Osnovy ke kurzům čínského jazyka pro veřejnost

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Osnovy ke kurzům čínského jazyka pro veřejnost"

Transkript

1 Osnovy ke kurzům čínského jazyka pro veřejnost Cíl: Vést výuku čínského jazyka na Konfuciově akademii při Univerzitě Palackého v Olomouci (KAUP) a pomoci učitelům s optimalizací učebních plánů, ohodnotit jejich výuku a studium studentů atd. Cílová skupina: Kurz je určen zájemcům z řad široké veřejnosti. Doporučena literatura: 1. Současná čínština, Sinolingua Press; 2. Učte se se mnou čínsky, People s Education Press; 3. Experiencing Chinese, Higher Education Press; 4. The Most Common Chinese Radicals, Sinolingua Press; 5. Evoluionary Illustration of Chinese Characters, Beijing Language and Culture University Press.

2 Popis jednotlivých úrovní kurzů: Úroveň 1 - A Výslovnost: 1. Význam tónů; 2. Iniciály a finály. Znaky a slova: 50 základních slov z běžného života. Gramatika: 1. Některá běžná podstatná jména, slovesa, přídavná jména, vlastní podstatná jména, příslovce, číslovky; 2. Záporná slovesa. Praktické využití: 1. Pozdrav, poděkování, omluva, rozloučení.; 2. Čísla, čas, datum, měna. Poslech: 1. Základní instrukce v hodině; 2. Čísla; 3. Pozdravy a oslovování. Mluvení: 2. Odpověď na pozdrav; 2. Představení se. Čtení: 1. Zopakování slov a krátkých vět po učiteli; 2. Odlišení čísel a osobních údajů; 3. Porozumění znakům pro pozdrav a poděkování. Psaní: 1. Základní pořadí tahů znaků; 2. Psaní znaků ve správném pořadí tahů. Pěstování zájmu o Čínu a čínštinu. Úroveň 1 - B Výslovnost: 1. Iniciály a finály; 2. Tabulka čínských slabik. Znaky a slova: slov z každodenního života; 2. Zapamatování si 50 základních radikálů ve znacích; 3. Vztah mezi znakem a slovem. Gramatika: 1. Základní slovosled; 2. Některé běžné podstatná jména, slovesa, přídavná jména, vlastní podstatná jména, příslovce, číslovky, atd.; 3. Základní popis lidí a věcí. Praktické využití: 1. Objednávaní jídla v restauraci; 2. Nakupování a sjednávání cen; 3. Psaní znaků na počítači. Poslech: 1. Čísla; 2. Pozdravy a oslovení; 3. Krátká základní konverzace. Mluvení: 2. Odpověď na pozdrav; 2. Představení sebe a rodiny. Čtení: 1. Zopakování slov a krátkých vět po učiteli; 2. Odlišení čísel a osobních údajů; 3. Porozumění znakům pro pozdrav a poděkování; 4. Rozpoznání 50 základních radikálů znaků. Psaní: 50 základních radikálů ve znacích, psaní znaků ve správném pořadí tahů. 2. Základní znalost čínské geografie a historie; 2. Seznámení se s čínskou kuchyní, oděvem a architekturou. Úroveň 1 - C Výslovnost: 1. Tabulka čínských slabik; 2. Variace tónů. Znaky a slova: slov z každodenního života; 2. Zapamatování si 100 základních radikálů ve znacích. Gramatika: 1. Množné číslo v čínštině, tázací otázka, alternativní otázky, negativní věty; 2. Některá běžná podstatná jména, slovesa, přídavná jména, vlastní podstatná jména, příslovce, číslovky, atd.; 3. Tykání, vykání.

3 Praktické využití: 1. Nakupování a sjednávání cen; 2. Instrukce a adresa; 3. Jak používat čínský slovník; 4. Test z čínštiny: HSK úroveň 1. Poslech: 1. Základní instrukce ve třídě; 2. Čísla; 3. Pozdravy a oslovení; 4. Krátká základní konverzace. Mluvení: 1. Odpověď na pozdrav; 2. Představení se. Čtení: 1. Zopakování slov a krátkých vět po učiteli; 2. Odlišení čísel a osobních údajů; 3. Porozumění znakům pro pozdrav a poděkování; 4. Rozpoznání 100 základních radikálů znaků. Psaní: 100 základních radikálů znaků, psaní znaků ve správném pořadí tahů. 1. Čínská geografie a historie; 2. Seznámení se s čínskou kuchyní, oděvem a architekturou.!úroveň 1 A,B a C odpovídá semestrálnímu kurzu v Konfuciově akademii 48 x 45 min., 16 týdnů výuky kurzu. Výuka probíhá 2x týdně, jedna hodina má 90 min.! Kurz pro začátečníky A. Úroveň 2 A Výslovnost: 1. Tabulka čínských slabik; 2. Variace tónů, yi, bu, neutrální tón. Znaky a slova: znaků; slov z běžného života. Gramatika: 1. Barvy; 2. Místa, instrukce.; 3. Ano/Ne dotazy; 4. Tázací zájmena. Praktické využití: 1. Mít/nemít rád; 2. Souhlas, nesouhlas; 3. Zájmy. Poslech: Pozdravy v různých situacích. Mluvení: Představení sebe a jiných. Čtení: Porozumění 75 znakům. Psaní: 1. Diktát z některých znaků; 2. Psaní 75 znaků ve správném pořadí tahů. Čísla v čínské kultuře; čínský zvěrokruh; čínská strava a vaření. Úroveň 2 B Výslovnost: 1. Tabulka čínských slabik; 2. Variace tónů, qi, ba, erhua. Znaky a slova: znaků; slov z běžného života. Gramatika: 1. Existence; 2. Přání; 3. le. Praktické využití: 1. Počasí; 2. Denní režim; 3. Rady a návrhy. Poslech: Porozumění různým přístupům a emocím v konverzaci. Mluvení: Vyjádření různých pocitů v různých situacích. Čtení: 1. Porozumění 150 znakům; 2. Rozpoznání některých základních slov. Psaní: 1. Diktát z některých znaků; 2. Psaní 150 znaků ve správném pořadí tahů. Neverbální komunikace v Číně.

4 Úroveň 2 C Výslovnost: 1. Tabulka čínských slabik; 2. Variace tónů, třetí tón. Znaky a slova: znaků; slov z běžného života. Gramatika: 1. Přívlastek, příslovce; 2. Porovnávací věty. Praktické využití: 1. Pochvala a povzbuzení; 2. Lítost; 3. Čínský test: HSK úroveň 2. Poslech: 1. Porozumění různým přístupům a emocím v konverzaci; 2. Další instrukce v hodině ze strany učitele. Mluvení: 1. Vyjádření různých pocitů v různých situacích; 2. Přesnost v odpovědi. Čtení: 1. Porozumění 225 znakům; 2. Rozpoznání některých základních slov; 3. Porozumění základním poznámkám a oznámením. Psaní: 1. Diktát z některých znaků; 2. Psaní 225 znaků ve správném pořadí tahů. Etiketa v komunikaci a způsoby Číňanů.!Úroveň 2 A,B a C odpovídá semestrálnímu kurzu v Konfuciově akademii 48 x 45 min., 16 týdnů výuky kurzu. Výuka probíhá 2x týdně, jedna hodina má 90 min.! Kurz pro začátečníky B. Úroveň 3 - A Výslovnost: Rozpoznání variací tónů ve větách a v konverzaci. Znaky a slova: znaků; 2. Porozumění typům znaků; základních slov z běžného života. Gramatika: 1. Předložky; 2. Souslednost činností ve větě; 3. Probíhající činnost. Praktické využití: 1. Doprava; 2. Nakupování, návštěva doktora a nemocnice. Poslech: Zachycení klíčových slov v konverzaci z běžného života. Mluvení: Použití krátkých vět pro popis věcí, událostí nebo fenoménu. Čtení: znaků; 2. Běžné tabule na ulici. Psaní: Vyplnění dokumentů s osobními údaji. Čínské sporty a doprava. Úroveň 3 B Výslovnost: Rozpoznání variací tónů ve větách a v konverzaci. Znaky a slova: znaků; 2. Určení tónu a významu znaků; základních slov z běžného života. Gramatika: 1. Věty s ba a bei ; 2. Slovesa vůle. Praktické využití: 1. Rezervace v hotelu; 2. Konverzace v bance. Poslech: Zachycení obecních informací při představování či při telefonátu. Mluvení: Zdůraznění výrazu důrazem, pauzou, obměnou. Čtení: Porozumění krátkému textu jako např. poznámky, y, dopisy.

