Pravidla. Princip hry a úvod. Anne de Bajolais. Sir Michaël DeMigthon. Pokud je lichý počet hráčů, přečtěte si pravidlo Kurtizána v kapitole Varianty.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Pravidla. Princip hry a úvod. Anne de Bajolais. Sir Michaël DeMigthon. Pokud je lichý počet hráčů, přečtěte si pravidlo Kurtizána v kapitole Varianty."

Transkript

1 Pravidla Ženy jsou marnotratné se říká, když si žena koupí nový náhrdelník. Nicméně když si muž koupí novou továrnu, říká se, že jednoduše uspokojuje své potřeby. Nezaměňujme ty dvě situace! Anne de Bajolais. Ženy mají mnoho nedostatků: jsou rozhazovačné, vrtošivé, frivolní. Ale jedno je ještě horší, než vše ostatní: jsou krásné! Sir Michaël DeMigthon. Princip hry a úvod Hráči hrají v týmech, které tvoří páry, kde jeden z hráčů představuje dámu a druhý gentlemana, jejího manžela. Zvítězí ten tým, jehož dáma je na konci hry tou nejelegantnější. Aby se tak mohlo stát, každý gentleman na burze prodejem a plněním kontraktů vydělává peníze, zatímco každá dáma si získáváním nejmódnějších položek z rozličných butiků vytváří tu nejkrásnější garderóbu. Ladies & Gentlemen je především hrou o atmosféře. Čím více hráčů se pokouší napodobit své herní postavy, tím lepší bude herní zážitek. Takže se můžete dle své role stát koketnou dámou s vášní pro módu nebo bohatým, arogantním a namyšleným gentlemanem a společně vytvoříte explozivní pár! Pokud je lichý počet hráčů, přečtěte si pravidlo Kurtizána v kapitole Varianty.

2 Pravidla Karty pro dámy: Obsah hry Karty garderóby ( 75x ) Panely Obchodní pasáže (5x) a jejich stojánky (5x) Vezmu si ty červené sametové šaty, tuhle malou sadu náhrdelníků s rubíny, támhleten velký klobouk s pery, ó, a tyto hedvábné rukavičky. To bude stačit, myslím, že jsem dnes byla poměrně zdrženlivá. Karty umožňují dámám skládat svou garderóbu, aby byly na plese co nejelegantnější. Získávají se v různých buticích. Butiky (líc) Burza (rub) Obchodní pasáž se skládá z různých panelů upevněných v plastových stojáncích. Ty určují, kam jsou vykládány rozličné karty. Přední strana Obchodní pasáže je označována jako butiky a je určena dámám. Druhá strana je burza a patří genlemanům. Na každé kartě je uvedeno zboží, cena, počet hvězd (body elegance), druh položky a u některých jméno návrháře (Jean-Paul Gantiez, Lolo Labanne a Mélanie Canel) 5. Karta garderóby bez návrháře je neutrální. Karty mohou náležet dvěma návrhářům. Jean-Paul Gantiez (JpG), Lolo LaBanne (LL) a Mélanie Canel (MC) Existují druhy karet garderóby: Oděvy (modré pozadí), které zahrnují šaty, kabáty, klobouky a rukavice. Doplňky (zelené pozadí), obsahující kabelky, zrcátka, slunečníky, vějíře a boty. Materiál ro dámy Šperky (oranžové pozadí), kam patří diadémy, náhrdelníky, brože a náušnice. Figurky Barevné figurky (5x) : každý tým má figurku v jiné barvě: modré, oranžové, zelené, červené a růžové. Karty služebných ( 0x ) e dw i n a Vizitky (5x ) : jsou používány k označení, ve kterém butiku dáma nakupovala. Je zde 5 vizitek na každý butik: L&K, Queen Shop, Emporium, Spencer a Victorian. Eleanor, jdi a přines mi mou koženou kabelku od Germaina; Permelie, nezapomeň pečlivě vyčistit můj sametový pláštík; Abigail, můžeš přinést tu novou brož, co jsem si objednala... Páni! To je tak únavné, dělat všechno sama! c

3 Každá karta služebné obsahuje různé cíle, kterých mohou dámy v buticích dosáhnout. Žetony pořadí (5x): Jsou používány k určení pořadí tahu jednotlivých týmů. Tyto karty jsou drženy skrytě. Každá karta služebné může na konci hry přinést další body elegance, pokud byla splněna uvedená podmínka cíle. Každá karta uvádí cenu služebné stojí 00. a jméno služebné. Každá karta Bankovky (8x): Toto jsou herní peníze. Jsou zde hodnoty: 00 (8x), 500 (8x) a 000 (). Karty řemeslníků (0x) 5 U Germaina vždy najdu tu nejposlednější módu. Jsem do nich blázen! Co to má znamenat? Hraběnka je oblečená u Garona? Musím tedy říci, že šaty u Germaina jsou vždy poněkud staromódní, nemyslíte? Tyto karty umožňují dámám se rozhodnout, co je k mání v jejich oblíbeném butiku: buď karty garderóby nebo služebných. Každá karta uvádí druh (oděvy, doplňky, šperky nebo služebné) a počet karet tohoto druhu, které jsou v butiku na prodej. Karty pro gentlemany: Karty kontraktů (8x): 600 Příklad: Tato karta řemeslníka patří do druhu šperků. Oblíbený butik má tedy na prodej 5 karet garderóby tohoto druhu. Materiál pro genlemany ˇ Zetony a bankovky: Žetony zboží (55x): Hlupák a jeho peníze jsou brzy od sebe odloučeni! 00 kontraktu a rovněž prémii který kontrakt splní. Karty trhu (5x): Žetony umožňují gentlemanům plnit různé kontrakty nebo mohou být prodány samostatně prostřednictvím karty trhu. Ve hře je 6 typů žetonů zboží: uhlí, bavlna, drahé kameny, pšenice a čaj a jako žolík zlatá cihla Tyto karty umožňují gentlemanům získat peníze a bonusy, pokud jsou splněny. Na každé kartě je uveden typ a počet žetonů zboží, které jsou potřeba k naplnění kontraktu, peněžní obnos získaný za naplnění či bonus pro prvního gentlemana, Kurzy se nepřestávají měnit. Velký muž je ten, který ví, jak je předpovědět! Hádejte, jaký druh muže jsem já! Tyto karty určují hodnotu každého typu zboží, když je prodáváno samostatně. Vždy je zde zboží hodnoty 00, jedno hodnoty 00 a čtyři v hodnotě 00..

4 Pravidla Príprava ˇ Vytvořte týmy po dvou hráčích. Jedna osoba je dáma, druhá gentleman. Použijte tolik panelů Obchodní pasáže, kolik je ve hře týmů. Příklad: Ve hře týmů použijte panely, a. Upevněte panely do plastových stojánků a postavte je vedle sebe.. Je vytvořena hlavní ulice. Všechny dámy si sednou na stranu butiků. Gentlemani se posadí naproti svým dámám, na stranu burzy. Príprava ˇ strany dam: Postavte figurky k butikům odpovídající barvy. Vezměte karty garderóby a služebných a vytvořte čtyři balíčky : jeden na oděvy (modré pozadí), jeden na doplňky (zelené pozadí), jeden na šperky (oranžové pozadí) a jeden na karty služebných. Položte je na stranu butiků. Od každého druhu vezměte tolik karet řemeslníků, kolik je ve hře dam. Každé dámě náhodně rozdejte čtyři z nich. Zbývající karty řemeslníků vraťte do krabice. Každý panel obchodní pasáže má svou dominantní barvu: modrou, oranžovou, zelenou, červenou a růžovou. Příklad: Pokud hrajete ve týmech, vezměte náhodně karty řemeslníků za druh oděvy, za druh doplňky, za šperky a karty za služebné.

5 Každá dáma si vezme barevnou figurku. Tato figurka představuje barvu jejího týmu i jejího oblíbeného butiku. Dámy si vezmou vizitky ve své barvě 5. Materiál související s butiky, které nejsou v Obchodní pasáži, ponechte v krabici. Příklad: Jsou připraveny panely butiků Queen Shop, růžová, Victorian, zelená a Emporium, modrá. Melánie si vybere zelenou figurku. Jejím oblíbeným butikem se stává Victorian. Poté dostane vizitky odpovídající butikům ve hře: Queen Shop, Victorian a Emporium. Každá dáma si vezme kartu služebné 6. Podívá se na ni a drží ji skrytě před ostatními hráči včetně jejího gentlemana. Prubeh hry Hra trvá 6 kol, každé představuje den v životě postav. Na konci posledního kola se odehraje ples, na kterém bude zvolena nejelegantnější dáma. Fáze dne o ˇ Každý den je rozdělen do fází: ráno jdou gentlemani na burzu, zatímco se dámy oddávají prohlížení výkladních skříní; odpoledne je čas na obchody; a konečně večer dojde na placení účtů. Dámy i gentlemani hrají souběžně a paralelně, ale provádějí různé akce. o Príprava ˇ strany gentlemanu: Na straně burzy připravte balíček karet kontraktů. Poté vyložte jednu kartu lícem nahoru před každý panel Obchodní pasáže. 7 Vezměte jednu kartu trhu a vyložte ji lícem nahoru 8, aby na ni všichni viděli. Ostatní karty trhu jsou vráceny do krabice. Umístěte všechny bankovky na stranu burzy 9. Toto je bank. Každý gentleman obdrží a žeton zboží náhodně vybraný podle karty trhu ze třech typů zboží v hodnotě 00 (kromě zlaté cihly). Na straně burzy umístěte lícem dolů a zamíchejte 5 žetonů zboží na gentlemana. Mezi tyto žetony vmíchejte, rovněž lícem dolů, tolik žetonů pořadí, kolik je gentlemanů. Toto jsou akcie. Tyto žetony musí ležet v dosahu všech gentlemanů. Zbytek žetonů zboží je vrácen do krabice. Ráno Ráno: Dámy v buticích Aby mohly dámy nakupovat a skládat si svou garderóbu, musí dodržovat několik pravidel nebo čelit následkům: Aby mohly jít na ples, musí mít šaty. Nesmí mít více kusů stejného prvku ( šaty, klobouky atd.) Součásti jejich garderóby musí pocházet maximálně od ze možných návrhářů (JpG, LL nebo MC). Každá dáma se rozhodne, co bude její oblíbený butik nabízet: vybere jednu kartu řemeslníka a položí ji lícem dolů před svůj oblíbený butik. Jakmile všechny dámy zvolí a umístí kartu řemeslníka, karty se otočí. Příklad: Pokud hrají gentlemani, použijte lícem dolů 5 žetonů zboží a mezi ně přidejte žetony pořadí s čísly, a. POZNÁMKA: Během hry mohou hráči volně komunikovat, ale nesmí dávat přesné informace o svém majetku (peníze, karty služebných apod.). Nicméně narážky nebo nepřímé stopy jsou povoleny: Buď uvážlivá, miláčku, zrovna nemámě peněz nazbyt, nebo Drahoušku, nebude vadit, pokud dnes strávím nějaký čas na nákupech? Příklad: Melánie se rozhodla položit před svůj oblíbený butik Victorian kartu řemeslníka šperky. 5

