Odpovědi k připomínkám a dotazům k bakalářské práci:

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Odpovědi k připomínkám a dotazům k bakalářské práci:"

Transkript

1 Odpovědi k připomínkám a dotazům k bakalářské práci: 1. Otázka: Proč je histamin monoamin odbouráván diaminooxidázou a ne monoaminooxidázou? Odbourávání histaminu v buňkách střevní sliznice diaminooxidasou je uvedeno v literatuře (Fuchs), obecně pak např. Karlson et al. Pathobiochemie, Academia Praha 1987, s Produktem je postupně imidazolylacetaldehyd a imidazolylacetát. Potřeba diaminooxidasy souvisí se strukturou histaminu, který obsahuje jednu primární a jednu sekundární (v cyklu) aminoskupinu viz vzorec. 2. Otázka: Tabulka 2 čím se liší zelí a rajče (riziko) od ostatních zelenin (bezpečné) Je uvedeno v literatuře (Fuchs): lilek, tykev, rajče, špenát, zelí, česnek a cibule čerstvé a konzervovaná zelenina buď obsahují histamin nebo mají histaminoliberační schopnost. Ostatní čerstvá zelenina (mimo výše uvedené) je na tom lépe, proto je relativně bezpečná. 3. Otázka: Str. 24 jedná se o formu serózní chyba vznikla automatickou opravou v počítači a při poslední kontrole mi to uniklo. 4. Otázka: Přímé srovnání anafylaxe a atopie včetně definic a zdůraznění základních rozdílů. a) Celková alergická reakce je dvojího typu: anafylaktická a anafylaktoidní. Oba typy mají obdobný průběh, liší se mechanismem vzniku. Anafylaktická reakce = reakcí I. typu, je zprostředkována specifickými protilátkami IgE a je spojena s uvolněním specifických látek působících na cévy, hladké svalstvo, krevní srážlivost a funkce leukocytů. Výsledkem je různý stupeň celkového postižení organismu od přechodné kompenzované deregulace až po anafylaktický šok. Vzniká u člověka, který se již s konkrétním alergenem setkal, vytvořil si proti němu protilátky. Příčinou je nadměrná a nekontrolovaná reaktivita organizmu na antigenní podnět. Anafylaktoidní reakce = je zprostředkována jinými mechanizmy než protilátkami typu IgE. Rozdíl: může vzniknout již při prvním setkání s antigenem a jeho opakované podání nemusí vyvolat znovu potíže. Velkou roli zde má predispozice pacienta. b) Atopie 1. obecný výklad: Atopie je vyjádřením genetické dispozice ke tvorbě alergických protilátek izotypu IgE. Může se jednat i o zcela klidový stav. Atopiků je v populaci cca 40% (Fuchs).

2 2. atopie je chápána jako již rozvinutý chorobný stav imunologicky podmíněná alergie, u které prokazujeme přítomnost protilátek izotypu IgE. Při tomto výkladu se již jedná o manifestovanou alergii. Pokud tedy atopik onemocní atopickou chorobou, stává se atopickým alergikem. c) Alergik je širší pojem. Je to ten, kdo má manifestované definované a diagnostikovatelné alergické onemocnění způsobené buď protilátkami typu IgE (atopie) nebo i jinými imunologickými mechanizmy (non-atopie, non-ige). 5. Otázka: Kdy jsou kontraindikovány prick-testy? Kožní testy jsou používány k potvrzení přecitlivělosti I. typu na pyly, roztoče, alergeny zvířecího původu, plísně, kvasinky, dermatofyty, latex nebo potraviny, předpokládané na základě anamnézy pacienta. Prick test se provádí bodnutím Stallerpointem, sterilní lancetou s hrotem 1 mm skrze kapku koncentrovaného roztoku alergenu na očištěnou pokožku volární strany předloktí. Tlak lancety musí být středně silný a rovnoměrný. Musí být pozorováno stlačení pokožky v rozsahu 2-5 mm. Výsledky se odečítají za 20 minut. Před odečítáním reakce je třeba opět očistit pokožku alkoholem nebo éterem, aby se odstranily zbytky použitého roztoku. Negativní a pozitivní kontrola se provádí za stejných podmínek jako aplikace aktivní látky. Ve snaze snížit riziko falešné pozitivity se doporučuje, aby tyto kontroly byly provedeny dvojmo. Negativní kontrola je roztok obsahující chlorid sodný, glycerol, fenol a vodu na injekce, pozitivní kontrola je 9% roztok kodeinfosfátu (kodeinfosfát, chlorid sodný, glycerol, sterilní čištěná voda) nebo histamindihydrochlorid. Hodnocení citlivosti se provádí srovnáním reakce vyvolané testovaným alergenem a kontrolními roztoky. Test se obecně považuje za negativní, jestliže pupen má průměr menší než 3 mm. Za pozitivní je test považován tehdy, odpovídá-li pupen 3 mm, nebo je větší. Absolutní kontraindikace kožního prick testu: dle výrobce nejsou známy, nedoporučuje se jej však provádět při: - akutním horečnatém nebo zánětlivém onemocnění, - v akutní fázi základního alergického onemocnění a jiných systémových chorob, - při kožních lézích v testované oblasti - v těhotenství. Někdy se používá přímo potravina, jejíž kapku nebo drobek aplikujeme na kůži, provedeme drobný vpich a sledujeme vznik kožního pupenu. Nepoužívají se však vysoce agresivní alergeny např. nativní alergen tropomyozin (více než 10% systémových příznaků). Kožní testy nelze uplatnit u alergií způsobených jinými imunologickými mechanizmy, než je časný typ přecitlivělosti.

3 6. Tab. 7 na str. 32 patří sem sezam (opět stejný problém jako v bodě 3) 7. Str. 35 samozřejmě do textu patří izotyp IgE (opět problém bodu 3) 8. Otázka: Proč jsou alergenům obilovin věnovány dva řádky? Jejich alergeny možná nejsou nejagresivnější, ale je jich velké množství a alergie se na ně vyskytují poměrně často. Alergeny obilovin se vyskytují se ve 4 typech: A = alergie na lepek zprostředkovaná protilátkami typu IgE B = alergie na lepek zprostředkovaná lymfocyty C = alergie na jiné bílkoviny mouky přes izotop IgE D = alergie na jiné bílkoviny mouky přes lymfocyty Profesní alergie na mouku je poměrně častá (většinou astma bronchiale a ekzém). Alergizace probíhá převážně jinou cestou než přes trávicí trakt.z obilovin je největší alergen žito. Řešeno u nemocí z povolání. Z hlediska klinického jako potravinové alergie nejsou opravdu zásadním problémem nejsou nejagresivnější, alergizují málo (díky tepelné úpravě mouky), eliminační dieta se dá zajistit poměrně snadno (pokud je klient solventní) a má velmi dobré výsledky. 9. Ano, asi jsem chtěla napsat spíše potrava než potraviny. 10. Otázka: Snížil by se podstatně výskyt nejdůležitějších potravinových alergií rezignací na průmyslovou výrobu příslušných potravin? Např. že bílkoviny kravského mléka získají své alergenní vlastnosti až průmyslovým zpracováním mléka? Určitě ne, průmyslové zpracování je spíše rizikové pro alergiky tím, že pokud není zcela důsledně oddělena výroba potravin s alergenem od bezalergenních v čase i místě a není veškerý kontakt potraviny s různými chemikáliemi během výroby označen na obalu, může i stopové množství alergenu vyvolat závažný stav až smrt. O bílkoviny kravského mléka se nejedná. Tam naopak zpracováním lze získat hydrolyzáty mléčných bílkovin, tzn. mléka hypoalergenní se 100% hydrolýzou pro uměle živené kojence a batolata a mléka hypoantigenní s částečnou hydrolýzou pro sourozence těžce alergického pacienta či pro potomka takto postižených rodičů. Problematické průmyslovým zpracováním jsou: Například: veškeré cukrovinky (včetně tzv čisté hořké čokolády na vaření) obsahují upozornění, že mohou být přítomny stopy arašídů, ořechů, Dále téměř ve všech pochutinách sladkých i slaných včetně uzenin a masných výrobků je přítomna v nějaké formě sója apod. Pokud je tedy člověk alergický na sóju, pak jsou všechny tyto potraviny pro něho nebezpečné. Příklad z USA: není možné např. koupit klasický normální tvaroh jako u nás. Existuje pouze trvanlivý a buď ochucený dosladka nebo doslana (informace z praxe). Pacient tedy nemá možnost použít základní potravinu.

