listopad 2013 Vážení čtenáři,

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "listopad 2013 Vážení čtenáři,"

Transkript

1 listopad 2013 Vážení čtenáři, zákonná opatření upravující novely daňových zákonů či zcela nový zákon o nabytí nemovitého majetku, o kterých jsme Vás informovali v říjnovém čísle Finančních aktualit, byla publikována ve Sbírce zákonů. Přesto daňovým poplatníků zatím nepřinášejí kýženou právní jistotu. K tomu, aby mohla platit od 1. ledna příštího roku, ještě schází schválení nově ustanovenou Poslaneckou sněmovnou. Ustavující schůzi svolal prezident na 25. listopadu, avšak vzhledem k tomu, že jednací řád Sněmovny o zákonných opatřeních mlčí, není doposud jasné, zda hlasování můžeme očekávat již první den nebo některý z následujících jednacích dnů. Doufejme, že v prosincových aktualitách Vás již budeme schopni informovat konkrétněji. V tomto čísle Finančních aktualit přinášíme mimo jiné shrnutí změn, na které by se měli zaměstnavatelé v oblasti zdaňování a pojistného zaměstnanců od ledna 2014 připravit. Zdá se, že elektronická komunikace bude pronikat stále více do dalších oblastí zpracování daní a pojistného. Přestože novela daňového řádu od ledna 2014 předpokládá rozšíření možností elektronické komunikace, respektive propojení datových schránek a daňových informačních schránek, Finanční správa zatím neposkytla daňovým poplatníkům podrobnější informace, jak toto bude fungovat v praxi. Budeme se k tomu snažit získat během listopadu více informací. Pavel Rochowanski LEGISLATIVNÍ NOVINKY Nové povinnosti zaměstnavatelů při zdaňování zaměstnanců od roku 2014 U zaměstnanců, kteří v roce 2013 podléhali solidárnímu zvýšení daně, nelze provést roční zúčtování za rok Tito zaměstnanci jsou povinni sami podat daňové přiznání. Elektronická komunikace se správou sociálního zabezpečení od roku 2014 Zaměstnavatelé budou povinni podávat předepsané tiskopisy pouze v elektronické podobě (tzv. e- podání), a to buď podepsané uznávaným elektronickým podpisem a zaslané na určenou elektronickou adresu podatelny orgánu sociálního zabezpečení či do stanovené datové schránky orgánu sociálního zabezpečení.

2 LEGISLATIVNÍ NOVINKY Režim DPH u asistenčních služeb v rámci pojišťovacích činností Pro aplikaci osvobození od DPH není rozhodující, zda je poskytovatelem služeb pojišťovna či jiná osoba povinná k dani, ale zda dané služby svou obsahovou náplní odpovídají vymezeným pojišťovacím činnostem. Ručení za DPH nezaplacenou dodavatelem ve faktoringu a obdobných transakcích Pokud příjemce plnění doloží tzv. transakční stopu platby od příjemce plnění přes faktoringovou společnost a dále pak na zveřejněný účet poskytovatele zdanitelného plnění, měl by správce daně posoudit příslušnou platbu jako provedenou na zveřejněný účet. Veřejné rejstříky Nový zákon připouští, aby v některých případech provedl zápis do obchodního rejstříku prostřednictvím dálkového přístupu přímo notář, který sám sepsal notářský zápis jako podklad nezbytný k zápisu určité skutečnosti do rejstříku. Nový limit pro výplatu vlastních zdrojů Nový občanský zákoník přináší nové možnosti, například vyplácení záloh na podíl na zisku. Na druhé straně obsahuje i ustanovení restriktivního charakteru, kterým se prostor pro vyplácení vlastních zdrojů zejména akciovými společnostmi významně zužuje. EU a OECD Veřejná diskuze k návrhům v oblasti převodních cen Dokumentace převodních cen by měla být transparentnější pro daňovou správu, přičemž by se měla brát v úvahu efektivita přípravy na straně podniků. Cílem je, aby skupiny podniků předkládaly ve všech státech svého působení jednotně strukturované informace. JUDIKATURA Stanovisko Soudního dvora EU k bezplatnosti přidělovaných emisních povolenek Rozsudek SDEU ve věci poplatku z emisních povolenek zavedeného ve Španělsku, jehož cílem bylo snížení odměny za výrobu elektřiny, by mohl mít dopad i na rozhodování českých soudů. INVESTIČNÍ POBÍDKY Nové výzvy v rámci Operačního programu Podnikání a inovace K 1. listopadu 2013 bylo v rámci Operačního programu Podnikání a inovace (OPPI) vyhlášeno 2. prodloužení III. výzvy Programu ICT a strategické služby. Program ICT a strategické služby je určen všem podnikům, které chtějí vyvíjet vlastní softwarová řešení nebo vytvářet tzv. centra strategických a datových služeb. SLOVENSKO Novinky zo Slovenska Slovenská vláda schválila záměr zavést od roku 2014 tzv. daňovou licenci, což by měla být minimální platba daně z příjmů i při vykázání nulového zisku nebo ztráty, a to pravděpodobně ve výši 700 eur ročně.

3 LEGISLATIVA Nové povinnosti zaměstnavatelů při zdaňování zaměstnanců od roku 2014 Změny v oblasti daně z příjmů fyzických osob V roce 2014 zůstává i nadále v platnosti superhrubá mzda a 15% sazba daně z příjmu fyzických osob. Při výpočtu zálohy na daň z příjmů fyzických osob se odvod rovněž zvyšuje o 7% solidární zvýšení daně z hrubé mzdy převyšující jednu dvanáctinu maximálního vyměřovacího základu pro pojistné na sociální zabezpečení pro rok 2014 (tj Kč měsíčně). Připomínáme, že u zaměstnanců, kteří v roce 2013 podléhali solidárnímu zvýšení daně (byť i v jednom měsíci) nelze provést roční zúčtování za rok Tito zaměstnanci jsou povinni podat daňové přiznáni za rok Zákonné opatření Senátu o změně daňových zákonů v souvislosti s rekodifikací soukromého práva (344/213 Sb.) přináší pro rok 2014 níže uvedené změny ve zdaňování zaměstnanců: Zvyšuje se limit pro uplatnění konečné srážkové daně u poplatníků, kteří nepodepsali u zaměstnavatele prohlášení k dani, a to z Kč na Kč měsíčně. Tuto srážkovou daň bude možné aplikovat pouze na příjmy plynoucí na základě dohody o provedení práce, čímž dojde ke sjednocení s podmínkami pro osvobození od pojistného na sociální a zdravotní pojištění. Příjmy za práci učňů a studentů z praktického vyučování a praktické přípravy budou osvobozeny od daně (i sociálního a zdravotního pojištění). Zaměstnavatelé budou moci u daňových nerezidentů uplatňovat v rámci zpracování mezd nadále pouze základní slevu na dani na poplatníka. Ostatní slevy na dani a odčitatelné položky od základu daně budou tito zaměstnanci moci uplatnit pouze po skončení roku v rámci svého daňového přiznání, a to pouze při splnění daných podmínek, které jsou od roku 2014 dále zpřísněny. Změny v oblasti sociálního a zdravotního pojištění Maximální roční vyměřovací základ pro pojistné na sociální pojištění bude v roce 2014 činit Kč. Minimální měsíční příjem zaměstnanců zakládající účast na nemocenském, a tím i na důchodovém pojištění, bude i pro rok 2014 činit Kč měsíčně. Maximální vyměřovací základ pro pojistné na zdravotní pojištění se v roce 2014 nebude uplatňovat a toto omezení zůstane v platnosti i v roce Minimální měsíční pojistné na zdravotní pojištění počítané z minimálního vyměřovacího základu, respektive minimální mzdy Kč, bude i nadále činit Kč.

4 V oblasti nemocenského pojištění se s účinnosti od 1. ledna 2014 změní redukční hranice pro úpravu denního vyměřovacího základu, a to následovně: první redukční hranice bude činit 865 Kč, druhá redukční hranice Kč a třetí redukční hranice Kč. Tyto částky musí zaměstnavatelé zohlednit při výpočtu náhrady mzdy za nemoc, kterou za 4. až 14. kalendářní den pracovní neschopnosti vyplácí zaměstnavatelé. Iva Krákorová, ikrakorova@kpmg.cz, tel.: Gabriela Vokněrová, gvoknerova@kpmg.cz, tel.: Mária Marhefková, mmarhefkova@kpmg.cz, tel.: Elektronická komunikace se správou sociálního zabezpečení od roku 2014 Od 1. ledna 2014 platí pro všechny zaměstnavatele povinnost elektronické komunikace s orgány správy sociálního zabezpečení. Tato povinnost se bude týkat všech zaměstnavatelů, včetně osob samostatně výdělečně činných, pokud zaměstnávají alespoň jednoho zaměstnance. Pro osoby samostatně výdělečně činné, které nejsou zaměstnavatelem, byla tato povinnost odložena až do roku Zaměstnavatelé tak budou povinni podávat předepsané tiskopisy (například Přehled o výši pojistného, Oznámení o nástupu do zaměstnání) pouze v elektronické podobě (tzv. e-podání), a to buď podepsané uznávaným elektronickým podpisem a zaslané na určenou elektronickou adresu podatelny orgánu sociálního zabezpečení nebo do určené datové schránky orgánu sociálního zabezpečení. K e- podání budou tudíž zaměstnavatelé muset mít pro rok 2014 buď zřízenou datovou schránku nebo uznávaný elektronický podpis. Povinnost podávat předepsané tiskopisy pouze elektronicky se bude týkat i tiskopisů vztahujících se k roku 2013, a to těch, u kterých lhůta k jejich řádnému podání započala po 31. prosinci Například u tiskopisu Přehled o výši pojistného vznikne povinnost podat tento tiskopis výhradně elektronicky poprvé v lednu 2014, a to již za prosinec 2013, neboť řádná lhůta k podání takového tiskopisu je po 1. lednu Elektronicky lze výše uvedenými způsoby podávat orgánům správy sociálního zabezpečení samozřejmě kromě předepsaných i další tiskopisy. Podrobné informace o elektronických podáních jsou k dispozici na webových stránkách ČSSZ v části e-podání. Povinnost podávat předepsané tiskopisy pouze elektronicky se od 1. ledna 2014 netýká komunikace s příslušnými zdravotními pojišťovnami. Zde mohou zaměstnavatelé postupovat dosavadním způsobem a předepsané písemnosti podávat i nadále písemně nebo elektronicky. Iva Krákorová, ikrakorova@kpmg.cz, tel.: Mária Marhefková, mmarhefkova@kpmg.cz, tel.:

