Pro 2 4 hráče od 10 let Autor: Rüdiger Dorn Ilustrace: Franz Vohvinkel Překlad: Cauly OBSAH

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Pro 2 4 hráče od 10 let Autor: Rüdiger Dorn Ilustrace: Franz Vohvinkel Překlad: Cauly OBSAH"

Transkript

1 Pro 2 4 hráče od 10 let Autor: Rüdiger Dorn Ilustrace: Franz Vohvinkel Překlad: Cauly CZ Anglie na konci 19.století: Britské impérium ovládá z Londýna přes čtvrtinu celého světa. Na Silvestra se roku 1899 v londýnském Diamantovém klubu na St.James Street sešli tři Lordi a jedna Lady, kteří vděčí svému bohatství obchodu s drahokamy. V salónku vzplanula prudká hádka o tom, kdo z nich je nejúspěšnější v celosvětovém obchodu s rubíny, smaragdy a dalšími drahokamy a kdo z nich má právo předsedat Diamantovému klubu. Když o půlnoci vyzváněl zvon Big Ben do Nového roku, uzavřeli tito čtyři mezi sebou, kvůli volbě nového předsedy, historickou sázku. Kdo v příštím roce uskuteční nejvýnosnější obchody a díky tomu vytvoří nádherný Anglický Park, stane se navždy "Diamantovým Lordem (nebo Lady)"! OBSAH 4 podložky hráčů Každá podložka zobrazuje hráčův park a tři ukazatele rozvoje (zalesnění, technologie, peníze) 1 hrací deska (skládající se ze 4 částí) Nahoře hrací deska zobrazuje ceníky pro žetony parku. Uprostřed je místo pro obchodní proužky a dole je vidět ukazatel "začínajícího hráče". 12 obchodních proužků, potištěných z obou stran (6 tmavě hnědých a 6 světle hnědých) 2 proužky "trh uzavřen/closed market" 56 mincí 100 drahokamů (20 v každé barvě - modré, žluté, zelené, červené, a také 20 čirých diamantů) 40 figurek (10 v každé barvě - červené, bílé, hnědé a modré) 84 žetonů parku Na přední straně jsou zobrazeny stavby (po 21 žetonech fontána, oranžérie, altán, růžová zahrada), na zadní straně je zobrazen les. 21 žetonů zvířat (7x rybník, jelení obora, voliéra) 56 žetonů vybavení (16x důl, 20x těžební právo, 20x loď) 8 bonusových karet 4 souhrny pravidel

2 CÍL HRY Hráči na světovém trhu nakupují doly, těžební práva pro drahokamy, dopravní prostředky a investují do nových technologií. Díky drahokamům, které takto získají, financují vybudování svých nádherných parků. Ve hře zvítězí hráč s nejnádhernějším parkem a tudíž s největším počtem bodů. PŘÍPRAVA HRY Přečtěte si, prosím, popis materiálu a přípravu na přiloženém listu papíru. To umožňuje jednomu hráči, aby hru připravoval, zatímco jiný čte pravidla. PRŮBĚH HRY Na začátku určete losem začínajícího hráče. Ten umístí jednu ze svých figurek na první políčko na ukazateli začínajícího hráče (0). Pak postupně a v pořadí podle směru hodinových ručiček, umístí všichni hráči jednu ze svých figurek na následující prázdné políčko na ukazateli začínajícího hráče. Příklad při hře čtyř hráčů. Bílý je začínající hráč. Hnědý, Modrý a Červený následují v pořadí podle hodinových ručiček. Hra se skládá z několika kol a končí po kole, ve kterém alespoň jeden hráč pokryl všech 14 světle zelených políček svého parku. Jedno kolo se skládá z následujících 5 fází: 1. Rozložení obchodních proužků 2. Nákup 3. Přidělování diamantů 4. Výnos drahokamů 5. Výstavba Fáze 1: Rozložení obchodních proužků Rozdělte obchodní proužky podle jejich barvy lemování (tmavě hnědé / světle hnědé) a odděleně zamíchejte. Vezměte tolik proužků od každé barvy, kolik se hry účastní hráčů a umístěte je na hrací desku jako tržiště, jeden vedle druhého (nejdříve tmavě hnědé obchodní proužky, pak světle hnědé). Při hře dvou či tří hráčů je zbylá mezera na pravé straně zaplněna proužkem "Closed market/uzavřený trh". Příklad při hře tří hráčů.

3 Fáze 2: Nákup Začínající hráč začíná a ostatní hráči pokračují po směru hodinových ručiček. Každý hráč umísťuje své mince na prázdná políčka na tržišti. Hráč, který je na řadě, umístí minci na jedno políčko, které si zvolí. Pokud již jsou nějaké mince na čtyřech vodorovně či svisle sousedících políčkách, tak hráč musí použít jednu minci navíc za každou minci na těchto sousedních políčkách. Význam symbolů na obchodních proužcích: Žeton vybavení: Hráč si vezme odpovídající žeton vybavení (důl, těžební práva nebo loď) a umístí jej lícem nahoru před sebe na stůl. Poznámka: Za sadu žetonů důl, těžební práva a loď mohou hráči získat drahokamy ve fázi 4. Začínající hráč: Hráč posune svou figurku na ukazateli začínajícího hráče vpřed o zobrazený počet cylindrů (tudíž o 1-3 políčka). Jsou-li již na cílovém políčku figurky jiných hráčů, umístí hráč svou figurku na tyto nahoru. Jestliže hráč svou figurkou překročí políčko 9, stává se automaticky novým začínajícím hráčem ve fázi 3. Žeton zvířete: Hráč získá jeden ze tří žetonů rybník, jelení obora nebo voliéra a umístí jej na prázdné políčko svého parku. Příklad: Jestliže si hráč vybere políčko A, tak potřebuje pouze jednu minci. Na políčko B, potřebuje 2 mince navíc (celkově 3), a na políčko C potřebuje 4 mince navíc (celkově 5). Za každé políčko, které hráč obsadí, získá ihned všechno zobrazené zboží nebo příslušné služby. Jestliže hráč nemůže nebo nechce umístit další mince, musí ve svém tahu pasovat. Hráč, který ve svém tahu pasoval již nemůže umísťovat další mince během tohoto kola. Fáze "Nákup" končí, když všichni hráči pasují. Pozor: Mince, drahokamy a všechny žetony, které hráč během hry dostane, jsou po celou hru umísťovány lícem nahoru tak, aby je mohli vidět všichni hráči. Jestliže je takto zaplněno poslední světle zelené políčko daného parku, hráči dokončí aktuální kolo (tudíž hraje se až do konce fáze 5 "Výstavba"), dříve než skončí hra. Pokud hráč jehož park je dokončen získá další zvířecí žetony, umístí je na tmavě zelená políčka. Poznámka: Za každou kompletní sadu skládající se ze tří různých žetonů zvířat získá hráč určitý počet bodů. Proto by se hráči měli snažit sbírat stejný počet od všech tří druhů žetonů zvířat. Ukazatele rozvoje: Hráč posune svou figurku směrem dolů o jedno políčko na odpovídajícím ukazateli rozvoje na své podložce. V případě? si hráč může zvolit libovolný ukazatel. Jestliže hráč postoupí na ukazateli rozvoje "peníze", získá ihned jednu minci ze společné zásoby. Tudíž může tuto minci použít ve stejném kole. Význam ukazatelů rozvoje je na následující straně.

