grantového projektu FRVŠ F1a č.252/2007 s názvem

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "grantového projektu FRVŠ F1a č.252/2007 s názvem"

Transkript

1 Závěrečná zpráva grantového projektu FRVŠ F1a č.252/2007 s názvem Úprava předmětu MKP a MHP v oboru Aplikovaná mechanika Řešitel: Ing. Halama Radim, Ph.D. Spoluřešitelé: Ing. Fusek Martin, Ing. Rojíček Jaroslav Pracoviště: Katedra pružnosti a pevnosti, VŠB-TU Ostrava, Fakulta strojní Cíle řešení Předmět MKP a MHP vyučovaný na Katedře pružnosti a pevnosti VŠB-TUO od školního roku 2004/2005 v magisterském studijním programu Fakulty strojní VŠB-TU studentů oboru Aplikovaná mechanika (3901T003-00) je zaměřen na dvě nejpoužívanější numerické metody mechaniky: metodu konečných prvků (MKP) a metodu hraničních prvků (MHP). Ve vlastním projektu byly hlavní cíle řešení formulovány takto: 1. úprava přednášek předmětu MKP a MHP tak, aby měl předmět větší význam pro studenty s ohledem na požadavky technické praxe 2. vytvoření multimediálních prezentací pro přednášky 3. zpracování příkladů pro procvičení příkladů s materiálovou nelinearitou v programu Ansys 4. naprogramování výukového programu založeného na MHP nebo zprovoznění již vytvořených programů z odborné literatury 5. vypracování ukázkových příkladů pro práci s tímto výukovým software 6. publikování výsledků řadě grantu na vědeckých konferencích v ČR Postup a způsob řešení Navrhovaným řešením týkajícím se úpravy stávající podoby přednášek předmětu bylo vytvoření nových podrobných osnov předmětu s ohledem na zmíněné cíle projektu (viz další kapitola). Pro zkvalitnění výuky byly dle plánu vytvořeny multimediální prezentace v programu OpenOffice.org 2.0. Dále byly zpracovány příklady pro samostatnou práci studentů v programu Ansys (MKP) s podrobným návodem, které vhodně doplňují příklady řešené ve cvičení v programu MSC.Marc/Mentat. V neposlední byl sestaven software založený na MHP pro řešení Laplaceovy rovnice (např. pro úlohu stacionárního vedení tepla) a elastostatické úlohy ve 2D (LAPEL2D.exe, POST2D.exe) s využitím odborné literatury zakoupené v rámci tohoto grantového projektu. Zároveň byl vytvořen systém maker v interním programovacím jazyce programu Ansys (APDL), který umožňuje použít program Ansys jako preprocesor a postprocesor sestaveného MHP software. Souhrn vytvořených učebních textů čítá: 1. 5 praktických příkladů s MKP - úlohy s materiálovou nelinearitou v programu Ansys 2. 3 příklady s MHP popisující práci s vytvořeným softwarem včetně maker APDL prezentací pro podporu výkladu učební látky na přednáškách Podklady pro výuku jsou poskytnuty studentům v elektronické podobě na webových stránkách katedry pružnosti a pevnosti ( Všechny materiály jsou převedeny do PDF formátu a k jejich prohlížení je nutná instalace programu Acrobat Reader.

2 Změny řešení proti projektu Výrazné změny proti podanému projektu nebyly provedeny, tudíž ani nebylo žádáno o jejich schválení. Původně navrhovaná osnova předmětu (ve vlastním projektu) doznala však některých změn. Důvodem těchto změn v osnově bylo zejména přizpůsobení obsahu vytvořenému MHP software a přesunutí některé učební látky do navazujícího předmětu Vybrané úlohy z pružnosti a plasticity. Původně navrhovaná osnova je zřejmá z tab. 1 uvedené níže. Konečná podoba osnovy je pak uvedena v tab. 2. V tab. 1 jsou tučně vyznačeny nahrazené přednášky, v tabulce 2 potom změny oproti osnově navržené ve vlastním projektu (tab.1). Tab. 1 - Navrhovaná osnova přednášek předmětu MKP a MHP v přihlášce Týden Téma Rozdíly metody konečných prvků (MKP) a metody hraničních prvků (MHP). Opakování základních poznatků z matematické teorie pružnosti. Inženýrské základy deformační varianty MKP. MKP: Typy prvků, přirozené souřadnice, izoparametrické prvky, lokální matice tuhosti prvku, Gaussova integrace. MKP: Sestavení globální matice tuhosti, řešení globálních rovnic rovnováhy, odhad chyby aproximace a adaptivní algoritmy. MKP: Nelineární problémy, typy nelinearit, Newton-Raphsonova metoda, úvod k cyklické plasticitě kovů. MKP - cyklická plasticita kovů: Inkrementální teorie plasticity a modely zpevnění. MKP - cyklická plasticita kovů: Analýza vybraných modelů plasticity. Numerická integrace konstitučních vztahů. Hyperelasticita: Úvod, numerická integrace konstitučních vztahů, stanovení materiálových parametrů jednotlivých modelů. MHP elastostatika: Princip superpozice, využití Bettiho věty v MHP, Kelvinova úloha, sestavení soustavy rovnic při rovinné napjatosti. MHP elastostatika: Stanovení koeficientů vlivu, aplikace okrajových podmínek. Určení hodnot napětí a deformace na hranici a uvnitř tělesa. MHP - Laplaceova rovnice: Divergentní teorém a přímá metoda hraničních prvků, získání soustavy rovnic kolokační metodou u konstantních prvků. MHP - Laplaceova rovnice: použití lineárních a kvadratických prvků, stanovení koeficientů vlivu, aplikace okrajových podmínek. Řešení úlohy volného kroucení prutů nekruhových průřezů pomocí MHP, MKP. 13 Možnosti propojení MKP a MHP (hybridní metody). 14 Užití MHP k řešení nelineárních úloh mechaniky.

3 Tab.2 - Osnova přednášek předmětu MKP a MHP po provedených úpravách: Týden Téma 1 Rozdíly metody konečných prvků (MKP) a metody hraničních prvků (MHP). Opakování základních poznatků z matematické teorie pružnosti. Inženýrské základy deformační varianty MKP. 2 MKP: Typy prvků, přirozené souřadnice, izoparametrické prvky, lokální matice tuhosti prvku, Gaussova integrace. 3 MKP: Sestavení globální matice tuhosti, řešení globálních rovnic rovnováhy, odhad chyby aproximace a adaptivní algoritmy. 4 MKP: Nelineární problémy, typy nelinearit, Newton-Raphsonova metoda, úvod k cyklické plasticitě kovů. Inkrementální teorie plasticity. 5 MKP: Modely zpevnění. Analýza vybraných modelů plasticity. 6 MKP: Numerická integrace konstitučních vztahů v plasticitě. 7 MHP: Metoda vážených reziduí 8 MHP: Laplaceova rovnice odvození integrálních rovnic 9 MHP: Laplaceova rovnice diskretizace konstantními prvky 10 MHP elastostatika (konstantní prvky): Princip superpozice, využití Bettiho věty v MHP, Kelvinova úloha, sestavení soustavy rovnic při rovinné napjatosti. 11 MHP elastostatika (konstantní prvky): Stanovení koeficientů vlivu, aplikace okrajových podmínek. Určení hodnot napětí a deformace na hranici a uvnitř. 12 MHP elastostatika (isoparametrické prvky): Získání složek posuvů a povrchového napětí na hranici. 13 MHP elastostatika (isoparametrické prvky): Získání tenzoru napětí a deformace pro body na hranici a uvnitř tělesa. Řešení úloh s nehomogenitou. 14 MHP elastostatika (isoparametrické prvky): Kombinace MKP a MHP. Výsledky a výstupy řešení Hlavní výstupy projektu jsou umístěny na internetových stránkách katedry pružnosti a pevnosti VŠB-TUO ( záložka Studium, položka Studijní materiály vybraných předmětů - MKP a MHP). Jedná se o: - osnovu předmětu (ve formátu PDF) - všechny učební texty, viz výčet v druhé kapitole (ve formátu PDF) - zkomprimované soubory maker pro rychlé příkladů řešení MKP a MHP, výukový software založený na MHP (LAPEL2D.exe, POST2D.exe) včetně maker ADPL Pre/PostProcesoru a zdrojových kódů v jazyce Fortran 90 (MHP.zip, zdroj_mhp.zip) - závěrečnou zprávu tohoto grantového projektu (ve formátu PDF)

