Průmyslový robot je automatický stroj s využitím ve výrobním procesu. Nahrazuje fyzickou a rutinní práci v technologickém procesu.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Průmyslový robot je automatický stroj s využitím ve výrobním procesu. Nahrazuje fyzickou a rutinní práci v technologickém procesu."

Transkript

1 Robotika - Terminologie Robotika je věda o robotech včetně návrhu, vzhledu, výrobě, použití a diagnostiky. Je o tvorbu inteligentních strojů propojujících vědecké a inženýrské obory. Je založena na mechanice, elektronice, softwaru, programování a bioinženýrství. Hybná síla pro vojenský průmysl. Termín robotika použil jako první biomechanik a americký spisovatel Isaac Asimov ve svých vědeckofantastických románech. Golem pražská legenda, kdy v 16. století židovský rabín Jehuda Löw ben Becalel vytvořil z hlíny postavu a pojmenoval ji Josef, oživil ji šémem (svitek nebo kulička), který mu vložil do úst. Vyjmutím šému se uvedl do vypnutého stavu. Je zde podobnost s dnešními ocelovými roboty oživovanými programem nahraným do řídící jednotky robotického systému. Robot je termín ze 17. stolení od slova robota, což je práce poddaných na úrovni otroctví. Toto slovo se použilo v divadelní hře R.U.R. českým spisovatelem Karlem Čapkem. Šlo o umělé živé pracovní stroje s inteligencí. Robot je stroj pracující dle programu s lidskou obsluhou. Jde o automatické programovatelné manipulační zařízení pohybující se ve 2 až 6 osách s technologickým nástrojem (svářečkou, nýtovačkou, pilou, atd.) či uchopovací hlavicí (chapadlem, přísavkou, atd.). Průmyslový robot je automatický stroj s využitím ve výrobním procesu. Nahrazuje fyzickou a rutinní práci v technologickém procesu. Bot je počítačový program působící na webových stránkách či internetu v podobě sběru dat či odesílání požadavků serverů, správu a údržbu www prostředí, odstraňování nefunkčních odkazů. 2 důvody vytvoření robota člověkem jsou: Vytvoření pomocníka či pracovníka, pomáhající člověku s namáhavou fyzickou prací, s prací v nebezpečném či nepřístupném prostředí, s prací vyžadující přesnost a preciznost. Člověk si snaží změřit síly se svým stvořitelem. Snaží si dokázat, že dokáže stvořit umělou bytost. Vytvoření náhrad lidských orgánů a končetin na úrovni kybernetiky a bioinženýrství. Robotické zákony První zákon: Robot nesmí ublížit člověku nebo svou nečinností dopustit, aby člověku bylo ublíženo. Druhý zákon: Robot musí uposlechnout příkazu člověka, kromě případu, kdy jsou tyto příkazy v rozporu s prvním zákonem. Třetí zákon: Robot musí chránit sám sebe před zničením, kromě případu, kdy je tato ochrana v rozporu s prvním nebo druhým zákonem.

2 Trocha historie První patent na průmyslového robota je 1954, podal ho George Devol od Unimation, Dnes se robotika posunula kupředu a jsou k dispozici androidy. Největší rozmach je v těžkém průmyslu, automobilismu, zdravotnictví a lékařství, armádě, výrobě a na montážních linkách, ve vesmírných programech a laboratořích. Dopad aplikace robotů (robotizace) - důvody a účel nasazení Dopad je pozitivní. Ulehčení člověku od fyzicky namáhavé a jednotvárné pracovní činnosti a vyloučení člověka z nebezpečných či zdraví škodlivých pracovních prostředí. Dále robot pracuje neustále bez potřeby pauzy nebo nutnosti na záchod, příp. nemoci a dovolené, také mu nevadí pracovat nepřetržitě 24 hodin denně. Mimo se snižuje zmetkovitost a roste kvalita výrobků. Robota lze změnou programu rychle upgradovat na nový výrobek bez zaškolování. Roste výrobní kapacita, snižuje se čas potřebný k výrobě i nároky na pracovní prostory. Pokles nezaměstnanosti u konstruktérů, automatizačních techniků a programátorů. Člověk více času na rodinu a své záliby, popř. další vzdělávání. Negativní část dopadu je nárůst nezaměstnanosti u manuálních pracovních pozic. Došlo k nárůstu financí potřebných pro rekvalifikaci pracovníků bez pracovní pozice. Nákladů na externí programátory a údržbáře robotů z dodavatelské firmy Vytlačování člověka z výrobního procesu. Potřeba servisů a náhradních dílů, elektřiny a dalších nákladů. Výpadek robota může představovat zastavení výroby, což je finanční riziko. Nekompatibilnost robotických systémů i programovacích jazyků. Nutnost kvalifikovaných pracovníků ve firmě. Oblast nasazení robotů a robotických systémů je lisování, lakování, kování, paletizace, balení, svařování, řezání, montáže, sklářský průmysl, dopravníky a transport, pyrotechniky, vojenský průmysl, záchranářské práce, pyrotechnika, výzkum vesmíru a mořského dna, protetika, lékařství (operace na dálku), asistenti v nemocnicích, vysavače, autopiloti (letadla, lodě, kolejové vozy a automobily), řídicí systémy, hračky, sportovní a zábavní průmysl, průvodci, sociální roboti, roboti pro vzdělávání. Druhy robotů Podle použitých pohonů: Elektrické, Hydraulické, Pneumatické, Kombinované Podle kinematické struktury: Sériová, Paralelní, Hybridní Podle stupňů volnosti: Deficitní, Univerzální, Redundantní Podle geometrie pracovního prostoru: Kartézská, Cylindrická, Sférická, Angulární Podle způsobu řízení, programování a vývoje: Manipulátor, Synchronní manipulátor, Robot, Adaptivní robot, Kognitivní robot, Konativní robot, Mobilní robot, Android, Kyborg

3 Podle vykonávané činnosti: Servisní, Průmyslové Podle kompaktnosti konstrukce: Modulární, Univerzální Podle generace robotů 1) Nultá generace - do této skupiny se řadí manipulátory a roboty bez zpětné vazby. Změny a poruchy signalizované senzory vedou k nedokončení prováděného kroku či neprovedení následujícího zpravidla s odpojení systému od přívodu elektrické energie. 2) První generace - roboty mající zavedenou zpětnou vazbu s pevným programem a schopností přepínání mezi podprogramy zavedenými do něj člověkem a volbou další práce podle nich. 3) Druhá generace - roboty schopné vybírat optimální program pro zadanou práci dle daných kritérií. Jsou vybavené senzorovým systémem s možností reagovat na změnu okolí, 4) Třetí generace - roboty schopné samostatného vytváření programu a dále se dokáží učit ze získaných zkušeností. Mají dán pouze cíl své činnosti a způsob, kterým ho splní je plně ponechán na robotovi, resp. na inteligenci řídicího systému robota. 5) Čtvrtá generace - zatím vrchol robotického průmyslu, jde o roboty autonomního charakteru se sociálním chováním podobným člověku, resp. si sami volí cíl i způsobem jeho dosažení. Bezpečnost při práci s roboty a manipulátory Je nutné ochránit člověka před stykem s robotem během vykonávané činnosti v pracovním prostoru. Minimální bezpečnosti jsou označení pracoviště, výstrahy a technická dokumentace. Používají se systémů zabraňující vstupu do pracovního prostoru nebo zastavení činnosti při blízkosti obsluhy, resp. narušení pracovního prostoru lidským faktorem. Jde o pevné nebo řetězové závory, oplocení nebo klecový systém, mimo to elektricky blokované dveře nebo optické závory s čidly, popřípadě nášlapné desky či snímání červené a žluté podlahové zóny s blokovací činností robota.

