Kazuistiky a diskuse problematika nutriční péče ve zdravotnickém zařízení

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Kazuistiky a diskuse problematika nutriční péče ve zdravotnickém zařízení"

Transkript

1 Kazuistiky a diskuse problematika nutriční péče ve zdravotnickém zařízení Tamara Starnovská a kolektiv

2 motto Hladovění v populaci je v současné době příznakem chudoby, hladovění v nemocnici je ale příznakem ignorantství a neodborné péče. KŘEMEN, J. a kol. Enterální a parenterální výživa, Praha: Mladá fronta, 2009, s ISBN

3 Legislativa,,lege artis Pacient má právo na poskytování zdravotních služeb na náležité odborné úrovni.,,náležitou odbornou úrovní se rozumí poskytování zdravotních služeb podle pravidel vědy a uznávaných medicínských postupů, při respektování individuality pacienta, s ohledem na konkrétní podmínky a objektivní možnosti.

4 Používáte guidelines odborných společností Ne Jen v operačních oborech Ano, některé

5 Guidelines požadují: vstupní identifikaci nutričního stavu, průběžné sledování a intervenování výživových problémů a nutričních deficitů, řešení těchto problémů prostřednictvím nutričních terapeutů jako nedílné součásti multiprofesního týmu, včasné zahájení adekvátní nutriční podpory všemi formami výživy, včetně enterální, případně parenterální, dokumentování realizované nutriční péče všemi podílejícími se členy týmu, aktivní zájem o řešení nutričního stavu pacienta u všech členů týmu.

6 Realita!

7 Identifikujete nutriční stav klienta screeningem? Ano Ne Jen na vyžádání lékaře

8 AMBULANTNÍ PÉČE

9 Dospělí V domácí péči má podvýživu 10% seniorů bez obtíží. X % seniorů s obtížemi? Nutriční problémy dospělých - průjmy? Nutriční stav dospělé populace co o něm ví PL? Co ambulantní specialista? Hubnete? To je dobře, máte nadváhu! Máte vyšší cholesterol, zhubněte, držte dietu! Máte riziko diabetu zhubněte, držte dietu! Nadváha je rizikový faktor civilizačních onemocnění! Ale neporadí kde a s kým požadované řešit.

10 Identifikace Screening nutričního rizika se neprovádí. Pouze výjimečně v ambulanci onkologa. Opakovaně či kontrolně se neprovádí vůbec. To není potřeba, poznáme kdo je problematický. Data ze studií dokládají 80% chybovost v odhadu nutričního stavu lékařem.

11 Kazuistika 1 žena, 25 let, 170 cm, rozchod s partnerem, ztráta hmotnosti, není známo o kolik kg (březen-duben), která vedla ke ztrátě menstruace, od dubna postupně začala jíst, do června návrat menstruace, močová infekce, ordinace ATB ambulantně,

12 Jak to mělo být screening nutričního rizika by odhalil ztrátu hmotnosti v uplynulém půl roce = rizikový nutriční stav, riziko komplikací, riziko špatné odezvy na ATB léčbu při (pravděpodobném) sníženém množství albuminu,

13 Kazuistika - vývoj ATB 2x změněny pro nedostatečný účinek, dále třesavka, zimnice, zvracení = hospitalizace, dg. zánět ledvin (tubulo-intersticiální nefritida) pouze čaj, po dvou dnech dušná = oboustranný zápal plic, septický stav, překlad na JIP, 1 sipping, zeleninový vývar, další dny běžná strava (d.č.3), sní 1/3-1/2 porce,

14 Jak to mělo být současně se zahájením léčby intervenovat nutričně, optimálně jasně specifikovaným doplňkem sippingu (garance nutriční hodnoty), při hospitalizaci zjistit aktuální hmotnost, stanovit nutriční potřebu a pokračovat v nutriční intervenci, sledovat reálný příjem stravy a podle něj doplňovat vzniklé deficity = intervence NT,

15 Kazuistika vývoj 2 ošetřující sestra informuje tázající se matku, že strava je dostatečná, výživná, ošetřující lékař, že může normálně jíst, tak dostala normální stravu, doplňky nepotřebuje, pacientka sní maximálně půl porce, nutriční suplementace žádná, po 8 dnech zlepšena a propuštěna domů, v dokumentaci hodnocen výživový stav opakovaně jako dobrý, bez další specifikace.

16 Kam s ním? Nikam nejčastější verze! K nutričnímu poradci! Odborník, zdravotník posílá k laikovi k řešení odborné zdravotní problematiky? Non lege artis postup! poraďte si sami - rozpor s povinností informovat o dosažitelném řešení i mimo zařízení!

17 HOSPITALIZACE

18 Ale informace máme! léky a speciální léčebnou výživu nakupujeme podle cen v EU, potraviny mají srovnatelnou cenu s EU, ALE nemocné stravujeme za 3 (suroviny), za 7 (celkové náklady) a ještě na tom chceme ušetřit?

19 Ekonomika v ČR když chci tak můžu! 10 lůžek/1měsíc Cena výživy Kč Cena ATB Kč ATB + nutrice Kč Před intervencí NT Po intervenci NT

20 Kdo ze zde přítomných váží 70 kg? celkový počet účastníků počet 70kg

21 Kdo se vejde do kolonky 70 kg hmotnosti většinová problematika standardní nemocný sní všechno co dostane nemá ztráty živin (dekubity, rány,..) nemá zvýšenou potřebu (rehabilitace, hojení)

22 Kdo se nevejde do kolonky cca 30-40% pacientů Hledáme je? Poznáme je? Řešíme je? PROČ víme jen o 5,10%?

23 Nutriční potřeba Obecná pravidla (pro 70 kg): 1g B/kg, 30 kcal/120 kj/kg NH základních diet 0,8 g B, 25 kcal/100 kj Jaká je průměrná hmotnost klientely? Dospělí kg, senioři kg, Základní nastavení NH je nedostatečné pro většinu klientů, ale individualizace se nedělá!

24 Poskytovatel je povinen zajistit Sestavení, koordinaci a realizaci individuálního léčebného postupu

25 Nutriční péče identifikace nutričního rizika, sledování příjmu stravy a tekutin, stanovení nutriční potřeby, cíl nutriční péče, plán nutriční péče, sledování efektu nutriční intervence, reakce na aktuální zjištění.

26 Pokud používáte nutriční screeningy Máte jeden pro všechny klienty Máte dva Máte tři Máte více než 3

27 Identifikace nutričního rizika? U koho? Jak? Co s výsledkem? Průběžně? Spolupráce s NT? Problém s rehabilitací? Jaká je výživa?

28 Identifikace Screening nutričního rizika podle adekvátního dotazníku (jiný pro seniora, jiný pro dospělé, jiný pro dítě). Vyplněn sestrou, při příjmu a opakovaně při delší hospitalizaci. Objektivní informace.

29 Chyby Odhad hmotnosti, ústní informace pacienta. Chyba hodnocení věku (ročník 36 není zařazen do rizikové skupiny nad 75 let). Sestra rozhodne zda je třeba NT bez ohledu na výsledné skóre (subjektivní přehodnocení).

30 Základ ověřená informace? Pacienti na odděleních se většinou neváží (výjimkou onkologie). Hmotnost se zjišťuje dotazem, nebo přepisuje z minulé (při opakovaných) hospitalizace. Pak dochází k problémům nejen při stanovení nutriční potřeby. Váhy jsou dostupné jen na některých pracovištích a mají značné rozdíly dobrým kalibračním řešením je běžně sestra, která se váží opakovaně a svou hmotnost zná. Pak je schopna rovnou upozornit kolegyně na to, že pozor ta váha váží o 9 kg méně, tamta o 3 více.