6 Pravidla Poté si každá dáma vezme tolik karet garderóby nebo služebných, kolik je uvedeno na kartě řemeslníka, jíž právě zahrála. Následně z těchto karet vybere jednu, kterou umístí do výlohy, tedy lícem nahoru před svůj oblíbený butik. Ostatní karty jsou umístěny lícem dolů pod kartu ve výloze. Jakmile gentleman najde a rozhodne si ponechat žeton pořadí, musí zastavit prohlížení a nechat ostatní gentlemany dokončit fázi. 00 Příklad: Melánie si vezme karty garderóby karty šperků a vybere hvězdičkový diadém, který umístí lícem nahoru před svůj oblíbený butik. Ostatní karty dá lícem dolů pod odkrytou kartu. Každá dáma nyní vybere vizitku odpovídající obchodu, kde doufá, že bude nakupovat, a skrytě si ji dá před sebe. Poznámka: Karty řemeslníků zůstávají před butikem. Jakmile mají dámy vybráno, všechny otočí své vizitky a přesunou se k fázi : odpoledne. Příklad: Ben si vezme žetony zboží: pšenici, čas a zlatou cihlu. Hledá žeton pořadí, který by znamenal, že jeho tým nebude v každé další fázi poslední. Otočí žeton s číslem. Jeho tým bude v následujících fázích jednat jako první. Poznámka: Žeton pořadí si gentleman může vzít, i když ještě nemá žetony zboží. Nicméně v tomto případě již nemůže po zbytek fáze pokračovat ve vybírání žetonů zboží. 6 Ráno: Gentlemani na burze Na startovní signál (daný jedním gentlemanem) hrají všichni zároveň. Jejich cílem je získat až žetony zboží z lícem dolů otočených akcií. Rovněž potřebují získat žeton pořadí, ideálně s nejnižším číslem. Ten určí pořadí následujících fází pro všechny dámy i gentlemany. Aby získali své žetony zboží a žeton pořadí, gentlemani jednou rukou otáčejí žetony a dívají se na ně. Mohou si žeton buď ponechat a lícem nahoru položit před sebe, nebo jej vrátit lícem dolů do zásoby. Nemohou vrátit do hry žeton, který se rozhodli si ponechat. Nemohou v této fázi získat více než žetony zboží. Pokud gentleman má v této fázi více než žetony, musí náhodně do tří odhodit. Jakmile mají všichni gentlemani žeton pořadí, přesunou se k fázi : odpoledne. Odpoledne Odpoledne: Nákupy s dámami Každá dáma získá kartu garderóby nebo služebné z butiku, který zvolila pomocí vizitky. Cílem každé dámy je vybrat si kartu, která jí přinese body elegance a hodí se do její garderóby: Pokud si více dam zvolilo stejný obchod, vždy bere karty jako první ta dáma, která je dříve v pořadí tahu (viz žetony pořadí získané ráno gentlemany). Z těchto karet si dáma vybere jednu, kterou položí lícem dolů před sebe. Toto je její nákup. Podle pořadí tahu předá zbývající karty další dámě, která navštívila stejný butik jako ona. Jakmile si všechny dámy vybraly kartu, zbývající karty jsou předány první dámě, která si opět může jednu kartu vybrat, pokud si přeje. Nevybrané karty jsou vloženy naspod příslušného balíčku. M M

7 Pokud je dáma jediná, která si zvolila daný butik, může si ponechat tolik karet, kolik si přeje a zbylé odloží do příslušného balíčku. Splnit jednu či více vyložených karet kontraktů. Odhodí (zpět do krabice) žetony zboží určené kontraktem a vezme si z banku příslušnou částku. Pokud oblíbený butik nenavštíví žádná dáma (včetně dámy butik vlastnící), tým dámy, která má tento butik za oblíbený, dostane slevu. Viz Sleva v další fázi. Pokud je gentleman první, kdo daný kontrakt naplní, může si rovněž vybrat: POZOR: Na rozdíl od karet garderóby si během této fáze může každá dáma vzít pouze jednu kartu služebné, bez ohledu na počet dam, které si tento butik vybraly. Finanční prémii uvedenou na kontraktu. V tomto případě si vezme obnos z banku. POZOR: Karty garderóby, které uvádějí dva návrháře, znamenají, že byli vybráni dva návrháři namísto jednoho. Dáma si nemůže vybrat jen jednoho nebo druhého z těchto návrhářů Mélanie Příklad: Melánie a další dáma si vyberou návštěvu Emporia. Melániin gentleman má žeton pořadí, takže si může vybírat kartu z butiku jako první. Jakmile si kartu vybere a položí ji lícem dolů před sebe, předá zbylé karty druhé dámě. Když od ní Melánie získá karty zpět, rozhodne se již neprovádět další nákupy. Podá karty druhé dámě, která si může vybrat další karty Bonus (pokud kontrakt nějaký obsahuje). V tomto případě položí kartu na konci fáze lícem nahoru před sebe. Jakmile bonus využije, kartu kontraktu odhodí. POZNÁMKA: Při plnění kontraktu může být zlatá cihla použita místo kteréhokoli zboží. Poznámky: - Během jednoho kola může stejný kontrakt splnit více gentlemanů. Pouze první však obdrží bonus či prémii. - Ve stejném kole můžete splnit více kontraktů a prodat více druhů zboží, pokud máte dostatek žetonů. - Jeden gentleman nemůže splnit stejný kontrakt vícekrát. - Gentleman nemusí v této fázi dělat nic. - Nepoužité žetony zboží mohou být uschovány pro další kola. Pamatujte: Přesný obnos peněz vlastněných gentlemanem je informace, která musí jeho dámě zůstat utajena. Aby se ostatním zabránilo v přístupu k této informaci, bankovky by měly být drženy lícem dolů. BEN Jakmile mají dámy vybrány své budoucí nákupy, přesunou se k fázi : večer. Odpoledne: Nákupy s gentlemany Příklad: Ben je první v pořadí. Cílem každého gentlemana je pomocí prodeje na trhu nebo splněním vyložených kontraktů vydělat peníze. Podle herního pořadí (určeného žetony pořadí získaných ráno) každý gentleman smí: Prodat své žetony zboží za cenu uvedenou na kartě trhu. Odhodí žetony, které chce prodat, a vezme si za ně z banku odpovídající částku. Odhozené žetony jsou vráceny do krabice Odhozením žetonu pšenice a zlaté cihly (která nahrazuje bavlnu) splní tento kontrakt: získá 00. Jelikož splnil kontrakt jako první, vybere si prémii 00. Ben rovněž uskutečňuje prodej prodá uhlí za 00. 7

8 Pravidla Nakonec se Ben rozhodne ponechat si žeton čaje pro další tahy. Ben celkem ve fázi získal 900. Jakmile všichni gentlemani provedli prodej a naplnili kontrakty, přesunou se k fázi : večer BEN Melanie U první karty se Ben rozhodne zaplatit její cenu a dá kartu své dámě lícem nahoru. U druhé karty, která by skvěle zapadla do garderóby jeho dámy, zaplatí 00, protože momentálně nemá na zaplacení její ceny. Tuto kartu vrátí Melánii lícem dolů. Za třetí a poslední kartu se rozhodne nezaplatit vůbec, jelikož mu připadne příliš drahá. Vloží ji naspod jejího balíčku. ˇ Vecer Večer pro dámy i gentlemany: Účet Každá dáma předá své nákupy svému gentlemanovi, který se rozhodně, zda je zaplatí či nikoli. U každé karty garderóby nebo služebné, kterou dostane, se může rozhodnout: Vložit kartu naspod příslušného balíčku, protože se domnívá, že je to příliš drahé, protože jeho dáma není hodna nosit takový předmět, nebo prostě proto, že nemá dostatek prostředků na zaplacení. Zaplatit cenu karty. Dáma si kartu vyloží lícem nahoru před sebe. Zaplatit 00 a vrátit kartu lícem dolů dámě, protože právě teď není schopen ji zaplatit. V dalším kole dostane kartu k zaplacení znovu. Gentleman se znovu může rozhodnout ji odstranit, zaplatit, nebo za 00 odložit na později. Sleva: Pokud oblíbený butik týmu nikdo nenavštíví (včetně jeho dámy), gentleman může pro svou dámu koupit otočenou kartu garderóby nebo služebné za poloviční cenu (zaokrouhleno nahoru). Remember: Dámy a gentlemani nemají dovoleno bavit se spolu o svém skrytém majetku, jako jsou peníze nebo cíle na kartách služebných. Jsou možné pouze nepřímé náznaky. 00 Melanie BEN Příklad: Ben dostane Melániiny účty jsou to karty garderóby, které získala v předchozí fázi (odpoledne). 8 Konec kola Jakmile gentlemani zaplatili (nebo ne) za nákupy svých dam, začne nový den. Nicméně před jeho začátkem se ujistěte že: Dámy: Každá dáma si vzala zpět své vizitky. Karty řemeslníků před butiky nejsou odhozeny. Nové jsou pokládány na ně. Každá dáma předá své karty řemeslníků své sousedce vpravo. Na konci třetího kola budou mít dámy v ruce pouze kartu řemeslníka. Pak si vezmou do ruky tři karty, které leží před jejich oblíbeným butikem a budou mít znovu karty.