4 Manuální ovládání - teaching pendant (TB - Box) 1) Nastavení pracoviště do manuálního režimu - přepnete černý přepínač umístěny zcela vpravo na ovládacím panelu do polohy MANUAL a na TB vzadu stisknete tlačítko TB ENABLE. To se rozsvítí, čímž je signalizován aktivní TB. 2) Rukou uchopte teaching pendant tak, abyste v jeho zadní části prsty dosáhli na žlutý přídržný kontakt, ten je nutné držet ve střední poloze mírným tlakem, až pocítíte lehký odpor a uslyšíme tiché cvaknutí. Pokud dojde k uvolnění nebo je tlak velký, odpojí se. 3) Nyní stiskněte tlačítko SERVO vlevo nahoře na TP, tím aktivujeme propojeni TP se servy robota. Uslyšíte cvaknutí serv a do 2 sekund se rozsvítí zeleně kontrolka nad tlačítkem F3 s označením SERVO. Tím je TB a robot propojen a lze ho ovládat. 4) Pro manipulaci slouží tlačítko JOG. Po jeho stisknutí dostanete na výběr mezi JOINT a XYZ a další. Vyberte XYZ stisknutím F1. X představují pohyb dopředu (od Vás) při stisknutém tlačítku +X a dozadu (k Vám) při stisknutém -X. Y představují pohyb doleva při stisknutém tlačítku +Y a doprava při stisknutém -Y. Z představují pohyb nahoru při stisknutém tlačítku +Z a dolů při stisknutém -Z. A, B a C jsou rotační hodnoty. 5) Zrychlení či zpomalení pohybu robota slouží tlačítka OVRD. Šipka nahoru značí zrychlení, šipka dolů zpomalení. Hodnota rychlosti se zobrazuje v procentech v pravé horní části displeje teaching pendantu. Pro delší nepřesný pohyb doporučuji větší rychlost, cca 70 %, a pro přesný kratší pohyb menší rychlost, cca 5 %.

5 6) Uchopení předmětu či jeho puštění na danou pozici se provádí pomocí chapadel, resp. čelistí a přísavky. Pro ovládání slouží tlačítko HAND. Nejprve najeďte robotem na souřadnice, po té stiskněte HAND a pro rozevření čelistí stiskněte -C, pro sevření stiskněte +C. U přísavky pro přisátí +B, pro uvolnění -B. Hlídejte souřadnici Z, ať nenarazíte na předmět nebo do desky. Doporučuji před uchycením či uvolněním předmětu snížit rychlost pomocí tlačítka OVRD se šipkou dolů na 10 %. Po uchycení předmětu, stiskněte opět tlačítko JOG, vyberete systém XYZ, vyjeďte robotem pomocí +Z nahoru a přesuňte robota na nové souřadnice.

6 Textové a grafické zadání Textové zadání: Naprogramujte úlohu pro robota RV-2F-D robotického pracoviště SPŠ Ostrov. Činnost robota je následující. Robota umístěte do výchozí pozice P0 a nastavte mu rozevření čelistí. Přesuňte robota na pozici P1 pro naložení předmětu, přičemž spodní pozice nakládky bude řešena změnou souřadnice z a úchop bude proveden pomocí čelistí. Po uchopení předmětu ho přesuňte na pozici P3 pro vyložení předmětu za podmínky, že spodní pozice vykládky bude řešena změnou souřadnice z. Dále přesuňte robota na pozici P8 pro naložení předmětu, přičemž spodní pozice nakládky bude řešena změnou souřadnice z a úchop bude proveden pomocí přísavky. Po uchopení předmětu ho přesuňte na pozici P4 pro vyložení předmětu, když spodní pozice vykládky bude řešena změnou souřadnice z. Následně přesuňte robota na pozici P2 pro naložení předmětu, přičemž spodní pozice nakládky bude řešena změnou souřadnice z a úchop bude proveden pomocí čelistí. Po uchopení předmětu ho přesuňte na pozici P5 pro vyložení předmětu, spodní pozice vykládky bude řešena změnou souřadnice z. Dále přesuňte robota na pozici P7 pro naložení předmětu, přičemž spodní pozice nakládky bude řešena změnou souřadnice z a úchop bude proveden pomocí přísavky. Po uchopení předmětu ho přesuňte na pozici P6 pro vyložení předmětu za podmínky, že spodní pozice vykládky bude řešena změnou souřadnice z. Po té přesuňte robota do výchozí pozice P0. Během celého procesu dodržujte doporučené rychlosti a čekací příkazy pro správné a plynulé vykonání zadané činnosti. Program doplňte vhodnými komentáři. Ukázkové grafické zadání:

7 Program pro aplikaci RT Tool Box2 Tato varianta programu je napsána v programovacím jazyce Mefla basic V a jsou použity pouze základní pracovní pozice robota s využitím příkazů změny jedné souřadnice dané pracovní pozice ve smyslu odjetí od dané souřadnice bez nutnosti zadávat novou souřadnici, a dále příkazů pro zavírání a otevírání nástrojů pracovních hlavic - čelistí chapadla a přísavky. Záleží na nás, zda na počátku nebo na konci, nadefinujeme jednotlivé pracovní pozice P1 až P8. Osobně doporučuji u ostatních parametrů L1, L2 a FLG1, FLG2 zrušit zaškrtnutí. Po kompilaci programu do on-line stavu si je virtuální robotický systém doplní sám a správně. Jak je patrné, při využití vhodných příkazů posunu si vystačíme s polovičním množstvím souřadnic oproti předchozí variantě, což je v praxi žádoucí. P0=( ,0.000, , ,0.000, ) P1=( , , , ,0.000, ) P2=( , , , ,0.000, ) P3=( , , , ,0.000,0.000) P4=( , , , ,0.000,0.000) P5=( ,5.000, , ,0.000,0.000) P6=( , , , ,0.000,0.000) P7=( , , , ,0.000,0.000) P8=( , , , ,0.000,0.000) - výchozí pozice - pozice nakládky - pozice nakládky - pozice vykládky - pozice vykládky - pozice vykládky - pozice vykládky - pozice nakládky - pozice nakládky Následně do editačního okna programu přepíšeme níže uvedený program, přičemž již není potřeba v programovacím jazyce Mefla basic V číslovat každou řádku, neboť je číslování řádek plně automatické. Takto napsaný program je vhodný pro simulaci. Pro nahrání do robota doporučuji tento program doplnit o zaváděcí část v závislosti na konkrétní realizaci robotického pracoviště, celého robotického systému a nastavení vstupů a výstupů řídící jednotky robota včetně definice použitých manipulačních hlavic, resp. jejich počtu, typu a uspořádání. 1 'úloha pro přesun předmětu mezi pozicemi 2 SPD 300 'nastavení standardní rychlosti 3 MOV P0 'přesun na výchozí pozici P0 4 HOpen 1 'otevření čelistí chapadla 5 DLY 0.5 'čekání na vykonání předchozích příkazů- zpoždění 6 'přesunutí předmětu z pozice P1 na pozici P3 s použitím čelistí 7 MOV P1 'přesun na pozici P1 - nakládka předmětu

