04. Vlhkost staveb. Předmět: Technologie rekonstrukcí historických objektů

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "04. Vlhkost staveb. Předmět: Technologie rekonstrukcí historických objektů"

Transkript

1 Předmět: Technologie rekonstrukcí historických objektů 04. Vlhkost staveb doc. Ing. Pavel Svoboda, CSc. Fakulty stavební ČVUT v Praze 2011

2 Členění přednášky : Cesty vody a vlhkosti v objektu Technologické postupy řešení odvhlčení objektů Sanační metody Orientační ceny Závěr

3 Lidský faktor!

4 Zdroje a transportní cesty vody voda srážkov ková déšť a sníh h (hnaná větrem, odstřikuj ikující,, povrchová); voda vzlínaj nající (kapilárn rní); difúze vodní páry a voda kondenzovaná (rosný bod); voda s hydrostatickým tlakem (vliv hromadění většího množstv ství vody u základů); hygroskopicita stavebního materiálu (zvýšen ení jímavosti vody ve zdivu vliv solí); vadné instalace TZB; další příčiny vlhnutí zdiva (špatný( technický stav objektu, stínění vegetace, nesprávn vné stavební zásahy do objektu apod).

5 Projektová chyba

6 Realizace

7 Prevence stavebního objektu proti vlhkosti Pravidelná údržba a drobné opravy objektu : čištění ucpaných dešťových žlabů, svodů a drenáží, oprava porušené střešní krytiny a oplechování, správný sklon okapních chodníčků, terénu a chodníků, oprava či výměna vadných instalací TZB, odstranění vegetace, pravidelné větrání suterénních prostor apod.

8 Negativa působení vlhkosti na zdraví, vlastnosti stavebních hmot a energetickou bilanci vliv na zdraví osob pobývajících ve vlhkém prostředí; zhoršení tepelně izolačních vlastností zdiva; tvorba plísní a řas vhodné prostředí pro život a reprodukci mikroorganismů (bakterie); zhoršení dalších fyzikálních vlastností zdiva (ztráta pevnosti v tlaku, zvýšení objemové hmotnosti, snížení akustických vlastností materiálů, apod.); transport solí do zdiva salinitní výkvěty a mapy na povrchu zdí; postupná destrukce zdiva a dřevěných prvků - estetické a funkční hledisko.

9 Poruchy zdiva způsobené vlhkostí 1 2 Vzlínající kapilární voda. První fáze 3 vlhké mapy a salinita omítky. 4 Vzlínající kapilární voda. Druhá fáze destrukce omítky a zdiva. Salinita zdiva přítomnost solí s hygroskopickými vlastnostmi. Keramický obklad vystoupání vlhkosti nad tuto neprodyšnou vrstvu.

10 Poruchy zdiva způsoben sobené vlhkostí Porušená omítka důsledkem působení dlouhodobé vlhkosti s hydrostatickým tlakem. Nefunkční napojení děšťového svodu - tvorba vlhkých a solných map na poměrně nové omítce má za následek její destrukci. Na kamenném soklu je znatelná tvorba mechu, který pískovcové bloky rozrušuje.

11 Poruchy zdiva způsoben sobené vlhkostí Díky permanentnímu mu stínění vegetací a nevhodné neprodyšné cementové omítce došlo k destrukci omítky i zdiva stěny. Znatelné salinitní mapy (A),( pokrytí nejvlhčích částí omítky řasami a mechem (B)) a prorůst stání vegetací (C)) urychluje degradaci této t to stěny obytného objektu. Obvodová zeď podporovaná zdí opěrnou - v důsledku trvalého působení srážkové vody hnané větrem (severní strana) je znatelné vytvoření vlhkých map a počínající degradace zdiva zejména v místě ukončení opěrné zdi (zdivo není chráněno přesahem střechy). Zde je navíc umocněno působení srážkové vody tím, že opěrná zeď vystupuje šikmo do prostoru.

12 Technologické způsoby sanace vlhkého ho zdiva Metody doplňkov kové - Hydroizolační nátěry omítky a tmely; - Sanační omítky; - Odsolení zdiva; - Barevné povlaky fasád; - Sanační úprava režných a kamenných povrchů. Metody nepřímé - Drenáže; e; - Snížen ení hladiny podzemní vody (jímky, vrty); - Difúzn zní dlažby; - Vyspádov dování terénu kolem obvodového zdiva; - Vybudování okapových chodníčků nebo jiný systém. Nepřímých metod, které pozitivně ovlivňuj ují sanaci vlhkého ho zdiva je celá řada. Vždy V však v záleží na konkrétn tním m objektu a příčinp inách, které způsobuj sobují vlhnutí zdiva a konstrukcí.

13 Základní a podrobný průzkum vlhnutí zdiva stavebního objektu základní průzkum stanovení zdrojů a transportních cest pronikání vody do objektu (nedestruktivní metody); podrobný průzkum laboratorní měření (odběr vzorků vlhkost, salinita, ph); inženýrsko-geologický a hydrologický průzkum kopané sondy, studium stávající dokumentace a podkladů, průzkum okolí objektu a přilehlého území; stavebně historický průzkum existence přístaveb, nástaveb, změny užívání; stavebně technický průzkum druh a složení kcí, technický stav zdiva, existence hydroizolací, statické poměry konstrukcí, apod.

14 Volba - rozhodnutí! Volbu sanačního opatřen ení ovlivní STAVEBNĚ - TECHNICKÝ průzkum objektu a jeho OKOLÍ

15 Komplexnířešení sanace vlhkého objektu:

16 Technologické způsoby sanace vlhkého zdiva (1): Metody založen ené na proudění vzduchu Knappenovy kanálky, povrchové odvětrac trací kanálky, vzduchová dutina, předezdívka,, difúzn zní lišty a odvětr trávané sokly. Vložen ení utěsňovac ovací vrstvy stavební metody Dodatečná horizontáln lní izolace vložen ením m hydroizolační vrstvy: - do probouraných otvorů; - do proříznut znuté ložné spáry (kotoučov ová, řetězová a lanová pila); - zarážen ením m desek z nerezového vlnitého plechu do spár zdiva.

17 Technologické způsoby sanace vlhkého zdiva (2): Dodatečná vertikáln lní izolace zdiva Při i vnější ším m nebo vnitřním m lícil Chemická injektáž zdiva Tlaková a beztlaková injektáž roztokem chemické látky Metody elektrofyzikáln lní - pasivní a aktivní elektroosmóza; - galvanoosmóza za; - mikrovlnné vysušov ování a magnetokineze.

18 Technologické způsoby sanace vlhkého zdiva (3): Metody doplňkov kové (sanační omítky a nátěry, n odsolení zdiva, úpravy zdiva) Metody nepřímé (drenáže, e, jímky j a vrty, difúzn zní dlažby, vyspádov dování terénu)

19 Co to je sanace vlhkého zdiva? Sanace vlhkého zdiva je správná volba jednotlivých metod a operací navzájem na sebe navazujících. Realizace má odstranit příčinu a zajistit postupně intenzívní vysoušení zdiva. Výsledkem sanace bude konstrukce zbavená vlhkostních map, plísní a degradace stavebního materiálu.

20 Problematika sanací je velmi složitá je nutné upozornit na možnost: neodbornými zásahy do stavebních konstrukcí nebo použitím nevhodných metod či materiálů se může stávající stav konstrukcí zhoršit, případně se vlhkost může objevit i v místech dříve suchých.

21 přítomnost solí dešťová voda vzlínající voda kondenzace vodních par výkyvy teplot výkyvy vlhkostí vzduchu Důvod narušení zdiva : Vlivy a následky: nedostatečná nebo zcela chybějící hydroizolace; vyskytují závady povrchových úprav = omítek, na kterých se objevují výkvěty nebo dochází k jejich úplnému odpadávání. Tento proces má na svědomí působnost i několika vlivů současně.

22 Proces narušení zdiva : Soli se v důsledku působení vlhkosti ve zdivu rozpouští, dochází k následné krystalizaci na povrchu konstrukce. Vzniklé krystalky působí destrukčně na povrch omítky, kde vznikají výkvěty. Výkvěty pak opětovně natahují vlhkost a za spoluúčasti působení rozdílů teplot vzniká v omítce tlak, jehož důsledkem je odlupování vrchní vrstvy, ale i postupná destrukce konstrukce staveb. Sanaci pomocí omítek není možné považovat za všemohoucí řešení. Sanační omítkové systémy nejsou vhodné pro průsakové a tlakové vody. Vhodné je využít posouzení sanačního specialisty.

23 Návrh systému : Před samotným nanesením omítkového sanačního systému a zejména při vyšší vlhkosti (cca nad 15 %) je nutné použít úpravu horizontálních a vertikálních izolací (minimálně použití drenáže ve štěrkopískovém zásypu) současně zabránit pokračujícím vlivům přístupu vlhkosti (zejména vzlínající spodní voda). Až následně je účelné využít i omítkový sanační systém, který dopomůže k úplnému odstranění závad.

24

25

26

27 Upozornění a doporučení : Sutiny je nutné co nejdříve odvážet a nepoužívat je na zásypy! Nevhodné je kotvení elektroinstalace apod. pomocí sádrových materiálů. Pokud omítkový sanační systém použijeme ve vnitřních prostorách, je nutné zamezit zvýšení relativní vlhkosti (zabezpečit odvětrání prostoru).

28 INJEKTÁŽ CHEMICKÁ INFŮZNÍ CLONA

29 INJEKTÁŽ CHEMICKÁ INFŮZNÍ CLONA : Injektáží pro sanaci vlhkého zdiva vytvoříme dodatečně horizontální izolaci proti vzlínající vhkosti. Hydroizolační vrstva se u této metody vytvoří tím, že se do zavlhlého zdiva napustí látka, která proniká do pórů, kapilár i trhlin. Prosycená zóna zdiva brání vzlínající vodě a plní funkci dodatečné hydroizolace.

30 INJEKTÁŽ CHEMICKÁ INFŮZNÍ CLONA : Chemické injektáže se používají k ošetření: zdiva cihelného, kamenného smíšeného, kde zároveň dochází ke zvýšení vaznosti stavebních konstrukcí.

31 INJEKTÁŽ CHEMICKÁ INFŮZNÍ CLONA : Technologický postup (1): do zdiva se navrtají otvory v jedné řadě; o sklonu při netlakové injektáži; v případě tlakové injektáže se vrt může provádět i vodorovně rozteč a uspořádání vrtů budou voleny tak, aby byla zachována statická stabilita zdiva a došlo k prolnutí chemického materiálu; hloubka vrtů se volí v tl. stěny zmenšené o 50 mm.

32 INJEKTÁŽ CHEMICKÁ INFŮZNÍ CLONA : Zdivo bez izolace Vytvoření clony ve zdivu

33 Chemická injektáž zdiva Tlaková a beztlaková injektáž roztokem chemické látky. Beztlaková injektáž Při této metodě se injektážní roztok vpravuje do vlhkého zdiva pomocí gravitační síly případně sorpčními silami ve zdivu. Vrty umístěné nejlépe ve dvou řadách nad sebou ve vzdálenosti mm od sebe je následně vpravována injektážní směs. Tlaková injektáž Provádí se do horizontálních vrtů o průměru 10 až 12 mm ve vzdálenosti mm od sebe. Do vrtů se osadí injektážní ventily. Tlakovým injektážním čerpadlem se polyuretanové a epoxidové pryskyřice nebo silikonové mikroemulze vhánějí pod tlakem (kolem 250 barů) do zdiva.