31 Příklad mezi odděleními překládaný pacient, v dokumentaci uvedena hmotnost, opakované punkce ascitu (celkem 6l), pak na tlak NT zvážen, = hmotnost + 25kg oproti údaji v dokumentaci! Zpětným ověřením zjištěno, že vážení nebylo realizováno na žádném z předchozích oddělení.

32 Základ ověřená informace? Hmotnost pacienta? Orientace na čísla = to tu tolik přibral? Hospitalizace celkem 5 týdnů. LOGICKÉ MYŠLENÍ?

33 Nutriční screening Rizikovost S NT 41 pacientů zcela nerizikoví X pouze 14, 23 se středním nebo vysokým rizikem X 50 Identifikace nutričního rizika je podkladem pro cílenou intervenci?

34 Sledování příjmu stravy jednotný způsob, evidence průběžně po celý den, identifikace problémů, včasné řešení problému, včasná spolupráce s NT.

35 Chyby Někdo si všimne, někdo ne. Evidence snídaně a oběda ano, večeře už ne. Chybí záznam o sledování. Subjektivní hodnocení ( už jí ale snědl půl jogurtu). NT sestra neinformuje o zjištění ( má z čeho hubnout, nepotřebuje intervenci ).

36 Realita pomoc při konzumaci stravy Kdo oloupe pomeranč? Kdo rozbalí chléb? Kdo otevře paštiku? Kdo otevře Lučinu? Jaký příbor váš klient dostane?

37 Mýtus nemocný se nejlépe nají lžící

38 Ekonomické myšlení Nemáme na doplnění stravy, tak to nebudeme řešit. NT nezavoláme, chtěla by doplnit stravu a zvýšila by nám náklady. Dáváme stále dietu, kterou pacient nejí. To není náš problém, že nejí maso.

39 Stanovení nutriční potřeby Hmotnost 85 kg, = 85 g B, 2500 kcal/ kj To znamená doplnit standardní dietu (pro 70 kg pacienta) o další živiny (+15 g B, 450 kcal, 1800kJ).

40 A jak je naplněna nutriční potřeba? Dieta č. 1 bílkoviny 55 g tuky 65 g sacharidy 200 g energie kcal kj a Nemocný hmotnost = 85 kg konzumace = ½ porce

41 Skutečná konzumace 28 g B, 800 kcal, 3200 kj = denně chybí 57 g B, 1700 kcal, 6800 kj

42 Kompetentní informace Kdo pacientovi vysvětlí co je specifické pro jeho dietu? Jak se dozví on a jeho blízcí co je vhodné a co není vhodné pro jeho výživu? Jaké informace o výživě mu poskytne ošetřující sestra? Co se dozví o potřebě a možnostech doplnění živin?

43 Kolik Vašich klientů obdrží informace o dietě od NT? Jen s novou dietou Jen se změnou stravování Jen po operaci Identifikovaní během péče

44 Legislativa Informaci o zdravotním stavu podává ošetřující zdravotnický pracovník způsobilý k poskytování zdravotních služeb, kterých se podání informace týká;

45 Předáváme si kompletní informace? Jak se dozví sestra, že má pacient vyšší nutriční potřebu než mu uhradí stanovená dieta? Jak se dozví NT, že jí jen polovinu porce? Jak se dozví lékař kolik je třeba doplnit živin a jaká je optimální forma pro pacienta? Jak se dozví sestra stanovený plán nutriční péče? Jak se dozví sestra co je třeba u pacienta o výživě zaznamenávat?

46 Ekonomické myšlení Doplnit stravu? Na to nemáme! Dostane maximálně 1 sipping denně, nejdéle týden! Sipping čokoládový mu nechutná, ale jiný nedostane, jsou zlevněné v akci, tak jiný nebudeme dávat!

47 Legislativa Poskytovatel je rovněž povinen v rámci zajištění kvality a bezpečí poskytovaných zdravotních služeb odůvodnit ve zdravotnické dokumentaci případy, kdy se při poskytování zdravotních služeb odchýlí od uznávaného medicínského postupu,

48 BB 1948 (164 cm, 37 kg?) Sy krátkého střeva Po cystektomii pro ca Chemoterapie Recidivy ileozního stavu, jejunostomie (110 cm jejuna) Ke zvážení Broviac a domácí PV Sakrální dekubit

49 BMI 13,7, obvod paže 17,4 cm PV Smofkabiven+výběr v rámci d5+isostar Nutriční potřeba? 50 g B, 1500 kcal, ale využití živin? P.o. příjem? Celkový příjem živin? 30g B, 732 Kcal + PV = 65 g B, 1682 kcal = změna PV na AiO = 60 g B, 1114 kcal (40 g T, 140 g S)

50 laboratoř Alb 21,3 CRP 42 Glu 3,8 Dekubitus?

51 6.12 Rehydratace = Alb 19,2 CRP 93 Zaveden Broviac Nutriční příjem celkem: 108 g B, 2432 kcal Využije reálně cca ½ Alb 21,5 Hojení dekubitu Alb 24

52 Katétry - Krátkodobé hodin periferní kanyly Střednědobé 7 dnů 12 týdnů - PICC Dlouhodobé měsíce až roky - Broviac (tunelizace)

53 Vývoj (7/12) Alb 27,3 Vak AiO jen ob den, zvýšení JT, Střídání vaků (minimum T, omezení S), Opakované močové infekce, Dekubit zhojen, Alb 30, Katétrová sepse, Broviac ex, PICC, Alb 29 (9/12)

54 Guillain-Barrého syndrom (GBS) akutní zánětlivá demyelinizační polyneuropatie (AIDP), postihující periferní nervovou soustavu (PNS), obvykle vyvolané akutním infekčním procesem onemocnění se projevuje vzestupnou paralýzou začínající slabostí v nohou, která se šíří do horních končetin a obličeje, společně s úplnou ztrátou hlubokých šlachových reflexů. při rychlé léčbě plazmaferézou či intravenózní imunoglobulinovou a podpůrnou léčbou, získá většina pacientů opět plnou mobilitu může skončit smrtí v případě, že se vyskytnou závažné plicní komplikace a problémy s autonomní nervovou soustavou

55 AA 1963 (4.6.12) Guillain-Barrého sy Akutní respirační selhání, tracheostomie ARO PEG 1750 ml 70 g B, 238 g S, 58 g T, 1750 kcal Hmotnost 70 kg

56 Realimentace (9/12) Nutriční potřeba: 100 g B, 2000 kcal Individuální dieta mleté maso? Rýže? něco na lžičku, sipping PEG doplnění po příjmu 60 g B, 136 g S, 49 g T, 1200 kcal Alb 38

57 Plnohodnotná strava (10/12) Toleruje i celé maso, pečivo, TS neomezuje polykání P.o. 120 g B, 2300 kcal PEG? Ex? Alb 38,9 Rhb svalová stimulace, do stoje + B přídavek ke snídani mluvící TS

58 Vývoj (11/12) Alb 39 Dorůstají periferní nervy

59 Legislativa Zdravotnický pracovník je povinen poskytovat zdravotní služby, ke kterým získal odbornou nebo specializovanou způsobilost podle jiných právních předpisů, v rozsahu odpovídajícím jeho způsobilosti, zdravotnímu stavu pacienta, na náležité odborné úrovni a řídit se etickými principy,

60 60 Uvědomujeme si? Svou odbornou a právní odpovědnost? Povinnost znát aktuální odborné standardy? Skutečnost, že pacient a jeho blízcí ví, že výživa je základem úspěšné léčby!

