Ústřední role laktátu v metabolismu mozku

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Ústřední role laktátu v metabolismu mozku"

Transkript

1 Ústřední role laktátu v metabolismu mozku

2 Wikipedia. Laktát v krevním séru = 0,6 2,1 mmol/l Hodnoty u šoku Mortalita 1,3 4,4 mmol/l %; 4,5 8,9 mmol/l 73 %; nad 13 mmol/l 100 %; zvýšení laktátu u sepse je známkou přechodu do metabolicky dekompenzovaného stádia.

3 The Role of Blood Lactate (Jan Bakker) Únor 2014 Professor Jan Bakker is Professor of Medicine and Vice-chair of the Department of Intensive Care Adults at Erasmus Medical Centre in Rotterdam in the Netherlands.. Can you explain the significance of lactate monitoring in critically ill patients and what it means in practice for the intensivist? From the very first description in 1843 increased lactate has been associated with dying patients or patients that go on to develop morbidity like organ failure. The initial level, the trend, the time it takes to decrease to normal levels have all been associated with mortality and morbidity as long as intensive care medicine has existed. When Max Harry Weil did his first studies in the 1960s he found that between 4 and 5 was associated with 50% mortality. When we looked a few years ago, we found this level was associated with 45% mortality. Over the last years nothing has changed in the relationship between lactate level and mortality.

4

5

6

7 Laktát a laktát zálivka která ničí

8 Laktát a laktát zálivka, která prospívá

9 Laktát a laktát zálivka, která prospívá

10 Laktát a laktát zálivka, která prospívá

11 Laktátová křivka u sportovního výkonu

12 Laktátová křivka u sportovního výkonu

13

14 Detoxikace kyslíku- mitochondrie atomová elektrárna

15 Koloběh laktátu - Corriho cyklus Laktát je transportován krví do jater, kde je zpětně oxidován na pyruvát. Pyruvát je v játrech za spotřeby energie zpětně převáděn na glukózu

16 Glykolytický proces

17 Glykolytický proces mitochondrie L. Felipe Barros

18 Přeplňovaný motor a atomová elektrárna

19 Pohyb laktátu - lactate shuttle je hypothesa popisující intracelulární, extracelulární a mezibuněčný pohyb laktátu. Hypothesa je založena na pozorování, že laktát je vytvářen a metabolizován v různých buňkách, jak za aerobních, tak anaerobních podmínek. Laktát, který se vytvoří v místě vysoké produkce se šíří snadno do okolní tkáně. Nebo je oběhem dopraven a metabolizován v myokardu, mozku, ledvinách a svalech, kde je použit jako prekursor pro glukoneogenezu nebo substrát pro oxidaci.

20 Metabolické zvláštnosti neuronů Nemají přímý přístup k energie z krevního řečiště (jen prostřednictvím glie). Nedokáží využívat albumin a mastné kyseliny. Využívají pouze glukosu a laktát, (ketolátky). Velké vzdálenosti pro dopravu energie. Fluktuace metabolické potřeby, během aktivity stoupá energetický výdej 7 x. Nedokáží skladovat energetické substráty.

21 Outsourcing energetického zásobování neuronů z astrocytů Astrocyt - Elektrárna pro neurony Jsou schopny skladovat glykogen přímo tvořit laktát Při potřebě ATP reagují robustní glykolysou a produkcí laktátu. ( obdoba turbodmychadla ) astrocyt

22 Outsourcing energetického zásobování neuronů z astrocytů Dovoluje neuronům spotřebovávat energii bez ovlivnění acidobasického stavu. Nechává na astrocyty břemeno enzymatického sytému produkovat methylglyoxal prokursor (AGEs). Objem astrocytu v místě akutní potřeby energie je výrazně větší než aktivní část neuronu, což umožňuje zvýšit dostupnost laktátu.

23 Exogenní laktát Outsourcing glycolysy - 2 Cirkulující vyšší hladina laktátu během tělesného cvičení snižuje spotřebu glukosy v mozku. Přednostní spalování laktátu ze séra umožňuje získání energie bez produkce CO 2 a změny lokálního ph.

24 Komunikace mozkových buněk 1, Synaptický nervový přenos 2, Objemový přenos informací

25 Průběh koncentrace laktátu během stimulace Změny koncentrace během stimulace laktátu (žlutě) kyslíku (modře) glukosy (bíle) Laktát třífázová křivka 1. Slabý pokles - akutní spotřeba 2. Vzestup-produkce astrocytů 3. Pokles z klesající spotřeby

26 Laktát, glukosa a kyslík v CNS Schematický obrázek neuronů (N) a astrocytů (A) a tří synapsí. První je aktivní. Oblast transmise glutamátu je znázorněna červeně, objemová transmise K+/adenosin zeleně a extenzivní šíření laktátu žlutě Na vložením obrázku je naznačen hypotetický prostorový profil spotřeby glukosy ( bílá křivka), spotřeby kyslíku (modrá křivka) se zvýšenou spotřebou v aktivní zóně a pokles spotřeby v okolních regionech. Laktát se šíří mimo aktivní zónu. V protisměru glukosy a kyslíku.

27 Laktát jako mezibuněčný posel Laktát difunduje (volume transmission) do mnohem většího prostoru než glutamát. Oblast glutamátu představuje aktivní zónu. Laktát mimo aktivní zónu funguje jako informační molekula.

28 Laktát jako signalní molekula lacthormone Mimoto, že je laktát zdroj energie má hladina laktátu význam pro Udržování ph (redox stav) předpokládá se že prokázaná konverse NAD+ a NADH mezi kompartmenty se vyskytuje i v mitochondriích. Genovou expresy Zvýšená intracelulární hladina laktátu zvyšuje genovou expresi MCT1, cytochrome c oxidase (COX), and ostatních enzymů oxidativního procesu. Navíc laktát může zvýšit hladinu peroxisome proliferator activated receptor gamma coactivator 1- alpha (PGC1-α), Kontrolu lipolysy Hladina laktátu také reguluje mobilizaci mastných kyselin z tukové tkáně. Výzkum prokázal schopnost laktátu inhibovat lipolysu v tukové tkáni cestou orphan G-protein couple receptor (GPR81). Přítomnost tohoto receptoru byla nově prokázaná i v mozku. Pokud laktát inhibuje neuronální aktivitu cestou GPR81 a pokud se prokáže exprese GPR81 v astrocytech, budeme svědky nové dimenze metabolické signalizace v mozku.

