Obsah. Základy práce s aplikací MS PowerPoint (verze MS PP 2003) Mgr. Jana Chržová. Připravujeme svou první prezentaci Začínáme pracovat s prezentací

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Obsah. Základy práce s aplikací MS PowerPoint (verze MS PP 2003) Mgr. Jana Chržová. Připravujeme svou první prezentaci Začínáme pracovat s prezentací"

Transkript

1 Základy práce s aplikací MS PowerPoint (verze MS PP 2003) Mgr. Jana Chržová Obsah Připravujeme svou první prezentaci Začínáme pracovat s prezentací Prostředí MS PowerPoint Režimy zobrazení Vytváříme prezentaci její strukturu a celkový vzhled Práce se snímky Práce s textem a vkládání objektů Efekty počítačové prezentace Animace Navigace v prezentaci Vkládání hypertextových odkazů Finální nastavení a spuštění prezentace Tisk Pár slov na závěr Strana 1 (celkem 61)

2 Připravujeme svou první prezentaci Aplikaci MS PowerPoint můžeme směle označit za poměrně jednoduchý, zato efektivní nástroj na vytváření nejrůznějších prezentací a pomůcek pro školení od konzervativně pojatých jednoduchých materiálů, kdy si při tvorbě vystačíme s hotovými šablonami po rozsáhlé, animované, graficky propracované výtvory. Prezentace vytvořené v PowerPointu jsou primárně určeny pro promítání na plátno, na monitoru počítače nebo pro zpřístupnění na webu, ale samozřejmě je můžeme i tisknout. Kdy konkrétně potřebujeme prezentaci? Takových situací je řada a zároveň účel prezentace do značné míry určuje její pojetí. Nejčastějšími případy využití jsou např.: prezentace výrobků / produktů prezentace instituce, podniku, organizace prezentace projektu, projektového záměru, projektových výsledků a produktů prezentace průzkumů, výzkumů, různých šetření a jejich výsledků jako pomůcka při školeních a přednáškách MS PowerPoint (a jiné podobné aplikace např. OpenOffice.org, modul Impress) je prezentační software, který umožňuje prezentace nejen vytvářet, ale samozřejmě je i předvádět, a to různým způsobem: 1. promítání prezentace na monitoru počítače 2. promítání prezentace z počítače na plátno nebo zeď pomocí dataprojektoru 3. nátisk na fólie a jejich promítání na zpětném projektoru (co do využívání jsou fólie a zpětný projektor poměrně na ústupu) 4. vystavení prezentace na internetu (OpenOffice Impress navíc umožňuje export vytvořeného souboru do formátu PDF o tom později) 5. výroba tištěných materiálů (byť často jako náhradní řešení za publikační / grafický software), podkladových materiálů na konferencích, seminářích, školeních apod. Je nutné si také uvědomit jednu věc : u bodů 1 3 bude s největší pravděpodobností doprovázet promítání prezentace náš slovní doprovod. To, zda prezentace bude komentovaná promítána živě, nebo vytvořená za účelem prezentace na webu případně jako náhradní řešení pro tvorbu propagačního (tištěného) materiálu, může do značné míry ovlivnit její strukturu a hutnost obsahu. Než se pustíme do tvorby prezentace, musíme si předem vyjasnit další okruh otázek: Co prezentujeme Produkt, výrobek, naší organizaci, klub, dobrovolnou činnost, výsledky nějaké aktivity, projektu, výzkumu. Těch témat může být mnoho, ale do značné míry nám naznačí, jak bude naše prezentace pojatá a co bude obsahovat text, grafy, tabulky, obrázky co bude převažovat, jaké další grafické / barevné prvky bude obsahovat. Pro koho prezentaci připravujeme / publikum Je prezentace určena pro formální akci (seminář, konference, prezentace pro zákazníky) nebo přátelům, pro neformální prostředí? Podle toho patrně i uzpůsobíme různé grafické prvky a jejich množství, animační prvky, prvky na případné odlehčení. Strana 2 (celkem 61)

3 Čas k dispozici Ve většině případů víme, jaký časový prostor pro svou prezentaci dostaneme k dispozici. Tomu je nutné samozřejmě přizpůsobit rozsah prezentace včetně našeho slovního doprovodu. Kde bude prezentace probíhat (místnost, technické vybavení, možnost přístupu na internet) Bude prezentace ve velké místnosti? Bude v ní denní světlo? V takovém případě bude důležité volit kontrastnější řešení prezentace (větší písmo, světlé pozadí, černou / tmavou barvu zvolených fontů) a nepřehánět to s obrázky / fotografiemi : při přesvícení místnosti totiž mohou zanikat. Máte ve své prezentaci zvuk / zvukové stopy a chcete zvuk funkčně při prezentaci využít? Ověřte si, že vybavení, které budete mít k dispozici, toto umožňuje. Pokud budete chtít dát do prezentace aktivní hyperlinky pro odkazy na internet a na internet také při prezentaci odbíhat, je nutné si ověřit, že v přednáškové místnosti budete mít k dispozici připojení. Tip: Ještě před akcí si ověřte, jaké vybavení budete mít k dispozici. Pokud budete používat vybavení organizátora akce, přineste svou prezentaci na flash disku nebo CD disketám se zcela vyhněte: většina novějších notebooku totiž nemá disketovou mechaniku. Další doporučení pro tvorbu prezentace Text by měl být co nejstručněji, velkým písmem nejlépe bezpatkovým a zejména ne příliš ozdobným Proč? Takový text může vypadat dobře na vašem počítači, ale buďte si jisti, že v momentě, kdy prezentaci spustíte na jiném počítači, objeví se vám tam zcela něco jiného a patrně se vám i atypicky budou zobrazovat písmena s diakritikou. Zároveň není dobré používat v jedné prezentaci více typů fontů upřímně řečeno, dva typy a dost je rozumné doporučení. Fonty (typy písma), se kterými nic nezkazíte: o Bezpatkové písmo: Arial, Helvetica, Verdana o Patkové písmo: Times New Roman, Courier Zcela SE vyhneme fontům tohoto a podobného typu! I když je máme v nabídce a tedy k dispozici, věřte, že vám při promítání z nich nic kloudného nevyjde. Vhodně zvolené barvy, spíše kontrastní - pozor nepřehánět to s barvami! Prezentace a její ladění hodně vypovídá o osobnosti, vkusu i temperamentu toho, kdo ji tvořil. Možná si stačí zapamatovat jednu zásadu i zde platí, že méně je často více! Obrázky dostatečně velké, barevné, jednoduché Strana 3 (celkem 61)

4 Pokud budeme vkládat fotografie, měly by být v dostatečné kvalitě a v proporci k snímku spíše větší. Při promítání na plátno nebo zeď odchází totiž ke zvětšení celého snímku a v případě fotografie k jakémusi naředění v důsledku roztažení obrazu na plátně nebo zdi. Podle obsahu prezentace je možno vložit např. grafy, schémata, diagramy, tabulky Lze využít animace a další prvky na oživení prezentace ale s rozvahou Prezentace by neměla být ani nudná ani přeplácaná (rozptylovat pozornost), s rozmyslem nakládáme i s animačními prvky je zcela v pořádku nastavit zajmavé přechody mezi jednotlivými snímky, které prezentci při promítání vhodně oživí. Co se týká animací přímo na jednotlivých snímcích, tam lze doporučit opatrnost příliš mnoho animací totiž rozptyluje pozornost a snadno se stane, že posluchači spíše sledují, co se děje na plátně, než jaký je obsah toho, o čem prezentující hovoří. Tip: Pokud vytváříme podnikovou prezentaci, je velmi pravděpodobné, že budeme vycházet z jednotné již hotové (podnikové) šablony v takovém případě se věnujeme pouze tvorbě obsahu prezentace. Začínáme pracovat s prezentací Prostředí MS PowerPoint Práce s aplikací PowerPoint je co do navigace podobná práci v textovém editoru nabídky / menu jsou totožně řazeny jako např. u Word a obsahují obdobné možnosti. Drobné rozdíly zde ale jsou: Prezentace Obrázek 1Horní lišta menu MS PowerPoint Tabulka Obrázek 2Horní lišta menu MS Word Horní lišta stejně jako u MS Word začíná nabídkou Soubor a Úpravy. Do značné míry zde nalezneme stejné funkce, jako ve zmíněném Wordu. Stejně tak ikonky pod hlavní nabídkovou lištou jsou totožné s tím, co známe z jiných aplikací společnosti Microsoft. Větší rozdíly začínají nabídkou Zobrazit, kde jsou funkce typické právě pro prezentační aplikaci. Strana 4 (celkem 61)

5 Vzhledem k tomu, že s PowerPointem potřebujeme hned po otevření pracovat, začneme právě s nabídkou Zobrazit ta nám umožňuje novou i existující prezentaci zobrazovat v různých režimech. Režimy zobrazení Při práci s PowerPointem se setkáme s několika režimy zobrazení. Nejčastěji využívané jsou tyto: Editační zobrazení ( Normální ) Tedy zobrazení, které mám umožňuje prezentaci vytvářet a dále upravovat. Obrázek 3 Řazení snímků Tento typ zobrazení je vhodný pro rychlou a přehlednou manipulaci se snímky (přemisťování snímků, označování skrytých snímků, spouštění animací v náhledech apod.) Strana 5 (celkem 61)

