REGIONÁLNÍ OBSERVATOŘ KONKURENCESCHOPNOSTI oblast PODNIKÁNÍ

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "REGIONÁLNÍ OBSERVATOŘ KONKURENCESCHOPNOSTI oblast PODNIKÁNÍ"

Transkript

1 REGIONÁLNÍ OBSERVATOŘ KONKURENCESCHOPNOSTI oblast PODNIKÁNÍ

2 Hospodářský rozvoj Moravskoslezského kraje doznal v posledních letech velice podstatných změn. I když se stále jedná o tradičně orientovanou ekonomiku taženou především zpracovatelským průmyslem, je zde zřetelný vliv zahraničních investic, které napomáhají jeho ekonomické transformaci. Projevuje se to nejen objemem investičních aktivit, ale také růstem životní úrovně obyvatel. Hybnou silou růstu ekonomické úrovně je rovněž nadprůměrná produktivita práce, která táhne hospodářský růst celého kraje a dorovnává mezery v zaměstnanosti a podnikatelské aktivitě. Z dlouhodobého hlediska je však potřeba tyto zdroje aktivovat a podporovat, neboť takto strukturovaná ekonomika nemůže z dlouhodobého hlediska prosperovat a růst. Sledované indikátory: I. Ekonomická výkonnost Tempo reálného růstu HDP II. III. IV. Ekonomická úroveň HDP na 1 obyvatele HDP na odpracovanou hodinu (hodinová produktivita práce) Struktura ekonomického růstu Vývoj odvětvové struktury HPH Podíl zpracovatelského průmyslu na HPH Změna podílu zpracovatelského průmyslu na HPH Investiční náročnost Podíl krajů na THFK THFK na 1 obyvatele V. Zahraniční investice Vývoj PZI v okresech MSK Stav PZI v krajích ČR VI. VII. Podnikatelská aktivita Počet registrovaných PO na 1 obyvatel v krajích ČR (bez Prahy) Počet registrovaných FO na 1 obyvatel v krajích ČR Index počtu firem (PO) registrovaných v krajích ČR (bez Prahy) Příjmy domácností a pracovníků Hrubá hodinová mzda v podnikatelském sektoru v krajích ČR Hrubá měsíční mzda v podnikatelském sektoru v krajích ČR Vývoj mediánu a průměrné měsíční mzdy v podnikatelském sektoru Čistý disponibilní důchod domácnosti na 1 obyvatele v krajích ČR Použité zdroje dat jsou uvedeny vždy pod grafem.

3 Tempo reálného růstu HDP 1 v Moravskoslezském kraji (MSK) víceméně kopíruje růstovou výkonnost na národní úrovni a poukazuje na jejich velmi silné propojení. Vysokou volatilitu ekonomického výkonnosti MSK lze odůvodnit silným zastoupením zpracovatelského průmyslu (především těžký a strojírenský průmysl) na odvětvové struktuře Kraje. Takto strukturovaná ekonomika je charakteristická především vysokou citlivostí na světovou poptávku (vysoká elasticita poptávky), vysokou investiční náročností a silnou citlivostí na výskyt exogenních ekonomických jevů globálního charakteru (např. hospodářská krize). Na základě těchto charakteristik má ekonomika MSK sklon k nadprůměrným cyklickým výkyvům od vývojového trendu. V dobách konjunktury je charakteristická vysoká investiční aktivita a růst kapitálu, naopak v dobách recese (zde se projevuje silná závislost na vnější poptávce) nejsou efektivně využívány výrobní kapacity a roste nezaměstnanost. Graf: Reálný růst HDP v MSK a ČR v letech měřicí jednotka: procento [%] 1, 8, 6, 4, 2, Moravskoslezský kraj Česká republika, -2, , -6, 1 Hrubý domácí produkt je peněžním vyjádřením celkové hodnoty statků a služeb nově vytvořených v daném období na určitém území a používá se především pro stanovení výkonnosti ekonomiky. Ačkoli ukazatel HDP trpí řadou nedokonalostí, je stále jediným komplexním ukazatelem konkurenceschopnosti s odpovídající metodickou a datovou srovnatelností v čase a prostoru dostupný i na regionální úrovni.

4 Při sledování vývoje HDP na 1 obyvatele 2 lze v průběhu let sledovat vzrůstající trend, který rovněž kopíruje celorepublikový vývoj. K největšímu rozvoji MSK dochází v letech 23 27, kdy lze sledovat podstatné snižování rozdílu mezi ekonomickou úrovní MSK a průměrem ČR. Zvyšování ekonomické úrovně obyvatel bylo dosahováno především expanzí tradičních průmyslových odvětví, která v dobách celosvětového hospodářského růstu zažívala nebývalého rozmachu. Problémem tohoto odvětví je však vysoká kapitálová náročnost a hranice produkčních možností (nedostatek zdrojů), neboť neustálým zvyšováním výroby je dosahování ekonomického růstu pouze dočasné a bez restrukturalizace kvalitativního charakteru (kvalitativní změny na straně nabídky) dlouhodobě neudržitelné. Současná ekonomická krize poukázala na vysokou citlivost a procykličnost takto strukturované ekonomiky, což je patrné z vývoje tempa růstu HDP (v roce 25 to bylo 7,6 %, v roce 27 to bylo ještě 4,9 % a v roce 28 už jen,6 %), tak i ostatních indikátorů jako je HDP na 1 obyvatele, tvorba hrubého fixního kapitálu (THFK) či hrubá přidaná hodnota (HPH). Graf: HDP na 1 obyvatele v MSK a ČR v letech měřicí jednotka: mil. Kč HDP na 1 obyvatele v MSK (Kč) HDP na 1 obyvatele v ČR (Kč) 2 Samotný ukazatel HDP není vyjádřením bohatství daného regionu, neboť vyjadřuje pouze přírůstek tohoto bohatství za dané období. Pro měření ekonomické úrovně (bohatství) dané země je proto lepší použít HDP/obyvatele, jež je daleko více vypovídající o vyspělosti dané ekonomiky.

5 Mezi vývojem hrubého domácího produktu a produktivitou práce 3 existuje ve všech regionech světa spojitost. Nárůst ekonomické úrovně (HDP na 1 obyvatele) je v MSK založen především na zvyšování produktivity práce, v níž MSK dosahuje v celorepublikovém srovnání vynikajících výsledků. Při pohledu na samotný vývoj ekonomické úrovně je zřejmé, že i přes obrovský nárůst hodinové produktivity práce, MSK v HDP na 1 obyvatele stále nedosahuje úrovně celorepublikového průměru. Hlavním problémem je nedostatečné využití lidských zdrojů. Podíváme-li se na vývoj míry zaměstnanosti v MSK a srovnáme-li údaje s průměrem ČR, zjistíme, že poměrně velká část obyvatel regionu je neproduktivní. Tyto faktory vytváří mezeru zaměstnanosti, která se v průběhu ekonomického cyklu mění jen minimálně. Nadprůměrného růstu ekonomické výkonnosti je dosahováno pouze zvyšováním produktivity již aktivních lidských zdrojů ve stávající odvětvové struktuře, což je z dlouhodobého hlediska neudržitelné. Graf: HDP na odpracovanou hodinu (hodinová produktivita práce) v MSK a ČR bez Prahy měřicí jednotka: procento [%], ČR = Hodinová produktivita práce v MSK Hodinová produktivita práce v ČR Produktivita práce vyjadřuje jakou měrou či jak dobře je využívána pracovní síla při vytváření produktů. Konkrétně hodinová produktivita práce je poměr objemu výroby a počtu odpracovaných hodin.

