů 355/2,okres

Více

ŠKOLNÍ PROGRAM PREVENCE ŠIKANY

ŠKOLNÍ PROGRAM PREVENCE ŠIKANY Gymnázium Petra Bezruče, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Čs. armády 517, 738 01 Frýdek-Místek Tel./Fax: 558 433 515 Email: sekretariat@gpbfm.cz Web: www.gpbfm.cz ŠKOLNÍ PROGRAM PREVENCE ŠIKANY Program

Více

KONCEPCE MINIMÁLNÍHO PREVENTIVNÍHO PROGRAMU

KONCEPCE MINIMÁLNÍHO PREVENTIVNÍHO PROGRAMU Základní škola, Znojmo, náměstí Republiky 9 KONCEPCE MINIMÁLNÍHO PREVENTIVNÍHO PROGRAMU Školní rok 2015/2016 Vypracovala: Mgr. Kamila Sobotková MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM (MPP) Školní rok: 2015/2016

Více

KYBERKRIMINALITA: AKTUÁLNÍ

KYBERKRIMINALITA: AKTUÁLNÍ KYBERKRIMINALITA: AKTUÁLNÍ HROZBY A PREVENCE PRO MLADÉ UŽIVATELE Z POHLEDU NÁRODNÍHO CENTRA BEZPEČNĚJŠÍHO INTERNETU ING. JIŘÍ PALYZA CYBER SECURITY 2014, 4. ÚNORA 2014 RIZIKA SPOJENÁ S UŽÍVÁNÍM INTERNETU

Více

4) Šikana z hlediska zákona: Nezletilému je možné nařídit ústavní výchovu stanovený dohled 5) Prevence šikany Každý pedagog a celé vedení školy

4) Šikana z hlediska zákona: Nezletilému je možné nařídit ústavní výchovu stanovený dohled 5) Prevence šikany Každý pedagog a celé vedení školy Školní program proti šikanování Táborské soukromé gymnázium a Základní škola, Zavadilská 2472, Tábor Program proti šikanování vychází z Metodického pokynu ministra školství, mládeže a tělovýchovy k prevenci

Více

MPP prevence proti šikaně

MPP prevence proti šikaně 1.Charakteristika šikanování MPP prevence proti šikaně (1) Šikanování je jakékoliv chování, jehož záměrem je ublížit, ohrozit nebo zastrašovat žáka, případně skupinu žáků. Spočívá v cílených a opakovaných

Více

PRO ŠKOLNÍ ROK 2011/2012 ZŠ Ústí nad Labem, Stříbrnická 3031/4, příspěvková organizace Předkladatel: Mgr. Ivo Mikšovský

PRO ŠKOLNÍ ROK 2011/2012 ZŠ Ústí nad Labem, Stříbrnická 3031/4, příspěvková organizace Předkladatel: Mgr. Ivo Mikšovský MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM PRO ŠKOLNÍ ROK 2011/2012 ZŠ Ústí nad Labem, Stříbrnická 3031/4, příspěvková organizace Předkladatel: ZÁKLADNÍ ÚDAJE O ŠKOLE Název a adresa školy ZŠ Ústí nad Labem, Stříbrnická

Více

Minimální preventivní program Základní školy Emila Zátopka Zlín

Minimální preventivní program Základní školy Emila Zátopka Zlín Minimální preventivní program Základní školy Emila Zátopka Zlín Školní rok: 2015/2016 Vypracovala: Mgr. Marie Hradilová, školní metodička prevence Schválila: Mgr. Hana Chmelická, stat.zástupce pověřený

Více

Základní škola Větřní, Školní 232, 382 11 Větřní Tel. 380 732 352 E-mail: kopackova@zsamsvetrni.cz zsvetrni.pomoc@email.cz

Základní škola Větřní, Školní 232, 382 11 Větřní Tel. 380 732 352 E-mail: kopackova@zsamsvetrni.cz zsvetrni.pomoc@email.cz Základní škola Větřní, Školní 232, 382 11 Větřní Tel. 380 732 352 E-mail: kopackova@zsamsvetrni.cz zsvetrni.pomoc@email.cz 1 Obsah 1) Projekt str. 3 2) Základní údaje str. 4 3) Prevence realizovaná v rámci

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA, KUNOVICE, U PÁLENICE 1620, INFORMACE O ORGANIZACI ŠKOLNÍHO ROKU 2015/2016

ZÁKLADNÍ ŠKOLA, KUNOVICE, U PÁLENICE 1620, INFORMACE O ORGANIZACI ŠKOLNÍHO ROKU 2015/2016 INFORMACE O ORGANIZACI ŠKOLNÍHO ROKU 2015/2016 Personální obsazení školy, kontakty Jméno aprobace funkce třídnictví telefon email BALOUNOVÁ Kristýna 1. stupeň Učitelka 4.A 778 406 921 balounova@zskunup.cz

