Proč se učíte Topol? Lepší, jednodušší, rychlejší způsob editace nových vrstev.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Proč se učíte Topol? Lepší, jednodušší, rychlejší způsob editace nových vrstev."

Transkript

1 Úkoly Vytvořte vrstvu, která bude vyjadřovat využití území člověkem (land use). Zvektorizujte území, které bude mít alespoň 30 ploch (ležících vedle sebe), určete land use (pole, louky, zahrady, vodní toky a plochy, intravilán, cesty, lesy). Vytvořte databázi, která bude obsahovat land use a výměru. Vytvořenou vrstvu vyexportujte do.shp a zobrazte pomocí jiného Gis software. Úvod Proč se učíte Topol? Lepší, jednodušší, rychlejší způsob editace nových vrstev. TopoL program vyvinutý českou firmou TopoL Software(více informací viz. TopoL 2001 je otevřený obecný územní/geografický informační systém (LIS/GIS), který může být upraven pro aplikace v mnoha oblastech. Dovoluje přípravu geografických dat, jejich správu a analýzu. Tento původní český produkt splňuje všechny požadavky kladené na systém GIS a analýzu leteckých a satelitních snímků v rámci dálkového průzkumu Země. TopoL má nyní více než instalací ve státní správě, průmyslu, marketingu, armádě, lesním hospodářství i zemědělství v České republice, na Slovensku, v Německu, Itálii, Španělsku, Maďarsku, Rusku, Chile, Turecku, Lotyšsku a Estonsku. TopoL existuje v několika funkčních verzích. Jednotlivé varianty se od sebe navzájem liší pouze jinou množinou funkcí, přičemž vzhled a chování je naprosto stejné. Varianty existují od jednoduché prohlížečky dat TopoLík, přes variantu Reduced, která umožňuje editaci grafických objektů, analýzu dat, variantu Basic, která postačuje pro většinu GIS aplikací, variantu Remote Sensing, která poskytuje všechny běžné GIS funkce až po PhoTopol Stereo, což je varianta, která v sobě obsahuje všechny běžné funkce GIS, tvorbu DMT, vytváření ortofota a stereo editaci vektorových objektů. V programu můžete pracovat se dvěma typy prostorových dat vektorovými a rastrovými. Vektorová data jsou ukládána v tzv. blocích. Podporované formáty Pro data: stávající formát systému TopoL (.blk) z formátu ArcView (.shp) z formátu DGN ( pouze čtení) atd. Pro rastry: - TopoL RAS ( včetně varianty RAK) - TIFF - GIF - JPEG - BMP - CIT atd.

2 Formát systému TopoL -.blk Blok je základní technologická jednotka programu, ve které se provádí editace vektorových dat a k nim připojených popisových údajů. Blok si lze na obrazovce představit jako průhlednou folii, na které je určitý grafický záznam. Blok je fyzicky representován adresářem jež je rozšířen o příponu (. bak,.blk,.pra) Existuje ve třech formách - nikdy nepracujete s originálním blokem, vždy se vytvoří kopie Archivní blok.blk archivní blok nese příponu.blk. Je to blok, který obsahuje poslední aktuální údaje. Po jeho editaci se původní obsah ukládá do záložního bloku s příponou.bak Pracovní blok.pra nepracujeme s originálními archivními bloky, ale s jejich pracovní kopií (pracovním blokem), která nese příponu.pra. Tato kopie se vždy vytvoří při načtení archivního nebo záložního bloku. Záložní kopie.bak záložní kopie archivního bloku, která se vytvoří vždy před jeho přepsáním blokem pracovním Informace o projektovém souboru Projekt nám umožňuje nastavit prostředí ve kterém pracujeme,lze uložit jako šablona.všimněme si, že projekt se ukládá ve formě XML souboru. Jedná se o zvláštní formu textového souboru, podobnou jako jsou HTML soubory pro webovské prezentace. Můžete si jej prohlédnout běžným textovým editorem (prosím needitovat), nebo webovským prohlížečem. XML soubor obsahuje informace o uložení a zobrazení zdrojových dat (tyto zdrojová data jsou uložena zvlášť) Rozdíl s ArcGis - tento program ukládá projekt jako MXD, a metadata jako XML. 1.Otevření TopoLu Při otevření programu se automaticky načte Projekt. Na obrazovce můžete vidět dvě části. Levá část obsahuje informace o datech načtených v projektu (různé typy dat v jedné vrstvělinie,plochy,body) a mapové okno (to je rozděleno na dvě části) - levá část slouží k vlastnímu zobrazování dat se kterými se právě pracuje, pravá část legenda bude obsahovat uspořádaný seznam zobrazovaných objektů (podobné jako DataFrame v ArcGis) pomocí legendy můžeme ovlivňovat pořadí a způsob zobrazování načtených dat. Většinu základních příkazů můžete vyvolávat třemi různými způsoby: 1. volbou položky v menu programu 2. poklepáním na tlačítko v panelu nástrojů 3. klávesovou zkratkou Popis hlavní nabídky a lišty s ikonami.

3 2.Načtení rastru: Nyní naplníme projekt prvními daty. Budou to podkladová data, nad kterými budeme kreslitdigitalizovat naše cíle. Vstoupíme proto do nabídky "Data" a zvolíme "Otevření rastrů". Máme před sebou okno rozdělené na tři části. V levém okně vybereme adresář, kde se rastr nachází. Pro zvolený adresář se v prostředním okně zobrazí názvy všech obsažených rastrových souborů. Do pravého okna pak pomocí tlačítek s červenými šipkami vybíráme rastry, se kterými chceme pracovat. Vybraný rastr potvrdíme OK. 3.Zobrazení dat Data jsou v projektu načteny zároveň se nám zobrazili v mapovém okně. V daném okně můžeme zobrazit buď celý obsah projektu nebo jen vybraná data. Klepneme na "Projekt" v datovém oknu pravým tlačítkem na myši a zvolíme zobrazit v aktivním mapovém okně.

