OKRUHY OTÁZEK KE STÁTNÍM ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "OKRUHY OTÁZEK KE STÁTNÍM ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM"

Transkript

1 Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta OKRUHY OTÁZEK KE STÁTNÍM ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM studijní program Speciální pedagogika studijní obor Speciální pedagogika akademický rok 2010/11

2 INTEGRATIVNÍ SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKA 1. Postavení speciální pedagogiky, interdisciplinární a rezortní vztahy, charakteristika postižení, terminologický vývoj a klasifikace zdravotního postižení (klasifikace ICIDH 1980, klasifikace ICF 2001) z hlediska speciální pedagogiky. Současné pojetí speciální pedagogiky v ČR, paradigmatický vývoj oboru. 2. Definice, poslání, historie a cíle jednotlivých oborů speciální pedagogiky, jejich prolínání. Integrativní/inkluzivní pedagogika, základní vymezení a vztahy k pedagogickým oborům. Dítě a jedinec s postižením, narušením a ohrožením v kontextu integrativní edukace, cíle a možnosti. Trendy a perspektivy inkluzivní edukace. 3. Člověk se znevýhodněním v historickém kontextu. Historické modely přístupu k lidem s postižením (starověk, středověk, novověk), židovsko-křesťanská tradice Evropy v souvislostech fenoménu zdravotního postižení. Počátky vývoje institucionalizované péče jedinců se zdravotním postižením, organizovaná a cílená péče. Aktuální stav, postmoderní společnost (její charakteristika a specifika), antropologická východiska aktuálního přístupu evropské společnosti k jedincům se zdravotním postižením. 4. Problematika integrace/inkluze, klady a zápory školské integrace, legislativní rámec školské integrace v ČR. Společenská integrace jedinců se zdravotním postižením či znevýhodněním, (modely společenské integrace), možnosti prevence sociálního vyloučení. 5. Rehabilitace jako pedagogický jev, ucelený systém rehabilitace, prostředky rehabilitace s akcentací prostředků pedagogických, rehabilitace jako pedagogický jev. 6. Mezinárodní a národní politika v oblasti integrace osob se zdravotním postižením a znevýhodněním. Lidská práva, historie, základní dokumenty, koncepce lidských práv. Mezinárodní dokumenty z oblasti lidských práv týkající se problematiky jedinců se zdravotním postižením. 7. Školská politika a vzdělávací systém zemí EU a České republiky. Národní program rozvoje vzdělávání v ČR a kurikulární dokumenty všech vzdělávacích úrovní. Právní normy řízení výchovy a vzdělávání v ČR. Legislativní rámec vzdělávání žáků a studentů se specifickými vzdělávacími potřebami v ČR na všech úrovních vzdělávacího systému. 8. Školská integrace se zaměřením na předškolní vzdělávání v kontextu specifik jednotlivých typů postižení a znevýhodnění. 9. Školská integrace se zaměřením na základní vzdělávání v kontextu specifik jednotlivých typů postižení a znevýhodnění. 10. Školská integrace se zaměřením na gymnaziální a odborné vzdělávání v kontextu specifik jednotlivých typů postižení a znevýhodnění. 11. Integrační proces se zaměřením na oblast terciálního a dalšího vzdělávání v kontextu specifik jednotlivých typů postižení a znevýhodnění.

3 12. Integrační proces v oblasti zájmového a neformálního vzdělávání v kontextu specifik jednotlivých typů postižení a znevýhodnění. 13. Integrační proces v profesním životě. Zaměstnanost osob zdravotně postižených a znevýhodněných, pracovní rehabilitace, rekvalifikace. Pracovní právo se zaměřením na pracovníky se zdravotním postižením a znevýhodněním. 14. Léčebná pedagogika, sociální terapie, terapeuticko-formativní postupy. Alternativní a moderní pedagogické směry, jejich obsah, přínos a postavení v aktuálním vzdělávacím systému ČR. 15. Systém vzdělávání speciálních pedagogů v ČR. Kompetence speciálního pedagoga. Možnosti a formy osobnostního rozvoje speciálního pedagoga. Osobnostní předpoklady k výkonu pomáhající profese. 16. Speciálně pedagogická diagnostika její vymezení, oblasti, metody a formy Specifika speciálně pedagogické diagnostiky ve vztahu k jednotlivým typům zdravotního postižení a znevýhodnění. Speciálně pedagogická diagnostika v rámci včasné intervence. Činnost a specifika poradenského systému. 17. Pedagogická psychologie a její vztah k pedagogickým vědám. Proces učení ve školním kontextu. Vyučovací proces jako druh sociální interakce. Školní třída a její klima (psychosociální klima) školní třídy v kontextu problematiky žáků a studentů se specifickými vzdělávacími potřebami.) 18. Problematika rodiny s dítětem se zdravotním postižením (psychosociální souvislosti, výchovné postoje rodičů, institucionální podpora těchto rodin, legislativní souvislosti problematiky.) 19. Vztah speciální pedagogiky a sociální práce s jedinci se zdravotním postižením a znevýhodněním. Typy sociální práce, etapy socioterapeutického procesu, Humanistické a existencionální perspektivy. Sociálně psychologické a komunikační modely v souvislosti s jedinci se zdravotním postižením a znevýhodněním. 20. Etická pravidla a souvislosti pro výkon pomáhajících profesí, profesní etické kodexy, profesionalita, odbornost, legislativní souvislosti. 21. Sociální právo ČR ve vztahu k jedincům se zdravotním postižením a znevýhodněním. Dávky nemocenského pojištění. Důchodové pojištění. Státní sociální podpora, životní a existenční minimum. Dávky a služby sociální péče, příspěvek na péči. 22. Kompenzační pomůcky jako nástroj kompenzace limitů souvisejících se zdravotním postižením. Dělení ve vztahu k jednotlivým typům postižení, systém hrazení, využití informačních a komunikačních technologií (současné trendy a vývoj).

