Plán udržitelné městské mobility města Brna část II. - návrhová

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Plán udržitelné městské mobility města Brna část II. - návrhová"

Transkript

1 Zhotovitel: AF-CITYPLAN s.r.o. Zastoupený: Ing. Tomášem Noskem Datum Číslo zakázky Autorský kolektiv Ing. Petr Hofhansl, Ph. D. Ing. Ondřej Kyp Ing. Klára Sekyrová Kontrola: Ing. Ondřej Kyp Objednatel: Statutární město Brno Dominikánské náměstí Brno Zastoupený: Ing. Petrem Vokřálem, primátorem města Brna Plán udržitelné městské mobility města Brna část II. - návrhová Pracovní materiál pro projednání AF-CITYPLAN s.r.o., Magistrů 1275/13, Praha, Praha, Česká republika Tel.: , IČ: , DIČ: CZ Plán udržitelné městské mobility města Brna část II. - návrhová Strana 1 (78)

2 Obsah 1 Úvod Východiska zpracování Podklady Podklady předávané pořizovatelem Podklady závazné Podklady informativní Další použité podklady Zpracování a způsob projednání Vize a strategické cíle Podíl cest udržitelných druhů dopravy (VD, cyklo, pěší) Komunikační síť města a kvalita veřejných prostor Organizace a řízení dopravy a poptávky po dopravě Ochrana obyvatel před negativními vlivy dopravy, energetická náročnost dopravy Prognóza a posouzení vývoje, návrhové scénáře Prognóza ekonomického rozvoje Prognóza vývoje migrace obyvatel Prognóza demografického vývoje Prognóza vývoje zaměstnanosti Prognóza vývoje stupně automobilizace Prognóza vývoje mobility obyvatel Stanovení hodnocených scénářů pro návrhové období Poptávka v osobní přepravě Poptávka v nákladní přepravě Celkové výkony scénářů Návrh opatření a stanovení aktivit a priorit Veřejná hromadná doprava Tramvajová doprava Autobusová a trolejbusová doprava Železniční doprava Zastávky VHD Standardy kvality městské veřejné dopravy (MHD) Návrh měkkých opatření na podporu veřejné dopravy Pěší a cyklistická doprava Návrh cyklistické dopravy Návrh pěší dopravy Automobilová doprava Plan_mobility_Navrhova_cast_KONCEPT Strana 2 (78)

3 6.3.1 Návrh kategorizace sítě Systém silniční sítě Navrhování uličních profilů a koridorů Omezení průjezdu nákladní dopravy v obytné části města Systém carsharing a carpooling Statická doprava Návrh oblastí placeného stání Návrh umístění systému P+R Zlepšení životního prostředí Snížení hlukové zátěže Snížení imisní zátěže Management mobility Propagace navržených opatření Doprava, jako podklad pro další profese Hodnocení kvality projektových cílů metodou SMART Vytipování podniků a podnikatelských zón ke zpracování samostatných plánů mobility Změny procesu plánování na městské úrovni Návrh stanovení kompetencí procesu Návrh a zajištění monitoringu pro sledování indikátorů Přílohy: Cíle a indikátory Zásobník projektů pro období do roku 2023 Zásobník projektů pro období do roku 2023 mapový podklad Zásobník projektů pro období do roku 2030 Zásobník projektů pro období do roku 2030 mapový podklad Plan_mobility_Navrhova_cast_KONCEPT Strana 3 (78)

4 Seznam použitých zkratek BMO BOKS CTD BKOM ČSN DIC DPmB DZ IAD JSDI JT JVT JZT MK MMO MPS NDIC OD MMB PD SJKD SmB ÚAP ÚPmB VHD VMO VRT ZÁKOS ZÚR JMK ŽUB Brněnská metropolitní oblast brněnský ochranný komunikační systém Centrální technický dispečink Brněnských komunikací česká technická norma dopravní informační centrum Dopravní podnik města Brna dopravní značení individuální automobilová doprava jednotný systém dopravních informací jižní tangenta jihovýchodní tangenta jihozápadní tangenta místní komunikace malý městský okruh Městský parkovací systém národní dopravní informační centrum Odbor dopravy Magistrátu města Brna parkovací dům severojižní kolejový diametr Statutární město Brno Územně analytické podklady Územní plán města Brna veřejná hromadná doprava velký městský okruh vysokorychlostní železniční trať základní komunikační systém města Brna Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje železniční uzel Brno Plan_mobility_Navrhova_cast_KONCEPT Strana 4 (78)

5 1 Úvod Plánování městské mobility znamená především integrované plánování dopravy s uvážením všech jejích dopadů na obyvatele, kvalitu života, životní prostředí, území i ekonomický a sociální rozvoj území. Takové plánování je orientováno nejen na infrastrukturní plánování (poskytování nabídky formou infrastruktury), ale i na zefektivnění stávající infrastruktury, ovlivňování poptávky po dopravě formou organizačních opatření a kampaní a poskytování dopravy všem skupinám obyvatel. Plán udržitelné městské mobility pro město Brno je strategickým dokumentem, jehož cílem je vytvořit podmínky pro uspokojení potřeb mobility lidí i podniků ve městě a jeho okolí a přispět ke zlepšení kvality života. Cílem tohoto dokumentu je za pomoci občanů, městských, regionálních a státních orgánů hledat a najít možnosti udržitelné městské dopravní obsluhy území. Opatření definované v Plánu udržitelné městské mobility pokrývají všechny druhy dopravy v celé městské aglomeraci, tj. dopravu veřejnou i soukromou, osobní i nákladní, motorovou i nemotorovou a statickou. Dokument staví na již existujících aktivitách v plánování a rozvoji města. Zpracovaný Plán udržitelné městské mobility je koncepční studií všech subsystémů dopravy ve městě Brně se zohledněním celé jeho metropolitní oblasti. Bude sloužit jako územně plánovací podklad pro účely územně plánovací činnosti a současně bude závazným podkladem pro plánování dopravní obslužnosti na území města. Z hlediska zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), v platném znění, se jedná o územní studii podle 26 (1) a 30 stavebního zákona se zaměřením na prověření variant a důsledků řešení všech druhů doprav ve městě Brně s vazbou do regionálních zázemí. Na základě zadání a po projednání bude dokument vložen do evidence územně plánovací činnosti. Důvodem pořízení tohoto dokumentu je zejména potřeba analyzovat stav a navrhnout odpovídající rozvoj dopravních systémů města Brna v podrobnosti, v jaké by to v rámci územního plánu nebylo možné, která je však pro územní plán města Brna a navazující dokumentace potřebná. Dokument se skládá ze dvou částí analytické a návrhové. Součástí návrhové části je Akční plán udržitelné městské mobility města Brna. Nedílnou součástí návrhové části je i zásobník projektů investiční záměry, které jsou ve městě a jeho bezprostředním okolí připravovány a jejichž účelnost je v rámci projektu mobility potvrzena. 1.1 Východiska zpracování Dokument navazuje na již zpracované koncepční materiály jednotlivých dopravních subsystémů a další koncepční dokumenty, a sice: Generel cyklistické dopravy ve městě Brně Strategie parkování ve městě Brně Generel pěší dopravy Plán organizace hromadné dopravy 2015 Generel veřejné dopravy města Brna Podklad pro Akční plán městské mobility Základní komunikační systém města Brna CITY Logistika města Brna Elektromobilita Studie proveditelnosti Plan_mobility_Navrhova_cast_KONCEPT Strana 5 (78)

6 Strategie rozvoje dopravní telematiky ve městě Brně Vymezení brněnské metropolitní oblasti Strategie pro Brno Prognóza demografického rozvoje Odhad počtu obyvatel Analýza územních částí města Brna Řešení je navrženo na základě následujících podkladů a výchozích podmínek uvedených v dokumentech: Územní plán města Brna v jeho aktuální podobě. Územně analytické podklady návrhové rozvojové plochy. Zásady územního rozvoje JMK v aktuální podobě zpracování. Plán udržitelné městské mobility pro město Brno je zpracován pro návrhové období do roku 2030 ve dvou scénářích (nulovém a návrhovém). Řešeným územím Plánu udržitelné městské mobility pro město Brno je území statutárního města Brna a vazby na regionální zázemí města, která je vymezena Brněnskou metropolitní oblastí - BMO. Obrázek 1 Brněnská metropolitní oblast (Zdroj: Magistrát města Brna) Plan_mobility_Navrhova_cast_KONCEPT Strana 6 (78)

7 2 Podklady 2.1 Podklady předávané pořizovatelem Podklady závazné Dopravní politika statutárního města Brna Generel cyklistické dopravy ve městě Brně (Ing. A. Jebavý, 2010) Strategie parkování ve městě Brně (Brněnské komunikace, a.s., 2013) Generel pěší dopravy (UAD studio s.r.o., 2010) Plán organizace hromadné dopravy 2013 (KORDIS JMK, spol. s r.o., 2012) Generel veřejné dopravy města Brna (CITYPLAN spol. s r.o., 2012) Podklad pro Akční plán městské mobility Základní komunikační systém města Brna (PK Ossendorf, s.r.o., 2013) CITY Logistika města Brna (Centrum dopravního výzkumu, v. v. i., 2013) Elektromobilita Studie proveditelnosti (Centrum dopravního výzkumu, v. v. i., 2014) Prognóza demografického vývoje obyvatelstva města Brna a jeho okolí 2013 (Centrum pro regionální rozvoj MU, 2013) Odborná analýza vývoje počtu osob oficiálně neregistrovaných ve městě Brně 2013 kvalifikovaný odhad vývoje celkového počtu obyvatel Brna do roku 2025 (Centrum pro regionální rozvoj MU, 2013) Rozptylová studie Brno 2016 (Bucek s.r.o., 2013) Strategie rozvoje dopravní telematiky ve městě Brně (Brněnské komunikace, a.s., 2007) Generel bezbariérových tras, dopravy a přístupnosti objektů v centru města Brna (Grošofová, 2009) Podklady informativní Strategie bydlení (2009) Koncept ekonomického rozvoje města (2009) Generel bydlení města Brna (2008 a 2014) Analýza současného stavu lokalizace funkcí s pracovními příležitostmi na území města Brna 2011 (CITYPLAN spol. s r. o., 2011) Výzkum o povědomí obyvatel města Brna o intermodální dopravě (AUGUR Consulting s.r.o., 2012) Sociologické průzkumy např. Charakter města Brna v postojích jeho obyvatel, 2013 Strategie pro Brno (2007) Generel dopravy JMK (IKP consulting engineeres s.r.o., ) Železniční uzel Brno (Sdružení projekt ŽUB MORAVIA CONSULT Olomouc a.s., SUDOP Brno, spol. s r.o., SUDOP Praha a.s., 08/2009, objednavatel: SŽDC, s.o.) Modernizace tratě Brno Přerov (objednatel SŽDC, s.o., studie nyní v rozpracování) Studie aglomeračního projektu brněnské příměstské železniční dopravy 2020 (SUDOP Brno, spol. s r.o., 2012) Plan_mobility_Navrhova_cast_KONCEPT Strana 7 (78)

8 Aktualizace studie proveditelnosti Severojižního kolejového diametru (CITYPLAN spol. s r. o., IKP consulting engineeres s.r.o., 2011) Bikesharing Systém sdílení kol bike sharing system, technická studie (Ing. A. Jebavý, 2013) Systém sdílení kol, studie proveditelnosti (Centrum AdMaS, Vysoké učení technické v Brně, 2014) Dělba přepravní práce 2012 (Ppm factum research, s.r.o., 2012) Výsledky aktuálních dopravních průzkumů a sčítání na významných dopravních trasách a terminálech veřejné dopravy (zdroj ŘSD, BKOM, KORDIS) Územní studie aglomeračních vazeb města Brna a jeho okolí (zadavatel SMB + JMK, zpracovatel Atelier ERA, 2010) Aleš Burjanek: Sociodemografická analýza územních částí města Brna, 2013 Průzkum maloobchodní sítě na územní města Brna (Výzkumné centrum regionálního rozvoje MU v Brně, 12/2003) Program zlepšení kvality ovzduší statutárního města Brna Aktualizace 2012 (Bucek, s.r.o., 2013) Program zlepšení kvality ovzduší Aglomerace Brno (tč. ve fázi zpracování, pořizovatel MŽP ČR) 2.2 Další použité podklady Územní plán města Brna Územně analytické podklady 2012 Vymezení brněnské metropolitní oblasti (Centrum pro regionální rozvoj MU, 2013) Strategie bydlení města Brna (2009) Vymezení funkčního území brněnské metropolitní oblasti Analýza současného stavu lokalizace funkcí s pracovními příležitostmi na území města Brna 2011 (CityPlan s.r.o., 2011) Ročenka dopravy Brno 2012 (Brněnské komunikace, 2013) Ročenka dopravy Brno 2013 (Brněnské komunikace, 2014) Výroční zpráva DPmB 2013 (Dopravní podnik města Brna, 2013) Akční hlukový plán pro hlavní pozemní komunikace aglomerace Brno (EKOLA group, 2008) Karel Schmeidler: Mobilita, transport a dostupnost ve městě. Ostrava, 2010 Plán organizace hromadné dopravy 2015 (KORDIS JMK, spol. s r.o., 2014) Program optimalizace finančně provozní náročnosti systému MHD a zvýšení společenské prestiže MHD (Dopravní podnik města Brna, 2012) Integrovaná strategie rozvoje Brněnské metropolitní oblasti pro uplatnění nástroje integrované územní investice (březen 2014 duben 2015) Metody prognózy intenzit generované dopravy (EDIP s.r.o., 2013) Návod ke zpracování plánů udržitelné městské mobility (projekt Eltisplus) Plan_mobility_Navrhova_cast_KONCEPT Strana 8 (78)

9 3 Zpracování a způsob projednání Návrhové části Plánu udržitelné městské mobility města Brna předcházelo zpracování analytické části projektu včetně SWOT analýzy dopravního systému ve městě, následovalo projednání analýzy v odborných pracovních skupinách a její představení veřejnosti. Dalším krokem bylo vypracování vize mobility, která má definované oblasti změny a jednotlivé strategické cíle. Návrhy vizí byly představeny na expertním workshopu Mobilita v Brně Vize 2050, který proběhl 3. září 2015, kde byly navržené vize následně diskutovány a rozpracovány v pracovních skupinách. Výsledkem workshopu byly upravené vize jednotlivých navrhovatelů, které se následně předaly zástupcům města pro další projednání a následné schválení radou města. Rada města dne 22. prosince 2015 na svém zasedání schválila vizi, oblasti změn a strategické cíle připravené Zbyňkem Speratem. Ty byly doplněny návrhem dělby přepravní práce, který upravuje podíl veřejné dopravy, cyklistické, pěší a individuální automobilové dopravy. Vzhledem k tomu, že návrh dělby přepravní práce nepochází od autora vizí Zbyňka Sperata, je zde částečný nesoulad mezi dělbou přepravní práce a vizemi. Některé strategické cíle si s predikovanou dělbou přepravní práce odporují (např. cíl zvýšení podílu cest veřejné dopravy si odporuje s navrhovanou dělbou přepravní práce pro VHD). Návrhová část Mobility se proto zaměřuje na zlepšení podmínek všech udržitelných druhů dopravy, v případě VHD zejména na udržení vysokého podílu dělby přepravní práce. Dle našeho názoru je nutné zachování vysokého podílu VHD, neboť pěší a cyklistická doprava je ve svých objemech v průběhu roku velmi nestabilní a je nutné mít náhradní řešení pro cyklisty a pěší, když chtějí využít dopravní prostředek měla by to být kvalitní hromadná doprava, ne individuální doprava. Stanovené vize a další témata jsou součástí návrhové části dokumentace, kde bude vize mobility dále rozvíjena a konkretizována dle navržených opatření. Součástí návrhové části je zároveň i zásobníku projektů, který strategické cíle a opatření převádí do konkrétních projektů, staveb a investic. Zásobník je vytvořen na základě seznamu investičních akcí, které jsou plánovány z rozpočtu města Brna, částečně za podpory různých dotačních programů. Do zásobníku jsou rovněž zapracovány investiční akce Jihomoravského kraje, Ředitelství silnic a dálnic a Správy železniční dopravní cesty. Jedná se tedy o nejvýznamnější investory do dopravní infrastruktury v BMO. Investice soukromých investorů do komunikační sítě nejsou zohledněny, neboť v systému dopravy v řešeném území nemají velký dopravní význam. Plan_mobility_Navrhova_cast_KONCEPT Strana 9 (78)

10 4 Vize a strategické cíle Vize: Brno je město, kde se snadno žije (i bez automobilu) Brno se v roce 2050 umísťuje na prvním místě žebříčku hodnotícím kvalitu života ve městech. Žije zde 480 tis. spokojených obyvatel, kteří ani ve volných dnech nejsou nuceni odjíždět z města za čistým vzduchem. Brno je městem, kde se velmi snadno žije bez automobilu. Je to město krátkých cest s propojenými a navazujícími dopravními mody. Mobilita je jakožto stavební kámen kvality života ve městě hlavním politickým tématem, obyvatelé města se již 35 let aktivně a zapojují do tématu městské mobility s tvůrčími podněty. Být seniorem nebo hendikepovaným v Brně neznamená žádné omezení cestovních návyků. Město dlouhodobě, koncepčně a koordinovaně řeší zefektivňování dopravního systému. Snadnost, možnost a rychlost cestování jsou hlavními cíli dopravního plánování. Zároveň je město na základě široké datové základny schopno v oblasti mobility pružně reagovat nejen na trendy v dopravě, ale i demografii, ekonomice a migraci obyvatel. Oblasti změn (vize): Podíl cest udržitelných druhů dopravy (VD, cyklo, pěší) Komunikační síť města a kvalita veřejných prostor Organizace a řízení dopravy a poptávky po dopravě Ochrana obyvatel před negativními vlivy dopravy, energetická náročnost dopravy 4.1 Podíl cest udržitelných druhů dopravy (VD, cyklo, pěší) STRATEGICKÉ CÍLE Zvýšit podíl cest (modal split) veřejné, cyklistické a pěší dopravy Hromadná doprava Odliv cestujících z hromadné dopravy k individuální automobilové dopravě je značným rizikem z pohledu vzniku kongescí, vyšší zátěže životního prostředí a úpadku systému hromadné dopravy. Zvýšení podílu cest v hromadné dopravě vyžaduje kombinaci mnoha opatření a investic. - Zlepšení vnímání veřejné dopravy ze strany veřejnosti - Zvýšení kvality infrastruktury hromadné dopravy - Atraktivní nabídka spojů, bezešvé tarifní a dopravní propojení Brna a jeho zázemí v BMO a širším okolí - Zlepšení informovanosti cestujících - Zvýšení počtu návazností mezi spoji, zkrácení čekacích dob při přestupech - Zlepšení možnosti přestupů, zkrácení přestupních vzdáleností, zvýšení dostupnosti území, budování multimodálních uzlů a nových vlakových zastávek - Zvýšení cestovní rychlosti pro udržitelné druhy dopravy Zvýšení podílu cyklistické a pěší dopravy - Cyklistická a pěší doprava je ekologickou formou dopravy s velkým potenciálem růstu. Vyžaduje však významnou změnu v nabídce infrastruktury a služeb. Je považována za efektivní a ekologické řešení pro moderní evropská města. - Dostavba páteřních komunikací pro cyklisty a zkvalitňování stávajících komunikací pro cyklisty - Propojení cílů bezpečnými a atraktivními trasami pro cyklisty a pěší Plan_mobility_Navrhova_cast_KONCEPT Strana 10 (78)