34 INJEKTÁŽ CHEMICKÁ INFŮZNÍ CLONA : Technologický postup (2): odstup vrtů je závislý na nasákavosti stavebních materiálů; stanoví se od středu vrtu a neměl by překročit 150 mm; vyvrtané otvory se vyčistí vzduchem a pomocí čerpadla se aplikuje chemický roztok; po ukončení infuze se otvory vyplní nebo jen uzavřou maltou podle statických podmínek stavby. Technologie provádění se řídí předpisem WTA Injektáž zdiva proti kapilární vlhkosti

35 Výhody: INJEKTÁŽ CHEMICKÁ INFŮZNÍ CLONA : Účinná metoda zamezení vzlínající vodě do konstrukce Snadná aplikace i ve tvarově komplikovaných místech, variabilita použití Hygienická nezávadnost, neškodí životnímu prostředí Časově nenáročná metoda s možností výběru přístupu k injektovaným konstrukcím Eliminuje rizika statických vad izolovaných konstrukcí, nedochází k trhlinám nebo sedání konstrukcí jako u jiných metod

36 INJEKTÁŽ CHEMICKÁ INFŮZNÍ CLONA : Injektážní látka : se dodává jako koncentrát, který se před aplikací ředí pitnou vodou. Neobsahuje rozpouštědla ani škodlivé výkvětotvorné látky. Látka se napouští do vrtů připravených elektrickými vrtačkami za atmosférického tlaku z odměrných nádob nebo tlakovou injektáží pomocí speciálních čerpadel. Při injektáži za atmosférického tlaku se provádějí vrty o průměru mm. Doba vsakování látky činí u injektáže za atmosférického tlaku max. 12 hodin.

37 INJEKTÁŽ CHEMICKÁ INFŮZNÍ CLONA : Tlaková injektáž (1): Použití tlakové injektáže podstatně zkracuje dobu provádění. Při tlakové injektáži se používá vrtů o průměru mm. Sklon vrtů činí obvykle 5-30 (vrty by měly zastihnout dvě ložné spáry zdiva). Vrty se provedou do hloubky cca 50 mm od protějšího líce zdi, jejich rozteče by měly činit cca mm.

38 INJEKTÁŽ CHEMICKÁ INFŮZNÍ CLONA : Tlaková injektáž (2): Osazení vrtů musí být zvoleno tak, aby spodní ústí vrtů zasahovalo navazující hydroizolaci. Různé výškové úrovně dodatečných hydroizolací se projevují svislými řadami vrtů. Před injektáží je nutné vrty vyčistit od prachu vzniklého při vrtání, po injektáži vyplnit nesmršťovací cementovou maltou. Předpokládaná životnost systému: let

39 INJEKTÁŽ CHEMICKÁ INFŮZNÍ CLONA : V praxi se poměrně často střetáváme s poruchami betonových, železobetonových a zděných konstrukcí. Mezi nejčastější poruchy patří trhliny a kaverny uvnitř konstrukcí. Velmi účinná metoda sanace těchto poruch: "vyplnění" médiem s výrazně lepšími fyzikálními vlastnostmi jako původní konstrukce.

40 INJEKTÁŽ CHEMICKÁ INFŮZNÍ CLONA : Injektáž stavebních kcí pomocí pryskyřičných hmot : Statické poruchy způsobené dynamickými rázy mají za následek vznik trhlin v konstrukcích. Jako jedna z metod odstranění těchto poruch je "scelení - vyplnění" trhlin mikroinjektáží. Materiálem, který dokonale přilne k podkladu, a který se vyznačuje vysokou pevností. Injektážní pryskyřice jsou materiály speciálně navrženy pro injektování stavebních konstrukcí tak, aby trvale utěsnily a přilnuly k podkladům.

41 INJEKTÁŽ CHEMICKÁ INFŮZNÍ CLONA : Injektáž stavebních kcí pomocí pryskyřičných hmot Pryskyřice jsou vysoce účinné materiály, které skvěle přilnou k betonu, cihlám, kameni atd., a proto trvale utěsní a strukturálně přilne k těmto podkladům.

42 INJEKTÁŽ CHEMICKÁ INFŮZNÍ CLONA : Injektáž stavebních kcí pomocí pryskyřičných hmot Jedná se o polyesterové, nebo epoxidové pryskyřice, které se do konstrukce aplikují přes vrtané, nebo lepené ventily za pomoci tlakového čerpadla s plynulou regulací výstupního tlaku. V případě vodorovných ploch je možné aplikovat speciální nízkoviskózní pryskyřice tzv. "gravitační" metodou - tj. vylitím materiálu přímo do trhliny.

43 INJEKTÁŽ CHEMICKÁ INFŮZNÍ CLONA : Při zvlášť úzkých trhlinách se ventily doplní o injektážní balónky, které udrží přiměřený tlak na tak dlouhou dobu, až je trhlina dokonale prolitá. Vzdálenost ventilů je mm a určuje se podle šíře trhliny. Injektovat se začne z nejnižšího místa trhliny. Po objevení injektážního média ve ventilu vedle momentálně injektovaného místa pokračujeme s injektáží v tomto ventilu.

44 INJEKTÁŽ CHEMICKÁ INFŮZNÍ CLONA : Postupně se trhlina injektuje od nejspodnějšího místa po nejvrchnější, přičemž následující ventil slouží jako odvzdušňovací ventil. Po provedení injektáže budou ventily odstraněny, spára očištěna od tmelicího materiálu a otvory po ventilech budou zamazány rychlovazným cementem.

45 INJEKTÁŽ CHEMICKÁ INFŮZNÍ CLONA : Injektáž stavebních kcí pomocí polyuretanových hmot Průsaky vody nebo jiných agresivních médií do konstrukce. Jedna z nejúčinnější metod je tlaková mikroinjektáž. Je to metoda při které se přes speciální ventily aplikuje za pomoci tlakového čerpadla těsnící materiál do prostupových cest mezi zdrojem průsaku a výronem na konstrukci. Jako těsnící materiál používaný na trvalé utěsnění průsaků jsou používané polyuretanové hmoty.

46 INJEKTÁŽ CHEMICKÁ INFŮZNÍ CLONA : Injektáž stavebních kcí pomocí polyuretanových hmot Výhodou těchto materiálů: trvalá pružnost, zvětšování objemu při reakci s vodou nízká viskozita umožňující dokonalé vyplnění i úzkých trhlin.

47 INJEKTÁŽ CHEMICKÁ INFŮZNÍ CLONA : Injektáž stavebních kcí pomocí polyuretanových hmot V místě vlhkosti a průsaků budou provedeny injektážní vrty prof. 14 mm pod úhlem cca 50. Vzájemná vzdálenost bude 250 mm. Délka vrtů v konstrukci bude taková aby bylo min. zvrtáno 1/2 zdiva. Trhlina a vrty budou pročištěny tlakovým vzduchem. Následně se do injektážních vrtů osadí a dotáhnou ventily.

48 INJEKTÁŽ CHEMICKÁ INFŮZNÍ CLONA : Injektáž stavebních kcí pomocí polyuretanových hmot Injektážní práce tohoto druhu se provádí tlakem do 100 barů. V případě silných výronů je možno použít polyuretan se zrychlenou reakcí a s velkým poměrem nabývání, který slouží k dočasnému zastavení silných průsaků. Po provedení injektáže budou ventily odstraněny, spára očištěna od tmelicího materiálu a otvory po ventilech budou zamazány rychlovazným cementem.

49 INJEKTÁŽ CHEMICKÁ INFŮZNÍ CLONA : Injektáž stavebních kcí pomocí cementových směsí Mezi nejčastější závady které se vyskytují na stavbách jsou poruchy vzniklé špatnou technologií betonáže: vznik tzv. "hnízd", trhlin vzniklých rychlou hydratací čerstvého betonu, a statických trhlin v cihelném zdivu.

50 INJEKTÁŽ CHEMICKÁ INFŮZNÍ CLONA : Injektáž stavebních kcí pomocí cementových směsí Tyto poruchy se odstraní nízkotlakou injektáží cementovými suspenzemi. Trhliny nebo kaverny se před samotnou injektáží pročistí stlačeným vzduchem a přetmelí rychlovazným cementem. Ventily se navrtají střídavě v roztečích cca mm tak, aby přetínali trhlinu ve 2/3 hloubce.

51 INJEKTÁŽ CHEMICKÁ INFŮZNÍ CLONA : Injektáž stavebních kcí pomocí cementových směsí Trhlina se před vlastním vyplněním propláchne vodou a postupně se vyplňuje od nejspodnějšího ventilu až po nejvrchnější, přičemž každý další ventil slouží jako odvzdušňovací ventil. Po provedení injektáže budou ventily odstraněny, spára očištěna od tmelicího materiálu a otvory po ventilech budou zamazány rychlovazným cementem. Cementovou injektážní směs můžeme použít na plošnou injektáž zdiva a trhlin.

52 INJEKTÁŽ CHEMICKÁ INFŮZNÍ CLONA : Chemická tlaková injektáž pro sanaci vlhkého zdiva vytvoří dodatečně horizontální izolaci proti vzlínající vlhkosti. Tlakovou injektáž provádíme v cihelném, smíšeném i kamenném zdivu. Vyvrtání otvorů o průměru mm provedeme v osových vzdálenostech po 8-i cm. Hloubka vrtu odpovídá šířce zdiva mínus 5 cm. Vyvrtání provádíme vodorovně nebo v mírném sklonu dolů. Před osazením ventilů vrty pročistíme kartáčkem od hrubých nečistot.

53 INJEKTÁŽ CHEMICKÁ INFŮZNÍ CLONA : Chemická tlaková injektáž Jemný prach vyfoukáme stlačeným vzduchem. Osazení ventilů provedeme mechanicky naklepnutím na předvrtaný otvor. Volné ventily utěsníme rychlovazným cementem. Materiál vpravujeme do zdiva pomocí čerpadla.

54 INJEKTÁŽ CHEMICKÁ INFŮZNÍ CLONA : Chemická tlaková injektáž Spotřeba je každý den zaznamenávána do stavebního denníku a musí se shodovat s půdorysným průřezem izolovaného zdiva. U nároží a zdiva širšího než 80 cm provádíme injektáž z obou stran. Po k demontáži zabudovaných ventilů vrty následně vyplníme rychlovazným cementem nebo cementovou směsí.

55 HYDROIZOLACE NEREZOVÝMI CHROM- NIKLOCELOVÝMI PLECHY

56 Vložen ení utěsňovac ovací vrstvy stavební metody Dodatečná horizontální izolace vložením hydroizolační vrstvy: do - probouraných otvorů

57 HYDROIZOLACE NEREZOVÝMI CHROM- NIKLOCELOVÝMI PLECHY : Je to zatím nejjistější způsob, jak stavební objekt ochránit, resp. zbavit zemní vlhkosti. Zvlněné desky, které mají po celé délce z obou stran podélné ohyby, jimiž se spojují vzájemně k sobě. K výrobě desek se používá materiál od firmy Krupp Stahl AG (SRN) č , který obsahuje přes 18 % chromu a přes 8 % niklu s pevností N/mm2. Pevnost materiálu = cca Mpa Síla plechu = 1,5 mm Amplituda vlnění plechů = 5 mm Šířka plechů = 310, 375 mm Délka plechů = mm Tento materiál odpovídá oceli dle ČSN

58 HYDROIZOLACE NEREZOVÝMI CHROM- NIKLOCELOVÝMI PLECHY : Zarážen ení desek do vodorovné spáry zdiva

59 HYDROIZOLACE NEREZOVÝMI CHROM- NIKLOCELOVÝMI PLECHY : Postup provádění izolace a účinek na zdivo: Vlnité izolační desky z nerezavějící chrom-niklo oceli jsou strojně zaráženy do zdiva, aniž by předem docházelo k otevření zdiva. Tento faktor je velmi důležitý, neboť odpadá (jak je tomu u klasického podřezání) riziko statického porušení objektu. Jednotlivé desky na sebe navazují zámky a vytvářejí takto kapilárně nepropustnou nerezavějící uzávěru proti zemní vlhkosti.