4 Všimněme si, že došlo kromě vlastního zobrazení rastrových dat též k naplnění pravého části zobrazovacího okna, která se nazývá legenda. Pomocí legendy můžeme ovlivňovat pořadí a způsob zobrazování načtených dat. Ovládání příkazů: Klávesa / tlačítko myši Esc Enter/Levé tlačítko Zrušení příkazu Potvrzení výběru Význam Insert/Prostřední tlačítko Přepnutí mezi módem změny velikosti a posuvem obdélníku. Pravé tlačítko Lokální nabídka - kontextové menu. Ikony pro práci s výřezem: Menu Zobrazení Upozornění: při nadměrném použití některých níže uvedených příkazů může dojít k zamrznutí topolu ( např. nelze uložit projekt,nelze zrušit daný příkaz). Doporučení : použití příkazu reset příkazu tento příkaz se nachází v modré liště ikona Topolu. Překreslit Alt+O Provede překreslení aktivního mapového okna. Zoom + F5 Zmenšení kresby aktivního mapového okna dle graficky zadaného rozměru. Rozměr se zadává viz. Tabulka výše Zoom - Shift + F5 Přesun za kurzorem Zvětšení kresby aktivního mapového okna dle graficky zadaného rozměru. Rozměr se zadává viz. Tabulka výše F7 Příkaz posune střed kresby v aktivním mapovém okně, tak, aby místo, kde se nachází kurzor, bylo uprostřed aktivního mapového okno. Posun Shift+F7 Příkaz umožní posouvat výřez v mapovém okně pomocí uchopení a posunu realizovaném myší. Předchozí výřez F8 Změní výřez v aktivním mapovém okně na předchozí použitý (včetně souřadného systému). Následující výřez Shift+F8 Změní výřez v aktivním mapovém okně na následující (na ten, který byl nastaven jako poslední před použitím příkazu Předchozí výřez). Zobrazit vše Ctrl+F5 Změní výřez v aktivním mapovém okně tak, aby byla zobrazena všechna data v něm zařazená a viditelná. Výřez dle výběru - Umožní nastavit výřez v aktivním mapovém okně dle výběru zobrazených objektů.

5 Nastavení měřítka Pomocí dialogu Nastavení měřítka umožní přesně nastavit měřítko zobrazení aktivního mapového okna. Aktuální výřez do seznamu výřezů... Správa pojmenovaných výřezů... Přidá právě nastavený výřez v aktivním mapovém okně mezi pojmenované výřezy. Otevře dialog Výřezy, kde lze přidávat, mazat a nastavovat pojmenované výřezy. Pojmenované výřezy - Obsahuje seznam pojmenovaných výřezů definovaných v projektu. Výběrem výřezu se provede jeho nastavení v aktivním mapovém okně. Výběr mapy jménem - Příkaz zobrazí mapový list zadaného jména včetně jeho mapového rámu. Popř. změní výřez tak, aby se mapový list nacházel v okně a byl roztáhnut na celou šířku tohoto okna. Výběr mapy kurzorem - Příkaz specifikuje mapový list vybraného kladu, jehož polohu zadáme kurzorem. Nastavení zobrazení Alt+Z Pomocí dialogu Zobrazení umožní nastavení zobrazení dat v aktivním mapovém okně. Nastavení zobrazení v mapovém okně V tomto dialogu se provádí nastavení vlastností dat zobrazených mapovém okně. V tabulce je uveden seznam všech zobrazených dat - po zavření dialogu budou data zobrazována v pořadí, v jakém jsou v této tabulce uvedena. Data se v mapovém okně kreslí od konce seznamu do jeho začátku - to znamená, že data která jsou na začátku seznamu budou kreslena jako poslední - budou zobrazena "na vrchu". Tabulka se seznamem zobrazených dat je rozdělena na sloupce. Kliknutím na záhlaví sloupce jsou data v legendě seřazena dle atributu uváděném v příslušném sloupci. Jméno - Jméno dat v legendě mapového okna. Viditelnost - Určuje, zda je vrstva zobrazována. Typ - Druh zobrazovaných dat - rozeznávají se tyto druhy: body, linie, plochy, texty, rastry, gridy a mapové listy. Zdrojová data - Umístění zobrazované vrstvy ve stromu dat v projektu. Zdrojový soubor (adresář) - Umístění zobrazované vrstvy na disku. Gridy a mapové listy mají tento sloupec nevyplněný, protože na disku neexistují.

6 Dialog zobrazení Dialog lze ukončit dvěma způsoby: stisknutím tlačítka Zavřít - dialog bude pouze ukončen a tlačítkem Překreslit - dialog bude ukončen a bude překresleno mapové okno, pro které bylo nastavení zobrazování prováděno. Na potvrzení provedených změn nemá způsob uzavření dialogu žádný vliv, protože změny jsou realizovány ihned po jejich provedení. Změny v nastavení jednotlivých vrstev se provádějí pomocí příkazů z menu, z kontextového menu nebo z panelu nástrojů. Poznámka o konfigurovatelnosti TopoLu 2001 Všechny rychlé klávesy lze předefinovat podle vlastních potřeb a zvyklostí, případně je lze doplnit tam, kde ještě nejsou uvedeny. Obdobně lze ovlivnit obsah a vzhled všech nabídek. Prosíme nekonfigurovat v učebně. 4.Sběr dat, Vektorizace, Editace Nyní se vytvoříme novou vrstvu, která bude obsahovat dva typy dat linie a plochy.nejprve nadefinujeme databázi (zvlášť pro linie a zvlášť pro plochy). Rozdíl - editace v Topolu, nejdříve objedeme linie (hranice ploch) a potom teprve zaplochujeme ( v ArcView probíhá plochování rovnou)

7 Vektorizace příprava Nejprve musíme definovat kam se body budou ukládat. Pro tento účel založíme blok, který bude kromě tabulky linií obsahovat též tabulku ploch. V nabídce "Data" spustíme příkaz "Nový blok...". V levé části vybereme adresář, kde chceme mít blok s daty uložený, vpravo nahoře zadáme název nového bloku, například "land_use". Tím v okně stromu dat, kde vidíme obsah projektu, přibyde další položka, do které nyní můžeme vkládat tabulky jednotlivých typů sbíraných dat. Tabulku můžeme v objektu land_use (který představuje vytvořený blok) vytvořit buď přes pravé tlačítko na myši, nebo se můžeme seznámit s nabídkou "Editace" v hlavním menu. V obou případech zvolíme příkaz "Vytvoření nové tabulky", aby se nám objevilo okno, které nás provede tvorbou nové tabulky. Průvodce tvorbou nové tabulky Zvolím grafický objekt "linie" a budeme chtít přidávat vlastní položky, ponecháme "Druh objektu" roven jedné a ponecháme zaškrtnutou volbu "Tabulka má nepovinné sloupce", protože budeme chtít tyto sloupce přidávat. Proto po stisknutí tlačítka "Další" se objeví okno pro přidávání sloupců. Co nový sloupec, to nová položka, kterou si můžeme podle svého pojmenovat a posléze při sběru bodů do ní můžeme vkládat rovnou naše uživatelské hodnoty. V našem případě přidáme (pomocí tlačítka "Přidat...") například sloupec "length" (pro výpočet délky. Pole Typ znamená jestli hodnoty v tomto poli budou číselné, řetězec.. Stejným způsobem vytvoříme tabulku pro plochy. Zvolím grafický objekt "plochy" a budeme chtít přidávat vlastní položky, ponecháme "Druh objektu" roven jedné a ponecháme zaškrtnutou volbu "Tabulka má nepovinné sloupce", protože budeme chtít tyto sloupce přidávat. Proto po stisknutí tlačítka "Další" se objeví okno pro přidávání sloupců. Co nový sloupec, to nová položka, kterou si můžeme podle svého pojmenovat a posléze při sběru bodů do ní můžeme vkládat rovnou naše uživatelské

