FYZIKA 2. ROČNÍK. Pozorovaný pohyb vlny je pohybem stavu hmoty, a nikoli pohybem hmoty samé.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "FYZIKA 2. ROČNÍK. Pozorovaný pohyb vlny je pohybem stavu hmoty, a nikoli pohybem hmoty samé."

Transkript

1 Poěst, která znikne jednom městě, pronikne elmi brzo do druhého města, i když nikdo z lidí, kteří mají podíl na šíření zprá, neodcestuje z jednoho města do druhého. Účast na tom mají da docela různé pohyby, a to pohyb poěsti od města k městu a pohyb lidí, kteří poěst rozšiřují. Vítr rozlní pole: Musíme rozlišoat mezi pohybem lny a pohybem jednotliých rostlin, které konají jen malé ýkyy. Vlna na odní hladině: Vidíme pohyb lny, ale odní částice se pohybují jen nahoru a dolů. Pozoroaný pohyb lny je pohybem stau hmoty, a nikoli pohybem hmoty samé. Myšlenkoý pokus: Předpokládejme, že nějaký elký prostor je naprosto ronoměrně yplněn odou, nebo zduchem, nebo nějakým jiným prostředím. Někde uprostřed bude koule. Na počátku pokusu nebude existoat žádný pohyb. Najednou začne koule rytmicky dýchat. Částice přímém sousedstí koule jsou tlačeny en, takže hustota kuloitého odního nebo zdušného či jiného obalu se zýší nad normální hodnotu. Podobně při stahoání se hustota zmenší. Tyto změny se šíří celým prostředím. Částice, z nichž se prostředí skládá, ykonáají jen malá chění, ašak celý pohyb je pohybem postupující lny. Pohyb neproádí sama hmota, pohyb je způsoben tím, že se hmotou šíří energie. Da obecné fyzikální pojmy, důležité pro ystižení ln: rychlost šíření - záisí na prostředí délka lny ( ) - př. lny na odě: zdálenost rcholů nejbližších ln u myšlené pulzující koule = zdálenost mezi děma sousedními kuloitými obaly max. nebo min. hustoty (na ln. délku má li rychlost pulsace, je-li pulsace rychlejší, je kratší, pulsuje-li koule olněji, je delší). = T = f T perioda f frekence fázoá rychlost Podélné lnění (longitudinální): částice kmitají e směru šíření lnění; příklad: naše koule, zukoé lny Příčné lnění (transerzální): částice kmitají kolmo ke směru šíření lnění; příklad: koule rosolu otáčející se kolem osy rytmicky o malý úhel sem a tam, lny na odní hladině Vlny sférické = kuloé Vlny roinné jde o model, kdy zdroj lnění se nachází e elké zdálenosti od místa pozoroatele (poloměr kuloé lnoplochy je elmi elký, kuloou lnu lze pak nahradit roinnou lnou)

2 Příklady: 1. Proč při bouřce idíme dříe blesk? - sětlo se šíří e zduchu rychleji než zuk. Proč lny na odní hladině neodnáší plooucí předměty - pohybují se jen nahoru a dolu? - plyne z lastností mechanického lnění popsaných ýše 3. Určete rychlost lnění, které má lnoou délku 80 cm a je buzeno kmitáním o frekenci Hz. = 0,8 m, f = Hz, =?. = f = 1,6 m s 1 Rychlost lnění je 1,6 m s Určete rychlost lnění mosazné tyči, jestliže při frekenci,5 khz zniká lnění o lnoé délce 1,36 m. f =, Hz, = 1,36 m, =?. = f = m s 1 Rychlost lnění mosazné tyči je m s Časoý signál rozhlase je tořen šesti zukoými značkami o frekenci 1 khz, z nichž prních pět má dobu trání po 100 ms a šestá 500 ms. Určete lnoou délku zukoého lnění časoého signálu a počet zukoých ln, které jsou při každé značce ysílány. Rychlost zuku e zduchu je = 340 m s. f = 1 khz, t 1 = 100 ms, t = 500 ms, = 340 m s 1, =?, n =?. = t f = = T = = 1, 0,34 m n n1 100, n 500 Vlnoá délka zukoého lnění je 0,34 m, počet yslaných zukoých ln je 100 při prních pěti značkách a 500 při poslední značce časoého signálu. 6. Určete frekenci ladičky, která je zdrojem zukoého lnění o lnoé délce 67 cm. Rychlost zuku e zduchu je = 340 m s.

3 = 0,67 m, = 340 m s 1, f =? f = = 510 Hz Frekence ladičky je 510 Hz. Ronice postupné lny popíšeme ztahem, který umožňuje určit okamžitou ýchylku bodu každém místě liboolném časoém okamžiku. je postupující kmitaý pohyb: ronice harm. kmit. pohybu: y = y m sin ωt y Z x = τ M x Do bodu M dospěje lnění od zdroje za čas τ, x τ = x y = ym sinω ( t τ ) = ym sinω t π ω =, T = T t x y = ym sin π T t x π fáze lnění T V tomto případě jde o ronici postupného lnění, které se šíří homogenním prostředím ze zdroje, který kmitá harmonicky. Neuažujeme ztráty mechanické energie do okolí, která se lněním přenáší. V tomto případě je amplituda šech bodů stejná a lnění je netlumené. Kdyby lnění postupoalo záporném směru osy x, bylo by e ýrazu pro fázi znaménko +. má dě periodicity: čase prostoru - okamžitá ýchylka bodu záisí nejen na čase, ale i na poloze bodu.

4 Interference lnění Interference : zájemné pronikání, prolínání, střetání, křížení [iz sloník cizích slo] Pružným prostředím se šíří dě nebo íce lnění stejného druhu, šíří se nazájem nezáisle; tam, kde se překrýají dochází k zesílení nebo k zeslabení (interference lnění) a obě lnění pak postupují dál, jako by se ůbec nesetkaly (př. da kameny na odní hladinu). Výsledný kmitaý pohyb hmotných bodů prostředí tam, kde se překrýají lnění, je určen superpozicí kmitání yolaných lněním. Budeme zkoumat nejjednodušší případ: Dě lnění postupují řadou bodů stejnou fázoou rychlostí, stejným směrem, mají stejnou lnoou délku a amplitudu. y Z Z 1 d x 1 M x x Ve zdálenosti x od zdroje lnění je čase t = 0 s fáze lnění ϕ = π x π x1 π x ϕ1 = ϕ = π 1 ( x x1 ) π ϕ ϕ = = d d dráhoý rozdíl zdálenost bodů, nichž mají obě lnění stejnou fázi ϕ fázoý rozdíl ϕ d Je-li fázoý rozdíl dou interferujících lnění konstantní, jsou obě lnění koherentní. [koherence = souislost, spojitost; koherentní = souislý, spojitý (iz sloník cizích slo)] Interferenční maximum (zesílení) d = k, k = 0, 1,, 3,... Dráhoý rozdíl je roen sudému počtu půlln (obě lnění se stejnou fází). (ýsledná amplituda dána součtem y M = y M1 + y M ) Interferenční minimum (zeslabení) Dráhoý rozdíl je roen lichému počtu půlln (obě lnění s opačnou fází)

5 (ýsledná amplituda dána rozdílem y M = y M1 y M ) Příklady: 1. Příčné lnění s lnoou délkou 5 cm postupuje řadou bodů. Zdroj lnění kmitá s amplitudou ýchylky 5 cm a frekencí Hz. Napište a) ronici postupné lny, b) ronici kmitaého pohybu e zdálenosti 8 cm od zdroje lnění. = 5 cm, y M = 5 cm, f = Hz, y(x,t) =? t x a) y = 5sin π cm 0,5 5 t 8 b) y = 5sin π cm 0,5 5. Postupné mechanické lnění je popsáno ronicí y π ( t x) = 0,1sin 5 0,3 m. Určete amplitudu ýchylky lnění, lnoou délku a fázoou rychlost lnění. = 0,1m; y M 1 = 0,3 m = 3,3m; 1 = 5 s, = = 16,6 m s T T 1 Amplituda ýchylky lnění je 0,1 m, lnoá délka je 3,3 m a fázoá rychlost lnění je 16,6m s Zdroje zukoého lnění Z 1 a Z jsou e zájemné zdálenosti 0,5 m (iz obr). Oba zdroje kmitají se stejnou frekencí 170 Hz a se stejnou počáteční fází. Rychlost zukoého lnění je 340 m s. Určete fázoý rozdíl lnění bodě M. y Z Z 1 d x 1 M x x