4 Význam ukazatelů rozvoje: Zalesnění: Hráč investuje do zalesnění a do kultivace svých lesů. Tento ukazatel určuje počet vítězných bodů, které hráč na konci hry získá za každý Les ve svém parku. Na začátku hry má každý Les hodnotu 2 vítězné body. Hodnota může vrůst na 6 vítězných bodů. Technologie: Hráč investuje do vylepšení metodiky dolování a do dopravních prostředků. Jestliže hráč posune svou figurku dolů na tomto ukazateli, dostane navíc drahokamy stejné barvy nebo dokonce diamant (= žolík) při každém výnosu drahokamů ve fázi 4. Podívejte se na podrobný popis fáze 4. Peníze: Hráč investuje peníze do bank a získává úrok. Jestliže hráč posune svou figurku dolů o jedno políčko na tomto ukazateli, ihned dostane další minci ze společné zásoby. Hodnota vpravo ukazuje počet mincí, které hráč má k dispozici ve fázi 2 (Nákup). Na začátku hry má každý hráč 10 mincí. Tento počet může vzrůst až na 14 mincí. Fáze 3: Přidělování diamantů Poté, co všichni hráči ve svém tahu ve fázi 2 pasují, jsou přidělovány diamanty (= čiré drahokamy - žolík), a to 1. Za nejvíce nepoužitých mincí: Hráč, který má před sebou nejvíce nevyužitých mincí, získává jeden diamant. V případě shody získávají jeden diamant všichni příslušní hráči. 2. Pro vedoucí(ho) hráče na ukazateli začínajícího hráče: Hráč, jehož figurka stojí nejdále vpravo na ukazateli začínajícího hráče (nejvyšší číslo) dostane diamant a ihned se stává novým začínajícím hráčem. Jestliže nejvyšší číslo obsadilo několik hráčů, dostane jeden diamant každý z nich. Novým začínajícím hráčem se stává hráč, jehož figurka je nahoře. Pozor: Pořadí hráčů v následující fázi 4 "Výnos drahokamů" a 5 "Výstavba" je určeno aktuální pozicí figurek na ukazateli začínajícího hráče. Hráč, jehož figurka je nejdále vpravo na ukazateli začínajícího hráče začíná. Poté následují ostatní hráči v sestupném pořadí, vrchní figurky dříve než spodní figurky. Příklad: Pořadí hráčů v tomto případě: modrý, červený, bílý, hnědý.

5 Fáze 4: Výnos drahokamů Počínaje začínajícím hráčem, získávají hráči drahokamy. Aby hráči drahokamy dostali, musí mít sadu žetonů skládající se z dolu, těžebního práva a lodi. Důl: Označuje, jaký druh drahokamů může hráč dolovat. Těžební právo: Označuje, jaké maximální množství drahokamů může hráč vydolovat. Loď: Označuje, jaké maximální množství drahokamů může hráč dopravit. Hráč dostane nižší ze zobrazených počtů drahokamů na žetonu těžební právo nebo na žetonu loď, v barvě daného dolu. Pak odloží použité žetony vybavení zpět na příslušnou hromádku ve společné zásobě. V závislosti na postavení své figurky na políčku ukazatele rozvoje "Technologie", dostane hráč drahokamy navíc vždy, když vymění kompletní sadu žetonů: Za každý tento symbol dostane jeden drahokam navíc v barvě příslušného dolu. Za každý tento symbol dostane jeden diamant. Příklad: Hráč má zobrazené žetony vybavení. Může si vzít buď 5 žlutých a 3 červené drahokamy nebo 5 červených a 3 žluté drahokamy. A do dalšího kola si může ponechat těžební právo hodnoty 2. Všeobecná poznámka: V mimořádných případech, když není dostatek drahokamů nebo žetonů vybavení, můžete dočasně použít vhodnou náhradu. Fáze 5: Výstavba Ve fázi výstavby, všichni hráči zkrášlují své parky, aby získali vítězné body. Počínaje začínajícím hráčem, mohou všichni hráči popořadě (podle aktuálního pořadí na ukazateli začínajícího hráče!) vždy umístit jeden žeton parku nebo pasovat. Hráči, kteří pasovali, již nemohou umísťovat další žetony během této fáze. Existují čtyři různé druhy žetonů parku - fontána, oranžérie, altán a růžová zahrada. Na zadní straně těchto staveb je zobrazen les. Příklad: Za zobrazené žetony dostane hráč 4 zelené drahokamy. Pokud jeho figurka stojí na ukazateli "technologie" na takovémto políčku, tak dostane 5 zelených drahokamů a diamant. Za tyto žetony parku hráči platí drahokamy.. Hráč si může do dalšího kola ponechat přesně jednu neúplnou sadu žetonů vybavení. Takže si může ponechat buď důl a těžební právo, důl a loď, těžební právo a loď, nebo jakýkoli jednotlivý žeton. Pokud hráči zůstalo více žetonů vybavení, odloží přebývající žetony zpět do společné zásoby. Ve fázi 4 musí hráči vždy vyměnit všechny své kompletní sady za drahokamy.

6 Ceny za stavbu jsou určovány ceníky ve vrchní části hrací desky. Hráč odloží zobrazené drahokamy zpět do společné zásoby, vezme si odpovídající žeton a umístí jej na jakékoli světle zelené políčko na své tabulce. Jestliže hráč chce umístit les, vybere si stavbu toho druhu (fontána, oranžérie, altán a růžová zahrada), ze které zbývá nejvíce žetonů, a otočí žeton na jeho zadní stranu (les). Poté, co žeton umístí, položí hráč jednu ze svých figurek na políčko stejné barvy na odpovídajícím ceníku. Tato figurka má následující význam: Hráč nemůže použít stejný ceník znovu během tohoto kola. Každá figurka na příslušném ceníku zvyšuje cenu na tomto ceníku pro následující hráče o jeden libovolný drahokam. Na cenících s těmito symboly, mohou hráči platit libovolnými (také různými!) drahokamy. Diamant se používá jako žolík a může nahradit jakýkoli drahokam. Toto políčko umožňuje koupit jakýkoli žeton parku. Příklad: Probíhá tah bílého hráče: Nemůže vybudovat fontánu, protože zde již jednu během tohoto kola vybudoval. Oranžérie a altánek stojí tolik drahokamů, kolik je uvedeno na ceníku. Za růžovou zahradu by bílý hráč musel zaplatit zobrazenou cenu za růžovou zahradu plus 2 drahokamy navíc, protože na tomto ceníku již jsou další dvě figurky. Tento libovolný žeton parku, 2-drahokamový les i 3-drahokamový les, stojí zobrazenou cenu plus libovolný drahokam, protože na políčku příslušného ceníku je již v obou případech protihráčova figurka. Vždy, když hráč postavením stavby (viz str.8) splní bonusovou kartu, obdrží ihned příslušnou kartu. Jestliže hráč ve fázi výstavby pokryje všech 14 světlezelených políček svého parku, dokončí hráči tuto aktuální fázi; pak hra skončí. Pokud hráč, jehož park je dokončen, získá další žetony parku, umístí je na tmavozelená políčka. Fáze výstavby končí, když všichni hráči ve svém tahu pasovali. Pozor: Na podložce každého hráče jsou tři "povinná políčka". Hráči je musí během hry povinně pokrýt zobrazenými stavbami. Pokud by je hráč nepokryl, nemůže skončit hru a nemůže umisťovat žádné žetony na tmavozelená políčka.

7 KONEC KOLA Všichni hráči si vezmou zpět své použité mince. Každý hráč má takový počet mincí, jaký ukazuje jeho ukazatel rozvoje "Peníze". (Nezáleží na tom, zda hráč ještě má nějaké mince z fáze 2. Každý hráč vždy znovu doplní své zásoby až do počtu zobrazeného na ukazateli rozvoje "Peníze". Tudíž mince, které nejsou použity, nezvýší hráčovu zásobu mincí pro další kolo.) Kromě toho si hráči vezmou zpět všechny své figurky z ceníků. Nový začínající hráč položí svou figurku na první políčko (0) na ukazateli začínajícího hráče. Všichni ostatní hráči, po směru hodinových ručiček, položí jednu ze svých figurek na další prázdné políčko na ukazateli začínajícího hráče (jako na začátku hry). Tudíž pořadí hráčů ve hře nyní opět odpovídá pořadí podle směru hodinových ručiček. Poté začíná nové kolo opět fází 1 "Rozložení obchodních proužků". Kvůli tomu se zamíchají všechny obchodní proužky. Během míchání byste měli některé z nich přetočit na druhou stranu. KONEC HRY A BODOVÁNÍ Hra končí po dohrání kola, ve kterém alespoň jeden hráč pokryl všech 14 světle zelených políček svého parku. Hráči, kteří nepokryli svá tři "povinná políčka" se bodování nezúčastní. Všichni ostatní hráči si spočítají všechny své vítězné body: Stavby (fontány, oranžérie, altány, růžové zahrady) přináší každá 4 vítězné body. Každý les přináší tolik vítězných bodů, kolik zobrazuje ukazatel rozvoje "Zalesnění" (2 až 6 vítězných bodů). Každá sada žetonů zvířat ("rybník" + "jelení obora" + "voliéra") přináší 10 vítězných bodů. Každý jednotlivý zvířecí žeton, který není součástí trojkové sady, přináší 1 vítězný bod. Bonusové karty přináší ve vítězných bodech svou vytištěnou hodnotu (viz shrnutí na následující straně) Jestliže hráč dosáhl posledního políčka na ukazateli rozvoje "Technologie" nebo jedno ze tří posledních políček na ukazateli "Peníze", získává 1, 2 nebo 3 vítězné body. (Při bodování nezáleží na tom, kde jsou na podložce žetony staveb a zvířat umístěny.) Hráč s největším počtem vítězných bodů vítězí. V případě shody si všichni příslušní hráči spočítají své drahokamy a vítězí hráč s jejich největším počtem. Pokud je stále shoda, tak je vítězů více. Rada: Následující tabulka vám může pomoci při sčítání bodů. Lumír Jiří Daniel Michal Stavby Lesy Žetony zvířat Bonusové karty Body navíc za ukazatele rozvoje celkem Tato tabulka je připravena ke stažení jako předloha k tisku na

