Projekt: EU peníze školám - OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Projekt: EU peníze školám - OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách"

Transkript

1 Název projektu : OP VK I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Projekt: EU peníze školám - OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: VY_32_INOVACE_152.ČJ.5.B Školní rok: 2011/ 2012 Ročník (třída), cílová a věková skupina: 5. ročník (5. B), žák let Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk Učivo: Podmět a přísudek Anotace (metodický list k použití ve výuce): V prezentaci se žák se seznamuje s podmětem a přísudkem, základní skladební dvojicí. Poznává podmět vyjádřený a nevyjádřený, podmět holý, rozvitý a několikanásobný, přísudek slovesný a jmenný, přísudek slovesný holý, rozvitý a několikanásobný. Zároveň si učivo procvičuje. Tvoří z podstatných jmen a sloves základní skladební dvojice, hledá podmět a určuje, o jaký slovní druh se jedná. Vyhledává ve větách základ podmětu a určuje jeho druh vyjádřený, nevyjádřený. Ve větách hledá holý podmět a holý přísudek, podměty rozvité a podměty několikanásobné, rozvitý přísudek a několikanásobný přísudek. Prezentace obsahuje i řešení úkolů. V pracovním listu jsou cvičení z prezentace. Žák může řešit úkoly i písemně. Očekávaný výstup: zvládá základní příklady syntaktického pravopisu Jazyk: čeština Speciální vzdělávací potřeby: žádné Klíčová slova: přísudek, podmět, základní skladební dvojice, podmět vyjádřený a nevyjádřený, podmět holý, rozvitý a několikanásobný, přísudek slovesný a jmenný, přísudek slovesný holý, rozvitý a několikanásobný Druh učebního materiálu: prezentace, pracovní list Druh interaktivity: kombinované Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání 1. stupeň ZŠ 2. období Celková velikost: prezentace kb, pracovní list 47 kb Pilotáž D U M provedena ve výuce dne: Autor a vyučující D U M: Mgr. Alena Priesolová Základní škola Chodov, Husova 788, okr. Sokolov

2 PODMĚT A PŘÍSUDEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Priesolová.

3 PODMĚT Podmět je základní větný člen, který vyjadřuje, kdo nebo co dělá. Nejčastěji bývá vyjádřen podstatným jménem v 1. pádě. Toto podstatné jméno je základem podmětu. Na podmět se ptáme otázkami 1. pádu kdo? co?. Podmět může být vyjádřen i zájmenem, přídavným jménem, číslovkou.

4 PŘÍSUDEK Přísudek je základní větný člen, který vyjadřuje, co dělá podmět nebo co se o něm povídá. Přísudek bývá převážně vyjádřen slovesem v určitém tvaru.

5 PODMĚT A PŘÍSUDEK Podmět a přísudek jsou základní větné členy. V základní skladební dvojici se můžeme zeptat jedním členem na druhý. Ve větě najdeme sloveso v určitém tvaru a jím se ptáme na podmět otázkou kdo? co?. Pak se ptáme, co podmět dělá nebo jaký je. Základ podmětu (holý podmět) a základ přísudku (holý přísudek) tvoří základní skladební dvojici. Čerstvě upečené housky doma krásně voní. podmět přísudek

6 CVIČENÍ Utvořte z podstatných jmen a sloves základní skladební dvojice. (Spojte slova, která k sobě významem patří). Slovesa uveďte ve tvarech přítomného času. ptáci zelenat se auto vařit slunce padat houby jet tráva zpívat kuchař běhat listí sušit se čas růst prádlo svítit chlapci utíkat

7 ŘEŠENÍ CVIČENÍ Utvořte z podstatných jmen a sloves základní skladební dvojice. (Spojte slova, která k sobě významem patří). Slovesa uveďte ve tvarech přítomného času. ptáci zpívají auto jede slunce svítí houby rostou tráva se zelená kuchař vaří listí padá čas utíká prádlo se suší chlapci běhají

8 PODMĚT VYJÁDŘENÝ A NEVYJÁDŘENÝ Podmět může být ve větě buď vyjádřen, nebo nevyjádřen. 1. Podmět vyjádřený základem podmětu bývá: podstatné jméno (nejčastěji) Zuzana tančí. zájmeno Já jsem odjel. přídavné jméno Sytý hladovému nevěří. číslovka Dva šli domů. 2. Podmět nevyjádřený podmět nevyjadřujeme, protože: je znám ze situace nebo ze souvislosti (z předešlé věty, vět) Felix odjel z tábora domů. Byl nemocný. (Felix) je zřejmý z tvaru určitého slovesa Šli jsme do školy. (my) může být všeobecný (blíže neurčení lidé, člověk, někdo) Hlásili to v rozhlase. (lidé)

9 CVIČENÍ Najděte podmět a určete, o jaký slovní druh se jedná. 1. Rozsvítila se červená. Podmětem je. 2. Já jsem rozbil kolo. Podmětem je. 3. Odbila jedenáctá. Podmětem je. 4. Přijelo auto. Podmětem je. 5. Ona si tam hraje. Podmětem je. 6. Mrkev je zdravá. Podmětem je.

10 ŘEŠENÍ CVIČENÍ Najděte podmět a určete, o jaký slovní druh se jedná. 1. Rozsvítila se červená. Podmětem je přídavné jméno. 2. Já jsem rozbil kolo. Podmětem je zájmeno. 3. Odbila jedenáctá. Podmětem je číslovka. 4. Přijelo auto. Podmětem je podstatné jméno. 5. Ona si tam hraje. Podmětem je zájmeno. 6. Mrkev je zdravá. Podmětem je podstatné jméno.

11 CVIČENÍ Vyhledejte ve větách základ podmětu a určete jeho druh (vyjádřený, nevyjádřený). Ota se věnuje různým zálibám. Nejvíce ho zajímá sport. Stal se mistrem republiky v plavání. Velmi ho obdivujeme. Jeho sestra zase umí pěkně kreslit. Její obrázky si můžete prohlédnout v galerii. Visí na stěnách chodby. My už jsme je viděli. Nejvíc se nám líbil obrázek ze zájezdu do Prahy. Do hlavního města jela celá třída. Všichni máme odsud pěkné vzpomínky.