6 d = 0,5 m; f = 170 Hz; = 340 m s 1 π π π ϕ = d = ϕ = f d = rad f Fázoý rozdíl lnění bodě M je π rad. 4. Zdroj Z předchozí úloze posuneme dolea do takoé zdálenosti od zdroje Z 1, že lnění bodě M má amplitudu ýchylky a) maximální, b) minimální. Určete zájemnou zdálenosti zdrojů lnění obou případech. π 1 ( x x1 ) π ϕ ϕ = = d a) maximum d =, = = m f b) minimum d = = 1 m Vzdálenosti zdrojů jsou jednotliých případech m a 1 m. Odraz lnění řadě bodů je omezeno, dospěje na konec řady bodů - pokus s hadicí - pený konec: rací se rch - olný konec: rací se důl Na peném konci nastáá lnění s opačnou fází (fáze se mění o π). ( < 1 ) ( ) Na olném konci nastáá odraz lnění se stejnou fází. ( 1 < ) ( ) ( ) Stejné efekty na rozhraní dou prostředí 1 rychlost 1. prostředí, rychlost. prostředí Stojaté lnění - odraz na peném konci - skládá se lnění přímé a odražené zniká stojaté lnění kmitny uzly mezi kmitnami resp. uzly je zdálenost ( mezi sousední kmitnou a uzlem 4 ):

7 Obrázek ukazující znik stojatého lnění různém čase: Modrá a zelená sinusoka reprezentují interferující lnění, čerená pak jejich složení. Postupné lnění Kmitají šechny body se stejnou y M, ale různou fází Přenáší energii Stojaté lnění Nekmitají uzly, kmitají ostatní body se stejnou fází, ale různou y M Nepřenáší se energie Chění mechanických sousta - struna, tyč, zduchoé sloupce - prostředí ohraničeno z obou stran stojaté lnění = chění - na peném konci UZEL - na olném konci KMITNA Např. na struně můžeme ybudit různé stojaté lny při různém upenění struny:

8 l délka struny l = l = k 1 l = l = 4 l = l = ( k ) l = 3 4 l = = ( k ) 3 T = f = podmínky pro různé stojaté lny na struně: 1 f = k k = 1,,... k = 1 základní frekence l f = ( k 1) k = 1,,... k =, 3, yšší harmonické frekence l 3 f = ( k 1) k = 1,,... 4l

9 Na principu chění pracují rezonátory (př. ozučné desky). izotropním prostředí Izotropní prostředí: fázoá rychlost e šech směrech stejná (např. odní hladina) - prostředí má e šech směrech stejné fyzikální lastnosti Vlnoplocha - je množina bodů, do nichž dospěje lnění za čas t od zdroje - je množina bodů, nichž má lnění určitém časoém okamžiku stejnou fázi Kuloá lnoplocha množina bodů, kde má lnění určitém časoém okamžiku stejnou fázi, má tar koule, popř. kružnice např. lnoplochy e taru soustředných kružnic po hození kamene do ody Roinná lnoplocha zdroj lnění je roinný, popř. zdroj je e elké zdálenosti od místa pozoroatele ( kuloé lnoplochy mají elký poloměr a je možno je nahradit roinnými lnoplochami) Směr šíření lnění určuje kolmice k lnoploše paprsek Huygensů princip - při studiu lnění je někdy potřeba určit tar lnoplochy liboolném okamžiku, jestliže známe tar lnoplochy okamžiku předcházejícím: Huygensů princip: Každý bod lnoplochy, do něhož dospělo lnění určitém časoém okamžiku, můžeme pokládat za zdroj elementárního lnění, které se z něho šíří elementárních lnoplochách. Vlnoplocha dalším časoém okamžiku je nější obaloá plocha šech elementárních lnoploch. Podle H. principu můžeme sestrojit lnoplochu, aniž známe zdroj lnění. Odraz a lom lnění Odraz lnění Uažujme část roinné lnoplochy mezi paprsky p 1 a p dopadající na překážku pod úhlem α. dospěje nejdří do bodu A, který se stane zdrojem elementárního lnění. Postupně se stáají zdroji lnění také ostatní body překážky a okamžiku, kdy lnění dospělo do bodu B, má elementární lnoplocha z bodu A poloměr AC = t, to je současně zdálenost DB, kterou lnění prošlo po paprsku p. Vlnoplocha odraženého lnění CB je nější obaloou plochou elementárních lnoploch, které se šíří z bodů na úsečce AB, a je roněž roinná. S překážkou sírá úhel α. Ze shodných trojúhelníků ABC a ABD plyne, že α = α.

10 p p 1 p 1 D C α α A B p p 1 p 1 α α Zákon odrazu: úhel odrazu se roná úhlu dopadu Roina dopadu: roina daná dopadajícím paprskem a kolmicí na rozhraní Odražený paprsek leží roině dopadu. Lom lnění dopadající na rozhraní dou prostředí proniká do druhého prostředí. Body úsečky AB se postupně stáají zdroji elementárního lnění, které přechází z prostředí I do prostředí II, němž má jinou fázoou rychlost. Jakmile lnění dospěje do bodu A na rozhraní, stáá se tento bod zdrojem elementárního lnění prostředí II. Za dobu τ, než lnění prostředí I dospěje z bodu D do bodu B ( DB = 1 t ), znikne prostředí II elementární lnoplocha o poloměru ( AC = t ). Z bodů na úsečce AB ycházejí další elementární lnoplochy a jejich obaloá plocha CB je roinnou lnoplochou lomeného lnění prostředí II. Dopadající a lomené paprsky jsou kolmé na lnoplochy AD a CB. p I. p 1 D α A β C B p 1 1 > p 1 II.

11 Platí: DB = AB sinα AC = AB sin β DB sinα = AC sin β DB AC 1 = τ 1 = τ sinα = = n sin β n index lomu Zákon lomu: Poměr sinů úhlů dopadu a lomu se roná poměru fázoých rychlostí. Lomený paprsek zůstáá roině dopadu. Ohyb lnění, stín Umístíme lnění do cesty překážku s otorem - elký otor lnění se za překážkou šíří téměř přímočaře - malý otor nastáá ohyb lnění lnění se šíří i za okraje přepážky podle H. principu Z A stín Elementární lnění z krajních bodů otoru A, B se šíří do tz. geometrického stínu. B stín Ohyboý je ýraznější čím d menší a ětší. d A B >> d d A B stín stín << d

12 Zuk a jeho lastnosti Zuk: mechanické lnění o frekenci 16 Hz až Hz infrazuk f i < 16 Hz ultrazuk f u > Hz f infrazuk, zuk, ultrazuk Zdroj zuku Prostředí, e šíří se kterém zuk Přijímač (ucho) Akustika část fyziky zkoumající zuk fyziologická akustika zabýá se znikem zuku hlasoém orgánu a nímání zuku uchem hudební akustika zkoumá zuk z hlediska hudby Zdrojem zuku je chění pružných sousta - zuk se šíří zduchem, kapalinou i penou látkou - prostředí zuk zeslabuje (absorpce zuku) Zuky - neperiodické: hluk (praskot, tlukot atd.) - periodické: hudební zuky (tóny) samohlásky Tóny - jednoduché (harmonický průběh) složené (periodické, ale složité) Fyzikální eličiny charakterizující zuk: - objektiní fyzikální eličiny (frekence, intenzita zuku) - subjektiní (ýška zuku, bara zuku, hlasitost) Základní tón: komorní a 440 Hz Hlasitost a intenzita zuku Zukoá lna: - periodické stlačoání a rozpínání zduchu, ody, kou (obecně pružného prostředí) - změny tlaku zduchu, oscilace kolem hodnoty atmosf. tlaku = zuky o různé hlasitosti Práh slyšení: nejnižší tlakoé změny nímatelné uchem p 10 5 Pa

