Vztahy v intermediárním

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Vztahy v intermediárním"

Transkript

1 Vztahy v intermediárním metabolismu Eva Samcová

2 Starve feed cycle Nejlepší způsob jak porozumět vztahům mezi jednotlivými metabolickými drahami a pochopit změny, které probíhají v časovém období po najedení, následném hladovění a znovu najedení.

3

4 Stav najedení I. (well-fed state) Glukóza (Glc) prochází intestinálními epiteliálními buňkami enterocyty (SGLT při vstupu do enterocytu a GLUT2-facilitovaná difuze koncentrační gradient při vstupu do krevního řečiště portální žilou do jater. Aminokyseliny (AK) jsou již částečně metabolizovány před uvolněním do portální krve. Lipidy chylomikrony sekretovány enterocyty do lymfatických cév a skrze ductus thoracicus do krve.

5 Stav najedení II. Játra jsou první tkání, kde se využívá Glc z potravy. Glc může být přeměněna na glykogen glykogeneze, na pyruvát a laktát glykolýzou nebo může být použita v pentosovém cyklu pro tvorbu NADPH. Mnoho Glc játry prochází specielně do tkání závislých na Glc (mozek, varlata). V tomto stavu se z cirkulující Glc (pyruvátu a laktátu) tvoří neutrální tuky. Glukoneogeneze neprobíhá, stejně jako Coriho a Alaninový cyklus. Glc, laktát, pyruvát a AK podporují jaterní lipogenezi. Vzniklý tuk je uvolněn do krve ve formě VLDL (lipoproteinová lipáza, MK jsou potom přijaty adipocyty).

6 Stav najedení III.. Proteiny z potravy jsou hydrolyzovány ve střevě. Většina AK projde do portální krve, ale v iintestinálních buňkách metabolizují aspartát, asparagin, glutamát a glutamin a uvolňují alanin, laktát, citrulin a prolin do portální krve a tedy i dále do jater. AK zdroj energie i pro enterocyt. Zvýšená koncentrace uvolněného inzulinu zvýšený poměr hormonů inzulin/glukagon. Stimulace tkání pro vstup do anabolického metabolismu.

7 Stav najedení

8 Stav časného hladovění Jaterní glykogenolýza je důležitým zdrojem krevní glukózy Lipogeneze je snížena AK, laktát a pyruvát jsou pozvolna využívány pro glukoneogenezi (příklon ke Coriho cyklu) Rovněž alaninový cyklus začíná nabývat na důležitosti (C a N se vrací do jater ve formě alaninu) Katabolismus AK kvůli získání energie je snížen, protože AK jsou méně dosažitelné Snižuje se poměr insulin/glukagon

9 Stav časného hladovění

10 Stav hladovění I. Žádné živiny nevstupují ze střeva Zbývá málo glykogenu v játrech, tkáně závislé na glukóze začínají být odkázány na glukoneogenezi (substráty: laktát; pyruvát; glycerol-produkt lipolýzy v AT; alanin) Coriho a Alaninový cyklus důležité (nejsou však zásobou nových C atomů). Mastné kyseliny nemohou být použity pro tvorbu Glc. Glycerol je však důležitý substrát pro glukoneogenezi. Avšak proteiny,zvláště z kosterního svalu, dodávají většinu uhlíku potřebného pro syntézu Glc. Proteiny jsou ve svalu hydrolyzovány většina AK je tam částečně metabolizována. Pouze 2 AK alanin a glutamin jsou uvolněny ve větším množství do krve. Ostatní jsou metabolizovány na pyruvát a α- ketoglutarát.

11 Stav hladovění II. Větvené AK jsou hlavním zdrojem N pro produkci Ala a Gln ve svalu. Mnoho Gln uvolněného ze svalu je přeměněno na Ala v intestinálních buňkách. Zde slouží i jako energetický zdroj pro enterocyty Proces se nazývá glutaminolýza. protože glutamin je jen částečně oxidován a konečným produktem řady reakcí je alanin a NH 4+, které se uvolňují do krve. Glutaminolýze používána pro energii i buňkami imunitního systému (lymfocyty a makrofágy).

12 Stav hladovění III. Tuková tkáň je velmi důležitá při hladovění. Kvůli nízké hladině inzulinu (změna poměru inzulin/glukagon), je ve tkáních aktivována lipolýza. To zvyšuje hladinu MK v krvi, a ty jsou přednostně využívány mnoha tkáněmi. V srdci a svalu oxidace MK inhibuje glykolýzu. V játrech poskytuje oxidace MK většinu energie potřebné pro glukoneogenezi. Acetyl-CoA není oxidován úplně, ale použit pro tvorbu ketolátek v mitochondrii hepatocytu. Ketolátky se stávají alternativním palivem pro mozek.ketolátky rovněž potlačují proteolýzu a oxidaci rozvětvených AK ve svalu a snižují uvolňování Ala do cirkulace. Ukázkový příklad metabolických vztahů mezi játry, svalem a tukovou tkání (tkáně šetří Glc pro mozek).

13 Stav hladovění IV. Tkáňová kooperace je závislá na hladinách hormonů v krvi. Při hladovění je hladina inzulinu nízká a přednostně je z pankreatu uvolňován glukagon a adrenalin z nadledvin. Kromě toho hladovění redukuje tvorbu trijodtyroninu z thyroxinu. Tím se redukuje požadavek denní bazální energie o 25% (nejmenší množství energie k zajištění základních funkcí organismu BMR).

14 Stav hladovění

15 Stav brzy po znovu najedení Tuk je metabolizován obvyklým způsobem jako je ve stavu najedení. Oproti tomu glukoza není příliš uvolňována, zůstává v glukoneogenetickém módu ještě nějaký čas po znovu najedení. Tato jaterní glukoneogeneze poskytuje glukozu pro glykogenezi v játrech. V periferních tkáních je ale glukoza katabolizována (laktát, který přichází do jater). Za nějaký čas rychlost glukoneogeneze klesá a začíná převažovat glykolýza glukózový paradox.

16 Metabolické vztahy hlavních tkání brzy po znovu najedení

17 Fáze Původ Tkáně Palivo I Exogenní všechny Glukosa II Gly,Jat.glu vše mimo játra. Glukosa Jater.glukon. málo sval.a.at III Jat.glukon. vše mimo játra Glukosa Glykogen IV Jater.a renální Mozek Glukosa glukoneogen. Dřeň ledviny Ketolátky V Jater.a renální Mozek Ketolátky glukoneogen. Dřeň ledviny Glukosa

18

19 Metabolické vztahy tkání v různých nutričních a hormonálních stavech Mnoho změn, které se vyskytují v nutričních a hormonálních stavech jsou vlastně variacemi na Starve-Feed cyklus. Některé změny v metabolismu lze předvídat, některým však ještě podle současných znalostí nerozumíme.