8 hodnoty.v našem případě přidáme (pomocí tlačítka "Přidat...") například sloupec "area" (pro výpočet plochy) (typ numeric, na tři desetinná místa) a dále land_use ( typ string) kde budeme vyplňovat využití ploch ( land_use např. les, louka, pole ). Vlastní sběr dat Pro usnadnění práce si můžeme zapnout lištu Editace klikněte pravým tlačítkem na šedou lištu programu zaškrtněte políčko editace. Tato lišta obsahuje příkazy k rušení, opravám editovaných ploch,linií či bodů. Tyto příkazy také naleznete v menu Editace Tvorba linií Můžeme tedy přistoupit k vektorizaci. V nabídce "Editace" nalezneme položku "Linie" a v ní položku "Vstup nových linií" (kláv. zkratka Alt+N). Nad mapovým oknem se objeví nitkový kříž, pomocí klikání objíždíme pozemky využití. Stisknutím pravého tlačítka získáme seznam všech operací, které můžeme v režimu snímání provádět. Nejdůležitější je zřejmě sada povelů pro změnu zobrazení, pomocí kterých si můžeme posouvat obsah mapového okna a nastavovat si optimální zvětšení vzhledem k požadované přesnosti snímání ( rychlejší je používání klávesových zkratek). Další příkazy: Pro ukončení linie Ctrl+ enter Pro uzavřenou linii - klávesa H (při stisknutí H se linie uzavře s bodem začátku) Krok zpět - BackSpace Pro následné plochování je důležité aby všechny linie byly ukončené. Pokud linie není uzavřená, nelze zaplochovat. Zobrazení volných konců linií nastavení zobrazování Alt+Z vyberu blok s liniemi další nastavení linií zaškrtni políčko volné konce linií (případně mohu vybrat značku a barvu pro zobrazení).nebo prohlížení linií s volnými konci - menu Editace linií linie s volnými konci Nastavení parametrů chytání Menu Editace parametry chytání důležité při vektorizaci při různém měřítku různá mez chytání. Plochování Po zvektorizování a kontrole volných konců linií můžeme přistoupit k zaplochování území. Menu Editace - plochy vytvoření nové. Kliknutím do liniemi ohraničeného prostoru se plocha vyplochuje. Jelikož jsme tabulku pro plochy rozšířily o další položky ("Area" a land_ use"), tak jsme po sejmutí každé plochy vyzváni k vyplnění těchto položek (pole area počítá sám, doplňujeme pouze land use). Jakmile pole vyplníme a potvrdíme, můžeme pokračovat v sejmutí další plochy.

9 Klasifikace dle databázového atributu Použijeme pokud máme zaplochováno a chceme jednotlivé plochy rozdělit dle různých barev ( např. les-zelená,voda-modrá, ) Nastavení zobrazení klasifikace dle databázového atributu Použijeme převodníky barev v nastavení zobrazení zaškrtni políčko dle databázového atributu převodník barev - nový převodník pomocí průvodce zadej jméno např. land_use vyber vrstvu pro plochy vyber databázovou jednotku land_use vyber barvy. 5. Export do.shp Pro export vytvořených ploch, klikněte pravým tlačítkem v okně Data na vrstvu,kterou chcete exportovat export do.shp vyber cestu a název výsledného shapefilu ( souřadnicový systém je minus JTSK )

Naučit se, jak co nejsnadněji přejít od verze TopoLu pro Windows k verzi TopoL xt. Cílem není vysvětlení všech možností programu.

Naučit se, jak co nejsnadněji přejít od verze TopoLu pro Windows k verzi TopoL xt. Cílem není vysvětlení všech možností programu. Školení programu TopoL xt Přechod na TopoL xt z programu TopoL pro Windows Cíl: Obsah: Naučit se, jak co nejsnadněji přejít od verze TopoLu pro Windows k verzi TopoL xt. Cílem není vysvětlení všech možností

Více

1. Uživatelské rozhraní

1. Uživatelské rozhraní Školení programu TopoL xt Odpovědi na časté dotazy Obsah: 1. Uživatelské rozhraní 2. Nastavení programu Uživatelské parametry Uživatelské značky Definice druhů Parametry projektu 3. Začátek práce s TopoLem

Více

Hlavní okno aplikace

Hlavní okno aplikace Hlavní okno aplikace Ovládací prvky mapy Základní ovládací panel Panely pro ovládání jednotlivých funkcí aplikace jsou zobrazeny/skryty po kliknutí na záhlaví příslušného panelu. Vrstvy Seznam vrstev slouží

Více

Možnosti tisku v MarushkaDesignu

Možnosti tisku v MarushkaDesignu 0 Možnosti tisku v MarushkaDesignu OBSAH 1 CÍL PŘÍKLADU...2 2 PRÁCE S PŘÍKLADEM...2 3 UKÁZKA DIALOGOVÉHO OKNA...3 4 STRUČNÝ POPIS PŘÍKLADU V MARUSHKADESIGNU...5-1 - 1 Cíl příkladu V tomto příkladu si ukážeme

Více

Strategie ochrany před negativními dopady povodní a erozními jevy přírodě blízkými opatřeními v České republice

Strategie ochrany před negativními dopady povodní a erozními jevy přírodě blízkými opatřeními v České republice Strategie ochrany před negativními dopady povodní a erozními jevy přírodě blízkými opatřeními v České republice Návod k prezentačnímu mapovému portálu Obsah: 1. Úvod... 3 2. Obecná část mapového portálu...

Více

Povodňové značky Povodí Vltavy s.p.

Povodňové značky Povodí Vltavy s.p. Spuštění aplikace Spuštění aplikace na DVD se provede velmi jednoduše. Není potřeba nic instalovat, pouze se z ROOT adresáře spustí program START.EXE. Tento program spustí z DVD mapový projekt a úvodní

Více

Nápověda k používání mapové aplikace Katastrální mapy Obsah

Nápověda k používání mapové aplikace Katastrální mapy Obsah Nápověda k používání mapové aplikace Katastrální mapy Obsah Práce s mapou aplikací Marushka... 2 Přehledová mapa... 3 Změna měřítka... 4 Posun mapy... 5 Druhy map... 6 Doplňkové vrstvy... 7 Vyhledávání...

Více

Přehledy pro Tabulky Hlavním smyslem této nové agendy je jednoduché řazení, filtrování a seskupování dle libovolných sloupců.

