VZDĚLÁVACÍ OBLAST VYUČOVACÍ PŘEDMĚT ZODPOVÍDÁ ČLOVĚK A ZDRAVÍ TĚLESNÁ VÝCHOVA ROČNÍK Mgr. DONČEVOVÁ, Mgr. MATOUŠ

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "VZDĚLÁVACÍ OBLAST VYUČOVACÍ PŘEDMĚT ZODPOVÍDÁ ČLOVĚK A ZDRAVÍ TĚLESNÁ VÝCHOVA 6. 9. ROČNÍK Mgr. DONČEVOVÁ, Mgr. MATOUŠ"

Transkript

1 Vyučovací předmět Tělesná výchova je dotován 2 hodinami týdně v ročníku a 3 hodinami týdně v ročníku. Výuka probíhá v dívčích a chlapeckých skupinách odděleně. Předmět se vyučuje ve dvou tělocvičnách a na dvou hřištích. Při výuce je kladen důraz na poznání vlastních pohybových možností a schopností, na jejich dalším rozvíjení, na přechod od spontánní pohybové činnosti žáka k řízené a výběrové tak, aby byl schopen samostatně ohodnotit svou zdatnost a zařadil ji do každodenní sportovní činnosti a tím vědomě rozvíjel uspokojování svých pohybových potřeb, rozvíjel dále svou zdatnost a výkonnost, regeneroval své síly, podporoval zdraví a vytvářel správné hygienické návyky. Do výuky jsou zařazena korektivní a vyrovnávací cvičení pro všechny žáky preventivně. Aby byl vyrovnán pohybový deficit žáků, zúčastňují se tito volitelných předmětů (Sportovní hry). Žáci oslabení vlivem nedostatku pohybu, nadměrným příjmem potravy nebo jinými aspekty, mají možnost využívat v hodinách korigující a napravující cviky. Žáci si během studia osvojí metodiku každé sportovní discipliny, využívají k tomu veškeré sportovní vybavení školy. Pokud podmínky školy, možnosti zákonných zástupců a místní klimatické podmínky dovolí, budou do učebních plánů zahrnuty tyto sporty: lyžování, turistika, bruslení, cyklistika, snowboarding, plavání. Při výuce se klade důraz na maximální výkon při dodržení bezpečnosti, do výuky jsou začleněna tato průřezová témata: Osobnostní a sociální výchova, Výchova demokratického občana, Výchova k myšlení v evropských a globálních souvislostech, Multikulturní výchova, Environmentální výchova, Mediální výchova. V hodinách TV jsou naplňovány klíčové kompetence: Kompetence k řešení problémů - samostatně řeší problémy, volí vhodné způsoby řešení, sleduje vlastní pokrok při zdolávání problémů. Kompetence komunikativní - využívá informační a komunikační prostředky pro kvalitní komunikaci s okolním světem Kompetence sociální a personální - účinně spolupracuje ve skupině, podílí se společně s pedagogy na vytváření pravidel práce v týmu

2 Kompetence občanské - rozhoduje se zodpovědně podle dané situace, chová se zodpovědně v krizových situacích ohrožujících život a zdraví člověka. Kompetence pracovní - používá bezpečně a účinně nástroje a vybavení, dodržuje vymezená pravidla, plní povinnosti a adaptuje se na změněné podmínky. Hodnocení žáka je založeno na individuálním pokroku, na konkrétní výkonnosti, na jeho snaze a přístupu k výuce, na schopnosti reagovat na pokyny. Ve školních učebních plánech jednotlivých ročníků je rozpracována posloupnost učiva. Výchovně vzdělávací strategie: 1

3 Sleduje, eviduje a vyhodnotí prvky pohybové činnosti. Dokáže označit nedostatky a jejich možné příčiny. Zařazuje pravidelně některé pohybové činnosti s konkrétním účelem. LEHKÁ ATLETIKA běh Umí provést speciální běžecká cvičení (běžecká abeceda). Zvládá běžeckou techniku. Umí startovat z bloků-nízký start, zvládá polovysoký start a učí se koordinaci pohybů. Umí si rozložit tempo při vytrvalostním běhu na dráze m. Dokáže běžet v terénu do 20 minut, upraví svou činnost v souladu s údaji o znečištění ovzduší. Zná způsob běhu v dráze, v zatáčce. Ovládá měření tepu v závislosti na výkonu. Ovládá pravidla štafetového běhu. Dokáže předvést předávku při štafetovém běhu. Zvládá překážkovou abecedu, seznamuje se se základy překážkového běhu. OSV Rozvoj schopnosti poznávání např. žák se snaží o rozvoj rychlosti a vytrvalosti. Reálné a zobrazené vzory např. žák rozlišuje manipulační působení médií a identifikuje se s pozitivními prosociálními vzory. Dokáže se samostatně připravit před pohybovou činností ve shodě s prováděnou činností. Předvídá možná nebezpečí úrazu a předchází LEHKÁ ATLETIKA - skok Umí provést správně odrazová cvičení. VMEGS Objevujeme Evropu a svět např. sestaví žebříček nejúspěšnějších

4 jim. Zvládne techniku rozběhu a odrazu. Zkvalitňuje přechod přes laťku a zvládá vlastní skok. atletů sezóny. Uplatňuje vhodné a bezpečné chování při vrhu koulí. Rozumí názvosloví gymnastických činností a správně je používá. Samostatně se dokáže připravit před pohybovou činností s ohledem na zatěžované svaly. Dokáže se zapojit do řízení a samostatného hodnocení kvality. LEHKÁ ATLETIKA - hod LEHKÁ ATLETIKA vrh koulí Zvládá základní postoj při hodu. Uvědomuje si práci ruky při hodu. Kontroluje fázi hodu. Dokáže spojit rozběh a vlastní hod. Umí koulařskou gymnastiku. Zdokonaluje techniku vrhu. Zvládá nácvik rovnováhy, sunu. Zkvalitňuje zádovou techniku a zvládá vlastní vrh. GYMNASTIKA akrobacie Umí kotoul vpřed, vzad a jeho obměny. Zvládá kotoul letmo. Zná průpravná cvičení pro zvládnutí stoje na rukou, dokáže vlastní stoj na rukou. Umí kotoul vzad do zášvihu. MKV Lidské vztahy např. uplatňuje principy slušného chování.

5 Nacvičuje pomocí průpravných cvičení přemet stranou. Zvládá přemet stranou. Umí skoky na místě i z místa. Předvede akrobatické řady. Předvídá možné nebezpečí úrazu a svou činnost mu přizpůsobí. Zná názvosloví a dokáže je správně používat. Zařazuje pravidelně a samostatně pohybové činnosti určené k procvičení zatěžovaných svalů. Umí roznožku přes kozu nadél. Skáče odrazem z trampolinky (obraty). Zapojí se do samostatného hodnocení, umí označit nedostatky, možné příčiny. ŠPLH Zvládá správnou polohu rukou a nohou. Umí se přitáhnout do shybu. Dokáže přehmátnout rukama. Zvládá pohyb dolů ručkováním. GYMNASTIKA přeskok Umí roznožku, skrčku přes kozu našíř i s oddáleným odrazem. Zvládá skoky odrazem z trampolínky (pohyb nohou). Nacvičuje záchranu a dopomoc.

6 Zná průpravná cvičení a pojmy z dané oblasti. Samostatně ohodnotí kvalitu cviku. Předvídá možné nebezpečí úrazu a přizpůsobí mu svou činnost. GYMNASTIKA hrazda Umí výmyk odrazem jednonož. Dokáže přešvihy únožmo ve vzporu. Zvládne podmet. Dokáže toč jízdmo. Nacvičuje záchranu a dopomoc. Zapojí se do samostatného hodnocení kvality. GYMNASTIKA kladina Ovládá chůzi po kladině bez dopomoci. Ovládá chůzi po kladině s doprovodnými pohyby paží. Zná pojmy z dané oblasti. Umí chůzi po kladině s obraty. Dokáže rovnovážné polohy. Umí náskok a seskok, zvládá poskoky. Nacvičuje záchranu a dopomoc. Vymyslí jednoduché sestavy. Zná pojmy z této oblasti, správně používá názvosloví. Předvídá nebezpečí a přizpůsobí mu svou činnost. GYMNASTIKA kruhy Zvládne komíhání ve svisu. Zvládne houpání se seskokem v záhupu. Nacvičuje houpání s obraty. Umí svis vznesmo a střemhlav.