4 Řešení tedy není dle mého názoru v rezignaci na průmyslové zpracování potravin (vždyť o uchování potravin v co nejlepším stavu co nejdelší dobu se snaží lidstvo od nepaměti). Spíše se domnívám, že jde o to, aby spotřebitel věděl přesně co ve výrobku může být tedy znal postup výroby (od prvovýroby až po zabalení a skladování a prodej) nebo se veškeré informace mohl někde k výrobku dočíst. Pak už je to na spotřebiteli. Zdravý člověk, bez alergií a intolerancí, se pak bude řídit (v ideálním případě) zásadami správné životosprávy. No a alergik se vyhne tomu, co by mu mohlo vyvolat alergickou reakci. A též by se neměla opouštět možnost nákupu potravin ve své základní formě tj. bez příchutí, vůní, barviv, nesmíchaných z různých druhů apod. Příklad: nelze koupit čisté mleté maso vždy už je přimíchána rychlosůl, někdy i koření. Z pohledu prodejce je to jasné proč, ale z pohledu zákazníka je možnost jen dvojí: vyžadovat na prodavačce, aby semlela vybrané maso před námi (což většinou odmítá s odůvodněním, že prodávají pouze hotové mleté maso) nebo si koupit to, co potřebujeme a pokorně si doma vše semlít sami. 11. Otázka: Je řešení uváděné v závěru reálné v průmyslově vyspělých zemích s naprostou převahou městského obyvatelstva? Závěr opravdu vyznívá poněkud nemoderně, ale nejúčinnější jsou někdy jednoduchá řešení. Musíme si uvařit sami platí pro lidi s nežádoucími reakcemi na potraviny a mám pro něj z dlouholeté praxe tři dobré důvody. a) Hovořím z praxe sportovního lékaře, kdy bylo nutno výživu maximálně hlídat po stránce energetické i nutriční hodnoty potřebné pro výkon. Nyní jsou samozřejmě k dispozici různé typy komerčních nápojů i energetických tyčinek. Zde je však problém opět s alergiky na ořechy, arašídy a sóju a céliaky. A opět se vracíme k dobám let devadesátých a směsi si připravujeme sami. b) U psů s kožními alergiemi se mezi známými chovateli a psíčkaři nakonec ukázala nejúčinnější doma vařená dieta, nikoliv hypoalergenní granule. c) Nakonec je to 14-letá praxe matky s dětmi s atopickým ekzémem. Většina maminek bude shánět potraviny a je jedno, jestli z konvenčního nebo ekologického zemědělství. Spíše jde o to, že po potravině od tohoto sedláka (nebo z tohoto zdroje) se dítě neosype, pak se dodavatele (výrobce) držíme. Samozřejmě se jedná i o třeba již hotový produkt. Katastrofou je, pokud výrobce udělá inovaci a matka si toho nevšimne, vezme osvědčenou značku a je cca na dva měsíce vystaráno včetně kortikoidů. Většina maminek těchto dětí doma vaří, hotová jídla se zamražují nebo zavařují (přece jenom matky musí chodit do práce). A cukrovinek aby se nelišily od ostatních dětí se též dočkají. Máme za sebou výrobu domácí čokolády z holandského kakaa, výrobu vlastních musli tyčinek i musli směsí, vlastní džemy bez konzervantů, čerstvé kompoty, pomazánky, domácí paštiky, kečupy atd. Babičky by z nás měly radost. A odměna? Klidné, neproškrabané noci. I v městech průmyslově vyspělých zemí jsou mámy a babičky (a chovatelé domácích zvířat), kteří pro své nemocné obětují čas a trochu námahy i vynalézavosti, aby je zbavili útrap, které přinášejí různé alergie a intolerance na potraviny.

5 12. K použité literatuře: Čerpala jsem především z monografií, hlavně naší největší kapacity přes alergologii a imunologii prof. Špičáka a Panznera. Z vědeckých periodik: Alergologie a imunologie, z knihovny FN USA jsem z hlediska cíle práce uspořádat dosavadní znalosti o problému nenašla významnější odlišnosti proti výše zmíněné monografii, proto ani články neuvádím, fakta souhlasí. Zahraniční literatura: v originále pouze slovenská, 1 anglický článek jsem si nechala přeložit. Jinak jsem použila překlady do češtiny. Práci jsem koncipovala spíše k využití pro klinickou praxi co se děje v organismu a jak tomu čelit. 13. K využití znalostí získaných studiem: Závěrem bych chtěla uvést, že studium na MZLU mi významným způsobem umožnilo zjistit, jakými procesy prochází naše potrava od prvovýroby přes různé zpracování až do fáze, kdy se dostane na náš stůl. K mnohým těmto informacím se jinak nelze ani dostat. Z hlediska bezpečnosti našich potravin obecně (dle informací získaných při studiu) je situace celkem dobrá, rozhodně mi nehrozí tzv. ekosyndrom, popisovaný profesorem Špičákem. A možnosti jak řešit potravinové alergie a intolerance asi budou kromě medicínské cesty hlavně cestou potravinářských technologií, bez kterých se současná doba neobejde. Nezastupitelný význam má však řádné značení a popis výrobků.

Co potřebujeme vědět o potravinové alergii? Co je registr potravinových alergií DAFALL?