Více

Základní škola Budišov příspěvková organizace. Minimální preventivní program školní rok 2015/2016

Základní škola Budišov příspěvková organizace. Minimální preventivní program školní rok 2015/2016 Základní škola Budišov příspěvková organizace Minimální preventivní program školní rok 2015/2016 Charakteristika školy: Základní škola Budišov se nachází v klidné části městyse Budišov, obklopena parkem

Více

Krizový plán - prevence šikany na naší škole

Krizový plán - prevence šikany na naší škole Příloha č.2 Krizový plán - prevence šikany na naší škole Šikanování je jakékoliv chování, jehož záměrem je ublížit, ohrozit nebo zastrašovat žáka, případně skupinu žáků. Spočívá v cílených a opakovaných

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA ZLÍN, KŘIBY 4788, příspěvková organizace. (Křiby 4788, 760 05 Zlín)

ZÁKLADNÍ ŠKOLA ZLÍN, KŘIBY 4788, příspěvková organizace. (Křiby 4788, 760 05 Zlín) Obsah: ZÁKLADNÍ ŠKOLA ZLÍN, KŘIBY 4788, příspěvková organizace (Křiby 4788, 760 05 Zlín) MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM Školní rok: 2015/2016 Ředitel školy: Mgr. Zdeněk Mikoška (577 143 447) Metodik prevence

Více

PRAHA BEZPEČNĚ ONLINE

PRAHA BEZPEČNĚ ONLINE Národní centrum bezpečnějšího internetu PRAHA BEZPEČNĚ ONLINE 2012 Projekt prevence rizikových jevů a kriminality spojené s užíváním internetu a online komunikací Jana Brandejsová Národní centrum bezpečnějšího

Více

Preventivní program (dle aktualizovaného metodického pokynu MŠMT č. j. 21291/2010-28)

Preventivní program (dle aktualizovaného metodického pokynu MŠMT č. j. 21291/2010-28) Základní škola Gutha-Jarkovského Kostelec nad Orlicí Preventivní program (dle aktualizovaného metodického pokynu MŠMT č. j. 21291/2010-28) 2015/2016 Obsah: 1. Úvod 2. Charakteristika školy 3. Cíle preventivního

Více

ZŠ a MŠ Staňkovice. Minimální preventivní program pro školní rok 2015/2016. Základní a mateřská škola Staňkovice, okres Louny

ZŠ a MŠ Staňkovice. Minimální preventivní program pro školní rok 2015/2016. Základní a mateřská škola Staňkovice, okres Louny ZŠ a MŠ Staňkovice Minimální preventivní program pro školní rok 2015/2016 Název zařízení: Základní a mateřská škola Staňkovice, okres Louny Adresa: Postoloprtská 100, Staňkovice 439 49 Telefon: 415 721

Více

ŠKOLNÍ PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ VE ŠKOLE

ŠKOLNÍ PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ VE ŠKOLE Základní škola Třebíč, ul. Kpt. Jaroše 836 Kpt. Jaroše 836, 674 01 Třebíč Školní rok 2015/2016 ŠKOLNÍ PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ VE ŠKOLE (příloha Minimálního preventivního programu) dle Metodického pokynu

Více

KONCEPCE ROZVOJE ŠKOLY NA ROKY 2016-2020

KONCEPCE ROZVOJE ŠKOLY NA ROKY 2016-2020 Základní škola a Mateřská škola České Velenice Čsl. legií 325, 378 10 České Velenice KONCEPCE ROZVOJE ŠKOLY NA ROKY 2016-2020 Projednáno: - na poradě vedení školy - na pedagogických radách ZŠ a MŠ - se

Více

ŠKOLNÍ ROK 2015/2016

ŠKOLNÍ ROK 2015/2016 MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM ŠKOLNÍ ROK 2015/2016 ZÁKLADNÍ ÚDAJE Název a adresa školy Základní škola speciální, Základní škola praktická a Praktická škola Litoměřice, Šaldova 6, detašované pracoviště

Více

Plán e-bezpečnosti na škole

Plán e-bezpečnosti na škole Tento materiál je výstupem projektu i-bezpečná škola reg. číslo: CZ.1.07/1.3.50/01.0014. Plán e-bezpečnosti na škole 2014 Obchodní akademie Pelhřimov Jirsíkova 875 Obsah 1 ÚVOD 3 2 PROSTŘEDKY ICT VE ŠKOLE

Více

Postačí z hlediska bezpečnosti ochrana heslem?

