České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická. Semestrální projekt Y38PRO. Návod na vytvoření modulu pro CMS Drupal verze 6.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická. Semestrální projekt Y38PRO. Návod na vytvoření modulu pro CMS Drupal verze 6."

Transkript

1 České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Bakalářský studijní obor Softwarové technologie a management Semestrální projekt Y38PRO Návod na vytvoření modulu pro CMS Drupal verze 6.x 2009/2010 Autor: Ondřej Sadílek Vedoucí projektu: Ing. Radek Sedláček Ph.D.

2 1. Úvod Motivací pro vytvoření vlastního modulu pro redakční systém Drupal je potřeba vykonávání vlastního kódu začleněného do systému. Pomocí modulů můžeme rozšiřovat funkcionalitu redakčního systému. Modul může využívat kontext, funkce a proměnné redakčního systému. 2. Adresáře modulu Pro uživatelské moduly Drupalu je určen adresář sites/all/modules/, kde se nachází adresáře pojmenované názvem modulu. Pro nový modul je zde nutné vytvořit další adresář a v tomto adresáři vytvořit tři soubory, ze kterých se modul skládá. Pro názornost si zvolíme název modulu mujmodul. Adresář pro náš modul bude tedy sites/all/modules/mujmodul. V souborech modulu se opět používá název modulu a v našem případě se budou jmenovat následovně. První bude mujmodul.module, ve kterém se nachází vlastní PHP kód modulu. Mujmodul.install obsahuje funkce pro instalaci a odinstalaci modulu. A konečně mujmodul.info obsahuje informace o modulu. Název modulu tvoří i prefix funkcí, které modul využívá. Název funkcí je v následujícím tvaru {nazev_modulu_{hook, kde hook je název předdefinavaných funkcí systému Drupal. Podle předpony se jménem modulu systém ví, který modul funkci volá. A rozpozná jen funkce, které mají stejnou předponu jako je jméno modulu. 3. Soubory modulu Soubory module začínají otevíracím PHP tagem, ale ukončující tag se vynechává. Ponechání ukončující tagu by přineslo problémy při běhu na serveru. Na další řádek souborů module se vkládá kód // $Id$. Id je CVS ID tag, který revizní systém Drupalu vyplní informacemi o revizích a autorovi. Všechny moduly musí mít soubor nazevmodulu.info, který obsahuje informace o modulu a nachází se v adresáři modulu. Bez tohoto souboru by Drupal modul nerozpoznal. V našem modulu se soubor jmenuje mujmodul.info. Tento soubor je ve formátu souborů.ini. Může obsahovat komentáře, které se uvozují středníkem. 4. Informace o modulu 4.1 Soubor *.info ; $Id$ name = "Muj modul" description = "Priklad naseho modulu" core = 6.x dependencies[] = views dependencies[] = panels package = Views (1) Kód (1) představuje příklad modulu. První řádek začíná komentářem a CVS ID tagem. Jméno modulu name je povinné, velké písmeno se používá pouze pro první slovo. Popis description je také povinná položka krátce popisuje modul. Omezení tohoto pole je 255 znaků. Další povinným parametrem je core, který udává pro kterou verzi Drupalu je modul určen. Neudává se konkrétní vývojová větev. Pro verzi Drupal 6 bude položka vyplněné 6.x. Položka dependicies závislosti je volitelná a obsahuje pole, ve kterém jsou jména modulů, která náš modul vyžaduje. Pokud tyto moduly nejsou nainstalované, modul nepůjde aktivovat.

3 Pokud jsou nainstalované, ale neaktivní, administrátor bude upozorněn na nutnost aktivace. Jména vyžadovaných modulů zapisujeme malými písmeny a na každý řádek jedno jméno. Další nepovinná položka je package, která se využívá, pokud náš modul patří do nějaké balíčku modulů. A nebo bude používán konkrétně s dalšími moduly. Pokud položku nevyplníme, bude modul patřit mezi Other moduly. Vyplňovat toto pole je vhodné, pokud náš modul rozšiřuje nějaké již hotové balíčky modulů. Případně máme vytvořené čtyři a více modulů, které jsou na sobě závislé. Čtyři moduly je pouze doporučený počet. Jméno balíčku se uvádí s velkým písmenem na začátku. Pokud náš modul vyžaduje minimální požadavky na verzi PHP, můžeme je specifikovat v položce php. Pokud nic nepožadujeme, předpokládá se, že bude pro modul využívána stejná verze jazyka PHP jako pro jádro. Dále můžeme určit verzi našeho modulu v poli version. Pokud modul nehostujeme na infrastruktuře drupal.org, můžeme si verzi libovolně určit. V případě hostování modulu se verze vyplňuje automaticky. Pole project se obvykle nevyplňuje. Balíčkovací skript drupal.org toto pole vyplňuje sám. Tento řetězec určuje balíček, ze kterého modul pochází. A slouží pro monitorování a update modulů. 4.2 Hook funkce help Další informace o modulu můžeme poskytnout implementací hook funkce help. Hook funkce patří do souboru *.module. Účelem této funkce je poskytovat nápovědu dostupnou z administrace systému. A je jen na naši volbě, jaké informace budeme prostřednictvím této funkce poskytovat. Implementace funkce není povinná, ale je velice vhodné ji implementovat. Help funkce našeho modulu se bude jmenovat mujmodul_help(). Funkce má dva parametry, $path a $arg. Parametr $path poskytuje funkce cestu, ze které uživatel požaduje nápovědu. /** * Zobrazi napovedu a informace o modulu path cesta, ze které pozadujeme zobrazeni napovedy arg pole, které obsahuje soucasnou cestu text napovedy pro konkretni cestu */ function mujmodul_help($path, $arg) { $output = ''; //promenna k navraceni switch ($path) { case "admin/help#mujmodul": $output = '<p>'. t("my modul help").'</p>'; break; return $output; // function mujmodul_help (2) Kód (2) představuje ukázkovou implementaci funkce help. Způsob zpracování parametru pomocí podmínkového výrazu switch patří mezi často používané patterny v systému Drupal. Cesta admin/help#modulename patří hlavní straně s nápovědou /admin/help. 5. Přístupová práva modulu Implementací funkce hook_perm() pouze definujeme názvy práv, která jsou k dispozici pro daný modul. Nedefinujeme význam práv a ani je negarantujeme. Jméno funkce bude mujmodul_perm().

4 Tuto funkci vložíme do souboru mujmodul.module a nesmíme zapomenout na vynechání zavíracího PHP tagu?>. Otevírací tag se v souboru objeví jen jednou na začátku. /** * Pristupova prava pro modul array Pole s nazvy prav pro modul */ function mujmodul_perm() { return array('pristup mujmodul obsah'); (3) Kód (3) je funkce perm pro náš modul. Názvy práv si můžeme zvolit libovolně, ale musí být unikátní pro každý modul. Proto je doporučené používat v názvu práva název modulu, aby nedošlo ke kolizi. Konvence pro pojmenování práv v uživatelských modulech by se měl řídit podle vzoru: slovesny_nazev_akce jmeno_modulu. 6. Obsah bloku 6.1 Popis a umístění bloku Moduly mohou vytvářet různé typy obsahu a právě jedním typem je blok. Blok obsahu je obvykle umístěn ve sloupcích na krajích stránky. Může obsahovat menu systému, odkazy na další stránky, kalendář, přihlašovací pole apod. V administraci lze při aktivaci modulu vybrat umístění bloku na stránce. 6.2 Deklarace bloku /** * Implementace funkce hook_block string $op operace "list", "view", "save" a "configure" integer $delta kod pro identifikaci bloku array $edit **/ function mujmodul_block($op = 'list', $delta = 0, $edit = array()) { if ($op == "list") { // Generovani vypisu bloku pro administraci Drupal $block = array(); $block[0]["info"] = t('my modul'); return $block; (4) Blok obsahu se deklaruje hook funkcí hook_block(). Funkce ukázkového modulu se jmenuje mujmodul_block(). Funkci se předávají tři parametry. Parametr $op může přijmout čtyři různé operace. Operace list, která se volá při zobrazování modulu v administraci, operace view se volá při generování stránky a zobrazování obsahu, který bude generován v bloku. Operace save ukládá konfiguraci bloku a pracuje s parametrem $edit, kterým se předávají uživatelský data z formuláře. Poslední operace configure nastavuje formulář pro blok. Modul může mít deklarovaných více bloků, proto je určen poslední parametr $delta,