60 HYDROIZOLACE NEREZOVÝMI CHROM- NIKLOCELOVÝMI PLECHY : Horizontální posun zdiva ve směru úderů (rázů) není možný, neboť se musí brát ohled na setrvačnost hmoty zdiva a krátkodobost trvání úderů (cca úderů/minutu). K sedání zdiva nemůže dojít! Odsazení zdiva (tvorba trhlin vzniklých sedáním) ve vertikálním směru není možné, neboť při pronikání desek se malta ve spáře o cca 10-20% zhutňuje.

61 HYDROIZOLACE NEREZOVÝMI CHROM- NIKLOCELOVÝMI PLECHY : K poškození nebo rozbití zdiva zpravidla dochází pouze v případech, kdy cihly přes sílu zdiva neleží v jedné rovině. Desky při průběžné spáře lehce pronikají zdivem. Velmi tvrdá malta, úzká spára, tlaky ve zdivu nejsou problémem.

62 HYDROIZOLACE NEREZOVÝMI CHROM- NIKLOCELOVÝMI PLECHY : Užití systému zarážených plechů: Možno aplikovat u všech budov s průběžnou spárou ve zdivu. U objektů se zdivem smíšeným (cihla - kámen) je nutno rozlišit dle konkrétního objektu. Užití metody není omezeno pouze na zdivo cihelné. Lze provádět i zdivo kamenné, nutné je však daný objekt posoudit.

63 Přípravné práce (1): HYDROIZOLACE NEREZOVÝMI CHROM- NIKLOCELOVÝMI PLECHY : Před započetím prací je nutné v součinnosti s objednatelem lokalizovat technologické rozvody ve zdivu (elektro, plyn, vodovod, kanalizace atd.), aby nedošlo k jejich poškození. Ložnou spáru zdiva, která je určena pro aplikaci nerezových izolačních desek, je třeba osekat pro snadnější vedení plechů alespoň z jedné strany.

64 Přípravné práce (2): HYDROIZOLACE NEREZOVÝMI CHROM- NIKLOCELOVÝMI PLECHY : Jestliže to situace dovoluje, aplikujeme plechy do ložné spáry zdiva v úrovni podkladních betonů podlahy. V tomto případě používáme plechy o 5-7 cm delší pro snadné napojení vodorovných izolací podlah. Zůstává-li podlaha původní, aplikujeme izolační desky do první ložné spáry nad ni.

65 Aplikace sanační metody Vlhké soklové zdivo Vadná dešťová kanalizace Zarážení plechů Kanalizace a drenáž + zásyp Zpětný zásyp kamenivem Metoda dodatečné horizontální izolace zdiva - vložení vodorovné izolace zarážením desek z nerezového vlnitého plechu do spár cihelného zdiva + drenážní systém kolem objektu + dešťová kanalizace + svislá izolace zdiva + vhodné terénní úpravy.

66 Způsob sanace obvodového zdiva osekání stávaj vající cihelné římsy, rozebrání stávaj vajícího chodníku z ŽB desek; realizace dodatečné vodorovné izol. (HW systém); vyrovnání povrchu zdiva; strojní a ruční odkopání zeminy + rýha + montáž ležat até dešťov ové kanalizace a drenáže e včetnv etně šachet a napojení na veř. kanal.. síť; s obalení drenážních trubek geotextilií + vyspárov rování a opravení základového zdiva + provedení vert. hydroizolace; odzkoušen ení funkčnosti nosti drenáže e a kanalizace, zpětný zásyp z včetnv etně hutnění; dokončovac ovací a terénn nní práce včetnv etně ošetření pískovcových bloků a spár.

67 Dokončovací práce HYDROIZOLACE NEREZOVÝMI CHROM- NIKLOCELOVÝMI PLECHY : Jestliže to situace dovoluje, provedeme propojení izolačních plechů na vodorovné a svislé izolace. Nejlepším řešením je natavení živičné izolace na plech, které se provádí pomocí hořáku. Provádí-li se omítání ihned po aplikaci systému, použijeme některou ze sanačních omítek.

68 Výhody (1): HYDROIZOLACE NEREZOVÝMI CHROM- NIKLOCELOVÝMI PLECHY : vysoce kvalitní materiál (nerezová chrom-niklocel, jejíž hodnota pevnosti je N/mm2) ; garance na statiku = zachování statiky objektů (nedochází k sedání zdiva objektů, popraskání omítky, pohnutí veškerých otvorů - oken, dveří); garance na funkčnost - po celou dobu existence objektu; rychlost (ve srovnání s metodami klasického podřezávání je tato technologie cca 4 x rychlejší - denní výkon činí cca 20 m2 zdiva);

69 Výhody (2): HYDROIZOLACE NEREZOVÝMI CHROM- NIKLOCELOVÝMI PLECHY : šetrnost - vzhledem k rychlým rázům nedochází k vybourávání zdiva, ani žádným před a po úklidovým pracím; provádění prací za provozu objektu; stačí přístup ke zdivu jen z jedné (kterékoliv) strany; bezproblémová izolace pilířů; možnost izolovat i objekty bez přívodu elektřiny ; horizontální i vertikální izolace; dlouholeté zkušenosti;

70 HYDROIZOLACE NEREZOVÝMI CHROM- NIKLOCELOVÝMI PLECHY : Shrnutí výhod: Technologie zarážení nerezových chrom-niklo ocelových plechů do zdiva je metoda mechanická, která má radikální a 100 % účinek na vyschnutí zdiva. Předpokládaná životnost systému: 140 let

71 SANAČNÍ OMÍTKY

72 Sanační omítky : Proč použít sanační omítky (1): Vlhké, solí poškozené zdivo nelze omítnout normálními omítkami. Vlhkost, která kapilaritou stavebních hmot vzlíná, unáší s sebou z podzákladí škodlivé soli. Voda se tak vypařuje na povrchu omítky. Nově nanášená normální omítka je po krátké době prostoupena vodou a na povrchu se tvoří krystaly solí, které dokáží vyvinout tlak až 200 bar a postupně dochází k destrukci omítky, popřípadě i k ubývání zdiva.

73 Sanační omítky : Proč použít sanační omítky (2): To platí jak pro venkovní, tak i pro vnitřní omítky. V těchto případech je nutné aplikovat sanační omítky, které sice neodstraní příčinu vlhkosti, avšak zcela eliminují důsledky vlhkosti. Také při obnovení horizontální izolace je rovněž nutno toto zdivo omítat sanačními omítkami, aby zbytková vlhkost a krystalizace solí byla zcela eliminována.

74 SANAČNÍ OMÍTKY : Technologie provádění (1): Po přípravě a vyčištění podkladu (otlučení staré omítky do výše cca 1,5 násobku šířky zdiva nad viditelnou mez působení vlhkosti a vyškrábání spár do hloubky cca 2 cm) se nanese vyrovnávací omítka, která vyrovná hrubé nerovnosti. Při sanacích pod úrovní terénu se aplikuje rozdělovač vody, který eliminuje bodový tlak, chloridy a sírany. Provádí se nátěrem min. ve dvou vrstvách.

75 SANAČNÍ OMÍTKY : Technologie provádění (2): Po zaschnutí první vrstvy se aplikuje druhý nátěr. Na tento ještě mokrý nátěr se již nanáší základní omítka. Při sanacích nad úrovní terénu se nanáší na vyrovnávací omítku hydrofobizér zředěný v poměru 1:9 s vodou, který zadrží na krátkou dobu vodu, takže dojde k dobrému spojení vyrovnávací omítka se základní omítkou. Tím se zamezí průniku solí do ještě vlhké sanační základní omítky, které by pak s sebou absorbovaly vodou.

76 SANAČNÍ OMÍTKY : Technologie provádění (3): Do ještě vlhké vrstvy rozdělovače vody či hydrofobizéru se nanáší základní omítka o tl. min. 1 cm, která se pomocí omítkového hřebenu rozčeše. To způsobí zdvojnásobení výparné plochy omítka a zkrátí tak dobu vysoušení omítky, zároveň také zajistí dobré zaklesnutí vrchní sanační omítky i přes ztížené přilnutí jednotlivých vrstev k sobě z důvodu hydrofobizace. Tato první vrstva sanační základní omítky musí v průběhu jednoho týdne vyschnout bez skvrn, vlhkostí a solí.

77 SANAČNÍ OMÍTKY : Technologie provádění (4): Pokud je tato vrstva v pořádku, je vlstně již zajištěno, že sanace je funkční. Zároveň je to důkaz o funkčnosti větrání. Pouze životnost 1 cm základní sanační omítky je příliš malá, proto se musí nanést po technologické pauze 10 dní vrchní sanační omítka v tl. min. 2 cm. Následně se provede maximálně do 5 dnů vrstva minerálního štuku, kdy hydrofobizace vrchní omítky není zcela funkční.

78 SANAČNÍ OMÍTKY : Doporučení (1): Doporučujeme provést stavebně technický průzkum, včetně měření vlhkosti a chemického rozboru solí. Sanační omítku doporučujeme kombinovat s metodami vedoucími k odstranění příčiny vlhkosti. Pro upevnění elektroinstalace je potřeba vyloučit sádru a nahradit ji rychle tuhnoucím cementem. Doporučujeme zajistit 3 až 5 mm vzduchovou mezeru mezi podlahou a sanační omítkou, která se vyplní rozdělovačem vody.

79 SANAČNÍ OMÍTKY : Doporučení (2): Po aplikaci sanačních omítek musí být zajištěno intenzívní větrání. Pokud by přirozené větrání nebylo možné, je nutné instalovat nucené větrání. Odvlhčovací přístroje je možné použít až po úplném vytuhnutí omítky. Nábytek nestavte těsně na sanované stěny, nýbrž zachovejte vzduchovou mezeru.

80 SANAČNÍ OMÍTKY : Konečná povrchová úprava : doporučují se barvy, které propouštějí vodní páry (přípravky s min. difúzním odporem SD < 0,2 m). Sanační omítky se nesmí obkládat ani tapetovat!

81 TECHNOLOGIE PODŘEZÁVÁNÍ ZDIVA LANOVOU PILOU

82 TECHNOLOGIE PODŘEZÁVÁNÍ ZDIVA LANOVOU PILOU : Příprava stavby (1) Nejdříve se provede průzkum objektu. Zjistí se příčiny vlhnutí, druh zdiva, materiály a pojivo a tloušťky stěn, zda se jedná o zdivo historické, lícované, únosnost zdiva. Poloha všech inženýrských sítí v uvažované rovině řezu a jejich odpojení.

83 TECHNOLOGIE PODŘEZÁVÁNÍ ZDIVA LANOVOU PILOU : Příprava stavby (2) Stanoví se technologický postup sanace zdiva, počet záběrů na objektu, počty úseků - pozic. Určí se výška řezu a vložení vodotěsné izolace. Na každý objekt se provede statické posouzení a stanoví se technologický postup sanace. Podle doporučení průzkumu se otluče omítka od zářezu směrem vzhůru do optimální výšky potřebné pro bezeškodné odvedení zbytkové vlhkosti zdiva.