4 SOMATOPEDIE 1. Historie somatopedie v ČR, poslání a cíle oboru, interdisciplinární vztahy, holistické pojetí osobnosti žáka (klienta) v práci somatopeda. 2. Zdravotní postižení jako kategorie a dimenze, vymezení pojmů impairment, disabilita a restringovaná participace z pohledu MKF, sociální důsledky. 3. Význam pohybových dovedností v životě člověka, vývoj hrubé a jemné motoriky, vývojové gradienty, vizuomotorická koordinace, grafomotorika, úchopy dlaňové a prstové. 4. Motorická postižení v důsledku organického porušení CNS - zejména DMO, resp. ICP, její formy a přidružená postižení, důsledky pro vzdělávání. 5. Tumory, traumata, polytraumata (apalický syndrom vegetativní stav), závažná ortopedická postižení, důsledky pro vzdělávání. 6. Neuromuskulární a svalová onemocnění, vrozená vývojová postižení (VVV), důsledky pro vzdělávání. 7. Somatické, kognitivní, psychické a sociální aspekty tělesného (motorického) postižení. 8. Speciálně pedagogická diagnostika v somatopedii, vývojový screening, poradenské služby ve školách a školských poradenských zařízeních. 9. Proces vyrovnávání se rodiny s narozením dítěte s tělesným postižením, možné reakce rodiny, proces jeho přijetí rodinou, možnosti odmítnutí dítěte s postižením, míra informací poskytnutých rodině. 10. Možnosti terapie dětí (osob) s tělesným (motorickým) postižením (fyzioterapie, ergoterapie, další specifické formy terapie). 11. Ucelený systém rehabilitace (USR) osob s tělesným (motorickým) postižením a jeho prostředky. 12. Pedagogické prostředky USR, výchova a vzdělávání dětí (osob) s tělesným (motorickým) postižením. 13. Možnosti a limity inkluzivního vzdělávání dětí, žáků a studentů s tělesným (motorickým) postižením, legislativní rámec. 14. Vzdělávací programy rámcový vzdělávací program (RVP), školní vzdělávací program (ŠVP), tvorba individuálního vzdělávacího plánu (IVP). 15. Podpora soběstačnosti a nezávislosti osob s tělesným (motorickým) postižením, možnosti na volném a chráněném pracovním trhu, využívání sociálních služeb, úloha nestátních neziskových organizací, legislativní rámec.

5 PSYCHOPEDIE 1. Výchova a vzdělávání dítěte s lehkou mentální retardací v předškolním věku. 2. Výchova a vzdělávání dítěte se středně těžkou mentální retardací v předškolním věku. 3. Výchova a vzdělávání dítěte s těžkou a hlubokou mentální retardací v předškolním věku. 4. Výchova a vzdělávání dítěte s poruchou autistického spektra v předškolním věku. 5. Výchova a vzdělávání dítěte s lehkou mentální retardací v mladším školním věku. 6. Výchova a vzdělávání dítěte se středně těžkou mentální retardací v mladším školním věku. 7. Výchova a vzdělávání dítěte s těžkou a hlubokou mentální retardací v mladším školním věku. 8. Výchova a vzdělávání dítěte s lehkou mentální retardací ve starším školním věku. 9. Výchova a vzdělávání dítěte se středně těžkou mentální retardací ve starším školním věku. 10. Výchova a vzdělávání dítěte s těžkou a hlubokou mentální retardací ve starším školním věku. 11. Výchova a vzdělávání dítěte s poruchou autistického spektra ve školním věku. 12. Střední vzdělávání a profesní příprava člověka s lehkou mentální retardací. 13. Střední vzdělávání a profesní příprava člověka se středně těžkou mentální retardací. 14. Střední vzdělávání a profesní příprava člověka s těžkou mentální retardací. 15. Celoživotní vzdělávání člověka s mentální retardací. 16. Problémy provázející člověka s lehkou mentální retardací v každodenním životě. 17. Problémy provázející dospělého člověka se středně těžkou mentální retardací v každodenním životě. 18. Problémy provázející dospělého člověka s těžkou a hlubokou mentální retardací v každodenním životě. 19. Význam, možnosti a způsoby trávení volného času dospělých osob s mentální retardací. 20. Rodina s dítětem s mentální retardací. 21. Rodina s dospělým člověkem s mentální retardací. 22. Zaměstnávání člověka s lehkou mentální retardací. 23. Zaměstnávání člověka se středně těžkou nebo těžkou mentální retardací.

6 ETOPEDIE 1. Norma, normalita vymezení, pojetí, klasifikace. 2. Agresivita, agrese, násilí vymezení, pojetí, význam. 3. Prevence rizikového chování. 4. Systém sociálně právní ochrany dětí. 5. Týrané, zneužívané a zanedbávané dítě. 6. Jedinec se specifickou poruchou chování. 7. Jedinec s neagresivní poruchou chování. 8. Jedinec s agresivní poruchou chování. 9. Jedinec s asociální poruchou chování. 10. Jedinec s kriminálním/delikventním chováním. 11. Šikana. 12. Oběť trestného činu. 13. Jedinec v systému náhradní rodinné péče a současné trendy v této oblasti. 14. Jedinec v systému zařízení pro výkon ústavní a ochranné výchovy a současné trendy v této oblasti. 15. Jedinec v systému zařízení pro výkon trestu odnětí svobody, programy zacházení, resocializace. 16. Možnosti a význam alternativních trestů a mediace. 17. Jedinec se závislostním chováním. 18. Xenofobní chování, rasismus, extrémistické skupiny. 19. Migrace, menšiny a interkulturální vztahy.

Specifické metody SP LS 2015 Tématické okruhy :

Specifické metody SP LS 2015 Tématické okruhy : Specifické metody SP LS 2015 Tématické okruhy : Krizová intervence krize, vyjasnění pojmu, příčiny krize chování člověka v krizi a průběh krize krizová intervence, principy, cíle proces a formy krizové

Více

Inkluze v Jirkově CZ.1.07/1.2.00/47.0012. Mgr. Martin Reihs Manažer projektu, ředitel Městského gymnázia a Základní školy Jirkov

Inkluze v Jirkově CZ.1.07/1.2.00/47.0012. Mgr. Martin Reihs Manažer projektu, ředitel Městského gymnázia a Základní školy Jirkov Inkluze v Jirkově CZ.1.07/1.2.00/47.0012 Mgr. Martin Reihs Manažer projektu, ředitel Městského gymnázia a Základní školy Jirkov Inkluze v Jirkově Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Žadatel:

Více

Proč o tom mluvit právě teď?

Proč o tom mluvit právě teď? P a v e l Z i k l Ú s t a v p r i m á r n í a p r e p r i m á r n í e d u k a c e P d F U H K Proč o tom mluvit právě teď? Nová právní úprava od 1. 9. 2016 (školský zákon ve znění 82/2015 Sb., nová vyhláška

Více

ÚVOD DO AVK. Jindra Vladyková

ÚVOD DO AVK. Jindra Vladyková ÚVOD DO AVK Mgr. Jindra Vladyková AKTIVITY S VYUŽITÍM KONÍ Jsou oborem hiporehabilitace Obsahují dvě základní i Sociální Pedagogická AKTIVITY S VYUŽITÍM KONÍ Pro obě i je kůň především silným motivačním

Více

Sociální pedagogika 75 32 N / 06. Tématické okruhy k absolventským zkouškám. Odborné předměty

Sociální pedagogika 75 32 N / 06. Tématické okruhy k absolventským zkouškám. Odborné předměty Sociální pedagogika 75 32 N / 06 Tématické okruhy k absolventským zkouškám Odborné předměty Školní rok 2015/2016 1. Dospělost z pohledu psychologie, sociální pedagogiky, andragogiky a sociální práce. Dospělost