5 pomocí kterého se bloky volí. Zdrojový kód (4) implementuje ve funkci block pouze zobrazování v administraci. Proměnná $block je dvourozměrné pole, do kterého ukládáme bloky. Proměnná $delta tvoří index, kterým se přistupuje do prvního rozmeru tohoto pole, pokud je vytvořeno více bloků. První blok se nachází na indexu 0, další blok by se deklaroval $block[1]["info"] = t('my next modul'). Druhý rozměr pole $block je asociativní pole, kde je vyžadované vyplnit prvek s klíčem info s názvem bloku. Další klíče jsou např. cache, weight a status. 6.3 Generování obsahu bloku /** * Implementace funkce hook_block string $op operace "list", "view", "save" a "configure" integer $delta kod pro identifikaci bloku array $edit block HTML */ function mujmodul_block($op='list', $delta=0, $edit = array()) { { switch ($op) { case "list": // Generovani vypisu bloku pro administraci Drupal $block = array(); $block[0]["info"] = t('my modul'); return $block; break; case "view": $block_content = ''; // Generovani obsahu bloku if ($block_content == '') { // zadny obsah k zobrazeni $block['subject'] = 'Můj modul'; $block['content'] = 'Žádný obsah'; return $block; // sestaveni bloku $block['subject'] = 'Můj modul'; $block['content'] = $block_content; return $block; break; case "save": // Kod pro ukladani dat z formulare bloku break; case "configure": // Kod pro konfiguraci bloku break;

6 (5) Doporučená implementace (5) pro generování obsahu bloku. Ve větvi view sestavujeme obsah bloku. Např. získáním dat a zobrazením určitých dat z databáze. Je vhodné kontrolovat podmínkovým příkazem přítomnost dat. V případě neúspěšného získání dat, zobrazíme chybovou hlášku. 7. Obsah stránky 7.1 Popis a umístění stránky Prostor pro obsah v bloku je omezený. Pokud potřebujeme pro výstupní data modulu více prostoru, musíme vytvořit stránku. Stránka je zobrazována obvykle uprostřed mezi postranními sloupci bloků. 7.2 Deklarace a generování obsahu stránky Pro stránku není určená zvláštní hook funkce. Stačí jen v souboru *.module vytvořit další funkci s libovolným jménem, odlišným od předdefinovaných funkcí. Jen je nutné zachovat předponu s názvem modulu. Vzor pro funkci je: {nazev_modulu_{nazev_funkce. Obsah stránky generujeme obdobným způsobem jako obsah bloku. Pro správnou funkčnost stránky je nutné sdělit redakčnímu systému Drupal existenci nové funkce, které generuje nový obsah. Zvolíme např. jméno funkce mujmodul_stranka(). 7.3 Zařazení nové funkce do systému Vytvořená funkce generuje obsah, ale redakční systém neví, na jaké URL adrese má novu stránku zobrazit. URL adresy se definují jako položky menu. Pro definici nové URL adresy menu slouží funkce hook_menu(). Opět se použije zavedený systém pojmenování funkce a do souboru mujmodul.module napíšeme funkci mujmodul_menu(). Funkce vrací pole s různými hodnotami, např. definovanou URL adresou, titulkem stránky, popisem, přístupovými právy a funkcí, která generuje obsah stránky. Položka pole klíčové hodnoty title je povinná a tvoří titulek položky menu. Jednou z hodnot pole je možnost volby zobrazování odkazu na URL. Odkaz může být zobrazován běžným způsobem v menu, nebo se může URL adresa jen registrovat do systému a umístění odkazu lze zvolit libovolně. function mujmodul_menu() { $items = array(); //Pridani nove polozky menu $items['mujmodul'] = array( 'title' => 'Můj modul', 'page callback' => 'mujmodul_stranka', 'access arguments' => array('access mujmodul content'), 'type' => MENU_CALLBACK ); return $items; (6)

7 Klíčová hodnota mujmodul v poli items tvoří URL cestu ke stránce. Stránku lze nalézt na URL adrese Prvku page callback se přiřadí funkce na generování obsahu, která se zavolá při přístupu na zadanou URL adresu. Prvkem type se určuje volba zobrazování odkazu. Při hodnotě MENU_CALLBACK se URL adresa pouze registruje v systému a nezobrazuje se odkaz na ni v menu. Pro zobrazování v menu je nutné nastavit hodnotu MENU_NORMAL_ITEM. Při změně menu je nutné vyčistit vyrovnávací pamět systému, aby systém novou URL adresu rozpoznal. Drupal načítá do vyrovnávací paměti i seznam všech URL adres, které rozpoznává. 8. Vytvoření konfigurace modulu Pro zajištění flexibility modulu je nutné vytvořit konfigurační menu v administraci systému. Konfigurační stránku tvoří obvykle formulář, který je nutné začlenit do menu administrace. Úprava menu se provádí podle postupu v 7. odstavci. Administrační formulář se vytváří pomocí funkce začleněné do souboru mujmodul.module. Jméno funkce by se mělo skládat z názvu modulu, který tvoří přeponu. A libovolného názvu. Formulář se definuje polem, které se předá funkci system_settings_form(), která zajistí zobrazení formuláře, vytvoření tlačítek pro odeslání formuláře a uložení konfigurace. function mujmodul_admin() { $form = array(); $form['mujmodul_maxdisp'] = array( '#type' => 'textfield', '#title' => t('the maximal number of links.'), '#default_value' => variable_get('mujmodul_maxdisp', 3), '#size' => 2, '#maxlength' => 2, '#description' => t("the maximum number of links to display in the block."), '#required' => TRUE, ); return system_settings_form($form); (7) Proměnná $form je asociativní pole, kde si určíme klíčovou hodnotu pro náš formulář. Dopuručené pravidlo pro tvorbu je použít název modulu jako předponu. Klíčové hodnoty by měly mít unikátní název. Aplikační rozhraní pro formuláře je velmi rozsáhlé a nabízí všechny obvyklé druhy formulářových polí s možnostmi nastavení. Prvním nastavením při tvorbě formuláře je volba druhu formulářového pole. V ukázkovém případě je zvolen druh textfield. Tato hodnota se přiřadí položce pole #type. Funkce variable_get() slouží k získání poslední uložené hodnoty formuláře, pokud žádná taková není, přiřadí hodnotu Kontrola formuláře Pro správnou funkčnost konfigurace modulu je nutné před odesláním formuláře provést kontrolu. Aplikační rozhraní redakčního systému nabízí prostředky pro kontrolu formůlářů. Pro automatickou funkci kontroly je nutné vytvořit funkci stejného jména jako pro vytváření formuláře