4 Jedním z nejdůležitějších výsledků řešeného grantového projektu je zkvalitnění výuky v předmětu MKP a MHP oboru Aplikovaná mechanika FS VŠB-TUO. Software využívající MHP včetně maker APDL byl s úspěchem použit již při výuce cvičení předmětu MKP a MHP v zimním semestru školního roku 2007/2008. Použitím maker APDL pro preprocesing a postprocesing programů LAPEL2D.exe a POST2D.exe se zkrátil čas řešení příkladů. V rámci jediného cvičení bylo možné realizovat výpočet MKP i MHP s ekvivalentní sítí prvků na hranici u dvou příkladů (viz příklady MHP na internetových stránkách Vytvořené programy a návody příkladů mohou umožnit snadnější získání praktických zkušeností s MHP studentům ze všech univerzit v ČR se zájmem o tuto progresivně se rozvíjející metodu (díky volné přístupnosti na internetu). Zejména jsou však určeny pro studenty magisterského a doktorandského studia. V rámci tohoto grantového projektu se řešitelé zúčastnili vědecké konference Aplikovaná mechanika konané , Inženýrská mechanika konané a Experimentální analýza napětí konané ve dnech Publikovány byly tyto články: [1] HALAMA, R.; ROBOVSKÁ, H.; VOLKOVÁ, L.; SKOČOVSKÝ, T.; STACHA, D.; ŠVRČEK, M.; VICHEREK, A. Parameter Identification of Chaboche Nonlinear Kinematic Hardening Model. In: Sborník konference Aplikovaná mechanika 2007, Malenovice Ed. Frydrýšek K. et al. Ostrava: VŠB-TUO Katedra pružnosti a pevnosti, 2007, [2] HALAMA, R. Nonstandard Uses of Ansys Program Choice Applications. In: Sborník konference Aplikovaná mechanika 2007, Malenovice Ed. Frydrýšek K. et al. Ostrava: VŠB-TUO Katedra pružnosti a pevnosti, 2007, [3] FUSEK, M.; HALAMA, R.; FOJTÍK, F. 3D Motion Measurement Realized on Industrial Washer-Extractor. In: Sborník konference Aplikovaná mechanika 2007, Malenovice Ed. Frydrýšek K. et al. Ostrava: VŠB-TUO Katedra pružnosti a pevnosti, 2007, [4] ROJÍČEK, J. Torsion Test Evaluation Methods. In: Sborník konference Aplikovaná mechanika 2007, Malenovice Ed. Frydrýšek K. et al. Ostrava: VŠB-TUO Katedra pružnosti a pevnosti, 2007, [5] ROJÍČEK, J.; HALAMA, R. Numerical Simulations of Pipeline Tests Considering Ratchetting Effect. In: Book of Extended Abstracts, National conference Engineering mechanics 2007, Czech republic, Svratka Ed. Igor Zolotarev. Praha: AVČR Institute of Thermomechanics, 2007, ISBN [6] HALAMA, R.; MACURA, P.; FOJTÍK, F. Strain-Gauge Measurement of Roll Torques during Small-Section Hot-Rolling. In: Book of Extended Abstracts, International conference Experimental stress analysis 2007, Czech republic, Hotel Výhledy Ed. V.Adámek M.Zajíček J.Káňa, Plzeň: University of West Bohemia in Pilsen, 2007, p.45-46, ISBN Vytvořené příklady, prezentace a programy výuku budou samozřejmě i v dalších letech volně přístupné na internetu a budou dále zdokonalovány. Do budoucna se počítá se zpracováním skript pro daný předmět. Čerpání finančních prostředků Finanční prostředky byly čerpány dle předpokládaného výčtu finančních položek uvedeném ve vlastním projektu řešeného grantu. Kromě cestovních nákladů a odměn byly využity přidělené prostředky na zakoupení počítačových komponent pro upgrade výpočetní techniky řešitelského kolektivu, zařízení PDA včetně příslušenství a odborných knih. Poslední uvedená

5 částečně kniha byla hrazena z prostředků Ústřední knihovny VŠB-TU Ostrava, v seznamu je uvedena jen část hrazená z řešeného projektu FRVŠ. Nákup zařízení PDA byl již v projektu zdůvodněn tím, že jeden ze spoluautorů často cestuje a použití tohoto zařízení umožní studium odborné literatury popř. přípravu podkladů do výuky i v době nepřítomnosti na pracovišti. Úplný výčet finančních položek: 1) Kapitálové výdaje nebyly požadovány 2) Odměna včetně řešitelům sociálního a zdravotního pojištění (35%) ,- Z toho z projektu Fondu rozvoje VŠ MŠMT: 9 000,- 3) Služby nebyly požadovány 4) Další neinvestiční výdaje: počítačové komponenty PDA Asus MyPAL A696 GPS/BT/Intel/SD/256MB/WM5.0CZ ,- SD karta 2048MB A-DATA 150x ,- Freedom Bluetooth klávesnice ,- Monitor Samsung 20" LCD ,- Flash Corsair 8GB Survivor USB ,- Čtečka karet MSI 32 in 1 Star Reader mini II ,- HDD Samsung 321KJ 320GB SATAII/ RPM ,- Procesor INTEL Core 2 Duo E ,- Paměti A-DATA DDRII 2x1024MB ,- Zákl. deska ASUS P5K ,- Skříň Fortron EC ML PNF ,- Grafická karta ASUS EN8600GT/2DHT 256MB ,- Myš LOGITECH B58 scroll black, USB/PS ,- LABTEC Spin ,- MSI Bluetooth Star HUB, 3x USB Bluetooth...701,- DVD±R/RW/RAM LG GSA-H12LB, LightScribe, DL, ret ,- Flash Rubber Disk 4GB USB 2.0 (RB15) ,- Laserová myš SAITEK 3200GM ,- Inkoust pro Canon ip4200 (5ks) ,- odborné knihy Beer: Programming the Boundary Element Method ,- Gao: Boundary Element Programming in Mechanics ,- Ameen: Boundary Element Analysis: Theory & Programming ,- Dunne, Petrinic: Introduction to Computational Plasticity ,- Cartwright: Underlying Principles of the Boundary Element Method ,- Etzel,Dickinson: Digital Visual FORTRAN Programmer's Guide (HP Tech.) ,- Asundi: MATLAB for Photomechanics: A Primer ,- poplatky a kurzové zisky spojené s nákupem knih celkem celkem ,- Z toho z projektu Fondu rozvoje VŠ MŠMT: ,- Příspěvek VŠB-TUO FS: ,-

6 5) Cestovné Aplikovaná mechanika (Pořadatel: VŠB-TU Ostrava, místo konání: Malenovice, termín: duben 2007) Vložné...2 x 4 700,- Cestovné 1x50km ,- Stravné a ubytování (3 dny)...ve vložném Inženýrská mechanika (Pořadatel: Ústav termomechaniky AVČR Brno, místo konání: Svratka, termín: květen 2007) Vložné...1 x 5 200,- Cestovné 2x210km... hrazeno z jiných zdrojů Stravné a ubytování (3 dny)...ve vložném Experimentální analýza napětí (Pořadatel: ZČU Plzeň, místo konání: Hotel Výhledy, termín: červen 2007) Vložné...2 x 2 500,- Cestovné 2x510km (zahrnovalo stravu a ubytování) ,- Ubytování (3 dny)... v cestovném Vyčerpané finanční prostředky: celkem ,- Z toho z projektu Fondu rozvoje VŠ MŠMT: ,- Příspěvek VŠB-TUO FS (v roce 2007): ostatní neinvestiční výdaje (NIV) 10 tis. celkem příspěvek TUO celkem: 10 tis. 10 tis. Fond rozvoje VŠ MŠMT: kapitálové výdaje (IV) nejsou ostatní neinvestiční výdaje (NIV) 52 tis. odměna 9 tis. cestovné 31 tis. celkem: 92 tis. celkový finanční příspěvek z FR VŠ MŠMT: 92 tis. Přílohou výčtu finančních položek je výpis z programu SAP potvrzující vynulování přiděleného účtu (viz další 2 listy).