13 Nejětší tlakoé změny přípustné pro ucho : p 10 Pa - při překročení této hranice zniká uchu bolestiý pocit a mluíme o tz. prahu bolesti Intenzita zuku: I P = [I] = W m S P - ýkon zukoého lnění S - plocha, kterou lnění prochází Nejětší citliost ucha je při frekencích 700 Hz 6 khz Při 1 khz: práh slyšení I 0 = 10 1 W m práh bolesti I = 1 W m celkoý rozsah intenzit je 10 1 Úroeň intenzity: log I I0 jednotky: bel B decibel db Práh slyšení: I log I0 = log1 = 0 B = 0dB Práh bolesti: I 1 log = log10 = 1 B = 10 db I0 Příklady: Práh slyšení 0 db tikot náramkoých hodinek u ucha 10 db šepot 30 db hlasitý hoor na 1 m 50 db symfonický orchestr na 3-5m 80 db startující letadlo na 10 m 110 db Rychlost zuku Prní experimentální hodnoty: 17. století: pozoroání ýstřelu děla, měření času mezi zábleskem a zukem Dnes: při t = 0 C a hustotě zduchu ρ 0 = 1,93 kg m 3 = 331,8 m s 1 Při běžných teplotách = 340 m s 1 Čím hustší prostředí, tím ětší rychlost zuku e odě 8 C = m s 1 e odě 1 C = m s 1 Ozěna: odraz od rozměrných překážek, ucho rozliší da zuky s t = 0,1 s s = 17 m překážka blíže dozuk

14 Ultrazuk a infrazuk Ultrazuk: f > 16 khz uchem nenímáme malá = T = = 1,5 10 m f šíří se přímočaře malá absorpce při odrazu platí zákon odrazu yužití: - měření hloubek moře (doba t mezi ysláním a přijetím signálu) t h =, rychlost zuku e odě - ultrazukoá defektoskopie (ady materiálů) - čištění součástek Infrazuk: f < 16 Hz - dobře se šíří e odě - podle infrazuku lze zjistit hlas moře (předpoěď příchodu lnobití) - infrazuk dobře nímají mořští žiočichoé - f infrazuku blízká tlukotu srdce (kdybychom ho nímali (infrazuk) nímali bychom tep) Dopplerů je - Dopplerů je popisuje změnu frekence a lnoé délky přijímaného oproti ysílanému signálu, způsobenou nenuloou zájemnou rychlostí zdroje a pozoroatele. Zdroj se zdaluje: P Z musí urazit dráhu delší o posunutí zdroje čase T (periody) T T = T + c c + T = T 1+ = T c c T c + f c = = T c f c + Zdroj se přibližuje: f c = f c

15 Pozoroatel se zdaluje: ω P Z musí urazit dráhu delší o posunutí zdroje čase T (prodloužení periody) T ω T = T + c T c = T c ω f c ω = f c Pozoroatel se přibližuje: f c +ω = f c obecně: f f c w = c ± zdaluje P přibližuje + zdaluje + Z přibližuje Příklady: 1. Tón píšťaly lokomotiy, která se pohybuje rychlostí o elikosti 0 m s, má frekenci 576 Hz. Jakou absolutní ýšku má tón, který slyší pozoroatel stojící při trati? f = 576 Hz, c = 340 m.s, f =? lokomotia se přibližuje: c f = f = 61 Hz c lokomotia s zdaluje: c f = f 544 Hz c + = Při přibližoání lokomotiy má tón píšťaly ýšku 61 Hz, při zdaloání 544 Hz.. Zdroj zuku ysílá tón o absolutní ýšce 500 Hz a pohybuje se směrem k pozoroateli rychlostí o elikosti 5 m s. Zuk se šíří rychlostí o elikosti 340 m s. Jak elkou rychlostí se pohybuje pozoroatel, který slyší tón o absolutní ýšce 5 Hz?

16 f = 500 Hz, = 5 m.s, f = 5 Hz, w =? c w f = f c ± f ( c ) c w = = 349,7 m s f Pozoroatel se pohybuje rychlostí 9,7 m s směrem ke zdroji. Souhrn Základní ztahy pro lnění: = T = f = = f T T = f = Základní ronice lnění: ( τ ) y = y sinω t m x y = ym sinω t t x y = ym sin π T Fáze: t x ϕ = π T bodě x čase t = 0 s π x ϕ = π ϕ = x Interference: Max. d = k Min. d = ( k + 1)

17 Struna l k = f = k l l = k 1 f = k 1 l Tyč uprostřed ( ) ( ) 4 4l Tyč na kraji l = ( k 1) f = ( k 1)

Jestliže rozkmitáme nějakou částici pevného, kapalného anebo plynného prostředí, tak síly pružnosti přenesou tento kmitavý pohyb na částici sousední

Jestliže rozkmitáme nějakou částici pevného, kapalného anebo plynného prostředí, tak síly pružnosti přenesou tento kmitavý pohyb na částici sousední Jestliže rozkmitáme nějakou částici pevného, kapalného anebo plynného prostředí, tak síly pružnosti přenesou tento kmitavý pohyb na částici sousední a ta jej zase předá svému sousedovi. Částice si tedy

Více

3. Vlny. 3.1 Úvod. 3.2 Rovnice postupné vlny v bodové řadě a v prostoru

3. Vlny. 3.1 Úvod. 3.2 Rovnice postupné vlny v bodové řadě a v prostoru 3. Vlny 3. Úod Vlnění můžeme pozoroat například na odní hladině, hodíme-li do ody kámen. Mechanické lnění je děj, při kterém se kmitání šíří látkoým prostředím. To znamená, že například zuk, který je mechanickým

Více

Kmitání mechanického oscilátoru Mechanické vlnění Zvukové vlnění

Kmitání mechanického oscilátoru Mechanické vlnění Zvukové vlnění Mechanické kmitání a vlnění Kmitání mechanického oscilátoru Mechanické vlnění Zvukové vlnění Kmitání mechanického oscilátoru Kmitavý pohyb Mechanický oscilátor = zařízení, které kmitá bez vnějšího působení

Více

ω=2π/t, ω=2πf (rad/s) y=y m sin ωt okamžitá výchylka vliv má počáteční fáze ϕ 0

ω=2π/t, ω=2πf (rad/s) y=y m sin ωt okamžitá výchylka vliv má počáteční fáze ϕ 0 Kmity základní popis kmitání je periodický pohyb, při kterém těleso pravidelně prochází rovnovážnou polohou mechanický oscilátor zařízení vykonávající kmity Základní veličiny Perioda T [s], frekvence f=1/t

Více

2. Vlnění. π T. t T. x λ. Machův vlnostroj

2. Vlnění. π T. t T. x λ. Machův vlnostroj 2. Vlnění 2.1 Vlnění zvláštní případ pohybu prostředí Vlnění je pohyb v soustavě velkého počtu částic navzájem vázaných, kdy částice kmitají kolem svých rovnovážných poloh. Druhy vlnění: vlnění příčné

Více

Interference vlnění

Interference vlnění 8 Interference vlnění Umět vysvětlit princip interference Umět vysvětlit pojmy interferenčního maxima a minima 3 Umět vysvětlit vznik stojatého vlnění 4 Znát podobnosti a rozdíly mezi postupnýma stojatým

Více

Vlnění. vlnění kmitavý pohyb částic se šíří prostředím. přenos energie bez přenosu látky. druhy vlnění: 1. a. mechanické vlnění (v hmotném prostředí)

Vlnění. vlnění kmitavý pohyb částic se šíří prostředím. přenos energie bez přenosu látky. druhy vlnění: 1. a. mechanické vlnění (v hmotném prostředí) Vlnění vlnění kmitavý pohyb částic se šíří prostředím přenos energie bez přenosu látky Vázané oscilátory druhy vlnění: Druhy vlnění podélné a příčné 1. a. mechanické vlnění (v hmotném prostředí) b. elektromagnetické

Více

Obsah. 1 Vznik a druhy vlnění. 2 Interference 3. 5 Akustika 9. 6 Dopplerův jev 12. přenosu energie

Obsah. 1 Vznik a druhy vlnění. 2 Interference 3. 5 Akustika 9. 6 Dopplerův jev 12. přenosu energie Obsah 1 Vznik a druhy vlnění 1 2 Interference 3 3 Odraz vlnění. Stojaté vlnění 5 4 Vlnění v izotropním prostředí 7 5 Akustika 9 6 Dopplerův jev 12 1 Vznik a druhy vlnění Mechanické vlnění vzniká v látkách

Více

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í. x m. Ne čas!