6 Odvětvová struktura ekonomiky MSK je silně vázána na zpracovatelský průmysl (lze vysledovat z vývoje podílu MS kraje na HPH), jehož vývoj je závislý především na ekonomickém cyklu. Pro dlouhodobé zvyšování HDP, přidané hodnoty a produktivity práce je však zapotřebí intenzivních strukturálních změn, na základě kterých lze přesouvat zdroje k aktivitám s vyšší produktivitou. Při rozkladu Hrubé přidané hodnoty (HPN) 4 na jednotlivá odvětví lze sledovat mnohonásobně převažující vliv zpracovatelského průmyslu, naopak vliv terciéru je velice slabý. Tyto trendy lze sledovat především v období let (období konjunktury), ve kterém docházelo k výraznému vzestupu pouze ve zpracovatelském průmyslu (navýšení o 1,7%), ostatní odvětví spíše stagnovala nebo klesala. Z následujících grafů vyplývá, že v MSK připadá téměř třetina (31,8%, rok 28) přidané hodnoty vytvořené v rámci Kraje na zpracovatelský průmysl. Při srovnání změny podílu zpracovatelského průmyslu na HPH v jednotlivých krajích ČR jasně vyplývá, že MSK zaznamenal od roku 22 největší nárůst ze všech (4,3%) a můžeme jej v současnosti považovat za jeden z nejprůmyslovějších krajů v ČR. Graf: Vývoj odvětvové struktury hrubé přidané hodnoty (HPH) v MSK měřicí jednotka: procento [%] r. 28 r. 27 ostatní veřejné, sociální a osobní služby zdravotnictví, veter. a sociální činnost školství veřejná administrativa komerční služby peněžnictví a pojišťovnictví r. 26 r. 25 r. 24 doprava, skladování, pošty a telekomunikace pohostinství a ubytování obchod, opravy spotřebního zboží stavebnictví výroba a rozvod elektřiny, tepla, vody zpracovatelský průmysl dobývání nerostných surovin Hrubá přidaná hodnota představuje nově vytvořenou hodnotu, kterou získávají institucionální jednotky z používání svých výrobních kapacit. Je stanovena jako rozdíl mezi celkovou produkcí, oceněnou v základních cenách a mezispotřebou, oceněnou v kupních cenách. Sama je tedy také v základních cenách.

7 p.b p.b Graf: Podíl zpracovatelského průmyslu na HPH v krajích ČR, 28 měřicí jednotka: procento [%] 45, 4, 35, 3, 25, 2, 15, 1, 5,, Graf: Změna podílu zpracovatelského průmyslu na HPH v krajích ČR, 22/28 měřicí jednotka: procento [%]

8 Tvorba hrubého fixního kapitálu (THFK) 5, jež dosahovala největšího tempa růstu mezi léty 24 až 26 (nárůst o 23,9 %), je ovlivněna jednak cyklickými a strukturálními charakteristikami ekonomiky, tak pro ČR velice významným přílivem zahraničních investic. Míra investic v MSK se na THFK České republiky podílí 8,6 % (rok 27). Ve srovnání s ostatními kraji je to po Praze, Jihomoravském kraji a Středočeském kraji nejlepší výsledek. Nicméně ve srovnání úrovně THFK na 1 obyvatele zůstává stále pod průměrem ČR. Graf: Podíl krajů na THFK v ČR v roce 27 měřicí jednotka: procento [%] 4, 35, 3, 25, 2, 15, 1, 5,, Graf: THFK na 1 obyvatele v MSK a ČR v letech měřicí jednotka: procento [%], ČR = 1 12, 1, 8, 6, 4, 2, THFK na 1 obyvatele v MSK THFK na 1 obyvatele v ČR, Tvorba hrubého fixního kapitálu představuje hodnotu pořízení hmotných a nehmotných investic, tedy majetku, který nebude spotřebováván, ale využit pro další produktivní činnost.

9 Přímé zahraniční investice (PZI) 6 již trvale patří k významným indikátorům ekonomického rozvoje jednotlivých regionů. Jsou často nositeli strukturálních změn, které jsou pro hospodářský rozvoj postkomunistických zemí velice důležité. Z těchto důvodů je o kvalitní zahraničními investory zájem a mezi regiony probíhá tvrdá soutěž. Více než polovina PZI v ČR je realizována v hl. městě Praha, proto je při srovnávání od vlivu Prahy abstrahováno. Vývoj PZI v období let 24 až 27 poukazuje na fakt, že do MSK přitekl v posledních letech nadprůměrný objem PZI (24/27 - navýšení o 98,3 %). Vliv světové hospodářské krize a dokončení investice továrny Hyundai v roce 27 způsobilo, že celkový objem PZI v roce 28 ve srovnání s rokem 27 mírně poklesl, a to o 1,2%. Nicméně i tak byla v roce 28 v MSK udržena poměrně vysoká úroveň PZI, což bylo zásluhou růstu investic ve městě Ostrava (+4,9 %), Opava (+13,1 %), Karviná (+2,3 %) a Bruntál (+14,6 %). Naopak k poklesu investiční aktivity došlo v městě Frýdek- Místek (-23,9 %) a Nový Jičín (-33,7 %). Peníze přitékaly především do zpracovatelského průmyslu, konkrétně do sériové výroby a montáže, jež je navázána na automobilový průmysl. Příčinou poklesu toků PZI ve městě Frýdek-Místek, bylo již výše zmíněné dokončení výstavby automobilky Hyundai, což v meziročním srovnání znatelně ovlivnilo výsledky nejen za samotné město, ale i za MSK jako celek. Graf: Vývoj PZI v MSK a okresech MSK měřicí jednotka: mil. Kč MSK celkem Bruntál Frýdek-Místek Karviná Nový Jičín Opava Ostrava-město Zdroj: ČNB, vlastní zpracování 6 Přímé zahraniční investice lze charakterizovat: mobilní materiální investice zaměřené zejména do sektoru zpracovatelského průmyslu a strategických služeb; investor je zainteresován na vlastnických právech a dlouhodobém rozvoji společnosti, do které investuje; investorův vlastnický podíl na společnosti je větší než 1%; nezahrnují se ani finanční operace ani rozvojové fondy a granty.

10 Graf: Stav PZI v jednotlivých krajích ČR k měřicí jednotka: tis. Kč 25, 2, 15, 1, 5,, Zdroj: ČNB, vlastní zpracování

11 Moravskoslezský kraj se k vyznačuje nejnižším počtem právnických osob (PO) 7 a fyzických osob (FO) 8 na 1 obyvatel v celé ČR. Důvodem je jednak koncentrace velkých firem v kraji, ale také relativně nízká míra podnikatelské aktivity. Pokud odhlédneme od výsledků za hl. město Praha, kde je hodnota tohoto ukazatele několikanásobně vyšší, můžeme sledovat, že např. v kraji Karlovarském, Plzeňském nebo geograficky nejbližším Jihomoravském kraji, je počet registrovaných firem o 6 9 % větší. U počtu drobných podnikatelů (FO) nejsou rozdíly tak markantní, nicméně i zde MSK zaostává za zbytkem republiky. Navzdory špatným výsledkům v počtu registrovaných PO a FO na území MSK, je také důležité poukázat na dynamiku jeho růstu, která je pro MSK mnohem příznivější. Při srovnání indexu znázorňujícím změnu počtu firem (PO) v jednotlivých krajích, lze v období ekonomického růstu (22 27) v MSK sledovat rozvoj podnikatelských aktivit nejen u velkých firem, ale také u malých a středních podniků (MSP). Právě MSP podniky jsou motorem ekonomického růstu a budoucností Ostravské aglomerace, která sice v posledních letech zaznamenala nadprůměrné zlepšení v mnoha oblastech, ale je zde stále mnoho nevyužitého potenciálu. Graf: Počet registrovaných PO na 1 obyvatel k (bez Prahy) Právnické osoby zahrnují sdružení fyzických nebo právnických osob. Nejčastějšími případy takových sdružení jsou sdružení vytvářená podle obchodního zákoníku: obchodní společnosti, komanditní společnosti, společnosti s ručením omezeným, akciové společnosti. 8 Fyzické osoby zahrnují soukromé podnikatele podnikající dle živnostenského zákona, samostatně hospodařící rolníky a dále fyzické osoby provozující jinou podnikatelskou činnost podle zvláštních předpisů.

