PPGPS - Předškolní pedagogika a psychologie. obor Předškolní pedagogika

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "PPGPS - Předškolní pedagogika a psychologie. obor Předškolní pedagogika"

Transkript

1 PPGPS - Předškolní pedagogika a psychologie obor Předškolní pedagogika 1. Pedagogika jako věda o výchově a vzdělávání (struktura pedagogiky, postavení v soustavě věd, vztah pedagogiky a předškolní pedagogiky k dalším vědním disciplínám). Cíle a úkoly předškolní pedagogiky. Vědecký výzkum v pedagogice. Základní přístupy ke zkoumání v předškolním vzdělávání 2. Vývoj myšlení o předškolním vzdělávání a výchově (péče o děti předškolního věku a jejich výchova v historických etapách vývoje lidstva). Vývoj předškolní výchovy od 19. století (Svoboda, Jarníková, Sϋsová). Významné osobnosti předškolní výchovy. 3. Osobnostní a profesní profil pedagoga MŠ (vývoj vzdělávání, kompetence). Povinnosti předškolního pedagoga vyplývající z RVP PV. 4. Diagnostické kompetence učitelky mateřské školy. Pedagogická diagnostika dítěte (podstata a cíl diagnostiky dítěte předškolního věku, oblasti diagnostiky dítěte, metody diagnostiky). 5. Dítě a společnost z pohledu významných osobností z historie Komenský, Rousseau, Locke, Pestalozzi, Fröbel, Montessori, Keyová. Úmluva o právech dítěte. 6. Dítě v osobnostním pojetí. Dítě a jeho dětství v kontextu současné společnosti (dětství medializované, konzumní, scholarizované, emocionálně přetížené,...). 7. Pedagogicko - psychologické poradenství Vznik a vývoj systému v ČR, funkce systému. Legislativní zakotvení. Současný stav, vývojové tendence. Instituce poradenství (školy, PPP, SPC, SVP, NUV). Instituce zřízené mimo resort školství a jejich funkce. 8. MŠ a rodina. Současná rodina, její funkce a znaky. Vliv dědičných dispozic a výchovných stylů na vývoj dítěte. Možnosti spolupráce rodiny a školy, pravidla komunikace s rodinou. 9. Organizační formy a metody práce v MŠ. Efektivní metody výuky (klady, zápory a možnosti využití) a jejich vliv na rozvoj dětské osobnosti a tvořivosti. 10. Sociální a pedagogická komunikace, zásady, obsah a formy komunikace. Metody a techniky řečového projevu. Vliv komunikace na utváření pozitivního klimatu v MŠ. 11. Školský management a jeho funkce. Styly a modely řízení. Manažerské dovednosti a kompetence. Prezentace MŠ na veřejnosti.

2 12. Působení umění na edukaci v mateřské škole prostřednictvím hudební, výtvarné, multikulturní a dramatické výchovy. Využití metod a technik dramatické výchovy v pedagogickém působení učitelky na děti předškolního věku z odlišných kulturních a etnických skupin v MŠ. 13. Sluchová a zraková percepce u dětí, metody a postupy pro jejich rozvoj a reedukaci. Problematika laterality. Prevence SPU v MŠ. Rozvoj grafomotoriky u dítěte v předškolním věku. 14. Základní kategorie narušené komunikační schopnosti, děti s NKS v MŠ. Možnosti logopedické intervence v MŠ a podíl učitelky na ní, depistáž. 15. Děti se speciálními vzdělávacími potřebami v MŠ (děti s ADHD, děti nadané a děti chronicky nemocné). Podmínky vzdělávání dětí se speciálními vzdělávacími potřebami, integrace v MŠ. 16. Individuální vzdělávací plán/individuální plán podpory a jeho tvorba. Legislativa ve vzdělávání dětí se speciálními vzdělávacími potřebami. Možnosti integrace. 17. Osobnostně orientovaná předškolní výchova. Individualizace a diferenciace v předškolním vzdělávání. Zájmy a potřeby dítěte předškolního věku. Uspokojování základních potřeb v podmínkách mateřské školy. 18. Dítě a psychosociální handicap. Problémy, vyplývající z narušených vztahů v rodině. Důsledky citové deprivace a subdeprivace. Možná řešení problémů. 19. Význam evaluace v MŠ a využití evaluačních metod. Autoevaluace MŠ. Hodnocení, hospitační a kontrolní činnost. Činnost ČŠI (České školní inspekce) a její význam v MŠ. 20. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání (RVP PV). RVP PV v systému kurikulárních dokumentů. Cíle, obsah a specifika předškolního vzdělávání, podmínky předškolního vzdělávání. ŠVP, TVP. 21. Hra jako základní činnost dítěte v předškolním věku. Význam hry, druhy a třídění her, vytváření podmínek pro hru v mateřské škole. Hra jako významný diagnostický prostředek. Hračka. 22. Projektování v edukaci současné MŠ (integrované bloky, tematické celky, projekty). Projektování s využitím mnohočetných inteligencí podle Gardnera a Bloomovy taxonomie. 23. Učení v předškolním vzdělávání z pedagogického a psychologického pohledu. Aktuální pedagogické principy a jejich aplikace v MŠ.

3 24. Environmentální výchova v MŠ. Technická tvořivost a rozvoj myšlení u dětí předškolního věku. Využití ICT v MŠ. Význam logického myšlení a rozvoje matematických představ v předškolním věku dítěte. 25. Aktuální legislativa v předškolním vzdělávání. Školský zákon. Vyhláška o předškolním vzdělávání. Zákon o pedagogických pracovnících. Kariérní řád a předškolní pedagog. Současná vzdělávací politika - Strategie 2020 a předškolní vzdělávání. 26. Role předškolního pedagoga na utváření mravní stránky dítěte. Morální vývoj dítěte. Empatie, altruismus a prosociální chování. Mravní výchova v předškolním věku. 27. Problémové chování a poruchy chování u dětí předškolního věku. Problematika adaptace na zařazení do MŠ. Výchovné zásady a možnosti práce v MŠ. 28. Vývoj jako celoživotní proces. Činitelé, mechanismy a zákonitosti psychického vývoje. Problematika periodizace. Stručná charakteristika vývoje dítěte do 3 let. Specifika výchovy dítěte do 3 let. 29. Charakteristika vývoje dítěte od 3 do 6 let (kognitivní, emoční a sociální vývoj). Eriksonovo a Freudovo pojetí vývojových stadií. 30. Školní zralost a připravenost dítěte na školu, systémový přístup k dané problematice. Diagnostika školní zralosti v pedagogické praxi. Situace zápisu do 1. třídy. Indikace a důsledky odkladu školní docházky. Legislativa.