8 a přidat příponu _validate. Drupal automaticky použije funkci při odesílání formuláře. function mujmodul_admin_validate($form, &$form_state) { $maxdisp = $form_state['values']['mujmodul_maxdisp']; if (!is_numeric($maxdisp)) { form_set_error('mujmodul_maxdisp', t('you must enter an integer for the maximum number of links.')); else if ($maxdisp <= 0) { form_set_error('mujmodul_maxdisp', t('maximum number of links must be positive.')); (8) V ukázce (8) je příklad pro kontrolu jednoduchého formuláře. Kontroluje se, zda vložená hodnota je číslo a zda je kladné. 9. Trigger Trigger v systému Drupal je nějaká událost, která může spustit akci. Typickou událostí je přihlášení uživatele, nebo úprava článku. A právě na událostí chceme spustit akci, např. odeslání e- mailu administrátorovi při přidání komentáře. 9.1 Vytvoření trigger funkce Pro vytvoření nové trigger funkce je nutné popsat akci hook funkcí hook_hook_info(), implementovat funkci hook_trigger_name() a vložit funkci module_invoke_all() na místa, kde chceme událost vyvolat. 9.2 Popis trigger funkce 1. /** 2. * Implementace hook_hook_info(). 3. */ 4. function mujmodul_hook_info() { 5. return array( 6. 'mujmodul' => array( 7. 'mujmodul' => array( 8. 'block_viewed' => array( 9. 'runs when' => t('block has been viewed.'), 10. ), 11. 'page_viewed' => array( 12. 'runs when' => t('the page has been viewed.'), 13. ), 14. ), 15. ), 16. ); 17.?> (9) Funkce (9) popisuje trigger a poskytuje informace administraci systému, které může vidět administrátor. Funkce musí vracet pole. Na 6. řádku je název záložky pod kterou najdeme v administarci trigger. Na 7. řádku musí být jméno modulu. 8. a 11. řádek jsou jména operací, 9. a 12.

9 řádek je slovní popis, kdy bude událost vyvolána. 9.3 Vykonávání příslušné akce 1. /** 2. * Implementace hook_trigger_name(). 3. */ 4. function mujmodul_mujmodul($op, $user) { 5. // We support a subset of operations. 6. if (!in_array($op, array('block_viewed', 'page_viewed'))) { 7. return; $aids = _trigger_get_hook_aids('mujmodul', $op); 10. $context = array( 11. 'hook' => 'mujmodul', 12. 'op' => $op, 13. 'user' => $user, 14. ); 15. actions_do(array_keys($aids), $user, $context); 16.?> (10) V podmínce na 6. řádku kódu (10) se testuje, zda se budou vyvolávat jen definované akce. Na 9. řádku se vybere akce, kterou chceme spustit pomocí funkce _trigger_get_hook_aids(). 9.4 Volání trigger funkce... $block['content'] = $block_content; global $user; //Zavolani trigger module_invoke_all('mujmodul', 'block_viewed', $user);?> return $block; (11) Zavolání trigger funkce se provede zavoláním funkce module_invoke_all(), které se předá jméno trigger funkce, jméno akce a další informace. V tomto případě předáváme globální proměnnou $user, kde jsou informace o uživateli, který viděl blok. 9.5 Přiřazení akce /** * Implementace hook_action_info_alter */ function mujmodul_action_info_alter(&$info) { if (isset($info['system_send_ _action']['hooks']

10 ['mujmodul'])) { array_merge($info['system_send_ _action'] ['hooks']['mujmodul'], array('block_viewed', 'page_viewed')); else { $info['system_send_ _action']['hooks'] ['mujmodul'] = array('block_viewed', 'page_viewed');?> Funkcí mujmodul_action_info_alter() přiřadíme trigger funkci akci poslání u. Podmínka kontroluje, aby se neodstranila trigger funkce, která už byla přidána. Poté se funkce přidá na seznam. Pokud seznam neexistuje, vytvoří se nový. 10. Závěr V rámci této práce se mi podařilo napsat návod pro vytvoření základního modulu do redakčního systému Drupal verze 6.x. Konkrétně se jedná o popis a postup napsání základních souborů modulu pro správnou funkčnost. Dále naprogramování základních funkcí pro vytváření obsahu zobrazovaného modulem a popis funkcí z aplikačního rozhraní. Na projekt bude navazovat bakalářská práce, ve které bude návod rozšířen, aby splňoval celé zadání. A bude naprogramován konkrétní ukázkový modul. 11. Použité prameny [1] PHP: Hypertext Preprocessor [online]. c , Last updated: Mon Jan 4 10:14: UTC [cit ]. Dostupný z WWW: < [2] Drupal handbooks drupal.org [online]. c [cit ]. Dostupný z WWW: < [3] SUCHÝ, Jakub, PROCHÁZKA, Pavel. Drupal.cz Český portál o open source CMS Drupal [online]. c2009 [cit ]. Dostupný z WWW: < [4] GILMORE, W. Jason. Velká kniha PHP a MySQL 5 : Kompendium znalostí pro začátečníky i profesionály. Ing. Pavel Kristián; RNDr. Jan Pokorný rozš. vyd. Brno : Zoner Press, s. ISBN (12)

24.5.2008 Jaku b Su ch ý 1

24.5.2008 Jaku b Su ch ý 1 Drupal API 24.5.2008 Jaku b Su ch ý 1 Témata Práce s databází Bezpečnost práce s Drupalem Forms API Jak udělat vlastní modul Hooks Lokalizace 24.5.2008 Jaku b Su ch ý 2 Práce s databází Drupal poskytuje

Více

EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND. Úvod do PHP PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI

EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND. Úvod do PHP PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND Úvod do PHP PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Úvod do PHP PHP Personal Home Page Hypertext Preprocessor jazyk na tvorbu dokumentů přípona: *.php skript je součást HTML stránky!

Více

FFUK Uživatelský manuál pro administraci webu Obsah

FFUK Uživatelský manuál pro administraci webu Obsah FFUK Uživatelský manuál pro administraci webu Obsah FFUK Uživatelský manuál pro administraci webu... 1 1 Úvod... 2 2 Po přihlášení... 2 3 Základní nastavení webu... 2 4 Menu... 2 5 Bloky... 5 6 Správa

Více

Informační systém pro e-learning manuál

Informační systém pro e-learning manuál Informační systém pro e-learning manuál Verze 1.00 Úvod Tento dokument popisuje způsob práce s informačním systémem pro elektronické vzdělávání. Systém je určený pro vytvoření elektronického kurzu a jeho

Více

1 Administrace systému 3. 1.3 Moduly... 3 1.4 Skupiny atributů... 4 1.5 Atributy... 4 1.6 Hodnoty atributů... 4

1 Administrace systému 3. 1.3 Moduly... 3 1.4 Skupiny atributů... 4 1.5 Atributy... 4 1.6 Hodnoty atributů... 4 CRM SYSTÉM KORMORÁN PŘÍRUČKA ADMINISTRÁTORA Obsah 1 Administrace systému 3 1.1 Uživatelské účty.................................. 3 1.2 Přístupová práva................................. 3 1.3 Moduly.......................................