5 Psaní: Zanechání zprávy o denních tématech. Tradiční hudba a hudba etnických menšin; kaligrafie a čínská malba. Úroveň 3 - C Výslovnost: Rozpoznání variací tónů ve větách a v konverzaci. Znaky a slova: znaků; 2. Uhádnutí významu znaku na základě jeho součástí; základních slov z běžného života. Gramatika: 1. Slovesa vyjadřující přání; 2. Průběhový čas. Praktické využití: 1. Výrazy v rétorice, zákaz (???), metafory; 2. Čínský test: HSK úroveň 3. Poslech: Rozlišení různých významů slov s důrazem, pauzou a obměnou. Mluvení: Krátký příběh. Čtení: Porozumění krátkým textům jako např. poznámky, y, listy. Psaní: Krátkodobý plán a příběh. Masmédia v Číně; vzdělávání; čínský tanec.!úroveň 3 A,B a C odpovídá semestrálnímu kurzu v Konfuciově akademii 48 x 45 min., 16 týdnů výuky kurzu. Výuka probíhá 2x týdně, jedna hodina má 90 min.! Kurz pro mírně pokročilé A. Úroveň 4 A Výslovnost: 1. Kompletní zvládnutí čínské výslovnosti; 2. Plynulost v denní konverzaci s potřebnými tóny. Znaky a slova: znaků; základních slov z běžného života; 3. Porozumění pravidlům struktury složitých znaků. Gramatika: 1. Rozvíjející větný člen času a činnost; 2. Příslovce času. Praktické využití: 1. Efektivní vyjádření emocí, postojů a názorů; 2. Schopnost komentovat specifická témata jako politika, ekonomie, věda, atd. Poslech: Zachycení hlavní myšlenky či klíčových slov v běžné konverzaci. Mluvení: 1. Detailní komentáře a názory na obecná témata; 2. Systematické vyjádření vlastního názoru. Čtení: Reklama a oznámení v novinách. Psaní: 1. Zápis poznámek při telefonátu; 2. Poznámky při prezentaci. Čínská opera, svátky a zvyky, tradiční medicína. Úroveň 4 B Výslovnost: 1. Plné zvládnutí čínské výslovnosti; 2. Plynulost v denní konverzaci s potřebnými tóny. Znaky a slova: znaků; základních slov z běžného života; 3. Rozšíření slovní zásoby, pochopení nových slov přes naučené znaky. Gramatika: 1. Souvětí; 2. Spojky.

6 Praktické využití: Souvislý text. Poslech: 1. Porozumění poznámkám mluvčího; 2. Porozumění vyprávěnému příběhu určité délky. Mluvení: 1. Detailní komentáře a názory na obecná témata; 2. Zpráva, kompletní a přesné popsání události. Čtení: Zachycení hlavní myšlenky článků v novinách či časopisech. Psaní: 1. Deník s plynulými větami; 2. Pracovní plán či studijní plán. 1. Rozdíly mezi čínskou a vlastní kulturou; 2. Kulturní rozdíly v různých oblastech Číny. Úroveň 4 C Výslovnost: 1. Plné zvládnutí čínské výslovnosti; 2. Plynulost v denní konverzaci s potřebnými tóny. Znaky a slova: znaků; základních slov z běžného života; 3. Rozšíření slovní zásoby, pochopení nových slov přes naučené znaky. Gramatika: Komplexní věty. Praktické využití: Diskuse s rodilými mluvčími na různá témata. Poslech: 1. Zpráva, kompletní a přesné popsání události; 2. Vysvětlení složité události. Mluvení: 1. Vyhledání určitých informací; 2. Pochopení autorova názoru, postoje a myšlenky. Čtení: Zachycení hlavní myšlenky článků v novinách či časopisech. Psaní: 1. Deník s plynulými větami; 2. Shrnutí prezentace nebo textu. Internet, hlavní webové stránky.!úroveň 4 A,B a C odpovídá semestrálnímu kurzu v Konfuciově akademii 48 x 45 min., 16 týdnů výuky kurzu. Výuka probíhá 2x týdně, jedna hodina má 90 min.! Kurz pro mírně pokročilé B. Úroveň 5 A Výslovnost: 1. Plné zvládnutí čínské výslovnosti; 2. Rytmus řeči. Znaky a slova: znaků; základních slov z běžného života; 3. Pochopení pravidel struktury složitých znaků; 4. Slang. Gramatika: Další rozvíjející větné členy. Praktické využití: 1. Efektivní vyjádření emocí, postojů a názorů; 2. Schopnost komentovat specifická témata jako politika, ekonomie, věda, atd. Poslech: Porozumění mandarínské čínštině se slabým přízvukem. Mluvení: Použití nejvhodnějšího slova podle kontextu. Čtení: Pochopení dlouhého a složitého textu s neznámými slovy a výrazy. Psaní: Napsání praktických textů s použitím vhodných slov a výrazů. Vysvětlení idiomů a přísloví v kulturním kontextu.

7 Úroveň 5 B Výslovnost: Obeznámení se s některými dialekty v Číně. Znaky a slova: znaků; základních slov z běžného života; 3. Porozumění slov s podobným významem; 4. Slang. Gramatika: 1. Různé větné vzory s rozličným důrazem; 2. Použití spojek a souvětí. Praktické využití: Zvládnutí složitých úloh v komunikaci jako např. pracovní pohovor (jako rodilý Číňan), proslov na určitá témata o Číně, atd. Poslech: Porozumění zprávám a přeslechům. Mluvení: 1. Vyjádření se eufemisticky a implicitně; 2. Debata na různá témata. Čtení: Porozumění čínské staré poezie. Psaní: Napsání praktických textů s použitím vhodných slov a výrazů. Hodnoty, dobré vlastnosti a filozofie Číňanů. Úroveň 5 C Výslovnost: 1. Rozdíly mezi mandarínskou čínštinou a dialekty v Číně; 2. Porozumění místní čínštině s přízvukem. Znaky a slova: znaků; základních slov z běžného života; 3. Použití nejvhodnějšího slova v různých situacích; 4. Slang. Gramatika: Rozpoznání malých omylů, které můžou udělat i Číňané. Praktické využití: Zvládnutí složitých úloh v komunikaci jako např. pracovní pohovor (jako rodilý Číňan), proslov na určitá témata o Číně, atd. Poslech: Porozumění narážky mluvčího mezi řádky. Mluvení: Přesné a slušné výrazy v různých situacích. Čtení: 1. Článek s idiomy; 2. Pochopení hlubšího smyslu článku. Psaní: Napsání praktických textů s použitím vhodných slov a výrazů. Rozdíl mezi starověkou a moderní Čínou.!Úroveň 5 A,B a C odpovídá semestrálnímu kurzu v Konfuciově akademii 48 x 45 min., 16 týdnů výuky kurzu. Výuka probíhá 2x týdně, jedna hodina má 90 min.! Kurz pro pokročilé.