Více

1. Výchovné poradenství I, garant Mgr. Pavla Soukupová

1. Výchovné poradenství I, garant Mgr. Pavla Soukupová Studium pro výchovné poradce (Vyhláška č. 317/2005 Sb. 8) Plán studia: 1. ročník ZS LS Výchovné poradenství I, II 10 10 Právní rámec činnosti VP 10 - Speciální pedagogika I, II 10 10 Školní diagnostika

Více

Programová nabídka vzdělávání

Programová nabídka vzdělávání Programová nabídka vzdělávání LEDEN ČERVEN 2014 PorCeTa, o.p.s. Speciálně pedagogické poradenské a vzdělávací centrum Podrobnosti a přihláška na www.porceta.cz Dotazy a přihláška na kropikova@porceta.cz

Více

Okruhy ke státním závěrečným zkouškám bakalářské studium Sociální pedagogika a poradenství

Okruhy ke státním závěrečným zkouškám bakalářské studium Sociální pedagogika a poradenství Okruhy ke státním závěrečným zkouškám bakalářské studium Sociální pedagogika a poradenství I. okruh Sociální pedagogika 1. Sociální pedagogika jako vědní disciplína, její vztah k příbuzným a participujícím

Více

PROHLOUBENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA VŠPJ A SVOŠS V JIHLAVĚ

PROHLOUBENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA VŠPJ A SVOŠS V JIHLAVĚ Projekt č. CZ.1.07/3.2.09/03.0015 PROHLOUBENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA VŠPJ A SVOŠS V JIHLAVĚ http://www.vspj.cz/skola/evropske/opvk Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním

Více

INDIVIDUÁLNÍ VZDĚLÁVACÍ PLÁN Vyhledávání textu - přidržte klávesu Ctrl, kurzor umístěte na příslušný řádek a klikněte levým tlačítkem myši.

INDIVIDUÁLNÍ VZDĚLÁVACÍ PLÁN Vyhledávání textu - přidržte klávesu Ctrl, kurzor umístěte na příslušný řádek a klikněte levým tlačítkem myši. INDIVIDUÁLNÍ VZDĚLÁVACÍ PLÁN Vyhledávání textu - přidržte klávesu Ctrl, kurzor umístěte na příslušný řádek a klikněte levým tlačítkem myši. Strana 1. Právní předpisy upravující individuální vzdělávací

Více

H) MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY

H) MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY H) MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY Zákon o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon) ve znění zák. č. 383/2005 Sb., č. 112/2006 Sb., 158/2006 Sb.,

Více

pracovní skupina: VZDĚLÁVÁNÍ, ZAMĚSTNANOST A ZAMĚSTNATELNOST

pracovní skupina: VZDĚLÁVÁNÍ, ZAMĚSTNANOST A ZAMĚSTNATELNOST pracovní skupina: VZDĚLÁVÁNÍ, ZAMĚSTNANOST A ZAMĚSTNATELNOST výstupy z 2.WS realizovaného 10. 7. 2013 Zájmové strany: rodiny s malými dětmi vzdělavatelé, lektoři a kariéroví poradci personalisté zaměstnavatelé

Více

Každý může potřebovat pomoc aneb K čemu je sociální práce? PhDr. Hana Pazlarová, Ph.D. hana.pazlarova@ff.cuni.cz

Každý může potřebovat pomoc aneb K čemu je sociální práce? PhDr. Hana Pazlarová, Ph.D. hana.pazlarova@ff.cuni.cz Každý může potřebovat pomoc aneb K čemu je sociální práce? PhDr. Hana Pazlarová, Ph.D. hana.pazlarova@ff.cuni.cz Co je sociální práce? SP a jiné pomáhající obory Identita sociální práce Jak se pozná samostatný

Více

1 POČÁTEČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ 1.2 ROVNÉ PŘÍLEŽITOSTI DĚTÍ A ŽÁKŮ, VČETNĚ DĚTÍ A ŽÁKŮ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI

1 POČÁTEČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ 1.2 ROVNÉ PŘÍLEŽITOSTI DĚTÍ A ŽÁKŮ, VČETNĚ DĚTÍ A ŽÁKŮ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI INDIKATIVNÍ TABULKA SE SEZNAMEM PŘÍJEMCŮ V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST (OP VK- IPo) ČÍSLO VÝZVY: 14 PRIORITNÍ OSA: OBLAST PODPORY: 1 POČÁTEČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ 1.2 ROVNÉ PŘÍLEŽITOSTI

Více

72/2005 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 9. února 2005

72/2005 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 9. února 2005 72/2005 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 9. února 2005 o poskytování poradenských služeb ve školách a školských poradenských zařízeních Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy stanoví podle 121 odst. 1 a 123 odst.

Více

Vyhláška Ministerstva vnitra, kterou se pro školy a školská zařízení č. 2/2006 Sb.

Vyhláška Ministerstva vnitra, kterou se pro školy a školská zařízení č. 2/2006 Sb. MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY A) Právní předpisy 1. Školy a školská zařízení, pedagogičtí pracovníci 2. Vysoké školy, věda a výzkum 3. Uznávání výsledků dalšího vzdělávání, uznávání odborné

Více

Střední pedagogická škola a Střední zdravotnická škola, Krnov,příspěvková organizace. Maturitní témata profilové zkoušky 2015/2016

Střední pedagogická škola a Střední zdravotnická škola, Krnov,příspěvková organizace. Maturitní témata profilové zkoušky 2015/2016 Střední pedagogická škola a Střední zdravotnická škola, Krnov,příspěvková organizace Maturitní témata profilové zkoušky 2015/2016 Předmět: Didaktika dramatické výchovy Obor: Předškolní a mimoškolní pedagogika

Více

Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce Možnosti využití profesiogramu při konstrukci vzdělávacího programu

Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce Možnosti využití profesiogramu při konstrukci vzdělávacího programu Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce Možnosti využití profesiogramu při konstrukci vzdělávacího programu oldrich.matousek@ff.cuni.cz Výstupy z učení Znalosti Dovednosti (dovednosti specifické

Více

Seznam grantových projektů schválených k realizaci v rámci 3. výzvy osy Počáteční vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Seznam grantových projektů schválených k realizaci v rámci 3. výzvy osy Počáteční vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Seznam grantových projektů schválených k realizaci v rámci 3. výzvy osy Počáteční vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo výzvy: 3 Číslo a název globálního grantu: Vyhlašovatel (ZS): CZ.1.07./1.1.01

Více

Plán školního poradenského pracoviště Školní rok 2016/2017

Plán školního poradenského pracoviště Školní rok 2016/2017 Plán školního poradenského pracoviště Školní rok 2016/2017 1 Obsah Základní informace... 3 Školní poradenské pracoviště... 3 Personální obsazení ŠPP... 3 Cíle poradenského a konzultačního servisu ŠPP...