61 JUDr.ŠUSTEK, Ph.D. 415 občanského zákoníku

Kvalita a bezpečí ve výživě a nutričním zajištění v následné péči (nutriční terapeut, právník, ekonom)

Kvalita a bezpečí ve výživě a nutričním zajištění v následné péči (nutriční terapeut, právník, ekonom) Kvalita a bezpečí ve výživě a nutričním zajištění v následné péči (nutriční terapeut, právník, ekonom) Tamara Starnovská a kolektiv motto Hladovění v populaci je v současné době příznakem chudoby, hladovění

Více

Nutriční podpora na JIP a nutriční terapeut. František Novák 4. interní klinika VFN a 1. LF UK v Praze

Nutriční podpora na JIP a nutriční terapeut. František Novák 4. interní klinika VFN a 1. LF UK v Praze Nutriční podpora na JIP a nutriční terapeut František Novák 4. interní klinika VFN a 1. LF UK v Praze Nutriční terapeut dietitian nutritionist Nelékařská zdravotnická profese se zaměřením na nutriční problematiku

Více

Akreditační standardy a jejich naplňování pro oblast výživy

Akreditační standardy a jejich naplňování pro oblast výživy Akreditační standardy a jejich naplňování pro oblast výživy Bc. Markéta Zemanová,DiS. OLV FNKV Praha Dietní výživa 2017 Úvod Součástí zákona č. 372/2011 Sb. o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování

Více

Žádost o grant AVKV 2012

Žádost o grant AVKV 2012 Žádost o grant AVKV 2012 Zlepšení nutričního stavu chirurgických nemocných s maligním onemocněním trávicího traktu Žadatel Všeobecná Fakultní Nemocnice 1. Chirurgická klinika Praha 2, U nemocnice 2, 128

Více

Nezastupitelnost nutričního terapeuta v ambulantní nutriční péči. F. Novák IV. Interní klinika 1. LF UK a VFN, Praha

Nezastupitelnost nutričního terapeuta v ambulantní nutriční péči. F. Novák IV. Interní klinika 1. LF UK a VFN, Praha Nezastupitelnost nutričního terapeuta v ambulantní nutriční péči. F. Novák IV. Interní klinika 1. LF UK a VFN, Praha DIETNÍ VÝŽIVA 2016 Nutriční ambulance 4.interní kliniky VFN Spolupráce s nutričním

Více

Parenterální výživa v paliativní onkologické péči. Eva Meisnerová

Parenterální výživa v paliativní onkologické péči. Eva Meisnerová Parenterální výživa v paliativní onkologické péči Eva Meisnerová Výživa v paliativní onkologické péči Většina pacientů s pokročilým nádorovým onemocněním - má poruchy příjmu potravy a malnutrici Fakt nedostatečného

Více

Nutriční terapeut v resuscitační péči - být či nebýt?

Nutriční terapeut v resuscitační péči - být či nebýt? Nutriční terapeut v resuscitační péči - být či nebýt? Lucie Říhová, DiS. Všeobecná fakultní nemocnice Praha 1 Nutriční péče na KARIM Na KARIM je velký obrat pacientů: 420 pac./2017, 35 pac./měsíc, 10 lůžek

Více

DIETNÍ REŽIM HEMODIALYZOVANÝCH

DIETNÍ REŽIM HEMODIALYZOVANÝCH MOŽNOSTI ÚPRAVY DIETNÍHO REŽIMU HEMODIALYZOVANÝCH PACIENTŮ PŘI HOSPITALIZACI Mengerová O. 1, Duchková M. 1, Hanzlíková P. 1, Teplan V. 2 ÚOP 1, KN TC 2 ; IKEM Praha DIETNÍ REŽIM HEMODIALYZOVANÝCH Musí

Více

Ekonomické limity vs. správný odborný postup. Dagmar Záleská

Ekonomické limity vs. správný odborný postup. Dagmar Záleská Ekonomické limity vs. správný odborný postup Dagmar Záleská Základní otázky Na co má pojištěnec nárok? Lze nárok pojištěnce na bezplatnou péči omezovat ekonomickými limity? Je přípustné, aby ekonomické

Více

VYUŽITÍ PORTÁLU DEKUBITY.EU A VÝSLEDKY ANKETY VÝŽIVA A DEKUBITY. Michaela Hofštetrová Knotková Nina Müllerová

VYUŽITÍ PORTÁLU DEKUBITY.EU A VÝSLEDKY ANKETY VÝŽIVA A DEKUBITY. Michaela Hofštetrová Knotková Nina Müllerová VYUŽITÍ PORTÁLU DEKUBITY.EU A VÝSLEDKY ANKETY VÝŽIVA A DEKUBITY Michaela Hofštetrová Knotková Nina Müllerová Dekubity.eu Novinky roku 2017 2017 problematika dekubitů a výživy Spolupráce s pacientskými

Více

Současná role parenterální výživy (PV) u kriticky nemocných

Současná role parenterální výživy (PV) u kriticky nemocných Současná role parenterální výživy (PV) u kriticky nemocných František Novák 4. interní klinika VFN a 1. LF UK Cíle sdělení Výsledky a limitace EPaNIC studie Permisivní podvýživa a její rizika Výhody a

Více

Dostatek energie u chronického onemocnění ledvin a optimální tělesná hmotnost

Dostatek energie u chronického onemocnění ledvin a optimální tělesná hmotnost Dostatek energie u chronického onemocnění ledvin a optimální tělesná hmotnost 3. 3. 2019 Dostatek energie u chronického onemocnění ledvin a optimální tělesná hmotnost Zajištění dostatečného množství energie

Více

28. INDIKACE NUTRIČNÍ PODPORY ONKOLOGICKY NEMOCNÝCH

28. INDIKACE NUTRIČNÍ PODPORY ONKOLOGICKY NEMOCNÝCH 28. INDIKACE NUTRIČNÍ PODPORY ONKOLOGICKY NEMOCNÝCH Indikace k nutriční podpoře onkologických pacientů vycházejí z platných standardů ESPEN, publikovaných pro enterální výživu (EV) v roce 2006 a pro parenterální

Více

Malnutrice v nemocnicích

Malnutrice v nemocnicích Malnutrice v nemocnicích František Novák 4. interní klinika, VFN a 1. LF UK, Praha Paradoxy ve výživě Seminář ke Světovému dni výživy, MZe ČR, Praha, 25.10.2018 Nutričně podmíněné poruchy patologické stavy

Více

Výživa seniorů z pohledu lékaře-geriatra. Život

Výživa seniorů z pohledu lékaře-geriatra. Život Výživa seniorů z pohledu lékaře-geriatra Život 90 14.4.2016 1.Co je malnutrice (podvýživa)? Malnutrice (podvýživa) stav, kdy příjem energie a nutrietů je nižší, než jejich potřeba. Nemocný senior musí

Více

Nutriční terapeut jako důležitý člen při péči o pacienty v intenzivní péči

Nutriční terapeut jako důležitý člen při péči o pacienty v intenzivní péči Nutriční terapeut jako důležitý člen při péči o pacienty v intenzivní péči Lucie Růžičková Vedoucí nutriční terapeutka Všeobecná fakultní nemocnice Praha 1 Nutriční péče na standardních odděleních přesný

Více

Ošetřovatelský proces z hlediska akreditačních standardů SAK ČR

Ošetřovatelský proces z hlediska akreditačních standardů SAK ČR Ošetřovatelský proces z hlediska akreditačních standardů SAK ČR Lenka Gutová, Eva Pavelková SAK ČR Seminář MZ ČR 26.4.2007 Podpora řízení kvality v primární péči Je těžké měnit lidi, ale je možné změnit

Více

DIETNÍ SYSTÉM OLÚ Albertinum Žamberk

DIETNÍ SYSTÉM OLÚ Albertinum Žamberk DIETNÍ SYSTÉM OLÚ Albertinum Žamberk DIETA KJ B T S d. č. 0s ČAJOVÁ-SONDOVÁ - hrazena enterální klinickou výživou (Nutrison, NutrilaC, atd.) Indikace: u pacientů, kteří nemohou přijímat stravu per os.