7

8

Závěrečná zpráva grantového projektu FRVŠ F1a č. 2811/2010 s názvem Inovace předmětu Základy lomové mechaniky

Závěrečná zpráva grantového projektu FRVŠ F1a č. 2811/2010 s názvem Inovace předmětu Základy lomové mechaniky Závěrečná zpráva grantového projektu FRVŠ F1a č. 2811/2010 s názvem Inovace předmětu Základy lomové mechaniky Řešitel: Ing. Martin Fusek, Ph.D. Spoluřešitelé: doc. Ing. Radim Halama, Ph.D.; Dr. Ing. Ludmila

Více

Závěrečná zpráva. Grantového projektu FRVŠ G1 č. 2633/2011 s názvem. Úvod do MKP

Závěrečná zpráva. Grantového projektu FRVŠ G1 č. 2633/2011 s názvem. Úvod do MKP Závěrečná zpráva Grantového projektu FRVŠ G1 č. 2633/2011 s názvem Úvod do MKP Řešitel: Ing. Michal Šofer Spoluřešitelé: doc. Ing Radim Halama, Ph.D., Ing. Josef Sedlák, Ing. Marek Bárta Pracoviště: Katedra

Více

Katedra geotechniky a podzemního stavitelství

Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Modelování v geotechnice Metoda okrajových prvků (prezentace pro výuku předmětu Modelování v geotechnice) doc. RNDr. Eva Hrubešová, Ph.D. Inovace studijního

Více

Závěrečná zpráva o výsledcích řešení projektu v rámci rozvojových programů MŠMT na rok 2006

Závěrečná zpráva o výsledcích řešení projektu v rámci rozvojových programů MŠMT na rok 2006 Závěrečná zpráva o výsledcích řešení projektu v rámci rozvojových programů MŠMT na rok 2006 Fakulta/Ústav: Název projektu: Číslo přidělené projektu v r. 2006: Zařazen v programu: Zařazen v podprogramu:

Více

Projekt fondu rozvoje vysokých škol 1809/2007 "Příprava kurzu - Simulace jednoduchých fyzikálních dějů"

Projekt fondu rozvoje vysokých škol 1809/2007 Příprava kurzu - Simulace jednoduchých fyzikálních dějů Cíle projektu: Projekt fondu rozvoje vysokých škol 1809/2007 "Příprava kurzu - Simulace jednoduchých fyzikálních dějů" Cílem projektu bylo vytvoření nového předmětu (výběrové kurzy Simulace jednoduchých

Více

Nelineární problémy a MKP

Nelineární problémy a MKP Nelineární problémy a MKP Základní druhy nelinearit v mechanice tuhých těles: 1. materiálová (plasticita, viskoelasticita, viskoplasticita,...) 2. geometrická (velké posuvy a natočení, stabilita konstrukcí)

Více

Závěrečná zpráva projektu FRVŠ 678/2012/F1/a: Číslo projektu: 678/2012. Tematický okruh a specifikace: F1/a. Řešitel: Doc., Ing. Václav Hrazdil, CSc.

Závěrečná zpráva projektu FRVŠ 678/2012/F1/a: Číslo projektu: 678/2012. Tematický okruh a specifikace: F1/a. Řešitel: Doc., Ing. Václav Hrazdil, CSc. Závěrečná zpráva projektu FRVŠ 678/2012/F1/a: Číslo projektu: 678/2012 Tematický okruh a specifikace: F1/a Řešitel: Doc., Ing. Václav Hrazdil, CSc. Název projektu: Inovace výuky ekologických aspektů stavební

Více

Globální matice konstrukce

Globální matice konstrukce Globální matice konstrukce Z matic tuhosti a hmotnosti jednotlivých prvků lze sestavit globální matici tuhosti a globální matici hmotnosti konstrukce, které se využijí v řešení základní rovnice MKP: [m]{

Více

VYUŽITÍ MATLABU PRO VÝUKU NUMERICKÉ MATEMATIKY Josef Daněk Centrum aplikované matematiky, Západočeská univerzita v Plzni. Abstrakt

VYUŽITÍ MATLABU PRO VÝUKU NUMERICKÉ MATEMATIKY Josef Daněk Centrum aplikované matematiky, Západočeská univerzita v Plzni. Abstrakt VYUŽITÍ MATLABU PRO VÝUKU NUMERICKÉ MATEMATIKY Josef Daněk Centrum aplikované matematiky, Západočeská univerzita v Plzni Abstrakt Současný trend snižování počtu kontaktních hodin ve výuce nutí vyučující

Více

Rozvojový projekt na rok 2012

Rozvojový projekt na rok 2012 VYSOKÁ ŠKOLA: VYSOKÁ ŠKOLA CHEMICKO-TECHNOLOGICKÁ V PRAZE Rozvojový projekt na rok 2012 Formulář pro závěrečnou zprávu Program: Podprogram: 4. Program pro vyrovnávání příležitostí pro vysoké školy se sídlem

Více

Nabídka Odběratel: jméno adresa telefon

Nabídka Odběratel: jméno adresa telefon Nabídka 090331001 Dodavatel: Jan Prušák Tylovická 9/200, 155 21 Praha 5 Zličín tel: 607 600 929 e-mail: info@x-computers.eu http://www.x-computers.eu IČO: 71798714, DIČ: CZ8612280501 Živ. list evidenční

Více

Speciální numerické metody 4. ročník bakalářského studia. Cvičení: Ing. Petr Lehner Přednášky: doc. Ing. Martin Krejsa, Ph.D.

Speciální numerické metody 4. ročník bakalářského studia. Cvičení: Ing. Petr Lehner Přednášky: doc. Ing. Martin Krejsa, Ph.D. Speciální numerické metody 4. ročník bakalářského studia Cvičení: Ing. Petr Lehner Přednášky: doc. Ing. Martin Krejsa, Ph.D. 1 Základní informace o cvičení Předmět: 228-0210/01 Speciální numerické metody

Více

VŠB Technická univerzita Ostrava Fakulta strojní Katedra pružnosti a pevnosti (339) Metoda konečných prvků MKP I (Návody do cvičení)

VŠB Technická univerzita Ostrava Fakulta strojní Katedra pružnosti a pevnosti (339) Metoda konečných prvků MKP I (Návody do cvičení) VŠB Technická univerzita Ostrava Fakulta strojní Katedra pružnosti a pevnosti (339) Metoda konečných prvků MKP I (Návody do cvičení) Autoři: Martin Fusek, Radim Halama, Jaroslav Rojíček Verze: 0 Ostrava

Více

2.2 Mezní stav pružnosti Mezní stav deformační stability Mezní stav porušení Prvek tělesa a napětí v řezu... p03 3.

2.2 Mezní stav pružnosti Mezní stav deformační stability Mezní stav porušení Prvek tělesa a napětí v řezu... p03 3. obsah 1 Obsah Zde je uveden přehled jednotlivých kapitol a podkapitol interaktivního učebního textu Pružnost a pevnost. Na tomto CD jsou kapitoly uloženy v samostatných souborech, jejichž název je v rámečku

Více

Michal Vaverka: Přehled řešených projektů

Michal Vaverka: Přehled řešených projektů 15. seminář ÚK Michal Vaverka: Přehled řešených projektů FSI VUT v Brně Ústav konstruování Technická 2896/2 616 69 Brno Česká republika http://uk.fme.vutbr.cz/ e-mail: vaverka@fme.vutbr.cz 21.dubna.2006

Více

Aproximace posuvů [ N ],[G] Pro každý prvek se musí nalézt vztahy

Aproximace posuvů [ N ],[G] Pro každý prvek se musí nalézt vztahy Aproimace posuvů Pro každý prvek se musí nalézt vztahy kde jsou prozatím neznámé transformační matice. Neznámé funkce posuvů se obvykle aproimují ve formě mnohočlenů kartézských souřadnic. Například 1.