9 600 Gentlemani: V burze je vždy 5 žetonů na gentlemana. Gentlemani vrátí své žetony pořadí lícem dolů mezi zboží. Všechny žetony (zboží i pořadí) jsou zamíchány. Melanie 00 Pokud není pro vložení do burzy dostatek žetonů, použijte žetony odložené stranou. 500 Všechny splněné kontrakty, které jsou stále na straně burzy, jsou odstraněny a nahrazeny. Pokud již nezbývají nové kontrakty, použijte ty odstraněné a zamíchejte je s původními. Přidejte 00 ke každému nesplněnému kontraktu. První gentleman, který kontrakt splní, obdrží tento příplatek navíc k prémii či bonusu. Poznámka: Kontrakt, který nebyl naplněn po několik kol, získá příplatek 00 pokaždé. Toto hromadění není omezeno. o ˇ Ples: Scítání bodu Na konci šestého dne se odehraje ples, který představuje konec hry. Vítězem se stane nejelegantnější dáma a její gentleman. Nejprve se ujistěte, že každá garderóba splňuje následující pravidla: Dáma musí mít kartu garderóby představující šaty. Pokud nemá, ztrácí svou nejlepší služebnou (dávající nejvíce bodů elegance ). Dáma nesmí mít v garderóbě více kusů stejné položky: dva klobouky, tři brože apod. Smí si ponechat pouze věc, která ji dává nejvíce bodů elegance B ES S I E Příklad: Zde je Melániina garderóba na konci hry. Nejprve se před sčítáním bodů ujistí, že má šaty (což má ). Poté ověří, zda nepřekročila limit položek pouze od dvou návrhářů. Jelikož Melánie má karty garderóby od všech tří návrhářů, rozhodne se odstranit kartu od JpG, která má nižší hodnotu než ostatní. Následně. Melánie zkontroluje, zda nemá více kusů stejné položky. Má dvě brože, takže odstraní tu s méně body elegance. Nyní sečtěme body elegance za různé karty, které tvoří Melániinu garderóbu. Dohromady má bodů elegance. Dále přidejme body za karty služebných. Melánie má pouze jednu: Bessie. Díky této kartě získá další body elegance, protože její garderóba obsahuje karty od návrháře LL. Nakonec se přičtou body za karty kontraktů, které leží před jejím gentlemanem. Melánie získá další bod 5. Melánie zakončila hru s celkovým ziskem 6 bodů elegance. Dáma smí mít v garderóbě oděvy a doplňky pouze nejvýše od dvou návrhářů ze tří. Pokud nemá, musí odhodit všechny karty garderóby od jednoho návrháře. Po ověření těchto pravidel sečte každá dáma body elegance své garderóby. Poté přičtěte body elegance z karet služebných (pokud bylo dosaženo jejich cíle) a bonusy z určitých karet kontraktů. Tým, jehož dáma je na plese tou nejelegantnější, tedy tou, která má nejvíce bodů elegance ( ), vítězí. V případě shody vítězí bohatší z týmů. Pokud shoda stále trvá, k vítězství dovede svůj tým dáma s hezčím úsměvem. 9

10 Pravidla Varianty Varianta pro lichý počet hráčů: Kurtizána V případě lichého počtu hráčů do hry vstoupí podmanivá kurtizána. Princip hry Cílem kurtizány je stát se s pomocí všech gentlemanů nejelegantnější osobou na plese. Pokud uspěje, přinese vítězství gentlemanovi, který se jí dvořil nejvíce. Buďte opatrní a nezanedbávejte ji, protože může vyvolat skandál a zničit pověst toho, kdo na ní shlížel spatra Príprava ˇ Hráč bez týmu na sebe vezme roli kurtizány (dámy bez gentlemana). Musíte zaplatit své dámě nejméně tolik položek, jako kurtizáně. Příklad: Ben platí kartu Alexandře, což je kurtizána. Když skončí, musí zaplatit za kartu Melánii, své dámě. Každý nákup předložený kurtizánou může gentleman buď zaplatit, nebo jí jej vrátit. Ze všech nákupů, které kurtizána doufá, že provede (tedy z různých karet gaderóby nebo služebných získaných ve fázi ), si musí nechat nejvýše tři karty a zbytek odhodit. Nákupy, které gentlemani kurtizáně zaplatili, jsou vyloženy lícem nahoru před ní a na karty jsou položeny figurky označující tým, jehož gentleman za nákup platil. Na konci hry jsou odhozeny všechny karty, za které žádný gentleman nezaplatil. V 5 hráčích položte na stranu burzy karty kontraktů; v 7 nebo 9 hráčích pak karty kontraktů. V 5 hráčích začínají gentlemani s 500 namísto 500; v 7 hráčích dostane každý 00 a v 9 hráčích 000. Kurtizána dostane figurky všech týmů, které si položí před sebe. Kurtizána sedí s dámami na straně butiků, ovšem bez gentlemana naproti sobě. Po zbytek přípravy se kurtizána řídí stejnými pravidly, jako dámy. Zmeny ˇ v nekterých ˇ fázích: Dámy: Odpoledne: Pokud kurtizána navštíví stejný butik jako dámy, je vždy obsloužena jako druhá, bez ohledu na počet dam v butiku nebo na žetony pořadí vlastněné jejich gentlemany. Ples Pokud se kurtizána stane na plese nejelegantnější osobou, vyhraje s gentlemanem, který ji koupil nejdražší dary (ty, které přináší nejvíce bodů elegance). V případě shody vyhrává s nejbohatším z těchto gentlemanů. Pokud je kurtizána nejméně elegantní (je poslední), ztropí skandál, který poškodí tým, jehož gentleman ji dal nejméně bodů elegance, v případě shody ten nejchudší z nich. Stejně jako ve standardní hře i zde vyhrává ze zbývajících týmů ten, jehož dáma je na plese nejelegantnější. V případě shody mezi kurtizánou a jednou či více dámami je za nejelegantnější vždy považována kurtizána. Varianta: Pomluvy Abyste hru lehce okořenili, můžete zahrnout pravidla pro pomluvy. Přidejte karty pomluv. Tuto variantu si nejlépe užijete, když se všichni hráči plně vžijí do rolí postav, které představují. Večer: Dříve než dámy předloží své nákupy svým gentlemanům, kurtizána ty své mezi gentlemany libovolně rozdělí. Materiál: Gentlemani poté obdrží nákupy svých dam. Zaplatí za nákupy své dámy a/nebo kurtizány podle následujícího pravidla:

11 NÁPOVĚDA Karty pomluv (0x) Karty sluzebných: ˇ Príprava: ˇ Toto jsou cíle, které dámy dostanou na začátku hry. Musíte se před konce hry zbavit karet pomluv tím, že je dáte dámám, proti kterým hrajete. Každá karta pomluvy, kterou máte na konci hry, snižuje vaše celkové body elegance o. G A BI + + AG ALE es Abigale: Pokud máš či více karet od JpG, + bod elegance; nebo pokud máš či více karet od JpG, + body elegance. n Agnes: Pokud máš či více karet bez jména návrháře, + bod elegance; nebo pokud máš 5 či více karet bez jména návrháře, + body elegance. n Během přípravy dejte každé dámě karty pomluv. Musí být drženy skrytě. Zbylé karty pomluv vraťte do krabice. A n Ann: Pokud máš či více karet od MC, + bod elegance; nebo pokud máš či více karet od MC, + body elegance. o Prubeh ˇ hry: + + Kdykoli během hry a v kterékoli fázi mohou dámy předat kartu pomluvy jiné dámě, pokud dodrží následující podmínky: Každá dáma smí předat pouze kartu pomluvy za kolo. Když nabízíte kartu pomluvy jiné dámě, je dobré doprovodit tento čin uštěpačnou poznámkou: Drahoušku, půjčila jste si dnes své šaty od služky?, apod. Hráči si je mohou průběžně vymýšlet. BESSIE + + Ed it h Bessie: Pokud máš či více karet od LL, + bod elegance; nebo pokud máš či více karet od LL, + body elegance. Edith: Počet bodů elegance za tvou brož se zdvojnásobuje. Během večera smí dáma, jejíž oblíbený butik nebyl nikým navštíven, namísto nákupu karty z výlohy za poloviční cenu odhodit z ruky jednu kartu pomluvy (nikoli tu, kterou dostala od soupeřící dámy). x edwin a Edwina: Pokud máš kartu se jmény návrhářů, + bod elegance; nebo pokud máš či více karet se jmény návrhářů, + body elegance. Na konci hry ztrácí každá dáma bod elegance za každou kartu pomluvy, kterou dostala od jiné dámy, nebo která ji zbyla v ruce (pomluvy se vracejí!). Poznámka: Pro porozumění významu jednotlivých karet pomluv si přečtěte kapitolu Nápověda. Poznámka: Můžete hrát s pomluvami i v lichém počtu. Kurtizána rovněž dostane při přípravě karty pomluv. Pravidla se nijak nemění a kurtizána hraje stejně jako dámy. el ea nor + + geo + + r gia Eleanor: Pokud máš či více karet šperků, + bod elegance; nebo pokud máš či více karet šperků, + body elegance. Georgia: Klobouk / slunečník / náušnice: Pokud máš jednu z těchto položek, + bod elegance; nebo pokud máš všechny tři, + body elegance. l eno r + + a Lenora: Pokud máš či více karet doplňků, + bod elegance; nebo pokud máš či více karet doplňků, + body elegance.