6 Obrázek 4 Přehrávání prezentace v promítacím režimu: nabídka Prezentace Spustit prezentaci (F 5). Zobrazení Předloha Předloha je řídící snímek, který určuje vzhled všech snímků v jedné prezentaci. Cokoliv v předloze změníte, změní se najednou i v celé prezentaci. Předloha - Podklad Toto zobrazení se využívá zejména pokud chceme definovat formu tisku prezentace (počet snímků na stránku). Tip: Pokud potřebujete pro účastníky vaší prezentace celý materiál vytisknout, dávejte na jednu tiskovou stránku maximálně 2-3 snímky. Větší počet už je totiž prakticky i fakticky nečitelný. Strana 6 (celkem 61)

7 Obrázek 5 Předloha Snímek Zde si můžete nadefinovat vlastní styly předlohy textu (typ písma, velikost), vložit do záhlaví / zápatí žádoucí informace, např. číslování snímků atd. Obrázek 6 Režimy zobrazení měníme přes nabídku Zobrazit. Rychlé přepínání mezi základními režimy (normální zobrazení řazení snímků prezentace z aktuálního snímku) je možné provést i přes trojici ikonek v levém rohu dole. Strana 7 (celkem 61)

8 Obrázek 7 Záhlaví - zápatí Pro jednotlivé snímky i celou prezentaci si můžeme navolit jednotné záhlaví a zápatí. Pro vyvoláno této funkce opět použijeme nabídku Zobrazit a v otevřené roletce přejdeme na tlačítko Záhlaví a zápatí. Zobrazí se nám dialogové okno, do kterého zadáme potřebné údaje (text do zápatí, čísla stránek/snímků apod.) Obrázek 8 Strana 8 (celkem 61)

9 Vytváříme prezentaci její strukturu a celkový vzhled Prezentaci lze vytvořit jedním z těchto způsobů: Na základě prázdné prezentace To samozřejmě předpokládá, že jsme s aplikací PowerPoint důvěrně seznámeni a jsme schopni rychle a pohodlně tvořit vlastní prezentaci od začátku až do konce krok za krokem. I tak ale samozřejmě máme po ruce nástroje, které nám umožní rychle prezentaci upravovat / pozměňovat. V momentě, kdy zvolíme povel vytvořit nový soubor, objeví se na pravé straně panel s nabídkami vytvořit prezentaci : ze šablony návrhu ze stručného průvodce z existující prezentace ze šablon, které jsou k dispozici na internetu Obrázek 9 Pozn. Starší verze PowerPointu se budou v nabídce vizuálně lišit a zejména u starších verzí (MS PP 95, 97) bude odlišné i ovládání, ale rozdíl není až tak dramatický. Podívejme se teď podrobně na jednotlivé možnosti. Pro nový návrh PowerPointové prezentace (lze v průběhu práce měnit!) a nabídky rozložení snímku, návrhu snímku apod. stiskneme tlačítko Návrh. Návrh Obrázek 10 Strana 9 (celkem 61)

10 Rozbalí se pravý sloupec s nabídkou NÁVRH SNÍMKU Šablony návrhů. Další možnosti funkce, s kterými často pracujeme, jsou tyto: ROZLOŽENÍ SNÍMKU NÁVRH SNÍMKU barevná schémata NÁVRH SNÍMKU animační schémata PŘECHOD SNÍMKU Strana 10 (celkem 61)

11 Základní pomůcky Návrh snímku Rozložení snímku Barevná schémata Obrázek 11 Strana 11 (celkem 61)

12 Animační schémata Přechod snímku Obrázek 12 Práce se snímky Máme tedy spuštěný PowerPoint, otevřeli jsme nový soubor, máme patrně před sebou i první prázdný snímek, ale samozřejmě to je jen začátek. Na rozdíl od Wordu, kdy další stránky vznikají tak, jak postupně píšeme, v PowerPointu musíme další snímky (=stránky) vkládat a jednotlivě (případně v označených blocích) je i odstraňovat. Vložení nového snímku probíhá: klávesovou zkratkou CTRL + M přes nabídku hodní lišty Vložit - Nový snímek přes tlačítko Nový snímek Vložit Strana 12 (celkem 61)

13 Obrázek 13 Odstranění nebo skrytí snímku: Snímky lze odstraňovat v režimu Řazení snímků nebo Zobrazení osnovy: klikneme si na snímek určený k odstranění, pravým tlačítkem myši vyvoláme nabídku a zvolíme povel Odstranit snímek, nebo jednoduše použijeme klávesu Delete, či zvolíme na horní liště pomocí nabídky Úpravy možnost Odstranit snímek. Kromě jednotlivých snímků lze snímky odstranit i v označeném bloku. Nejlépe se nám bude pracovat buď s levým sloupcem (viz obrázek dole) nebo v zobrazovacím režimu Řazení snímků. Nabídka vyvolaná přes pravé tlačítko myši: Odstranit snímek Skrýt snímek Obrázek 14 Nabídka vyvolaná přes pravé tlačítko myši odstranění více snímků označených v bloku: Strana 13 (celkem 61)

14 Výběr 4 snímků v bloku Odstranit snímek Obrázek 15 Je také možné snímek v prezentaci ponechat a označit jako skrytý, což způsobí, že se takto označený snímek nebude při prezentaci spouštět (nabídka na horní liště Prezentace - Skrýt snímek). Snímky lze skrýt jednotlivě i vybrané v bloku. Skrytí vybraného snímku přes nabídku z Prezentace Skrýt snímek. Snímek označený ke skrytí Prezentace - Skrýt snímek Obrázek 16 Změna pořadí snímku Strana 14 (celkem 61)

15 Snímky lze mezi sebou přesouvat. Jejich pořadí lze měnit v režimu Řazení snímků nebo Osnova. Snímek, který chceme přemístit uchopíme myší a táhneme na požadované místo. Pokud máme v zápatí zadané číslování snímků nebo pokud máme snímky provázané hyperlinky kvůli snazšímu pohybu přeskakování (o tom později), číslování i hyperlinky se při přemístění snímků automaticky zaktualizují, takže nedojde k narušení číslování / vazeb. Kopírování snímku duplikát snímku Bez ohledu na použité šablony někdy vyvstane potřeba pořídit následující snímek v naprosto stejné struktuře jako snímek předchozí (k této situaci dochází když potřebujeme vybočit z jednotné šablony a v odlišné struktuře vytvořit několik dalších snímků). K tomuto účelu můžeme použít funkci Duplikát snímku, k níž se dostaneme přes nabídku Vložit. Další cesta je přes Úpravy - Duplikovat a nebo prostě použijeme klávesovou zkratku CTRL + D. Rozložení snímku Rozložením určujeme, jaké typy objektů se na snímku budou vyskytovat (text, obrázky, grafy, diagramy, tabulky atp.). Obecně platí, že nový PowerPointový soubor nabídne první snímek v rozložení Úvodní snímek a každý další vložený snímek se nám zobrazí v rozložení Nadpis a text. Podle konkrétní potřeby můžeme rozložení měnit a můžeme k tomu účelu dobře využít šablon v nabídce pravého sloupce Návrh Rozložení snímku (dostaneme se k ní také přes horní lištu nabídku Formát). Velikost / formát snímku Je dobré vědět, že snímky v PowerPointu lze nastavovat podobně jako ve Wordu stránky, a to přes nabídku Soubor Vzhled stránky. Této funkce ale nepoužívejte pro prezentaci určenou k promítání přes počítač: PowerPoint je totiž automaticky nastaven tak, abyste vzniklé snímky měli rovnou v požadovaném formátu pro promítání a manipulace tedy není ani nutná ani žádoucí. Úpravy velikosti ale využijete v momentě, kdy budete potřebovat snímky naformátovat pro fólie, případně pro nějaké tiskové výstupy. Dialogové okno změny velikosti: Obrázek 17 Barevná schémata a obrázky na pozadí snímků Lze využít přednastavených šablon návrhu či konkrétních barevných schémat, je také možné barvu pozadí vlastnoručně nastavit. Nabídka Formát nabízí položku Pozadí, kterou je možné Strana 15 (celkem 61)

16 vyvolat i pomocí pravého tlačítka myši na pozadí daného snímku. Jinak viz pravý sloupec / Návrh Návrh snímku Barevná schémata. Dialogové okno Pozadí umožňuje výběr tzv. vzhledů výplně je tedy možné aplikovat na pozadí barevné přechody, vzorkovanou výplň, popřípadě umístit na pozadí snímku vlastní obrázek. Pozadí je možné navrhovat jak pro jednotlivé snímky (tlačítko Použít), tak i pro celou prezentaci (tlačítko Použít u všech). Tip: Obrázek na pozadí: pozor s prezentacemi určenými k promítání pokud použijete na pozadí snímku např. fotografii, efekt při promítání na zeď / plátno nebude příliš dobrý, zejména pokud se bude prezentace promítat v místnosti s denní světlem. Pokud bude přes takový obrázek text, písmo musí být vůči pozadí kontrastní a dostatečně velké, jinak bude prezentace špatně čitelná. Formát Pozadí Obrázek 18 Barevná schémata a dialogové okno Pozadí Přechod mezi snímky K této funkci máme v zásadě dvojí přístup jednak přes nabídku Prezentace Přechod snímku, nebo rovou přes pravý sloupec přes tlačítko Návrh Návrh snímku Přechod snímku. Další možností je samozřejmě vyvolání nabídky pravým lačítkem myši. Díky této funkci můžeme zvolit v rámci prezentace efektní přechody na další snímky a celkově tak prezentaci oživit, a to i bez použití animací. Strana 16 (celkem 61)