20 Aerobní cvičení

21 Aerobní cvičení Aerobní cvičení běhy na dlouhou trať, vyčerpávající dlouhý trenink Anaerobní cvičení sprinty, vzpírání málo interorgánové spolupráce, krevní cévy stlačeny během kontrakce, a tím dochází k izolaci od zbytku orgánů. Sval spoléhá pouze na svůj glykogen a fosfokreatin. Při aerobním cvičení je mnoho energie odvozeno od glykolýzy svalového glykogenu - ten může být zvýšen důkladným, vyčerpávajícím tréninkem (výkonodpočinek-strava s vysokým obsahem sacharidů.), dochází ke stimulaci metabolismu rozvětvených AK. Avšak zdravý, dobře živený člověk neskladuje dost Glc a glykogenu přepnutí na metabolismus MK, rozhodující je Respirační koeficient. Lipolýza vzrůstá, svaly oxidují více MK než Glc. Na rozdíl od hladovění, nedochází ke zvýšení hladin ketolátek v krvi.

22 Stres

23 Stres I. Zranění, infekce, popálení, renální selhání atd. Koncentrace krevního kortisolu, glukagonu, katecholaminů, růstového hormonu se zvyšuje Pacient je resistentní na insulin Bazální metabolická rychlost, krevní Glc, a MK jsou zvýšeny. Ketogeneze není akcelerována jako u hladovění Nejasné proč? Ale intracelulární svalový Gln je redukován a to vede potlačení proteosyntézy a zvýšená proteolýza.

24 Stres II. Negativní dusíková bilance znamená, že více dusíku je vyloučeno než přijato potravou a vypovídá to o úbytku tělesných bílkovin. Je způsobena monocytárními a lymfocytárními proteiny Interleukin 1 (aktivuje proteolýzu ve svalu), Interleukin 6 (stimuluje v játrech syntézu řady proteinůproteiny akutní fáze:fibrinogen,některé srážecí faktory,..) TNF-α potlačuje syntézu tuků v adipocytech,brání vstupu TAG do adipocytů inhibicí lipoproteinové lipázy, stimuluje lipolýzu,inhibuje uvolnění insulinu a podporuje insulinovou resistenci

25 Příjem alkoholu

26 Příjem alkoholu Játra primárně odpovědná za první dva kroky katabolismu ethanolu : alkoholdehydrogenáza (acetaldehyd, cytosol), aldehyddehydrogenáza (acetát, mitochondrie). Spotřeba vznikajícího NADH v respiračním řetězci a při tvorbě ATP. Příjem i malého množství generuje relativně mnoho NADH, který inhibuje některé enzymy β-oxidace a glukoneogeneze hypoglykemie a kumulace jaterních TAG ztukovatělá játra cirhóza. Laktát se může hromadit (metabolická acidosa). Limitovaná kapacita oxidace acetátu na CO 2 protože acetát Acetyl-CoA málo GTP vzniká kvůli inhibici CKC vysokými koncentracemi NADH. Acetaldehyd rovněž přechází i do krve, kde může stejně jako ve tkáních, tvořit adukty s proteiny (kontrola abstinence).

27 Onemocnění jater

28 Onemocnění jater Způsobí zmatek v metabolizmu Největší problémy jsou v metabolismu AK a v produkci močoviny (cyklus močoviny) U pacientů s cirhózou, játra nejsou schopna konvertovat NH 4 + do urey a proto NH 4 + a Gln v krvi vzrůstá. NH 4 + je velmi toxický pro CNS a je hlavní příčinou pro kóma u pacientů s jaterním selháním. V pokročilém stadiu, aromatické AK se kumulují v krvi a využívají stejný transportní systém jako rozvětvené AK a zvýšený poměr obou způsobí zvýšený příjem aromatických AK mozkem zvýšená syntéza neurotransmiterů neurologické potíže spojené s jaterním onemocněním

29 Acidosa

30 Acidosa Regulaci acidobazické rovnováhy, stejně jako exkreci dusíku, zajišťují společně játra a ledviny. Metabolismus proteinů produkuje nadbytek H + iontů. Ledviny pomáhají regulovat ph krve exkrecí H + iontů, které jsou nezbytné pro reabsorpci bikarbonátu, titrací fosfátu a amoniaku v tubulárním filtrátu. Při chronické acidóze se zvyšuje aktivita renální glutaminázy, glutamát dehydrogenázy, fosfoenolpyruvát karboxykinázy a koreluje se zvýšenou urinální sekrecí amonného iontu. Játra participují, tím, že syntetizují méně urey, a to způsobí větší dosažitelnost glutaminu pro ledviny.

Přehled energetického metabolismu

Přehled energetického metabolismu Přehled energetického metabolismu Josef Fontana EB 40 Obsah přednášky Důležité termíny energetického metabolismu Základní schéma energetického metabolismu Hlavní metabolické dráhy energetického metabolismu

Více

Propojení metabolických drah. Alice Skoumalová

Propojení metabolických drah. Alice Skoumalová Propojení metabolických drah Alice Skoumalová Metabolické stavy 1. Resorpční fáze po dobu vstřebávání živin z GIT (~ 2 h) glukóza je hlavní energetický zdroj 2. Postresorpční fáze mezi jídly (~ 2 h po

Více

Intermediární metabolismus. Vladimíra Kvasnicová

Intermediární metabolismus. Vladimíra Kvasnicová Intermediární metabolismus Vladimíra Kvasnicová Vztahy v intermediárním metabolismu (sacharidy, lipidy, proteiny) 1. po jídle (přísun energie z vnějšku) oxidace CO 2, H 2 O, urea + ATP tvorba zásob glykogen,

Více

Diabetes mellitus. úplavice cukrová - heterogenní onemocnění působení inzulínu. Metabolismus glukosy. Insulin (5733 kda)

Diabetes mellitus. úplavice cukrová - heterogenní onemocnění působení inzulínu. Metabolismus glukosy. Insulin (5733 kda) Diabetes mellitus úplavice cukrová - heterogenní onemocnění působení inzulínu ~ nedostatečná sekrece ~ chybějící odpověď buněk periferních tkání Metabolismus glukosy ze střeva jako játra 50 % glykogen

Více

Biochemie jater. Eva Samcová

Biochemie jater. Eva Samcová Biochemie jater Eva Samcová Orgánová specializace Hlavní metabolické dráhy pro glukosu, mastné kyseliny a aminokyseliny jsou soustředěné okolo pyruvátu a acetyl-coa. Glukosa je primárním palivem pro mozek