Více

Pracovní podmínky nutričních terapeutů

Pracovní podmínky nutričních terapeutů Pracovní podmínky nutričních terapeutů Bc. T. Starnovská ČAS Různé kvalifikace, stejné použití? Zaplaťte si terapeuta, může všechno (ale ne tak docela)! Má specializaci? Kolik a co je reálné udělat za

Více

Kreuzbergová Jaroslava, FN Plzeň MÝTY O STRAVOVÁNÍ HOSPITALIZOVANÉHO PACIENTA

Kreuzbergová Jaroslava, FN Plzeň MÝTY O STRAVOVÁNÍ HOSPITALIZOVANÉHO PACIENTA Kreuzbergová Jaroslava, FN Plzeň MÝTY O STRAVOVÁNÍ HOSPITALIZOVANÉHO PACIENTA Mýty? Naši klienti= pacienti Pacientovi musí strava chutnat Pacient očekává, že léčebná strava bude mít chuť, na kterou je

Více

Základem je neublížit

Základem je neublížit ÚSKALÍ DIETNÍ INTERVENCE U NEMOCNÝCH S RENÁLNÍ INSUFICIENCÍ O. Mengerová, T. Starnovská 1 Úsek ošetřovatelské péče, Institut klinické a experimentální medicíny, Praha 4 Krč 1 Oddělení klinické výživy a

Více

Specifické živiny v intenzivní péči a rekonvalescenci. František Novák 4. interní klinika VFN a 1. LF UK v Praze

Specifické živiny v intenzivní péči a rekonvalescenci. František Novák 4. interní klinika VFN a 1. LF UK v Praze Specifické živiny v intenzivní péči a rekonvalescenci František Novák 4. interní klinika VFN a 1. LF UK v Praze Cíle sdělení Shrnutí aktuálních doporučení pro nutriční podporu kriticky nemocných a v rekonvalescenci.

Více

Specifické živiny v intenzivní péči a rekonvalescenci. František Novák 4. interní klinika VFN a 1. LF UK v Praze

Specifické živiny v intenzivní péči a rekonvalescenci. František Novák 4. interní klinika VFN a 1. LF UK v Praze Specifické živiny v intenzivní péči a rekonvalescenci František Novák 4. interní klinika VFN a 1. LF UK v Praze Cíle sdělení Shrnutí aktuálních doporučení pro nutriční podporu kriticky nemocných a v rekonvalescenci.

Více

GUILLAIN BARÉ SYNDROM Z POHLEDU SESTRY. Autor: Kateřina Havelková Spoluautor: Silvia Pekárová

GUILLAIN BARÉ SYNDROM Z POHLEDU SESTRY. Autor: Kateřina Havelková Spoluautor: Silvia Pekárová GUILLAIN BARÉ SYNDROM Z POHLEDU SESTRY Autor: Kateřina Havelková Spoluautor: Silvia Pekárová Charakteristika onemocnění Jde o autoimunitní chorobu Je způsobené napadením myelinové pochvy nervů, axonů Provokujícím

Více

Gravidita a bariatrie. Mottlová Alena FN u sv. Anny v Brně II. Interní klinika Obezitologické centrum

Gravidita a bariatrie. Mottlová Alena FN u sv. Anny v Brně II. Interní klinika Obezitologické centrum Gravidita a bariatrie Mottlová Alena FN u sv. Anny v Brně II. Interní klinika Obezitologické centrum Co o tom víme? Obezita je jedním z faktorů, které se významně podílejí na neplodnosti u žen. Vysoce

Více

Klinické ošetřovatelství

Klinické ošetřovatelství Klinické ošetřovatelství zdroj www.wikiskripta.eu úprava textu Ing. Petr Včelák vcelak@kiv.zcu.cz Obsah 1 Klinické ošetřovatelství... 3 1.1 Psychiatrická ošetřovatelská péče... 3 1.1.1 Duševní zdraví...

Více

Dietní systém Nemocnice Strakonice, a.s. VÝŽIVA 2. vydání SP-V-005-P Dělení dietního systému...1

Dietní systém Nemocnice Strakonice, a.s. VÝŽIVA 2. vydání SP-V-005-P Dělení dietního systému...1 OBSAH 1 Dělení dietního systému...1 Diety základní...1 Diety speciální...1 Standardizované dietní postupy...1 2 Definice diet...2 2.1 Základní diety...2 2.2 Speciální diety...4 2.3 Standardizované dietní

Více

Elektronický vzdělávací text pro sestry

Elektronický vzdělávací text pro sestry Elektronický vzdělávací text pro sestry Senioři 50 % Pacienti s respiračním onemocněním 45 % Pacienti na jednotkách intenzivní péče 45-50 % Pacienti v kritickém stavu 65 % Pacienti s chronickým zánětlivým

Více

Nové akreditační standardy

Nové akreditační standardy Nové akreditační standardy Proč nové standardy Den vydání nové revize je prvním dnem přípravy revize další Zkušenosti z aplikace standardů Usnadnění a zjednodušení interpretací Jednoznačnost Legislativa

Více

DOMOV BŘEZINY, p.o. Rychvaldská 531, 735 41 Petřvald, Tel: 596 541 238, e-mail: domovbreziny@domovbreziny.cz DIETNÍ SYSTÉM V DOMOVĚ BŘEZINY

DOMOV BŘEZINY, p.o. Rychvaldská 531, 735 41 Petřvald, Tel: 596 541 238, e-mail: domovbreziny@domovbreziny.cz DIETNÍ SYSTÉM V DOMOVĚ BŘEZINY DIETNÍ SYSTÉM V DOMOVĚ BŘEZINY Seznam diet platných v Domově Březiny 0 tekutá 1 kašovitá 2 šetřící 3 racionální 3 M racionální mleté maso 9 diabetická 9 M diabetická mleté maso 9/2 diabetická šetřící BON

Více

Dietní systém v KN (S - 51)

Dietní systém v KN (S - 51) (S - 51) Účinnost od: 15.2.2017 Účinnost do: -------------------------------- Rozsah působnosti: Obsah Lékaři a NLZP (všeobecné sestry, zdravotničtí asistenti, porodní asistentky, nutriční terapeuti) 1

Více

Nutriční postupy při hojení ran

Nutriční postupy při hojení ran Nutriční postupy při hojení ran Mgr. Markéta Zemanová OLV FNKV Mgr. Jana Povýšilová KPM FNKV Colours of Sepsis 2018 Klasifikace ran Rána je porušení souvislosti kůže, sliznice nebo jiné tkáně. Akutní Chronické