Co potřebujeme vědět o potravinové alergii? Co je registr potravinových alergií DAFALL? » Potravinová alergie je nežádoucí reakce na potravinu a její výskyt v posledních letech významně stoupá. V České republice se tvoří registr, aby se výskyt potravinových alergií zmapoval. ulkas/fotky&foto

Více

Označování alergenů je legislativně stanoveno na datum od 13.12.2014 v souladu s potravinovým právem. Odvolání na legislativu:

Označování alergenů je legislativně stanoveno na datum od 13.12.2014 v souladu s potravinovým právem. Odvolání na legislativu: Označování alergenů je legislativně stanoveno na datum od 13.12.2014 v souladu s potravinovým právem Odvolání na legislativu: EU 2000/13 do 13.12.2014 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21 ČR Vyhláška

Více

Anafylaxe vážná hrozba alergie

Anafylaxe vážná hrozba alergie Anafylaxe vážná hrozba alergie Úvod Anafylaxe je náhle vzniklý a život ohrožující stav, jehož příčinou je ve většině případů prudká reakce organismu na kontakt s látkou vyvolávající alergii. Termín anafylaxe

Více

Potravinová alergie chyťme ji včas

Potravinová alergie chyťme ji včas » Potravinová alergie bývá u malých dětí vůbec prvním ze skupiny tzv. atopických onemocnění. julief514/fotky&foto Potravinová alergie chyťme ji včas Potravinová alergie bývá u malých dětí vůbec prvním

Více

Označování alergenů je legislativně stanoveno na datum od 13.12.2014 v souladu s potravinovým právem. Odvolání na legislativu:

Označování alergenů je legislativně stanoveno na datum od 13.12.2014 v souladu s potravinovým právem. Odvolání na legislativu: Označování alergenů je legislativně stanoveno na datum od 13.12.2014 v souladu s potravinovým právem Odvolání na legislativu: EU 2000/13 do 13.12.2014 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21 ČR Vyhláška

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0527

CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Projekt: Příjemce: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

Oslabení dýchacího systému asthma

Oslabení dýchacího systému asthma Oslabení dýchacího systému 1 / 7 Oslabení dýchacího systému asthma Astma bronchiale. Definice podle WHO, která je zakotvena i v Mezinárodní dohodě o diagnostice a léčbě astmatu z roku 1992, zní: Astma

Více

Alergický pochod. Alergie v dětském věku- od atopického ekzému k respirační alergii

Alergický pochod. Alergie v dětském věku- od atopického ekzému k respirační alergii Alergický pochod Alergie v dětském věku- od atopického ekzému k respirační alergii Kateřina Kopecká Centrum alergologie a klinické imunologie Nemocnice Na Homolce Things we knew, things we did Things we

Více

DIAGNOSTIKA ALERGIÍ NA MOLEKULÁRNÍ ÚROVNI

DIAGNOSTIKA ALERGIÍ NA MOLEKULÁRNÍ ÚROVNI DIAGNOSTIKA ALERGIÍ NA MOLEKULÁRNÍ ÚROVNI Mgr. Manuela Trojáčková Ph.D. a kolektiv Laboratoř klinické imunologie a alergologie Laboratoře AGEL a.s., Nový Jičín ALERGIE epidemie 21. století Alergická onemocnění

Více

Leden 2015. týden 5.1. až 11.1. pečené kuře, bramborová kaše, salát z čínského zelí, sirup rohlík, jogurt, sirup

Leden 2015. týden 5.1. až 11.1. pečené kuře, bramborová kaše, salát z čínského zelí, sirup rohlík, jogurt, sirup týden 5.1. až 11.1. pondělí 5.1.2015 čočka na kyselo, vejce, pečené vdolky, okurek, čaj chléb, medové máslo, ovoce, sirup úterý 6.1.2015 Přesnídávka: chléb, sýrová pomazánka, okurek, čaj polévka franfurtská

Více

Atestační otázky z oboru alergologie a klinická imunologie

Atestační otázky z oboru alergologie a klinická imunologie Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze ( https://www.lf2.cuni.cz) Atestační otázky z oboru alergologie a klinická imunologie Okruh základy imunologie 1. Buňky, tkáně a orgány imunitního

Více

OKRUHY OTÁZEK K ATESTAČNÍ ZKOUŠCE

OKRUHY OTÁZEK K ATESTAČNÍ ZKOUŠCE OKRUHY OTÁZEK K ATESTAČNÍ ZKOUŠCE SV Ošetřovatelská péče o pacienty ve vybraných klinických oborech se zaměřením na ošetřovatelskou péči o pacienty s alergologickým a imunologickým onemocněním A. ALERGOLOGIE

Více

Změny v parametrech imunity v průběhu specifické alergenové imunoterapie. Vlas T., Vachová M., Panzner P.,

Změny v parametrech imunity v průběhu specifické alergenové imunoterapie. Vlas T., Vachová M., Panzner P., Změny v parametrech imunity v průběhu specifické alergenové imunoterapie Vlas T., Vachová M., Panzner P., Mechanizmus SIT Specifická imunoterapie alergenem (SAIT), má potenciál ovlivnit imunitní reaktivitu

Více

nevěsta histaminové intolerance

nevěsta histaminové intolerance » Biogenní aminy mají biologický vliv především na cévní systém, hladkou svalovinu a na nervová zakončení. Ljupco Smokovski/Fotky & Foto Histaminoliberace nevěsta histaminové intolerance Histaminoliberaci

Více

Specifikace nebalených výrobků

Specifikace nebalených výrobků Specifikace nebalených výrobků Číslo výrobku : 1164 Název výrobku : Chléb konzumní Skupina : Pšenično ţitný Hmotnost : 1200g Sloţení : Pšeničná mouka, pitná voda, žitná mouka, jedlá sůl s jódem, kmín.

Více

Potravinová alergie nebo intolerance? Napsal uživatel Soňa Šímová Úterý, 12 Říjen 2010 05:08 -

Potravinová alergie nebo intolerance? Napsal uživatel Soňa Šímová Úterý, 12 Říjen 2010 05:08 - Cítíte se unavení, trpíte migrénami, otoky...? Stěžuje si vaše dítě často na bolesti bříška nebo hlavy? Napadlo vás někdy, že příčinou může být nějaká potravina? Jaký je rozdíl mezi potravinovou alergií

Více

Zdroj: Zdravá výživa. Co je glutamát sodný?

Zdroj: Zdravá výživa. Co je glutamát sodný? Glutamát sodný Umělý orgasmus jazyku Čtvrtek, 28 Duben 2011 07:29 Aktualizováno Neděle, 08 Květen 2011 17:32 Zdroj: Zdravá výživa Dříve než do sebe nalijete další "pytlíkovou" (správně prý polévku v sáčku)

Více

MVDr Oto Huml. Vedilab Plzeň, s r.o.

MVDr Oto Huml. Vedilab Plzeň, s r.o. MVDr Oto Huml Vedilab Plzeň, s r.o. Sebaceózní adenitis je poměrně málo se vyskytující onemocnění psů, vzácně se vyskytuje i u koček. Histopatologicky obdobné změny byly zjištěny i u lidí. Jedná se o zánětlivé

Více

PR & ADVERTISING. Rodiče C.I.C. metoda

PR & ADVERTISING. Rodiče C.I.C. metoda Rodiče C.I.C. metoda Překvapení Detoxikační balíček - jaro Právo BAMBI Analerg Abelia Alergis Alergie se může projevovat obtížemi na sliznici, v očích, zažívacími nebo močovými obtížemi či kožními vyrážkami.