Více

Integrace metabolických drah v organismu. Zdeňka Klusáčková

Integrace metabolických drah v organismu. Zdeňka Klusáčková Integrace metabolických drah v organismu Zdeňka Klusáčková Hydrolýza a resorpce základních složek potravy Přehled hlavních metabolických drah Biochemie výživy A) resorpční fáze (přísun živin) glukóza hlavní

Více

Regulace metabolizmu lipidů

Regulace metabolizmu lipidů Regulace metabolizmu lipidů Principy regulace A) krátkodobé (odpověď s - min): Dostupnost substrátu Alosterické interakce Kovalentní modifikace (fosforylace/defosforylace) B) Dlouhodobé (odpověď hod -

Více

Intermediární metabolismus CYKLUS SYTOST-HLAD. Vladimíra Kvasnicová

Intermediární metabolismus CYKLUS SYTOST-HLAD. Vladimíra Kvasnicová Intermediární metabolismus CYKLUS SYTOST-HLAD Vladimíra Kvasnicová Vztahy v intermediárním metabolismu (sacharidy, lipidy, proteiny) 1. po jídle (přísun energie z vnějšku) oxidace CO 2, H 2 O, urea + ATP

Více

Regulace glykémie. Jana Mačáková

Regulace glykémie. Jana Mačáková Regulace glykémie Jana Mačáková Katedra fyziologie a patofyziologie LF OU Ústav patologické fyziologie LF UP Název projektu: Tvorba a ověření e-learningového prostředí pro integraci výuky preklinických

Více

Intermediární metabolismus - SOUHRN - Vladimíra Kvasnicová

Intermediární metabolismus - SOUHRN - Vladimíra Kvasnicová Intermediární metabolismus - SOUHRN - Vladimíra Kvasnicová Vztahy v intermediárním metabolismu (sacharidy, lipidy, proteiny) 1. po jídle (přísun energie z vnějšku) oxidace CO 2, H 2 O, urea + ATP tvorba

Více

Metabolismus krok za krokem - volitelný předmět -

Metabolismus krok za krokem - volitelný předmět - Metabolismus krok za krokem - volitelný předmět - Vladimíra Kvasnicová pracovna: 411, tel. 267 102 411, vladimira.kvasnicova@lf3.cuni.cz informace, studijní materiály: http://vyuka.lf3.cuni.cz Sylabus

Více

Glykolýza Glukoneogeneze Regulace. Alice Skoumalová

Glykolýza Glukoneogeneze Regulace. Alice Skoumalová Glykolýza Glukoneogeneze Regulace Alice Skoumalová Metabolismus glukózy - přehled: 1. Glykolýza Glukóza: Univerzální palivo pro buňky Zdroje: potrava (hlavní cukr v dietě) zásoby glykogenu krev (homeostáza

Více

AMPK AMP) Tomáš Kuc era. Ústav lékar ské chemie a klinické biochemie 2. lékar ská fakulta, Univerzita Karlova v Praze

AMPK AMP) Tomáš Kuc era. Ústav lékar ské chemie a klinické biochemie 2. lékar ská fakulta, Univerzita Karlova v Praze AMPK (KINASA AKTIVOVANÁ AMP) Tomáš Kuc era Ústav lékar ské chemie a klinické biochemie 2. lékar ská fakulta, Univerzita Karlova v Praze 2013 AMPK PROTEINKINASA AKTIVOVANÁ AMP přítomna ve všech eukaryotních

Více

Odbourávání a syntéza glukózy

Odbourávání a syntéza glukózy Odbourávání a syntéza glukózy Josef Fontana EB - 54 Obsah přednášky Glukóza význam glukózy pro buňku, glykémie role glukózy v metabolismu transport glukózy přes buněčné membrány enzymy fosforylující a

Více

Obecný metabolismus.

Obecný metabolismus. mezioborová integrace výuky zaměřená na rostlinnou biochemii a fytopatologii CZ.1.07/2.2.00/28.0171 Obecný metabolismus. Regulace glykolýzy a glukoneogeneze (5). Prof. RNDr. Pavel Peč, CSc. Katedra biochemie,

Více

sloučeniny C, H, O Cukry = glycidy = sacharidy staré názvy: uhlohydráty, uhlovodany, karbohydráty

sloučeniny C, H, O Cukry = glycidy = sacharidy staré názvy: uhlohydráty, uhlovodany, karbohydráty sloučeniny C, H, O Cukry = glycidy = sacharidy staré názvy: uhlohydráty, uhlovodany, karbohydráty triviální (glukóza, fruktóza ) vědecké (α-d-glukosa) organické látky nezbytné pro život hlavní zdroj energie

Více

METABOLISMUS SACHARIDŮ

METABOLISMUS SACHARIDŮ METABOLISMUS SACHARIDŮ PRINCIP Rozštěpené sacharidy vstřebávání střevní sliznicí do krevního oběhu dopraveny vrátnicovou žílou do jater. V játrech enzymaticky hexózy štěpeny na GLUKÓZU vyplavována do krve

Více

fce jater: (chem. továrna, jako 1. dostává všechny látky vstřebané GIT) METABOLICKÁ (jsou metabolicky nejaktivnější tkání v těle)

fce jater: (chem. továrna, jako 1. dostává všechny látky vstřebané GIT) METABOLICKÁ (jsou metabolicky nejaktivnější tkání v těle) JÁTRA ústřední orgán intermed. metabolismu, vysoká schopnost regenerace krevní oběh játry: (protéká 20% veškeré krve, 10-30% okysl.tep.krve, která zajišťuje výživu buněk, zbytek-portální krev) 1. funkční

Více

Biochemie jater. Vladimíra Kvasnicová

Biochemie jater. Vladimíra Kvasnicová Biochemie jater Vladimíra Kvasnicová Obrázek převzat z http://faculty.washington.edu/kepeter/119/images/liver_lobule_figure.jpg (duben 2007) Obrázek převzat z http://connection.lww.com/products/porth7e/documents/ch40/jpg/40_003.jpg

Více

Energetický metabolizmus buňky

Energetický metabolizmus buňky Energetický metabolizmus buňky Buňky vyžadují neustálý přísun energie pro tvorbu a udržování biologického pořádku (život). Tato energie pochází z energie chemických vazeb v molekulách potravy (energie

Více

1. Napište strukturní vzorce aminokyselin D a Y a vzorce adenosinu a thyminu

1. Napište strukturní vzorce aminokyselin D a Y a vzorce adenosinu a thyminu Test pro přijímací řízení magisterské studium Biochemie 2019 1. Napište strukturní vzorce aminokyselin D a Y a vzorce adenosinu a thyminu U dalších otázek zakroužkujte správné tvrzení (pouze jedna správná