4 Literatura BEČVÁŘOVÁ, Z. (2003). Současná mateřská škola a její řízení. Praha: Portál. BRUCEOVÁ, T. (1996). Předškolní výchova. Praha: Portál. FICHNOVÁ, K.,SZOBIOVÁ, E. (2007). Rozvoj tvořivosti a klíčových kompetencí dětí. Náměty k RVP PV. Praha: Portál. GAJDOŠOVÁ, J., DUJKOVÁ, L. (2003). Vzdělávací program Začít spolu. Metodický průvodce pro předškolní vzdělávání. Praha: Portál. HAVLÍNOVÁ, M. a kol. (1997). Zdravá mateřská škola. Praha: Portál. HAVLÍNOVÁ, M. a kol. (2000). Kurikulum podpory zdraví v mateřské škole. Praha: Portál. HELUS, Z. (2004). Dítě v osobnostním pojetí: obrat k dítěti jako výzva a úkol pro učitele i rodiče. Praha: Portál. HORNÁČKOVÁ,V. (ed.). (2009). Dítě předškolního věku a jeho paidagogos. Hradec Králové: Gaudeamus. Hornáčková, V. (ed.). (2014). Hra je krásnou přípravou k vážným věcem. Hradec Králové: Gaudamus. HORNÁČKOVÁ, V. (2014). Inspirace pro tvorbu projektu v mateřské a základní škole na téma Včelka a příroda Hradec Králové: Gaudeamus. KLENKOVÁ, J. (2006). Logopedie. Praha: Grada. KOLLÁRIKOVÁ, Z., PUPALA, B. (1998). Předškolní a primární pedagogika. Praha: Portál. KOVALIKOVÁ, S. (1995). Integrovaná tematická výuka. Kroměříž: Spirála. KOŤÁTKOVÁ, S. (2008). Dítě a mateřská škola. Praha: Grada. KŘIVOHLAVÝ, J. (2002). Konflikty mezi lidmi. Praha: Portál. LÁŽOVÁ, L. (2013): Mateřská škola komunikuje s rodiči. Praha: Portál. LENDEROVÁ, M., RÝDL, K. (2006). Radostné dětství? Praha: Paseka. MATĚJČEK, Z. (2011). Praxe dětského psychologického poradenství. Praha: Portál. MATĚJČEK, Z. (2009). Prvních šest let ve vývoji a výchově dítěte. Praha: Grada. OPRAVILOVÁ, E. (2002). Předškolní pedagogika I.,II. Liberec: TU v Liberci. PREKOPOVÁ, J. (2009). Jak být dobrým rodičem. Praha: Grada. PREKOPOVÁ, J. (1993). Malý tyran. Praha: Portál. PREKOPOVÁ, J., SCHWEIZEROVÁ, CH. (1993). Děti jsou hosté, kteří přicházejí. Praha: Portál. PRŮCHA, J., KOŤÁTKOVÁ, S. Předškolní pedagogika. Praha: Portál, 2013 RABUŠICOVÁ, M. a kol. (2004). Škola a (versus) rodina. Brno: MU. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání. (2004). Praha: VUP. ROGGE, J. U. (1996). Děti potřebují hranice. Praha: Portál. ROSEOVÁ, A, WEISSOVÁ, L. (1999). Rozvíjíme sebedůvěru dětí. Praha: Portál. SLOWÍK, J. (2007). Speciální pedagogika. Praha: Grada. SVATOŠ, T. (2005). Sociální a pedagogická komunikace. Opava: SU Opava. SVETLÍKOVÁ, J. (1998). Výchova hrou. Humanitas.

5 SVOBODOVÁ, E. (2010): Vzdělávání v mateřské škole. Praha: Portál. SVOBODOVÁ, E., ŠVEJDOVÁ, H. (2011). Metody dramatické výchovy v MŠ. Praha: Portál. SYSLOVÁ, Z., HORNÁČKOVÁ, V., KOCIÁN, J., PARMOVÁ, L., POLÁKOVÁ, H., PROKŮPKOVÁ, D., PUŠKINOVÁ, M., SEDLÁČKOVÁ, H., SVOBODOVÁ, E., ŠMOLDASOVÁ, T. a ŠTĚPÁNKOVÁ, L. (2015). Jak úspěšně řídit mateřskou školu. 2., doplněné a aktualizované. Praha: Wolters Kluwer, 344 s. SYSLOVÁ, Z. (2012). Autoevaluace mateřské školy. Cesta ke kvalitě vzdělávání. Praha: Portál, 213 s. SYSLOVÁ, Z. (2013). Profesní kompetence učitele mateřské školy. Praha: Grada Publishing a.s. Školský zákon č. 561/2004 Sb. V aktuálním znění. ŠMELOVÁ, E. (2006). Mateřská škola Teorie a praxe I. Olomouc: PdF UP. ŠMELOVÁ, E. (2008). Ohlédnutí do historie předškolní výchovy. Olomouc: PdF UP. ŠIKULOVÁ, R. (ed). (2006). Kapitoly z předškolní pedagogiky II. Ústí nad Labem: PdF UJEP. ŠPAŇHELOVÁ, J. (2009). Komunikace mezi rodičem a dítětem. Praha: Grada. ŠULOVÁ, L. (2004). Raný psychický vývoj dítěte. Praha: Karolinum. ŠVARCOVÁ, I. (2012). Základy speciální pedagogiky. Praha: Parta. UHLÍŘOVÁ, J. (2003). Role hry v Komenského pedagogické koncepci. PdF UK, Praha. VALENTA, M. a kol. (2013). Přehled speciální pedagogiky. Praha: Portál. VÁGNEROVÁ, M. (2000). Vývojová psychologie. Praha: Portál. VÁGNEROVÁ, M. (2005). Školní poradenská psychologie pro pedagogy. Praha: Karolinum. VALIŠOVÁ, A. (2002). Asertivita v prostředí rodiny a školy. Praha: ISV. Vyhláška č. 14/2005 Sb. o předškolním vzdělávání v aktuálním znění. VYMĚTAL, J. (2004). Úzkost a strach u dětí. Praha: Portál.

Kód předmětu: MSBP_PC1

Kód předmětu: MSBP_PC1 PRAKTICKÉ ČINNOSTI 1 Kód předmětu: MSBP_PC1 O čem si budeme povídat? Obecně o pracovních činnostech Legislativní rovina předškolního vzdělávání Školský zákon 561/2004 RVP pro předškolní vzdělávání ŠVP

Více

Katedra primární a preprimární pedagogiky PdF UP v Olomouc. Témata diplomových prací pro akademický rok 2012/2013

Katedra primární a preprimární pedagogiky PdF UP v Olomouc. Témata diplomových prací pro akademický rok 2012/2013 Katedra primární a preprimární pedagogiky PdF UP v Olomouc Témata diplomových prací pro akademický rok 2012/2013 Doc. PhDr. Eva ŠMELOVÁ, Ph.D. - Připravenost dětí k zahájení povinné školní docházky - Adaptace

Více

Okruhy ke státní závěrečné zkoušce z pedagogiky pro 1. stupeň ZŠ

Okruhy ke státní závěrečné zkoušce z pedagogiky pro 1. stupeň ZŠ Okruhy ke státní závěrečné zkoušce z pedagogiky pro 1. stupeň ZŠ 1. Vědní obor pedagogika a jeho vývoj. Vztah pedagogické teorie a praxe a jeho odraz v práci učitele. Vývoj primárního školství v českých

Více

Inkluze v Jirkově CZ.1.07/1.2.00/47.0012. Mgr. Martin Reihs Manažer projektu, ředitel Městského gymnázia a Základní školy Jirkov

Inkluze v Jirkově CZ.1.07/1.2.00/47.0012. Mgr. Martin Reihs Manažer projektu, ředitel Městského gymnázia a Základní školy Jirkov Inkluze v Jirkově CZ.1.07/1.2.00/47.0012 Mgr. Martin Reihs Manažer projektu, ředitel Městského gymnázia a Základní školy Jirkov Inkluze v Jirkově Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Žadatel:

Více

Programová nabídka vzdělávání

Programová nabídka vzdělávání Programová nabídka vzdělávání LEDEN ČERVEN 2014 PorCeTa, o.p.s. Speciálně pedagogické poradenské a vzdělávací centrum Podrobnosti a přihláška na www.porceta.cz Dotazy a přihláška na kropikova@porceta.cz

Více

PPU - Pedagogika a psychologie pro učitele obor Učitelství pro 1. stupeň ZŠ

PPU - Pedagogika a psychologie pro učitele obor Učitelství pro 1. stupeň ZŠ PPU - Pedagogika a psychologie pro učitele obor Učitelství pro 1. stupeň ZŠ Státní závěrečná zkouška z pedagogiky a psychologie pro učitele má komplexní charakter. Studující má prokázat, že zvládl pojmovou

Více

Okruhy ke SZZ studijního oboru: Učitelství pro MŠ (Bc. 2010/2011)

Okruhy ke SZZ studijního oboru: Učitelství pro MŠ (Bc. 2010/2011) Okruhy ke SZZ studijního oboru: Učitelství pro MŠ (Bc. 2010/2011) Okruhy z pedagogiky předškolního věku (2010/11) Dítě a společnost vymezení pojmů, dítě z pohledu legislativy Úmluva o právech dítěte; vnímání

Více

PSYCHOLOGIE JAKO VĚDA

PSYCHOLOGIE JAKO VĚDA Název materiálu: Psychologie jako věda Autor materiálu: Mgr. Kateřina Kaderková Zařazení materiálu: výuková prezentace Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (III/2) Název a označení

Více

1. Výchovné poradenství I, garant Mgr. Pavla Soukupová

1. Výchovné poradenství I, garant Mgr. Pavla Soukupová Studium pro výchovné poradce (Vyhláška č. 317/2005 Sb. 8) Plán studia: 1. ročník ZS LS Výchovné poradenství I, II 10 10 Právní rámec činnosti VP 10 - Speciální pedagogika I, II 10 10 Školní diagnostika

Více

Střední pedagogická škola a Střední zdravotnická škola, Krnov,příspěvková organizace. Maturitní témata profilové zkoušky 2015/2016

Střední pedagogická škola a Střední zdravotnická škola, Krnov,příspěvková organizace. Maturitní témata profilové zkoušky 2015/2016 Střední pedagogická škola a Střední zdravotnická škola, Krnov,příspěvková organizace Maturitní témata profilové zkoušky 2015/2016 Předmět: Didaktika dramatické výchovy Obor: Předškolní a mimoškolní pedagogika

Více

ANIMACE PRO ZÁKLADNÍ A MATEŘSKÉ ŠKOLY

ANIMACE PRO ZÁKLADNÍ A MATEŘSKÉ ŠKOLY ANIMACE PRO ZÁKLADNÍ A MATEŘSKÉ ŠKOLY Setkání zástupců základních a mateřských škol a jejich zřizovatelů z území MAS Hradecký venkov 7. 3. 2016 Mžany Území MAS Hradecký venkov Podpora regionálního školství

Více

ROČNÍ PLÁN ZÁKLADNÍ ŠKOLY VÝCHOVNÝ PORADCE 2015/2016

ROČNÍ PLÁN ZÁKLADNÍ ŠKOLY VÝCHOVNÝ PORADCE 2015/2016 Základní škola a Mateřská škola Želešice, příspěvková organizace 24. dubna 270, 664 43 Želešice ROČNÍ PLÁN ZÁKLADNÍ ŠKOLY VÝCHOVNÝ PORADCE 2015/2016 Mgr. Dana Kadlčíková konzultační hodiny: Út 12 50 14

Více

ÚVOD DO AVK. Jindra Vladyková

ÚVOD DO AVK. Jindra Vladyková ÚVOD DO AVK Mgr. Jindra Vladyková AKTIVITY S VYUŽITÍM KONÍ Jsou oborem hiporehabilitace Obsahují dvě základní i Sociální Pedagogická AKTIVITY S VYUŽITÍM KONÍ Pro obě i je kůň především silným motivačním

Více

Okruhy ke státní závěrečné zkoušce z pedagogiky a psychologie

Okruhy ke státní závěrečné zkoušce z pedagogiky a psychologie Okruhy ke SZZ studijního oboru: Učitelství pro 1. stupeň ZŠ (PS - pětiletý Mgr. 2012/2013) Okruhy ke státní závěrečné zkoušce z pedagogiky a psychologie 1. a) Vědní obor pedagogika a jeho vývoj. Vztah

Více

Sociální pedagogika 75 32 N / 06. Tématické okruhy k absolventským zkouškám. Odborné předměty

Sociální pedagogika 75 32 N / 06. Tématické okruhy k absolventským zkouškám. Odborné předměty Sociální pedagogika 75 32 N / 06 Tématické okruhy k absolventským zkouškám Odborné předměty Školní rok 2015/2016 1. Dospělost z pohledu psychologie, sociální pedagogiky, andragogiky a sociální práce. Dospělost

Více

Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta katedra pedagogiky

Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta katedra pedagogiky Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta katedra pedagogiky Požadavky ke státní závěrečné zkoušce z pedagogiky a psychologie pro učitele Studenti u SZZ prokáží : důkladné teoretické znalosti získané

Více

Proč o tom mluvit právě teď?

Proč o tom mluvit právě teď? P a v e l Z i k l Ú s t a v p r i m á r n í a p r e p r i m á r n í e d u k a c e P d F U H K Proč o tom mluvit právě teď? Nová právní úprava od 1. 9. 2016 (školský zákon ve znění 82/2015 Sb., nová vyhláška

Více

Seznam grantových projektů schválených k realizaci v rámci 3. výzvy osy Počáteční vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Seznam grantových projektů schválených k realizaci v rámci 3. výzvy osy Počáteční vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Seznam grantových projektů schválených k realizaci v rámci 3. výzvy osy Počáteční vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo výzvy: 3 Číslo a název globálního grantu: Vyhlašovatel (ZS): CZ.1.07./1.1.01

Více

OKRUHY OTÁZEK KE STÁTNÍM ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM

OKRUHY OTÁZEK KE STÁTNÍM ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta OKRUHY OTÁZEK KE STÁTNÍM ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM studijní program Speciální pedagogika studijní obor Speciální pedagogika akademický rok

Více

Mateřská škola, Praha 8, Bojasova 1 Bojasova 1/1242, 182 00 Praha 8

Mateřská škola, Praha 8, Bojasova 1 Bojasova 1/1242, 182 00 Praha 8 Mateřská škola, Praha 8, Bojasova 1 Bojasova 1/1242, 182 00 Praha 8 Telefon: 286 884 253 E-mail: msbojasova@seznam.cz www.msbojasova.cz ZÁKLADNÍ INFORMACE O MATEŘSKÉ ŠKOLE Zřizovatel: MČ Praha 8 Právní

Více

Povinná literatura: [1] ČASTORÁL, Z. Strategický znalostní management a učící se organizace. Praha : EUPRESS, 2007.