84 TECHNOLOGIE PODŘEZÁVÁNÍ ZDIVA LANOVOU PILOU : Přípravné práce (1): Před započetím prací je nutné v součinnosti s objednatelem lokalizovat technologické rozvody ve zdivu: elektro, plyn, vodovod, kanalizace atd. aby nedošlo k jejich poškození.

85 Vložen ení utěsňovac ovací vrstvy stavební metody - do proříznut znuté ložné spáry (kotoučov ová, řetězová a lanová pila) Podřez ezání zdiva pomocí řetězové pily Podřez ezání zdiva pomocí lanové pily

86 TECHNOLOGIE PODŘEZÁVÁNÍ ZDIVA LANOVOU PILOU : Přípravné práce (2): Lanový automat ukotvíme z té strany izolovaného zdiva, kde máme dostatek prostoru a pevné podloží. Dle členitosti osadíme pomocné kladky z obou stran podřezávaného zdiva. Podle délky lana stanovíme podřezávaný úsek, na jehož koncích vyvrtáme otvory, kterými lano provlečeme.

87 TECHNOLOGIE PODŘEZÁVÁNÍ ZDIVA LANOVOU PILOU : Přípravné práce (3): Lano nasadíme na připravené kladky, navlečeme na hnací kolo lanového automatu a konce lana spojíme hydraulickými kleštěmi. Před spojením musí být lano nakrouceno, aby nedocházelo k jeho rychlému opotřebování (cca 1,5 otáčky na 1mb lana). Připravíme přívod: třífázového el. proudu a přívod vody. Fólii nařežeme izolatérským nožem na pruhy šířky cm, délky dle tloušťky zdiva

88 TECHNOLOGIE PODŘEZÁVÁNÍ ZDIVA LANOVOU PILOU : Popis: Diamantová lanová pila je určena k dělení horninového masivu v lomech a k řezání zdiva všeho druhu - betonu, kamene i cihel. Řezy je možno provádět jak svislé, tak vodorovné. Řezací lano je složeno ze segmentů - diamantových perel - a pružin, které jsou střídavě navlečeny na lano. Potřebná pracovní délka lana se sestaví ze sekcí lana.

89 TECHNOLOGIE PODŘEZÁVÁNÍ ZDIVA LANOVOU PILOU : Vrtání otvorů (1) Podle stanoveného technologického postupu se na každém technologickém objektu označí vrty, které jsou nutné pro vložení lana a které se mohou provést i předem na celém objektu. Osazení kladek, provlečení lana a ustavení řezacího stroje podle potřeby se osadí skupina kladek pro vedení lana. Lano provlékají dva pracovníci.

90 TECHNOLOGIE PODŘEZÁVÁNÍ ZDIVA LANOVOU PILOU : Vrtání otvorů (2) Pro zmírnění odporů je nutné ručně lano několikrát protáhnout vpřed i vzad, nebo je nutné ostré hrany osekat. Vlastní stroj se osadí podle navržené dispozice a roviny řezu. Lano se navleče na hnací kolo a připojí se hydraulický agregát. Chlazení řezné jednotky: vodou. Je bezpodmínečně nutné, aby řezací lano neřezalo na sucho - nesmí se v řezu prášit.

91 TECHNOLOGIE PODŘEZÁVÁNÍ ZDIVA LANOVOU PILOU : Řezání (1) Spuštění stroje se řídí návodem k obsluze. Vkládání vodotěsné izolace, natlučení klínů Do pročištěné spáry se vkládá sklolaminátová deska v tl. 2-3 mm. Přesah obou izolací musí být min. 50 mm. Šířka izolace = tloušťka zdiva + tloušťka omítek. Po vložení izolace se úsek podchytí proti sednutí zdiva natlučením klínů do spáry mezi izolaci a vrchní ložnou plochu zdiva.

92 TECHNOLOGIE PODŘEZÁVÁNÍ ZDIVA LANOVOU PILOU : Řezání (2) Velikosti plastových klínů jsou v rozměru 10/10-20 cm, tloušťky 5,8 a 10 mm (mezera je 100 až 200 mm) Podřezání zdiva provádíme v maximální délce 0,5 m (podle soudržnosti zdiva). Po uklínování plochy zdiva v délce cca 1 m se přistoupí k injektáži. Drážka se zaomítne cementovou maltou. Pro úspěšnou sanaci podřezáním diamantovým lanem je zapotřebí přístup k izolovanému zdivu z obou stran!

93 TECHNOLOGIE PODŘEZÁVÁNÍ ZDIVA LANOVOU PILOU : Řezání (3) Do drážky se vkládají trubky z PVC o průměru 15 mm, v délce 100 mm, po vzdálenostech 1-1,5 m. Po 24 hod. od zaomítnutí rýh následuje injektáž spáry cementovou maltou. Předpokládaná životnost systému: 90 let

94 TECHNOLOGIE PODŘEZÁVÁNÍ ZDIVA LANOVOU PILOU : Dokončovací práce: Po zaizolování celého objektu provedeme tlakové vyplnění prořezané spáry cementovou směsí šnekovým čerpadlem. Provádí-li se omítání ihned po provedení izolace, použijeme některou ze sanačních omítek.

95 VYSOUŠENÍ ZDIVA NA ELEKTROFYZIKÁLNÍM PRINCIPU

96 Metody elektrofyzikální Pasivní elektroosmóza - pracují bez jakéhokoliv cizího elektrického napětí, tzn. že za vytvoření nepatrného elektrického stejnosměrného pole jsou odpovědné pouze elektrochemické rozdíly potenciálu rozdílných kovů. - galvanoosmóza; Aktivní elektroosmóza - postup, kdy vlhkost směřuje k horním záporným částem zdiva a umístěním elektrod se může uměle změnit polarita Záporná část pak leží v zemi. Vlhkost postupuje při obrácení účinku cestou zpět do země. Uměle vytvořené elektrické pole působí jako horizontální zábrana a zabraňuje stoupání vlhkosti ve zdivu.

97 Metody elektrofyzikální Galvanoosmóza - elektrody, které jsou zabudované do vlhkého zdiva a zemnící elektrody jsou vyrobené z materiálů rozdílné elektrické vodivosti (měď, hliník, železo apod.). Iontoforéza - metoda je založená na vytvoření vodonepropustného pásu pomocí roztoku solí mezi dvěma póli. Mikrovlnné vysušování - vyvolávání pohybu molekul vody, při kterém vzniká teplo umožňující přeměnu vody na páru a následné odpařování vody ze zdiva.

98 VYSOUŠENÍ ZDIVA NA ELEKTROFYZIKÁLNÍM PRINCIPU (systém MATROLAN) : Princip technologie : Technologie vysoušení zdiva na elektro-fyzikálním principu vychází z obecně známých fyzikálních jevů, podle kterých elektromagnetické pole ovlivňuje chování vodních roztoků v tom smyslu, že ionty putují podle elektromagnetických siločar k zápornému a kladnému pólu. Země, která představuje katodu, jejíž záporný potenciál činí 708 F a okolního prostředí Země, které tvoří anodu.

99 VYSOUŠENÍ ZDIVA NA ELEKTROFYZIKÁLNÍM PRINCIPU (systém MATROLAN) : Princip technologie (pokr.): Mezi oběma poli probíhá více méně ustálená nulová linie. Při výstavbě jakýchkoliv staveb dojde k porušení ustálených poměrů v elektromagnetickém poli Země. Vložená horizontální a vertikální izolace budov posouvá nulovou linii pod úroveň osazení stavby a zase naopak voda se snaží vrátit se na původní vyrovnaný stav.

100 Orientační ceny dodatečných izolací : 6-01 Izolace nerezovými chrom-niklocelovými plechy (systém BAUMANN) (cena je stanovena za m 2 rozvinuté plochy plechu) Druh konstrukce zdivo cihelné zdivo kamenné Cena bez DPH 3.400,- Kč/m ,- Kč/m ,- Kč/m ,- Kč/m Podřezávkařetězovou pilou s vložením fóliové izolace se zaklínováním a zainjektováním (cena je stanovena za m 2 půdorysné plochy) Druh konstrukce zdivo cihelné Cena bez DPH 1.960,- Kč/m ,- Kč/m 2

101 Orientační ceny dodatečných izolací : 6-03 Podřezávka lanovou pilou s vložením fóliové izolace se zaklínováním a zainjektováním (cena je stanovena za m 2 půdorysné plochy) Druh konstrukce zdivo cihelné Cena bez DPH 2.600,- Kč/m ,- Kč/m 2 zdivo kamenné: opuka, pískovec čedič, rula, žula, znělec zdivo historické beton prostý, slabě armovaný železobeton 2.800,- Kč/m ,- Kč/m ,- Kč/m ,- Kč/m ,- Kč/m ,- Kč/m ,- Kč/m ,- Kč/m ,- Kč/m ,- Kč/m Chemické injektáže beztlakové, tlakové (cena je stanovena za m 2 půdorysné plochy) Druh konstrukce zdivo cihelné zdivo smíšené zdivo kamenné betonové konstrukce Cena bez DPH 2.400,- Kč/m ,- Kč/m ,- Kč/m ,- Kč/m ,- Kč/m ,- Kč/m ,- Kč/m ,- Kč/m 2

102 Nosné zdivo a omítky po povodních

103 Voda vnikla nad úroveň hydroizolace

104 Karlínsk nské divadlo

105 Řešení pro brzké použití zatopeného objektu 1) Odstranit omítky až po strop, dle potřeby a v případě plného zatopení také i ze stropu 2) Z podlahy odstranit existující nášlapné vrstvy a vyčistit povrch na zdravý beton 3) Pečlivě vybrat spáry do hloubky cca. 2 cm a nechat povrch stěn jeden až několik týdnů otevřený. Zároveň použít vysoušeče vzduchu, nebo zajistit dobré větrání sklepa. 4) Všechny stěny penetrovat proti bakteriím a plísním

106 Řešení pro brzké použití zatopeného objektu 9) Nášlapnou vrstvu podlah vyřešit keramickou nebo kamennou dlažbou (nepoužívat PVC a jiné umělé podlahoviny) 10) Stěny po vyzrání omítek lze opatřit sanačním štukem a dobře prodyšným nátěrem 11) Zajistit vysoušení konstrukce pomocí vysoušeče vzduchu Před zimou vnější konstrukci zateplit proti promrznutí a zamrznutí obsažené vody ve zdivu, a tím potencionální poručení zdiva

107 Zjištěná fakta : dle odborného zhodnocení přestály sanační omítky povodně bez výraznějších škod prokázaly to zkoušky pevnosti, naměřené hodnoty vlhkosti i celkový vzhled omítek

108 Konečné motto: Žádná ze samostných metod není není 100%!!

109 Děkuji za pozornost

PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE

PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE Sanace kaple Navštívení Panny Marie, Hostišová okr. Zlín ZADAVATEL ZHOTOVITEL Obecní úřad Hostišová 100 763 01 Mysločovice ING. JOSEF KOLÁŘ PRINS Havlíčkova 1289/24, 750 02 Přerov I - Město EVIDENČNÍ ÚŘAD:

Více

JIHOČESKÁ UNIVERZITA v Českých Budějovicích Zemědělská fakulta

JIHOČESKÁ UNIVERZITA v Českých Budějovicích Zemědělská fakulta JIHOČESKÁ UNIVERZITA v Českých Budějovicích Zemědělská fakulta Studijní obor: Pozemkové úpravy a převody nemovitostí Katedra: Zemědělská technika DIPLOMOVÁ PRÁCE Technologické řešení stavební údržby domu