7 RYTMICKÁ GYMNASTIKA KONDIČNÍ GYMNASTIKA TANEC Zvládá cvičení s náčiním při hudebním nebo rytmickém doprovodu. Zvládá změny poloh, obměny tempa a rytmu. Umí základní taneční krok(polka,valčík,mazurka). Zná techniku pohybu bez i s náčiním. Zvládá základy aerobiku. Umí základní taneční kroky se správným držením těla. Vymyslí jednoduché pohybové etudy. Vymyslí pohybovou improvizaci na hudební doprovod. Seznámí se s různými formami pohybového tance (breakdance,hip hop). OSV Psychohygiena např. zvládá cviky potřebné pro relaxaci.

8 Umí správně používat názvosloví v této oblasti. ÚPOLY Přetahy, přetlaky Dbá bezpečnosti při úpolových činnostech. Rozumí významu úpolových sportů. Zvládá průpravné cviky k úpolům. Umí pádovou techniku (pád do kolébky,pád kotoulem přes rameno). Umí se uvolnit z úchopů. Použije obranu proti škrcení a objetí zpředu. Ví, co je přidržení paže. Dovede vysvětlit právní aspekty využití a zneužití úpolových činností. Zná psychologii řešení sebeobranných situací. Umí zorganizovat soutěž, odpískat zápas, vytvořit zápis, tabulku. Jednoduchou taktikou se snaží vést družstvo k úspěchu. KOPANÁ Zná průpravná cvičení na obratnost s míčem. Nacvičuje vedení míče pravou i levou nohou, slalom s míčem. Je schopen přihrávky a zpracování míče na OSV Mezilidské vztahy např.dbá na dodržování pravidel hry a pravidel slušného chování.

9 krátkou vzdálenost. Zvládá zpracování míče, vedení míče a zakončení střelbou. Zpracovává míč na větší vzdálenost, přechod z obranné do útočné fáze. Zvládá standartní situace obranné i útočné, rohový, přímý i nepřímý kop. Umí přihrávat, zpracovávat a střílet v návaznosti. Umí obsazovat s a bez míče, přebírat míč. Zvládá hru s upravenými i platnými pravidly. Vymyslí jednoduchou taktiku vedoucí družstvo k úspěchu. Dokáže zorganizovat zápas, odpískat, vytvořit zápis a tabulku. FLORBAL Umí se pohybovat s i bez míčku. Zdokonaluje se v herních činnostech. Umí přihrávat, zpracovává míček, střílí. Zvládá základní postoj brankáře. Nahrává a uvolňuje se, přebíhá. Umí krýt hráče s i bez míčku. Zvládá přebírání a vykrývání prostoru. Dokáže hrát podle upravených i platných pravidel. Asertivní chování např. žák nahrazuje agresivní a pasivní chování chováním asertivním, neagresivním způsobem obhajuje svá práva.

10 Vymýšlí jednoduchou taktiku vedoucí družstvo k úspěchu. Zvládá hru podle upravených i platných pravidel. Dokáže zorganizovat utkání, odpískat, vytvořit zápis a tabulku. Zastává a naplňuje myšlenku fair play. KOŠÍKOVÁ Zná základní postoj, umí driblovat pravou i levou rukou. Zvládá přihrávku obouruč trčením, obouruč nad hlavou. Ovládá přihrávku jednoruč trčením. Umí chytat míč v klidu i v pohybu. Dokáže střílet z místa, v pohybu. Zvládá dvojtakt, používá doskakování. Ovládá uvolňování bez míče. Realizuje obranný postoj, používá clonění. Umí krýt útočníka bez míče, s míčem, při střelbě. OSV Kooperace a kompetence např.dodržuje pravidla pro spolupráci, respektuje ostatní. Dokáže vymyslet jednoduchou taktiku vedoucí družstvo k úspěchu. Umí připravit zápas, odpíská ho a vytvoří tabulku. KORFBAL Zná základní postoj, umí se pohybovat bez míče. Dokáže přihrávat a střílet na koš. Zvládá krytí hráče bez i s míčem.

11 Naplňuje myšlenku čestného soupeření. Nacvičuje přihrávání. Dokáže se uvolnit bez míče. Zvládá osobní bránění a přebírání hráče. Umí hrát podle upravených i platných pravidel. Umí sestavit tabulku, zorganizovat a odpískat utkání. Naplňuje myšlenku čestného soupeření. ODBÍJENÁ Zná základní postoj, správné držení těla a rukou. Umí odbíjení vrchem i spodem ve dvojici, v pohybu, přes síť. Zvládá podání spodem i vrchem. Zvládá obrannou hru v poli(odbití míče po podání). Zvládá útočnou hru na síti (odbití míče po přihrávce vrchem, lobem). Umí hrát podle upravených i podle platných pravidel. Nacvičuje bloky a smeče.

12 Naplňuje myšlenku ochrany přírody při sportu. Uplatňuje bezpečné chování v horském prostředí. SJEZDOVÉ LYŽOVÁNÍ Umí zacházet se sjezdovou výzbrojí a výstrojí. Je schopen mazání a údržby lyží. Zvládá chůzi, výstupy a obraty. Zvládá základní lyžařský postoj. Provádí oblouk ke svahu. Umí sesouvání. Ovládá odšlapování ke svahu. Zvládá bruslení. Umí klouzavý pluh. Dokáže oblouk v pluhu, z pluhu. Provádí oblouk z přívratu horní a dolní lyží. Zvládne oblouk z rozšířené stopy. EV Lidské aktivity a problémy životního prostředí např.naplňuje myšlenku ochrany přírody při sportu. Uplatňuje vhodné a bezpečné chování v přírodě. Předvídá možná nebezpečí úrazu a přizpůsobí mu svou činnost. Naplňuje myšlenku ochrany přírody při sportu. SNOWBOARDING Dokáže nosit, držet a připínat prkno. Zvládá základní jízdní postoj. Ovládá správné držení rukou při jízdě. Zvládá správné postavení nohou. Zná bezpečný způsob padání. Nacvičí způsoby koloběžka, sesouvání, padající list, jízda šikmo svahem, vlnovka. OSV Psychohygiena např.zvládá cviky nezbytné pro relaxaci.

13 Zvládne jízdu na vleku. Předvídá možné nebezpečí úrazu na ledě a přizpůsobí mu činnost. BRUSLENÍ Umí bezpečně nosit, připínat a ošetřovat brusle a boty. Zvládá jízdu vpřed a vzad, obrat. Umí zastavit hokejovým způsobem. Zvládne změnu směru z jízdy vpřed do jízdy vzad. Naučí se přešlapovat. Uplatňuje vhodné a bezpečné chování v horském prostředí. Předvídá nebezpečí úrazu a přizpůsobí mu svou činnost. Upraví svou aktivitu v souladu s aktuálním stavem ovzduší. BĚH NA LYŽÍCH Umí zacházet s běžeckou výzbrojí a výstrojí. Je schopen mazání lyží. Zvládá nošení, připínání lyží. Umí správně uchopit hole. Dokáže obraty na místě. Zvládá výstupy. Umí základní postoj, přenášení váhy, skluzy na jedné lyži. Dokáže odšlapovat. Umí zastavit smykem. Zvládne provedení běhu střídavého, soupažného jednodobého i dvoudobého. Umí běh ve stopě. Nacvičuje běh bez holí. Zvládá přenášení váhy.

14 Dokáže se odrážet z vnitřní hrany lyže. Nacvičuje techniku do protisvahu po rovině i ze svahu. Je schopen jízdy ve středně náročném terénu. Uplatňuje vhodné a bezpečné chování v přírodě. Upraví svou aktivitu podle aktuálního stavu ovzduší. Naplňuje myšlenku ochrany přírody při sportu. TURISTIKA Umí se pohybovat v terénu bez i se zátěží. Dokáže se orientovat podle mapy, s buzolou. Umí poskytnout první pomoc. Zná pojmy z této oblasti. Zúčastní se orientačního běhu, rozumí základům a pravidlům o.b. Dokáže připravit jednoduché turistické akce s pohybovým a poznávacím obsahem. Zná zásady přežití v přírodě, orientuje se v přírodě, dokáže se ukrýt, postaví nouzový přístřešek, umí si opatřit vodu a potravu, zajistí teplo. MKV Lidské vztahy např. uplatňuje principy solidarity, poskytne potřebnou pomoc. Předvídá možné nebezpečí úrazu a přizpůsobí mu svou činnost. Naplňuje myšlenku ochrany přírody při CYKLISTIKA Zvládá pomalou jízdu na jakémkoliv kole,udrží rovnováhu.