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í. x m. Ne čas! MECHANICKÉ VLNĚNÍ I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í uveďte rozdíly mezi mechanickým a elektromagnetickým vlněním zdroj mechanického vlnění musí. a to musí být přenášeno vhodným prostředím,

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ Vlnění

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ Vlnění Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Vlnění Vhodíme-li na klidnou vodní hladinu kámen, hladina se jeho dopadem rozkmitá a z místa rozruchu se začnou

Více

(test version, not revised) 16. prosince 2009

(test version, not revised) 16. prosince 2009 Mechanické vlnění (test version, not revised) Petr Pošta pposta@karlin.mff.cuni.cz 16. prosince 2009 Obsah Vznik a druhy vlnění Interference Odraz vlnění. Stojaté vlnění Vlnění v izotropním prostředí Akustika

Více

Jednotlivé body pouze kmitají kolem rovnovážných poloh. Tato poloha zůstává stálá.

Jednotlivé body pouze kmitají kolem rovnovážných poloh. Tato poloha zůstává stálá. MECHANICKÉ VLNĚNÍ Dosud jsme při studiu uvažovali pouze harmonický pohyb izolované částice (hmotného bodu nebo tělesa), která konala kmitavý pohyb kolem rovnovážné polohy Jestliže takový objekt bude součástí

Více

Digitální učební materiál. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Příjemce podpory Gymnázium, Jevíčko, A. K.

Digitální učební materiál. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Příjemce podpory Gymnázium, Jevíčko, A. K. Digitální učební materiál Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Název projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím

Více

Zvuk. 1. základní kmitání. 2. šíření zvuku

Zvuk. 1. základní kmitání. 2. šíření zvuku Zvuk 1. základní kmitání - vzduchem se šíří tlakové vzruchy (vzruchová vlna), zvuk je systémem zhuštěnin a zředěnin - podstatou zvuku je kmitání zdroje zvuku a tím způsobené podélné vlnění elastického

Více

DUM č. 14 v sadě. 10. Fy-1 Učební materiály do fyziky pro 2. ročník gymnázia

DUM č. 14 v sadě. 10. Fy-1 Učební materiály do fyziky pro 2. ročník gymnázia projekt GML Brno Docens DUM č. 14 v sadě 10. Fy-1 Učební materiály do fyziky pro 2. ročník gymnázia Autor: Vojtěch Beneš Datum: 04.05.2014 Ročník: 1. ročník Anotace DUMu: Mechanické vlnění, zvuk Materiály

Více

ZVUKOVÉ JEVY. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Tercie

ZVUKOVÉ JEVY. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Tercie ZVUKOVÉ JEVY Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Tercie Odraz zvuku Vznik ozvěny Dozvuk Několikanásobný odraz Ohyb zvuku Zvuk se dostává za překážky Překážka srovnatelná s vlnovou délkou Pružnost Působení

Více

18.2 RYCHLOST ZVUKU 18.1 ZVUKOVÉ VLNĚNÍ

18.2 RYCHLOST ZVUKU 18.1 ZVUKOVÉ VLNĚNÍ 18 Vlny ó II Netop r plnè tmï nejen ÑidÌì letìcì hmyz, ale naìc pozn, jak rychle se Ëi nïmu pohybuje. To mu umoûúuje hmyz loit. Na jakèm principu funguje jeho detekënì systèm? Jak m zp sobem se m ûe hmyz

Více

Mechanické kmitání a vlnění

Mechanické kmitání a vlnění Mechanické kmitání a vlnění Pohyb tělesa, který se v určitém časovém intervalu pravidelně opakuje periodický pohyb S kmitavým pohybem se setkáváme např.: Zařízení, které volně kmitá, nazýváme mechanický

Více

3.2.4 Huygensův princip, odraz vlnění

3.2.4 Huygensův princip, odraz vlnění ..4 Huygensův princip, odraz vlnění Předpoklady: 0 Izotropní prostředí: prostředí, které je ve všech bodech a směrech stejné vlnění se všech směrech šíří stejnou rychlostí ve všech směrech urazí za čas

Více

Mechanické kmitání. Def: Hertz je frekvence periodického jevu, jehož 1 perioda trvá 1 sekundu. Y m

Mechanické kmitání. Def: Hertz je frekvence periodického jevu, jehož 1 perioda trvá 1 sekundu. Y m Mehaniké kmitání Periodiký pohyb - harakterizován pravidelným opakováním pohybového stavu tělesa ( kyvadlo, těleso na pružině, píst motoru, struna na kytaře, nohy běžíího člověka ) - nejkratší doba, za

Více

MECHANICKÉ KMITÁNÍ A VLNĚNÍ VLASTNÍ KMITÁNÍ MECHANICKÉHO OSCILÁTORU

MECHANICKÉ KMITÁNÍ A VLNĚNÍ VLASTNÍ KMITÁNÍ MECHANICKÉHO OSCILÁTORU Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: FYZIKA PRVNÍ MGR. JÜTTNEROVÁ 9. 6. 2013 Název zpracovaného celku: MECHANICKÉ KMITÁNÍ A VLNĚNÍ VLASTNÍ KMITÁNÍ MECHANICKÉHO OSCILÁTORU Kmitavý pohyb Je periodický pohyb

Více

Optika pro mikroskopii materiálů I

Optika pro mikroskopii materiálů I Optika pro mikroskopii materiálů I Jan.Machacek@vscht.cz Ústav skla a keramiky VŠCHT Praha +42-0- 22044-4151 Osnova přednášky Základní pojmy optiky Odraz a lom světla Interference, ohyb a rozlišení optických

Více

Kmity a mechanické vlnění. neperiodický periodický

Kmity a mechanické vlnění. neperiodický periodický rozdělení časově proměnných pohybů (dějů): Mechanické kmitání neperiodický periodický ne(an)harmonický harmonický vlastní kmity nucené kmity - je pohyb HB (tělesa), při němž HB nepřekročí konečnou vzdálenost

Více

3.2.5 Odraz, lom a ohyb vlnění

3.2.5 Odraz, lom a ohyb vlnění 3..5 Odraz, lom a ohyb vlnění Předpoklady: 304 Odraz a lom vlnění na rozhranní dvou prostředí s různou rychlostí šíření http://www.phy.ntnu.edu.tw/ntnujava/index.php?topic=16.0 Rovinná vlna dopadá šikmo

Více

Fyzikálními ději, které jsou spojeny se vznikem zvukového vlnění, jeho šířením a vnímáním zvuku sluchem se zabývá akustika.

Fyzikálními ději, které jsou spojeny se vznikem zvukového vlnění, jeho šířením a vnímáním zvuku sluchem se zabývá akustika. Fyzikálními ději, které jsou spojeny se vznikem zvukového vlnění, jeho šířením a vnímáním zvuku sluchem se zabývá akustika. Zvuk je podélné mechanické vlnění, které vnímáme sluchem. Jeho frekvence je v

Více

Ing. Stanislav Jakoubek

Ing. Stanislav Jakoubek Ing. Stanislav Jakoubek Číslo DUMu Název DUMu 1 Vznik a druhy vlnění 2 Rychlost vlnění, vlnová délka 3 Rovnice postupné vlny 4 Interference vlnění 5 Stojaté vlnění 6 Šíření vlnění v prostoru 7 Odraz a

Více

Vlnění, optika mechanické kmitání a vlnění zvukové vlnění elmag. vlny, světlo a jeho šíření zrcadla a čočky, oko druhy elmag. záření, rentgenové z.