12 ŘEŠENÍ CVIČENÍ Vyhledejte ve větách základ podmětu a určete jeho druh (vyjádřený = V, nevyjádřený = N). Ota se věnuje různým zálibám. (V) Nejvíce ho zajímá sport. (V) Stal se mistrem republiky v plavání. (N) Velmi ho obdivujeme. (N) Jeho sestra zase umí pěkně kreslit. (V) Její obrázky si můžete prohlédnout v galerii. (N) Visí na stěnách chodby. (N) My už jsme je viděli. (V) Nejvíc se nám líbil obrázek ze zájezdu do Prahy. (V) Do hlavního města jela celá třída. (V) Všichni máme odsud pěkné vzpomínky. (V)

13 CVIČENÍ Ve větách najděte holý podmět a holý přísudek. 1. Před školou rozkvetly nádherné růže. 2. Naše babička se často směje. 3. Tatínkovo vyprávění o cestování nás pobavilo. 4. Po větvích šplhají čiperné veverky. 5. Hladký led na kluzišti lákal malé i velké bruslaře. 6. Kukačky se ozývaly z blízkého lesa. 7. Hustý dým stoupal zvolna vzhůru. 8. Do tříd se koupily nové počítače. 9. Přijde zítra nová žákyně do školy?

14 ŘEŠENÍ CVIČENÍ Ve větách najděte holý podmět a holý přísudek. 1. Před školou rozkvetly nádherné růže. 2. Naše babička se často směje. 3. Tatínkovo vyprávění o cestování nás pobavilo. 4. Po větvích šplhají čiperné veverky. 5. Hladký led na kluzišti lákal malé i velké bruslaře. 6. Kukačky se ozývaly z blízkého lesa. 7. Hustý dým stoupal zvolna vzhůru. 8. Do tříd se koupily nové počítače. 9. Přijde zítra nová žákyně do školy?

15 PODMĚT ROZVITÝ A NĚKOLIKANÁSOBNÝ Podmět rozvitý se nazývá podmět, který je rozvit dalšími větnými členy. Vzniká spojením základu podmětu s dalším větným členem nebo více členy. Jsou na podmětu závislé. Naše malá dcera už spí. Podmět několikanásobný se nazývá podmět, který se skládá ze dvou a více podstatných jmen (zájmen, přídavných jmen, číslovek) v 1. pádě. (Podmět je vyjádřen dvěma, několika členy souřadnými.) Bětka, Eva a Vendula jdou domů. Jednotlivé členy několikanásobného podmětu oddělujeme čárkami nebo mohou být spojeny spojkami (např. a, i, ani). Bětka, Eva a Vendula jdou domů.

16 CVIČENÍ Vyhledejte ve větách podměty rozvité a podměty několikanásobné. 1. Na chatě nám vykvetly červené tulipány. 2. V úrodných nížinách se pěstuje pšenice, kukuřice, ovoce. 3. Na polích, loukách i v lesích žije divoká zvěř. 4. V tomto obchodě se prodávají noviny nebo časopisy. 5. Daniela, Věra a Monika se celé odpoledne koupaly. 6. Čerstvě upečené rohlíky jsou velmi dobré. 7. Naše školní družina se zavírá v sedmnáct hodin. 8. Můj tatínek pomáhá dědečkovi s opravou auta. 9. V Africe žijí zebry, lvi i nosorožci. 10. Na jaře se vracejí kukačky, skřivani, ale i špačci z teplých krajin.

17 ŘEŠENÍ CVIČENÍ Vyhledejte ve větách podměty rozvité (R) a několikanásobné (N). 1. Na chatě nám vykvetly červené tulipány. (R) 2. V úrodných nížinách se pěstuje pšenice, kukuřice, ovoce. (N) 3. Na polích, loukách i v lesích žije divoká zvěř. (R) 4. V tomto obchodě se prodávají noviny nebo časopisy. (N) 5. Daniela, Věra a Monika se celé odpoledne koupaly. (N) 6. Čerstvě upečené rohlíky jsou velmi dobré. (R) 7. Naše školní družina se zavírá v sedmnáct hodin. (R) 8. Můj tatínek pomáhá dědečkovi s opravou auta. (R) 9. V Africe žijí zebry, lvi i nosorožci. (N) 10. Na jaře se vracejí kukačky, skřivani, ale i špačci z teplých krajů. (N)

18 PŘÍSUDEK SLOVESNÝ A JMENNÝ 1. Přísudek slovesný je vyjádřen (ve svém základu): slovesem s plným významem (určitým slovesem) V lese jsme sbírali borůvky. Anička šla do kina. 2. Přísudek jmenný je vyjádřen (ve svém základu): sponou (tvary slovesa být, bývat, stát se, stávat se) a jiným slovním druhem (podstatným jménem, přídavným jménem, ale také zájmenem, číslovkou, někdy i příslovcem) Miloš je nemocný. René bude pilotem.

19 PŘÍSUDEK SLOVESNÝ 1. Přísudek slovesný může být rozvitý. Orel se vznáší nad horami. V lesích se červenaly jahody. 2. Přísudek slovesný může být několikanásobný. Auto zatáčí, brzdí a dostává smyk. Zahradník ryl, kopal a uhrabával záhony.

20 CVIČENÍ Najděte ve větách rozvitý přísudek a několikanásobný přísudek. 1. Letadlo se rozjíždí a stoupá. 2. Nad lesem se ukázal vycházející měsíc. 3. Nákladní auta přivážejí potřebný materiál. 4. Žáci cvičili, plavali nebo bruslili. 5. Dlouhou dobu jsme nemohli jít ven. 6. Listy na stromech žloutnou a padají.