11 - Doplnění podpůrných prvků pro cyklodopravu (stojany na kola, servisní místa atd.) - Podpora dojížďky do zaměstnání na kole - Zlepšení prostupnosti vybraných zón pro nemotorovou dopravu - Doplnění městského mobiliáře pro pěší (lavičky, veřejné WC atd.) Zvýšit integraci udržitelných druhů dopravy (podíl multimodálních cest) a zrychlit veřejnou dopravu (cestovní rychlost na referenčních cestách MHD o 15% vyšší v r. 2030) Zajištění dopravní dostupnosti hromadné dopravy především v radiálním (dostředném) směru do jednotlivých center města a obsluha centra je klíčovým předpokladem pro fungující město. Minimalizace přestupních dob, zvýšení komfortu přestupu, jednoduchost vyhledání spojení a dostupnost informací spolu s přijatelnou cenou jsou základními předpoklady pro využívání hromadné dopravy. - Zvýšení počtu návazností mezi spoji, zkrácení čekacích dob při přestupech - Zlepšení možnosti přestupů, zkrácení přestupních vzdáleností, zvýšení dostupnosti území, budování multimodálních uzlů a nových vlakových zastávek - Zvýšení cestovní rychlosti pro udržitelné druhy dopravy - Zlepšení propojení Brna s jeho zázemím BMO - Modernizace odbavování cestujících - Rozšíření zapojení železnice a regionálních autobusů do systému brněnské dopravy - Zlepšení dostupnosti hromadnou dopravou do všech částí města Zvýšit počet domácností nevlastnících auto (o 20% do r. 2050) Podpora kombinace jízdy na kole s jízdou hromadnou dopravou nebo pěší cestou (B+R, B+G). Dále podpora systému carsharing, zejména pro volnočasové a rekreační aktivity. - Marketingová a finanční podpora veřejné, cyklistické a pěší dopravy - Snížení podílu denní zátěže městské komunikační sítě individuální dopravou - Rozvoj systémů B+G, B+R - Rozvoj systému městský kol - bikesharing - Podpora pro carpooling (spolujízda) - Podpora pro carsharing (sdílení vozidel) Plan_mobility_Navrhova_cast_KONCEPT Strana 11 (78)

12 4.2 Komunikační síť města a kvalita veřejných prostor STRATEGICKÉ CÍLE Nezvyšovat kapacity komunikační sítě pro IAD v centrální části uvnitř města po dobudování ochranného dopravního systému (zachování celkového počtu parkovacích míst v širším centru města na úrovni potřebnosti) Zajistit okružní a tangenciální systém nadřazené komunikační sítě (především dostavba/zlepšení základní komunikační sítě) a omezení přístupu do centra města. Kongesce znamenají časové a tedy i ekonomické ztráty a také zatěžování životního prostředí. V zájmu města je vyvedení veškeré tranzitní dopravy mimo jeho centrální území a rezidentní části, vymístění zbytné dopravy z centrální části města, zlepšení napojení města na nadřazenou komunikační síť (obchvaty). - Dobudování páteřní dopravní sítě a vazeb na nadregionální síť, - Zlepšení plynulosti silniční dopravy na ochranném dopravním systému města - Eliminace zbytné dopravy v centrální části města a mimo rezidentní území Politika parkování je v prostoru města regulačním prvkem, který dokáže ovlivnit intenzity individuální automobilové dopravy. Odstupňování ceny za krátkodobé a dlouhodobé parkování vozidel podle funkce zóny může zásadním způsobem ovlivnit dělbu přepravní práce. Systémy park&ride budou smysluplné, resp. využívané pouze za předpokladu, že řidič nebude mít jinou volbu nebo tato volba bude pro něho výhodnější (dostupnost parkovacích míst zdarma nebo s levným tarifem nezakládá důvod pro využití systému P+R). Cenová regulace volných parkovacích míst v centru pro dlouhodobé celodenní parkování a zajištění potřebného počtu odstavných míst pro rezidenty jsou dalšími ovlivňujícími faktory. - Rozvoj systémů P+R, K+R, P+G - Regulace parkovacích míst pro dlouhodobé parkování ve vybraných lokalitách, rezidentní stání - Podpora navigačních systémů - Zvýhodněné parkování pro vozidla s ekologickým pohonem Zvýšit dostupnost a atraktivitu udržitelných forem dopravy města a jeho zázemí (např. příměstské železnice), (podíl příměstské železnice na referenčních cestách vzroste do r o 20% na úkor IAD) Potenciál rozvoje je zejména u dojížďky do zaměstnání. - Rozvoj příměstské kolejové dopravy (S-linky, regionální autobusová doprava) - Podpora taktové dopravy/zajištění adekvátní frekvence spojů na S- linkách - Kvalita vozového parku příměstské a regionální dopravy - Zlepšení možnosti přestupů, zkrácení přestupních vzdáleností, zvýšení dostupnosti území, budování multimodálních uzlů a nových vlakových zastávek Plan_mobility_Navrhova_cast_KONCEPT Strana 12 (78)

13 Zvýšit počet a kvalitu veřejných prostor (nárůst podílu spokojených obyvatel města s veřejnými prostory o 30% do r. 2030) - Rozvoj bezbariérovosti ve veřejném prostoru a veřejných budovách - Bezbariérovost v hromadné dopravě - Zvyšování bezpečnosti ve veřejném prostoru a propojování veřejných prostor města - Zvyšování rozsahu klidových zón - Podpora výsadby zeleně Plan_mobility_Navrhova_cast_KONCEPT Strana 13 (78)

14 4.3 Organizace a řízení dopravy a poptávky po dopravě STRATEGICKÉ CÍLE Propojit dopravní a územní plánování, zavést principy integrovaného dopravního plánování včetně posílení významu telematických systémů Plán mobility města je nutné propojit s územním plánem a oba dokumenty mít v souladu. Přestože individuální bydlení je oblíbené, v zájmu města a jeho obyvatel je preference koncentrované zástavby s možností obsluhy hromadnou dopravou. Dalším zájmem je utváření podmínek pro rozvoj měkké mobility (pěší a cyklistické dopravy) a zabránění vylidňování a ekonomického úpadku drobných podnikatelů. - Rozšíření dynamického řízení a inteligentních dopravních systémů - Podpora navigačních systémů - Podpora udržitelného rozvoje města, zejména udržitelné výstavby - Preference koncentrované zástavby s možností obsluhy hromadnou dopravou Zavést komplexní plánování dopravy zaměstnanců a návštěvníků velkých podniků a institucí včetně záměrů generujících dopravu (např. Plány mobility pro obchodní centra, firemní plány mobility povinné pro organizace s více než 100 zaměstnanci do r. 2020, 50 zaměstnanci do r. 2025) - Podpora firemních plánů mobility (bonusy, zázemí pro cyklisty atd.) Zavést vzdělávání, školení, osvětu v oblasti městské mobility a informovanost účastníků dopravního provozu - Podpora dopravní výchovy dětí - Informační podpora pro řidiče - Propagace městské mobility Plan_mobility_Navrhova_cast_KONCEPT Strana 14 (78)

15 4.4 Ochrana obyvatel před negativními vlivy dopravy, energetická náročnost dopravy STRATEGICKÉ CÍLE Snížit počet dopravních nehod (plnit národní cíle, např. snížení počtu obětí dopravních nehod do r na polovinu oproti roku 2015) Úmrtí nebo vznik těžkých zranění v důsledku dopravních nehod je v současné společnosti podle evropských trendů již neakceptovatelné (není již na ně nahlíženo pouze jako selhání jednotlivce, ale jako selhání společnosti). Specifikovaný cíl je v souladu s evropskými cíli. Chodci a cyklisti jsou nejzranitelnější účastníci dopravního provozu. - Bezpečné přechody pro chodce - Bezpečné cyklotrasy a jejich křížení s ostatními druhy dopravy - Segregace motorové a nemotorové dopravy u páteřních komunikací - Přestavba křižovatek a úseků s nejvyšší nehodovostí - Zřizování zklidněných zón v obytných čtvrtích Snížit počet obyvatel trpících nadlimitním hlukem z dopravy (do r trpí nadlimitním hlukem z dopravy méně než 5% obyvatel města) Hluk je obtěžujícím faktorem s negativním dopadem na zdraví obyvatel. K jeho redukci je potřeba výrazné redukce intenzit (např. zklidnění, obchvaty), snížení rychlosti nebo zavádění vhodných technických prvků (tiché povrchy, protihlukové bariéry ). - Snížení hlukové zátěže území od dopravy na pozemních komunikacích - Podpora vozidel se sníženými hlukovými emisemi - Odhlučnění kolejové MHD a železniční dopravy Snížit emise skleníkových plynů a snížit energetickou náročnost dopravy na cestujícího (čtyřnásobný pokles emisí skleníkových plynů do r oproti roku 2010, nebo: 1 tuna ekv. CO2 na osobu a rok do r. 2050); pokles celkové energetické spotřeby v dopravě na cestujícího o 20% do r. 2050) Doprava je odpovědná za 10 až 20 % emisí v oblasti Brna. Ekologizace hromadné dopravy znamená stimulaci zavádění moderních úsporných a ekologických paliv a pohonů, rozvoj moderních elektrických vozidel s rekuperací ale také např. trénink ekologické jízdy za účelem minimalizace emisí. U individuální dopravy přicházejí v úvahu motivační opatření (např. nižší parkovné pro ekologická vozidla) a restriktivní opatření (např. zpoplatnění nebo omezení vjezdu pro vybrané emisní kategorie). Významný podíl na znečišťování má prašnost z dopravy následkem nedostatečné čistoty komunikací. - Zavádění nebo rozšiřování ekologických paliv a pohonů vozidel hromadné dopravy (vozidla s rekuperací) - Zavádění motivačních opatření pro ekologičtější vozidla - Zlepšení plynulosti silniční dopravy na ochranném dopravním systému města - Eliminace zbytné dopravy v centrální části města a mimo rezidentní území Plan_mobility_Navrhova_cast_KONCEPT Strana 15 (78)

16 Zajistit spolehlivost dopravního systému při mimořádných událostech - Vypracování rámcových krizových plánů pro mimořádné události (zejména MHD) Minimalizovat negativní dopady citylogistiky - Regulace vjezdu zásobovacích vozidel do centra města - Program citylogistika Návrh vývoje dělby přepravní práce VHD Pěší doprava Cyklistická doprava IAD 0% 20% 40% 60% 80% 100% Plan_mobility_Navrhova_cast_KONCEPT Strana 16 (78)

17 5 Prognóza a posouzení vývoje, návrhové scénáře KAPITOLA č. 5, VČETNĚ DORPAVNÍHO MODELU BUDE DOKONČENA PO VÝBĚRU A SHCVÁLENÍ OPATŘENÍ PRO NÁVRHOVOU ČÁST PLÁNU MOBILITY Předmětem této kapitoly je posouzení výhledových scénářů, které jsou součástí zadání. Jednotlivé scénáře jsou prověřeny dopravním modelem a bude zjištěna jejich dopravní účinnost a zejména bude pro každý scénář zjištěna dělba přepravní práce. Aby bylo možné dopravní modely pro roky 2023 a 2030 vytvořit, je nutné zavést řadu předpokladů rozvoje nejen Brna, ale celého Jihomoravského kraje, který bezprostředně ovlivňuje dopravu v zájmovém území. Jedním z vstupů do dopravních modelů jsou investiční akce do dopravní infrastruktury, které jsou sumarizovány v zásobníku projektů. Model dopravy prověří vybrané investiční akce a na základě porovnání s variantou nulovou je zjištěna dopravní účinnost jednotlivých investic. Na základě výsledků z dopravního modelu je možné odvodit vliv dopravy na životní prostředí. Změna intenzit dopravy na komunikační síti vlivem zprovoznění nových staveb a změny dělby přepravní práce prokáže i bez podrobnějších výpočtů emisního a hlukového zatížení změnu vlivu dopravy na kvalitu životního prostředí. 5.1 Prognóza ekonomického rozvoje 5.2 Prognóza vývoje migrace obyvatel 5.3 Prognóza demografického vývoje 5.4 Prognóza vývoje zaměstnanosti 5.5 Prognóza vývoje stupně automobilizace 5.6 Prognóza vývoje mobility obyvatel 5.7 Stanovení hodnocených scénářů pro návrhové období Pro posouzení dopravní infrastruktury ve výhledovém období je v souladu se zadáním dokumentace stanoven časový horizont pro rok 2030, ke kterému jsou vztaženy navržené priority a aktivity navržené v dokumentaci. Dále je modelovým výpočtem posouzen návrhový horizont 2023, který je stanoven z důvodu období financování z Evropské unie, která pracuje se sedmiletými cykly. Pro návrhový 2030 jsou vytvořeny dva scénáře. Jsou to: 2030 nulová varianta. Tato výpočtová verze představuje v podstatě katastrofický scénář vývoje města. V tomto scénáři se uvažuje s rozvojem zástavby města a Brněnské metropolitní oblasti dle návrhových ploch územních plánů jednotlivých sídel, ale neuvažuje se s dostavbou žádné dopravní infrastruktury. Jedná se tedy o kritickou variantu, kde není provedeno zkapacitnění a rozšíření infrastruktury pro veřejnou hromadnou dopravu a není dobudována komunikační síť. Výsledky výpočtu v této variantě jsou referenčními hodnotami pro jednotlivé stavby a dopravní opatření lze Plan_mobility_Navrhova_cast_KONCEPT Strana 17 (78)

18 prokázat jejich dopravní účinnost po zprovoznění. Dále je uvedeno, jak se změní dělba přepravní práce oproti stávajícímu stavu bez dostavby dopravní infrastruktury aktivní varianta. Do modelu dopravy jsou zapracovány všechny infrastrukturní stavby dle zásobníku projektů. Výsledná dělba přepravní práce vypovídá o skutečném modelovém stavu dopravy na území města. Celkový model pro rok 2030 vypovídá o dopravní účinnosti všech navržených opatření. Postupným zapojením / nezapojením jednotlivých investiční akcí a dopravních opatření lze získat mnoho variant rozvoje dopravní infrastruktury ve městě. Pro potřeby tohoto dokumentu jsou provedeny pouze ty kombinace, které považujeme za dopravně významné. 5.8 Poptávka v osobní přepravě 5.9 Poptávka v nákladní přepravě 5.10 Celkové výkony scénářů Plan_mobility_Navrhova_cast_KONCEPT Strana 18 (78)

19 6 Návrh opatření a stanovení aktivit a priorit Návrh opatření a stanovení aktivit a priorit v jednotlivých segmentech dopravy představuje seznam investičních akcí v oblasti rozvoje dopravní infrastruktury, návrh neinvestičních a finančně méně náročných opatření (dopravně inženýrského a organizačního charakteru včetně využití managementu mobility k prosazení udržitelných forem dopravy v jednotlivých oblastech života ve městě) a návrh opatření vedoucích ke snižování emisí z dopravy na území města (nízkoemisní zóny, mýto, omezení vjezdu, ekologizace MHD, využití elektromobilů, carsharing aj.). Zásobník konkrétních projektů, který byl sestaven, představuje seznam investičních akcí, které jsou z hlediska rozvoje dopravního systému města nutné realizovat. Především se jedná o investiční záměry do všech druhů dopravní infrastruktury, a to s ohledem na zvýšení atraktivity městské hromadné dopravy a nemotoristické dopravy. V souvislosti s navrženými opařeními se předpokládá i zlepšení kvality životního prostředí. Zásobník projektů je rozdělen na 2 výhledová období rok 2023 a Do roku 2023 jsou zařazeny rozpracované projekty, projekty financované z evropských dotací a projekty, které jsou pro rozvoj města klíčové a nezbytné. Tyto projekty budou dále zahrnuty do akčního plánu mobility. Návrhový scénář roku 2030 obsahuje všechny návrhy projektů, které jsou přínosné pro udržitelný rozvoj dopravy a udržitelnou městskou mobilitu. Návrhový scénář r bude ověřen multimodálním modelem a porovnán s nulovým scénářem rovněž výpočet multimodálním modelem. Výhledové období roku 2050 již neobsahuje žádné konkrétní návrhy projektů a staveb, které by v Brně a jeho okolí byly navrženy. Město by do tohoto roku mělo zcela naplnit představu o udržitelné městské mobilitě. Brno by mělo být městem, kde se dobře a snadno žije, městem přátelským k obyvatelům i návštěvníkům a především městem s kvalitním životním prostředím. Zlepšení životního prostředí je tak ústředním mottem všech cílů, opatření, projektů a investic, které jsou v rámci plánu udržitelné městské mobility navrženy. Jelikož doprava je živým, neustále se rozvíjejícím systémem, který reaguje na rozvíjející a měnící se město, je nezbytné v rámci Plánu mobility provádět pravidelné aktualizace, v rámci kterých budou zohledněny nové potřeby a projekty nebo budou naopak vypuštěny projekty neaktuální. Aktualizace dokumentu by měla být prováděna po dvou až třech letech. Plan_mobility_Navrhova_cast_KONCEPT Strana 19 (78)

20 6.1 Veřejná hromadná doprava Podklady: Program optimalizace finančně provozní náročnosti systému MHD a zvýšení společenské prestiže MHD (Dopravní podnik města Brna, 2012) Metodika pro hodnocení kvality vybavení zastávek v hromadné osobní dopravě (Centrum dopravního výzkumu, 2013) Generel veřejné dopravy města Brna (CityPlan, 2012) Výběr klíčových opatření: Zlepšení vnímání veřejné dopravy ze strany veřejnosti Zvýšení kvality infrastruktury hromadné dopravy Atraktivní nabídka spojů, bezešvé tarifní a dopravní propojení Brna a jeho zázemí v BMO a širším okolí Zlepšení informovanosti cestujících Zvýšení počtu návazností mezi spoji, zkrácení čekacích dob při přestupech Zlepšení možnosti přestupů, zkrácení přestupních vzdáleností, zvýšení dostupnosti území, budování multimodálních uzlů a nových vlakových zastávek Zvýšení cestovní rychlosti pro udržitelné druhy dopravy Zlepšení propojení Brna s jeho zázemím BMO Modernizace odbavování cestujících Rozvoj příměstské kolejové dopravy (S-linky, regionální autobusová doprava) Podpora taktové dopravy/zajištění adekvátní frekvence spojů na S-linkách Kvalita vozového parku příměstské a regionální dopravy Zlepšení dostupnosti hromadnou dopravou do všech částí města Marketingová a finanční podpora veřejné dopravy Bezbariérovost v hromadné dopravě Podpora vozidel se sníženými hlukovými emisemi Odhlučnění kolejové MHD a železniční dopravy Zavádění nebo rozšiřování ekologických paliv a pohonů vozidel hromadné dopravy (vozidla s rekuperací) Vypracování rámcových krizových plánů pro mimořádné události (zejména MHD) Zvýšení či udržení vysokého podílu městské hromadné dopravy vůči individuální automobilové dopravě je jednou ze zásadních priorit, které jsou v rámci Plánu mobility stanoveny. Tento cíl vyžaduje kombinaci mnoha opatření a investic, včetně restrikcí vůči individuální automobilové dopravě. Odliv cestujících z hromadné dopravy k individuální automobilové dopravě je značným rizikem z pohledu vzniku kongescí, vyšší zátěže životního prostředí a úpadku systému hromadné dopravy. Pro udržení či navýšení počtu cestujících jsou stanoveny předpoklady a záměry, které nebude jednoduché zejména z hlediska finančních prostředků naplnit, ale výsledkem by měla být individuální dopravě konkurenceschopná veřejná hromadná doprava, která bude pro obyvatele města a příměstských oblastí atraktivní a budou ji využívat v každodenním životě. Plan_mobility_Navrhova_cast_KONCEPT Strana 20 (78)