Více

Registr potravinových alergií v České republice DAFALL

Registr potravinových alergií v České republice DAFALL Registr potravinových alergií v České republice DAFALL Simona Bělohlávková a kolektiv řešitelů Jarní konference Siemens Healthcare, s.r.o. 13.4.2016, Olomouc Prevalence potravinové alergie 3% 3% 14% Dospělí:

Více

SLOŽENÍ VÝROBKŮ. Pekařství Chyšky

SLOŽENÍ VÝROBKŮ. Pekařství Chyšky SLOŽENÍ VÝROBKŮ Pekařství Chyšky Čebiš-Řeháček k.s., Chyšky 29, 398 53 IČ: 4075562 DIČ: CZ40755622 Tel.: +420 382 591 235, Mobil: +420 724 738 442 E-mail: info@pekarstvichysky.cz ; http://www.pekarstvichysky.cz/

Více

sp.zn.: sukls5500/2012

sp.zn.: sukls5500/2012 sp.zn.: sukls5500/2012 Příbalová informace: informace pro uživatele Soluprick SQ Kožní roztok alergenorum extractum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento přípravek používat,

Více

Profesionální alergická onemocnění v ČR

Profesionální alergická onemocnění v ČR Profesionální alergická onemocnění v ČR Occupational allergic diseases in the Czech Republic BEATRICA DLOUHÁ, DANA HAVLOVÁ, ZDEŇKA FENCLOVÁ, JAROMÍR ŠAMÁNEK, LUDMILA BEČVÁŘOVÁ, LENKA RYCHLÁ, MICHAELA ČERSTVÁ

Více

Přesnídáv. chléb, pomazánka drožďová se šunkou, paprika - zelenina příloha, káva bílá, čaj obsahuje alergeny: 01,03,07

Přesnídáv. chléb, pomazánka drožďová se šunkou, paprika - zelenina příloha, káva bílá, čaj obsahuje alergeny: 01,03,07 Pondělí 1.2.2016 Přesnídáv. houska ks, pomazánka falešný humr, okurka - zelenina příloha, čaj,09,10 Polévka polévka hovězí s rýží a hráškem Oběd 1 omáčka rajská, těstoviny - příloha,09 Svačina ovocná přesnídávka,

Více

3 Zbožová struktura zahraničního obchodu se zemědělskými a potravinářskými produkty

3 Zbožová struktura zahraničního obchodu se zemědělskými a potravinářskými produkty 3 Zbožová struktura zahraničního obchodu se zemědělskými a potravinářskými produkty Zahraniční obchod se zemědělskými a potravinářskými produkty si téměř po celé období 2005 až udržoval (až na nevýznamné

Více

Diagnostic Possibilities of Food Allergy and Intolerance

Diagnostic Possibilities of Food Allergy and Intolerance Diagnostic Possibilities of Food Allergy and Intolerance Květa Ettlerová1, Pavel Kohout2 1Ústav klinické imunologie a alergologie, Fakultní nemocnice, Hradec Králové 2Klinika gerontologická a metabolická,

Více

Zkušenosti s analýzou bezlepkových potravin a jejich značením

Zkušenosti s analýzou bezlepkových potravin a jejich značením Zkušenosti s analýzou bezlepkových potravin a jejich značením Dana Gabrovská Jana Rysová Jerome Gevaert Výzkumný ústav potravinářský Praha Karel de Grote-Hogeschool, Katholieke Hogeschool Antwerpen vzw,

Více

procesu (Doporučený postup) MUDr. Zdeňka Hajduková, Ph.D. 1 MUDr. Vladimíra Straková 1 Klinika chorob z povolání FNsP Ostrava, Ostravská univerzita 1

procesu (Doporučený postup) MUDr. Zdeňka Hajduková, Ph.D. 1 MUDr. Vladimíra Straková 1 Klinika chorob z povolání FNsP Ostrava, Ostravská univerzita 1 Zařazov azování alergiků do pracovního procesu (Doporučený postup) MUDr. Zdeňka Hajduková, Ph.D. 1 MUDr. Vladimíra Straková 1 Klinika chorob z povolání FNsP Ostrava, Ostravská univerzita 1 Pachnerovy dny

Více

Karlovarské imunologické centrum, s.r.o. Bezručova 10, 360 01 Karlovy Vary tel. 353228907, fax. 353228906

Karlovarské imunologické centrum, s.r.o. Bezručova 10, 360 01 Karlovy Vary tel. 353228907, fax. 353228906 IgE, specifické protilátky proti konkrétním alergenům Metoda stanovení: RISA ELISA Označení na žádance: specifické IgE (ALERGIE, ATOPIE) Vyšetřovaný materiál: venózní srážlivá krev nebo sérum Odběr: sklo

Více

ZKŘÍŽENÁ ALERGIE. Markéta Haschová Alergologie a klinická imunologie MN PRIVAMED a.s.

ZKŘÍŽENÁ ALERGIE. Markéta Haschová Alergologie a klinická imunologie MN PRIVAMED a.s. ZKŘÍŽENÁ ALERGIE Markéta Haschová Alergologie a klinická imunologie MN PRIVAMED a.s. Podstata zkřížené alergie Vzájemná podobnost alergenů Nutná významná shoda (více než 70%) Specifické IgE protilátky

Více

- IDST (kožní test) SENZIBILIZACE K ALERGICKÉ REAKCI + - + hypersenzitivita na krmivo

- IDST (kožní test) SENZIBILIZACE K ALERGICKÉ REAKCI + - + hypersenzitivita na krmivo SENZIBILIZACE K ALERGICKÉ REAKCI HYPERSENZITIVNÍ - ALERGICKÉ CHOROBY SENZIBILIZACE NOVÁ EXPOZICE LOKÁLNÍ REAKCE dny až roky minuty (dny) SYSTÉMOVÝ ŠOK ALERGICKÉ CHOROBY PSA klinicky se projevují především

Více

První samodiagnostický test na zjištění potravinové intolerance

První samodiagnostický test na zjištění potravinové intolerance První samodiagnostický test na zjištění potravinové intolerance K čemu je testování dobré? testování pomáhá řešit některé chronické nemoci a odhalit jejich možnou příčinu provedení testu je vhodné vždy,

Více

ODMÍTAVÉ REAKCE NA POTRAVINY

ODMÍTAVÉ REAKCE NA POTRAVINY ODMÍTAVÉ REAKCE NA POTRAVINY Pavel Rauch Ústav biochemie a mikrobiologie, VŠCHT Praha Týden bezpečnosti potravin, VŠCHT Praha, květen 2006 ALERGIE JAKO MÓDA SOUČASNOSTI 20% POPULACE VĚŘÍ, ŽE MÁ INTOLERANCI

Více

alergie na složky potravy SVOBODA Petr Ambulance estetické dermatologie, Pekařská 3, Brno

alergie na složky potravy SVOBODA Petr Ambulance estetické dermatologie, Pekařská 3, Brno alergie na složky potravy SVOBODA Petr Ambulance estetické dermatologie, Pekařská 3, 602 00 Brno alergie na potraviny - definice Imunologicky zprostředkovaný vedlejší účinek po požití potravy. alergie

Více

prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc. prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc. DOBA

prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc. prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc. DOBA prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc. prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc. DOBA jedová To nejdůležitější z Doby jedové 2 Když jsme psali Dobu jedovou, chtěli jsme čtenářům ukázat, že mnohé z věcí, o kterých si

Více

Říjen 2014. týden 1.10. až 5.10. středa 1.10.2014 Přesnídávka: kukuřičné lupínky, mléko

Říjen 2014. týden 1.10. až 5.10. středa 1.10.2014 Přesnídávka: kukuřičné lupínky, mléko středa 1.10.2014 Přesnídávka: kukuřičné lupínky, mléko polévka fazolová Říjen 2014 týden 1.10. až 5.10. kuřecí játra na cibulce, rýže, moučník, čaj toustový chléb, tvarohová pomazánka, paprika, sirup čtvrtek

Více

Česká iniciativa pro astma o. p. s.