Více

DODATEČNÉ HYDROIZOLACE. Herčík Vojtěch 2.S

DODATEČNÉ HYDROIZOLACE. Herčík Vojtěch 2.S DODATEČNÉ HYDROIZOLACE Herčík Vojtěch 2.S Metody Nepodsklepené objekty- podřezávání podbourávání zarážení nerezových desek chemické injektáže elektroosmóza elektromagnetické metody Podsklepené objekty-

Více

Vlhkostní problematika staveb s ohledem na tepelně technická řešení

Vlhkostní problematika staveb s ohledem na tepelně technická řešení VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV POZEMNÍHO STAVITELSTVÍ Ing. Karel Šuhajda, PhD. Vlhkostní problematika staveb s ohledem na tepelně technická řešení 1. Působení vlhkosti ve stav. objektech

Více

ODSTRANĚNÍ VLHKOSTI ZDIVA ČECHOVA ČP 183 HRANICE OBJEKT KATASTRÁLNÍ ÚŘAD

ODSTRANĚNÍ VLHKOSTI ZDIVA ČECHOVA ČP 183 HRANICE OBJEKT KATASTRÁLNÍ ÚŘAD ODSTRANĚNÍ VLHKOSTI ZDIVA ČECHOVA ČP 183 HRANICE OBJEKT KATASTRÁLNÍ ÚŘAD A. TECHNICKÁ ZPRÁVA PROJEKT BŘEZEN 2016 Technická zpráva : A identifikace stavby, jméno a příjmení, místo trvalého pobytu stavebníka,

Více

Návrhy na zlepšení technického stavu kaple ve Strašnicích

Návrhy na zlepšení technického stavu kaple ve Strašnicích Návrhy na zlepšení technického stavu kaple ve Strašnicích Interiér: 1. Obložení stěn z dřevěných palubek upravit tak, aby za ním mohl proudit vzduch. Toto je proveditelné tímto způsobem: Obložení stěn

Více

11. Omítání, lepení obkladů a spárování

11. Omítání, lepení obkladů a spárování 11. Omítání, lepení obkladů a spárování Omítání, lepení obkladů a spárování 11.1 Omítání ve vnitřním prostředí Pro tyto omítky platí EN 998-1 Specifikace malt pro zdivo Část 1: Malty pro vnitřní a vnější

Více

Sanace vlhkostí a solemi zasaženého zdiva. Systémové řešení PCI Saniment

Sanace vlhkostí a solemi zasaženého zdiva. Systémové řešení PCI Saniment Sanace vlhkostí a solemi zasaženého zdiva Systémové řešení PCI Saniment Sanace zdiva Vlhkost zdiva Problémy s vlhkým zdivem s sebou nesou řadu potíží, mnohdy velice závažných. Jednak voda v kapalném stavu

Více

objekt mateřské školy, Kejžlice

objekt mateřské školy, Kejžlice Ruprechtická 732/8, 460 01 Liberec Realsan a.s., Ruprechtická 732/8, 460 01, Liberec, tel/fax 48 524 65 03, email:realsan@baurex.cz IČO: 25419706, DIČ: CZ25419706 Protokol o vlhkostním průzkumu a projekt

Více

architektonické a stavebně technické řešení:

architektonické a stavebně technické řešení: F.1.1.1. Technická zpráva architektonické a stavebně technické řešení: a) účel objektu: Stavební úpravy předmětného souboru všech tří objektů tvořící areál stávající ZŠ Lešná v obci Lešná, představují

Více

OMÍTKOVÉ SYSTÉMY PROFI

OMÍTKOVÉ SYSTÉMY PROFI OMÍTKOVÉ SYSTÉMY PROFI Profi omítky pro dokonalý vzhled Vaší stavby Omítkové směsi nejvyšší kvality Odborné poradenství a servis Spolehlivá systémová řešení Pro novostavby i renovace Omítky dle typu Vápenosádrové

Více

DODATEČNÁ HYDROIZOLACE ZDIVA VÁCLAV PŘEHNAL 2.S

DODATEČNÁ HYDROIZOLACE ZDIVA VÁCLAV PŘEHNAL 2.S DODATEČNÁ HYDROIZOLACE ZDIVA VÁCLAV PŘEHNAL 2.S HYDROIZOLACE ZDIVA Nerozumnější je si vybrat firmu, která dodatečnou hydroizolace provede. Ta zajistí průzkum zdiva i okolí budovy. Vyhodnotí situaci a určí

Více

B. SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA

B. SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA B. SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA Obsah: 1. Urbanistické, architektonické a stavebně technické řešení 2. Mechanická odolnost a stabilita 3. Požární bezpečnost 4. Hygiena, ochrana zdraví a životního prostředí

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy CZ.1.07/1.5.00/34.0394 VY_32_INOVACE_16_PB_3.02 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Autor Tématický celek Ing. Zdenka

Více

SANACE VLHKÉHO ZDIVA

SANACE VLHKÉHO ZDIVA Inženýrské a projektové služby INPROS, Ústí nad Labem ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Autorizovaný

Více

Sanace a ochrana proti vlhkosti pomocí nerezového plechu (HW - SYSTÉM) Technologie staveb Chaloupecký Michael 2.S

Sanace a ochrana proti vlhkosti pomocí nerezového plechu (HW - SYSTÉM) Technologie staveb Chaloupecký Michael 2.S Sanace a ochrana proti vlhkosti pomocí nerezového plechu (HW - SYSTÉM) Technologie staveb Chaloupecký Michael 2.S Obsah Popis materiálu Jako vodorovná izolace Použití výhody Technologický postup HW systému

Více

1. Základy plotové konstrukce

1. Základy plotové konstrukce BETONOVÉ PLOTY V posledních letech si stále na větší oblibě získávají ploty z betonových štípaných tvarovek a nebo z dutinových betonových tvarovek s povrchem napodobujícím pískovec a nebo jiný kámen.

Více

POKYNY PRO MONTÁŽ vnějších tepelně izolačních kontaktních systémů stomixtherm alfa a stomixtherm beta

POKYNY PRO MONTÁŽ vnějších tepelně izolačních kontaktních systémů stomixtherm alfa a stomixtherm beta Stránka 1 z 7 Tento dokument slouží jako předpis k provádění (montáži) (dále jen ETICS nebo systémy) stomixtherm alfa s tepelnou izolací z pěnového polystyrenu (EPS) a stomixtherm beta s tepelnou izolací

Více

ateliér BOŘKE HK, Gočárova 504, 500 02 Hradec Králové 2

ateliér BOŘKE HK, Gočárova 504, 500 02 Hradec Králové 2 ateliér BOŘKE HK, Gočárova 504, 500 02 Hradec Králové 2 F1 Pozemní (stavební) objekty: Stavební část 1 - Technická zpráva 2 - Půdorys přízemí - stávající stav + bourací práce 3 - Přízemí - fotodokumentace

Více

JEDNOVRSTVÉ A DVOUVRSTVÉ OMÍTKOVÉ SYSTÉMY

JEDNOVRSTVÉ A DVOUVRSTVÉ OMÍTKOVÉ SYSTÉMY Cemix WALL system JEDNOVRSTVÉ A DVOUVRSTVÉ OMÍTKOVÉ SYSTÉMY Řešení pro omítání všech typů podkladů Jak zvolit vhodnou omítku pro interiér a exteriér JEDNOVRSTVÉ A DVOUVRSTVÉ OMÍTKOVÉ SYSTÉMY Omítky jsou

Více

STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) BETON

STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) BETON JČU-ZF, KATEDRA KRAJINNÉHO MANAGEMENTU STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) BETON umělé stavivo vytvořené ze směsi drobného a hrubého kameniva a vhodného pojiva s možným obsahem různých přísad a příměsí

Více

Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě. ROZDÍLOVÁ ZKOUŠKA k autorizaci podle zákona č. 360/1992 Sb.

Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě. ROZDÍLOVÁ ZKOUŠKA k autorizaci podle zákona č. 360/1992 Sb. Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě ROZDÍLOVÁ ZKOUŠKA k autorizaci podle zákona č. 360/1992 Sb. 2015 Rozdílová zkouška k autorizaci podle zákona č. 360/1992 Sb. OBSAH Úvod...

Více

6. PRŮMĚRNÉ CENY VYBRANÝCH STAVEBNÍCH PRACÍ Average prices of selected Construction works

6. PRŮMĚRNÉ CENY VYBRANÝCH STAVEBNÍCH PRACÍ Average prices of selected Construction works s of selected Construction works Representative Condition A Condition B 001 Odstranění travin a křovin, kácení stromů a odstranění pařezů m 2 1 odstranění porostu 42,75 33,35 001 Odstranění travin a křovin,

Více

6. PRŮMĚRNÉ CENY VYBRANÝCH STAVEBNÍCH PRACÍ Average prices of selected Construction works

6. PRŮMĚRNÉ CENY VYBRANÝCH STAVEBNÍCH PRACÍ Average prices of selected Construction works s of selected Construction works 001 Odstranění travin a křovin, kácení stromů a odstranění pařezů m 2 1 odstranění porostu 42,64 32,55 001 Odstranění travin a křovin, kácení stromů a odstranění pařezů

Více

Požární kabelové přepážky a ucpávky 02/2015 - aktualizace katalogu Požární bezpečnost staveb dle EN - 4. vydání

Požární kabelové přepážky a ucpávky 02/2015 - aktualizace katalogu Požární bezpečnost staveb dle EN - 4. vydání Požární kabelové přepážky a ucpávky 0/0 - aktualizace katalogu Požární bezpečnost staveb dle EN -. vydání Požární bezpečnost staveb Požární kabelové přepážky a ucpávky PROMASTOP utěsnění prostupů instalací,

Více

TECHNOLOGIE STAVEBNÍCH PRACÍ II

TECHNOLOGIE STAVEBNÍCH PRACÍ II VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV TECHNOLOGIE, MECHANIZACE A ŘÍZENÍ STAVEB MGR. PETR LÍZAL CSC. TECHNOLOGIE STAVEBNÍCH PRACÍ II MODUL 5 PROVÁDĚNÍ OMÍTEK 2005 STUDIJNÍ OPORY PRO STUDIJNÍ

Více

6. PRŮMĚRNÉ CENY VYBRANÝCH STAVEBNÍCH PRACÍ Average prices of selected Construction works

6. PRŮMĚRNÉ CENY VYBRANÝCH STAVEBNÍCH PRACÍ Average prices of selected Construction works s of selected Construction works 001 Odstranění travin a křovin, kácení stromů a odstranění pařezů m 2 1 odstranění porostu 43,20 34,50 001 Odstranění travin a křovin, kácení stromů a odstranění pařezů

Více

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ ZATUPITELSTVA MĚSTA PÍSKU DNE 28.02.2013

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ ZATUPITELSTVA MĚSTA PÍSKU DNE 28.02.2013 V Písku dne 06.02.2013 MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ ZATUPITELSTVA MĚSTA PÍSKU DNE 28.02.2013 MATERIÁL K PROJEDNÁNÍ Plavecký stadion Písek opravy NÁVRH USNESENÍ Zastupitelstvo 1. bere na vědomí materiál o navrhovaných

Více

B. SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA

B. SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA B. SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA Obsah: 1. Urbanistické, architektonické a stavebně technické řešení 2. Mechanická odolnost a stabilita 3. Požární bezpečnost 4. Hygiena, ochrana zdraví a životního prostředí

Více

D.1 TECHNICKÁ ZPRÁVA Obsah:

D.1 TECHNICKÁ ZPRÁVA Obsah: D.1 TECHNICKÁ ZPRÁVA Obsah: 1. Účel objektu 2. Zásady architektonického, funkčního a dispozičního řešení 3. Kapacitní bilance prostorů, orientace na světové strany, denní osvětlení, oslunění 4. Technické

Více

Snadná renovace problematických podkladů s PCI. Jedinečný a bezpečný systém na renovaci nevyhovujících podkladů

Snadná renovace problematických podkladů s PCI. Jedinečný a bezpečný systém na renovaci nevyhovujících podkladů Snadná renovace problematických podkladů s PCI Jedinečný a bezpečný systém na renovaci nevyhovujících podkladů Praktické příklady nevyhovujících podkladů, které lze jednoduše zpevnit pomocí vyztužovacího

Více

POZEMNÍ STAVITELSTVÍ I

POZEMNÍ STAVITELSTVÍ I POZEMNÍ STAVITELSTVÍ I Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora

Více

Materiálové vlastnosti Al přírodní Nosný profil je vyroben z hliníku vytlačováním. Vložka EPDM pružně vyplňuje dilatační spáru.