21 Je zřejmé, že přesun cestujících z individuální dopravy do veřejné hromadné dopravy nelze očekávat skokově (pokud nenastane nějaké mimořádné opatření), ale postupnými kroky je nutné cestující z IAD zvykat na kvalitní nabídku VHD, dostupnost cíle a na cestovní rychlost. Převedením obyvatel do prostředků veřejné dopravy bude nižší tlak na parkovací místa zejména v centru města a ubude kongescí na křižovatkách. Je tedy zřejmý kladný vliv na životní prostředí ve městě. Ve veřejné hromadné dopravě jsou podstatným prvkem přestupní uzly a terminály, které koncentrují vždy několik druhů dopravy dohromady. V těchto bodech přestupuje značné množství cestujících a kvalita přestupního uzlu či terminálu je jedním z faktorů pro rozhodování cestujících o využití hromadné dopravy. Jelikož cílem je udržení či navýšení počtu cestujících hromadnou dopravou, je nutné proto vytvořit podmínky z hlediska kvalitních zastávek hromadné dopravy. V přestupních uzlech a terminálech je nutná podpora integrace jednotlivých druhů dopravy systém hrana hrana. Systém funguje spolehlivě pro autobusy a trolejbusy, po dílčích úpravách jízdních pruhů a tramvajových pásů i pro tramvaje, trolejbusy a autobusy. Přestupní uzly a terminály slouží i pro další druhy dopravy. Může zde probíhat přestupní vazba mezi individuální automobilovou dopravou a VHD nebo i mezi jízdním kolem a VHD. Součástí přestupních uzlů a terminálů jsou proto parkoviště typu P+R nebo B+R. Důležitou součástí VHD je zapojení osobní železniční dopravy do systému městské dopravy, což s sebou přináší další cestující a snížení tlaku na komunikační síť. Kvalitní nabídka příměstské železniční dopravy, kde cestující za přiměřenou cenu získá pohodlné, spolehlivé a z hlediska jízdního řádu pravidelné spoje, bude mnohdy pro cesty do centra města výhodnější, než použití osobního vozidla pozitivní vliv na dělbu přepravní práce. Pro vozidla MHD je třeba dodržovat standardy kvality, které je nutné dosáhnout z důvodu zvýšení zájmu cestujících. Jedná se především o kvalitu přepravy z hlediska vozového parku, spolehlivosti, bezpečnosti a dostatečné stabilitě systému, včetně kvalitní informovanosti cestujících Tramvajová doprava Tramvajová doprava tvoří páteřní síť městské hromadné dopravy. Jedná se o rychlý, kapacitní a komfortní dopravní prostředek s možností segregace od ostatních druhů dopravy, čímž se stává vysoce atraktivním. Ke zvýšení kvality a dostupnosti městské hromadné dopravy výrazně přispěje rozšíření a úpravy tramvajových tratí. Radiální systém tramvajových tratí je nutné doplnit o nové trasy vedoucí k významným zdrojům a cílům dopravy (např. univerzitní kampus). Stávající tratě je nutné oddělit od individuální automobilové dopravy. Dalšími vhodnými opatřeními je rekonstrukce stávajících tratí s cílem zvýšení rychlosti na trati nebo preference průjezdu uzlovými body. Nové tramvajové trasy je vhodné stavět v uličním prostoru, pokud je zde dostatek místa nebo na samostatném tělese, ale vždy tak, aby tramvajová doprava byla oddělena od dopravy silniční. Tramvajové tratě je vhodné doplnit do míst, kde je vysoká koncentrace obyvatel a chybí zde kapacitní dopravní systém. Tramvajovou síť je třeba doplnit o tangenciální propojení, zejména na jižní straně města v západovýchodním směru. Plan_mobility_Navrhova_cast_KONCEPT Strana 21 (78)

22 Segregací stávajících tratí od automobilové dopravy lze zvýšit plynulost a rychlost MHD a lze ji provést opatřeními organizačního nebo stavebního charakteru. Organizační opatření mohou být např. zvýraznění profilu tramvajové trati podélným prvkem, vyznačení vyhrazených jízdních pruhů pomocí dopravního značení, zákaz levých odbočení přes těleso tramvajové trati nebo zákazem parkování vozidel podél tramvajové tratě. Stavební úpravy se týkají opatření trvalého charakteru např. zvýšení tělesa tramvajové trati oproti souběžné komunikaci, fyzické oddělení tramvajové dráhy v uličním prostoru např. zelení nebo přestavba kolejiště na otevřené či zatravněné. Výrazným prvkem urychlení cestovní dopravy je zajištění aktivní preference vozidel MHD v křižovatkách. Pro zajištění plynulosti veřejné hromadné dopravy jsou již mnohé dopravní systémy, resp. řídicí systémy jednotlivých křižovatek, vybaveny moduly, které poskytují preferenci vozidlům VHD. Řadiče jednotlivých křižovatek využívají vlastností vozidel DPmB a.s. Všechny vozidla DPmB jsou vybavena prvky Řídícího a informačního systému (RIS MHD), které umožňují poskytnutí informace o konkrétním vozidle příslušnému řadiči křižovatky. Program preference MHD je ve městě Brně založen na principu aktivní (dynamické) preference, kdy přednost vozidlu MHD je poskytována na základě potřebnosti (dodržení jízdního řádu, plynulost průjezdu apod.) a vyhodnocení celkové dopravní situace v uzlu. Je nezbytné dále podporovat zřizování aktivní preference na křižovatkách tam, kde v současné době není preference uplatňována Autobusová a trolejbusová doprava Trolejbusová doprava doplňuje síť tramvajové dopravy zejména v kopcovitém terénu, kde není možné vybudovat kolejový dopravní systém. Trolejbusová síť má svým tichým a pohodlným provozem značné výhody, přesto je dobré její rozvoj omezit na okrajové části města a nezavádět souběhy tramvajové a trolejbusové dopravy. Autobusová doprava je doplňkem k trolejbusové a tramvajové dopravě, je vedena po komunikační síti spolu s automobilovou dopravou a je nejlépe se přizpůsobujícím systémem. V některých případech nahrazuje provoz tramvají v místech s vysokou koncentrací obyvatel, zejména je ale využívána tam, kde je koncentrace obyvatel nižší a slouží jako napájecí systém pro kolejovou dopravu. Zvýšení plynulosti trolejbusové a autobusové dopravy lze podpořit stavebními nebo organizačními opatřeními. Zejména se jedná o zřízení vyhrazených jízdních pruhů na komunikační síti tam, kde to kapacita silniční sítě umožňuje, nebo využití tramvajového tělesa pro jízdu mezi zastávkami. V křižovatkách je třeba jako u tramvajové dopravy využít aktivní preferenci vozidel VHD, která je poskytována na základě potřebnosti (dodržení jízdního řádu, plynulost průjezdu apod.) a vyhodnocení celkové dopravní situace v uzlu. Tím dojde k významnému zrychlení autobusové a trolejbusové dopravy. Trolejbusová doprava má oproti autobusové dopravě nevýhodu v nutné existenci trakčního vedení, které je problém z hlediska investice do zařízení, objízdných tras a estetiky veřejného prostranství. Nutnosti existence trakčního vedení je možno omezit pořízením trolejbusových vozů, které jsou vybaveny bateriemi a mohou část trasy jezdit bez přímého kontaktu s trakčním vedením. Dobíjení vozů by probíhalo na úsecích s trakčním vedením. Nasazením těchto vozů je možno řešit prodlužování tras v koncových úsecích, či případné průjezdy historickou zástavbou, kde trakční vedení není vhodné z estetického hlediska. Plan_mobility_Navrhova_cast_KONCEPT Strana 22 (78)

23 Dalším možným řešením, které je šetrné k životnímu prostředí je nákup elektrobusů, které mají dobíjecí stanice na koncových stanicích pro prodloužení dojezdu Železniční doprava Železnice je páteřním systémem IDS JMK zejména pro cesty z okolních mimobrněnských satelitních sídel jakož i přestupních terminálů, kde dochází ke koncentraci velkého počtu cestujících do města Brna a opačně. Zapojení osobní železniční dopravy do systému příměstské veřejné dopravy, včetně taktového řešení jízdních řádů a nasazení moderních elektrických jednotek přináší do příměstské dopravy úplně novou kvalitu, kterou je nutné dále rozvíjet. Atraktivita systému linek S přilákala i cestující z osobních vozidel, což má pozitivní vliv na objem individuální dopravy, snížení tlaku na parkovací místa v centu města a navýšení počtu cestujících v městské hromadné dopravě. K zájmu o regionální železniční linky přispívá poloha železničních zastávek v těsné blízkosti centra města či na kapacitních linkách městské hromadné dopravy. Proto je nezbytné se soustředit na rozvoj regionální železniční dopravy, která je v současné době vedena převážně okrajovými částmi města. Projekt Severojižního kolejového diametru přinese nové možnosti rozvoje železniční dopravy jako jsou nové zastávky v centru města, nové linky vedoucí z regionu do centra Brna, nové propojení MHD a možnosti přestupu mezi jednotlivými druhy dopravy Zastávky VHD Zastávky veřejné hromadné dopravy, jejich vybavení, dostupnost a celková kvalita prostoru jsou důležitým faktorem pro cestujícího veřejnou hromadnou dopravou. Zastávka musí cestujícímu poskytovat dostatek informací o aktuálním stavu provozu MHD. Pro další rozvoj informačních systémů ve veřejné dopravě je klíčová možnost postupného rozšiřování inteligentních zastávek na významné přestupní uzly veřejné hromadné dopravy. Inteligentní zastávka je elektronický informační systém, který poskytuje cestujícím na zastávce aktuální textové a zvukové informace o dopravě. Elektronické informační panely zobrazují čísla linek, směr, čas do skutečného odjezdu nejbližších spojů. V reálném provozu jsou informační tabule schopny korigovat čas odjezdu podle údaje obdrženého z předposlední zastávky. Rychlost a plynulost vozidel MHD ovlivňuje výrazně doba pobytu v zastávkách. Nástupní plocha, která je v příslušné výškové relaci (resp. toleranci) vůči výšce podlahy vozidla výrazně ovlivňuje délku výstupu i nástupu cestujících včetně míry přístupnosti VHD pro cestující se zdravotním omezením či pro cestující s kočárky apod. Délka odbavení vozidla je jedním z parametrů, ovlivňujících hodnotu oběžné rychlosti, proto je nutné zastávky stavebně upravit jako zastávkový mys, zastávku tzv, vídeňského typu nebo vybudovat nástupní ostrůvek. Na rychlost odbavení vozidla v zastávce má rovněž vliv šířka dveří. Jednoznačným trendem při specifikaci vozidel musí být parametr dvoukřídlých dveří s minimální šířkou otvoru mm v kombinaci s kapacitní bezbariérovou plochou. Stanovení optimální délky nástupiště úzce souvisí se skladbou vozového parku a délkou vozidel, jimiž jsou obsazovány jednotlivé linky. Délka soupravy musí být Plan_mobility_Navrhova_cast_KONCEPT Strana 23 (78)

24 hodnocena z hlediska rozsahu preference a segregace prostoru tramvajové dráhy včetně výrazného podílu traťových úseků v centrální části města. Délka vlakové soupravy má současně vliv i na propustnost dopravních uzlů a plynulost jízdy v ostatní síti, zejména v rámci krátkých mezikřižovatkových úseků. Program pro MHD (2012) stanovuje: Délka nástupní hrany bude uplatňována v délce 73 m. Délka nejdelší běžně provozované soupravy (vlaku) bude uvažována na úrovni 40 m. Délka nejdelšího provozovatelného vozidla (vlaku) bude uvažována na úrovni 47 m Standardy kvality městské veřejné dopravy (MHD) Pro soustavné a trvalé zvyšování atraktivity veřejné hromadné dopravy v konkurenci s individuální dopravou, pěší a cyklistickou dopravou v rámci volné soutěže rozhodování uživatelů, který druh dopravy je pro účel jejich cesty v čase a místě nejvýhodnější, je třeba stanovit, udržovat a zlepšovat standardy kvality veřejné dopravy. Uvedené standardy navrhujeme dosáhnout do návrhového období Plánu mobility, a to do roku Ty lze hodnotit v následujících kategoriích vozidla, infrastruktura a systém. Údaje o vozovém parku ve stávajícím stavu roku 2016 budou upraveny ve spolupráci s DPmB v rámci práce na konceptu návrhové části Vozidla Obsaditelnost Obsaditelnost vozidel je stanovena na základě počtu stojících/sedících cestujících. Tento poměr vyjadřuje i komfort cestování v MHD. Ve stávajícím stavu je poměr stojící/sedící pro jednotlivé trakce MHD: Autobusy: xx/xx doplnit ve spolupráci s DPmB Trolejbusy: xx/xx Tramvaje: xx/xx Pro výpočty obsaditelnosti vozidel zásadně vycházet z údaje 3 stojící osoby/1m 2. Štítková hodnota obsaditelnosti vozidla 8 osob/1m 2 je určena jen pro mezní technické zatížení - přeplněnost. S ohledem na technické řešení vozidel s vymezením místa pro kočárky a komfortní šířku uličky není možné uvažovat s poměrem stojící/sedící lepším než: ve všech vozidlech MHD stojící/sedící = 1,9. Tento poměr je požadovaným standardem, kterého je žádoucí dosáhnout. Dostupnost Dostupnost vozidel MHD je posuzována ze dvou hledisek: Podíl nízkopodlažních vozidel z celkového počtu vozidel V roce 2015 je dle informací z Ročenky dopravy Brno 2014 následující podíl nízkopodlažních vozidel: Autobusy 33% Trolejbusy 50% Tramvaje 45% Cílem je dosáhnout 90% podílu nízkopodlažních vozidel u všech trakcí. U nekolejových vozidel je získání nízkopodlažních vozidel řešeno obměnou Plan_mobility_Navrhova_cast_KONCEPT Strana 24 (78)

25 vozového parku. U tramvají je kromě pořízení nových vozidel možná i přestavba starších vozidel. Počet přepravovaných invalidních vozíků/jízdních kol/kočárků v jednom voze Díky konstrukčním řešením vozidel MHD je v současném stavu možná kombinace 2 výše uvedených prostředků v jednom vozidle (neplatí pro soupravy tramvají). Ve výhledovém stavu není možné tento počet zásadně měnit, neboť úpravy vozidel by byly provedeny na úkor počtu sedících cestujících. Cílem je tedy zachování současného stavu tj. 2 invalidní vozíky/jízdní kola/kočárky v jakékoliv kombinaci v jednom vozidle MHD platí pro všechny trakce. Komfort vozidel Komfort vozidel MHD je posuzován ze čtyř hledisek. Klimatizovaná vozidla V roce 2015 má DPmB k dispozici x vozidel pro městskou veřejnou dopravu, které jsou vybaveny klimatizačním zařízením v salónu pro cestující. Přestože klimatizování prostoru pro cestující je finančně náročné nejen z hlediska pořizovacích nákladů, ale i provozních nákladů, je stanoveno dosažení standartu v tomto procentuálním poměru (z celkového počtu vozidel): Autobusy 50% Trolejbusy 75% Tramvaje 75% Zavedení klimatizace pro cestující v naší zeměpisné šířce není ve všech vozidlech bezpodmínečně nutné. Na druhou stranu, z hlediska bezpečnosti provozu, považujeme klimatizaci u řidiče za zásadní požadavek. Klimatizování prostoru řídící kabiny je již postupně realizováno zejména u nových a rekonstruovaných vozů. V tomto případě považujeme za vhodné dosáhnout 100% vozidel u všech trakcí. Wi-Fi síť ve vozidlech MHD V současném stavu není žádné z vozidel vybaveno Wi-Fi signálem pro cestující. Zavedeni Wi-Fi sítě do vozidel nepovažujeme za přínosné, protože Brno má dobré pokrytí mobilním vysíláním a většina zájemců o připojení jej má zajištěno přímo. Mimo to systém Wi-Fi do pohybujících se souprav je nákladný a jeho vývoj dosud nebyl ukončen. Stáří vozidel MHD Dle informací od DPmB je v roce 2015 následující průměrné stáří vozového parku: Autobusy x let doplnit ve spolupráci s DPmB Trolejbusy x let Tramvaje x let Cílem je snížení výše uvedených čísel, neboť starší vozidla jsou méně přívětivá k cestujícím a zároveň mají pro provozovatele vyšší finanční náklady na provoz a údržbu. Snížení průměrného stáří vozového parku bude zajištěno především nákupem nových vozidel a zároveň i modernizací stávajících vozidel. Průměrné stáří vozidel, které budou stanoveno jako standardní, je navrženo následovně: Plan_mobility_Navrhova_cast_KONCEPT Strana 25 (78)

26 Autobusy Trolejbusy Tramvaje 6 let 7 let 17 let Informační systém vozidel V současném stavu roku 2015 jsou vozidla vybavena různými informačními systémy o trase a zastávkách podle toho, kdy byla DPmB dodána a zároveň jestli prošla rekonstrukcí, včetně informačního systému. Většina vozidel má digitální zobrazení čísla linky, cílové stanice jsou zobrazovány na cedulích za sklem (tramvaje), nebo na displejích. Ve výhledovém stavu bude standardem zajištění informovanosti cestujících digitální technikou displeje pro vnější zobrazení (číslo linky, cílová stanice, nácestné stanice) a LCD displeji pro zobrazování informací uvnitř vozidel. Tato technologie bude použita u všech vozidel 100% vybavenost. Bezpečnost Vybavení vozidel MHD kamerovým systémem je vhodné nejen pro potřeby řidičů sledování cestujících zejména v prostoru dveří, ale i z hlediska prevence kriminality. V roce 2015 dle informací od DPmB je kamerovým systémem vybaveno pouze x% tramvají. Z trolejbusů a autobusů nejsou kamerovým systémem vybavena žádná vozidla. doplnit ve spolupráci s DPmB Požadovaným standardem by mělo být vybavení vozidel MHD minimálně v procentech z celkového počtu vozidel, a to následovně: Autobusy 60% Trolejbusy 60% Tramvaje 75% Přednostně budou bezpečnostním kamerovým systémem vybavena kloubová vozidla, zejména tramvaje, kde zadní plošiny jsou z hlediska bezpečnosti cestujících nejvíce rizikové. Do této kategorie považujeme za vhodné zařadit otázku dopravní nehodovosti vozidel MHD. Cílový stav navrhujeme snížení nehodovosti vozidel MHD o 50% oproti stávajícímu stavu. V roce 2014 bylo zaznamenáno xx dopravních nehod vozidel VHD na území města. Cílovým stavem by tedy mělo být max. xx nehod. Ke snížení nehodovosti přispějí stavební a organizační opatření (segregace dopravy, preference na křižovatkách vybavených SSZ). doplnit ve spolupráci s DPmB Ekologičnost Ekologický provoz vozidel MHD je součástí navržených akčních plánů, které je nutné naplňovat a docílit vyšší ekologické úrovně vozidel, než je ve stávajícím stavu. V tomto bodě je posuzováno ekologické hledisko zejména z vypouštěných emisí. Dalším faktorem, který je nutno řešit je hlukové zatížení z provozu MHD, které je částečně řešeno i vhodnou konstrukcí vozidel MHD. V roce 2015 je dle údajů DPmB následující podíl vozidel: Emisní vozidla (EURO I- V) x % doplnit ve spolupráci s DPmB Nízkoemisní vozidla (EURO VI) x % Bezemisní vozidla (elektropohon) x % Plan_mobility_Navrhova_cast_KONCEPT Strana 26 (78)

27 Požadovaným standardem je minimalizace provozovaných emisních vozidel a navýšení počtu nízkoemisních a bezemisních vozidel, které méně zatěžující životní prostředí ve městě. Je navrženo následující procentuální rozdělení vozidel: Emisní vozidla (EURO I- V) Nízkoemisní vozidla (EURO VI) Bezemisní vozidla (elektropohon) xx% xx% xx% Do roku 2030 by měla být vyřazena všechna vozidla, která jsou zdrojem nadměrného hluku Infrastruktura Dostupnost zastávek MHD Bezbariérový přístup na zastávky musí být důsledně uplatňován u zastávek, kde jsou velké obraty cestujících a v blízkosti veřejných budov (úřady, školy, atd.). Zastávky a přístupy k nim musí být rovněž vybaveny prvky pro nevidomé a slabozraké občany. V roce 2015 je dle údajů DPmB bezbariérovou úpravou vybaveno x% zastávek obsluhovaných MHD. doplnit ve spolupráci s DPmB Standardem by mělo být minimálně 75% zastávek z celkového počtu zastávek obsluhovaných MHD. Součástí bezbariérové úpravy je i výška nástupní hrany 200 mm, která usnadní nástup do vozidel. Komfort zastávek Cestující čekající na spoj musí mít zajištěn alespoň minimální komfort, který je možné v rámci zastávek a jejich prostorového uspořádání zajistit. Většina zastávek by měla být vybavena přístřeškem s lavičkou a odpadkovým košem. Dle údajů DPmB je v roce 2015 vybaveno přístřeškem x% zastávek na síti obsluhované MHD. doplnit ve spolupráci s DPmB Standardem by mělo být minimálně 50% zastávek z celkového počtu vybaveno přístřeškem. Rozměr přístřešků a jejich prostorové uspořádání musí odpovídat významu zastávky z hlediska počtu cestujících a zároveň musí splňovat normové požadavky. Součástí přístřešků musí být lavičky a odpadkové koše. Bezpečnost na zastávkách Kamerový dohled zastávek Kamerový dohled zastávek je nutné realizovat u zastávek, kde je předpoklad zvýšené kriminality a cestující se cítí být ohroženi. Nezbytnou součástí kamerového dohledu je i dostatečné osvětlení zastávek veřejným osvětlením. Jedná se především o tramvajové zastávky, kde se pohybuje nejvíce cestujících. Dle údajů DPmB v roce 2015 není instalován kamerový dohled na žádné zastávce. doplnit ve spolupráci s DPmB Požadovaným standardem je vybavení 30% tramvajových zastávek kamerovým dohledem napojeným na pracoviště Městské policie. Help tlačítka Pro zvýšení bezpečnosti cestujících je vhodné umístit na rizikové zastávky MHD tlačítka, která automaticky přivolají hlídku Městské policie. Dle údajů DPmB v roce 2015 nejsou tato tlačítka umístěna na žádné zastávce MHD. doplnit ve spolupráci s DPmB Požadovaným standardem je umístění tlačítek na 30% tramvajových zastávek. Plan_mobility_Navrhova_cast_KONCEPT Strana 27 (78)