Více

Mobilní specializovaná paliativní péče (MSPP) v roce 2017

Mobilní specializovaná paliativní péče (MSPP) v roce 2017 ČSPM ČSL JEP Masarykův onkologický ústav Žlutý kopec 7, 656 53 Brno www.paliativnimedicina.cz info@paliativnimedicina.cz Mobilní specializovaná paliativní péče (MSPP) v roce 2017 Stanovisko České společnosti

Více

Tab. 3 NRS 2002, riziko podvýživy u hospitalizovaných pacientů. Zhubl pacient za poslední 3 měsíce? ANO NE

Tab. 3 NRS 2002, riziko podvýživy u hospitalizovaných pacientů. Zhubl pacient za poslední 3 měsíce? ANO NE Nutriční screening Nutriční screening je jednoduchý nástroj pro zhodnocení nutričního stavu pacienta. Možností nutričního screeningu je celá řada. Obvykle však obsahuje údaj o hmotnosti, BMI (Body Mass

Více

Detoxikace organismu díky 10 potravinám

Detoxikace organismu díky 10 potravinám Detoxikace organismu díky 10 potravinám Detoxikace, neboli očista organismu je čím dál více oblíbená. Každý den díky nezdravému životnímu stylu zahlcujeme náš organismus škodlivými látkami. A právě detoxikace

Více

Naděžda Neherová VY_32_INOVACE_105. Lázeňské a wellness služby AUTOR:

Naděžda Neherová VY_32_INOVACE_105. Lázeňské a wellness služby AUTOR: Lázeňské a wellness služby VY_32_INOVACE_105 AUTOR: Naděžda Neherová ANOTACE: Prezentace slouží k seznámení s historií lázeňství a wellness Klíčová slova: Diety základní, specializované,standardizované

Více

Anabolické impulsy. František Novák 4. interní klinika VFN a 1. LF UK v Praze

Anabolické impulsy. František Novák 4. interní klinika VFN a 1. LF UK v Praze Anabolické impulsy František Novák 4. interní klinika VFN a 1. LF UK v Praze Metabolická odpověd na insult Katabolismus 0 Anabolismus Stresové hormony Cytokiny Hladovění Dysfunkce GIT Imunosuprese Nutriční

Více

Příloha č.1. Povolení k výzkumu

Příloha č.1. Povolení k výzkumu Příloha č.1 Povolení k výzkumu Příloha č.2/1 Mini-nutritional Assesment Příloha č.2/2 -Mini-nutritional Assesment Příloha č. 3 Nottinghamský dotazník Příloha č.4 Nutriční dotazník hodnocení výživy pacienta

Více

Lhotáková Alena,DiS. Registrovaný nutriční terapeut Vazební věznice Praha Pankrác

Lhotáková Alena,DiS. Registrovaný nutriční terapeut Vazební věznice Praha Pankrác Lhotáková Alena,DiS. Registrovaný nutriční terapeut Vazební věznice Praha Pankrác POČET VĚZNIC A PŘIDRUŽENÝCH ZAŘÍZENÍ POČET NUTRIČNÍCH TERAPEUTŮ nutričních terapeutů ve VSČR působí celkem 5 jednotlivé

Více

...a natrvalo. Hubněte zdravě... Výživa. pilíř zdraví. www.stob.cz www.stobklub.cz

...a natrvalo. Hubněte zdravě... Výživa. pilíř zdraví. www.stob.cz www.stobklub.cz Hubněte zdravě......a natrvalo Výživa pilíř zdraví www.stob.cz www.stobklub.cz Špatný životní styl a civilizační onemocnění I přesto, že jsou tato témata stále omílaná ve stovkách publikací, na internetových

Více

Dieta v běžném životě diabetika 2.typu

Dieta v běžném životě diabetika 2.typu Dieta v běžném životě diabetika 2.typu Vladimíra Havlová, Alexandra Jirkovská Centrum diabetologie, IKEM Praha Things we knew, things we did Things we have learnt, things we should do Strava je základní

Více

Účelné začlenění klinických nutričních terapeutů do organizace péče o pacienta v nemocnici aneb hladoví naši pacienti?

Účelné začlenění klinických nutričních terapeutů do organizace péče o pacienta v nemocnici aneb hladoví naši pacienti? Účelné začlenění klinických nutričních terapeutů do organizace péče o pacienta v nemocnici aneb hladoví naši pacienti? Kreuzbergová Jaroslava, Oddělení klinické dietologie FN Plzeň Není hlad jako hlad

Více

Hodnocení skóre nutričního rizika na pracovištích Interní kliniky FN Motol. Nutriční terapeutka Kateřina Kristová FN Motol

Hodnocení skóre nutričního rizika na pracovištích Interní kliniky FN Motol. Nutriční terapeutka Kateřina Kristová FN Motol Hodnocení skóre nutričního rizika na pracovištích Interní kliniky FN Motol Nutriční terapeutka Kateřina Kristová FN Motol Směrnice nutriční péče ve FN Motol Organizační směrnice č.ios_9/2008_4 Odpovědnost

Více

REKONSTRUKČNÍ VÝKONY NA TEPNÁCH DOLNÍCH KONČETIN AORTOBIFEMORÁLNÍ BYPASS AORTOFEMORÁLNÍ BYPASS ILIKOFEMORÁLNÍ BYPASS EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY

REKONSTRUKČNÍ VÝKONY NA TEPNÁCH DOLNÍCH KONČETIN AORTOBIFEMORÁLNÍ BYPASS AORTOFEMORÁLNÍ BYPASS ILIKOFEMORÁLNÍ BYPASS EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY FAKULTNÍ NEMOCNICE OLOMOUC REKONSTRUKČNÍ VÝKONY NA TEPNÁCH DOLNÍCH KONČETIN AORTOBIFEMORÁLNÍ BYPASS AORTOFEMORÁLNÍ BYPASS ILIKOFEMORÁLNÍ BYPASS EDUKAČNÍ MATERIÁL PRO PACIENTY REKONSTRUKČNÍ VÝKONY NA TEPNÁCH

Více

DIETNÍ SYSTÉM. Mgr. Jana Spáčilová

DIETNÍ SYSTÉM. Mgr. Jana Spáčilová DIETNÍ SYSTÉM Mgr. Jana Spáčilová NUTRIČNÍ TERAPEUT!!! DIETA Strava zohledňující specifické požadavky na složení, energetickou hodnotu, technologickou úpravu, které vyžaduje onemocnění pacientů Snídaně

Více

Název: Zdravý životní styl 1

Název: Zdravý životní styl 1 Název: Zdravý životní styl 1 Výukové materiály Autor: Mgr. Blanka Machová Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: Biologie Ročník: 4. a 5. (2. a 3. vyššího

Více

Úloha NT u pacienta na sondové výživě. Marcela Fliegelová 4. interní klinika VFN Praha

Úloha NT u pacienta na sondové výživě. Marcela Fliegelová 4. interní klinika VFN Praha Úloha NT u pacienta na sondové výživě Marcela Fliegelová 4. interní klinika VFN Praha nutriční tým lékař nutricionista nutriční terapeut zdravotní sestra farmaceut = Efektivní poskytování umělé výživy

Více

Ošetřovatelská anamnéza - děti

Ošetřovatelská anamnéza - děti Ošetřovatelská anamnéza - děti Jméno dítěte (bez příjmení)... oslovení:... Diagnóza:...... Věk... Den hospitalizace:... Předchozí zkušenost s hospitalizací: ne ano Jaká: Charakteristika dítěte samotářské