12 NÁPOVĚDA ma + + r ga r et Margaret: Pokud máš či více karet oděvů, + bod elegance; nebo pokud máš či více karet oděvů, + body elegance. Vivia n Vivian: Pokud máš sadu karet v hodnotách, a body elegance, + bod elegance; nebo pokud máš sadu karet různých hodnot, + body elegance. ma r ma t h a r y Martha: Pokud máš kartu se body elegance, + bod elegance; nebo pokud máš či více karet se body elegance, + body elegance. Mary: Pokud máš či více karet, + bod elegance; nebo pokud máš 7 či více karet, + body elegance. Karty kontraktu: bonusy o : Tento typ bonusu ti na plese přidává určený počet bodů elegance. Tento typ bonusu ti při použití umožňuje ihned si náhodně vzít žetony zboží navíc myr t l e na nc y nel l y no r x a per mel r ia owena x Myrthe: Rukavice / diadém / boty: Pokud máš jednu z těchto položek, + bod elegance; nebo pokud máš všechny, + body elegance. Nancy: Pokud máš karty s hvězdou, + bod elegance; nebo pokud máš či více karet s hvězdou, + body elegance. Nelly: Počet bodů elegance za tvůj klobouk se zdvojnásobuje. Nora: Brož / kabát / zrcátko: Pokud máš jednu z těchto položek, + bod elegance; nebo pokud máš všechny, + body elegance. Permelia: Pokud máš služebné, + bod elegance; nebo pokud máš či více služebných, + body elegance. Rowena: Počet bodů elegance za tvůj vějíř se zdvojnásobuje. vic t o r ia Victoria: Počet bodů elegance za tvou kabelku se zdvojnásobuje. Tento typ bonusu ti při použití umožňuje získat 50% slevu (zaokrouhleno nahoru) na všechny nákupy příslušného typu (oděvy, šperky, doplňky) Tento typ bonusu ti při použití umožňuje dobrat si nebo služebné navíc. Tyto karty jsou zdarma. Služebné dostane tvá dáma. Karty pomluv: : Ona má či více karet s nebo body elegance, já mám kartu či méně s nebo body elegance. : Ona nemá žádné karty návrháře JpG, já ano. : Ona nemá žádné karty návrháře LL, já ano. : Ona nemá žádné karty návrháře MC, já ano. 5: Ona má oděvy s nebo body elegance, já nemám. 6: Ona má šperky s nebo body elegance, já nemám. 7: Ona nemá žádné doplňky, já ano. 8: Ona nemá žádné šperky, já ano. 9: Ona má šaty s nebo body elegance, já nemám. 0: Ona nemá žádné karty s návrháři, já ano. : Ona nemá žádné karty se body elegance, já ano. : Ona nemá žádné šaty, já ano. : Ona nemá žádný klobouk, já ano. : Ona nemá žádný kabát, já ano. 5: Ona nemá žádný diadém, já ano. 6: Ona nemá žádné boty, já ano. 7: Ona nemá žádný náhrdelník, já ano. 8: Ona nemá žádné náušnice, já ano. 9: Mám více služebných než ona. 0: Mám více karet než ona. x Překlad: Michal Kohoutek

Cíl hry Cílem hry je získat co nejméně trestných bodů. Každá hra se skládá z deseti kol.

Cíl hry Cílem hry je získat co nejméně trestných bodů. Každá hra se skládá z deseti kol. DESÍTKA Interakční, taktická karetní hra od holandských autorů. Hra, ve které se snažíte přelstít své soupeře! Hra, ve které může zvítězit i ten, komu štěstí zrovna nepřeje. Podmínkou jsou pevné nervy,

Více

Pro 3 hráče Odstraňte 3 karty zlata (jednu od každé hodnoty) a 12 dalších náhodně vybraných karet.

Pro 3 hráče Odstraňte 3 karty zlata (jednu od každé hodnoty) a 12 dalších náhodně vybraných karet. SCRIPTS & SCRIBES: Hra pro 2-4 hráče Myšlenka hry Stáváte se opaty středověkého kláštera soupeřícími o nashromáždění nejrozsáhlejší sbírky svatých knih. Pro vybudování dobře fungujícího skriptoria ale

Více

Nyní jste jedním z oněch kouzelníků CÍL: Cílem hry je zničit soupeřovy HERNÍ KOMPONENTY:

Nyní jste jedním z oněch kouzelníků CÍL: Cílem hry je zničit soupeřovy HERNÍ KOMPONENTY: Vytvořili Odet L Homer a Roberto Fraga Velikonoční ostrov je tajemný ostrov v jižním Pacifiku. Jeho původní obyvatelé již před mnoha lety zmizeli a jediné, co po nich zůstalo, jsou obří sochy Moai. Tyto

Více

Akce hráčů Všichni hráči provádí své akce současně bez čekání na tahy ostatních. Nejrychlejší hráč často vítězí! Dostupné akce:

Akce hráčů Všichni hráči provádí své akce současně bez čekání na tahy ostatních. Nejrychlejší hráč často vítězí! Dostupné akce: Hrací materiál 4 sady karet po 40 kartách, 4 sady po 11 kartiček, 4 kartičky s banánovou slupkou, 1 časovač, 4 přehledy druhů kartiček, 1 sešit s pravidly hry. Poznámka: Pro zápis bodů na konci každého

Více

Poté hráči spočtou své Body prestiže a vítězem se stává ten, kdo jich nashromáždil nejvíce.

Poté hráči spočtou své Body prestiže a vítězem se stává ten, kdo jich nashromáždil nejvíce. Pravidla hry Rokoko Cíl hry V Rokoku se stáváte majitelem oděvnické dílny na dvoře francouzského krále Ludvíka XV., kde se snažíte získat co nejvíce prestiže. Během každého tahu zahrajete kartu jednoho

Více

{ } 9.1.9 Kombinace II. Předpoklady: 9108. =. Vypiš všechny dvoučlenné kombinace sestavené z těchto pěti prvků. Urči počet kombinací pomocí vzorce.

{ } 9.1.9 Kombinace II. Předpoklady: 9108. =. Vypiš všechny dvoučlenné kombinace sestavené z těchto pěti prvků. Urči počet kombinací pomocí vzorce. 9.1.9 Kombinace II Předpoklady: 9108 Př. 1: Je dána pěti prvková množina: M { a; b; c; d; e} =. Vypiš všechny dvoučlenné kombinace sestavené z těchto pěti prvků. Urči počet kombinací pomocí vzorce. Vypisujeme

Více

Před první hrou setřiďte karty podle přiloženého pořadníku do drážek v krabici. 500 karet 130 karet peněz Název

Před první hrou setřiďte karty podle přiloženého pořadníku do drážek v krabici. 500 karet 130 karet peněz Název Něco visí ve vzduchu. Správce vypadá, jako by skrýval tajemství. Tvůj věrný sluha tě však varuje. Chystá se spiknutí. Tohle si přece nenecháš líbit. Vymysli vlastní plán, využij svého vlivu a známostí.

Více

Strana 1. Vysoké napětí FACTORY MANAGER / Ředitel továrny FRIEDEMANN FRIESE

Strana 1. Vysoké napětí FACTORY MANAGER / Ředitel továrny FRIEDEMANN FRIESE Strana 1 Vysoké napětí FACTORY MANAGER / Ředitel továrny FRIEDEMANN FRIESE 1 Strana 2 Předmluva Vítejte ve světě podnikatelů. Ve hře Vysoké napětí - Factory Manager se každý z hráčů vžije do role majitele

Více

Autor: Sébastien Pauchon Výtvarník: Arnaud Demaegd Hra pro 2-4 hráčů od 8 let. Doba hraní 45-60 minut. Herní materiál

Autor: Sébastien Pauchon Výtvarník: Arnaud Demaegd Hra pro 2-4 hráčů od 8 let. Doba hraní 45-60 minut. Herní materiál 1 herní plán - město Autor: Sébastien Pauchon Výtvarník: Arnaud Demaegd Hra pro 2-4 hráčů od 8 let. Doba hraní 45-60 minut. Herní materiál 1 herní plán - karavana 1 herní plán - věž 4 herní plány hráčů

Více

Cíl hry. Herní komponenty

Cíl hry. Herní komponenty Matthias Cramer, Louis Malz, Stefan Malz pro 2-5 hráčů od 12 let Vítejte v éře rokoka. Francii vládne Ludvík XV. a opulentní bály se stávají bontonem. Významné osobnosti se zahalují do vznešených kabátů

Více

ÚVOD DO HRY PRINCIP HRY

ÚVOD DO HRY PRINCIP HRY Počet hráčů: 2-6 Věk: od 6 let Délka hry: cca 20 min. Obsah: 66 hracích karet: 45 karet s čísly (hodnota 0 8 čtyřikrát, hodnota 9 devětkrát), 21 speciálních karet (9 karet Výměna, 7 karet Špehuj, 5 karet

Více

Souhrn. Cíl hry. Autoři: Marco Rusowski a Marcel Süßelbeck

Souhrn. Cíl hry. Autoři: Marco Rusowski a Marcel Süßelbeck Biskup očekává velmi váženou návštěvu, ale bohužel velká freska - malba na stropě katedrály - zoufale volá po zrestaurování. Souhrn Autoři: Marco Rusowski a Marcel Süßelbeck pro 2-4 hráče od 10 let Proslulí

Více

E-ZAK. metody hodnocení nabídek. verze dokumentu: 1.1. 2011 QCM, s.r.o.

E-ZAK. metody hodnocení nabídek. verze dokumentu: 1.1. 2011 QCM, s.r.o. E-ZAK metody hodnocení nabídek verze dokumentu: 1.1 2011 QCM, s.r.o. Obsah Úvod... 3 Základní hodnotící kritérium... 3 Dílčí hodnotící kritéria... 3 Metody porovnání nabídek... 3 Indexace na nejlepší hodnotu...4

Více

- Karty energie safírové (3-7), smaragdové (5-10), diamantové (8-12), rubínové (13-17)

- Karty energie safírové (3-7), smaragdové (5-10), diamantové (8-12), rubínové (13-17) ŽEZLO ZE ZAVADORU I. Obsah hry - Herní deska obsahující stupnice Znalostí a stupnici vítězných bodů - Žetony v barvách jednotlivých hráčů - Desky hráčů obsahující stupnici limitu karet v ruce, pole pro

Více

OBSAH BALENÍ PREHLED ˇ A CÍL HRY. Kupujte nejlepší domy, když jsou levné, protihráče přinuťte hodně utrácet a svůj majetek prodávejte s velkým ziskem!