8 PŘEHLED BONUSOVÝCH KARET První hráč, který postavil tři fontány, tři oranžérie, tři altány nebo tři růžové zahrady, dostane odpovídající bonusovou kartu. Na konci hry mají tyto karty hodnotu 3 vítězných bodů. První hráč, který postavil všechny 4 stavby dostane bonusovou kartu s hodnotou 5. Druhý hráč, který to provede, dostane kartu se 3 vítěznými body. To může být také znovu první hráč, pokud ještě jednou postaví všechny 4 stavby. První hráč, který postavil 5 stejných staveb (např. 5 altánů) dostane bonusovou kartu s hodnotou 5. Druhý hráč, který to provede, dostane kartu se 3 vítěznými body. To může být také znovu první hráč, pokud ještě jednou postaví 5 stejných staveb. Tyto bonusové karty se neaplikují na lesy!

Cíl hry Cílem hry je získat co nejméně trestných bodů. Každá hra se skládá z deseti kol.

Cíl hry Cílem hry je získat co nejméně trestných bodů. Každá hra se skládá z deseti kol. DESÍTKA Interakční, taktická karetní hra od holandských autorů. Hra, ve které se snažíte přelstít své soupeře! Hra, ve které může zvítězit i ten, komu štěstí zrovna nepřeje. Podmínkou jsou pevné nervy,

Více

Pro 3 hráče Odstraňte 3 karty zlata (jednu od každé hodnoty) a 12 dalších náhodně vybraných karet.

Pro 3 hráče Odstraňte 3 karty zlata (jednu od každé hodnoty) a 12 dalších náhodně vybraných karet. SCRIPTS & SCRIBES: Hra pro 2-4 hráče Myšlenka hry Stáváte se opaty středověkého kláštera soupeřícími o nashromáždění nejrozsáhlejší sbírky svatých knih. Pro vybudování dobře fungujícího skriptoria ale

Více

{ } 9.1.9 Kombinace II. Předpoklady: 9108. =. Vypiš všechny dvoučlenné kombinace sestavené z těchto pěti prvků. Urči počet kombinací pomocí vzorce.

{ } 9.1.9 Kombinace II. Předpoklady: 9108. =. Vypiš všechny dvoučlenné kombinace sestavené z těchto pěti prvků. Urči počet kombinací pomocí vzorce. 9.1.9 Kombinace II Předpoklady: 9108 Př. 1: Je dána pěti prvková množina: M { a; b; c; d; e} =. Vypiš všechny dvoučlenné kombinace sestavené z těchto pěti prvků. Urči počet kombinací pomocí vzorce. Vypisujeme

Více

3 hráči. 3. etapa 2. etapa 1. etapa. 1. bodování Král.hrad: Úroveň 1 = 5 vítězných bodů. 2. bodování Král.hrad: Úroveň 2 = 10 vítězných bodů

3 hráči. 3. etapa 2. etapa 1. etapa. 1. bodování Král.hrad: Úroveň 1 = 5 vítězných bodů. 2. bodování Král.hrad: Úroveň 2 = 10 vítězných bodů Překlad lepek je délán dle novější verze pravidel, kterou napsal Milan Kubín (viz www.zatrolene-hry.cz). Pokud si chcete i v pravidlech přizpůsobit obrázky karet starší verzi, tak si vytiskněte i tyto

Více

Akce hráčů Všichni hráči provádí své akce současně bez čekání na tahy ostatních. Nejrychlejší hráč často vítězí! Dostupné akce:

Akce hráčů Všichni hráči provádí své akce současně bez čekání na tahy ostatních. Nejrychlejší hráč často vítězí! Dostupné akce: Hrací materiál 4 sady karet po 40 kartách, 4 sady po 11 kartiček, 4 kartičky s banánovou slupkou, 1 časovač, 4 přehledy druhů kartiček, 1 sešit s pravidly hry. Poznámka: Pro zápis bodů na konci každého

Více

9.2.5 Sčítání pravděpodobností I

9.2.5 Sčítání pravděpodobností I 9.2.5 Sčítání pravděpodobností I Předpoklady: 9203 Pedagogická poznámka: Následující problém sice zadávám jako příklad, ale minimálně na začátku s žáky počítám na tabuli. I kvůli tomu, aby jejich úprava

Více

Nyní jste jedním z oněch kouzelníků CÍL: Cílem hry je zničit soupeřovy HERNÍ KOMPONENTY:

Nyní jste jedním z oněch kouzelníků CÍL: Cílem hry je zničit soupeřovy HERNÍ KOMPONENTY: Vytvořili Odet L Homer a Roberto Fraga Velikonoční ostrov je tajemný ostrov v jižním Pacifiku. Jeho původní obyvatelé již před mnoha lety zmizeli a jediné, co po nich zůstalo, jsou obří sochy Moai. Tyto

Více

ÚVOD DO HRY PRINCIP HRY

ÚVOD DO HRY PRINCIP HRY Počet hráčů: 2-6 Věk: od 6 let Délka hry: cca 20 min. Obsah: 66 hracích karet: 45 karet s čísly (hodnota 0 8 čtyřikrát, hodnota 9 devětkrát), 21 speciálních karet (9 karet Výměna, 7 karet Špehuj, 5 karet

Více

Michael Kiesling / Wolfgang Kramer. a rytíři kulatého stolu

Michael Kiesling / Wolfgang Kramer. a rytíři kulatého stolu Michael Kiesling / Wolfgang Kramer a rytíři kulatého stolu ˇ Myšlenka hry Hráči vedou skupinu rytířů na dvoře krále Artuše. Snaží se trvale zvyšovat prestiž své skupiny, a to usedáním ke kulatému stolu

Více

Jakub Juránek. 1.64 Určete počet kvádru, jejichž velikosti hran jsou přirozená čísla nejvýše rovná deseti. Kolik je v tomto počtu krychlí?

Jakub Juránek. 1.64 Určete počet kvádru, jejichž velikosti hran jsou přirozená čísla nejvýše rovná deseti. Kolik je v tomto počtu krychlí? Jakub Juránek UČO 393110 1.64 Určete počet kvádru, jejichž velikosti hran jsou přirozená čísla nejvýše rovná deseti. Kolik je v tomto počtu krychlí? Kvádr a b c, a, b, c {1, 2,..., 10} a b c = c a b -

Více

OBSAH BALENÍ PREHLED ˇ A CÍL HRY. Kupujte nejlepší domy, když jsou levné, protihráče přinuťte hodně utrácet a svůj majetek prodávejte s velkým ziskem!