21 ŘEŠENÍ CVIČENÍ Najděte ve větách rozvitý (R) a několikanásobný přísudek (N). 1. Letadlo se rozjíždí a stoupá. (N) 2. Nad lesem se ukázal vycházející měsíc. (R) 3 Nákladní auta přivážejí potřebný materiál. (R) 4. Žáci cvičili, plavali nebo bruslili. (N) 5. Dlouhou dobu jsme nemohli jít ven. (R) 6. Listy na stromech žloutnou a padají. (N)

22 Použité zdroje Obrázky Hlava dívky Dívka s míčem Houska List Semafor Auto

23 Mrkev Město Veverka Počítač Tulipán Rohlík Borůvky

24 Orel Rostlina s lopatkou Rýč Motyka Hrábě Nákladní auto Měsíc

25 Literatura Brabcová, H., Hubáček, J. ČESKÝ JAZYK 5: učebnice pro 5. ročník. Brno : Nová škola, ISBN X. s , , 126.

Název materiálu: SKLADBA PODMĚT A PŘÍSUDEK základní skladební dvojice VY_32_INOVACE_S1_ČJ20_1

Název materiálu: SKLADBA PODMĚT A PŘÍSUDEK základní skladební dvojice VY_32_INOVACE_S1_ČJ20_1 Název materiálu: SKLADBA PODMĚT A PŘÍSUDEK základní skladební dvojice VY_32_INOVACE_S1_ČJ20_1 Pracovní listy slouží k procvičení, upevnění či ověření znalosti učiva o Anotace skladbě. Žáci rozpoznávají

Více

Projekt : EU peníze školám - OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách

Projekt : EU peníze školám - OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Název projektu : OP VK 1.4 60610221 I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Projekt : EU peníze školám - OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3665 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_274 Jméno autora: Mgr. Eva Svárovská Třída/ročník:

Více

Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup

Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup Kód: Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup Název vzdělávacího materiálu Skladba Anotace Pracovní listy k procvičení učiva o skladbě (podmět, přísudek) Autor Mgr. Iva Paděrová

Více

MLUVNICE. Seznam otázek k závěrečným zkouškám z českého jazyka a literatury v 9. ročníku

MLUVNICE. Seznam otázek k závěrečným zkouškám z českého jazyka a literatury v 9. ročníku Seznam otázek k závěrečným zkouškám z českého jazyka a literatury v 9. ročníku MLUVNICE 1. Jazykové rodiny 2. Útvary národního jazyka 3. Jazykové příručky 4. Slovo a jeho význam 5. Obohacování slovní zásoby

Více

Projekt: EU peníze školám - OP VK oblast podpory 1.4 s názvem

Projekt: EU peníze školám - OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Název projektu : OP VK 1.4 60610221 I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Projekt: EU peníze školám - OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních

Více

Projekt : EU peníze školám - OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách

Projekt : EU peníze školám - OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Název projektu : OP VK 1.4 60610221 I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Projekt : EU peníze školám - OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních

Více

23. Věta jednoduchá Vypracovala: Mgr. Soňa Matůšová, leden 2013

23. Věta jednoduchá Vypracovala: Mgr. Soňa Matůšová, leden 2013 23. Věta jednoduchá Vypracovala: Mgr. Soňa Matůšová, leden 2013 Název školy Obchodní akademie a Střední odborné učiliště Veselí nad Moravou Název a číslo OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, CZ 1.5

Více

SHODA 5. SHODA 6. Materiál jako pracovní list-opakování shody podmětu s přísudkem, Anotace příčestí minulé- rod ženský, střední, mužský Autor

SHODA 5. SHODA 6. Materiál jako pracovní list-opakování shody podmětu s přísudkem, Anotace příčestí minulé- rod ženský, střední, mužský Autor VY 32_INOVACE_04_03_ČJ ANOTACE : SHODA 4. Téma SHODA 5. SHODA 6. Materiál jako pracovní list-opakování shody podmětu s přísudkem, Anotace příčestí minulé- rod ženský, střední, mužský Autor Mgr. Kateřina

Více

17. Souvětí podřadné Vypracovala: Martina Miškeříková, červenec 2013

17. Souvětí podřadné Vypracovala: Martina Miškeříková, červenec 2013 17. Souvětí podřadné Vypracovala: Martina Miškeříková, červenec 2013 Název školy Obchodní akademie a Střední odborné učiliště Veselí nad Moravou Název a číslo OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost,

Více

Projekt : EU peníze školám - OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách

Projekt : EU peníze školám - OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Základní škola Chodov, Husova 788, okr. Sokolov Název projektu : OP VK 1.4 60610221 I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Projekt : EU peníze školám - OP VK oblast podpory 1.4 s názvem

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA NOVÁ ROLE, OKRES KARLOVY VARY. Prověřovací práce z českého jazyka pro 7. ročník ZŠ. t ř i č t v r t ě l e t n í (pracovní list)

ZÁKLADNÍ ŠKOLA NOVÁ ROLE, OKRES KARLOVY VARY. Prověřovací práce z českého jazyka pro 7. ročník ZŠ. t ř i č t v r t ě l e t n í (pracovní list) ZÁKLADNÍ ŠKOLA NOVÁ ROLE, OKRES KARLOVY VARY JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Prověřovací práce z českého jazyka pro 7. ročník ZŠ t ř i č t v r t ě l e t n í (pracovní list) VY_32_INOVACE_Cj_LI_18

Více

Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná

Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná 5. třída - český jazyk Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná VY_32_Inovace/6_357 4. 6. 2012 Anotace: Jazyk: Opakování učiva z českého jazyka, zorientování se v netypickém zadání. český jazyk Očekávaný výstup:

Více

VY_12_INOVACE_32_ZAKLAD_VETY. Časová dotace: 45 min Datum ověření:

VY_12_INOVACE_32_ZAKLAD_VETY. Časová dotace: 45 min Datum ověření: Kód materiálu: Název materiálu: VY_12_INOVACE_32_ZAKLAD_VETY Základ věty Předmět: Český jazyk Ročník: 4. Časová dotace: 45 min Datum ověření: 17. 4. 2013 Jméno autora: Klíčová slova: Výchovné a vzdělávací

Více

Projekt : EU peníze školám - OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách

Projekt : EU peníze školám - OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Název projektu : OP VK 1.4 60610221 I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Projekt : EU peníze školám - OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních

Více

Anotace VY_32_INOVACE_04_04_ČJ. SHODA 7. Téma

Anotace VY_32_INOVACE_04_04_ČJ. SHODA 7. Téma VY_32_INOVACE_04_04_ČJ Anotace SHODA 7. Téma SHODA 8. SHODA 9. Materiál jako pracovní list-opakování shody podmětu s přísudkem, Anotace příčestí minulé- rod mužský, ženský, střední Autor Mgr. Kateřina