15 sportu. Zvládá rychlejší jízdu, a to i v terénu. Ovládá pravidla silničního provozu. Umí se orientovat v terénu. Zvládne jednoduchý servis kola. Dokáže jednoduchou taktikou dovést družstvo k úspěchu. Naplňuje myšlenku čestné hry. NETRADIČNÍPOHYBOVÉ HRY RINGO Dovede házet a chytat. Nacvičuje podání (delší hod na plocho). Zná průpravné hry. Umí hrát podle upravených i platných pravidel. Umí hrát podle pravidel hry a ve stylu fair play. NETRADIČNÍ POHYBOVÉ HRY LAKROS Umí manipulovat lakrosovou holí a míčkem. Dovede se rychle pohybovat po hřišti. Zvládne přihrávku a střelbu. Umí jednoduchou taktikou dovést družstvo k úspěchu. NETRADIČNÍ POHYBOVÉ HRY SOFTBAL Dovede házet, chytat a odpálit míček.

16 Zná průpravné hry. Dokáže hrát podle upravených i platných pravidel. Užívá názvosloví tohoto sportu. Sleduje určené prvky a výkony, eviduje je a vyhodnocuje. NETRADIČNÍ POHYBOVÉ HRY BRENBAL Dovede házet, chytat a odpálit míček. Dokáže se rychle a takticky pohybovat. Dovede hrát podle upravených i platných pravidel. STOLNÍ TENIS BADMINTON Podle aktuálních podmínek školy lze přidat i sporty typu. Naplňuje ve školních podmínkách základní olympijské myšlenky čestné soupeření, pomoc handicapovaným, respekt k opačnému pohlaví, ochranu přírody při sportu. Odmítá drogy a jiné škodliviny jako neslučitelné se sportovní etikou a zdravím. HISTORIE OLYMPISMU

17 Uplatňuje odpovídající vytrvalost a cílevědomost při korekci zdravotních oslabení. Zařazuje pravidelně a samostatně do svého pohybového režimu speciální vyrovnávací cvičení související s vlastním oslabením, usiluje o jejich optimální provedení. Vyhýbá se činnostem, které jsou kontraindikací zdravotního oslabení. ZDRAVOTNÍ VÝCHOVA Základní druhy oslabení, jejich příčiny a možné důsledky Soubor speciálních cvičení Pohybové činnosti v návaznosti na obsah TV OSV Psychohygiena např. zvládá cviky potřebné pro relaxaci.

Tělesná výchova - Prima

Tělesná výchova - Prima - Prima Tělesná výchova Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k řešení problémů Kompetence komunikativní Kompetence sociální a personální Kompetence občanská Kompetence k učení Kompetence pracovní

Více

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví 2 Vzdělávací obor: Tělesná výchova 3 Ročník: 7. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) Gymnastika

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví 2 Vzdělávací obor: Tělesná výchova 3 Ročník: 7. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) Gymnastika A B C D E F Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví 2 Vzdělávací obor: Tělesná 3 Ročník: 7. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) 5 Kompetence k učení operuje s obecně užívanými termíny, znaky, symboly uvádí

Více

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, 518 01 Dobruška 5.8 ČLOVĚK A ZDRAVÍ - 5.8.2 TĚLESNÁ VÝCHOVA Tělesná výchova 1. období 3.

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, 518 01 Dobruška 5.8 ČLOVĚK A ZDRAVÍ - 5.8.2 TĚLESNÁ VÝCHOVA Tělesná výchova 1. období 3. 5.8 ČLOVĚK A ZDRAVÍ 5.8.2 TĚLESNÁ VÝCHOVA Tělesná výchova 1. období 3. ročník Obsah Kód Očekávané výstupy ŠVP Školní očekávané výstupy ŠVP Učivo ČINNOSTI OVLIVŇUJÍCÍ ZDRAVÍ TV3101 TV3102 spojuje pravidelnou

Více

Školní vzdělávací program - Základní škola, Nový Hrádek, okres Náchod. Část V. Osnovy

Školní vzdělávací program - Základní škola, Nový Hrádek, okres Náchod. Část V. Osnovy Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Vzdělávací obor - vyučovací předmět: Tělesná výchova Školní vzdělávací program - Základní škola, Nový Hrádek, okres Náchod Část V. Osnovy II. stupeň KAPITOLA 25. - TĚLESNÁ

Více

volitelný předmět ročník zodpovídá SPORTOVNÍ PŘÍPRAVA ATLETICKÉ TŘÍDY 7. ŠULC MARTIN Průpravná, kompenzační, vyrovnávací a relaxační cvičení

volitelný předmět ročník zodpovídá SPORTOVNÍ PŘÍPRAVA ATLETICKÉ TŘÍDY 7. ŠULC MARTIN Průpravná, kompenzační, vyrovnávací a relaxační cvičení Výstupy žáka ZŠ Chrudim, U Stadionu Učivo obsah Mezipředmětové vztahy Metody + formy práce, projekty, pomůcky a učební materiály ad. Poznámky Aktivně vstupuje do organizace svého pohybového režimu, některé

Více

Učivo předmětu. Činnosti ovlivňující zdraví

Učivo předmětu. Činnosti ovlivňující zdraví Předmět: TĚLESNÁ VÝCHOVA Ročník: 8. Časová dotace: 2 hodiny týdně Výstup předmětu Rozpracované očekávané výstupy Aktivně vstupuje do organizace svého pohybového režimu, některé pohybové činnosti zařazuje

Více

akrobacie - kotoul vpřed a vzad ve vazbách - stoj na rukou s dopomocí - skoky prosté s použitím trampolínky - roznožka přes kozu na šíř

akrobacie - kotoul vpřed a vzad ve vazbách - stoj na rukou s dopomocí - skoky prosté s použitím trampolínky - roznožka přes kozu na šíř VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Vzdělávací obor: Stupeň: Ročník: Člověk a zdraví Tělesná výchova 2. 6. Očekávané výstupy Komp e t e n c e Učivo Mezipředmětové vztahy Poznámky umí si osvojit nové pohybové dovednosti

Více

volitelný předmět ročník zodpovídá SPORTOVNÍ PŘÍPRAVA ATLETICKÉ TŘÍDY 6. ŠULC MARTIN

volitelný předmět ročník zodpovídá SPORTOVNÍ PŘÍPRAVA ATLETICKÉ TŘÍDY 6. ŠULC MARTIN Výstupy žáka ZŠ Chrudim, U Stadionu Učivo obsah Mezipředmětové vztahy Metody + formy práce, projekty, pomůcky a učební materiály ad. Poznámky Aktivně vstupuje do organizace svého pohybového režimu, některé

Více

význam pohybu pro zdraví hygiena v TV - při sportu zdravotně zaměřené činnosti

význam pohybu pro zdraví hygiena v TV - při sportu zdravotně zaměřené činnosti Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Vyučovací předmět: Tělesná výchova Ročník: 1., 2., 3., (1. období) Žák spojuje pravidelnou každodenní pohybovou činnost se zdravím a využívá nabízené příležitosti zvládá

Více

V. 8 Člověk a zdraví V. 8.2 Tělesná výchova

V. 8 Člověk a zdraví V. 8.2 Tělesná výchova 1/6 V. 8 Člověk a zdraví V. 8.2 Tělesná výchova V.8.2. II 2. stupeň V.8.2.II. 1 Charakteristika předmětu Obsahové, časové a organizační vymezení Předmět tělesná výchova směřuje k poznání vlastních pohybových

Více

TĚLESNÁ VÝCHOVA - I. stupeň

TĚLESNÁ VÝCHOVA - I. stupeň TĚLESNÁ VÝCHOVA - I. stupeň Charakteristika vyučovacího předmětu Tělesná výchova je realizována v 1. - 5. ročníku v každém ročníku jsou 2 hodinami týdně. Vzdělávání je zaměřeno na význam pohybu pro zdraví,