OBSAH BALENÍ PREHLED ˇ A CÍL HRY. Kupujte nejlepší domy, když jsou levné, protihráče přinuťte hodně utrácet a svůj majetek prodávejte s velkým ziskem! PRAVIDLA HRY 1 Kupujte nejlepší domy, když jsou levné, protihráče přinuťte hodně utrácet a svůj majetek prodávejte s velkým ziskem! OBSAH BALENÍ 30 karet domů očíslovaných od 1 do 30. 15 17 1 19 22 21

Více

VZRUŠUJÍCÍ STRATEGICKÁ HRA O BOZÍCH, ZBOŽÍ A VZNEŠENOSTI MYŠLENKA HRY

VZRUŠUJÍCÍ STRATEGICKÁ HRA O BOZÍCH, ZBOŽÍ A VZNEŠENOSTI MYŠLENKA HRY VZRUŠUJÍCÍ STRATEGICKÁ HRA O BOZÍCH, ZBOŽÍ A VZNEŠENOSTI MYŠLENKA HRY MYŠLENKA HRY Zkuste štěstí na tajemném ostrovním světě Bora Bora. Cestujte po ostrovech, stavějte chýše tam, kde se mohou usadit nezlomní

Více

Úvod. Karty baronů. Operační karty. Komponenty. Akcie. Box vydaných akcií. Značky akcií. Box dostupných akcií Karta společnosti

Úvod. Karty baronů. Operační karty. Komponenty. Akcie. Box vydaných akcií. Značky akcií. Box dostupných akcií Karta společnosti Úvod Je polovina 19 století v Anglii...a dráhy, které byly nejdříve určeny pro převoz uhlí, se začínají měnit v železnice. Mnoho různých společností používá různě rozchodné železnice k propojení vesnic,

Více

Ozobot aktivita lov velikonočních vajíček

Ozobot aktivita lov velikonočních vajíček Ozobot aktivita lov velikonočních vajíček Autor: Ozobot Publikováno dne: 9. března 2016 Popis: Tato hra by měla zábavnou formou procvičit programování ozokódů. Studenti mají za úkol pomoci Ozobotovi najít

Více

Př. 3: Dláždíme čtverec 12 x 12. a) dlaždice 2 x 3 12 je dělitelné 2 i 3 čtverec 12 x 12 můžeme vydláždit dlaždicemi 2 x 3.

Př. 3: Dláždíme čtverec 12 x 12. a) dlaždice 2 x 3 12 je dělitelné 2 i 3 čtverec 12 x 12 můžeme vydláždit dlaždicemi 2 x 3. 1..20 Dláždění III Předpoklady: 01019 Př. 1: Najdi n ( 84,96), ( 84,96) D. 84 = 4 21 = 2 2 7 96 = 2 = 4 8 = 2 2 2 2 2 D 84,96 = 2 2 = 12 (společné části rozkladů) ( ) n ( 84,96) = 2 2 2 2 2 7 = 672 (nejmenší

Více

ASSYRIA. Autor: Emanuele Ornella Ilustrace: Arnaud Demaegd Design: Cyril Demaegd FAQ & forum: http://www.ystari.com Překlad: Michal Kohoutek

ASSYRIA. Autor: Emanuele Ornella Ilustrace: Arnaud Demaegd Design: Cyril Demaegd FAQ & forum: http://www.ystari.com Překlad: Michal Kohoutek Autor: Emanuele Ornella Ilustrace: Arnaud Demaegd Design: Cyril Demaegd FAQ & forum: http://www.ystari.com Překlad: Michal Kohoutek Obsah 1 herní plán 40 domků ve 4 barvách 16 základen zikkuratů ve 4 barvách

Více

Průvodce e learningem

Průvodce e learningem Průvodce e learningem Vstup do systému Pro správnou funkci kurzů je nutné používat aktuální verze internetových prohlížečů. Pokud si nejste jisti, jakou verzi internetového prohlížeče používáte, doporučujeme

Více

1.3.1 Kruhový pohyb. Předpoklady: 1105

1.3.1 Kruhový pohyb. Předpoklady: 1105 .. Kruhový pohyb Předpoklady: 05 Předměty kolem nás se pohybují různými způsoby. Nejde pouze o přímočaré nebo křivočaré posuvné pohyby. Velmi často se předměty otáčí (a některé se přitom pohybují zároveň

Více

Hráč, který je na tahu musí vyložit předem daný počet karet z ruky. Počet karet je určen počtem symbolů

Hráč, který je na tahu musí vyložit předem daný počet karet z ruky. Počet karet je určen počtem symbolů EMANUELLE ORNELLA OLTRE MARE BENÁTŠTÍ OBCHODNÍCI MEZI ORIENTEM A ZÁPADEM HERNÍ MATERIÁL 98 karet zboží sedmi druhů (8x drahokamy, 10x svitky, 12x hedvábí, 14x sůl, 16x keramika, 18x olivy, 20x obilí) 1

Více

Nakupte více, získejte více!

Nakupte více, získejte více! Novinka! Nakupte více, získejte více! Navyšte svoji slevu s Avonem a prožijte snové léto! Chtěli byste až 50 % slevu? Chtěli byste až 500 Kč od Avonu jako dárek na nákup dalších výrobků? Neváhejte a využijte

Více

2.4.11 Nerovnice s absolutní hodnotou

2.4.11 Nerovnice s absolutní hodnotou .. Nerovnice s absolutní hodnotou Předpoklady: 06, 09, 0 Pedagogická poznámka: Hlavním záměrem hodiny je, aby si studenti uvědomili, že se neučí nic nového. Pouze používají věci, které dávno znají, na

Více

Domácí úkol DU01_2p MAT 4AE, 4AC, 4AI

Domácí úkol DU01_2p MAT 4AE, 4AC, 4AI Příklad 1: Domácí úkol DU01_p MAT 4AE, 4AC, 4AI Osm spolužáků (Adam, Bára, Cyril, Dan, Eva, Filip, Gábina a Hana) se má seřadit za sebou tak, aby Eva byly první a Dan předposlední. Příklad : V dodávce

Více

Souhrn. Cíl hry. Autoři: Marco Rusowski a Marcel Süßelbeck

Souhrn. Cíl hry. Autoři: Marco Rusowski a Marcel Süßelbeck Biskup očekává velmi váženou návštěvu, ale bohužel velká freska - malba na stropě katedrály - zoufale volá po zrestaurování. Souhrn Autoři: Marco Rusowski a Marcel Süßelbeck pro 2-4 hráče od 10 let Proslulí

Více

Pravidla hry. Herní materiál

Pravidla hry. Herní materiál Průmyslovou revoluci v Americe by si bez železnice snad ani nikdo nedokázal představit. Rozvíjet tak velkou zemi bez možnosti přepravovat potřebný materiál na velké vzdálenosti zkrátka nejde. Železniční

Více

KUBA. Pravidla přeložil Bednin (připomínky posílejte na Bednin@email.cz)

KUBA. Pravidla přeložil Bednin (připomínky posílejte na Bednin@email.cz) KUBA Pravidla přeložil Bednin (připomínky posílejte na Bednin@email.cz) Za nepříznivých okolností se vesnice na ostrově snaží získat nezávislost, vliv a bohatství.kdo bude schopen nejvýhodněji prodávat

Více

Habermaaß-hra 5657A /4796N. Maják v obležení

Habermaaß-hra 5657A /4796N. Maják v obležení CZ Habermaaß-hra 5657A /4796N Maják v obležení Maják v obležení Kooperativní hra pro 2 až 4 strážce majáku ve věku od 4 do 99 let. Zahrnuje soutěžní variantu. Autoři: Carmen & Thorsten Löpmann Ilustrace:

Více

2.7.2 Mocninné funkce se záporným celým mocnitelem

2.7.2 Mocninné funkce se záporným celým mocnitelem .7. Mocninné funkce se záporným celým mocnitelem Předpoklady: 70 Mocninné funkce se záporným celým mocnitelem: znamená? 3 y = = = = 3 y y y 3 = ; = ; = ;.... Co to Pedagogická poznámka: Nechávám studenty,

Více

IMPORT A EXPORT MODULŮ V PROSTŘEDÍ MOODLE

IMPORT A EXPORT MODULŮ V PROSTŘEDÍ MOODLE Nové formy výuky s podporou ICT ve školách Libereckého kraje IMPORT A EXPORT MODULŮ V PROSTŘEDÍ MOODLE Podrobný návod Autor: Mgr. Michal Stehlík IMPORT A EXPORT MODULŮ V PROSTŘEDÍ MOODLE 1 Úvodem Tento

Více

Herní plán. Magic Stars

Herní plán. Magic Stars Herní plán Magic Stars 1. Úvod Magic Stars je hra se třemi válci a pěti výherními liniemi. Hra obsahuje 8 různých symbolů. 2. Pravidla hry a její průběh Počet linií ve hře Magic Stars je po celou dobu

Více

KOLÉBKA RENESANCE. (Die Wiege der Renaissance)

KOLÉBKA RENESANCE. (Die Wiege der Renaissance) KOLÉBKA RENESANCE (Die Wiege der Renaissance) Hanno Kuhn Wilfried Kuhn Počet hráčů: 2-4 Věk: od 12 let Délka hry: 45-60 min Herní materiál 36 historických událostí Poznámka: Texty událostí mají různou

Více

Poté hráči spočtou své Body prestiže a vítězem se stává ten, kdo jich nashromáždil nejvíce.