Více

STAVBA VĚTY JEDNODUCHÉ

STAVBA VĚTY JEDNODUCHÉ STAVBA VĚTY JEDNODUCHÉ Věta jednoduchá je uspořádaný větný celek, který vyjadřuje jednu myšlenku. Slova, která k sobě patří, tvoří dvojice slov, v této dvojici jedno slovo závisí na druhém. Takové dvojice

Více

Identifikátor materiálu EU: PRIR - 6

Identifikátor materiálu EU: PRIR - 6 Identifikátor materiálu EU: PRIR - 6 Anotace Autor Jazyk Vzdělávací oblast Vzdělávací obor PRIR = Oblast/Předmět Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Prezentace je věnovaná létu. Žák se seznamuje

Více

Věta jednoduchá v češtině

Věta jednoduchá v češtině Věta jednoduchá v češtině 4. Základní skladební dvojice Mgr. Jana Zemanová 2. pololetí školního roku 2012 / 2013 Český jazyk 7. ročník Základní škola, Chrudim, Dr. Peška768 Základní skladební dvojici tvoří

Více

III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu: Typ materiálu: Předmět, ročník, obor: Číslo a název sady: Téma: Jméno a příjmení autora: STŘEDNÍ ODBORNÁ

Více

Anotace VY_32_INOVACE_04_02_ČJ. SHODA 1. Téma

Anotace VY_32_INOVACE_04_02_ČJ. SHODA 1. Téma VY_32_INOVACE_04_02_ČJ Anotace SHODA 1. Téma SHODA 2. SHODA 3. Materiál jako pracovní list-opakování shody podmětu s přísudkem, Anotace příčestí minulé- rod mužský, střední Autor Mgr. Kateřina Svobodová

Více

Jméno: jejich TOVIŽ. Rostliny produkují KÍLSYK,

Jméno: jejich TOVIŽ. Rostliny produkují KÍLSYK, č. 4 název Vývoj organismů anotace V pracovních listech žáci získávají základní vědomosti a orientaci v přehledu vývoje organismů. Testovou i zábavnou formou si procvičují získané znalosti na dané téma.

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor Mgr. Jana Tomkovičová Tematický celek Syntax Cílová skupina 3. ročník SŠ s výučním listem Anotace Materiál je určen žákům učňovských oborů. Je zaměřen na zopakování a procvičení učiva o podmětu.

Více

Mgr. Martina Březinová

Mgr. Martina Březinová Identifikátor materiálu: EU 7-57 Český jazyk a literatura 9.ročník Anotace Skladba Autor Mgr. Martina Březinová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci si procvičí druhy vět, určí je podle obsahu, rozezná

Více

Přívlastek. Vytvořeno dne: 23.10.2012. a jeho funkcí ve větě

Přívlastek. Vytvořeno dne: 23.10.2012. a jeho funkcí ve větě Přívlastek Název materiálu: Název sady: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: VY_32_INOVACE_CJ3r0111 Skladba pro 3.ročník Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a literatura Téma: Jméno autora: Přívlastek

Více

Skladba vedlejší věty cvičný test

Skladba vedlejší věty cvičný test Skladba vedlejší věty cvičný test 1. Urči, zda se jedná o větu jednoduchou, nebo o souvětí: a) Pes, který štěká, nekouše. b) Přijď brzy domů, Aleno! c) Brzy ráno posnídal a pak vyrazil do práce. d) Nevím,

Více

VĚTNÉ ČLENY - PODMĚT A PŘÍSUDEK

VĚTNÉ ČLENY - PODMĚT A PŘÍSUDEK VĚTNÉ ČLENY - PODMĚT A PŘÍSUDEK Autor: Katka Česalová Datum: 10. 9. 2014 Cílový ročník: 6. 9. ročník Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/21.3763 Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace

Více

Projekt : EU peníze školám - OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách

Projekt : EU peníze školám - OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Název projektu : OP VK 1.4 60610221 I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Projekt : EU peníze školám - OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních

Více

Materiál má podobu pracovního listu s úlohami, pomocí nichž si žáci procvičí definice, tvoření a využití přídavných jmen.

Materiál má podobu pracovního listu s úlohami, pomocí nichž si žáci procvičí definice, tvoření a využití přídavných jmen. Autor: Mgr. Alena Hynčicová Tematický celek: Tvarosloví Cílová skupina: první ročník oborů SŠ Anotace: Materiál má podobu pracovního listu s úlohami, pomocí nichž si žáci procvičí definice, tvoření a využití

Více

PRAVOPIS. Shoda podmětu s přísudkem. Několikanásobný podmět. Podmět v mužském životném rodě. Podmět v mužském neživotném rodě. Podmět v ženském rodě

PRAVOPIS. Shoda podmětu s přísudkem. Několikanásobný podmět. Podmět v mužském životném rodě. Podmět v mužském neživotném rodě. Podmět v ženském rodě PRAVOPIS Shoda podmětu s přísudkem - koncovku přísudku určuje rod podmětu (!!! nikoli jeho vzor) - koncovku -i, -y, -a řešíme pouze v množném čísle a minulém čase Podmět v mužském životném rodě - píšeme

Více

EU peníze školám - OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách

EU peníze školám - OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Projekt : EU peníze školám - OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.4.00/21.0815 Číslo a název šablony klíčové aktivity

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální základní škola a Praktická škola Trmice Fűgnerova 22 400 04 1 Identifikátor materiálu:

Více

Speciální vzdělávací Lehké mentální postižení

Speciální vzdělávací Lehké mentální postižení Anotace Pracovní list k procvičení a upevnění znalostí učiva podstatných jmen rodu středního Autor Marcela Zemanová Jazyk Čeština Očekávaný Správně určovat číslo, pády a vzory podstatných jmen rodu výstup

Více

VĚTA JEDNODUCHÁ - OPAKOVÁNÍ UČIVA 7. ROČNÍKU

VĚTA JEDNODUCHÁ - OPAKOVÁNÍ UČIVA 7. ROČNÍKU VĚTA JEDNODUCHÁ - OPAKOVÁNÍ UČIVA 7. ROČNÍKU Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres Vyškov Mgr. Hana Třetinová Číslo a název klíčové aktivity:iii/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Více

Projekt: EU peníze školám - OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách

Projekt: EU peníze školám - OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Název projektu : OP VK 1.4 60610221 I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Projekt: EU peníze školám - OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních

Více

Opakování ČJ 2. Ročník 1.