28 Přestupní uzly V některých přestupních uzlech jsou poměrně velké vzdálenosti mezi jednotlivými zastávkami MHD. Standardem by měla být minimální délka přestupu mezi zastávkami. Ideálním řešením jsou sdružené nástupní hrany pro více trakcí přestup hrana - hrana. Toto řešení není vždy možné, zejména v prostoru křižovatek. V zásadě je nutné odstranit zbytečné schody, umístění zastávek za křižovatku a okrasné, klikaté cestičky. Maximální délka přestupu by měla být ideálně do 30 m, maximálně do 100 m Systém Spolehlivost spojů Spolehlivost spojů je jedním ze základních požadavků cestujících na hromadnou dopravu. Zejména v sedlových časech je výpadek spoje pro cestující velice nepříjemný a má dopad na důvěru cestujícího v systém MHD. Je žádoucí trvale dosahovat minimum výpadků. Obnovení provozu do 30 minut u nekolejových vozidel a 45 minut u kolejových, pokud nedošlo k vykolejení. Je nutná součinnost s Policií ČR za účelem maximálně zrychlit vyšetřování nehod. Dle údajů DPmB v roce 2015 jsou zaznamenány výpadky pro jednotlivé trakce následující: Autobusy Trolejbusy Tramvaje x výpadků/100 tis. km doplnit ve spolupráci s DPmB x výpadků/100 tis. km x výpadků/100 tis. km Požadovaným standardem pro cílový stav jsou při plánovaném navýšení rozsahu sítě následující údaje: Autobusy Trolejbusy Tramvaje 5 výpadků/100 tis. km 15 výpadků/100 tis. km 15 výpadků/100 tis. km Jedná se o hraniční hodnoty, které by neměly být překročeny. Obsazenost vozidel Reálná obsazenost vozidel MHD je dána požadavkem objednatele přepravy, aby standard byl nastaven na maximálně 60% technické obsaditelnosti vozidel MHD. Tento požadavek má vliv na počet spojů a velikost nasazených dopravních prostředků a má tedy vliv na finanční prostředky vkládané do provozu. Dostupnost Intervaly spojů Intervaly jednotlivých spojů se liší dle atraktivnosti spoje a časového období v týdnu (sedlo, přepravní špička, víkendový provoz). V denním provozu pracovního dne jsou páteřní tramvajové spoje vedeny v minimálním intervalu 10 minut, což by nemělo být překročeno. V sedlovém období pracovního dne by interval neměl překročit 20 minut. Standardem pro maximální intervaly jsou požadovány hodnoty (v rámci celého týdne): Autobusy Trolejbusy Tramvaje 40 minut 30 minut 20 minut Intervaly zejména páteřních linek tramvajové a trolejbusové dopravy budou řádově kratší, neboť jinak by nebyla uspokojena poptávka po MHD a mohl by nastat odliv cestujících, což je nežádoucí. Noční interval je přijatelných 60 min. U nočních linek, je ovšem podmínkou dodržení přestupní vazby (i mezidruhové), včetně případného čekání přípojů a zpožděný spoj. Plan_mobility_Navrhova_cast_KONCEPT Strana 28 (78)

29 Docházka na zastávku Poloha zastávek ve stávajícím zastavěném území je víceméně stabilizována a změny poloh zastávek MHD jsou minimální. Dostupnosti jsou nastaveny rozdílně pro jednotlivé typy zástavby. Pro nově zřizované zastávky v rozvojových plochách je nutné dodržet následující standardy: Centrální část města 250 m Hromadné bydlení Individuální zástavba 400 m 500 m Průmyslové objekty 250 m (od centrálního vstupu do areálu) Docházkové vzdálenosti k zastávkám MHD musí být dodrženy zejména v rámci rozvojových a přestavbových ploch. Komfort z hlediska systému MHD Informace Do požadovaného komfortu zastávek jsou zahrnuty elektronické informační panely pro cestující, které podávají aktuální informace o skutečném příjezdu spoje do zastávky. Tyto tabule budou osazeny zejména na zastávkách s velkým obratem cestujících. Požadovaným standardem je vybavení 25% zastávek těmito informačními panely (nerozlišeno pro jednotlivé trakce). Odbavovací systém Odbavovací systém musí splňovat podmínky pro plnou integraci s navazující meziměstskou autobusovou a železniční dopravou. Informace o tarifech musí být přehledné a srozumitelné. Cestující hromadnou dopravou by měl nejlépe na jeden jízdní doklad projet celou trasu bez nutnosti nákupu dalšího přepravního dokladu u jiného dopravce. Požadovaným standardem je tedy plně integrovaný systém v Brně a přilehlých obcích a městech Návrh měkkých opatření na podporu veřejné dopravy Městská kampaň zaměřená na výhody MHD je ekologičtější, prostorově šetrnější, pro pravidelné cesty do práce levnější, uživatel může čas strávený v MHD využít i k jiné činnosti (čtení atd.), uživatel nemusí hledat parkovací místo, méně stresu při cestě do práce, uživatel jde pěšky od zastávky/k zastávce a tím přispívá ke svému zdraví atd. Např.: - vytvořit letáky a plakáty, které by zahrnovali srovnání ročních cestovních nákladů uživatele IAD a ročních cestovních nákladů uživatele VHD - distribuce letáků v rámci města čerpací stanice, parkoviště velkých společností atd. - umístění plakátů na viditelných místech supermarkety, čerpací stanice atd. - monitorovat prodej jízdenek v době trvání kampaně a porovnání počtu prodaných jízdenek s příslušným obdobím z různých let Kreativní soutěž a mobilní výstava v autobusech pro děti - podobná soutěž proběhla v roce 2009 v Žilině - cílem soutěže bylo pozitivně ovlivňovat formování hodnotové orientace dětí a mládeže a zvyšovat jejich povědomí o environmentálních problémech - úlohou dětí bylo výtvarně vyjádřit jejich představu o hromadné dopravě Plan_mobility_Navrhova_cast_KONCEPT Strana 29 (78)

30 - vítězné díla byly vystaveny v prostředcích MHD a vítězové měli možnost pomalovat skutečný trolejbus v prostorách provozovatele MHD - pomalovaný trolejbus jezdil po městě, aby tak podporoval pozitivní přístup k hromadné dopravě Rozšířit pokrytí vozidel MHD Wifi sítí Plan_mobility_Navrhova_cast_KONCEPT Strana 30 (78)

31 6.2 Pěší a cyklistická doprava Podklady: Národní strategie rozvoje cyklistické dopravy v ČR Dopravní politika ČR aktualizace 2013 Generel cyklistické dopravy ve městě Brně (Ing. A. Jebavý, 2010) Generel pěší dopravy (UAD studio s.r.o., 2010) Generel bezbariérových tras, dopravy a přístupnosti objektů v centru města Brna (Grošofová, 2009) Výběr klíčových opatření: Dostavba páteřních komunikací pro cyklisty a zkvalitňování stávajících komunikací pro cyklisty Propojení cílů bezpečnými a atraktivními trasami pro cyklisty a pěší Doplnění podpůrných prvků pro cyklodopravu (stojany na kola, servisní místa atd.) Podpora dojížďky do zaměstnání na kole Zlepšení prostupnosti vybraných zón pro nemotorovou dopravu Doplnění městského mobiliáře pro pěší (lavičky, veřejné WC atd.) Marketingová a finanční podpora veřejné, cyklistické a pěší dopravy Rozvoj systémů B+G, B+R Rozvoj systému městských kol bikesharing Bezpečné přechody pro chodce Bezpečné cyklotrasy a jejich křížení s ostatními druhy dopravy Segregace motorové a nemotorové dopravy u páteřních komunikací Zřizování zklidněných zón v obytných čtvrtích Město přátelské k cyklistům a chodcům je město, ve kterém je dostatek prostoru, málo hluku, čistý vzduch, zdraví obyvatelé a tím i lepší potenciál pro ekonomický rozvoj. Nemotorová doprava samotná není cílem, ale politickým nástrojem s vysokou prioritou k utváření lepšího města pro život. Do nemotorové dopravy ve městě se vyplatí investovat. Větší podíl nemotorové dopravy na dělbě přepravní práce společnosti přináší méně kongescí, méně nemocí, vyšší průměrnou délku života, menší opotřebení komunikací a menší znečištění ovzduší. Neustále vzrůstající podíl automobilové dopravy na dělbě přepravní práce má za následek vzrůstající zatížení území města hlukem, exhalacemi a v neposlední řadě parkujícími auty. K omezení negativních účinků je třeba využít potenciálu, který skýtají ostatní druhy doprav. Možnosti cyklistické a pěší dopravy spočívají v realizaci krátkých cest. Víc jak 70 % obyvatel města Brna (cca 270 tis.) potřebuje k dosažení nejčastějšího cíle cest (centrální část města) méně než 7 km. U většiny těchto cest je možné automobil plnohodnotně nahradit pěší chůzí (cca 10 %) nebo jízdou na kole (cca 40 %). U vzdálenějších cílů cest je nejvhodnější alternativou automobilu veřejná doprava. Vytvoření podmínek pro bezpečný a atraktivní pohyb po městě je nezbytnou podmínkou pro využívání nemotorové dopravy. Ve srovnání s automobilovou, ale i hromadnou dopravou se jedná o méně ekonomicky náročný proces. Priority v rozvoji a podpoře nemotorové dopravy jsou stanoveny na základě výše uvedených podkladů a z nich také vychází návrh systému cyklistické a pěší dopravy: Plan_mobility_Navrhova_cast_KONCEPT Strana 31 (78)

32 Dobudovat páteřní sít cyklostezek pro rychlé, přímé a bezpečné spojení k nejdůležitějším cílům. Zvýšit podíl cyklistické dopravy na dělbě přepravní práce. Budovat doprovodnou infrastrukturu pro cyklisty, zejména stojany pro kola v místech dojezdu. Vytvářet podmínky pro bezbariérový pohyb chodců ve veřejném prostoru. Důraz na bezpečnost na komunikacích, mj. i v rámci veřejných kampaní Kombinace více druhů dopravy, zejména kombinace jízdního kola s hromadnou městskou i příměstskou dopravou Otevřenost, dialog, informovanost dostatek informací, mapy, značení, kampaně, loga kola na MHD, samotná jasně viditelná infrastruktura atd. Důležitým bodem, kterému je nutné věnovat zvýšenou pozornost v případě cyklistické a pěší dopravy je bezpečnost a zajištění bezbariérovosti na trase. U všech projektů je třeba vyhledávat pro pěší a cyklisty co nejkratší trasy a vyčlenit v dopravním koridoru dostatečný prostor pro jejich pohyb, často na úkor ostatních druhů dopravy a i za cenu vyšších nákladů. Nutno ovšem dodat, že nemotoristická doprava je závislá na povětrnostních podmínkách a její procento z dělby přepravní práce se výrazně liší v zimě a v létě. Rovněž nevhodné počasí v letních měsících dokáže snížit počet cyklistů a pěších a tito lidé využijí VHD, nebo IAD. Z hlediska udržitelné mobility je příznivější využití VHD, což je nutné podpořit její standardní kvalitou např.: četností spojů Návrh cyklistické dopravy Pro správný návrh je třeba definovat potřeby širokého spektra obyvatel města, kteří se na kole pohybují, nebo by se rádi pohybovali. Návrh sítě cyklotras vychází ze zpracovaného Generelu cyklistické dopravy města Brna. Nosným prvkem celého systému je systém hlavních dopravních tras, který spojuje hlavní oblasti bydlení s nejdůležitějšími cíli cest nejkratší možnou cestou. Tyto trasy z větší části využívají systém sběrných komunikací v území. Jsou to ulice, které slouží jako koridory městské dopravě a IAD. Jedná se především o nejlogičtější, historická spojení s příznivými podélnými profily, přímosti spojení atd. Jejich využití pro cyklisty je limitováno absencí opatření na podporu bezpečnosti. Ne všichni cyklisté, ať už používají kolo k dopravě ve všední den, nebo k rekreaci, jsou ochotni jezdit po frekventovaných městských třídách. Proto je nutné v rámci dopravní sítě hledat trasy vedoucí po zklidněných ulicích, cyklostezkách, v parcích atd. Tyto trasy však musejí splňovat stejné kritérium přímosti a plošné dostupnosti jako rychlé koridory. Opatření na těchto trasách zahrnují především: zavádění zklidněných Zón 30 bez dalších nutných opatření pro cyklisty vedení po stávajících cyklostezkách, účelových komunikacích, vhodných cestách v parcích atd. vedení méně frekventovanými ulicemi úprava ulic/komunikací zklidňující prvky (prahy, šikany ) průjezdy cyklistů v protisměru jednosměrných komunikací Tato opatření mají spíše plošný charakter umožňující zklidnění území. Na úrovni městské části je tento systém doplněn o propojení, která zajišťují lokální vazby Plan_mobility_Navrhova_cast_KONCEPT Strana 32 (78)

33 v území. Kromě dopravních cyklokoridorů zahrnuje síť i rekreační koridory. Rekreační síť musí spojovat oblasti bydlení s atraktivními cíli v rámci města Brna i v jeho okolí. Celý systém tras musí splnit tyto základní podmínky: spojit větší oblasti bydlení s hlavními cíli jako jsou práce, škola, kultura, sport, nákupní centra a dopravní terminály spojit městské části navzájem mezi sebou spojit město s jeho okolím, zejména s okolními obcemi, ze kterých lidé dojíždějí do města za prací Následující obrázek představuje základní síť cyklotras v Brně. Tvoří kostru, po které se dnes pohybují, resp. v případě vybudování plánované dopravní infrastruktury města budou pohybovat cyklisté. Jsou znázorněny i místa, kde se provoz cyklistů musí řešit dlouhodobě v jiné stopě (prostor stávajícího hlavního nádraží, Koliště, Úzká, Svatoplukova, Gajdošova, Otakara Ševčíka, Nová městská třída atd.), ale kde je nezbytné, aby souběžně s realizací nových kapacitních komunikací bylo automaticky počítáno s odpovídajícími opatřeními pro cyklistickou dopravu. Základní systém dopravních cyklotras Systém dopravních koridorů je přednostně určen pro rychlé dosažení cíle cesty. Na těchto koridorech budou v dle možností uplatňována liniová dopravní opatření, k nimž patří vyhrazené pruhy pro cyklitsty, společné BUS a cyklopruhy, víceúčelové pruhy, resp. koridory vyznačené piktogramy. Nezbytným doplňkem musí být opatření v křižovatkách. Základní systém rekreačních cyklotras Základní systém rekreačních cyklokoridorů ve městě navazuje na sytém mezinárodních a krajských koridorů a na trasy Eurovelo. Díky své atraktivitě jsou tyto koridory cílem mnoha pěších cest a tras in line bruslařů. Situace na těchto trasách, které jsou z velké části již realizovány, je díky velkému provozu cyklistů a bruslařů pro chodce nebezpečná a pro pěší provoz téměř nepoužitelná. Zklidňovací prvky na trase společně s lokálním doplněním chráněného prostoru pro pěší je jedním z možných řešení. Plan_mobility_Navrhova_cast_KONCEPT Strana 33 (78)

34 Obrázek 2 Návrh základního systému cyklotras v Brně. (Zdroj: Generel cyklistické dopravy v Brně) Plan_mobility_Navrhova_cast_KONCEPT Strana 34 (78)

35 Systém městských kol bikesharing Systém městských kol neboli bikesharing je v mnoha zahraničních městech součástí dopravy po městě. Jedná se o veřejné půjčovny kol využívané zejména na krátké cesty bez nutnosti vrácení do výchozího bodu. Systém funguje jako doplňkový k městské hromadné dopravě a železniční dopravě. Městská kola jsou určena pro návštěvníky města i běžné občany. Kola je dobré umístit na strategické body města, např. železniční stanice, centrum, úřady, nemocnice nebo také sídliště či univerzity a další školy, kde je vysoký podíl bydlení a pracovních příležitostí s omezenou možností parkování automobilů. Společně s prostředky veřejné hromadné dopravy a pěší dopravou zajišťuje plošnou obsluhu území. Typickým uživatelem systému městských kol tak je návštěvník či každodenně dojíždějící občan okolních obcí, který přijede do Brna veřejnou hromadnou dopravou a po městě bude využívat jízdní kolo. Dalšími uživateli budou občané města, kteří se budou jízdními koly dopravovat do práce nebo do domova. Velký potenciál má systém v případě zapojení studentů. Systém městských kol je vhodné propojit se systémem carsharing. Občan by tak pro každodenní dopravu mohl využívat městská kola a městskou hromadnou dopravu, v případě, že bude potřebovat osobní automobil na volný čas či větší nákup, může využít vozidlo systému carsharing. V roce 2013 byla vypracována technická studie Systém sdílení kol bike sharing system (Ing. A. Jebavý), která se podrobně věnuje technickým požadavkům zavedení systému ve městě Brně v porovnání se zavedenými systémy v jiných světových městech. V technické studii byly navrženy etapy realizace, kdy pro zavedení systému bylo vybráno širší centrum města. Systém se poté bude dále rozvíjet i do vzdálenějších oblastí města, ne však dál jak cca 3 km od centra města. Spolu s projektem bikesharingu musí být rozvíjena dopravní infrastruktura zejména ve vztahu k bezpečnosti. V roce 2014 byla vypracována studie proveditelnosti Systém sdílení kol (Centrum AdMaS, Vysoké učení technické v Brně), která na technickou studii navazuje a jejím cílem bylo zpřesnit výstupy technické studie především z finančního a investičního hlediska a stanovit kritické parametry pro další proces návrhu a projekční přípravu projektu samotného systému. Studie proveditelnosti posuzovala z finančního a ekonomického hlediska dvě varianty realizace projektu První variantou je klasická veřejnou zakázku, kde investorem bude statutární město Brno a druhá varianta je spolupráce se soukromým subjektem v rámci projektu PPP, kdy investorem je soukromý partner. V porovnání těchto dvou variant studie stanovuje jako efektivnější přístup realizace formu klasické veřejné zakázky. Plan_mobility_Navrhova_cast_KONCEPT Strana 35 (78)

36 Obrázek 3 Návrh rozmístění stanic bikesharing systému (Zdroj: Systém sdílení kol bike sharing systém) Návrh systému parkovišť bike+ride (B+R) Systém B+R je vhodné situovat do míst, kde cyklista má možnost pohodlného dojezdu a dále je nutno pokračovat jiným dopravním prostředkem, nebo pěšky. Typickým příkladem pro návrh tohoto systému jsou zastávky železniční dopravy, ke kterým se sjíždějí obyvatelé z okolních sídel a dále pokračují vlakem do města. Umístění těchto parkovišť je vhodné v sídlech mimo Brno v rámci BMO. Pokud tento systém je funkční a občan má jakousi záruku, že svoje jízdní kolo najde večer po návratu z města na svém místě, tak v kombinaci s často a rychle jezdící příměstskou dopravou se jedná o silnou konkurenci IAD na dojezdu do města (omezení intenzit dopravy, snížení problémů s parkováním, zlepšení životního prostředí). Druhým případem, kdy je možné systém B+R použit je na okrajích centrální části města, kde cyklista z různých důvodů chce jít pěšky bez kola. Rovněž to jde spojit s opačným efektem, kde část lidí jedoucích vlakem do města si nechá kolo na B+R a dále jezdí po městě na kole. Pro oba případy je zřejmé, že B+R musí být sofistikované zařízení, které zaručí kvalitu uskladnění jízdních kol ochrana proti povětrnostním podmínkám, ochrana proti zcizení a poškození vozidel. Plan_mobility_Navrhova_cast_KONCEPT Strana 36 (78)