12 Graf: Počet registrovaných FO na 1 obyvatel k Graf: Index počtu firem (PO) v krajích ČR bez hl. m Praha, 28/22 1,8 1,6 1,4 1,2 1,,8,6,4,2, index 28/22

13 Vývoj hrubé mzdy 9 v podnikatelském sektoru je významným a velice sledovaným ukazatelem životní úrovně v regionu. Pro objektivní zhodnocení mzdové úrovně je třeba sledovat nejen vývoj průměrné hrubé mzdy, ale také vývoj hrubé střední měsíční mzdy, tzv. mediánu 1, který daleko lépe vypovídá o skutečných příjmech jednotlivých lidí. Tato hodnota totiž není ve výpočtu ovlivněna extrémně vysokými nebo extrémně nízkými platy. Ve čtvrtém čtvrtletí roku 29 dosahoval medián hrubé hodinové mzdy v MSK hodnoty 118,1 Kč a byl tak pouze o,87 Kč pod průměrnou úrovní České republiky. Úroveň průměrné hodinové mzdy dosáhla ve 4. čtvrtletí roku 29 částky 135,71 Kč (průměr ČR je 144,66 Kč), která je, jak již bylo napsáno výše, ovlivněna extrémními hodnotami a není proto zcela vypovídající o skutečných platových podmínkách. V rámci celorepublikového srovnání odpovídají zjištěné hodnoty 7. místu mezi kraji s nejvyššími hodinovými mzdami. Při detailnějším pohledu na podíl zaměstnanců s průměrným hodinovým výdělkem však MSK vykazuje nejnižších hodnot 63,6 % (průměr ČR je 67,4%). Hrubá měsíční mzda v MSK dosahovala v roce 29 hodnoty 2 68 Kč v případě mediánu (hodnota za ČR činila Kč) a Kč v případě průměrné mzdy (hodnota za ČR činila Kč). V celorepublikovém srovnání se jedná o 8. pozici mezi kraji s nejvyšším mediánem měsíční mzdy a 9. místo v případě krajů s nejvyšší průměrnou měsíční mzdou. Při analýze výše průměrné měsíční mzdy, je však potřeba sledovat i rozsah průměrné placené doby (jeden z ovlivňujících faktorů), který je v MSK nejnižší (v rámci srovnání krajů ČR) a činí 17,5 hodin měsíčně (na celorepublikový průměr MSK ztrácí 1,7 hodiny měsíčně). V období let docházelo jak MSK, tak v celé ČR k růstu mediánu i průměrné hrubé měsíční mzdy. Největší nárůst byl zaznamenán v případě průměrné měsíční mzdy, a to o 3,69 %. V případě mediánu došlo k jeho nárůstu o 19,2 % (o 11,5 % méně než v případě průměru), což poukazuje na stále se zvyšující rozdíl příjmových nerovností v kraji (v období byl rozdíl mezi nárůstem průměru a mediánu pouze 8,1 %) Čistý disponibilní důchod domácnosti na 1 obyvatele dosáhl v MSK v roce 28 výše Kč, což je v celorepublikovém srovnání 12. místo mezi kraji, kde nižších hodnot dosahoval pouze kraj Karlovarský a Ústecký. 9 Průměrná hrubá měsíční mzda představuje podíl mezd bez ostatních osobních nákladů připadající na jednoho zaměstnance evidenčního počtu za měsíc. Do mezd se zahrnují základní mzdy a platy, příplatky a doplatky ke mzdě nebo platu, prémie a odměny, náhrady mezd a platů, odměny za pracovní pohotovost a jiné složky mzdy nebo platu, které byly v daném období zaměstnancům zúčtovány k výplatě. Jedná se o hrubé mzdy, tj. před snížením o pojistné na všeobecné zdravotní pojištění a sociální zabezpečení, zálohové splátky daně z příjmů fyzických osob a další zákonné nebo se zaměstnancem dohodnuté srážky. 1 Medián mezd nabízí mnohem vyšší vypovídající schopnost o skutečné platové (mzdové) úrovni. Medián totiž v rozdělení mezd ukazuje mzdu prostředního zaměstnance, zatímco aritmetický průměr pouze říká, kolik mzdových prostředků připadá v průměru na jednoho zaměstnance. Medián tedy představuje prostřední hodnotu vzestupně seřazené řady mezd, nedochází zde (na rozdíl od průměru) ke zkreslení extrémně vysokými či nízkými hodnotami.

14 Graf: Hrubá hodinová mzda v podnikatelském sektoru v krajích ČR, 29 měřicí jednotka: Kč 25, Kč 2, Kč 15, Kč 1, Kč 5, Kč - Kč medián průměr Podíl zaměstnanců s prům. hod. výdělkem 71,% 7,% 69,% 68,% 67,% 66,% 65,% 64,% 63,% Graf: Hrubá měsíční mzda v podnikatelském sektoru v krajích ČR, 4. čtvrtletí 29 měřicí jednotka: Kč, % medián průměr Průměrná placená doba (hod/měsíc) Zdroj: MPSV, vlastní zpracování , 174,5 174, 173,5 173, 172,5 172, 171,5 171, 17,5 17, Zdroj: MPSV, vlastní zpracování

15 Graf: Vývoj mediánu a průměrné měsíční mzdy v podnikatelském sektoru v MSK a ČR, 4. čtvrtletí let měřicí jednotka: Kč 3 medián (MSK) průměr (MSK) medián (ČR) průměr (ČR) Graf: Čistý disponibilní důchod domácností na 1 obyvatele v krajích ČR, 28 měřicí jednotka: Kč Zdroj: MPSV, vlastní zpracování

Jihomoravský kraj v roce 2013 z pohledu regionálních účtů

Jihomoravský kraj v roce 2013 z pohledu regionálních účtů kraj v roce 213 z pohledu regionálních účtů Úvod V návaznosti na mimořádnou revizi národních účtů publikovanou v říjnu 214 a na předběžnou sestavu ročních národních účtů za rok 213 publikoval ČSÚ k 15.

Více

Jihomoravský kraj z pohledu regionálních účtů

Jihomoravský kraj z pohledu regionálních účtů kraj z pohledu regionálních účtů Úvod V návaznosti na předběžnou sestavu ročních národních účtů zveřejněnou 3. června 216 publikoval ČSÚ k 15. prosinci 216 také předběžné údaje regionálních účtů za rok

Více

V 1. čtvrtletí 2011 rostly mzdy jen ve mzdové sféře

V 1. čtvrtletí 2011 rostly mzdy jen ve mzdové sféře V 1. čtvrtletí 2011 rostly mzdy jen ve mzdové sféře Výdělky ve mzdové a platové sféře Z údajů obsažených v Informačním systému o průměrném výdělku (ISPV) vyplývá, že v 1. čtvrtletí 2011 vzrostla hrubá

Více

4. 3. Váha nefinančních firem pod zahraniční kontrolou na investicích sektoru nefinančních podniků a v české ekonomice

4. 3. Váha nefinančních firem pod zahraniční kontrolou na investicích sektoru nefinančních podniků a v české ekonomice 4. 3. Váha nefinančních firem kontrolou na investicích sektoru nefinančních podniků a v české ekonomice 4.3.1. Spojitost s přílivem přímých investic Odlišnost pojmů Je třeba rozlišovat termín příliv přímých

Více

3. Využití pracovní síly

3. Využití pracovní síly 3. Využití pracovní síly HDP vzrostl nejvíce ze všech krajů. Středočeský kraj zasáhla zhoršená ekonomická situace z let 28 a 29 méně citelně než jako celek. Zatímco HDP České republiky mezi roky 1995 a

Více

Management A. Přednášky LS 2018/2019, 2+0, zk. Přednášející: Doc. Ing. Daniel Macek, Ph.D. Ing. Václav Tatýrek, Ph.D.