8 Seznam použité literatury: 1. "International Curriculum for Chinese Language Education", Hanban/Confucius Headquarters; Foreign Language Teaching and Research Press; 2. "Chinese Proficiency Test (HSK) Syllabus ", Hanban/Confucius Headquarters; The Commercial Press; 3. Index about Chinese Language Courses, University of Dundee,UK

ANGLICKÝ JAZYK 5. ROČNÍK

ANGLICKÝ JAZYK 5. ROČNÍK VZDĚLÁVACÍ OBLAST: VZDĚLÁVACÍ OBOR: PŘEDMĚT: JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE CIZÍ JAZYK ANGLICKÝ JAZYK 5. ROČNÍK Téma, učivo Rozvíjené kompetence, očekávané výstupy Mezipředmětové vztahy Poznámky INTRODUCTION

Více

Výstupy z RVP Učivo Ročník Termín

Výstupy z RVP Učivo Ročník Termín Komunikační a slohová výchova 15 využívá znalostí o jazykové normě při tvorbě vhodných jazykových projevů podle komunikační situace prostředky vhodnými pro danou komunikační Situaci Jednoduché tiskopisy

Více

Anglický jazyk - Kvinta, 1. ročník

Anglický jazyk - Kvinta, 1. ročník - Kvinta, 1. ročník Anglický jazyk Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k řešení problémů Kompetence komunikativní Kompetence sociální a personální Kompetence občanská Kompetence k podnikavosti Kompetence

Více

Učební osnova vyučovacího předmětu Silnoproudá zařízení. 3. ročník (2 hodiny týdně, celkem 52 hodin)

Učební osnova vyučovacího předmětu Silnoproudá zařízení. 3. ročník (2 hodiny týdně, celkem 52 hodin) Učební osnova vyučovacího předmětu Silnoproudá zařízení 3. ročník (2 hodiny týdně, celkem 52 hodin) Obor vzdělání: Forma vzdělávání: 26-41-M/01 Elektrotechnika denní studium Celkový počet týdenních vyuč.

Více

Anglický jazyk je důležitý cizí jazyk. Přispívá k chápání a objevování skutečností. Poskytuje jazykový základ pro komunikaci žáků v Evropě i ve světě.

Anglický jazyk je důležitý cizí jazyk. Přispívá k chápání a objevování skutečností. Poskytuje jazykový základ pro komunikaci žáků v Evropě i ve světě. 7.1 I. stupeň Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace (Cizí jazyk) 7.1.2. Vyučovací předmět: ANGLICKÝ JAZYK Charakteristika vyučovacího předmětu 1. stupeň Anglický jazyk je důležitý cizí jazyk.

Více

Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/34.0448

Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/34.0448 Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy Zvolenovská 537, Hluboká nad Vltavou Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/34.0448 CZ.1.07/1.5.00/34.0448 1 Číslo projektu

Více

Přehled a charakteristika kurzů německého jazyka ZÁKLADNÍ KURZ

Přehled a charakteristika kurzů německého jazyka ZÁKLADNÍ KURZ Přehled a charakteristika kurzů německého jazyka ZÁKLADNÍ KURZ NI-4hod/týdně ( začátečníci) Učebnice: Themen aktuell 1 (A1) NII-4hod/týdně ( mírně pokročilí) Učebnice: Themen aktuell 2 (A2) Jednoleté kurzy

Více

Lekce 5 Jaký, jaká, jaké?

Lekce 5 Jaký, jaká, jaké? Lekce 5 Jaký, jaká, jaké? 5.1 Struktury ten jeden nový stůl ta jedna nová lampa to jedno nové auto Co máš? Co máte? Mám nový stůl. Mám nové auto. Ty máš nový stůl. Vy máte nový stůl. Jaký je stůl? Stůl

Více

Rámcová osnova modulu

Rámcová osnova modulu Rámcová osnova modulu Název modulu: Evaluace organizace Tento modul je součástí akreditačního systému Ministerstva práce a sociálních věcí. 1. Typ vzdělávání 1) Specializované profesní Obecné x 2. Oblast

Více

Dodatek č. 1. 5.18 Španělský jazyk. Učební osnovy. 5.18.1 Charakteristika vyučovacího předmětu. Obsahové, časové a organizační vymezení

Dodatek č. 1. 5.18 Španělský jazyk. Učební osnovy. 5.18.1 Charakteristika vyučovacího předmětu. Obsahové, časové a organizační vymezení GYMNÁZIUM FRÝDLANT NAD OSTRAVICÍ ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Dodatek č. 1 Učební osnovy 5.18 Španělský jazyk 5.18.1 Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové, časové a organizační vymezení ročník 1.

Více

ČTENÍ. Německý jazyk. Eva Slováčková. Z á k l a d o v ý t e x t ( 1 5 0 2 5 0 s l o v ) :

ČTENÍ. Německý jazyk. Eva Slováčková. Z á k l a d o v ý t e x t ( 1 5 0 2 5 0 s l o v ) : ČTENÍ Jazyk Úroveň Autor Kód materiálu Německý jazyk 9. třída Eva Slováčková nj9-jes-slo-cte-02 Z á k l a d o v ý t e x t ( 1 5 0 2 5 0 s l o v ) : Národní srovnávací testy z cizích jazyků pro žáky základních

Více

VDO občanská společnost svého bydliště a školy,cestu na. a škola - výchova dem. určené místo a rozliší možná. škola

VDO občanská společnost svého bydliště a školy,cestu na. a škola - výchova dem. určené místo a rozliší možná. škola Prvouka - 1. ročník Vyznačí v jednoduchém plánu místo domov VDO občanská společnost svého bydliště a školy,cestu na škola a škola - výchova dem. určené místo a rozliší možná osobní bezpečí občana v rámci

Více

POSLECH. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u:

POSLECH. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u: POSLECH Jazyk Úroveň Autor Kód materiálu Anglický jazyk 5. třída Mgr. Milena Kašová aj5-mas-kas-pos-02 Z á k l a d o v ý t e x t : Peter is calling to his friend Steve. Steve lives in New York. Peter:

Více

Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod. Název : VY_32_INOVACE_3A_19_Slovní druhy

Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod. Název : VY_32_INOVACE_3A_19_Slovní druhy Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Lenka Meierová Název : VY_32_INOVACE_3A_19_Slovní druhy Téma: Český jazyk 3. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1431

Více

Výsledky testování školy. Druhá celoplošná generální zkouška ověřování výsledků žáků na úrovni 5. a 9. ročníků základní školy. Školní rok 2012/2013

Výsledky testování školy. Druhá celoplošná generální zkouška ověřování výsledků žáků na úrovni 5. a 9. ročníků základní školy. Školní rok 2012/2013 Výsledky testování školy Druhá celoplošná generální zkouška ověřování výsledků žáků na úrovni 5. a 9. ročníků základní školy Školní rok 2012/2013 Základní škola Ústí nad Orlicí, Komenského 11 Termín zkoušky:

Více

DOTAZNÍK SPOKOJENOSTI PRO RODINNÉ PŘÍSLUŠNÍKY KLIENTŮ DENNÍHO STACIONÁŘE NADĚJE ZLÍN

DOTAZNÍK SPOKOJENOSTI PRO RODINNÉ PŘÍSLUŠNÍKY KLIENTŮ DENNÍHO STACIONÁŘE NADĚJE ZLÍN NADĚJE, POBOČKA ZLÍN DENNÍ STACIONÁŘ DOTAZNÍK SPOKOJENOSTI PRO RODINNÉ PŘÍSLUŠNÍKY KLIENTŮ DENNÍHO STACIONÁŘE NADĚJE ZLÍN Vážení rodinní příslušníci, obracím se na Vás s prosbou o vyplnění dotazníku. Tento

Více

Projekt Čtenářské dílny ve školách při zdravotnických zařízeních. Doc.PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D. KOORDINÁTOR PROJEKTU Somatopedická společnost

Projekt Čtenářské dílny ve školách při zdravotnických zařízeních. Doc.PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D. KOORDINÁTOR PROJEKTU Somatopedická společnost Projekt Čtenářské dílny ve školách při zdravotnických zařízeních Doc.PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D. KOORDINÁTOR PROJEKTU Somatopedická společnost Cíle projektu vybavit pedagogy škol při zdravot. zařízeních

Více

Úvaha. Dobře si své názory promyslete, rozvažte a rozveďte!