Poté hráči spočtou své Body prestiže a vítězem se stává ten, kdo jich nashromáždil nejvíce. Pravidla hry Rokoko Cíl hry V Rokoku se stáváte majitelem oděvnické dílny na dvoře francouzského krále Ludvíka XV., kde se snažíte získat co nejvíce prestiže. Během každého tahu zahrajete kartu jednoho

Více

Microsoft Office. Word styly

Microsoft Office. Word styly Microsoft Office Word styly Karel Dvořák 2011 Styly Používání stylů v textovém editoru přináší několik nesporných výhod. Je to zejména jednoduchá změna vzhledu celého dokumentu. Předem připravené styly

Více

- Karty energie safírové (3-7), smaragdové (5-10), diamantové (8-12), rubínové (13-17)

- Karty energie safírové (3-7), smaragdové (5-10), diamantové (8-12), rubínové (13-17) ŽEZLO ZE ZAVADORU I. Obsah hry - Herní deska obsahující stupnice Znalostí a stupnici vítězných bodů - Žetony v barvách jednotlivých hráčů - Desky hráčů obsahující stupnici limitu karet v ruce, pole pro

Více

Autoři: David V. H. Peters a Harry Wu. hra pro 2-5 hráčů

Autoři: David V. H. Peters a Harry Wu. hra pro 2-5 hráčů Bohaté obchodnické rodiny táhnou se svou karavanou po Hedvábné stezce, aby uzavřely lukrativní obchody. Hráči se vžijí do rolí obchodníků, Obsah hry 1 hrací deska znázorňuje mapu s políčky. Na horním a

Více

Lekce 5 Jaký, jaká, jaké?

Lekce 5 Jaký, jaká, jaké? Lekce 5 Jaký, jaká, jaké? 5.1 Struktury ten jeden nový stůl ta jedna nová lampa to jedno nové auto Co máš? Co máte? Mám nový stůl. Mám nové auto. Ty máš nový stůl. Vy máte nový stůl. Jaký je stůl? Stůl

Více

Autor: Sébastien Pauchon Výtvarník: Arnaud Demaegd Hra pro 2-4 hráčů od 8 let. Doba hraní 45-60 minut. Herní materiál

Autor: Sébastien Pauchon Výtvarník: Arnaud Demaegd Hra pro 2-4 hráčů od 8 let. Doba hraní 45-60 minut. Herní materiál 1 herní plán - město Autor: Sébastien Pauchon Výtvarník: Arnaud Demaegd Hra pro 2-4 hráčů od 8 let. Doba hraní 45-60 minut. Herní materiál 1 herní plán - karavana 1 herní plán - věž 4 herní plány hráčů

Více

Soubor testovacích podložek verze 1.4. Soubor testovacích podložek. 2014 Tomáš Feltl TFSoft

Soubor testovacích podložek verze 1.4. Soubor testovacích podložek. 2014 Tomáš Feltl TFSoft Soubor testovacích podložek verze 1.4 Soubor testovacích podložek 2014 Tomáš Feltl TFSoft www.tfsoft.cz/lego_mindstorms www.tfsoft.cz/lego_mindstorms Tento PDF soubor můžeš volně šířit! Materiál, který

Více

TAJ MAHAL MOCNÍ MAHARADŽOVÉ HONOSNÉ PALÁCE

TAJ MAHAL MOCNÍ MAHARADŽOVÉ HONOSNÉ PALÁCE TAJ MAHAL MOCNÍ MAHARADŽOVÉ HONOSNÉ PALÁCE Indie začátkem 18 století. Téměř 200 let trvající vláda Velkých mogulů se očividně rozpadá. Toho využívají ve svůj prospěch maharadžové a kmenoví vládci na severozápadě

Více

DUM téma: KALK Výrobek sestavy

DUM téma: KALK Výrobek sestavy DUM téma: KALK Výrobek sestavy ze sady: 2 tematický okruh sady: Příprava výroby a ruční programování CNC ze šablony: 6 Příprava a zadání projektu Určeno pro : 3 a 4 ročník vzdělávací obor: 23-41-M/01 Strojírenství

Více

KAPITOLA 3.4 NEBEZPEČNÉ VĚCI BALENÉ V OMEZENÝCH MNOŽSTVÍCH

KAPITOLA 3.4 NEBEZPEČNÉ VĚCI BALENÉ V OMEZENÝCH MNOŽSTVÍCH KAPITOLA 3.4 NEBEZPEČNÉ VĚCI BALENÉ V OMEZENÝCH MNOŽSTVÍCH 3.4.1 Všeobecná ustanovení 3.4.1.1 Obaly použité v souladu s 3.4.3 až 3.4.6 musí odpovídat pouze všeobecným ustanovením pododdílů 4.1.1.1, 4.1.1.2

Více

65. ročník matematické olympiády Řešení úloh klauzurní části školního kola kategorie B

65. ročník matematické olympiády Řešení úloh klauzurní části školního kola kategorie B 65. ročník matematické olympiády Řešení úloh klauzurní části školního kola kategorie B 1. Nejprve zjistíme, jak lze zapsat číslo 14 jako součet čtyř z daných čísel. Protože 4 + 3 3 < 14 < 4 4, musí takový

Více

Ministerstvo pro místní rozvoj. podprogram 117 513

Ministerstvo pro místní rozvoj. podprogram 117 513 Pokyny pro vyplnění elektronické žádosti podprogram 117 513 Podpora výstavby technické infrastruktury Elektronická žádost je umístěna na internetové adrese http://www3.mmr.cz/zad a lze na ni vstoupit i

Více

Před první hrou setřiďte karty podle přiloženého pořadníku do drážek v krabici. 500 karet 130 karet peněz Název

Před první hrou setřiďte karty podle přiloženého pořadníku do drážek v krabici. 500 karet 130 karet peněz Název Něco visí ve vzduchu. Správce vypadá, jako by skrýval tajemství. Tvůj věrný sluha tě však varuje. Chystá se spiknutí. Tohle si přece nenecháš líbit. Vymysli vlastní plán, využij svého vlivu a známostí.

Více

K O M P O N E N T Y. 4 ukazatele vítězných bodů. 14 pro každého hráče. Počítadlo vítězných bodů

K O M P O N E N T Y. 4 ukazatele vítězných bodů. 14 pro každého hráče. Počítadlo vítězných bodů V roce 1861 dostal sir Raffles za úkol vybudovat stanici pro Východoindickou společnost na ostrově Singapur. Nebyl to jednoduchý úkol, protože ostrov byl pokryt zejména lesy a bažinami. Raffes problém

Více

Svobodná chebská škola, základní škola a gymnázium s.r.o.

Svobodná chebská škola, základní škola a gymnázium s.r.o. METODICKÝ LIST DA41 Název tématu: Autor: Předmět: Ročník: Metody výuky: Formy výuky: Cíl výuky: Poměry III. postupný poměr Astaloš Dušan Matematika sedmý frontální, fixační samostatná práce upevnění znalostí

Více

3.2.4 Podobnost trojúhelníků II

3.2.4 Podobnost trojúhelníků II 3..4 odobnost trojúhelníků II ředpoklady: 33 ř. 1: Na obrázku jsou nakresleny podobné trojúhelníky. Zapiš jejich podobnost (aby bylo zřejmé, který vrchol prvního trojúhelníku odpovídá vrcholu druhého trojúhelníku).