Vlnění, optika mechanické kmitání a vlnění zvukové vlnění elmag. vlny, světlo a jeho šíření zrcadla a čočky, oko druhy elmag. záření, rentgenové z. Vlnění, optika mechanické kmitání a vlnění zvukové vlnění elmag. vlny, světlo a jeho šíření zrcadla a čočky, oko druhy elmag. záření, rentgenové z. Mechanické vlnění představte si závaží na pružině, které

Více

Na obrázku je nakreslen vlak, který se pohybuje po přímé trati, nakresli k němu vhodnou souřadnou soustavu. v

Na obrázku je nakreslen vlak, který se pohybuje po přímé trati, nakresli k němu vhodnou souřadnou soustavu. v ..7 Znaménka Předpoklad: 4 Opakoání: Veličin s elikostí a směrem = ektoroé eličin. Vektor je určen také sým koncoým bodem (pokud začíná počátku) polohu bodu můžeme určit pomocí ektoru, který začíná počátku

Více

B. MECHANICKÉ KMITÁNÍ A VLNĚNÍ

B. MECHANICKÉ KMITÁNÍ A VLNĚNÍ B. MECHANICKÉ KMITÁNÍ A VLNĚNÍ I. MECHANICKÉ KMITÁNÍ 8.1 Kmitavý pohyb a) mechanické kmitání (kmitavý pohyb) pohyb, při kterém kmitající těleso zůstává stále v okolí určitého bodu tzv. rovnovážné polohy

Více

Fyzikální podstata zvuku

Fyzikální podstata zvuku Fyzikální podstata zvuku 1. základní kmitání vzduchem se šíří tlakové vzruchy (vzruchová vlna), zvuk je systémem zhuštěnin a zředěnin podstatou zvuku je kmitání zdroje zvuku a tím způsobené podélné vlnění

Více

VLNOVÁ OPTIKA. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Optika - 3. ročník

VLNOVÁ OPTIKA. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Optika - 3. ročník VLNOVÁ OPTIKA Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Optika - 3. ročník Vlnová optika Světlo lze chápat také jako elektromagnetické vlnění. Průkopníkem této teorie byl Christian Huyghens. Některé jevy se dají

Více

Mechanické kmitání (oscilace)

Mechanické kmitání (oscilace) Mechanické kmitání (oscilace) pohyb, při kterém se těleso střídavě vychyluje v různých směrech od rovnovážné polohy př. kyvadlo Příklady kmitavých pohybů kyvadlo v pendlovkách struna hudebního nástroje

Více

Izolaní materiály. Šastník Stanislav. 2. týden

Izolaní materiály. Šastník Stanislav. 2. týden Izolaní materiály 2. týden Šastník Stanislav Vysoké uení technické v Brn, Fakulta stavební, Ústav technologie stavebních hmot a dílc, Veveí 95, 602 00 Brno, Tel: +420 5 4114 7507, Fax +420 5 4114 7502,

Více

Příklady kmitavých pohybů. Mechanické kmitání (oscilace)

Příklady kmitavých pohybů. Mechanické kmitání (oscilace) Mechanické kmitání (oscilace) pohyb, při kterém se těleso střídavě vychyluje v různých směrech od rovnovážné polohy př. kyvadlo Příklady kmitavých pohybů kyvadlo v pendlovkách struna hudebního nástroje

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ PRŮVODCE GB01-P05 MECHANICKÉ VLNĚNÍ

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ PRŮVODCE GB01-P05 MECHANICKÉ VLNĚNÍ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ Prof. Ing. Bohumil Koktavý,CSc. FYZIKA PRŮVODCE GB01-P05 MECHANICKÉ VLNĚNÍ STUDIJNÍ OPORY PRO STUDIJNÍ PROGRAMY S KOMBINOVANOU FORMOU STUDIA 2 OBSAH 1 Úvod...5

Více

1.8. Mechanické vlnění

1.8. Mechanické vlnění 1.8. Mechanické vlnění 1. Umět vysvětlit princip vlnivého pohybu.. Umět srovnat a zároveň vysvětlit rozdíl mezi periodickým kmitavým pohybem jednoho bodu s periodickým vlnivým pohybem bodové řady. 3. Znát

Více

6. Jehlan, kužel, koule

6. Jehlan, kužel, koule 6. Jehlan, kužel, koule 9. ročník 6. Jehlan, kužel, koule 6. Jehlan ( síť, objem, porch ) Jehlan je těleso, které má jednu podstau taru n-úhelníku. Podle počtu rcholů n-úhelníku má jehlan náze. Stěny toří

Více

Fyzika II. Marek Procházka Vlnová optika II

Fyzika II. Marek Procházka Vlnová optika II Fyzika II Marek Procházka Vlnová optika II Základní pojmy Reflexe (odraz) Refrakce (lom) jevy na rozhraní dvou prostředí o různém indexu lomu. Disperze (rozklad) prostorové oddělení složek vlnění s různou

Více

Zvuk a jeho vlastnosti

Zvuk a jeho vlastnosti Tematická oblast Zvuk a jeho vlastnosti Datum vytvoření 3. prosince 2012 Ročník Stručný obsah Způsob využití Autor Kód Komunikace hudebního umění se znakovými systémy uměleckých a společenských oborů 1.

Více

23. Mechanické vlnní. Postupné vlnní:

23. Mechanické vlnní. Postupné vlnní: 3. Mechanické vlnní Mechanické vlnní je dj, pi které ástice pružného prostedí kitají kole svých rovnovážných poloh a tento kitavý pohyb se penáší postupuje) od jedné ástice k druhé vlnní že vzniknout pouze

Více

Geometrie. RNDr. Yvetta Bartáková. Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou

Geometrie. RNDr. Yvetta Bartáková. Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou Geometrie RNDr. Yetta Bartákoá Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázaou Objemy a porchy těles koule, kuloá plocha a jejich části VY INOVACE_05 9_M Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázaou Objemy a porchy těles

Více

Vlnění druhá sada Equation Chapter 1 Section 1

Vlnění druhá sada Equation Chapter 1 Section 1 Vlnění druhá sada Equation Chapter 1 Setion 1 1. Ladička Zadání: Zdroj zuku se pohybuje na ozíku ryhlostí = 5 m s 1 směrem ke stěně. Na opačné straně slyší pozoroatel rázy na frekeni f R = 3 Hz. Jaká byla

Více

Na obrázku je nakreslený vlak, který se pohybuje po přímé trati, nakresli k němu vhodnou souřadnou soustavu. v

Na obrázku je nakreslený vlak, který se pohybuje po přímé trati, nakresli k němu vhodnou souřadnou soustavu. v ..6 Znaménka Předpoklad: 3, 5 Opakoání: Veličin s elikostí a směrem = ektoroé eličin Vektor je určen také sým koncoým bodem (pokud začíná počátku) polohu bodu můžeme určit pomocí ektoru, který začíná počátku

Více

Příklad 1 (25 bodů) Částice nesoucí náboj q vletěla do magnetického pole o magnetické indukci B ( 0,0, B)

Příklad 1 (25 bodů) Částice nesoucí náboj q vletěla do magnetického pole o magnetické indukci B ( 0,0, B) Přijímací zkouška na naazující magisterské studium - 05 Studijní program Fyzika - šechny obory kromě Učitelstí fyziky-matematiky pro střední školy, Varianta A Příklad Částice nesoucí náboj q letěla do

Více

ODRAZ A LOM SVĚTLA. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Septima - Fyzika - Optika

ODRAZ A LOM SVĚTLA. Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Septima - Fyzika - Optika ODRAZ A LOM SVĚTLA Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Septima - Fyzika - Optika Odraz světla Vychází z Huygensova principu Zákon odrazu: Úhel odrazu vlnění je roven úhlu dopadu. Obvykle provádíme konstrukci pomocí

Více

SBÍRKA ŘEŠENÝCH FYZIKÁLNÍCH ÚLOH

SBÍRKA ŘEŠENÝCH FYZIKÁLNÍCH ÚLOH SBÍRKA ŘEŠENÝCH FYZIKÁLNÍCH ÚLOH MECHANIKA MOLEKULOVÁ FYZIKA A TERMIKA ELEKTŘINA A MAGNETISMUS KMITÁNÍ A VLNĚNÍ OPTIKA FYZIKA MIKROSVĚTA ODRAZ A LOM SVĚTLA 1) Index lomu vody je 1,33. Jakou rychlost má