Povinná literatura: [1] ČASTORÁL, Z. Strategický znalostní management a učící se organizace. Praha : EUPRESS, 2007. Metodické listy pro kombinované studium Anotace : Studijní předmět poskytuje základní informace spojené se strategickým znalostním managementem a učícími se organizacemi, které jsou společensky významné.

Více

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE, PEDAGOGICKÁ FAKULTA KATEDRA PEDAGOGIKY

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE, PEDAGOGICKÁ FAKULTA KATEDRA PEDAGOGIKY - 1 - UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE, PEDAGOGICKÁ FAKULTA KATEDRA PEDAGOGIKY Požadavky ke Státní závěrečné zkoušce z pedagogiky a pedagogické psychologie Studijní obor: VVP Studenti u SZZ prokáží : důkladné

Více

Teorie a metodika výchovy

Teorie a metodika výchovy Teorie a metodika výchovy ÚVOD Jan Nehyba Ukončení semináře Průběžné úkoly, které je zapotřebí vložit do odevzdáváren (často něco přečíst a napsat o tom reflexi 1 stranu: co mně na textu přišlo nejdůležitější?

Více

Technická univerzita v Liberci Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická Katedra pedagogiky a psychologie

Technická univerzita v Liberci Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická Katedra pedagogiky a psychologie Technická univerzita v Liberci Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická Katedra pedagogiky a psychologie Požadavky ke státní závěrečné zkoušce z pedagogiky a psychologie Studijní obory: Učitelství

Více

Předkladatel grantového projektu Vysočina Education,

Předkladatel grantového projektu Vysočina Education, Málotřídky společně Předkladatel grantového projektu Vysočina Education, školské zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a středisko sluţeb školám, příspěvková organizace Ţiţkova 20, 586

Více

Šablony pro mateřské školy:

Šablony pro mateřské školy: Šablony pro mateřské školy: Částka uváděná u jednotlivých šablon slouží k pokrytí veškerých nákladů na realizaci aktivit tj. kromě mzdy v případě personálních šablon nebo kurzovného v případě vzdělávacích

Více

Příloha č. 1 Indikátory výzvy Podpora škol formou projektů zjednodušeného vykazování - Šablony pro MŠ a ZŠ I

Příloha č. 1 Indikátory výzvy Podpora škol formou projektů zjednodušeného vykazování - Šablony pro MŠ a ZŠ I Příloha č. Indikátory výzvy Podpora škol formou projektů zjednodušeného vykazování - Šablony pro MŠ a ZŠ I k předkládání žádostí o podporu zjednodušených projektů do Operačního programu Výzkum, vývoj a

Více

Okruhy ke státním závěrečným zkouškám bakalářské studium Sociální pedagogika a poradenství

Okruhy ke státním závěrečným zkouškám bakalářské studium Sociální pedagogika a poradenství Okruhy ke státním závěrečným zkouškám bakalářské studium Sociální pedagogika a poradenství I. okruh Sociální pedagogika 1. Sociální pedagogika jako vědní disciplína, její vztah k příbuzným a participujícím

Více

Biologie - Prima. analyzuje možnosti existence živých soustav orientuje se v daném přehledu vývoje vymezí základní projevy života, uvede jejich význam

Biologie - Prima. analyzuje možnosti existence živých soustav orientuje se v daném přehledu vývoje vymezí základní projevy života, uvede jejich význam - Prima Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k řešení problémů Kompetence komunikativní Kompetence sociální a personální Kompetence občanská Kompetence k učení Kompetence pracovní Učivo vznik, vývoj,

Více

Školní strategie prevence

Školní strategie prevence Školní strategie prevence Obchodní akademie a Střední odborná škola gen. Františka Fajtla, Louny pracoviště Postoloprtská na období 2013-2018 Zpracovala: Mgr. Hana Topičová, výchovná poradkyně, školní

Více

Plán školního poradenského pracoviště Školní rok 2016/2017

Plán školního poradenského pracoviště Školní rok 2016/2017 Plán školního poradenského pracoviště Školní rok 2016/2017 1 Obsah Základní informace... 3 Školní poradenské pracoviště... 3 Personální obsazení ŠPP... 3 Cíle poradenského a konzultačního servisu ŠPP...

Více

Úvodní pedagogická praxe: učitelství praktického vyučování METODY v pedagogice, HOSPITACE a pozorování

Úvodní pedagogická praxe: učitelství praktického vyučování METODY v pedagogice, HOSPITACE a pozorování Úvodní pedagogická praxe: učitelství praktického vyučování METODY v pedagogice, HOSPITACE a pozorování Obsah: kdo stojí před Vámi a koho mám před sebou? rozdělení metod v pedagogice, pojem evaluace vyučovací

Více

Husitská teologická fakulta Univerzity Karlovy v Praze

Husitská teologická fakulta Univerzity Karlovy v Praze Husitská teologická fakulta Univerzity Karlovy v Praze Státní závěrečná zkouška (bakalářská) Pedagogika a psychologie Tematické okruhy: 1. Zdroje pedagogických informací. Knihovny, informační centra, pedagogické

Více

PODPORA ZDRAVÍ V RÁMCOVÉM VZDĚLÁVACÍM PROGRAMU PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ

PODPORA ZDRAVÍ V RÁMCOVÉM VZDĚLÁVACÍM PROGRAMU PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Škola a zdraví 21, 2010, Výchova ke zdraví: mezinárodní zkušenosti PODPORA ZDRAVÍ V RÁMCOVÉM VZDĚLÁVACÍM PROGRAMU PRO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Zora SYSLOVÁ Abstrakt: Příspěvek se pokouší analyzovat Rámcový

Více

Česká školní inspekce Pražský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Č. j.: ČŠIA- 919/13-A

Česká školní inspekce Pražský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Č. j.: ČŠIA- 919/13-A Česká školní inspekce Pražský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Č. j.: ČŠIA- 919/13-A Název právnické osoby Mateřská škola, Praha 4, Fillova 11 vykonávající činnost školy: Sídlo: Fillova 11/1084, 140 00 Praha

Více

OKRUHY OTÁZEK Státní závěrečná zkouška bakalářská

OKRUHY OTÁZEK Státní závěrečná zkouška bakalářská OKRUHY OTÁZEK Státní závěrečná zkouška bakalářská (otázky jsou platné od ledna 2011) I. Teoretické základy pedagogických věd 1. Teorie výchovy a vzdělávání, vzdělanost, kultura a školství v antice. Sparta

Více

Město Žatec městský úřad kancelář úřadu V Žatci dne 24.3.2016. MATERIÁL NA JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA ŽATCE dne 11.4.2016

Město Žatec městský úřad kancelář úřadu V Žatci dne 24.3.2016. MATERIÁL NA JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA ŽATCE dne 11.4.2016 Město Žatec městský úřad kancelář úřadu V Žatci dne 24.3.2016 MATERIÁL NA JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA ŽATCE dne 11.4.2016 NÁZEV: PŘEDKLÁDÁ: ZPRACOVALA: OBSAH: Povolení výjimky z počtu dětí ve třídě na

Více

Masarykova univerzita Pedagogická fakulta

Masarykova univerzita Pedagogická fakulta Masarykova univerzita Pedagogická fakulta Podmínky pro přijetí v přijímacím řízení v roce 2011 Informace o studijních programech a oborech Studijní program / studijní obor Pedagogika Forma studia Počet