17 Prezentace Přechod snímku Obrázek 19 U přechodu snímku natavujeme několik parametrů. Jednak samotný přechod mezi volbami se samozřejmě rozhodujeme na základě vlastní preference. Druhým krokem bude nastavení rychlosti přechodu. Lze doporučit rychlost pomalou nebo střední, rychlý přechod při promítání trhá oči a není tedy zrovna nejvhodnější. U přechodu lze nastavit doprovodný zvuk, ale to má význam prakticky jen při předvádění prezentace na monitoru počítače. Při definování přechodu snímků je také důležité nastavit jakým způsobem se přechod uskuteční: zda při klepnutí myši nebo automaticky v určitém časovém úseku. Pro promítání prezentace při živém vystoupení je automatické přehrávání naprosto nevhodné přednášející by musel mít naprosto přesně odměřen čas, který potřebuje k slovnímu doprovodu, přičemž by v průběhu prezenace nesměl nastat žádný rušivý moment což je nepravděpodobné. Je proto vhodné nastavit snímky pro přechod při klepnutí myši. Jiná situace je samozřejmě pro předvádění prezentace v počítači (nebo na internetu) bez slovního doprovodu tam je možné nastavit automatické přechody. Přechody si můžeme cvičně přehrát a zvolené nastavení pak potvrdit tlačítkem Použít u všech snímků. Další viz kapitolka Finální nastavení a spuštění prezentace. Práce s textem a vkládání objektů Textové pole Pro práci s textem v PowerPointu je nutné mít nejprve vytvořená textová pole, do kterých se text vpisuje nebo kopíruje. Textové pole vytváříme z nabídky Vložit - Textové pole nebo pomocí tlačítka Textové pole, jež je součástí panelu nástrojů Kreslení umístěném většinou dole na spodní liště. Poté, co stiskneme tlačítko Textové pole, klikneme na vybrané místo na snímku a zde se nám objeví rámeček textového pole. Strana 17 (celkem 61)

18 Uchycením okraje / rámečku a tažením myší se určí přesné umístění a šířka textového pole, do něhož lze přímo psát. Pokud chceme změnit umístění textového pole, je nutné jej označit, uchopit za hranu a tažením myší přesunout na novou pozici. Pokud táhneme za roh textového pole, rámeček se proporčně zvětší. Obrázek 20 Vložené textovým polem lze také otáčet stačí uchopit kotvičku textového pole (zelená páčka ) a pootočit jí podle potřeby. Když kotvičku v žádané poloze pustíme, textové pole zůstane zvoleným způsobem pootočené. Strana 18 (celkem 61)

19 Obrázek 21 Chceme-li vložit do snímku nové textové pole, je vhodné po klepnutí na snímek do malého textového pole napsat alespoň jedno písmeno v momentě, kdy to neuděláme a klepneme myší na jakékoliv místo mimo textové pole, toto prázdné textové pole jakoby zmizí. Skutečností ale je, že na snímku zůstalo a buď se k němu odhadem proklepeme a nebo což je častější případ vložíme nové textové pole. Když to takto párkrát zopakujeme, může se stát, že bude snímek zahlcen prázdnými textovými poli, které se budou objevovat v nevhodnou dobu a budou nám v podstatě překážet. V praxi pak takový prázdný snímek s prázdnými textovými poli může ve skutečnosti skrývat toto: Strana 19 (celkem 61)

20 Obrázek 22 Chceme-li textové pole odstranit (ať prázdné nebo naplněné obsahem) stačí klepnou myší na okraj pole a zmáčknout klávesu Delete. Pokud se nechceme trápit s vkládáním textových polí a zároveň chceme mít jistotu, že každý snímek bude mít vhodnou strukturu, s přesně definovanými odstupy s jednotně zarovnanými textovými poli (tedy bloky textů), je vhodné použít nabídku v Návrhu Rozložení snímku a vybrat předdefinovanou strukturu, která bude našim potřebám vyhovovat. Navíc se nám podle zvolené struktury přímo v snímku objeví informace o tom, co do snímku v dané volbě můžeme vkládat. Předdefinovaná struktura nabídka Rozložení snímku: Strana 20 (celkem 61)

21 Obrázek 23 Použití: Obrázek 24 Strana 21 (celkem 61)

22 Formátování textového pole Když poklepeme na rámeček textového pole, objeví se dialogové okno pro Formát automatického tvaru nebo Formát textového pole. Zde můžeme nastavit rámeček daného textového pole jeho styl, tloušťku čáry, barvu, dále můžeme nastavit výplň pole, případně nastavení průhlednosti výplně textového pole. Obrázek 25 K dialogovému oknu se také dostaneme přes horní lištu nabídku Formát v ní vybereme tlačítko Zástupný symbol opět se nám objeví výše uvedené dialogové okno, tentokrát pod názvem Formát zástupného symbolu (nedejte se mýlit nabízí totožné funkce s Formátem textového pole ). Když potřebujeme textové pole posunout - přemístit, chytneme za rámeček a posouváme celým textovým polem podle potřeby: tam, kde tlačítko myši pustíme, zůstane textové pole umístěné i s obsahem. Strana 22 (celkem 61)

23 Obrázek 26 Práce s textem Samotná práce s textem uvnitř textového pole a formátování textu je velmi podobné tomu, jak pracujeme např. ve Wordu. Musíme si akorát uvědomit, že písmena na snímku volíme větší tak, aby při promítání byl text na plátně čitelný. Zároveň si při psaní do textového pole všimneme, že se text většinou píše s odrážkami. Je to proto, že většina prezentací nepracuje s celými větami / bloky textů, ale s body. Ostatně prezentace často slouží přednášejícímu jako poznámkový aparát vodítko pro plynulost přednášky. Účastníkům přednášky pak body slouží jako výčet klíčových informací k zapamatování, případně jako jakási osnova nebo zdůraznění vybraných částí přednášky. Strana 23 (celkem 61)

24 Obrázek 27 S fonty (velikostí, barevností ad.), odrážkami pracujeme stejně jako ve Wordu, až na to, že v PowerPointu přeci jen potřebujeme poněkud více trpělivosti a zručnosti. Textová pole lze vzájemně překrývat. Je možné, že budeme potřebovat vepsat do prázdného místa v částečně zaplněném textovém poli další text. Rozhodně bychom se neměli snažit vše vepsat do jednoho textového pole, protože budeme mít problém vše správně naformátovat. Je daleko vhodnější vložit další textové pole a do něj dodatkový text vepsat. Např. takto: Strana 24 (celkem 61)

25 Obrázek 28 Navíc takto vložené pole (nebo každé z polí) můžeme dále formátovat, rámovat, vybarvovat prostě danou část snímku vhodně zvýraznit. Vkládání objektů Kromě textových polí můžeme do snímků vkládat obrázky, grafy, tabulky, diagramy, zvukové stopy, videosekvence. Pracujeme přes nabídku Vložit - a odtud pokračujeme na potřebnou položku (Obrázek, Diagram, Graf, Tabulka atd.). Můžeme také snadno vkládat předvytvořené objekty, např. jako nadpisy ve WordArtu (nabídka Vložit Obrázek WordArt) : viz příklad výše. Automatické tvary, jsou dalšími často vkládanými objekty: jejich součástí jsou např. šipky, prvky pro vývojové diagramy, popisky, tlačítka ad. Automatické tvary lze používat z panelu nástrojů Kreslení, kde příslušný tvar označíme a poklepem myší vkreslíme do místa, kde má být umístěn, tahem myši lze měnit jeho tvar, umístění, pozici i velikost. Strana 25 (celkem 61)

26 Obrázek 29 Při poklepu na vložený objekt se objeví jednak obrysové body, kterými můžeme objekt protahovat, rozšiřovat nebo jinak deformovat (k tomu slouží žluté body), dále zde také nalezneme zelený bod / kotvičku, se kterou lze objekt otáčet / rotovat. Strana 26 (celkem 61)

27 Obrázek 30 Při dalším poklepu přímo na objekt se objeví okno Formátu automatického tvaru, v němž lze měnit další parametry, jako např. barvu, tlušťku čáry rámečku automatického tvaru, jeho barvu, strukturu atd. Výplň Čára Obrázek 31 Strana 27 (celkem 61)

28 Pro odstranění vloženého automatického tvaru stačí tento objekt označit a smazat pomocí klávesy Delete. Dalším vděčným objektem ke vkládání jsou organizační diagramy. Vkládáme je opět přes nabídku Vložit a dále buď pokračujeme přes Obrázek Organizační diagram, nebo přes položku Diagram, která umožňuje vložit objekty tohoto typu. S těmito objekty lze dále pracovat, upravovat je a vepisovat text (poklepem na zvolenou oblast se objeví textové pole a opět přes panel Formát automatického tvaru můžeme jednotlivá textová pole upravovat ať již jejich výplň nebo styl a barvu orámování). ČSŽ KRAJ KRAJ KRAJ KRAJ KRAJ Okres Okres Okres Okres Okres Obrázky vkládáme opět přes horní lištu - nabídku Vložit - Obrázek. Podstatná informace je, že s vloženým obrázkem můžeme také pracovat, poklepem na obrázek můžeme měnit jeho velikost, tahem myši jej přesouvat, případně nechat překrývat více obrázků. Můžeme ale také obrázky přenést dozadu za text. Poklepeme na obrázek pravým tlačítkem myši a z nabídky zvolíme Pořadí Přenést dozadu ad. Strana 28 (celkem 61)