Úvaha. Dobře si své názory promyslete, rozvažte a rozveďte! NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2623 AUTOR: Mgr. Lucie Čechovičová NÁZEV: VY_32_Inovace_Český_jazyk_7

Více

Výsledky testování školy. Druhá celoplošná generální zkouška ověřování výsledků žáků na úrovni 5. a 9. ročníků základní školy. Školní rok 2012/2013

Výsledky testování školy. Druhá celoplošná generální zkouška ověřování výsledků žáků na úrovni 5. a 9. ročníků základní školy. Školní rok 2012/2013 Výsledky testování školy Druhá celoplošná generální zkouška ověřování výsledků žáků na úrovni 5. a 9. ročníků základní školy Školní rok 2012/2013 Gymnázium, Šternberk, Horní náměstí 5 Termín zkoušky: 13.

Více

MÍSTO, KDE ŽIJEME. - domov, orientace v místě bydliště (plány). - škola bezpečná cesta do školy.

MÍSTO, KDE ŽIJEME. - domov, orientace v místě bydliště (plány). - škola bezpečná cesta do školy. MÍSTO, KDE ŽIJEME - vyznačí v jednoduchém plánu místo svého bydliště a školy, cestu na určené místo a rozliší možná nebezpečí v nejbližším okolí - domov, orientace v místě bydliště (plány). - škola bezpečná

Více

objednací kód: DK-4 Jméno a příjmení žáka: Třída: Bydliště žáka: Zdravotní pojišťovna žáka: Datum narození: Zákonný zástupce (matka):

objednací kód: DK-4 Jméno a příjmení žáka: Třída: Bydliště žáka: Zdravotní pojišťovna žáka: Datum narození: Zákonný zástupce (matka): Jméno a příjmení žáka: Třída: Bydliště žáka: Zdravotní pojišťovna žáka: Datum narození: Zákonný zástupce (matka): Telefon: E-mail: Zákonný zástupce (otec): Telefon: E-mail: Dětský lékař: Jiné údaje a upozornění:..............................................................................................................

Více

JAK OHODNOTIT SVÉ JAZYKOVÉ DOVEDNOSTI?

JAK OHODNOTIT SVÉ JAZYKOVÉ DOVEDNOSTI? NÁVOD PRO PRÁCI S EUROPASSEM JAK OHODNOTIT SVÉ JAZYKOVÉ DOVEDNOSTI? Autor: Michala Čičváková, Národní centrum Europass ANOTACE: 1. Žáci se seznámí s úrovněmi A1 C2 Společného evropského referenčního rámce

Více

Cizí jazyk. Předmět: Německý jazyk

Cizí jazyk. Předmět: Německý jazyk Cizí jazyk Předmět: Německý jazyk Charakteristika vyučovacího předmětu Konkrétním cílem výuky německého jazyka je poskytnout žákům nástroj komunikace při kontaktu s lidmi z různých částí světa. Prioritou

Více

Kurzy pro veřejnost zimní semestr 2010/11

Kurzy pro veřejnost zimní semestr 2010/11 Kurzy pro veřejnost zimní semestr 2010/11 Nabízíme: Základy podvojného účetnictví Základy výpočetní techniky pro úplné začátečníky MS Excel 2007 pro pokročilé Základy práce s internetem Němčina autentický

Více

ČTENÍ. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u :

ČTENÍ. M e t o d i c k é p o z n á m k y k z á k l a d o v é m u t e x t u : ČTENÍ Jazyk Úroveň Autor Kód materiálu Anglický jazyk 5. třída Kamila Hejlíková aj5-usk-hej-cte-02.doc Z á k l a d o v ý t e x t ( 1 5 0 2 5 0 s l o v ) : It is hot. The sun is shining. The school is over

Více

Vítejte na dnešním semináři. Lektor: Ing. Ludmila Brestičová

Vítejte na dnešním semináři. Lektor: Ing. Ludmila Brestičová Vítejte na dnešním semináři Lektor: Ing. Ludmila Brestičová Téma semináře: Jaké by měly být výstupní znalosti absolventů gymnázia z oblasti ICT? (A také jaké jsou a budou maturity z Informatiky.) Program

Více

Kód předmětu: MSBP_PC1

Kód předmětu: MSBP_PC1 PRAKTICKÉ ČINNOSTI 1 Kód předmětu: MSBP_PC1 O čem si budeme povídat? Obecně o pracovních činnostech Legislativní rovina předškolního vzdělávání Školský zákon 561/2004 RVP pro předškolní vzdělávání ŠVP

Více

Učivo obsah Tematické okruhy slov. zásoby: Pozdravy Čísla 0-100 Předměty ve třídě Barvy Abeceda

Učivo obsah Tematické okruhy slov. zásoby: Pozdravy Čísla 0-100 Předměty ve třídě Barvy Abeceda Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Anglický jazyk (časová dotace 3 hodiny týdně) Ročník: 5. Poznámky: ŽÁK: umí, rozumí a ovládá slovní zásobu každého tématu je schopen samostatně vytvořit jednoduché

Více

STRUKTUROVANÉ UČENÍ. Příklady vzdělávací práce u žáků s poruchami autistického spektra v naší škole

STRUKTUROVANÉ UČENÍ. Příklady vzdělávací práce u žáků s poruchami autistického spektra v naší škole STRUKTUROVANÉ UČENÍ Příklady vzdělávací práce u žáků s poruchami autistického spektra v naší škole STRUKTUROVANÉ UČENÍ V naší škole využíváme při vzdělávání žáků s PAS metodiku práce nazvanou strukturované

Více

PŘÍLOHA ŠVP GYMNÁZIA JAKUBA ŠKODY (volitelné předměty pro školní rok 2015/2016)

PŘÍLOHA ŠVP GYMNÁZIA JAKUBA ŠKODY (volitelné předměty pro školní rok 2015/2016) PŘÍLOHA ŠVP GYMNÁZIA JAKUBA ŠKODY (volitelné předměty pro školní rok 2015/2016) pro nižší stupeň osmiletého gymnázia (zpracovaný podle RVP ZV) pro vyšší stupeň osmiletého gymnázia a čtyřleté gymnázium

Více

Příloha č. 1 Dotazník pro pedagogy mateřských škol. Příloha č. 2 Dotazník pro rodiče dětí v předčtenářském období

Příloha č. 1 Dotazník pro pedagogy mateřských škol. Příloha č. 2 Dotazník pro rodiče dětí v předčtenářském období PŘÍLOHY Seznam příloh: Příloha č. 1 Dotazník pro pedagogy mateřských škol Příloha č. 2 Dotazník pro rodiče dětí v předčtenářském období Příloha č. 1 DOTAZNÍK PRO PEDAGOGY MATEŘSKÝCH ŠKOL vzor Vážené paní