Postačí z hlediska bezpečnosti ochrana heslem? Postačí z hlediska bezpečnosti ochrana heslem?... (ne)dostatečná ochrana osobního prostoru a dat uživatelů online Jiří Palyza, NCBI palyza@saferinternet.cz http://www.saferinternet.cz http:// www.ncbi.cz

Více

Minimální preventivní program na školní rok 2014 15

Minimální preventivní program na školní rok 2014 15 Jamenská 555, Jablonné nad Orlicí 561 64 tel: 461 100 016 e-mail: skola@zs.jablonneno.cz Minimální preventivní program na školní rok 2014 15 Č.j.: 81/2014/RE Spisový znak: C4 Skartační znak: A/5 Platnost:

Více

Roční plán práce školy na školní rok 2007/2008

Roční plán práce školy na školní rok 2007/2008 Roční plán práce školy na školní rok 2007/2008 I. Hlavní úkoly školního roku 1. Organizačně zajistit práci školy, aby probíhala v souladu s platnými vzdělávacími programy pro základní vzdělávání a se ŠVP

Více

ICT PLÁN ŠKOLY Mgr. Jiří Fiala

ICT PLÁN ŠKOLY Mgr. Jiří Fiala Základní škola Valašská Polanka, okres Vsetín ICT PLÁN ŠKOLY 2017-2019 Mgr. Jiří Fiala Obsah Základní údaje o škole... 3 Stávající stav... 3 Počty osob... 3 Vybavení školy... 3 Učebny, kabinety a další

Více

ŠKOLA PRO ŽIVOT. Minimální preventivní program školní rok 2010-2011

ŠKOLA PRO ŽIVOT. Minimální preventivní program školní rok 2010-2011 Minimální preventivní program školní rok 2010-2011 Základní školy a Mateřské školy G. A.Lindnera Rožďalovice, Tyršova 278 289 34 Rožďalovice ŠKOLA PRO ŽIVOT 1. MPP vychází z pokynů MŠMT č.j. 1454/2000-51

Více

Preventivní program ve školním roce 2015 2016

Preventivní program ve školním roce 2015 2016 Preventivní program ve školním roce 2015 2016 ZŠ J. A. Komenského Chodov, Smetanova 738, okres Sokolov, příspěvková organizace Smetanova 738, 357 35 Chodov Výchovný poradce Metodik prevence Mgr. Monika

Více

Rozdíl mezi šikanou a kyberšikanou

Rozdíl mezi šikanou a kyberšikanou Jana Razakowská Rozdíl l mezi šikanou a kyberšikanou Šikana je: jakékoliv chování, jehož záměrem je opakovaně ubližovat, ohrožovat, nebo zastrašovat jiného člověka, případně skupinu lidí zahrnuje jak fyzický

Více

Základní škola Kovářov, okres Písek, 398 55 Kovářov 80 www.kovarov.cz/zs, zs.kovarov@volny.cz, 382 594 118 ICT PLÁN ZŠ KOVÁŘOV - 1 -

Základní škola Kovářov, okres Písek, 398 55 Kovářov 80 www.kovarov.cz/zs, zs.kovarov@volny.cz, 382 594 118 ICT PLÁN ZŠ KOVÁŘOV - 1 - ICT PLÁN ZŠ KOVÁŘOV 2015 2017-1 - 1. SOUČASNÝ STAV A CÍLOVÝ STAV (SRPEN 2015 SRPEN 2017) 1.1 POČET ŽÁKŮ A PEDAGOGŮ Počet Komentář Celkový počet žáků školy 155 155 předpokládaný demografický vývoj Počet

Více

Prevence a řešení šikany informace pro rodiče Mgr. Milena Valentová školní metodička prevence ZŠ Hranice, Struhlovsko CO je to šikana? Druh agrese JAKÉ jsou její projevy? nadávky, posmívání ponižování,

Více

Co se realizovalo v přecházejícím roce:

Co se realizovalo v přecházejícím roce: MATEŘSKÁ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA PRO TĚLESNĚ POSTIŢENÉ, BRNO, KOCIÁNKA 6 ICT plán školy na období od.9. 200 do 30.6. 20 (dle metodického pokynu MŠMT č.j. 30 799/2005-55) Co se realizovalo v přecházejícím

Více

Základní škola a mateřská škola, Praha 3, nám. Jiřího z Lobkovic 22/121

Základní škola a mateřská škola, Praha 3, nám. Jiřího z Lobkovic 22/121 Základní škola a mateřská škola, Praha 3, nám. Jiřího z Lobkovic 22/121 Fakultní škola Pedagogické fakulty University Karlovy telefon : 267 310 706, e-mail: skola@lobkovicovo.cz, www.lobkovicovo.cz IČ:

Více

VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY

VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY 2009/2010/2011 Vlastní hodnocení školy Toto vlastní hodnocení školy je zpracováno za období třech školních roků 2008/2009, 2009/2010 a 2010/2011. Návrh struktury vlastního hodnocení