OBSAH BALENÍ PREHLED ˇ A CÍL HRY. Kupujte nejlepší domy, když jsou levné, protihráče přinuťte hodně utrácet a svůj majetek prodávejte s velkým ziskem! PRAVIDLA HRY 1 Kupujte nejlepší domy, když jsou levné, protihráče přinuťte hodně utrácet a svůj majetek prodávejte s velkým ziskem! OBSAH BALENÍ 30 karet domů očíslovaných od 1 do 30. 15 17 1 19 22 21

Více

Název a registrační číslo projektu: Číslo a název oblasti podpory: Realizace projektu: Autor: Období vytváření výukového materiálu: Ročník:

Název a registrační číslo projektu: Číslo a název oblasti podpory: Realizace projektu: Autor: Období vytváření výukového materiálu: Ročník: Název a registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0498 Číslo a název oblasti podpory: 1.5 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Realizace projektu: 02. 07. 2012 01. 07. 2014 Autor:

Více

K O M P O N E N T Y. 4 ukazatele vítězných bodů. 14 pro každého hráče. Počítadlo vítězných bodů

K O M P O N E N T Y. 4 ukazatele vítězných bodů. 14 pro každého hráče. Počítadlo vítězných bodů V roce 1861 dostal sir Raffles za úkol vybudovat stanici pro Východoindickou společnost na ostrově Singapur. Nebyl to jednoduchý úkol, protože ostrov byl pokryt zejména lesy a bažinami. Raffes problém

Více

PŘED PRVNÍ HROU OPATRNĚ VYLAMTE KARTÓNOVÉ HRACÍ KOMPONENTY Z DESEK. Líc. HERNÍ KOMPONENTY 4 balíčky karet: Líc Rub. Líc. Líc

PŘED PRVNÍ HROU OPATRNĚ VYLAMTE KARTÓNOVÉ HRACÍ KOMPONENTY Z DESEK. Líc. HERNÍ KOMPONENTY 4 balíčky karet: Líc Rub. Líc. Líc Aquileia, druhé nejdůležitější město Římské říše, byla původně založena jako výspa proti barbarským útočníkům. Její vojenský původ má za následek její podivnou čtyřúhelníkovou strukturu, rozdělenou hlavními

Více

( ) 2.4.4 Kreslení grafů funkcí metodou dělení definičního oboru I. Předpoklady: 2401, 2208

( ) 2.4.4 Kreslení grafů funkcí metodou dělení definičního oboru I. Předpoklady: 2401, 2208 .. Kreslení grafů funkcí metodou dělení definičního oboru I Předpoklady: 01, 08 Opakování: Pokud jsme při řešení nerovnic potřebovali vynásobit nerovnici výrazem, nemohli jsme postupovat pro všechna čísla

Více

3.2.4 Podobnost trojúhelníků II

3.2.4 Podobnost trojúhelníků II 3..4 odobnost trojúhelníků II ředpoklady: 33 ř. 1: Na obrázku jsou nakresleny podobné trojúhelníky. Zapiš jejich podobnost (aby bylo zřejmé, který vrchol prvního trojúhelníku odpovídá vrcholu druhého trojúhelníku).

Více

Úvod. Karty baronů. Operační karty. Komponenty. Akcie. Box vydaných akcií. Značky akcií. Box dostupných akcií Karta společnosti

Úvod. Karty baronů. Operační karty. Komponenty. Akcie. Box vydaných akcií. Značky akcií. Box dostupných akcií Karta společnosti Úvod Je polovina 19 století v Anglii...a dráhy, které byly nejdříve určeny pro převoz uhlí, se začínají měnit v železnice. Mnoho různých společností používá různě rozchodné železnice k propojení vesnic,

Více

DUM téma: KALK Výrobek sestavy

DUM téma: KALK Výrobek sestavy DUM téma: KALK Výrobek sestavy ze sady: 2 tematický okruh sady: Příprava výroby a ruční programování CNC ze šablony: 6 Příprava a zadání projektu Určeno pro : 3 a 4 ročník vzdělávací obor: 23-41-M/01 Strojírenství

Více

www.zlinskedumy.cz Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ Název školy Gymnázium Jana Pivečky a Střední odborná škola Slavičín Autor

www.zlinskedumy.cz Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ Název školy Gymnázium Jana Pivečky a Střední odborná škola Slavičín Autor Název projektu Číslo projektu Název školy Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělávání Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Cílová skupina Anotace Vybavení, pomůcky Inovace výuky

Více

( ) 2.5.7 Neúplné kvadratické rovnice. Předpoklady: 020501

( ) 2.5.7 Neúplné kvadratické rovnice. Předpoklady: 020501 ..7 Neúplné kvadratické rovnice Předpoklady: Pedagogická poznámka: Tato hodina patří mezi vzácné výjimky, kdy naprostá většina studentů skončí více než pět minut před zvoněním. Nechávám je dělat něco jiného

Více

2.7.2 Mocninné funkce se záporným celým mocnitelem

2.7.2 Mocninné funkce se záporným celým mocnitelem .7. Mocninné funkce se záporným celým mocnitelem Předpoklady: 70 Mocninné funkce se záporným celým mocnitelem: znamená? 3 y = = = = 3 y y y 3 = ; = ; = ;.... Co to Pedagogická poznámka: Nechávám studenty,

Více

Obchodní řetězec Dokumentace k návrhu databázového systému

Obchodní řetězec Dokumentace k návrhu databázového systému Mendelova univerzita v Brně, Provozně ekonomická fakulta Obchodní řetězec Dokumentace k návrhu databázového systému 1. Úvod Cílem této práce je seznámit čtenáře s návrhem databázového systému Obchodní

Více

Samuraj & Katana HERNÍ PRAVIDLA 1. CÍL HRY 2. POČET HRÁČŮ 3. OBSAH 4. PŘÍPRAVA KE HŘE

Samuraj & Katana HERNÍ PRAVIDLA 1. CÍL HRY 2. POČET HRÁČŮ 3. OBSAH 4. PŘÍPRAVA KE HŘE Samuraj & Katana HERNÍ PRAVIDLA Samuraj & Katana je diplomatická a strategická hra odehrávající se v Japonsku 16tého století, uprostřed SENGOKU-JIDAI ( věku země ve válce ), který trval od Onin válek (1477)

Více

PŘEHLED PRAVIDEL STOP! Výkladový slovník strany 2 10 Hlavní část přehledu, ve které naleznete podrobný popis všech pravidel v abecedním pořadí.

PŘEHLED PRAVIDEL STOP! Výkladový slovník strany 2 10 Hlavní část přehledu, ve které naleznete podrobný popis všech pravidel v abecedním pořadí. PŘEHLED PRAVIDEL d JAK POUŽÍVAT TENTO PŘEHLED d Tento přehled pravidel je určen jako odpověď ke všem dotazům, které se týkají pravidel hry. Na rozdíl od průvodce hrou se podle přehledu pravidel nenaučíte

Více

SUROVINY 5 HRÁČŮ 13 LET

SUROVINY 5 HRÁČŮ 13 LET 1 5 HRÁČŮ 13 LET AŽ OD 45 MINUT Píše se rok 2212. Jinan dvoulaločný, latinsky Ginkgo Biloba, nejstarší a nejsilnější strom světa, se stal symbolem nové metody výstavby měst v symbióze s přírodou. Lidé

Více

2.4.11 Nerovnice s absolutní hodnotou

2.4.11 Nerovnice s absolutní hodnotou .. Nerovnice s absolutní hodnotou Předpoklady: 06, 09, 0 Pedagogická poznámka: Hlavním záměrem hodiny je, aby si studenti uvědomili, že se neučí nic nového. Pouze používají věci, které dávno znají, na

Více

Hráč, který je na tahu musí vyložit předem daný počet karet z ruky. Počet karet je určen počtem symbolů

Hráč, který je na tahu musí vyložit předem daný počet karet z ruky. Počet karet je určen počtem symbolů EMANUELLE ORNELLA OLTRE MARE BENÁTŠTÍ OBCHODNÍCI MEZI ORIENTEM A ZÁPADEM HERNÍ MATERIÁL 98 karet zboží sedmi druhů (8x drahokamy, 10x svitky, 12x hedvábí, 14x sůl, 16x keramika, 18x olivy, 20x obilí) 1

Více

Michael Kiesling / Wolfgang Kramer. a rytíři kulatého stolu

Michael Kiesling / Wolfgang Kramer. a rytíři kulatého stolu Michael Kiesling / Wolfgang Kramer a rytíři kulatého stolu ˇ Myšlenka hry Hráči vedou skupinu rytířů na dvoře krále Artuše. Snaží se trvale zvyšovat prestiž své skupiny, a to usedáním ke kulatému stolu

Více

Jakub Juránek. 1.64 Určete počet kvádru, jejichž velikosti hran jsou přirozená čísla nejvýše rovná deseti. Kolik je v tomto počtu krychlí?