Více

Regulace metabolických drah na úrovni buňky

Regulace metabolických drah na úrovni buňky Regulace metabolických drah na úrovni buňky EB Obsah přednášky Obecné principy regulace metabolických drah na úrovni buňky regulace zajištěná kompartmentací metabolických dějů změna absolutní koncentrace

Více

Klinický detektivní příběh Glykémie

Klinický detektivní příběh Glykémie Klinický detektivní příběh Glykémie Glukóza Glukóza 6 P ústřední postavení v metabol. cestách výchozí pro syntézu glykogenu glykolýza vstup do pentózafosfátového cyklu meziprodukt při reakcích glukoneogeneze

Více

METABOLISMUS SACHARIDŮ

METABOLISMUS SACHARIDŮ METABOLISMUS SACHARIDŮ GLUKOSA V KRVI Jedna z hlavních priorit metabolické regulace: Hladina glukosy v krvi nesmí poklesnout pod 3 mmol/l Hormonální regulace: insulin glukagon adrenalin kortisol ( snižuje

Více

Metabolismus aminokyselin - testík na procvičení - Vladimíra Kvasnicová

Metabolismus aminokyselin - testík na procvičení - Vladimíra Kvasnicová Metabolismus aminokyselin - testík na procvičení - Vladimíra Kvasnicová Vyberte esenciální aminokyseliny a) Asp, Glu b) Val, Leu, Ile c) Ala, Ser, Gly d) Phe, Trp Vyberte esenciální aminokyseliny a) Asp,

Více

Metabolismus aminokyselin 2. Vladimíra Kvasnicová

Metabolismus aminokyselin 2. Vladimíra Kvasnicová Metabolismus aminokyselin 2 Vladimíra Kvasnicová Odbourávání AMK 1) odstranění aminodusíku z molekuly AMK 2) detoxikace uvolněné aminoskupiny 3) metabolismus uhlíkaté kostry AMK 7 produktů 7 degradačních

Více

Tomáš Kuˇ. cera. Ústav lékaˇrské chemie a klinické biochemie 2. lékaˇrská fakulta, Univerzita Karlova v Praze.

Tomáš Kuˇ. cera. Ústav lékaˇrské chemie a klinické biochemie 2. lékaˇrská fakulta, Univerzita Karlova v Praze. BIOCHEMIE SVALU Tomáš Kuˇ cera tomas.kucera@lfmotol.cuni.cz Ústav lékaˇrské chemie a klinické biochemie 2. lékaˇrská fakulta, Univerzita Karlova v Praze 2014 STRUKTURA KOSTERNÍHO SVALU svazky svalových

Více

Plasma a většina extracelulární

Plasma a většina extracelulární Acidobazická rovnováha Tato prezentace je přístupná online Fyziologické ph Plasma a většina extracelulární tekutiny ph = 7,40 ± 0,02 Význam stálého ph Na ph závisí vlastnosti bílkovin aktivita enzymů struktura

Více

Metabolismus sacharidů

Metabolismus sacharidů Metabolismus sacharidů Glukosa obsažená v celulose, škrobu a oligosacharidech nebo volná je nejrozšířenější organickou sloučeninou v přírodě. Pro chemotrofní organismy jsou sacharidy hlavní živinou, přičemž

Více

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti. Glykolýza a neoglukogenese

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti. Glykolýza a neoglukogenese Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Glykolýza a neoglukogenese z řečtiny glykos sladký, lysis uvolňování sled metabolických reakcí od glukosy přes fruktosa-1,6-bisfosfát

Více

Mechanismy hormonální regulace metabolismu. Vladimíra Kvasnicová

Mechanismy hormonální regulace metabolismu. Vladimíra Kvasnicová Mechanismy hormonální regulace metabolismu Vladimíra Kvasnicová Osnova semináře 1. Obecný mechanismus působení hormonů (opakování) 2. Příklady mechanismů účinku vybraných hormonů na energetický metabolismus

Více

Metabolismus pentóz, glykogenu, fruktózy a galaktózy. Alice Skoumalová

Metabolismus pentóz, glykogenu, fruktózy a galaktózy. Alice Skoumalová Metabolismus pentóz, glykogenu, fruktózy a galaktózy Alice Skoumalová 1. Pentóza fosfátová dráha Přehledné schéma: Pentóza fosfátová dráha (PPP): Probíhá v cytozolu Všechny buňky Dvě části: 1) Oxidační

Více

Bioenergetika: úloha ATP. Bioenergetika: úloha ATP. Bioenergetika: úloha ATP. Intermediární metabolizmus a energetická homeostáza

Bioenergetika: úloha ATP. Bioenergetika: úloha ATP. Bioenergetika: úloha ATP. Intermediární metabolizmus a energetická homeostáza 1 Intermediární metabolizmus a energetická homeostáza Biologické oxidace Dýchací řetězec a oxidativní fosforylace Krebsův cyklus Přehled intermediárního metabolizmu studuje změny energie provázející chemické

Více

METABOLISMUS SACHARIDŮ

METABOLISMUS SACHARIDŮ METABOLISMUS SACHARIDŮ Sacharidy v potravě: polysacharidy: škrob (brambory, pečivo, pudinky...) celulosa - ovoce, zelenina disacharidy: sacharosa (sladké jídlo) laktosa (mléko a výrobky z něj) maltosa

Více

vysoká schopnost regenerace (ze zachovalých buněk)

vysoká schopnost regenerace (ze zachovalých buněk) JÁTRA Jaterní buňky vysoká schopnost regenerace (ze zachovalých buněk) po resekci 50 60 % jaterní tkáně dorostou lidská játra do předoperační velikosti během několika měsíců (přesný mechanismus neznáme)

Více

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK CZ.1.07/1.5.00/ Anotace. Metabolismus lipidů - odbourávání. VY_32_INOVACE_Ch0212

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK CZ.1.07/1.5.00/ Anotace. Metabolismus lipidů - odbourávání. VY_32_INOVACE_Ch0212 Vzdělávací materiál vytvořený v projektu P VK Název školy: Gymnázium, Zábřeh, náměstí svobození 20 Číslo projektu: Název projektu: Číslo a název klíčové aktivity: CZ.1.07/1.5.00/34.0211 Zlepšení podmínek

Více

Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie

Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í CZ.1.07/2.2.00/15.0324 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem

Více

Otázka: Metabolismus. Předmět: Biologie. Přidal(a): Furrow. - přeměna látek a energie