Více

UČEBNÍ OSNOVY. Jazyk a jazyková komunikace Německý jazyk Další cizí jazyk. Vzdělávací oblast Vyučovací předmět : Charakteristika předmětu

UČEBNÍ OSNOVY. Jazyk a jazyková komunikace Německý jazyk Další cizí jazyk. Vzdělávací oblast Vyučovací předmět : Charakteristika předmětu UČEBNÍ OSNOVY Vzdělávací oblast Vyučovací předmět : Jazyk a jazyková komunikace Německý jazyk Další cizí jazyk Charakteristika předmětu V předmětu Německý jazyk je realizován obsah vzdělávací oblasti Doplňující

Více

Individuální přístup ke klientům trpící syndromem demence. Marie Báňová

Individuální přístup ke klientům trpící syndromem demence. Marie Báňová Individuální přístup ke klientům trpící syndromem demence Marie Báňová Obsah příspěvku Jaký význam má individuální přístup Jak chápat individuální přístup Co všechno potřebuje personál vzít na vědomí,

Více

Dodatek k ŠVP ZV. Příloha k ŠVP ZV č. 2. Název školního vzdělávacího programu: Škola pro život Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání

Dodatek k ŠVP ZV. Příloha k ŠVP ZV č. 2. Název školního vzdělávacího programu: Škola pro život Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání Příloha k ŠVP ZV č. Název školního vzdělávacího programu: Dodatek k ŠVP ZV Škola pro život Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání Škola: Základní škola Ústí nad Orlicí, Komenského 11 Ředitel

Více

CHARAKTERISTIKA. VZDĚLÁVACÍ OBLAST VYUČOVACÍ PŘEDMĚT ZODPOVÍDÁ DOPLŇUJÍCÍ VZDĚLÁVACÍ OBORY Další cizí jazyk - NĚMECKÝ JAZYK Marcela Paulasová

CHARAKTERISTIKA. VZDĚLÁVACÍ OBLAST VYUČOVACÍ PŘEDMĚT ZODPOVÍDÁ DOPLŇUJÍCÍ VZDĚLÁVACÍ OBORY Další cizí jazyk - NĚMECKÝ JAZYK Marcela Paulasová CHARAKTERISTIKA VZDĚLÁVACÍ OBLAST VYUČOVACÍ PŘEDMĚT ZODPOVÍDÁ DOPLŇUJÍCÍ VZDĚLÁVACÍ OBORY Další cizí jazyk - NĚMECKÝ JAZYK Marcela Paulasová Vyučovací předmět Další cizí jazyk - Německý jazyk je na 2.

Více

Dodatek č.5 k III.dílu ŠVP

Dodatek č.5 k III.dílu ŠVP Dodatek č.5 k III.dílu ŠVP Úpravy osnov předmětů Německý jazyk, Konverzace v německém jazyce a Český jazyk a literatura ve vybraných ročnících Charakteristika a osnovy nového volitelného předmětu Obchodní

Více

Přípravný kurz pro zájemce o studium Praha

Přípravný kurz pro zájemce o studium Praha Přípravný kurz pro zájemce o studium Praha Brno, 2016 Obsah O přípravném kurzu... 2 Termín... 3 Uzávěrka přihlášek... 3 Místo konání... 3 Setkání účastníků... 3 Rozpis zaměstnání... 4 Studijní předpoklady...

Více

Anglický jazyk - 6. ročník

Anglický jazyk - 6. ročník Anglický jazyk - 6. ročník Učivo Výstupy Kompetence Průřezová témata Metody a formy Stupňování přídavných jmen SLOVNÍ ZÁSOBA: zvířata; přídavná jména - připodobnění - stupňuje přídavná jména (správně vytváří

Více

Registrační číslo projektu: Škola adresa: Šablona: Ověření ve výuce Pořadové číslo hodiny: Třída: Předmět: Název: E-mailový klient Anotace:

Registrační číslo projektu: Škola adresa: Šablona: Ověření ve výuce Pořadové číslo hodiny: Třída: Předmět: Název: E-mailový klient Anotace: Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3712 Škola adresa: Základní škola T. G. Masaryka Ivančice, Na Brněnce 1, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Na Brněnce 1, Ivančice, okres Brno-venkov

Více

Metodika čtení a psaní s porozuměním ve 2. a 3. ročníku. Mgr. Alena Bára Doležalová

Metodika čtení a psaní s porozuměním ve 2. a 3. ročníku. Mgr. Alena Bára Doležalová Metodika čtení a psaní s porozuměním ve 2. a 3. ročníku Mgr. Alena Bára Doležalová OBSAH I. ÚVOD 3 II. METODICKÉ MATERIÁLY VHODNÉ PRO VÝUKU 4 III. ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST 7 IV. ČTENÍ A ČTENÁŘSTVÍ 9 V. VÝUKA

Více

Povinná literatura: [1] ČASTORÁL, Z. Strategický znalostní management a učící se organizace. Praha : EUPRESS, 2007.

Povinná literatura: [1] ČASTORÁL, Z. Strategický znalostní management a učící se organizace. Praha : EUPRESS, 2007. Metodické listy pro kombinované studium Anotace : Studijní předmět poskytuje základní informace spojené se strategickým znalostním managementem a učícími se organizacemi, které jsou společensky významné.

Více

Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání, CMcZŠ Lerchova, Brno. Dodatek ke školnímu vzdělávacímu programu č. 3. Identifikační údaje...

Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání, CMcZŠ Lerchova, Brno. Dodatek ke školnímu vzdělávacímu programu č. 3. Identifikační údaje... Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání CMcZŠ Lerchova, Brno Dodatek ke školnímu vzdělávacímu programu č. 3 č..jj.. 335/2013 Obsah Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání, CMcZŠ Lerchova,

Více

P prezentace PL pracovní list IA interaktivní materiál (IA tabule)

P prezentace PL pracovní list IA interaktivní materiál (IA tabule) Seznam digitálních učebních materiálů, které byly vytvořeny a ověřeny v rámci projektu EU peníze školám. Materiály jsou na požádání k dispozici v ředitelně školy. P prezentace PL pracovní list IA interaktivní

Více

Základní škola Náchod Plhov: ŠVP Klíče k životu

Základní škola Náchod Plhov: ŠVP Klíče k životu VZDĚLÁVACÍ OBLAST: VZDĚLÁVACÍ OBOR: PŘEDMĚT: JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE DALŠÍ CIZÍ JAZYK NĚMECKÝ JAZYK Seznámení s novým předmětem Žák chápe význam znalosti cizích jazyků v současnosti Jména Opakuje běžná

Více

DUM 01 Skladba výpověď, věta, větné vztahy a jejich vyjadřování, 9. roč..notebook February 20, 2014

DUM 01 Skladba výpověď, věta, větné vztahy a jejich vyjadřování, 9. roč..notebook February 20, 2014 Téma dnešní hodiny poznáte podle nápovědy. Skladba (syntax) Výpoveď, věta, větné vztahy a jejich vyjadřování VÝPOVĚĎ základní jednotka komunikace, která je pronesena nebo napsána v konkrétní komunikační

Více

Příloha č. 1. Rozhovor Česká školní inspekce Karlovy Vary průvodní dopis. Vážená paní inspektorko,

Příloha č. 1. Rozhovor Česká školní inspekce Karlovy Vary průvodní dopis. Vážená paní inspektorko, Příloha č. 1 Rozhovor Česká školní inspekce Karlovy Vary průvodní dopis Vážená paní inspektorko, obracím se na Vás s žádostí o pomoc při realizaci své diplomové práce v rámci studia managementu vzdělávání.