5 Režim DPH u asistenčních služeb v rámci pojišťovacích činností Finanční správa zveřejnila v říjnu na svých webových stránkách vyjádření k dotazu plátce DPH, který se týkal režimu DPH u asistenčních služeb v rámci pojišťovacích činností, zejména v oblasti pojištění cestovního ruchu, vozidel a domácností ( Vyjádření vymezilo základní charakteristiky pojišťovací činnosti, které musí být naplněny, aby bylo možné asistenční služby či obecně služby v oblasti pojišťovacích činností považovat za plnění osvobozená od DPH. Kromě 55 zákona o DPH je nutné vycházet i z ustálené judikatury Soudního dvora EU, dle které by měla podstata pojišťovací činnosti spočívat v převzetí rizika vzniku pojistné události, resp. v závazku pojistitele zajistit pojištěnému na základě předchozí úhrady pojistného v případě pokrytého rizika (nejistá budoucí událost) plnění dohodnuté při uzavření smlouvy. Toto plnění nemusí mít pouze peněžitou formu, nýbrž může rovněž spočívat v poskytnutí služby nebo věcného plnění. Důležitý je přitom obsah služeb, nikoliv status poskytovatele plnění. Pro aplikaci osvobození tak není rozhodující, zda je poskytovatelem služeb pojišťovna či jiná osoba povinná k dani, ale zda dané služby svou obsahovou náplní odpovídají vymezeným pojišťovacím činnostem. Aleš Krempa, akrempa@kpmg.cz, tel.: Veronika Svobodová, vsvobodova@kpmg.cz, tel.: Ručení za DPH nezaplacenou dodavatelem ve faktoringu a obdobných transakcích Generální finanční ředitelství (GFŘ) zveřejnilo informaci specifikující některé podmínky pro aplikaci ručení v případě, že je platba za zdanitelné plnění poukázána příjemcem na bankovní účet, který není zveřejněn v registru plátců DPH. Informace se věnuje zejména následujícím situacím: Oblast faktoringových transakcí a nepřímé platby V případě faktoringu nehradí příjemce zdanitelného plnění svůj závazek na účet poskytovatele zdanitelného plnění, nýbrž obvykle na účet faktoringové společnosti, což může obecně vést ke vzniku ručitelského závazku na jeho straně. Pokud ovšem příjemce plnění doloží tzv. transakční stopu platby za dotčené plnění od příjemce plnění přes faktoringovou společnost a dále pak na zveřejněný účet poskytovatele zdanitelného plnění, měl by dle vydané informace správce daně posoudit příslušnou platbu jako provedenou na tento zveřejněný účet. Prokázání uvedených podmínek proto bude vyžadovat součinnost faktoringové společnost a ochotu poskytovatele zdanitelného plnění tyto informace poskytnout. Obdobným způsobem je možno posuzovat i platby prostřednictvím notářských a advokátních úschov či platby na vázaný účet. Platby v exekučním a insolvenčním řízení

6 Při splnění zákonem předepsaných postupů a postoupení finančních prostředků příjemcem zdanitelného plnění na účet exekutora či insolvenčního správce se dle informace GFŘ nedostává příjemce do pozice ručitele za DPH neodvedenou dlužníkem poskytovatelem zdanitelného plnění. Osoby povinné k dani podnikající na základě smlouvy o sdružení a skupinová registrace k DPH Ekonomické aktivity vykonávané v rámci smlouvy o sdružení mohou být sice vykazovány v jednom přiznání k DPH, nicméně fakticky mohou být realizovány jednotlivými členy sdružení coby samostatnými plátci DPH. V takovém případě musí příjemce plnění provést úhradu za zdanitelné plnění na bankovní účet zveřejněný u konkrétního plátce. Naproti tomu v případě skupinové registrace k DPH je skupina jako celek samostatnou osobou povinnou k dani. Pro vyvázání se z ručení postačí, když příjemce provede úhradu za zdanitelné plnění na účet kteréhokoliv ze členů skupiny, pokud je tento bankovní účet zveřejněn pod DIČ skupiny. Veřejné rejstříky Petr Toman, ptoman@kpmg.cz, tel.: Martina Koucká, mkoucka@kpmg.cz, tel.: V návaznosti na nový občanský zákoník (NOZ), zákon o obchodních korporacích a další zákony měnící většinu českého soukromého práva, byl nedávno pod číslem 304/2013 Sb. přijat i zákon o veřejných rejstřících. Jeho účinnost je, stejně jako u ostatních zákonů, stanovena na 1. ledna Veřejné seznamy a veřejné rejstříky dle NOZ V rámci NOZ jsou zmíněny veřejné seznamy, které mají sloužit jako evidence věcí (typickým příkladem je katastr nemovitostí), a veřejné rejstříky určené k evidenci osob na základě výše zmíněného rejstříkového zákona. Princip materiální a formální publicity Rejstříky i seznamy považované za veřejné mají společný princip publicity. Ten má dva aspekty publicitu formální, spočívající v neomezeném přístupu k zapsaným informacím, a materiální, jež spočívá v ochraně osoby jednající v dobré víře v to, že zapsaný stav odpovídá skutečnosti. Osoba jednající v důvěře v zápis tedy požívá zvláštní ochrany. Zároveň se u každého předpokládá, že byl se zapsaným stavem seznámen (v případě rejstříku se má za to, že každý byl se zapsaným stavem seznámen 15 dní od příslušného zápisu). Jednotlivé veřejné rejstříky Rejstříkový zákon upravuje 6 druhů rejstříků pro jednotlivé typy zapisovaných osob: rejstřík spolkový, nadační, ústavů, společenství vlastníků jednotek, obchodní a rejstřík obecně prospěšných společností. Například u zmíněných společenství vlastníků jednotek pak bude zápis do příslušného rejstříku nově nutnou podmínkou jejich vzniku. Vybrané změny v úpravě obchodního rejstříku V případě nejvíce využívaného obchodního rejstříku nový zákon obecně upravuje některé nově zapisované skutečnosti (mimo jiné dispozice s obchodním závodem či jeho částí, možnost rezervovat si po určitou dobu před zapsáním budoucí obchodní jméno firmu společnosti atd.).

7 K řízení ohledně zápisů do obchodního rejstříku zůstává příslušný krajský soud, který musí i nadále o zápisu obecně rozhodnout během 5 pracovních dní. U zápisu přeměn se ovšem opouští dosavadní lhůta a soud má nově rozhodnout bez zbytečného odkladu. V případě, že zapsané osoby nebudou řádně uveřejňovat požadované listiny ve Sbírce listin, vystavují se riziku finančního postihu až do výše korun. Nový zákon také připouští, aby v některých případech provedl zápis do obchodního rejstříku prostřednictvím dálkového přístupu přímo notář, který sám sepsal notářský zápis jako podklad nezbytný k zápisu určité skutečnosti do obchodního rejstříku. Martin Kofroň, mkofron@kpmg.cz, tel.: Linda Čechová, lcechova@kpmg.cz, tel.: Nový limit pro výplatu vlastních zdrojů Nový zákon o obchodních korporacích, jenž nabývá účinnosti na počátku roku 2014, mění u obchodních společností v některých ohledech i pravidla pro výplatu dividend, resp. jiných vlastních zdrojů. Jmenovitě se jedná o nové možnosti vyplácení záloh na podíl na zisku, vyplácení dividend i jiným osobám než podílníkům či akcionářům a dále vyplácení zisku v jiné než peněžité formě. Uvedené změny řada obchodních společností přivítá, neboť povedou k uvolnění některých současných omezení. Vedle těchto změn však nová úprava obsahuje i ustanovení restriktivního charakteru, jímž se prostor pro vyplácení vlastních zdrojů zejména akciovými společnostmi významně zužuje. Konkrétně se jedná o ustanovení 350 odst. 2 zákona o obchodních korporacích, podle něhož nelze rozdělit zisk ani jiné vlastní zdroje v částce převyšující výši hospodářského výsledku posledního skončeného účetního období zvýšenou o nerozdělený zisk z předchozích období a sníženou o ztráty z předchozích období a o příděly do rezervních a jiných fondů, jak jsou stanoveny zákonem, případně stanovami. Akciové společnosti tak budou po Novém roce ve srovnání se současnou praxí disponovat jen omezenou možností distribuce prostředků z ostatních kapitálových fondů. Domníváme se, že v případě uvedeného ustanovení může jít o legislativní nedopatření a že úmyslem zákonodárce nebylo limitovat uvedeným způsobem vedle vyplácené výše podílu na zisku i výplatu jiných vlastních zdrojů. Pro ni by mělo dostačovat omezující pravidlo, podle něhož společnost nesmí rozdělit zisk ani jiné vlastní zdroje, pokud se ke dni skončení posledního účetního období vlastní kapitál vyplývající z řádné nebo mimořádné účetní závěrky nebo vlastní kapitál po tomto rozdělení sníží pod výši upsaného základního kapitálu zvýšeného o fondy, které nelze podle zákona či stanov rozdělit mezi akcionáře. Martin Kofroň, mkofron@kpmg.cz, tel.:

8 EU a OECD Veřejná diskuze k návrhům v oblasti převodních cen Ve dnech 12. a 13. listopadu 2013 se v Paříži uskuteční veřejná diskuze k návrhům v oblasti převodních cen, jež vzešly zejména z akčního plánu OECD, vydaného v červenci 2013 a známého pod zkratkou BEPS (Action Plan on Base Erosion and Profit Shifting). Akční plán se skládá z patnácti konkrétních kroků, jejichž cílem je poskytnout vládám během dvou následujících let domácí i mezinárodní nástroje, jež přimějí zejména nadnárodní podniky, aby platily svůj spravedlivý podíl na přímých daních ve státech rezidence. Čtyři z těchto kroků se týkají převodních cen mezi spřízněnými podniky. Změny v dokumentaci převodních cen by na jedné straně měly zajistit, aby dokumentace byla transparentní pro potřeby daňové správy, na druhé straně by ovšem měly zvážit i nákladnost přípravy na straně podniků. Smyslem je, aby skupiny podniků ve všech státech svého působení předkládaly jednotně strukturované informace o globální alokaci svých příjmů, ekonomických činnostech a zdanění v jednotlivých zemích. Předmětem diskuze na nadcházející pařížské konferenci by měla být zejména implementace standardizovaného dvousložkového systému dokumentace (local file, master file), obsah globálního master file, implementace jednotného formátu dokumentace na globální úrovni aj. Společným jmenovatelem všech kroků akčního plánu v oblasti převodních cen je zajistit, aby se zisk skupiny podniků vykazoval v místě, v němž dochází ke skutečnému vytváření hodnoty. Výsledkem úprav směrnice o převodních cenách v oblasti nehmotného majetku, projednávaných na konferenci, by měla být jasná a dostatečně široká definice nehmotného majetku a dále stanovení pravidel pro alokaci zisku spojeného s převody a užitím nehmotného majetku, které by akcentovaly vykazování zisku tam, kde dochází k reálné tvorbě hodnoty. Plánovaná pařížská konference by měla být zakončena diskuzí o záměrech akčního plánu v oblasti vysoce rizikových transakcí a posuzování alokace rizika a kapitálu. Co se týče vysoce rizikových transakcí, akční plán navrhuje zaměřit se na takové transakce, které by se mezi nezávislými podniky běžně neuskutečnily, a stanovit pravidla pro jejich případné přehodnocení. Vedle manažerského poradenství a přerozdělování nákladů vznikajících na úrovni centrály skupiny by měla být pozornost věnována také pravidlům pro aplikaci metod stanovení převodních cen, zejména metody rozdělení zisku, tak aby reflektovala rozdělení funkcí a rizik v rámci skupiny. Tento krok akčního plánu je provázán s dalším krokem, a to omezením snižování daňových základů prostřednictvím daňové odčitatelnosti úrokových a obdobných nákladů. Daniel Szmaragowski, dszmaragowski@kpmg.cz, tel.: Eva Mikulášková, emikulaskova@kpmg.cz, tel.:

9 JUDIKATURA Stanovisko Soudního dvora EU k bezplatnosti přidělovaných emisních povolenek V polovině října vydal Soudní dvůr EU (SDEU) rozsudek ve věci bezplatnosti přidělování emisních povolenek dle směrnice EU o vytvoření systému pro obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů ve Společenství (směrnice Evropského parlamentu a Rady 2003/87/ES). Podle této směrnice byly členské státy povinny přidělovat pro roky 2005 až 2007 minimálně 95 % emisních povolenek a pro roky 2008 až 2012 alespoň 90 % emisních povolenek zdarma. V daném případě (C-566/11) SDEU posuzoval, zda poplatek zavedený ve Španělsku v roce 2006, jehož cílem bylo snížení odměny za výrobu elektřiny, neodporoval požadavku na bezplatnost přidělování povolenek. Velkoobchodní cena elektřiny ve Španělsku odrážela, s ohledem na způsob její tvorby, i hodnotu emisních povolenek, které byly španělským výrobcům přiděleny zdarma. Takto stanovená cena platila pro všechny výrobce, byť emisní povolenky byly v závislosti na konkrétním způsobu výroby elektřiny přidělovány pouze některým. Výrobcům elektřiny byl dodatečně uložen poplatek, jehož prostřednictvím měl být eliminován zisk odpovídající celkové hodnotě povolenek přidělených zdarma. SDEU dospěl k závěru, že takto nastavený systém poplatků směrnici EU neodporuje. Podle SDEU požadavek bezplatnosti brání výběru poplatků za přidělení emisních povolenek, ale nevylučuje přijetí opatření ovlivňujících hospodářské důsledky jejich použití. Podle SDEU španělský systém v zásadě nesnížil motivaci pro výrobce elektřiny, aby investovali do technologií snižujících emise CO 2, což je primárním cílem výše uvedené směrnice. Tento rozsudek SDEU by mohl mít dopad i na judikaturu českých soudů. Například první senát Nejvyššího správního soudu (NSS) nedávno vydal usnesení o přerušení řízení ve věci posouzení souladu darovací daně, která byla uvalena v letech 2011 a 2012 na bezúplatně přidělované emisní povolenky pro výrobu elektřiny, s výše uvedenou směrnicí (1 Afs 6/ ). První senát se totiž rozhodl vyčkat rozhodnutí SDEU ohledně španělského poplatku, neboť se domníval, že výsledek tohoto řízení může mít zásadní vliv na rozhodování o darovací dani. V této souvislosti je však třeba poznamenat, že rámec španělského poplatku a okolnosti jeho výběru byly velmi specifické a do jisté míry se od systému darovací daně v ČR odlišovaly. Je tedy otázkou, zda SDEU dal ve svém rozsudku dostatečný návod i k posouzení české darovací daně. Jisté je, že z rozsudku SDEU vyplývá nutnost posuzovat zavedené národní opatření primárně z hlediska dosahování environmentálních cílů systému emisních povolenek. SDEU však také v odůvodnění rozsudku jednoznačně konstatoval, že požadavek bezplatnosti brání výběru poplatků za přidělení povolenek. Pokud NSS při analýze rozsudku SDEU dospěje k tomu, že předmětný rozsudek neposkytuje dostatečný návod i pro posouzení darovací daně v ČR, bude muset Soudnímu dvoru EU položit další předběžnou otázku týkající se pouze této specifické situace. Jana Pytelková Svobodová, jsvobodova@kpmg.cz, tel.: Eva Doložílková, edolozilkova@kpmg.cz, tel.:

10 INVESTIČNÍ POBÍDKY Nové výzvy v rámci operačního programu Podnikání a inovace K 1. listopadu 2013 bylo vyhlášeno II. prodloužení III. výzvy programu ICT a strategické služby v rámci OP Podnikání a inovace (OPPI). Program ICT a strategické služby je určen všem podnikům, které chtějí vyvíjet vlastní softwarová řešení nebo vytvářet tzv. centra strategických a datových služeb. V rámci II. prodloužení III. výzvy programu ICT a strategické služby budou moci podniky žádat o finance pro: vývoj softwaru, zakládání a rozvoj center sdílených služeb a zakládání a rozvoj datových center s výrazným mezinárodním zaměřením, zakládání a rozvoj center oprav high-tech výrobků a technologií. O podporu mohou žádat všechny podnikatelské subjekty bez ohledu na svoji velikost, přičemž sídlo příjemce podpory musí být v České republice. V rámci II. prodloužení III. výzvy programu ICT a strategické služby lze poskytnout dotaci v rozmezí 1,5 až 100 mil. Kč na jeden projekt. V regionech se soustředěnou podporou státu je dotace poskytována ve výši 1,5 až 150 mil. Kč. Způsobilými výdaji jsou osobní náklady na nově vytvořené pracovní pozice nebo náklady na dlouhodobý majetek a dále nájemné a náklady na povinnou publicitu. Příjem registračních žádostí pro aktuální výzvu programu ICT a strategické služby bude probíhat od 6. listopadu do 17. prosince Plánovaná alokace finančních prostředků nepřesáhne 1 mld. Kč. Dále bylo k 29. říjnu vyhlášeno III. prodloužení IV. výzvy v rámci programu Inovace, který je určen pro podniky se sídlem v České republice, jež na základě vlastního výzkumu a vývoje uvádí inovované produkty do výroby a na trh nebo zavádějí inovovaný výrobní proces. V rámci tohoto programu mohou podniky žádat o finance pro následující typy inovací: inovace produktu zvýšení technických a užitných hodnot výrobků, technologií a služeb, inovace procesu zvýšení efektivnosti procesů výroby a poskytování služeb. V rámci III. prodloužení IV. výzvy programu Inovace lze poskytnout dotaci v rozmezí 1 až 50 mil. Kč na jeden projekt. V regionech se soustředěnou podporou státu je dotace poskytována ve výši 1 až 75 mil. Kč. Způsobilými výdaji jsou náklady na dlouhodobý hmotný a nehmotný majetek a náklady na povinnou publicitu projektu. Příjem registračních žádostí bude probíhat od 11. do 22. listopadu Plánovaná alokace finančních prostředků vztahujících se k této výzvě činí 2,5 mld. Kč. Tomáš Kroupa, tkroupa@kpmg.cz, tel.: Karin Osinova kosinova@kpmg.cz, tel.:

11 SLOVENSKO Novinky zo Slovenska Vláda SR na svojom zasadnutí dňa 10. októbra 2013 schválila návrh rozpočtu verejnej správy na roky 2014 až Oproti očakávaniam sa v návrhu rozpočtu objavili aj: plán na predĺženie účinnosti osobitného odvodu z podnikania v regulovaných odvetviach najmenej do roku 2016, zámer znížiť sadzbu dane z príjmov právnických osôb od 1. januára 2014 na 22 %, zámer zaviesť od r tzv. daňovú licenciu, ktorá predstavuje minimálnu platbu dane z príjmov aj pri vykázanom nulovom zisku alebo strate, a to pravdepodobne vo výške okolo 700 eur ročne, pričom suma nemusí byť rovnaká pre všetky právnické osoby. Bližšie detaily týchto zámerov zatiaľ neboli oznámené, očakávame však, že čoskoro budú zverejnené príslušné legislatívne návrhy. V tejto súvislosti bola z programu októbrovej schôdze NR SR vypustená novela zákona o dani z príjmov a jej prerokovanie v druhom a treťom čítaní sa očakáva až v novembri Od 1. októbra 2013 je účinná novela zákona o zdravotnom poistení, ktorá upravuje okrem iného aj nasledovné: Ak platiteľ dividend vypláca dividendy najmenej trom osobám, je povinný výkaz o výške vyplatených dividend a preddavkov podávať len elektronicky. V prechodnom ustanovení sa upravuje rozdielny režim pre dividendy vyplatené zo zisku dosiahnutého v období, ktoré začalo od 1. januára 2011 do 31. decembra 2012, oproti dividendám dosiahnutých zo zisku po tomto dátume. Zvýšená sadzba poistného (14 %) ako aj zvýšený maximálny vymeriavací základ (120-násobok priemernej mesačnej mzdy, t. j eur pre rok 2013) sa uplatní len na dividendy zo zisku za účtovné obdobie, ktoré začalo najskôr 1. januára Platiteľom preddavku na poistné z dividend zo zisku za účtovné obdobie, ktoré začalo najskôr 1. januára 2013, je platiteľ dividend spoločnosť so sídlom na území SR. Michaela Stachová, mstachova@kpmg.sk, KRÁTCE Ve Sbírce zákonů byla zveřejněna zákonná opatření Senátu č. 340/2013 Sb., o dani z nabytí nemovitých věcí, a č. 344/2013 Sb., o změně daňových zákonů v souvislosti s rekodifikací soukromého práva a o změně některých zákonů. Tato zákonná opatření musí ještě dodatečně schválit nová Poslanecká sněmovna. Pod č. 326/2013 Sb. vyšla ve Sbírce zákonů novela vyhlášky, kterou se provádějí některá ustanovení zákona o pojišťovnictví. Ve Sbírce zákonů byla dále publikována vyhláška č. 346/2013 Sb., o předkládání výkazů bankami a pobočkami zahraničních bank České národní bance.

12 Ministerstvo financí zveřejnilo na svých webových stránkách metodický pokyn ke zjišťování skutečného majitele povinnými osobami. Metodický pokyn č. 3 vydal Finanční analytický útvar a jeho předmětem je mj. výklad příslušných ustanovení zákona o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu (tj. zákona proti praní špinavých peněz ). Evropská komise publikovala praktické směrnice pro podniky v oblasti nových pravidel DPH. Evropská komise dále zveřejnila plán zavedení jednotného přiznání k DPH a vyhodnocení jeho dopadů. GFŘ zveřejnilo na svých webových stránkách odpovědi na aktuální dotazy k dani z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti pro rok Informace zde obsažené jsou obecného charakteru a nejsou určeny k řešení situace konkrétní osoby či subjektu. Ačkoliv se snažíme zajistit, aby poskytované informace byly přesné a aktuální, nelze zaručit, že budou odpovídat skutečnosti k datu, ke kterému jsou doručeny, či že budou platné i v budoucnosti. Bez důkladného prošetření konkrétní situace a řádné odborné konzultace by neměla být na základě těchto informací činěna žádná opatření.

NEWS 4/2011. News č. 4/2011 REFORMNÍ ZÁKONY PŘIPRAVOVANÉ VLÁDOU ČESKÉ REPUBLIKY

NEWS 4/2011. News č. 4/2011 REFORMNÍ ZÁKONY PŘIPRAVOVANÉ VLÁDOU ČESKÉ REPUBLIKY News č. 4/2011 REFORMNÍ ZÁKONY PŘIPRAVOVANÉ VLÁDOU ČESKÉ REPUBLIKY Současná vláda České republiky již od svého ustavení slibovala veřejnos reformu veřejných financí, jejímž cílem by mělo být zejména zastavení

Více

10 NEJDŮLEŽITĚJŠÍCH DAŇOVÝCH ZMĚN PRO ÚSPĚŠNÉ ZAHÁJENÍ ROKU 2015

10 NEJDŮLEŽITĚJŠÍCH DAŇOVÝCH ZMĚN PRO ÚSPĚŠNÉ ZAHÁJENÍ ROKU 2015 10 NEJDŮLEŽITĚJŠÍCH DAŇOVÝCH ZMĚN PRO ÚSPĚŠNÉ ZAHÁJENÍ ROKU 2015 LEDEN 2015 1/5 1. POVINNOST PODÁVAT VEŠKERÁ DAŇOVÁ PŘIZNÁNÍ/HLÁŠENÍ ELEKTRONICKY Má-li daňový subjekt nebo jeho zástupce zpřístupněnu datovou

Více

1. Vyhláška k provedení zákonného opatření Senátu o dani z nabytí nemovitých věcí

1. Vyhláška k provedení zákonného opatření Senátu o dani z nabytí nemovitých věcí Přehled aktualit 1. Vyhláška k provedení zákonného opatření Senátu o dani z nabytí nemovitých věcí Dotčené předpisy: zákonné opatření Senátu o dani z nabytí nemovitých věcí (č. 340/2013 Sb.) Prováděcí

Více

Informace k daňovému posouzení povinností poskytovatelů přepravních služeb (UBER)

Informace k daňovému posouzení povinností poskytovatelů přepravních služeb (UBER) Generální finanční ředitelství Lazarská 15/7, 117 22 Praha 1 Sekce metodiky a výkonu daní Č. j. 43631/17/7100-20116-050701 Informace k daňovému posouzení povinností poskytovatelů přepravních služeb (UBER)

Více

Kapitola 2. Předmět daně

Kapitola 2. Předmět daně Informace k publikaci Kraj a obec v pozici plátce DPH ve vazbě změny v oblasti DPH provedené s účinností od 1. 1. 2014 v rámci zákonného opatření Senátu Publikace Kraj a obec v pozici plátce je zpracována

Více

OBSAH EDITORIAL...10. Zákon o daních z příjmů s komentářem...11 Úvod... 11

OBSAH EDITORIAL...10. Zákon o daních z příjmů s komentářem...11 Úvod... 11 OBSAH EDITORIAL..........................................................10 Zákon o daních z příjmů s komentářem...................................11 Úvod..............................................................

Více

Novinky v daních od roku Ivana Stibůrková Praha, 21. listopadu 2016 #dpf016

Novinky v daních od roku Ivana Stibůrková Praha, 21. listopadu 2016 #dpf016 Novinky v daních od roku 2017 Ivana Stibůrková Praha, 21. listopadu 2016 #dpf016 Novinky platné již v průběhu roku 2016 Daň z příjmů zaměstnavatelé Mzdové listy a vyúčtování u daňových nerezidentů Doplněny

Více

Osnovy k rekvalifikačnímu kurzu účetnictví

Osnovy k rekvalifikačnímu kurzu účetnictví Osnovy k rekvalifikačnímu kurzu účetnictví (vyučovací hodina = 5 minut) Poučení o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci 1 Právní úprava účetnictví 2 podstata, význam a funkce účetnictví právní úprava

Více

DAŇOVÁ SOUSTAVA. Ing. Hana Volencová. Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou

DAŇOVÁ SOUSTAVA. Ing. Hana Volencová. Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou DAŇOVÁ SOUSTAVA Ing. Hana Volencová Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_07_3_08_EK Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou poplatníkem daně z příjmů právnických osob je: právnická osoba

Více

AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY. 06_2011 červenec, srpen 2011 OBSAH

AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY. 06_2011 červenec, srpen 2011 OBSAH SP Audit, s.r.o. Murmanská 1475 100 00 Praha 10 tel., fax: +420-295560374 tel.: +420-602150252 e-mail: spaudit@spaudit.cz internet: www.spaudit.cz AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY 06_2011 červenec,

Více

Zkratky a úplné názvy předpisů a pokynů používaných v publikaci 10. Úvod 15. 1 Právní úprava společnosti s ručením omezeným 17

Zkratky a úplné názvy předpisů a pokynů používaných v publikaci 10. Úvod 15. 1 Právní úprava společnosti s ručením omezeným 17 Zkratky a úplné názvy předpisů a pokynů používaných v publikaci 10 Úvod 15 1 Právní úprava společnosti s ručením omezeným 17 1 Sídlo s. r. o. v bytě, který je v podílovém vlastnictví manželů 20 2 Povinné

Více

Předmluva Úvod Daňová evidence, její obsah a forma Složky majetku a závazků, jejich ocenění a evidence...