Více

Rozdíly mezi MKP a MHP, oblasti jejich využití.

Rozdíly mezi MKP a MHP, oblasti jejich využití. Rozdíly mezi, oblasti jejich využití. Obě metody jsou vhodné pro určitou oblast problémů. základě MKP vyžaduje rozdělení těles na vhodný počet prvků, jejichž analýza je poměrně snadná a pro většinu částí

Více

Interní grantová agentura vysokoškolského ústavu Institutu celoživotního vzdělávání Mendelovy univerzity v Brně (IGA ICV MENDELU)

Interní grantová agentura vysokoškolského ústavu Institutu celoživotního vzdělávání Mendelovy univerzity v Brně (IGA ICV MENDELU) Interní grantová agentura vysokoškolského ústavu Institutu celoživotního vzdělávání Mendelovy univerzity v Brně () Magisterský projekt (MP) Formuláře platné pro rok 2015 Grantová přihláška se podává v

Více

Základy tvorby výpočtového modelu

Základy tvorby výpočtového modelu Základy tvorby výpočtového modelu Zpracoval: Jaroslav Beran Pracoviště: Technická univerzita v Liberci katedra textilních a jednoúčelových strojů Tento materiál vznikl jako součást projektu In-TECH 2,

Více

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE, LÉKAŘSKÁ FAKULTA V PLZNI. Formulář pro závěrečnou zprávu. Název projektu: INFORMAČNÍ TECHNIKA PRO ELEKTRONICKÉ VZDĚLÁVÁNÍ

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE, LÉKAŘSKÁ FAKULTA V PLZNI. Formulář pro závěrečnou zprávu. Název projektu: INFORMAČNÍ TECHNIKA PRO ELEKTRONICKÉ VZDĚLÁVÁNÍ VYSOKÁ ŠKOLA: UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE, LÉKAŘSKÁ FAKULTA V PLZNI Formulář pro závěrečnou zprávu Program: Podprogram: 1. Program na rozvoj přístrojového vybavení a moderních technologií rozvoj informačních

Více

VYHLÁŠENÍ STUDENTSKÉ GRANTOVÉ SOUTĚŽE TUL PRO ROK Čl. 1 Základní ustanovení

VYHLÁŠENÍ STUDENTSKÉ GRANTOVÉ SOUTĚŽE TUL PRO ROK Čl. 1 Základní ustanovení VYHLÁŠENÍ STUDENTSKÉ GRANTOVÉ SOUTĚŽE TUL PRO ROK 21 Čl. 1 Základní ustanovení 1. V souladu s bodem 9 a 1 Zásad studentské grantové soutěže TUL ze dne 11.9.29 vyhlašuje rektor Studentskou grantovou soutěž

Více

Rozvojový projekt na rok 2008. Rozvoj přístrojového a experimentálního vybavení laboratoří pracovišť VŠB-TUO

Rozvojový projekt na rok 2008. Rozvoj přístrojového a experimentálního vybavení laboratoří pracovišť VŠB-TUO Rozvojový projekt na rok 2008 3. Program na rozvoj přístrojového vybavení a moderních technologií a) rozvoj přístrojového vybavení Rozvoj přístrojového a experimentálního vybavení laboratoří pracovišť

Více

ZPRÁVA O PRŮBĚHU ŘEŠENÍ

ZPRÁVA O PRŮBĚHU ŘEŠENÍ ZPRÁVA O PRŮBĚHU ŘEŠENÍ Cíl projektu Výchozí ukazatele /cílové ukazatele Plnění kontrolovatelných výstupů Změny v řešení Postup řešení: Hlavním cílem rozvojového projektu bylo zpracovat materiály k akreditaci

Více

Interní grantová agentura AF MENDELU Individuální doktorské projekty Formuláře platné pro rok 2015

Interní grantová agentura AF MENDELU Individuální doktorské projekty Formuláře platné pro rok 2015 Individuální doktorské projekty Formuláře platné pro rok 2015 Grantová přihláška se podává v termínu od 17.července 2014 do 31.října 2014 do 10:00 hod. Kanceláři IGA AF MENDELU výhradně v elektronické

Více

Rozvojový projekt na rok 2008

Rozvojový projekt na rok 2008 UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA Rozvojový projekt na rok 2008 Formulář pro závěrečnou zprávu Program: Podprogram: 6. Program na podporu odstranění slabých stránek školy Název projektu:

Více

Identifikace materiálových parametrů Vybraných modelů plasticity

Identifikace materiálových parametrů Vybraných modelů plasticity Teorie plasticity 1. VŠB TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA FAKULTA STROJNÍ KATEDRA PRUŽNOSTI A PEVNOSTI 17.listopadu 15, 708 33 Ostrava - Poruba Identifikace materiálových parametrů Vybraných modelů plasticity

Více

Martin NESLÁDEK. 14. listopadu 2017

Martin NESLÁDEK. 14. listopadu 2017 Martin NESLÁDEK Faculty of mechanical engineering, CTU in Prague 14. listopadu 2017 1 / 22 Poznámky k úlohám řešeným MKP Na přesnost simulace pomocí MKP a prostorové rozlišení výsledků má vliv především:

Více

ÚVOD DO MODELOVÁNÍ V MECHANICE

ÚVOD DO MODELOVÁNÍ V MECHANICE ÚVOD DO MODELOVÁNÍ V MECHANICE PRUŽNOST A PEVNOST Přednáška č. 5 Prof. Ing. Vladislav Laš. CSc. MECHANIKA PODDAJNÝCH TĚLES Úkolem PP z inženýrského hlediska je navrhnout součásti nebo konstrukce, které

Více

Inovace cvičení z předmětu Struktura a vlastnosti textilií

Inovace cvičení z předmětu Struktura a vlastnosti textilií Inovace cvičení z předmětu Struktura a vlastnosti textilií Kapitola: Podpora rozvoje vzdělávací činnosti - VNITŘNÍ SOUTĚŽ Tématický okruh: 1.3.1 - Profilace a inovace studijních programů na úrovni předmětů/kurzů

Více

Interní grantová agentura LDF MENDELU

Interní grantová agentura LDF MENDELU 7. 10. 2015 Ing. Pavlína Pancová Šimková, Ph.D. Rada Interní grantové agentury Interní grantová agentura LDF MENDELU Výzva pro rok 2016 strana 2 Základní informace Vyhlášení 1. 9. 2015 Uzávěrka 23. 10.