Otázka: Metabolismus. Předmět: Biologie. Přidal(a): Furrow. - přeměna látek a energie Otázka: Metabolismus Předmět: Biologie Přidal(a): Furrow - přeměna látek a energie Dělení podle typu reakcí: 1.) Katabolismus reakce, při nichž z látek složitějších vznikají látky jednodušší (uvolňuje

Více

Experimentální diabetes mellitus. K. Kanková praktické cvicení z patologické fyziologie (kveten 2003)

Experimentální diabetes mellitus. K. Kanková praktické cvicení z patologické fyziologie (kveten 2003) Experimentální diabetes mellitus K. Kanková praktické cvicení z patologické fyziologie (kveten 2003) Definice DM DM je skupina metabolických onemocnení charakterizovaných hyperglykemií v dusledku porušeného

Více

Acidobazická rovnováha H+ a ph Vodíkový iont se skládá z protonu, kolem něhož neobíhá žádný elektron. Proto je vodíkový iont velmi malý a je

Acidobazická rovnováha H+ a ph Vodíkový iont se skládá z protonu, kolem něhož neobíhá žádný elektron. Proto je vodíkový iont velmi malý a je Acidobazická rovnováha 14.4.2004 H+ a ph Vodíkový iont se skládá z protonu, kolem něhož neobíhá žádný elektron. Proto je vodíkový iont velmi malý a je extrémně reaktivní. Má proto velmi hluboký vliv na

Více

Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_02_3_20_BI2 HORMONÁLNÍ SOUSTAVA

Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_02_3_20_BI2 HORMONÁLNÍ SOUSTAVA Mgr. Šárka Vopěnková Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou VY_32_INOVACE_02_3_20_BI2 HORMONÁLNÍ SOUSTAVA NADLEDVINY dvojjediná žláza párově endokrinní žlázy uložené při horním pólu ledvin obaleny tukovým

Více

Štěpení lipidů. - potravou přijaté lipidy štěpí lipázy gastrointestinálního traktu

Štěpení lipidů. - potravou přijaté lipidy štěpí lipázy gastrointestinálního traktu METABOLISMUS LIPIDŮ ODBOURÁVÁNÍ LIPIDŮ - z potravy nebo z tukových rezerv - hydrolytické štěpení esterových vazeb - vznik glycerolu a mastných kyselin - hydrolytické štěpení LIPÁZY (karboxylesterázy) -

Více

EXTRACELULÁRNÍ SIGNÁLNÍ MOLEKULY

EXTRACELULÁRNÍ SIGNÁLNÍ MOLEKULY EXTRACELULÁRNÍ SIGNÁLNÍ MOLEKULY 1 VÝZNAM EXTRACELULÁRNÍCH SIGNÁLNÍCH MOLEKUL V MEDICÍNĚ Příklad: Extracelulární signální molekula: NO Funkce: regulace vazodilatace (nitroglycerin, viagra) 2 3 EXTRACELULÁRNÍ

Více

glukóza *Ivana FELLNEROVÁ, PřF UP Olomouc*

glukóza *Ivana FELLNEROVÁ, PřF UP Olomouc* Prezentace navazuje na základní znalosti Biochemie, stavby a transportu přes y Doplňující prezentace: Proteiny, Sacharidy, Stavba, Membránový transport, Symboly označující animaci resp. video (dynamická

Více

Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze (http://www.lf2.cuni.cz)

Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze (http://www.lf2.cuni.cz) Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze (http://www.lf2.cuni.cz) Biochemie Napsal uživatel Marie Havlová dne 8. Únor 2012-0:00. Sylabus předmětu Biochemie, Všeobecné lékařství, 2.

Více

obou protichůdných hormonů je ve vzájemné vazbě: snížení hladiny glukosy v krvi, byť velmi

obou protichůdných hormonů je ve vzájemné vazbě: snížení hladiny glukosy v krvi, byť velmi Metabolismus sacharidů II Syntéza a odbourání glykogenu Je-li do buněk přiváděno dostatečné množství glukosy, může být její část, která není bezprostředně oxidována, ukládána ve formě glykogenu. Značnou

Více

Procvičování aminokyseliny, mastné kyseliny

Procvičování aminokyseliny, mastné kyseliny Procvičování aminokyseliny, mastné kyseliny Co je hlavním mechanismem pro odstranění aminoskupiny před odbouráváním většiny aminokyselin: a. oxidativní deaminace b. transaminace c. dehydratace d. působení

Více

Metabolismus proteinů a aminokyselin

Metabolismus proteinů a aminokyselin Metabolismus proteinů a aminokyselin Člověk, podobně jako jiní živočichové, potřebuje přijímat v potravě určité množství bílkovin Aminokyseliny, které se z nich získávají, slouží v organismu k několika

Více

Zdroje energie a jejich role v různých fázích kritického stavu. Luboš Sobotka III. interní klinika Lékařská fakulta Karlova universita Hradec Králové

Zdroje energie a jejich role v různých fázích kritického stavu. Luboš Sobotka III. interní klinika Lékařská fakulta Karlova universita Hradec Králové Zdroje energie a jejich role v různých fázích kritického stavu Luboš Sobotka III. interní klinika Lékařská fakulta Karlova universita Hradec Králové Co jíme? Cukry Tuky Bílkoviny Cukry a bílkoviny Krevní

Více

Integrace a regulace savčího energetického metabolismu

Integrace a regulace savčího energetického metabolismu Základy biochemie KBC / BCH Integrace a regulace savčího energetického metabolismu Inovace studia biochemie prostřednictvím e-learningu CZ.04.1.03/3.2.15.3/0407 Tento projekt je spolufinancován Evropským

Více

METABOLISMUS. Přeměna látek a energií. Souhrn všech procesů probíhajících v organismu s cílem získání a zpracování energie a stavebních látek

METABOLISMUS. Přeměna látek a energií. Souhrn všech procesů probíhajících v organismu s cílem získání a zpracování energie a stavebních látek METABOLISMUS Přeměna látek a energií Souhrn všech procesů probíhajících v organismu s cílem získání a zpracování energie a stavebních látek Veškerou využitelnou energii získávají organismy z chemických

Více

*Mléko a mléčné výrobky obsahují řadu bioaktivních

*Mléko a mléčné výrobky obsahují řadu bioaktivních www.bileplus.cz Mléko a mléčné výrobky obsahují řadu bioaktivních látek (vápník, mastné kyseliny, syrovátka, větvené aminokyseliny) ovlivňující metabolismus tuků spalování tuků Mléčné výrobky a mléčné

Více

Metabolismus aminokyselin II. Močovinový cyklus

Metabolismus aminokyselin II. Močovinový cyklus Metabolismus aminokyselin II. Močovinový cyklus Osnova Zdroje dusíku jako odpadního produktu metabolismu aminokyselin. Meziorgánový tok aminokyselin. Zdroje aminodusíku pro močovinový cyklus Sled reakcí