Česká iniciativa pro astma o. p. s. Jaroslava KLEINHAMPLOVÁ 17. 9. 1921 29. 4. 2006 MUDr. Kleinhamplová s doc. Strejčkem a prof. Oehlingem Na hradeckém sjezdu českých a slovenských alergologů a klinických imunologů a českých a slovenských

Více

Duben 2016. týden 1.4. až 3.4.

Duben 2016. týden 1.4. až 3.4. týden 1.4. až 3.4. pátek 1.4.2016 Přesnídávka: celozrnné pečivo, pomazánkové máslo, paprika, bílá káva1, 3, 7 Polévka: polévka rajská s těstovinami 1, 3 Hlavní jídlo: kuře na zelenině a žampionech, rýže,

Více

Září 2014. týden 1.9. až 7.9. pondělí 1.9.2014 Přesnídávka: celozrnné pečivo, máslo, kakao

Září 2014. týden 1.9. až 7.9. pondělí 1.9.2014 Přesnídávka: celozrnné pečivo, máslo, kakao týden 1.9. až 7.9. pondělí 1.9.2014 Přesnídávka: celozrnné pečivo, máslo, kakao polévka krupicová špenát, vejce, brambory, sirup chléb, máslo, džem, ovoce, čaj úterý 2.9.2014 Přesnídávka: chléb, sýrová

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 2 1 3 6 0 5 U MUDr. Martin Gregora,

Více

PRAGUE CENTRE HOTELS

PRAGUE CENTRE HOTELS Předkrmy 100 120g Obložený talířek 65 Kč (3druhy uzeniny, 3 druhy sýra, máslo, okurka) 7,10,12 101 120g Caprese 115 Kč (rajče, mozzarella, bazalka, olivový olej) 102 100g Bagetka plněná kuřecím masem 85

Více

Mechanismy a působení alergenové imunoterapie

Mechanismy a působení alergenové imunoterapie Mechanismy a působení alergenové imunoterapie Petr Panzner Ústav imunologie a alergologie LF UK a FN Plzeň Zavedení termínu alergie - rozlišení imunity a přecitlivělosti Pasivní přenos alergenspecifické

Více

Veronika Janů Šárka Kopelentová Petr Kučera. Oddělení alergologie a klinické imunologie FNKV Praha

Veronika Janů Šárka Kopelentová Petr Kučera. Oddělení alergologie a klinické imunologie FNKV Praha Veronika Janů Šárka Kopelentová Petr Kučera Oddělení alergologie a klinické imunologie FNKV Praha interakce antigenu s protilátkou probíhá pouze v místech epitopů Jeden antigen může na svém povrchu nést

Více

Leden 2012. týden 3.1. až 8.1. úterý 3.1.2012 Přesnídávka: chléb, játrová pomazánka, okurek, čaj

Leden 2012. týden 3.1. až 8.1. úterý 3.1.2012 Přesnídávka: chléb, játrová pomazánka, okurek, čaj týden 3.1. až 8.1. úterý 3.1.2012 Přesnídávka: chléb, játrová pomazánka, okurek, čaj polévka gulášová jablkový závin, bílá káva toustový chléb, máslo, šunka, paprika, sirup středa 4.1.2012 Přesnídávka:

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU. Insulinum humanum, rdna (vyrobený rekombinantní DNA technologií na Saccharomyces cerevisiae).

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU. Insulinum humanum, rdna (vyrobený rekombinantní DNA technologií na Saccharomyces cerevisiae). SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Insulatard 100 m.j./ml Injekční suspenze v injekční lahvičce 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Insulinum humanum, rdna (vyrobený rekombinantní DNA technologií

Více

Ruconest : imunologické analýzy září 2010

Ruconest : imunologické analýzy září 2010 RUCONEST : IMUNOLOGICKÉ ANALÝZY, NEPROPAGAČNÍ VZDĚLÁVACÍ MATERIÁLY PRO PŘEDEPISUJÍCÍ LÉKAŘE Poznámka: Tyto informace budou poskytnuty předepisujícím lékařům. Shrnutí Ruconest (konestat alfa), rekombinantní

Více

PŘEHLEDOVÉ ČLÁNKY. MUDr. Ester Seberová Alergologická ambulance, Plzeň

PŘEHLEDOVÉ ČLÁNKY. MUDr. Ester Seberová Alergologická ambulance, Plzeň ALERGICKÁ RÝMA MUDr. Ester Seberová Alergologická ambulance, Plzeň Alergická rýma je nejčastějším projevem alergického onemocnění na horních dýchacích cestách. Negativně ovlivňuje kvalitu života pacientů

Více

Falšování potravin. Matej Pospiech, Bohuslava Tremlová Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, Ústav hygieny a technologie vegetabilních potravin

Falšování potravin. Matej Pospiech, Bohuslava Tremlová Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, Ústav hygieny a technologie vegetabilních potravin Falšování potravin Matej Pospiech, Bohuslava Tremlová Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, Ústav hygieny a technologie vegetabilních potravin MENDELU 2014 Obsah přednášky úvod, historie co považujeme

Více

Výživa při prevenci a léčbě potravinových alergií u dětí. Kateřina Sendlerová

Výživa při prevenci a léčbě potravinových alergií u dětí. Kateřina Sendlerová Výživa při prevenci a léčbě potravinových alergií u dětí Kateřina Sendlerová Bakalářská práce 2012 ABSTRAKT Bakalářská práce se zabývá potravinovou alergií u dětí, jejím výskytem, prevencí, léčbou

Více

ČERSTVÉ POTRAVINY A AKTUÁLN LNÍ STAV LEGISLATIVY. Cyklus semínářů PK ČR Čerstvé potraviny a jejich kontrola dozorovými orgány

ČERSTVÉ POTRAVINY A AKTUÁLN LNÍ STAV LEGISLATIVY. Cyklus semínářů PK ČR Čerstvé potraviny a jejich kontrola dozorovými orgány ČERSTVÉ POTRAVINY A AKTUÁLN LNÍ STAV LEGISLATIVY V OBLASTI POTRAVINOVÉHO PRÁVA EU Cyklus semínářů PK ČR Čerstvé potraviny a jejich kontrola dozorovými orgány březen duben 2012 Ministerstvo zemědělství

Více

J Í D E L N Í L Í S T E K

J Í D E L N Í L Í S T E K Zařízení: VLRZ, Magnitogorská 2, 0 00 Praha 0 VK Vyškov - středisko Moravská Třebová 5.2.205 2:2 Přídavek J Í D E L N Í L Í S T E K Hlavní činnost - vzs na dny 4..206-5..206 Pondělí 4..206 2ks koblih,

Více

Snídaně Přesnídávka Oběd Svačina Večeře Druhá večeře normál 1 Káva bonno (1b, 1d), Čaj 250ml, Máslo. po čínsku (1, 7, 1a), Brambory, Čaj 250ml