Opakování ČJ 2. Ročník 1. Opakování ČJ 2. Ročník 1. Úkol 1: V každém řádku škrtni slovo, které tam nepatří. Zajíc, liška, jablko, veverka, divočák, srnec, jelen Lev, tygr, opice, žirafa, krokodýl, slepice, velbloud Kráva, tele,

Více

Název školy: Základní škola Bavorov, okres Strakonice. Název: VY_32_INOVACE_14_12_Shoda přísudku s podmětem

Název školy: Základní škola Bavorov, okres Strakonice. Název: VY_32_INOVACE_14_12_Shoda přísudku s podmětem Název školy: Základní škola Bavorov, okres Strakonice Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0716 Autor: Jana Sedláčková Název: VY_32_INOVACE_14_12_Shoda přísudku s podmětem Téma: Shoda přísudku s podmětem

Více

EU peníze školám - OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách

EU peníze školám - OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Projekt : EU peníze školám - OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.4.00/21.0815 Číslo a název šablony klíčové aktivity

Více

Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná

Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná 5. třída - český jazyk Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná VY_32_Inovace/6_356 3. 1. 2012 Anotace: Jazyk: Opakování učiva z českého jazyka, zorientování se v netypickém zadání. český jazyk Očekávaný výstup:

Více

Název projektu: EU Peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3498

Název projektu: EU Peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3498 Název projektu: EU Peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3498 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_138 Jméno autora: Jana Lanková Třída/ročník: 2. stupeň ZŠ praktické - výuka

Více

Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383

Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383 Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383 Projekt OP VK oblast podpory 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3526 Název projektu:

Více

Větné členy. Metodický pokyn. Číslo projektu Kódování materiálu Označení materiálu Název školy Autor

Větné členy. Metodický pokyn. Číslo projektu Kódování materiálu Označení materiálu Název školy Autor Větné členy Číslo projektu Kódování materiálu Označení materiálu Název školy Autor CZ.1.07/1.5.00/34.0950 VY_32_INOVACE_cjl_mlu03 mlu03_pl.pdf Gymnázium Kladno PhDr. Taťána Podpěrová Anotace Praktická

Více

SLOVNÍ DRUHY- KVÍZ. Zakroužkuj správnou odpověď.

SLOVNÍ DRUHY- KVÍZ. Zakroužkuj správnou odpověď. Anotace Pracovní list k procvičení a upevnění znalostí učiva slovní druhy Autor Mgr. Marcela Zemanová Jazyk Čeština Očekávaný Správně určovat slovní druhy výstup Speciální vzdělávací Lehké mentální postižení

Více

Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383

Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383 Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383 Projekt OP VK oblast podpory 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3526 Název projektu:

Více

VY_32_INOVACE_18_ ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY_20

VY_32_INOVACE_18_ ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY_20 VY_32_INOVACE_18_ ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY_20 Autor: Kateřina Kantová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Číslo projektu:

Více

Zařazení materiálu: Šablona: Sada: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (III/2) Autor materiálu: Mgr. Barbora Říhošková

Zařazení materiálu: Šablona: Sada: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (III/2) Autor materiálu: Mgr. Barbora Říhošková Projekt: Příjemce: Tvořivá škola, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3505 Základní škola Ruda nad Moravou, okres Šumperk, Sportovní 300, 789 63 Ruda nad Moravou Zařazení materiálu: Šablona: Sada:

Více

Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název školy: Základní škola Dukelských bojovníků a mateřská škola, Dubenec Autor: Mgr. Iveta Malá Název: VY_32_INOVACE_14/06_Český jazyk pro 7. ročník Téma: Předložky Číslo projektu: CZ.1.07/1.00/21.1355

Více

Zuzana Hauerlandová. Mluvnická stavba věty jednoduché

Zuzana Hauerlandová. Mluvnická stavba věty jednoduché Autor: Tematický celek: Učivo (téma): Stručná charakteristika: Zuzana Hauerlandová Syntax Mluvnická stavba věty jednoduché Materiál má podobu pracovního listu, pomocí něhož se žáci seznámí s mluvnickou

Více

Anotace: BIOLOGIE HUB - Vytvoření výukového plakátu na symbiózu některých hřibovitých hub s kořeny vyšších rostlin

Anotace: BIOLOGIE HUB - Vytvoření výukového plakátu na symbiózu některých hřibovitých hub s kořeny vyšších rostlin Přírodovědný seminář 8. ročník Anotace: BIOLOGIE HUB - Vytvoření výukového plakátu na symbiózu některých hřibovitých hub s kořeny vyšších rostlin Očekávané výstupy: formou skupinové práce žák výtvarně

Více

Projekt : EU peníze školám - OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách

Projekt : EU peníze školám - OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Název projektu : OP VK 1.4 60610221 I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Projekt : EU peníze školám - OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních

Více

VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL. Procvičování podstatných jmen rodu středního. Mgr. Jitka Jelečková VY_32_INOVACE_Č17. Pořadové číslo: 17. Ročník: 4.

VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL. Procvičování podstatných jmen rodu středního. Mgr. Jitka Jelečková VY_32_INOVACE_Č17. Pořadové číslo: 17. Ročník: 4. VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL Název: Autor: Sada: Procvičování podstatných jmen rodu středního Mgr. Jitka Jelečková VY_32_INOVACE_Č17 Pořadové číslo: 17. Ročník: 4. Datum vytvoření: 30.1.2012 Datum ověření: 2.2.2012

Více

PŘEDLOŽKY, SPOJKY, ČÁSTICE A CITOSLOVCE. Jméno Datum. 1. Ke stolečku vymysli a dopiš předložky tak, aby byly na správném místě.