Jakub Juránek. 1.64 Určete počet kvádru, jejichž velikosti hran jsou přirozená čísla nejvýše rovná deseti. Kolik je v tomto počtu krychlí? Jakub Juránek UČO 393110 1.64 Určete počet kvádru, jejichž velikosti hran jsou přirozená čísla nejvýše rovná deseti. Kolik je v tomto počtu krychlí? Kvádr a b c, a, b, c {1, 2,..., 10} a b c = c a b -

Více

Úvod. Obsah. Dvě mapy Severní Amerika a Evropa. Vysoké napětí deluxe pro 2 hráče: Proti Trustu. Příprava hry

Úvod. Obsah. Dvě mapy Severní Amerika a Evropa. Vysoké napětí deluxe pro 2 hráče: Proti Trustu. Příprava hry Úvod Hra Vysoké napětí deluxe vychází z velmi úspěšné hry Vysoké napětí. Není to však pouze stejná hra s většími, propracovanějšími a krásnějšími komponentami, ale svébytná verze připravená k desátému

Více

Domácí úkol DU01_2p MAT 4AE, 4AC, 4AI

Domácí úkol DU01_2p MAT 4AE, 4AC, 4AI Příklad 1: Domácí úkol DU01_p MAT 4AE, 4AC, 4AI Osm spolužáků (Adam, Bára, Cyril, Dan, Eva, Filip, Gábina a Hana) se má seřadit za sebou tak, aby Eva byly první a Dan předposlední. Příklad : V dodávce

Více

Ozobot aktivita lov velikonočních vajíček

Ozobot aktivita lov velikonočních vajíček Ozobot aktivita lov velikonočních vajíček Autor: Ozobot Publikováno dne: 9. března 2016 Popis: Tato hra by měla zábavnou formou procvičit programování ozokódů. Studenti mají za úkol pomoci Ozobotovi najít

Více

Stavba lodí. 3. Instalace plachty Plachtu navlečte na stěžeň směrem k přídi (A) a posouvejte ji, dokud nezapadne do zářezu č. 4 (B).

Stavba lodí. 3. Instalace plachty Plachtu navlečte na stěžeň směrem k přídi (A) a posouvejte ji, dokud nezapadne do zářezu č. 4 (B). Pro 2 4 hráče od 10 let Autor oblíbené hry Osadníci z Katanu vás nyní zve s novou originální hrou do rozbouřených mořských vln. Bojujte proti pirátům, chytře naplánujte své obchodní strategie a pomozte

Více

ASSYRIA. Autor: Emanuele Ornella Ilustrace: Arnaud Demaegd Design: Cyril Demaegd FAQ & forum: http://www.ystari.com Překlad: Michal Kohoutek

ASSYRIA. Autor: Emanuele Ornella Ilustrace: Arnaud Demaegd Design: Cyril Demaegd FAQ & forum: http://www.ystari.com Překlad: Michal Kohoutek Autor: Emanuele Ornella Ilustrace: Arnaud Demaegd Design: Cyril Demaegd FAQ & forum: http://www.ystari.com Překlad: Michal Kohoutek Obsah 1 herní plán 40 domků ve 4 barvách 16 základen zikkuratů ve 4 barvách

Více

CÍL HRY HERNÍ MATERIÁL PŘÍPRAVA HRY

CÍL HRY HERNÍ MATERIÁL PŘÍPRAVA HRY VÝSTAVBA PRVNÍ ČÁSTI POBŘEŽÍ Začíná hráč se světlými figurkami. Táhne vrchní krajinu z balíčku a přiloží ji ke krajině s delfínem uprostřed stolu. Nakonec položí jednoho svého Řeka do města, jednu svou

Více

Habermaaß-hra 5657A /4796N. Maják v obležení

Habermaaß-hra 5657A /4796N. Maják v obležení CZ Habermaaß-hra 5657A /4796N Maják v obležení Maják v obležení Kooperativní hra pro 2 až 4 strážce majáku ve věku od 4 do 99 let. Zahrnuje soutěžní variantu. Autoři: Carmen & Thorsten Löpmann Ilustrace:

Více

Příprava hry. Průběh hry

Příprava hry. Průběh hry Ve Vikings: Warriors of the North se hráči ujímají rolí vikingských jarlů, kteří bojují o nadvládu nad severem a korunu Konunga. Moc získá ten, kterému se jako prvnímu podaří vyloupit všechny vesnice a

Více

9.2.5 Sčítání pravděpodobností I

9.2.5 Sčítání pravděpodobností I 9.2.5 Sčítání pravděpodobností I Předpoklady: 9203 Pedagogická poznámka: Následující problém sice zadávám jako příklad, ale minimálně na začátku s žáky počítám na tabuli. I kvůli tomu, aby jejich úprava

Více

Karetní hra pro 2 4 hráče od 12 let na 30 45 minut

Karetní hra pro 2 4 hráče od 12 let na 30 45 minut Karetní hra pro 2 4 hráče od 12 let na 30 45 minut 4 karty rytířů 4 karty stanů 8 karet lokací 16 karet akcí z toho 4 x E, 2 x A, 2 x T, 2 x G, 2 x Q, 4 x P 14 karet úkolů 18 karet ctností 2 přehledové

Více

Pro 2 4 hráče od 10 let Autor: Rüdiger Dorn Ilustrace: Franz Vohvinkel Překlad: Cauly OBSAH

Pro 2 4 hráče od 10 let Autor: Rüdiger Dorn Ilustrace: Franz Vohvinkel Překlad: Cauly OBSAH Pro 2 4 hráče od 10 let Autor: Rüdiger Dorn Ilustrace: Franz Vohvinkel Překlad: Cauly CZ Anglie na konci 19.století: Britské impérium ovládá z Londýna přes čtvrtinu celého světa. Na Silvestra se roku 1899

Více

Autoři: David V. H. Peters a Harry Wu. hra pro 2-5 hráčů

Autoři: David V. H. Peters a Harry Wu. hra pro 2-5 hráčů Bohaté obchodnické rodiny táhnou se svou karavanou po Hedvábné stezce, aby uzavřely lukrativní obchody. Hráči se vžijí do rolí obchodníků, Obsah hry 1 hrací deska znázorňuje mapu s políčky. Na horním a

Více

TAJ MAHAL MOCNÍ MAHARADŽOVÉ HONOSNÉ PALÁCE

TAJ MAHAL MOCNÍ MAHARADŽOVÉ HONOSNÉ PALÁCE TAJ MAHAL MOCNÍ MAHARADŽOVÉ HONOSNÉ PALÁCE Indie začátkem 18 století. Téměř 200 let trvající vláda Velkých mogulů se očividně rozpadá. Toho využívají ve svůj prospěch maharadžové a kmenoví vládci na severozápadě

Více

Komponenty. Obchodní soutěž ve věku výsadních společností. Hra a historie

Komponenty. Obchodní soutěž ve věku výsadních společností. Hra a historie Obchodní soutěž ve věku výsadních společností pro 2 až 4 hráče od 12 let Autor: Alexander Pfister Vývoj a pravidla: Viktor Kobilke Ilustrace: Klemens Franz, Andreas Resch Hra a historie Ve hře Mombasa

Více

Vyhlášení soutěže Cena Preciosy Mistr křišťálu 2009

Vyhlášení soutěže Cena Preciosy Mistr křišťálu 2009 Vyhlášení soutěže Cena Preciosy Mistr křišťálu 2009 Firma Preciosa vyhlašuje soutěž Cena Preciosy Mistr křišťálu 2009. Cílem této soutěže je prohloubit spolupráci firmy s technickými a uměleckými školami,

Více

1.3.1 Kruhový pohyb. Předpoklady: 1105

1.3.1 Kruhový pohyb. Předpoklady: 1105 .. Kruhový pohyb Předpoklady: 05 Předměty kolem nás se pohybují různými způsoby. Nejde pouze o přímočaré nebo křivočaré posuvné pohyby. Velmi často se předměty otáčí (a některé se přitom pohybují zároveň

Více

Pravidla hry. Herní materiál

Pravidla hry. Herní materiál Průmyslovou revoluci v Americe by si bez železnice snad ani nikdo nedokázal představit. Rozvíjet tak velkou zemi bez možnosti přepravovat potřebný materiál na velké vzdálenosti zkrátka nejde. Železniční

Více

ANDREAS SEYFARTH CÍL HRY HRACÍ MATERIÁL PŘÍPRAVA HRY PRŮBĚH HRY

ANDREAS SEYFARTH CÍL HRY HRACÍ MATERIÁL PŘÍPRAVA HRY PRŮBĚH HRY ANDREAS SEYFARTH San Juan Zlatokop nebo guvernér, radní nebo stavitel? Ať už v Novém světě hrajete jakoukoliv roli, máte jen jeden cíl: dosáhnout co největšího blahobytu a věhlasu! Kdo bude vlastnit nejvýnosnější

Více

3 hráči. 3. etapa 2. etapa 1. etapa. 1. bodování Král.hrad: Úroveň 1 = 5 vítězných bodů. 2. bodování Král.hrad: Úroveň 2 = 10 vítězných bodů

3 hráči. 3. etapa 2. etapa 1. etapa. 1. bodování Král.hrad: Úroveň 1 = 5 vítězných bodů. 2. bodování Král.hrad: Úroveň 2 = 10 vítězných bodů Překlad lepek je délán dle novější verze pravidel, kterou napsal Milan Kubín (viz www.zatrolene-hry.cz). Pokud si chcete i v pravidlech přizpůsobit obrázky karet starší verzi, tak si vytiskněte i tyto

Více

Signály Mgr. Josef Horálek

Signály Mgr. Josef Horálek Signály Mgr. Josef Horálek Signály = Jedná se o nejstarší metody komunikace mezi procesem a jádrem, a mezi samotnými procesy. = Princip: = Prosec vykonává určitou činnost přijde mu signál přeruší původní

Více

Př. 3: Dláždíme čtverec 12 x 12. a) dlaždice 2 x 3 12 je dělitelné 2 i 3 čtverec 12 x 12 můžeme vydláždit dlaždicemi 2 x 3.

Př. 3: Dláždíme čtverec 12 x 12. a) dlaždice 2 x 3 12 je dělitelné 2 i 3 čtverec 12 x 12 můžeme vydláždit dlaždicemi 2 x 3. 1..20 Dláždění III Předpoklady: 01019 Př. 1: Najdi n ( 84,96), ( 84,96) D. 84 = 4 21 = 2 2 7 96 = 2 = 4 8 = 2 2 2 2 2 D 84,96 = 2 2 = 12 (společné části rozkladů) ( ) n ( 84,96) = 2 2 2 2 2 7 = 672 (nejmenší

Více

16. února 2015, Brno Připravil: David Procházka

16. února 2015, Brno Připravil: David Procházka 16. února 2015, Brno Připravil: David Procházka Skrývání implementace Základy objektového návrhu Připomenutí návrhu použitelných tříd Strana 2 / 17 Obsah přednášky 1 Připomenutí návrhu použitelných tříd

Více

ČL. 22 TVŮRCE TRHU, JEHO REGISTRACE, PRÁVA A POVINNOSTI Tyto technické podmínky provozu uvádějí podrobnosti k Pravidlům pro aukční obchody.