Více

Přednáška 1 Obecná deformační metoda, podstata DM

Přednáška 1 Obecná deformační metoda, podstata DM Statika stavebních konstrukcí II., 3.ročník bakalářského studia Přednáška 1 Obecná deformační metoda, podstata DM Základní informace o výuce předmětu SSK II Metody řešení staticky neurčitých konstrukcí

Více

Rovinná úloha v MKP. (mohou být i jejich derivace!): rovinná napjatost a r. deformace (stěny,... ): u, v. prostorové úlohy: u, v, w

Rovinná úloha v MKP. (mohou být i jejich derivace!): rovinná napjatost a r. deformace (stěny,... ): u, v. prostorové úlohy: u, v, w Rovinná úloha v MKP Hledané deformační veličiny viz klasická teorie pružnosti (mohou být i jejich derivace!): rovinná napjatost a r. deformace (stěny,... ): u, v desky: w, ϕ x, ϕ y prostorové úlohy: u,

Více

Náhradní ohybová tuhost nosníku

Náhradní ohybová tuhost nosníku Náhradní ohybová tuhost nosníku Autoři: Doc. Ing. Jiří PODEŠVA, Ph.D., Katedra mechaniky, Fakulta strojní, VŠB - Technická univerzita Ostrava, e-mail: jiri.podesva@vsb.cz Anotace: Výpočty ocelových výztuží

Více

Článek 1 Věcná působnost Článek 2 Komise Článek 3 Pravidla pro přihlášení projektů do studentské grantové soutěže

Článek 1 Věcná působnost Článek 2 Komise Článek 3 Pravidla pro přihlášení projektů do studentské grantové soutěže Článek 1 Věcná působnost (1) Metodické pokyny děkana Fakulty vojenského leadershipu Univerzity obrany v Brně k zásadám studentské grantové soutěže (dále jen SGS ) upřesňují některá ustanovení Směrnice

Více

Rozvojový projekt na rok 2011

Rozvojový projekt na rok 2011 VYSOKÁ ŠKOLA: VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ, FAKULTA CHEMICKÁ Program: Podprogram: Rozvojový projekt na rok 2011 Formulář pro závěrečnou zprávu 4. Program na podporu vzdělávání v oblasti zubního lékařství

Více

Výzkumné centrum spalovacích motorů a automobilů Josefa Božka - Kolokvium Božek 2010, Praha 7.12.2011 -

Výzkumné centrum spalovacích motorů a automobilů Josefa Božka - Kolokvium Božek 2010, Praha 7.12.2011 - 53A107 Systematický výzkum vlastností vybraného konstrukčního materiálu (litina, slitiny lehkých kovů) typického pro teplotně exponované díly motoru (hlava, blok, skříně turbodmychadla ) s ohledem na kombinované

Více

PARAMETER IDENTIFICATION OF CHABOCHE NONLINEAR KINEMATIC HARDENING MODEL STANOVENÍ KONSTANT CHABOCHEOVA NELINEÁRNÍHO KINEMATICKÉHO MODELU ZPEVNĚNÍ

PARAMETER IDENTIFICATION OF CHABOCHE NONLINEAR KINEMATIC HARDENING MODEL STANOVENÍ KONSTANT CHABOCHEOVA NELINEÁRNÍHO KINEMATICKÉHO MODELU ZPEVNĚNÍ PARAMETER IDENTIFICATION OF CHABOCHE NONLINEAR KINEMATIC HARDENING MODEL STANOVENÍ KONSTANT CHABOCHEOVA NELINEÁRNÍHO KINEMATICKÉHO MODELU ZPEVNĚNÍ Radim HALAMA 1, Hana ROBOVSKÁ 2, Linda VOLKOVÁ 2, Tomáš

Více

písemky (3 příklady) Výsledná známka je stanovena zkoušejícím na základě celkového počtu bodů ze semestru, ze vstupního testu a z písemky.

písemky (3 příklady) Výsledná známka je stanovena zkoušejícím na základě celkového počtu bodů ze semestru, ze vstupního testu a z písemky. POŽADAVKY KE ZKOUŠCE Z PP I Zkouška úrovně Alfa (pro zájemce o magisterské studium) Zkouška sestává ze vstupního testu (10 otázek, výběr správné odpovědi ze čtyř možností, rozsah dle sloupečku Požadavky)

Více

Rozvojový projekt na rok 2011

Rozvojový projekt na rok 2011 VYSOKÁ ŠKOLA: UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE LÉKAŘSKÁ FAKULTA V PLZNI Rozvojový projekt na rok 2011 Formulář pro závěrečnou zprávu Program: 3. Program na rozvoj přístrojového vybavení a moderních technologií

Více

Název projektu: STRUTEX Zařazení projektu: Kvalitní a relevantní výzkum, vývoj a inovace. Řešitel/koordinátor: Ing. Brigita Kolčavová Sirková

Název projektu: STRUTEX Zařazení projektu: Kvalitní a relevantní výzkum, vývoj a inovace. Řešitel/koordinátor: Ing. Brigita Kolčavová Sirková Název projektu: STRUTEX 2016 Institucionální program pro veřejné vysoké školy pro rok 2016 Zařazení projektu: Kvalitní a relevantní výzkum, vývoj a inovace Řešitel/koordinátor: Ing. Brigita Kolčavová Sirková

Více

Informatika. tercie. Mgr. Kateřina Macová 1

Informatika. tercie. Mgr. Kateřina Macová 1 Informatika tercie Mgr. Kateřina Macová 1 Provozní řád učebny informatiky Žáci smí být v učebně výhradně za přítomnosti vyučujícího. Do učebny smí vstoupit a učebnu smí opustit pouze na pokyn vyučujícího.

Více

Metoda konečných prvků Úvod (výuková prezentace pro 1. ročník navazujícího studijního oboru Geotechnika)

Metoda konečných prvků Úvod (výuková prezentace pro 1. ročník navazujícího studijního oboru Geotechnika) Inovace studijního oboru Geotechnika Reg. č. CZ.1.07/2.2.00/28.0009 Metoda konečných prvků Úvod (výuková prezentace pro 1. ročník navazujícího studijního oboru Geotechnika) Doc. RNDr. Eva Hrubešová, Ph.D.

Více

Rozvojový projekt na rok 2009

Rozvojový projekt na rok 2009 VYSOKÁ ŠKOLA: UNIVERZITA KARLOVA PRAHA LÉKAŘSKÁ FAKULTA PLZEŇ ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA PLZEŇ, FAKULTA EKONOMICKÁ Program: Podprogram: Rozvojový projekt na rok 2009 Formulář pro závěrečnou zprávu 6. Program

Více

VYHLÁŠENÍ A ZÁSADY PRO PODPORU STUDENTSKÝCH VĚDECKÝCH KONFERENCÍ PRO ROK 2016

VYHLÁŠENÍ A ZÁSADY PRO PODPORU STUDENTSKÝCH VĚDECKÝCH KONFERENCÍ PRO ROK 2016 VYHLÁŠENÍ A ZÁSADY PRO PODPORU STUDENTSKÝCH VĚDECKÝCH KONFERENCÍ PRO ROK 2016 I. VYHLÁŠENÍ Na základě směrnice č. 30R/2012 Grantový systém (dále jen směrnice ) a v souladu s Pravidly pro poskytování účelové

Více

KONSTITUČNÍ VZTAHY. 1. Tahová zkouška

KONSTITUČNÍ VZTAHY. 1. Tahová zkouška 1. Tahová zkouška Tahová zkouška se provádí dle ČSN EN ISO 6892-1 (aktualizována v roce 2010) Je nejčastější mechanickou zkouškou kovových materiálů. Zkoušky se realizují na trhacích strojích, kde se zkušební

Více

Osa 2 Kvalita, efektivita a otevřenost vzdělávání Rozvoj školy doktorských studií

Osa 2 Kvalita, efektivita a otevřenost vzdělávání Rozvoj školy doktorských studií Osa 2 Kvalita, efektivita a otevřenost vzdělávání Rozvoj školy doktorských studií Globální cíl: zkvalitnění výchovy doktorandů a zlepšení jejich úrovně a připravenosti pro vědeckou práci a jejich pozice

Více

Hodnocení ISO pro rok 2014 katedra 714

Hodnocení ISO pro rok 2014 katedra 714 Hodnocení ISO pro rok 2014 katedra 714 1 OBLAST STUDIJNÍ A PEDAGOGICKÁ 1.1 VÝUKA - Zajištění výuky v základních kurzech matematiky, deskriptivní geometrie, výpočetní techniky, algoritmizace, numerických