Více

TĚLESNÁ VÝCHOVA Charakteristika vyučovacího předmětu 1. stupeň

TĚLESNÁ VÝCHOVA Charakteristika vyučovacího předmětu 1. stupeň TĚLESNÁ VÝCHOVA Charakteristika vyučovacího předmětu 1. stupeň Tělesná výchova je vyučována jako samostatný vyučovací předmět. V 1. 5. ročníku jsou 2 hodiny týdně. Vzdělávací obsah je rozdělen na tři tematické

Více

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví 2 Vzdělávací obor: Tělesná výchova 3 Ročník: 8. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) Gymnastika

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví 2 Vzdělávací obor: Tělesná výchova 3 Ročník: 8. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) Gymnastika A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví 2 Vzdělávací obor: Tělesná výchova 3 Ročník: 8. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) 5 Kompetence komunikativní formuje a vyjadřuje své myšlenky a názory

Více

školní vzdělávací program ŠVP ZŠ Český Krumlov, Plešivec 249 RVP ZV Základní vzdělávání Tělesná výchova Základní škola Český Krumlov, Plešivec 249

školní vzdělávací program ŠVP ZŠ Český Krumlov, Plešivec 249 RVP ZV Základní vzdělávání Tělesná výchova Základní škola Český Krumlov, Plešivec 249 školní vzdělávací program ŠVP ZŠ Český Krumlov, Plešivec 249 PLACE HERE ŠVP ZŠ Český Krumlov, Plešivec 249 1 Název školy Adresa Název ŠVP Plešivec 249, 381 01 Český Krumlov ŠVP ZŠ Český Krumlov, Plešivec

Více

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví 2 Vzdělávací obor: Tělesná výchova 3 Ročník: 5. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence)

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví 2 Vzdělávací obor: Tělesná výchova 3 Ročník: 5. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví 2 Vzdělávací obor: Tělesná 3 Ročník: 5. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) Výstupy 5 Viz charakteristika zná základní taneční kroky, respektuje rytmus

Více

ČLOVĚK A ZDRAVÍ TĚLESNÁ VÝCHOVA TĚLESNÁ VÝCHOVA 6. 9. ROČNÍK

ČLOVĚK A ZDRAVÍ TĚLESNÁ VÝCHOVA TĚLESNÁ VÝCHOVA 6. 9. ROČNÍK VZDĚLÁVACÍ OBLAST: VZDĚLÁVACÍ OBOR: PŘEDMĚT: ČLOVĚK A ZDRAVÍ TĚLESNÁ VÝCHOVA TĚLESNÁ VÝCHOVA 6. 9. ROČNÍK Téma, učivo Rozvíjené kompetence, očekávané výstupy Mezipředmětové vztahy Poznámky Průpravná, kondiční,

Více

7.5.9. Člověk a zdraví Tělesná výchova 5

7.5.9. Člověk a zdraví Tělesná výchova 5 Hlavní kompetence Časová Učivo Hlavní okruhy Očekávané výstupy dle RVP ZV realizace Metody práce Průřezová témata obor ročník ČINNOSTI IX.-VI. Komunikace v TV - základní tělocvičné osvojovaných Osobnostní

Více

ŠVP Sport Základní škola Dělnická Stránka 2

ŠVP Sport Základní škola Dělnická Stránka 2 Obsah: 1 IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE... 3 2 CHARAKTERISTIKA ŠKOLY A ŠVP... 4 2.1 CHARAKTERISTIKA ŠKOLY... 4 2.1.1 Zaměření školy... 4 2.1.2 Sportovní vybavení školy... 4 2.1.3 Žáci sportovních tříd... 4 2.1.4

Více

Tělesná výchova v 5. ročníku

Tělesná výchova v 5. ročníku Tělesná výchova v 5. ročníku září říjen Činnosti ovlivňující zdraví Užívá vhodné oblečení a obuv podle druhu pohybových aktivit. Dodržuje pokyny učitele směřující k hygieně při tělesné výchově. Uplatňuje

Více

Učební osnovy Tělesná výchova Do osnov Tv jsou zapracovány výstupy zdravotní Tv.

Učební osnovy Tělesná výchova Do osnov Tv jsou zapracovány výstupy zdravotní Tv. Učební osnovy Tělesná výchova Do osnov Tv jsou zapracovány výstupy zdravotní Tv. PŘEDMĚT: TĚLESNÁ VÝCHOVA Ročník: 1. Výstup Doporučené učivo Související PT 1. spojuje pravidelnou každodenní pohybovou činnost

Více

Předmět: T Ě L E S N Á V Ý C H O V A

Předmět: T Ě L E S N Á V Ý C H O V A 18-ŠVP-Tělesná výchova-1,2,3,4 strana 1 (celkem 5) 1.9.2014 Předmět: T Ě L E S N Á V Ý C H O V A Charakteristika předmětu: Předmět Tělesná výchova si klade za cíl vybudovat v žácích pocit zodpovědnosti

Více

usiluje o zlepšení své pohybové zdatnosti poznává vlastní možnosti a předpoklady pro aktivní tělesnou činnost provádí zdravotně orientovaná cvičení

usiluje o zlepšení své pohybové zdatnosti poznává vlastní možnosti a předpoklady pro aktivní tělesnou činnost provádí zdravotně orientovaná cvičení Příklady možné konkretizace minimální doporučené úrovně pro úpravy očekávaných výstupů v rámci podpůrných opatření pro využití v IVP předmětu Tělesná výchova pro 2. stupeň základní školy Ukázka zpracována

Více

1.1 Praktické činnosti

1.1 Praktické činnosti 1.1 Praktické činnosti Charakteristika vyučovacího předmětu Praktické činnosti 2. stupeň Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Vzdělávací oblast Člověk a svět práce je posílena o 1 hodinu z

Více

organizace a bezpečnost v tělocvičně i v méně známém prostředí

organizace a bezpečnost v tělocvičně i v méně známém prostředí Tělesná výchova - 6. a 7. ročník Očekávané výstupy z RVP Učivo Přesahy a vazby Uplatňuje vhodné a bezpečné chování i v méně známém prostředí sportovišť, přírody, silničního provozu; předvídá možná nebezpečí

Více

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví 2 Vzdělávací obor: Tělesná výchova 3 Ročník: 4. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence)

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví 2 Vzdělávací obor: Tělesná výchova 3 Ročník: 4. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví 2 Vzdělávací obor: Tělesná 3 Ročník: 4. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) Výstupy 5 Viz charakteristika reaguje na povely učitele, snaží se o správné

Více

- 219 - 5.8.2 POHYBOVÁ VÝCHOVA. 5.8.2.1 Charakteristika vyučovacího předmětu

- 219 - 5.8.2 POHYBOVÁ VÝCHOVA. 5.8.2.1 Charakteristika vyučovacího předmětu 5.8.2 POHYBOVÁ VÝCHOVA 5.8.2.1 Charakteristika vyučovacího předmětu Vyučovací předmět Pohybová výchova vychází ze vzdělávacího obsahu oboru Tělesná výchova. Hlavním cílem vyučovacího předmětu je vyjádření

Více

Tělesná výchova pro 1. ročník

Tělesná výchova pro 1. ročník Tělesná výchova pro 1. ročník výstupy okruh učivo dílčí kompetence mezipředmětové vztahy poznámky 1V4, 1V5 dodržuje přesně povely učitele a rychle reaguje na jeho pokyny a gesta umí se bez pomoci převléct

Více

ZAPRACOVÁNÍ PRŮŘEZOVÝCH TÉMAT DO VZDĚLÁVACÍHO OBSAHU 1. OSOBNOSTNÍ A SOCIÁLNÍ VÝCHOVA CIESLAROVÁ HLAVÁČEK

ZAPRACOVÁNÍ PRŮŘEZOVÝCH TÉMAT DO VZDĚLÁVACÍHO OBSAHU 1. OSOBNOSTNÍ A SOCIÁLNÍ VÝCHOVA CIESLAROVÁ HLAVÁČEK ZAPRACOVÁNÍ PRŮŘEZOVÝCH TÉMAT DO VZDĚLÁVACÍHO OBSAHU 1. OSOBNOSTNÍ A SOCIÁLNÍ VÝCHOVA Tematické okruhy průřezového tématu realizováno ve výuce vzdělávací oblasti/ oboru realizováno v rámci projektu realizováno