ČL. 22 TVŮRCE TRHU, JEHO REGISTRACE, PRÁVA A POVINNOSTI Tyto technické podmínky provozu uvádějí podrobnosti k Pravidlům pro aukční obchody. ČL. 22 TVŮRCE TRHU, JEHO REGISTRACE, PRÁVA A POVINNOSTI Tyto technické podmínky provozu uvádějí podrobnosti k Pravidlům pro aukční obchody. 1 Podmínky a předpoklady registrace tvůrce trhu 1) Tvůrcem trhu

Více

Čl. 1 Smluvní strany. Čl. 2 Předmět smlouvy

Čl. 1 Smluvní strany. Čl. 2 Předmět smlouvy Veřejnoprávní smlouva č. 1/2015 o poskytnutí dotace dle zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů Na základě usnesení zastupitelstva obce Čáslavsko

Více

Dutý plastický trojúhelník by Gianelle

Dutý plastický trojúhelník by Gianelle Dutý plastický trojúhelník by Gianelle Připravíme si rokajl dle našeho výběru pro začátek nejlépe dvě barvy jedné velikosti Já používám korálky Miyuki Delica v tmavě červené barvě, matné s AB úpravou na

Více

Každý jednotlivý záznam datového souboru (tzn. řádek) musí být ukončen koncovým znakem záznamu CR + LF.

Každý jednotlivý záznam datového souboru (tzn. řádek) musí být ukončen koncovým znakem záznamu CR + LF. Stránka 1 z 6 ABO formát Technický popis struktury formátu souboru pro načtení tuzemských platebních příkazů k úhradě v CZK do internetového bankovnictví. Přípona souboru je vždy *.KPC Soubor musí obsahovat

Více

Nakupte více, získejte více!

Nakupte více, získejte více! Novinka! Nakupte více, získejte více! Navyšte svoji slevu s Avonem a prožijte snové léto! Chtěli byste až 50 % slevu? Chtěli byste až 500 Kč od Avonu jako dárek na nákup dalších výrobků? Neváhejte a využijte

Více

etailer Kit Lenovo YOGA Tab 3 10

etailer Kit Lenovo YOGA Tab 3 10 etailer Kit Lenovo YOGA Tab 3 10 Ondřej Bradáč (obradacczsm@lenovo.com) Materiál přiložený v etailer Kitu pro tablet YOGA Tab 3 10 PPT Doporučený text (souhrn, přehled, klíčové vlastnosti) Doporučené použití

Více

Dotazník pro učitele plavání- nevyplněn

Dotazník pro učitele plavání- nevyplněn Dotazník pro učitele plavání- nevyplněn 1. Má hra nějaký význam při výuce plavání? Pokud ano, jaký? 2. Používáte hru ve svých hodinách? 3. Jak často? 4. Jaké plavecké pomůcky při hrách používáte? 5. Které

Více

Herní plán. Magic Stars

Herní plán. Magic Stars Herní plán Magic Stars 1. Úvod Magic Stars je hra se třemi válci a pěti výherními liniemi. Hra obsahuje 8 různých symbolů. 2. Pravidla hry a její průběh Počet linií ve hře Magic Stars je po celou dobu

Více

Organizační styl našich soutěží.

Organizační styl našich soutěží. Organizační styl našich soutěží. Dlouhodobé indivividuální soutěže - dvouhra a čtyřhra muži a ženy + smíšená čtyřhra. Základem všech naší organizace jsou dlouhodobé soutěže. Pořádány jsou již od roku 2012.

Více

VZRUŠUJÍCÍ STRATEGICKÁ HRA O BOZÍCH, ZBOŽÍ A VZNEŠENOSTI MYŠLENKA HRY

VZRUŠUJÍCÍ STRATEGICKÁ HRA O BOZÍCH, ZBOŽÍ A VZNEŠENOSTI MYŠLENKA HRY VZRUŠUJÍCÍ STRATEGICKÁ HRA O BOZÍCH, ZBOŽÍ A VZNEŠENOSTI MYŠLENKA HRY MYŠLENKA HRY Zkuste štěstí na tajemném ostrovním světě Bora Bora. Cestujte po ostrovech, stavějte chýše tam, kde se mohou usadit nezlomní

Více

Soubor testovacích podložek verze 1.4. Soubor testovacích podložek. 2014 Tomáš Feltl TFSoft

Soubor testovacích podložek verze 1.4. Soubor testovacích podložek. 2014 Tomáš Feltl TFSoft Soubor testovacích podložek verze 1.4 Soubor testovacích podložek 2014 Tomáš Feltl TFSoft www.tfsoft.cz/lego_mindstorms www.tfsoft.cz/lego_mindstorms Tento PDF soubor můžeš volně šířit! Materiál, který

Více

Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávání v informačních a komunikačních technologií

Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávání v informačních a komunikačních technologií VY_32_INOVACE_33_12 Škola Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č. Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/34.0333 Vzdělávací oblast Vzdělávání v informačních a komunikačních

Více

Označování dle 11/2002 označování dle ADR, označování dle CLP

Označování dle 11/2002 označování dle ADR, označování dle CLP Označování dle 11/2002 označování dle ADR, označování dle CLP Nařízení 11/2002 Sb., Bezpečnostní značky a signály 4 odst. 1 nařízení 11/2002 Sb. Nádoby pro skladování nebezpečných chemických látek, přípravků

Více

KUBA. Pravidla přeložil Bednin (připomínky posílejte na Bednin@email.cz)

KUBA. Pravidla přeložil Bednin (připomínky posílejte na Bednin@email.cz) KUBA Pravidla přeložil Bednin (připomínky posílejte na Bednin@email.cz) Za nepříznivých okolností se vesnice na ostrově snaží získat nezávislost, vliv a bohatství.kdo bude schopen nejvýhodněji prodávat

Více

65. ročník matematické olympiády Řešení úloh klauzurní části školního kola kategorie B

65. ročník matematické olympiády Řešení úloh klauzurní části školního kola kategorie B 65. ročník matematické olympiády Řešení úloh klauzurní části školního kola kategorie B 1. Nejprve zjistíme, jak lze zapsat číslo 14 jako součet čtyř z daných čísel. Protože 4 + 3 3 < 14 < 4 4, musí takový

Více

Historické pozadí Santy Anno

Historické pozadí Santy Anno Historické pozadí Jsi jedním z pirátů, kteří na palubě trojstěžníku Santy Anno nahánějí hrůzu celému Karibiku. Po celonoční zábavě a nestřídmém pití rumu jsi ovšem dočista zapomněl, kde je zakotven tvůj

Více

MS Word 2007 REVIZE DOKUMENTU A KOMENTÁŘE

MS Word 2007 REVIZE DOKUMENTU A KOMENTÁŘE MS Word 2007 REVIZE DOKUMENTU A KOMENTÁŘE 1 ZAPNUTÍ SLEDOVÁNÍ ZMĚN Pokud zapnete funkci Sledování změn, aplikace Word vloží značky tam, kde provedete mazání, vkládání a změny formátu. Na kartě Revize klepněte

Více

Skvělá příležitost pro dva obchodníky od dvanácti let

Skvělá příležitost pro dva obchodníky od dvanácti let Skvělá příležitost pro dva obchodníky od dvanácti let POZADÍ HRY Jambo je svahilský pozdrav. Tak zdraví své nakupující zákazníky zruční obchodníci na tržištích v srdci Afriky, kde již několik století rozkvétá

Více

V ROCE DRAKA. (Im Jahr des Drachen) Stefan Feld. Kdo si nestanoví cíl v malých věcech, tomu selže i velký plán. Konfucius (551-479 př. Kr.

V ROCE DRAKA. (Im Jahr des Drachen) Stefan Feld. Kdo si nestanoví cíl v malých věcech, tomu selže i velký plán. Konfucius (551-479 př. Kr. V ROCE DRAKA (Im Jahr des Drachen) Stefan Feld Kdo si nestanoví cíl v malých věcech, tomu selže i velký plán. Konfucius (551-479 př. Kr.) Herní idea Každý hráč se v této hře vžívá do role čínského provinciálního

Více

Název: VY_32_INOVACE_PG3309 Booleovské objekty ve 3DS Max - sčítání a odčítání objektů

Název: VY_32_INOVACE_PG3309 Booleovské objekty ve 3DS Max - sčítání a odčítání objektů Název: VY_32_INOVCE_PG3309 ooleovské objekty ve 3DS Max - sčítání a odčítání objektů utor: Mgr. Tomáš Javorský Datum vytvoření: 05 / 2012 Ročník: 3 Vzdělávací oblast / téma: 3D grafika, počítačová grafika,

Více

PŘÍLOHA č. 2B PŘÍRUČKA IS KP14+ PRO OPTP - ŽÁDOST O ZMĚNU

PŘÍLOHA č. 2B PŘÍRUČKA IS KP14+ PRO OPTP - ŽÁDOST O ZMĚNU PŘÍLOHA č. 2B PRAVIDEL PRO ŽADATELE A PŘÍJEMCE PŘÍRUČKA IS KP14+ PRO OPTP - ŽÁDOST O ZMĚNU OPERAČNÍ PROGRAM TECHNICKÁ POMOC Vydání 1/7, platnost a účinnost od 04. 04. 2016 Obsah 1 Změny v projektu... 3

Více

2.8.9 Parametrické rovnice a nerovnice s absolutní hodnotou

2.8.9 Parametrické rovnice a nerovnice s absolutní hodnotou .8.9 Parametrické rovnice a nerovnice s absolutní hodnotou Předpoklady: 0,, 806 Pedagogická poznámka: Opět si napíšeme na začátku hodiny na tabuli jednotlivé kroky postupu při řešení rovnic (nerovnic)

Více

Finanční gramotnost v ČR

Finanční gramotnost v ČR Tisková konference MF a ČNB Praha 13. prosince 010 IV.Chování a zvyklosti ve světě financí Finančně gramotný občan ( mimo jiné ) platí své účty včas sleduje svoji finanční situaci dříve, než si něco koupí,

Více

Novinky v programu Účtárna 2.09

Novinky v programu Účtárna 2.09 Novinky v programu Účtárna 2.09 Podpora pro Kontrolní hlášení Popis: Program obsahuje podporu pro plátce DPH, pro něž platí od 1.1.2016 nová legislativní povinnost Kontrolní hlášení. V knihách prvotních

Více

hry OBSAH HRY: CÍL HRY PŘÍPRAVA HRY SATOR AREPO TENET OPERA ROTAS SATOR AREPO TENET OPERA ROTAS je pečeť, která udržuje zlo mimo tento svět...

hry OBSAH HRY: CÍL HRY PŘÍPRAVA HRY SATOR AREPO TENET OPERA ROTAS SATOR AREPO TENET OPERA ROTAS je pečeť, která udržuje zlo mimo tento svět... 2 Hra je určena pro 2-4 hráče. Herní doba: 45-60 minut OBSAH HRY: 1 herní plán 24 dílků lávek 4 sady, rozdělené podle typu (materiálu), každá sada se skládá z 6 různých tvarů: velký rohový díl malý rohový

Více

Alchymie je 2. rozšíření k Dominionu. Přidává 12 nových karet království a nové platidlo elixír.