37 6.2.2 Návrh pěší dopravy Zejména při výstavbě náročných staveb infrastruktury pro individuální dopravu byly potřeby pěších opomíjeny natolik, že se jim značně prodlužovala cesta jak délkově, tak výškově a časově. Protože pěší doprava je naprosto nenahraditelnou součástí systému udržitelné dopravy ve městě, je potřebám pěší dopravy třeba přiměřeně přizpůsobit každé dopravní řešení, každou výstavbu, každý projekt organizace veřejných prostranství a uličního prostoru. Každá pěší trasa by měla být bezbariérová, bezpečná a s co nejmenšími časovými ztrátami. Až na minimum jedinců je pěší chůze v rámci mobility obyvatelstva nenahraditelná. Všude, kde je pěší chůze výslovně zakázána, musí být nahrazena jiným adekvátním spojením. V zastavěném území města musí být vytvořeny podmínky pro bezpečnou pěší chůzi alespoň po jedné straně komunikace. Pěší trasy musí být spojité, přístupné, navazovat na hlavní pěší zdroje a cíle, parkoviště a zastávky či terminály hromadné dopravy. Pro úpravu a zlepšení pěších tras na území města musí být vytvořen samostatný investiční program, sledovaný příslušnou komisí. Hlavní zaměření musí být na bezpečné přechody, splňující platné normy z hlediska délky, vyznačení, bezpečnosti, řízení i s ohledem na nehodovost, intenzity dopravy, rychlost dopravy a blízkost školských, zdravotních a sociálních zařízení a dalších soustředěných cílů. Příkladem vhodného řešení je přestavba centra města na pěší zónu, která umožňuje velmi dobré podmínky pro pohyb nemotorové dopravy. Zvýšení atraktivity pěších tras je proto klíčovým bodem pro rozvoj pěší dopravy. Koncepce pěší dopravy na území města Brna vychází z radiální urbanistické struktury města a je podrobně popsána v Generelu pěších tras. Trasy jsou rozděleny podle převažujícího účelu cest a dopravního významu. Reflektují hlavní cíle dopravních cest celoměstského významu a skutečnost, že východiskem a cílem cca 80 % přepravních vztahů jsou plochy bydlení. Propojením tras celoměstského významu je vytvořena síť hlavních pěších tras. Hlavní trasy jsou v generelu variantně rozpracovány a návrhy se zabývají nejenom základními parametry tras, ale současně hledáním podnětů, které mohou občany motivovat k chůzi. K prioritám náleží také ostatní historické radiály, městské třídy a obchodní ulice v centrální části města. Plan_mobility_Navrhova_cast_KONCEPT Strana 37 (78)

38 Obrázek 4 - Schéma koncepce pěší dopravy (Zdroj: Generel pěší dopravy) Plan_mobility_Navrhova_cast_KONCEPT Strana 38 (78)

39 Ukázka vhodných řešení uličního prostoru s pěší dopravou Na následujících obrázcích a vizualizacích jsou příklady vhodných řešení dopravního prostoru, který slouží především pro pohyb pěších a cyklistů a veřejnou hromadnou dopravu. Automobilová doprava je buď z lokality zcela vyloučena, nebo došlo k jejímu zklidnění a potlačení na úkor udržitelných druhů dopravy. Základem takovýchto řešení je vymezení komfortního prostoru pro pěší a cyklistickou dopravu, dostatek pobytového prostoru, přítomnost zeleně a městského mobiliáře. Dále je důležité navrhnout bezpečné křížení s ostatními druhy dopravy, zejména pak pěších a cyklistů s automobilovou dopravou. Automobilová doprava nemá být preferována, naopak by měla být zklidněna, potlačena a její prostor by měl být jasně vymezen (např. výškově). Obrázek 5 Zrekonstruované náměstí Svobody v Brně Obrázek 6 - Ukázka křížení pěší zóny a ulice s významnou dopravní funkncí - Dresden, Prager Strasse a Waisenhausstrasse Plan_mobility_Navrhova_cast_KONCEPT Strana 39 (78)

40 Obrázek 7 Zklidnění ul. Dlouhé v Praze Obrázek 8 - Ukázka rekonstrukce náměstí (Zdroj: Plan_mobility_Navrhova_cast_KONCEPT Strana 40 (78)

41 Obrázek 9 Vizualizace rekonstrukce ul. Moskevská v Praze (Zdroj:praha.idnes.cz) Plan_mobility_Navrhova_cast_KONCEPT Strana 41 (78)

42 6.3 Automobilová doprava Podklady: Podklad pro Akční plán městské mobility Základní komunikační systém města Brna (PK Ossendorf, s.r.o., 2013) Územní plán města Brna Výběr klíčových opatření: Dobudování páteřní dopravní sítě a vazeb na nadregionální síť Zlepšení plynulosti silniční dopravy na ochranném dopravním systému města Eliminace zbytné dopravy v centrální části města a mimo rezidentní území Rozšíření dynamického řízení a inteligentních dopravních systémů Podpora navigačních systémů Segregace motorové a nemotorové dopravy u páteřních komunikací Přestavba křižovatek a úseků s nejvyšší nehodovostí Zřizování zklidněných zón v obytných čtvrtích Zavádění motivačních opatření pro ekologičtější vozidla Podpora pro carpooling (spolujízda) Podpora pro carsharing (sdílení vozidel) Regulace vjezdu zásobovacích vozidel do centra města Vypracování programu citylogistiky Silniční a komunikační síť města je z hlediska celkového pohledu tvořena třístupňovým ochranným systémem. Tento systém není v současné době plně funkční, jelikož nejsou dokončeny všechny jeho části. Prioritou by proto měla být dostavba celého ochranného systému, po jehož zprovoznění bude možné snížit dopravní zátěž na stávajících komunikacích, které jsou převážně využívány pro řešené území tranzitní dopravou. Cílem je tedy maximální možné snížení dopravní zátěže v obytných částech města, kde je nutné zajistit kvalitu bydlení a odpovídající dopravní obsluhu. Výše zmíněný systém vytvoří základní komunikační systém města Brna (ZÁKOS), na který jsou přenášeny významné dopravní výkony individuální i hromadné dopravy. Tento systém tvoří v 1. ochranném stupni D43, D52 a dálnice D1 a D2 (Brněnský ochranný komunikační systém). Dále systém pokračuje 2. ochranným stupněm, který je tvořen Velkým městským okruhem ve spojení s radiálami a 3. stupněm ochrany, který je tvořen vnitřním systémem. Zásobník projektů podporuje rozvoj dopravní infrastruktury pro motorovou dopravu, a to zejména z hledisek odstranění dopravních závad, odstranění nehodových míst a zkvalitnění životního prostředí v obytných částech města. Při všech zásazích do komunikačního systému města je třeba sledovat plynulost a hospodárnost provozu MHD a zajištění prostupnosti území pro cyklistickou a pěší dopravu s příjemným městským prostředím. V rámci opatření pro zvýšení kvality řízení dopravy jsou navrženy dynamické řídicí systémy křižovatek, které budou napojeny na centrální ústřednu a zároveň budou umožňovat preferenci městské hromadné dopravy. Omezení čekacích dob na křižovatkách a zvýšení plynulosti dopravy má pozitivní vliv i na životní prostředí, neboť je částečně eliminován vznik stojících kolon vozidel a tím je vypouštěno méně škodlivin do ovzduší. Plan_mobility_Navrhova_cast_KONCEPT Strana 42 (78)

43 Zóny s dopravním omezením se zřizují převážně v obytných částech - oblasti rodinných domů a hromadného bydlení, kde je žádoucí, aby automobilová doprava byla zpomalena a tím byla zvýšena bezpečnost dopravy. Vyznačena může být zóna 30, obytná zóna nebo lze snížit rychlost projíždějících vozidel pomocí dopravní značky B20a Nejvyšší dovolená rychlost. Trend omezení rychlosti v obytných částech měst je rozvíjen i v ostatních evropských městech. V rámci automobilové dopravy ve městě je nutné zabývat se také otázkou citylogistiky. Regulace vozidel zásobujících obchody a služby ve městě sníží zatížení komunikační sítě, negativní vliv hluku na občany města a zlepší dopravní obsluhy v území. Plan_mobility_Navrhova_cast_KONCEPT Strana 43 (78)

44 6.3.1 Návrh kategorizace sítě Výhledový návrh kategorizace silniční sítě je zpracován na základě stávajícího Územního plánu města Brna. Tato kategorizace zahrnuje komunikace tří dotčených subjektů ŘSD ČR, Jihomoravského kraje a Města Brna. Na základě tohoto schématu bude probíhat systém přípravy staveb dle investora a následně správa komunikací. Obrázek 10 Kategorizace výhledové sítě dle platného ÚPmB k r Plan_mobility_Navrhova_cast_KONCEPT Strana 44 (78)

45 6.3.2 Systém silniční sítě Dálnice První ochranný systém města Brna bude zcela funkční ve chvíli, kdy budou dostavěny chybějící úseky dálnic. Tento ochranný systém převede veškerou tranzitní dopravu mimo město a propojí město s okolními regiony kapacitními komunikacemi. Plánovaná dálnice D43 má v budoucnu propojit dálnici D1 s dálnicí D35 mezi Hradcem Králové a Olomoucí. Dálnice D43 zlepší dopravní připojení významných sídel v Jihomoravském a Pardubickém kraji s ostatními územími v České republice. Přínos dálnice spočívá dále ve zlepšení životního prostředí v západní části města (městské části Stránice, Žabovřesky, Královo Pole), kde dojde s odlivem tranzitní dopravy ke snížení hlukové a emisní zátěže. Dálnice D43 není zakotvena v územním plánu ani zásadách územního rozvoje kraje, jelikož v současné době probíhá spor o přesné trase dálnice. Další důležitou stavbou pro odvedení tranzitní dopravy mimo město je dostavba dálnice D52, respektive jihozápadní tangenty. Ta propojí stávající úsek dálnice D52 s D1 a D43. Dojde ke zlepšení životního prostředí zejména v městské části Modřice. Plánované zkapacitnění dálnice D1 v okolí města Brna povede ke zvýšení bezpečnosti a zejména plynulosti dopravy na komunikaci. To bude mít pozitivní dopad i na životní prostředí zejména v jižní části města. Silnice I. III. tříd Rekonstrukce, přestavby nebo přeložky silnic I. III. tříd budou mít pozitivní dopad na odstranění bezpečnostních a dopravních závad na komunikacích. Tím dojde ke zvýšení plynulosti a bezpečnosti dopravy, kdy řidiči budou tyto komunikace využívat jako páteřní systém na cestě ke zdroji nebo cíli dopravy. Tím následně může dojít k odlehčení místních komunikací. Místní komunikace Pokud bude plně dostavěn výše popsaný funkční systém páteřních komunikací, dojde k odlehčení místních komunikací. Tím pádem budou moci být přestavěny na městské třídy s plnohodnotným provozem městské hromadné, pěší a cyklistické dopravy. Na těchto komunikacích si výše uvedené druhy dopravy budou v rámci možností rovny. Dojde ke zvýšení kvality veřejných prostorů a zlepšení kvality životního prostředí. Dále dojde ke zlepšení propojení systému městských tříd, uvolnění ulic a budou odstraněny bariéry, které dnes tvoří zejména automobilová doprava Navrhování uličních profilů a koridorů Moderní navrhování koridorů a městských ulic, vychází především ze zajištění souladu všech účastníků dopravního provozu. V obytných oblastech je důležité patřičné zklidnění ovšem se zajištěním průjezdnosti vozidel, které mají v této části zdrojovou nebo cílovou funkci, ale i dnes často opomíjených cyklistů a chodců. V oblastech s vysokou dopravní funkcí je naopak důležité zajistit plynulost projíždějících vozidel. Hlavními cíli navrhování je proto bezpečnost provozu, funkčnost, ale i architektonická a estetická úroveň. Vysoký důraz je také kladen na omezování automobilové dopravy v centrech měst a v obytné zástavbě. Dopravní obslužnost zmíněných částí má zajišťovat především městská hromadná doprava, která umožňuje redukovat velký počet osobních vozidel. Důležitým prvkem MHD je, aby dokázala konkurovat osobním automobilům v rychlosti obsluhy a kvalitě. Proto je v dnešní době téměř nezbytně nutné zajistit preferenci MHD Plan_mobility_Navrhova_cast_KONCEPT Strana 45 (78)

46 pomocí samostatných jízdních pruhů nebo předčasného zařazení požadované fáze (signálu volno ) na světelně řízené křižovatce. Zlepšení životního prostředí v centrech měst lze dosáhnout pomocí zavádění nízkoemisních zón. Jedná se o oblasti s omezením vjezdu vozidel dle výše emisí vozidla. Před jejím zavedením je třeba zpracovat studii proveditelnosti, která by měla zároveň odpovědět na otázku, o kolik se po zavedení nízkoemisní zóny zlepší životní prostředí v daném městě a zda je toto opatření potřebné. V České republice není zatím zavedena nízkoemisní zóna v žádném z měst. Na následujících stránkách jsou ukázány názorné příklady, na kterých je vidět správné řešení jednotlivých částí navrhování ulic nebo koridorů. Obrázek 11 Různé potřeby jednotlivých skupin uživatelů ulice (Zdroj: NÖ Landesregierung KfV, Grafik: Christian Zuckerstätter) Plan_mobility_Navrhova_cast_KONCEPT Strana 46 (78)

47 Obrázek 12 Ukázka možnosti přestavby uličních profilů při snížení jejich dopravní funkce (Zdroj: Jak zklidnit dopravu v obcích, Nadace VIA) Obrázek 13 Ukázka vjezdové brány, Obrnice Plan_mobility_Navrhova_cast_KONCEPT Strana 47 (78)

48 Obrázek 14 Ukázka revitalizace ulice Hilleho, Brno (Zdroj: Obrázek 15 Ukázka projektu humanizace magistrály, Praha (Zdroj: Plan_mobility_Navrhova_cast_KONCEPT Strana 48 (78)

49 Obrázek 16 Ukázka řešení uličního prostoru s cyklopruhy v ulici Kounicova, Brno Obrázek 17 Příklad řešení rozlehlých křižovatek, Patočkova ulice, Praha (Zdroj: tunel-blanka.cz) Plan_mobility_Navrhova_cast_KONCEPT Strana 49 (78)

50 Obrázek 18 Ukázka projektu revitalizace vnitrobloku sídliště Stará Role, Karlovy Vary (Zdroj: Omezení průjezdu nákladní dopravy v obytné části města Velká města jsou zdrojem a cílem nákladní dopravy, a je proto důležité zajistit, aby nákladní vozidla byla vedena po kapacitních komunikacích ke své cílové oblasti. Tímto dojde ke snížení nežádoucího hluku a exhalací z vozidel, zvýšení bezpečnosti provozu a zvýšení estetické a architektonické úrovně oblasti. Důležitým krokem k omezení průjezdu nákladních vozidel je výstavba alternativní kapacitní komunikace (ochranný komunikační systém města). Poté je možné omezení průjezdu vozidel zajistit buď pomocí dopravního značení, které bude zakazovat vjezd nákladních vozidel mimo dopravní obsluhu, nebo pomocí zklidnění komunikací v obytných částech, kdy dojde k prodloužení času potřebnému k projetí oblastí a tím k zneatraktivnění pro tranzitní dopravu. Nákladní dopravě zásobující obchody a služby ve městě je nutné do centrálních a obytných částí města vjezd povolit. Ale i tato vozidla mají výrazný vliv na zatížení komunikační sítě, zvyšují nežádoucí hluk a zhoršují dopravní obsluhu v území. Regulaci zásobovacích vozidel a jejich vjezdu lze provádět pomocí citylogistiky. Jedná se o řešení optimálního zásobování města s umístěním logistického zázemí tak, aby mohlo dojít ke snížení počtu zásobovacích vozidel. Studie CITY Logistika města Brna, kterou v roce 2013 vypracovalo Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. ve svých závěrech uvádí, že i přes stávající regulaci vjezdu a zpoplatnění parkování se nedaří eliminovat dopravní zatížení města nákladní dopravou. Je tedy nezbytné zásobování centrální oblasti města upravit tak, aby došlo k vyšší efektivitě regulace. Studie nabízí řešení na základě zahraničních zkušeností pomocí flexibilní cenové regulace, zároveň ale zdůrazňuje potřebu získat k tomuto řešení podporu veřejnosti a dotčených subjektů. Vzhledem k tomu, že může dojít ke zhoršení podmínek pro zásobování centra města, je třeba, aby město s dotčenými subjekty na tvorbě konceptu citylogistiky spolupracovalo. Pro konkrétní návrh jednotlivých opatření citylogistiky, posouzení finančních nákladů a plán realizace je třeba vypracovat studii proveditelnosti. Plan_mobility_Navrhova_cast_KONCEPT Strana 50 (78)

51 6.3.5 Systém carsharing a carpooling Carsharing Jedná se o systém sdílení automobilů více lidmi, kteří nepoužívají vozidlo tak často a nákup vozidla by se nevyplatil. V nejběžnější podobě je zřízena organizace, která je vlastníkem automobilů, stará se kontroly a opravy vozidel a pronajímá je uživatelům. Zájemci o užívání vozidel se musí zaregistrovat na stránkách a v před užitím vozidla automobil zarezervovat. Většinou jsou placeny dva druhy poplatků a to paušální a za ujeté kilometry + hodinovou sazbu. Auto si zákazník odblokuje kartou a při čerpání pohonných hmot platí elektronickou kartou patřící k vozu. Po návratu auto zaparkuje a odhlásí, čímž se vozidlo opět nabídne ostatním uživatelům. Výhodou carsharingu oproti vlastnictví vozidla je, že pronajímané automobily jsou využívány častěji a jsou také častěji obnovovány. Dále zákazníci využívají vozidlo pouze tehdy, když nezbytně potřebují a je prokázané, že najezdí méně kilometrů, než kdyby vozidlo vlastnily. Výhody: ekonomičnost: pro lidi, kteří najezdí méně než km/rok je carsharing levnější než vlastnictví vozidla šetří starosti: uživatel se nemusí starat o opravy, pojištění, údržbu šetří čas: uživatele nemusí hledat parkovací místa, carsharingová auta mají vyhrazená místa k stání šetří životní prostředí: vlastník vozidla má tendenci vozidlo co nejvíce používat více místa: vozidlo používané více uživateli šetří parkovací místa ve městech (dlouhodobé odstavy), zejména v obytných oblastech ekologičnost: vyšší využívání jednotlivých vozů zajišťuje častější obměna vozového parku, snižuje se zátěž na životní prostředí partner veřejné dopravy: možnost vytvoření kombinované jízdenky, v Brémách si zakoupilo kombinovanou jízdenku 1/3 zákazníků Carpooling V kontextu managementu mobility se myslí zejména organizování společného dojíždění zaměstnanců osobními automobily nebo mikrobusy, přičemž hlavním cílem je zvýšit obsazenost vozidel, jimiž se zaměstnanci přepravují a neposlední řadě také nabídka pružného časového rámce, kdy si zaměstnanci sami volí skupinové odjezdy podle svojí pracovní doby. Pro nastupování a vystupování cestujících u terminálů VHD je vhodné zřizovat zastavovací stání K+R. Plan_mobility_Navrhova_cast_KONCEPT Strana 51 (78)

52 Sdílením jízdy dochází k úsporám na pohonných hmotách, pojištění a údržbě vozidla. V některých zemích dochází k časové úspoře díky tomu, že mají zavedeny speciální jízdní pruhy pro uživatele spolujízdy, což přináší výhody zejména v době dopravní špičky. Kromě toho spolujezdci mohou čas během jízdy využít také k jiným účelům než je samotné řízení vozidla. Celkovým přínosem je pak redukce negativních vlivů z dopravy na ovzduší. Osobní přínosy pak jsou: méně stresu během dojíždění, finanční úspory na cestovném, více volného času, menší potřeba parkovacího prostoru (za celou skupinu parkuje pouze jedno vozidlo). V případě mimořádných událostí, kdy se uživatel spolujízdy potřebuje dostat v nedohodnutou dobu domů nebo v případě, že pracuje přesčas a ostatní spolujezdci potřebují odjet dříve, ve většině případů existuje program tzv. zaručené cesty domů (Guaranteed Ride Home program), který bývá sponzorován buď přímo zaměstnavatelem (např. formou speciálního kontraktu s taxislužbou) nebo městským úřadem (praxe z USA). V ideálním případě jsou především větší podniky vybaveny softwarem, který umožňuje bezplatné a rychlé propojení všech možností dojíždění z jednoho zdroje do jednoho cíle a zaměstnanci tak mají možnost zaregistrovat se online a vidět časové i kapacitní možnosti pro jejich případnou spolujízdu. V řadě případů je tato praxe nezbytná, protože firmy nemají k dispozici neomezený počet parkovacích míst a z těchto důvodů dochází k přirozené regulaci jednotlivých jízd osobním automobilem do práce. Carpooling je doplňkovým opatřením k celému systému alternativní dopravy, který je managementem mobility nabízen v rámci dojíždění zaměstnanců či jiných cílových skupin v dané lokalitě (MHD, cyklistická a pěší doprava). V rámci multimodality je carpooling vhodnou variantou i pro část přepravního řetězce (např. spolujízda ze sídla firmy na hlavní vlakové nádraží a dále železniční dopravou do blízké vesnice). Plan_mobility_Navrhova_cast_KONCEPT Strana 52 (78)