Více

Rok průmyslu a technického vzdělávání

Rok průmyslu a technického vzdělávání Průmysl nemá u veřejnosti takovou pověst, jakou by si zasloužil. Cíle: Zvýšit povědomí cílových skupin o průmyslu jako základu moderní ekonomiky 21. století, který vytváří pracovní místa, je nositelem

Více

Učební osnovy Anglický jazyk

Učební osnovy Anglický jazyk Učební osnovy Anglický jazyk PŘEDMĚT: Anglický jazyk Ročník: 1 Výstup Ročníkový výstup Doporučené učivo Související PT 1. Rozumí jednoduchým pokynům a otázkám učitele, které jsou sdělovány pomalu a s pečlivou

Více

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 30/12

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 30/12 Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 30/12 Název materiálu: Testování žáků 8. a 9. tříd Hudba artificiální a nonartificiální Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík ANOTACE Škola: Základní škola Brno, Jana Babáka

Více

Geodézie a kartografie 3 roky

Geodézie a kartografie 3 roky Bakalářské studijní programy a jejich obory Geodézie a kartografie 3 roky Geodézie, kartografie a geoinformatika Územní informační systémy pro veřejnou správu Bakalářské studijní programy a jejich obory

Více

Víš, co jíš? Ing. Jitka Götzová ředitelka Odboru bezpečnosti potravin Ministerstvo zemědělství ČR

Víš, co jíš? Ing. Jitka Götzová ředitelka Odboru bezpečnosti potravin Ministerstvo zemědělství ČR Víš, co jíš? Ing. Jitka Götzová ředitelka Odboru bezpečnosti potravin Ministerstvo zemědělství ČR Ministerstvo zemědělství Sekce potravinářských výrob - Úřad pro potraviny Odbor bezpečnosti potravin Oddělení

Více

Základní škola praktická Halenkov. VY_32_INOVACE_03_02_19 Výchova ke zdraví Finanční gramotnost

Základní škola praktická Halenkov. VY_32_INOVACE_03_02_19 Výchova ke zdraví Finanční gramotnost Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_02_19 Výchova ke zdraví Finanční gramotnost Číslo projektu Klíčová aktivita Zařazení učiva v rámci ŠVP Ověřeno Název DUMu Anotace Autor CZ.1.07/1.4.00/21.3185

Více

Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace. Obor vzdělávací oblasti: Seminář z matematiky. Ročník: 7. Poznámky

Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace. Obor vzdělávací oblasti: Seminář z matematiky. Ročník: 7. Poznámky Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Obor vzdělávací oblasti: Seminář z matematiky Ročník: 7. Výstupy - kompetence Učivo Průřezová témata,přesahy, a další poznámky - převádí jednotky délky, času,

Více

Etická výchova. Příloha k ŠVP ZV Škola hrou

Etická výchova. Příloha k ŠVP ZV Škola hrou Příloha k ŠVP ZV Škola hrou Etická výchova Etická výchova je doplňující vzdělávací obor, který je zaměřen na systematickém a metodicky propracovaném osvojování sociálních dovedností u žáků na základě zážitkové

Více

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Název projektu: Moderní škola Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0467 Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Název klíčové aktivity: III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Kód výstupu:

Více

1.3.1 Kruhový pohyb. Předpoklady: 1105

1.3.1 Kruhový pohyb. Předpoklady: 1105 .. Kruhový pohyb Předpoklady: 05 Předměty kolem nás se pohybují různými způsoby. Nejde pouze o přímočaré nebo křivočaré posuvné pohyby. Velmi často se předměty otáčí (a některé se přitom pohybují zároveň

Více

PSYCHOLOGIE JAKO VĚDA

PSYCHOLOGIE JAKO VĚDA Název materiálu: Psychologie jako věda Autor materiálu: Mgr. Kateřina Kaderková Zařazení materiálu: výuková prezentace Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (III/2) Název a označení

Více

ICT podporuje moderní způsoby výuky CZ.1.07/1.5.00/34.0717. Český jazyk jazykové rozbory. Mgr. Jana Hlaváčová

ICT podporuje moderní způsoby výuky CZ.1.07/1.5.00/34.0717. Český jazyk jazykové rozbory. Mgr. Jana Hlaváčová Název projektu ICT podporuje moderní způsoby výuky Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0717 Název školy Gymnázium, Turnov, Jana Palacha 804, přísp. organizace Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2

Více

INTEGROVANÁ STŘEDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ BENEŠOV Černoleská 1997, 256 01 Benešov. Tematický okruh. Ročník 1. Inessa Skleničková. Datum výroby 21.8.

INTEGROVANÁ STŘEDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ BENEŠOV Černoleská 1997, 256 01 Benešov. Tematický okruh. Ročník 1. Inessa Skleničková. Datum výroby 21.8. Číslo projektu Název školy Předmět CZ.107/1.5.00/34.0425 INTEGROVANÁ STŘEDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ BENEŠOV Černoleská 1997, 256 01 Benešov IKT Tematický okruh Téma Ročník 1. Autor Počítač Datum výroby 21.8.2013

Více

Počítačové zpracování řeči a možnosti jeho využití ve státní správě

Počítačové zpracování řeči a možnosti jeho využití ve státní správě Počítačové zpracování řeči a možnosti jeho využití ve státní správě Josef Psutka Katedra kybernetiky, Fakulta aplikovaných věd Západočeská univerzita v Plzni 26.9 2006 1 Řečové technologie možnosti využití

Více

Základní škola Náchod Plhov: ŠVP Klíče k životu

Základní škola Náchod Plhov: ŠVP Klíče k životu VZDĚLÁVACÍ OBLAST: VZDĚLÁVACÍ OBOR: PŘEDMĚT: ČLOVĚK A JEHO SVĚT PRVOUKA PRVOUKA - 1. RNÍK Téma, učivo Rozvíjené kompetence, očekávané výstupy Mezipředmětové vztahy Poznámky Škola Jsem školák Naše škola,

Více

EDURO Projektové vzdělávání III

EDURO Projektové vzdělávání III EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND EDURO Projektové vzdělávání III PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Ing. Jitka Svatošová Cílem je mít dostatečný počet kvalitních a schopných lidí Management lidských zdrojů

Více

Změny v právních předpisech s dopady na RÚIAN. Marika Kopkášová

Změny v právních předpisech s dopady na RÚIAN. Marika Kopkášová Změny v právních předpisech s dopady na RÚIAN Marika Kopkášová Obsah 1) realizované (2015, 2016) - novela vyhlášky č. 326/2000 Sb. - novela zákona č. 128/2000 Sb., o obcích - změna stavebního zákona 2)

Více

7.8 Pojetí vyučovacího předmětu Francouzský jazyk ( 2. cizí jazyk )

7.8 Pojetí vyučovacího předmětu Francouzský jazyk ( 2. cizí jazyk ) 7.8 Pojetí vyučovacího předmětu Francouzský jazyk ( 2. cizí jazyk ) Obecné cíle výuky francouzského jazyka Vzdělávání v cizím jazyce směřuje k osvojení úrovně komunikativních jazykových kompetencí odpovídající

Více

ZAVÁDĚNÍ ECVET V ČESKÉ REPUBLICE 20.9. 2012

ZAVÁDĚNÍ ECVET V ČESKÉ REPUBLICE 20.9. 2012 ZAVÁDĚNÍ ECVET V ČESKÉ REPUBLICE 20.9. 2012 Přehled témat ECVET a jeho souvislosti Princip ECVET Doporučení k ECVET a úkoly pro evropské státy Postup zavádění ECVET v Evropě Strategie zavádění ECVET v