29 Obrázek 32 Do snímků lze také vkládat objekty jako zvukové stopy, videosekvence, animované GIFy atd. Zvuk lze přiřadit i přechodu snímku - při přechodu mezi snímky je možné nechat přehrát zvuk, který upoutá pozornost posluchače na další snímek s tím ale opatrně, protože tento prvek může působit rušivě a tak jako tak bude slyšet pouze pokud máme v sále k dispozici odpovídající vybavení. Zvuk / video lze vložit přes nabídku Vložit - Video a zvuky, přičemž si můžeme vybrat mezi předdefinovanými objekty (z Galerií médií) a vlastními soubory. Efekty počítačové prezentace Animace Animace v PowerPointu je vděčné téma animovat, nebo spíše rozpohybovat - můžeme prakticky všechno (textová pole a jejich obsah: nadpisy, texty; obrázky a další vložené objekty), animace jednotlivých objektů můžeme navíc celkem snadno řetězit, ale i zde platí, že méně je více a ani s animacemi se to nemá přehánět. Velmi snadno se pak stane, že při prezentaci posluchač spíš sleduje, co se bude dít na plátně než aby věnoval pozornost vlastnímu obsahu prezentace. Navíc příliš mnoho animace může unavovat, a to zejména pokud je pohyb animovaných částí příliš rychlý a trhaný. Pokud chceme mít v celé prezentaci jednotný styl animace částí snímků, je vhodné využít hotových animačních schémat, které získáme buď z nabídky horní lišty Prezentace Schémata animace nebo rovnou z nabídky pravého sloupce Návrh snímku Animační Strana 29 (celkem 61)

30 schémata. Objeví se nám pestrá nabídka hotových animací, které můžeme otestovat (pro bezprostřední přehrání ukázek je nutné mít zaškrtnuté políčko Automatucký náhled ) a pokud se rozhodneme jedno ze schémat použít u celé prezentace, stačí výběr označit a stisknout tlačítko Použít u všech snímků. Animační schémata Použít u všech snímků Vlastní animace jednotlivých objektů a textů Vložené a označené objekty (nebo část textu či nadpis) v jednotlivých snímcích lze individuálně Automatický animovat náhled přes nabídku Návrh snímku - Vlastní animace. V momentě, kdy je objekt / text označen pro animaci, v pravém sloupci nabídky Vlastní animace se nám zaktivuje tlačítko Přidat efekt. Když klikneme na roletku, rozbalí se nám nabídka se 4 typy animací pro zahájení, zdůraznění, ukončení a pak vlastnoručně nsatavitelné tzv. Cesty pohybu. Je na nás, jaké typy efektů si zvolíme a jak je zřetězíme a navážeme. a) Počátek Obrázek 33 b) Zdůraznění Strana 30 (celkem 61)

31 Obrázek 34 c) Konec Obrázek 35 d) Cesty pohybu Strana 31 (celkem 61)

32 Obrázek 36 Jak již bylo řečeno, lze kombinovat / řetězit i několik efektů, a na závěr je také ještě možné následnost animací pozměnit. K tomu nám slouží šipky - tlačítka u příkazu Znovu uspořádat, viz dolní část pravého sloupce Vlastní animace. Znovu uspořádat posunout efekt nahoru / posunout efekt dolů Obrázek 37 Jednotlivé efekty lze většinou ještě dále upravit. Můžeme je změnit přes tlačítko Změnit a můžeme dále nastavit způsob spouštění (při klepnutí myší, automaticky s předchozím nebo po předchozím efektu), směr pohybu, řez nebo velikost písma u textové animace, rychlost efektu. Vybraný typ animace můžeme také přes tlačítko Odebrat vyjmout / zrušit. Co se týká Strana 32 (celkem 61)

33 rychlosti, lze doporučit pohyb pomalý až středně rychlý větší rychlost bude působit spíše rušivě. U spouštění animace z vlastní zkušenosti doporučuji nastavit automatické spouštění s předchozím efektem nebo po předchozím efektu a vyhnout se spouštění poklepem levého tlačítka myši (nebo klávesy Enter) : pokud totiž máme ve snímcích více animací, nebudeme si patrně přesně pamatovat, kdy máme klepnout myší kvůli přehrání určitého efektu a kdy už klepeme kvůli přejití na následující snímek. Obrázek 38 Navigace v prezentaci Vkládání hypertextových odkazů Do jednotlivých snímků lze vkládat navigační tlačítka. K nim se dostaneme přes nabídku Prezentace - Tlačítka akcí (případně z nabídky Kreslení Automatické tvary). Vhodné tlačítko vybereme z nabídky poklepem a vložíme na vybrané místo ve snímku. S vložením symbolu se zároveň otevře dialogové okno pro zvolení vhodné akce. Např. symbol domů pro zvolení návratu na samotný začátek prezentace: Strana 33 (celkem 61)

34 Přejít na cíl hypertextového odkazu První snímek Obrázek 39 Odkaz na jiné místo v prezentaci / jiný snímek, lze vytvořit i vložením hypertextového odkazu do jiného typu grafického objektu (obrázku) nebo prostě do textu. Obrázek nebo zvolenou část textu označíme / označíme do bloku, přejdeme na horní panel, nabídku Vložit a po rozbalení menu zvolíme povel hypertextový odkaz (klávesová zkratka Ctrl + K). Objeví se nám dialogové okno, kde určíme, zda chceme vepsat URL pro odkaz na internet, nebo zda označíme nabídku Místo v tomto dokumentu a zadáme v tom případě vhodné číslo snímku, na který chceme odkazem navigaci směřovat). Příklad: Přechod na jiný snímek Strana 34 (celkem 61)

35 Obrázek 40 Přechod na webovou stránku: Strana 35 (celkem 61)

36 Obrázek 41 Tip: Pozor odkaz je aktivní (funkční) pouze v promítacím režimu, nikoliv v režimu editačním. Pokud umístíme do snímku odkaz na jiný snímek v prezentaci, je samozřejmě nanejvýš vhodné do cílového snímku vložit zpětný odkaz tak, abychom se bez potíží vrátili na původní místo prezentace. Dá se říci, že zde platí podobná pravidla jako pro navigaci na webových stránkách. O dalších možnostech navigace v prezentaci si řekneme dále. Finální nastavení a spuštění prezentace Časování prezentace Prezentaci lze ovládat ručně nebo je možné ji přehrát automaticky. Pro automatické přehrávání prezentace je nutno vytvořit časový plán, který zajistí zobrazení snímku / jeho částí v předem stanovených intervalech. Při takovémto zobrazení je ale nutné si uvědomit, kolik času budeme pro prezentaci daného snímku opravdu potřebovat. Vlastní prezentaci je Strana 36 (celkem 61)

37 tedy nutné si připravit a vyzkoušet. Pro nastavení přejdeme na horní lištu nabídku Prezentace Nastavení prezentace. Pro odzkoušení časování přejdeme na nabídku Prezentace Vyzkoušet časování. Obrázek 42 Dialogové okno pro nastavení prezentace: Obrázek 43 Pokud prezentaci ovládáme ručně, obvykle používáme klávesy Page Up pro přechod na předchozí snímek a Page Down pro přechod na snímek následující (pro pohyb na další snímek můžeme použít i klávesu Enter nebo levé lačítko myši). Ovládat pohyb v prezentaci lze i pomocí myši, pokud si v promítacím režimu (F 5) u snímku vyvoláme pravým tlačítkem myši kontextovou nabídku a v ní vybereme Další nebo Předchozí, případně přechod na konkrétní snímek či návrat na naposledy zobrazený snímek. Strana 37 (celkem 61)

II. Elektronická pošta

II. Elektronická pošta II. Chceme-li si přečíst poštu, klikneme v levém sloupci na nápis Doručená pošta. Máme před sebou seznam e-mailů seřazených podle data a času přijetí. Pokud máme zapnuto zobrazení náhledu, ve spodní nebo

Více

Vytváříme prezentaci její strukturu a celkový vzhled

Vytváříme prezentaci její strukturu a celkový vzhled Vytváříme prezentaci její strukturu a celkový vzhled Práce se snímky Máme tedy spuštěný PowerPoint, otevřeli jsme nový soubor, máme patrně před sebou i první prázdný snímek, ale samozřejmě to je jen začátek.