Více

POŽADAVKY KE ZKOUŠCE Z PP I

POŽADAVKY KE ZKOUŠCE Z PP I POŽADAVKY KE ZKOUŠCE Z PP I Zkouška úrovně Alfa (pro zájemce o magisterské studium) Zkouška sestává ze o vstupního testu (10 otázek, výběr správné odpovědi ze čtyř možností, rozsah dle sloupečku Požadavky)

Více

Rozvojový projekt na rok 2011

Rozvojový projekt na rok 2011 VYSOKÁ ŠKOLA: UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE LÉKAŘSKÁ FAKULTA V PLZNI Rozvojový projekt na rok 2011 Formulář pro závěrečnou zprávu Program: Podprogram: 4. Program na podporu otevřenosti vysokých škol a) Podprogram

Více

Úvod do předmětu, úvod do problematiky CAE a MKP (přehled nástrojů a obecné postupy CAD/CAE, vazby součástí CAE)

Úvod do předmětu, úvod do problematiky CAE a MKP (přehled nástrojů a obecné postupy CAD/CAE, vazby součástí CAE) CAD/CAE ÚNOD: Jan Tippner, Václav Sebera, Miroslav Trcala, Eva Troppová. Úvod do předmětu, úvod do problematiky CAE a MKP (přehled nástrojů a obecné postupy CAD/CAE, vazby součástí CAE) Podpořeno projektem

Více

Výroční zpráva o hospodaření za rok 2011 Fakulta strojní TU v Liberci

Výroční zpráva o hospodaření za rok 2011 Fakulta strojní TU v Liberci Výroční zpráva o hospodaření za rok 2011 Fakulta strojní TU v Liberci TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta strojní Studentská 1402/2 461 17 Liberec 1 Výroční zpráva o hospodaření FS TUL 2011 1.1 Textová

Více

MECHANIKAPODZEMNÍCH KONSTRUKCÍ KLASIFIKACE VÝPOČETNÍCH METOD STABILITY A ZATÍŽENÍ OSTĚNÍ

MECHANIKAPODZEMNÍCH KONSTRUKCÍ KLASIFIKACE VÝPOČETNÍCH METOD STABILITY A ZATÍŽENÍ OSTĚNÍ STUDIJNÍ PODPORY PRO KOMBINOVANOU FORMU STUDIA NAVAZUJÍCÍHO MAGISTERSKÉHO PROGRAMU STAVEBNÍ INŽENÝRSTVÍ -GEOTECHNIKA A PODZEMNÍ STAVITELSTVÍ MECHANIKAPODZEMNÍCH KONSTRUKCÍ KLASIFIKACE VÝPOČETNÍCH METOD

Více

Závěrečná zpráva. grantového projektu FRVŠ č. 1965/2009 typ A/b s názvem. Pracoviště pro počítačové modelování, numerické simulace a rapid prototyping

Závěrečná zpráva. grantového projektu FRVŠ č. 1965/2009 typ A/b s názvem. Pracoviště pro počítačové modelování, numerické simulace a rapid prototyping Závěrečná zpráva grantového projektu FRVŠ č. 1965/2009 typ A/b s názvem Pracoviště pro počítačové modelování, numerické simulace a rapid prototyping Řešitel: prof. Ing. Petr Horyl, CSc. Spoluřešitelé:

Více

téma: Úvod do praktika z ICT autor: Mgr. Radek Machan cíl praktika: organizace výuky, plán výuky, bezpečnost práce doba trvání: 2

téma: Úvod do praktika z ICT autor: Mgr. Radek Machan cíl praktika: organizace výuky, plán výuky, bezpečnost práce doba trvání: 2 téma: Úvod do praktika z ICT cíl praktika: organizace výuky, plán výuky, bezpečnost práce pomůcky: počítač, internet, starší cvičné počítače - organizace výuky - seznámení s plánem praktika IVT - seznámení

Více

Institucionální rozvojový plán TUL 2016

Institucionální rozvojový plán TUL 2016 Podpora studentů samoplátců na FS TUL Tvorba studijních textů a AJ pro zahraniční studenty Zpráva o řešení projektu č. 12270 Institucionální rozvojový plán TUL 2016 Cíle: Diverzifikace a dostupnost (prioritní

Více

Pružnost a plasticita II CD03

Pružnost a plasticita II CD03 Pružnost a plasticita II CD3 uděk Brdečko VUT v Brně, Fakulta stavební, Ústav stavební mechanik tel: 5447368 email: brdecko.l @ fce.vutbr.cz http://www.fce.vutbr.cz/stm/brdecko.l/html/distcz.htm Obsah

Více

Výroční zpráva projektu specifického výzkumu v roce 2015 zakázka č Speciální typy matic a jejich souvislost s celočíselnými posloupnostmi

Výroční zpráva projektu specifického výzkumu v roce 2015 zakázka č Speciální typy matic a jejich souvislost s celočíselnými posloupnostmi Výroční zpráva projektu specifického výzkumu v roce 2015 zakázka č. 2121 Název projektu: Speciální typy matic a jejich souvislost s celočíselnými posloupnostmi Specifikace řešitelského týmu Odpovědný řešitel:

Více

VYHLÁŠENÍ A ZÁSADY PRO PODPORU STUDENTSKÝCH VĚDECKÝCH KONFERENCÍ PRO ROK 2011

VYHLÁŠENÍ A ZÁSADY PRO PODPORU STUDENTSKÝCH VĚDECKÝCH KONFERENCÍ PRO ROK 2011 VYHLÁŠENÍ A ZÁSADY PRO PODPORU STUDENTSKÝCH VĚDECKÝCH KONFERENCÍ PRO ROK 2011 I. VYHLÁŠENÍ Na základě směrnice č. 32R/2010 Grantový systém (dále jen směrnice ) a v souladu s Pravidly pro poskytování účelové

Více

Metoda konečných prvků Charakteristika metody (výuková prezentace pro 1. ročník navazujícího studijního oboru Geotechnika)

Metoda konečných prvků Charakteristika metody (výuková prezentace pro 1. ročník navazujícího studijního oboru Geotechnika) Inovace studijního oboru Geotechnika Reg. č. CZ.1.07/2.2.00/28.0009 Metoda konečných prvků Charakteristika metody (výuková prezentace pro 1. ročník navazujícího studijního oboru Geotechnika) Doc. RNDr.

Více

Rozvojový projekt na rok 2008

Rozvojový projekt na rok 2008 " VYSOKA SKOLA: JIHOCESKÁ ", UNIVERZITA V CESKÝCH BUDEJOVICICH Rozvojový projekt na rok 2008 Formulár pro záverecnou zprávu Program: Program c. 6 na odstranení slabých stránek školy Podprogram: Název projektu:

Více

Rozvojový projekt na rok 2010

Rozvojový projekt na rok 2010 VYSOKÁ ŠKOLA: VYSOKÁ ŠKOLA CHEMICKO-TECHNOLOGICKÁ V PRAZE Rozvojový projekt na rok 010 Formulář pro závěrečnou zprávu - dílčí závěrečná zpráva Program: Podprogram:. Program na podporu vzdělávání v oblasti

Více

Nelineární úlohy při výpočtu konstrukcí s využitím MKP

Nelineární úlohy při výpočtu konstrukcí s využitím MKP Nelineární úlohy při výpočtu konstrukcí s využitím MKP Obsah přednášky Lineární a nelineární úlohy Typy nelinearit (geometrická, materiálová, kontakt,..) Příklady nelineárních problémů Teorie kontaktu,

Více

MATEMATIKA PRO INŽENÝRY 21. STOLETÍ

MATEMATIKA PRO INŽENÝRY 21. STOLETÍ MATEMATIKA PRO INŽENÝRY 21. STOLETÍ Schůzka realizačního týmu 8. 9. 2011 Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky PROGRAM SCHŮZKY: Pilotní kurzy