PŘEDLOŽKY, SPOJKY, ČÁSTICE A CITOSLOVCE. Jméno Datum. 1. Ke stolečku vymysli a dopiš předložky tak, aby byly na správném místě. PŘEDLOŽKY, SPOJKY, ČÁSTICE A CITOSLOVCE Jméno Datum 1. Ke stolečku vymysli a dopiš předložky tak, aby byly na správném místě. 2. Vyhledej ve větách předložky a barevně je podtrhni. V rybníku se proháněli

Více

PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY 2014 - I.termín

PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY 2014 - I.termín ČESKÝ JAZYK Obor: 79-41-K/81 Součet bodů: Opravil: Kontroloval: Milí uchazeči a uchazečky o studium, přijímací zkouškou vás bude provázet text Kopaná z knihy René Goscinnyho Malý Mikuláš. Není-li uvedeno

Více

Shoda několikanásobného podmětu s přísudkem

Shoda několikanásobného podmětu s přísudkem Shoda několikanásobného podmětu s přísudkem Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ1r0106 Název sady: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Téma: Jméno autora: Pravidla pravopisu pro 4.ročník Jazyk a jazyková

Více

Název materiálu: ŽIVOČIŠNÁ SPOLEČENSTVA - ŽIVOČICHOVÉ V ZOO VY_52_INOVACE_K1_P36_36. ZOO, živočichové, popis, význam ZOO

Název materiálu: ŽIVOČIŠNÁ SPOLEČENSTVA - ŽIVOČICHOVÉ V ZOO VY_52_INOVACE_K1_P36_36. ZOO, živočichové, popis, význam ZOO Název materiálu: ŽIVOČIŠNÁ SPOLEČENSTVA - ŽIVOČICHOVÉ V ZOO VY_52_INOVACE_K1_P36_36 Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup Žáci si prostřednictvím pracovního listu zopakují význam ZOO, zařazují, třídí a

Více

METODICKÉ LISTY. výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Karlových Varech

METODICKÉ LISTY. výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Karlových Varech METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Karlových Varech reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/02.0003 Sada metodických listů: KABINET 1. STUPNĚ

Více

METODICKÉ LISTY. výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Karlových Varech.

METODICKÉ LISTY. výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Karlových Varech. METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Karlových Varech reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/02.0003 Sada metodických listů: KABINET 1. STUPNĚ

Více

Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1355

Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1355 Název školy: Základní škola Dukelských bojovníků a mateřská škola, Dubenec Autor: Mgr. Iveta Malá Název: VY_32_INOVACE_14/11_Český jazyk pro 7. ročník Téma: Podmět Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1355

Více

Přívlastek. MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389

Přívlastek. MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Přívlastek

Více

Větné členy. MASARYKOVA ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VELKÁ BYSTŘICE projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život

Větné členy. MASARYKOVA ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VELKÁ BYSTŘICE projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Větné členy MASARYKOVA ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VELKÁ BYSTŘICE projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_38_14 Tématický celek: Gramatika, skladba,

Více

Gymnázium Broumov Zadání přijímací zkoušky z českého jazyka do osmiletého gymnázia pro školní rok 2003/2004 Diktát

Gymnázium Broumov Zadání přijímací zkoušky z českého jazyka do osmiletého gymnázia pro školní rok 2003/2004 Diktát Gymnázium Broumov Zadání přijímací zkoušky z českého jazyka do osmiletého gymnázia pro školní rok 2003/2004 Diktát Autor dětských knížek vzpomíná Bydleli jsme v domku na levém břehu řeky. Pod okny byla

Více

1/36 ZÁZNAMOVÝ ARCH. Základní škola Dačice, Komenského 7, okr. Jindřichův Hradec, 380 01 Dačice

1/36 ZÁZNAMOVÝ ARCH. Základní škola Dačice, Komenského 7, okr. Jindřichův Hradec, 380 01 Dačice Český jazyk a literatura VY_32_ZAZNAM_01.1.CJ.3 Tvrdé a měkké slabiky Dana Vláčilová 3 VY_32_ZAZNAM_02.1.CJ.3 Doplň u-ú-ů Dana Vláčilová 3 VY_32_ZAZNAM_03.1.CJ.3 Souhlásky uprostřed a na konci Dana Vláčilová

Více

Název školy: Základní škola Bavorov, okres Strakonice. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_17_12_Příslovečné určení

Název školy: Základní škola Bavorov, okres Strakonice. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_17_12_Příslovečné určení Název školy: Základní škola Bavorov, okres Strakonice Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0716 Autor: Jana Sedláčková Název: VY_32_INOVACE_17_12_Příslovečné určení Téma: Příslovečné určení Vzdělávací oblast:

Více

Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 7. Svobodarová ŠVP Vzdělávací obsah. Školní výstupy

Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 7. Svobodarová ŠVP Vzdělávací obsah. Školní výstupy Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 7. Svobodarová ŠVP Vzdělávací obsah Očekávané výstupy z RVP ZV rozlišuje a příklady v textu dokládá nejdůleţitější způsoby obohacování slovní zásoby

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální základní škola a Praktická škola Trmice Fűgnerova 22 400 04 1 Identifikátor materiálu:

Více

Druhy přísudku. MASARYKOVA ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VELKÁ BYSTŘICE projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život

Druhy přísudku. MASARYKOVA ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VELKÁ BYSTŘICE projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Druhy přísudku MASARYKOVA ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VELKÁ BYSTŘICE projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Číslo DUMu:VY_32_INOVACE_38_05 Tématický celek: Gramatika, skladba,

Více

Přídavná jména. Český jazyk třída pro jazykovou přípravu. Přídavná jména pro export.notebook. May 20, 2010

Přídavná jména. Český jazyk třída pro jazykovou přípravu. Přídavná jména pro export.notebook. May 20, 2010 Přídavná jména Český jazyk třída pro jazykovou přípravu Autor: Mgr. Karla Kubíčková Základní škola Gutha-Jarkovského Kostelec nad Orlicí VI 16 19:28 1 Slovům, která nám říkají, jak se věci, lidé nebo zvířata

Více

Speciální vzdělávací Lehké mentální postižení

Speciální vzdělávací Lehké mentální postižení notace Pracovní list k procvičení a upevnění znalostí učiva podstatných jmen rodu ženského utor Marcela Zemanová Jazyk Čeština Očekávaný Správně určovat číslo, pády a vzory podstatných jmen rodu výstup

Více

Autor: Josef Kraus Datum: Škola: Trnová, Šablona: Číslo sady: 01. Název sady: Jazyková výchova Číslo DUM: 06

Autor: Josef Kraus Datum: Škola: Trnová, Šablona: Číslo sady: 01. Název sady: Jazyková výchova Číslo DUM: 06 Autor: Josef Kraus Datum: 16.3.2012 Škola: Integrovaná ZŠ a MŠM Trnová, Trnová 222, okres Plzeň - sever Šablona: III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky Číslo sady: 01 Název sady: Jazyková výchova Číslo DUM:

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Evidenční číslo materiálu: 70 Autor: Mgr. Petra Elblová Datum: 8.6.2012 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk Tematický okruh:

Více

Jakubovi srdečně blahopřeji a děkuji za vzornou reprezentaci naší školy.