Více

Dodatek k ŠVP ZV č. 1

Dodatek k ŠVP ZV č. 1 Základní škola Jablonné nad Orlicí Jamenská 555, Jablonné nad Orlicí 561 64 IČO: 00 85 66 73 tel: 461 100 016 e-mail: skola@zs.jablonneno.cz Dodatek k ŠVP ZV č. 1 Název školního vzdělávacího programu:

Více

Německý jazyk - Sekunda

Německý jazyk - Sekunda - Sekunda Německý jazyk Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k řešení problémů Kompetence komunikativní Kompetence sociální a personální Kompetence občanská Kompetence k učení Kompetence pracovní

Více

AUTORKA Barbora Sýkorová

AUTORKA Barbora Sýkorová ČÍSLO SADY III/2 AUTORKA Barbora Sýkorová NÁZEV SADY: Číslo a proměnná číselné označení DUM NÁZEV DATUM OVĚŘENÍ DUM TŘÍDA ANOTACE PLNĚNÉ VÝSTUPY KLÍČOVÁ SLOVA FORMÁT (pdf,, ) 1 Pracovní list číselné výrazy

Více

Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání - VLNKA Učební osnovy / Jazyk a jazyková komunikace / AJ

Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání - VLNKA Učební osnovy / Jazyk a jazyková komunikace / AJ I. název vzdělávacího oboru: ANGLICKÝ JAZYK (AJ) II. charakteristika vzdělávacího oboru: a) organizace: Vzdělávací obsah vycházející ze vzdělávacího oboru Cizí jazyk má týdenní časovou dotaci 3 hodiny

Více

centrum behaviorálních experimentů

centrum behaviorálních experimentů centrum behaviorálních experimentů analyzujeme rozhodování V reálném prostředí, které je kompexním provázaným systémem testujeme jaké různé teorie či myšlenky, podoby regulace, formy organizace či firemní

Více

VY_12_INOVACE_60 Základní škola a mateřská škola Herálec, Herálec 38, 582 55; IČ: 70987882; tel.: 569445137

VY_12_INOVACE_60 Základní škola a mateřská škola Herálec, Herálec 38, 582 55; IČ: 70987882; tel.: 569445137 Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: ŠKOLA PRO ŽIVOT Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2362 Kód: 01.02 Číslo materiálu: 60 I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující

Více

OSV- sociální rozvoj kooperace

OSV- sociální rozvoj kooperace Vyučovací předmět Anglický jazyk Týdenní hodinová dotace 5 hodin Ročník Prima Roční hodinová dotace 180 hodin rozumí jednoduchým pokynům a větám rozlišuje grafickou a mluvenou podobu slova čte foneticky

Více

Mateřská škola a Základní škola, Želešice Sadová 530, 664 43 Želešice. Mgr. Miroslava Šotová. Vy_32_INOVACE_627

Mateřská škola a Základní škola, Želešice Sadová 530, 664 43 Želešice. Mgr. Miroslava Šotová. Vy_32_INOVACE_627 Název školy Autor Název Téma Číslo projektu Cílová skupina Anotace Mateřská škola a Základní škola, Želešice Sadová 530, 664 43 Želešice Mgr. Miroslava Šotová Vy_32_INOVACE_627 Český jazyk 9 literatura-

Více

Příloha: Kulturní dotazník Název projektu (AVD): Název žadatele (PO) nebo jméno a příjmení (FO)

Příloha: Kulturní dotazník Název projektu (AVD): Název žadatele (PO) nebo jméno a příjmení (FO) PŘÍLOHA d) Kulturní dotazník Příloha: Kulturní dotazník Název projektu (AVD): Název žadatele (PO) nebo jméno a příjmení (FO) Kritérium A. Kulturní kritéria: A1. spojitost s regionem 1. příběh / scénář

Více

Učební osnovy pracovní

Učební osnovy pracovní 3 týdně, povinný Jídlo Žák: hodnotí, zda má něco nebo někoho rád Jídlo - základní potraviny, jídlo - Do you like...? Yes, I do./no, I don t. - I like. I don t like. 1 Jídlo Divoká zvířata Divoká zvířata

Více

Předmět: A N G L I C K Ý J A Z Y K

Předmět: A N G L I C K Ý J A Z Y K 02-ŠVP-Anglický jazyk-1,2,3,4 strana 1 (celkem 15) 1. 9. 2014 Předmět: A N G L I C K Ý J A Z Y K Charakteristika předmětu: Cílem výuky je získání zájmu o cizí jazyk, utváření pozitivního vztahu k tomuto

Více

Zápis z jednání Rady MAS ORLICKO

Zápis z jednání Rady MAS ORLICKO Zápis z jednání Rady MAS ORLICKO Místo konání: Dne: Účastníci: Hosté: Zapisovatelka: Ověřovatel: Zasedací místnost MAS, Žamberk 11. 11. 2010, od 10:00 hodin Ing. Oldřich Žďárský Ing. Josef Paďour Ing.

Více

VYUŽITÍ VYBRANÝCH NOVĚ POSTAVENÝCH CYKLISTICKÝCH KOMUNIKACÍ A UŽÍVÁNÍ CYKLISTICKÝCH PŘILEB

VYUŽITÍ VYBRANÝCH NOVĚ POSTAVENÝCH CYKLISTICKÝCH KOMUNIKACÍ A UŽÍVÁNÍ CYKLISTICKÝCH PŘILEB VYUŽITÍ VYBRANÝCH NOVĚ POSTAVENÝCH CYKLISTICKÝCH KOMUNIKACÍ A UŽÍVÁNÍ CYKLISTICKÝCH PŘILEB INTENZITY CYKLISTICKÉ DOPRAVY V ZÁVISLOSTI NA VELKÉM PRŮMYSLOVÉM PODNIKU ING. VLADISLAV ROZSYPAL, EDIP s.r.o.,

Více

Základní škola a Mateřská škola Třemešná 793 82 Třemešná 341 tel: 554 652 218 IČ: 00852538

Základní škola a Mateřská škola Třemešná 793 82 Třemešná 341 tel: 554 652 218 IČ: 00852538 NĚMECKÝ JAZYK Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové, časové a organizační vymezení Vyučovací předmět německy jazyk se vyučuje jako samostatný předmět. V 7. až 9. ročníku 2 hodiny týdně. Obsahem

Více

CZ.1.07/3.2.05/02.0041

CZ.1.07/3.2.05/02.0041 CZ.1.07/3.2.05/02.0041 Zamyšlení Život sám je jeden velký projekt. Má svůj začátek i konec a je jedinečný. Musíme do něj hodně investovat a očekáváme dosažení cílů, které si přejeme. Je na každém z nás,

Více

Ekonomika podnikání v obchodě a službách

Ekonomika podnikání v obchodě a službách Studijní obor Ekonomika podnikání v obchodě a službách Studijní program Ekonomika a management SPRÁVNÁ VOLBA PRO VZDĚLÁNÍ Studijní obor je odborně garantován Katedrou managementu a podnikání a Katedrou

Více

Západočeská univerzita v Plzni. Fakulta filozofická

Západočeská univerzita v Plzni. Fakulta filozofická Západočeská univerzita v Plzni Fakulta filozofická Diplomová práce 9. brigáda Pohraniční stráže Domažlice v 70. až 90. letech 20. století Vladimír Kuželka Plzeň 2015 Západočeská univerzita v Plzni Fakulta

Více

Level 1 - ZAČÁTEČNÍCI/Falešní začátečníci - obecná angličtina - učebnice: AwE 1. Level 2 - MÍRNĚ POKROČILÍ - obecná angličtina - učebnice: AwE 2