Více

Diabetes mellitus. Homeostáza glukózy Diagnostická kritéria podle WHO (1999) Regulace glykémie

Diabetes mellitus. Homeostáza glukózy Diagnostická kritéria podle WHO (1999) Regulace glykémie Homeostáza glukózy Diabetes mellitus 27.2. 2006 U zdravých osob se koncentrace glukózy v plazmě udržuje v úzkém rozmezí Důležité pro řadu orgánů (CNS, erytrocyty a dřeň ledvin) glukóza je základním zdrojem

Více

METABOLISMUS SACHARIDŮ. Biochemický ústav LF MU (H.P., ET)

METABOLISMUS SACHARIDŮ. Biochemický ústav LF MU (H.P., ET) METABOLISMUS SACHARIDŮ Biochemický ústav LF MU 2016 - (H.P., ET) 1 Sacharidy Hlavní ţivina pro lidský organismus Doporučený denní příjem sacharidů pro dospělé je přibližně 4 6 g/kg tělesné hmotnosti, sacharidy

Více

Autoři: Jan Sítař a Dominik Mališ Školitel: MVDr. Jana Petrášová, Ph.D IVA 2014FVL/1200/004 Modelové patomechanizmy v interaktivním powerpointu

Autoři: Jan Sítař a Dominik Mališ Školitel: MVDr. Jana Petrášová, Ph.D IVA 2014FVL/1200/004 Modelové patomechanizmy v interaktivním powerpointu Patofyziologie stresu Autoři: Jan Sítař a Dominik Mališ Školitel: MVDr. Jana Petrášová, Ph.D IVA 2014FVL/1200/004 Modelové patomechanizmy v interaktivním powerpointu Stres - pojmy Stres zátěž organismu

Více

Citrátový cyklus. Tomáš Kučera.

Citrátový cyklus. Tomáš Kučera. itrátový cyklus Tomáš Kučera tomas.kucera@lfmotol.cuni.cz Ústav lékařské chemie a klinické biochemie 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze a Fakultní nemocnice v Motole 2017 Schéma energetického

Více

Metabolismus mikroorganismů

Metabolismus mikroorganismů Metabolismus mikroorganismů Metabolismus organismů Souvisí s metabolismem polysacharidů, bílkovin, nukleových kyselin a lipidů Cytoplazma, mitochondrie (matrix, membrána) H 3 PO 4 Polysacharidy Pentózový

Více

Intermediární metabolizmus

Intermediární metabolizmus Úvod Poruchy metabolizmu I 22.11.2004 Výživa cloveka Metabolizmus je soubor všech chemických reakcí probíhajících v organismu zajištujících výstavbu bunek a prísun energie. Katabolizmus Anabolizmus Intermediární

Více

Metabolizmus aminokyselin I

Metabolizmus aminokyselin I Metabolizmus aminokyselin I Ústav lékařské chemie a klinické biochemie 2.LF UK a FN Motol MUDr. Bc. Matej Kohutiar, Ph.D. matej.kohutiar@lfmotol.cuni.cz Praha 2018 snova I. přednáška: Metabolizmus a meziorgánové

Více

Metabolismus aminokyselin. Vladimíra Kvasnicová

Metabolismus aminokyselin. Vladimíra Kvasnicová Metabolismus aminokyselin Vladimíra Kvasnicová Aminokyseliny aminokyseliny přijímáme v potravě ve formě proteinů: důležitá forma organicky vázaného dusíku, který tak může být v těle využit k syntéze dalších

Více

Složky výživy - sacharidy. Mgr.Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec králové

Složky výživy - sacharidy. Mgr.Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec králové Složky výživy - sacharidy Mgr.Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec králové Sacharidy 1 Nejdůležitější a rychlý zdroj energie 50-60% Dostatečný přísun šetří rezervy tělesných tuků a bílkovin Složeny z C, H2,

Více

Oxidace proteinů, tuků a cukrů jako zdroj energie v živých organismech

Oxidace proteinů, tuků a cukrů jako zdroj energie v živých organismech Citrátový cyklus Oxidace proteinů, tuků a cukrů jako zdroj energie v živých organismech 1. stupeň: OXIDACE cukrů, tuků a některých aminokyselin tvorba Acetyl-CoA a akumulace elektronů v NADH a FADH 2 2.

Více

Odbourávání lipidů, ketolátky

Odbourávání lipidů, ketolátky dbourávání lipidů, ketolátky Josef Fontana EB - 56 bsah přednášky Energetický význam TAG Jednotlivé dráhy metabolismu lipidů lipidy jako zdroj energie degradace TAG v buňkách, β-oxidace MK tvorba a využití

Více

únava Psychická Fyzická Místní Celková Akutní Chronická Fyziologická Patologická

únava Psychická Fyzická Místní Celková Akutní Chronická Fyziologická Patologická 6 ÚNAVA únava Fyzická Místní Akutní Komplex dějů, při kterém nastává snížená odpověď tkání buď na podněty stejné intenzity nebo nutnosti užití větší intenzity podnětu při získání odpovědi stejné (pokles

Více

1. Napište strukturní vzorce aminokyselin E a W a vzorce guanosinu a uracilu

1. Napište strukturní vzorce aminokyselin E a W a vzorce guanosinu a uracilu Test pro přijímací řízení magisterské studium Biochemie 2018 1. Napište strukturní vzorce aminokyselin E a W a vzorce guanosinu a uracilu U dalších otázek zakroužkujte správné tvrzení (pouze jedna správná

Více

Didaktické testy z biochemie 2

Didaktické testy z biochemie 2 Didaktické testy z biochemie 2 Metabolismus Milada Roštejnská Helena Klímová br. 1. Schéma metabolismu Zažívací trubice Sacharidy Bílkoviny Lipidy Ukládány jako glykogen v játrech Ukládány Ukládány jako

Více

Mgr. Kateřina Hortová

Mgr. Kateřina Hortová Mgr. Kateřina Hortová Rychlostní a silové sporty Sprinty, lední hokej, veslování, kanoistika, americký fotbal, box, fitness, sportovní gymnastika, vzpírání Technické sporty Stolní tenis, balet, tanec,

Více

Regenerace ve sportu III stres

Regenerace ve sportu III stres Regenerace ve sportu III stres MUDr.Kateřina Kapounková Inovace studijního oboru Regenerace a výživa ve sportu (CZ.107/2.2.00/15.0209) 1 Fyziologická únava Únava přináší změny:. A, negativní : - Omezení