Materiálové vlastnosti Al přírodní Nosný profil je vyroben z hliníku vytlačováním. Vložka EPDM pružně vyplňuje dilatační spáru. www.havos.cz Technický list Dodavatel: HAVOS s.r.o. Kateřinská 495 463 03, Stráž nad Nisou e-mail: havos@havos.cz IČO: 25046110 Dilatační profil vulkanizovaný Základní materiálové složení Hliníková slitina

Více

Montážní předpis výrobce ENVART s.r.o. pro vnější kontaktní tepelně izolační kompozitní systém ENVART izol MW

Montážní předpis výrobce ENVART s.r.o. pro vnější kontaktní tepelně izolační kompozitní systém ENVART izol MW Montážní předpis výrobce ENVART s.r.o. pro vnější kontaktní tepelně izolační kompozitní systém ENVART izol MW 0. POPIS A POUŽITÍ VÝROBKU ETICS ENVART izol MW je vnější kontaktní tepelně izolační kompozitní

Více

REALIZACE ENERGETICKO-ÚSPORNÝCH OPATŘENÍ NA OBJEKTU MŠ OBCE HERÁLEC TECHNICKÁ ZPRÁVA

REALIZACE ENERGETICKO-ÚSPORNÝCH OPATŘENÍ NA OBJEKTU MŠ OBCE HERÁLEC TECHNICKÁ ZPRÁVA REALIZACE ENERGETICKO-ÚSPORNÝCH OPATŘENÍ NA OBJEKTU MŠ OBCE HERÁLEC STRANA 1 Ved. projektant: Ing. LEOŠ POHANKA IP IZOLACE POLNÁ, Zodp. projektant: Ing. TOMÁŠ POHANKA Vypracoval: Ing. RADKA MATOUŠKOVÁ

Více

SMĚRNICE ČHIS 01: HYDROIZOLAČNÍ TECHNIKA - OCHRANA STAVEB A KONSTRUKCÍ PŘED NEŽÁDOUCÍM PŮSOBENÍM VODY A VLHKOSTI

SMĚRNICE ČHIS 01: HYDROIZOLAČNÍ TECHNIKA - OCHRANA STAVEB A KONSTRUKCÍ PŘED NEŽÁDOUCÍM PŮSOBENÍM VODY A VLHKOSTI ODBORNÁ SPOLEČNOST ČESKÉHO SVAZU STAVEBNÍCH INŽENÝRŮ SMĚRNICE ČHIS 01: HYDROIZOLAČNÍ TECHNIKA - OCHRANA STAVEB A KONSTRUKCÍ PŘED NEŽÁDOUCÍM PŮSOBENÍM VODY A VLHKOSTI SRPEN 2013 Česká hydroizolační společnost,

Více

6. PRŮMĚRNÉ CENY VYBRANÝCH STAVEBNÍCH PRACÍ Average prices of selected Construction works

6. PRŮMĚRNÉ CENY VYBRANÝCH STAVEBNÍCH PRACÍ Average prices of selected Construction works Average s of selected Construction works Average 001 Odstranění travin a křovin, kácení stromů a odstranění pařezů m 2 1 odstranění porostu 35,54 31,10 001 Odstranění travin a křovin, kácení stromů a odstranění

Více

Materiály charakteristiky potř ebné pro navrhování

Materiály charakteristiky potř ebné pro navrhování 2 Materiály charakteristiky potřebné pro navrhování 2.1 Úvod Zdivo je vzhledem k velkému množství druhů a tvarů zdicích prvků (cihel, tvárnic) velmi různorodý stavební materiál s rozdílnými užitnými vlastnostmi,

Více

Jak na ECOROCK. Zateplovací fasádní systém

Jak na ECOROCK. Zateplovací fasádní systém Jak na ECOROCK Zateplovací fasádní systém Obsah Zateplovací systémy................... 4 Nástroje a materiály................... 5 Podrobné složení fasády ECOROCK...... 6 Postup provádění..................

Více

DRIZORO CARBOMESH BIAXIÁLNÍ TKANINA Z UHLÍKOVÝCH VLÁKEN S VYSOKOU PEVNOSTÍ PRO OPRAVY A ZESILOVÁNÍ KONSTRUKCÍ POPIS: POUŽITÍ: VÝHODY: APLIKCE:

DRIZORO CARBOMESH BIAXIÁLNÍ TKANINA Z UHLÍKOVÝCH VLÁKEN S VYSOKOU PEVNOSTÍ PRO OPRAVY A ZESILOVÁNÍ KONSTRUKCÍ POPIS: POUŽITÍ: VÝHODY: APLIKCE: DRIZORO CARBOMESH BIAXIÁLNÍ TKANINA Z UHLÍKOVÝCH VLÁKEN S VYSOKOU PEVNOSTÍ PRO OPRAVY A ZESILOVÁNÍ KONSTRUKCÍ POPIS: POUŽITÍ: VÝHODY: APLIKCE: DRIZORO CARBOMESH je tkanina z uhlíkových vláken s vysokou

Více

DLAŽEBNÍ DESKY. Copyright 2015 - Ing. Jan Vetchý www.mct.cz

DLAŽEBNÍ DESKY. Copyright 2015 - Ing. Jan Vetchý www.mct.cz Betonovými dlažebními deskami jsou označovány betonové dlaždice, jejichž celková délka nepřesahuje 1000 mm a jejichž celková délka vydělená tloušťkou je větší než čtyři. Betonové dlažební desky mají delší

Více

D.1 TECHNICKÁ ZPRÁVA Dokumentace pro stavební povolení

D.1 TECHNICKÁ ZPRÁVA Dokumentace pro stavební povolení Investor stavby: Statutární město Teplice odbor dopravy a životního prostředí D.1 TECHNICKÁ ZPRÁVA Dokumentace pro stavební povolení Obsah: D.1. Základní údaje o stavbě... 2 D.2. Návrh technického řešení...

Více

Kámen. Dřevo. Keramika

Kámen. Dřevo. Keramika Kámen Dřevo Keramika Beton Kovy Živice Sklo Slama Polymery Dle funkce: Konstrukční Výplňové Izolační Dekorační Dle zpracovatelnosti: Sypké a tekuté směsi (kamenivo, zásypy, zálivky) Kusové (tvarovky, dílce)

Více

DODATEČNÁ HYDROIZOLACE STAVEB ALICE VAVŘINOVÁ 2.S

DODATEČNÁ HYDROIZOLACE STAVEB ALICE VAVŘINOVÁ 2.S DODATEČNÁ HYDROIZOLACE STAVEB ALICE VAVŘINOVÁ 2.S SANAČNÍ TECHNOLOGIE: 1. Vnější hydroizolační systém Svislé izolace Drenáž Ochrany izolace Zateplení zdiva pod úrovní terénu Dodatečná vodorovná izolace

Více

NÁVRH OPĚRNÉ ZDI V ULICI HUSOVA PŘED Č.P.40. Pozemky p.č. 557 KÚ Dobrovice (627470) D. D O K U M E N T A C E O B J E K T Ů A T E C H N I C K Ý C H A

NÁVRH OPĚRNÉ ZDI V ULICI HUSOVA PŘED Č.P.40. Pozemky p.č. 557 KÚ Dobrovice (627470) D. D O K U M E N T A C E O B J E K T Ů A T E C H N I C K Ý C H A D.1.2. Akce: NÁVRH OPĚRNÉ ZDI V ULICI HUSOVA PŘED Č.P.40 Místo stavby: Město Dobrovice Pozemky p.č. 557 KÚ Dobrovice (627470) Investor: Město Dobrovice Palacké náměstí 28 294 41, Dobrovice IČ: 00237663

Více

TVAROVKY PRO ZTRACENÉ BEDNĚNÍ

TVAROVKY PRO ZTRACENÉ BEDNĚNÍ Betonové tvarovky ztraceného bednění jsou podle platných předpisů betonové dutinové tvarovky určené ke stavbě stěn a příček za předpokladu, že budou dutiny vyplněny betonovou nebo maltovou výplní. Betonové

Více

Promat. Ucpávky. Utěsnění prostupů instalací, kabelové přepážky. a přepážky k zabudování. do stěn a stropů

Promat. Ucpávky. Utěsnění prostupů instalací, kabelové přepážky. a přepážky k zabudování. do stěn a stropů Promat Ucpávky Utěsnění prostupů instalací, kabelové přepážky a přepážky k zabudování do stěn a stropů 0 Ucpávky PROMASTOP utěsnění prostupů instalací, kabelové přepážky a přepážky k zabudování do stěn

Více

Realizační technologický předpis pro vnější tepelně izolační kompozitní systém

Realizační technologický předpis pro vnější tepelně izolační kompozitní systém Realizační technologický předpis pro vnější tepelně izolační kompozitní systém pro akci: Datum: Technologický předpis pro provádění ETICS V případě, že nejsou v tomto technologickém postupu stanoveny odlišné

Více

BETONOVÁ CIHLA KB KLASIK

BETONOVÁ CIHLA KB KLASIK BETONOVÁ CIHLA BETONOVÁ CIHLA DOPLŇKY BETONOVÁ CIHLA XC KB STROP XC KB NOSNÝ PŘEKLAD XC KB STROPNÍ NOSNÍK XC ZATEPLOVACÍ SYSTÉM XC prvky tvarovek perokresba název výrobku povrchová úprava barevné variace

Více

Malta je podobný materiál jako beton, liší se však velikostí horní frakce plniva (zpravidla max. 4 mm).