8 8 SPD 200 'nastavení nižší rychlosti 9 MVS P1, 156 'lineární přesun pro naložení předmětu - sjetí dolů 10 HClose 1 'uzavření čelistí chapadla - uchycení předmětu 11 DLY 0.5 'čekání na vykonání předchozích příkazů- zpoždění 12 MVS P1 'lineární přesun - vyjetí nahoru 13 SPD 300 'nastavení standardní rychlosti 14 MOV P3 'přesun na pozici P3 - vykládka předmětu 15 SPD 200 'nastavení nižší rychlosti 16 MVS P3, 156 'lineární přesun pro vyložení předmětu - sjetí dolů 17 HOpen 1 'otevření čelistí chapadla - uvolnění předmětu 18 DLY 0.5 'čekání na vykonání předchozích příkazů - zpoždění 19 MVS P3 'lineární přesun - vyjetí nahoru 20 HClose 1 'uzavření čelistí chapadla - aby nenarazila otevřená čelist do předmětu 21 SPD 300 'nastavení standardní rychlosti 22 'přesunutí předmětu z pozice P8 na pozici P4 s použitím přísavky 23 MOV P8 'přesun na pozici P8 - nakládka předmětu 24 SPD 200 'nastavení nižší rychlosti 25 MVS P8, 156 'lineární přesun pro naložení předmětu - sjetí dolů 26 HClose 2 'přisátí přísavky chapadla - uchycení předmětu 27 DLY 0.5 'čekání na vykonání předchozích příkazů- zpoždění 28 MVS P8 'lineární přesun - vyjetí nahoru 29 SPD 300 'nastavení standardní rychlosti 30 MOV P4 'přesun na pozici P4 - vykládka předmětu 31 SPD 200 'nastavení nižší rychlosti 32 MVS P4, 156 'lineární přesun pro vyložení předmětu - sjetí dolů 33 HOpen 2 'uvolnění čelistí chapadla - uvolnění předmětu 34 DLY 0.5 'čekání na vykonání předchozích příkazů - zpoždění 35 MVS P4 'lineární přesun - vyjetí nahoru 36 SPD 300 'nastavení standardní rychlosti 37 'přesunutí předmětu z pozice P2 na pozici P5 s použitím čelistí 38 HOpen 1 'otevření čelistí chapadla 39 MOV P2 'přesun na pozici P2 - nakládka předmětu 40 SPD 200 'nastavení nižší rychlosti 41 MVS P2, 156 'lineární přesun pro naložení předmětu - sjetí dolů 42 HClose 1 'uzavření čelistí chapadla - uchycení předmětu

9 43 DLY 0.5 'čekání na vykonání předchozích příkazů- zpoždění 44 MVS P2 'lineární přesun - vyjetí nahoru 45 SPD 300 'nastavení standardní rychlosti 46 MOV P5 'přesun na pozici P5 - vykládka předmětu 47 SPD 200 'nastavení nižší rychlosti 48 MVS P5, 156 'lineární přesun pro vyložení předmětu - sjetí dolů' 49 HOpen 1 'otevření čelistí chapadla - uvolnění předmětu' 50 DLY 0.5 'čekání na vykonání předchozích příkazů - zpoždění' 51 MVS P5 'lineární přesun - vyjetí nahoru' 52 HClose 1 'uzavření čelistí chapadla - aby nenarazila otevřená čelist do předmětu 53 SPD 300 'nastavení standardní rychlosti' 54 'přesunutí předmětu z pozice P7 na pozici P6 s použitím přísavky' 55 MOV P7 'přesun na pozici P7 - nakládka předmětu' 56 SPD 200 'nastavení nižší rychlosti' 57 MVS P7, 156 'lineární přesun pro naložení předmětu - sjetí dolů' 58 HClose 2 'přisátí přísavky chapadla - uchycení předmětu' 59 DLY 0.5 'čekání na vykonání předchozích příkazů- zpoždění' 60 MVS P7 'lineární přesun - vyjetí nahoru' 61 SPD 300 'nastavení standardní rychlosti' 62 MOV P6 'přesun na pozici P6 - vykládka předmětu' 63 SPD 200 'nastavení nižší rychlosti' 64 MVS P6, 156 'lineární přesun pro vyložení předmětu - sjetí dolů' 65 HOpen 2 'uvolnění čelistí chapadla - uvolnění předmětu' 66 DLY 0.5 'čekání na vykonání předchozích příkazů - zpoždění' 67 MVS P6 'lineární přesun - vyjetí nahoru' 68 SPD 300 'nastavení standardní rychlosti' 69 MOV P0 'přesun na výchozí pozici P0' 70 END 'konec programu'

ROBOTIKA HISTORIE, SOUČASNOST A BUDOUCNOST ROBOTIKY. (Stacionární roboty) Prof. František Šolc

ROBOTIKA HISTORIE, SOUČASNOST A BUDOUCNOST ROBOTIKY. (Stacionární roboty) Prof. František Šolc HISTORIE, SOUČASNOST A BUDOUCNOST ROBOTIKY (Stacionární roboty) Prof. František Šolc 1 OBSAH PŘEDNÁŠKY Úvod Historie robotiky Současnost Rozdělení robotů Stacionární roboty Základní charakteristiky Programování

Více

Jak naprogramovat úlohu v RT ToolBox2

Jak naprogramovat úlohu v RT ToolBox2 Tato publikace obsahuje základní seznámení s navržením úlohy, manuál pro programování a využití aplikace RT ToolBox2 s odladěním programu a virtualizací robotického systému v počítači pro následné nahrání

Více

Kroužek pro přírodovědné talenty při Hvězdárně Valašské Meziříčí Lekce 17 ROBOTIKA II

Kroužek pro přírodovědné talenty při Hvězdárně Valašské Meziříčí Lekce 17 ROBOTIKA II Kroužek pro přírodovědné talenty při Hvězdárně Valašské Meziříčí Lekce 17 ROBOTIKA II POHLEDY BĚŽNÉHO ČLOVĚKA JAKÉ ZNÁTE ROBOTY? - nejrůznější roboti se objevují už v kreslených filmech pro nejmenší -

Více

Výukové texty. pro předmět. Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma

Výukové texty. pro předmět. Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma Výukové texty pro předmět Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma Podklady k uspořádání řídícím systémům i řízení manipulátorů a robotů Autor: Doc. Ing. Josef Formánek, Ph.D. Podklady k

Více

Roboty a manipulátory. Učební text VOŠ a SPŠ Kutná Hora

Roboty a manipulátory. Učební text VOŠ a SPŠ Kutná Hora Roboty a manipulátory Učební text VOŠ a SPŠ Kutná Hora Robotika - úvod Definice průmyslového robotu Historie automatický stroj, obsahující manipulátor se dvěma a více pohybovými osami a programovatelný

Více

Robotika průmyslové roboty. Vypracoval: Bc. Ludvík Kochaníček Kód prezentace: OPVK-TBdV-AUTOROB-KE-3-STZ-KOH-002

Robotika průmyslové roboty. Vypracoval: Bc. Ludvík Kochaníček Kód prezentace: OPVK-TBdV-AUTOROB-KE-3-STZ-KOH-002 Robotika průmyslové roboty Vypracoval: Bc. Ludvík Kochaníček Kód prezentace: OPVK-TBdV-AUTOROB-KE-3-STZ-KOH-002 Technologie budoucnosti do výuky CZ.1.07/1.1.38/02.0032 CO ZNAMENÁ ROBOT Samotné slovo robot

Více

Návod připojení a základní práce s programem RT ToolBox

Návod připojení a základní práce s programem RT ToolBox Návod připojení a základní práce s programem RT ToolBox Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován v rámci akce EU peníze středním školám

Více

PRŮMYSLOVÉ ROBOTY A MANIPULÁTORY

PRŮMYSLOVÉ ROBOTY A MANIPULÁTORY PRŮMYSLOVÉ ROBOTY A MANIPULÁTORY Pojem ROBOT zavedl český spisovatel Karel Čapek v roce 1920 v divadelní hře R.U.R. (Rosums Universal Robots) DEFINICE ROBOTU Robot (průmyslový) je automatické manipulační

Více

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Rozdělení sub-oborů robotiky Učební text jméno a příjmení autora Doc. Ing. Mgr. Václav Záda, CSc. Liberec 2010 Materiál

Více

ROBOTIZACE A JEJÍ IMPLEMENTACE VE STAVEBNICTVÍ TRENDY EVROPSKÉHO STAVEBNICTVÍ

ROBOTIZACE A JEJÍ IMPLEMENTACE VE STAVEBNICTVÍ TRENDY EVROPSKÉHO STAVEBNICTVÍ ROBOTIZACE A JEJÍ IMPLEMENTACE VE STAVEBNICTVÍ doc. Ing. Pavel Svoboda, CSc. a Ing. Michal Bruzl ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technologie staveb TRENDY EVROPSKÉHO STAVEBNICTVÍ 1 Obsah přednášky

Více

Osnova přednášky. Univerzita Jana Evangelisty Purkyně Základy automatizace Robotika

Osnova přednášky. Univerzita Jana Evangelisty Purkyně Základy automatizace Robotika Osnova přednášky 1) Základní pojmy; algoritmizace úlohy 2) Teorie logického řízení 3) Fuzzy logika 4) Algebra blokových schémat 5) Vlastnosti členů regulačních obvodů 6) Vlastnosti regulátorů 7) Stabilita