Více

Metabolismus bílkovin. Václav Pelouch

Metabolismus bílkovin. Václav Pelouch ZÁKLADY OBECNÉ A KLINICKÉ BIOCHEMIE 2004 Metabolismus bílkovin Václav Pelouch kapitola ve skriptech - 3.2 Výživa Vyvážená strava člověka musí obsahovat: cukry (50 55 %) tuky (30 %) bílkoviny (15 20 %)

Více

Metabolismus lipidů. Vladimíra Kvasnicová. doporučené animace:

Metabolismus lipidů. Vladimíra Kvasnicová. doporučené animace: Metabolismus lipidů Vladimíra Kvasnicová doporučené animace: http://www.wiley.com/college/fob/anim/ - Chapter 19 http://ull.chemistry.uakron.edu/pathways/index.html http://www.wiley.com/legacy/college/boyer/0470003790/animations/animations.htm

Více

Meziorgánové vztahy metabolismu aminokyselin. Přeměna aminokyselin na odvozené produkty. Jana Novotná

Meziorgánové vztahy metabolismu aminokyselin. Přeměna aminokyselin na odvozené produkty. Jana Novotná Meziorgánové vztahy metabolismu aminokyselin. Přeměna aminokyselin na odvozené produkty. Jana Novotná Zopakování Proč je potřeba udržet relativně vysokou hladinu AK v krvi i během hladovění? syntéza proteinů

Více

Přeměny proteinů a aminokyselin

Přeměny proteinů a aminokyselin Přeměny proteinů a aminokyselin Metabolický obrat proteinů Tkáňové proteiny tamin Močovina Mastné kyseliny Ketonové látky 300 600 g/d NH 3 Acetyl-CoA Příjem potravou Hotovost aminokyselin 2-Oxokyseliny

Více

ALKOHOL A JÁTRA. Metabolismus etylalkoholu. Petr Schneiderka ÚLD LF OU a FN Ostrava 1

ALKOHOL A JÁTRA. Metabolismus etylalkoholu. Petr Schneiderka ÚLD LF OU a FN Ostrava 1 ALKOHOL A JÁTRA Metabolismus etylalkoholu Petr Schneiderka ÚLD LF OU a FN Ostrava 1 Glukóza glykolýza anaerobně 2 Pyruvát anaerobně 2 Etanol + 2 CO 2 Alkoholové kvašení aerobně 2 Acetyl-CoA 2 Laktát Mléčné

Více

Inzulínová rezistence. Bc. Eliška Koublová

Inzulínová rezistence. Bc. Eliška Koublová Inzulínová rezistence Bc. Eliška Koublová Inzulín a glukagon hormonální antagonisté Inzulín a glukagon Jedná se o hormony, které se tvoří v Langerhansových ostrůvcích slinivky břišní (tvoří kolem 2% tkáně)

Více

Energetické systémy lidského těla

Energetické systémy lidského těla RYCHLOST Energetické systémy lidského těla Svaly získávají ATP na pohyb příčných můstků prostřednictvím tří základních energetických reakcí: 1. Regenerací ATP z kreatinfosfátu ( ATP-CP systém ) 2. Anaerobní

Více

Sůl kyseliny mléčné - konečný produkt anaerobního metabolismu

Sůl kyseliny mléčné - konečný produkt anaerobního metabolismu Biochemické vyšetření ve sportu Laktát Sůl kyseliny mléčné - konečný produkt anaerobního metabolismu V klidu 0,8 mmol/l (0,5-1,5 mmol/l) Tvorba laktátu = přetížení aerobního způsobu zisku energie a přestup

Více

Efektivní adaptace začínajících učitelů na požadavky školské praxe

Efektivní adaptace začínajících učitelů na požadavky školské praxe Mezipředmětová integrace tělesná výchova biologie chemie Biochemie pro učitele tělesné výchovy IV.: metabolismus tuků a bílkovin (průvodce studiem) Filip Neuls, Ph.D. Průvodce studiem Pohybový výkon má

Více

Metabolismus lipidů a lipoproteinů. trávení a absorpce tuků

Metabolismus lipidů a lipoproteinů. trávení a absorpce tuků Metabolismus lipidů a lipoproteinů lipidy ~ 98-99% - triacylglyceroly zbytek cholesterol (fytosteroly, ergosterol,..) fosfolipidy DAG, MAG, vitamíny rozp. v tucích, steroidy, terpeny, volné mastné kyseliny

Více

CZ.1.07/2.2.00/ Obecný metabolismus. Savčí energetický metabolismus (2).

CZ.1.07/2.2.00/ Obecný metabolismus. Savčí energetický metabolismus (2). mezioborová integrace výuky zaměřená na rostlinnou biochemii a fytopatologii CZ.1.07/2.2.00/28.0171 Obecný metabolismus Savčí energetický metabolismus (2). Prof. RNDr. Pavel Peč, CSc. Katedra biochemie,

Více

Metabolismus látková přeměna V.Malohlava

Metabolismus látková přeměna V.Malohlava Metabolismus látková přeměna V.Malohlava zdroje přednášky skripta Srovnávací fyziologie živočichů Vácha a spol., volně přístupné materiály na www.google.com Co víme o metabolismu??? Životní pochody jsou

Více

Regulace metabolických drah na úrovni buňky. SBT 116 Josef Fontana

Regulace metabolických drah na úrovni buňky. SBT 116 Josef Fontana Regulace metabolických drah na úrovni buňky SBT 116 Josef Fontana Obsah přednášky Obecné principy regulace metabolických drah na úrovni buňky Regulace zajištěná kompartmentací metabolických dějů Změna

Více

METABOLISMUS SACHARIDŮ

METABOLISMUS SACHARIDŮ METABLISMUS SAHARIDŮ GLUKNEGENEZE GLUKNEGENEZE entrální úloha glukosy Palivo Prekursor strukturních sacharidů a jiných molekul Syntéza glukosy z necukerných prekurzorů Laktát Aminokyseliny (uhlíkatý řetězec

Více

Funkce jater 7. Játra stavba, struktura jaterní buňky, žluč. Metabolismus základních živin v játrech. Metabolismus bilirubinu.

Funkce jater 7. Játra stavba, struktura jaterní buňky, žluč. Metabolismus základních živin v játrech. Metabolismus bilirubinu. Funkce jater 7 Játra stavba, struktura jaterní buňky, žluč. Metabolismus základních živin v játrech. Metabolismus bilirubinu. Játra centrální orgán v metabolismu živin a xenobiotik 1. Charakterizujte strukturu

Více

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK. Anotace. Název školy: Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20. Číslo projektu:

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK. Anotace. Název školy: Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20. Číslo projektu: Vzdělávací materiál vytvořený v projektu P VK Název školy: Gymnázium, Zábřeh, náměstí svobození 20 Číslo projektu: Název projektu: Číslo a název klíčové aktivity: CZ.1.07/1.5.00/34.0211 Zlepšení podmínek

Více

Energetický metabolismus

Energetický metabolismus Energetický metabolismus METABOLISMUS = změna. Vyjádření všech chemických a energetických přeměn organismu. Živočišný organismus oxiduje sacharidy, proteiny a tuky a produkuje CO 2, H 2 O a energii nezbytnou

Více

Biochemie ledvin. (upraveno ze starší verze M. Rovenská: Biochemie ledvin) Tomáš Kučera.