Přehledy pro Tabulky Hlavním smyslem této nové agendy je jednoduché řazení, filtrování a seskupování dle libovolných sloupců. Přehledy pro Tabulky V programu CONTACT Professional 5 naleznete u firem, osob a obchodních případů záložku Tabulka. Tuto záložku lze rozmnožit, přejmenovat a sloupce je možné definovat dle vlastních požadavků

Více

Prostředí Microstationu a jeho nastavení. Nastavení výkresu

Prostředí Microstationu a jeho nastavení. Nastavení výkresu Prostředí Microstationu a jeho nastavení Nastavení výkresu 1 Pracovní plocha, panely nástrojů Seznámení s pracovním prostředím ovlivní pohodlí, rychlost, efektivitu a možná i kvalitu práce v programu Microstation.

Více

Rámcový manuál pro práci s programem TopoL pro Windows

Rámcový manuál pro práci s programem TopoL pro Windows Rámcový manuál pro práci s programem TopoL pro Windows Příkazy v nabídce Předmět Volba rastru rychlá klávesa F4 Příkaz otevře vybraný rastr; tj. zobrazí ho v předmětu zájmu. Po vyvolání příkazu se objeví

Více

Projekt. Sestavení projektu

Projekt. Sestavení projektu Projekt V záložce Nástroje / Projekt MISYS jsou přehledně uspořádány funkce, které slouží k sestavení a editaci projektu. Lze také zapnout nástrojovou lištu Projekt (pravé tlačítko myši v šedé oblasti

Více

GEOM LITE - MANUÁL hlavní obrazovka

GEOM LITE - MANUÁL hlavní obrazovka GEOM LITE - MANUÁL hlavní obrazovka Levý panel Pomoci levého panelu je možné vybírat aktivní vrstvy, měnit jejich průhlednost a pořadí. V dolní části je zobrazena legenda. Horní panel V horním panelu se

Více

KAPITOLA 8 TABULKOVÝ PROCESOR

KAPITOLA 8 TABULKOVÝ PROCESOR KAPITOLA 8 TABULKOVÝ PROCESOR FORMÁT BUNĚK Parametry formátu buněk a tabulky můžeme nastavit pomocí celkem šesti karet v nabídce Domů/Buňky FORMÁT BUNĚK - OKNO FORMÁT BUNĚK Karta Číslo - nastavuje formát

Více

GIS. Cvičení 3. Sběr vektorových dat v ArcGIS

GIS. Cvičení 3. Sběr vektorových dat v ArcGIS GIS Cvičení 3. Sběr vektorových dat v ArcGIS Vektorové modely v ArcGIS Jedním způsobem reprezentace geografických jevů je použití bodů, linií a polygonů. Tento způsob reprezentace se nazývá vektorový datový

Více

Ovládání Open Office.org Calc Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako.

Ovládání Open Office.org Calc Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako. Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako. Otevře se tabulka, v které si najdete místo adresář, pomocí malé šedočerné šipky (jako na obrázku), do kterého

Více

Rektifikace rastrových dat

Rektifikace rastrových dat Rektifikace rastrových dat Při rektifikaci převádíme rastrová data do příslušného souřadného systému tak, aby byly na svém správném místě a bylo možné tyto data kombinovat s jinými daty. Například letecký

Více

Územní plán Ústí nad Labem

Územní plán Ústí nad Labem mapová aplikace Územní plán Ústí nad Labem Návod na ovládání veřejné mapové aplikace: Územní plán Ústí nad Labem Logo, název Panel nástrojů Vrstvy Odkazy Výběr podkladové mapy Rychlá navigace Hledání Obsah

Více

Odpadové hospodářství v ORP Ústí nad Labem

Odpadové hospodářství v ORP Ústí nad Labem mapová aplikace Odpadové hospodářství Návod na ovládání veřejné mapové aplikace: Odpadové hospodářství v ORP Ústí nad Labem Pro správné zobrazení mapové aplikace je potřeba mít nainstalovaný zásuvný modul

Více

SCHÉMA aplikace ObčanServer 2 MENU aplikace Mapové kompozice

SCHÉMA aplikace ObčanServer 2 MENU aplikace Mapové kompozice ObčanServer Nápověda SCHÉMA aplikace ObčanServer 2 MENU aplikace Mapové kompozice Příklady mapových kompozic Katastrální mapa Územní plán Funkční plochy Letecký snímek Pasport hřbitova Císařské otisky

Více

Konvertor diakritiky 3. Instalace

Konvertor diakritiky 3. Instalace OBSAH Popis... 2 Ovládání aplikace... 3 Odstranění diakritických znamének... 4 Operace s textem... 4 Nastavení aplikace... 4 Písmo... 4 Jazyk... 4 Přidání dalšího jazyka do aplikace... 5 Znaky... 5 Instalace

Více

Ovládání mapového prohlížeče a aplikace. Mohelnice: katastrální mapa

Ovládání mapového prohlížeče a aplikace. Mohelnice: katastrální mapa Ovládání mapového prohlížeče a aplikace Mohelnice: katastrální mapa Úvod Aplikace má pouze informativní charakter a data z ní zobrazená nejsou právně závazná. Aplikace je zpracována tak, aby zobrazovala

Více

STATISTICA Téma 1. Práce s datovým souborem

STATISTICA Téma 1. Práce s datovým souborem STATISTICA Téma 1. Práce s datovým souborem 1) Otevření datového souboru Program Statistika.cz otevíráme z ikony Start, nabídka Programy, podnabídka Statistika Cz 6. Ze dvou nabídnutých možností vybereme

Více

GIS Mikroregionu Telčsko

GIS Mikroregionu Telčsko GIS Mikroregionu Telčsko Spuštění aplikace v internetu http.//www.bnhelp.cz Tato adresa je pouze dočasná nově se bude do mapy přistupovat ze stránek www.telcsko.cz nebo www.telc-etc.cz. Skrze odkaz Přihlášení

Více

FortiaViewer verze 5.0

FortiaViewer verze 5.0 FortiaViewer verze 5.0 Prohlížeč obrázků formátu BMP a JPG ve složce, který je malý, nevyžaduje instalaci a můžete si jej vypálit do každé složky s fotografiemi na CD nebo DVD Příručka uživatele FORTIA

Více

Digitální kartografie 5

Digitální kartografie 5 Digitální kartografie 5 strana 2 Zadání atributů pro jednotlivé plochy při vytvoření nového souboru shapefile se nám automaticky vytvoří také databázový soubor *.dbf, který obsahuje atributovou tabulku

Více

MS SQL Server 2008 Management Studio Tutoriál

MS SQL Server 2008 Management Studio Tutoriál MS SQL Server 2008 Management Studio Tutoriál Vytvoření databáze Při otevření management studia a připojením se ke konkrétnímu sql serveru mám v levé části panel s názvem Object Explorer. V tomto panelu

Více

Kapitola 11: Formuláře 151

Kapitola 11: Formuláře 151 Kapitola 11: Formuláře 151 Formulář DEM-11-01 11. Formuláře Formuláře jsou speciálním typem dokumentu Wordu, který umožňuje zadávat ve Wordu data, která lze snadno načíst například do databázového systému

Více

KAPITOLA 3 - ZPRACOVÁNÍ TEXTU

KAPITOLA 3 - ZPRACOVÁNÍ TEXTU KAPITOLA 3 - ZPRACOVÁNÍ TEXTU KLÍČOVÉ POJMY textové editory formát textu tabulka grafické objekty odrážky a číslování odstavec CÍLE KAPITOLY Pracovat s textovými dokumenty a ukládat je v souborech různého

Více

Zjednodušený manuál aplikace GSWeb

Zjednodušený manuál aplikace GSWeb Zjednodušený manuál aplikace GSWeb Názorné příklady verze 1.3 Obsah Úvod... 2 Seznámení s aplikací... 3 Připojování Vrstev... 4 Zobrazení rastrového podkladu... 6 Lokalizace... 7 Tisk... 8 Tematizace...