Více

Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527

Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

NutritionDay 2015. Vysvětlivky a definice. List 1 _ "List oddělení"

NutritionDay 2015. Vysvětlivky a definice. List 1 _ List oddělení NutritionDay 2015 Vysvětlivky a definice List 1 _ "List oddělení" 1. Kód zařízení/centra: Vložte anonymní kód, který jste obdrželi od koordinačního centra. 2. Kód oddělení: Vložte anonymní kód, který jste

Více

Zdravotnická dokumentace Základní záznam zdravotnického zařízení. Dita Svobodová

Zdravotnická dokumentace Základní záznam zdravotnického zařízení. Dita Svobodová Zdravotnická dokumentace Základní záznam zdravotnického zařízení Dita Svobodová Zdravotnická dokumentace Má-li současná zdravotní péče splňovat požadavky na kvalitu, bezpečnost a efektivitu, musí být:

Více

Doporučení ESPEN: Výživa v chirurgii s komentářem SKVIMP

Doporučení ESPEN: Výživa v chirurgii s komentářem SKVIMP Doporučení ESPEN: Výživa v chirurgii s komentářem SKVIMP Igor Satinský Mezioborová JIP, Nemocnice Havířov Fakulta veřejných politik, Slezská univerzita Opava Colours of Ostrava, 31.1.2018 Prohlášení o

Více

Základní termíny interní propedeutiky, pohled na lékařskou dokumentaci. Lenka Hodačová Ústav sociálního lékařství Lékařská fakulta v Hradci Králové

Základní termíny interní propedeutiky, pohled na lékařskou dokumentaci. Lenka Hodačová Ústav sociálního lékařství Lékařská fakulta v Hradci Králové Základní termíny interní propedeutiky, pohled na lékařskou dokumentaci Lenka Hodačová Ústav sociálního lékařství Lékařská fakulta v Hradci Králové 1 Základní terminologie Interní propedeutika Postup při

Více

REDNUP za 2013 (REgistr Domácí NUtriční Podpory)

REDNUP za 2013 (REgistr Domácí NUtriční Podpory) PEDIATRICKÝ REDNUP NEVYHNUTNÉ ZMĚNY? REDNUP za 2013 (REgistr Domácí NUtriční Podpory) Szitányi P. SOUČASNÝ FORMÁT REDNUPu SOUČASNÝ FORMÁT REDNUPu - seznam pacientů - pro všechny pediatry by měl být dostupný

Více

Interdisciplinární workshop NK FN Brno, 12.dubna 2012. Nutriční podpůrný p tým

Interdisciplinární workshop NK FN Brno, 12.dubna 2012. Nutriční podpůrný p tým Nutriční podpora nemocných s neurogenní dysfagií Interdisciplinární workshop NK FN Brno, 12.dubna 2012 Miroslav Tomíška Nutriční podpůrný p tým Neurogenní dysfágie klinický význam způsobuje pokles příjmu

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0387 Krok za krokem Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tématická Nauka o výživě Společná pro celou sadu oblast DUM č.

Více

Příběhy našich pacientů hospitalizovaných za dobu činnosti NIP VAMED Meditera NSZ Mostiště: Příběhy

Příběhy našich pacientů hospitalizovaných za dobu činnosti NIP VAMED Meditera NSZ Mostiště: Příběhy Příběhy našich pacientů hospitalizovaných za dobu činnosti NIP VAMED Meditera NSZ Mostiště: Příběhy Příběh první Pac. 44 let po úraze byla postižena plicní embolií, s opakovanými resuscitacemi oběhu. Na

Více

Bc. Petra Kholová, Roberta Dlouhá. Interní JIP Klinika gerontologická a metabolická, Fakultní nemocnice Hradec Králové

Bc. Petra Kholová, Roberta Dlouhá. Interní JIP Klinika gerontologická a metabolická, Fakultní nemocnice Hradec Králové Bc. Petra Kholová, Roberta Dlouhá Interní JIP Klinika gerontologická a metabolická, Fakultní nemocnice Hradec Králové žena,42 let Crohnova choroba stomie, perianální píštěl DPV syndrom krátkého střeva

Více

Úvod do preklinické medicíny PATOFYZIOLOGIE. Kateryna Nohejlová a kol.

Úvod do preklinické medicíny PATOFYZIOLOGIE. Kateryna Nohejlová a kol. Úvod do preklinické medicíny PATOFYZIOLOGIE Kateryna Nohejlová a kol. Praha Univerzita Karlova v Praze 3. lékařská fakulta 2013 Úvod do preklinické medicíny: Patofyziologie Vedoucí autorského kolektivu

Více

ARO. Nemocnice Havlíčkův Brod

ARO. Nemocnice Havlíčkův Brod ARO Nemocnice Havlíčkův Brod Dělení žilních vstupů Podle předpokládané doby zavedení: Krátkodobé periferní žilní kanyla - 72-96 hodin centrální žilní katetr - 1-3 týdny Střednědobé midline - 1-3 měsíce

Více

3. Kulatý stůl na téma: Systém prevence a léčby dekubitů v ČR. Světový den STOP dekubitům

3. Kulatý stůl na téma: Systém prevence a léčby dekubitů v ČR. Světový den STOP dekubitům 3. Kulatý stůl na téma: Systém prevence a léčby dekubitů v ČR Světový den STOP dekubitům Praha, 12. 11. 2015 Dekubity/proleženiny téma NEJEN pro zdravotnictví Dlouhodobým prevalenčním šetřením Národního

Více

Úloha nemocniční epidemiologie v prevenci infekcí v intenzivní péči. MUDr. Eva Míčková

Úloha nemocniční epidemiologie v prevenci infekcí v intenzivní péči. MUDr. Eva Míčková Úloha nemocniční epidemiologie v prevenci infekcí v intenzivní péči MUDr. Eva Míčková Intenzivní péče a infekce spojené se zdravotní péčí Jednotka intenzivní péče (JIP), anglicky intensive care unit (ICU),

Více

Kontinuita péče o nevyléčitelně nemocného dětského pacienta - od nemocnice po domácí prostředí. irena závadová domácí hospic Cesta domů

Kontinuita péče o nevyléčitelně nemocného dětského pacienta - od nemocnice po domácí prostředí. irena závadová domácí hospic Cesta domů Kontinuita péče o nevyléčitelně nemocného dětského pacienta - od nemocnice po domácí prostředí irena závadová domácí hospic Cesta domů dívka 8 let nádorové onemocnění léčené kombinovanou protinádorovou

Více

LOGBOOK. Specializační vzdělávání v oboru. (všeobecná sestra)

LOGBOOK. Specializační vzdělávání v oboru. (všeobecná sestra) LOGBOOK Specializační vzdělávání v oboru OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE V INTERNÍCH OBORECH (všeobecná sestra) Ministerstvo zdravotnictví České republiky Palackého náměstí 4, 8 0 Praha tel.: + 40 4 97, e-mail: onp@mzcr.cz,

Více

Ošetřovatelský proces

Ošetřovatelský proces Je těžké měnit lidi, ale je možné změnit systém práce v organizaci. J.Kersnik - Medical Tribune Ošetřovatelský proces Simona Saibertová LF, MU Ošetřovatelský proces je racionální vědecká metoda poskytování

Více

Práva nemocných. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

Práva nemocných. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Práva nemocných Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Mgr. Škrabová Helena duben 2009 PRÁVA PACIENTŮ Kodex práv pacientů vychází z Všeobecné