Více

Metodika pro učitele

Metodika pro učitele Metodika pro učitele Úprava a práce s fotografiemi v programu PhotoScape Obrázkový editor PhotoScape je zdarma dostupný program, který nabízí jednoduchou úpravu obrázků a fotek, je určen začátečníků a

Více

Pozadí Může se to zdát jako podvodní ráj, ale ve skutečnosti jsou korálové útesy věčnými bojišti o

Pozadí Může se to zdát jako podvodní ráj, ale ve skutečnosti jsou korálové útesy věčnými bojišti o Pravidla Titulky jsou psány tučně. Všechna důležitá pravidla, která si musíte přečíst, než začnete hrát, jsou psána běžným černým písmem a zvlášť důležité body jsou podtrženy. Pozadí Může se to zdát jako

Více

1. Cizinci v České republice

1. Cizinci v České republice 1. Cizinci v České republice Počet cizinců v ČR se již delší dobu udržuje na přibližně stejné úrovni, přičemž na území České republiky bylo k 31. 12. 2011 evidováno 434 153 osob III. Pokud vezmeme v úvahu

Více

( ) 2.5.7 Neúplné kvadratické rovnice. Předpoklady: 020501

( ) 2.5.7 Neúplné kvadratické rovnice. Předpoklady: 020501 ..7 Neúplné kvadratické rovnice Předpoklady: Pedagogická poznámka: Tato hodina patří mezi vzácné výjimky, kdy naprostá většina studentů skončí více než pět minut před zvoněním. Nechávám je dělat něco jiného

Více

Kalendář je nástroj, který vám pomůže zorganizovat si pracovní čas. Zaznamenáváme do něj události jako schůzky, termíny odevzdání práce a podobně.

Kalendář je nástroj, který vám pomůže zorganizovat si pracovní čas. Zaznamenáváme do něj události jako schůzky, termíny odevzdání práce a podobně. III. je nástroj, který vám pomůže zorganizovat si pracovní čas. Zaznamenáváme do něj události jako schůzky, termíny odevzdání práce a podobně. V levé spodní části okna Outlook si stisknutím tlačítka zobrazíme

Více

Strana 1. Vysoké napětí FACTORY MANAGER / Ředitel továrny FRIEDEMANN FRIESE

Strana 1. Vysoké napětí FACTORY MANAGER / Ředitel továrny FRIEDEMANN FRIESE Strana 1 Vysoké napětí FACTORY MANAGER / Ředitel továrny FRIEDEMANN FRIESE 1 Strana 2 Předmluva Vítejte ve světě podnikatelů. Ve hře Vysoké napětí - Factory Manager se každý z hráčů vžije do role majitele

Více

Název a registrační číslo projektu: Číslo a název oblasti podpory: Realizace projektu: Autor: Období vytváření výukového materiálu: Ročník:

Název a registrační číslo projektu: Číslo a název oblasti podpory: Realizace projektu: Autor: Období vytváření výukového materiálu: Ročník: Název a registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0498 Číslo a název oblasti podpory: 1.5 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Realizace projektu: 02. 07. 2012 01. 07. 2014 Autor:

Více

SUROVINY 5 HRÁČŮ 13 LET

SUROVINY 5 HRÁČŮ 13 LET 1 5 HRÁČŮ 13 LET AŽ OD 45 MINUT Píše se rok 2212. Jinan dvoulaločný, latinsky Ginkgo Biloba, nejstarší a nejsilnější strom světa, se stal symbolem nové metody výstavby měst v symbióze s přírodou. Lidé

Více

Autoři: Leo Colovini & Giuseppe Baù. pro 3 až 4 hráče

Autoři: Leo Colovini & Giuseppe Baù. pro 3 až 4 hráče Autoři: Leo Colovini & Giuseppe Baù pro 3 až 4 hráče Obsah 1.0 Úvod 2.0 Komponenty 3.0 Začátek hry 4.0 Průběh hry 5.0 Pohyb místodržícího 6.0 Volné akce 7.0 Zvláštní akce 8.0 Dražby 9.0 Vítězství ve hře

Více

PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY 2010 - I.termín

PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY 2010 - I.termín MATEMATIKA Obor: 79-41-K/81 Součet bodů: Opravil: Kontroloval: Vítáme vás na gymnáziu Omská a přejeme úspěšné vyřešení všech úloh. Úlohy můžete řešit v libovolném pořadí. V matematice pracujeme s čísly

Více

V ROCE DRAKA. (Im Jahr des Drachen) Stefan Feld. Kdo si nestanoví cíl v malých věcech, tomu selže i velký plán. Konfucius (551-479 př. Kr.

V ROCE DRAKA. (Im Jahr des Drachen) Stefan Feld. Kdo si nestanoví cíl v malých věcech, tomu selže i velký plán. Konfucius (551-479 př. Kr. V ROCE DRAKA (Im Jahr des Drachen) Stefan Feld Kdo si nestanoví cíl v malých věcech, tomu selže i velký plán. Konfucius (551-479 př. Kr.) Herní idea Každý hráč se v této hře vžívá do role čínského provinciálního

Více

Pravidla. Princip hry a úvod. Anne de Bajolais. Sir Michaël DeMigthon. Pokud je lichý počet hráčů, přečtěte si pravidlo Kurtizána v kapitole Varianty.

Pravidla. Princip hry a úvod. Anne de Bajolais. Sir Michaël DeMigthon. Pokud je lichý počet hráčů, přečtěte si pravidlo Kurtizána v kapitole Varianty. Pravidla Ženy jsou marnotratné se říká, když si žena koupí nový náhrdelník. Nicméně když si muž koupí novou továrnu, říká se, že jednoduše uspokojuje své potřeby. Nezaměňujme ty dvě situace! Anne de Bajolais.

Více

E-ZAK. metody hodnocení nabídek. verze dokumentu: 1.1. 2011 QCM, s.r.o.

E-ZAK. metody hodnocení nabídek. verze dokumentu: 1.1. 2011 QCM, s.r.o. E-ZAK metody hodnocení nabídek verze dokumentu: 1.1 2011 QCM, s.r.o. Obsah Úvod... 3 Základní hodnotící kritérium... 3 Dílčí hodnotící kritéria... 3 Metody porovnání nabídek... 3 Indexace na nejlepší hodnotu...4

Více

(a) = (a) = 0. x (a) > 0 a 2 ( pak funkce má v bodě a ostré lokální maximum, resp. ostré lokální minimum. Pokud je. x 2 (a) 2 y (a) f.

(a) = (a) = 0. x (a) > 0 a 2 ( pak funkce má v bodě a ostré lokální maximum, resp. ostré lokální minimum. Pokud je. x 2 (a) 2 y (a) f. I. Funkce dvou a více reálných proměnných 5. Lokální extrémy. Budeme uvažovat funkci f = f(x 1, x 2,..., x n ), která je definovaná v otevřené množině G R n. Řekneme, že funkce f = f(x 1, x 2,..., x n

Více

2.8.9 Parametrické rovnice a nerovnice s absolutní hodnotou

2.8.9 Parametrické rovnice a nerovnice s absolutní hodnotou .8.9 Parametrické rovnice a nerovnice s absolutní hodnotou Předpoklady: 0,, 806 Pedagogická poznámka: Opět si napíšeme na začátku hodiny na tabuli jednotlivé kroky postupu při řešení rovnic (nerovnic)

Více

PŘED PRVNÍ HROU OPATRNĚ VYLAMTE KARTÓNOVÉ HRACÍ KOMPONENTY Z DESEK. Líc. HERNÍ KOMPONENTY 4 balíčky karet: Líc Rub. Líc. Líc

PŘED PRVNÍ HROU OPATRNĚ VYLAMTE KARTÓNOVÉ HRACÍ KOMPONENTY Z DESEK. Líc. HERNÍ KOMPONENTY 4 balíčky karet: Líc Rub. Líc. Líc Aquileia, druhé nejdůležitější město Římské říše, byla původně založena jako výspa proti barbarským útočníkům. Její vojenský původ má za následek její podivnou čtyřúhelníkovou strukturu, rozdělenou hlavními

Více

Sada 1 CAD1. 15. Registrace studentů a učitelů středních škol pro účely stažení legálního výukového SW firmy Autodesk

Sada 1 CAD1. 15. Registrace studentů a učitelů středních škol pro účely stažení legálního výukového SW firmy Autodesk S třední škola stavební Jihlava Sada 1 CAD1 15. Registrace studentů a učitelů středních škol pro účely stažení legálního výukového SW firmy Autodesk Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony

Více

1.2.26 Přepočet přes jednotku - podruhé II

1.2.26 Přepočet přes jednotku - podruhé II 1.2.26 Přepočet přes jednotku - podruhé II Předpoklady: 010225 Pedagogická poznámka: První příklad nechávám řešit žáky, pak diskutujeme důvodech dělení. Př. 1: Za 0,85 hodiny zalévání spotřebovalo zavlažovací

Více

JAK PŘIDAT UŽIVATELE PRO ADMINISTRÁTORY

JAK PŘIDAT UŽIVATELE PRO ADMINISTRÁTORY JAK PŘIDAT UŽIVATELE PRO ADMINISTRÁTORY Po vytvoření nové společnosti je potřeba vytvořit nové uživatele. Tato volba je dostupná pouze pro administrátory uživatele TM s administrátorskými právy. Tento

Více

Každý jednotlivý záznam datového souboru (tzn. řádek) musí být ukončen koncovým znakem záznamu CR + LF.