Předmluva Úvod Daňová evidence, její obsah a forma Složky majetku a závazků, jejich ocenění a evidence... Obsah Obsah Předmluva... 9 1. Úvod...11 1.1 Charakteristika daňové evidence...11 1.2 Fyzické osoby, na které se vztahuje povinnost vedení daňové evidence (poplatníci, kteří nejsou účetní jednotkou)...11

Více

OBSAH 1. DlouhoDobý nehmotný a hmotný majetek 11

OBSAH 1. DlouhoDobý nehmotný a hmotný majetek 11 OBSAH 3 OBSAH 1. DlouhoDobý nehmotný a hmotný majetek 11 1.1 Hmotný majetek v účetnictví a u daní z příjmů 11 1.1.1 Hmotný majetek 11 1.1.2 dlouhodobý hmotný majetek (dhm) 12 1.1.2.1 Vymezení 12 1.1.2.2

Více

Přehled platných smluv České republiky o zam ezení dvojího zdan ěn í

Přehled platných smluv České republiky o zam ezení dvojího zdan ěn í O bsah Obsah Ú vod...п Seznam předpisů dostupných na www.anag.cz... 12 ZÁKON O DANÍCH Z PŘÍJMŮ - přehled z m ě n... 14 Zákon č. 586/1992 Sb o daních z p říjm ů... 19 Příloha č. 1 k zákonu č. 586/1992 Sb...223

Více

Vypracovala: Juráš, Chovancová, David, advokáti v.o.s. sídlem Zlín, Lešetín IV/777, , PSČ: Mgr. Veronika Kopečková

Vypracovala: Juráš, Chovancová, David, advokáti v.o.s. sídlem Zlín, Lešetín IV/777, , PSČ: Mgr. Veronika Kopečková L E G I S L A T I V N Í ZM Ě N Y Novelizace zákona č. 253/2008 Sb., o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu (tzv. zákon proti praní špinavých peněz) Vypracovala:

Více

4.6 Osoby oprávněné k podílu na zisku

4.6 Osoby oprávněné k podílu na zisku ÚČETNÍ A DAŇOVÉ SOUVISLOSTI ZÁKONA O OBCHODNÍCH KORPORACÍCH 4.6 Osoby oprávněné k podílu na zisku Dle 34 ZOK náleží právo na podíl na zisku především společníkům. Společníci se podílejí na zisku v poměru

Více

Seznam souvisejících právních předpisů...18

Seznam souvisejících právních předpisů...18 Obsah Seznam souvisejících právních předpisů...18 1 Daně...24 1.1 Daň z příjmů fyzických osob obecně...24 1.1.1 Dílčí základy...24 1.1.2 Výdaje (náklady) u jednotlivých dílčích základů...28 1.1.3 Procentní

Více

AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY. 02_2014 únor 2014 OBSAH

AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY. 02_2014 únor 2014 OBSAH SP Audit, s.r.o. Murmanská 1475 100 00 Praha 10 tel., fax: +420-295560374 tel.: +420-602150252 e-mail: spaudit@spaudit.cz internet: www.spaudit.cz AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY 02_2014 únor 2014

Více

Zúčtování se zaměstnanci a institucemi sociálního a zdravotního pojištění

Zúčtování se zaměstnanci a institucemi sociálního a zdravotního pojištění Finanční účetnictví Přednáška 28.3. Zúčtování se zaměstnanci a institucemi sociálního a zdravotního pojištění 33. skupina účtů. i zúčtovací vztahy k institucím sociálního a zdravotního pojištění zúčtovací

Více

Obsah. 1. Dlouhodobý nehmotný a hmotný majetek 11

Obsah. 1. Dlouhodobý nehmotný a hmotný majetek 11 Obsah 1. Dlouhodobý nehmotný a hmotný majetek 11 1.1 Hmotný majetek v účetnictví a u daně z příjmů 11 1.1.1 Hmotný majetek 11 1.1.2 Dlouhodobý hmotný majetek (DHM) 12 1.1.2.1 Vymezení 12 1.1.2.2 Schéma

Více

2.5 Příjmy ze závislé činnosti ( 6 ZDP)

2.5 Příjmy ze závislé činnosti ( 6 ZDP) 2.5 Příjmy ze závislé činnosti ( 6 ZDP) Příjmy ze závislé činnosti jsou zejména: - příjmy z pracovněprávního nebo obdobného poměru, v nichž poplatník při výkonu práce je povinen dbát příkazu plátce ( 6

Více

Nastavení v programu MC-MZDY pro rok 2019

Nastavení v programu MC-MZDY pro rok 2019 M.C. software s.r.o., Kamarytova 161, Humpolec IČO: 608 26 681, DIČ: CZ60826681, Spol. je zapsána u KS v Č.Budějovicích - spis.zn. C.3734 Tel.: 565 532 560, 608 360 101 Fax: 565 536 208, E-mail: i nfo@mcsoftware.cz,

Více

Informace o změnách v daňových a souvisejících předpisech v oblasti mezd, sociálního a zdravotního pojištění s účinností zejména k 1.1.

Informace o změnách v daňových a souvisejících předpisech v oblasti mezd, sociálního a zdravotního pojištění s účinností zejména k 1.1. Informace o změnách v daňových a souvisejících předpisech v oblasti mezd, sociálního a zdravotního pojištění s účinností zejména k 1.1.2016 METIS Praha, spol. s r.o. 29. 1. 2016 K 1.1.2016 došlo ke zvýšení

Více

Informace o změnách v daňových a souvisejících předpisech v oblasti mezd, sociálního a zdravotního pojištění s účinností zejména k 1.1.

Informace o změnách v daňových a souvisejících předpisech v oblasti mezd, sociálního a zdravotního pojištění s účinností zejména k 1.1. Informace o změnách v daňových a souvisejících předpisech v oblasti mezd, sociálního a zdravotního pojištění s účinností zejména k 1.1.2017 METIS Praha, spol. s r.o. 1. 1. 2017 K 1.1.2017 dochází ke zvýšení

Více

2.1.2 Příjmy ze samostatné činnosti

2.1.2 Příjmy ze samostatné činnosti 2.1.2 Příjmy ze samostatné činnosti Příjmy ze samostatné činnosti vymezuje 7 odst. 1 a 2 ZDP. Rozdělení těchto činností je poměrně důležité, neboť pro určení ZD mohou vykazovat určitá specifika jako např.:

Více

připravili TAX PARTNERS pro své klienty

připravili TAX PARTNERS pro své klienty Změny daňových zákonů od roku 2009 připravili TAX PARTNERS pro své klienty 1 Změny zákonů: 1. Daň zpříjmů 2. Sociální, zdravotní a nemocenské pojištění 3. Zákon o rezervách 4. Daň z nemovitostí 5. Daň

Více

důchodová reforma, stabilizační balíček (solidární daň a jiné), aneb opět změna pravidel v daních z příjmů

důchodová reforma, stabilizační balíček (solidární daň a jiné), aneb opět změna pravidel v daních z příjmů Změny v daních z příjmů od roku 2013 RNDr. Ivan BRYCHTA důchodová reforma, stabilizační balíček (solidární daň a jiné), aneb opět změna pravidel v daních z příjmů 1 Obsah přehled novel ZDP + drobné změny

Více

OBSAH. Seznam zkratek O autorech Úvod... 15

OBSAH. Seznam zkratek O autorech Úvod... 15 OBSAH Seznam zkratek................................................ 12 O autorech.................................................... 13 Úvod........................................................ 15

Více

OPTIMALIZACE DANÍ A ODVODŮ PODNIKU

OPTIMALIZACE DANÍ A ODVODŮ PODNIKU Metodický list pro první soustředění kombinované formy Mgr. studia předmětu OPTIMALIZACE DANÍ A ODVODŮ PODNIKU ODOP (4 soustředění) Název tématického celku : Optimalizace daně z příjmů v oblasti vztahu

Více

1. Dlouhodobý nehmotný a hmotný majetek Hmotný majetek v účetnictví a u daní z příjmů Hmotný majetek 11

1. Dlouhodobý nehmotný a hmotný majetek Hmotný majetek v účetnictví a u daní z příjmů Hmotný majetek 11 obsah 3 Obsah 1. Dlouhodobý nehmotný a hmotný majetek 11 1.1 Hmotný majetek v účetnictví a u daní z příjmů 11 1.1.1 Hmotný majetek 11 1.1.2 Dlouhodobý hmotný majetek (DHM) 12 1.1.2.1 Vymezení 12 1.1.2.2

Více

Daně a účetnictví. přednáška z cyklu Kryptoměny a právo BITCOIN MEETUP

Daně a účetnictví. přednáška z cyklu Kryptoměny a právo BITCOIN MEETUP Daně a účetnictví přednáška z cyklu Kryptoměny a právo BITCOIN MEETUP Hana Trnková Kocourková účetní DANEHNED.CZ Kryptoměny jsou nehmotné movité věci 496 OZ (VIZ PŘEDNÁŠKA Z 15. 11. 2016) OBSAH DANĚ Daň

Více

Zákon č. 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním (trestní řád) Zákon č. 418/2011 Sb., o trestní odpovědnosti právnických osob a řízení proti nim

Zákon č. 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním (trestní řád) Zákon č. 418/2011 Sb., o trestní odpovědnosti právnických osob a řízení proti nim SEZNAM PŘEDPISŮ A MATERIÁLŮ pro advokátní zkoušky U všech předpisů rozumí se jejich aktuální stav ve znění pozdějších právních a stavovských předpisů, příp. nálezů Ústavního soudu! U předpisů označených

Více

Novely zákonů o daních z příjmů, o dani z nemovitostí a o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí

Novely zákonů o daních z příjmů, o dani z nemovitostí a o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí Novely zákonů o daních z příjmů, o dani z nemovitostí a o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí Daně z příjmů Dne 19. prosince 2008 podepsal prezident republiky novelu zákona o daních

Více

AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY. 02_2013 únor 2013 OBSAH

AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY. 02_2013 únor 2013 OBSAH SP Audit, s.r.o. Murmanská 1475 100 00 Praha 10 tel., fax: +420-295560374 tel.: +420-602150252 e-mail: spaudit@spaudit.cz internet: www.spaudit.cz AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY 02_2013 únor 2013