Management A. Přednášky LS 2018/2019, 2+0, zk. Přednášející: Doc. Ing. Daniel Macek, Ph.D. Ing. Václav Tatýrek, Ph.D. Management A Přednášky LS 2018/2019, 2+0, zk Přednášející: Doc. Ing. Daniel Macek, Ph.D. Ing. Václav Tatýrek, Ph.D. Ekonomická situace v ČR a její vývoj HDP Nezaměstnanost Inflace Podnikatelské subjekty

Více

Sledované indikátory: I. Výzkum a vývoj

Sledované indikátory: I. Výzkum a vývoj REGIONÁLNÍ OBSERVATOŘ KONKURENCESCHOPNOSTI oblast VÝZKUM, VÝVOJ A INOVACE Moravskoslezský kraj se vyznačuje silným potenciálem v oblasti výzkumných, vývojových a inovačních aktivit. Je to dáno existencí

Více

Vývoj mezd v jednotlivých krajích České republiky s důrazem na kraj Moravskoslezský

Vývoj mezd v jednotlivých krajích České republiky s důrazem na kraj Moravskoslezský Katedra ekonomie kek@opf.slu.cz kek.rs.opf.slu.cz Vývoj mezd v jednotlivých krajích České republiky s důrazem na kraj Moravskoslezský Doc. Ing. Pavel Tuleja, Ph. D. Ing. Karin Gajdová Obchodně podnikatelská

Více

Determinanty regionáln. lní konkurenceschopnosti a regionáln

Determinanty regionáln. lní konkurenceschopnosti a regionáln Determinanty regionáln lní konkurenceschopnosti a regionáln lních disparit v ČR Přednáška Studentského ekonomického klubu Marta Šlehoferová 20.5.2010 Struktura přednášky pojem konkurenceschopnost regionů

Více

Hrubý domácí produkt na obyvatele

Hrubý domácí produkt na obyvatele 2.3. Popis indikátorů a jejich vývoj Hrubý domácí produkt na obyvatele Hrubý domácí produkt na obyvatele v tis. Kč běžné ceny Popis Hrubý domácí produkt (HDP) je peněžním vyjádřením celkové hodnoty statků

Více

Analýza podnikání na venkově a v zemědělsko-potravinářských oborech Zpracoval tým Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Únor 2017

Analýza podnikání na venkově a v zemědělsko-potravinářských oborech Zpracoval tým Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Únor 2017 Analýza podnikání na venkově a v zemědělsko-potravinářských oborech Zpracoval tým Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Únor 2017 Stránka 1 z 10 Podíl venkova dle počtu obcí a počtu obyvatel

Více

Využití pracovní síly

Využití pracovní síly Využití pracovní síly HDP na konci sledovaného období klesal výrazněji než v celé Rozhodující význam má v kraji zpracovatelský průmysl Hrubý domácí produkt na Vysočině obdobně jako v celé České republice

Více

Regionální profil trhu práce v Plzeňském kraji - shrnutí poznatků

Regionální profil trhu práce v Plzeňském kraji - shrnutí poznatků Projekt KOMPAS Regionální rozvojová agentura Plzeňského kraje, o.p.s. Regionální profil trhu práce v Plzeňském kraji - shrnutí poznatků Řídící výbor Teritoriálního paktu zaměstnanosti Plzeňského kraje

Více

Vybrané hospodářské, měnové a sociální ukazatele

Vybrané hospodářské, měnové a sociální ukazatele M O N I T O R Vybrané hospodářské, měnové a sociální ukazatele 4-2006 Parlament České republiky Kancelář Poslanecké sněmovny Parlamentní institut Ekonomický a sociální monitor Duben 2006 OBSAH ČTVRTLETNĚ

Více

Graf 2.1 Ekonomicky aktivní podle věku v Moravskoslezském kraji

Graf 2.1 Ekonomicky aktivní podle věku v Moravskoslezském kraji 2. SOCIÁLNÍ VÝVOJ Údaje o ekonomické aktivitě populace jsou získány z Výběrového šetření pracovních sil Populaci osob starších 15 let tvoří osoby ekonomicky aktivní a ekonomicky neaktivní. Všichni ti,

Více

pokles stavební produkce další pokles stavební produkce Ke konci 2. tvrtletí 2010 Hodnota nov zadaných ve ejných zakázek Pokles zadaných ve

pokles stavební produkce další pokles stavební produkce Ke konci 2. tvrtletí 2010 Hodnota nov zadaných ve ejných zakázek Pokles zadaných ve TOP STAV 2009 České stavebnictví je i přes dopad krize na poptávku po stavební produkci významným odvětvím ekonomiky, které se podílí cca 9 % na zaměstnanosti v ekonomice a na tvorbě HDP v úrovni 6-7%.

Více

INDEXY TRHU PRÁCE V DOPRAVĚ

INDEXY TRHU PRÁCE V DOPRAVĚ INDEXY TRHU PRÁCE V DOPRAVĚ INSTITUT SILNIČNÍ DOPRAVY ČESMAD Bohemia s.r.o. www.truckjobs.cz 2012 Výsledky průzkumu za rok 2012 1 S t r á n k a INSTITUT SILNIČNÍ DOPRAVY ČESMAD Bohemia s.r.o. první specializovaná

Více

4 Velkoobchod a zprostředkování velkoobchodu (OKEČ 51)

4 Velkoobchod a zprostředkování velkoobchodu (OKEČ 51) 4 Velkoobchod a zprostředkování velkoobchodu (OKEČ 51) 4.1. Popis Odvětví zahrnuje prodej nového nebo použitého zboží maloobchodním prodejcům, výrobním, nebo obchodním podnikům nebo jeho zprostředkování,

Více

ICT v ČR: kde krize dosud nejvíc bolela?

ICT v ČR: kde krize dosud nejvíc bolela? ICT v ČR: kde krize dosud nejvíc bolela? Konference Fórum e-time 2011 květen 2011 Globální kontexty krize Dopad na českou ekonomiku a firemní sektor Odvětví informačních a komunikačních činností Telekomunikace

Více

Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za 1. polovinu roku 2018

Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za 1. polovinu roku 2018 Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za 1. polovinu roku 2018 Prodej, zaměstnanost, mzdový vývoj, produktivita práce, zahraniční obchod 1) Prodej Na základě výsledků za 1. polovinu roku 2018

Více

Makroekonomická predikce (listopad 2018)

Makroekonomická predikce (listopad 2018) Ministerstvo financí České republiky, Letenská 15, 118 10 Praha 1, +420 257 041 111 Ministerstvo financí Makroekonomická predikce (listopad 2018) David PRUŠVIC Ministerstvo financí České republiky Praha,

Více

Graf 3.1 Hrubý domácí produkt v Moravskoslezském kraji (běžné ceny) Graf 3.2 Hrubá přidaná hodnota v Moravskoslezském kraji 56,0 350

Graf 3.1 Hrubý domácí produkt v Moravskoslezském kraji (běžné ceny) Graf 3.2 Hrubá přidaná hodnota v Moravskoslezském kraji 56,0 350 3. EKONOMICKÝ VÝVOJ Hrubý domácí produkt Moravskoslezského kraje v roce 212 meziročně vzrostl o cca,1 %, jinde roste rychleji Hrubý domácí produkt (HDP) Moravskoslezského kraje, tj. ukazatel vyjadřující

Více

C.3 Trh práce. Tabulka C.3.1: Trh práce roční. Výběrové šetření pracovních sil ČSÚ:

C.3 Trh práce. Tabulka C.3.1: Trh práce roční. Výběrové šetření pracovních sil ČSÚ: C.3 Trh práce Tabulka C.3.1: Trh práce roční Výběrové šetření pracovních sil ČSÚ: 9 1 11 1 13 1 15 1 17 Výhled Výhled Zaměstnanost prům. v tis.osob 5 93 5 7 9 937 95 973 9 991 růst v % 1, 1, 1,,, 1,,,3,,

Více

3. Využití pracovní síly

3. Využití pracovní síly 3. Využití pracovní síly Ekonomické postavení Karlovarského kraje se zhoršuje Zvyšuje se HDP na 1 zaměstnaného Důležitým faktorem situace na trhu práce (tj. využití lidských zdrojů) je celkový ekonomický

Více

Doplňující informace k tématu peněžní prostředky vynakládané vybranými nemocnicemi na úhradu nákladů z činnosti

Doplňující informace k tématu peněžní prostředky vynakládané vybranými nemocnicemi na úhradu nákladů z činnosti Doplňující informace k tématu peněžní prostředky vynakládané vybranými nemocnicemi na úhradu nákladů z činnosti Síť zdravotnických zařízení ústavní péče v České republice je složena z nemocnic a odborných

Více

C.3 Trh práce Prameny kapitoly 3: ČSÚ, MPO ČR, MPSV ČR, propočty MF ČR.