Každý jednotlivý záznam datového souboru (tzn. řádek) musí být ukončen koncovým znakem záznamu CR + LF. Stránka 1 z 6 ABO formát Technický popis struktury formátu souboru pro načtení tuzemských platebních příkazů k úhradě v CZK do internetového bankovnictví. Přípona souboru je vždy *.KPC Soubor musí obsahovat

Více

Obchodní řetězec Dokumentace k návrhu databázového systému

Obchodní řetězec Dokumentace k návrhu databázového systému Mendelova univerzita v Brně, Provozně ekonomická fakulta Obchodní řetězec Dokumentace k návrhu databázového systému 1. Úvod Cílem této práce je seznámit čtenáře s návrhem databázového systému Obchodní

Více

Napínavé soutěžení pro 2 až 4 hráče od 9 let.

Napínavé soutěžení pro 2 až 4 hráče od 9 let. CZ Napínavé soutěžení pro 2 až 4 hráče od 9 let. Autoři: Günter urkhardt a Wolfgang Kramer Ilustrace: Franz Vohwinkel Design: DE Ravensburger, KniffDesign (playing instructions) Editorial work: Philipp

Více

3. Ve zbylé množině hledat prvky, které ve srovnání nikdy nejsou napravo (nevedou do nich šipky). Dát do třetí

3. Ve zbylé množině hledat prvky, které ve srovnání nikdy nejsou napravo (nevedou do nich šipky). Dát do třetí DMA Přednáška Speciální relace Nechť R je relace na nějaké množině A. Řekneme, že R je částečné uspořádání, jestliže je reflexivní, antisymetrická a tranzitivní. V tom případě značíme relaci a řekneme,

Více

Pravidla pro modrý minivolejbal Upraveno pro Středočeský festival minivolejbalu 2015

Pravidla pro modrý minivolejbal Upraveno pro Středočeský festival minivolejbalu 2015 Pravidla pro modrý minivolejbal Upraveno pro Středočeský festival minivolejbalu 2015 1. Hrací plocha, rozměry, síť a míč 1.1 Hrací plochu tvoří obdélníkové hřiště. 1.2 Rozměry hřiště jsou 4,5 m x 12,0

Více

Postup práce s elektronickým podpisem

Postup práce s elektronickým podpisem Obsah 1. Obecné informace o elektronickém podpisu... 2 2. Co je třeba nastavit, abyste mohli používat elektronický podpis v MS2014+... 2 2.1. Microsoft Silverlight... 2 2.2. Zvýšení práv pro MS Silverlight...

Více

Přehled hry Budoucnost patří těm, kteří věří v krásu svých snů. Cíl hry

Přehled hry Budoucnost patří těm, kteří věří v krásu svých snů. Cíl hry ...A nakonec se tam vyvinul živočišný druh známý jako člověk. A objevil se u něho první záblesk inteligence. A inteligence přinesla mnohé plody:oheň, nástroje a zbraně, lov, zemědělství a dělení se o jídlo,

Více

4.6.6 Složený sériový RLC obvod střídavého proudu

4.6.6 Složený sériový RLC obvod střídavého proudu 4.6.6 Složený sériový LC obvod střídavého proudu Předpoklady: 41, 4605 Minulá hodina: odpor i induktance omezují proud ve střídavém obvodu, nemůžeme je však sčítat normálně, ale musíme použít Pythagorovu

Více

Všechny možné dvojice ze čtyř možností, nezáleží na uspořádání m (všechny výsledky jsou rovnocenné), 6 prvků. m - 5 prvků

Všechny možné dvojice ze čtyř možností, nezáleží na uspořádání m (všechny výsledky jsou rovnocenné), 6 prvků. m - 5 prvků 9.2.2 Pravděpodobnost Předpoklady: 9201 Pedagogická poznámka: První příklad je opakovací, nemá cenu se s ním zabývat více než pět minut. Př. 1: Osudí obsahuje čtyři barevné koule: bílou, fialovou, zelenou,

Více

Studijní informační systém. Nápověda pro vyučující 2 Práce s rozvrhem a předměty

Studijní informační systém. Nápověda pro vyučující 2 Práce s rozvrhem a předměty Studijní informační systém Nápověda pro vyučující 2 Práce s rozvrhem a předměty Vyučující a tajemníci (osoby s tajemnickou rolí pro SIS) mají možnost v období elektronického zápisu upravovat zápis studentů

Více

Biologie člověka nervová soustava kvarteto

Biologie člověka nervová soustava kvarteto Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova 55 Biologie člověka nervová soustava kvarteto Pravidla hry: Hra se skládá z 32 karet. Zúčastnit se může libovolný počet hráčů žáků nejméně však 3, nejlépe 4. Karty

Více

Poznámky k verzi. Scania Diagnos & Programmer 3, verze 2.27

Poznámky k verzi. Scania Diagnos & Programmer 3, verze 2.27 cs-cz Poznámky k verzi Scania Diagnos & Programmer 3, verze 2.27 Verze 2.27 nahrazuje verzi 2.26 programu Scania Diagnos & Programmer 3 a podporuje systémy ve vozidlech řady P, G, R a T a řady F, K a N

Více

a) počet bodů b) vzájemný zápas c) rozdíl skóre d) vyšší počet vstřelených branek e) kopy ze značky PK

a) počet bodů b) vzájemný zápas c) rozdíl skóre d) vyšší počet vstřelených branek e) kopy ze značky PK MEMORIÁL JOSEFA KOŠECE 4.ročník, 25.6. 2016, Chuderov P R O P O Z I C E Pořadatel: Okresní fotbalový svaz Ústí nad Labem Termín: Sobota 25.6. 2016 Místo konání: Areál Fotbalového klubu Chuderov (Chuderov

Více

Organizační styl našich soutěží.

Organizační styl našich soutěží. Organizační styl našich soutěží. Dlouhodobé indivividuální soutěže - dvouhra a čtyřhra muži a ženy + smíšená čtyřhra. Základem všech naší organizace jsou dlouhodobé soutěže. Pořádány jsou již od roku 2012.

Více

V týmové spolupráci jsou komentáře nezbytností. V komentářích se může např. kolega vyjadřovat k textu, který jsme napsali atd.