Více

1. předmět: Speciální pedagogika

1. předmět: Speciální pedagogika OKRUHY KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE NAVAZUJÍCÍ MAGISTERSKÉ STUDIUM Studijní program N7504: Učitelství pro střední školy Studijní obor N7504T277: Učitelství pro ZŠ a SŠ Speciální pedagogika 1. předmět: Speciální

Více

PSZS1 - Speciální pedagogika mladšího školního věku obor Učitelství pro 1. stupeň ZŠ

PSZS1 - Speciální pedagogika mladšího školního věku obor Učitelství pro 1. stupeň ZŠ PSZS1 - Speciální pedagogika mladšího školního věku obor Učitelství pro 1. stupeň ZŠ 1. Speciální pedagogika jako vědní disciplína, klasifikace. Speciálně pedagogické kompetence učitele 1. stupně ZŠ, činnost

Více

ALTERNATIVNÍ PEDAGOGIKA

ALTERNATIVNÍ PEDAGOGIKA STUDIJNÍ LITERATURA ZÁKLADY PEDAGOGIKY GAVORA, P. Úvod do pedagogického výzkumu. Brno: Paido, 2010. 261 s. ISBN 978-80-7315-185-0. JANDERKOVÁ, D. Slovník základních pojmů z pedagogiky, psychologie a metodologie.

Více

Systém primární prevence rizikového chování Systém organizace a řízení primární prevence rizikového chování u žáků

Systém primární prevence rizikového chování Systém organizace a řízení primární prevence rizikového chování u žáků Systém primární prevence rizikového chování Systém organizace a řízení primární prevence rizikového chování u žáků (1) MŠMT a) v návaznosti na schválené vládní dokumenty z oblasti primární prevence rizikového

Více

Projektové priority RHK PK a Akademie HK PK v oblasti školství 2014-2020. Mgr. Marcel Gondorčín

Projektové priority RHK PK a Akademie HK PK v oblasti školství 2014-2020. Mgr. Marcel Gondorčín Projektové priority RHK PK a Akademie HK PK v oblasti školství 2014-2020 Mgr. Marcel Gondorčín Příprava strategií a koncepčních dokumentů Dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy Plzeňského

Více

Masarykova univerzita Pedagogická fakulta

Masarykova univerzita Pedagogická fakulta Masarykova univerzita Pedagogická fakulta Zpráva o výsledcích přijímacího řízení v roce 2015 Informace o studijních programech a oborech Studijní program / studijní obor Forma studia Počet Uspělo u Dostavilo

Více

Mgr. Marika Kropíková. Mgr. Dana Karmasinová. INFRA, s.r.o. vydavatelství, nakladatelství, vzdělávací agentura

Mgr. Marika Kropíková. Mgr. Dana Karmasinová. INFRA, s.r.o. vydavatelství, nakladatelství, vzdělávací agentura Lektoři, se kterými spolupracujeme vzdělávání pedagogů Mgr. Marika Kropíková PedF UK Praha - speciální pedagogika, etopedie, psychopedie, logopedie Učitelka na zvláštní škole, Praha 5 a Praha 4 Logopedka

Více

Období: 2011 dosud Název školy: Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem, Pedagogická fakulta Obor: Specializace v pedagogice Školský management

Období: 2011 dosud Název školy: Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem, Pedagogická fakulta Obor: Specializace v pedagogice Školský management Příloha A Životopisy ředitelů školy Mgr. Jan Smrž V letech 1972 1973 působil jako učitel na ZŠ Vodňany. Ve školním roce 1973 1974 působil jako učitel v ZŠ Strakonice, načež přestoupil v následujícím roce

Více

Charakteristika Školní družiny

Charakteristika Školní družiny Školní družina - Świetlica Szkolna Jako součást školního programu Tvořivá škola programy, które są częścią składową programów szkolnych Szkoła Twórcza školní rok - rok szkolny 2007/8 Charakteristika Školní

Více

Environmentální výchova jako průřezové téma RVP SOŠ a SOU. Jan Kopp katedra geografie ZČU v Plzni

Environmentální výchova jako průřezové téma RVP SOŠ a SOU. Jan Kopp katedra geografie ZČU v Plzni Environmentální výchova jako průřezové téma RVP SOŠ a SOU Jan Kopp katedra geografie ZČU v Plzni Osnova přednášky Environmentální výchova a její postavení v RVP SOŠ a SOU Teoretický koncept environmentální

Více

Etická výchova. Příloha k ŠVP ZV Škola hrou

Etická výchova. Příloha k ŠVP ZV Škola hrou Příloha k ŠVP ZV Škola hrou Etická výchova Etická výchova je doplňující vzdělávací obor, který je zaměřen na systematickém a metodicky propracovaném osvojování sociálních dovedností u žáků na základě zážitkové

Více

STRUKTUROVANÉ UČENÍ. Příklady vzdělávací práce u žáků s poruchami autistického spektra v naší škole

STRUKTUROVANÉ UČENÍ. Příklady vzdělávací práce u žáků s poruchami autistického spektra v naší škole STRUKTUROVANÉ UČENÍ Příklady vzdělávací práce u žáků s poruchami autistického spektra v naší škole STRUKTUROVANÉ UČENÍ V naší škole využíváme při vzdělávání žáků s PAS metodiku práce nazvanou strukturované

Více

Specifické metody SP LS 2015 Tématické okruhy :

Specifické metody SP LS 2015 Tématické okruhy : Specifické metody SP LS 2015 Tématické okruhy : Krizová intervence krize, vyjasnění pojmu, příčiny krize chování člověka v krizi a průběh krize krizová intervence, principy, cíle proces a formy krizové

Více

OTÁZKY PRO STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠKY. Psychologie a pedagogika s didaktikou psychologie a pedagogiky

OTÁZKY PRO STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠKY. Psychologie a pedagogika s didaktikou psychologie a pedagogiky OTÁZKY PRO STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠKY Studijní obor: UČITELSTVÍ ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ PRO ZDRAVOTNICKÉ ŠKOLY Studijní program: N 7504 UČITELSTVÍ PRO STŘEDNÍ ŠKOLY PLATNÉ OD AKADEMICKÉHO ROKU 2014/2015 Psychologie

Více

Rámcová osnova modulu

Rámcová osnova modulu Rámcová osnova modulu Název modulu: Evaluace organizace Tento modul je součástí akreditačního systému Ministerstva práce a sociálních věcí. 1. Typ vzdělávání 1) Specializované profesní Obecné x 2. Oblast

Více

Roční prováděcí plán na rok 2014-2015 ŠKOLKA PRO VŠECHNY

Roční prováděcí plán na rok 2014-2015 ŠKOLKA PRO VŠECHNY Roční prováděcí plán na rok 2014-2015 Mateřská škola Hostinné, Tyršovy sady 676, Hostinné ŠKOLKA PRO VŠECHNY číslo jednací: 16/2014 projednáno na pedagogické radě: 27.8.2014 razítko, podpis ředitelky 1

Více

Postoje učitelů ke kurikulům předškolního vzdělávání. Kateřina Šišková

Postoje učitelů ke kurikulům předškolního vzdělávání. Kateřina Šišková Postoje učitelů ke kurikulům předškolního vzdělávání Kateřina Šišková Bakalářská práce 2009 ABSTRAKT Bakalářská práce je zaměřena na postoje učitelů předškolního vzdělávání k Programu výchovné práce