Více

Systém primární prevence rizikového chování Systém organizace a řízení primární prevence rizikového chování u žáků

Systém primární prevence rizikového chování Systém organizace a řízení primární prevence rizikového chování u žáků Systém primární prevence rizikového chování Systém organizace a řízení primární prevence rizikového chování u žáků (1) MŠMT a) v návaznosti na schválené vládní dokumenty z oblasti primární prevence rizikového

Více

Integrace & inkluze. 2010 pontis@pontis.cz

Integrace & inkluze. 2010 pontis@pontis.cz Integrace & inkluze PONTIS Šumperk o.p.s. WWW.pontis.cz 2010 pontis@pontis.cz 1 Obsah Integrace / inkluze... 3 Integrace / inkluze jako pojem... 3 Historický vývoj pojmu a pojetí integrace/inkluze... 5

Více

SOCIÁLNÍ INKLUZE OSTRAVA Integrovaný program

SOCIÁLNÍ INKLUZE OSTRAVA Integrovaný program Statutární město Ostrava Odbor sociálních věcí, školství, sportu a volnočasových aktivit SOCIÁLNÍ INKLUZE OSTRAVA Integrovaný program www.ostrava.cz Cíl a východiska programu Cílem je vytvořit komplexní

Více

Aspekt hodnocení podle Metodického pokynu pro řízení výzev, hodnocení a výběr projektů. Společná pro všechny aktivity. Proveditelnost Účelnost

Aspekt hodnocení podle Metodického pokynu pro řízení výzev, hodnocení a výběr projektů. Společná pro všechny aktivity. Proveditelnost Účelnost Specifická kritéria přijatelnosti pro integrované projekty IPRÚ pro SC 2.4 Zvýšení kvality a dostupnosti infrastruktury pro vzdělávání a celoživotní učení Specifická kritéria přijatelnosti pro integrované

Více

ROČNÍ PLÁN ZÁKLADNÍ ŠKOLY VÝCHOVNÝ PORADCE 2015/2016

ROČNÍ PLÁN ZÁKLADNÍ ŠKOLY VÝCHOVNÝ PORADCE 2015/2016 Základní škola a Mateřská škola Želešice, příspěvková organizace 24. dubna 270, 664 43 Želešice ROČNÍ PLÁN ZÁKLADNÍ ŠKOLY VÝCHOVNÝ PORADCE 2015/2016 Mgr. Dana Kadlčíková konzultační hodiny: Út 12 50 14

Více

Vyhláška č. 72/2005 Sb., o poskytování poradenských služeb ve školách a školských poradenských zařízeních

Vyhláška č. 72/2005 Sb., o poskytování poradenských služeb ve školách a školských poradenských zařízeních Vyhláška č. 72/2005 Sb., o poskytování poradenských služeb ve školách a školských poradenských zařízeních Ve znění vyhlášky č. 103/2014 Sb., s účinností ke dni 1. 9. 2014 Změny se týkají 1 odst. 5 a jsou

Více

Studijní materiály. prof. PhDr. Beáta Krahulcová, CSc. Graduační práce Bibliografický zaznam (.pdf) Projekt výzkumu (.pdf)

Studijní materiály. prof. PhDr. Beáta Krahulcová, CSc. Graduační práce Bibliografický zaznam (.pdf) Projekt výzkumu (.pdf) Studijní materiály Obsah dokumentu: prof. PhDr. Beáta Krahulcová, CSc. MUDr. Jiřina Ondrušová, Ph.D. doc. PaedDr. Olga Zelinková, CSc. ThDr. Markéta Kateřina Holečková Mgr. Monika Nová prof. PhDr. Beáta

Více

SPECIÁLNÍ A INTEGRATIVNÍ SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKA

SPECIÁLNÍ A INTEGRATIVNÍ SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKA OKRUHY KE STÁTNÍM ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM Studijní program: Studijní obor: Speciální pedagogika Speciální pedagogika pro vychovatele SPECIÁLNÍ A INTEGRATIVNÍ SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKA 1. Základní pojmy speciální

Více

Období: 2011 dosud Název školy: Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem, Pedagogická fakulta Obor: Specializace v pedagogice Školský management

Období: 2011 dosud Název školy: Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem, Pedagogická fakulta Obor: Specializace v pedagogice Školský management Příloha A Životopisy ředitelů školy Mgr. Jan Smrž V letech 1972 1973 působil jako učitel na ZŠ Vodňany. Ve školním roce 1973 1974 působil jako učitel v ZŠ Strakonice, načež přestoupil v následujícím roce

Více

Kód předmětu: MSBP_PC1

Kód předmětu: MSBP_PC1 PRAKTICKÉ ČINNOSTI 1 Kód předmětu: MSBP_PC1 O čem si budeme povídat? Obecně o pracovních činnostech Legislativní rovina předškolního vzdělávání Školský zákon 561/2004 RVP pro předškolní vzdělávání ŠVP

Více

Školní strategie prevence

Školní strategie prevence Školní strategie prevence Obchodní akademie a Střední odborná škola gen. Františka Fajtla, Louny pracoviště Postoloprtská na období 2013-2018 Zpracovala: Mgr. Hana Topičová, výchovná poradkyně, školní

Více

Katedra primární a preprimární pedagogiky PdF UP v Olomouc. Témata diplomových prací pro akademický rok 2012/2013

Katedra primární a preprimární pedagogiky PdF UP v Olomouc. Témata diplomových prací pro akademický rok 2012/2013 Katedra primární a preprimární pedagogiky PdF UP v Olomouc Témata diplomových prací pro akademický rok 2012/2013 Doc. PhDr. Eva ŠMELOVÁ, Ph.D. - Připravenost dětí k zahájení povinné školní docházky - Adaptace

Více

REG. ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07./2.2.00/29.0019

REG. ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07./2.2.00/29.0019 REG. ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07./2.2.00/29.0019 Integrace a podpora studentů se specifickými vzdělávacími potřebami na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích VŠTE BEZ BARIÉR Vysoká škola

Více

2. Výchova a vzdělávání jako základní pedagogické kategorie

2. Výchova a vzdělávání jako základní pedagogické kategorie Okruhy ke SZZK z předmětu Pedagogika Pro studijní obor Vychovatelství pro speciálně pedagogické instituce 1. Pedagogika jako věda Vymezení pojmu pedagogika. Znaky pedagogiky jako vědy. Návaznost a přesah

Více

Okruhy otázek ke státním závěrečným zkouškám. Sociální pedagogika a poradenství Navazující magisterské studium