Více

Katedra geotechniky a podzemního stavitelství

Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Modelování v geotechnice Modelování zatížení tunelů (prezentace pro výuku předmětu Modelování v geotechnice) doc. RNDr. Eva Hrubešová, Ph.D. Inovace studijního

Více

Slezská univerzita v Opavě Obchodně podnikatelská fakulta SU v Karviné. Počítačová učebna pro výuku matematických a statistických metod

Slezská univerzita v Opavě Obchodně podnikatelská fakulta SU v Karviné. Počítačová učebna pro výuku matematických a statistických metod Slezská univerzita v Opavě Obchodně podnikatelská fakulta SU v Karviné Závěrečná zpráva rozvojového projektu Fondu rozvoje VŠ Počítačová učebna pro výuku matematických a statistických metod TO: A Spec:

Více

Co se realizovalo v přecházejícím roce:

Co se realizovalo v přecházejícím roce: MATEŘSKÁ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA PRO TĚLESNĚ POSTIŽENÉ, BRNO, KOCIÁNKA 6 ICT plán školy na období od 2. 9. 2013 do 27. 6. 2014 (dle metodického pokynu MŠMT č.j. 30 799/2005-551) Co se realizovalo v přecházejícím

Více

Hodnocení ISO pro rok 2013 katedra 714

Hodnocení ISO pro rok 2013 katedra 714 Hodnocení ISO pro rok 2013 katedra 714 1 OBLAST STUDIJNÍ A PEDAGOGICKÁ 1.1 VÝUKA - Zajištění výuky v základních kurzech matematiky, deskriptivní geometrie, výpočetní techniky, algoritmizace, numerických

Více

Výnos děkanky FF UHK č. 3/2016

Výnos děkanky FF UHK č. 3/2016 Hradec Králové, 13. ledna 2016 č. j. DFF/44/16 Výnos děkanky FF UHK č. 3/2016 Vyhlášení Interní grantové soutěže projektů na podporu pedagogické práce akademických a odborných pracovníků na Filozofické

Více

PRUŽNOST A PEVNOST II

PRUŽNOST A PEVNOST II VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA FAKULTA STAVEBNÍ PRUŽNOST A PEVNOST II Navazující magisterské studium, 1. ročník Alois Materna (přednášky) Jiří Brožovský (cvičení) Kancelář: LP C 303/1

Více

Zadávací dokumentace Příloha výzvy k podání nabídek

Zadávací dokumentace Příloha výzvy k podání nabídek Zadávací dokumentace Příloha výzvy k podání nabídek Název programu: Registrační číslo projektu Název projektu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/1.5.00/34.0116 Modernizace výuky

Více

Soulad studijního programu. Aplikovaná informatika

Soulad studijního programu. Aplikovaná informatika Standard studijního Aplikovaná informatika A. Specifika a obsah studijního : Typ Oblast/oblasti vzdělávání Základní tematické okruhy Kód Rozlišení Profil studijního Propojení studijního s tvůrčí činností

Více

dodání během 2. pololetí 2013, objednáno bude s měsíčním předstihem

dodání během 2. pololetí 2013, objednáno bude s měsíčním předstihem Max. cena za kus Max. cena za ks Max. celkem za č. Předmět Počet ks bez DPH vč. DPH položky vč. DPH Požadavky 1 počítače do učebny 13 12 500,00 15 125,00 196 625,00 Parametry: dodání během 2. pololetí

Více

Úvod do přesnosti MKP, generace sítí a metod řešení soustav lineárních rovnic

Úvod do přesnosti MKP, generace sítí a metod řešení soustav lineárních rovnic ENumerická analýza transportních procesů - NTP2 Přednáška č. 8 Úvod do přesnosti MKP, generace sítí a metod řešení soustav lineárních rovnic Úvod do přesnosti metody konečných prvků Úvod do přesnosti metody

Více

Management informačních systémů. Název Information systems management Způsob ukončení * přednášek týdně

Management informačních systémů. Název Information systems management Způsob ukončení * přednášek týdně Identifikační karta modulu v. 4 Kód modulu Typ modulu profilující Jazyk výuky čeština v jazyce výuky Management informačních systémů česky Management informačních systémů anglicky Information systems management

Více

Fond rozvoje vysokých škol Tématický okruh G

Fond rozvoje vysokých škol Tématický okruh G Fond rozvoje vysokých škol Tématický okruh G Ing. Šárka Dvořáková, Ph.D. EXCELENCE DOKTORSKÉHO STUDIA NA AF MENDELU PRO NAVAZUJÍCÍ EVROPSKOU VĚDECKO-VÝZKUMNOU KARIÉRU CZ.1.07/2.3.00/20.0005 Tento seminář

Více

INOVACE PŘEDMĚTU MIKROELEKTRONICKÉ SYSTÉMY - LOKÁLNÍ A VZDÁLENÁ SPRÁVA ŘÍDICÍCH SYSTÉMŮ

INOVACE PŘEDMĚTU MIKROELEKTRONICKÉ SYSTÉMY - LOKÁLNÍ A VZDÁLENÁ SPRÁVA ŘÍDICÍCH SYSTÉMŮ VŠB TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA Fakulta strojní KATEDRA AUTOMATIZAČNÍ TECHNIKY A ŘÍZENÍ INOVACE PŘEDMĚTU MIKROELEKTRONICKÉ SYSTÉMY - LOKÁLNÍ A VZDÁLENÁ SPRÁVA ŘÍDICÍCH SYSTÉMŮ Závěrečná zpráva grantového

Více

ICT plán školy. školní rok 2013/2014. Veřejně správní akademie vyšší odborná škola, s.r.o. Filipínského 1, Brno IZO: 110 030 320

ICT plán školy. školní rok 2013/2014. Veřejně správní akademie vyšší odborná škola, s.r.o. Filipínského 1, Brno IZO: 110 030 320 ICT plán školy školní rok 2013/2014 Veřejně správní akademie vyšší odborná škola, s.r.o. Filipínského 1, Brno IZO: 110 030 320 V souladu s metodickým pokynem Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy,

Více

Zařízeni musí splňovat minimální parametry uvedené níže u každého zařízení ve sloupci Specifikace předmětu zakázky.

Zařízeni musí splňovat minimální parametry uvedené níže u každého zařízení ve sloupci Specifikace předmětu zakázky. ICT 1 MSZ Příloha 1a Specifikace předmětu zakázky Seznam zboží s uvedením jeho kvantifikace, technických parametrů a ceny Zakázka: 2/2013 Zadavatel: Základní údaje: Střední škola technická a zemědělská,

Více

Inkrementální teorie plasticity - shrnutí

Inkrementální teorie plasticity - shrnutí Inkrementální teorie plasticity - shrnutí Aditivní zákon = e p. Hookeův zákon pro elastickou složku deformace =C: e. Podmínka plasticity f = f Y =0. Pravidlo zpevnění p e d =g, p,,d, d p,..., dy =h, p,y,

Více

TAH/TLAK URČENÍ REAKCÍ

TAH/TLAK URČENÍ REAKCÍ VŠB Technická univerzita Ostrava Fakulta strojní Katedra pružnosti a pevnosti (339) Metoda konečných prvků MKP I (Návody do cvičení) Autoři: Martin Fusek, Radim Halama, Jaroslav Rojíček Verze: 0 Ostrava

Více

Závěrečná zpráva projektu FRVŠ

Závěrečná zpráva projektu FRVŠ Závěrečná zpráva projektu FRVŠ Název projektu: Inovace počítačové učebny PřF UJEP Řešitel: RNDr. Zdeněk Moravec, Ph.D. Pracoviště: Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem, Přírodovědecká fakulta TO /

Více

Neinvestiční prostředky

Neinvestiční prostředky ROZPOČET FAKULTY ELEKTROTECHNIKY A INFORMATIKY NA ROK 2017 Obecné principy 1) Rozpočet Fakulty elektrotechniky a informatiky je sestavován na základě rozpočtu Univerzity Pardubice a v souladu s principy