Více

Vytváříme prezentaci její strukturu a celkový vzhled Práce s textem a vkládání objektů 1

Vytváříme prezentaci její strukturu a celkový vzhled Práce s textem a vkládání objektů 1 Vytváříme prezentaci její strukturu a celkový vzhled Práce s textem a vkládání objektů 1 a) Práce s textem Textové pole Pro práci s textem v PowerPointu je nutné mít nejprve vytvořená textová pole, do

Více

Finální nastavení a spuštění prezentace

Finální nastavení a spuštění prezentace Finální nastavení a spuštění prezentace MS PowerPoint 2003 Časování prezentace Prezentaci lze ovládat ručně nebo je možné ji přehrát automaticky. Pro automatické přehrávání prezentace je nutno vytvořit

Více

Základy prezentace. MS PowerPoint a možnosti využití

Základy prezentace. MS PowerPoint a možnosti využití Základy prezentace MS PowerPoint a možnosti využití Základy prezentace Prezentace připravujeme k různým účelům: prezentace výrobku či projektového produktu prezentace projektu, projektového záměru, projektových

Více

Efekty počítačové prezentace

Efekty počítačové prezentace Efekty počítačové prezentace MS PowerPoint 2003 Animace Animace v PowerPointu je vděčné téma animovat, nebo spíše rozpohybovat - můžeme prakticky všechno (textová pole a jejich obsah: nadpisy, texty; obrázky

Více

Vytváříme prezentaci její strukturu a celkový vzhled Práce s textem a vkládání objektů 2. b) Vkládání objektů

Vytváříme prezentaci její strukturu a celkový vzhled Práce s textem a vkládání objektů 2. b) Vkládání objektů Vytváříme prezentaci její strukturu a celkový vzhled Práce s textem a vkládání objektů 2 b) Vkládání objektů Kromě textových polí můžeme do snímků vkládat obrázky, grafy, tabulky, diagramy, zvukové stopy,

Více

MS PowerPoint 2003. Začínáme pracovat s prezentací. Prostředí MS PowerPoint

MS PowerPoint 2003. Začínáme pracovat s prezentací. Prostředí MS PowerPoint MS PowerPoint 2003 Prostředí MS PowerPoint Práce s aplikací PowerPoint je co do navigace podobná práci v textovém editoru nabídky / menu jsou totožně řazeny jako např. u Word a obsahují obdobné možnosti.

Více

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - POKROČILÍ. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - POKROČILÍ. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - POKROČILÍ Pozadí snímku Pozadí snímku můžeme nastavit všem snímkům stejné nebo můžeme volit pro jednotlivé snímky různé pozadí. Máme několik možností: Pozadí snímku

Více

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - ZAČÁTEČNÍCI. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - ZAČÁTEČNÍCI. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - ZAČÁTEČNÍCI Základní rozložení plochy Výchozím stavem při práci je normální zobrazení. pás karet - základní nabídka příkazů Pořadí jednotlivých snímků Základní plocha

Více

Microsoft Office PowerPoint 2003

Microsoft Office PowerPoint 2003 Microsoft Office PowerPoint 2003 Školení učitelů na základní škole Meteorologická Maturitní projekt SSPŠ 2013/2013 Vojtěch Dušek 4.B 1 Obsah 1 Obsah... 2 2 Seznam obrázků... 4 3 Základy programu PowerPoint...

Více

KAPITOLA 3 - ZPRACOVÁNÍ TEXTU

KAPITOLA 3 - ZPRACOVÁNÍ TEXTU KAPITOLA 3 - ZPRACOVÁNÍ TEXTU KLÍČOVÉ POJMY textové editory formát textu tabulka grafické objekty odrážky a číslování odstavec CÍLE KAPITOLY Pracovat s textovými dokumenty a ukládat je v souborech různého

Více

MS PowerPoint ZÁKLADY

MS PowerPoint ZÁKLADY MS PowerPoint ZÁKLADY UKÁZKA ŠKOLÍCÍCH MATERIÁLŮ Centrum služeb pro podnikání s.r.o. 2014, I. Verze, TP OBSAH 1. Úvod do PowerPointu... 1 2. Otevření PowerPointu... 1 3. Pracovní prostředí PowerPointu...

Více

CTRL+C kopírovat CTRL+V vložit DELETE odstranit. CTRL při přetažení položky zkopírovat vybranou položku. F2 přejmenovat vybranou položku

CTRL+C kopírovat CTRL+V vložit DELETE odstranit. CTRL při přetažení položky zkopírovat vybranou položku. F2 přejmenovat vybranou položku Obecné klávesové zkratky CTRL+C kopírovat CTRL+V vložit DELETE odstranit CTRL při přetažení položky zkopírovat vybranou položku F2 přejmenovat vybranou položku CTRL+ŠIPKA DOLEVA předchozího slova CTRL+ŠIPKA

Více

MS PowerPoint. Centrum služeb pro podnikání s.r.o. Centrum služeb pro podnikání s.r.o., Webové stránky:

MS PowerPoint. Centrum služeb pro podnikání s.r.o. Centrum služeb pro podnikání s.r.o., Webové stránky: Centrum služeb pro podnikání s.r.o. MS PowerPoint Centrum služeb pro podnikání s.r.o., 2018 Adresa: Bělehradská 643/77 Praha 2 Tel. čísla: (+420) 222 543 330 (+420) 775 583 697 Webové stránky: www.sluzbyapodnikani.cz

Více

Ovládání Open Office.org Calc Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako.

Ovládání Open Office.org Calc Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako. Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako. Otevře se tabulka, v které si najdete místo adresář, pomocí malé šedočerné šipky (jako na obrázku), do kterého

Více

Práce v programu Word 2003

Práce v programu Word 2003 Práce v programu Word 2003 Prostředí programu WORD 2003 Program WORD 2003 slouží k psaní textů, do kterých je možné vkládat různé obrázky, tabulky a grafy. Vytvořené texty se ukládají, jako dokumenty s

Více

MS OFFICE, POWERPOINT

MS OFFICE, POWERPOINT Škola: Autor: DUM: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Masarykovo gymnázium Vsetín Mgr. Petr Koňařík MGV_VT_SS_1S2-D15_Z_OFF_PP.docx Informatika MS Office Powerpoint MS OFFICE, POWERPOINT ÚVOD PowerPoint

Více

PREZENTACE MS POWERPOINT

PREZENTACE MS POWERPOINT PREZENTACE MS POWERPOINT PREZENTACE Prezentace Je sdělování informací pomocí slovních i vizuálních (obrazových) prostředků. Počítačová prezentace Jedna z moderních forem sdělování informaci. Programy pro

Více

1. Základní okno programu

1. Základní okno programu 1. Základní okno programu Po spuštění PowerPointu se zobrazí základní okno programu, které je podobné základnímu oknu ve Wordu či Excelu. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 1. záhlaví = titulní lišta obsahuje název

Více

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS Word MÍRNĚ POKROČILÍ. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS Word MÍRNĚ POKROČILÍ. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS Word MÍRNĚ POKROČILÍ Formátování textu Text formátujeme (určujeme jeho vlastnosti) na pásu karet DOMŮ. U textu můžeme formátovat font, velikost písma, řez, barvu písma, barvu

Více

Úvodní příručka. Správa souborů Kliknutím na kartu Soubor můžete otevřít, uložit, vytisknout a spravovat své soubory Wordu.

Úvodní příručka. Správa souborů Kliknutím na kartu Soubor můžete otevřít, uložit, vytisknout a spravovat své soubory Wordu. Úvodní příručka Microsoft Word 2013 vypadá jinak než ve starších verzích, proto jsme vytvořili tuto příručku, která vám pomůže se s ním rychle seznámit. Panel nástrojů Rychlý přístup Příkazy tady umístěné

Více

Použití prezentací. K heslovitému sdělení informací. Oživení obrázky, schématy, tabulkami, Nevhodné pro dlouhé texty. Doprovodná pomůcka při výkladu

Použití prezentací. K heslovitému sdělení informací. Oživení obrázky, schématy, tabulkami, Nevhodné pro dlouhé texty. Doprovodná pomůcka při výkladu PowerPoint 2007 Osnova Koncept a použití prezentací Seznámení s pracovním prostředím MS Word 2007 Režimy zobrazení Užitečná nastavení Základní práce s dokumenty Práce s textem a objekty Šablony a jejich

Více

MS Word. verze Přehled programů pro úpravu textu

MS Word. verze Přehled programů pro úpravu textu MS Word verze 2013 Přehled programů pro úpravu textu Pro úpravu textu slouží textový editor Jednoduché (zdarma, součást operačního systému MS Windows): Poznámkový blok, WordPad Komplexní: MS Word, Writer

Více

PowerPoint 2010. Kurz 1. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28.0221

PowerPoint 2010. Kurz 1. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28.0221 PowerPoint 2010 Kurz 1 Představení Program PowerPoint 2010 je nástroj pro tvorbu prezentací. Tyto prezentace jsou pak určeny především k promítání na plátno pomocí dataprojektoru. Prezentace je formát

Více

1. Otevřete dokument, který chcete číst. 2. Na kartě Zobrazení klikněte ve skupině Zobrazení dokumentů na položku Čtení na celé obrazovce.