29 Autoregulace krevního průtoku mozkovou tkání Intimní vztah astrocytů ke kapilárám implikuje anatomickou cestu autoregulace průtoku Lokální regulace průtoku 1, pco2 cestou H + 2, hypoxie,( ATP, Laktát)

30 Autoregulace krevního průtoku Flicker Light Induced Vasodilatation in the Human Retina Effect of Lactate and Changes in Mean Arterial Pressure IVOS 2003 G. Garhofer Signalizace mezi neuronální aktivitou a průtokem krve v lidské retině je sensitivní na změny krevní hladiny laktátu, kdežto změny systémového tlaku nemají velký efekt.

31 Klinické zkušenosti Nathalie Sala et al. Cerebral extracellular lactate increase is predominantly nonischemic in patients with severe traumatic brain injury. J Cereb Blood Flow Metab Nov;33(11): Tato studie se zaměřila na laktátový metabolismus a perfuzi u mozkových poranění pomocí microdialysy. Vzestup glykolytického laktátu byl vždy spojen s normální nebo zvýšenou perfuzí. Hypoxický laktát byl spojen s difusní poruchou cirkulace. Výsledky ukazují na převážně neischemický původ laktátu po mozkových poraněních a podporují koncept, že laktát může být použit jako energetický substrát.

32 Klinické zkušenosti Pierre Bouzat at al. Cerebral metabolic effects of exogenous lactate supplementation on the injured human brain. Intensive Care Med (2014) 40: Metodika: Tříhodinová infuse laktátu s cílem dosáhnout sérovou hladinu 5 mmol/l. Závěr: Exogeně podaný laktát může být aerobně metabolizován jako preferenční energetický substrát zdroj u poraněného lidského mozku. Současně se šetří glukóza. Zvýšená dostupnost glukózy a pyruvátu je spojena s poklesem ICP a hladiny glutamátu. Podáním hypertonického roztoku laktátu má příznivý hemodynamický a metabolický efekt u pacientů po úrazu hlavy.

33 Klinické zkušenosti - oběh Marek Nalos, Xavier Maurice Leverve at al. Crit Care 2014 Mar 25;18(2): Half-molar sodium lactate infusion improves cardiac performance in acute heart failure: a pilot randomized controlled clinical trial. Půl molární sodium lactát bolus 3 ml/kg a 24 hodin infuse 1 ml/kg zvyšuje: CO z 4.05 ± 1.37 L/min na 5.49 ± 1.9 L/min, (P<0.01) TAPSE z 14.7 ± 5.5 mm na 18.3 ± 7 mm, (P=0.02). ( Tricuspid Annular Plane Systolic Excursion )

34 Presentace ARO MN z roku 2012

35 Potencionální využití exogenního laktátu v intenzivní péči Antiedematosní a vasodilatační léčba Poranění mozku Perioperační ochrana mozku Stavy po zástavách oběhu Srdce: Přechodná srdeční selhání

36 Co nedokázal Jára Cimrman dokáže laktát

37 Ústřední role laktátu v metabolismu je nejen v mozku Děkuji za pozornost

38 Možné funkce laktátu v CNS Orgánová úroveň Buněčná úroveň Molekulární úroveň

Propojení metabolických drah. Alice Skoumalová

Propojení metabolických drah. Alice Skoumalová Propojení metabolických drah Alice Skoumalová Metabolické stavy 1. Resorpční fáze po dobu vstřebávání živin z GIT (~ 2 h) glukóza je hlavní energetický zdroj 2. Postresorpční fáze mezi jídly (~ 2 h po

Více

Přehled energetického metabolismu

Přehled energetického metabolismu Přehled energetického metabolismu Josef Fontana EB 40 Obsah přednášky Důležité termíny energetického metabolismu Základní schéma energetického metabolismu Hlavní metabolické dráhy energetického metabolismu

Více

METABOLISMUS SACHARIDŮ

METABOLISMUS SACHARIDŮ METABOLISMUS SACHARIDŮ PRINCIP Rozštěpené sacharidy vstřebávání střevní sliznicí do krevního oběhu dopraveny vrátnicovou žílou do jater. V játrech enzymaticky hexózy štěpeny na GLUKÓZU vyplavována do krve

Více

Těžká laktátová acidosa. Daniel Nalos, Věra Vondráková, Pavel Neumann. KAPIM Ústí nad Labem

Těžká laktátová acidosa. Daniel Nalos, Věra Vondráková, Pavel Neumann. KAPIM Ústí nad Labem Těžká laktátová acidosa Daniel Nalos, Věra Vondráková, Pavel Neumann. KAPIM Ústí nad Labem Anamnesa 74 letá paní, žijící ve společné domácnosti s manželem, v chronické medikaci Letrox 1 tbl. Cilkanol 1tbl,

Více

Glykolýza Glukoneogeneze Regulace. Alice Skoumalová

Glykolýza Glukoneogeneze Regulace. Alice Skoumalová Glykolýza Glukoneogeneze Regulace Alice Skoumalová Metabolismus glukózy - přehled: 1. Glykolýza Glukóza: Univerzální palivo pro buňky Zdroje: potrava (hlavní cukr v dietě) zásoby glykogenu krev (homeostáza

Více

Acidobazická rovnováha H+ a ph Vodíkový iont se skládá z protonu, kolem něhož neobíhá žádný elektron. Proto je vodíkový iont velmi malý a je

Acidobazická rovnováha H+ a ph Vodíkový iont se skládá z protonu, kolem něhož neobíhá žádný elektron. Proto je vodíkový iont velmi malý a je Acidobazická rovnováha 14.4.2004 H+ a ph Vodíkový iont se skládá z protonu, kolem něhož neobíhá žádný elektron. Proto je vodíkový iont velmi malý a je extrémně reaktivní. Má proto velmi hluboký vliv na

Více

Energetický metabolizmus buňky

Energetický metabolizmus buňky Energetický metabolizmus buňky Buňky vyžadují neustálý přísun energie pro tvorbu a udržování biologického pořádku (život). Tato energie pochází z energie chemických vazeb v molekulách potravy (energie

Více

Fyziologie pro trenéry. MUDr. Jana Picmausová

Fyziologie pro trenéry. MUDr. Jana Picmausová Fyziologie pro trenéry MUDr. Jana Picmausová Patří mezi základní biogenní prvky (spolu s C,N,H) Tvoří asi 20% složení lidského těla a 20.9% atmosferického vzduchu Současně je klíčovou molekulou pro dýchání