Více

UniLog-D. v1.01 návod k obsluze software. Strana 1

UniLog-D. v1.01 návod k obsluze software. Strana 1 UniLog-D v1.01 návod k obsluze software Strana 1 UniLog-D je PC program, který slouží k přípravě karty pro záznam událostí aplikací přístroje M-BOX, dále pak k prohlížení, vyhodnocení a exportům zaznamenaných

Více

Ovládání mapového prohlížeče a aplikace. Šumperk : Mapa města

Ovládání mapového prohlížeče a aplikace. Šumperk : Mapa města Ovládání mapového prohlížeče a aplikace Šumperk : Mapa města Úvod Aplikace má pouze informativní charakter a data z ní zobrazená nejsou právně závazná. Aplikace je zpracována tak, aby zobrazovala jednu

Více

TVOŘÍME MAPU V GIS. manuál

TVOŘÍME MAPU V GIS. manuál TVOŘÍME MAPU V GIS manuál 1 Quantum GIS Každý GIS pracuje s tzv. vrstvami (vrstva měst, řek, krajů, atd.), které pak zobrazuje v mapovém poli. Pro práci s jednotlivými vrstvami slouží panel nástrojů, kde

Více

Návod k aplikaci DPH Kontrol

Návod k aplikaci DPH Kontrol Návod k aplikaci DPH Kontrol Obsah I. O aplikaci... 2 II. Jak používat DPH Kontrol... 3 1. Kontrola spolehlivosti plátců DPH... 3 2. Kontrola zveřejněných účtů... 5 III. Další práce s databází záznamů...

Více

Nástroje v InDesignu. Panel nástrojů 1. část. Nástroje otevřeme Okna Nástroje

Nástroje v InDesignu. Panel nástrojů 1. část. Nástroje otevřeme Okna Nástroje Nástroje v InDesignu Panel nástrojů 1. část Nástroje otevřeme Okna Nástroje Poklepem levé myši změníme panel nástrojů Nástroje v panelu nástrojů se používají k vybírání, úpravám a vytváření prvků stránek.

Více

Pro správné zobrazení mapové aplikace je potřeba mít nainstalovaný zásuvný modul Flash Adobe Player.

Pro správné zobrazení mapové aplikace je potřeba mít nainstalovaný zásuvný modul Flash Adobe Player. Návod na ovládání veřejné mapové aplikace: Generel cyklodopravy Pro správné zobrazení mapové aplikace je potřeba mít nainstalovaný zásuvný modul Flash Adobe Player. Logo, název Panel nástrojů Odkazy Vrstvy

Více

Nápověda k webové aplikaci určené k revizi. ochranných pásem vodních zdrojů a vodárenských nádrží

Nápověda k webové aplikaci určené k revizi. ochranných pásem vodních zdrojů a vodárenských nádrží Nápověda k webové aplikaci určené k revizi ochranných pásem vodních zdrojů a vodárenských nádrží 1. Úvodní informace Mapová aplikace slouží k revizi dat ochranných pásem vodních zdrojů a vodárenských nádrží.

Více

GEOVAP, spol. s r.o. WMS JDTM ZK

GEOVAP, spol. s r.o. WMS JDTM ZK WMS JDTM ZK OBSAH: 1. Úvod...1 1.1. Co je WMS JDTM ZK?...1 2. Funkce aplikace...1 2.1. Spuštění aplikace...1 2.2. Ovládání aplikace...2 2.3. Průběh připojení rastru...2 2.4. Nastavení rozlišení rastru...4

Více

Popis a ovládání. Aplikace 602XML Filler

Popis a ovládání. Aplikace 602XML Filler Popis a ovládání Aplikace 602XML Filler Základní okno aplikace 602XML Filler Nástrojová lišta Otevřený formulář Pracovní panel Stavový řádek Kontextová nápověda k formulářovému poli Nástrojová lišta Otevře

Více

Obsah. při vyšetření pacienta. GDT souboru do programu COSMED Omnia GDT souboru z programu COSMED Omnia a zobrazení výsledků měření v programu MEDICUS

Obsah. při vyšetření pacienta. GDT souboru do programu COSMED Omnia GDT souboru z programu COSMED Omnia a zobrazení výsledků měření v programu MEDICUS Obsah Napojení...3 programu COSMED Omnia Nastavení...3 MEDICUS Přidání...3 externího programu COSMED Omnia Přidání...4 ikony do panelu nástrojů Nastavení...5 COSMED Omnia Postup...5 při vyšetření pacienta

Více

Mapová aplikace HZS Ústeckého kraje

Mapová aplikace HZS Ústeckého kraje Mapová aplikace HZS Ústeckého kraje Stručný návod Tato aplikace vznikla z důvodu potřeby prezentace geografických dat HZS Ústeckého kraje a dalších poskytovatelů dat v jednotné mapové aplikaci. Dalším

Více

Popis ovládání aplikace - Mapový klient KÚPK

Popis ovládání aplikace - Mapový klient KÚPK Popis ovládání aplikace - Mapový klient KÚPK Úvodní informace K využívání této aplikace musíte mít ve Vašem internetovém prohlížeči nainstalovaný plugin Adobe Flash Player verze 10 a vyšší. Mapová aplikace

Více

Hlavní okno aplikace

Hlavní okno aplikace Hlavní okno aplikace Ovládací prvky mapy Základní ovládací panel Panely pro ovládání jednotlivých funkcí aplikace jsou zobrazeny/skryty po kliknutí na záhlaví příslušného panelu. Vrstvy Seznam vrstev slouží

Více

SCHÉMA aplikace ObčanServer

SCHÉMA aplikace ObčanServer SCHÉMA aplikace ObčanServer záložka prohlížeče pro Občanserver erb a název obce odkaz na stránky fy DIGIS PŘEHLEDKA zobrazení místa na mapě v rámci celého území, tlačítka pro práci s mapou informace, měření,

Více

Hydroprojekt CZ a.s. WINPLAN systém programů pro projektování vodohospodářských liniových staveb. HYDRONet 3. Modul SITUACE