Okruhy otázek ke státním závěrečným zkouškám. Sociální pedagogika a poradenství Navazující magisterské studium Okruhy otázek ke státním závěrečným zkouškám Sociální pedagogika a poradenství Navazující magisterské studium I. okruh Sociální pedagogika a poradenství 1. Systém pedagogických věd. Základní, aplikované

Více

ZAVÁDĚNÍ ECVET V ČESKÉ REPUBLICE 20.9. 2012

ZAVÁDĚNÍ ECVET V ČESKÉ REPUBLICE 20.9. 2012 ZAVÁDĚNÍ ECVET V ČESKÉ REPUBLICE 20.9. 2012 Přehled témat ECVET a jeho souvislosti Princip ECVET Doporučení k ECVET a úkoly pro evropské státy Postup zavádění ECVET v Evropě Strategie zavádění ECVET v

Více

Pokyn k vykazování dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami v Libereckém kraji

Pokyn k vykazování dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami v Libereckém kraji Pokyn k vykazování dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami v Libereckém kraji Dokument je vytvořen v souladu s požadavky koncepce speciálního školství v Libereckém kraji. Sleduje rovnoměrné

Více

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2015/2016

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2015/2016 Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2015/2016 Mgr. Lenka Felcmanová 1. Speciálněpedagogická intervence u jedinců se specifickou poruchou učení 2. Speciálněpedagogická intervence

Více

objednací kód: ZK-9 Jméno a příjmení žáka: Třída: Bydliště žáka: Zdravotní pojišťovna žáka: Datum narození: Zákonný zástupce (matka):

objednací kód: ZK-9 Jméno a příjmení žáka: Třída: Bydliště žáka: Zdravotní pojišťovna žáka: Datum narození: Zákonný zástupce (matka): Jméno a příjmení žáka: Třída: Bydliště žáka: Zdravotní pojišťovna žáka: Datum narození: Zákonný zástupce (matka): Telefon: E-mail: Zákonný zástupce (otec): Telefon: E-mail: Dětský lékař: Jiné údaje a upozornění:..............................................................................................................

Více

Tematické setkání KAP Středočeského kraje

Tematické setkání KAP Středočeského kraje Tematické setkání KAP Středočeského kraje Metodická podpora KAP pro intervenci Rozvoj škol jako center CŽU (dalšího profesního vzdělávání) Jana Bydžovská, PhDr. Praha 26. dubna 2016 Tento projekt je spolufinancován

Více

Dům na půl cesty Jičín

Dům na půl cesty Jičín Dům na půl cesty Jičín Aktivita je součástí individuálního projektu Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji (www.socialniprojekty.cz). Projekt je financován z ESF a státního rozpočtu ČR prostřednictvím

Více

PSZS1 - Speciální pedagogika mladšího školního věku obor Učitelství pro 1. stupeň ZŠ

PSZS1 - Speciální pedagogika mladšího školního věku obor Učitelství pro 1. stupeň ZŠ PSZS1 - Speciální pedagogika mladšího školního věku obor Učitelství pro 1. stupeň ZŠ 1. Speciální pedagogika jako vědní disciplína, klasifikace. Speciálně pedagogické kompetence učitele 1. stupně ZŠ, činnost

Více

Příspěvek na péči v působnosti Úřadu práce ČR

Příspěvek na péči v působnosti Úřadu práce ČR Příspěvek na péči v působnosti Úřadu práce ČR Seminář Zdravotně postižení - příspěvek na péči. Jak dál? 17. 4. 2015 Poslanecká sněmovna parlamentu ČR Sekce pro sociální věci, GŘ ÚP ČR Obsah prezentace

Více

Projektové priority RHK PK a Akademie HK PK v oblasti školství 2014-2020. Mgr. Marcel Gondorčín

Projektové priority RHK PK a Akademie HK PK v oblasti školství 2014-2020. Mgr. Marcel Gondorčín Projektové priority RHK PK a Akademie HK PK v oblasti školství 2014-2020 Mgr. Marcel Gondorčín Příprava strategií a koncepčních dokumentů Dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy Plzeňského

Více

Příloha č. 1 Indikátory výzvy Podpora škol formou projektů zjednodušeného vykazování - Šablony pro MŠ a ZŠ I

Příloha č. 1 Indikátory výzvy Podpora škol formou projektů zjednodušeného vykazování - Šablony pro MŠ a ZŠ I Příloha č. Indikátory výzvy Podpora škol formou projektů zjednodušeného vykazování - Šablony pro MŠ a ZŠ I k předkládání žádostí o podporu zjednodušených projektů do Operačního programu Výzkum, vývoj a

Více

Povinná literatura: [1] ČASTORÁL, Z. Strategický znalostní management a učící se organizace. Praha : EUPRESS, 2007.

Povinná literatura: [1] ČASTORÁL, Z. Strategický znalostní management a učící se organizace. Praha : EUPRESS, 2007. Metodické listy pro kombinované studium Anotace : Studijní předmět poskytuje základní informace spojené se strategickým znalostním managementem a učícími se organizacemi, které jsou společensky významné.

Více

NTS F - Integrace na trhu práce pro cizince

NTS F - Integrace na trhu práce pro cizince NTS F - Integrace na trhu práce pro cizince Složení NTS: Rozvojová partnerství Experti MV - odbor azylové a migrační politiky Správa uprchlických zařízení MV ČR MPSV - oddělení integrace cizinců MPSV -

Více

Předběžné výsledky vyšetření psychomotorického vývoje ve 2. a 5. roce věku u dětí s perinatální zátěží

Předběžné výsledky vyšetření psychomotorického vývoje ve 2. a 5. roce věku u dětí s perinatální zátěží Předběžné výsledky vyšetření psychomotorického vývoje ve 2. a 5. roce věku u dětí s perinatální zátěží MUDr. M. Kašparová, Centrum komplexní péče pro děti s poruchami vývoje, Pediatrická klinika 2.LF UK

Více

Katedra speciální pedagogiky Státní závěrečná zkouška bakalářský studijní program, SPPG - obor. Komise č. 1 9. 9. 2015 (středa) R 126 8.30 hod.