Více

sloučeniny C, H, O Cukry = glycidy = sacharidy staré názvy: uhlohydráty, uhlovodany, karbohydráty

sloučeniny C, H, O Cukry = glycidy = sacharidy staré názvy: uhlohydráty, uhlovodany, karbohydráty sloučeniny C, H, O Cukry = glycidy = sacharidy staré názvy: uhlohydráty, uhlovodany, karbohydráty triviální (glukóza, fruktóza ) vědecké (α-d-glukosa) organické látky nezbytné pro život hlavní zdroj energie

Více

Sůl kyseliny mléčné - konečný produkt anaerobního metabolismu

Sůl kyseliny mléčné - konečný produkt anaerobního metabolismu Biochemické vyšetření ve sportu Laktát Sůl kyseliny mléčné - konečný produkt anaerobního metabolismu V klidu 0,8 mmol/l (0,5-1,5 mmol/l) Tvorba laktátu = přetížení aerobního způsobu zisku energie a přestup

Více

Metabolismus kyslíku v organismu

Metabolismus kyslíku v organismu Metabolismus kyslíku v organismu Účinná respirace/oxygenace tkání záleží na dostatečném po 2 ve vdechovaném vzduchu ventilaci / perfuzi výměně plynů v plicích vazbě kyslíku na hemoglobin srdečním výdeji

Více

Obecný metabolismus.

Obecný metabolismus. mezioborová integrace výuky zaměřená na rostlinnou biochemii a fytopatologii CZ.1.07/2.2.00/28.0171 Obecný metabolismus. Regulace glykolýzy a glukoneogeneze (5). Prof. RNDr. Pavel Peč, CSc. Katedra biochemie,

Více

Intermediární metabolismus. Vladimíra Kvasnicová

Intermediární metabolismus. Vladimíra Kvasnicová Intermediární metabolismus Vladimíra Kvasnicová Vztahy v intermediárním metabolismu (sacharidy, lipidy, proteiny) 1. po jídle (přísun energie z vnějšku) oxidace CO 2, H 2 O, urea + ATP tvorba zásob glykogen,

Více

Použití tuků mořských ryb v prevenci vzniku metabolického syndromu. Mgr. Pavel Suchánek IKEM Centrum výzkumu chorob srdce a cév, Praha

Použití tuků mořských ryb v prevenci vzniku metabolického syndromu. Mgr. Pavel Suchánek IKEM Centrum výzkumu chorob srdce a cév, Praha Použití tuků mořských ryb v prevenci vzniku metabolického syndromu Mgr. Pavel Suchánek IKEM Centrum výzkumu chorob srdce a cév, Praha Metabolický syndrom 3 z 5 a více rizikových faktorů: - obvod pasu u

Více

Úvodní tekutinová resuscitace

Úvodní tekutinová resuscitace Úvodní tekutinová resuscitace Jiří Žurek Klinika dětské anesteziologie a resuscitace LF MU, FN Brno Tekutinová resuscitace první hodina začátek rychlý bolus 20ml/kg ¹: - izotonický krystaloid nebo 5%

Více

Glykemie vperioperační a intenzivní. Roman Kula, ARK FN Ostrava

Glykemie vperioperační a intenzivní. Roman Kula, ARK FN Ostrava Glykemie vperioperační a intenzivní péči -does one size fit all? Roman Kula, ARK FN Ostrava Důležitéotázky Questions Máme stresovou glykémii vůbec kontrolovat? Důležitéotázky Questions Máme Při jaké stresovou

Více

Integrace metabolických drah v organismu. Zdeňka Klusáčková

Integrace metabolických drah v organismu. Zdeňka Klusáčková Integrace metabolických drah v organismu Zdeňka Klusáčková Hydrolýza a resorpce základních složek potravy Přehled hlavních metabolických drah Biochemie výživy A) resorpční fáze (přísun živin) glukóza hlavní

Více

Aspartátaminotransferáza (AST)

Aspartátaminotransferáza (AST) 1 Aspartátaminotransferáza (AST) AST je buněčný enzym přítomný v řadě tkání, jako jsou srdce, kosterní svaly, ledviny, mozek, játra, pankreas či erytrocyty. Vyskytuje se ve dvou izoformách, cytoplazmatické

Více

ICP více než jen číslo? MUDr. Josef Škola XXV. kongres ČSARIM, Praha, 4. října 2018

ICP více než jen číslo? MUDr. Josef Škola XXV. kongres ČSARIM, Praha, 4. října 2018 ICP více než jen číslo? MUDr. Josef Škola XXV. kongres ČSARIM, Praha, 4. října 2018 základní koncept ICP jako číslo ICP jako křivka ICP jako nástroj KONCEPT ICP Monroe Kellie doctrine (1783) Normální

Více

Produkce kyselin v metabolismu Těkavé: 15,000 mmol/den kyseliny uhličité, vyloučena plícemi jako CO 2 Netěkavé kyseliny (1 mmol/kg/den) jsou vyloučeny

Produkce kyselin v metabolismu Těkavé: 15,000 mmol/den kyseliny uhličité, vyloučena plícemi jako CO 2 Netěkavé kyseliny (1 mmol/kg/den) jsou vyloučeny Vnitřní prostředí a acidobazická rovnováha 13.12.2004 Vnitřní prostředí Sestává z posuzování složení extracelulární tekutiny z hlediska izohydrie (= optimální koncentrace ph) izoionie (= optimální koncentrace

Více

Zdroje energie a jejich role v různých fázích kritického stavu. Luboš Sobotka III. interní klinika Lékařská fakulta Karlova universita Hradec Králové

Zdroje energie a jejich role v různých fázích kritického stavu. Luboš Sobotka III. interní klinika Lékařská fakulta Karlova universita Hradec Králové Zdroje energie a jejich role v různých fázích kritického stavu Luboš Sobotka III. interní klinika Lékařská fakulta Karlova universita Hradec Králové Co jíme? Cukry Tuky Bílkoviny Cukry a bílkoviny Krevní

Více

Tomáš Zaoral KDL FN Ostrava. Odd.dětské intenzivní a resuscitační péče

Tomáš Zaoral KDL FN Ostrava. Odd.dětské intenzivní a resuscitační péče Těžká sepse a akutní postižení ledvin (AKI) u dětí : Nezávislý rizikový faktor mortality a funkčního poškození Acute kidney injury in pediatric severe sepsis: An independent risk factor for death and new

Více

glukóza *Ivana FELLNEROVÁ, PřF UP Olomouc*

glukóza *Ivana FELLNEROVÁ, PřF UP Olomouc* Prezentace navazuje na základní znalosti Biochemie, stavby a transportu přes y Doplňující prezentace: Proteiny, Sacharidy, Stavba, Membránový transport, Symboly označující animaci resp. video (dynamická