Více

FYZIKA II. Marek Procházka 1. Přednáška

FYZIKA II. Marek Procházka 1. Přednáška FYZIKA II Marek Procházka 1. Přednáška Historie Dělení optiky Základní pojmy Reflexe (odraz) Refrakce (lom) jevy na rozhraní dvou prostředí o různém indexu lomu. Disperze (rozklad) prostorové oddělení

Více

1.6.7 Složitější typy vrhů

1.6.7 Složitější typy vrhů .6.7 Složitější tp rhů Předpoklad: 66 Pedaoická poznámka: Tato hodina přesahuje běžnou látku, probírám ji pouze případě, že mám přebtek času. Za normálních podmínek není příliš reálné s ětšinou tříd řešit

Více

4. Akustika. 4.1 Úvod. 4.2 Rychlost zvuku

4. Akustika. 4.1 Úvod. 4.2 Rychlost zvuku 4. Akustika 4.1 Úvod Fyzikálními ději, které probíhají při vzniku, šíření či vnímání zvuku, se zabývá akustika. Lidské ucho je schopné vnímat zvuky o frekvenčním rozsahu 16 Hz až 16 khz. Mechanické vlnění

Více

Klasické a inovované měření rychlosti zvuku

Klasické a inovované měření rychlosti zvuku Klasické a inovované měření rychlosti zvuku Jiří Tesař katedra fyziky, Pedagogická fakulta JU Klíčová slova: Rychlost zvuku, vlnová délka, frekvence, interference vlnění, stojaté vlnění, kmitny, uzly,

Více

Akustické vlnění

Akustické vlnění 1.8.3. Akustické vlnění 1. Umět vysvětlit princip vzniku akustického vlnění.. Znát základní rozdělení akustického vlnění podle frekvencí. 3. Znát charakteristické veličiny akustického vlnění a jejich jednotky:

Více

Světlo elektromagnetické vlnění

Světlo elektromagnetické vlnění FYZIKA praconí sešit pro ekonomické lyceum Jiří Hlaáček, OA a VOŠ Příbram, 05 Sětlo elektromagnetické lnění Sětelné jey jsou známy od pradána. Ale až 9. století se podařilo íce proniknout k podstatě sětla

Více

1.8.9 Bernoulliho rovnice

1.8.9 Bernoulliho rovnice 89 Bernoulliho ronice Předpoklady: 00808 Pomůcky: da papíry, přicucáadlo, fixírka Konec minulé hodiny: Pokud se tekutina proudí trubicí s různými průměry, mění se rychlost jejího proudění mění se její

Více

1.8.10 Proudění reálné tekutiny

1.8.10 Proudění reálné tekutiny .8.0 Proudění reálné tekutiny Předpoklady: 809 Ideální kapalina: nestlačitelná, dokonale tekutá, bez nitřního tření. Reálná kapalina: zájemné posouání částic brzdí síly nitřního tření. Jaké mají tyto rozdíly

Více

Jednou z nejstarších partií fyziky je nauka o světle tj. optika. Existovaly dva názory na fyzikální podstatu světla:

Jednou z nejstarších partií fyziky je nauka o světle tj. optika. Existovaly dva názory na fyzikální podstatu světla: Optika Jednou z nejstarších partií fyziky je nauka o světle tj. optika. Existovaly dva názory na fyzikální podstatu světla: Světlo je proud částic (I. Newton, 1704). Ale tento částicový model nebyl schopen

Více

Název a číslo materiálu VY_32_INOVACE_ICT_FYZIKA_OPTIKA

Název a číslo materiálu VY_32_INOVACE_ICT_FYZIKA_OPTIKA Název a číslo materiálu VY_32_INOVACE_ICT_FYZIKA_OPTIKA OPTIKA ZÁKLADNÍ POJMY Optika a její dělení Světlo jako elektromagnetické vlnění Šíření světla Odraz a lom světla Disperze (rozklad) světla OPTIKA

Více

vzdálenost těžiště (myslí se tím těžiště celého tělesa a ne jeho jednotlivých částí) od osy rotace

vzdálenost těžiště (myslí se tím těžiště celého tělesa a ne jeho jednotlivých částí) od osy rotace Přehled příkladů 1) Valiý pohyb, zákon zachoání energie ) Těžiště tělesa nebo moment setračnosti ýpočet integrací - iz http://kf.upce.cz/dfjp/momenty_setracnosti.pdf Nejčastější chyby: záměna momentu setračnosti

Více

Elektromagnetické vlnění

Elektromagnetické vlnění Elektromagnetické vlnění kolem vodičů elmag. oscilátoru se vytváří proměnné elektrické i magnetické pole http://www.walter-fendt.de/ph11e/emwave.htm Radiotechnika elmag vlnění vyzářené dipólem můžeme zachytit

Více

DUM označení: VY_32_INOVACE_... Jméno autora výukového materiálu: Ing. Jitka Machková Škola: Základní škola a mateřská škola Josefa Kubálka Všenory

DUM označení: VY_32_INOVACE_... Jméno autora výukového materiálu: Ing. Jitka Machková Škola: Základní škola a mateřská škola Josefa Kubálka Všenory DUM označení: VY_32_INOVACE_... Jméno autora výukového materiálu: Ing. Jitka Machková Škola: Základní škola a mateřská škola Josefa Kubálka Všenory Karla Majera 370, 252 31 Všenory. Datum (období) vytvoření:

Více

Akustika. Rychlost zvukové vlny v v prostředí s hustotou ρ a modulem objemové pružnosti K

Akustika. Rychlost zvukové vlny v v prostředí s hustotou ρ a modulem objemové pružnosti K zvuk každé mechanické vlnění v látkovém prostředí, které je schopno vyvolat v lidském uchu sluchový vjem akustika zabývá se fyzikálními ději spojenými se vznikem zvukového vlnění, jeho šířením a vnímáním

Více

27. Vlnové vlastnosti světla

27. Vlnové vlastnosti světla 27. Vlnové vlastnosti světla Základní vlastnosti světla (rychlost světla, šíření světla v různých prostředích, barva tělesa) Jevy potvrzující vlnovou povahu světla Ohyb a polarizace světla (ohyb světla

Více

POHYBY V GRAVITAČNÍM POLI ZEMĚ POHYBY TĚLES V HOMOGENNÍM TÍHOVÉM POLI ZEMĚ

POHYBY V GRAVITAČNÍM POLI ZEMĚ POHYBY TĚLES V HOMOGENNÍM TÍHOVÉM POLI ZEMĚ Předmět: Ročník: Vytořil: Datum: FYZIKA PRVNÍ MGR. JÜTTNEROVÁ 9. 9. 01 Náze zpracoaného celku: POHYBY V GRAVITAČNÍM POLI ZEMĚ POHYBY TĚLES V HOMOGENNÍM TÍHOVÉM POLI ZEMĚ Jde o pohyby těles blízkosti porchu

Více

Podpora rozvoje praktické výchovy ve fyzice a chemii

Podpora rozvoje praktické výchovy ve fyzice a chemii VLNOVÁ DÉLKA A FREKVENCE SVĚTLA 1) Vypočítejte frekvenci fialového světla, je-li jeho vlnová délka 390 nm. Rychlost světla ve vakuu je 3 10 8 m s 1. = 390 nm = 390 10 9 m c = 3 10 8 m s 1 f=? (Hz) Pro

Více

Fyzikální vzdělávání. 1. ročník. Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

Fyzikální vzdělávání. 1. ročník. Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK Fyzikální vzdělávání 1. ročník Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník 1 Vlnění a optika 1. ročník Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník 2 mechanické kmitání a vlnění - základní druhy mechanického vlnění a jejich

Více

Světlo je elektromagnetické vlnění, které má ve vakuu vlnové délky od 390 nm do 770 nm.