Více

Metodický list. pro první soustředění kombinované formy Bc. studia předmětu ZDANĚNÍ PŘÍJMŮ

Metodický list. pro první soustředění kombinované formy Bc. studia předmětu ZDANĚNÍ PŘÍJMŮ Metodický list pro první soustředění kombinované formy Bc. studia předmětu ZDANĚNÍ PŘÍJMŮ Název tématického celku : Důchodové daně Cíl : Cílem tohoto tématického celku je seznámit studenty s teoretickou

Více

Obsah. O autorech... XI Seznam zkratek... XII Úvod... XIV

Obsah. O autorech... XI Seznam zkratek... XII Úvod... XIV Obsah O autorech.... XI Seznam zkratek... XII Úvod... XIV 1 Základní principy daně z příjmů fyzických a právnických osob... 1 1.1 Vymezení pojmu daň.... 1 1.2 Legislativní východiska... 2 1.3 Členění zákona

Více

LETTER 4/2017 NEWSLETTER 4/2017. Skutečný majitel právnické osoby Novela tzv. AML zákona

LETTER 4/2017 NEWSLETTER 4/2017. Skutečný majitel právnické osoby Novela tzv. AML zákona LETTER 4/2017 NEWSLETTER 4/2017 Skutečný majitel právnické osoby Novela tzv. AML zákona I. Definice skutečného majitele Nová definice skutečného majitele je obsažena v zákoně č. 253/2008 Sb., o některých

Více

Informace GFŘ. 1. Za závažná porušení plnění povinností plátce pro účely aplikace institutu nespolehlivého plátce se považují situace kdy:

Informace GFŘ. 1. Za závažná porušení plnění povinností plátce pro účely aplikace institutu nespolehlivého plátce se považují situace kdy: GENERÁLNÍ FINANČNÍ ŘEDITELSTVÍ Lazarská 15/7, 117 22 Praha 1 Sekce metodiky a výkonu daní č.j.: 101/13-121002-506729, ve znění Dodatku č. 1, č.j. 55 366/13/7001-21002-012287 a Dodatku č. 2, č.j. 38 461/14/7001-21002-012287

Více

Téma 5 Zdanění příjmů ze závislé činnosti

Téma 5 Zdanění příjmů ze závislé činnosti Téma 5 Zdanění příjmů ze závislé činnosti Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, Zákon č. 337/1992 sb., o správě daní a poplatků (od 1. 1. 2011 daňový řád) 5.1 Příjmy ze závislé činnosti = úhrn všech

Více

činnosti příjmů, Zákon č. 337/1992 sb., o správě daní a poplatků

činnosti příjmů, Zákon č. 337/1992 sb., o správě daní a poplatků Téma 4 Zdanění příjmů ze závislé činnosti Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, Zákon č. 337/1992 sb., o správě daní a poplatků 4.1 Příjmy ze závislé činnosti = úhrn všech příjmů vyplacených zaměstnanci

Více

STANOVISKO. Legislativní rady ČMKOS. Některé změny v nemocenském pojištění od 1. ledna 2012 a jejich dopady do činnosti odborových organizací

STANOVISKO. Legislativní rady ČMKOS. Některé změny v nemocenském pojištění od 1. ledna 2012 a jejich dopady do činnosti odborových organizací STANOVISKO Legislativní rady ČMKOS Některé změny v nemocenském pojištění od 1. ledna 2012 a jejich dopady do činnosti odborových organizací A. Změna okruhu pojištěných osob Dne 1. ledna 2012 nabyl účinnosti

Více

Přednáška č. 10 MZDY A ZAMĚSTNANCI

Přednáška č. 10 MZDY A ZAMĚSTNANCI Přednáška č. 10 MZDY A ZAMĚSTNANCI Pojem mzda, struktura hrubé mzdy Pojistné na SZ a ZP Daň z příjmů ze závislé činnosti Účtování mezd Zálohy, pohledávky a závazky Mzdová evidence 1 Základní mzda Úkolová

Více

AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY. 05_2014 červenec 2014 OBSAH

AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY. 05_2014 červenec 2014 OBSAH SP Audit, s.r.o. Murmanská 1475 100 00 Praha 10 tel., fax: +420-295560374 tel.: +420-602150252 e-mail: spaudit@spaudit.cz internet: www.spaudit.cz AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY 05_2014 červenec

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada:

Více

Daň z příjmu fyzických osob

Daň z příjmu fyzických osob Daň z příjmu fyzických osob Legislativa Daň z příjmů fyzických osob upravuje zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, v aktuálním znění Poplatníci daně - fyzické osoby Každý, kdo má na území ČR trvalé

Více

Aspekty řízení vlastního podniku

Aspekty řízení vlastního podniku Aspekty řízení vlastního podniku Osnova: Živnostenské podnikání Proces založení Volba místa podnikání Kroky po založení živnosti Proces řízení provozu živnosti Proces ukončení provozu živnosti Obchodní

Více

- Rozpočtová - daně mají zabezpečit plynulé financování státního rozpočtu

- Rozpočtová - daně mají zabezpečit plynulé financování státního rozpočtu Otázka: Přímé daně Předmět: Ekonomie a účetnictví Přidal(a): KAYTYN Daňový systém - v každé zemi je stanoven příslušným zákonem (odpovídá ekonomickému systém) - jednotlivé země se mohou v daních výrazně

Více

15. březen (úterý) Daň z příjmů Podání vyúčtování daně z příjmů ze závislé činnosti za zdaňovací období 2010

15. březen (úterý) Daň z příjmů Podání vyúčtování daně z příjmů ze závislé činnosti za zdaňovací období 2010 D aňový kalendář Březen 2011 1. březen (úterý) Podání vyúčtování daně z příjmů ze závislé činnosti za zdaňovací období 2010 8. březen (úterý) Pojistné na důchodové zabezpečení a příspěvek na státní politiku

Více

Kryptoměny. v účetnictví a daních

Kryptoměny. v účetnictví a daních Kryptoměny v účetnictví a daních Hana Trnková Kocourková Daněhned s.r.o. Kontakt: hana.kocourkova@danehned.cz Úřady u nás a kryptoměny ČNB a kryptoměny Dle jejich zveřejněného názoru: - kryptoměny nejsou

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VIII. volební období 22/0

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VIII. volební období 22/0 PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA VIII. volební období 22/0 Návrh poslanců Víta Kaňkovského a Patrika Nachera na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění

Více

Legislativa Přehled legislativních novinek 01.11.2010 30.11.2010 Obsah: Přehled nových právních předpisů vyhlášených ve Sbírce zákonů Upozornění na důležité legislativní změny > Přijaté zákony > Projednávané

Více

Generální finanční ředitelství Lazarská 15/7, 117 22 Praha 1 Sekce metodiky a výkonu daní. Č.j. 49 115/13/7001-21002-012287 V Praze

Generální finanční ředitelství Lazarská 15/7, 117 22 Praha 1 Sekce metodiky a výkonu daní. Č.j. 49 115/13/7001-21002-012287 V Praze Generální finanční ředitelství Lazarská 15/7, 117 22 Praha 1 Sekce metodiky a výkonu daní Č.j. 49 115/13/7001-21002-012287 V Praze Informace GFŘ k ručení za nezaplacenou daň dle ustanovení 109 odst. 2

Více

Slevu na pojistném lze poprvé uplatnit za kalendářní měsíc srpen 2009 a naposledy sleva náleží za prosinec 2010.

Slevu na pojistném lze poprvé uplatnit za kalendářní měsíc srpen 2009 a naposledy sleva náleží za prosinec 2010. 1. Slevy na pojistném na sociální pojištění od 1. srpna 2009 Kdy a koho se slevy týkají? Slevu na pojistném lze poprvé uplatnit za kalendářní měsíc srpen 2009 a naposledy sleva náleží za prosinec 2010.

Více

AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY. 04_2015 květen/červen 2015 OBSAH

AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY. 04_2015 květen/červen 2015 OBSAH SP Audit, s.r.o. Murmanská 1475 100 00 Praha 10 tel., fax: +420-295560374 tel.: +420-602150252 e-mail: spaudit@spaudit.cz internet: www.spaudit.cz AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY 04_2015 květen/červen

Více

Poznámka: Od 1.1.2006 zanikl u odbytného nárok na daňový odpočet a daňové úlevy získané po 1.1.2006 se v případě odbytného dodaňují

Poznámka: Od 1.1.2006 zanikl u odbytného nárok na daňový odpočet a daňové úlevy získané po 1.1.2006 se v případě odbytného dodaňují Přehled základních daňových ustanovení v oblasti penzijního připojištění účinných od 1. 1. 2008 po novele zákona o dani z příjmů realizované zákonem č. 261/2007 Sb. 1. Daňové úlevy účastníků penzijního

Více

Zápis z jednání Koordinačního výboru s Komorou daňových poradců ČR ze dne 21. 1. 2015

Zápis z jednání Koordinačního výboru s Komorou daňových poradců ČR ze dne 21. 1. 2015 Zápis z jednání Koordinačního výboru s Komorou daňových poradců ČR ze dne 21. 1. 2015 UZAVŘENÝ PŘÍSPĚVEK ke dni 21. 1. 2015 - seznam - Daň z příjmů 440/17.12.14 Určení výše odpovídajícího pojistného pro

Více

Ing. Vladimír Šretr daňový poradce

Ing. Vladimír Šretr daňový poradce Ing. Vladimír Šretr daňový poradce D A Ň O V Á I N F O R M A C E Problematika ručení u DPH ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Více

Zdravotní pojišťovny Tab. Měsíční odhad ukazatelů hospodaření systému veř. zdravotního pojištění