Více

Koloidy v kardioanestezii CON. T. Kotulák Klinika anestezie a resuscitace, IKEM, Praha a 1. LF UK a VFN, Praha

Koloidy v kardioanestezii CON. T. Kotulák Klinika anestezie a resuscitace, IKEM, Praha a 1. LF UK a VFN, Praha Koloidy v kardioanestezii CON T. Kotulák Klinika anestezie a resuscitace, IKEM, Praha a 1. LF UK a VFN, Praha strategie tekutinové terapie cíle tekutinové terapie: udržení adekvátního perfuzního tlaku

Více

Regulace metabolizmu lipidů

Regulace metabolizmu lipidů Regulace metabolizmu lipidů Principy regulace A) krátkodobé (odpověď s - min): Dostupnost substrátu Alosterické interakce Kovalentní modifikace (fosforylace/defosforylace) B) Dlouhodobé (odpověď hod -

Více

Kapitola 4 DŮVODY PRO LAKTÁTOVÉ TESTOVÁNÍ

Kapitola 4 DŮVODY PRO LAKTÁTOVÉ TESTOVÁNÍ Kapitola 4 DŮVODY PRO LAKTÁTOVÉ TESTOVÁNÍ Důvody pro laktátové testování jsou zcela zřejmé: Pokud jsou ostatní faktory shodné, tak ten sportovec, který během závodu vyprodukuje nejvíce energie za časovou

Více

Monitoring vnitřního prostředí pacienta

Monitoring vnitřního prostředí pacienta Monitoring vnitřního prostředí pacienta MVDr. Leona Raušerová -Lexmaulová, Ph.D. Klinika chorob psů a koček VFU Brno Vnitřní prostředí Voda Ionty Bílkoviny Cukry Tuky Důležité faktory Obsah vody Obsah

Více

Jak s tekutinami v postresuscitační fázi?

Jak s tekutinami v postresuscitační fázi? Jak s tekutinami v postresuscitační fázi? Klementová O. KARIM Fakultní nemocnice Olomouc LF UP v Olomouci saol@email.cz ČSARIM 2017 no conflict of interest ČSARIM 2017 TEKUTINY V POSTRESUSCITAČNÍ PÉČI

Více

AMPK AMP) Tomáš Kuc era. Ústav lékar ské chemie a klinické biochemie 2. lékar ská fakulta, Univerzita Karlova v Praze

AMPK AMP) Tomáš Kuc era. Ústav lékar ské chemie a klinické biochemie 2. lékar ská fakulta, Univerzita Karlova v Praze AMPK (KINASA AKTIVOVANÁ AMP) Tomáš Kuc era Ústav lékar ské chemie a klinické biochemie 2. lékar ská fakulta, Univerzita Karlova v Praze 2013 AMPK PROTEINKINASA AKTIVOVANÁ AMP přítomna ve všech eukaryotních

Více

Diabetes mellitus. úplavice cukrová - heterogenní onemocnění působení inzulínu. Metabolismus glukosy. Insulin (5733 kda)

Diabetes mellitus. úplavice cukrová - heterogenní onemocnění působení inzulínu. Metabolismus glukosy. Insulin (5733 kda) Diabetes mellitus úplavice cukrová - heterogenní onemocnění působení inzulínu ~ nedostatečná sekrece ~ chybějící odpověď buněk periferních tkání Metabolismus glukosy ze střeva jako játra 50 % glykogen

Více

běh zpomalit stárnutí? Dokáže pravidelný ZDRAVÍ

běh zpomalit stárnutí? Dokáže pravidelný ZDRAVÍ Dokáže pravidelný běh zpomalit stárnutí? SPORTEM KU ZDRAVÍ, NEBO TRVALÉ INVALIDITĚ? MÁ SE ČLOVĚK ZAČÍT HÝBAT, KDYŽ PŮL ŽIVOTA PROSEDĚL ČI DOKONCE PROLEŽEL NA GAUČI? DOKÁŽE PRAVIDELNÝ POHYB ZPOMALIT PROCES

Více

Biochemie jater. Eva Samcová

Biochemie jater. Eva Samcová Biochemie jater Eva Samcová Orgánová specializace Hlavní metabolické dráhy pro glukosu, mastné kyseliny a aminokyseliny jsou soustředěné okolo pyruvátu a acetyl-coa. Glukosa je primárním palivem pro mozek

Více

Stopové prvky v intenzívní péči. Colours of Sepsis, Ostrava Miroslav Tomíška

Stopové prvky v intenzívní péči. Colours of Sepsis, Ostrava Miroslav Tomíška Stopové prvky v intenzívní péči Colours of Sepsis, Ostrava 7.2. 2017 Miroslav Tomíška 1 Metabolická charakteristika kritické nemoci a její důsledky Oxidační stres SIRS Endogenní antioxidační obranný systém

Více

Klinické a hemodynamické parametry léčby

Klinické a hemodynamické parametry léčby Klinické a hemodynamické parametry léčby Jiří Žurek Klinika dětské anesteziologie a resuscitace LF MU, FN Brno První hodina = základní, neodkladná opatření (Emergency Room) Cíle: udržení nebo obnovení

Více

P.Pavlík Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie Brno

P.Pavlík Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie Brno Dobutamin versus levosimendan v intenzivní péči P.Pavlík Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie Brno levosimendan N-{4-[(4R)-4-methyl-6-oxo-1,4,5,6-tetrahydropyridazin-3- yl]phenyl} hydrazonopropanedinitrile

Více

Plasma a většina extracelulární

Plasma a většina extracelulární Acidobazická rovnováha Tato prezentace je přístupná online Fyziologické ph Plasma a většina extracelulární tekutiny ph = 7,40 ± 0,02 Význam stálého ph Na ph závisí vlastnosti bílkovin aktivita enzymů struktura

Více

Stresová hyperglykemie SH. "If Nothing Goes Wrong, Is Everything All Right?"