Více

ICT PLÁN ZÁKLADNÍ ŠKOLA DAMBOŘICE 2016-2018

ICT PLÁN ZÁKLADNÍ ŠKOLA DAMBOŘICE 2016-2018 ICT PLÁN ZÁKLADNÍ ŠKOLA DAMBOŘICE 2016-2018 Identifikační údaje: Základní škola Dambořice, okres Hodonín, příspěvková organizace Dambořice 466, 696 35 IČ: 70995711 Tel. 518 631 130 / 518 631 129 Vypracoval:

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM 2015 / 2016 A. PEDAGOGOVÉ A OSTATNÍ ZAMÉSTNANCI ŠKOLY ZÁKLADNÍ ÚDAJE

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM 2015 / 2016 A. PEDAGOGOVÉ A OSTATNÍ ZAMÉSTNANCI ŠKOLY ZÁKLADNÍ ÚDAJE MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ ÚDAJE 2015 / 2016 Název a adresa všech škol a školských zařízení (dle rejstříku), pro které platí tento Minimální preventivní program (MPP) 1. ZŠ A MŠ Jubilejní 3,

Více

Obsah Programu proti šikaně

Obsah Programu proti šikaně Obsah Programu proti šikaně Charakteristika šikanování Rozpoznání šikanování Dokumenty Odpovědnost školy Odpovědnost vedení školy Odpovědnost pedagogických pracovníků školy Prevence šikany ve škole Prevence

Více

Prevence kriminality v Karlovarském kraji, rizikové lokality, priority pro rok 2014, krajský projekt prevence kriminality v roce 2014

Prevence kriminality v Karlovarském kraji, rizikové lokality, priority pro rok 2014, krajský projekt prevence kriminality v roce 2014 Prevence kriminality v Karlovarském kraji, rizikové lokality, priority pro rok 2014, krajský projekt prevence kriminality v roce 2014 IV. krajská konference prevence kriminality a rizikového chování Karlovy

Více

Příloha číslo 1 - Školní řád Základní školy, Matice školské 3, České Budějovice. Základní škola, Matice školské 3, České Budějovice.

Příloha číslo 1 - Školní řád Základní školy, Matice školské 3, České Budějovice. Základní škola, Matice školské 3, České Budějovice. Základní škola, Matice školské 3, České Budějovice Školní řád 1 Základní škola, Matice školské 3, České Budějovice ŠKOLNÍ ŘÁD Vypracovala: Mgr. Jana Rychlíková Dne ruší školní řád ze dne 1.3.2006 Schválil

Více

Cílová skupina: děti a mládež. sdělovací prostředky. učitelé. rodiče

Cílová skupina: děti a mládež. sdělovací prostředky. učitelé. rodiče Projekt ebezpečnost Cíl projektu: cestou preventivních aktivit minimalizovat vzestupný trend rizikového chování spojeného s užíváním nebezpečných komunikačních praktik při využití ICT zejména dětmi a mládeží

Více

Preventivní program školy

Preventivní program školy Preventivní program školy Školní rok: 2015/2016 1. ZÁKLADNÍ ÚDAJE O ŠKOLE Název a adresa školy, pro kterou platí tento MPP Jméno a příjmení ředitele Telefon na ředitele 267710828 Základní škola Bří Jandusů,

Více

ŠKOLNÍ ROK 2015-2016

ŠKOLNÍ ROK 2015-2016 Základní škola profesora Josefa Brože, Vlachovo Březí, okres Prachatice Komenského 356, PSČ: 384 22 IČO: 47258721 tel.: 388 320 215 MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM ZÁKLADNÍ ÚDAJE ŠKOLNÍ ROK 2015-2016 Název

Více

Minimální preventivní program

Minimální preventivní program Minimální preventivní program ZŠ Horní, Brno 2015/2016 Mgr. Martina Čuperová Školní metodik prevence 1 Úvod: MPP je určen pro žáky, rodiče, pedagogické i nepedagogické pracovníky naší školy. Cíle programu:

Více

ICT plán školy. Základní škola profesora Zdeňka Matějčka v Mostě 2014-2015. ICT koordinátor: Mgr. Anita Pohlová

ICT plán školy. Základní škola profesora Zdeňka Matějčka v Mostě 2014-2015. ICT koordinátor: Mgr. Anita Pohlová ICT plán školy 2014-2015 ICT plán školy popisuje stávající stav, cíle, kterých chce škola v oblasti ICT vybavení dosáhnout v souladu s dokumentem ICT standardy organizací zřizovaných krajským úřadem, a

Více

Základní škola a Mateřská škola, Ostrava Poruba, Ukrajinská 19, příspěvková organizace Š K O L N Í Ř Á D

Základní škola a Mateřská škola, Ostrava Poruba, Ukrajinská 19, příspěvková organizace Š K O L N Í Ř Á D Základní škola a Mateřská škola, Ostrava Poruba, Ukrajinská 19, příspěvková organizace Š K O L N Í Ř Á D Školní řád základní školy je zpracován na základě 30 zákona č.561/2004 Sb., o předškolním, základním,