Více

CMSSS manuál k použití http://www.mezulanik.cz

CMSSS manuál k použití http://www.mezulanik.cz CMSSS manuál k použití http://www.mezulanik.cz CMSSS je redakční systém napsaný v jazycích PHP a MySQL. Vše je navrženo tak, aby weby postavené na tomto systému mohli spravovat i nezkušení uživatelé. Největší

Více

APS mini.ed programová nadstavba pro základní vyhodnocení docházky. Příručka uživatele verze 2.2.0.6

APS mini.ed programová nadstavba pro základní vyhodnocení docházky. Příručka uživatele verze 2.2.0.6 APS mini.ed programová nadstavba pro základní vyhodnocení docházky Příručka uživatele verze 2.2.0.6 APS mini.ed Příručka uživatele Obsah Obsah... 2 Instalace a konfigurace programu... 3 Popis programu...

Více

Funkce, podmíněný příkaz if-else, příkaz cyklu for

Funkce, podmíněný příkaz if-else, příkaz cyklu for Funkce, podmíněný příkaz if-else, příkaz cyklu for Definice funkce Funkce je pojmenovaná část programu, kterou lze dále zavolat v jiné části programu. V Pythonu je definována klíčovým slovem def. Za tímto

Více

Vstupní požadavky, doporučení a metodické pokyny

Vstupní požadavky, doporučení a metodické pokyny Název modulu: Základy PHP Označení: C9 Stručná charakteristika modulu Modul je orientován na tvorbu dynamických stánek aktualizovaných podle kontextu volání. Jazyk PHP umožňuje velmi jednoduchým způsobem

Více

WNC::WebNucleatCreator

WNC::WebNucleatCreator Tomáš Dlouhý WNC::WebNucleatCreator Verze: 5.1 1 Obsah Obsah...2 Úvod...3 Novinky...3 Požadavky...4 Instalace...4 Přihlášení se do WNC...6 Moduly...7 Modul Blog...7 Modul Categories...8 Modul News...8

Více

Redakční systém Joomla. Prokop Zelený

Redakční systém Joomla. Prokop Zelený Redakční systém Joomla Prokop Zelený 1 Co jsou to red. systémy? Redakční systémy (anglicky Content Management System - CMS) jsou webové aplikace používané pro snadnou správu obsahu stránek. Hlavním cílem

Více

Personální evidence zaměstnanců

Personální evidence zaměstnanců Mendelova univerzita v Brně Provozně ekonomická fakulta Personální evidence zaměstnanců Uživatelská dokumentace Bc. Petr Koucký Bc. Lukáš Maňas Bc. Anna Marková Brno 2015 1 Popis funkcionality Námi řešená

Více

M4 PDF rozšíření. Modul pro PrestaShop. http://www.presta-addons.com

M4 PDF rozšíření. Modul pro PrestaShop. http://www.presta-addons.com M4 PDF rozšíření Modul pro PrestaShop http://www.presta-addons.com Obsah Úvod... 2 Vlastnosti... 2 Jak modul funguje... 2 Zdroje dat... 3 Šablony... 4 A. Označení šablon... 4 B. Funkce Smarty... 5 C. Definice

Více

Čtvrtek 3. listopadu. Makra v Excelu. Obecná definice makra: Spouštění makra: Druhy maker, způsoby tvorby a jejich ukládání

Čtvrtek 3. listopadu. Makra v Excelu. Obecná definice makra: Spouštění makra: Druhy maker, způsoby tvorby a jejich ukládání Čtvrtek 3. listopadu Makra v Excelu Obecná definice makra: Podle definice je makro strukturovanou definicí jedné nebo několika akcí, které chceme, aby MS Excel vykonal jako odezvu na nějakou námi definovanou

Více

Informační systém webhostingu

Informační systém webhostingu VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA INFORMAČNÍ SYSTÉMY A DATOVÉ SKLADY Informační systém webhostingu semestrální projekt Analýza Číslo skupiny: 4 Členové: Filip Bartman Jakub Vaněk Jan Šrámek

Více

Příloha 6. Palety nástrojů

Příloha 6. Palety nástrojů Příloha 6. Palety nástrojů Palety nástrojů v IDE poskytují zkrácení pro příkazy nabídky. Příkazy jsou rozděleny do několika palet nástrojů, které mohou být nezávisle přeskupeny nebo vloženy do plovoucích

Více

WEBOVÉ STRÁNKY www.krestanskevanoce.cz

WEBOVÉ STRÁNKY www.krestanskevanoce.cz WEBOVÉ STRÁNKY www.krestanskevanoce.cz Domovská stránka Křesťanských Vánoc je založena na databázi, která vedle běžných funkcí redakčního systému internetové prezentace umožňuje též uložit údaje o jednotlivých

Více

Uživatelská příručka pro respondenty

Uživatelská příručka pro respondenty Uživatelská příručka pro respondenty Statistický informační systém Českého statistického úřadu Subsystém DANTE WEB Funkční blok Objednavatel: Český statistický úřad Na padesátém 81, 100 82 Praha 10 Dodavatel:

Více

Modul Ankety verze 1.11 pro redakční systém Marwel 2.8 a 2.7

Modul Ankety verze 1.11 pro redakční systém Marwel 2.8 a 2.7 Modul Ankety verze 1.11 pro redakční systém Marwel 2.8 a 2.7 postupy a doporučení pro práci redaktorů Ivo Vrána, červen 2011 Podpora: e-mail: podpora@qcm.cz tel.: +420 538 702 705 Obsah Modul Ankety...3

Více

DATABÁZE MS ACCESS 2010

DATABÁZE MS ACCESS 2010 DATABÁZE MS ACCESS 2010 KAPITOLA 5 PRAKTICKÁ ČÁST TABULKY POPIS PROSTŘEDÍ Spuštění MS Access nadefinovat název databáze a cestu k uložení databáze POPIS PROSTŘEDÍ Nahoře záložky: Soubor (k uložení souboru,

Více

Databázové aplikace pro internetové prostředí. 01 - PHP úvod, základní princip, vkládání skriptu, komentáře, výpis na obrazovku

Databázové aplikace pro internetové prostředí. 01 - PHP úvod, základní princip, vkládání skriptu, komentáře, výpis na obrazovku Databázové aplikace pro internetové prostředí 01 - PHP úvod, základní princip, vkládání skriptu, komentáře, výpis na obrazovku Projekt: Inovace výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.250

Více

Základní školení pro administrátory

Základní školení pro administrátory Základní školení pro administrátory Pozn.: Níže popsaný návod je určen pro uživatele s rolí Administrátor, není-li uvedeno jinak. Obsah : Založení nového žáka 2 Nový stav zápisu do organizace 2 Osobní

Více

Příručka pro editaci kontaktů na eagri

Příručka pro editaci kontaktů na eagri Obsah Úvod... 1 Uživatel a subjekt... 1 Kontakty... 1 Validace hodnoty kontaktu... 2 GPS souřadnice... 3 Datová schránka... 3 Adresy... 3 Speciální PSČ... 4 Adresy s P.O. Box... 4 Klíč pro WS... 4 Uživatelé...