Více

5 V= (z jednotky Motor Controller) 50 ma 433,42 MHz Kapacita paměti

5 V= (z jednotky Motor Controller) 50 ma 433,42 MHz Kapacita paměti animeo IB+ Karta dálkového ovládání RTS NÁVOD K POUŽITÍ Abyste mohli optimálně využít všech vlastností karty dálkového ovládání RTS, přečtěte si prosím pečlivě tento návod. Návod uschovejte pro pozdější

Více

Ovládání TV platformy a funkce Chytrá TV

Ovládání TV platformy a funkce Chytrá TV Ovládání TV platformy a funkce Chytrá TV 1/11 Obsah Popis dálkového ovladače...3 Ovládání TV služby...4 Informace o pořadu...4 Seznam TV kanálů...5 Možnosti kanálu...5 Programový průvodce...6 Změna pořadí

Více

PRŮMYSLOVÁ AUTOMATIZACE REGULOVANÉ POHONY ROBOTICKÁ PRACOVIŠTĚ KAMEROVÉ SYSTÉMY OBCHOD

PRŮMYSLOVÁ AUTOMATIZACE REGULOVANÉ POHONY ROBOTICKÁ PRACOVIŠTĚ KAMEROVÉ SYSTÉMY OBCHOD PRŮMYSLOVÁ AUTOMATIZACE REGULOVANÉ POHONY ROBOTICKÁ PRACOVIŠTĚ KAMEROVÉ SYSTÉMY OBCHOD ӏ Svařování ӏ Manipulace ӏ Broušení, frézování, řezání ӏ Lepení ӏ Robotické buňky ӏ Jednotlivá pracoviště ӏ Robotické

Více

Pneumatika. Potravinářství

Pneumatika. Potravinářství Pneumatika U pneumatických mechanismů je jako pracovní médium používán stlačený vzduch. V porovnání s hydraulickými mechanismy, kde je ve většině případů používán olej, mají pneumatické mechanismy řadu

Více

QC300 3fáze 400V řídící jednotka / QC300R 3fáze 230V / QC301 1fáze

QC300 3fáze 400V řídící jednotka / QC300R 3fáze 230V / QC301 1fáze QC300 3fáze 400V řídící jednotka / QC300R 3fáze 230V / QC301 1fáze Technická specifikace Dodávka energie Dodávka energie pro externí příslušenství Síla motoru Ochranná pojistka Ochrana Pracovní teplota

Více

VÝROBNÍ STROJE. EduCom. doc. Dr. Ing. Elias TOMEH e-mail: elias.tomeh@tul.cz Technická univerzita v Liberci

VÝROBNÍ STROJE. EduCom. doc. Dr. Ing. Elias TOMEH e-mail: elias.tomeh@tul.cz Technická univerzita v Liberci Tento materiál vznikl jako součást projektu EduCom, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. doc. Dr. Ing. Elias TOMEH e-mail: elias.tomeh@tul.cz Technická univerzita

Více

Mechanika. Použité pojmy a zákony mohou být použity na jakékoliv mechanické stroje.

Mechanika. Použité pojmy a zákony mohou být použity na jakékoliv mechanické stroje. Mechanika Kinematika studuje geometrii pohybu robotu a trajektorie, po kterých se pohybují jednotlivé body. Klíčový pojem je poloha. Použité pojmy a zákony mohou být použity na jakékoliv mechanické stroje.

Více

Příloha č. 2 Technická specifikace

Příloha č. 2 Technická specifikace Příloha č. 2 Technická specifikace Název veřejné zakázky: MoVI-FAI Malé robotické pracoviště IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE ZADAVATELE Obchodní název: Sídlo Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně nám. T. G. Masaryka 5555,

Více

Úvod. Robotika. Úvod. Vladimír Smutný. Centrum strojového vnímání. Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC)

Úvod. Robotika. Úvod. Vladimír Smutný. Centrum strojového vnímání. Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) Úvod Robotika Úvod Vladimír Smutný Centrum strojového vnímání Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) České vysoké učení technické v Praze ROBOTICS: Vladimír Smutný Slide, Page Robotika

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ MEIV 3.1.1. Souborná činnost na složitých elektronických zařízeních zaměřená na servisní a profesní působení studenta

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ MEIV 3.1.1. Souborná činnost na složitých elektronických zařízeních zaměřená na servisní a profesní působení studenta Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Téma: MEIV 3.1.1 Souborná činnost na složitých elektronických zařízeních zaměřená na servisní a profesní působení studenta Obor: Mechanik Elektronik Ročník: 4.

Více

HR v době R.U.R. JUDr. Jan Diblík

HR v době R.U.R. JUDr. Jan Diblík Konference Světová laboratoř lídrů HR v době R.U.R. JUDr. Jan Diblík 23.10.2018 Úvod umělé (lidské) bytosti se objevují v kolektivním vědomí lidstva již ve velmi raných dobách antické Řecko: bůh Héfaistos

Více

OVLÁDÁNÍ SBĚRACÍHO VOZU

OVLÁDÁNÍ SBĚRACÍHO VOZU OVLÁDÁNÍ SBĚRACÍHO VOZU 1 NÁVOD K POUŽITÍ : Obsah : 1. Úvod 2. Montáž 3. Elektrické připojení 4. Ovladač sběracího vozu 4.1 Funkce jednotlivých kláves a displeje 4.2 Signalizace koncových spínačů a stavů

Více

Zařízení má být instalováno výhradě kvalifikovaným elektrikářem, podle návodu k zapojení. Dodržujte bezpečnostní předpisy.

Zařízení má být instalováno výhradě kvalifikovaným elektrikářem, podle návodu k zapojení. Dodržujte bezpečnostní předpisy. Návod na instalaci a použití termostatu TERMOFOL TF-H1 Upozornění! Zařízení má být instalováno výhradě kvalifikovaným elektrikářem, podle návodu k zapojení. Dodržujte bezpečnostní předpisy. Instalaci proveďte

Více

Úvod do průmyslové robotiky. Aleš Pochylý. Co je to robot? Robotizované pracoviště. Znalosti v robotice. Robotický systém

Úvod do průmyslové robotiky. Aleš Pochylý. Co je to robot? Robotizované pracoviště. Znalosti v robotice. Robotický systém Průmyslové roboty: sériová kinematika Nejvíce používané typy robotů: 6 DOF robot (základní struktura 6R + speciální typy: svařovací, ) 4 DOF robot SCARA (3R + T) 4 DOF robot paletizační (4R), pochyly.a@fme.vutbr.cz

Více

ELVAC a.s. ELVAC SOLUTIONS Strojní inženýring Elektroinženýring Software KATALOG ŘEŠENÍ

ELVAC a.s. ELVAC SOLUTIONS Strojní inženýring Elektroinženýring Software KATALOG ŘEŠENÍ ELVAC SOLUTIONS ELVAC a.s. Strojní inženýring Elektroinženýring Software KATALOG ŘEŠENÍ STROJNÍ INŽENÝRING ŘEŠENÍ, PRODUKTY A SLUŽBY ROBOTIKA Poskytujeme inženýrsko-dodavatelské služby v oblasti jednoúčelových

Více

NÁVOD KE SLUŽBĚ IPTV

NÁVOD KE SLUŽBĚ IPTV NÁVOD KE SLUŽBĚ IPTV 1 Obsah Popis dálkového ovladače...3 Ovládání TV služby...4 1. Informace o pořadu...4 2. Seznam TV kanálů...5 3. Možnosti kanálu...5 4. Programový průvodce...6 5. Změna pořadí TV kanálů...7

Více

Motivační přednáška. Ing. Josef Černohorský, Ph.D. TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií

Motivační přednáška. Ing. Josef Černohorský, Ph.D. TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií ZÁKLADY ROBOTIKY Motivační přednáška Ing. Josef Černohorský, Ph.D. TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Tento materiál vznikl v rámci projektu ESF CZ.1.07/2.2.00/07.0247

Více

STOW MOBILE. Ideální kombinace kompaktního skladování s přístupem ke všem paletám.