Více

Jak poznáme, že dítě chodí za školu

Jak poznáme, že dítě chodí za školu Jak poznáme, že dítě chodí za školu Zpravidla je těžké rozpoznat, kdy je dítě záškoláctvím ohroženo, a začít preventivně působit. Nicméně když se na dítě zaměříme, věnujeme mu patřičnou pozornost a pravidelně

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM Základní škola Oslavany, okres Brno-venkov, Hlavní 43, 664 12 OSLAVANY MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM školní rok 2010/2011 Tento program navazuje na koncepci prevence zneuţívání návykových látek a dalších

Více

ŠKOLNÍ PROGRAM PROTI ŠIKANĚ

ŠKOLNÍ PROGRAM PROTI ŠIKANĚ ŠKOLNÍ PROGRAM PROTI ŠIKANĚ (součást školní preventivní strategie v oblasti rizikového chování) 2010/2011 Vypracovala : Mgr. Věra Kárová metodička prevence Schválila: Ing. Stanislava Bednářová ředitelka

Více

Co se realizovalo v přecházejícím roce:

Co se realizovalo v přecházejícím roce: MATEŘSKÁ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA PRO TĚLESNĚ POSTIŽENÉ, BRNO, KOCIÁNKA 6 ICT plán školy na období od 2. 9. 2013 do 27. 6. 2014 (dle metodického pokynu MŠMT č.j. 30 799/2005-551) Co se realizovalo v přecházejícím

Více

Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Chrudim

Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Chrudim Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Chrudim Projednán a schválen pracovníky školy dne 27. 8. 2015 Obsah 1. Úvod 2. Rozdělení úvazků 3. Rozvrh hodin školy 4. Plán činnosti 5. Plán kontrolní

Více

Střední zdravotnická škola a vyšší odborná škola Cheb Minimální preventivní program rizikového chování pro školní rok 2014/2015

Střední zdravotnická škola a vyšší odborná škola Cheb Minimální preventivní program rizikového chování pro školní rok 2014/2015 Střední zdravotnická škola a vyšší odborná škola Cheb Minimální preventivní program rizikového chování pro školní rok 2014/2015 Vypracovala: Mgr. Marcela Benešová 13. 9. 2014 Obsah 1 Současný stav problematiky

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM ŠKOLY

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM ŠKOLY MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM ŠKOLY Škola: ZŠ Březová, okres Sokolov, Komenského 232 Šk.r.: 2015/2016 Předkladatel: ŠMP-Mgr. Dana Kučerová Zodpovědná osoba: ředitel školy Mgr. Jiří Daneš Minimální preventivní

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ŠKOLY

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ŠKOLY VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI ŠKOLY školní rok 2006/2007 Základní škola speciální Bystré Zámecká 1 569 92 BYSTRÉ IČO: 70838267 Základní škola speciální Bystré Tato výroční zpráva byla schválena Školskou radou

Více

Bezpečná komunikace online

Bezpečná komunikace online Bezpečná komunikace online E-learning pro seniory, Lekce 2. Internet vstřícný pro seniory Národní centrum bezpečnějšího internetu 2015 Mgr. Markéta Kalousková, Mgr. Rostislav Jakoubek e-mail: seniori@saferinternet.cz

Více

ICT plán školy. Základní škola praktická. Základní škola speciální. Školní rok 2010/2011

ICT plán školy. Základní škola praktická. Základní škola speciální. Školní rok 2010/2011 Základní škola,dětský domov,školní družina a Školní jídelna,vrbno p.pradědem nám.sv.michala 17, příspěvková organizace,psč: 793 26, tel./fax 554 751 720,fax.ředitel. 554 753 162 IČO:00852619 e-mail organizace:

Více

Školní program proti šikanování

Školní program proti šikanování 15. Příloha č. 1 Školní program proti šikanování 15.1 Charakteristika šikanování Šikanování je jakékoliv chování, jehož záměrem je ublížit, ohrozit nebo zastrašovat žáka, případně skupinu žáků. Spočívá

Více

Minimální preventivní program Střední škola Academia Mercurii, s. r. o. Smiřických 740, Náchod Školní rok 2015-2016

Minimální preventivní program Střední škola Academia Mercurii, s. r. o. Smiřických 740, Náchod Školní rok 2015-2016 Minimální preventivní program Střední škola Academia Mercurii, s. r. o. Smiřických 740, Náchod Školní rok 2015-2016 1. Charakteristika školy Střední škola Academia Mercurii, s.r.o. se nachází ve městě

Více

DLOUHODOBÁ KONCEPCE ŠKOLY

DLOUHODOBÁ KONCEPCE ŠKOLY Základní škola Kojetín náměstí Míru 83 752 01 Kojetín Telefon: 581 762 036 Web: www.zskojetin.cz E-mail: skola@zsnammiru.kojetin.cz DLOUHODOBÁ KONCEPCE ŠKOLY NA OBDOBÍ DO ROKU 2018 V Kojetíně 19. 3. 2012