Zdravotní pojišťovny Tab. Měsíční odhad ukazatelů hospodaření systému veř. zdravotního pojištění Zdravotní pojišťovny Tab. Měsíční odhad ukazatelů hospodaření systému veř. zdravotního pojištění Pokrytí: Zdravotní pojišťovny působící v oblasti veřejného zdravotního pojištění, které jsou zařazeny do

Více

FINANČNÍ PRÁVO DANĚ Z PŘÍJMŮ. 4. seminář 29. října 2015

FINANČNÍ PRÁVO DANĚ Z PŘÍJMŮ. 4. seminář 29. října 2015 FINANČNÍ PRÁVO DANĚ Z PŘÍJMŮ 4. seminář 29. října 2015 Daně z příjmů Daně z příjmů úvod, legislativa daně z příjmů právnických osob, odpisy, společná ustanovení. Zákon o daních z příjmů Daně z příjmů fyzických

Více

PŘÍJMY SPOLEČNÍKŮ. 4.1 Příjmy ze závislé činnosti

PŘÍJMY SPOLEČNÍKŮ. 4.1 Příjmy ze závislé činnosti IV. PŘÍJMY SPOLEČNÍKŮ Společníci si nemohou, na rozdíl od podnikatelů fyzických osob, žádným způsobem převádět peněžní prostředky společnosti pro svou osobní spotřebu. Existuje však několik způsobů, jakými

Více

Rejstřík Finančního, daňového a účetního bulletinu ročník 2013

Rejstřík Finančního, daňového a účetního bulletinu ročník 2013 Rejstřík Finančního, daňového a účetního bulletinu ročník 2013 Legenda Číslo před lomítkem označuje číslo časopisu, číslo za lomítkem označuje stranu v daném vydání. Daň z přidané hodnoty Ing. Václav Benda

Více

ROZHODNUTÍ o prominutí/neprominutí nedoplatku na poplatku

ROZHODNUTÍ o prominutí/neprominutí nedoplatku na poplatku Příloha č. 7 vzor A... správce daně - soud č. j... tel:. Dlužník: ROZHODNUTÍ o prominutí/neprominutí nedoplatku na poplatku Podepsaný správce daně Vám z důvodů uvedených ve Vaší žádosti ze dne - z úřední

Více

Manažerská ekonomika Daně

Manažerská ekonomika Daně DANĚ (zkouška č. 5) Cíl předmětu Učivo se zaměřuje na komplexní zobrazení daňového systému České republiky a na základní konstrukční prvky a přístupy k přímým a nepřímým daním. Dále jde o objasnění systému

Více

Daňové aspekty transakcí u nemovitostí. Eva Zemanová EY

Daňové aspekty transakcí u nemovitostí. Eva Zemanová EY u nemovitostí Eva Zemanová EY Typy transakcí a transakční daně: asset deal share deal vklady přeměny Daň z příjmů u prodávajícího DPH Daň z nabytí (z převodu) nemovitých věcí Page 2 Asset deal: Zdanění

Více

1 PODNIKATELSKÉ SESKUPENÍ, KONCERNY, MATEŘSKÉ A DCEŘINÉ SPOLEČNOSTI V KONCERNOVÉM PRÁVU

1 PODNIKATELSKÉ SESKUPENÍ, KONCERNY, MATEŘSKÉ A DCEŘINÉ SPOLEČNOSTI V KONCERNOVÉM PRÁVU Obsah 1 PODNIKATELSKÉ SESKUPENÍ, KONCERNY, MATEŘSKÉ A DCEŘINÉ SPOLEČNOSTI V KONCERNOVÉM PRÁVU......... 2 1.1 Obecná právní úprava obchodního zákoníku a pojmy zde použité..... 2 1.2 Ovládací smlouva podle

Více

VLASTNÍ A CIZÍ ZDROJE FINANCOVÁNÍ AKTIV (STRUKTURA, PRACOVNÍ KAPITÁL, LIKVIDITA PODNIKU) 6.1 Vlastní zdroje základní kapitál, kapitálové fondy, fondy ze zisku, výsledek hospodaření za běžné období, za

Více

Příklad 2: Vyúčtování roční mzdy zaměstnance v r. 2015 zaměstnanec, závislá činnost

Příklad 2: Vyúčtování roční mzdy zaměstnance v r. 2015 zaměstnanec, závislá činnost Příklad 1: Výpočet měsíční mzdy zaměstnance v r. 201 hrubá měsíční mzda: 2.000,- pojistné SP 1.62,- ( 2.000 * 0,06 ) pojistné ZP 1.12,- ( 2.000 * 0,0 ) superhrubá mzda.00,- ( 2.000 * 1,0 ) záloha na daň

Více

Právní aspekty podnikání v Bulharsku

Právní aspekty podnikání v Bulharsku Právní aspekty podnikání v Bulharsku Martin Vacek Ředitel PETERKA & PARTNERS, Sofie www.peterkapartners.com Ochrana zahraničních investic Úprava systému podpory zahraničních investic od 17.3.2009: Došlo

Více

Zdanění příjmů veřejně prospěšného poplatníka v 2016

Zdanění příjmů veřejně prospěšného poplatníka v 2016 Zdanění příjmů veřejně prospěšného poplatníka v 2016 Předmětem daně z příjmů jsou od roku 2014 rovněž příjmy, které dříve podléhaly dani dědické a dani darovací. Veřejně prospěšné poplatníky lze zjednodušeně

Více

10. V části druhé v nadpisu Hlavy II se slovo (BILANCE) zrušuje.

10. V části druhé v nadpisu Hlavy II se slovo (BILANCE) zrušuje. Strana 7829 468 VYHLÁŠKA ze dne 20. prosince 2013, kterou se mění vyhláška č. 501/2002 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, pro

Více

Co je nově skryto v daních a pojistném

Co je nově skryto v daních a pojistném M i r o s l a v K o c m a n, d a ň o v ý p o r a d c e a a s s o c i a t e p a r t n e r, R ö d l & P a r t n e r R e n a t a V a l e n t o v á, d a ň o v á k o n z u l t a n t k a, R ö d l & P a r t n

Více

DAŇOVÝ SPECIALISTA. Centrum služeb pro podnikání s.r.o. Centrum služeb pro podnikání s.r.o., Adresa: Bělehradská 643/77 Praha 2

DAŇOVÝ SPECIALISTA. Centrum služeb pro podnikání s.r.o. Centrum služeb pro podnikání s.r.o., Adresa: Bělehradská 643/77 Praha 2 DAŇOVÝ SPECIALISTA Centrum služeb pro podnikání s.r.o., 2018 Adresa: Bělehradská 643/77 Praha 2 Tel. čísla: (+420) 222 543 330 (+420) 775 583 697 Webové stránky: www.sluzbyapodnikani.cz OBSAH: 1. Daň z

Více

Základní pojmy a výpočty mezd

Základní pojmy a výpočty mezd Základní pojmy a výpočty mezd Hrubá a čistá mzda, částka k výplatě Základní mzda, pobídkové složky a náhrady mzdy tvoří hrubou mzdu. Hrubá mzda se snižuje o určité částky. Především to je zdravotní pojištění

Více

Zásady a pravidla pro poskytování podpor z rozpočtu obce Strachotín

Zásady a pravidla pro poskytování podpor z rozpočtu obce Strachotín Zásady a pravidla pro poskytování podpor z rozpočtu obce Strachotín Článek I. Úvod 1) Účelem poskytování podpor je pečovat o všestranný rozvoj území obce a uspokojování potřeb jeho obyvatel. Obec tak činí

Více

10. funkční období. Návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s účinností rekodifikace soukromého práva

10. funkční období. Návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s účinností rekodifikace soukromého práva 37 10. funkční období 37 Návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s účinností rekodifikace soukromého práva (Navazuje na sněmovní tisk č. 306 ze 7. volebního období PS PČR) Lhůta pro projednání

Více

www.zlinskedumy.cz Mzdové výpočty

www.zlinskedumy.cz Mzdové výpočty www.zlinskedumy.cz Mzdové výpočty Klíčové pojmy Mzda Postup výpočtu mzdy Hrubá mzda Čistá mzda Částka k výplatě Výpočet daně z příjmů ze závislé činnosti Mzda peněžité plnění (příp. naturální) poskytované

Více

Obsah. Předmluva... XIII Zkratky a užité právní předpisy... XIV. Daň z příjmů fyzických osob. Obecné principy daně z příjmů fyzických osob

Obsah. Předmluva... XIII Zkratky a užité právní předpisy... XIV. Daň z příjmů fyzických osob. Obecné principy daně z příjmů fyzických osob Obsah Předmluva................................................. XIII Zkratky a užité právní předpisy................................ XIV ČáST I DÍL 1 Daň z příjmů fyzických osob Obecné principy daně z

Více

Pátá přednáška z UCPO. Téma: Účtová třída 3 (dokončení)

Pátá přednáška z UCPO. Téma: Účtová třída 3 (dokončení) Pátá přednáška z UCPO Téma: Účtová třída 3 (dokončení) Účtování o ostatních pohledávkách V účtové skupině Ostatní pohledávky se účtuje o takových pohledávkách, které se přímo nevztahují k pojištění či

Více

Podpora podnikání v Moravskoslezském kraji formou daňových a dotačních programů. Červen 2014

Podpora podnikání v Moravskoslezském kraji formou daňových a dotačních programů. Červen 2014 Podpora podnikání v Moravskoslezském kraji formou daňových a dotačních programů Červen 2014 Příležitosti pro podnikatele Dotace (cash podpora) Investiční pobídky (sleva na dani z příjmů) Daňové odpočty

Více

Metodický list pro první soustředění kombinované formy Bc. studia předmětu ZDANĚNÍ PŘÍJMŮ V ČR