C.3 Trh práce Prameny kapitoly 3: ČSÚ, MPO ČR, MPSV ČR, propočty MF ČR. Prameny kapitoly : ČSÚ, MPO ČR, MPSV ČR, propočty MF ČR. Tabulka C..: Zaměstnanost roční Výběrové šetření pracovních sil ČSÚ: Odhad Výhled Zaměstnanost ) průměr v tis.osob růst v %,,,,,,,,,, zaměstnanci

Více

Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za rok 2018

Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za rok 2018 Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za rok 2018 Prodej, zaměstnanost, mzdový vývoj, produktivita práce, zahraniční obchod 1) Prodej Na základě výsledků za rok 2018 dosáhly tržby v běžných cenách

Více

Vybrané hospodářské, měnové a sociální ukazatele

Vybrané hospodářské, měnové a sociální ukazatele M O N I T O R Vybrané hospodářské, měnové a sociální ukazatele 2-2008 Parlament České republiky Kancelář Poslanecké sněmovny Parlamentní institut Ekonomický a sociální monitor únor 2008 Obsah Č TVRTLETNĚ

Více

Česká ekonomika v roce 2014. Ing. Jaroslav Vomastek, MBA Ředitel odboru

Česká ekonomika v roce 2014. Ing. Jaroslav Vomastek, MBA Ředitel odboru Česká ekonomika v roce 2014 Přehled ekonomiky České republiky HDP Zaměstnanost Inflace Cenový vývoj Zahraniční investice Platební bilance Průmysl Zahraniční obchod Hlavní charakteristiky české ekonomiky

Více

Vybrané hospodářské, měnové a sociální ukazatele

Vybrané hospodářské, měnové a sociální ukazatele M O N I T O R Vybrané hospodářské, měnové a sociální ukazatele 9-2008 Parlament České republiky Kancelář Poslanecké sněmovny Parlamentní institut Ekonomický a sociální monitor OBSAH Č TVRTLETNĚ SLEDOVANÉ

Více

Vývoj CR v České republice. L.Měrtlová

Vývoj CR v České republice. L.Měrtlová Vývoj CR v České republice L.Měrtlová Význam CR v národním hospodářství Při hodnocení významu CR na národním hospodářství je nutné posoudit vytvářenou hrubou přidanou hodnotu, strukturovat ji podle specifických

Více

Mzdy specialistů ve vědě a technice

Mzdy specialistů ve vědě a technice Mzdy specialistů ve vědě a technice Podrobná charakteristika osob zaměstnaných jako Specialisté ve vědě a technologiích, včetně jednotlivých užších kategorií zaměstnání, je uvedena v příloze k metodice

Více

Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za rok 2016

Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za rok 2016 Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za rok 2016 Prodej, zaměstnanost, mzdový vývoj, produktivita práce, zahraniční obchod 1) Prodej Na základě výsledků za roku 2016 dosáhly tržby v běžných

Více

Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za rok 2014

Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za rok 2014 Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za rok 2014 Prodej, zaměstnanost, mzdový vývoj, produktivita práce, zahraniční obchod 1) Prodej Na základě výsledků za rok 2014 dosáhly tržby v běžných cenách

Více

VÝVOJ EKONOMIKY ČR WWW.SPCR.CZ

VÝVOJ EKONOMIKY ČR WWW.SPCR.CZ VÝVOJ EKONOMIKY ČR WWW.SPCR.CZ VÝVOJ EKONOMIKY ČR: PŘEHLED A KOMENTÁŘE SP ČR ZPRACOVAL: BOHUSLAV ČÍŽEK (BCIZEK@SPCR.CZ) ZPRACOVÁNO K 30.10.2015 VÝZNAM PRŮMYSLU Průmysl (2014) 32,4% podíl na přidané hodnotě

Více

Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Ekonomická fakulta Katedra regionální a environmentální ekonomiky

Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Ekonomická fakulta Katedra regionální a environmentální ekonomiky Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Ekonomická fakulta Katedra regionální a environmentální ekonomiky Úvodem V roce 2006 vyhlásilo MMR výzkumný program WD - Výzkum pro potřeby řešení regionálních

Více

C.3 Trh práce. Tabulka C.3.1: Trh práce roční. Výběrové šetření pracovních sil ČSÚ:

C.3 Trh práce. Tabulka C.3.1: Trh práce roční. Výběrové šetření pracovních sil ČSÚ: C.3 Trh práce Tabulka C.3.1: Trh práce roční Výběrové šetření pracovních sil ČSÚ: 9 1 11 1 13 1 15 1 17 Odhad Výhled Výhled Zaměstnanost prům. v tis.osob 5 93 5 7 9 933 9 9 95 9 růst v % 1, 1, 1,,,,9,1,1,,

Více

Sekce průmyslu Odbor ekonomických analýz Leden Papírenský průmysl 2013

Sekce průmyslu Odbor ekonomických analýz Leden Papírenský průmysl 2013 Sekce průmyslu Odbor ekonomických analýz Leden 215 Papírenský průmysl 213 Stránka 2 z 28 O B S A H... STRANA 1. EXECUTIVE SUMMARY... 3 2. CÍL ANALÝZY... 4 3. POSTAVENÍ PAPÍRENSKÉHO PRŮMYSLU VE ZPRACOVATELSKÉM

Více

C.3 Trh práce. Tabulka C.3.1: Trh práce roční. Výběrové šetření pracovních sil ČSÚ:

C.3 Trh práce. Tabulka C.3.1: Trh práce roční. Výběrové šetření pracovních sil ČSÚ: C.3 Trh práce Tabulka C.3.1: Trh práce roční Výběrové šetření pracovních sil ČSÚ: 9 1 11 1 13 1 15 1 17 Výhled Výhled Zaměstnanost prům. v tis.osob 5 93 5 7 9 937 99 957 99 977 růst v % 1, 1, 1,,, 1,,,,,

Více

Zpráva o základních tendencích příjmové a výdajové situace domácností ČR v čtvrtletí (textová část)

Zpráva o základních tendencích příjmové a výdajové situace domácností ČR v čtvrtletí (textová část) I. Zpráva o základních tendencích příjmové a výdajové situace domácností ČR v 1. 3. čtvrtletí 2014 (textová část) Obsah strana Hlavní poznatky z analýzy... 1 1. Příjmy domácností... 5 1. 1 Základní charakteristika...

Více

Maturitní témata EKONOMIKA

Maturitní témata EKONOMIKA Maturitní témata EKONOMIKA Školní rok 2014/2015 1. Ekonomie jako věda - význam ekonomického vzdělání - vztah ekonomiky a politiky - makroekonomie - mikroekonomie - zákon vzácnosti - hospodaření - efektivnost

Více

C.3 Trh práce. Tabulka C.3.1: Zaměstnanost roční. Výběrové šetření pracovních sil ČSÚ:

C.3 Trh práce. Tabulka C.3.1: Zaměstnanost roční. Výběrové šetření pracovních sil ČSÚ: C.3 Trh práce Prameny: ČSÚ, MPO ČR, MPSV ČR, propočty MF ČR. Tabulka C.3.1: Zaměstnanost roční Výběrové šetření pracovních sil ČSÚ: 7 9 1 11 1 13 1 15 1 Výhled Výhled Zaměstnanost prům. v tis.osob 9 5

Více

Strategie hospodářské restrukturalizace Ústeckého, Moravskoslezského a Karlovarského kraje

Strategie hospodářské restrukturalizace Ústeckého, Moravskoslezského a Karlovarského kraje Konference Zaměstnanost 2015 / Karlovy Vary Strategie hospodářské restrukturalizace Ústeckého, Moravskoslezského a Karlovarského kraje Kanceláře zmocněnce vlády pro MSK, ÚK a KVK 1 Vymezení pomoci strukturálně

Více

Strategie hospodářské restrukturalizace Ústeckého, Moravskoslezského a Karlovarského kraje. Kanceláře zmocněnce vlády pro MSK, ÚK a KVK