STOW MOBILE. Ideální kombinace kompaktního skladování s přístupem ke všem paletám. STOW MOBILE Ideální kombinace kompaktního skladování s přístupem ke všem paletám. MOBILNÍ PALETOVÉ REGÁLY Stow Mobile je vysokokapacitní skladovací systém navržený tak, že paletové regálové systémy jsou

Více

Centralis UNO IB Centralis UNO IB VB Řídicí jednotka pohonu

Centralis UNO IB Centralis UNO IB VB Řídicí jednotka pohonu Abyste mohli optimálně využít všech výhod lokální ovládací jednotky Centralis UNO IB, přečtěte si pozorně následující návod k provozu. Řídicí jednotka Centralis UNO IB / je určena k přímému ovládání jednoho

Více

Digitální tlačítkové moduly pro DUO systém TD2100MA

Digitální tlačítkové moduly pro DUO systém TD2100MA Digitální tlačítkové moduly pro DUO systém TD2100MA 14-ti tlačítkový modul pro dveřní stanice DUO systému jsou dodávány v antivandal kovovém provedení Matrix s LCD zobrazovacím displejem. Technická specifikace:

Více

Pohon garážových vrat

Pohon garážových vrat Hněvkovského 30/65, 61700 Brno-Komárov Pohon garážových vrat Instalační a uživatelský manuál Upozornění: je důležité pro bezpečnost všech osob, kteří instalují a používají tento pohon garážových vrat,

Více

PlayStation 4 / PlayStation 3.

PlayStation 4 / PlayStation 3. 1903-41EU RACING WHEEL APEX pro PlayStation 4 / PlayStation 3 NÁVOD K POUŽITÍ Platforma PlayStation 4 / PlayStation 3. * Kompatibilita s PC nebyla schválena ani ověřena společností Sony Interactive Entertainment

Více

Pokojový programovatelný termostat. Flame Touch

Pokojový programovatelný termostat. Flame Touch Pokojový programovatelný termostat Flame Touch Pokojový termostat Flame Touch s intuitivním dotekovým ovládáním slouží k regulaci pokojové teploty na základě nastaveného programu nebo nastaveného topného

Více

REGULÁTORY SMART DIAL

REGULÁTORY SMART DIAL REGULÁTORY SMART DIAL Bezdrátový ovladač NÁVODY NA MONTÁŽ, OBSLUHU A ÚDRŽBU 1. Popis Ovládací panel Smart Dial umožňuje bezdrátové nastavení teploty a otáček ventilátorů ve vzduchotechnických jednotkách

Více

Černá skříňka DVR23. Kamera s automatickým záznamem videa s možností připojení na externí monitor

Černá skříňka DVR23. Kamera s automatickým záznamem videa s možností připojení na externí monitor Černá skříňka DVR23 Kamera s automatickým záznamem videa s možností připojení na externí monitor Návod k použití Obsah Popis tlačítek...2 Obsluha a funkce...2 Tlačítko VYPÍNAČ...2 Tlačítko REC...2 Tlačítko

Více

Paralelní chapadla HGPM, micro

Paralelní chapadla HGPM, micro miniaturizovaná a optimalizovaná pro montáž mnohostranná a variabilní 2006/10 změny vyhrazeny výrobky 2007 1/-1 hlavní údaje G6: G8: G9: s vyrovnáním zdvihu se svěrným uchycením s upevněním přírubou Všeobecné

Více

SPÍNACÍ HODINY. Nastavení hodin a předvolby. Obr. 1

SPÍNACÍ HODINY. Nastavení hodin a předvolby. Obr. 1 SPÍNACÍ HODINY Při každém zapnutí startuje topení vždy na plný výkon a dále pak pracuje dle poslední nastavené teploty, pokud není tato dále měněna. Při zapnutí topení předvolbou je však funkce topení

Více

OVLÁDÁNÍ PÁSOVÉ DOPRAVY

OVLÁDÁNÍ PÁSOVÉ DOPRAVY Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava OVLÁDÁNÍ PÁSOVÉ DOPRAVY Návod do měření Ing. Václav Kolář Ph.D. listopad 2006 Cíl měření: Praktické ověření kontaktního

Více

Automatizace. Vývojová a konstrukční kancelář. Telefon: + 420 466 614 164 + 420 464 625 901

Automatizace. Vývojová a konstrukční kancelář. Telefon: + 420 466 614 164 + 420 464 625 901 Automatizace vaclavovicj@jhv.cz,www.jhv.cz Úvod Komplexní služby v průmyslové automatizaci Od jednoduchých pracovišť k plně automatizovaným výrobním linkám Všechny stroje dodávané s potřebnými dokumenty

Více

DOPRAVNÍ PODNIK HL. M. PRAHY, AKCIOVÁ SPOLEČNOST ODDĚLENÍ VÝCVIK A VZDĚLÁVÁNÍ - TRAMVAJE PALUBNÍ POČÍTAČ. u č e b n í p o m ů c k a

DOPRAVNÍ PODNIK HL. M. PRAHY, AKCIOVÁ SPOLEČNOST ODDĚLENÍ VÝCVIK A VZDĚLÁVÁNÍ - TRAMVAJE PALUBNÍ POČÍTAČ. u č e b n í p o m ů c k a DOPRAVNÍ PODNIK HL. M. PRAHY, AKCIOVÁ SPOLEČNOST ODDĚLENÍ VÝCVIK A VZDĚLÁVÁNÍ - TRAMVAJE PALUBNÍ POČÍTAČ APEX u č e b n í p o m ů c k a s r p e n 2 0 0 9 2 ZAPNUTÍ POČÍTAČE Po zapnutí řízení tramvajového

Více

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC. Kapitola 01 - Ovládací panel a tlačítka na ovládacím panelu

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC. Kapitola 01 - Ovládací panel a tlačítka na ovládacím panelu KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC Kapitola 01 - Ovládací panel a tlačítka na ovládacím panelu Siemens 840 - frézování Kapitola 1 - Siemens 840 - Ovládací panel a tlačítka na ovládacím

Více

Zapojení boxu. Diagram zapojení boxu

Zapojení boxu. Diagram zapojení boxu Zapojení boxu Zapojení zahrnuje tyto kroky: 1. Připojte box pomocí adaptéru k elektrické síti 2. Připojte box k TV pomocí HDMI, YPbPr, nebo CVBS kabelu 3. Připojte box pomocí ethernetového kabelu k počítačové

Více

Pokročilá průmyslová automatizace

Pokročilá průmyslová automatizace Smart Factory and Industrial IoT Solutions Pokročilá průmyslová automatizace Vstupte do budoucnosti chytré automatizace Až dosud byly špičkové a pokročilé technologie dostupné pouze pro speciální a omezené

Více

OVLÁDACÍ PANEL HÁZENÁ

OVLÁDACÍ PANEL HÁZENÁ OVLÁDACÍ PANEL HÁZENÁ - 1 / 9 - NÁVOD K OBSLUZE 6/2005 OBSAH: 1. Zapnutí ovládacího panelu a podsvětlení displeje 2. Volba režimu 3. Funkce tlačítek 4. Zobrazení údajů 5. Trestné minuty 6. Změna hracího

Více

CZ.1.07/1.1.14/01.0032 Inovace výuky v Písku a okolí 2012-2014. Pracovní list. Automatizační cvičení. Konfigurace inteligentní instalace Ego-n

CZ.1.07/1.1.14/01.0032 Inovace výuky v Písku a okolí 2012-2014. Pracovní list. Automatizační cvičení. Konfigurace inteligentní instalace Ego-n Pracovní list Automatizační cvičení Konfigurace inteligentní instalace Ego-n Stmívání - LCD ovladač Vypracoval žák Jméno, příjmení Datum vypracování Datum odevzdání SPŠ a VOŠ Písek, Karla Čapka 402, 397