Stresová hyperglykemie SH. If Nothing Goes Wrong, Is Everything All Right? Stresová hyperglykemie SH "If Nothing Goes Wrong, Is Everything All Right?" Historie stresové hyperglykemie Popsána v 1878 Claudem Bernardem u hemorhagického šoku Definice stresové hyperglykemie Hyperglykemie,

Více

Regenerace ve sportu biologické veličiny. MUDr.Kateřina Kapounková

Regenerace ve sportu biologické veličiny. MUDr.Kateřina Kapounková Regenerace ve sportu biologické veličiny MUDr.Kateřina Kapounková Biologické veličiny pro řízení zatížení Srdeční frekvence Laktát Močovina Kreatinkináza Amoniak Hematokrit a hemoglobin Glukóza Minerály

Více

Pacient má vysoký laktát ale nemá klinické známky tkáňové hypoperfuze

Pacient má vysoký laktát ale nemá klinické známky tkáňové hypoperfuze Pacient má vysoký laktát ale nemá klinické známky tkáňové hypoperfuze Vladimír Šrámek ARK, FN u svaté Anny v Brně XXI. Kongres ČSARIM, Olomouc 2.-4.9.2014 laktát a prognóza laktát a ICU laktát 2,1 3,9

Více

Význam. Dýchací systém. Dýchání. Atmosférický vzduch. Dýchací cesty. Dýchání 15.4.2015

Význam. Dýchací systém. Dýchání. Atmosférický vzduch. Dýchací cesty. Dýchání 15.4.2015 Význam Dýchací systém Kyslík oxidace energetických substrátů za postupného uvolňování energie (ATP + teplo) Odstraňování CO 2 Michaela Popková Atmosférický vzduch Složení atmosférického vzduchu: 20,9 %

Více

Kontroverzní témata. kontrola glykémie u diabetiků

Kontroverzní témata. kontrola glykémie u diabetiků Kontroverzní témata kontrola glykémie u diabetiků RK2014 Kontroverzní témata kontrola glykémie u diabetiků z kontroly glykémie zřejmě neprofitují Sechterberger M et al. Critical Care 2013, 17:R52 RK2014

Více

fce jater: (chem. továrna, jako 1. dostává všechny látky vstřebané GIT) METABOLICKÁ (jsou metabolicky nejaktivnější tkání v těle)

fce jater: (chem. továrna, jako 1. dostává všechny látky vstřebané GIT) METABOLICKÁ (jsou metabolicky nejaktivnější tkání v těle) JÁTRA ústřední orgán intermed. metabolismu, vysoká schopnost regenerace krevní oběh játry: (protéká 20% veškeré krve, 10-30% okysl.tep.krve, která zajišťuje výživu buněk, zbytek-portální krev) 1. funkční

Více

Markery srdeční dysfunkce v sepsi

Markery srdeční dysfunkce v sepsi Markery srdeční dysfunkce v sepsi MUDr. Pavel Malina MUDr. Janka Franeková, Ph. D. Oddělení klinické biochemie Interní oddělení Nemocnice Písek, a.s. Pracoviště laboratorních metod IKEM Praha Colours of

Více

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti. Glykolýza a neoglukogenese

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti. Glykolýza a neoglukogenese Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Glykolýza a neoglukogenese z řečtiny glykos sladký, lysis uvolňování sled metabolických reakcí od glukosy přes fruktosa-1,6-bisfosfát

Více

Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_02_3_20_BI2 HORMONÁLNÍ SOUSTAVA

Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_02_3_20_BI2 HORMONÁLNÍ SOUSTAVA Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_02_3_20_BI2 HORMONÁLNÍ SOUSTAVA NADLEDVINY dvojjediná žláza párově endokrinní žlázy uložené při horním pólu ledvin obaleny tukovým

Více

Citrátová antikoagulace u jaterního poškození a v šokových stavech. Eva Kieslichová KARIP, Transplantcentrum

Citrátová antikoagulace u jaterního poškození a v šokových stavech. Eva Kieslichová KARIP, Transplantcentrum Citrátová antikoagulace u jaterního poškození a v šokových stavech Eva Kieslichová KARIP, Transplantcentrum 5.3: Anticoagulation Kidney Int Suppl 2012,2: 8-12 metabolismus citrátu: funkční jaterní parenchym

Více

vysoká schopnost regenerace (ze zachovalých buněk)

vysoká schopnost regenerace (ze zachovalých buněk) JÁTRA Jaterní buňky vysoká schopnost regenerace (ze zachovalých buněk) po resekci 50 60 % jaterní tkáně dorostou lidská játra do předoperační velikosti během několika měsíců (přesný mechanismus neznáme)

Více

Reakce a adaptace oběhového systému na zátěž

Reakce a adaptace oběhového systému na zátěž Reakce a adaptace oběhového systému na zátěž Srdeční frekvence (SF) Hodnoty klidové srdeční frekvence se u běžné populace středního věku pohybují okolo 70 tepů za minutu (s přibývajícím věkem hodnoty SF

Více

TVORBA TEPLA. -vedlejší produkt metabolismu. hormony štítné žlázy, růstový hormon, progesteron - tvorbu tepla. vnitřní orgány svaly ostatní 22% 26%

TVORBA TEPLA. -vedlejší produkt metabolismu. hormony štítné žlázy, růstový hormon, progesteron - tvorbu tepla. vnitřní orgány svaly ostatní 22% 26% Termoregulace Člověk je tvor homoiotermní Stálá teplota vnitřního prostředí Větší výkyvy teploty ovlivňují enzymatické pochody Teplota těla je závislá na tvorbě a výdeji tepla Teplota těla je závislá na

Více

TERAPEUTICKÁ HYPOTERMIE PO SRDEČNÍ ZÁSTAVĚ V PNP

TERAPEUTICKÁ HYPOTERMIE PO SRDEČNÍ ZÁSTAVĚ V PNP TERAPEUTICKÁ HYPOTERMIE PO SRDEČNÍ ZÁSTAVĚ V PNP Škulec Roman Územní středisko záchranné služby Středočeského kraje KARIM, UK v Praze, Lékařská fakulta v Hradci Králové, FN HK Interní oddělení Nemocnice

Více

Regulace metabolických drah na úrovni buňky

Regulace metabolických drah na úrovni buňky Regulace metabolických drah na úrovni buňky EB Obsah přednášky Obecné principy regulace metabolických drah na úrovni buňky regulace zajištěná kompartmentací metabolických dějů změna absolutní koncentrace

Více

Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze (http://www.lf2.cuni.cz)

Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze (http://www.lf2.cuni.cz) Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze (http://www.lf2.cuni.cz) Biochemie Napsal uživatel Marie Havlová dne 8. Únor 2012-0:00. Sylabus předmětu Biochemie, Všeobecné lékařství, 2.