Více

Sondová EV onkologických pacientů v paliativní péči. Milana Šachlová Masarykův onkologický ústav v Brně

Sondová EV onkologických pacientů v paliativní péči. Milana Šachlová Masarykův onkologický ústav v Brně Sondová EV onkologických pacientů v paliativní péči Milana Šachlová Masarykův onkologický ústav v Brně Kdo je nevyléčitelně nemocný? Anglická literatura terminal cancer nebo terminally ill patient - prognóza

Více

Konzultace v lékárnách

Konzultace v lékárnách Konzultace v lékárnách Mgr. Renáta Chourová Lékárna Na zdraví 4. ročník konference pro lékárníky Jaké má lékárník možnosti a příležitosti v oblasti úspěšného vedení lékárny IV. Motto 2018: Chcete se odlišit

Více

Informovaný souhlas z pohledu pacienta

Informovaný souhlas z pohledu pacienta Informovaný souhlas z pohledu pacienta PSP ČR, 17.11.2012 JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. Platforma zdravotních pojištěnců ČR, o.s. Program Novinky v informovaném souhlasu: Zákon o zdravotních službách

Více

TERMINOLOGIE NUTRIČNÍ INTERVENCE

TERMINOLOGIE NUTRIČNÍ INTERVENCE Každá položka má svůj jedinečný kód, pětimístné číslo, které následuje za alfanumerickým kódem podle Mezinárodní terminologie pro nutriční diagnostiku. Tyto kódy se v nutriční dokumentaci neuvádějí. Pěticiferný

Více

POSKYTOVÁNÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH ČR

POSKYTOVÁNÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH ČR POSKYTOVÁNÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH ČR Mezinárodní konference,,sociální služby jako výzva 21.století Sociální dialog v sociálních službách 13. a 14. května 2010 Hustopeče Praktické zkušenosti

Více

Úloha specializované ambulance srdečního selhání v Kardiocentru IKEM. Markéta Hegarová Klinika kardiologie IKEM

Úloha specializované ambulance srdečního selhání v Kardiocentru IKEM. Markéta Hegarová Klinika kardiologie IKEM Úloha specializované ambulance srdečního selhání v Kardiocentru IKEM Markéta Hegarová Klinika kardiologie IKEM Epidemiologie srdečního selhání v ČR 250 000 pacientů s CHSS 125 000 pacientů se systolickou

Více

NUTRIČNÍ PÉČE O PACIENTY S DMP METABOLISMU MASTNÝCH KYSELIN. Mgr. Marcela Floriánková, NT VFN Klin.dětského a dorostového lékařství

NUTRIČNÍ PÉČE O PACIENTY S DMP METABOLISMU MASTNÝCH KYSELIN. Mgr. Marcela Floriánková, NT VFN Klin.dětského a dorostového lékařství NUTRIČNÍ PÉČE O PACIENTY S DMP METABOLISMU MASTNÝCH KYSELIN Mgr. Marcela Floriánková, NT VFN Klin.dětského a dorostového lékařství DĚDIČNÉ PORUCHY METABOLISMU MASTNÝCH KYSELIN Poruchy β-oxidace mastných

Více

CUKROVKA /diabetes mellitus/

CUKROVKA /diabetes mellitus/ CUKROVKA /diabetes mellitus/ CUKROVKA /diabetes mellitus/ Řadíme ji mezi neinfekční chronická onemocnění Na jejím vzniku se podílí nezdravý způsob života Významnou úlohu sehrává dědičnost Významným rizikovým

Více

Domácí umírání Romantické přání nebo reálná možnost? O.Sláma Masarykův onkologický ústav Brno

Domácí umírání Romantické přání nebo reálná možnost? O.Sláma Masarykův onkologický ústav Brno Domácí umírání Romantické přání nebo reálná možnost? O.Sláma Masarykův onkologický ústav Brno Umírání v ČR V ČR každoročně zemře kolem 105 000 lidí 35000 Absolutní počty zemřelých v ČR podle pohlaví a

Více

MUDr. Regina Slámová, Domácí hospic Tabita Brno

MUDr. Regina Slámová, Domácí hospic Tabita Brno MUDr. Regina Slámová, Domácí hospic Tabita Brno Kdo je pacient v paliativní péči Kdo se podílí na péči o nevyléčitelně nemocného? Komunikace s rodinou, pečujícími Možnosti a úskalí mezioborové spolupráce?

Více

Intenzivní péče v kontextu systému paliativní medicíny u dětských pacientů

Intenzivní péče v kontextu systému paliativní medicíny u dětských pacientů Intenzivní péče v kontextu systému paliativní medicíny u dětských pacientů Jan Hřídel JIRP, Klinika dětského a dorostového lékařství VFN a 1.LF UK, Praha Vedoucí lékař: MUDr. Václav Vobruba, PhD II. Konference

Více

Dieta porodnická dia ve FNKV. Lucie Nováková, DiS. Lucie.Novakova@fnkv.cz

Dieta porodnická dia ve FNKV. Lucie Nováková, DiS. Lucie.Novakova@fnkv.cz Dieta porodnická dia ve FNKV Lucie Nováková, DiS. Lucie.Novakova@fnkv.cz Obecná výživová doporučení pro těhotné ženy Příjem energie: Navýšení energetického příjmu od 10. týdne těhotenství u žen s převažující

Více

Mgr. Vladimíra Vávrová manažerka kvality nemocnice tel: Kvalita v nemocnici

Mgr. Vladimíra Vávrová manažerka kvality nemocnice tel: Kvalita v nemocnici Mgr. Vladimíra Vávrová manažerka kvality nemocnice vladimira.vavrova@npr.agel.cz tel: 581 271 266 Kvalita v nemocnici Nemocnice se systémem kvality zabývá již dlouhodobě, v roce 25 získala nemocnice nejprve

Více

Správná životospráva školáka

Správná životospráva školáka Správná životospráva školáka Co je správná životospráva Správná životospráva zahrnuje dostatečnou pohybovou aktivitu a vyvážený pestrý jídelníček. Kvalitní strava je v dětském věku velice důležitá k zajištění

Více

NABÍDKA KURZŮ 1.pol. 2011 Odbor personalistiky - Oddělení vzdělávání

NABÍDKA KURZŮ 1.pol. 2011 Odbor personalistiky - Oddělení vzdělávání NABÍDKA KURZŮ 1.pol. 2011 Odbor personalistiky - Oddělení vzdělávání Určeno: Kurz kanylace periferní žíly a péče o žilní vstup - ve spolupráci s firmou MSM všeobecným sestrám (popř. porodním asistentkám,

Více

Z pyramidy na talíř aneb jak rozumět výživovým doporučením. Leona Mužíková Veronika Březková Masarykova univerzita Brno

Z pyramidy na talíř aneb jak rozumět výživovým doporučením. Leona Mužíková Veronika Březková Masarykova univerzita Brno Z pyramidy na talíř aneb jak rozumět výživovým doporučením Leona Mužíková Veronika Březková Masarykova univerzita Brno Je Pyramida výživy pro děti vhodnou pomůckou k aplikaci výživových doporučení (pro

Více

Nefarmakologická léčba u starších pacientů s CHOPN. Turčáni P., Skřičková J. Klinika nemocí plicních a TBC, LF MU a FN Brno-Bohunice