Více

Rozvoj schopností poznávání Lidské aktivity a problémy životního prostředí. Září. Atletika atletická abeceda. Říjen

Rozvoj schopností poznávání Lidské aktivity a problémy životního prostředí. Září. Atletika atletická abeceda. Říjen ČASOVÉ OBDOBÍ Září Říjen KONKRÉTNÍ VÝSTUPY KONKRÉTNÍ UČIVO PRŮŘEZOVÁ TÉMATA Samostatně se připraví před pohybovou činností a ukončí ve shodě s hlavní činností zatěžovanými svaly s individuálními předpoklady

Více

Ukázka zpracována s využitím školního vzdělávacího programu Cesta pro všechny Základní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm

Ukázka zpracována s využitím školního vzdělávacího programu Cesta pro všechny Základní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Příklady možné konkretizace minimální doporučené úrovně pro úpravy očekávaných výstupů v rámci podpůrných opatření pro využití v IVP předmětu Tělesná výchova pro 1. stupeň základní školy Ukázka zpracována

Více

Základní škola, Ostrava Poruba, Bulharská 1532, příspěvková organizace

Základní škola, Ostrava Poruba, Bulharská 1532, příspěvková organizace Tělesná výchova - 6. a 7. ročník Uplatňuje vhodné a bezpečné chování i v méně známém prostředí sportovišť, přírody, silničního provozu, předvídá možná nebezpečí úrazu a přizpůsobí jim svou činnost organizace

Více

TĚLESNÁ VÝCHOVA 2. stupeň

TĚLESNÁ VÝCHOVA 2. stupeň TĚLESNÁ VÝCHOVA 2. stupeň Charakteristika předmětu Tělesná výchova je stejně jako na prvním stupni realizována také v 6. - 9. ročníku po 2 hodinách týdně. Vzdělávání je zaměřeno zejména na regeneraci a

Více

Tělesná výchova - Kvarta

Tělesná výchova - Kvarta - Kvarta Tělesná výchova Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k řešení problémů Kompetence komunikativní Kompetence sociální a personální Kompetence občanská Kompetence k učení Kompetence pracovní

Více

MÍSTO, KDE ŽIJEME. - domov, orientace v místě bydliště (plány). - škola bezpečná cesta do školy.

MÍSTO, KDE ŽIJEME. - domov, orientace v místě bydliště (plány). - škola bezpečná cesta do školy. MÍSTO, KDE ŽIJEME - vyznačí v jednoduchém plánu místo svého bydliště a školy, cestu na určené místo a rozliší možná nebezpečí v nejbližším okolí - domov, orientace v místě bydliště (plány). - škola bezpečná

Více

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Sportovní hry košíková, odbíjená, florbal, házená; gymnastika Rozvoj pohybových schopností a dovedností v daných sportovních odvětvích a zvyšování fyzické zdatnosti.

Více

volitelný předmět ročník zodpovídá SPORTOVNÍ PŘÍPRAVA ATLETICKÉ TŘÍDY 9. ŠULC MARTIN

volitelný předmět ročník zodpovídá SPORTOVNÍ PŘÍPRAVA ATLETICKÉ TŘÍDY 9. ŠULC MARTIN Výstupy žáka ZŠ Chrudim, U Stadionu Učivo obsah Mezipředmětové vztahy Metody + formy práce, projekty, pomůcky a učební materiály ad. Poznámky Aktivně vstupuje do organizace svého pohybového režimu, některé

Více

Etická výchova. Příloha k ŠVP ZV Škola hrou

Etická výchova. Příloha k ŠVP ZV Škola hrou Příloha k ŠVP ZV Škola hrou Etická výchova Etická výchova je doplňující vzdělávací obor, který je zaměřen na systematickém a metodicky propracovaném osvojování sociálních dovedností u žáků na základě zážitkové

Více

TEMATICKÝ PLÁN Tělesná výchova - dívky

TEMATICKÝ PLÁN Tělesná výchova - dívky TEMATICKÝ PLÁN Tělesná výchova - dívky Mgr. Beata Jonsztová 2018/2019 Sexta: 3 hodiny týdně (celkem 99 hodin) Místo: školní tělocvična a sportoviště u školy Změny tematického plánu vyhrazeny vzhledem ke

Více

Rozvíjená kompetence Občanské Učení Pracovní Komunikace. Návaznost na další předměty Př - biorytmy, péče o zdraví, první pomoc

Rozvíjená kompetence Občanské Učení Pracovní Komunikace. Návaznost na další předměty Př - biorytmy, péče o zdraví, první pomoc Očekávaný výstup předmětu: Tv 6 - užívá osvojené názvosloví na úrovni cvičence - zná a užívá základní tělocvičné pojmy - rozumí povelům pořadových cvičení a správně na ně reaguje, - usiluje o zlepšení

Více

Tělesná výchova. Charakteristika předmětu

Tělesná výchova. Charakteristika předmětu Vzdělávací obor : Tělesná výchova Tělesná výchova Charakteristika předmětu 1. Obsahové vymezení Tělesná výchova je v naší škole nejdůleţitější formou pohybového učení ţáků. Je jedním z hlavních zdrojů

Více

volitelný předmět ročník zodpovídá SPORTOVNÍ PŘÍPRAVA ATLETICKÉ TŘÍDY 8. ŠULC MARTIN

volitelný předmět ročník zodpovídá SPORTOVNÍ PŘÍPRAVA ATLETICKÉ TŘÍDY 8. ŠULC MARTIN Výstupy žáka ZŠ Chrudim, U Stadionu Učivo obsah Mezipředmětové vztahy Metody + formy práce, projekty, pomůcky a učební materiály ad. Poznámky Aktivně vstupuje do organizace svého pohybového režimu, některé

Více

Tělesná výchova pro 6. ročník - dívky

Tělesná výchova pro 6. ročník - dívky výstupy okruh učivo Tělesná výchova pro 6. ročník - dívky mezipředmětové vztahy poznámky 1V4,1V5 1V1, 1V2 1V2 1V1, 1V2, 1V4 1V3 Činnosti ovlivňující zdraví hygiena, bezpečnost a zásady chování při pohybových

Více

Tělesná výchova sekunda chlapci (ŠVP)

Tělesná výchova sekunda chlapci (ŠVP) GYMNÁZIUM OSTRAVA ZÁBŘEH, VOLGOGRADSKÁ 6A Mgr. Jiří Surma Tematické plány pro školní rok 2018/2019 Tělesná výchova sekunda chlapci (ŠVP) ŠVP (sekunda chlapci) hodinová dotace: 9 (3 hodiny týdně) Výchova

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI školní vzdělávací program PLACE HERE Název školy Adresa Palackého 211, Mladá Boleslav 293 80 Název ŠVP Platnost 1.9.2009 Dosažené vzdělání Střední vzdělání s maturitní zkouškou Název RVP Délka studia v

Více

CHARAKTERISTIKA. VZDĚLÁVACÍ OBLAST VYUČOVACÍ PŘEDMĚT ZODPOVÍDÁ ČLOVĚK A ZDRAVÍ TĚLESNÁ VÝCHOVA Mgr. Markéta Vítů

CHARAKTERISTIKA. VZDĚLÁVACÍ OBLAST VYUČOVACÍ PŘEDMĚT ZODPOVÍDÁ ČLOVĚK A ZDRAVÍ TĚLESNÁ VÝCHOVA Mgr. Markéta Vítů CHARAKTERISTIKA VZDĚLÁVACÍ OBLAST VYUČOVACÍ PŘEDMĚT ZODPOVÍDÁ ČLOVĚK A ZDRAVÍ TĚLESNÁ VÝCHOVA Mgr. Markéta Vítů Vyučovací předmět Tělesná výchova je zařazen samostatně v 1. 5. ročníku v hodinové dotaci

Více

Pohybové a sportovní hry. tělesné výchovy vysokoškoláků

Pohybové a sportovní hry. tělesné výchovy vysokoškoláků Pohybové a sportovní hry ve výuce tělesné výchovy vysokoškoláků Tematické zaměření: Pohybové a sportovní hry Autor: Helena Rjabcová Tradiční pojetí výuky sportovních her na TUL Nabídka pohybových aktivit

Více

Ročník VIII. Tělesná výchova. Období Učivo téma Metody a formy práce- kurzívou. Kompetence Očekávané výstupy. Mezipřed. vztahy.