Katedra speciální pedagogiky Státní závěrečná zkouška bakalářský studijní program, SPPG - obor. Komise č. 1 9. 9. 2015 (středa) R 126 8.30 hod. Státní závěrečná zkouška bakalářský studijní program, SPPG - obor Komise č. 1 9. 9. 2015 (středa) R 126 8.30 hod. Předseda komise: Doc. PhDr. Jan Šiška, Ph.D. Členové komise: PhDr. Pavlína Šumníková,Ph.D.,

Více

Tematický plán. Střední škola AGC a.s., Rooseveltovo nám. 5, Teplice 415 03 TEMATICKÝ PLÁN

Tematický plán. Střední škola AGC a.s., Rooseveltovo nám. 5, Teplice 415 03 TEMATICKÝ PLÁN TEMATICKÝ PLÁN Vyučující: Mgr. Bohdana Růžičková Školní rok: 2014/2015 Třída: 1D Předmět: Značka osnov: Ročník: Hodin týdně/rok: BD první 10 konzultací za rok Charakteristika školního vzdělávacího programu

Více

561/2004 Sb. ZÁKON. ze dne 24. září 2004. o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání. (školský zákon) ČÁST PRVNÍ

561/2004 Sb. ZÁKON. ze dne 24. září 2004. o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání. (školský zákon) ČÁST PRVNÍ 561/2004 Sb. - školský zákon - stav k 10.3.2015 561/2004 Sb. ZÁKON ze dne 24. září 2004 o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání Změna: 383/2005 Sb. Změna: 161/2006 Sb. Změna:

Více

561/2004 Sb. ZÁKON ze dne 24. září 2004 o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon)

561/2004 Sb. ZÁKON ze dne 24. září 2004 o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon) 561/2004 Sb. ZÁKON ze dne 24. září 2004 o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon) Změna: 383/2005 Sb. Změna: 161/2006 Sb. Změna: 179/2006 Sb. (část) Změna:

Více

ČÁST PRVNÍ. Obecná ustanovení

ČÁST PRVNÍ. Obecná ustanovení Exportováno z právního informačního systému CODEXIS 73/2005 Sb. Vyhláška o vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciáln... - znění dle 147/11 Sb. 73/2005 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy

Více

Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta katedra pedagogiky

Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta katedra pedagogiky Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta katedra pedagogiky Požadavky ke státní závěrečné zkoušce z pedagogiky a psychologie pro učitele Studenti u SZZ prokáží : důkladné teoretické znalosti získané

Více

ZÁKON. ze dne 24. září 2004. o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon) ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ

ZÁKON. ze dne 24. září 2004. o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon) ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ ZÁKON ze dne 24. září 2004 o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon) Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ 1 Předmět

Více

1. Pravidla šetrné sebeobrany

1. Pravidla šetrné sebeobrany Podrobná specifikace jednotlivých vzdělávacích aktivit Příloha č. 1 Zadávací dokumentace 1. Pravidla šetrné sebeobrany Umožnit m zvládnout jednání osoby, které je poskytována sociální služba, která ohrožuje

Více

ALTERNATIVNÍ PEDAGOGIKA

ALTERNATIVNÍ PEDAGOGIKA STUDIJNÍ LITERATURA ZÁKLADY PEDAGOGIKY GAVORA, P. Úvod do pedagogického výzkumu. Brno: Paido, 2010. 261 s. ISBN 978-80-7315-185-0. JANDERKOVÁ, D. Slovník základních pojmů z pedagogiky, psychologie a metodologie.

Více

Poradenské služby a zaměstnávání osob se zdravotním postižením

Poradenské služby a zaměstnávání osob se zdravotním postižením Poradenské služby a zaměstnávání osob se zdravotním postižením Text k modulu Právní rámec výkonu poradenské činnosti Autor: doc. PhDr. Bohumil Stejskal, CSc. Poradenství Poradenství je činnost zaměřená

Více

Environmentální výchova jako průřezové téma RVP SOŠ a SOU. Jan Kopp katedra geografie ZČU v Plzni

Environmentální výchova jako průřezové téma RVP SOŠ a SOU. Jan Kopp katedra geografie ZČU v Plzni Environmentální výchova jako průřezové téma RVP SOŠ a SOU Jan Kopp katedra geografie ZČU v Plzni Osnova přednášky Environmentální výchova a její postavení v RVP SOŠ a SOU Teoretický koncept environmentální

Více

Návrhy témat kvalifikačních prací (KPG)

Návrhy témat kvalifikačních prací (KPG) Návrhy témat kvalifikačních prací (KPG) Témata kvalifikačních prací si studenti volí po dohodě s konkrétními vyučujícími dle vlastního zájmu či profesního zaměření. Následně uvedená témata jsou pouze návrhem

Více

Programový rámec Operační program Zaměstnanost (OP ZAM)

Programový rámec Operační program Zaměstnanost (OP ZAM) Programový rámec Operační program Zaměstnanost (OP ZAM) pro Strategický plán rozvoje území OTEVŘENÉ ZAHRADY JIČÍNSKA z. s. na období 2016-2023 Co lze financovat z OP ZAMĚSTNANOST 1. Sociální služby a sociální

Více

ZS Pardubický kraj 1. výzva GG 1.1. Pk

ZS Pardubický kraj 1. výzva GG 1.1. Pk Investice do rozvoje vzdělávání Příloha č. 1 prioritní osa 1 oblasti podpory 1.1 Zvyšování kvality ve vzdělávání v Pardubickém kraji Podporované aktivity Podpora informačních center ve školách, včetně

Více

Univerzita Karlova v Praze. Pedagogická fakulta

Univerzita Karlova v Praze. Pedagogická fakulta Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta Katedra Speciální pedagogiky Jana Kubalová Metodická spolupráce školských poradenských zařízení v Mladé Boleslavi se základními školami, ve kterých jsou individuálně

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola a mateřská škola Bernartice, okres Jeseník - příspěvková organizace. 790 57 Bernartice 259

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola a mateřská škola Bernartice, okres Jeseník - příspěvková organizace. 790 57 Bernartice 259 Česká školní inspekce Olomoucký inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Základní škola a mateřská škola Bernartice, okres Jeseník - příspěvková organizace 790 57 Bernartice 259 Identifikátor školy: 600 150 526 Termín

Více

Šablony pro mateřské školy:

Šablony pro mateřské školy: Šablony pro mateřské školy: Částka uváděná u jednotlivých šablon slouží k pokrytí veškerých nákladů na realizaci aktivit tj. kromě mzdy v případě personálních šablon nebo kurzovného v případě vzdělávacích

Více

2004/561 Sb. Zákon o předškolním, základním středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon)

2004/561 Sb. Zákon o předškolním, základním středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon) 2004/561 Sb. Zákon o předškolním, základním středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon) 561/2004 ve znění 624/2006 Zákon o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání

Více

ANIMACE PRO ZÁKLADNÍ A MATEŘSKÉ ŠKOLY

ANIMACE PRO ZÁKLADNÍ A MATEŘSKÉ ŠKOLY ANIMACE PRO ZÁKLADNÍ A MATEŘSKÉ ŠKOLY Setkání zástupců základních a mateřských škol a jejich zřizovatelů z území MAS Hradecký venkov 7. 3. 2016 Mžany Území MAS Hradecký venkov Podpora regionálního školství