Více

Metody regionální anestezie regionální blokády (0,075-0,1%), epidurální anestezie (0,01%) 1

Metody regionální anestezie regionální blokády (0,075-0,1%), epidurální anestezie (0,01%) 1 Jozef Klučka Metody regionální anestezie regionální blokády (0,075-0,1%), epidurální anestezie (0,01%) 1 Množství LA (volné frakce) v cévním systému (koncentrace x objem) Nesprávná dávka Nesprávné místo

Více

DÝCHÁNÍ. uložená v nich fotosyntézou, je z nich uvolňována) Rostliny tedy mohou po určitou dobu žít bez fotosyntézy

DÝCHÁNÍ. uložená v nich fotosyntézou, je z nich uvolňována) Rostliny tedy mohou po určitou dobu žít bez fotosyntézy Dýchání 2/38 DÝCHÁNÍ Asimiláty vzniklé v rostlinných buňkách fotosyntézou mají různé funkce: stavební, zásobní, enzymatické aj. Zásobní látky jsou v případě potřeby využívány (energie, uložená v nich fotosyntézou,

Více

Regulace glykémie. Jana Mačáková

Regulace glykémie. Jana Mačáková Regulace glykémie Jana Mačáková Katedra fyziologie a patofyziologie LF OU Ústav patologické fyziologie LF UP Název projektu: Tvorba a ověření e-learningového prostředí pro integraci výuky preklinických

Více

Monitorace hemodynamiky v intenzivní péči PRO

Monitorace hemodynamiky v intenzivní péči PRO Monitorace hemodynamiky v intenzivní péči PRO Vladimír Šrámek ARK, FN u svaté Anny v Brně XVII Colors of Sepsis, Ostrava, 27-30.1.2015 adekvátní monitorace včas u všech šoků tam kde neoddálím kauzální

Více

METABOLISMUS SACHARIDŮ

METABOLISMUS SACHARIDŮ METABOLISMUS SACHARIDŮ GLUKOSA V KRVI Jedna z hlavních priorit metabolické regulace: Hladina glukosy v krvi nesmí poklesnout pod 3 mmol/l Hormonální regulace: insulin glukagon adrenalin kortisol ( snižuje

Více

Otázka: Metabolismus. Předmět: Biologie. Přidal(a): Furrow. - přeměna látek a energie

Otázka: Metabolismus. Předmět: Biologie. Přidal(a): Furrow. - přeměna látek a energie Otázka: Metabolismus Předmět: Biologie Přidal(a): Furrow - přeměna látek a energie Dělení podle typu reakcí: 1.) Katabolismus reakce, při nichž z látek složitějších vznikají látky jednodušší (uvolňuje

Více

Buněčné dýchání Ch_056_Přírodní látky_buněčné dýchání Autor: Ing. Mariana Mrázková

Buněčné dýchání Ch_056_Přírodní látky_buněčné dýchání Autor: Ing. Mariana Mrázková Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního

Více

Membránový potenciál, zpracování a přenos signálu v excitabilních buňkách

Membránový potenciál, zpracování a přenos signálu v excitabilních buňkách Membránový potenciál, zpracování a přenos signálu v excitabilních buňkách Difuze Vyrovnávání koncentrací látek na základě náhodného pohybu Osmóza (difuze rozpouštědla) Dva roztoky o rúzné koncentraci oddělené

Více

pátek, 24. července 15 GLYKOLÝZA

pátek, 24. července 15 GLYKOLÝZA pátek,. července 15 GLYKLÝZ sacharosa threalosa laktosa sacharasa threlasa laktasa D-glukosa D-fruktosa T T hexokinasa T hexokinasa glykogen - škrob fosforylasa D-galaktosa UD-galaktosa UD-glukosa fruktokinasa

Více

Vztahy v intermediárním

Vztahy v intermediárním Vztahy v intermediárním metabolismu Eva Samcová Starve feed cycle Nejlepší způsob jak porozumět vztahům mezi jednotlivými metabolickými drahami a pochopit změny, které probíhají v časovém období po najedení,

Více

Odbourávání a syntéza glukózy

Odbourávání a syntéza glukózy Odbourávání a syntéza glukózy Josef Fontana EB - 54 Obsah přednášky Glukóza význam glukózy pro buňku, glykémie role glukózy v metabolismu transport glukózy přes buněčné membrány enzymy fosforylující a

Více

Hematologie. Nauka o krvi Klinická hematologie Laboratorní hematologie. -Transfuzní lékařství - imunohematologie. Vladimír Divoký

Hematologie. Nauka o krvi Klinická hematologie Laboratorní hematologie. -Transfuzní lékařství - imunohematologie. Vladimír Divoký Hematologie Nauka o krvi Klinická hematologie Laboratorní hematologie -Transfuzní lékařství - imunohematologie Vladimír Divoký Fyzikální vlastnosti krve 3-4 X více viskózní než voda ph : 7.35 7.45 4-6

Více

ideálně podle potřeb konkrétního pacienta

ideálně podle potřeb konkrétního pacienta Perioperační optimalizace Pavel Suk ARK, FN u sv. Anny v Brně IV. česko-slovenský kongres intenzivní medicíny, Brno, 12.-14. května 2010 Rizikový chirurgický pacient perioperační mortalita (~ 1%) a morbidita

Více

PŘENOS SIGNÁLU DO BUŇKY, MEMBRÁNOVÉ RECEPTORY

PŘENOS SIGNÁLU DO BUŇKY, MEMBRÁNOVÉ RECEPTORY PŘENOS SIGNÁLU DO BUŇKY, MEMBRÁNOVÉ RECEPTORY 1 VÝZNAM MEMBRÁNOVÝCH RECEPTORŮ V MEDICÍNĚ Příklad: Membránové receptory: adrenergní receptory (receptory pro adrenalin a noradrenalin) Funkce: zprostředkování

Více

Bunka a bunecné interakce v patogeneze tkánového poškození

Bunka a bunecné interakce v patogeneze tkánového poškození Bunka a bunecné interakce v patogeneze tkánového poškození bunka - stejná genetická výbava - funkce (proliferace, produkce látek atd.) závisí na diferenciaci diferenciace tkán - specializovaná produkce

Více

Intermediární metabolismus CYKLUS SYTOST-HLAD. Vladimíra Kvasnicová

Intermediární metabolismus CYKLUS SYTOST-HLAD. Vladimíra Kvasnicová Intermediární metabolismus CYKLUS SYTOST-HLAD Vladimíra Kvasnicová Vztahy v intermediárním metabolismu (sacharidy, lipidy, proteiny) 1. po jídle (přísun energie z vnějšku) oxidace CO 2, H 2 O, urea + ATP

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU. 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU VINPOCETIN-RICHTER tablety

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU. 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU VINPOCETIN-RICHTER tablety SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU VINPOCETIN-RICHTER tablety 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Vinpocetinum 5 mg v 1 tabletě. Pomocné látky: monohydrát laktosy. 3. LÉKOVÁ FORMA Tablety.