Snídaně Přesnídávka Oběd Svačina Večeře Druhá večeře normál 1 Káva bonno (1b, 1d), Čaj 250ml, Máslo. po čínsku (1, 7, 1a), Brambory, Čaj 250ml JÍDELNÍ LÍSTEK NA OBDOBÍ OD 18.. 2016 DO 2.. 2016 Po 18.. 3 / porce (7), Paštika ks- 50g (1, 3, 6, 7, Polévka čočková (1, 7,, 1a), Vepřové nudličky 10), po čínsku (1, 7, 1a), Brambory, Polévka kuřecí s

Více

Skladování Výrobce Veterinární ovál. Masokombinát Plzeň s.r.o., Podnikatelská 1094/15, 301 00 Plzeň, Česká republika CZ 300 ES

Skladování Výrobce Veterinární ovál. Masokombinát Plzeň s.r.o., Podnikatelská 1094/15, 301 00 Plzeň, Česká republika CZ 300 ES KÓD NÁZEV VÝROBKU DRUH / SKUPINA VÝROBKU SLOŽENÍ VČ. ALERGENŮ, OBSAH TUKU A SOLI ZPŮSOB BALENÍ Doba trvanlivosti Doba spotřeby po rozbalení (nesmí překročit datum spotřeby uvedený na etiketě) Skladování

Více

Co potřebujeme vědět o potravinové alergii? Co je registr potravinových alergií DAFALL?

Co potřebujeme vědět o potravinové alergii? Co je registr potravinových alergií DAFALL? » Potravinová alergie je nežádoucí reakce na potravinu a její výskyt v posledních letech významně stoupá. V České republice se tvoří registr, aby se výskyt potravinových alergií zmapoval. apops/fotky&foto

Více

PŘÍLOHA. návrhu nařízení Evropského parlamentu a Rady,

PŘÍLOHA. návrhu nařízení Evropského parlamentu a Rady, EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 19.9.2014 COM(2014) 597 final ANNEX 1 PŘÍLOHA návrhu nařízení Evropského parlamentu a Rady, kterým se mění nařízení (EU) č. 374/2014 o snížení nebo odstranění cel na zboží

Více

Složení lahůdkářských výrobků

Složení lahůdkářských výrobků Jihlavská 1143, Žďár nad Sázavou Lahůdkářské výrobky mohou obsahovat:pšenici,sezam,sóju,vejce, hořčici,ryby,mléko a mléčné výrobky Podtržené suroviny jsou alergeny Rozvoz pro vlastní prodejny společnosti

Více

Stránka 1. Složení. Minimální. trvanlivost. Hmotnost CHLÉB

Stránka 1. Složení. Minimální. trvanlivost. Hmotnost CHLÉB CHLÉB Hmotnost g Chléb konzumní s kmínem 1 200 1 den Pšeničná mouka a žitná mouka,voda, sůl jodidovaná, droždí, přípravek zlepšující mouku ( pšeničná mouka bobtnavá, zahušťovadlo (E 412),pšeničná mouka,

Více

SLOŽENÍ VÝROBKŮ TYP B KMOTR - Masna Kroměříž a.s., Hulínská 2286/28, 767 01 Kroměříž, Česká republika

SLOŽENÍ VÝROBKŮ TYP B KMOTR - Masna Kroměříž a.s., Hulínská 2286/28, 767 01 Kroměříž, Česká republika SLOŽENÍ VÝROBKŮ TYP B, Hulínská 2286/28, 767 01 Kroměříž, Česká republika Dodavatel Druh výrobku Skupina OČV 44130 48502 Název výrobku Anglická slanina - klasická bez kůže VB Baby kuřecí šunka půlená třída

Více

Složení pekařských výrobků

Složení pekařských výrobků pekařských výrobků IČO: 26233517 Pekařství Křižák s.r.o DIČ: CZ26233517 691 12 Boleradice 235 Tel.: 519 441 311 www.pekarstvikrizak.cz 1 Vážení obchodní přátelé, připravili jsme pro vás katalog složení

Více

Potravinová alergie v dospělosti

Potravinová alergie v dospělosti Potravinová alergie v dospělosti Simona Bělohlávková Martin Fuchs Medicína pro praxi XII.kongres praktických lékařů a sester Praha, 17.9.2015 PA je nežádoucí reakce způsobená specifickou imunitní odpovědí

Více

DIETNÍ SYSTÉM. Mgr. Jana Stávková

DIETNÍ SYSTÉM. Mgr. Jana Stávková DIETNÍ SYSTÉM Mgr. Jana Stávková NUTRIČNÍ TERAPEUT!!! DIETA Strava zohledňující specifické poţadavky na sloţení, energetickou hodnotu, technologickou úpravu, které vyţaduje onemocnění pacientů Snídaně

Více

POTRAVINOVÉ INTOLERANCE

POTRAVINOVÉ INTOLERANCE ELISA POTRAVINOVÉ INTOLERANCE IMUNOANALYTICKÉ SOUPRAVY KE STANOVENÍ SPECIFICKÝCH PROTILÁTEK TŘÍDY Ig G A Ig G 4 Standardní formáty (20, 24 a 88 antigenů) Individuální profil - výběr z více než 400 dostupných

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU sp.zn.sukls66153/2015 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Bactroban Nasal 20 mg/g nosní mast 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Mupirocinum calcicum 0,0645 g (což odpovídá mupirocinum 0,06

Více

Květen 2015. týden 4.5. až 10.5.

Květen 2015. týden 4.5. až 10.5. týden 4.5. až 10.5. pondělí 4.5.2015 Přesnídávka: celozrnné rohlíky, pomazánkové máslo, jablko 1, 3, 7 polévka z rybího filé 4, 9 těstoviny s kuřecím masem, džus1, 7, 9 Svačina: chléb, medové máslo, ovocný

Více

JÍDELNÍ LÍSTEK NA OBDOBÍ OD 26. 10. 2015 DO 15. 11. 2015

JÍDELNÍ LÍSTEK NA OBDOBÍ OD 26. 10. 2015 DO 15. 11. 2015 JÍDELNÍ LÍSTEK NA OBDOBÍ OD 26. 10. 2015 DO 15. 11. 2015 Den Snídaně Přesnídávka Oběd Svačina Večeře Druhá večeře Krůtí ragů se žampiony (1, 7), Rýže dušená, Salát, Čaj 3, 7), Paštika (1, 6), Máslo, Ovocný

Více

Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu. EU peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512

Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu. EU peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512 Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512 Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. KOSMETIKA Procvičování

Více

Dermorespirační syndrom (nebo alergický pochod?) Václava Gutová Ústav imunologie a alergologie FN Plzeň

Dermorespirační syndrom (nebo alergický pochod?) Václava Gutová Ústav imunologie a alergologie FN Plzeň Dermorespirační syndrom (nebo alergický pochod?) Václava Gutová Ústav imunologie a alergologie FN Plzeň Histamin, leukotrieny, PAF MC Y IL4 IL5 Akutní alergická reakce Pískání Urtikárie Kýchání, rhinorrhea,