Nefarmakologická léčba u starších pacientů s CHOPN. Turčáni P., Skřičková J. Klinika nemocí plicních a TBC, LF MU a FN Brno-Bohunice Nefarmakologická léčba u starších pacientů s CHOPN Turčáni P., Skřičková J. Klinika nemocí plicních a TBC, LF MU a FN Brno-Bohunice Léčba CHOPN Odvykání kouřen ení Bronchodilatancia (mimo theofyllinu)

Více

nemoc úraz operace síla energie vitalita Ensure Plus Advance Výživa nové generace Chrání a obnovuje Vaše svaly

nemoc úraz operace síla energie vitalita Ensure Plus Advance Výživa nové generace Chrání a obnovuje Vaše svaly nemoc úraz operace síla energie vitalita Ensure Plus Advance Výživa nové generace Chrání a obnovuje Vaše svaly Ztráta tělesné hmotnosti a svalu Delší nemoc, úraz, operace, pobyt v nemocnici vede ke ztrátě

Více

Pravidla pro stravování

Pravidla pro stravování Pravidla pro stravování ( informace pro uživatele ) 1. Stravování v Domově je zajišťováno vlastním kuchyňským provozem a poskytována je strava celodenní s možností odebírání stravy normální (D3), dietní

Více

NABÍDKA KURZŮ 2.pol. 2014 Odbor personalistiky - Oddělení vzdělávání

NABÍDKA KURZŮ 2.pol. 2014 Odbor personalistiky - Oddělení vzdělávání NABÍDKA KURZŮ 2.pol. 2014 Odbor personalistiky - Oddělení vzdělávání Kurz kanylace periferní žíly a péče o žilní vstup všeobecným sestrám (popř. porodním asistentkám, zdravotnickým záchranářům, radiologickým

Více

Úloha specializované ambulance v léčbě CHSS. Markéta Hegarová Klinika kardiologie IKEM

Úloha specializované ambulance v léčbě CHSS. Markéta Hegarová Klinika kardiologie IKEM Úloha specializované ambulance v léčbě CHSS. Markéta Hegarová Klinika kardiologie IKEM Organizace péče o nemocné s chronickým srdečním selháním. Praktický lékař Ambulance pro srdeční selhání, domácí péče

Více

Efektivní právní služby

Efektivní právní služby JAKÉ JSOU LIMITY PŘI POSKYTOVÁNÍ ZDRAVOTNÍCH SLUŽEB? Efektivní právní služby 1 Co nás čeká? JAKÉ JSOU LIMITY PŘI POSKYTOVÁNÍ? 2 základní pravidla poskytování zdravotních služeb ve světle základních práv

Více

Standard léčebné výživy

Standard léčebné výživy 1 Standard léčebné výživy 1. CHARAKTERISTIKA 1.1. Léčebná výživa je nedílnou součástí léčebně preventivní péče, významně ovlivňuje léčebný postup a napomáhá ke snižování nákladů na medikamentózní léčbu.

Více

Kteří pacienti již nemají prospěch z umělé výživy Klinické a etické aspekty

Kteří pacienti již nemají prospěch z umělé výživy Klinické a etické aspekty Kteří pacienti již nemají prospěch z umělé výživy Klinické a etické aspekty O. Sláma, MOU Brno XII. BDPM 26.10.2006 Předmětem zájmu PM je velmi různorodá skupina pacientů Různá diagnóza, různá prognóza,

Více

JAK PROBÍHÁ PROCES HODNOCENÍ KVALITY A BEZPEČÍ VE ZDRAVOTNICKÉM ZAŘÍZENÍ ČESKÁ SPOLEČNOST PRO AKREDITACI VE ZDRAVOTNICTVÍ

JAK PROBÍHÁ PROCES HODNOCENÍ KVALITY A BEZPEČÍ VE ZDRAVOTNICKÉM ZAŘÍZENÍ ČESKÁ SPOLEČNOST PRO AKREDITACI VE ZDRAVOTNICTVÍ JAK PROBÍHÁ PROCES HODNOCENÍ KVALITY A BEZPEČÍ VE ZDRAVOTNICKÉM ZAŘÍZENÍ ČESKÁ SPOLEČNOST PRO AKREDITACI VE ZDRAVOTNICTVÍ 1. verze Květen 2012 Postup před vlastním hodnocením kvality a bezpečí 1. Zdravotnické

Více

5. PORUŠENÁ TOLERANCE S - definována výsledkem orálního glu. testu jde o hodnotu ve 120. minutě 7,7-11,1 mmol/l. Společně s obezitou.

5. PORUŠENÁ TOLERANCE S - definována výsledkem orálního glu. testu jde o hodnotu ve 120. minutě 7,7-11,1 mmol/l. Společně s obezitou. VÝŽIVA V PREVENCI DM 1. DM I. absolutní nedostatek inzulinu dochází kvůli destrukci β- buněk L. ostrůvků autoimunně podmíněným zánětem. Všechny věkové kategorie nejvíce děti. Prim prevence výživou nemá

Více

Kompetence záchranáře. MUDr. Mgr. Dita Mlynářová

Kompetence záchranáře. MUDr. Mgr. Dita Mlynářová Kompetence záchranáře MUDr. Mgr. Dita Mlynářová Způsobilost k výkonu povolání zdravotnického pracovníka Způsobilost k výkonu povolání zdravotnického pracovníka a jiného odborného pracovníka má dle zákona

Více

Perioperační péče o nemocné s diabetem

Perioperační péče o nemocné s diabetem Perioperační péče o nemocné s diabetem Michal Anděl, Antonín Kratochvíl, Elena Šilhová Centrum výzkumu diabetu, metabolismu a výživy a 2. interní klinika 3. lékařská fakulta UK Praha, 16. listopadu 2013

Více

Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527

Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu. EU peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512

Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu. EU peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512 Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512 Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. ZDRAVOVĚDA Výživa

Více

www.zlinskedumy.cz Anotace Mgr. Jitka Hůsková (Autor) Speciální vzdělávací potřeby - žádné -

www.zlinskedumy.cz Anotace Mgr. Jitka Hůsková (Autor) Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Anotace Práce s pracovním listem navazuje na prezentaci Podpora mobility v ošetřovatelské péči. Prostřednictvím kazuistiky a řízených otázek ve cvičení žák uplatňuje vědomosti z oblasti péče o imobilního

Více

Nutriční rizika chudoby PHDR. HANA PAZLAROVÁ, PH.D.

Nutriční rizika chudoby PHDR. HANA PAZLAROVÁ, PH.D. Nutriční rizika chudoby PHDR. HANA PAZLAROVÁ, PH.D. Termíny Pozor, změna oproti IS! 5.4. 19.4. 26.4. 3.5. 17.5. Vždy 14.30 17.30 Struktura setkání Teoretická část přednáška a seminář k tématu Praktická

Více

Mléko a mléčné výrobky ve výživě seniorů

Mléko a mléčné výrobky ve výživě seniorů Mléko a mléčné výrobky ve výživě seniorů Ing. Jiří Kopáček, CSc. Českomoravský svaz mlékárenský Tisková konference propagačního a edukačního programu Mléko vás zdraví 08.11.2019 Měnící se demografický

Více

Paliativní péče o pacienty s neurodegenerativním onemocněním

Paliativní péče o pacienty s neurodegenerativním onemocněním Paliativní péče o pacienty s neurodegenerativním onemocněním MUDr. Kateřina Rusinová, Ph.D. Mgr. Markéta Červenková Kurs kognitivní poruchy a demence 19.10.2018, Brno Paliativní přístup nový standard péče

Více