Více

Jak nenaletět kyberšmejdům

Jak nenaletět kyberšmejdům Jak nenaletět kyberšmejdům E-learning pro seniory, Lekce 3. Internet vstřícný pro seniory Národní centrum bezpečnějšího internetu 2015 Mgr. Markéta Kalousková e-mail: seniori@saferinternet.cz www.seniori.bezpecne-online.cz

Více

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA WALDORFSKÁ, OSTRAVA, příspěvková organizace Klicperova 504/8, 709 00 Ostrava Š K O L N Í ŘÁD

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA WALDORFSKÁ, OSTRAVA, příspěvková organizace Klicperova 504/8, 709 00 Ostrava Š K O L N Í ŘÁD STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA WALDORFSKÁ, OSTRAVA, příspěvková organizace Klicperova 504/8, 709 00 Ostrava Š K O L N Í ŘÁD Škola, kterou si její učitelé a žáci na základě své svobodné vůle zvolili, stanovuje tato

Více

NÁRODNÍ CENTRUM AKTIVITY A PROJEKTY. Nemáte problém? Možná o něm jen nevíte! BEZPEČNĚJŠÍHO INTERNETU LENKA ECKERTOVÁ

NÁRODNÍ CENTRUM AKTIVITY A PROJEKTY. Nemáte problém? Možná o něm jen nevíte! BEZPEČNĚJŠÍHO INTERNETU LENKA ECKERTOVÁ NÁRODNÍ CENTRUM BEZPEČNĚJŠÍHO INTERNETU AKTIVITY A PROJEKTY Nemáte problém? Možná o něm jen nevíte! LENKA ECKERTOVÁ NÁRODNÍ CENTRUM BEZPEČNĚJŠÍHO INTERNETU Aktivity: ČLEN NADNÁRODNÍ SKUPINY INSAFE Realizuje

Více

Základní škola Kosmonosy Podzámecká 1, okres Mladá Boleslav

Základní škola Kosmonosy Podzámecká 1, okres Mladá Boleslav Základní škola Kosmonosy Podzámecká 1, okres Mladá Boleslav sekretariát tel.: 778 022 279 ředitelství tel.: 778 002 243 skolakosmonosy@seznam.cz www.zskosmonosy.cz Rámcový plán úkolů Školní rok 2014/2015

Více

Z á k l a d n í š k o l a V s e t í n, T r á v n í k y 1 2 1 7

Z á k l a d n í š k o l a V s e t í n, T r á v n í k y 1 2 1 7 Z á k l a d n í š k o l a V s e t í n, T r á v n í k y 1 2 1 7 Vsetín 2004 Základní škola Vsetín, Trávníky 1217 Matouše Václavka 1217 755 01 VSETÍN K o n t a k t y n a š k o l u Telefony (pevná linka):

Více

Základní škola Kovářov, okres Písek, Kovářov ICT PLÁN ZŠ KOVÁŘOV - 1 -

Základní škola Kovářov, okres Písek, Kovářov ICT PLÁN ZŠ KOVÁŘOV - 1 - ICT PLÁN ZŠ KOVÁŘOV 2018 2020-1 - 1. SOUČASNÝ STAV A CÍLOVÝ STAV (SRPEN 2018 SRPEN 2020) 1.1 POČET ŽÁKŮ A PEDAGOGŮ Počet Komentář Celkový počet žáků školy 148 150 předpokládaný demografický vývoj Počet

Více

KRIZOVÝ PLÁN. Krizový tým:

KRIZOVÝ PLÁN. Krizový tým: Základní škola a Mateřská škola Dražice, okres Tábor KRIZOVÝ PLÁN Tento krizový plán shrnuje postupy při řešení vybraných krizových situací, které mohou ve škole nastat. Krizový tým: Mgr. Marcela Vosátková

Více

Minimální preventivní program

Minimální preventivní program Střední zdravotnická škola Brno, Jaselská, příspěvková organizace Jaselská 7/9, 602 00 Brno Minimální preventivní program Školní rok 2015/2016 Ředitelka školy: PhDr. Jarmila Kelnarová, PhD. Zástupce ředitelky

Více

Zpráva o činnosti v oblasti primární prevence ve školním roce 2014 / 2015

Zpráva o činnosti v oblasti primární prevence ve školním roce 2014 / 2015 Základní škola Ústí nad Labem, příspěvková organizace, Mírová 2734 / 4, 400 11, Ústí n. L. Zpráva o činnosti v oblasti primární prevence ve školním roce 2014 / 2015 Mgr. Martin Nosek Metodik primární prevence