Více

od 01.11.2015 do 30.11.2015 Pondělí 2.11.2015 Úterý 3.11.2015 Středa 4.11.2015 Čtvrtek 5.11.2015 Pátek 6.11.2015

od 01.11.2015 do 30.11.2015 Pondělí 2.11.2015 Úterý 3.11.2015 Středa 4.11.2015 Čtvrtek 5.11.2015 Pátek 6.11.2015 Pondělí 2.11.2015 Úterý 3.11.2015 Středa 4.11.2015 Čtvrtek 5.11.2015 Pátek 6.11.2015 rýžová kaše se strouhanou čokoládou, ovoce (jablko), mléko obsahuje alergeny: 05,06,07 pol.drožďová,špindlerovo maso

Více

Den zdraví Víme, co jíme

Den zdraví Víme, co jíme Den zdraví Víme, co jíme I. Návrh projektu Název: Víme, co jíme Autoři: Jana Lažová, Jana Lamačová Učitelství pro 1. stupeň ZŠ, KS, 5. ročník Realizace: 2. ročník Typ projektu: podle organizace vícepředmětový

Více

Informace o označování alergenů ve školní jídelně

Informace o označování alergenů ve školní jídelně Vážení rodiče,vážení strávníci, Informace o označování alergenů ve školní jídelně Od 13. 12. 2014 musí být součástí jídelního lístku i informace o alergenech obsažených v jídle. Odvolání na legislativu:

Více

Poskytovatel sociálních služeb a řemeslná manufaktura lidí se zvláštními potřebami

Poskytovatel sociálních služeb a řemeslná manufaktura lidí se zvláštními potřebami Poskytovatel sociálních služeb a řemeslná manufaktura lidí se zvláštními potřebami E-mail: letohradek@volny.cz, http://www.letohradekvendula.cz SLOŽENÍ VÝROBKŮ CHRÁNĚNÉ PEKÁRNY LETOHRÁDEK VENDULA V souladu

Více

Registr potravinových alergií DAFALL první výsledky

Registr potravinových alergií DAFALL první výsledky Registr potravinových alergií DAFALL první výsledky Simona Bělohlávková E.Kopelentová, I.Šetinová, P.Víšek, J.Novobílská, T.Gvozdiaková, L.Mrázová, M.Minářová, M.Jeřábková, J.Chládková, M.Tichá, E.Orálková,

Více

Úvod do potravinářské legislativy. Označování potravin. Kamila Míková

Úvod do potravinářské legislativy. Označování potravin. Kamila Míková Úvod do potravinářské legislativy Označování potravin Kamila Míková Označování potravin Upravuje Zákon o potravinách č.110/97 Sb.a Vyhláška č. 113/2005 Sb. - Potraviny balené výrobcem - Potraviny balené

Více

Desloratadin STADA 5 mg jsou modré, kulaté, bikonvexní potahované tablety o průměru přibližně 6,5 mm.

Desloratadin STADA 5 mg jsou modré, kulaté, bikonvexní potahované tablety o průměru přibližně 6,5 mm. Sp.zn.sukls74932/2014 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Desloratadin STADA 5 mg potahované tablety 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jedna potahovaná tableta obsahuje desloratadinum 5 mg.

Více

Duben 2015. týden 1.4. až 5.4.

Duben 2015. týden 1.4. až 5.4. středa 1.4.2015 Přesnídávka: loupáky, kakao 1, 3, 7 Duben 2015 týden 1.4. až 5.4. Polévka: polévka hrachová s bramborem 1, 9 špagety po milánsku, koktejl, čaj 1, 3, 7 Svačina: toustový chléb, tvarohová

Více

dodržování zásad pro uchování zdraví (dnes synonymum pro dodržování čistoty)

dodržování zásad pro uchování zdraví (dnes synonymum pro dodržování čistoty) Otázka: Hygiena a toxikologie Předmět: Chemie Přidal(a): dan 1. Definice, základní poznatky HYGIENA = dodržování zásad pro uchování zdraví (dnes synonymum pro dodržování čistoty) vnějším znakem hygieny

Více

Září 2015. týden 1.9. až 6.9.

Září 2015. týden 1.9. až 6.9. týden 1.9. až 6.9. úterý 1.9.2015 Přesnídávka: chléb, sýrová pomazánka, okurek, čaj 1, 7 Polévka: polévka masová s těstovinami 1, 3, 9 rýžový nákyp, mléko 1, 3, 7 Svačina: chléb, játrová pomazánka, rajče,

Více

Bezpečnost a účinnost přípravku Neoclarityn 5 mg potahované tablety u dětí mladších 12 let nebyla dosud stanovena. Nejsou dostupné žádné údaje.

Bezpečnost a účinnost přípravku Neoclarityn 5 mg potahované tablety u dětí mladších 12 let nebyla dosud stanovena. Nejsou dostupné žádné údaje. 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Neoclarityn 5 mg potahované tablety 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jedna tableta obsahuje desloratadinum 5 mg. Pomocná látka se známým účinkem: Tento přípravek obsahuje laktózu.

Více

30.10.2008 CS Úřední věstník Evropské unie L 289/II/1911. Ostatní cukrovinky. Jogurt. Jiné fermentované (kysané) nebo acidofilní mléko a smetana

30.10.2008 CS Úřední věstník Evropské unie L 289/II/1911. Ostatní cukrovinky. Jogurt. Jiné fermentované (kysané) nebo acidofilní mléko a smetana 30.10.2008 CS Úřední věstník Evropské unie L 289/II/1911 PŘÍLOHA XII protokolu I Produkty pocházející z Jihoafrické republiky vyloučené z kumulace podle článku 4 (*) ZPRACOVANÉ ZEMĚDĚLSKÉ PRODUKTY Jogurt

Více

Zkřížená alergie. MUDr.Květuše Ettlerová Ambulance alergologie a klinické imunologie Hradec Králové

Zkřížená alergie. MUDr.Květuše Ettlerová Ambulance alergologie a klinické imunologie Hradec Králové Zkřížená alergie MUDr.Květuše Ettlerová Ambulance alergologie a klinické imunologie Hradec Králové Podstata zkřížené alergie: Zkřížená alergie vzniká na základě podobnosti alergenů. To znamená, že musí

Více

Alergie na bílkovinu kravského mléka

Alergie na bílkovinu kravského mléka Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně DOPORUČENÉ POSTUPY PRO PRAKTICKÉ LÉKAŘE Projekt MZ ČR zpracovaný ČLS JEP za podpory grantu IGA MZ ČR 5390-3 Reg. č. o/035/073 Alergie na bílkovinu kravského

Více

Září 2012. týden 3.9. až 9.9. pátek 7.9.2012 Přesnídávka: celozrnný chléb, pomazánkové máslo, zelenina, bílá káva

Září 2012. týden 3.9. až 9.9. pátek 7.9.2012 Přesnídávka: celozrnný chléb, pomazánkové máslo, zelenina, bílá káva týden 3.9. až 9.9. pondělí 3.9.2012 Přesnídávka: celozrnné pečivo, máslo, mléko polévka bramborová čočka na kyselo, vejce, chléb, okurek, sirup chléb, medové máslo, ovoce, čaj úterý 4.9.2012 Přesnídávka:

Více

Databáze potravinových alergií DAFALL (Database of Food Allergies)

Databáze potravinových alergií DAFALL (Database of Food Allergies) Databáze potravinových alergií DAFALL (Database of Food Allergies) Simona Bělohlávková Martin Fuchs Ivana Švarcová a kolektiv Immuno-flow, s.r.o. 5.4.2014, Dlouhé Stráně Výskyt astmatu a alergií u dětí