1. Otevřete dokument, který chcete číst. 2. Na kartě Zobrazení klikněte ve skupině Zobrazení dokumentů na položku Čtení na celé obrazovce. 2. lekce Čtení dokumentů 1. Otevřete dokument, který chcete číst. 2. Na kartě Zobrazení klikněte ve skupině Zobrazení dokumentů na položku Čtení na celé obrazovce. 3. Přecházení mezi stránkami v dokumentu:

Více

GOODWILL vyššší odborná škola, s. r. o. P. Holého 400, Frýdek-Místek

GOODWILL vyššší odborná škola, s. r. o. P. Holého 400, Frýdek-Místek GOODWILL vyššší odborná škola, s. r. o. P. Holého 400, Frýdek-Místek Projekt Využití ICT ve výuce na gymnáziích, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.1.07/02.0030 MS Word Metodický materiál pro základní

Více

P o w e r P o i n t 2 0 0 7

P o w e r P o i n t 2 0 0 7 4. Karta Domů Obsahuje skupiny příkazů, z nichž každá umožňuje zpracovat jednu ucelenou tematickou oblast úkolů: 1. Schránka 2. Snímky 3. Písmo 4. Odstavec 5. Kreslení 6. Úpravy 4.1. Schránka Text či objekt,

Více

Modul 6. Multimediální prezentace

Modul 6. Multimediální prezentace Multimediální prezentace Obsah MODUL 6... 1 MULTIMEDIÁLNÍ PREZENTACE... 1 Obsah... 3 Úvod... 3 POWER POINT 2003... 3 POSTUP PRÁCE NA PREZENTACI... 3 Šablona návrh... 4 Rozložení snímku... 4 Prohlížení

Více

Obsah. Úvod Začínáme s PowerPointem Operace se snímky Pro koho je kniha určena...10 Použité konvence...11

Obsah. Úvod Začínáme s PowerPointem Operace se snímky Pro koho je kniha určena...10 Použité konvence...11 Obsah Úvod... 9 Pro koho je kniha určena...10 Použité konvence...11 Začínáme s PowerPointem... 13 1.1 Základní pojmy...14 1.2 Podokno úloh...16 1.3 Zobrazení dokumentu...17 1.4 Uložení prezentace...21

Více

Migrace na aplikaci Outlook 2010

Migrace na aplikaci Outlook 2010 V tomto průvodci Microsoft Aplikace Microsoft Outlook 2010 vypadá velmi odlišně od aplikace Outlook 2003, a proto jsme vytvořili tohoto průvodce, který vám pomůže se s ní rychle seznámit. Dozvíte se o

Více

Gymnázium Ostrava Hrabůvka, příspěvková organizace Františka Hajdy 34, Ostrava Hrabůvka

Gymnázium Ostrava Hrabůvka, příspěvková organizace Františka Hajdy 34, Ostrava Hrabůvka Gymnázium Ostrava Hrabůvka, příspěvková organizace Františka Hajdy 34, Ostrava Hrabůvka Projekt Využití ICT ve výuce na gymnáziích, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.1.07/02.0030 MS Power Point Metodický

Více

Formátování pomocí stylů

Formátování pomocí stylů Styly a šablony Styly, šablony a témata Formátování dokumentu pomocí standardních nástrojů (přímé formátování) (Podokno úloh Zobrazit formátování): textu jsou přiřazeny parametry (font, velikost, barva,

Více

Příručka Vzdělávacího střediska Konero ke kurzu Milan Myšák

Příručka Vzdělávacího střediska Konero ke kurzu Milan Myšák MS PowerPoint (verze 2010) Příručka Vzdělávacího střediska Konero ke kurzu Milan Myšák e-mail: milan.mysak@konero.cz Obsah 1. Seznámení s prezentacemi 2. Zobrazení prezentace 3. Nastavení programu a prezentace

Více

Osnova. Koncept a použití prezentací. Seznámení s pracovním prostředím MS Word Režimy zobrazení. Užitečná nastavení. Základní práce s dokumenty

Osnova. Koncept a použití prezentací. Seznámení s pracovním prostředím MS Word Režimy zobrazení. Užitečná nastavení. Základní práce s dokumenty PowerPoint 2007 Osnova Koncept a použití prezentací Seznámení s pracovním prostředím MS Word 2007 Režimy zobrazení Užitečná nastavení Základní práce s dokumenty Práce s textem a objekty Doporučení, jak

Více

Manuál: Editace textů v textovém editoru SINPRO Úprava tabulek a internetových odkazů, řádkování

Manuál: Editace textů v textovém editoru SINPRO Úprava tabulek a internetových odkazů, řádkování Manuál: Editace textů v textovém editoru SINPRO Úprava tabulek a internetových odkazů, řádkování (nejen pro editaci STI v systému SINPRO, aktualizováno: 25. 6. 2015) v 2.0 Obsah TABULKY Úprava tabulek...

Více

Gabriela Janská. Středočeský vzdělávací institut akademie J. A. Komenského www.sviajak.cz

Gabriela Janská. Středočeský vzdělávací institut akademie J. A. Komenského www.sviajak.cz PŘÍRUČKA KE KURZU: ZÁKLADY PRÁCE NA PC MS WORD 2003 Gabriela Janská Středočeský vzdělávací institut akademie J. A. Komenského www.sviajak.cz Obsah: 1. Písmo, velikost písma, tučně, kurzíva, podtrhnout

Více

Začínáme pracovat s tabulkovým procesorem MS Excel

Začínáme pracovat s tabulkovým procesorem MS Excel Začínáme pracovat s tabulkovým procesorem MS Excel Nejtypičtějším představitelem tabulkových procesorů je MS Excel. Je to pokročilý nástroj pro tvorbu jednoduchých i složitých výpočtů a grafů. Program

Více

Tabulkový procesor. Orientace textu. O úroveň níž O úroveň výš

Tabulkový procesor. Orientace textu. O úroveň níž O úroveň výš Formátování Formátováním rozumíme změnu vlastností daného objektu, dle našich představ a možností programu MS Excel. Formátovat můžeme texty v buňkách, můžeme formátovat buňky, listy i celý sešit a měnit

Více

PowerPoint 2010. Kurz 2, 3. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28.0221

PowerPoint 2010. Kurz 2, 3. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28.0221 PowerPoint 2010 Kurz 2, 3 CZ.1.07/2.2.00/28.0221 Jak by měla vypadat prezentace v PowerPointu Typy na správnou prezentaci Základním prvkem prezentace je text kontrola opakujících se slov v prezentaci Texty

Více

Tlačítka a další prvky vestavěných panelů nástrojů a nabídek (CommandBar) a jejich Control ID ve verzi Excel 2010

Tlačítka a další prvky vestavěných panelů nástrojů a nabídek (CommandBar) a jejich Control ID ve verzi Excel 2010 Tlačítka a další prvky vestavěných panelů nástrojů a nabídek (CommandBar) a jejich Control ID ve verzi Excel 2010 Pozn. Od verze Excelu 2007 jsou klasické panely nástrojů skryty. Jejich nástroje mohou

Více

Word 2007 pro začátečníky

Word 2007 pro začátečníky Word 2007 pro začátečníky 1 Word OP LZZ Tento kurz je financován prostřednictvím výzvy č. 40 Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost z prostředků Evropského sociálního fondu. 2 Word Cíl kurzu

Více

Spuštění a ukončení databázové aplikace Access

Spuštění a ukončení databázové aplikace Access Spuštění a ukončení databázové aplikace Access Aplikaci Access spustíte tak, že vyhledáte její ikonu v nabídce "Start" a klepnete na ní. Najdete ho v Sekci Všechny programy/mircosoft Office. Po výběru

Více

3 Formuláře a sestavy Příklad 1 Access 2007

3 Formuláře a sestavy Příklad 1 Access 2007 TÉMA: Vytváření formulářů Správce databáze Naše zahrada předpokládá, že bude s vytvořenou databází pracovat více uživatelů. Je třeba proto navrhnout a vytvořit formuláře pro přístup k datům. Zadání: Otevřete

Více

6. Formátování: Formátování odstavce

6. Formátování: Formátování odstavce 6. Formátování: Formátování odstavce Obrázek 1: Formát / Odstavec Odstavec je text mezi dvěma znaky konce odstavce. Konec odstavce je skrytý znak a vkládáme jej během psaní při každém stisknutí klávesy

Více

Formátování diplomové práce (Office 2007,2010)

Formátování diplomové práce (Office 2007,2010) Formátování diplomové práce (Office 2007,2010) Formátování textu Formát textu je jeden z faktorů, který ovlivní celkový dojem a funkčnost dokumentu. Mnoho začátečníků se zpočátku nechává unést možnostmi

Více

Microsoft Office Word 2003

Microsoft Office Word 2003 Microsoft Office Word 2003 Školení učitelů na základní škole Meteorologická Maturitní projekt SSPŠ 2013/2013 Vojtěch Dušek 4.B 1 Obsah 1 Obsah... 2 2 Seznam obrázků... 3 3 Základy programu PowerPoint...