Světlo je elektromagnetické vlnění, které má ve vakuu vlnové délky od 390 nm do 770 nm. 1. Podstata světla Světlo je elektromagnetické vlnění, které má ve vakuu vlnové délky od 390 nm do 770 nm. Vznik elektromagnetických vln (záření): 1. při pohybu elektricky nabitých částic s nenulovým zrychlením

Více

Geometrická optika. předmětu. Obrazový prostor prostor za optickou soustavou (většinou vpravo), v němž může ležet obraz - - - 1 -

Geometrická optika. předmětu. Obrazový prostor prostor za optickou soustavou (většinou vpravo), v němž může ležet obraz - - - 1 - Geometrická optika Optika je část fyziky, která zkoumá podstatu světla a zákonitosti světelných jevů, které vznikají při šíření světla a při vzájemném působení světla a látky. Světlo je elektromagnetické

Více

Otázky z optiky. Fyzika 4. ročník. Základní vlastnosti, lom, odraz, index lomu

Otázky z optiky. Fyzika 4. ročník. Základní vlastnosti, lom, odraz, index lomu Otázky z optiky Základní vlastnosti, lom, odraz, index lomu ) o je světlo z fyzikálního hlediska? Jaké vlnové délky přísluší viditelnému záření? - elektromagnetické záření (viditelné záření) o vlnové délce

Více

1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno, FYZIKA. Kapitola 8.: Kmitání Vlnění Akustika. Mgr. Lenka Hejduková Ph.D.

1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,   FYZIKA. Kapitola 8.: Kmitání Vlnění Akustika. Mgr. Lenka Hejduková Ph.D. 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, 272 01 Kladno, www.1kspa.cz FYZIKA Kapitola 8.: Kmitání Vlnění Akustika Mgr. Lenka Hejduková Ph.D. 1 Kmitání periodický pohyb: pohyb který se pravidelně opakuje

Více

Elektromagnetický oscilátor

Elektromagnetický oscilátor Elektromagnetický oscilátor Již jsme poznali kmitání mechanického oscilátoru (závaží na pružině) - potenciální energie pružnosti se přeměňuje na kinetickou energii a naopak. T =2 m k Nejjednodušší elektromagnetický

Více

Zkraty v ES Zkrat: příčná porucha, prudká havarijní změna v ES nejrozšířenější porucha v ES při zkratu vznikají přechodné jevy Vznik zkratu:

Zkraty v ES Zkrat: příčná porucha, prudká havarijní změna v ES nejrozšířenější porucha v ES při zkratu vznikají přechodné jevy Vznik zkratu: Zkraty ES Zkrat: příčná porucha, prudká haarijní změna ES nejrozšířenější porucha ES při zkratu znikají přechodné jey Vznik zkratu: poruchoé spojení fází nazájem nebo fáze (fází) se zemí soustaě s uzemněným

Více

Fyzika_9_zápis_6.notebook June 08, 2015. Akustika = část fyziky, která se zabývá ZVUKEM (vznikem zvuku, vlastnostmi zv., šířením zv., lid.

Fyzika_9_zápis_6.notebook June 08, 2015. Akustika = část fyziky, která se zabývá ZVUKEM (vznikem zvuku, vlastnostmi zv., šířením zv., lid. AKUSTIKA Akustika = část fyziky, která se zabývá ZVUKEM (vznikem zvuku, vlastnostmi zv., šířením zv., lid.sluchem) Obory akusky Fyzikální a. Hudební a. Fyziologická a. Stavební a. Elektroakuska VZNIK A

Více

Lasery základy optiky

Lasery základy optiky LASERY Lasery se staly jedním ze základních nástrojů moderních strojírenských technologií. Optimální využití laserových technologií předpokládá znalosti o jejich principech a o vlastnostech laserového

Více

(Následující odstavce jsou zde uvedeny jen pro zájemce.) , sin2π, (2)

(Následující odstavce jsou zde uvedeny jen pro zájemce.) , sin2π, (2) Studium difrakčních jevů TEORIE doplněk: Odvození výrazů pro difrakční maxima (popř. minima) na štěrbině, dvojštěrbině a mřížce jsou zpravidla uvedena na středoškolské úrovni, což je založeno na vhodném

Více

3.3. Operace s vektory. Definice

3.3. Operace s vektory. Definice Operace s ektory.. Operace s ektory Výklad Definice... Nechť ϕ je úhel do nenloých ektorů, (obr. ). Skalárním sočinem ektorů, rozmíme číslo, které bdeme označoat. (někdy strčně ) a které definjeme roností.

Více

Taje lidského sluchu

Taje lidského sluchu Taje lidského sluchu Markéta Kubánková, ČVUT v Praze, Fakulta biomedicínského inženýrství Sluch je jedním z pěti základních lidských smyslů. Zvuk je signál zprostředkovávající informace o okolním světě,

Více

Kinetická teorie plynů

Kinetická teorie plynů Kinetická teorie plynů 1 m 3 při tlaku 10 5 Pa teplotě o C obsahuje.,5 x 10 5 molekul při tlaku 10-7 Pa teplotě o C obsahuje.,5 x 10 13 molekul p>100 Pa makroskopické choání, plyn se posuzuje jako hmota

Více

VY_32_INOVACE_FY.18 ZVUKOVÉ JEVY

VY_32_INOVACE_FY.18 ZVUKOVÉ JEVY VY_32_INOVACE_FY.18 ZVUKOVÉ JEVY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Kalous Základní a mateřská škola Bělá nad Radbuzou, 2011 Zvuk je mechanické vlnění v látkovém prostředí,

Více

Akustika a optika. Fyzika 1. ročník. Vzdělávání pro konkurenceschopnost Inovace výuky oboru Informační technologie. Mgr.

Akustika a optika. Fyzika 1. ročník. Vzdělávání pro konkurenceschopnost Inovace výuky oboru Informační technologie. Mgr. Akustika a optika Fyzika 1. ročník Vzdělávání pro konkurenceschopnost Inovace výuky oboru Informační technologie Mgr. Petr Kučera MěSOŠ Klobouky u Brna 1 Obsah témat v kapitole Akustika a optika Kmitavý

Více

Druh učebního materiálu Anotace (metodický pokyn, časová náročnost, další pomůcky )

Druh učebního materiálu Anotace (metodický pokyn, časová náročnost, další pomůcky ) Číslo šablony III/2 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_F.6.18 Autor Stanislav Mokrý Vytvořeno 8.12.2013 Předmět, ročník Fyzika, 2. ročník Tematický celek Fyzika 2. - Mechanické kmitání a vlnění Téma Zvuk a

Více

4. V jednom krychlovém metru (1 m 3 ) plynu je 2, molekul. Ve dvou krychlových milimetrech (2 mm 3 ) plynu je molekul

4. V jednom krychlovém metru (1 m 3 ) plynu je 2, molekul. Ve dvou krychlových milimetrech (2 mm 3 ) plynu je molekul Fyzika 20 Otázky za 2 body. Celsiova teplota t a termodynamická teplota T spolu souvisejí známým vztahem. Vyberte dvojici, která tento vztah vyjadřuje (zaokrouhleno na celá čísla) a) T = 253 K ; t = 20

Více

6.1.2 Postuláty speciální teorie relativity, relativita současnosti

6.1.2 Postuláty speciální teorie relativity, relativita současnosti 6.1.2 Postuláty speiální teorie relatiity, relatiita současnosti Předpoklady: 6101 Kone 19. století: Maxwelloy ronie (elektřina a magnetismus) sětlo je elektromagnetiké lnění, šíří se ryhlostí 300 000

Více

UČIVO. Termodynamická teplota. První termodynamický zákon Přenos vnitřní energie

UČIVO. Termodynamická teplota. První termodynamický zákon Přenos vnitřní energie PŘEDMĚT: FYZIKA ROČNÍK: SEXTA VÝSTUP UČIVO MEZIPŘEDM. VZTAHY, PRŮŘEZOVÁ TÉMATA, PROJEKTY, KURZY POZNÁMKY Zná 3 základní poznatky kinetické teorie látek a vysvětlí jejich praktický význam Vysvětlí pojmy

Více

4.1 Kmitání mechanického oscilátoru

4.1 Kmitání mechanického oscilátoru 4.1 Kmitání mechanického oscilátoru 4.1 Komorní a má frekvenci 440 Hz. Určete periodu tohoto kmitání. 4.2 Časový signál v rozhlase je tvořen čtyřmi zvukovými značkami o frekvenci 1 000 Hz, z nichž první