Více

Administrační rozhraní Drupalu

Administrační rozhraní Drupalu Administrační rozhraní Drupalu Možnosti, flexibilita, uživatelská nastavení Zaměřeno přednostně na Drupal 7 Eva Rázgová, Mojžíš Stupka Výchozí administrační rozhraní, Drupal 7 Pozn.: prezentace vychází

Více

Vazba ESO9 na MS Outlook a MS Exchange

Vazba ESO9 na MS Outlook a MS Exchange Vazba ESO9 na MS Outlook a MS Exchange Zpracoval: Kočíbová Jana U Mlýna 2305/22, 141 Praha 4 Záběhlice Dne: 24.6.2011 tel.: +420 585 203 370-2 e-mail: info@eso9.cz Revize: Urych Tomáš www.eso9.cz Dne:

Více

1 Webový server, instalace PHP a MySQL 13

1 Webový server, instalace PHP a MySQL 13 Úvod 11 1 Webový server, instalace PHP a MySQL 13 Princip funkce webové aplikace 13 PHP 14 Principy tvorby a správy webového serveru a vývojářského počítače 14 Co je nezbytné k instalaci místního vývojářského

Více

Drupal. Svobodný redakční systém. duben 2007 Jakub Suchý 1

Drupal. Svobodný redakční systém. duben 2007 Jakub Suchý 1 Drupal Svobodný redakční systém duben 2007 Jakub Suchý 1 Co je redakční systém? Uživatel: laik Způsob práce: používá MS Frontpage duben 2007 Jakub Suchý 2 Co je redakční systém? Uživatel: pokročilý Způsob

Více

BALISTICKÝ MĚŘICÍ SYSTÉM

BALISTICKÝ MĚŘICÍ SYSTÉM BALISTICKÝ MĚŘICÍ SYSTÉM UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA Verze 2.3 2007 OBSAH 1. ÚVOD... 5 2. HLAVNÍ OKNO... 6 3. MENU... 7 3.1 Soubor... 7 3.2 Měření...11 3.3 Zařízení...16 3.4 Graf...17 3.5 Pohled...17 1. ÚVOD

Více

17. července 2005 15:51 z moravec@yahoo.com http://www.z-moravec.net/

17. července 2005 15:51 z moravec@yahoo.com http://www.z-moravec.net/ 17. července 2005 15:51 z moravec@yahoo.com http://www.z-moravec.net/ Úvod 1 Úvod Nedávno jsem zveřejnil návod na vytvoření návštěvní knihy bez nutnosti použít databázi. To je výhodné tehdy, kdy na serveru

Více

Zabezpečení proti SQL injection

Zabezpečení proti SQL injection Zabezpečení proti SQL injection ESO9 intranet a.s. Zpracoval: Tomáš Urych U Mlýna 2305/22, 141 Praha 4 Záběhlice Dne: 19.9.2012 tel.: +420 585 203 370-2 e-mail: info@eso9.cz Revize: Urych Tomáš www.eso9.cz

Více

DSL manuál. Ing. Jan Hranáč. 27. října 2010. V této kapitole je stručný průvodce k tvorbě v systému DrdSim a (v

DSL manuál. Ing. Jan Hranáč. 27. října 2010. V této kapitole je stručný průvodce k tvorbě v systému DrdSim a (v DSL manuál Ing. Jan Hranáč 27. října 2010 V této kapitole je stručný průvodce k tvorbě v systému DrdSim a (v současné době krátký) seznam vestavěných funkcí systému. 1 Vytvoření nového dobrodružství Nejprve

Více

Třídy - založení tříd, zápisy do tříd

Třídy - založení tříd, zápisy do tříd Třídy - založení tříd, zápisy do tříd V 2.0 Pozn.: Níže popsaný návod je určen pro uživatele s rolí Administrátor, není-li uvedeno jinak. Obsah: Založení třídy 2 Zápis žáků, učitele do třídy 6 Zadání čísla

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Projekt je realizován v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurence

Více

Questionnaire příručka uživatele

Questionnaire příručka uživatele Questionnaire příručka uživatele Obsah: K čemu aplikace slouží? Popis funkcí Návod k použití o Úvodní dialogové okno o Pro respondenty o Pro administrátory K čemu aplikace slouží? Program questionnaire

Více

EPLAN Electric P8 2.7 s databázemi na SQL serveru

EPLAN Electric P8 2.7 s databázemi na SQL serveru EPLAN Electric P8 2.7 s databázemi na SQL serveru EPLAN Electric P8 2.7 k dispozici pouze ve verzi 64bit. EPLAN Electric P8 využívá k ukládání některých dat databáze. Artikly, překladový slovník 1 ) a

Více

1 Tabulky Příklad 3 Access 2010

1 Tabulky Příklad 3 Access 2010 TÉMA: Vytvoření tabulky v návrhovém zobrazení Pro společnost Naše zahrada je třeba vytvořit databázi pro evidenci objednávek o konkrétní struktuře tabulek. Do databáze je potřeba ještě přidat tabulku Platby,

Více

Manuál pro NetDOGs práce s administrací

Manuál pro NetDOGs práce s administrací Manuál pro NetDOGs práce s administrací Po přihlášení se nacházíme v administraci V horní části jsou hlavní ikony značící moduly prezentace - REDAKCE - NOVINKY - OSTATNÍ - ADMINISTRACE (a možná i další

Více

Reliance 3 design OBSAH

Reliance 3 design OBSAH Reliance 3 design Obsah OBSAH 1. První kroky... 3 1.1 Úvod... 3 1.2 Založení nového projektu... 4 1.3 Tvorba projektu... 6 1.3.1 Správce stanic definice stanic, proměnných, stavových hlášení a komunikačních

Více

Informační systém Národní soustavy kvalifikací (IS NSK) Návod na obsluhu interního webu - tvorba kvalifikačního a hodnoticího standardu

Informační systém Národní soustavy kvalifikací (IS NSK) Návod na obsluhu interního webu - tvorba kvalifikačního a hodnoticího standardu Informační systém Národní soustavy kvalifikací (IS NSK) Návod na obsluhu interního webu - tvorba kvalifikačního a hodnoticího standardu 28.5.2013 Obsah Interní web IS NSK tvorba standardu Obsah... 2 Návod

Více

WEBOVÉ STRÁNKY

WEBOVÉ STRÁNKY WEBOVÉ STRÁNKY www.krestanskevanoce.cz Domovská stránka Křesťanských Vánoc je založena na databázi, která vedle běžných funkcí redakčního systému internetové prezentace umožňuje též uložit údaje o jednotlivých

Více

APS Administrator.CR

APS Administrator.CR APS Administrator.CR Kreditní manažer v systému APS (Rozšiřuje programový modul pro APS Administrator) Instalační a uživatelská příručka 2004 2015,TECH FASS s.r.o., Věštínská 1611/19, 153 00 Praha, www.techfass.cz,

Více

Využití OOP v praxi -- Knihovna PHP -- Interval.cz

Využití OOP v praxi -- Knihovna PHP -- Interval.cz Page 1 of 6 Knihovna PHP Využití OOP v praxi Po dlouhé teorii přichází na řadu praxe. V následujícím textu si vysvětlíme možnosti přístupu k databázi pomocí různých vzorů objektově orientovaného programování

Více

1. Webový server, instalace PHP a MySQL 13

1. Webový server, instalace PHP a MySQL 13 Úvod 11 1. Webový server, instalace PHP a MySQL 13 Princip funkce webové aplikace 13 PHP 14 Principy tvorby a správy webového serveru a vývojářského počítače 14 Co je nezbytné k instalaci místního vývojářského

Více

Uživatelská příručka 6.A6. (obr.1.)