Více

CZ.1.07/3.2.05/02.0041

CZ.1.07/3.2.05/02.0041 CZ.1.07/3.2.05/02.0041 Zamyšlení Život sám je jeden velký projekt. Má svůj začátek i konec a je jedinečný. Musíme do něj hodně investovat a očekáváme dosažení cílů, které si přejeme. Je na každém z nás,

Více

PSYCHOLOGIE JAKO VĚDA

PSYCHOLOGIE JAKO VĚDA Název materiálu: Psychologie jako věda Autor materiálu: Mgr. Kateřina Kaderková Zařazení materiálu: výuková prezentace Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (III/2) Název a označení

Více

STRUKTUROVANÝ ŽIVOTOPIS

STRUKTUROVANÝ ŽIVOTOPIS STRUKTUROVANÝ ŽIVOTOPIS PhDr. Mgr. Milada Nádvorníková Datum narození: 1. 9. 1967 Místo narození: Litomyšl Bydliště: T. G. Masaryka 789, 570 01 Litomyšl kontakt: tel: 775/653 322 e-mail: milada.nadvornikova@litomysl.cz

Více

Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů

Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů Postoj ke změně v institucionálním nastavení náhradní rodinné péče z pohledu pracovnic OSPOD www.nahradnirodina.cz www.nadacesirius.cz

Více

Ústav historických věd Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě

Ústav historických věd Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě Ústav historických věd Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Slezská univerzita v Opavě Proč studovat v Opavě? individuální přístup vyučujících: u nás není student jen číslem snadná dostupnost všech univerzitních

Více

SŠ didakika. PDF byl vytvořen zkušební verzí FinePrint pdffactory Pro www.fineprint.cz

SŠ didakika. PDF byl vytvořen zkušební verzí FinePrint pdffactory Pro www.fineprint.cz SŠ didakika Pojem, předmět a vývoj didaktiky, didaktika geografie jako vědní obor Úkoly didaktiky geografie Učební plány geografie na středních školách (gymnázia, SOŠ, OA) Názorné metody v geografii na

Více

Masarykova univerzita Pedagogická fakulta

Masarykova univerzita Pedagogická fakulta Masarykova univerzita Pedagogická fakulta Podmínky pro přijetí v přijímacím řízení v roce 2011 Informace o studijních programech a oborech Studijní program / studijní obor Pedagogika Forma studia Počet

Více

VYHLÁŠENÍ DOTAČNÍHO PROGRAMU MŠMT FINANCOVÁNÍ ASISTENTŮ

VYHLÁŠENÍ DOTAČNÍHO PROGRAMU MŠMT FINANCOVÁNÍ ASISTENTŮ VYHLÁŠENÍ DOTAČNÍHO PROGRAMU MŠMT FINANCOVÁNÍ ASISTENTŮ PEDAGOGA PRO DĚTI, ŽÁKY A STUDENTY SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM V SOUKROMÝCH A CÍRKEVNÍCH ŠKOLÁCH NA ROK 2010 Č. j.: 24 525/2009-61 V Praze dne 17. prosince

Více

TÉMATA K MATURITNÍ ZKOUŠCE Z PŘEDMĚTU SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKA A HUMANITÁRNÍ VÝCHOVA

TÉMATA K MATURITNÍ ZKOUŠCE Z PŘEDMĚTU SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKA A HUMANITÁRNÍ VÝCHOVA Střední škola sociální péče a služeb Zábřeh, 8. Května 2a, 789 01 Zábřeh TÉMATA K MATURITNÍ ZKOUŠCE Z PŘEDMĚTU SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKA A HUMANITÁRNÍ VÝCHOVA Studijní obor: Forma zkoušky: Forma studia: 75-41-M/01

Více

Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce

Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce Specifika sociální práce ve vězeňství Mgr. Ivana Hnidková Tábor 24. 9. 2014 OBSAH PŘÍSPĚVKU Profilace věznic Specializovaná oddělení Účel a zásady

Více

Veřejné informace o službě

Veřejné informace o službě Osobní asistence Místo poskytování služby: Nerudova 1180, Hradec Králové 500 02 Veřejné informace o službě Právní forma: fyzická osoba IČO: 48162485 Statutární zástupce: Mgr. Věra Kosinová Adresa sídla

Více

STATISTIKY HELPALE TERÉNNÍ PROGRAMY ZA ROK 2015

STATISTIKY HELPALE TERÉNNÍ PROGRAMY ZA ROK 2015 STATISTIKY HELPALE TERÉNNÍ PROGRAMY ZA ROK 215 Počet klientů, intervencí, kontaktů a nerealizovaných kontaktů za rok 215 18 16 14 1622 1575 12 1 8 6 192 938 Klienti Intervence 4 2 368 7 19 6 I. popoletí

Více

OKRUHY OTÁZEK Státní závěrečná zkouška bakalářská

OKRUHY OTÁZEK Státní závěrečná zkouška bakalářská OKRUHY OTÁZEK Státní závěrečná zkouška bakalářská (otázky jsou platné od ledna 2011) I. Teoretické základy pedagogických věd 1. Teorie výchovy a vzdělávání, vzdělanost, kultura a školství v antice. Sparta

Více

Smlouva o poskytnutí služby rané péče č. /, ze dne...

Smlouva o poskytnutí služby rané péče č. /, ze dne... Smlouva o poskytnutí služby rané péče č. /, ze dne... Smluvní strany: Správa zdravotních a sociálních služeb Cheb příspěvková organizace Pastýřská 4, Cheb 350 02 zastoupená MUDr. Ing. Robertem Plachým

Více

Poradenství pro osoby s psychosociálním ohrožením a narušením

Poradenství pro osoby s psychosociálním ohrožením a narušením Poradenství pro osoby s psychosociálním ohrožením a narušením Mgr. Miluše Hutyrová, Ph.D. Cíle Cílem této kapitoly je vymezit poradenské služby pro žáky s psychosociálním ohrožením a narušením především

Více

STRUKTUROVANÉ UČENÍ. Příklady vzdělávací práce u žáků s poruchami autistického spektra v naší škole

STRUKTUROVANÉ UČENÍ. Příklady vzdělávací práce u žáků s poruchami autistického spektra v naší škole STRUKTUROVANÉ UČENÍ Příklady vzdělávací práce u žáků s poruchami autistického spektra v naší škole STRUKTUROVANÉ UČENÍ V naší škole využíváme při vzdělávání žáků s PAS metodiku práce nazvanou strukturované

Více

SPECIÁLNÍ A INTEGRATIVNÍ SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKA

SPECIÁLNÍ A INTEGRATIVNÍ SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKA OKRUHY KE STÁTNÍM ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM Studijní program: Speciální pedagogika Studijní obor: Speciální pedagogika předškolního věku SPECIÁLNÍ A INTEGRATIVNÍ SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKA 1. Základní pojmy speciální