Strategie hospodářské restrukturalizace Ústeckého, Moravskoslezského a Karlovarského kraje. Kanceláře zmocněnce vlády pro MSK, ÚK a KVK Strategie hospodářské restrukturalizace Ústeckého, Moravskoslezského a Karlovarského kraje Kanceláře zmocněnce vlády pro MSK, ÚK a KVK 1 Vymezení pomoci strukturálně postiženým krajům ( MSK, ÚK a KVK)

Více

Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu vývoj registrací nových vozidel v České republice

Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu vývoj registrací nových vozidel v České republice Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu vývoj registrací nových vozidel v České republice Expertní pohled PricewaterhouseCoopers Česká republika ; 1 Přestože ekonomický vývoj nadále vykazuje

Více

Zdravotnictví jako součást národního hospodářství. Institut ekonomických studií FSV UK PhDr. Lucie Antošová

Zdravotnictví jako součást národního hospodářství. Institut ekonomických studií FSV UK PhDr. Lucie Antošová Zdravotnictví jako součást národního hospodářství Zdravotnictví neznamená jen spotřebu, ale také tvorbu hodnot Pomáhá uspokojovat naše potřeby (být zdravý) Zdraví lidé mohou pracovat práce je podmínkou

Více

Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za rok 2017

Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za rok 2017 Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za rok 2017 Prodej, zaměstnanost, mzdový vývoj, produktivita práce, zahraniční obchod 1) Prodej Na základě výsledků za rok 2017 dosáhly tržby v běžných cenách

Více

Konkurenceschopnost krajů České republiky. Jana Kouřilová Karolína Pelantová Katedra regionálních studií, NF VŠE, Praha

Konkurenceschopnost krajů České republiky. Jana Kouřilová Karolína Pelantová Katedra regionálních studií, NF VŠE, Praha Konkurenceschopnost krajů České republiky Jana Kouřilová Karolína Pelantová Katedra regionálních studií, NF VŠE, Praha Cílem příspěvku je zhodnotit konkurenceschopnost krajů České republiky pomocí britské

Více

Zpráva. o základních tendencích. příjmové a výdajové situace. (textová část)

Zpráva. o základních tendencích. příjmové a výdajové situace. (textová část) I. Zpráva o základních tendencích příjmové a výdajové situace domácností ČR v 1. čtvrtletí 2014 (textová část) Obsah strana Hlavní poznatky z analýzy... 1 1. Příjmy domácností... 4 1. 1 Základní charakteristika...

Více

Zpráva. o základních tendencích. příjmové a výdajové situace. (textová část)

Zpráva. o základních tendencích. příjmové a výdajové situace. (textová část) I. Zpráva o základních tendencích příjmové a výdajové situace domácností ČR v 1. čtvrtletí 2014 (textová část) Obsah strana Hlavní poznatky z analýzy... 1 1. Příjmy domácností... 4 1. 1 Základní charakteristika...

Více

Pracovní neschopnost pro nemoc a úraz v České republice za rok 2002. (zdroj dat: Český statistický úřad)

Pracovní neschopnost pro nemoc a úraz v České republice za rok 2002. (zdroj dat: Český statistický úřad) Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 25.6.2003 39 Pracovní neschopnost pro nemoc a úraz v České republice za rok 2002 (zdroj dat: Český statistický úřad)

Více

Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za 1. polovinu roku 2017

Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za 1. polovinu roku 2017 Ekonomický vývoj textilního a oděvního průmyslu za 1. polovinu roku 2017 Prodej, zaměstnanost, mzdový vývoj, produktivita práce, zahraniční obchod 1) Prodej Na základě výsledků za 1. polovinu roku 2017

Více

2. Výstavba nebytových budov (komerčních nemovitostí)

2. Výstavba nebytových budov (komerčních nemovitostí) 2. Výstavba nebytových budov (komerčních nemovitostí) Komerční nemovitosti podle statistiky výstavby nebytových budov Hmotná fixní aktiva v podobě obydlí (dále uváděno jako domy a byty) a budov a staveb

Více

Spotřeba domácností má významný sociální rozměr

Spotřeba domácností má významný sociální rozměr Spotřeba domácností má významný sociální rozměr Výdaje domácností výrazně přispívají k celkové výkonnosti ekonomiky. Podobně jako jiné sektory v ekonomice jsou i ony ovlivněny hospodářským cyklem. Jejich

Více

B Výdaje za ICT vybavení a služby

B Výdaje za ICT vybavení a služby Informační a komunikační technologie (dále jen ICT) jsou definovány jako zboží a/nebo služby, jejichž hlavní funkcí je uskutečnění nebo umožnění komunikace nebo zpracování informací, včetně jejich přenosu

Více

ČESKÁ EKONOMIKA 2016 ČESKÁ EKONOMIKA 2016 Odbor ekonomických analýz

ČESKÁ EKONOMIKA 2016 ČESKÁ EKONOMIKA 2016 Odbor ekonomických analýz Přehled ekonomiky České republiky HDP Trh práce Inflace Platební bilance Zahraniční investice Průmysl Zahraniční obchod Hlavní charakteristiky české ekonomiky Malá, otevřená ekonomika, výrazně závislá

Více

Ekonomické výsledky průmyslu ČR 18 Tisk a rozmnožování nahraných nosičů

Ekonomické výsledky průmyslu ČR 18 Tisk a rozmnožování nahraných nosičů Ekonomické výsledky průmyslu ČR 18 Tisk a rozmnožování nahraných nosičů 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 Počet aktivních subjektů počet 7 859 8 469 9 518 8 932 8 949 8 954 8 687 8 730

Více

3. Zaměstnanost cizinců v ČR

3. Zaměstnanost cizinců v ČR Život cizinců v ČR 3. Zaměstnanost cizinců v ČR Cizinci mohou v České republice vykonávat výdělečnou činnost jako zaměstnanci nebo jako podnikatelé (živnostníci). Pro účely této publikace se pod pojmem

Více

Výroba a spotřeba elektřiny v Plzeňském kraji v roce 2015

Výroba a spotřeba elektřiny v Plzeňském kraji v roce 2015 Výroba a spotřeba elektřiny v Plzeňském kraji v roce 2015 Meziročně se výroba elektrické energie v ČR snížila, zatímco její spotřeba vzrostla. Hlavní příčinou poklesu výroby elektrické energie byla odstávka

Více

Konkurenceschopnost firem: Jaké bezprostřední dopady mělo umělé oslabení koruny?

Konkurenceschopnost firem: Jaké bezprostřední dopady mělo umělé oslabení koruny? Konkurenceschopnost firem: Jaké bezprostřední dopady mělo umělé oslabení koruny? Drahomíra Dubská Mezinárodní vědecká konference Insolvence 2014: Hledání cesty k vyšším výnosům pořádaná v rámci projektu

Více

Rating Moravskoslezského kraje

Rating Moravskoslezského kraje Rating Moravskoslezského kraje Moravskoslezský kraj Krajský úřad 28. října 117 702 18 Ostrava Tel.: 595 622 222 E-mail: posta@kr-moravskoslezsky.cz RATING MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE V červnu roku 2008 byla

Více

PRŮMYSL ČR. Zpracoval: Bohuslav Čížek, Jan Proksch. Praha 8. 12. 2014

PRŮMYSL ČR. Zpracoval: Bohuslav Čížek, Jan Proksch. Praha 8. 12. 2014 PRŮMYSL ČR Zpracoval: Bohuslav Čížek, Jan Proksch Praha 8. 12. 2014 Obsah I. Postavení průmyslu II. Majetková struktura českého průmyslu III. Postavení průmyslu z pohledu mezinárodní konkurenceschopnosti

Více

I. Dopady změn ve výplatě nemocenských dávek

I. Dopady změn ve výplatě nemocenských dávek Tisková zpráva ze dne 17. dubna 2009 I. Dopady změn ve výplatě nemocenských dávek V roce 2008 meziročně pokleslo průměrné procento pracovní neschopnosti z 5,62 % na 5,18 %, což je nejnižší výsledek v historii

Více

2014 Dostupný z

2014 Dostupný z Tento dokument byl stažen z Národního úložiště šedé literatury (NUŠL). Datum stažení: 01.01.2017 Vývoj mezd zaměstnanců - 4. čtvrtletí 2014 Český statistický úřad 2014 Dostupný z http://www.nusl.cz/ntk/nusl-261179

Více

Mzdová statistika z hlediska genderu

Mzdová statistika z hlediska genderu Mzdová statistika z hlediska genderu Mgr. Marek Řezanka, ČSÚ GPG využití a proměny ukazatele Výpočet (100-Mž/Mm*100) Co měří a co ne? Jakých hodnot dosahuje: ČR x Evropa Jakou informaci obsahuje GPG? 1.