53 6.4 Statická doprava Podklady: Strategie parkování ve městě Brně (Brněnské komunikace, a.s., 2013) Výběr klíčových opatření: Rozvoj systémů P+R, K+R, P+G Regulace parkovacích míst pro dlouhodobé parkování ve vybraných lokalitách, rezidentní stání Podpora navigačních systémů Zvýhodněné parkování pro vozidla s ekologickým pohonem Zavádění motivačních opatření pro ekologičtější vozidla (např. nižší poplatky za parkování) Z analytické části Strategie parkování vyplynulo, že v celé brněnské aglomeraci chybí téměř 135 tisíc rezidentních parkovacích míst a přes 6,5 tisíc míst ostatního parkování. Potřeba parkovacích míst řidiče v průběhu pracovního dne v různých částech města činí v průměru 3 parkovací místa/den. Základním prvkem pro možnost řešení pokrytí potřeb statické dopravy v území je zřízení nových parkovacích ploch, dislokace parkování do jiných vhodných oblastí a koncepce organizace statické dopravy. V dlouhodobé perspektivě by strategie parkování měla vést k osvobození veřejných prostor od parkujících vozidel. Je třeba vytvořit systém atraktivních záchytných parkovišť na trasách veřejné hromadné dopravy a rozšířit parkovací objekty v blízkosti centrální oblasti měst tak, aby centrum města umožnilo pohyb pěších, cyklistů a výsadbu zeleně. V obytných oblastech, zejména sídlištích, je třeba vybudovat kapacitní parkovací objekty a zvýšit kvalitu veřejného prostoru v okolí sídliště. Cílem Strategie parkování města Brna je stanovení pravidel, resp. metodiky pro rozvoj integrovaného parkovacího systému ve městě Brně a to jak jeho společných částí, tak dílčích částí řešení problematiky jednotlivých městských částí. Navrhovaná pravidla a opatření jsou v souladu se strategickými a koncepčními dokumenty města Brna a jsou pro celé území města jednotná. Řešení problémů statické dopravy se týká několika oblastí: parkování na komunikacích města Brna (problematika legalizace parkovacích stání) - stavebně technická opatření i opatření pomocí dopravního značení - všechna opatření je možné realizovat do roku 2020 a měly by být řešena průběžně hromadné parkovací kapacity (P+R, P+G, K+R, B+R, parkovací domy) - Strategie počítá s rozšířením parkovacích domů a parkovišť se závorovým systémem v blízkosti centrální části města - parkoviště P+R jsou navržena v okrajových částech města, součástí je systém B+R (5 stojanů na parkoviště) - parkoviště K+R jsou navržena u významných přestupních dopravních uzlů organizace statické dopravy v historickém centru oblasti placeného stání Plan_mobility_Navrhova_cast_KONCEPT Strana 53 (78)

54 dopravně telematická podpora parkování - realizace dopravně informačního portálu pro oblast parkování Parkování v Brně - automatické závorové systémy pro parkoviště P+R a parkovací domy - realizace systému navádění na vybraná parkoviště Návrh oblastí placeného stání Základním cílem zřizování oblastí placeného stání (dále OPS) je získání nástroje, který umožní provádět pružnou regulaci dopravy v klidu v závislosti na objektivní potřebě dopravní obsluhy a možnostech území OPS. Hlavní očekávané přínosy jsou: vytvoření jednotného systému regulace dopravy v klidu na území města Brna uvolnění parkovacích kapacit na místních komunikacích ve prospěch trvale bydlících (rezidentů) řešení abonentního parkování omezení rozsahu parkování části návštěvníků a jejich dislokace do vhodných oblastí využívání parkovacích kapacit v různých denních cyklech (vysoká obrátkovost parkujících vozidel) zkvalitnění životního prostředí Při zřizování OPS je nutné stanovit druh a kategorii silničních vozidel, které ji budou moci užívat. V rámci návrhového systému OPS s rezidentním parkováním se uvažuje s parkováním osobních vozidel (do 3,5 t). Majetkové vztahy k pozemkům pod stávajícími komunikacemi nejsou řešeny a návrh opatření tvoří na dotčených pozemních komunikacích funkční celek bez ohledu na majetkové vztahy. Navržené opatření, zřízení OPS, se týká stávajících místních komunikací a nemá vliv na Územní plán města Brna. Zřizovatelem OPS je Statutární město Brno, které realizací a provozováním OPS pověřuje správce. Tento správce zajišťuje provoz jménem zřizovatele. Při realizaci OPS je nutné postupovat tak, že jednotlivé OPS nebo několik k sobě přimknutých OPS tvoří dopravně logické celky s minimální možností přesouvání parkujících vozidel mezi oblastí s regulovaným parkováním a oblastí bez regulace parkování. V centru města a v oblastech s hustou zástavbou zpravidla se zavedením OPS hrozí zhoršení situace ve zbývající části, kde nebude regulace parkování zavedena. Při zavedení regulovaného parkování OPS k přesunu parkujících vozidel ven z oblasti a tím zhoršení situace v přilehlých ulicích, kde nebude regulace statické dopravy realizována. V městských částech, které fungují z hlediska statické dopravy jako samostatný celek, se dá očekávat minimální vliv na statickou dopravu v okolních městských částech bez regulovaného parkování. Návrh parkovacích zón vychází v principu z 3 typů zón: zóna návštěvnického stání, zóna rezidentního stání a smíšené zóny, lze je mezi sebou modifikovat tak, aby byly co nejvhodněji použité pro konkrétní lokalitu. Plan_mobility_Navrhova_cast_KONCEPT Strana 54 (78)

55 Zóna návštěvnického stání je v principu přístupná v provozní době pro všechny uživatele za podmínky zaplacení parkovného. V době mimo provozní dobu je návštěvnická zóna přístupná pro všechny uživatele bez nutnosti zaplacení parkovného. V zónách rezidentního a abonentního stání je umožněno parkovat vozidla pouze majitelům parkovacích karet. V těchto zónách je ve vyznačené době umožněn vjezd zásobovacím vozidlům. Zóny smíšeného parkování umožňují rezervaci parkovacích stání pro rezidenty, a zároveň umožňují jejich využití v době, kdy rezidenti nejsou přítomni. Smíšená zóna na rozdíl od návštěvnické zóny zachovává možnost parkování či odstavování vozidel rezidentů a nabízí tyto místa i pro návštěvníky oblasti. Plan_mobility_Navrhova_cast_KONCEPT Strana 55 (78)

56 Obrázek 19 Ukázka návrhu organizace statické dopravy v historickém centru města Plan_mobility_Navrhova_cast_KONCEPT Strana 56 (78)

57 Uživatelská struktura Standardní kategorie: rezidenti v rámci této kategorie jsou parkovací karty vydávány pouze pro silniční motorová vozidla ve vlastnictví fyzické osoby, která má místo trvalého pobytu ve vymezené oblasti obce abonenti v rámci této kategorie jsou parkovací karty vydávány pouze pro silniční motorová vozidla provozovaná za účelem podnikání právnickou nebo fyzickou osobou, se sídlem nebo provozovnou ve vymezené oblasti obce vlastníci nemovitostí fyzické osoby vlastnící nemovitost ve vymezené oblasti obce návštěvníci ostatní uživatelé (kromě specifické kategorie) Specifické kategorie: instituce financovaná z veřejných prostředků (na základě nájemní smlouvy uzavřené se SmB) držitelé Parkovacího průkazu pro osoby se zdravotním postižením taxi, car sparing Režimy OPS rezidentní režim rezidenti/abonenti, na dopravním značení reprezentováno pruhem modré barvy, parkování silničních motorových vozidel provozovaných právnickou nebo fyzickou osobou za účelem podnikání podle zvláštního právního předpisu, která má sídlo nebo provozovnu ve vymezené oblasti obce, nebo k stání silničního motorového vozidla fyzické osoby, která má místo trvalého pobytu nebo je vlastníkem nemovitosti ve vymezené oblasti obce, s platnou parkovací kartou abonentní režim (především do centrální části města Brna ohraničena MMO) pouze abonenti, na dopravním značení reprezentováno pruhem žluté barvy (pozn.: tento specifický výhradně abonentní režim lze v případě vzniku potřeby užít i v jiných obdobně specifických částech města Brna zatím tato možnost není navržena), parkování silničních motorových vozidel provozovaných právnickou nebo fyzickou osobou za účelem podnikání podle zvláštního právního předpisu, která má sídlo nebo provozovnu ve vymezené oblasti obce návštěvnický režim s parkovacími automaty oranžový pruh, s předplatnými lístky zelený pruh, parkování přístupné všem s platným parkovacím dokladem Návrh harmonogramu realizace OPS Časový horizont 2020 Realizace OPS musí probíhat na základě dohody a spolupráce zúčastněných stran a dotčených institucí jako jsou mimo jiné SmB, Úřady městských částí, Správce Městského parkovacího systému (BKOM), Policie ČR, Městská policie Brno a projektant. Základní body postupu realizace OPS ve městě Brně jsou: Přijetí základních principů zřizování OPS představiteli města Brna, které se stanou společným rysem všech OPS ve městě Brně. Plan_mobility_Navrhova_cast_KONCEPT Strana 57 (78)

58 Přizpůsobení stávající městské legislativy upravují vztahy mezi jednotlivými městskými částmi a SmB ve vztahu k Městskému parkovacímu systému (MPS). Vytvoření jednotné metodiky dopravního značení. Vytvoření metodiky výdeje karet. Přistoupení dílčích městských částí k MPS s požadavkem zřízení OPS s rezidentním parkováním na svých územích. Vytvoření realizačních dokumentací jednotlivých OPS včetně projektů dopravního značení a jeho odsouhlasení a schválení (stanovení) a provozních řádů parkovišť. Přijetí příslušné legislativy nutné pro zřízení OPS. Realizace OPS. Provoz a správa OPS Správcem Městského parkovacího systému, kontrola Časový horizont 2030 Další postupné rozšiřování OPS do MČ ve městě Brně. Doplňování a rozvíjení systému OPS o nové technologie, zejména platební, informační a kontrolní, pro zajištění efektivnějšího provozu a zvýšení uživatelského komfortu uživatelů MPS Návrh umístění systému P+R Parkoviště typu P+R jsou záchytná parkoviště, převážně umístěná v okrajových částech města, s přímou návazností na hlavní radiální komunikace a systém MHD. Po odstavení vozidla mohou dojíždějící dále pokračovat do centrální části města hromadnou dopravou. Přestup na MHD musí být pro cestující co nejvíce atraktivní, v příznivé docházkové vzdálenosti od místa zaparkovaného automobilu. Optimální ve městě Brně je napojení parkovišť P+R na tramvajový systém, pro jeho preferenci v dopravě. Důležitým doplňkem při zřizování parkoviště P+R je souběžné vybudování proměnného naváděcího systému na toto parkoviště jako samostatného technologického celku. Výhody budování parkovišť typu P+R: snížení intenzit automobilové dopravy ve městě snížení poptávky po parkovacích místech v centrální části města snížení emisí z dopravy ve městě a tím zlepšení kvality života jeho obyvatel úspora pohonných hmot výhodná cenová politika pro uživatele parkovišť P+R v porovnání s cenami na parkovištích určených pro krátkodobé stání v centru města snížení časové dostupnosti centra města pro cestující MHD oproti IAD (značné kongesce v městské aglomeraci) příznivě přispívá k podpoře veřejné dopravy Plochy vhodné pro návrh parkovišť P+R musí splňovat určité technické požadavky týkající se inženýrských sítí a další základní standardy pro případnou obsluhu parkoviště a řidiče parkujících vozidel. Nedílnou součástí je také telematická vybavenost parkoviště. Parkoviště P+R navrhována pro město Brno budou připravována pro provoz bez místní obsluhy s napojením na vzdálený kamerový dohled z CTD. Vzdálená obsluha parkovišť snižuje finanční náklady na vybudování a provoz tím, že neklade nároky na mzdu a zázemí pro místní obsluhu (vč. sociálního zázemí s nutností připojení na vodovod a kanalizaci). Základními technickými předpoklady pro zřízení parkoviště P+R Plan_mobility_Navrhova_cast_KONCEPT Strana 58 (78)

59 s provozem bez místní obsluhy jsou dosažitelnost napájení elektrickou energií a datové napojení. Struktura vzdáleného dohledu je již úspěšně aplikována ve městě Brně na parkovištích se závorovými systémy. Základní vybavenost parkoviště pro provoz bez místní obsluhy: ohraničení (oplocení) celého areálu, k zamezení nežádoucích aktivit veřejné osvětlení a doplňkové osvětlení plochy (minimálně v prostoru pokladen) přehledně vyznačená parkovací stání vodorovným a svislým dopravním značením odpovídající počet vyhrazených parkovacích stání pro tělesně postižené s bezbariérovými přístupy parkovací stání pro motocykly doplňkové služby pro cyklisty B+R (Bike and Ride) a Bikesharing informační tabule upravující provozní podmínky parkoviště informační tabule zobrazující schéma tras linek a zastávek VHD se zvýrazněním nejbližší zastávky přehledné označení pro příchod a odchod pěších Vybavenost pro provoz bez místní obsluhy může být rozšířena o nadstandardní vybavení: městský mobiliář se zelení odpočívadla pro návštěvníky potravinové automaty mobilní suché WC pro návštěvníky Telematická vybavenost parkoviště pro provoz bez místní obsluhy: automatický závorový systém pro vjezd a výjezd s výdejem parkovacích lístků dohledový kamerový systém s přenosem dat na CTD BKOM smyčkové detektory pro zjištění obsazenosti parkoviště a závorový systém systém hlasového spojení návštěvníka s provozovatelem VOIP interkom automatická pokladna pro úhradu ceny za parkování jízdenkové automaty pro vydání jízdenek na VHD proměnné informační tabule o obsazenosti parkoviště při vjezdech na parkoviště Související telematické systémy: systém navádění na parkoviště P+R s proměnnými informačními tabulemi existence vzdáleného centrálního dohledového a ovládacího pracoviště (CTD BKOM) Plan_mobility_Navrhova_cast_KONCEPT Strana 59 (78)

60 Obrázek 20 Poloha lokalit P+R na území města (Zdroj: Studie technického prověření lokalit P+R) Plan_mobility_Navrhova_cast_KONCEPT Strana 60 (78)

část I. - analytická

část I. - analytická Plán udržitelné městské mobility města Brna část I. - analytická ČÁST B Analýza konkrétních problémů a příležitostí s vazbou na sledované indikátory Objednatel: Statutární město Brno Dominikánské náměstí

Více

Plány udržitelné městské mobility pro město Brno. Odbor dopravy MMB

Plány udržitelné městské mobility pro město Brno. Odbor dopravy MMB Plány udržitelné městské mobility pro město Brno Odbor dopravy MMB Ing. Vladimír Bielko vedoucí Odboru dopravy MMB bielko.vladimir@brno.cz 30. 3. 2015 PLÁN UDRŽITELNÉ MOBILITY PRO MĚSTO BRNO Jak vytvořit

Více

Podklady pro zadání SUMP Přerov ZADÁNÍ PLÁNU UDRŽITELNÉ MĚSTSKÉ MOBILITY MĚSTA PŘEROVA

Podklady pro zadání SUMP Přerov ZADÁNÍ PLÁNU UDRŽITELNÉ MĚSTSKÉ MOBILITY MĚSTA PŘEROVA ZADÁNÍ PLÁNU UDRŽITELNÉ MĚSTSKÉ MOBILITY MĚSTA PŘEROVA OBSAH 1 DRUH DOKUMENTACE, DŮVODY POŘÍZENÍ...2 2 VYMEZENÍ ŘEŠENÉHO ÚZEMÍ...4 3 VÝCHOZÍ PODMÍNKY ŘEŠENÍ...4 4 CÍLE POŘIZOVANÉ DOKUMENTACE...4 5 ČLENĚNÍ

Více

Konference projektu CIVITAS 2MOVE2 Plánování udržitelné městské mobility zkušenosti evropských měst. 2. června 2016, Brno

Konference projektu CIVITAS 2MOVE2 Plánování udržitelné městské mobility zkušenosti evropských měst. 2. června 2016, Brno Konference projektu CIVITAS 2MOVE2 Plánování udržitelné městské mobility zkušenosti evropských měst 2. června 2016, Brno Iva Machalová, Odbor dopravy Magistrát města Brna ČÁSTI PLÁNU UDRŽITELNÉ MĚSTSKÉ

Více

Manuál pro komplexní dopravní koncepci

Manuál pro komplexní dopravní koncepci Prosinec 2012 IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE Objednatel: Zhotovitel: Projekt: Město Jindřichův Hradec Klášterská 135/II Jindřichův Hradec NDCon spol. s r.o. Zlatnická 10/1582 110 00 Praha 1 Tel.: +420 251 019 231

Více

INTEGROVANÝ PLÁN MOBILITY OSTRAVA ČÁST IV. - PREZENTAČNÍ

INTEGROVANÝ PLÁN MOBILITY OSTRAVA ČÁST IV. - PREZENTAČNÍ INTEGROVANÝ PLÁN MOBILITY OSTRAVA ČÁST IV. - PREZENTAČNÍ Objednatel: Statutární město Ostrava Prokešovo náměstí 8 729 30 Ostrava Zastoupený: Ing. Ivo Hařovským, náměstkem primátora Zhotovitel: AF-CITYPLAN

Více

Příloha 4 11. Doprava a dopravní technologie aplikace ve strategickém dokumentu

Příloha 4 11. Doprava a dopravní technologie aplikace ve strategickém dokumentu Příloha 4 11. Doprava a dopravní technologie aplikace ve strategickém dokumentu V tomto textu je představena reflexe dílčích a celkových výstupů projektu WB-32-04: Dopravní obslužnost a technologie ve

Více

Příloha č. 3 Dílčí SWOT analýzy jednotlivých prioritních oblastí

Příloha č. 3 Dílčí SWOT analýzy jednotlivých prioritních oblastí Strategický plán ekonomického a územního rozvoje Statutárního města Opavy pro období 2007-2020 Příloha č. 3 Dílčí SWOT analýzy jednotlivých prioritních oblastí Dílčí SWOT analýza prioritní oblast Ekonomika

Více

26. června 2013. Fond soudržnosti WWW.OPD.CZ. Evropská unie Investice do vaší budoucnosti. Evropský fond pro regionální rozvoj

26. června 2013. Fond soudržnosti WWW.OPD.CZ. Evropská unie Investice do vaší budoucnosti. Evropský fond pro regionální rozvoj Podpora udržitelné dopravy (udržitelné mobility) z evropských fondů (Operační program Doprava 2014-2020) a z dalších finančních zdrojů Ministerstva dopravy ČR Evropská unie Investice do vaší budoucnosti

Více

Přímá vazba na ostatní opatření: zvyšování kvality v systému veřejné dopravy

Přímá vazba na ostatní opatření: zvyšování kvality v systému veřejné dopravy Realizace integrovaných dopravních systémů Integrované dopravní systémy představují vyšší kvalitu systému veřejné dopravy, kdy dopravci v jednotlivých druzích dopravy společně vytváří jednotný systém s

Více

PROGRAMOVÉ PROHLÁŠENÍ KOALIČNÍCH STRAN ANO 2011, ČSSD A KDU-ČSL pro volební období 2014-2018 ve statutárním městě Ostrava

PROGRAMOVÉ PROHLÁŠENÍ KOALIČNÍCH STRAN ANO 2011, ČSSD A KDU-ČSL pro volební období 2014-2018 ve statutárním městě Ostrava PROGRAMOVÉ PROHLÁŠENÍ KOALIČNÍCH STRAN ANO 2011, ČSSD A KDU-ČSL pro volební období 2014-2018 ve statutárním městě Ostrava Koaliční partneři politické hnutí ANO 2011 (ANO), Česká strana sociálně demokratická

Více

Plán udržitelné městské mobility pro Brno

Plán udržitelné městské mobility pro Brno Plán udržitelné městské mobility pro Brno Veřejná diskuse - 24. března 2015 Ing. Vladimír Bielko vedoucí Odbor dopravy Magistrátu města Brna Význam zpracování plánu udržitelné městské mobility Strategický