Více

OBČANSKÁ VÝCHOVA. Školní rok 2011/2012

OBČANSKÁ VÝCHOVA. Školní rok 2011/2012 Oblasti: 1. Domácí úkoly 2. Domácí příprava 3.Individuální konzultace (doučování) 4.Sebehodnocení 5.Klasifikace 6.Pomůcky Ukázka písemných prací OBČANSKÁ VÝCHOVA Školní rok 2011/2012 Občanská výchova 6.ročník

Více

Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců

Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců Obsah 1. Politika integrace cizinců v České republice 2. Implementace integrační politiky na území Jihomoravského kraje 3. Jihomoravské regionální

Více

SPOLEČENSKÉ ASPEKTY BEZPEČNOSTI ETICKÉ ASPEKTY A FILOSOFICKÁ VÝCHODISKA ZAJIŠŤOVÁNÍ FUNKCE OCHRANY A BEZPEČÍ SOCIÁLNÍCH SYSTÉMŮ IVANA NEKVAPILOVÁ

SPOLEČENSKÉ ASPEKTY BEZPEČNOSTI ETICKÉ ASPEKTY A FILOSOFICKÁ VÝCHODISKA ZAJIŠŤOVÁNÍ FUNKCE OCHRANY A BEZPEČÍ SOCIÁLNÍCH SYSTÉMŮ IVANA NEKVAPILOVÁ SPOLEČENSKÉ ASPEKTY BEZPEČNOSTI ETICKÉ ASPEKTY A FILOSOFICKÁ VÝCHODISKA ZAJIŠŤOVÁNÍ FUNKCE OCHRANY A BEZPEČÍ SOCIÁLNÍCH SYSTÉMŮ IVANA NEKVAPILOVÁ Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:

Více

PPGPS - Předškolní pedagogika a psychologie. obor Předškolní pedagogika

PPGPS - Předškolní pedagogika a psychologie. obor Předškolní pedagogika PPGPS - Předškolní pedagogika a psychologie obor Předškolní pedagogika 1. Pedagogika jako věda o výchově a vzdělávání (struktura pedagogiky, postavení v soustavě věd, vztah pedagogiky a předškolní pedagogiky

Více

Předkladatel grantového projektu Vysočina Education,

Předkladatel grantového projektu Vysočina Education, Málotřídky společně Předkladatel grantového projektu Vysočina Education, školské zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a středisko sluţeb školám, příspěvková organizace Ţiţkova 20, 586

Více

2.2 Vzdělávací infrastruktura IROP 4 9d 4.1 14 736,84 14 000,00 0,00 736,84 0,00

2.2 Vzdělávací infrastruktura IROP 4 9d 4.1 14 736,84 14 000,00 0,00 736,84 0,00 Program Prioritní osa/ Priorita Unie Investiční priorita/ Prioritní oblast Specifický cíl programu/ Opatření PRV Financování podle specifických cílů a opatření SCLLD v jednotlivých letech Tabulka č. 1:

Více

Kariérové poradenství na základní škole z pohledu zástupce ředitele školy

Kariérové poradenství na základní škole z pohledu zástupce ředitele školy Krajská vědecká knihovna v Liberci, příspěvková organizace, Rumjancevova 1362/1, 460 53 Liberec 1 tel. +420-482 412 111; www.kvkli.cz ; library@kvkli.cz R e š e r š e (Dokumentografická jednorázová rešerše)

Více

ČESKÁ REPUBLIKA O B S A H :

ČESKÁ REPUBLIKA O B S A H : Ročník 2016 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA Částka 74 Rozeslána dne 17. června 2016 Cena Kč 100, O B S A H : 197. Vyhláška, kterou se mění vyhláška č. 72/2005 Sb., o poskytování poradenských služeb ve školách

Více

Etická výchova. Příloha k ŠVP ZV Škola hrou

Etická výchova. Příloha k ŠVP ZV Škola hrou Příloha k ŠVP ZV Škola hrou Etická výchova Etická výchova je doplňující vzdělávací obor, který je zaměřen na systematickém a metodicky propracovaném osvojování sociálních dovedností u žáků na základě zážitkové

Více

Náměstek pro řízení Sekce pro evropské záležitosti - státní tajemník pro evropské záležitosti 230000. Odbor koordinace hospodářských politik EU 230800

Náměstek pro řízení Sekce pro evropské záležitosti - státní tajemník pro evropské záležitosti 230000. Odbor koordinace hospodářských politik EU 230800 Vedoucí Úřadu vlády ČR 100000 Náměstkyně vedoucího Úřadu vlády ČR pro řízení Sekce ekonomické a správní 110000 Náměstek pro řízení Sekce pro evropské záležitosti - státní tajemník pro evropské záležitosti

Více

Čemu se budeme věnovat

Čemu se budeme věnovat Mgr. Alice Vašáková Čemu se budeme věnovat 1. kontext školního poradenství, historie oboru, legislativa pro poradenství, uživatelé služeb, žáci se speciálními vzdělávacími potřebami 2. poradenský komplex

Více

Č. j.: MSMT 18435/2016-1

Č. j.: MSMT 18435/2016-1 Rozvojový program na podporu školních psychologů a školních speciálních pedagogů ve školách a metodiků specialistů ve školských poradenských zařízeních na období září prosinec 2016 Č. j.: MSMT 18435/2016-1

Více

Česká republika Česká školní inspekce. Olomoucký inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola a gymnázium města Konice

Česká republika Česká školní inspekce. Olomoucký inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola a gymnázium města Konice Česká republika Česká školní inspekce Olomoucký inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA Základní škola a gymnázium města Konice Tyršova 609, 798 52 Konice Identifikátor školy: 600 015 149 Termín

Více

Geodézie a kartografie 3 roky

Geodézie a kartografie 3 roky Bakalářské studijní programy a jejich obory Geodézie a kartografie 3 roky Geodézie, kartografie a geoinformatika Územní informační systémy pro veřejnou správu Bakalářské studijní programy a jejich obory

Více

Ústav pedagogických věd

Ústav pedagogických věd Ústav pedagogických věd Filozofická fakulta Masarykovy univerzity Personální obsazení Vedoucí pracoviště prof. PhDr. Milan Pol, CSc. Personální obsazení Profesoři prof. PhDr. Milan Pol, CSc. prof. PhDr.

Více

Okruhy ke státní závěrečné zkoušce z pedagogiky a psychologie

Okruhy ke státní závěrečné zkoušce z pedagogiky a psychologie Okruhy ke SZZ studijního oboru: Učitelství pro 1. stupeň ZŠ (PS - pětiletý Mgr. 2012/2013) Okruhy ke státní závěrečné zkoušce z pedagogiky a psychologie 1. a) Vědní obor pedagogika a jeho vývoj. Vztah

Více