Více

9. Léčiva CNS - úvod (1)

9. Léčiva CNS - úvod (1) 9. Léčiva CNS - úvod (1) se se souhlasem souhlasem autora autora ál školy koly -techlogic techlogické Jeho Jeho žit bez bez souhlasu souhlasu autora autora je je ázá Nervová soustava: Centrální nervový

Více

Respirace. (buněčné dýchání) O 2. Fotosyntéza Dýchání. Energie záření teplo BIOMASA CO 2 (-COO - ) = -COOH -CHO -CH 2 OH -CH 3

Respirace. (buněčné dýchání) O 2. Fotosyntéza Dýchání. Energie záření teplo BIOMASA CO 2 (-COO - ) = -COOH -CHO -CH 2 OH -CH 3 Respirace (buněčné dýchání) Fotosyntéza Dýchání Energie záření teplo chem. energie CO 2 (ATP, NAD(P)H) O 2 Redukce za spotřeby NADPH BIOMASA CO 2 (-COO - ) = -COOH -CHO -CH 2 OH -CH 3 oxidace produkující

Více

Metabolismus pentóz, glykogenu, fruktózy a galaktózy. Alice Skoumalová

Metabolismus pentóz, glykogenu, fruktózy a galaktózy. Alice Skoumalová Metabolismus pentóz, glykogenu, fruktózy a galaktózy Alice Skoumalová 1. Pentóza fosfátová dráha Přehledné schéma: Pentóza fosfátová dráha (PPP): Probíhá v cytozolu Všechny buňky Dvě části: 1) Oxidační

Více

Jak na mozek, aby fungoval aneb. PaedDr. Mgr. Hana Čechová

Jak na mozek, aby fungoval aneb. PaedDr. Mgr. Hana Čechová Jak na mozek, aby fungoval aneb pohyb a myšlení PaedDr. Mgr. Hana Čechová Mozek nám jasně říká: Hýbej se, běhej, cvič. neboť Vhodně strukturovaná pohybová aktivita jednoznačně zpomaluje proces stárnutí

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU sp.zn. sukls49271/2012 a sp.zn. sukls255463/2012 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV LÉČIVÉHO PŘÍPRAVKU Glukóza 40 Braun koncentrát pro infuzní roztok 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ 100 ml roztoku

Více

Osud xenobiotik v organismu. M. Balíková

Osud xenobiotik v organismu. M. Balíková Osud xenobiotik v organismu M. Balíková JED-NOXA-DROGA-XENOBIOTIKUM Látka, která po vstřebání do krve vyvolá chorobné změny v organismu Toxické účinky: a) přechodné b) trvale poškozující c) fatální Vzájemné

Více

Učební texty Univerzity Karlovy v Praze. Jana SlavíKová JitKa Švíglerová. Fyziologie DÝCHÁNÍ. Karolinum

Učební texty Univerzity Karlovy v Praze. Jana SlavíKová JitKa Švíglerová. Fyziologie DÝCHÁNÍ. Karolinum Učební texty Univerzity Karlovy v Praze Jana SlavíKová JitKa Švíglerová Fyziologie DÝCHÁNÍ Karolinum Fyziologie dýchání doc. MUDr. Jana Slavíková, CSc. MUDr. Jitka Švíglerová, Ph.D. Recenzovali: prof.

Více

Anatomie koronárních cév, patofyziologie koronárního průtoku

Anatomie koronárních cév, patofyziologie koronárního průtoku Anatomie koronárních cév, patofyziologie koronárního průtoku Petr Kala, Petr Lokaj* Interní kardiologická klinika FN Brno *Fyziologický ústav LF MU Brno Anatomie koronárních tepen kmen ACS RD RIA RC RMS

Více

Chyby a omyly při dávkování antibiotik v intenzivní péči

Chyby a omyly při dávkování antibiotik v intenzivní péči Chyby a omyly při dávkování antibiotik v intenzivní péči Chytra I. ARK FN Plzeň Chyby a omyly při dávkování antibiotik v intenzivní péči Příčiny Farmakodynamické a farmakokinetické vlastnosti antibiotik

Více

Farmakokinetika I. Letní semestr 2015 MVDr. PharmDr. R. Zavadilová, CSc.

Farmakokinetika I. Letní semestr 2015 MVDr. PharmDr. R. Zavadilová, CSc. Farmakokinetika I Letní semestr 2015 MVDr. PharmDr. R. Zavadilová, CSc. Farmakokinetika zabývá se procesy, které modifikují změny koncentrace léčiva v organismu ve vazbě na čas v němž probíhají změnami

Více

Fyziologie buňky. RNDr. Zdeňka Chocholoušková, Ph.D.

Fyziologie buňky. RNDr. Zdeňka Chocholoušková, Ph.D. Fyziologie buňky RNDr. Zdeňka Chocholoušková, Ph.D. Přeměna látek v buňce = metabolismus Výměna látek mezi buňkou a prostředím Buňka = otevřený systém probíhá výměna látek i energií s prostředím Některé

Více

BrainVitality. Stárnoucí mozek prochází postupnými strukturálnímí a funkčními změnami.

BrainVitality. Stárnoucí mozek prochází postupnými strukturálnímí a funkčními změnami. Stárnoucí mozek prochází postupnými strukturálnímí a funkčními změnami. Mozek se začíná zmenšovat od 25 let a v 70 letech ztratil už 25 % své velikosti. Mozková činnost spotřebuje 20-25 % veškerého kyslíku,

Více

Protein S100B ití v traumatologii. lková Roche s.r.o., Diagnostics Division

Protein S100B ití v traumatologii. lková Roche s.r.o., Diagnostics Division Protein S100B Využit ití v traumatologii Olga BálkovB lková Roche s.r.o., Diagnostics Division S100: biochemické minimum S100 = kalcium vážící nízkomolekulární proteiny první objeveny 1965 (hovězí mozek)

Více

Kardiovaskulární systém

Kardiovaskulární systém Kardiovaskulární systém Arterio-nebo ateroskleróza (askl.) pomalu postupující onemocnění tepen, při němž je ztluštělá intima fibrózními uloženinami, které postupně zužují lumen a současně jsou místem vzniku

Více

Srdce a atherosklerosa. Patologie. Ischemická choroba srdeční. Energetický metabolismus. 1. Ischemická choroba srdeční

Srdce a atherosklerosa. Patologie. Ischemická choroba srdeční. Energetický metabolismus. 1. Ischemická choroba srdeční Srdce a atherosklerosa Energetický metabolismus vysoce aerobní (35% objemu svalu zaujímají mitochondrie) hlavní zdroj volné mastné kyseliny významný glukosa, laktát v malém množství ketonové látky, pyruvát,,

Více

RNDr.Bohuslava Trnková ÚKBLD 1.LF UK. ls 1

RNDr.Bohuslava Trnková ÚKBLD 1.LF UK. ls 1 Sacharidy RNDr.Bohuslava Trnková ÚKBLD 1.LF UK ls 1 sákcharon - cukr, sladkost cukry mono a oligosacharidy (2-10 jednotek) ne: uhlohydráty, uhlovodany, karbohydráty polysacharidy (více než 10 jednotek)

Více

PROČ MĚŘIT SRDEČNÍ FREKVENCI?