Metodický list pro první soustředění kombinované formy Bc. studia předmětu ZDANĚNÍ PŘÍJMŮ V ČR Metodický list pro první soustředění kombinované formy Bc. studia předmětu ZDANĚNÍ PŘÍJMŮ V ČR Akademický rok 2011/2012 ZS (4 soustředění) Název tématického celku : Daňový systém ČR a jeho geneze, daně,

Více

Druhy postupu podle ekonomického významu změny. Efektivní. Nominální. Rozšíření vlastních zdrojů financování, vyrovnání dluhů korporace

Druhy postupu podle ekonomického významu změny. Efektivní. Nominální. Rozšíření vlastních zdrojů financování, vyrovnání dluhů korporace Změny výše základního kapitálu Východiska Soubor pravidel, která závazně upravují postup, jehož cílem je změna údaje o výši základního kapitálu ve společenské smlouvě nebo stanovách. Jde současně o změnu

Více

Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola elektrotechnická Plzeň, Koterovská 85

Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola elektrotechnická Plzeň, Koterovská 85 Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola elektrotechnická Plzeň, Koterovská 85 Témata pro ústní profilové zkoušky v předmětu: Aplikovaná ekonomika Školní rok: 2013/2014 Studijní obor: 78-42 M / 001

Více

Daňová soustava. Osnova: 1. Zařazení

Daňová soustava. Osnova: 1. Zařazení Daňová soustava Didaktické zpracování učiva pro střední školy Osnova: 1) zařazení 2) struktura daňové soustavy 3) cíle učiva 4) metodické zpracování učiva 5) daň z příjmů FO 6) daň z příjmů PO 7) DPH 1.

Více

AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY. 07_2011 září 2011 OBSAH

AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY. 07_2011 září 2011 OBSAH SP Audit, s.r.o. Murmanská 1475 100 00 Praha 10 tel., fax: +420-295560374 tel.: +420-602150252 e-mail: spaudit@spaudit.cz internet: www.spaudit.cz AKTUÁLNĚ Z DAŇOVÉ A ÚČETNÍ LEGISLATIVY 07_2011 září 2011

Více

Informace o protikrizovém balíčku zákonů a některých dalších změnách v zákonech podle právního stavu k 5. 10. 2009

Informace o protikrizovém balíčku zákonů a některých dalších změnách v zákonech podle právního stavu k 5. 10. 2009 Informace o protikrizovém balíčku zákonů a některých dalších změnách v zákonech podle právního stavu k 5. 10. 2009 Obsah 1. Úvod... 1 2. Mimořádné odpisy 30a... 1 3. Zkrácení finančního leasingu... 2 4.

Více

Ing. František Řezáč, Ph.D. Masarykova univerzita

Ing. František Řezáč, Ph.D. Masarykova univerzita Právní aspekty podnikání pojišťoven Druhy pojištění Sociální pojištění Zdravotní pojištění Komerční pojištění Penzijní připojištění Účel pojištění Zmírnit nebo odstranit nepříznivé důsledky nahodilých

Více

Daň z příjmů právnických osob v roce 2008. Petr Neškrábal 30. ledna 2008

Daň z příjmů právnických osob v roce 2008. Petr Neškrábal 30. ledna 2008 Daň z příjmů právnických osob v roce 2008 Petr Neškrábal 30. ledna 2008 Sazba daně 21% od 1. 1. 2008 20% od 1. 1. 2009 19% od 1. 1. 2010 Pro stanovení daně se použije sazba daně účinná k prvnímu dni zdaňovacího

Více

Legislativní změny pro mzdy roku 2019

Legislativní změny pro mzdy roku 2019 Legislativní změny pro mzdy roku 2019 Minimální mzda Od 1.12019 se zvyšuje na výši 13 350 Kč. Průměrná měsíční mzda. Pro rok 2019 je stanovena nařízením vlády č. 213/2018 Sb.ve výši 32 699 Kč. Maximální

Více

obsah / 3 / Úvod 9 OBSAH

obsah / 3 / Úvod 9 OBSAH obsah Úvod 9 1. Než začneme podnikat 11 1.1 Srovnání základních konstrukčních prvků daní z příjmů 12 1.1.1 Předmět daně 13 1.1.2 Osvobození 14 1.1.3 Samostatný základ daně 15 1.1.4 Základ daně 16 1.1.4.1

Více

Luboš Černý. Poplatníci daně zpříjmů kdo daň platí nebo od koho se daň vybírá. Plátce - kdo daň odvádí státu.

Luboš Černý. Poplatníci daně zpříjmů kdo daň platí nebo od koho se daň vybírá. Plátce - kdo daň odvádí státu. Luboš Černý daně přímé -daň zpříjmů fyzických a právnických osob -daň z nemovitostí -daň dědická, darovací a z převodu nemovitostí daně nepřímé -daň z přidané hodnoty -spotřební daně -ekologické daně Správa

Více

1. Legislativní úprava účetnictví v České republice a navazující právní předpisy... 11

1. Legislativní úprava účetnictví v České republice a navazující právní předpisy... 11 Obsah Úvod...9 I. Výklad k zákonu o účetnictví...11 1. Legislativní úprava účetnictví v České republice a navazující právní předpisy... 11 1.1 Zákon o účetnictví a jeho novela...11 1.2 Prováděcí vyhláška

Více

6. Nařízení vlády č. 56/2013 Sb., o stanovení pravidel pro zařazení silničních motorových vozidel do emisních kategorií a o emisních plaketách

6. Nařízení vlády č. 56/2013 Sb., o stanovení pravidel pro zařazení silničních motorových vozidel do emisních kategorií a o emisních plaketách 2013 1. Sdělení Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy č. 3/2013 Sb., o vyhlášení aktualizovaného seznamu výzkumných organizací schválených pro přijímání výzkumných pracovníků ze třetích zemí 2.

Více

OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE PROGRAM ICT A STRATEGICKÉ SLUŽBY

OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE PROGRAM ICT A STRATEGICKÉ SLUŽBY RAMS Assets s.r.o. Klimentská 1216/46 110 02 Praha 1 www.rams.as CÍL VÝZVY OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE PROGRAM ICT A STRATEGICKÉ SLUŽBY Cílem je podpořit nabídku nových ICT produktů a služeb,

Více

AKTUÁLNĚ K NOVÉMU OBČANSKÉMU ZÁKONÍKU A DALŠÍM ZMĚNÁM

AKTUÁLNĚ K NOVÉMU OBČANSKÉMU ZÁKONÍKU A DALŠÍM ZMĚNÁM AKTUÁLNĚ K NOVÉMU OBČANSKÉMU ZÁKONÍKU A DALŠÍM ZMĚNÁM Tento materiál si můžete pohodlně stáhnout nebo přečíst v pdf podobě na: http://sdrv.ms/ys4lez (soubor Aktuality 17 09 2013). Tento materiál určený

Více

LEGISLATIVNÍ VERZE ABRA GEN 2018 (CZ)

LEGISLATIVNÍ VERZE ABRA GEN 2018 (CZ) ABRA Software a.s. Jeremiášova 1422/7b 155 00 Praha 13 IČ 25097563 DIČ: CZ2597563 Zapsáno v OR u Měst. soudu v Praze, odd. B, vložka 4475 LEGISLATIVNÍ VERZE ABRA GEN 2018 (CZ) Upozornění: Lednová legislativní

Více

Pozměňovací návrh. k vládnímu návrhu zákona o změně daňových zákonů v souvislosti s rekodifikací soukromého práva a o změně některých zákonů

Pozměňovací návrh. k vládnímu návrhu zákona o změně daňových zákonů v souvislosti s rekodifikací soukromého práva a o změně některých zákonů Pozměňovací návrh k vládnímu návrhu zákona o změně daňových zákonů v souvislosti s rekodifikací soukromého práva a o změně některých zákonů (sněmovní tisk 1004) Poslankyně Heleny Langšádlové 1. 1. V části

Více

PRAVIDLA PRO POSKYTOVÁNÍ DOTACÍ Z ROZPOČTU MĚSTA NEJDEK č. 9/2017

PRAVIDLA PRO POSKYTOVÁNÍ DOTACÍ Z ROZPOČTU MĚSTA NEJDEK č. 9/2017 Město Nejdek náměstí Karla IV. 239, 362 21 Nejdek Telefon 353 240 111 ZASTUPITELSTVO MĚSTA PRAVIDLA PRO POSKYTOVÁNÍ DOTACÍ Z ROZPOČTU MĚSTA NEJDEK č. 9/2017 Zpracoval Vydal Alena Kynclová, vedoucí OE Zastupitelstvo

Více

ČÁST PRVNÍ. Změna zákona o rozpočtových pravidlech. Čl. I

ČÁST PRVNÍ. Změna zákona o rozpočtových pravidlech. Čl. I Strana 2323 128 ZÁKON ze dne 6. dubna 2016, kterým se mění zákon č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů (rozpočtová pravidla), ve znění pozdějších předpisů,

Více

Emisní podmínky RFH

Emisní podmínky RFH Emisní podmínky RFH 2017-01 vydané v souladu se zákonem č. 190/2004 Sb., o dluhopisech dne 1. 5. 2017 Tyto emisní podmínky upravují práva a povinnosti emitenta a vlastníka dluhopisu a dále také veškeré

Více

Zdaňování příjmů podle 7 ZDP

Zdaňování příjmů podle 7 ZDP Zdaňování příjmů podle 7 ZDP Jedná se o příjmy ze samostatné činnosti dle 7 odst. 1 ZDP: a) příjem ze zemědělské výroby, lesního a vodního hospodářství, b) příjem ze živnostenského podnikání, c) příjem

Více