Uživatelská příručka 6.A6. (obr.1.) Uživatelská příručka 6.A6 Na stránky se dostanete zadáním URL adresy: http://sestasest.tym.cz do vašeho prohlížeče. Teď jste se dostali na úvodní stránku, na které vidíte fotku, přivítání, odkaz na Uživatelskou

Více

Vytvoření pokročilé Fotogalerie v Drupalu - Views

Vytvoření pokročilé Fotogalerie v Drupalu - Views Vytvoření pokročilé Fotogalerie v Drupalu - Views Views Máme tři pohledy: gallery_photos, all_galeries, admin_gallery Buď je můžete vytvořit podle návodu níže, nebo importovat z přiložených txt souborů

Více

Uživatelská příručka pro respondenty

Uživatelská příručka pro respondenty Uživatelská příručka pro respondenty Statistický informační systém Českého statistického úřadu Subsystém DANTE WEB Funkční blok Objednavatel: Český statistický úřad Na padesátém 81, 100 82 Praha 10 Dodavatel:

Více

Skripta ke školení. Základy VBA. vypracoval: Tomáš Herout. tel:

Skripta ke školení. Základy VBA. vypracoval: Tomáš Herout.   tel: Skripta ke školení Základy VBA vypracoval: Tomáš Herout e-mail: herout@helpmark.cz tel: 739 719 548 2016 Obsah TROCHA TEORIE VBA...2 ZPŮSOB ZÁPISU VE VBA...2 CO JE TO FUNKCE...2 CO JE TO PROCEDURA...2

Více

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. PORTÁL KUDY KAM. Manuál pro administrátory. Verze 1.

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. PORTÁL KUDY KAM. Manuál pro administrátory. Verze 1. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. PORTÁL KUDY KAM Manuál pro administrátory Verze 1.0 2012 AutoCont CZ a.s. Veškerá práva vyhrazena. Tento

Více

Stručný úvod pro programátory. Michal Kuchta

Stručný úvod pro programátory. Michal Kuchta Stručný úvod pro programátory Michal Kuchta Alespoň základní znalost PHP Základy klasického OOP a jeho implementaci v PHP Schopnost oprostit se od konvenčního tvoření stránek 2 Framework pro snazší vývoj

Více

Web-Exam. Průvodce lektora administrační částí

Web-Exam. Průvodce lektora administrační částí Web-Exam Průvodce lektora administrační částí Po přihlášení ke svému lektorskému účtu uvidíte rozcestník V sekci Moje předměty zakládáte své vyučované předměty. U předmětu zapíšete název a stisknete Přidat

Více

Databázový systém označuje soubor programových prostředků, které umožňují přístup k datům uloženým v databázi.

Databázový systém označuje soubor programových prostředků, které umožňují přístup k datům uloženým v databázi. Databáze Základní pojmy Pojem databáze označuje obecně souhrn informací, údajů, dat o nějakých objektech. Úkolem databáze je hlídat dodržení všech omezení a dále poskytovat data při operacích. Objekty

Více

Návod na používání webmailu

Návod na používání webmailu Návod na používání webmailu Každý student a zaměstnanec UTB má svoji vlastní školní e-mailovou schránku. K té se lze připojit buď pomocí webového klienta http://webmail.utb.cz, nebo libovolného e-mailového

Více

APS Administrator.GS

APS Administrator.GS APS Administrator.GS Grafická nadstavba pro vizualizaci systémů APS (rozšiřující programový modul pro APS Administrator) Instalační a uživatelská příručka 2004 2015,TECH FASS s.r.o., www.techfass.cz, techfass@techfass.cz

Více

Elektronické podání žádosti o udělení výjimky pro použití konvenčních osiv v ekologickém zemědělství prostřednictvím Portálu farmáře MZe

Elektronické podání žádosti o udělení výjimky pro použití konvenčních osiv v ekologickém zemědělství prostřednictvím Portálu farmáře MZe Uživatelská příručka Elektronické podání žádosti o udělení výjimky pro použití konvenčních osiv v ekologickém zemědělství prostřednictvím Portálu farmáře MZe Ministerstvo zemědělství České republiky únor

Více

Elektronické podání žádosti o udělení výjimky pro použití konvenčních osiv v ekologickém zemědělství prostřednictvím Portálu farmáře MZe

Elektronické podání žádosti o udělení výjimky pro použití konvenčních osiv v ekologickém zemědělství prostřednictvím Portálu farmáře MZe Uživatelská příručka Elektronické podání žádosti o udělení výjimky pro použití konvenčních osiv v ekologickém zemědělství prostřednictvím Portálu farmáře MZe verze pro mobilní zařízení a čtečky elektronických

Více

CATIA V5 R19 SP3 HF04 (GRC 4.0.0, červen 2009)

CATIA V5 R19 SP3 HF04 (GRC 4.0.0, červen 2009) DYTRON s.r.o. vám přináší užitečné informace CATIA V5 R19 SP3 HF04 (GRC 4.0.0, červen 2009) několik rad, jak nastavit prostředí pro Škoda Auto, a.s. DYTRON s.r.o. vám přináší užitečné informace INSTALACE

Více

Úvodem 9. Zpětná vazba od čtenářů 10 Zdrojové kódy ke knize 10 Errata 10. Než začneme 11

Úvodem 9. Zpětná vazba od čtenářů 10 Zdrojové kódy ke knize 10 Errata 10. Než začneme 11 Obsah Úvodem 9 Zpětná vazba od čtenářů 10 Zdrojové kódy ke knize 10 Errata 10 Kapitola 1 Než začneme 11 Dynamické vs. statické stránky 11 Co je a k čemu slouží PHP 12 Instalace potřebného softwarového

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie http://aplchem.upol.cz CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Tvorba

Více

APS Web Panel. Rozšiřující webový modul pro APS Administrator. Webové rozhraní pro vybrané funkce programového balíku APS Administrator

APS Web Panel. Rozšiřující webový modul pro APS Administrator. Webové rozhraní pro vybrané funkce programového balíku APS Administrator APS Web Panel Rozšiřující webový modul pro APS Administrator Webové rozhraní pro vybrané funkce programového balíku APS Administrator Instalační a uživatelská příručka 2004 2016,TECH FASS s.r.o., Věštínská

Více

db-direct internet Customer Self Administration (vlastní správa uživatelů) Uživatelská příručka

db-direct internet Customer Self Administration (vlastní správa uživatelů) Uživatelská příručka db-direct internet Customer Self Administration (vlastní správa uživatelů) Uživatelská příručka Deutsche Bank, pobočka Praha Verze 8.2 červenec 2009 Obsah Obsah... 1 Úvod... 2 Detailní popis... 3 Zavedení

Více

Obsah. při vyšetření pacienta. GDT souboru do programu COSMED Omnia GDT souboru z programu COSMED Omnia a zobrazení výsledků měření v programu MEDICUS

Obsah. při vyšetření pacienta. GDT souboru do programu COSMED Omnia GDT souboru z programu COSMED Omnia a zobrazení výsledků měření v programu MEDICUS Obsah Napojení...3 programu COSMED Omnia Nastavení...3 MEDICUS Přidání...3 externího programu COSMED Omnia Přidání...4 ikony do panelu nástrojů Nastavení...5 COSMED Omnia Postup...5 při vyšetření pacienta

Více

Uživatelský modul. File Uploader

Uživatelský modul. File Uploader Uživatelský modul File Uploader APLIKAC NÍ PR ÍRUC KA POUŽITÉ SYMBOLY Použité symboly Nebezpečí důležité upozornění, které může mít vliv na bezpečí osoby nebo funkčnost přístroje. Pozor upozornění na možné

Více

APS 400 ipanel. Online informační a ovládací panel pro systém APS 400. Uživatelská příručka

APS 400 ipanel. Online informační a ovládací panel pro systém APS 400. Uživatelská příručka ipanel Online informační a ovládací panel pro systém Uživatelská příručka 2004 2010,TECH FASS s.r.o., Plavecká 503, 252 42 Jesenice, www.techfass.cz, techfass@techfass.cz (vydáno dne 8.12.2010, platné