Více

8. Formátování. Úprava vzhledu tabulky

8. Formátování. Úprava vzhledu tabulky 8. Formátování Úprava vzhledu tabulky Výšku řádku nastavíme tak, že kurzorem najedeme na rozhraní mezi políčky s čísly řádků. Kurzor se změní na křížek s dvojšipkou. Stiskneme levé tlačítko a tahem myší

Více

STATISTICA Téma 1. Práce s datovým souborem

STATISTICA Téma 1. Práce s datovým souborem STATISTICA Téma 1. Práce s datovým souborem 1) Otevření datového souboru Program Statistika.cz otevíráme z ikony Start, nabídka Programy, podnabídka Statistika Cz 6. Ze dvou nabídnutých možností vybereme

Více

MS WORD ZÁKLADY UKÁZKA ŠKOLÍCÍCH MATERIÁLŮ

MS WORD ZÁKLADY UKÁZKA ŠKOLÍCÍCH MATERIÁLŮ MS WORD ZÁKLADY UKÁZKA ŠKOLÍCÍCH MATERIÁLŮ Centrum služeb pro podnikání s.r.o. 2014, I. Verze, TP Obsah 1 MICROSOFT WORD 2010... 1 1.1 ÚVOD DO WORDU... 1 1.2 OTEVŘENÍ WORDU... 1 1.3 PÁS KARET... 2 1.4

Více

Tiskové sestavy. Zdroj záznamu pro tiskovou sestavu. Průvodce sestavou. Použití databází

Tiskové sestavy. Zdroj záznamu pro tiskovou sestavu. Průvodce sestavou. Použití databází Tiskové sestavy Tiskové sestavy se v aplikaci Access používají na finální tisk informací z databáze. Tisknout se dají všechny objekty, které jsme si vytvořili, ale tiskové sestavy slouží k tisku záznamů

Více

Microsoft Office. Word hromadná korespondence

Microsoft Office. Word hromadná korespondence Microsoft Office Word hromadná korespondence Karel Dvořák 2011 Hromadná korespondence Hromadná korespondence je způsob, jak určitý jeden dokument propojit s tabulkou obsahující více záznamů. Tímto propojením

Více

MS Word 2007 Elektronické formuláře

MS Word 2007 Elektronické formuláře MS Word 2007 Elektronické formuláře Obsah kapitoly V této kapitole si ukážeme: Vložení ovládacích prvků do formuláře Úpravu jejich vlastností Studijní cíle Doba potřebná ke studiu Po absolvování tohoto

Více

1. Obsah 2. Úvod Zdarma poštovní klient od společnosti Microsoft přímo v PC

1. Obsah 2. Úvod Zdarma poštovní klient od společnosti Microsoft přímo v PC 1. Obsah 1. Obsah... 1 2. Úvod... 1 3. Instalace... 2 4. Vytvoření účtu... 5 5. Pošta... 7 6. Kontakty... 11 7. Informační kanály... 11 8. Nastavení zobrazení... 12 2. Úvod Zdarma poštovní klient od společnosti

Více

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, Vysoké Mýto

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, Vysoké Mýto Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Registrační číslo projektu Šablona Autor Název materiálu / Druh CZ.1.07/1.5.00/34.0951 III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT

Více

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Registrační číslo projektu Šablona Autor Název materiálu / Druh CZ.1.07/1.5.00/34.0951 III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT

Více

MS Word základy. Úvod do MS Word. Nový dokument. Vytvoření zástupce programu na ploše. Otevření dokumentu a popis prostředí: Ukládání souboru:

MS Word základy. Úvod do MS Word. Nový dokument. Vytvoření zástupce programu na ploše. Otevření dokumentu a popis prostředí: Ukládání souboru: MS Word základy Úvod do MS Word. Vytvoření zástupce programu na ploše. Start Programy PK na Microsoft Word Odeslat Plocha Vytvořit zástupce Otevření dokumentu a popis prostředí: Spuštění programu Start

Více

Kontakty (Lidé) OKNO KONTAKTY (LIDÉ) Seznam kontaktů najdeme v sekci Lidé nalevo ve spodní části Outlooku mezi nabídkami Pošta, Kalendář a Úkoly.

Kontakty (Lidé) OKNO KONTAKTY (LIDÉ) Seznam kontaktů najdeme v sekci Lidé nalevo ve spodní části Outlooku mezi nabídkami Pošta, Kalendář a Úkoly. KAPITOLA 4 Kontakty (Lidé) OKNO KONTAKTY (LIDÉ) VYTVOŘENÍ NOVÉHO KONTAKTU ÚPRAVA KONTAKTU VYMAZÁNÍ KONTAKTU SKUPINA KONTAKTŮ ÚPRAVA SKUPINY KONTAKTŮ VYMAZÁNÍ SKUPINY KONTAKTŮ VYHLEDÁNÍ KONTAKTU TISK KONTAKTŮ

Více

Úvod do email systému

Úvod do email systému Úvod do email systému Základní informace Toto emailové prostředí je rozloženo do tří hlavních částí - rámců. Levý rámec zobrazuje aktuálně přihlášené složky. V pravé části strany se realizuje veškerá činnost

Více

Windows 8.1 (5. třída)

Windows 8.1 (5. třída) Windows 8.1 (5. třída) Pracovní plocha: takto vypadá Pracovní plocha u nás ve škole - pozadí Pracovní plochy - ikony na pracovní ploše - Hlavní panel - ikony na Hlavním panelu (zvýrazněná ikona spuštěné

Více

MS Word 2007 Šablony programu MS Word

MS Word 2007 Šablony programu MS Word MS Word 2007 Šablony programu MS Word Obsah kapitoly V této kapitole se seznámíme s: Možností využití šablon při vytváření nových dokumentů Vytvářením vlastních šablon Studijní cíle Po absolvování této

Více

K 2 - Základy zpracování textu

K 2 - Základy zpracování textu Radek Maca Makovského 436 Nové Město na Moravě 592 31 tel. 0776 / 274 152 e-mail: rama@inforama.cz http://www.inforama.cz K 2 - Základy zpracování textu Mgr. Radek Maca Word I 1 slide ZÁKLADNÍ POJMY PRVKY

Více

Microsoft. Word. Hromadná korespondence. Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální Evangelická akademie

Microsoft. Word. Hromadná korespondence. Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální Evangelická akademie Microsoft Word Hromadná korespondence Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální Evangelická akademie Hromadná korespondence Funkce hromadná korespondence umožňuje vytvoření malé databáze (tabulky)

Více

MS OFFICE POWER POINT 2010

MS OFFICE POWER POINT 2010 MS OFFICE POWER POINT 2010 Program Power Point patří do rodiny programů Microsoft Office a slouží ke tvorbě prezentací. Prezentace je tvořena snímky, které jsou postupně zobrazovány a to buď po nějaké

Více

Prezentace (Presentation) - ECDL / ICDL Sylabus 6.0

Prezentace (Presentation) - ECDL / ICDL Sylabus 6.0 Prezentace (Presentation) - ECDL / ICDL Sylabus 6.0 Upozornění: Oficiální verze ECDL / ICDL Sylabu verze 6.0 je publikovaná na webových stránkách ECDL Foundation - www.ecdl.org a lokalizovaná verze na

Více

Dokument a jeho části oddíly, záhlaví, zápatí

Dokument a jeho části oddíly, záhlaví, zápatí Dokument a jeho části oddíly, záhlaví, zápatí Nejčastějším úkolem bývá ukončení stránky a pokračování textu na další stránce nebo vložení stránky před napsaný text. Podobným úkolem je jiné svislé zarovnání

Více

Masarykova ZŠ Klenčí pod Čerchovem OPERAČNÍ SYSTÉM

Masarykova ZŠ Klenčí pod Čerchovem OPERAČNÍ SYSTÉM Operační systém OPERAČNÍ SYSTÉM Masarykova MŠ a ZŠ Operační systém - zajišťuje komunikaci mezi hardwarem a softwarem organizuje přístup a využívání zdrojů počítače ( čas procesoru, přístup k datům na discích,

Více

KAPITOLA 1 Několik slov o PowerPointu 2007 9

KAPITOLA 1 Několik slov o PowerPointu 2007 9 Obsah KAPITOLA 1 Několik slov o PowerPointu 2007 9 Nové uživatelské rozhraní 9 Pás karet 10 Panel nástrojů Rychlý přístup 11 Tlačítko Office 12 Pracovní plocha 12 Nápověda 13 Obecné zásady pro vytváření

Více

1. Základní pojmy, používané v tomto manuálu. 2. Stránky

1. Základní pojmy, používané v tomto manuálu. 2. Stránky Redakční systém manuál 1. Základní pojmy, používané v tomto manuálu Hlavní menu Menu v horní světlemodré liště obsahující 7 základních položek: Publikovat, Správa, Vzhled, Komentáře, Nastavení, Pluginy,

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 1 5 4 6 U k á z k a k n i h

Více

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. PORTÁL KUDY KAM. Manuál pro administrátory. Verze 1.

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. PORTÁL KUDY KAM. Manuál pro administrátory. Verze 1. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. PORTÁL KUDY KAM Manuál pro administrátory Verze 1.0 2012 AutoCont CZ a.s. Veškerá práva vyhrazena. Tento

Více

PowerPoint. v PowerPointu se pracuje se snímky, u kterých je možné si vybrat rozvržení obrazovky

PowerPoint. v PowerPointu se pracuje se snímky, u kterých je možné si vybrat rozvržení obrazovky PowerPoint Je součástí programového balíku Microsoft Office a slouží k vytváření prezentací. Prezentací se rozumí většinou graficky ztvárněné obrazovky, které mohou být doplněny o různé animace, triky

Více

Multimediální prezentace MS PowerPoint I

Multimediální prezentace MS PowerPoint I Multimediální prezentace MS PowerPoint I Informatika Multimediální prezentace zažívají v poslední době obrovský rozmach. Jsou používány například k reklamním účelům, k předvedení výrobků či služeb. Velmi

Více

Práce se styly 1. Styl

Práce se styly 1. Styl Práce se styly 1. Styl Styl se používá, pokud chceme, aby dokument měl jednotný vzhled odstavců. Můžeme si nadefinovat styly pro různé úrovně nadpisů, jednotlivé popisy, charakteristiky a další odstavce.