Více

Vývoj české ekonomiky

Vývoj české ekonomiky Přehled ekonomiky České republiky HDP Trh práce Inflace Platební bilance Zahraniční investice Průmysl Zahraniční obchod Hlavní charakteristiky české ekonomiky Malá, otevřená ekonomika, výrazně závislá

Více

REGIONÁLNÍ OBSERVATOŘ KONKURENCESCHOPNOSTI

REGIONÁLNÍ OBSERVATOŘ KONKURENCESCHOPNOSTI REGIONÁLNÍ OBSERVATOŘ KONKURENCESCHOPNOSTI oblast LIDÉ Zapojení obyvatel do ekonomiky ovlivňuje zásadním způsobem její výkonnost. Počet zaměstnaných a nezaměstnaných osob a jejich podíl na celkové pracovní

Více

Národní h ospo ář dá t s ví a sociální sy sté m ČR

Národní h ospo ář dá t s ví a sociální sy sté m ČR Národní hospodářství tí a sociální systém ČR ObN 3. ročník Ekonomické sektory: Národní hospodářství primární (zemědělství a hornictví) sekundární í( (zpracovatelský průmysl) ů terciární (poskytování služeb)

Více

Náklady práce v českých podnicích komparativní výhoda? (výstupy analýzy za léta 2003-2008)

Náklady práce v českých podnicích komparativní výhoda? (výstupy analýzy za léta 2003-2008) Náklady práce v českých podnicích komparativní výhoda? (výstupy analýzy za léta 2003-2008) Jan Vlach Konference: Dokážeme hájit zájmy zaměstnavatelů i zaměstnanců? 9. září 2010, Clarion Congress Hotel

Více

Analýza pro ekonomy MODUL NAVAZUJÍCÍ MAGISTERSKÉ SPECIALIZACE

Analýza pro ekonomy MODUL NAVAZUJÍCÍ MAGISTERSKÉ SPECIALIZACE O BCHODNĚ PODNIKATELSKÁ FAKULTA V KARVINÉ K ATEDRA EKONOMIE Analýza pro ekonomy MODUL NAVAZUJÍCÍ MAGISTERSKÉ SPECIALIZACE 2 Analytikův občasník Ř ÍJEN 2006 O BSAH: AGREGÁTNÍ POPTÁVKA V ČESKÉ REPUBLICE

Více

ČESKÁ EKONOMIKA 2015. Ing. Martin Hronza ČESKÁ EKONOMIKA 2015. ředitel odboru ekonomických analýz

ČESKÁ EKONOMIKA 2015. Ing. Martin Hronza ČESKÁ EKONOMIKA 2015. ředitel odboru ekonomických analýz 1 Přehled ekonomiky České republiky HDP Trh práce Inflace Platební bilance Zahraniční investice Průmysl Zahraniční obchod 2 Hlavní charakteristiky české ekonomiky Malá, otevřená ekonomika, výrazně závislá

Více

Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu vývoj registrací nových vozidel v České republice

Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu vývoj registrací nových vozidel v České republice Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu vývoj registrací nových vozidel v České republice Expertní pohled PricewaterhouseCoopers Česká republika ; 1 Přestože ekonomika České republiky nadále

Více

Makroekonomická rovnováha, ekonomický růst a hospodářské cykly

Makroekonomická rovnováha, ekonomický růst a hospodářské cykly Ústav stavební ekonomiky a řízení Fakulta stavební VUT Makroekonomická rovnováha, ekonomický růst a hospodářské cykly Ing. Dagmar Palatová dagmar@mail.muni.cz Agregátní nabídka a agregátní poptávka cena

Více

4. Rozdíly mezi kraji v tvorbě hrubého fixního kapitálu (THFK)

4. Rozdíly mezi kraji v tvorbě hrubého fixního kapitálu (THFK) 4. Rozdíly mezi kraji v tvorbě hrubého fixního kapitálu (THFK) V období 1995 2007 dosáhla v České republice tvorba hrubého fixního kapitálu objemu 7 963,4 mld. Kč. Na tomto objemu se hlavní měrou podílelo

Více

Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu vývoj registrací nových vozidel v České republice

Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu vývoj registrací nových vozidel v České republice Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu vývoj registrací nových vozidel v České republice Expertní pohled PricewaterhouseCoopers Česká republika ; 1 Z důvodu pokračující konjuktury ve světě i

Více

Zpráva o Digitální cestě k prosperitě

Zpráva o Digitální cestě k prosperitě Zpráva o Digitální cestě k prosperitě Milena Tvrdíková Milena Tvrdíková Katedra aplikované informatiky, VŠB- Technická Univerzita Ostrava Sokolská třída 33. 701 21Ostrava 1 milena.tvrdikova@vsb.cz Ve vyspělých

Více

Vývoj průmyslu v roce 2013

Vývoj průmyslu v roce 2013 Vývoj průmyslu v roce 2013 Za celý rok 2012 se průmyslová produkce snížila o 0,8 %. Tento vývoj pokračoval i v roce 2013, kdy se pokles v 1. čtvrtletí dále prohloubil (o,4 %). Ve 2. čtvrtletí se propad

Více

3. Vybrané oblasti UR v Pardubickém kraji

3. Vybrané oblasti UR v Pardubickém kraji 3. Vybrané oblasti UR v Pardubickém kraji Obsahem této kapitoly jsou vybrané ukazatele za Pardubický kraj, které doplňují navržené indikátory udržitelného rozvoje kapitoly 2 s ohledem na specifika Pardubického

Více

Zpráva o hospodaření. Matematického ústavu Slezské univerzity v Opavě. za rok 2000

Zpráva o hospodaření. Matematického ústavu Slezské univerzity v Opavě. za rok 2000 Zpráva o hospodaření Matematického ústavu Slezské univerzity v Opavě za rok 2000 1. Úvod Matematický ústav Slezské univerzity v Opavě vykázal za rok 2000 zisk ve výši 37 tis. Kč. Jedná se o zisk, kterého

Více

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět Ekonomika, okruh Národní a mezinárodní ekonomika

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět Ekonomika, okruh Národní a mezinárodní ekonomika Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět Ekonomika, okruh Národní a mezinárodní ekonomika Materiál vytvořil: Ing. Karel Průcha Období vytvoření VM: říjen 2013 Klíčová slova:

Více

ALTERNATIVNÍ UKAZATELÉ EKONOMICKÉ VÝKONNOSTI A BLAHOBYTU. Vojtěch Spěváček Centrum ekonomických studií VŠEM. www.cesvsem.cz. Bratislava, 9.

ALTERNATIVNÍ UKAZATELÉ EKONOMICKÉ VÝKONNOSTI A BLAHOBYTU. Vojtěch Spěváček Centrum ekonomických studií VŠEM. www.cesvsem.cz. Bratislava, 9. ALTERNATIVNÍ UKAZATELÉ EKONOMICKÉ VÝKONNOSTI A BLAHOBYTU Vojtěch Spěváček Centrum ekonomických studií VŠEM www.cesvsem.cz Bratislava, 9. února 2007 Obsah: 1. Hrubý domácí produkt (HDP) a růstová výkonnost

Více

3. Přesčasová práce zaměstnanců a členů produkčních družstev

3. Přesčasová práce zaměstnanců a členů produkčních družstev 3. Přesčasová práce zaměstnanců a členů produkčních družstev V další části AHM 2004, která byla vyplňována pouze za zaměstnance a členy produkčních družstev (ČPD) civilního sektoru národního hospodářství,

Více

Konvergence a růst: ČR a sousedé

Konvergence a růst: ČR a sousedé Konvergence a růst: ČR a sousedé Eva Zamrazilová členka bankovní rady Česká národní banka Ekonomický růst : očekávání a nástroje Mezinárodní vědecká konference Bankovní institut vysoká škola Praha, Kongresové

Více

Malé a střední firmy v ekonomice ČR v letech 2003-2010

Malé a střední firmy v ekonomice ČR v letech 2003-2010 Český statistický úřad Úvod Malé a střední firmy v ekonomice ČR v letech 2003-2010 Březen 2013 Analýza se věnuje vývoji malých a středních firem v České republice po převážnou část minulé dekády zahrnující

Více

Jaké jsou důvody ČMKOS k požadavku na vyšší nárůst mezd a platů pro rok 2016?