Více

Postup přechodu na podporované prostředí. Přechod aplikace BankKlient na nový operační systém formou reinstalace ze zálohy

Postup přechodu na podporované prostředí. Přechod aplikace BankKlient na nový operační systém formou reinstalace ze zálohy Postup přechodu na podporované prostředí Přechod aplikace BankKlient na nový operační systém formou reinstalace ze zálohy Obsah Zálohování BankKlienta... 3 Přihlášení do BankKlienta... 3 Kontrola verze

Více

MS SQL Server 2008 Management Studio Tutoriál

MS SQL Server 2008 Management Studio Tutoriál MS SQL Server 2008 Management Studio Tutoriál Vytvoření databáze Při otevření management studia a připojením se ke konkrétnímu sql serveru mám v levé části panel s názvem Object Explorer. V tomto panelu

Více

PHP tutoriál (základy PHP snadno a rychle)

PHP tutoriál (základy PHP snadno a rychle) PHP tutoriál (základy PHP snadno a rychle) Druhá, vylepšená offline verze. Připravil Štěpán Mátl, http://khamos.wz.cz Chceš se naučit základy PHP? V tom případě si prostuduj tento rychlý průvodce. Nejdříve

Více

NÁVOD NA POUŽÍVÁNÍ SYSTÉMU ARIADNE 3 Strana 1 1 Úvod Systém Ariadne3 je systém pro správu obsahu (CMS - "Content Management System"). Umožňuje pomocí jednoduchého a intuitivního uživatelského rozhraní

Více

UKÁZKA PORTÁLU IS KP14+

UKÁZKA PORTÁLU IS KP14+ UKÁZKA PORTÁLU IS KP14+ PŘIHLÁŠENÍ A PODPORA UŽIVATELŮ Produkční (ostré) prostředí (slouží pro realizaci OP, zadávají se pouze ostrá data) https://mseu.mssf.cz Technická podpora IS KP14+ v rámci OPZ iskp@mpsv.cz

Více

Tematický celek Proměnné. Proměnné slouží k dočasnému uchovávání hodnot během provádění aplikace Deklarace proměnných

Tematický celek Proměnné. Proměnné slouží k dočasnému uchovávání hodnot během provádění aplikace Deklarace proměnných Tematický celek 03 3.1 Proměnné Proměnné slouží k dočasnému uchovávání hodnot během provádění aplikace. 3.1.1 Deklarace proměnných Dim jméno_proměnné [As typ] - deklarace uvnitř procedury platí pouze pro

Více

MS Excel makra a VBA

MS Excel makra a VBA Autor: RNDr. Obsah: MS Excel makra a VBA 1 Využití, ukázky, výhody a nevýhody... 2 2 Makra a zabezpečení... 2 2.1 Nastavení zabezpečení Excelu... 2 2.2 Uložení maker do sešitu a osobního sešitu maker...

Více

Obslužný software. PAP ISO 9001

Obslužný software.  PAP ISO 9001 Obslužný software PAP www.apoelmos.cz ISO 9001 červen 2008, TD-U-19-20 OBSAH 1 Úvod... 4 2 Pokyny pro instalaci... 4 2.1 Požadavky na hardware...4 2.2 Postup při instalaci...4 3 Popis software... 5 3.1

Více

STŘEDNÍ ŠKOLA INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ A SOCIÁLNÍ PÉČE

STŘEDNÍ ŠKOLA INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ A SOCIÁLNÍ PÉČE STŘEDNÍ ŠKOLA INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ A SOCIÁLNÍ PÉČE WEBOWÉ STRÁNKY TŘÍD KAMIL POPELKA ZÁVĚREČNÁ MATURITNÍ PRÁCE BRNO 2011 Prohlášení Prohlašuji, že maturitní práce je mým původním autorským dílem, které

Více

Manuál pro obsluhu Webových stránek

Manuál pro obsluhu Webových stránek ResMaster Systems s.r.o. Truhlářská 1119/20, 110 00 Praha 1 Manuál pro obsluhu Webových stránek (Prosinec 2018) Jana Vítová, +420 225 388 130 2018 Obsah Úvod Webové stránky... 3 Slovník pojmů... 3 URL

Více

Elektronický formulář

Elektronický formulář Elektronický formulář a postup při jeho podání ÚVOD... 2 INSTALACE PROGRAMU... 2 Požadavky na vybavení... 2 Instalace programu... 2 POSTUP PŘI PRÁCI S ELEKTRONICKÝM FORMULÁŘEM ŽÁDOSTI... 3 Ukládání formuláře...

Více

Návod pro aktualizaci údajů o školách obnovy venkova na stránkách

Návod pro aktualizaci údajů o školách obnovy venkova na stránkách Návod pro aktualizaci údajů o školách obnovy venkova na stránkách www.ebfle.eu 1. Technické podmínky Databáze škol obnovy venkova (dále v textu "školy") funguje jako součást serveru EBFLE.EU a je dostupná

Více

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Registrační číslo projektu Šablona Autor Název materiálu / Druh CZ.1.07/1.5.00/34.0951 III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT

Více

Úvod do Matlabu. Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti. 1 / 24 Úvod do Matlabu

Úvod do Matlabu. Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti. 1 / 24 Úvod do Matlabu Vytěžování dat, cvičení 1: Úvod do Matlabu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Fakulta elektrotechnická, ČVUT 1 / 24 Úvod do Matlabu Proč proboha Matlab? Matlab je SW pro

Více

Postup obnovy a nastavení nového připojovacího certifikátu pro úložiště SÚKL

Postup obnovy a nastavení nového připojovacího certifikátu pro úložiště SÚKL Postup obnovy a nastavení nového připojovacího certifikátu pro úložiště SÚKL I. Postup pro rychlou automatickou obnovu certifikátu pomocí formuláře v Medioxu SÚKL implementoval rozhraní pro automatickou

Více

Vložení identifikátorů DOI, UT WOS, UT SCOPUS a PubMed ID do záznamu

Vložení identifikátorů DOI, UT WOS, UT SCOPUS a PubMed ID do záznamu Vložení identifikátorů DOI, UT WOS, UT SCOPUS a PubMed ID do záznamu 6. 10. 2016 K publikačním výsledkům lze vkládat tzv. identifikátory dokumentů. Ty jednoznačně určují dokument v dané databázi. V ASEP

Více

AUTOMATICKÝ VÝBĚR POHLEDÁVEK (NEZAPLACENÝCH PŘEDPISŮ) PRO UPOMÍNKY...

AUTOMATICKÝ VÝBĚR POHLEDÁVEK (NEZAPLACENÝCH PŘEDPISŮ) PRO UPOMÍNKY... EVIDENCE UPOMÍNEK Nový systém upomínek od verze 2.14 podstatně rozšiřuje stávající možnosti a dává k dispozici automatický systém generace ( bez nutnosti výběrů ). Stávající systém, kdy si uživatel určuje

Více

UKÁZKA PORTÁLU IS KP14+

UKÁZKA PORTÁLU IS KP14+ UKÁZKA PORTÁLU IS KP14+ ADRESA PRO PŘIHLÁŠENÍ PODPORA UŽIVATELŮ https://mseu.mssf.cz produkční/ostré prostředí (slouží pro realizaci OP, zadávají se pouze ostrá data) Hotline pro OPZ iskp@mpsv.cz 2 NÁPOVĚDA

Více

ŘÍZENÍ POHLEDÁVEK A AUTOMATICKÉ UPOMÍNKY. Katalogový doplněk ABRA Gen

ŘÍZENÍ POHLEDÁVEK A AUTOMATICKÉ UPOMÍNKY. Katalogový doplněk ABRA Gen ŘÍZENÍ POHLEDÁVEK A AUTOMATICKÉ UPOMÍNKY Katalogový doplněk ABRA Gen Dokumentace k doplňku ABRA Gen Datum: 20.4.2017 Obsah 1 Instalace a aktivace... 3 1.1 Instalace... 3 1.2 Aktivace... 5 2 Funkce... 6

Více

ACTIVATE HERE - FAQ. Zakoupením této položky získáte do 60 minut do požadovaného emailu aktivační klíče k vybranému produktu.