Více

Národní centrum bezpečnějšího internetu Zpráva o činnosti v roce 2012

Národní centrum bezpečnějšího internetu Zpráva o činnosti v roce 2012 Národní centrum bezpečnějšího internetu Zpráva o činnosti v roce 2012 ÚVOD Jiří Palyza výkonný ředitel Rok 2012 byl z hlediska aktivit a dalšího rozvoje Národního centra bezpečnějšího internetu (NCBI)

Více

Školní řád. Č.j.: 56/2012/RE Spisový znak: A 10

Školní řád. Č.j.: 56/2012/RE Spisový znak: A 10 Základní škola Jablonné nad Orlicí Jamenská 555, Jablonné nad Orlicí 561 64 tel: 461 100 016 e-mail: skola@zs.jablonneno.cz Školní řád Č.j.: 56/2012/RE Spisový znak: A 10 Skartační znak: A/5 Platnost:

Více

Změňte styly nadpisů takto: Nadpis úvodní styl: Nadpis1 Nadpisy kurzivou Nadpis2 Podtržené nadpisy Nadpis3. Do dokumentu vložte č. stránek.

Změňte styly nadpisů takto: Nadpis úvodní styl: Nadpis1 Nadpisy kurzivou Nadpis2 Podtržené nadpisy Nadpis3. Do dokumentu vložte č. stránek. Předmět: INFORMATIKA roč.: 9 č.šab.: 2 téma: Textový editor WORD Vzdělávací materiál: prac. list Oblast:Informatika - Vytvoření stylu odstavců, vložení obsahu Změňte styly nadpisů takto: Nadpis úvodní

Více

ICT PLÁN ZÁKLADNÍ A MATEŘSKÉ ŠKOLY OLBRAMICE. PRO ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 a 2015/2016

ICT PLÁN ZÁKLADNÍ A MATEŘSKÉ ŠKOLY OLBRAMICE. PRO ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 a 2015/2016 ICT PLÁN ZÁKLADNÍ A MATEŘSKÉ ŠKOLY OLBRAMICE PRO ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 a 2015/2016 ICT plán školy popisuje stávající stav z hlediska vybavení školy informačními technologiemi a dostupností jejich využití

Více

Česká školní inspekce Pardubický inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIE-624/12-E. Základní škola a mateřská škola Zálší, okres Ústí nad Orlicí

Česká školní inspekce Pardubický inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIE-624/12-E. Základní škola a mateřská škola Zálší, okres Ústí nad Orlicí Česká školní inspekce Pardubický inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Čj. ČŠIE-624/12-E Název právnické osoby vykonávající činnost školy a školského zařízení: Sídlo: Základní škola a mateřská škola Zálší, okres

Více

Plán ICT. Školní rok 2014/2015. ZŠ a MŠ Řečany nad Labem

Plán ICT. Školní rok 2014/2015. ZŠ a MŠ Řečany nad Labem Plán ICT Školní rok 2014/2015 ZŠ a MŠ Řečany nad Labem 1 Údaje o škole Kritérium ICT standard Stávající stav Vyhovuje stávající stav ICT standardu žáků ve škole - 205 - z toho 1. stupeň - 125 - z toho

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM NA ŠKOLNÍ ROK 2015-2016

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM NA ŠKOLNÍ ROK 2015-2016 MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM NA ŠKOLNÍ ROK 2015-2016 Tento program je součástí plánu práce školy pro školní rok 2015/2016, je vypracovaný v souladu se zákonem č. 561/2004 Sb. (školský zákon). Úkoly programu

Více

na období od do (dle metodického pokynu MŠMT č.j / )

na období od do (dle metodického pokynu MŠMT č.j / ) ICT plán školy na období od 1. 9. 2016 do 30. 6. 2017 (dle metodického pokynu MŠMT č.j. 30 799/2005-551) Co se realizovalo v přecházejícím roce: Uspořádání a propojení kabeláží u počítačových stolů ve

Více

Česká školní inspekce Liberecký inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Č. j. ČŠIL-772/10-L. organizace. ředitelem Mgr. Bc. Jiřím Dvořákem

Česká školní inspekce Liberecký inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Č. j. ČŠIL-772/10-L. organizace. ředitelem Mgr. Bc. Jiřím Dvořákem Česká školní inspekce Liberecký inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Název kontrolované osoby: Základní škola, Liberec, Lesní 575/12, příspěvková organizace Sídlo: Lesní 575/12 460 01 Liberec 1 IČO: 46 744 924

Více

Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIS -91/12 -S. Gymnázium Zikmunda Wintra, Rakovník nám. J.

Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIS -91/12 -S. Gymnázium Zikmunda Wintra, Rakovník nám. J. Česká školní inspekce Středočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Čj. ČŠIS -91/12 -S Název právnické osoby vykonávající činnost školy: Gymnázium Zikmunda Wintra, Rakovník nám. J. Žižky 186 Sídlo: nám. J.