Více

Formuláře. Téma 3.2. Řešený příklad č Zadání: V databázi formulare_a_sestavy.accdb vytvořte formulář pro tabulku student.

Formuláře. Téma 3.2. Řešený příklad č Zadání: V databázi formulare_a_sestavy.accdb vytvořte formulář pro tabulku student. Téma 3.2 Formuláře Formuláře usnadňují zadávání, zobrazování, upravování nebo odstraňování dat z tabulky nebo z výsledku dotazu. Do formuláře lze vybrat jen určitá pole z tabulky, která obsahuje mnoho

Více

Hromadná korespondence

Hromadná korespondence Hromadná korespondence Teoretická část: Typickým příkladem použití hromadné korespondence je přijímací řízení na školách. Uchazeči si podají přihlášku, škola ji zpracuje a připraví zvací dopis k přijímací

Více

1 Animace. Kapitola 7: Animace 7

1 Animace. Kapitola 7: Animace 7 Kapitola 7: Animace 7 Animace 1 Animace PowerPoint nabízí kromě přechodových efektů mezi jednotlivými snímky animaci objektů na snímku. Kromě úvodních animací, které zobrazí objekt na snímku, můžeme využívat

Více

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332 TS Výuka informatiky I (ovládání textových editorů) Terasoft - možnost instalovat jeden až tři kurzy (cvičení fungují pouze s nainstalovaným vlastním editorem) : o Výuka MS Office Word 2003 o Výuka MS

Více

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, Vysoké Mýto

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, Vysoké Mýto Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Registrační číslo projektu Šablona Autor Název materiálu / Druh CZ.1.07/1.5.00/34.0951 III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT

Více

1 Tabulky Příklad 3 Access 2010

1 Tabulky Příklad 3 Access 2010 TÉMA: Vytvoření tabulky v návrhovém zobrazení Pro společnost Naše zahrada je třeba vytvořit databázi pro evidenci objednávek o konkrétní struktuře tabulek. Do databáze je potřeba ještě přidat tabulku Platby,

Více

František Hudek. duben ročník

František Hudek. duben ročník VY_32_INOVACE_FH12_WIN Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace František Hudek duben 2013 6.

Více

1. Přihlášení Ke spuštění Webové aplikace potřebuje rodič a žák či učitel pouze internetový prohlížeč, do kterého zadá adresu Vašeho webového

1. Přihlášení Ke spuštění Webové aplikace potřebuje rodič a žák či učitel pouze internetový prohlížeč, do kterého zadá adresu Vašeho webového 1. Přihlášení Ke spuštění Webové aplikace potřebuje rodič a žák či učitel pouze internetový prohlížeč, do kterého zadá adresu Vašeho webového serveru, na kterém Webová aplikace běží. Odkaz na elektronickou

Více

František Hudek. duben ročník

František Hudek. duben ročník VY_32_INOVACE_FH09_WIN Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace František Hudek duben 2013 6.

Více

Zá kládní nástávení prostr edí operáč ní ho syste mu Windows 7 á vybrány čh áplikáčí

Zá kládní nástávení prostr edí operáč ní ho syste mu Windows 7 á vybrány čh áplikáčí Zá kládní nástávení prostr edí operáč ní ho syste mu Windows 7 á vybrány čh áplikáčí Doporučené změny z výchozího nastavení pro pohodln ější práci s odečítači a digitálními lupami (kombinováno s informacemi

Více

WORD 2007 grafický manuál

WORD 2007 grafický manuál TLAČÍTKO OFFICE dříve známo jako nabídka Soubor umožňuje práci se souborem (otevřít nový nebo existující, uložit, vytisknou, odeslat, zavřít program, ) Mimo jiné zobrazuje názvy posledních otevřených dokumentů

Více

Vlastnosti dokumentu/stránky

Vlastnosti dokumentu/stránky Vlastnosti dokumentu/stránky Formát stránky papíru pro tisk V záložce Rozložení stránky na pásu karet najdeme vše potřebné pro přípravu dokumentu před tiskem. 1) Záložka Rozložení stránky 2) Změna Orientace

Více

3 Makra Příklad 4 Access 2007. Ve vytvořené databázi potřebuje sekretářka společnosti Naše zahrada zautomatizovat některé úkony pomocí maker.

3 Makra Příklad 4 Access 2007. Ve vytvořené databázi potřebuje sekretářka společnosti Naše zahrada zautomatizovat některé úkony pomocí maker. TÉMA: Vytváření a úprava maker Ve vytvořené databázi potřebuje sekretářka společnosti Naše zahrada zautomatizovat některé úkony pomocí maker. Zadání: Otevřete databázi Makra.accdb. 1. Vytvořte makro Objednávky,

Více

Microsoft Publisher 2013 vypadá jinak než ve starších verzích, proto jsme vytvořili tuto příručku, která vám pomůže se s ním rychle seznámit.

Microsoft Publisher 2013 vypadá jinak než ve starších verzích, proto jsme vytvořili tuto příručku, která vám pomůže se s ním rychle seznámit. Úvodní příručka Microsoft Publisher 2013 vypadá jinak než ve starších verzích, proto jsme vytvořili tuto příručku, která vám pomůže se s ním rychle seznámit. Panel nástrojů Rychlý přístup Do panelu nástrojů

Více

Kapitola 11: Formuláře 151

Kapitola 11: Formuláře 151 Kapitola 11: Formuláře 151 Formulář DEM-11-01 11. Formuláře Formuláře jsou speciálním typem dokumentu Wordu, který umožňuje zadávat ve Wordu data, která lze snadno načíst například do databázového systému

Více

Microsoft Office. Word vzhled dokumentu

Microsoft Office. Word vzhled dokumentu Microsoft Office Word vzhled dokumentu Karel Dvořák 2011 Práce se stránkou Stránka je jedním ze stavebních kamenů tvořeného dokumentu. Představuje pracovní plochu, na které se vytváří dokument. Samozřejmostí

Více

Windows 10 (5. třída)

Windows 10 (5. třída) Windows 10 (5. třída) Pracovní plocha: takto vypadá Pracovní plocha u nás ve škole - pozadí Pracovní plochy - ikony na Pracovní ploše ikona Student 17 (se jménem přihlášeného uživatele) ikona Tento počítač

Více

Sestavy. Téma 3.3. Řešený příklad č Zadání: V databázi zkevidence.accdb vytvořte sestavu, odpovídající níže uvedenému obrázku.

Sestavy. Téma 3.3. Řešený příklad č Zadání: V databázi zkevidence.accdb vytvořte sestavu, odpovídající níže uvedenému obrázku. Téma 3.3 Sestavy Sestavy slouží k výstupu informací na tiskárnu. Tisknout lze také formuláře, ale v sestavách má uživatel více možností pro vytváření sumárních údajů. Pokud všechna pole, která mají být

Více

Vkládání dalších objektů

Vkládání dalších objektů Vkládání dalších objektů Do textu v aplikaci Word, můžeme vkládat další objekty. Jedním z takových objektů je tabulka, o které jsme si už něco ukázali. Dalšími jsou obrázky, kliparty, grafy a kreslené

Více

Základy práce s programem pro interaktivní tabuli SMART notebook

Základy práce s programem pro interaktivní tabuli SMART notebook ZŠ praktická a ZŠ speciální Chodov, okres Sokolov, příspěvková organizace Základy práce s programem pro interaktivní tabuli SMART notebook Metodický materiál k základnímu školení Materiál vznikl v rámci

Více

Obecné klávesové zkratky

Obecné klávesové zkratky Obecné klávesové zkratky CTRL+C CTRL+X CTRL+V CTRL+Z DELETE SHIFT+DELETE kopírovat vyjmout vložit zpět odstranit trvale odstranit vybrané položky, bez umístění do Koše CTRL při přetažení položky CTRL+SHIFT

Více

DUM 01 téma: Úvod do PowerPointu

DUM 01 téma: Úvod do PowerPointu DUM 01 téma: Úvod do PowerPointu ze sady: 03 tematický okruh sady: Tvorba multimediální ze šablony: 09 počítačová grafika určeno pro: 1-4. ročník vzdělávací obor: vzdělávací oblast: číslo projektu: anotace:

Více

1 Příručka používání Google Apps

1 Příručka používání Google Apps 1 Příručka používání Google Apps Tento manuál vznikl pro účel seznámení se základní funkčností balíku Google Apps a má za úkol Vás seznámit s principy používání jednotlivých služeb (Gmail, Kalendáře, Disk).

Více

Vkládání prvků do dokumentu MS Word

Vkládání prvků do dokumentu MS Word Vkládání prvků do dokumentu MS Word 1. Vkládání Do dokumentu můžeme vložit celou řadu prvků, počínaje čísly stránek a obrázky konče. 1.1. Konec stránky Pokud chceme, aby odstavec byl vždy posledním na

Více

Obsah 1 SEZNÁMENÍ S PROGRAM EM 1

Obsah 1 SEZNÁMENÍ S PROGRAM EM 1 Obsah 1 SEZNÁMENÍ S PROGRAM EM 1 ÚVODEM 2 К čemu se PowerPoint používá Nová verze si polepšila Abychom si rozuměli OVLÁDÁNÍ PROGRAMU Spuštění programu Způsoby vytvoření prezentace Stručný průvodce Hlavní

Více