Jakubovi srdečně blahopřeji a děkuji za vzornou reprezentaci naší školy. Jakub Malota Vždy na stupni vítězů Každoročně se ve Zlíně koná soutěž v anglickém jazyce Mini First Certificate pro žáky základních škol. Soutěž probíhá ve dvou kategoriích pro 7. a 9. ročník. Jakub Malota

Více

VY_III/2_Inovace_sada01

VY_III/2_Inovace_sada01 Větná skladba Autor: Josef Kraus Datum: 20.10.2011 Škola: Integrovaná ZŠ a MŠM Trnová,, Trnová 222, okres Plzeň - Sever Šablona: III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky Číslo sady: 01 Název sady: Jazyková

Více

Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor (předmět): Český jazyk: jazyková výchova - ročník: PRIMA

Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor (předmět): Český jazyk: jazyková výchova - ročník: PRIMA Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor (předmět): Český jazyk: jazyková výchova - ročník: PRIMA Téma Učivo Výstupy Kódy Dle RVP Školní (ročníkové) PT KK Podstatná jména: - konkrétní

Více

Karel Gebhart Byl jsem o prázdninách na dětském dnu. Soutěžil jsem tam. Hodně se mi to líbilo. Také jsem si hrál s kamarády.

Karel Gebhart Byl jsem o prázdninách na dětském dnu. Soutěžil jsem tam. Hodně se mi to líbilo. Také jsem si hrál s kamarády. Tak už nám začal nový školní rok, na který jsme se všichni určitě opět těšili. Budeme se spolu zase jedenkrát v měsíci setkávat. Čísel časopisu vyjde 10. Budeme přinášet různé zprávičky ať už ze tříd,

Více

Modernizace vzdělávání CZ.1.07/1.4.00/21.3811. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (Český jazyk I. stupeň) III/2/CJ1/2/19

Modernizace vzdělávání CZ.1.07/1.4.00/21.3811. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (Český jazyk I. stupeň) III/2/CJ1/2/19 Název projektu: Pořadové číslo projektu: Název klíčové aktivity: Číslo klíčové aktivity: Sada: Název DUM: Anotace: Klíčová slova: Modernizace vzdělávání CZ.1.07/1.4.00/21.3811 Inovace a zkvalitnění výuky

Více

Anotace. Prezentace slouží k doplnění výkladu o shodě podmětu s přísudkem. Zabývá se shodou přísudku s několikanásobným podmětem.

Anotace. Prezentace slouží k doplnění výkladu o shodě podmětu s přísudkem. Zabývá se shodou přísudku s několikanásobným podmětem. NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2623 AUTOR: Mgr. Lucie Čechovičová NÁZEV: VY_32_Inovace_Český_jazyk_7

Více

ročníku očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň Z rozumět základní geografické, topografické a kartografické terminologii ročník 8.

ročníku očekávaný výstup Člověk a příroda 2. stupeň Z rozumět základní geografické, topografické a kartografické terminologii ročník 8. č. 1 název Opakování učiva ze 7. ročníku anotace očekávaný výstup druh učebního materiálu Pracovní list druh interaktivity Aktivita ročník 8. V pracovních listech si žáci opakují základní vědomosti z geografické,

Více

STAVBA VĚTY JEDNODUCHÉ 1

STAVBA VĚTY JEDNODUCHÉ 1 STAVBA VĚTY JEDNODUCHÉ 1 Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje září 2010 Mgr. Domalípová Marcela, Mgr. Fořtová Jana 1 z 12 Syntax Skladba (syntax)

Více

Čeština. Pracovní list. interaktivita. žák. 9-11 let (4. ročník)

Čeština. Pracovní list. interaktivita. žák. 9-11 let (4. ročník) VY_32_INOVACE_100 Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Materiál obsahuje pracovní list, na kterém si žáci opakují a upevňují učivo o mluvnických kategoriích podstatných

Více

Metodika práce s testy pro evaluaci Čj v 5. ročníku na pracovních listech a v programu ActivStudio

Metodika práce s testy pro evaluaci Čj v 5. ročníku na pracovních listech a v programu ActivStudio Metodika práce s testy pro evaluaci Čj v 5. ročníku na pracovních listech a v programu ActivStudio Pořadí jednotlivých testů, termín a dobu testování volí vyučující s ohledem na probrané učivo, dosažené

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA NOVÁ ROLE, OKRES KARLOVY VARY JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE ČESKÝ JAZYK A LITERATURA VZORY PODSTATNÝCH JMEN

ZÁKLADNÍ ŠKOLA NOVÁ ROLE, OKRES KARLOVY VARY JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE ČESKÝ JAZYK A LITERATURA VZORY PODSTATNÝCH JMEN ZÁKLADNÍ ŠKOLA NOVÁ ROLE, OKRES KARLOVY VARY JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE ČESKÝ JAZYK A LITERATURA VZORY PODSTATNÝCH JMEN Vzory podstatných jmen opakování (2) VY_32_INOVACE_CJ_SCSI_19 Vypracovala: Mgr.

Více

Sbírka řešených slovních úloh na téma POMĚR

Sbírka řešených slovních úloh na téma POMĚR Základní škola Pardubice Studánka Pod Zahradami 317 Sbírka řešených slovních úloh na téma POMĚR Vytvořil autorský kolektiv žáků třídy 7.B Vedoucí práce: Hana Šamánková 2005 Autor: Barbora Kučerová Poměr

Více

15. Věta jednoduchá Vypracovala: Martina Miškeříková, červenec 2013

15. Věta jednoduchá Vypracovala: Martina Miškeříková, červenec 2013 15. Věta jednoduchá Vypracovala: Martina Miškeříková, červenec 2013 Název školy Obchodní akademie a Střední odborné učiliště Veselí nad Moravou Název a číslo OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, CZ

Více

Modernizace vzdělávání CZ.1.07/1.4.00/21.3811. III/2/SN1/3/13 Příroda Jaro u vody

Modernizace vzdělávání CZ.1.07/1.4.00/21.3811. III/2/SN1/3/13 Příroda Jaro u vody Název projektu: Pořadové číslo projektu: Název klíčové aktivity: Číslo klíčové aktivity: Sada: Název DUM: Anotace: Klíčová slova: Modernizace vzdělávání CZ.1.07/1.4.00/21.3811 Inovace a zkvalitnění výuky

Více

Shoda přísudku s podmětem

Shoda přísudku s podmětem Shoda přísudku s podmětem procvičování učiva autor: Tomáš Barták Shoda Př s Po POZOR: jen v minulém čase podmět rodu M živ. M neživ. Ž S koncovka přísudku -i Chlapci běželi. Psi štěkali. -y Lesy šuměly.