Malta je podobný materiál jako beton, liší se však velikostí horní frakce plniva (zpravidla max. 4 mm). Malta je podobný materiál jako beton, liší se však velikostí horní frakce plniva (zpravidla max. 4 mm). Malta je tvořena plnivem, pojivem a vodou a přísadami. Malta tvrdne hydraulicky, teplem, vysycháním

Více

INTRASIT systém pro utěsňování a sanaci vlhkého zdiva. Hydroizolace, vnitřní utěsnění sklepů a renovace vlhkem a solí poškozeného zdiva

INTRASIT systém pro utěsňování a sanaci vlhkého zdiva. Hydroizolace, vnitřní utěsnění sklepů a renovace vlhkem a solí poškozeného zdiva INTRASIT systém pro utěsňování a sanaci vlhkého zdiva Hydroizolace, vnitřní utěsnění sklepů a renovace vlhkem a solí poškozeného zdiva S řešením začněte právě nyní! Spolehlivé systémové řešení pro sklepy

Více

ZPRÁVA Z PROHLÍDKY OBJEKTU

ZPRÁVA Z PROHLÍDKY OBJEKTU ZPRÁVA Z PROHLÍDKY OBJEKTU Na Kněžině č.p. 37, Týnec nad Sázavou Vypracoval: Ing. Radek Novák. OBSAH: 1 Zadání... 3 2 Podklady... 3 3 Technický popis stávajících konstrukcí... 3 3.a Stavebně-technický

Více

F.A.T01. Sanace zvýšené vlhkosti kaple Proměnění Páně Rychnov nad Kněžnou. Technická zpráva A. TECHNICKÁ ZPRÁVA 2 1 (7)

F.A.T01. Sanace zvýšené vlhkosti kaple Proměnění Páně Rychnov nad Kněžnou. Technická zpráva A. TECHNICKÁ ZPRÁVA 2 1 (7) RK3 kaple Proměnění Páně F.A.T0 (7) A. TECHNICKÁ ZPRÁVA 2 A. Identifikační údaje stavby a autorů projektu 2 A.. Identifikační údaje stavby a investora 2 A..2 Autoři projektu a spolupracovníci: 2 A.2 Základní

Více

PLOT TVÁŘ KAMENE - GABRO

PLOT TVÁŘ KAMENE - GABRO TECHNICKÝ LIST BROŽ TVÁŘ KAMENE - GABRO PLOT TVÁŘ KAMENE - GABRO Sloupek (220, 60, 220 hladký, 60 hladký), Deska, Stříška (na sloupek oboustranná, na sloupek jednostranná, na desku oboustranná, na desku

Více

PROČ REKONSTRUUJEME STAVBY STANOVENÍ ÚPŘÍČIN PORUCH A JEJICH ODSTRANĚNÍ

PROČ REKONSTRUUJEME STAVBY STANOVENÍ ÚPŘÍČIN PORUCH A JEJICH ODSTRANĚNÍ REKONSTRUKCE PROČ REKONSTRUUJEME STAVBY STANOVENÍ ÚPŘÍČIN PORUCH A JEJICH ODSTRANĚNÍ KONSTRUKCE 1. Hlavní druhy poruch z hlediska statiky Statické poruchy konstrukcí jsou dvojí: vnitřní jsou způsobené

Více

Seznam technických návodů k NV č. 163/2002 Sb., ve znění NV č. 312/2005 Sb. pro rok 2015

Seznam technických návodů k NV č. 163/2002 Sb., ve znění NV č. 312/2005 Sb. pro rok 2015 Seznam technických návodů k NV č. 163/2002 Sb., ve znění NV č. 312/2005 Sb. pro rok 2015 Seznam-skupina-podskup. zcela / částečně Název skupiny výrobků Název podskupiny výrobků přešlo pod CPR 01_01_01

Více

Seznam technických návodů k NV č. 163/2002 Sb., ve znění NV č. 312/2005 Sb. pro rok 2016

Seznam technických návodů k NV č. 163/2002 Sb., ve znění NV č. 312/2005 Sb. pro rok 2016 Seznam technických návodů k NV č. 163/2002 Sb., ve znění NV č. 312/2005 Sb. pro rok 2016 Seznam-skupinapodskup. Název skupiny výrobků Název podskupiny výrobků přešlo pod CPR zcela / částečně 01_01_01 Cement

Více

Kabelová desková přepážka PROMASTOP -I (PROMASTOP, typ P)

Kabelová desková přepážka PROMASTOP -I (PROMASTOP, typ P) Kabelová desková přepážka PROMASTOP -I (PROMASTOP, typ P) EI 90 až EI 80 0.0 a masivní stěna d 0 mm, objemová hmotnost 0 kg/m b lehká příčka d 00 mm c šachtová příčka d 9 mm masivní strop d 0 mm, objemová

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV POZEMNÍHO STAVITELSTVÍ FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF BUILDING STRUCTURES RODINNÝ DŮM S PROVOZOVNOU FAMILY

Více

2 Kotvení stavebních konstrukcí

2 Kotvení stavebních konstrukcí 2 Kotvení stavebních konstrukcí Kotvení stavebních konstrukcí je velmi frekventovanou metodou speciálního zakládání, která umožňuje přenos tahových sil z konstrukce do horninového prostředí, případně slouží

Více

T E C H N I C K Á Z P R Á V A

T E C H N I C K Á Z P R Á V A Ing. Petr Šafář Projektová a inženýrská kancelář 572 01 POLIČKA, Nová 205 tel., fax 461724398 T E C H N I C K Á Z P R Á V A DÍLČÍ OPRAVA OBVODOVÉHO PLÁŠTĚ TYLOVA DOMU POLIČKA, VRCHLICKÉHO 53 INVESTOR:

Více

Konstrukční desky RigiStabil

Konstrukční desky RigiStabil Konstrukce z desek zpracování a montáž Zpracování i montáž desek RigiStabil vychází z pravidel pro montáž sádrovláknitých a sádrokartonových desek. Konstrukce příček, předstěn, podhledů i podkroví lze

Více

Obecní úřad (dům č.p. 128), Roztoky u Křivoklátu návrh odborné údržby objektu

Obecní úřad (dům č.p. 128), Roztoky u Křivoklátu návrh odborné údržby objektu Obecní úřad (dům č.p. 128), Roztoky u Křivoklátu návrh odborné údržby objektu Realizace: červen 2012 Společnost MILOTA Kladno spol. s r.o. je projekční a inženýrská společnost, která vznikla v roce 1993.

Více

ŘEŠENÍ KABELOVÝCH KANÁLŮ A KOLEKTORŮ. Kabelový nosný systém

ŘEŠENÍ KABELOVÝCH KANÁLŮ A KOLEKTORŮ. Kabelový nosný systém ŘEŠENÍ KABELOVÝCH KANÁLŮ A KOLEKTORŮ Kabelový nosný systém Obsah 1. Úvod...3 2. Životnost...4 3. Porovnání kapacity...7 4. Způsoby uchycení...8 Uchycení na rovnou stěnu...8 Uchycení na stojinu strop -

Více

BETONOVÁ CIHLA KB KLASIK

BETONOVÁ CIHLA KB KLASIK BETONOVÁ CIHLA KB KLASIK BETONOVÁ CIHLA KB KLASIK DOPLŇKY KB KLASIK BETONOVÁ CIHLA KB KLASIK XC KB STROP XC KB NOSNÝ PŘEKLAD XC KB STROPNÍ NOSNÍK XC ZATEPLOVACÍ SYSTÉM KB KLASIK XC www.kb-blok.cz BETONOVÁ

Více

Spodní stavba. Technická příručka pro žáky středních průmyslových škol stavebních oboru 36-47-M/01 Stavebnictví.

Spodní stavba. Technická příručka pro žáky středních průmyslových škol stavebních oboru 36-47-M/01 Stavebnictví. SPODNÍ STAVBA Spodní stavba Technická příručka pro žáky středních průmyslových škol stavebních oboru 36-47-M/01 Stavebnictví. Ing. Ctibor Hůlka Ing. Radim Mařík Ing. Lubomír Odehnal Ing. Pavel Štajnrt

Více

Dřevěné konstrukce (stropy, krovy, hrázděné a roubené konstrukce,), dřevokazné a degradační procesy Historické hrázděné konstrukce

Dřevěné konstrukce (stropy, krovy, hrázděné a roubené konstrukce,), dřevokazné a degradační procesy Historické hrázděné konstrukce Dřevěné konstrukce (stropy, krovy, hrázděné a roubené konstrukce,), dřevokazné a degradační procesy Historické hrázděné konstrukce Vady hrázděných konstrukcí. chybné uložení prvku na sokl zapříčiňující

Více

Dokončovací práce Sklobetonové konstrukce. Hana Jakubcová

Dokončovací práce Sklobetonové konstrukce. Hana Jakubcová Dokončovací práce Sklobetonové konstrukce Hana Jakubcová Dokončovací práce Dokončovací stavební práce patří mezi ty, kde se hledí na každý detail. Je u nich důležitá pečlivost a profesionalita pracovníků.

Více

Všeobecné pokyny k provádění vnitřní tepelné izolace obvodových stěn LINITHERM PAL SIL a LINITHERM PAL SIL L

Všeobecné pokyny k provádění vnitřní tepelné izolace obvodových stěn LINITHERM PAL SIL a LINITHERM PAL SIL L Montáž Vnitřní práce Vnitřní zateplení stěn pro novostavby a sanace Všeobecné pokyny k provádění vnitřní tepelné izolace obvodových stěn LINITHERM PAL SIL a LINITHERM PAL SIL L Úvod Všeobecné pokyny k

Více

Pevnostní třídy Pevnostní třídy udávají nejnižší pevnost daných cihel v tlaku

Pevnostní třídy Pevnostní třídy udávají nejnižší pevnost daných cihel v tlaku 1 Pevnost v tlaku Pevnost v tlaku je zatížení na mezi pevnosti vztažené na celou ložnou plochu (tlačená plocha průřezu včetně děrování). Zkoušky a zařazení cihel do pevnostních tříd se uskutečňují na základě

Více

Omítkové systémy Baumit. Informační servis

Omítkové systémy Baumit. Informační servis Omítkové systémy Baumit Informační servis jednoduchá manipulace a zpracování kompletní logistika strojního omítání mnoho možností povrchových úprav výrobky odpovídající novým evropským normám omítky na

Více

SVAHOVÁ TVAROVKA QUADRA

SVAHOVÁ TVAROVKA QUADRA TECHNICKÝ LIST BETONOVÉ SVAHOVÉ TVÁRNICE SVAHOVÁ TVAROVKA QUADRA Svahová tvarovka Quadra I, Svahová tvarovka Quadra II betonové svahové tvarovky jsou vyráběny na bázi cementu a plniva (kameniva) modifikované

Více

F. TECHNICKÁ ZPRÁVA. Akce : REKONSTRUKCE ZŠ DUBÍ II, Dlouhá č.p. 167, DUBÍ. Zakázkové číslo : S 03/14

F. TECHNICKÁ ZPRÁVA. Akce : REKONSTRUKCE ZŠ DUBÍ II, Dlouhá č.p. 167, DUBÍ. Zakázkové číslo : S 03/14 F. TECHNICKÁ ZPRÁVA Akce : REKONSTRUKCE ZŠ DUBÍ II, Dlouhá č.p. 167, DUBÍ Zakázkové číslo : S 03/14 Investor : Město Dubí, Ruská 264/128, Dubí 417 01 Stupeň : PROJEKT STAVBY 1.1. Architektonické a stavebně

Více

OKRASNÉ TVÁRNICE ŠTÍPANÉ

OKRASNÉ TVÁRNICE ŠTÍPANÉ TECHNICKÝ LIST BETONOVÉ TVÁRNICE OKRASNÉ TVÁRNICE ŠTÍPANÉ A, B, C, D1, D2, E, H, G, F, J, P betonové okrasné tvárnice štípané na bázi cementu a plniva (kameniva) modifikované zušlechťujícími přísadami

Více

Nûkolik aktuálních otázek a odpovûdí k sanaci zateplovacího systému

Nûkolik aktuálních otázek a odpovûdí k sanaci zateplovacího systému povrchové úpravy 1/2012 Nûkolik aktuálních otázek a odpovûdí k sanaci zateplovacího systému Ing. Tomá Po ta Co se starým, poškozeným zateplovacím systémem a jak jej odstranit nebo na něj nalepit nový?