Jaké jsou důvody ČMKOS k požadavku na vyšší nárůst mezd a platů pro rok 2016? JE ČAS SE OZVAT Jaké jsou důvody ČMKOS k požadavku na vyšší nárůst mezd a platů pro rok 2016? 1. důvod Po dlouhém období ekonomické krize se Česká republika výrazně zotavuje. V loňském roce dosáhla dvouprocentního

Více

Zahraniční. firmy v ČR. Tisková konference, Český. statistický úřad, 19. ledna 2012, Praha

Zahraniční. firmy v ČR. Tisková konference, Český. statistický úřad, 19. ledna 2012, Praha Zahraniční firmy v ČR Drahomíra Dub bská Tisková konference, Český statistický úřad, 19. ledna 2012, Praha ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, 100 82 Praha 10 www.czso.cz 1/21 Příliv přímých investic

Více

BUDOUCNOST KRAJE Z POHLEDU PRŮMYSLU 18/10/2016 WEB ADRESA FREYOVA 948/11, PRAHA 9 ČLEN

BUDOUCNOST KRAJE Z POHLEDU PRŮMYSLU 18/10/2016 WEB  ADRESA FREYOVA 948/11, PRAHA 9 ČLEN BUDOUCNOST KRAJE Z POHLEDU PRŮMYSLU 18/10/2016 WEB WWW.SPCR.CZ ADRESA FREYOVA 948/11, 190 00 PRAHA 9 ČLEN Průmysl v Moravskoslezském kraji PRŮMYSLOVÁ HISTORIE REGIONU Již od dob Rakouska-Uherska je průmysl

Více

Domácnosti a sociální dávky v letech (analýza statistik rodinných účtů)

Domácnosti a sociální dávky v letech (analýza statistik rodinných účtů) Domácnosti a sociální dávky v letech 2000-2001 (analýza statistik rodinných účtů) Pavel Kofroň Tomáš Sirovátka VÚPSV Praha výzkumné centrum Brno březen 2003 Obsah Cíl studie 3 Část A Příjmy a sociální

Více

3. Využití pracovní síly

3. Využití pracovní síly 3. Využití pracovní síly Kraj se vyznačuje průměrnou ekonomickou výkonností Graf č. 3 Vývoj HDP a zaměstnanosti v národním hospodářství (rok 199 = 1) Určujícím prvkem využití a rozvoje lidských zdrojů

Více

Stav a výhled české ekonomiky rok po přijetí kurzového závazku

Stav a výhled české ekonomiky rok po přijetí kurzového závazku Stav a výhled české ekonomiky rok po přijetí kurzového závazku Prof. Ing. KAMIL JANÁČEK, CSc. Člen bankovní rady Česká národní banka XIII. Exportní fórum (Asociace exportérů) 7. listopadu 214 Obsah prezentace

Více

Hlavní tendence průmyslu ČR v roce 2013 a úvahy o dalším vývoji (září 2014)

Hlavní tendence průmyslu ČR v roce 2013 a úvahy o dalším vývoji (září 2014) Hlavní tendence průmyslu ČR v roce 2013 a úvahy o dalším vývoji (září 2014) Hlavní tendence průmyslu ČR v roce 2013 a úvahy o dalším vývoji V roce 2012 a na začátku roku 2013 došlo vlivem sníženého růstu

Více

Fiskální strategie ve světle nové makroekonomické predikce Premiér Petr NEČAS

Fiskální strategie ve světle nové makroekonomické predikce Premiér Petr NEČAS Fiskální strategie ve světle nové makroekonomické predikce Premiér Petr NEČAS ministr Ministr financí financí Miroslav KALOUSEK Ministerstvo financí České republiky, Letenská 15, 118 10 Praha 1, +420 257

Více

Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu vývoj registrací nových vozidel v České republice

Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu vývoj registrací nových vozidel v České republice Komentář k makroekonomickému vývoji ovlivňujícímu vývoj registrací nových vozidel v České republice Expertní pohled PricewaterhouseCoopers Česká republika ; 1 Přestože ekonomický vývoj nadále vykazuje

Více

Trendy a očekávaný vývoj české ekonomiky

Trendy a očekávaný vývoj české ekonomiky Trendy a očekávaný vývoj české ekonomiky Vojtěch Benda člen bankovní rady ČNB Konference Očekávaný vývoj automobilového průmyslu v ČR a střední Evropě..8 Brno Ekonomický růst Hrubý domácí produkt (meziroční

Více

18. Výroba zdravotnických, přesných, optických a časoměrných přístrojů - OKEČ 33

18. Výroba zdravotnických, přesných, optických a časoměrných přístrojů - OKEČ 33 Výroba zdravotnických, přesných, optických a časoměrných přístrojů 18. Výroba zdravotnických, přesných, optických a časoměrných přístrojů - OKEČ 33 18.1. Charakteristika odvětví Odvětví zahrnuje široký

Více

4. Výkony, výkonová spotřeba a účetní přidaná hodnota v segmentu malých a středních firem

4. Výkony, výkonová spotřeba a účetní přidaná hodnota v segmentu malých a středních firem Malé a střední firmy v ekonomice ČR v letech 2003-2010 březen 2013 4. Výkony, výkonová spotřeba a účetní přidaná hodnota v segmentu malých a středních firem Výkonové charakteristiky segmentu malých a středních

Více

I. definice, dělení (hrubý x čistý, národní x domácí, reálný x nominální)

I. definice, dělení (hrubý x čistý, národní x domácí, reálný x nominální) Otázka: Domácí produkt Předmět: Ekonomie Přidal(a): gavly I. definice, dělení (hrubý x čistý, národní x domácí, reálný x nominální) II. způsoby měření HDP III. HDP na jednoho obyvatele - srovnání ekonomik

Více

Ministerstvo financí České republiky Financování a hospodaření obcí, krajů, zadluženost, inkaso sdílených daní, rozpočet a RUD 2017

Ministerstvo financí České republiky Financování a hospodaření obcí, krajů, zadluženost, inkaso sdílených daní, rozpočet a RUD 2017 Financování a hospodaření obcí, krajů, zadluženost, inkaso sdílených daní, rozpočet a RUD 2017 listopad 2016 Obsah prezentace Hospodaření obcí a krajů v roce 2016 a 2017 (vývoj daňových příjmů a jejich

Více

Ministerstvo financí České republiky Financování a hospodaření obcí, krajů, zadluženost, inkaso sdílených daní, rozpočet a RUD 2017

Ministerstvo financí České republiky Financování a hospodaření obcí, krajů, zadluženost, inkaso sdílených daní, rozpočet a RUD 2017 Financování a hospodaření obcí, krajů, zadluženost, inkaso sdílených daní, rozpočet a RUD 2017 Ministerstvo financí září 2016 Obsah prezentace Hospodaření obcí a krajů v roce 2016 a 2017 (vývoj daňových

Více

I. Úplné náklady práce v ČR a jejich struktura v roce 2007

I. Úplné náklady práce v ČR a jejich struktura v roce 2007 - 7 - I. Úplné náklady práce v ČR a jejich struktura v roce 2007 V roce 2007 dosáhly náklady práce v ČR průměrné výše 31 020 Kč na jednoho zaměstnance za měsíc, resp. 216,38 Kč za odpracovanou hodinu.

Více