Více

SafeMove2 Přehled produktu

SafeMove2 Přehled produktu ABB Robotics Product Management, květen 2016 SafeMove2 Přehled produktu Snímek 1 Základy Roboty se pohybují rychle a pro lidi představují potenciální riziko Bezpečnostní bariéry (ploty, klece, světelné

Více

Instrukce pro montáž, obsluhu a údržbu

Instrukce pro montáž, obsluhu a údržbu REGULÁTORY, OVLADAČE MICROMATIC TD 457 INSTRUKCE PRO MONTÁŽ, OBSLUHU A ÚDRŽBU 1. Úvod Tento montážní návod slouží ke správnému nastavení časového modulu TD 457. Uvedený modul je určen k instalaci po omítku

Více

A/C DÁLKOVÝ OVLÁDAČ NÁVOD K OBSLUZE

A/C DÁLKOVÝ OVLÁDAČ NÁVOD K OBSLUZE A/C DÁLKOVÝ OVLÁDAČ NÁVOD K OBSLUZE NÁVOD K OBSLUZE ČEŠTINA OBSAH STRUČNÝ NÁVOD STRUČNÝ NÁVOD OBSAH 1. STRUČNÝ NÁVOD 1 Rychlý start 02 2 Displej 03 3 Tlačítko 04 4 Provoz 08 3 4 5 6 Posuvné dveře (uzavřené)

Více

PARKOVACÍ ASISTENT FBSN-4VIEWF OBSAH SOUPRAVY

PARKOVACÍ ASISTENT FBSN-4VIEWF OBSAH SOUPRAVY PARKOVACÍ ASISTENT FBSN-4VIEWF OBSAH SOUPRAVY POZNÁMKY K INSTALACI Aby se zabránilo špatné detekci čidel, je nutné při instalaci sady do kovového nárazníku, použít sadu parkpodlozkakov. Věnujte pozornost

Více

Uživatelský manuál k set-top boxu ARRIS VIP4302

Uživatelský manuál k set-top boxu ARRIS VIP4302 Uživatelský manuál k set-top boxu ARRIS VIP4302 2 3 Vážení uživatelé, před použitím boxu si prosím prostudujte tento manuál a postupujte dle pokynů v něm uvedených. Děkujeme za Vaši důvěru a přejeme příjemné

Více

NÁVOD K POUŽÍVÁNÍ Řídící jednotka bazénového zakrytí

NÁVOD K POUŽÍVÁNÍ Řídící jednotka bazénového zakrytí NÁVOD K POUŽÍVÁNÍ Řídící jednotka bazénového zakrytí 1 (Verze 1/2017) 1. Bezpečnostní pokyny Instalaci a servis zařízení je oprávněna provádět pouze poučená osoba, instalace musí být provedena v souladu

Více

PROGRAMOVÁNÍ ROBOTŮ LEGO MINDSTORM S VYUŽITÍM MATLABU

PROGRAMOVÁNÍ ROBOTŮ LEGO MINDSTORM S VYUŽITÍM MATLABU PROGRAMOVÁNÍ ROBOTŮ LEGO MINDSTORM S VYUŽITÍM MATLABU J. Mareš*, A. Procházka*, P. Doležel** * Ústav počítačové a řídicí techniky, Fakulta chemicko-inženýrská, Vysoká škola chemicko-technologická, Technická

Více

ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ. Mgr. Vladislav BEDNÁŘ 2014 8 14/14

ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ. Mgr. Vladislav BEDNÁŘ 2014 8 14/14 ZÁKLADY PROGRAMOVÁNÍ Mgr. Vladislav BEDNÁŘ 2014 8 14/14 Co je vhodné vědět, než si vybereme programovací jazyk a začneme programovat roboty. 1 / 18 0:40 Roboti a jejich programování Robotické mechanické

Více

NÁVOD PRO IPTV PORTÁL (STB Motorola 19xx)

NÁVOD PRO IPTV PORTÁL (STB Motorola 19xx) NÁVOD PRO IPTV PORTÁL (STB Motorola 19xx) OBSAH: 1. Úvod 2. Set Top Box (STB) 3. MENU IPTV portálu 3.1. Hlavní nabídka 3.2. Přepínání TV kanálů 4. Samoobsluha 5. Videopůjčovna 6. Zabezpečení 7. Doplňkové

Více

Černá skříňka DVR23. Kamera s automatickým záznamem videa s možností připojení na externí monitor

Černá skříňka DVR23. Kamera s automatickým záznamem videa s možností připojení na externí monitor Černá skříňka DVR23 Kamera s automatickým záznamem videa s možností připojení na externí monitor Návod k použití Obsah Popis tlačítek...2 Obsluha a funkce...2 Tlačítko VYPÍNAČ...2 Tlačítko REC...2 Tlačítko

Více

Centronic UnitControl UC52

Centronic UnitControl UC52 Centronic UnitControl UC52 cs Návod na montáž a obsluhu Samostatná řídicí jednotka s ovládacím prvkem Důležité informace pro: montéry/ elektrikáře/ uživatele Prosíme o předání odpovídajícím osobám! Tento

Více

Program školení. roboty FPT s rozhraním Selogica direct. Copyright

Program školení. roboty FPT s rozhraním Selogica direct. Copyright Program školení roboty FPT s rozhraním Selogica direct Copyright Tato dokumentace i výňatky z ní se smí rozmnožovat nebo zpřístupňovat třetím osobám jen s výslovným souhlasem vydavatele. Zkontrolovali

Více

ESO 8032. elektrické stahování oken - univerzální NÁVOD K MONTÁŽI A POUŽITÍ

ESO 8032. elektrické stahování oken - univerzální NÁVOD K MONTÁŽI A POUŽITÍ elektrické stahování oken - univerzální Souprava ESO 8032 je určena k montáži do téměř libovolného automobilu. Umožňuje pohodlné ovládání dvou (zpravidla předních) oken pomocí spínačů. Každé okno se ovládá

Více

Vývojové prostředí,průvodce novou aplikací

Vývojové prostředí,průvodce novou aplikací Vývojové prostředí,průvodce novou aplikací Realizace praktických úloh zaměřených na dovednosti v oblastech: Vývojové prostředí programu Control Web 2000 Vytvoření jednoduchého technologického schéma pomocí

Více

MODULÁRNÍ AUTOALARM UŽIVATELSKÝ MANUÁL.

MODULÁRNÍ AUTOALARM UŽIVATELSKÝ MANUÁL. MODULÁRNÍ AUTOALARM UŽIVATELSKÝ MANUÁL www..levnealarmy.cz Tlačítko č. 1 Tlačítko č.2 Dálkový ovladač Tlačítko Zapnuté Vypnuté Zapnuté zapalování I - krátký stisk Vypnutí alarmu Zapnutí alarmu I - delší

Více

11.27 Centralis Uno RTS

11.27 Centralis Uno RTS Abyste mohli plně využít všech vlastností, které Vám nabízí řídicí jednotka Centralis Uno RTS, přečtěte si prosím pozorně následující návod k použití. Řídící jednotka s integrovaným přijímačem dálkového

Více

Hydraulické lisy Lis HL 20.21

Hydraulické lisy Lis HL 20.21 Hydraulický lis HL 20.21 je určen k provádění zálisů při technologických operacích v kovovýrobě. Základem hydraulického lisu HL 20.21 je skelet z ocelových plechů svařených do profilu C a postavený na

Více

NÁVOD PRO OBSLUHU UČEBNY NC 517

NÁVOD PRO OBSLUHU UČEBNY NC 517 NÁVOD PRO OBSLUHU UČEBNY NC 517 Obsah 1 Ovládání světel... 3 2 Klimatizace... 4 3 Otevírání oken... 5 4 Zapnutí audiovizuální techniky... 6 5 Režim Bílá tabule... 7 6 Připojovací panel... 9 7 Zvuk... 10

Více

PROGRAMOVÁNÍ ROBOTŮ V PROSTŘEDÍ TIA PORTAL Josef Kváč

PROGRAMOVÁNÍ ROBOTŮ V PROSTŘEDÍ TIA PORTAL Josef Kváč PROGRAMOVÁNÍ ROBOTŮ V PROSTŘEDÍ TIA PORTAL Josef Kváč www.siemens.com Trendy v mechanickém návrhu 24 V/48 V DC technologie s větším výkonem Lineární motory a inteligentní dopravníky Vše elektrické bez