V týmové spolupráci jsou komentáře nezbytností. V komentářích se může např. kolega vyjadřovat k textu, který jsme napsali atd. Týmová spolupráce Word 2010 Kapitola užitečné nástroje popisuje užitečné dovednosti, bez kterých se v kancelářské práci neobejdeme. Naučíme se poznávat, kdo, kdy a jakou změnu provedl v dokumentu. Změny

Více

Úvod. Obsah. Dvě mapy Severní Amerika a Evropa. Vysoké napětí deluxe pro 2 hráče: Proti Trustu. Příprava hry

Úvod. Obsah. Dvě mapy Severní Amerika a Evropa. Vysoké napětí deluxe pro 2 hráče: Proti Trustu. Příprava hry Úvod Hra Vysoké napětí deluxe vychází z velmi úspěšné hry Vysoké napětí. Není to však pouze stejná hra s většími, propracovanějšími a krásnějšími komponentami, ale svébytná verze připravená k desátému

Více

THE FORGOTTEN PLANET. Hra pro 2-4 hráče od 12 let

THE FORGOTTEN PLANET. Hra pro 2-4 hráče od 12 let THE FORGOTTEN PLANET Hra pro 2-4 hráče od 12 let Po celém vesmíru probíhá nekonečná honba za energetickými krystaly. Velká obchodní gilda platí ohromné sumy peňez a tak existuje spousta pátračů, kteří

Více

Srovnání posledních dvou verzí studijních plánů pro studijní obor. Informační systémy. (studijní program Aplikovaná informatika)

Srovnání posledních dvou verzí studijních plánů pro studijní obor. Informační systémy. (studijní program Aplikovaná informatika) Srovnání posledních dvou verzí studijních plánů pro studijní obor Informační systémy (studijní program Aplikovaná informatika) Úvod Ve STAGu jsou poslední verze studijních plánů pro studijní obor Informační

Více

Dopravní úloha. Jiří Neubauer. Katedra ekonometrie FEM UO Brno

Dopravní úloha. Jiří Neubauer. Katedra ekonometrie FEM UO Brno Přednáška č. 9 Katedra ekonometrie FEM UO Brno Distribuční úlohy Budeme se zabývat 2 typy distribučních úloh dopravní úloha přiřazovací problém Dopravní úloha V dopravním problému se v typickém případě

Více

Sada 2 Microsoft Word 2007

Sada 2 Microsoft Word 2007 S třední škola stavební Jihlava Sada 2 Microsoft Word 2007 04. Text v záhlaví, zápatí, číslování stránek Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284

Více

KOMPONENTY PŘÍPRAVA HRY

KOMPONENTY PŘÍPRAVA HRY PŘEHLED Jste vedoucím velkého obchodního domu ve skladové čtvrti Hamburku zvané Speicherstadt. Pomocí systému "vydraž a kup" budete pořizovat obchodní karty. Tyto karty Vám poskytnou např. lodi naložené

Více

Dotazník pro učitele plavání- nevyplněn

Dotazník pro učitele plavání- nevyplněn Dotazník pro učitele plavání- nevyplněn 1. Má hra nějaký význam při výuce plavání? Pokud ano, jaký? 2. Používáte hru ve svých hodinách? 3. Jak často? 4. Jaké plavecké pomůcky při hrách používáte? 5. Které

Více

Finanční gramotnost v ČR

Finanční gramotnost v ČR Tisková konference MF a ČNB Praha 13. prosince 010 IV.Chování a zvyklosti ve světě financí Finančně gramotný občan ( mimo jiné ) platí své účty včas sleduje svoji finanční situaci dříve, než si něco koupí,

Více

Skvělá příležitost pro dva obchodníky od dvanácti let

Skvělá příležitost pro dva obchodníky od dvanácti let Skvělá příležitost pro dva obchodníky od dvanácti let POZADÍ HRY Jambo je svahilský pozdrav. Tak zdraví své nakupující zákazníky zruční obchodníci na tržištích v srdci Afriky, kde již několik století rozkvétá

Více

4.1.4. Kategorie 14, 16, 18 let

4.1.4. Kategorie 14, 16, 18 let 4.1.4. Kategorie 14, 16, 18 let Týmová hra Rozdělíme hráče na dva týmy. Na zavolání trenéra 1-1, 2-2 nebo 3-3 začíná hra. Ostatní hráči jsou podél hřiště ve středním pásmu a jsou součástí hry. Hráči uprostřed

Více

CÍL HRY HERNÍ MATERIÁL PŘÍPRAVA HRY

CÍL HRY HERNÍ MATERIÁL PŘÍPRAVA HRY VÝSTAVBA PRVNÍ ČÁSTI POBŘEŽÍ Začíná hráč se světlými figurkami. Táhne vrchní krajinu z balíčku a přiloží ji ke krajině s delfínem uprostřed stolu. Nakonec položí jednoho svého Řeka do města, jednu svou

Více

www.zlinskedumy.cz Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ Název školy Gymnázium Jana Pivečky a Střední odborná škola Slavičín Autor

www.zlinskedumy.cz Inovace výuky prostřednictvím šablon pro SŠ Název školy Gymnázium Jana Pivečky a Střední odborná škola Slavičín Autor Název projektu Číslo projektu Název školy Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělávání Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Cílová skupina Anotace Vybavení, pomůcky Inovace výuky

Více

Razzia!. Od Reinera Knizia

Razzia!. Od Reinera Knizia Razzia!. Od Reinera Knizia Počet hráčů: 2 5 Věk: od 12 let Hrací doba: přibližně 45 minut Herní materiál. 99 karet kořistí (obsahují 6 typů karet s barevně odlišným rámečkem) 20 červených 20 cetek (4 od

Více

Novinky v programu Účtárna 2.09

Novinky v programu Účtárna 2.09 Novinky v programu Účtárna 2.09 Podpora pro Kontrolní hlášení Popis: Program obsahuje podporu pro plátce DPH, pro něž platí od 1.1.2016 nová legislativní povinnost Kontrolní hlášení. V knihách prvotních

Více

( ) 2.4.4 Kreslení grafů funkcí metodou dělení definičního oboru I. Předpoklady: 2401, 2208

( ) 2.4.4 Kreslení grafů funkcí metodou dělení definičního oboru I. Předpoklady: 2401, 2208 .. Kreslení grafů funkcí metodou dělení definičního oboru I Předpoklady: 01, 08 Opakování: Pokud jsme při řešení nerovnic potřebovali vynásobit nerovnici výrazem, nemohli jsme postupovat pro všechna čísla

Více

Sumatra ostrov mnoha vzácných druhů zvířat 2 4 hráči, 30 45 minut, věk 8+ Obsah krabice. větvení (na jedné straně každého dílku cesty)

Sumatra ostrov mnoha vzácných druhů zvířat 2 4 hráči, 30 45 minut, věk 8+ Obsah krabice. větvení (na jedné straně každého dílku cesty) Sumatra ostrov mnoha vzácných druhů zvířat 2 4 hráči, 30 45 minut, věk 8+ Vysláni nejslavnějšími zoologickými zahradami Západního Světa, vydávají se týmy lovců zvěře do džunglí Sumatry, aby chytily a přivezly

Více

18 tabulek 6 ostrovů 6 pirátských lodí 6 domorodých vesnic 30 žetonů mincí 20 žetonů embarga 26 podkladových karet

18 tabulek 6 ostrovů 6 pirátských lodí 6 domorodých vesnic 30 žetonů mincí 20 žetonů embarga 26 podkladových karet Zde je tvá loď a posádka, co netrpělivě čeká na svého kapitána... Konečně můžeš vyplout na širé moře. Čeká tě dlouhá a náročná cesta ke vzdáleným přístavům. Během plavby budeš čelit nástrahám pirátů, kteří

Více

Číselné soustavy Ing. M. Kotlíková, Ing. A. Netrvalová Strana 1 (celkem 7) Číselné soustavy

Číselné soustavy Ing. M. Kotlíková, Ing. A. Netrvalová Strana 1 (celkem 7) Číselné soustavy Číselné soustavy Ing. M. Kotlíková, Ing. A. Netrvalová Strana (celkem 7) Polyadické - zobrazené mnohočlenem desítková soustava 3 2 532 = 5 + 3 + 2 + Číselné soustavy Číslice tvořící zápis čísla jsou vlastně

Více

Pohyb v listu. Řady a posloupnosti

Pohyb v listu. Řady a posloupnosti Pohyb v listu. Řady a posloupnosti EU peníze středním školám Didaktický učební materiál Anotace Označení DUMU: VY_32_INOVACE_IT4.05 Předmět: IVT Tematická oblast: Microsoft Office 2007 Autor: Ing. Vladimír

Více

Postup při registraci na www.knx.org pro přihlašování na základní nebo nástavbové týdenní kursy KNX a používání osobních stránek

Postup při registraci na www.knx.org pro přihlašování na základní nebo nástavbové týdenní kursy KNX a používání osobních stránek Postup při registraci na www.knx.org pro přihlašování na základní nebo nástavbové týdenní kursy KNX a používání osobních stránek Platnost od 1.7.2015 Každý zájemce o práci se systémovou instalací KNX se

Více