Ročník VIII. Tělesná výchova. Období Učivo téma Metody a formy práce- kurzívou. Kompetence Očekávané výstupy. Mezipřed. vztahy. Náplň hodin 8. ročník Pohybové hry - závody družstev i jednotlivců s různým zaměřením Sportovní hry: přehazovaná hra, pohyb v poli, herní varianty košíková - dvojtakt, hráčské role, osobní obrana, poziční

Více

TEMATICKÝ PLÁN. Tělesná výchova

TEMATICKÝ PLÁN. Tělesná výchova TEMATICKÝ PLÁN Tělesná výchova Mgr. Beata Jonsztová 2018/2019 Tercie: 3 y týdně (celkem 99 ) Místo: školní tělocvična a sportoviště u školy Změny tematického plánu vyhrazeny vzhledem ke klimatickým podmínkám

Více

VDO občanská společnost svého bydliště a školy,cestu na. a škola - výchova dem. určené místo a rozliší možná. škola

VDO občanská společnost svého bydliště a školy,cestu na. a škola - výchova dem. určené místo a rozliší možná. škola Prvouka - 1. ročník Vyznačí v jednoduchém plánu místo domov VDO občanská společnost svého bydliště a školy,cestu na škola a škola - výchova dem. určené místo a rozliší možná osobní bezpečí občana v rámci

Více

Tělesná výchova tercie chlapci (ŠVP)

Tělesná výchova tercie chlapci (ŠVP) GYMNÁZIUM OSTRAVA ZÁBŘEH, VOLGOGRADSKÁ 6A Mgr. Jiří Surma Tematické plány pro školní rok 2018/2019 Tělesná výchova tercie chlapci (ŠVP) ŠVP (tercie chlapci) hodinová dotace: 99 hodin (3 hodiny týdně) :

Více

9.2.10. Člověk a příroda Zeměpis

9.2.10. Člověk a příroda Zeměpis Hlavní kompetence Učivo Navázání na dosažené kompetence Hlavní okruhy Výstupy z RVP ZV realizace Metody práce Průřezová tém. obor zvlád. téma ročník REGIONY KOMPETENCE K UČENÍ IX.-I. ZEMĚPIS SVĚTADILŮ

Více

Učivo, téma očekávané výstupy klíčové kompetence, mezipředmětové vazby. Žák se podílí na realizaci pravidelného pohybového režimu.

Učivo, téma očekávané výstupy klíčové kompetence, mezipředmětové vazby. Žák se podílí na realizaci pravidelného pohybového režimu. Ročník: 3. Časová dotace: 2 hodiny týdně Činnosti ovlivňující zdraví Význam pohybu pro zdraví pohybový režim žáků délka a intenzita pohybu Žák se podílí na realizaci pravidelného pohybového režimu. Spojuje

Více

TĚLESNÁ VÝCHOVA. - Základní zásady bezpečného pohybu a chování při tělesné výchově

TĚLESNÁ VÝCHOVA. - Základní zásady bezpečného pohybu a chování při tělesné výchově Průběžně osvojované vědomosti a dovednosti: TĚLESNÁ VÝCHOVA - Základní zásady bezpečného pohybu a chování při tělesné výchově - Základní pojmy spojené s osvojovanými činnostmi - Základní organizační činnosti

Více

Příloha č. 27 TĚLESNÁ VÝCHOVA DÍVKY, CHLAPCI

Příloha č. 27 TĚLESNÁ VÝCHOVA DÍVKY, CHLAPCI Uplatňuje vhodné a bezpečné chování i v méně známém prostředí sportovišť, přírody, silničního provozu; předvídá možná nebezpečí úrazu a přizpůsobí jim svou činnost. Provede laickou první pomoc, přivolá

Více

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda 2 Vzdělávací obor: Zeměpis 3 Ročník: 7. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) Rozdělení světa

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda 2 Vzdělávací obor: Zeměpis 3 Ročník: 7. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) Rozdělení světa A B C D E F Vzdělávací oblast: Člověk a příroda 2 Vzdělávací obor: Zeměpis 3 Ročník: 7. 4 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) 5 Kompetence Komunikativní Formuluje a vyjadřuje myšlenky v logickém sledu

Více

7.2.6. Člověk a zdraví Tělesná výchova

7.2.6. Člověk a zdraví Tělesná výchova Hlavní kompetence Časová Učivo Navázání na dosažené kompetence Hlavní okruhy Očekávané výstupy dle RVP ZV realizace Metody práce Průřezová témata obor ročník ČINNOSTI PODPORUJÍCÍ KOMPETENCE K UČENÍ IX.

Více

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Sportovní hry košíková, odbíjená, florbal, házená, gymnastika Rozvoj pohybových schopností a dovedností v daných sportovních odvětvích a zvyšování fyzické zdatnosti.

Více

Uplatňuje správné držení těla v různých polohách a pracovních činnostech. Správné provedení. duševní zdraví. cvičební polohy

Uplatňuje správné držení těla v různých polohách a pracovních činnostech. Správné provedení. duševní zdraví. cvičební polohy Předmět: Tělesná výchova Ročník 6. Výstup podle RVP Výstup podle ŠVP Téma Učivo Přesahy, vazby, průřezová témata, poznámky Činnosti ovlivňující zdraví Aktivně vstupuje do organizace svého pohybového režimu.

Více

Tělesná výchova ve 2. ročníku

Tělesná výchova ve 2. ročníku Tělesná výchova ve 2. ročníku Září Seznámení s Tv Pohybové hry - šplh o tyči - běh na 50 metrů Povely, signály, znamení Soutěživé hry Podílení se na realizaci pravidelného pohybového režimu. Spojování

Více

Člověk a zdraví Tělesná výchova

Člověk a zdraví Tělesná výchova Vzdělávací oblast: Vyučovací předmět: Období ročník: Člověk a zdraví Tělesná výchova 2. období 4. 5. ročník Cílové zaměření vzdělávací oblasti Vzdělávání v oblasti směřuje k: poznávání zdraví jako nejdůležitější

Více

- topografie- orientace na mapě

- topografie- orientace na mapě Ročník: 6. - aktivně vstupuje do organizace svého pohybového režimu, některé pohybové činnosti zařazuje pravidelně a s konkrétním účelem - usiluje o zlepšení své tělesné zdatnosti a z nabídky zvolí vhodný

Více

Vzdělávací oblast:člověk a zdraví Vyučovací předmět: Tělesná výchova Ročník: 1. Průřezová témata Mezipředmětové vztahy. Poznámka

Vzdělávací oblast:člověk a zdraví Vyučovací předmět: Tělesná výchova Ročník: 1. Průřezová témata Mezipředmětové vztahy. Poznámka Vzdělávací oblast:člověk a zdraví Ročník: 1. - spojuje pravidelnou každodenní pohybovou činnost se zdravím a využívá nabízené možnosti - uplatňuje hlavní zásady hygieny a bezpečnosti při pohybových činnostech

Více

9.3.16. Člověk a zdraví Tělesná výchova

9.3.16. Člověk a zdraví Tělesná výchova Hlavní kompetence Učivo Navázání na dosažené kompetence Hlavní okruhy Výstupy z RVP ZV realizace Metody práce Průřezová tém. obor zvlád. téma ročník ČINNOSTI Dovede se orientovat ve IX. Zásady bezpečnosti

Více

Ročník VII. Tělesná výchova. Období Učivo téma Metody a formy práce- kurzívou. Kompetence Očekávané výstupy. Mezipřed. vztahy.