Více

Motorový detektor kouře s optickým paprskem. Doplňující informace

Motorový detektor kouře s optickým paprskem. Doplňující informace Motorový detektor kouře s optickým paprskem Doplňující informace CS 1. Vícezónové zapojení Při použití více než jedné systémové řídicí jednotky v jedné zóně konvenčního požárního řídicího panelu (FCP)

Více

Centronic VarioControl VCJ470 Návod k obsluze Rádiový přijímač pro žaluzie

Centronic VarioControl VCJ470 Návod k obsluze Rádiový přijímač pro žaluzie Centronic VarioControl VCJ470 CZ Návod k obsluze Rádiový přijímač pro žaluzie Tento návod prosím uschovejte! Návod k použití Obsah Všeobecně... 2 Záruka... 3 Bezpečnostní pokyny... 3 Použití k určenému

Více

Průmyslová automatizace, vývoj a výroba strojů a zařízení

Průmyslová automatizace, vývoj a výroba strojů a zařízení Průmyslová automatizace, vývoj a výroba strojů a zařízení 1. Automatizace: Automatizace je silným prostředkem ke zvýšení produktivity výroby (zrychlení procesu, průběžná kontrola výrobku, vysoká kvalita,

Více

Vizualizace a evidence výroby a prostojů

Vizualizace a evidence výroby a prostojů Vizualizace a evidence výroby a prostojů v1.00 Aplikace informuje o aktuálním počtu a historii vyrobených kusů jednotlivých výrobků jednotlivých linek, eviduje prostoje a pracovníky kteří linku obsluhovali

Více

OVLÁDACÍ OBVODY ELEKTRICKÝCH ZAŘÍZENÍ

OVLÁDACÍ OBVODY ELEKTRICKÝCH ZAŘÍZENÍ OVLÁDACÍ OBVODY ELEKTRICKÝCH ZAŘÍZENÍ Odlišnosti silových a ovládacích obvodů Logické funkce ovládacích obvodů Přístrojová realizace logických funkcí Programátory pro řízení procesů Akční členy ovládacích

Více

Ovládací prvky DGT 61 SAPE 69 CHIS 37 CHIS-E 37 DOPLŇKOVÉ PŘÍSLUŠENSTVÍ PRO DGT 61 / SAPE 69 / CHIS 37 / CHIS-E FADINI. str.

Ovládací prvky DGT 61 SAPE 69 CHIS 37 CHIS-E 37 DOPLŇKOVÉ PŘÍSLUŠENSTVÍ PRO DGT 61 / SAPE 69 / CHIS 37 / CHIS-E FADINI. str. Ovládací prvky CZ Ovládací prvky DGT 61 Digitální kódovací klávesnice str. 118 SAPE 69 Snímač karet nebo magnetických klíčů str. 119 CHIS 37 Klíčový spínač str. 120 CHIS-E 37 Klíčový spínač str. 121 DOPLŇKOVÉ

Více

Šroubovací systém MT Focus 400 Vysoce kvalitní montáž ve vašich rukou

Šroubovací systém MT Focus 400 Vysoce kvalitní montáž ve vašich rukou Šroubovací systém MT Focus 400 Vysoce kvalitní montáž ve vašich rukou Utahování se stává Představujeme nový šroubovací systém MT Focus 400 vyvinutý společností Atlas Copco, vaším partnerem v oblasti utahování.

Více

MI Video rozhraní pro vozidla Rover a Jaguar (od roku 2011)

MI Video rozhraní pro vozidla Rover a Jaguar (od roku 2011) MI-1255 Video rozhraní pro vozidla Rover a Jaguar (od roku 2011) Tento adaptér (rozhraní) umožňuje zobrazit RGB signál o vysokém rozlišení, AV signál z externího zdroje (například DVD přehrávače) a video

Více

ZÁSKOKOVÝ AUTOMAT MODI ZB pro jističe Modeion POPIS K790

ZÁSKOKOVÝ AUTOMAT MODI ZB pro jističe Modeion POPIS K790 ZÁSKOKOVÝ AUTOMAT MODI ZB pro jističe Modeion POPIS Aplikace Záskokový automat se používá k zajištění dodávky elektrické energie bez dlouhodobých výpadků v různých sektorech služeb, průmyslu apod. Automat

Více

Metodické pokyny k materiálu č. 35 Mobilní robot III - Závodní auto (STAVBA)

Metodické pokyny k materiálu č. 35 Mobilní robot III - Závodní auto (STAVBA) Metodické pokyny k materiálu č. 35 Mobilní robot III - Závodní auto (STAVBA) Třída: 8. Učivo: Praktická stavba robota se stavebnicí LEGO Mindstorms NXT 2.0 Obsah inovativní výuky: Prostřednictvím tohoto

Více

PARKOVACÍ ASISTENT FBSN-4D OBSAH SOUPRAVY

PARKOVACÍ ASISTENT FBSN-4D OBSAH SOUPRAVY PARKOVACÍ ASISTENT FBSN-D OBSAH SOUPRAVY ZAPOJENÍ VE VOZE 5 7 x x 8 x x 9 žlutý 5 5 x MUTE 6 5 R 0 5 5 7 x x x 6 0 x M 98UV FBSN-D 5 5 0 6 černo- +/V hnědý šedo-červený MUTE R INSTALACE SENZORŮ H = 500

Více

Školicí centrum Robotiky ABB s.r.o.

Školicí centrum Robotiky ABB s.r.o. Školicí centrum Robotiky ABB s.r.o. Vestec, Česká Republika Slide 1 Přínos certifikačních školení Školení v oboru průmyslová robotika jsou zaměřená na zlepšení Ovládání Programování Modelování Simulace

Více

TÉMA 4. Projekt: Téma: Ročník: 3. Zpracoval(a): Pavel Urbánek

TÉMA 4. Projekt: Téma: Ročník: 3. Zpracoval(a): Pavel Urbánek Projekt: Téma: TÉMA 4 Montáž základních druhů rozebíratelných spojení, montáž šroubovitých a kolíkových spojů, montáž mechanismů a potrubí Obor: Zámečník Ročník: 3. Zpracoval(a): Pavel Urbánek Střední

Více

Konstruktér robotizovaných svařovacích pracovišť

Konstruktér robotizovaných svařovacích pracovišť Vývoj robotizovaných svařovacích pracovišť Návrhy řešení zohledňující platnou legislativu Konstruktér robotizovaných svařovacích pracovišť Destinace: Čína Aplikace: nýtování, lepení Destinace: Německo

Více

Set Top Box Motorola VIP 1003

Set Top Box Motorola VIP 1003 Set Top Box Motorola VIP 1003 1. Set Top Box Balení Set Top Boxu obsahuje: Set Top Box VIP 1003, dálkové ovládání, baterie do dálkového ovládání, napájecí zdroj, kabel pro připojení zdroje do napájecí

Více

Rámcová nabídka. Robotické pracoviště pro prototypové řezání 2D a 3D plechů. OBSAH Nabídky. Technické řešení... 2

Rámcová nabídka. Robotické pracoviště pro prototypové řezání 2D a 3D plechů. OBSAH Nabídky. Technické řešení... 2 Rámcová nabídka Robotické pracoviště pro prototypové řezání 2D a 3D plechů Číslo nabídky: Zákazník: Kontaktní údaje: Dodavatel: NAV0019/2016 LASCAM Systems, s.r.o. OBSAH Nabídky Technické řešení... 2 Popis

Více

TPMS kontrola tlaku v pneumatice s výstupem na monitor. tpms-k6

TPMS kontrola tlaku v pneumatice s výstupem na monitor. tpms-k6 TPMS kontrola tlaku v pneumatice s výstupem na monitor tpms-k6 Zobrazení na displeji monitoru 1. 2. 3. 4. Hodnota tlaku Jednotka tlaku Bar Hodnota teploty Jednotka tlaku Psi Funkce Nastavení systému je