Hydroprojekt CZ a.s. WINPLAN systém programů pro projektování vodohospodářských liniových staveb. HYDRONet 3. Modul SITUACE Hydroprojekt CZ a.s. systém programů pro projektování vodohospodářských liniových staveb HYDRONet 3 W I N P L A N s y s t é m p r o g r a m ů p r o p r o j e k t o v á n í v o d o h o s p o d á ř s k ý

Více

8. OKNA 73. obr. 1 Roletové menu "Okna"

8. OKNA 73. obr. 1 Roletové menu Okna 8. OKNA Obsah 8. OKNA 73 OBSAH 73 8.1 UKLÁDÁNÍ UŽIVATELSKÝCH OKEN 76 8.2 NAČÍTÁNÍ UŽIVATELSKÝCH OKEN 77 8.3 VLASTNOSTI OKEN 77 8.3.1 VLASTNOSTI ZÁLOŽKOVÉHO OKNA 78 8.4 VOLBA OKNA 78 8.5 ZRUŠENÍ OKNA 79

Více

Budovy a místnosti. 1. Spuštění modulu Budovy a místnosti

Budovy a místnosti. 1. Spuštění modulu Budovy a místnosti Budovy a místnosti Tento modul představuje jednoduchou prohlížečku pasportizace budov a místností VUT. Obsahuje detailní přehled všech budov a místností včetně fotografií, výkresů objektů, leteckých snímků

Více

Práce s programem MPVaK

Práce s programem MPVaK Práce s programem MPVaK Tato informace popisuje postup práce s programem "MPVaK Vybrané údaje z majetkové a Vybrané údaje z provozní evidence. Jsou v ní popsány nejdůležitější úlohy, které budete s programem

Více

Reliance 3 design OBSAH

Reliance 3 design OBSAH Reliance 3 design Obsah OBSAH 1. První kroky... 3 1.1 Úvod... 3 1.2 Založení nového projektu... 4 1.3 Tvorba projektu... 6 1.3.1 Správce stanic definice stanic, proměnných, stavových hlášení a komunikačních

Více

Popis ovládání. Po přihlášení do aplikace se objeví navigátor. Navigátor je stromově seřazen a slouží pro přístup ke všem oknům celé aplikace.

Popis ovládání. Po přihlášení do aplikace se objeví navigátor. Navigátor je stromově seřazen a slouží pro přístup ke všem oknům celé aplikace. Popis ovládání 1. Úvod Tento popis má za úkol seznámit uživatele se základními principy ovládání aplikace. Ovládání je možné pomocí myši, ale všechny činnosti jsou dosažitelné také pomocí klávesnice. 2.

Více

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. PORTÁL KUDY KAM. Manuál pro administrátory. Verze 1.

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. PORTÁL KUDY KAM. Manuál pro administrátory. Verze 1. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. PORTÁL KUDY KAM Manuál pro administrátory Verze 1.0 2012 AutoCont CZ a.s. Veškerá práva vyhrazena. Tento

Více

Práce s texty, Transformace rastru, Připojení GPS

Práce s texty, Transformace rastru, Připojení GPS Školení programu TopoL xt Práce s texty, Transformace rastru, Připojení GPS Obsah: 1. Uživatelské rozhraní (heslovitě, bylo součástí minulých školení) 2. Nastavení programu (heslovitě, bylo součástí minulých

Více

Elektronické formuláře a jejich vyplnění pomocí aplikace 602XML Filler

Elektronické formuláře a jejich vyplnění pomocí aplikace 602XML Filler Obsah Elektronické formuláře a jejich vyplnění pomocí aplikace 602XML Filler Obsah...1 Úvod...2 Práce s elektronickým formulářem...2 Instalace programu...2 Popis prostředí programu 602XML Filler...3 Nástrojová

Více

OVLÁDÁNÍ PROGRAMU Obsah

OVLÁDÁNÍ PROGRAMU Obsah OVLÁDÁNÍ PROGRAMU Obsah 1. Všeobecný přehled... 2 2. Základní navigační tlačítka... 2 3. Uživatelské nastavení... 3 3.1. Nastavení seznamu... 3 3.1.1. Nastavení zobrazovaných sloupců... 3 3.1.2. Nastavení

Více

MS Word 2007 Šablony programu MS Word

MS Word 2007 Šablony programu MS Word MS Word 2007 Šablony programu MS Word Obsah kapitoly V této kapitole se seznámíme s: Možností využití šablon při vytváření nových dokumentů Vytvářením vlastních šablon Studijní cíle Po absolvování této

Více

VYTVÁŘENÍ DATABÁZÍ, VKLÁDÁNÍ ÚDAJŮ

VYTVÁŘENÍ DATABÁZÍ, VKLÁDÁNÍ ÚDAJŮ Úvod do problematiky VYTVÁŘENÍ DATABÁZÍ, VKLÁDÁNÍ ÚDAJŮ Databáze je uspořádaná množina velkého množství informací (dat). Příkladem databáze je překladový slovník, seznam PSČ nebo telefonní seznam. Databáze

Více

aneb velice zjednodušené vysvětlení základních funkcí a možností systému Vypracoval: Tomáš Dluhoš E-mail: tomas.d@centrum.cz

aneb velice zjednodušené vysvětlení základních funkcí a možností systému Vypracoval: Tomáš Dluhoš E-mail: tomas.d@centrum.cz aneb velice zjednodušené vysvětlení základních funkcí a možností systému Vypracoval: Tomáš Dluhoš E-mail: tomas.d@centrum.cz Operační systém Windows - první operační systém Windows byl představen v roce

Více

Uživatelská příručka mapový prohlížeč irso 4.0.

Uživatelská příručka mapový prohlížeč irso 4.0. Uživatelská příručka mapový prohlížeč irso 4.0. Obsah Koncepce mapového prohlížeče Uživatelské rozhraní Práce s mapou Vykreslování mapových podkladů a vrstev Koncepce mapového prohlížeče Prohlížeč slouží

Více

Desktopová aplikace pro tvorbu kartografických výstupů

Desktopová aplikace pro tvorbu kartografických výstupů Desktopová aplikace pro tvorbu kartografických výstupů Manuál na tvorbu kartografického výstupu 1. Aplikace po startu 2. Přiblížení na zájmovou oblast www.omapy.cz 3. Přepnutí mód aplikace na editaci www.omapy.cz

Více

Microsoft Office. Word hromadná korespondence

Microsoft Office. Word hromadná korespondence Microsoft Office Word hromadná korespondence Karel Dvořák 2011 Hromadná korespondence Hromadná korespondence je způsob, jak určitý jeden dokument propojit s tabulkou obsahující více záznamů. Tímto propojením

Více

Gabriela Janská. Středočeský vzdělávací institut akademie J. A. Komenského www.sviajak.cz

Gabriela Janská. Středočeský vzdělávací institut akademie J. A. Komenského www.sviajak.cz PŘÍRUČKA KE KURZU: ZÁKLADY PRÁCE NA PC MS WORD 2003 Gabriela Janská Středočeský vzdělávací institut akademie J. A. Komenského www.sviajak.cz Obsah: 1. Písmo, velikost písma, tučně, kurzíva, podtrhnout

Více

Obsah dokumentu I. OVLÁDACÍ A INFORMAČNÍ PRVKY APLIKACE MENU SOUBOR Konec... 3

Obsah dokumentu I. OVLÁDACÍ A INFORMAČNÍ PRVKY APLIKACE MENU SOUBOR Konec... 3 Obsah dokumentu I. OVLÁDACÍ A INFORMAČNÍ PRVKY APLIKACE... 3 1. MENU... 3 1.1 SOUBOR... 3 1.1.1 Konec... 3 1.2 ZOBRAZIT... 4 1.2.1 Přiblížit... 4 1.2.2 Oddálit... 4 1.2.3 Posovat... 4 1.2.4 Posunout...