Více

PLÁN UDRŽITELNÉ MĚSTSKÉ MOBILITY MĚSTA BRNA

PLÁN UDRŽITELNÉ MĚSTSKÉ MOBILITY MĚSTA BRNA PLÁN UDRŽITELNÉ MĚSTSKÉ MOBILITY MĚSTA BRNA ČÁST II - NÁVRHOVÁ Textová část 0 Zhotovitel: AF-CITYPLAN s.r.o. Datum Leden 2017 Zastoupený: Ing. Ivo Šimkem Číslo zakázky 14-3-233 Autorský kolektiv Ing. Ondřej

Více

MOTIVACE ANALÝZA NÁVRH ZÁSADY OPATŘENÍ METODIKA ETAPIZACE OSTATNÍ CYKLOGENEREL Č. BUDĚJOVIC GENEREL CYKLISTICKÉ DOPRAVY MĚSTA ČESKÉ BUDĚJOVICE

MOTIVACE ANALÝZA NÁVRH ZÁSADY OPATŘENÍ METODIKA ETAPIZACE OSTATNÍ CYKLOGENEREL Č. BUDĚJOVIC GENEREL CYKLISTICKÉ DOPRAVY MĚSTA ČESKÉ BUDĚJOVICE MOTIVACE 1 ANALÝZA NÁVRH ZÁSADY OPATŘENÍ METODIKA ETAPIZACE GENEREL CYKLISTICKÉ DOPRAVY MĚSTA ČESKÉ BUDĚJOVICE CYKLOGENEREL Č. BUDĚJOVIC OSTATNÍ 2014 OBJEDNATEL STATUTÁRNÍ MĚSTO ČESKÉ BUDĚJOVICE NÁMĚSTÍ

Více

Analýza vazeb mezi operačními programy

Analýza vazeb mezi operačními programy Analýza vazeb mezi operačními programy na období 2007 2013 REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM STŘEDNÍ ČECHY Národní orgán pro koordinaci Odbor řízení a koordinace NSRR Verze 2.0 Datum 1. srpna 2008 MINISTERSTVO

Více

Nové trendy v podpoře udržitelné dopravy v Brně

Nové trendy v podpoře udržitelné dopravy v Brně Nové trendy v podpoře udržitelné dopravy v Brně Inovace pro efektivní dopravu * stavebnictví * ICT města Brna 10. 12. 2015 Ing. Zdeňka Šamánková Oddělení koncepce dopravy Odbor dopravy Magistrát města

Více

ANALÝZA SWOT. Datum: rok 2015. Strategický plán rozvoje města Trutnova

ANALÝZA SWOT. Datum: rok 2015. Strategický plán rozvoje města Trutnova ANALÝZA SWOT Zadavatel: Zpracovatel: Město Trutnov Berman Group s.r.o. Datum: rok 2015 Strategický plán rozvoje města Trutnova 2 Analýza SWOT Dne 8. července 2015 proběhlo jednání pracovní skupiny zaměřená

Více

Druhá Česko-Slovenská konference Co přináší výzkum pro rozvoj udržitelné mobility ve městech

Druhá Česko-Slovenská konference Co přináší výzkum pro rozvoj udržitelné mobility ve městech Druhá Česko-Slovenská konference Co přináší výzkum pro rozvoj udržitelné mobility ve městech Plán udržitelné městské mobility města Brna Brno, 19.5. 2016 Iva Machalová, Odbor dopravy Magistrát města Brna

Více

V. ZÁKLADNÍ PARAMETRY VÝHLEDOVÉ SILNIČNÍ SÍTĚ KRAJE

V. ZÁKLADNÍ PARAMETRY VÝHLEDOVÉ SILNIČNÍ SÍTĚ KRAJE V. ZÁKLADNÍ PARAMETRY VÝHLEDOVÉ SILNIČNÍ SÍTĚ KRAJE V.1. NÁVRH HIERARCHIE STÁVAJÍCÍ A VÝHLEDOVÉ SILNIČNÍ SÍTĚ KRAJE V dokumentu bylo potřebné stanovit hierarchii silniční sítě, přičemž stávající rozdělení

Více

Increasing the competitiveness of city regions through integrated urban-rural development

Increasing the competitiveness of city regions through integrated urban-rural development GENEREL SILNIČNÍ DOPRAVY MČ PRAHA 9 CITY REGIONS Increasing the competitiveness of city regions through integrated urban-rural development KONC Projekt 13-P2-26 S T U D I E P R O V E D I T E L N O S T

Více

NÁRODNÍ PROGRAM VÝZKUMU 2004 2009

NÁRODNÍ PROGRAM VÝZKUMU 2004 2009 MINISTERSTVO DOPRAVY ČESKÉ REPUBLIKY NÁRODNÍ PROGRAM VÝZKUMU 2004 2009 DÍLČÍ PROGRAM BEZPEČNÁ A EKONOMICKÁ DOPRAVA Národní program výzkumu byl schválen Usnesením vlády ČR č. 417 ze dne 28. dubna 2003.

Více

INTEGROVANÉ DOPRAVNÍ SYSTÉMY

INTEGROVANÉ DOPRAVNÍ SYSTÉMY INTEGROVANÉ DOPRAVNÍ SYSTÉMY Výchozí situace: - suburbanizace roste poptávka po dopravě přes hranice města / regionu - nekoordinované jízdní řády bez (garantované) návaznosti spojů - souběžné vedení spojů

Více

Program ke zlepšení kvality ovzduší města Plzně. Souhrn

Program ke zlepšení kvality ovzduší města Plzně. Souhrn Program ke zlepšení kvality ovzduší města Plzně Souhrn Zpracovatel: DHV CR, spol. s r.o. ve spolupráci s Vysokou školou báňskou technickou univerzitou Ostrava Praha listopad 2007 Program ke zlepšení kvality

Více

Textová část URBANISTICKÉ ŘEŠENÍ ŠIRŠÍHO CENTRA MĚSTA KARLOVY VARY

Textová část URBANISTICKÉ ŘEŠENÍ ŠIRŠÍHO CENTRA MĚSTA KARLOVY VARY Textová část URBANISTICKÉ ŘEŠENÍ ŠIRŠÍHO CENTRA MĚSTA KARLOVY VARY Urbanistický koncept Koncepce rozšíření městského centra. Kultivace vstupních bodů do města. Řeka jako fenomén, spojující různá místa

Více

VZTAH DOPRAVY A ÚZEMÍ

VZTAH DOPRAVY A ÚZEMÍ VZTAH DOPRAVY A ÚZEMÍ doprava není základní funkce v území, ale je přitom velmi důležitá při tvorbě koncepce rozvoje města nejprve nutná analýza vztah doprava lidské činnosti území produkuje nebo přitahuje

Více

SWOT analýza. Město Pardubice

SWOT analýza. Město Pardubice SWOT analýza Město Pardubice Zadavatel: Město Pardubice Zpracovatel: Berman Group Datum: říjen 2007 Úvod - 3 - Kritická oblast A Ekonomický rozvoj, vzdělávání a příprava pracovní síly SWOT analýza Silné

Více

KARLOVY VARY TEXTOVÁ ČÁST

KARLOVY VARY TEXTOVÁ ČÁST Urbanistické řešení širšího centra města KARLOVY VARY TEXTOVÁ ČÁST 1 Motto soutěžního návrhu : PROPOJENÉ MĚSTO (OD DISKONTINUITY KE KONTINUITĚ) stávající DISKONTINUITA MĚSTA budoucí KONTINUITA MĚSTA diskontinuita

Více

ZADÁNÍ PRO ZPRACOVÁNÍ GENERELU DOPRAVY

ZADÁNÍ PRO ZPRACOVÁNÍ GENERELU DOPRAVY ZADÁNÍ PRO ZPRACOVÁNÍ GENERELU DOPRAVY ČÁST CYKLISTICKÁ DOPRAVA OBJEDNAL: MČ Praha 14 Úřad městské části Bratří Venclíků 1073, 198 21, Praha 9 ZPRACOVAL: Ing. Květoslav Syrový Sušická 850/28, 160 00 Praha

Více

Studie cyklistické stezky Nový Jičín

Studie cyklistické stezky Nový Jičín Studie cyklistické stezky Nový Jičín Objednatel: Město Nový Jičín Masarykovo nám. 1, 741 01 Nový Jičín IČ: 00298212 Zhotovitel: UDIMO, spol. s r.o. Sokolská tř. 8, 702 00 Ostrava IČ: 44740069 Ostrava,

Více

INTEGROVANÉ DOPRAVNÍ SYSTÉMY

INTEGROVANÉ DOPRAVNÍ SYSTÉMY INTEGROVANÉ DOPRAVNÍ SYSTÉMY Ing. Martin Jareš, Ph.D. FD ČVUT, Horská, dveře č. 438 ROPID, Rytířská 10, 5. patro; jares@ropid.cz Přednášky umístěny na: ids.zastavka.net Témata přednášek Úvod Rozdělení

Více

Ing. Josef Sadílek Organizace Sekce Útvaru rozvoje města hl. m. Prahy Název textu Městská hromadná doprava - vyhodnocení, vývoj a předpoklady

Ing. Josef Sadílek Organizace Sekce Útvaru rozvoje města hl. m. Prahy Název textu Městská hromadná doprava - vyhodnocení, vývoj a předpoklady Autor Ing. Josef Sadílek Organizace Sekce Útvaru rozvoje města hl. m. Prahy Název textu Městská hromadná doprava - vyhodnocení, vývoj a předpoklady Blok BK3 - Doprava a územní plánování Datum Červen 2001

Více

4. Ochrana přírody a krajiny

4. Ochrana přírody a krajiny 4. Ochrana přírody a krajiny vzrůstající trend uvědomování si významu a nízká účelnost hospodaření s pitnou 1 širších souvislostí životního prostředí 1 vodou 2 veřejná zeleň a městské lesy 2 neřešené ekologické

Více

AUDIT OBLASTÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE K HODNOCENÍ KATEGORIE A MA21. Téma: 4 DOPRAVA

AUDIT OBLASTÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE K HODNOCENÍ KATEGORIE A MA21. Téma: 4 DOPRAVA AUDIT OBLASTÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE K HODNOCENÍ KATEGORIE A MA21 Téma: 4 DOPRAVA MÍSTO: VSETÍN VYPRACOVALI: PRACOVNÍCI MĚSTSKÉHO ÚŘADU VSETÍN ve spolupráci s ČSAD VSETÍN OBDOBÍ HODNOCENÍ: 2012 Oblast 4.1

Více

STRATEGICKÝ PLÁN Statutárního města Opavy

STRATEGICKÝ PLÁN Statutárního města Opavy Statutární město Opava Aktualizace 2014 STRATEGICKÝ PLÁN Statutárního města Opavy Základní východisko Zdraví a kvalita života obyvatel se zlepší a směřování města k udržitelnému rozvoji bude zajištěno,

Více

NÁVRH ZPRÁVY O UPLATŇOVÁNÍ ÚZEMNÍHO PLÁNU DOUDLEBY NAD ORLICÍ

NÁVRH ZPRÁVY O UPLATŇOVÁNÍ ÚZEMNÍHO PLÁNU DOUDLEBY NAD ORLICÍ NÁVRH ZPRÁVY O UPLATŇOVÁNÍ ÚZEMNÍHO PLÁNU DOUDLEBY NAD ORLICÍ za období 01/2012 05/2016 Návrh zprávy o uplatňování územního plánu podle 55 odst. 1 zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním

Více

Rešerše rozvoje IDS včeské republice a zásady systémového přístupu k rozvoji IDS

Rešerše rozvoje IDS včeské republice a zásady systémového přístupu k rozvoji IDS Rešerše rozvoje IDS včeské republice a zásady systémového přístupu k rozvoji IDS Ing. František Kopecký, Ph.D. Stavební fórum - Bratislava 8.3.20 Kvalitní veřejná osobní doprava v regionu je základním

Více

Management mobility v evropských zemích Radomíra Jordová, CDV,v.v.i.

Management mobility v evropských zemích Radomíra Jordová, CDV,v.v.i. Management mobility v evropských zemích Radomíra Jordová, CDV,v.v.i. 19. května 2016 Brno Management mobility MM hlavní cíl MM prosazování udržitelnosti v dopravě a mobilitě nástroj doplňuje infrastrukturní

Více

Aktivity sítě CIVINET na podporu udržitelné dopravy ve městech České a Slovenské republiky

Aktivity sítě CIVINET na podporu udržitelné dopravy ve městech České a Slovenské republiky Aktivity sítě CIVINET na podporu udržitelné dopravy ve městech České a Slovenské republiky 14. 4. 2016 Brno, evropská konference Parkování ve městech Struktura prezentace - CIVINET Česká a Slovenská republika

Více

Synergie, komplementarity a mechanismy koordinace mezi IROP a ostatními operačními programy. (dle dokumentů operačních programů verze listopad 2013)

Synergie, komplementarity a mechanismy koordinace mezi IROP a ostatními operačními programy. (dle dokumentů operačních programů verze listopad 2013) Synergie, komplementarity a mechanismy koordinace mezi IROP a ostatními operačními programy (dle dokumentů operačních programů verze listopad 2013) 1 Metodický úvod pro stanovení vazeb Východiska Součástí

Více

Analýza absorpční kapacity Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod

Analýza absorpční kapacity Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod Analýza absorpční kapacity Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod Analýza dalších potřeb regionu na základě dopadu realizovaných projektů Závěrečná evaluační zpráva Zpracovatel: Regionální

Více

SITUACE VE MĚSTECH A JEJICH OKOLÍ ÚZEMÍ INTRAVILÁNU MĚSTA HRADCE KRÁLOVÉ PŘÍLOHA Č.1 PRVNÍ ČÁST

SITUACE VE MĚSTECH A JEJICH OKOLÍ ÚZEMÍ INTRAVILÁNU MĚSTA HRADCE KRÁLOVÉ PŘÍLOHA Č.1 PRVNÍ ČÁST Aktualizace koncepce cyklodopravy v Královéhradeckém kraji PŘÍLOHA Č.1 PRVNÍ ČÁST SITUACE VE MĚSTECH A JEJICH OKOLÍ ÚZEMÍ INTRAVILÁNU MĚSTA HRADCE KRÁLOVÉ Město Hradec Králové Ing. Karel Šimonek - leden

Více

PROJEKT NA ZELENOU ZŠ J.V. Sládka - Zbiroh

PROJEKT NA ZELENOU ZŠ J.V. Sládka - Zbiroh PROJEKT NA ZELENOU ZŠ J.V. Sládka - Zbiroh DOPRAVNÍ STUDIE VYHLAŠOVATEL GRANTOVÉHO PROGRAMU A GENERÁLNÍ PARTNER: POŘIZOVATEL: ZHOTOVITEL: ZŠ J.V. Sládka, Zbiroh, přísp. organizace Muchova 554 338 08 Zbiroh

Více

Ekonomický rozvoj, vzdělávání a příprava pracovní síly

Ekonomický rozvoj, vzdělávání a příprava pracovní síly Ekonomický rozvoj, vzdělávání a příprava pracovní síly 1. Podporovat stávající významné zaměstnavatele tak, aby se v Pardubicích rozvíjeli, investovali a zvyšovali své propojení s místní ekonomikou. 1.1

Více

Zastupitelstvo města Přerova

Zastupitelstvo města Přerova Pořadové číslo: 6/6 Zastupitelstvo města Přerova Přerov 30.4.2015 Předloha pro 6. jednání Zastupitelstva města Přerova, které se uskuteční dne 11. 5. 2015 Předkladatel: Ing. PETR MĚŘÍNSKÝ, náměstek primátora

Více

Zpráva o výsledku akce - Program INTERREG IV.C, Projekt EPTA zpracování odborných výstupů projektu BRAŠOV, Rumunsko, 22.-23.11.

Zpráva o výsledku akce - Program INTERREG IV.C, Projekt EPTA zpracování odborných výstupů projektu BRAŠOV, Rumunsko, 22.-23.11. Zpráva o výsledku akce - Program INTERREG IV.C, Projekt EPTA zpracování odborných výstupů projektu BRAŠOV, Rumunsko, 22.-23.11.2012 Úvod Cílem pracovní cesty bylo zúčastnit se zasedání projektu EPTA v

Více

Pět bodů Auto*Matu pro Prahu přívětivější k chodcům a cyklistům

Pět bodů Auto*Matu pro Prahu přívětivější k chodcům a cyklistům Pět bodů Auto*Matu pro Prahu přívětivější k chodcům a cyklistům - podrobný komentář s vysvětlením jednotlivých požadavků O Praze se právem říká, že je jedním z nejkrásnějších měst světa. Při přebíhání

Více

ÚZEMNÍ PLÁN MALENOVICE

ÚZEMNÍ PLÁN MALENOVICE ÚZEMNÍ PLÁN MALENOVICE Změna č. 2 VYHODNOCENÍ PŘEDPOKLÁDANÝCH VLIVŮ ÚZEMNÍHO PLÁNU NA UDRŽITELNÝ ROZVOJ ČÁSTI C, D, E, F ING. ARCH. ALEŠ PALACKÝ a kolektiv BŘEZEN 2014 ÚZEMNÍ PLÁN MALENOVICE - ZMĚNA Č.

Více

PLÁN MOBILITY BRNO. mobilitabrno.cz

PLÁN MOBILITY BRNO. mobilitabrno.cz PLÁN MOBILITY BRNO mobilitabrno.cz PLÁN MOBILITY BRNO / ÚVODNÍ SLOVO Plán udržitelné městské mobility Brna (dále jen Plán mobility) je strategickým dokumentem, jehož cílem je vytvořit podmínky pro uspokojení

Více

Modelové příklady z evropských měst

Modelové příklady z evropských měst Modelové příklady z evropských městm Zbyněk Sperat, CDV Modelové příklady z evropských městm Obsah prezentace any (D) Sheffield (UK) Lille (F) další zahraniční příklady a zkušenosti závěr any 517.000 obyv.,

Více

Posouzení Plánu dopravní obslužnosti Libereckého kraje, Aktualizace pro období 2012-18

Posouzení Plánu dopravní obslužnosti Libereckého kraje, Aktualizace pro období 2012-18 Posouzení Plánu dopravní obslužnosti Libereckého kraje, Aktualizace pro období 2012-18 Zadavatel: KORID LK, spol. s r.o., U Jezu 642/2a, Liberec 2 Hodnotitel: doc. Ing. Miroslav Žižka, Ph.D., Technická

Více

aktualizace dopravního plánu

aktualizace dopravního plánu Integrovaný dopravní systém Jihomoravského kraje Komplexní dialog s cestujícími aktualizace dopravního plánu 1 Statistika IDS JMK k 11. prosinci 2011 Počet vzkm nebo vlkm / rok >90 mil. - městská doprava

Více

b) koncepce rozvoje území obce, ochrana a rozvoj jeho hodnot

b) koncepce rozvoje území obce, ochrana a rozvoj jeho hodnot Město Javorník Č.J.: MEJV/791/2013 Datum 18.3.2013 OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY Zastupitelstvo města Javorník, příslušné podle 6 odstavce 5 písm. c) zákona 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu,

Více

ÚZEMNÍ PLÁN MĚSTA LEDVICE

ÚZEMNÍ PLÁN MĚSTA LEDVICE MĚSTO LEDVICE Mírová 422/42, 417 72 Ledvice Č.j.: 520/2014 V Ledvicích 30.09.2014 ÚZEMNÍ PLÁN MĚSTA LEDVICE Zastupitelstvo města Ledvice, příslušné podle 6 odst. 5 písm. c) zákona č. 183/2006 Sb., o územním

Více

PLÁN MOBILITY BRNO. mobilitabrno.cz

PLÁN MOBILITY BRNO. mobilitabrno.cz PLÁN MOBILITY BRNO mobilitabrno.cz PLÁN MOBILITY BRNO / ÚVODNÍ SLOVO Plán udržitelné městské mobility Brna (dále jen Plán mobility) je strategickým dokumentem, jehož cílem je vytvořit podmínky pro uspokojení

Více

Ve městě je vhodné vytvářet prostředí, které pohyb přiměřeně zvolní a zklidní.