Více

Směrnice děkana č. 2/2007

Směrnice děkana č. 2/2007 Směrnice děkana č. 2/2007 INTERNÍ GRANTOVÁ AGENTURA PŘÍRODOVĚDECKÉ FAKULTY UNIVERZITY J. E. PURKYNĚ V ÚSTÍ NAD LABEM 1. Úvodní ustanovení Interní grantová agentura (IGA) Přírodovědecké fakulty Univerzity

Více

OTÁZKY K PROCVIČOVÁNÍ PRUŽNOST A PLASTICITA II - DD6

OTÁZKY K PROCVIČOVÁNÍ PRUŽNOST A PLASTICITA II - DD6 OTÁZKY K PROCVIČOVÁNÍ PRUŽNOST A PLASTICITA II - DD6 POSUZOVÁNÍ KONSTRUKCÍ PODLE EUROKÓDŮ 1. Jaké mezní stavy rozlišujeme při posuzování konstrukcí podle EN? 2. Jaké problémy řeší mezní stav únosnosti

Více

Osobní údaje. Vzdělání, odborná příprava a školení. Pracovní zkušenosti. prof., Ing., CSc. jaroslav.janalik@vsb.cz Státní příslušnost

Osobní údaje. Vzdělání, odborná příprava a školení. Pracovní zkušenosti. prof., Ing., CSc. jaroslav.janalik@vsb.cz Státní příslušnost Osobní údaje Křestní jméno / Příjmení Jaroslav Janalík Tituly prof., Ing., CSc. E-mail jaroslav.janalik@vsb.cz Státní příslušnost ČR Zařazení: Profesor Místnost: A 748 Telefon: +420 59732 4383 Vzdělání,

Více

Zadávací dokumentace Výběrové řízení na dodávku počítačového vybavení

Zadávací dokumentace Výběrové řízení na dodávku počítačového vybavení Zadávací dokumentace Výběrové řízení na dodávku počítačového vybavení Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0578 Název projektu:

Více

Rozvoj infrastruktury, průřezových služeb a bezpečnosti v oblasti IT na JU

Rozvoj infrastruktury, průřezových služeb a bezpečnosti v oblasti IT na JU Rozvoj infrastruktury, průřezových služeb a bezpečnosti v oblasti IT na JU Projekt Institucionálního rozvojového plánu 2013 Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích Prioritní oblast: 6 Efektivní instituce

Více

Interní grantová agentura LDF MENDELU

Interní grantová agentura LDF MENDELU 4. 10. 2016 Ing. Pavlína Pancová Šimková, Ph.D. Rada Interní grantové agentury Interní grantová agentura LDF MENDELU Výzva pro rok 2017 strana 2 Základní informace Vyhlášení 1. 9. 2016 Uzávěrka 21. 10.

Více

FAKULTA STAVEBNÍ NELINEÁRNÍ MECHANIKA. Telefon: WWW:

FAKULTA STAVEBNÍ NELINEÁRNÍ MECHANIKA. Telefon: WWW: VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA FAKULTA STAVEBNÍ NELINEÁRNÍ MECHANIKA Bakalářské studium, 4. ročník Jiří Brožovský Kancelář: LP H 406/3 Telefon: 597 321 321 E-mail: jiri.brozovsky@vsb.cz

Více

Matematický ústav Slezské univerzity v Opavě Zpráva o hospodaření za rok 2001

Matematický ústav Slezské univerzity v Opavě Zpráva o hospodaření za rok 2001 Matematický ústav Slezské univerzity v Opavě Zpráva o hospodaření za rok 2001 1. Úvod Matematický ústav v Opavě vykázal za rok 2001 zisk ve výši 6 tis. Kč. Jedná se o zisk, kterého bylo dosaženo po zohlednění

Více

Závěrečná zpráva. Zobrazovací metody a aplikace ionizujícího záření (Radiologický asistent)

Závěrečná zpráva. Zobrazovací metody a aplikace ionizujícího záření (Radiologický asistent) Závěrečná zpráva o plnění rozvojového projektu (Boloňská deklarace) Zobrazovací metody a aplikace ionizujícího záření (Radiologický asistent) Řešitel: MUDr. Jana Chmelová, Ph.D. Ostravská univerzita v

Více

APLIKACE SIMULAČNÍHO PROGRAMU ANSYS PRO VÝUKU MIKROELEKTROTECHNICKÝCH TECHNOLOGIÍ

APLIKACE SIMULAČNÍHO PROGRAMU ANSYS PRO VÝUKU MIKROELEKTROTECHNICKÝCH TECHNOLOGIÍ APLIKACE SIMULAČNÍHO PROGRAMU ANSYS PRO VÝUKU MIKROELEKTROTECHNICKÝCH TECHNOLOGIÍ 1. ÚVOD Ing. Psota Boleslav, Doc. Ing. Ivan Szendiuch, CSc. Ústav mikroelektroniky, FEKT VUT v Brně, Technická 10, 602

Více

CAD/CAE. Fyzikální model. (fyzikální podstata problémů, počáteční a okrajové podmínky, materiálové modely)

CAD/CAE. Fyzikální model. (fyzikální podstata problémů, počáteční a okrajové podmínky, materiálové modely) CAD/CAE ÚNOD: Jan Tippner, Václav Sebera, Miroslav Trcala, Eva Troppová. Fyzikální model (fyzikální podstata problémů, počáteční a okrajové podmínky, materiálové modely) Podpořeno projektem Průřezová inovace

Více

Rozvojový projekt na rok 2016 CRP: Název projektu:

Rozvojový projekt na rok 2016 CRP: Název projektu: Rozvojový projekt na rok 2016 CRP: 12089 Program: Program na podporu vzájemné spolupráce vysokých škol Název projektu: Synergetický efekt sdílení kapacit výuky z oblasti uplatnění pevných materiálů v heterogenní

Více

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE

ZADÁVACÍ DOKUMENTACE Název zakázky: Dodávka výpočetní techniky ZADÁVACÍ DOKUMENTACE Zadavatel Název: Městské centrum sociálních služeb a prevence Právní forma: Příspěvková organizace Osoba oprávněná jednat jménem zadavatele:

Více

Pružnost a pevnost. zimní semestr 2013/14

Pružnost a pevnost. zimní semestr 2013/14 Pružnost a pevnost zimní semestr 2013/14 Organizace předmětu Přednášející: Prof. Milan Jirásek, B322 Konzultace: pondělí 10:00-10:45 nebo dle dohody E-mail: Milan.Jirasek@fsv.cvut.cz Webové stránky předmětu:

Více

Obr. 0.1: Nosník se spojitým zatížením.

Obr. 0.1: Nosník se spojitým zatížením. Každý test obsahuje jeden příklad podobný níže uvedeným tpovým příkladům a několik otázek vbraných z níže uvedených testových otázek. Za příklad je možno získat maimálně bodů, celkový počet bodů z testu

Více

Rovnice matematické fyziky cvičení pro akademický školní rok 2013-2014

Rovnice matematické fyziky cvičení pro akademický školní rok 2013-2014 Harmonogram výuky předmětu Rovnice matematické fyziky cvičení pro akademický školní rok 2013-2014 Vedoucí cvičení: ing. Václav Klika, Ph.D. & MSc. Karolína Korvasová & & ing. Matěj Tušek, Ph.D. Katedra

Více

Katedra geotechniky a podzemního stavitelství

Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Modelování v geotechnice Úvod, typy modelů (prezentace pro výuku předmětu Modelování v geotechnice) doc. RNDr. Eva Hrubešová, Ph.D. Inovace studijního oboru

Více

Rozvojový projekt na rok 2009

Rozvojový projekt na rok 2009 VYSOKÁ ŠKOLA: UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI Rozvojový projekt na rok 2009 Formulář pro závěrečnou zprávu Program: Podprogram: Program 9 na podporu odstraňování slabých stránek a/nebo podporu silných

Více