Level 1 - ZAČÁTEČNÍCI/Falešní začátečníci - obecná angličtina - učebnice: AwE 1. Level 2 - MÍRNĚ POKROČILÍ - obecná angličtina - učebnice: AwE 2 McNeilus School: kurzů pro veřejnost - podzimní semestr 2008/09 KURZY PRO VEŘEJNOST - 2x90 minut týdně Příprava na jazykové zkoušky (specializované učebnice, zkušební testy, registrace na zkoušku) dzimní

Více

Biologie - Prima. analyzuje možnosti existence živých soustav orientuje se v daném přehledu vývoje vymezí základní projevy života, uvede jejich význam

Biologie - Prima. analyzuje možnosti existence živých soustav orientuje se v daném přehledu vývoje vymezí základní projevy života, uvede jejich význam - Prima Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k řešení problémů Kompetence komunikativní Kompetence sociální a personální Kompetence občanská Kompetence k učení Kompetence pracovní Učivo vznik, vývoj,

Více

Dodatek ke školní. kolnímu vzdělávacímu programu pro gymnaziální vzdělávání č. 1. (podle RVP ZV)

Dodatek ke školní. kolnímu vzdělávacímu programu pro gymnaziální vzdělávání č. 1. (podle RVP ZV) Dodatek ke školní kolnímu vzdělávacímu programu pro gymnaziální vzdělávání č. 1 (podle RVP ZV) Název školního vzdělávacího programu: Proč?... Proč ne? Vzdělávací program: Studijní forma vzdělávání: osmiletý

Více

PLÁNOVÁNÍ, ZÍSKÁVÁNÍ A VÝBĚR

PLÁNOVÁNÍ, ZÍSKÁVÁNÍ A VÝBĚR PLÁNOVÁNÍ, ZÍSKÁVÁNÍ A VÝBĚR PRACOVNÍKŮ Kateřina Legnerová Mail: katerina.legnerova@fhs.cuni.cz SYSTÉM ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Předvýběr Ukončení PP Získávání zaměstnanců Výběr Vnější podmínky Plánování

Více

Anglický jazyk - Prima

Anglický jazyk - Prima - Prima Anglický jazyk Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k řešení problémů Kompetence komunikativní Kompetence sociální a personální Kompetence občanská Kompetence k učení Kompetence pracovní

Více

Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu

Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu Zadavatel Úřední název zadavatele: Česká republika - Úřad práce České republiky IČO: 72496991 Sídlo/místo podnikání:

Více

Tematický plán: Český jazyk a literatura Ročník: 6. Svobodarová ŠVP. Školní výstupy

Tematický plán: Český jazyk a literatura Ročník: 6. Svobodarová ŠVP. Školní výstupy Tematický plán: Český jazyk a literatura Ročník: 6. Svobodarová ŠVP Vzdělávací obsah Očekávané výstupy z RVP ZV správně třídí slovní druhy, tvoří spisovné tvary slov a vědomě jich používá ve vhodné komunikační

Více

Každý může potřebovat pomoc aneb K čemu je sociální práce? PhDr. Hana Pazlarová, Ph.D. hana.pazlarova@ff.cuni.cz

Každý může potřebovat pomoc aneb K čemu je sociální práce? PhDr. Hana Pazlarová, Ph.D. hana.pazlarova@ff.cuni.cz Každý může potřebovat pomoc aneb K čemu je sociální práce? PhDr. Hana Pazlarová, Ph.D. hana.pazlarova@ff.cuni.cz Co je sociální práce? SP a jiné pomáhající obory Identita sociální práce Jak se pozná samostatný

Více

Ekonomika 1. 01. Základní ekonomické pojmy

Ekonomika 1. 01. Základní ekonomické pojmy S třední škola stavební Jihlava Ekonomika 1 01. Základní ekonomické pojmy Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona: III/2 - inovace

Více

MĚSTO PRO BYZNYS 2015

MĚSTO PRO BYZNYS 2015 MĚSTO PRO BYZNYS 2015 Veřejná data o firmách a obcích ČR Využití v praxi 2014/01 2014/02 2014/03 2014/04 2014/05 2014/06 2014/07 2014/08 2014/09 2014/10 2014/11 2014/12 2015/01 2015/02 2015/03 2015/04

Více

Publicistický styl. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

Publicistický styl. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Publicistický styl Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje září 2010 Mgr. Jitka Riedlová Publicistický styl Písemné Mluvené Publicistické útvary

Více

Technická univerzita v Liberci Akademická poradna a centrum podpory

Technická univerzita v Liberci Akademická poradna a centrum podpory Technická univerzita v Liberci Akademická poradna a centrum podpory Vás zve na tradiční odbornou dvoudenní konferenci s mezinárodní účastí VIII. ročník VYSOKOŠKOLSKÉ STUDIUM BEZ BARIÉR Konference se uskuteční

Více

Pokyny pro žáka k vypracování SOP Cukrář (29-54-H/01)

Pokyny pro žáka k vypracování SOP Cukrář (29-54-H/01) Pokyny pro žáka k vypracování SOP Cukrář (29-54-H/01) Témata SOP Žák ve spolupráci učitele vylosované téma rozpracuje a konkretizuje. Formální úprava SOP Celkový rozsah práce je minimálně 10 stran formátu

Více

CHARAKTERISTIKA. VZDĚLÁVACÍ OBLAST VYUČOVACÍ PŘEDMĚT ZODPOVÍDÁ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE ANGLICKÝ JAZYK Mgr. Kateřina Bušková

CHARAKTERISTIKA. VZDĚLÁVACÍ OBLAST VYUČOVACÍ PŘEDMĚT ZODPOVÍDÁ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE ANGLICKÝ JAZYK Mgr. Kateřina Bušková CHARAKTERISTIKA VZDĚLÁVACÍ OBLAST VYUČOVACÍ PŘEDMĚT ZODPOVÍDÁ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE ANGLICKÝ JAZYK Mgr. Kateřina Bušková Vyučovací předmět Anglický jazyk na 2. stupni navazuje na Anglický jazyk z

Více

Interpretace Dantova Pekla

Interpretace Dantova Pekla Předmět: Doporučený ročník: Vazba na ŠVP: Literatura 1. ročník, 4.ročník (opakování) Světová renesance Cíle A Práce s uměleckým textem B Porozumění obsahu pozdně středověké poezie C Vyhledávání informací

Více

Tvorba nových interaktivních materiálů pro potřeby výuky anglického jazyka v 1. 3. třídách ZŠ. reg. č. CZ.1.07/1.1.00/14.0137

Tvorba nových interaktivních materiálů pro potřeby výuky anglického jazyka v 1. 3. třídách ZŠ. reg. č. CZ.1.07/1.1.00/14.0137 Tvorba nových interaktivních materiálů pro potřeby výuky anglického jazyka v 1. 3. třídách ZŠ reg. č. CZ.1.07/1.1.00/14.0137 Název projektu: Tvorba nových interaktivních materiálů pro potřeby výuky anglického

Více

Veřejné informace o službě

Veřejné informace o službě Osobní asistence Místo poskytování služby: Nerudova 1180, Hradec Králové 500 02 Veřejné informace o službě Právní forma: fyzická osoba IČO: 48162485 Statutární zástupce: Mgr. Věra Kosinová Adresa sídla

Více

Další cizí jazyk Německý jazyk /čtyřleté gymnázium a vyšší stupeň osmiletého gymnázia/

Další cizí jazyk Německý jazyk /čtyřleté gymnázium a vyšší stupeň osmiletého gymnázia/ Další cizí jazyk Německý jazyk /čtyřleté gymnázium a vyšší stupeň osmiletého gymnázia/ CHARAKTERISTIKA VYUČOVACÍHO PŘEDMĚTU OBSAHOVÉ VYMEZENÍ Vyučovací předmět pokrývá vzdělávací oblast Jazyk a jazyková

Více