Ve městě je vhodné vytvářet prostředí, které pohyb přiměřeně zvolní a zklidní. Uspořádání Uspořádání 59 Uspořádání veřejného prostranství musí vycházet z celkové kompozice prostoru, která zohledňuje funkční potřeby a jejímž cílem je pobytová kvalita místa. Ve městě je vhodné vytvářet

Více

STRATEGICKÁ VÝZKUMNÁ AGENDA OBORU SILNIČNÍ DOPRAVY

STRATEGICKÁ VÝZKUMNÁ AGENDA OBORU SILNIČNÍ DOPRAVY STRATEGICKÁ VÝZKUMNÁ AGENDA OBORU SILNIČNÍ DOPRAVY Technologická platforma silniční doprava únor 2011 Obsah Shrnutí... 3 1. Úvod... 6 1.1 Vznik a poslání technologických platforem... 6 1.2. Postup zpracování

Více

Zelená kniha Koncepce veřejné dopravy. Informační workshop SDT - Telematika, legislativa a strategie Praha, 11. dubna 2014

Zelená kniha Koncepce veřejné dopravy. Informační workshop SDT - Telematika, legislativa a strategie Praha, 11. dubna 2014 Zelená kniha Koncepce veřejné dopravy Informační workshop SDT - Telematika, legislativa a strategie Praha, 11. dubna 2014 1 Důvod zpracování Dopravní politika České republiky pro období let 2014 až 2020

Více

Cyklistická akademie. www.cyklodoprava.cz

Cyklistická akademie. www.cyklodoprava.cz Cyklistická akademie www.cyklodoprava.cz Základní myšlenka - souvislost s územním plánováním dopravní a územní plánování nemá klást důraz na vytváření podmínek pro zvyšování objemu a zlepšování podmínek

Více

Program rozvoje města Uherský Brod. na období 2015-2021

Program rozvoje města Uherský Brod. na období 2015-2021 Program rozvoje města Uherský Brod na období 2015-2021 Návrhová část 27. února 2015 Návrhová část Programu rozvoje m ěsta Uherský Brod 1 ZADAVATEL: Město Uherský Brod Masarykovo nám. 100 688 17 Uherský

Více

Prioritní oblast 1: Ekonomika a cestovní ruch

Prioritní oblast 1: Ekonomika a cestovní ruch Prioritní oblast 1: Ekonomika a cestovní ruch Hospodaření a správa města členství města v několika regionálních uskupeních (mikroregion, místní akční skupina, partnerská města, ) zvýšený zájem o věci veřejné

Více

Generel pouliční dopravy v Nymburce

Generel pouliční dopravy v Nymburce Generel pouliční dopravy v Nymburce 1 CITYPLAN spol. s r. o., Jindřišská 17, 110 00 Praha 1 www.cityplan.cz Konzultační, inženýrské, expertizní a projektové služby v energetice, životním prostředí, dopravě,

Více

Příloha 1 - STRATEGICKY NADŘAZENÉ DOKUMENTY

Příloha 1 - STRATEGICKY NADŘAZENÉ DOKUMENTY Příloha 1 - STRATEGICKY NADŘAZENÉ DOKUMENTY Aktualizace Cyklostrategie vychází také ze strategicky nadřazených dokumentům: Aktualizace Dopravní politiky České republiky pro léta 2005-2013 z roku 2011.

Více

DOPRAVA V KLIDU ÚVODEM SOUČASNÁ SITUACE

DOPRAVA V KLIDU ÚVODEM SOUČASNÁ SITUACE DOPRAVA V KLIDU ÚVODEM Z dlouhodobého výzkumu vyplývá, že vozidlo se průměrně pohybuje 10% času a zbylých 90% je dočasně nebo trvale odstaveno. Z toho plynou velké plošné nároky pro dopravu v klidu. Velký

Více

Plán mobility města Brna. David Bárta, CDV Workshop Doprava, KAM,

Plán mobility města Brna. David Bárta, CDV Workshop Doprava, KAM, Plán mobility města Brna David Bárta, CDV Workshop Doprava, KAM, 29.11.2016 Vize: Brno je město, kde se snadno žije (i bez automobilu) Vize a plán řeší, co nás čeká 15 % autonomních vozidel v roce 2030

Více

Strategický plán rozvoje města Kopřivnice

Strategický plán rozvoje města Kopřivnice 7 Doprava Tato kapitola se věnuje dopravě a pozici města v dopravním systému a infrastruktuře. Doprava je řešena jak v kontextu celého kraje a dostupnosti měst vyšších řádů, tak i ve vazbě na dostupnost

Více

Seminář pro potenciální žadatele v rámci CLLD MAS Sokolovsko

Seminář pro potenciální žadatele v rámci CLLD MAS Sokolovsko Seminář pro potenciální žadatele v rámci CLLD MAS Sokolovsko Integrovaný regionální operační program (IROP) Datum a místo: 7. dubna 2016, Královské Poříčí 13. dubna 2016, Kraslice Přednášející: Ing. Markéta

Více

Strategický cíl 2 Fyzicky prostupné, dostupné a propojené město (pohyb mobilita)

Strategický cíl 2 Fyzicky prostupné, dostupné a propojené město (pohyb mobilita) Fyzicky prostupné, dostupné a propojené město (pohyb mobilita) Udržitelná mobilita založená na vyváženém poměru jednotlivých způsobů dopravy, dobrá dostupnost Prahy v regionálním, národním, celoevropském

Více

1 Funkční a příjemný veřejný prostor, kvalitní bydlení a vybavenost pro spokojený život (Liveable City)

1 Funkční a příjemný veřejný prostor, kvalitní bydlení a vybavenost pro spokojený život (Liveable City) Stav 2016 Strategické cíle / Opatření / projekty Vize 2030 Hlavní tematické okruhy: 1 Funkční a příjemný veřejný prostor, kvalitní bydlení a vybavenost pro spokojený život (Liveable City) 2 Koncepční rozvoj

Více

INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM. 20.11.2014 Čistá mobilita Loučeň

INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM. 20.11.2014 Čistá mobilita Loučeň INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM 20.11.2014 Čistá mobilita Loučeň CO SE DOZVÍTE 1. Přehlednou informaci o IROP 2. Téma IROP a doprava 3. Příspěvek IROP k čisté mobilitě ZÁKLADNÍ INFORMACE O IROP

Více

Příloha 6 Vazba strategie na relevantní strategické dokumenty

Příloha 6 Vazba strategie na relevantní strategické dokumenty Příloha 6 Vazba strategie na relevantní strategické dokumenty Relevantní strategické dokumenty na krajské, regionální a lokální úrovni nejsou v rozporu se Strategií komunitně vedeného místního rozvoje

Více

Plán udržitelné městské mobility Statutárního města Kladna

Plán udržitelné městské mobility Statutárního města Kladna Ing. Petr Macejka Ph.D a kol. 21/06/2018 Plán udržitelné městské mobility Statutárního města Kladna Jednání partnerů projektu, 21.6.2018 Co je to PUMM PUMM Plán udržitelné městské mobility Je strategický

Více

Udržitelná mobilita a kvalita života v Uherském Brodě

Udržitelná mobilita a kvalita života v Uherském Brodě Udržitelná mobilita a kvalita života v Uherském Brodě SWISS CZECH COOPERATION PROGRAMME Město Uherský Brod Mgr. Pavel Chramosta vedoucí oddělení dotací a rozvoje města koordinátor MA21 a ZM Seminář Olomouc

Více

Činnost CIVINET Česká a Slovenská republika

Činnost CIVINET Česká a Slovenská republika Činnost CIVINET Česká a Slovenská republika CIVINET SÍŤ K UDRŽITELNÉ MOBILITĚ VE MĚSTECH 20. únor 2014 Praha, Ministerstvo dopravy Struktura prezentace - Fungování CZ-SR CIVINET - Cíle - Organizační struktura

Více

NÁVRH ZADÁNÍ ÚZEMNÍHO PLÁNU ČESKÁ KAMENICE

NÁVRH ZADÁNÍ ÚZEMNÍHO PLÁNU ČESKÁ KAMENICE NÁVRH ZADÁNÍ ÚZEMNÍHO PLÁNU ČESKÁ KAMENICE Pořizovatel územního plánu: Orgán příslušný k vydání územního plánu: Úřad územního plánování odboru rozvoje Magistrátu města Děčín Zastupitelstvo města Česká

Více

Akční plán rozvoje území správního obvodu obce s rozšířenou působností Brno

Akční plán rozvoje území správního obvodu obce s rozšířenou působností Brno Akční plán rozvoje území správního obvodu obce s rozšířenou působností Brno Dokument je zpracován pro období 2016-2017 Tento výstup byl financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské

Více

ZPRÁVA O UPLATŇOVÁNÍ ÚZEMNÍHO PLÁNU CHRÁST v období 2011 2015

ZPRÁVA O UPLATŇOVÁNÍ ÚZEMNÍHO PLÁNU CHRÁST v období 2011 2015 Zpráva o uplatňování územního plánu Chrást za období 2011 2015 ZPRÁVA O UPLATŇOVÁNÍ ÚZEMNÍHO PLÁNU CHRÁST v období 2011 2015 Předkládaná: Zastupitelstvu obce Chrást ke schválení dle ustanovení 55 stavebního

Více

SWOT analýza Ústeckého kraje pro potřeby projektu TAB

SWOT analýza Ústeckého kraje pro potřeby projektu TAB SWOT analýza Ústeckého kraje pro potřeby projektu TAB Krajský úřad Ústeckého kraje a stakeholdeři únor 2013 1. Úvod SWOT analýza byla zpracována v rámci projektu TAB Take Breath! - Adaption actions to

Více

ROZVOJOVÝ PROGRAM OBCE TISÁ C. ANALÝZA SWOT. SPF Group, v.o.s., Bozděchova 99/6, 400 01 Ústí nad Labem. Obec Tisá, Tisá 205, 403 36 Tisá

ROZVOJOVÝ PROGRAM OBCE TISÁ C. ANALÝZA SWOT. SPF Group, v.o.s., Bozděchova 99/6, 400 01 Ústí nad Labem. Obec Tisá, Tisá 205, 403 36 Tisá ROZVOJOVÝ PROGRAM OBCE TISÁ C. ANALÝZA SWOT Zadavatel: Zpracovatel: Obec Tisá, Tisá 205, 403 36 Tisá SPF Group, v.o.s., Bozděchova 99/6, 400 01 Ústí nad Labem Datum zpracování: únor březen 2014 OBSAH Obsah...

Více

7. KVALITA V MHD A PŘÍKLAD APLIKACE Z PRAŽSKÉ MHD. 7.1 Hodnocení kvality MHD. 7.2 Charakteristické rysy systému MHD z pohledu kvality

7. KVALITA V MHD A PŘÍKLAD APLIKACE Z PRAŽSKÉ MHD. 7.1 Hodnocení kvality MHD. 7.2 Charakteristické rysy systému MHD z pohledu kvality 7. KVALITA V MHD A PŘÍKLAD APLIKACE Z PRAŽSKÉ MHD 7.1 Hodnocení kvality MHD Názory na výhodnost či nevýhodnost určitého dopravního prostředku a dopravního systému se mění. Nejde však o subjektivní názory

Více

část I. - analytická

část I. - analytická Plán udržitelné městské mobility města Brna část I. - analytická ČÁST B Analýza konkrétních problémů a příležitostí s vazbou na sledované indikátory Objednatel: Statutární město Brno Dominikánské náměstí

Více

Smart City a MPO. FOR ENERGY 2014 19. listopadu 2014. Ing. Martin Voříšek

Smart City a MPO. FOR ENERGY 2014 19. listopadu 2014. Ing. Martin Voříšek Smart City a MPO FOR ENERGY 2014 19. listopadu 2014 Ing. Martin Voříšek Smart City Energetika - snižování emisí při výrobě elektřiny, zvyšování podílu obnovitelných zdrojů, bezpečnost dodávek Doprava snižování

Více

Generel dopravy města Zlína. Zlín říjen 2016

Generel dopravy města Zlína. Zlín říjen 2016 Generel dopravy města Zlína Zlín říjen 2016 Generel dopravy Generel dopravy pro město Zlín (GD) je základní dopravně-inženýrský dokument v oblasti rozvoje městské dopravy, který identifikuje hlavní problémy

Více

KOPŘIVNICE Územní plán Doplnění posouzení vlivů dle zák. č. 100/2001 Sb. (březen 2008)

KOPŘIVNICE Územní plán Doplnění posouzení vlivů dle zák. č. 100/2001 Sb. (březen 2008) AQUATEST a. s. Geologická 4, 152 00 Praha 5 IČO 44 79 48 43 zapsána v obchodním rejstříku Městského soudu v Praze, oddíl B, vložka 1189 Pracoviště: divize Slezsko, Masná 10, 702 00 Ostrava Kód zakázky:

Více

Chytré město? Zklidňování dopravy ve městě. České Budějovice Průhonice 13.11.2007. Kvalita Informace Doprava - Finance

Chytré město? Zklidňování dopravy ve městě. České Budějovice Průhonice 13.11.2007. Kvalita Informace Doprava - Finance Chytré město? Kvalita Informace Doprava - Finance Zklidňování dopravy ve městě České Budějovice Průhonice 13.11.2007 Hlavní důvody: Hlavní problém města zahlcení dopravou. historické centrum prohlášené

Více

2.1.6 Specifické cíle odpovídající investiční prioritě a očekávané výsledky. SPECIFICKÝ CÍL 1.2: Zvýšení podílu udržitelných forem dopravy

2.1.6 Specifické cíle odpovídající investiční prioritě a očekávané výsledky. SPECIFICKÝ CÍL 1.2: Zvýšení podílu udržitelných forem dopravy INVESTIČNÍ PRIORITA 7c prioritní osy 1: Rozvoj a zlepšování dopravních systémů šetrných k životnímu prostředí, včetně systémů s nízkou hlučností, a nízkouhlíkových dopravních systémů, včetně vnitrozemské

Více

CESTY MĚSTY. Jak podat přihlášku:

CESTY MĚSTY. Jak podat přihlášku: generální partner PŘIHLÁŠKA do 12. ročníku soutěže (2013) CESTY MĚSTY (zklidňování dopravy ve městech a obcích ČR) Jak podat přihlášku: Součásti přihlášky Způsob podání A) IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE Vyplněný

Více

NÁVRH ZADÁNÍ 4. ZMĚNY ÚZEMNÍHO PLÁNU OBCE KLÁŠTER HRADIŠTĚ NAD JIZEROU

NÁVRH ZADÁNÍ 4. ZMĚNY ÚZEMNÍHO PLÁNU OBCE KLÁŠTER HRADIŠTĚ NAD JIZEROU ČESKÁ REPUBLIKA STŘEDOČESKÝ KRAJ OKRES MLADÁ BOLESLAV OBEC KLÁŠTER HRADIŠTĚ NAD JIZEROU NÁVRH ZADÁNÍ 4. ZMĚNY ÚZEMNÍHO PLÁNU OBCE KLÁŠTER HRADIŠTĚ NAD JIZEROU zpracovaný dle 47 zákona č. 183/2006 Sb.,

Více

Zpracování komplexní koncepce dopravní obslužnosti města Jindřichův Hradec

Zpracování komplexní koncepce dopravní obslužnosti města Jindřichův Hradec Zpracování komplexní koncepce dopravní obslužnosti města Jindřichův Hradec Závěrečná zpráva část 4 Shrnutí hlavních výstupů projektu Září 2012 IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE Objednatel: Zhotovitel: Subdodavatel:

Více

Renáta Slabá Odbor strategie Oddělení dopravní politiky a čisté mobility

Renáta Slabá Odbor strategie Oddělení dopravní politiky a čisté mobility Dopravní infrastruktura 2015-2020, Operační program doprava, programy na podporu čistě mobility, cyklostrategie, dopravní obslužnost kraje Renáta Slabá Odbor strategie Oddělení dopravní politiky a čisté

Více

Projekty ITI pro zlepšení společného IDS Prahy a Středočeského kraje. Ing. Radim Vysloužil

Projekty ITI pro zlepšení společného IDS Prahy a Středočeského kraje. Ing. Radim Vysloužil Projekty ITI pro zlepšení společného IDS Prahy a Středočeského kraje Ing. Radim Vysloužil Integrované územní investice ITI 1 Integrovaná strategie pro ITI Pražské metropolitní oblasti 2 ITI Pražské metropolitní

Více

INFRASTRUKTURA. Prioritní osa 1 Konkurenceschopné, dostupné a bezpečné regiony

INFRASTRUKTURA. Prioritní osa 1 Konkurenceschopné, dostupné a bezpečné regiony Prioritní osa 1 Konkurenceschopné, dostupné a bezpečné regiony INFRASTRUKTURA I N T E G R O V A N Ý R E G I O N Á L N Í O P E R A Č N Í P R O G R A M Specifický cíl 1.1 Zvýšení regionální mobility prostřednictvím

Více

ODŮVODNĚNÍ NÁVRHU ÚZEMNÍHO PLÁNU

ODŮVODNĚNÍ NÁVRHU ÚZEMNÍHO PLÁNU ÚZEMNÍ PLÁN VRŠOVICE II. ODŮVODNĚNÍ NÁVRHU ÚZEMNÍHO PLÁNU OBJEDNATEL: OBEC VRŠOVICE Vršovice 38 747 61 Raduň IČ: 00635588 zastupuje: Petr Pavlík - místostarosta POŘIZOVATEL: MAGISTRÁT MĚSTA OPAVY Odbor

Více

Akční plán rozvoje území správního obvodu obce s rozšířenou působností Olomouc

Akční plán rozvoje území správního obvodu obce s rozšířenou působností Olomouc Akční plán rozvoje území správního obvodu obce s rozšířenou působností Dokument je zpracován pro období 2016-2017 Tento výstup byl financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské

Více

ÚZEMNÍ PLÁN VEJPRNICE

ÚZEMNÍ PLÁN VEJPRNICE Ing. arch. Václav Mastný, nám T. G. Masaryka 9, 301 00 PLZEŇ ÚZEMNÍ PLÁN VEJPRNICE ZMĚNA ÚZEMNÍHO PLÁNU č.1 - NÁVRH dle zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), v

Více

Z Á P I S ze dne 4. 3. 2014

Z Á P I S ze dne 4. 3. 2014 Z Á P I S ze dne 4. 3. 2014 Pracovní skupina: Doprava, technická infrastruktura, životní prostředí Místo: Chomutovské divadlo Čas: 16:00 19:05 Program: 1. Úvod k aktualizaci Rámcové strategie rozvoje města

Více

Územní plán KOUNOV NÁVRH ZADÁNÍ

Územní plán KOUNOV NÁVRH ZADÁNÍ Územní plán KOUNOV NÁVRH ZADÁNÍ Zadání vypracovala: Ing. Naděžda Lžíčařová, odbor rozvoje města, úřad územního plánování, Městský úřad Dobruška, ve spolupráci s určeným členem zastupitelstva Ing. Tomášem

Více

Námitky zástupce veřejnosti Ing. H.K. (K135)

Námitky zástupce veřejnosti Ing. H.K. (K135) Námitky zástupce veřejnosti Ing. H.K. (K135) Námitky zástupce veřejnosti Ing. H.K., nar. XXXXXXXXXX, adresa XXXXXXXXXX, byly zaevidovány na podatelně Krajského úřadu Jihomoravského kraje dne 19.04.2011,

Více

MANAGEMENT MOBILITY CENTRUM DOPRAVNÍHO VÝZKUMU

MANAGEMENT MOBILITY CENTRUM DOPRAVNÍHO VÝZKUMU MANAGEMENT MOBILITY Jiří Galatík OBSAH PREZENTACE 1. Definice 2. Cíle managementu mobility 3. Platformy pro management mobility 4. Nástroje managementu mobility 5. Situace v Evropě 6. Česká města a management

Více

Zkušenost z Curychu úspěšná dopravní politika

Zkušenost z Curychu úspěšná dopravní politika Zkušenost z Curychu úspěšná dopravní politika Ing. Ruedi Ott, ředitel dopravního plánování Město Curych ležící u kraje jezera je centrem městské aglomerace s přibližně 1 milionem obyvatel. Město samo má

Více

DEVELOPMENT OF THE RAILWAY NODE BRNO. CH4LLENGE University, BRNO, 16. 10. 2014

DEVELOPMENT OF THE RAILWAY NODE BRNO. CH4LLENGE University, BRNO, 16. 10. 2014 DEVELOPMENT OF THE RAILWAY NODE BRNO THE PUBLIC PARTICIPATION AND COMMUNICATION CH4LLENGE University, BRNO, 16. 10. 2014 Dan Škaroupka Úsek technický Magistrátu města Brna OBSAH PREZENTACE STRATEGICKÁ

Více