PROČ MĚŘIT SRDEČNÍ FREKVENCI? PROČ MĚŘIT SRDEČNÍ FREKVENCI? INFORMACE EFEKTIVITA BEZPEČNÝ POHYB MOTIVACE Měřič srdeční frekvence vám napomáhá porozumět fungování vašeho organismu a přináší tak mnoho nových informací, které lze dlouhodobě

Více

*Mléko a mléčné výrobky obsahují řadu bioaktivních

*Mléko a mléčné výrobky obsahují řadu bioaktivních www.bileplus.cz Mléko a mléčné výrobky obsahují řadu bioaktivních látek (vápník, mastné kyseliny, syrovátka, větvené aminokyseliny) ovlivňující metabolismus tuků spalování tuků Mléčné výrobky a mléčné

Více

Energetické systémy lidského těla

Energetické systémy lidského těla RYCHLOST Energetické systémy lidského těla Svaly získávají ATP na pohyb příčných můstků prostřednictvím tří základních energetických reakcí: 1. Regenerací ATP z kreatinfosfátu ( ATP-CP systém ) 2. Anaerobní

Více

1. Napište strukturní vzorce aminokyselin D a Y a vzorce adenosinu a thyminu

1. Napište strukturní vzorce aminokyselin D a Y a vzorce adenosinu a thyminu Test pro přijímací řízení magisterské studium Biochemie 2019 1. Napište strukturní vzorce aminokyselin D a Y a vzorce adenosinu a thyminu U dalších otázek zakroužkujte správné tvrzení (pouze jedna správná

Více

METABOLISMUS SACHARIDŮ

METABOLISMUS SACHARIDŮ METABOLISMUS SAHARIDŮ A. Odbourávání sacharidů - nejdůležitější zdroj energie pro heterotrofy - oxidací sacharidů až na. získávají aerobní organismy energii ve formě. - úplná oxidace glukosy: složitý proces

Více

Anestézie u dětí v neurochirurgii. Michal Klimovič

Anestézie u dětí v neurochirurgii. Michal Klimovič Anestézie u dětí v neurochirurgii Michal Klimovič Klinika dětské anesteziologie a resuscitace MU Brno XIX. kongres ČSARIM 2012 Vliv anesteziologických postupů na zvýšení ICP Strach, bolest Kašel Anestetika

Více

Co o HR víme? historicky nejsledovanější a na ICU první monitorovaný vitální parametr

Co o HR víme? historicky nejsledovanější a na ICU první monitorovaný vitální parametr Optimální HR? historicky nejsledovanější a na ICU první monitorovaný vitální parametr historicky nejsledovanější a na ICU první monitorovaný vitální parametr KARDIOMONITOR TESLA LKM 215 historicky nejsledovanější

Více

NOVÉ POHLEDY NA NÁHLOU ZÁSTAVU OBĚHU

NOVÉ POHLEDY NA NÁHLOU ZÁSTAVU OBĚHU NOVÉ POHLEDY NA NÁHLOU ZÁSTAVU OBĚHU MUDr. Roman Škulec, Ph.D. Klinika anesteziologie, perioperační a intenzivní medicíny, Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem, Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem

Více

Jak předejít poškození myokardu v perioperačním období. R. Kula, KARIM Ostrava

Jak předejít poškození myokardu v perioperačním období. R. Kula, KARIM Ostrava Jak předejít poškození myokardu v perioperačním období R. Kula, KARIM Ostrava Základní principy Základní principy zachovej faktory určující dodávku kyslíku do myokardu na předoperačních hodnotách... -

Více

Mozek a chování, vnější prostředí neuronu

Mozek a chování, vnější prostředí neuronu Mozek a chování, vnější prostředí neuronu Studijní literatura SILBERNAGL, Stefan a Agamemnon DESPOPOULOS. Atlas fyziologie člověka. 6. přepracované vydání. Praha: Grada, 2004. GANONG, William F. Přehled

Více

Metabolismus aminokyselin 2. Vladimíra Kvasnicová

Metabolismus aminokyselin 2. Vladimíra Kvasnicová Metabolismus aminokyselin 2 Vladimíra Kvasnicová Odbourávání AMK 1) odstranění aminodusíku z molekuly AMK 2) detoxikace uvolněné aminoskupiny 3) metabolismus uhlíkaté kostry AMK 7 produktů 7 degradačních

Více

Pavel Suk ARK, FN u sv. Anny v Brně

Pavel Suk ARK, FN u sv. Anny v Brně Pavel Suk ARK, FN u sv. Anny v Brně pao2 < 10,6 kpa (80 mmhg) nebo SpO2 < 94 % pao2 < 8 kpa (60 mmhg) nebo SpO2 < 90 % pao 2 fyziologicky klesá s věkem (1 kpa za 25 let?) léčba: oxygenoterapie hypobarická

Více

EXTRACELULÁRNÍ SIGNÁLNÍ MOLEKULY

EXTRACELULÁRNÍ SIGNÁLNÍ MOLEKULY EXTRACELULÁRNÍ SIGNÁLNÍ MOLEKULY 1 VÝZNAM EXTRACELULÁRNÍCH SIGNÁLNÍCH MOLEKUL V MEDICÍNĚ Příklad: Extracelulární signální molekula: NO Funkce: regulace vazodilatace (nitroglycerin, viagra) 2 3 EXTRACELULÁRNÍ

Více

Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie

Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í CZ.1.07/2.2.00/15.0324 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem

Více

ŽENŠEN Účinné látky Ženšenu

ŽENŠEN Účinné látky Ženšenu ŽENŠEN» celkově harmonizuje organizmus» blahodárně ovlivňuje potenci» pomáhá při stresech» pomáhá vyčerpanému organizmu» příznivě ovlivňuje obranyschopnost organizmu ŽENŠEN Účinky ženšenu pravého jsou

Více