Více

VÝCHOVNĚ - VZDĚLÁVACÍ PROCES QS 75-02

VÝCHOVNĚ - VZDĚLÁVACÍ PROCES QS 75-02 Příloha č. 6 Střední odborné učiliště a střední odborná škola, SČMSD, Znojmo, s.r.o. List číslo: 1 / 24 Druh dokumentu: SMĚRNICE Vydání: 1 Identifikační označení: QS 75-02 Výtisk číslo: 1 VÝCHOVNĚ - VZDĚLÁVACÍ

Více

ICT plán školy. Stávající stav. 1. Celkový počet žáků denního studia: 316 1.stupeň: 165 2.stupeň: 151

ICT plán školy. Stávající stav. 1. Celkový počet žáků denního studia: 316 1.stupeň: 165 2.stupeň: 151 Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Dolní Bousov IČO: 71009914 326 396 388 294 04 Dolní Bousov, Školní 74 e-mail: zs@dolnibousov.cz www.dolnibousov.cz/zs ICT plán školy Stávající stav 1. Celkový

Více

PREVENTIVNÍ PROGRAM ŠKOLNÍ ROK 2015/2016

PREVENTIVNÍ PROGRAM ŠKOLNÍ ROK 2015/2016 PREVENTIVNÍ PROGRAM ŠKOLNÍ ROK 2015/2016 Základní údaje: Název a adresa školy pro kterou platí tento MPP Základní škola praktická, Bílina, Kmochova 205/10, příspěvková organizace Jméno a příjmení ředitelky

Více

Program minimální prevence rizikového chování

Program minimální prevence rizikového chování Gymnázium Jana Blahoslava a Střední pedagogická škola, Přerov, Denisova 3 PSČ 751 52, tel.: +420 581 291 203, fax: +420 581 291 204 www.gjb-spgs.cz; e-mail: info@gjb-spgs.cz Ředitelka školy: Mgr. Romana

Více

VNITŘNÍ POKYN Č. 3/2004 PROVOZNÍ ŘÁD POČÍTAČOVÉ SÍTĚ

VNITŘNÍ POKYN Č. 3/2004 PROVOZNÍ ŘÁD POČÍTAČOVÉ SÍTĚ MĚSTSKÝ ÚŘAD Masarykovo nám. 189, 766 01 Valašské Klobouky VALAŠSKÉ KLOBOUKY VNITŘNÍ POKYN Č. 3/2004 PROVOZNÍ ŘÁD POČÍTAČOVÉ SÍTĚ 1. ÚČEL Směrnice Provozní řád počítačové sítě stanovuje pravidla pro užívání

Více

proškolených na úrovni P: 12 (úvodní modul 12, první modul 4, druhý modul 1)

proškolených na úrovni P: 12 (úvodní modul 12, první modul 4, druhý modul 1) Stávající stav: Celkový počet žáků: 384 (k 1.12.2013) 1. stupeň: 234 2. stupeň: 150 Celkový počet pedagogických pracovníků: 34 proškolených na úrovni Z: 30 proškolených na úrovni P: 12 (úvodní modul 12,

Více

Základní škola Kovářov, okres Písek, 398 55 Kovářov 80 www.kovarov.cz/zs, zs.kovarov@volny.cz, 382 594 118 ICT PLÁN ZŠ KOVÁŘOV - 1 -

Základní škola Kovářov, okres Písek, 398 55 Kovářov 80 www.kovarov.cz/zs, zs.kovarov@volny.cz, 382 594 118 ICT PLÁN ZŠ KOVÁŘOV - 1 - ICT PLÁN ZŠ KOVÁŘOV 2013 2015-1 - 1. SOUČASNÝ STAV A CÍLOVÝ STAV (ZÁŘÍ 2013 ČERVEN 2015) 1.1 POČET ŽÁKŮ A PEDAGOGŮ Počet Komentář Celkový počet žáků školy 160 160 předpokládaný demografický vývoj Počet

Více

Minimální preventivní program školní rok 2015/2016

Minimální preventivní program školní rok 2015/2016 Minimální preventivní program školní rok 2015/2016 Obsah 1. Základní údaje o škole.......3 2. Základní pojmy...... 4 3. Systém organizace a řízení primární prevence rizikového chování u žáků... 6 3.1.

Více

ZŠ ANTONÍNA SOCHORA DUCHCOV příspěvková organizace se sídlem v Duchcově, Teplická 13 Část 2: ŠKOLNÍ ŘÁD

ZŠ ANTONÍNA SOCHORA DUCHCOV příspěvková organizace se sídlem v Duchcově, Teplická 13 Část 2: ŠKOLNÍ ŘÁD ZŠ ANTONÍNA SOCHORA DUCHCOV příspěvková organizace se sídlem v Duchcově, Teplická 13 Část 2: ŠKOLNÍ ŘÁD Č.j.: 2/2015 Vypracoval: Schválil: Pedagogická rada projednala dne: 18. 11. 2015 Směrnice nabývá

Více