Více

Elektronické formuláře a jejich vyplnění pomocí aplikace 602XML Filler

Elektronické formuláře a jejich vyplnění pomocí aplikace 602XML Filler Obsah Elektronické formuláře a jejich vyplnění pomocí aplikace 602XML Filler Obsah... 1 Úvod... 2 Práce s elektronickým formulářem... 2 Instalace programu... 2 Popis prostředí programu 602XML Filler...

Více

Manuál k programu KaraokeEditor

Manuál k programu KaraokeEditor Manuál k programu KaraokeEditor Co je KaraokeEditor? Program slouží pro editaci tagů v hudebních souborech formátu mp3. Tagy jsou doprovodné informace o písni, uložené přímo v mp3. Aplikace umí pracovat

Více

Návod pro práci s aplikací

Návod pro práci s aplikací Návod pro práci s aplikací NASTAVENÍ FAKTURACÍ...1 NASTAVENÍ FAKTURAČNÍCH ÚDA JŮ...1 Texty - doklady...1 Fakturační řady Ostatní volby...1 Logo Razítko dokladu...2 NASTAVENÍ DALŠÍCH ÚDA JŮ (SEZNAMŮ HODNOT)...2

Více

Tvorba digitálního modelu terénu

Tvorba digitálního modelu terénu Tvorba digitálního modelu terénu V závěrečné fázi našeho projektu využijeme programu k vizualizaci těchto dat DMT a také k jejich porovnání Spojení druhu bodů Z důvodu exportu bodů je nutné spojit druhy

Více

GIS I cvičení Zimní semestr 2004/2005

GIS I cvičení Zimní semestr 2004/2005 Cvičení 1 Úvod do ArcGIS základní seznámení se software Toto úvodní cvičení by mělo být ukázkou práce s GIS. Seznámíte se s prostředím programu ArcGIS a naučíte se základní orientaci v programu. V některých

Více

Řazení tabulky, dotazu nebo formuláře

Řazení tabulky, dotazu nebo formuláře Řazení tabulky, dotazu nebo formuláře Mají-li být formuláře a sestavy efektivní a snadno použitelné, může hrát seřazení dat důležitou roli. 1) Určíme pole, podle kterých chcete řadit. 2) Klepneme pravým

Více

Nový způsob práce s průběžnou klasifikací lze nastavit pouze tehdy, je-li průběžná klasifikace v evidenčním pololetí a školním roce prázdná.

Nový způsob práce s průběžnou klasifikací lze nastavit pouze tehdy, je-li průběžná klasifikace v evidenčním pololetí a školním roce prázdná. Průběžná klasifikace Nová verze modulu Klasifikace žáků přináší novinky především v práci s průběžnou klasifikací. Pro zadání průběžné klasifikace ve třídě doposud existovaly 3 funkce Průběžná klasifikace,

Více

Základní popis Toolboxu MPSV nástroje

Základní popis Toolboxu MPSV nástroje Základní popis Toolboxu MPSV nástroje Nástroj XLS2DBF ze sady MPSV nástroje slouží pro zkonvertování souboru ve formátu XLS do formátu DBF. Nástroj umožňuje konvertovat buď vybraný list nebo listy ze sešitu

Více

Základy práce s aplikací ecba / ESOP

Základy práce s aplikací ecba / ESOP Základy práce s aplikací ecba / ESOP Obsah 1. SYSTÉMOVÉ POŽADAVKY A REGISTRACE... 2 Nová registrace... 2 2. SPRÁVA PROJEKTŮ... 3 Horní lišta... 3 Levé menu... 4 Operace s projekty... 4 3. PRÁCE S PROJEKTEM...

Více

2017 CARAT "New design"

2017 CARAT New design 2017 CARAT "New design" Stručný průvodce verzí CARAT New Design Tato příručka poskytuje informace o základech programu CARAT New Design. Další podrobné informace jsou k dispozici na úvodní stránce online

Více

UniLog-L. v0.81 návod k obsluze software. Strana 1

UniLog-L. v0.81 návod k obsluze software. Strana 1 UniLog-L v0.81 návod k obsluze software Strana 1 UniLog-L je PC program, který slouží k přípravě karty pro záznam logických průběhů aplikací přístroje M-BOX, dále pak k prohlížení a vyhodnocení. Popis

Více

Digitální kartografie 4

Digitální kartografie 4 Digitální kartografie 4 tvorba vektorových dat Vytváření liniových dat 1. Příprava Otevření aplikace ArcCatalog v menu Start Programy ArcGIS ArcCatalog, nebo přímo z ArcMapu kliknutím na ikonu v nástrojové

Více

Uživatelský návod pro zpracování geometrických plánů na webu

Uživatelský návod pro zpracování geometrických plánů na webu Uživatelský návod pro zpracování geometrických plánů na webu Webová aplikace pro zpracování výměnného formátu geometrického plánu byla doplněna o nový způsob kreslení geometrického plánu přímo na webu,

Více

Rozvodnice design verze 3.1

Rozvodnice design verze 3.1 Rozvodnice design verze 3.1 (rozvodnice Opale, Pragma a Kaedra) Leden 2007 1 Úvod Program Rozvodnice design je určen pro rychlý návrh a specifikaci rozvodnic MiniOpale, MiniPragma, Pragma a Kaedra Popis

Více

Zpravodaj. Uživatelská příručka. Verze

Zpravodaj. Uživatelská příručka. Verze Zpravodaj Uživatelská příručka Verze 02.01.02 1. Úvod... 3 2. Jak číst tuto příručku... 4 3. Funkčnost... 5 3.1. Seznam zpráv... 5 4. Ovládání programu... 6 4.1. Hlavní okno serveru... 6 4.2. Seznam zpráv...