ACTIVATE HERE - FAQ. Zakoupením této položky získáte do 60 minut do požadovaného emailu aktivační klíče k vybranému produktu. ACTIVATE HERE - FAQ Co je to Activate-Here produkt? Zakoupením této položky získáte do 60 minut do požadovaného emailu aktivační klíče k vybranému produktu. Součástí emailu je i odkaz, kde si můžete vybraný

Více

Pravidla a plánování

Pravidla a plánování Administrátorský manuál TTC TELEKOMUNIKACE, s.r.o. Třebohostická 987/5 100 00 Praha 10 tel.: 234 052 111 fax.: 234 052 999 e-mail: ttc@ttc.cz http://www.ttc-telekomunikace.cz Datum vydání: 7. května 2013

Více

Propojení Spectu - POSlavu

Propojení Spectu - POSlavu Obsah Nastavení propojení v aplikaci Spectu... 1 Administrace Spectu v POSlavu... 2 Základní informace... 2 Tvorba nabídky pro Spectu... 2 Používání kategorií ve skupině Spectu... 2 Odkaz na skupinu...

Více

Manuál Redakční systém

Manuál Redakční systém Manuál Redakční systém SA.07 Obsah Úvod... ) Struktura webu... ) Aktuality... 0 ) Kalendář akcí... ) Soubory ke stažení... 6 5) Fotogalerie... 8 Redakční systém umožňuje kompletní správu vašich internetových

Více

Správa obsahu webové platformy

Správa obsahu webové platformy Správa obsahu webové platformy www.dobrovolnik.net Bc. Irina Kushnareva PRAHA 2019 Tento dokument byl vypracován v rámci projektu Dobrovolnictví ve veřejné správě, reg. č. CZ.03.3.X/0.0/0.0/15_018/0005458,

Více

Na vybraném serveru vytvoříme MySQL databázi. Soubory scratch.jpa, kickstart.php a en-gb.kickstart.ini nahrajeme na vybraný server.

Na vybraném serveru vytvoříme MySQL databázi. Soubory scratch.jpa, kickstart.php a en-gb.kickstart.ini nahrajeme na vybraný server. 1 Práce se systémem Tento dokument popíše způsob instalace a základy práce se systémem Joomla!, ve kterém je učebnice jazyka Scratch vytvořena. Podrobný návod k systému Joomla! je popsán v dokumentaci

Více

Uživatelská příručka administrativního rozhraní Vědecké knihovny v Olomouci

Uživatelská příručka administrativního rozhraní Vědecké knihovny v Olomouci Držitel certifikátu jakosti ISO 9001:2001 Uživatelská příručka administrativního rozhraní Vědecké knihovny v Olomouci Stránka 1/44 Obsah 1.Redakční systém...4 1.1. Povolené jazykové mutace...4 5.2.1 Překlad

Více

Cisco IOS TCL skriptování využití SMTP knihovny

Cisco IOS TCL skriptování využití SMTP knihovny Cisco IOS TCL skriptování využití SMTP knihovny Bc. Petr Hanták (han377), Bc. Vít Klimenko (kli307) Abstrakt: Úkolem tohoto projektu bylo zmapovat SMTP knihovnu pro odesílání emailových zpráv z Cisco směrovačů

Více

Dokumentace k nevizuálnímu rozhraní aplikace DopisOnline

Dokumentace k nevizuálnímu rozhraní aplikace DopisOnline Dokumentace k nevizuálnímu rozhraní aplikace DopisOnline Rozhraní slouží k automatizovanému podání listovních zásilek elektronickou cestou z aplikací třetích stran. Veškerá komunikace s naším serverem

Více

MS Word 2007 Elektronické formuláře

MS Word 2007 Elektronické formuláře MS Word 2007 Elektronické formuláře Obsah kapitoly V této kapitole si ukážeme: Vložení ovládacích prvků do formuláře Úpravu jejich vlastností Studijní cíle Doba potřebná ke studiu Po absolvování tohoto

Více

Akceptační test. Úvod

Akceptační test. Úvod Verze 1.5 Akceptační test Úvod Tento dokument popisuje postup ověření softwaru, ohledně pokrytí požadavků. Obsahuje vstupní a výstupní parametry pro každý test. Testy Aplikace je napsána pro více uživatelských

Více

Zabezpečení proti SQL injection

Zabezpečení proti SQL injection Zabezpečení proti SQL injection ESO9 intranet a.s. Zpracoval: Tomáš Urych U Mlýna 2305/22, 141 Praha 4 Záběhlice Dne: 19.9.2012 tel.: +420 585 203 370-2 e-mail: info@eso9.cz Revize: Urych Tomáš www.eso9.cz

Více

24-2-2 PROMĚNNÉ, KONSTANTY A DATOVÉ TYPY TEORIE DATUM VYTVOŘENÍ: 23.7.2013 KLÍČOVÁ AKTIVITA: 02 PROGRAMOVÁNÍ 2. ROČNÍK (PRG2) HODINOVÁ DOTACE: 1

24-2-2 PROMĚNNÉ, KONSTANTY A DATOVÉ TYPY TEORIE DATUM VYTVOŘENÍ: 23.7.2013 KLÍČOVÁ AKTIVITA: 02 PROGRAMOVÁNÍ 2. ROČNÍK (PRG2) HODINOVÁ DOTACE: 1 24-2-2 PROMĚNNÉ, KONSTANTY A DATOVÉ TYPY TEORIE AUTOR DOKUMENTU: MGR. MARTINA SUKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: 23.7.2013 KLÍČOVÁ AKTIVITA: 02 UČIVO: STUDIJNÍ OBOR: PROGRAMOVÁNÍ 2. ROČNÍK (PRG2) INFORMAČNÍ TECHNOLOGIE

Více

Uživatelská příručka Autor: Martin Fiala

Uživatelská příručka Autor: Martin Fiala 1 Uživatelská příručka Autor: Martin Fiala Vzhledem k tomu, že navržený program nefunguje samostatně a jedná se pouze o část implementovanou do pluginu BJ2NB vyvíjeného na Vysoké škole ekonomické, je nutné

Více

PHP - úvod. Kapitola seznamuje se základy jazyka PHP a jeho začleněním do HTML stránky.

PHP - úvod. Kapitola seznamuje se základy jazyka PHP a jeho začleněním do HTML stránky. PHP - úvod Kapitola seznamuje se základy jazyka PHP a jeho začleněním do HTML stránky. Klíčové pojmy: PHP, webový prohlížeč, HTTP, FTP Základní pojmy služba WWW = 1990 první prototyp serveru, od roku 1994

Více

Evidence požadavků uživatelů bytů a nebytových prostor

Evidence požadavků uživatelů bytů a nebytových prostor Evidence požadavků uživatelů bytů a nebytových prostor Úvod Pro zjednodušení a zprůhlednění Vaší komunikace se správní firmou (dále jen SF ), která má na starost objekt, v němž se nachází bytový či nebytový

Více