Více

Identifikační údaje. Identifikační údaje stavby. místo stavby. Identifikační údaje investora. Identifikační údaje zpracovatele projektu

Identifikační údaje. Identifikační údaje stavby. místo stavby. Identifikační údaje investora. Identifikační údaje zpracovatele projektu Technická zpráva 1 Identifikační údaje Identifikační údaje stavby Úpravy objektu občanské vybavenosti č.p.4 Husova 4 289 07 Libice nad Cidlinou místo stavby st.p.51 k.ú. Libice nad Cidlinou Identifikační

Více

LIMITOVANÁ EDICE HARMONY 2 JUNIOR STAVBA NA KLÍČ

LIMITOVANÁ EDICE HARMONY 2 JUNIOR STAVBA NA KLÍČ Rozsah prací a dodávek STANDARDNÍ PROVEDENÍ Od horní hrany spodní stavby, platnost od 1. 1. 2012 (MODEL 2012) LIMITOVANÁ EDICE HARMONY 2 JUNIOR STAVBA NA KLÍČ Tento Rozsah prací a dodávek popisuje rodinný

Více

Pracovní postup Cemix: Sádrové omítky

Pracovní postup Cemix: Sádrové omítky Pracovní postup Cemix: Sádrové omítky Pracovní postup Cemix: Sádrové omítky Obsah 1 Druhy sádrových omítek a stěrek a oblasti jejich použití... 3 1.1 Sádrové omítky Cemix... 3 1.2 Sádrové stěrky Cemix...

Více

PRŮVODNÍ A TECHNICKÁ ZPRÁVA

PRŮVODNÍ A TECHNICKÁ ZPRÁVA PRŮVODNÍ A TECHNICKÁ ZPRÁVA pro zadávací dokumentaci OPRAVA FASÁD, VÝMĚNA VÝPLNÍ OTVORŮ V ARKÁDÁCH NÁDVOŘÍ OBJEKT MĚSTSKÉHO ÚŘADU nám. Klášterní 125 V MORAVSKÉM KRUMLOVĚ Vypracoval: Ing. Dan Malina AC-projekt

Více

Centrum stavebního inženýrství a.s. certifikační orgán na výrobky Pražská 16, 102 21 Praha 10 Hostivař

Centrum stavebního inženýrství a.s. certifikační orgán na výrobky Pražská 16, 102 21 Praha 10 Hostivař Akreditovaný subjekt podle ČSN EN 17065:2013: List 1 z 35 Pracoviště certifikačního orgánu: pořadové název pracoviště adresa pracoviště 1 Pracoviště Praha Pražská 16, 102 00 Praha 10- Hostivař 2 Pracoviště

Více

BETONOVÉ OBRUBNÍKY A ŽLABY

BETONOVÉ OBRUBNÍKY A ŽLABY Podle normy EN 1340 jsou betonové obrubníky prefabrikované betonové dílce určené k oddělení povrchů ve stejné výškové úrovni nebo v různých úrovních, které poskytují: fyzikální nebo vizuální rozlišení

Více

Betony a potěry. 1. Rychlé potěry 119. 2. Přísady 120. 3. Betony, potěry a malty 122. 4. Ochrana betonu 124. 5. Sanace betonu 125. 6.

Betony a potěry. 1. Rychlé potěry 119. 2. Přísady 120. 3. Betony, potěry a malty 122. 4. Ochrana betonu 124. 5. Sanace betonu 125. 6. Betony a potěry strana BETONY A POTĚRY 1. Rychlé potěry 119 2. Přísady 120 3. Betony, potěry a malty 122 4. Ochrana betonu 124 5. Sanace betonu 125 6. Suchá stěna 128 7. Doplňkové materiály 129 Ceník MUREXIN

Více

POKYNY PRO MONTÁŽ vnějších tepelně izolačních kontaktních systémů STX.THERM ALFA, STX.THERM BETA a STX.THERM BETA F

POKYNY PRO MONTÁŽ vnějších tepelně izolačních kontaktních systémů STX.THERM ALFA, STX.THERM BETA a STX.THERM BETA F Stránka 1 z 13 Tento dokument slouţí jako předpis k provádění (montáţi) (dále jen ETICS nebo systémy) STX.THERM ALFA s tepelnou izolací z pěnového polystyrenu (EPS), STX.THERM BETA s tepelnou izolací z

Více

NOVOSTAVBA 10-TI ŘADOVÝCH RODINNÝCH DOMŮ

NOVOSTAVBA 10-TI ŘADOVÝCH RODINNÝCH DOMŮ A: PRŮVODNÍ ZPRÁVA Identifikační údaje: Název stavby: Místo stavby: Stupeň: Stavebník: NOVOSTAVBA 10-TI ŘADOVÝCH RODINNÝCH DOMŮ Lokalita Buková, Kanice, Brno venkov parc. č. 425/182 až 425/186, 425/200

Více

6.1 Schlüter -DITRA. Použití a funkce

6.1 Schlüter -DITRA. Použití a funkce ROHOŽ PRO OBKLÁDÁNÍ SEPARACE, IZOLACE, A VYROVNÁVÁNÍ TLAKU VODNÍ PÁRY Použití a funkce Schlüter -DITRA je polyetylénový pás s rybinovitě tvarovanými čtvercovými výlisky. Tkanina, nakašírovaná na rubové

Více

STUDIE DISPOZIČNÍHO ŘEŠENÍ OBJEKTU. č.p.455 ŠÁRKA, VEJPRTY

STUDIE DISPOZIČNÍHO ŘEŠENÍ OBJEKTU. č.p.455 ŠÁRKA, VEJPRTY STUDIE DISPOZIČNÍHO ŘEŠENÍ OBJEKTU č.p.455 ŠÁRKA, VEJPRTY Červenec 2013 O B S A H : 1. Úvod str. 3 2. Popis objektu str. 3 3. Stávající využití objektu str. 4 4. Budoucí využití objektu str. 5 5. Popis

Více

ZATEPLENÍ OBJEKTU ZÁKLADNÍ ŠKOLY HLAVNÍ BUDOVA ŠKOLY

ZATEPLENÍ OBJEKTU ZÁKLADNÍ ŠKOLY HLAVNÍ BUDOVA ŠKOLY ZATEPLENÍ OBJEKTU ZÁKLADNÍ ŠKOLY HLAVNÍ BUDOVA ŠKOLY NA PARC. Č. 1/1 V POŘÍČANECH D. 1. 1. a - T EC H N I C K Á Z PR ÁVA 1 Stavba: zateplení objektu základní školy v Poříčanech hlavní budova školy Místo:

Více

BETONOVÁ DLAŽBA PROVÁDĚNÍ DLÁŽDĚNÉHO KRYTU

BETONOVÁ DLAŽBA PROVÁDĚNÍ DLÁŽDĚNÉHO KRYTU 1. Co budeme k provedení dlážděného krytu potřebovat: hrubý štěrk frakce 16-32 mm pro zhotovení ochranné vrstvy hrubý štěrk frakce 8-16 mm pro provedení podkladní vrstvy písek nebo drcené kamenivo frakce

Více

Požární ochrana prostupů potrubí

Požární ochrana prostupů potrubí Promat Požární ochrana prostupů potrubí Prostupy odpadů, přívodů vody a jiných trubních vedení 8 Požární ochrana prostupů potrubí Řešení prostupů potrubí zdravotechnických instalací a ostatních trubních

Více

7. Stavební pøíprava. x pistole. 7.3. Skladování materiálu. 7.1. Pracovní èeta - její velikost a požadovaná kvalifikace

7. Stavební pøíprava. x pistole. 7.3. Skladování materiálu. 7.1. Pracovní èeta - její velikost a požadovaná kvalifikace 7. Stavební pøíprava 7.1. Pracovní èeta - její velikost a požadovaná kvalifikace Složení pracovní èety je vždy závislé na rozsahu realizované akce, na zpùsobu realizace a na velikosti jednotlivých pracovních

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice 7. PODLAHY I. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora studentů

Více

F.1.1.01 TECHNICKÁ ZPRÁVA

F.1.1.01 TECHNICKÁ ZPRÁVA s.r.o. PRŮZKUMY * ZAMĚŘENÍ * PROJEKTY ul. 28. října 66/201 709 00 Ostrava - Mariánské Hory F.1.1. ARCHITEKTONICKÉ A STAVEBNĚ TECHNICKÉ ŘEŠENÍ F.1.1.01 TECHNICKÁ ZPRÁVA SANACE BALKONŮ HLAVNÍ TŘÍDA 583/105

Více

fasdrain PROFILINE fasdrain fastrade

fasdrain PROFILINE fasdrain fastrade fasdrain PROFILINE POPIS VÝROBKU: Odvodňovací žlab fasdrain PROFILINE je vyroben z vysokohustotního polyetylénu (PE-HD). Představuje praktickou a hospodárnou alternativu k tradičním způsobům liniového

Více

F.1.1 Technická zpráva

F.1.1 Technická zpráva Zakázka číslo: 2010-10888-ZU F.1.1 Technická zpráva PROJEKT SNÍŽENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI OBJEKTU Bytový dům Breitcetlova 880/9, Praha 10 Zpracováno v období: září 2010 Zpracoval: Ing. Marie Navrátilová

Více

PŘÍČINY NAPADENÍ POVRCHŮ FASÁD

PŘÍČINY NAPADENÍ POVRCHŮ FASÁD www.stachema.cz Technologický postup sanačních opatření na povrchu fasád opatřených kontaktním zateplovacím systémem ETICS, napadených biodeteriogeny řasami a plísněmi PŘÍČINY NAPADENÍ POVRCHŮ FASÁD Mezi

Více

Technický list StoMurisol SP weiß

Technický list StoMurisol SP weiß Sanační omítka podle EN 998-1, zkoušená a certifikovaná podle směrnice WTA Charakteristika Použití Vlastnosti Technická data exteriér a interiér pro sanaci vlhkostí a solemi zatíženého zdiva v nadzemní

Více

PŘÍRUČKA PRO TECHNOLOGICKÝ POSTUP

PŘÍRUČKA PRO TECHNOLOGICKÝ POSTUP www.quick-mix.cz PŘÍRUČKA PRO TECHNOLOGICKÝ POSTUP NA PROVÁDĚNÍ ZATEPLOVACÍHO SYSTÉMU QUICK-MIX S POVRCHOVOU ÚPRAVOU CIHLOVÝMI PÁSKY... teplo v domě šetří pro mě www.quick-mix.cz OBSAH PŘÍRUČKY 1. Použití

Více

AO 212 Centrum stavebního inženýrství, a.s

AO 212 Centrum stavebního inženýrství, a.s AO 212 Centrum stavebního inženýrství, a.s (Autorizace podle 163/2002 Sb. ve znění 312/2005 Sb., číslo rozhodnutí o autorizaci 4/2003+20/2003+35/2006) Žadateli Centrum stavebního inženýrství a. s., Pražská

Více

POROTHERM překlad VARIO

POROTHERM překlad VARIO Překlady 1/12 Po uži tí Keramobetonové y se používají ve spojení s tepelněizolačním dílem VARIO, s PO ROTHERM y 7 a případně se ztužujícím věncem jako nosné prvky nad okenní a dveřní otvory ve vnějších

Více

T E R M I N O L O G I E

T E R M I N O L O G I E 800-2 Zvláštní zakládání objektů T E R M I N O L O G I E A Armokoš pro provázání betonových konstrukcí je výztuž, která není staticky posuzována z hlediska únosnosti vlastní piloty a slouží pro spojení

Více