Ročník VII. Tělesná výchova. Období Učivo téma Metody a formy práce- kurzívou. Kompetence Očekávané výstupy. Mezipřed. vztahy. Náplň hodin 7. ročník Pohybové hry - závody družstev i jednotlivců s různým zaměřením Sportovní hry: vybíjená hra, pohyb v poli přehazovaná hra pohyb v poli košíková - správný postoj při přihrávce,dribling

Více

Tělesná výchova pro 6.ročník chlapci

Tělesná výchova pro 6.ročník chlapci Tělesná výchova pro 6.ročník chlapci výstupy okruh učivo dílčí kompetence mezipředmětové vztahy poznámky 1V4,1V5 1V1, 1V2 základní druhy tělocvičné aktivity (tělesnou výchova, tělocvičná rekreace a sport).

Více

TEMATICKÝ PLÁN 1. ročník

TEMATICKÝ PLÁN 1. ročník TEMATICKÝ PLÁN 1. ročník Vyučující: Mgr. Lenka Erberová, Mgr. Lenka Hojná, Mgr. Vladimíra Hryzlíková Ročník: 1. (1. A, 1. B, 1. O) Školní rok 2018/2019 1. Držení míče, manipulace s míčem - držení míče,

Více

Číslo a početní operace Numerace v oboru do 20 Modelování situací v prostředí. Evidence počtu souborů a objektů.

Číslo a početní operace Numerace v oboru do 20 Modelování situací v prostředí. Evidence počtu souborů a objektů. A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace 2 Vzdělávací obor: Matematika 3 Vzdělávací předmět: Matematika ( alternativní verze podle koncepce prof. M. Hejného ) 4 Ročník: 1. 5 Klíčové

Více

volitelný předmět ročník zodpovídá SPORTOVNÍ PŘÍPRAVA FOTBALOVÉ TŘÍDY 9. ŠULC MARTIN Průpravná, kompenzační, vyrovnávací a relaxační cvičení

volitelný předmět ročník zodpovídá SPORTOVNÍ PŘÍPRAVA FOTBALOVÉ TŘÍDY 9. ŠULC MARTIN Průpravná, kompenzační, vyrovnávací a relaxační cvičení Výstupy žáka ZŠ Chrudim, U Stadionu Učivo obsah Mezipředmětové vztahy Metody + formy práce, projekty, pomůcky a učební materiály ad. Poznámky Aktivně vstupuje do organizace svého pohybového režimu, některé

Více

Reálné gymnázium a základní škola města Prostějova Školní vzdělávací program pro ZV Ruku v ruce

Reálné gymnázium a základní škola města Prostějova Školní vzdělávací program pro ZV Ruku v ruce 5 ČLOVĚK A SPOLEČNOST UČEBNÍ OSNOVY 5. 3 Společenskovědní seminář Časová dotace 7. ročník 1 hodina 8. ročník 1 hodina 9. ročník 1 hodina Charakteristika: Předmět společenskovědní seminář doplňuje vzdělávací

Více

Hudební výchova - 6. ročník

Hudební výchova - 6. ročník Poslechové činnosti Rozlišování zpěvních hlasů Poznávání hudebních nástrojů Hudební výrazové prostředky (P,V, P - rytmus, melodie, tempo, barva, dynamika) Hudba na jevišti - opera, opereta, balet, muzikál

Více

PRACOVNÍ ČINNOSTI Charakteristika vyučovacího předmětu 1. stupeň

PRACOVNÍ ČINNOSTI Charakteristika vyučovacího předmětu 1. stupeň PRACOVNÍ ČINNOSTI Charakteristika vyučovacího předmětu 1. stupeň Obsahové, časové a organizační vymezení Předmět pracovní činnosti se vyučuje v 1. až 5. ročníku - 1 hodinu týdně. Žáci se v něm učí pracovat

Více

5.5. Člověk a zdraví Tělesná výchova

5.5. Člověk a zdraví Tělesná výchova 5.5. Člověk a zdraví 5.5.1. Tělesná výchova Vzdělávání v předmětu Tělesná výchova směřuje: k vytvoření zdravého stylu života a k pochopení hodnoty zdraví, k získání potřebné míry zodpovědnosti za zdraví

Více

Tělesná výchova. TÉMATA 1/3, 1/8 - sebepoznání

Tělesná výchova. TÉMATA 1/3, 1/8 - sebepoznání Atletika Běhy atletická abeceda běžecká abeceda, sprinty vytrvalostní běhy cvičení na rozvoj výbušné síly obratnostní cvičení Skok daleký odrazová cvičení pro skok daleký Hod míčkem Gymnastika organizace

Více

Tělesná výchova. TÉMATA 1/3, 1/8 - sebepoznání

Tělesná výchova. TÉMATA 1/3, 1/8 - sebepoznání Atletika Běhy atletická abeceda běžecká abeceda, sprinty vytrvalostní běhy cvičení na rozvoj výbušné síly obratnostní cvičení Skok daleký odrazová cvičení pro skok daleký Hod míčkem Gymnastika organizace

Více

Člověk a zdraví Tělesná výchova

Člověk a zdraví Tělesná výchova Člověk a zdraví Tělesná výchova Časová dotace: 6., 7., 8., 9. ročník 2 vyučovací hodiny Charakteristika předmětu Tělesná výchova tvoří důležitou součást školního vzdělávacího plánu školy. Žáci si uvědomují

Více

5. Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu

5. Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu 5. Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Ročník: I. Vzdělávací předmět: Tělesná výchova Očekávané výstupy z RVP ZV Školní výstupy Učivo Přesahy a vazby (mezipředmětové

Více

rozcvičení, příprava pro pohybovou činnost, uklidnění po zátěž znalost základních pojmů - názvosloví pohybových činností

rozcvičení, příprava pro pohybovou činnost, uklidnění po zátěž znalost základních pojmů - názvosloví pohybových činností Vyučovací předmět: Tělesná výchova (Tv) Ročník ředmět ůřezová témata Mezipředmět. vazby 1 Tv 1 Tv Hv, 1 Tv Školní výstupy Učivo (pojmy) oznámka Období splnění Metodická poznámka Rozsah vyžadovaného učiva

Více

Tělesná výchova. Charakteristika předmětu

Tělesná výchova. Charakteristika předmětu Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tělesná výchova Charakteristika předmětu Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Tělesná výchova je v naší škole nejdůležitější formou pohybového učení žáků. Je

Více

Uplatňuje hlavní zásady hygieny a bezpečnosti při pohybových činnostech i při činnostech v neznámém prostředí.

Uplatňuje hlavní zásady hygieny a bezpečnosti při pohybových činnostech i při činnostech v neznámém prostředí. Vyučovací předmět: Ročník Předmět Průřezová témata Tv Mezipředmět. vazby Pr Tělesná výchova (Tv) Školní výstupy Uplatňuje hlavní zásady hygieny a bezpečnosti při pohybových činnostech i při činnostech

Více

Tělesná výchova - Tercie

Tělesná výchova - Tercie - Tercie Tělesná výchova Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k řešení problémů Kompetence komunikativní Kompetence sociální a personální Kompetence občanská Kompetence k učení Kompetence pracovní

Více

PŘEDMĚT: TĚLESNÁ VÝCHOVA ROČNÍK: PRIMA - SEKUNDA

PŘEDMĚT: TĚLESNÁ VÝCHOVA ROČNÍK: PRIMA - SEKUNDA PŘEDMĚT: TĚLESNÁ VÝCHOVA ROČNÍK: PRIMA - SEKUNDA Školní výstupy Učivo Průřezová témata Mezipředmětové vztahy Ţák se chová ukázněně při TV i sportu, předvídá nebezpečí úrazu a přizpůsobí mu svou činnost

Více

UČEBNÍ OSNOVY ZŠ a MŠ CHRAŠTICE. Člověk a zdraví Tělesná výchova

UČEBNÍ OSNOVY ZŠ a MŠ CHRAŠTICE. Člověk a zdraví Tělesná výchova UČEBNÍ OSNOVY ZŠ a MŠ CHRAŠTICE Vzdělávací oblast Cílové zaměření vzdělávací oblasti Učíme žáky poznávat zdraví jako nejdůležitější životní hodnotu chápat zdraví jako vyvážený stav tělesné, duševní i sociální

Více

24-41-M/01 Strojírenství

24-41-M/01 Strojírenství Učební osnova vyučovacího předmětu tělesná výchova Obor vzdělání: -1-M/01 Strojírenství 6-1-M/01 Elektrotechnika Délka a forma studia: roky, denní studium Celkový počet týdenních hodin za studium: Platnost:

Více

UČEBNÍ OSNOVY ZŠ M. Alše Mirotice

UČEBNÍ OSNOVY ZŠ M. Alše Mirotice UČEBNÍ OSNOVY ZŠ M. Alše Mirotice Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Vyučovací předmět: Tělesná výchova Období: 3. období Počet hodin ročník: 66 66 66 66 Učební texty: 1 3. období A) Cíle vzdělávací oblasti

Více

UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU

UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU UČEBNÍ OSNOVA PŘEDMĚTU TĚLESNÁ VÝCHOVA Název školního vzdělávacího programu: Název a kód oboru vzdělání: Celkový počet hodin za studium (rozpis učiva): Datum platnosti ŠVP od: 1. 9. 2009 Zedník 36-67-H/01

Více

Základní škola Náchod Plhov: ŠVP Klíče k životu

Základní škola Náchod Plhov: ŠVP Klíče k životu VZDĚLÁVACÍ OBLAST: VZDĚLÁVACÍ OBOR: PŘEDMĚT: ČLOVĚK A JEHO SVĚT PRVOUKA PRVOUKA - 1. RNÍK Téma, učivo Rozvíjené kompetence, očekávané výstupy Mezipředmětové vztahy Poznámky Škola Jsem školák Naše škola,

Více

Člověk a zdraví Tělesná výchova

Člověk a zdraví Tělesná výchova Vzdělávací oblast: Vyučovací předmět: Období ročník: Člověk a zdraví Tělesná výchova 3. období 6. 7. ročník Očekávané výstupy předmětu Na konci 3. období základního vzdělávání žák: ČINNOSTI OVLIVŇUJÍCÍ

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Vzdělávací obor (předmět): Tělesná výchova - ročník: PRIMA - SEKUNDA

Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Vzdělávací obor (předmět): Tělesná výchova - ročník: PRIMA - SEKUNDA Činnosti ovlivňující zdraví 5.2.3. Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Vzdělávací obor (předmět): Tělesná výchova - ročník: PRIMA - SEKUNDA Téma Učivo Výstupy Kódy Dle RVP Školní (ročníkové) PT KK Význam

Více

TEMATICKÝ PLÁN. září. říjen. - sportovní hry manipulace s míčem, základní přihrávky rukou

TEMATICKÝ PLÁN. září. říjen. - sportovní hry manipulace s míčem, základní přihrávky rukou TEMATICKÝ PLÁN Předmět: TĚLESNÁ VÝCHOVA Týdenní dotace: 2h/týden Vyučující: Mgr. L. Erberová, Mgr. V. Hryzlíková, Mgr. V. Antalová Vzdělávací program: ŠVP Umím, chápu, rozumím Ročník: 1. (1. A, 1. B, 1.

Více

Tělesná výchova Ročník: Očekávané výstupy z RVP Školní výstupy Učivo Přesahy (průřezová témata)

Tělesná výchova Ročník: Očekávané výstupy z RVP Školní výstupy Učivo Přesahy (průřezová témata) Tělesná výchova Ročník: 1. - 3. Očekávané výstupy z RVP Školní výstupy Učivo Přesahy (průřezová témata) Žák: - spojuje pravidelnou každodenní pohybovou činnost se zdravím a využívá nabízené příležitosti

Více

Předmět: Tělesná výchova

Předmět: Tělesná výchova Činnosti ovlivňující zdraví 1 aktivně vstupuje do organizace svého pohybového režimu, některé pohybové činnosti zařazuje pravidelně a s konkrétním účelem 3 samostatně se připraví před pohybovou činností

Více

SMĚRNICE K MATURITNÍ ZKOUŠCE Z DRAMATICKÉ VÝCHOVY SPECIALIZACE, HUDEBNÍ VÝCHOVY SPECIALIZACE, VÝTVARNÉ VÝCHOVY SPECIALIZACE, TĚLESNÉ VÝCHOVY A SPORTU

SMĚRNICE K MATURITNÍ ZKOUŠCE Z DRAMATICKÉ VÝCHOVY SPECIALIZACE, HUDEBNÍ VÝCHOVY SPECIALIZACE, VÝTVARNÉ VÝCHOVY SPECIALIZACE, TĚLESNÉ VÝCHOVY A SPORTU SMĚRNICE K MATURITNÍ ZKOUŠCE Z DRAMATICKÉ VÝCHOVY SPECIALIZACE, HUDEBNÍ VÝCHOVY SPECIALIZACE, VÝTVARNÉ VÝCHOVY SPECIALIZACE, TĚLESNÉ VÝCHOVY A SPORTU Číslo jednací: SPSSZS/1906/2017 Platnost od: 1. 11.

Více

Výstupy Učivo Průřezová témata

Výstupy Učivo Průřezová témata 5.2.14.2 Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Výchova ke zdraví PŘEDMĚT: Tělesná výchova - dívky ROČNÍK: 6. při vytrvalosti dovede uplatnit i vůli zvládá techniku nové atletické disciplíny

Více

Základní škola a mateřská škola, Ostrava-Hrabůvka, Mitušova 16, příspěvková organizace Školní vzdělávací program 2. stupeň, Člověk a zdraví

Základní škola a mateřská škola, Ostrava-Hrabůvka, Mitušova 16, příspěvková organizace Školní vzdělávací program 2. stupeň, Člověk a zdraví Tělesná výchova 7. ročník Výstupy ŠVP Učivo Přesahy, metody a průřezová témata Žák aktivně vstupuje do organizace svého Činnosti ovlivňující zdraví a úroveň pohybových dovedností, bezpečnost v Tv aportu

Více

Vzdělávací obor Tělesná výchova

Vzdělávací obor Tělesná výchova Hlavní okruhy Očekávané výstupy dle RVP ZV Metody práce 1. ČINNOSTI Kompetence pracovní, k učení, sociální, 1.Pohybový režim žáků, délka a intenzita pohybu OVLIVŇUJÍCÍ personální, pracovní, komunikativní

Více

2. Maturitní zkouška ze specializace se skládá ze dvou částí konaných praktickou a ústní formou.

2. Maturitní zkouška ze specializace se skládá ze dvou částí konaných praktickou a ústní formou. SMĚRNICE PRO HODNOCENÍ MATURITNÍ ZKOUŠKY Z DRAMATICKÉ VÝCHOVY SPECIALIZACE, HUDEBNÍ VÝCHOVY SPECIALIZACE, VÝTVARNÉ VÝCHOVY SPECIALIZACE, TĚLESNÉ VÝCHOVY A SPORTU Číslo jednací: SPSSZS/ /2015 Platnost od:

Více

Tělesná výchova pro 1. ročník

Tělesná výchova pro 1. ročník 1V2, 1V4, 1V5 1V2, 1V3, 1V4, 1V5 Sportovní hry 1V1, 1V2,1V3, 1V4, 1V5 Kondiční a relaxační cvičení 1V4, 1V5 Tělesná výchova pro 1. ročník výstupy okruh učivo mezipředmětové vztahy poznámky dodržuje přesně

Více

Příloha I: Seznam základních škol okresu Kolín... II. Příloha II: Vzor dotazníku...iv

Příloha I: Seznam základních škol okresu Kolín... II. Příloha II: Vzor dotazníku...iv 6 Přílohy Seznam příloh: Příloha I: Seznam základních škol okresu Kolín... II Příloha II: Vzor dotazníku....iv Příloha III: Stav školních zahrad při základních školách v České republice... VIII I Příloha

Více

Tělesná výchova pro 1. ročník

Tělesná výchova pro 1. ročník V4, 1V5 1V2, 1V3, 1V4, 1V5 astika Sportovní hry 1V1, 1V2,1V3, 1V4, 1V5 Kondiční a relaxační cvičení 1V4, 1V5 Tělesná výchova pro 1. ročník výstupy okruh učivo mezipředmětové vztahy poznámky dodržuje přesně

Více

Dodatek k ŠVP ZV č. 3. Název školního vzdělávacího programu: Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání,

Dodatek k ŠVP ZV č. 3. Název školního vzdělávacího programu: Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání, Dodatek k ŠVP ZV č. 3 Název školního vzdělávacího programu: Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání, 1. 9. 2013 Škola: Základní škola Lhenice, okres Prachatice Koordinátor ŠVP ZV: Mgr. Marie

Více