Biochemie ledvin. (upraveno ze starší verze M. Rovenská: Biochemie ledvin) Tomáš Kučera. Biochemie ledvin (upraveno ze starší verze M. Rovenská: Biochemie ledvin) Tomáš Kučera tomas.kucera@lfmotol.cuni.cz Ústav lékařské chemie a klinické biochemie 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v

Více

Metabolismus glukosy. Diabetes mellitus

Metabolismus glukosy. Diabetes mellitus Metabolismus glukosy. Diabetes mellitus Zdroje glukosy v potravě. 1. Uveďte hlavní zdroje glukosy v potravě 2. Které potraviny jsou bohaté na škrob? Trávení sacharidů 3. Jak probíhá trávení škrobu? 4.

Více

METABOLISMUS SACHARIDŮ

METABOLISMUS SACHARIDŮ METABOLISMUS SAHARIDŮ A. Odbourávání sacharidů - nejdůležitější zdroj energie pro heterotrofy - oxidací sacharidů až na. získávají aerobní organismy energii ve formě. - úplná oxidace glukosy: složitý proces

Více

Enzymy. Vladimíra Kvasnicová

Enzymy. Vladimíra Kvasnicová Enzymy Vladimíra Kvasnicová METABOLISMUS soubor enzymových reakcí, při nichž dochází k přeměně látek a energií v živém organismu, látková přeměna Enzymy jsou biokatalyzátory snižují aktivační energii reakce

Více

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK CZ.1.07/1.5.00/34.0211. Anotace. Metabolismus sacharidů. VY_32_INOVACE_Ch0216.

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK CZ.1.07/1.5.00/34.0211. Anotace. Metabolismus sacharidů. VY_32_INOVACE_Ch0216. Vzdělávací materiál vytvořený v projektu VK Název školy: Gymnázium, Zábřeh, náměstí svobození 20 Číslo projektu: Název projektu: Číslo a název klíčové aktivity: CZ.1.07/1.5.00/34.0211 Zlepšení podmínek

Více

pátek, 24. července 15 GLYKOLÝZA

pátek, 24. července 15 GLYKOLÝZA pátek,. července 15 GLYKLÝZ sacharosa threalosa laktosa sacharasa threlasa laktasa D-glukosa D-fruktosa T T hexokinasa T hexokinasa glykogen - škrob fosforylasa D-galaktosa UD-galaktosa UD-glukosa fruktokinasa

Více

- nejdůležitější zdroj E biologická oxidace (= štěpení cukrů, mastných kyselin a aminokyselin za spotřebování kyslíku)

- nejdůležitější zdroj E biologická oxidace (= štěpení cukrů, mastných kyselin a aminokyselin za spotřebování kyslíku) / přeměna látek spočívá v těchto dějích: 1. z jednoduchých látek - látky tělu vlastní vznik stavebních součástí buněk a tkání 2. vytváření látek biologického významu hormony, enzymy, krevní barvivo. 3.

Více

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti. Metabolusmus lipidů - katabolismus

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti. Metabolusmus lipidů - katabolismus Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Metabolusmus lipidů - katabolismus Trávení, aktivace a transport tuků Oxidace mastných kyselin Ketonové látky Úvod Oxidace MK je centrální

Více

Ivana FELLNEROVÁ 2008/11. *Ivana FELLNEROVÁ, PřF UP Olomouc*

Ivana FELLNEROVÁ 2008/11. *Ivana FELLNEROVÁ, PřF UP Olomouc* Ivana FELLNEROVÁ 2008/11 SACHARIDY Organické látky Obecný vzorec (CH 2 O) n glyceraldehyd polyhydroxyaldehydy polyhydroxyketony dihydroxyaceton Převážně rostlinný původ Vznik fotosyntetickou asimilací

Více

METABOLISMUS TUKŮ VĚČNĚ DISKUTOVANÉ TÉMA

METABOLISMUS TUKŮ VĚČNĚ DISKUTOVANÉ TÉMA METABOLISMUS TUKŮ VĚČNĚ DISKUTOVANÉ TÉMA Ing. Vladimír Jelínek V dnešním kongresovém příspěvku budeme hledat odpovědi na následující otázky: Co jsou to tuky Na co jsou organismu prospěšné a při stavbě

Více

Lipidy. RNDr. Bohuslava Trnková ÚKBLD 1.LF UK. ls 1

Lipidy. RNDr. Bohuslava Trnková ÚKBLD 1.LF UK. ls 1 Lipidy RNDr. Bohuslava Trnková ÚKBLD 1.LF UK ls 1 Lipidy estery vyšších mastných kyselin a alkoholů (příp. jejich derivátů) lipidy jednoduché = acylglyceroly (tuky a vosky) lipidy složené = fosfoacylglyceroly,

Více

Test pro přijímací řízení magisterské studium Biochemie Napište vzorce aminokyselin Q a K

Test pro přijímací řízení magisterské studium Biochemie Napište vzorce aminokyselin Q a K Test pro přijímací řízení magisterské studium Biochemie 2017 1. Napište vzorce aminokyselin Q a K Dále zakroužkujte správné tvrzení (pouze jedna správná odpověď) 2. Enzym tyrozinkinasu řadíme do třídy

Více

POZNÁMKY K METABOLISMU SACHARIDŮ

POZNÁMKY K METABOLISMU SACHARIDŮ POZNÁMKY K METABOLISMU SACHARIDŮ Prof.MUDr. Stanislav Štípek, DrSc. Ústav lékařské biochemie 1.LF UK v Praze Přehled hlavních metabolických cest KATABOLISMUS Glykolysa Glykogenolysa Pentosový cyklus Oxidace

Více

ANABOLISMUS SACHARIDŮ

ANABOLISMUS SACHARIDŮ zdroj sacharidů: autotrofní org. produkty fotosyntézy heterotrofní org. příjem v potravě důležitou roli hraje GLUKÓZA METABOLISMUS SACHARIDŮ ANABOLISMUS SACHARIDŮ 1. FOTOSYNTÉZA autotrofní org. 2. GLUKONEOGENEZE

Více