Více

- 1 - VYSOKÁ ŠKOLA TĚLESNÉ VÝCHOVY A SPORTU PALESTRA SPOL. S R. O. Požadavky ke Státní závěrečné bakalářské zkoušce

- 1 - VYSOKÁ ŠKOLA TĚLESNÉ VÝCHOVY A SPORTU PALESTRA SPOL. S R. O. Požadavky ke Státní závěrečné bakalářské zkoušce - 1 - VYSOKÁ ŠKOLA TĚLESNÉ VÝCHOVY A SPORTU PALESTRA SPOL. S R. O. Požadavky ke Státní závěrečné bakalářské zkoušce Studijní obor: Sportovní a volnočasový pedagog Tematické okruhy SZZKb: I. DIDAKTIKA TV

Více

Malotřídní základní školy z pohledu České školní inspekce. Mgr. Tomáš Zatloukal. Malotřídky 2016, Praha 4. 5. 2016. Základní informace

Malotřídní základní školy z pohledu České školní inspekce. Mgr. Tomáš Zatloukal. Malotřídky 2016, Praha 4. 5. 2016. Základní informace Malotřídní základní školy z pohledu České školní inspekce Mgr. Tomáš Zatloukal ústřední školní inspektor Malotřídky 2016, Praha 4. 5. 2016 Základní informace ve školním roce 2015/2016 navštěvuje malotřídní

Více

ZS Pardubický kraj 1. výzva GG 1.1. Pk

ZS Pardubický kraj 1. výzva GG 1.1. Pk Investice do rozvoje vzdělávání Příloha č. 1 prioritní osa 1 oblasti podpory 1.1 Zvyšování kvality ve vzdělávání v Pardubickém kraji Podporované aktivity Podpora informačních center ve školách, včetně

Více

STUDIUM PRO ŘEDITELE ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ 2010/2011

STUDIUM PRO ŘEDITELE ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ 2010/2011 STUDIUM PRO ŘEDITELE ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ 2010/2011 Obsah a průběh studia Studiem pro ředitele škol a školských zařízení získává jeho absolvent znalosti a dovednosti v oblasti řízení škol a školských

Více

Výzkum potřeb MŠ a ZŠ v rámci projektu MAP OP VVV

Výzkum potřeb MŠ a ZŠ v rámci projektu MAP OP VVV Výzkum potřeb MŠ a ZŠ v rámci projektu MAP OP VVV Celkové výsledky Zpracovaly: PhDr. Ivana Musilová, Mgr. Jitka Konrádová Březen 2016 Cíle výzkumu potřeb MŠ a ZŠ Zjištění stavu Uvědomění si nových potřeb

Více

Česká školní inspekce Inspektorát v kraji Vysočina INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Č. j. ČŠIJ-556/10-J. Obec Daňkovice, Daňkovice 9, 592 03 Sněžné

Česká školní inspekce Inspektorát v kraji Vysočina INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Č. j. ČŠIJ-556/10-J. Obec Daňkovice, Daňkovice 9, 592 03 Sněžné Česká školní inspekce Inspektorát v kraji Vysočina INSPEKČNÍ ZPRÁVA Č. j. ČŠIJ-556/10-J Název kontrolované osoby: Sídlo: Mateřská škola Daňkovice Daňkovice 59, 592 03 Sněžné IČO: 70 998 850 Identifikátor:

Více

Nabídkový list akreditovaných programů Etické výchovy

Nabídkový list akreditovaných programů Etické výchovy Nabídkový list akreditovaných programů Etické výchovy Centrum celoživotního učení při Cyrilometodějském gymnáziu a MŠ v Prostějově bylo založeno s cílem podporovat další vzdělávání pedagogických pracovníků

Více

Autoevaluace v podmínkách MŠ. Autor: PaedDr. Vladimíra Hornáčková, Ph.D.

Autoevaluace v podmínkách MŠ. Autor: PaedDr. Vladimíra Hornáčková, Ph.D. Autoevaluace v podmínkách MŠ Autor: PaedDr. Vladimíra Hornáčková, Ph.D. Základní pojmy Evaluace označuje proces vyhodnocování vzdělávacích činností, situací, podmínek i výsledků vzdělávání. Vyznačuje se

Více

Okruhy otázek ke státním závěrečným zkouškám. Sociální pedagogika a poradenství Navazující magisterské studium

Okruhy otázek ke státním závěrečným zkouškám. Sociální pedagogika a poradenství Navazující magisterské studium Okruhy otázek ke státním závěrečným zkouškám Sociální pedagogika a poradenství Navazující magisterské studium I. okruh Sociální pedagogika a poradenství 1. Systém pedagogických věd. Základní, aplikované

Více

Předmět: V Ý T V A R N Á V Ý C H O V A

Předmět: V Ý T V A R N Á V Ý C H O V A 16b-ŠVP-Výtvarná výchova-1,2 strana 1 (celkem 5) 1. 9. 2014 Předmět: V Ý T V A R N Á V Ý C H O V A Charakteristika předmětu: Hlavní náplní je samostatná nebo skupinová praktická výtvarná činnost, realizace

Více

SPECIÁLNÍ A INTEGRATIVNÍ SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKA

SPECIÁLNÍ A INTEGRATIVNÍ SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKA OKRUHY KE STÁTNÍM ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM Studijní program: Studijní obor: Speciální pedagogika Speciální pedagogika pro vychovatele SPECIÁLNÍ A INTEGRATIVNÍ SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKA 1. Základní pojmy speciální

Více

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2015/2016

Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2015/2016 Témata diplomových prací Katedra speciální pedagogiky studijní rok 2015/2016 Mgr. Lenka Felcmanová 1. Speciálněpedagogická intervence u jedinců se specifickou poruchou učení 2. Speciálněpedagogická intervence

Více

ČESKÁ REPUBLIKA Česká školní inspekce. Karlovarský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA. z tematické inspekce

ČESKÁ REPUBLIKA Česká školní inspekce. Karlovarský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA. z tematické inspekce ČESKÁ REPUBLIKA Česká školní inspekce Karlovarský inspektorát - oblastní pracoviště INSPEKČNÍ ZPRÁVA z tematické inspekce Základní škola, Sokolov, Křižíkova 1916 Křižíkova 1916, 356 05 Sokolov Identifikátor

Více

Každý může potřebovat pomoc aneb K čemu je sociální práce? PhDr. Hana Pazlarová, Ph.D. hana.pazlarova@ff.cuni.cz

Každý může potřebovat pomoc aneb K čemu je sociální práce? PhDr. Hana Pazlarová, Ph.D. hana.pazlarova@ff.cuni.cz Každý může potřebovat pomoc aneb K čemu je sociální práce? PhDr. Hana Pazlarová, Ph.D. hana.pazlarova@ff.cuni.cz Co je sociální práce? SP a jiné pomáhající obory Identita sociální práce Jak se pozná samostatný

Více

Pedagogická diagnostika. Zora Syslová

Pedagogická diagnostika. Zora Syslová Pedagogická diagnostika Zora Syslová Požadavky ke zkoušce: Zkouška proběhne formou individuálního rozhovoru. Budou hodnoceny teoretické znalosti, porozumění obsahu předmětu, kritický přístup k daným tématům

Více

72/2005 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 9. února 2005

72/2005 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 9. února 2005 72/2005 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 9. února 2005 o poskytování poradenských služeb ve školách a školských poradenských zařízeních Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy stanoví podle 121 odst. 1 a 123 odst.