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/ EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální základní škola a Praktická škola Trmice Fűgnerova 22 400 04 1 Identifikátor materiálu:

Více

Trojské trumfy. pražským školám PYTLÁCTVÍ A NEDOVOLENÝ SBĚR. Pracovní list č. 4 řešení. projekt CZ.2.17/3.1.00/32718 EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND

Trojské trumfy. pražským školám PYTLÁCTVÍ A NEDOVOLENÝ SBĚR. Pracovní list č. 4 řešení. projekt CZ.2.17/3.1.00/32718 EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Pracovní list č. 4 řešení Trojské trumfy pražským školám projekt CZ.2.17/3.1.00/32718 PYTLÁCTVÍ A NEDOVOLENÝ SBĚR A B? doplňte domácí úkol

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Evidenční číslo materiálu: 67 Autor: Mgr. Petra Elblová Datum: 16. 4. 2012 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk Tematický okruh:

Více

Na Týřově FUN AEROBIC Rakovník

Na Týřově FUN AEROBIC Rakovník Na Týřově A. Herinková V neděli jsme byli s maminkou, tatínkem a Adélkou na Týřově. Je to zřícenina středověkého hradu. Stojí nad soutokem berounky s Úpočským potokem. Jsou odtud krásné výhledy do okolí.

Více

Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383

Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383 Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383 Projekt OP VK oblast podpory 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3526 Název projektu:

Více

Procvičujeme podstatná jména rodu ženského. PaedDr. Svobodová Jaromíra

Procvičujeme podstatná jména rodu ženského. PaedDr. Svobodová Jaromíra Název DUM: Autor: Projekt: Žadatel projektu: Název kroužku: Procvičujeme podstatná jména rodu ženského PaedDr. Svobodová Jaromíra Efektivní spolupráce v oblasti prevence školního neúspěchu žáků, CZ.1.07/1.1.00/46.0001

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze do škol. Název práce: Koncovky podstatných jmen

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze do škol. Název práce: Koncovky podstatných jmen Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze do škol ZŠ Litoměřice, Ladova Ladova 5 412 01 Litoměřice www.zsladovaltm.cz vedeni@zsladovaltm.cz Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0948

Více

RNDr. Zdeněk Horák 23. 11. 2013 VII.

RNDr. Zdeněk Horák 23. 11. 2013 VII. Jméno RNDr. Zdeněk Horák Datum 23. 11. 2013 Ročník VII. Vzdělávací oblast MATEMATIKA A JEJÍ APLIKACE Vzdělávací obor MATEMATIKA Tematický okruh ZLOMKY Téma klíčová slova Slovní úlohy se zlomky, početní

Více

METODICKÉ LISTY. výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Karlových Varech. ZŠ práce s jazykem

METODICKÉ LISTY. výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Karlových Varech. ZŠ práce s jazykem METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Karlových Varech reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/02.0003 Sada metodických listů: KABINET 1. STUPNĚ

Více

Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454

Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 íé= Zpracováno v rámci OP VK - EU peníze školám Jednička ve vzdělávání CZ.1.07/1.4.00/21.2759 Název DUM: Střídavý proud

Více

Prvouka. 1. úkol. 2. úkol. Tip Prostírání je domácí práce, o kterou se už můžeš postarat sám/sama.

Prvouka. 1. úkol. 2. úkol. Tip Prostírání je domácí práce, o kterou se už můžeš postarat sám/sama. Prvouka + Tip Prostírání je domácí práce, o kterou se už můžeš postarat sám/sama. 1. úkol U nedělní snídaně pomáhají všichni při prostírání. Napiš na řádky, co už je na stole. Je to opravdu všechno? Dokresli

Více

NÁZVY OSOB NÁZVY ZVÍŘAT NÁZVY VĚCÍ NÁZVY VLASTNOSTÍ NÁZVY DĚJŮ

NÁZVY OSOB NÁZVY ZVÍŘAT NÁZVY VĚCÍ NÁZVY VLASTNOSTÍ NÁZVY DĚJŮ Anotace Pracovní list k procvičení a upevnění znalostí učiva slovní druhy Autor Marcela Zemanová Jazyk Čeština Očekávaný Správně určovat slovní druhy výstup Speciální vzdělávací Lehké mentální postižení

Více

Souvětí souřadné. Vypracovala: Martina Miškeříková, červenec 2013. I/2 Zvyšování kvality výuky prostřednictvím ICT VY_12_INOVACE_02_02_16

Souvětí souřadné. Vypracovala: Martina Miškeříková, červenec 2013. I/2 Zvyšování kvality výuky prostřednictvím ICT VY_12_INOVACE_02_02_16 16. Souvětí souřadné Vypracovala: Martina Miškeříková, červenec 2013 Název školy Obchodní akademie a Střední odborné učiliště Veselí nad Moravou Název a číslo OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost,

Více

Petra Soukupová. K moři

Petra Soukupová. K moři Petra Soukupová K moři Brno 2011 Petra Soukupová, 2007 Host vydavatelství, s. r. o., 2007, 2011 (elektronické vydání) ISBN 978 80 7294 420 0 Rodičům PETROVY DVĚ ŽENY 1/ Petr a Magda se potkávají Magda

Více

PRŮVODNÍ LIST k nově vytvořenému / inovovanému učebnímu materiálu

PRŮVODNÍ LIST k nově vytvořenému / inovovanému učebnímu materiálu PRŮVODNÍ LIST k nově vytvořenému / inovovanému učebnímu materiálu Název projektu Kvalitní výuka za podpory ICT Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3646 Název školy Základní škola Ohrazenice, okres Semily

Více