Alchymie je 2. rozšíření k Dominionu. Přidává 12 nových karet království a nové platidlo elixír. Kdo by nechtěl proměnit olovo ve zlato či získat kámen mudrců? V podzemních laboratořích se pracuje bez ustání a věda se rozvíjí rychlým tempem Alchymisté s vážnou tváří odměřují tekutiny ve zkumavkách

Více

2.7.1 Mocninné funkce s přirozeným mocnitelem

2.7.1 Mocninné funkce s přirozeným mocnitelem .7. Mocninné funkce s přirozeným mocnitelem Předpoklad: 0 Pedagogická poznámka: K následujícím třem hodinám je možné přistoupit dvěma způsob. Já osobně doporučuji postupovat podle učebnice. V takovém případě

Více

MS WORD 2007 Styly a automatické vytvoření obsahu

MS WORD 2007 Styly a automatické vytvoření obsahu MS WORD 2007 Styly a automatické vytvoření obsahu Při formátování méně rozsáhlých textů se můžeme spokojit s formátováním použitím dílčích formátovacích funkcí. Tato činnost není sice nijak složitá, ale

Více

KOLÉBKA RENESANCE. (Die Wiege der Renaissance)

KOLÉBKA RENESANCE. (Die Wiege der Renaissance) KOLÉBKA RENESANCE (Die Wiege der Renaissance) Hanno Kuhn Wilfried Kuhn Počet hráčů: 2-4 Věk: od 12 let Délka hry: 45-60 min Herní materiál 36 historických událostí Poznámka: Texty událostí mají různou

Více

Zákonitosti, vztahy a práce s daty

Zákonitosti, vztahy a práce s daty 20mate matematika Jednotlivé kapitoly mají rozsah čtyř stran a každá kapitola je obohacena o rozšiřující učivo. sčítání a odčítání Zákonitosti, vztahy a práce s daty 1 Vyřeš úlohy. a) Součet všech čísel

Více

ODDVILLE hra pro 2 4 hráče od 10 let

ODDVILLE hra pro 2 4 hráče od 10 let ODDVILLE hra pro 2 4 hráče od 10 let Obsah hry: 64 karet budov/mincí 1 karta startovního náměstí 16 karet dělníků (4 od barvy) 36 figurek (9 od barvy) 1 deska zdrojů 12 karet postav (3 od jené gildy) Hráči

Více

Všechny možné dvojice ze čtyř možností, nezáleží na uspořádání m (všechny výsledky jsou rovnocenné), 6 prvků. m - 5 prvků

Všechny možné dvojice ze čtyř možností, nezáleží na uspořádání m (všechny výsledky jsou rovnocenné), 6 prvků. m - 5 prvků 9.2.2 Pravděpodobnost Předpoklady: 9201 Pedagogická poznámka: První příklad je opakovací, nemá cenu se s ním zabývat více než pět minut. Př. 1: Osudí obsahuje čtyři barevné koule: bílou, fialovou, zelenou,

Více

Postup práce s elektronickým podpisem

Postup práce s elektronickým podpisem Obsah 1. Obecné informace o elektronickém podpisu... 2 2. Co je třeba nastavit, abyste mohli používat elektronický podpis v MS2014+... 2 2.1. Microsoft Silverlight... 2 2.2. Zvýšení práv pro MS Silverlight...

Více

Studijní informační systém. Nápověda pro vyučující 2 Práce s rozvrhem a předměty

Studijní informační systém. Nápověda pro vyučující 2 Práce s rozvrhem a předměty Studijní informační systém Nápověda pro vyučující 2 Práce s rozvrhem a předměty Vyučující a tajemníci (osoby s tajemnickou rolí pro SIS) mají možnost v období elektronického zápisu upravovat zápis studentů

Více

PŘÍLOHA 6 ÚČTOVÁNÍ A PLACENÍ

PŘÍLOHA 6 ÚČTOVÁNÍ A PLACENÍ PŘÍLOHA 6 ÚČTOVÁNÍ A PLACENÍ Obsah 1 Úvod... 3 2 Postup vyúčtování... 3 3 Placení... 4 4 Ručení... 5 1 Úvod 1.1. Tato Příloha popisuje shromažďování údajů, postup vyúčtování a placení cen za služby elektronických

Více

JAK PŘIDAT UŽIVATELE PRO ADMINISTRÁTORY

JAK PŘIDAT UŽIVATELE PRO ADMINISTRÁTORY JAK PŘIDAT UŽIVATELE PRO ADMINISTRÁTORY Po vytvoření nové společnosti je potřeba vytvořit nové uživatele. Tato volba je dostupná pouze pro administrátory uživatele TM s administrátorskými právy. Tento

Více

Sada 1 CAD1. 15. Registrace studentů a učitelů středních škol pro účely stažení legálního výukového SW firmy Autodesk

Sada 1 CAD1. 15. Registrace studentů a učitelů středních škol pro účely stažení legálního výukového SW firmy Autodesk S třední škola stavební Jihlava Sada 1 CAD1 15. Registrace studentů a učitelů středních škol pro účely stažení legálního výukového SW firmy Autodesk Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony

Více

Herní součásti. 24 karet zdrojů Rebelů 24 karet zdrojů Impéria. 5 karet strategie Rebelů 5 karet strategie Impéria. 16 žetonů vlivu.

Herní součásti. 24 karet zdrojů Rebelů 24 karet zdrojů Impéria. 5 karet strategie Rebelů 5 karet strategie Impéria. 16 žetonů vlivu. 1 Přehled hry Občanská válka přinesla do celé galaxie chaos a zmatek. Rebelové se snaží obnovit svobodu a volnost po celé galaxii, zatímco Impérium plánuje zkázu Rebelům a jakékoli naději, kterou probouzejí.

Více

Operační systém teoreticky

Operační systém teoreticky Přednášky o výpočetní technice Operační systém teoreticky Adam Dominec 2010 Rozvržení Operační systém Uživatelské účty Správa RAM Plánování procesů Knihovny Okna Správa zařízení Rozvržení Operační systém

Více

Ministerstvo pro místní rozvoj. podprogram 117 513

Ministerstvo pro místní rozvoj. podprogram 117 513 Pokyny pro vyplnění elektronické žádosti podprogram 117 513 Podpora výstavby technické infrastruktury Elektronická žádost je umístěna na internetové adrese http://www3.mmr.cz/zad a lze na ni vstoupit i

Více

Hra obsahuje: Příprava na hru: Desková hra pro odvážné dobrodruhy s chladnou hlavou č e s k ý n á v o d

Hra obsahuje: Příprava na hru: Desková hra pro odvážné dobrodruhy s chladnou hlavou č e s k ý n á v o d Desková hra pro odvážné dobrodruhy s chladnou hlavou č e s k ý n á v o d Počet hráčů: 2-4 Věk hráčů: 10-99 let Hra obsahuje: 1 herní plán 36 šestiúhelníkových tabulek, znázorňujících prostor, odhalovaný

Více

Grantový program na podporu obecně prospěšných činností pro organizace působící v městyse Vladislav na rok 2015

Grantový program na podporu obecně prospěšných činností pro organizace působící v městyse Vladislav na rok 2015 Grantový program na podporu obecně prospěšných činností pro organizace působící v městyse Vladislav na rok 2015 Cíle programu Grantový program podporuje činnost a chod sportovních,kulturních a ostatních

Více

CERTIFIKOVANÉ TESTOVÁNÍ (CT) Výběrové šetření výsledků žáků 2014

CERTIFIKOVANÉ TESTOVÁNÍ (CT) Výběrové šetření výsledků žáků 2014 (CT) Výběrové šetření výsledků žáků 2014 Uživatelská příručka pro přípravu školy Verze 1 Obsah 1 ÚVOD... 3 1.1 Kde hledat další informace... 3 1.2 Posloupnost kroků... 3 2 KROK 1 KONTROLA PROVEDENÍ POINSTALAČNÍCH

Více

JAK HRÁT Petr Vojtěch Jindřich Pavlásek

JAK HRÁT Petr Vojtěch Jindřich Pavlásek JAK HRÁT Petr Vojtěch Jindřich Pavlásek Cíl Představte si, že jste velryba. Jste velryba. Nyní jste připraveni hrát hru. Herní materiál Hráči se jako velrybí generálové pokouší sestavit nejsilnější možnou

Více

Jak vycházet s kamarády

Jak vycházet s kamarády Jak vycházet s kamarády Nejdůležitější je se nehádat kvůli kravinám, což je v tomhle věku potíž. Nesmíš zapomínat na staré přátelé kvůli novým, všichni jsou pro tebe skoro stejně důležití. Hlavně nepomlouvej,

Více