Více

KRITÉRIA II. kola PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ pro školní rok 2016/2017 ZÁKLADNÍ INFORMACE K II. KOLU PŘIJÍMACÍMU ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2016/2017

KRITÉRIA II. kola PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ pro školní rok 2016/2017 ZÁKLADNÍ INFORMACE K II. KOLU PŘIJÍMACÍMU ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2016/2017 KRITÉRIA II. kola PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ pro školní rok 2016/2017 Střední škola lodní dopravy a technických řemesel, Děčín VI, p. o., stanovila v souladu se zákonnou normou č. 472/2011 Sb., kterým se mění

Více

Tematické setkání KAP Středočeského kraje

Tematické setkání KAP Středočeského kraje Tematické setkání KAP Středočeského kraje Metodická podpora KAP pro intervenci Rozvoj škol jako center CŽU (dalšího profesního vzdělávání) Jana Bydžovská, PhDr. Praha 26. dubna 2016 Tento projekt je spolufinancován

Více

INDIVIDUÁLNÍ VZDĚLÁVACÍ PLÁN Vyhledávání textu - přidržte klávesu Ctrl, kurzor umístěte na příslušný řádek a klikněte levým tlačítkem myši.

INDIVIDUÁLNÍ VZDĚLÁVACÍ PLÁN Vyhledávání textu - přidržte klávesu Ctrl, kurzor umístěte na příslušný řádek a klikněte levým tlačítkem myši. INDIVIDUÁLNÍ VZDĚLÁVACÍ PLÁN Vyhledávání textu - přidržte klávesu Ctrl, kurzor umístěte na příslušný řádek a klikněte levým tlačítkem myši. Strana 1. Právní předpisy upravující individuální vzdělávací

Více

ZKUŠEBNÍ PŘEDMĚTY SPOLEČNÉ ČÁSTI MATURITNÍCH ZKOUŠEK

ZKUŠEBNÍ PŘEDMĚTY SPOLEČNÉ ČÁSTI MATURITNÍCH ZKOUŠEK ZKUŠEBNÍ PŘEDMĚTY SPOLEČNÉ ČÁSTI MATURITNÍCH ZKOUŠEK Jsou stanoveny a zakotveny v platných legislativních normách: Zákon č. 561/2004 Sb. o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání

Více

H) MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY

H) MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY H) MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY Zákon o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon) ve znění zák. č. 383/2005 Sb., č. 112/2006 Sb., 158/2006 Sb.,

Více

Místní akční plány na území ORP Hlinsko. Zpracovatel Místní akční skupina Hlinecko, z. s.

Místní akční plány na území ORP Hlinsko. Zpracovatel Místní akční skupina Hlinecko, z. s. Místní akční plány na území ORP Hlinsko Zpracovatel Místní akční skupina Hlinecko, z. s. MAP - součást OP VVV Prioritní osa 3 OP VVV Investiční priority (specifické cíle) 1) Všeobecná složka vzdělávání

Více

Vyhláška č. 72/2005 Sb., o poskytování poradenských služeb ve školách a školských poradenských zařízeních

Vyhláška č. 72/2005 Sb., o poskytování poradenských služeb ve školách a školských poradenských zařízeních Vyhláška č. 72/2005 Sb., o poskytování poradenských služeb ve školách a školských poradenských zařízeních Ve znění vyhlášky č. 103/2014 Sb., s účinností ke dni 1. 9. 2014 Změny se týkají 1 odst. 5 a jsou

Více

PROHLOUBENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA VŠPJ A SVOŠS V JIHLAVĚ

PROHLOUBENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA VŠPJ A SVOŠS V JIHLAVĚ Projekt č. CZ.1.07/3.2.09/03.0015 PROHLOUBENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA VŠPJ A SVOŠS V JIHLAVĚ http://www.vspj.cz/skola/evropske/opvk Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním

Více

Základní škola a mateřská škola Lobodice, příspěvková organizace

Základní škola a mateřská škola Lobodice, příspěvková organizace Základní škola a mateřská škola Lobodice, příspěvková organizace 751 01 Lobodice 39 IČO: 70987548, IZO: 650 041780 čj. ZŠ2/2012 V Lobodicích dne 30. 3.2012 DODATEK Č. 1 ke školnímu vzdělávacímu programu

Více

Program: B 7507 Specializace v pedagogice

Program: B 7507 Specializace v pedagogice Informace o studijních oborech garantovaných ÚPSS Pracovníci ústavu zajišťují výuku veškerých teoretických pedagogických disciplín v přípravě učitelů základních a středních škol na Pedagogické fakultě,

Více

OBOR: VŠEOBECNÁ SESTRA STUDIJNÍ PLÁN - KOMBINOVANÁ FORMA

OBOR: VŠEOBECNÁ SESTRA STUDIJNÍ PLÁN - KOMBINOVANÁ FORMA OBOR: VŠEOBECNÁ SESTRA STUDIJNÍ PLÁN - KOMBINOVANÁ FORMA ROČNÍK 1. Semestr zimní (ZS) Délka přímé výuky: 45 minut Filozofie a etika v ošetřovatelství 8 + 9 z Veřejné zdravotnictví 8 + z, ZK Komunikace

Více

OBČANSKÁ VÝCHOVA. Školní rok 2011/2012

OBČANSKÁ VÝCHOVA. Školní rok 2011/2012 Oblasti: 1. Domácí úkoly 2. Domácí příprava 3.Individuální konzultace (doučování) 4.Sebehodnocení 5.Klasifikace 6.Pomůcky Ukázka písemných prací OBČANSKÁ VÝCHOVA Školní rok 2011/2012 Občanská výchova 6.ročník

Více

Katalog seminářů pro sborovny mateřských škol

Katalog seminářů pro sborovny mateřských škol INFRA, s.r.o. akreditovaná vzdělávací instituce pro pedagogy Další vzdělávání pedagogických pracovníků Katalog seminářů pro sborovny mateřských škol Jsme akreditovanou vzdělávací agenturou Ministerstva

Více

Modul C Vzdělávání pracovníků v mateřinkách Středočeského kraje CZ.1.07/1.3.48/02.0045 PhDr. Ivana Šmejdová

Modul C Vzdělávání pracovníků v mateřinkách Středočeského kraje CZ.1.07/1.3.48/02.0045 PhDr. Ivana Šmejdová Modul C Vzdělávání pracovníků v mateřinkách Středočeského kraje CZ.1.07/1.3.48/02.0045 PhDr. Ivana Šmejdová Obsah kurzu: 1. Pedagogická diagnostika 2. Pedagogická diagnostika v pedagogické praxi 3. Diagnostika

Více

Předběžné výsledky vyšetření psychomotorického vývoje ve 2. a 5. roce věku u dětí s perinatální zátěží