Více

Obsah. Několik slov úvodem... 19 Vít Petrů

Obsah. Několik slov úvodem... 19 Vít Petrů Několik slov úvodem...................... 19 Vít Petrů OBECNÁ ČÁST 1 Prevalence astmatu a alergie u dětí a mladistvých.... 25 Jiřina Chládková 1.1 Prevalence průduškového astmatu............ 26 1.2 Prevalence

Více

KONZUMACE SODÍKU, DRASLÍKU, HOŘČÍKU A KUCHYŇSKÉ SOLI NAPŘÍČ NAŠÍ POPULACÍ. MUDr. P.Tláskal, CSc., Mgr.T.Vrábelová FN Motol, Společnost pro výživu

KONZUMACE SODÍKU, DRASLÍKU, HOŘČÍKU A KUCHYŇSKÉ SOLI NAPŘÍČ NAŠÍ POPULACÍ. MUDr. P.Tláskal, CSc., Mgr.T.Vrábelová FN Motol, Společnost pro výživu KONZUMACE SODÍKU, DRASLÍKU, HOŘČÍKU A KUCHYŇSKÉ SOLI NAPŘÍČ NAŠÍ POPULACÍ MUDr. P.Tláskal, CSc., Mgr.T.Vrábelová FN Motol, Společnost pro výživu STUDIE K HODNOCENÍ NUTRIČNÍCH FAKTORŮ U ZDRAVÝCH JEDINCŮ

Více

OPTIMÁLNÍ DÉLKA VÝLUČNÉHO KOJENÍ

OPTIMÁLNÍ DÉLKA VÝLUČNÉHO KOJENÍ Strategie zavádění nemléčných příkrmů 1 2 3 4 5 U zdravého prospívajícího kojence je doporučováno výlučné kojení do ukončeného 6. měsíce (6M). Některé děti výlučně kojené do 6M mohou mít snížené zásoby

Více

Metodika zavádění regionálních potravin do školních jídelen. Teoretická část. Ing. Zita Prchalová. Vedoucí práce: Vít Prchal

Metodika zavádění regionálních potravin do školních jídelen. Teoretická část. Ing. Zita Prchalová. Vedoucí práce: Vít Prchal Metodika zavádění regionálních potravin do školních jídelen I. Teoretická část Vypracovali: Vít Prchal Ing. Zita Prchalová Vedoucí práce: Vít Prchal 2014 Čestné prohlášení Prohlašujeme, že jsme tuto práci

Více

NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY LÉČIV

NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY LÉČIV NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY LÉČIV Doc. PharmDr. František Štaud, Ph.D. Katedra farmakologie a toxikologie Univerzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY LÉČIV Nežádoucí účinky

Více

Označování alergenů je legislativně stanoveno na datum od v souladu s potravinovým právem

Označování alergenů je legislativně stanoveno na datum od v souladu s potravinovým právem Označování alergenů je legislativně stanoveno na datum od 13. 12. 2014 v souladu s potravinovým právem Odvolání na legislativu: EU 2000/13 do 13. 12. 2014 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21 ČR Vyhláška

Více

Tolerance pšeničného glutenu CELIAKIE

Tolerance pšeničného glutenu CELIAKIE www.khalilpakistan.com Tolerance pšeničného glutenu CELIAKIE MUDr. Josef Jonáš www.purcellmountainfarms.com 1 Přecitlivělost na gluten se může v člověku vyvinout v kterémkoliv věku. Může mít katastrofální

Více

Trpíte kortikofobií? Kortikosteroidy v léčbě alergických chorob. Kortikosteroidní léky

Trpíte kortikofobií? Kortikosteroidy v léčbě alergických chorob. Kortikosteroidní léky » Odstraněním opakovaných atak těchto chronicky probíhajících chorob se výrazně zvýšila kvalita života pacientů, pobyty v nemocnici se staly výjimkou a snížilo se procento nepříznivých komplikací.» nadledvina

Více

Vliv plísní na zdraví člověka

Vliv plísní na zdraví člověka Univerzita Karlova v Praze 1. lékařská fakulta Ústav hygieny a epidemiologie Studničkova 7, 128 00 Praha 2 Přednosta: doc. MUDr. Milan Tuček, CSc. Vedoucí terénní stáže: MUDr. Ivana Holcátová, CSc. Vliv

Více

SLOŽENÍ VÝROBKŮ TYP B KMOTR - Masna Kroměříž a.s., Hulínská 2286/28, 767 01 Kroměříž, Česká republika

SLOŽENÍ VÝROBKŮ TYP B KMOTR - Masna Kroměříž a.s., Hulínská 2286/28, 767 01 Kroměříž, Česká republika SLOŽENÍ VÝROBKŮ TYP B KMOTR - Masna Kroměříž a.s.,, Česká republika Druh výrobku váha kusu Po rozbalení číslo Trvanlivost Teplota Země OČV Název výrobku spotřebujte EAN kód celního Výrobce Adresa výrobce

Více

Anafylaxe v přednemocniční péči

Anafylaxe v přednemocniční péči Vyšší odborná škola, střední odborná škola a základní škola MILLS, s. r. o. Čelákovice Absolventská práce Anafylaxe v přednemocniční péči Diplomovaný zdravotnický záchranář Vedoucí práce: MUDr. Jaroslav

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Desloratadin +pharma 5 mg potahované tablety 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jedna tableta obsahuje desloratadinum v množství 5 mg. Úplný seznam pomocných

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU sp.zn.sukls97487/2013 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU DICLOFENAC GALMED 1% gel 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Diclofenacum natricum 1,0 g ve 100 g gelu (1%) Úplný seznam pomocných

Více

J Í D E L N Í L Í S T E K

J Í D E L N Í L Í S T E K Zařízení: VLRZ, Magnitogorská 2, 0 00 Praha 0 VK Vyškov - středisko Moravská Třebová 2.0.206 2:0 J Í D E L N Í L Í S T E K Hlavní činnost - vzs na dny 8..206-29..206 Pondělí 8..206 ks tavený sýr Lučina,3

Více

sušená cibule, vepřová bílkovina, mléčná bílkovina (alergen), modifikovaný škrob E 1422, zahušťovadlo E 412, dextróza, 149 Játrovka

sušená cibule, vepřová bílkovina, mléčná bílkovina (alergen), modifikovaný škrob E 1422, zahušťovadlo E 412, dextróza, 149 Játrovka číslo Výrobce: Váhala a spol. skupina způsob doba použitelnosti skladujte složení obsah tuku obsah soli výrob. Název výrobku balení od data výroby při teplotě max. % max. % 77 Ovar masný výrob. tepelně

Více

Jedna 2ml injekční ampulka obsahuje 10 mg natrii tetradecylis sulfas.

Jedna 2ml injekční ampulka obsahuje 10 mg natrii tetradecylis sulfas. Příloha č. 2 k rozhodnutí o registraci sp.zn. sukls181238/2009 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Fibrovein 5 mg/ml Solution for Injection Injekční roztok 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ

Více

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY Ročník 2004 SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY PROFIL AKTUALIZOVANÉHO ZNĚNÍ: Titul původního předpisu: Vyhláška o potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použití Citace pův. předpisu:

Více