Více

TRANSPORTATION & TECHNOLOGIE

TRANSPORTATION & TECHNOLOGIE www.tratec.cz TRANSPORTATION & TECHNOLOGIE OUR SOLUTION 4 YOUR VISION Mise a vize OUR SOLUTION 4 YOUR VISION Design Vytváříme aplikacím jejich vzhled a vnášíme jim jejich krásu. Inteligence Podporujeme

Více

Střední průmyslová škola, Ústí nad Labem, Resslova 5, příspěvková organizace

Střední průmyslová škola, Ústí nad Labem, Resslova 5, příspěvková organizace Číslo zadání: 1 Název zadání : Kombinační automat dvoubitová binární sčítačka Zadání : Navrhněte LO pro dvoubitovou binární sčítačku z TTL obvodů a) Proveďte analýzu zadané úlohy. b) Navrhněte sčítačku

Více

Inteligentní technika pohonu a řídicí jednotky U firmy Hörmann standardně

Inteligentní technika pohonu a řídicí jednotky U firmy Hörmann standardně Inteligentní technika pohonu a řídicí jednotky U firmy Hörmann standardně 38 O V L Á DÁ N Í F U standardně Snadno montovatelné barevným kódem Spolehlivá díky inovační výbavě Rychloběžná vrata Hörmann jsou

Více

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452

Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol CZ.1.07/1.5.00/34.0452 Číslo projektu Číslo materiálu CZ.1.07/1.5.00/34.0452 OV_2_64_Ovládání technologie katr Název

Více

Obsah DÍL 1. Předmluva 11

Obsah DÍL 1. Předmluva 11 DÍL 1 Předmluva 11 KAPITOLA 1 1 Minulost a současnost automatizace 13 1.1 Vybrané základní pojmy 14 1.2 Účel a důvody automatizace 21 1.3 Automatizace a kybernetika 23 Kontrolní otázky 25 Literatura 26

Více

Centronic TimeControl TC52

Centronic TimeControl TC52 Centronic TimeControl TC52 cs Návod k montáži a provozu Spínací hodiny pro světelné čidlo Důležité informace pro: montéry elektrikáře uživatele Podle potřeby předejte dalším osobám! Tento návod uschovejte

Více

TR12A011 RE / Rozšířené nabídky Pohon garážových vrat

TR12A011 RE / Rozšířené nabídky Pohon garážových vrat TR12A011 RE / 06.2012 CS Rozšířené nabídky Pohon garážových vrat 1 Nabídky Pokyny: U funkčních bloků sestávajících z několika nabídek je možno aktivovat jen jednu nabídku na jeden blok. Po naprogramování

Více

, signalizuje na předním panelu stavová signálka stav READY(zeleně). Při poklesu izolačního odporu pod nastavenou hodnotu R CRIT

, signalizuje na předním panelu stavová signálka stav READY(zeleně). Při poklesu izolačního odporu pod nastavenou hodnotu R CRIT HIS 71 TL 400 TL 600 TOM TAR 1D MDS 10T HIS 71, TL 400, TL 600, TOM, TAR 1D, MDS 10T je stavebnicově řešená monitorovací soustava určená pro monitorování izolačního stavu zdravotnických izolovaných IT-sítí

Více

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola, Hrabákova 271, Příbram. III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola, Hrabákova 271, Příbram. III / 2 = Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Název sady Téma Anotace Autor Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola, Hrabákova 271, Příbram CZ.1.07/1.5.00/34.0556

Více

Bezdrátová komunikační brána (RS485 Gateway)

Bezdrátová komunikační brána (RS485 Gateway) REGULÁTORY SMART GATE Bezdrátová komunikační brána (RS485 Gateway) NÁVODY NA MONTÁŽ, OBSLUHU A ÚDRŽBU 1. Popis Smart Gate je bezdrátová komunikační brána mezi vzduchotechnickými jednotkami SAVE a bezdrátovými

Více

Virtuální ověřování výroby Robotika Process Simulate Virtual Commissioning Virtuelle Inbetriebnahme

Virtuální ověřování výroby Robotika Process Simulate Virtual Commissioning Virtuelle Inbetriebnahme Virtuální ověřování výroby Robotika Process Simulate Virtual Commissioning Virtuelle Inbetriebnahme Martin Baumruk Jiří Kopenec Siemens PLM Connection 2012 Česká republika 3. 5. června, Seč Dněšní workflow

Více

Metodické pokyny k materiálu č. 39 Mobilní robot III - Závodní auto - Dálkové ovládání 1 (PROGRAM 1)

Metodické pokyny k materiálu č. 39 Mobilní robot III - Závodní auto - Dálkové ovládání 1 (PROGRAM 1) Metodické pokyny k materiálu č. 39 Mobilní robot III - Závodní auto - Dálkové ovládání 1 (PROGRAM 1) Třída: 8. Učivo: Praktický rozbor programu robota Obsah inovativní výuky: Prostřednictvím tohoto materiálu

Více

Rollei Compact Timer Remote Controll

Rollei Compact Timer Remote Controll Rollei Compact Timer Remote Controll Uživatelská příručka (Česky) www.rollei.cz Popis prvků ovladače: 1. Konektor 6. SET (NASTAVENÍ) 2. Kabel 7. Podsvícení / zámek 3. Dvoubarevný LED indikátor 8. Kurzorové

Více

Všeobecná doporučení Před samotnou montáží zkontrolujte, zda je regulátor kompletní (viz. seznam jednotlivých dílů na str. 5).

Všeobecná doporučení Před samotnou montáží zkontrolujte, zda je regulátor kompletní (viz. seznam jednotlivých dílů na str. 5). REGULÁTOR SIRe Basic Elektrický ohřev NÁVODY NA MONTÁŽ, OBSLUHU A ÚDRŽBU Všeobecná doporučení Před samotnou montáží zkontrolujte, zda je regulátor kompletní (viz. seznam jednotlivých dílů na str. 5). Umístění

Více

ADEX SL3.3 REGULÁTOR KOTLE VARIMATIK

ADEX SL3.3 REGULÁTOR KOTLE VARIMATIK KTR U Korečnice 1770 Uherský Brod 688 01 tel. 572 633 985 s.r.o. nav_sl33.doc Provedení: Skříňka na kotel ADEX SL3.3 REGULÁTOR KOTLE VARIMATIK Obr.1 Hmatník regulátoru ADEX SL-3.3 1. POPIS REGULÁTORU Regulátor

Více

Programovatelný regulátor FUJI PXG4

Programovatelný regulátor FUJI PXG4 Programovatelný regulátor FUJI PXG4 Návod k obsluze www.servispece.cz tel. 737 700 000 homola@servispece.cz Zobrazení a ovládání 1 Zobrazení a ovládání Kontrolka C1 Kontrolka C1 Zobrazuje stav topení.

Více

PANEL. Indikátor napájení ON/OFF. Režim TATO TABULKA NEPLATÍ - V PRÍLOZE JE ZASLÁNO SPRÁVNÉ KONFIGUROVÁNÍ (PRERUŠENÍ)

PANEL. Indikátor napájení ON/OFF. Režim TATO TABULKA NEPLATÍ - V PRÍLOZE JE ZASLÁNO SPRÁVNÉ KONFIGUROVÁNÍ (PRERUŠENÍ) OVLADAČ AC8000 AC8000A KOMPAKTNÍ TERMOSTAT S MIKROPROCESOREM Vlastnosti: čtyří režimy: chlazení/větrání/topení/auto rychlost ventilátoru: vysoká/střední/nízká/automatická tři typy: pouze chlazení/chlazení

Více

NÁVOD K POUŽITÍ ZÁSTRČKA 230V

NÁVOD K POUŽITÍ ZÁSTRČKA 230V Přijímač dálkového ovládání Orienta Receiver RTS NÁVOD K POUŽITÍ Abyste mohli optimálně využít všech vlastností přijímače dálkového ovládání Orienta Receiver RTS, přečtěte si prosím pečlivě tento návod

Více