Předběžné výsledky vyšetření psychomotorického vývoje ve 2. a 5. roce věku u dětí s perinatální zátěží Předběžné výsledky vyšetření psychomotorického vývoje ve 2. a 5. roce věku u dětí s perinatální zátěží MUDr. M. Kašparová, Centrum komplexní péče pro děti s poruchami vývoje, Pediatrická klinika 2.LF UK

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola a mateřská škola Bernartice, okres Jeseník - příspěvková organizace. 790 57 Bernartice 259

INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Základní škola a mateřská škola Bernartice, okres Jeseník - příspěvková organizace. 790 57 Bernartice 259 Česká školní inspekce Olomoucký inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Základní škola a mateřská škola Bernartice, okres Jeseník - příspěvková organizace 790 57 Bernartice 259 Identifikátor školy: 600 150 526 Termín

Více

NABÍDKA DVPP LEDEN ČERVEN 2016 PSYCHOLOGICKÉ PORADENSTVÍ A DIAGNOSTIKA CHOMUTOV MGR. KAROLINA HOMOLOVÁ AKREDITACE MŠMT Č.J.: MŠMT 28419/2015-1-712

NABÍDKA DVPP LEDEN ČERVEN 2016 PSYCHOLOGICKÉ PORADENSTVÍ A DIAGNOSTIKA CHOMUTOV MGR. KAROLINA HOMOLOVÁ AKREDITACE MŠMT Č.J.: MŠMT 28419/2015-1-712 NABÍDKA DVPP LEDEN ČERVEN 2016 PSYCHOLOGICKÉ PORADENSTVÍ A DIAGNOSTIKA CHOMUTOV MGR. KAROLINA HOMOLOVÁ AKREDITACE MŠMT Č.J.: MŠMT 28419/2015-1-712 VZDĚLÁVACÍ PROGRAM: KLIMA TŘÍDY Anotace programu: školní

Více

Základní škola a mateřská škola, Praha - Nebušice ORGANIZAČNÍ ŘÁD Č.j. 702/2016 Spisový znak A/1 Skartační znak

Základní škola a mateřská škola, Praha - Nebušice ORGANIZAČNÍ ŘÁD Č.j. 702/2016 Spisový znak A/1 Skartační znak Základní škola a mateřská škola, Praha - Nebušice ORGANIZAČNÍ ŘÁD Č.j. 702/2016 Spisový znak A/1 Skartační znak A10 Vypracoval Šárka Vondrová Schválil Šárka Vondrová Na provozní poradě projednáno dne 30.

Více

Téma číslo 2 Výchova, vychovatel, vychovávaný. Pavel Doulík, Úvod do pedagogiky

Téma číslo 2 Výchova, vychovatel, vychovávaný. Pavel Doulík, Úvod do pedagogiky Téma číslo 2 Výchova, vychovatel, vychovávaný Pavel Doulík, Úvod do pedagogiky 1 Vymezení pedagogiky jako vědního oboru Základní problémy s konstituováním pedagogiky jako vědního oboru Definice výchovy

Více

Aspekt hodnocení podle Metodického pokynu pro řízení výzev, hodnocení a výběr projektů. Společná pro všechny aktivity. Proveditelnost Účelnost

Aspekt hodnocení podle Metodického pokynu pro řízení výzev, hodnocení a výběr projektů. Společná pro všechny aktivity. Proveditelnost Účelnost Specifická kritéria přijatelnosti pro integrované projekty IPRÚ pro SC 2.4 Zvýšení kvality a dostupnosti infrastruktury pro vzdělávání a celoživotní učení Specifická kritéria přijatelnosti pro integrované

Více

Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce

Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce Specifika sociální práce ve vězeňství Mgr. Ivana Hnidková Tábor 24. 9. 2014 OBSAH PŘÍSPĚVKU Profilace věznic Specializovaná oddělení Účel a zásady

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI. Pedagogicko psychologická poradna pro Prahu 11a12 Školní rok 2014/15

VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI. Pedagogicko psychologická poradna pro Prahu 11a12 Školní rok 2014/15 VÝROČNÍ ZPRÁVA O ČINNOSTI Pedagogicko psychologická poradna pro Prahu 11a12 Školní rok 2014/15 Ředitelství : Praha 11 Kupeckého 576 Detašované pracoviště: Praha 12 Barunčina 11 1 OBSAH: 1. Základní údaje

Více

SŠ didakika. PDF byl vytvořen zkušební verzí FinePrint pdffactory Pro www.fineprint.cz

SŠ didakika. PDF byl vytvořen zkušební verzí FinePrint pdffactory Pro www.fineprint.cz SŠ didakika Pojem, předmět a vývoj didaktiky, didaktika geografie jako vědní obor Úkoly didaktiky geografie Učební plány geografie na středních školách (gymnázia, SOŠ, OA) Názorné metody v geografii na

Více

Organizace školního roku 2011/2012

Organizace školního roku 2011/2012 Organizace školního roku 2011/2012 Organizace školního roku 2011/2012 I.pololetí II.pololetí od 1. září 2011 (čtvrtek) do 31. ledna 2012 (úterý) od 1. února 2012 (středa) do 29. června 2012 (pátek) Prázdniny:

Více

Příloha č. 1. Rozhovor Česká školní inspekce Karlovy Vary průvodní dopis. Vážená paní inspektorko,

Příloha č. 1. Rozhovor Česká školní inspekce Karlovy Vary průvodní dopis. Vážená paní inspektorko, Příloha č. 1 Rozhovor Česká školní inspekce Karlovy Vary průvodní dopis Vážená paní inspektorko, obracím se na Vás s žádostí o pomoc při realizaci své diplomové práce v rámci studia managementu vzdělávání.

Více

Pedagogicko psychologické poradenství

Pedagogicko psychologické poradenství EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND "PRAHA & EU": INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI" Pedagogicko psychologické poradenství Řízení lidských zdrojů ve vzdělávacích institucích Otázky Jaké instituce podle Vás patří do poradenského

Více

Usnesení z mimořádné schůze Rady města Karviné konané dne 18. 12. 2007

Usnesení z mimořádné schůze Rady města Karviné konané dne 18. 12. 2007 STATUTÁRNÍ MĚSTO KARVINÁ Č.j.: KP/4153/2007 viz program viz zápis Usnesení z mimořádné schůze Rady města Karviné konané dne 18. 12. 2007 I. PROCEDURÁLNÍ ZÁLEŽITOSTI 1459 - SCHVÁLENÍ OVĚŘOVATELŮ ZÁPISU

Více

SPECIÁLNÍ A INTEGRATIVNÍ SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKA

SPECIÁLNÍ A INTEGRATIVNÍ SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKA OKRUHY KE STÁTNÍM ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM Studijní program: Speciální pedagogika Studijní obor: Speciální pedagogika předškolního věku SPECIÁLNÍ A INTEGRATIVNÍ SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKA 1. Základní pojmy speciální

Více

Česká školní inspekce Jihomoravský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. čj. ČŠI-B1628/09-B. Předmět inspekční činnosti

Česká školní inspekce Jihomoravský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. čj. ČŠI-B1628/09-B. Předmět inspekční činnosti Česká školní inspekce Jihomoravský inspektorát Název školy INSPEKČNÍ ZPRÁVA čj. ČŠI-B1628/09-B Základní škola a Mateřská škola Prštice, okres Brno venkov, příspěvková organizace Adresa: Hlavní 13, 664

Více