Více

5.1.3 Lom světla. vzduch n 1 v 1. n 2. v 2. Předpoklady: 5101, 5102

5.1.3 Lom světla. vzduch n 1 v 1. n 2. v 2. Předpoklady: 5101, 5102 5..3 Lom světla Předpoklady: 50, 50 Pokus s mincí a miskou: Opřu bradu o stůl a pozoruji minci v misce. Paprsky odražené od mince se šíří přímočaře ke mně, miska jim nesmí překážet v cestě. Posunu misku

Více

Identifikace vzdělávacího materiálu VY_52_INOVACE_F.9.A.28 EU OP VK. Šíření zvuku

Identifikace vzdělávacího materiálu VY_52_INOVACE_F.9.A.28 EU OP VK. Šíření zvuku Identifikace vzdělávacího materiálu VY_52_INOVACE_F.9.A.28 EU OP VK Škola, adresa Autor ZŠ Smetanova 1509, Přelouč Mgr. Ladislav Hejný Období tvorby VM Duben 2012 Ročník 9. Předmět Fyzika Šíření zvuku

Více

DUM č. 10 v sadě. Ma-2 Příprava k maturitě a PZ geometrie, analytická geometrie, analýza, komlexní čísla

DUM č. 10 v sadě. Ma-2 Příprava k maturitě a PZ geometrie, analytická geometrie, analýza, komlexní čísla projekt GML Brno Docens DUM č. 10 sadě Ma- Přípraa k matritě a PZ geometrie, analytická geometrie, analýza, komlexní čísla 14. Ator: Magda Krejčoá Datm: 1.08.01 Ročník: matritní ročníky Anotace DUM: Analytická

Více

Laboratorní práce č. 3: Měření vlnové délky světla

Laboratorní práce č. 3: Měření vlnové délky světla Přírodní vědy moderně a interaktivně SEMINÁŘ FYZIKY Laboratorní práce č. 3: Měření vlnové délky světla G Gymnázium Hranice Přírodní vědy moderně a interaktivně SEMINÁŘ FYZIKY Gymnázium G Hranice Test

Více

Enthalpie, H. Tlak je konstantní- jaké se uvolňuje teplo, koná-li se pouze objemová práce? Teplo, které se uvolňuje za konstantního tlaku.

Enthalpie, H. Tlak je konstantní- jaké se uvolňuje teplo, koná-li se pouze objemová práce? Teplo, které se uvolňuje za konstantního tlaku. Enthalpie, H U = Q + W Tlak je konstantní- jaké se uvolňuje teplo, koná-li se pouze objemová práce? Q p = U W = U + p V = U + ( pv ) = H H = U + pv nová stavová funkce ENTHALPIE Teplo, které se uvolňuje

Více

Šíření a vlastnosti zvuku

Šíření a vlastnosti zvuku NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_189_Akustika AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM: 8., 17.11.2011 VZDĚL. OBOR, TÉMA: Fyzika ČÍSLO PROJEKTU:

Více

3.2 Rovnice postupné vlny v bodové řadě a v prostoru

3.2 Rovnice postupné vlny v bodové řadě a v prostoru 3 Vlny 3.1 Úvod Vlnění můžeme pozorovat například na vodní hladině, hodíme-li do vody kámen. Mechanické vlnění je děj, při kterém se kmitání šíří látkovým prostředím. To znamená, že například zvuk, který

Více

6. cvičení. Technické odstřely a jejich účinky

6. cvičení. Technické odstřely a jejich účinky 6. cičení Technické odstřely a jejich účinky Řízený ýlom SOUČÁSTI NÁVHU: A, Parametry odstřelu na obrysu díla B, Parametry odstřelu při rozpojoání jádra profilu C, oznět náloží D, Škodlié účinky odstřelů

Více

Obsah. Kmitavý pohyb. 2 Kinematika kmitavého pohybu 2. 4 Dynamika kmitavého pohybu 7. 5 Přeměny energie v mechanickém oscilátoru 9

Obsah. Kmitavý pohyb. 2 Kinematika kmitavého pohybu 2. 4 Dynamika kmitavého pohybu 7. 5 Přeměny energie v mechanickém oscilátoru 9 Obsah 1 Kmitavý pohyb 1 Kinematika kmitavého pohybu 3 Skládání kmitů 6 4 Dynamika kmitavého pohybu 7 5 Přeměny energie v mechanickém oscilátoru 9 6 Nucené kmity. Rezonance 10 1 Kmitavý pohyb Typy pohybů

Více

NEDESTRUKTIVNÍ ZKOUŠENÍ

NEDESTRUKTIVNÍ ZKOUŠENÍ Definice Nejdůležitější typy: a) dynamické rezonanční - ultrazukoé - impedanční b) radiometrické měření hutnosti - lhkosti - obj. hmotnosti c) rentgenografie a radiografie d) sklerometrie e) magnetické

Více

Fyzika II, FMMI. 1. Elektrostatické pole

Fyzika II, FMMI. 1. Elektrostatické pole Fyzika II, FMMI 1. Elektrostatické pole 1.1 Jaká je velikost celkového náboje (kladného i záporného), který je obsažen v 5 kg železa? Předpokládejme, že by se tento náboj rovnoměrně rozmístil do dvou malých

Více

Fyzika - Sexta, 2. ročník

Fyzika - Sexta, 2. ročník - Sexta, 2. ročník Fyzika Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence komunikativní Kompetence k řešení problémů Kompetence sociální a personální Kompetence občanská Kompetence k podnikavosti Kompetence

Více

Akustické vlnění. Akustická výchylka: - vychýlení objemového elementu prostředí ze střední polohy při vlnění

Akustické vlnění. Akustická výchylka: - vychýlení objemového elementu prostředí ze střední polohy při vlnění Zvukové (akustické) vlny: Akustické vlnění elastické podélné vlny s frekvencí v intervalu 16Hz-kHz objektivní fyzikální příčina (akustická vlna) vyvolá subjektivní vjem (vnímání zvuku) člověk tyto vlny

Více

ELEKTROMAGNETICKÉ KMITÁNÍ A VLNĚNÍ POJMY K ZOPAKOVÁNÍ. Testové úlohy varianta A

ELEKTROMAGNETICKÉ KMITÁNÍ A VLNĚNÍ POJMY K ZOPAKOVÁNÍ. Testové úlohy varianta A Škola: Autor: DUM: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Masarykovo gymnázium Vsetín Mgr. Jitka Novosadová MGV_F_SS_3S3_D18_Z_OPAK_E_Elektromagneticke_kmitani_a_ vlneni_t Člověk a příroda Fyzika Elektromagnetické

Více

Zvukové jevy. Abychom slyšeli jakýkoli zvuk, musí být splněny tři základní podmínky: 1. musí existovat zdroj zvuku

Zvukové jevy. Abychom slyšeli jakýkoli zvuk, musí být splněny tři základní podmínky: 1. musí existovat zdroj zvuku Zvukové jevy Abychom slyšeli jakýkoli zvuk, musí být splněny tři základní podmínky: 1. musí existovat zdroj zvuku 2. musí existovat látkové prostředí, kterým se zvuk šíří - ve vakuu se zvuk nešíří! 3.

Více

III. ZVUKOVÉ VLNĚNÍ Zdroje zvuku

III. ZVUKOVÉ VLNĚNÍ Zdroje zvuku III. ZVUKOVÉ VLNĚNÍ 10.1 Zdroje zvuku a) akustika zabývá se vznikem zvukového vlnění, jeho šířením a vnímáním zvuku sluchem b) zvuk mechanické vlnění, které vnímáme sluchem frekvence asi 16 Hz 16 000 Hz

Více

Základní úlohy a zkušební otázky předmětu Akustika oboru Aplikovaná fyzika

Základní úlohy a zkušební otázky předmětu Akustika oboru Aplikovaná fyzika Základní úlohy a zkušební otázky předmětu Akustika oboru Aplikovaná fyzika Úlohy pro 1. zápočtovou práci 1. Nakreslete časové rozvinutí elongace, rychlosti a zrychlení harmonického kmitavého pohybu během

Více