Více

Digitální kartografie 3

Digitální kartografie 3 Digitální kartografie 3 základy práce v ESRI ArcGIS strana 2 Založení nového projektu v aplikaci ArcMap 1. Spuštění aplikace ArcMap v menu Start Programy ArcGIS. 2. Volba Blank map pro založení nového

Více

Fond pro rozvoj vysokých škol projekt. č. 2728/2011

Fond pro rozvoj vysokých škol projekt. č. 2728/2011 Fond pro rozvoj vysokých škol projekt. č. 2728/2011 Úvod - programový produkt, který umožňuje získávat data vterénu vreálném čase; - lze nainstalovat do běžného počítače, či notebooku a také do vybraných

Více

Začínáme pracovat s tabulkovým procesorem MS Excel

Začínáme pracovat s tabulkovým procesorem MS Excel Začínáme pracovat s tabulkovým procesorem MS Excel Nejtypičtějším představitelem tabulkových procesorů je MS Excel. Je to pokročilý nástroj pro tvorbu jednoduchých i složitých výpočtů a grafů. Program

Více

Portál farmáře Tisk map v LPIS Podklady pro školení Říjen 2010

Portál farmáře Tisk map v LPIS Podklady pro školení Říjen 2010 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Portál farmáře Tisk map v LPIS Podklady pro školení Říjen 2010 PV-Agri s.r.o., 2010 http://www.pvagri.cz pvagri@pvagri.cz

Více

Digitální kartografie 8

Digitální kartografie 8 Digitální kartografie 8 souborová geodatabáze ESRI ArcGIS strana 2 ArcGIS 10.0 podporuje uložení dat v: - souborové geodatabázi (File Geodatabase) - osobní geodatabázi (Personal Geodatabase) - shapefile

Více

Průvodce při vyplňování elektronických formulářů pomocí aplikace 602XML Filler

Průvodce při vyplňování elektronických formulářů pomocí aplikace 602XML Filler Obsah Průvodce při vyplňování elektronických formulářů pomocí aplikace 602XML Filler Obsah... 1 Úvod... 2 Práce s elektronickým formulářem... 2 Instalace programu... 2 Popis prostředí programu 602XML Filler...

Více

Ignijet_2007 Externí monitor

Ignijet_2007 Externí monitor Ignijet_2007 Externí monitor ver 2010-06-17 Úvod Externí monitor dokáže monitorovat vybrané parametry zapalování a zobrazovat je dle modifikovatelného nastavení a to jak hodnoty parametrů, tak jednoduché

Více

František Hudek. duben Informační a komunikační technologie MS Excel Úvod do Excelu II. Základy práce s listy a buňkami.

František Hudek. duben Informační a komunikační technologie MS Excel Úvod do Excelu II. Základy práce s listy a buňkami. VY_32_INOVACE_FH02 Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace František Hudek duben 2012 8. ročník

Více

Tisk map z LPIS - rozšířené

Tisk map z LPIS - rozšířené Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Tisk map z LPIS - rozšířené Podklady pro školení Říjen 2011 PV-Agri s.r.o. 2011 http://www.pvagri.cz pvagri@pvagri.cz

Více

OPERAČNÍ SYSTÉM. základní ovládání. Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální obor ošetřovatel

OPERAČNÍ SYSTÉM. základní ovládání. Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální obor ošetřovatel OPERAČNÍ SYSTÉM základní ovládání Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální obor ošetřovatel Pár otázek na začátek popište k čemu se používá počítač v jakých oborech lidské činnosti se využívá počítačů?

Více

Formátování pomocí stylů

Formátování pomocí stylů Styly a šablony Styly, šablony a témata Formátování dokumentu pomocí standardních nástrojů (přímé formátování) (Podokno úloh Zobrazit formátování): textu jsou přiřazeny parametry (font, velikost, barva,

Více

Pro definici pracovní doby nejdříve zvolíme, zda chceme použít pouze informační

Pro definici pracovní doby nejdříve zvolíme, zda chceme použít pouze informační 1. 1 V programu Medicus Komfort a Medicus Profesionál je možné objednávat pacienty v nově přepracovaném objednávacím kalendáři. Volba Objednávky zpřístupňuje možnosti objednávání pacientů, nastavení pracovní

Více

MIKROTHERM 825. Monitorovací program MT825C1

MIKROTHERM 825. Monitorovací program MT825C1 MIKROTHERM 825 Monitorovací program MT825C1 MT825C1 08/10 Rev.3 THERMOPROZESS s.r.o. Reigrova 2668/6c 370 01 České Budějovice tel.: +420 387 313 182 fax: +420 385 340 947 E-MAIL: info@thermoprozess.cz

Více

MS OFFICE POWER POINT 2010

MS OFFICE POWER POINT 2010 MS OFFICE POWER POINT 2010 Program Power Point patří do rodiny programů Microsoft Office a slouží ke tvorbě prezentací. Prezentace je tvořena snímky, které jsou postupně zobrazovány a to buď po nějaké

Více

Registrační číslo projektu: Škola adresa: Šablona: Ověření ve výuce Pořadové číslo hodiny: Třída: Předmět: Název: Mozilla Firefox nastavení Anotace:

Registrační číslo projektu: Škola adresa: Šablona: Ověření ve výuce Pořadové číslo hodiny: Třída: Předmět: Název: Mozilla Firefox nastavení Anotace: Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3712 Škola adresa: Základní škola T. G. Masaryka Ivančice, Na Brněnce 1, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Na Brněnce 1, Ivančice, okres Brno-venkov

Více

Rychlá navigace Prolínání vrstev

Rychlá navigace Prolínání vrstev mapová aplikace Historické mapy Návod na ovládání veřejné mapové aplikace: Historické mapy Logo, název Panel nástrojů Vrstvy Odkazy Výběr podkladové mapy Rychlá navigace Prolínání vrstev Obsah mapové aplikace:

Více

K 2 - Základy zpracování textu

K 2 - Základy zpracování textu Radek Maca Makovského 436 Nové Město na Moravě 592 31 tel. 0776 / 274 152 e-mail: rama@inforama.cz http://www.inforama.cz K 2 - Základy zpracování textu Mgr. Radek Maca Word I 1 slide ZÁKLADNÍ POJMY PRVKY

Více

Nápověda. Hlavní strana Menu aplikace. Informace o hřbitově Menu na stránce Hřbitov

Nápověda. Hlavní strana Menu aplikace. Informace o hřbitově Menu na stránce Hřbitov Nápověda Hlavní strana Menu aplikace Informace o hřbitově Menu na stránce Hřbitov Vyhledávání hrobů Vyhledávání dle zemřelého na náhrobku Vyhledávání dle hrobu Zrušené hrobové místo Nové hrobové místo

Více

Technologické postupy práce s aktovkou IS MPP

Technologické postupy práce s aktovkou IS MPP Technologické postupy práce s aktovkou IS MPP Modul plánování a přezkoumávání, verze 1.20 vypracovala společnost ASD Software, s.r.o. dokument ze dne 27. 3. 2013, verze 1.01 Technologické postupy práce

Více