SYSTÉM PRO MONITOROVÁNÍ A DOKUMENTACI PROCESU SVAOVÁNÍ POMOCÍ VÝPOETNÍ TECHNIKY WELDMONITOR 4.0

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "SYSTÉM PRO MONITOROVÁNÍ A DOKUMENTACI PROCESU SVAOVÁNÍ POMOCÍ VÝPOETNÍ TECHNIKY WELDMONITOR 4.0"

Transkript

1 228 SBORNÍK KONFERENCE Hrotovice 2007 SYSTÉM PRO MONITOROVÁNÍ A DOKUMENTACI PROCESU SVAOVÁNÍ POMOCÍ VÝPOETNÍ TECHNIKY WELDMONITOR 4.0 AUTOI: Draho NOVOSAD, David KLIKA, Vlastimil VÁCLAVÍK, Ondej ÍP, Vladimír KUDLKA, Petr KADRNKA MYŠLENKA 1. Základní myšlenkou tohoto zaízeni je co nejdokonaleji monitorovat a zdokumentovat proces svaování a zajisti tak reprodukovatelnost svarových spoj v co nejvyšší kvalit. 2. Zefektivnit a optimalizovat výrobu v oblasti svaování. 3. Usnadnit práci všem pracovníkm v oblasti svaování a kontroly všech profesí této innosti. POPIS SYSTÉMU 1. HARDWARE 2. SOFTWARE 1. WeldMonitor Hardware pipojuje se na libovolný svaovací zdroj bez ohledu na jeho typ, výrobce, poet; zárove se systém pipojuje k ídicímu poítai PC v základním provedení monitoruje prbh svaovacího proudu a naptí (modul WM-UI) v reálném ase mí s vysokou pesností efektivní hodnoty tchto veliin a zárove kalkuluje dležitou veliinu, tzv. vnesené teplo umožuje velmi rychlý záznam prbhu svaovacího naptí a proudu, kdy jsou zaznamenány zmny v naptí a proudu až do frekvenního rozsahu Hz, což je nezbytná podmínka pro spolehlivou diagnostiku zkratových, impulsních a sprchových svaovacích proces díky vysoké odolnosti proti prmyslovému rušení umožuje nasazení i pi automatizovaném procesu svaování pro sériové sledování kvality svaovaných výrobk má metrologické parametry oveny v akreditované zkušebn R Pehled jednotlivých sníma. Pehled sledovaných veliin 1. Modul pro manuální ovládání programu 1. as svaování 2. Modul pro snímání proudu a naptí 2. Rychlost svaování (prmrná) 3. Sníma relativní vlhkosti vzduchu v okolí 3. Mrný tepelný píkon 4. Sníma teploty vzduchu v okolí 4. Spoteba drátu 5. Sníma teploty materiálu (penosný nebo stabilní) 5. Spoteba ochranných plyn 6. Sníma posuvu drátu 6. Spoteba energie 7. Sníma rychlosti pojezdu 8. Sníma prtoku plynu (hubice, ochrana koene a vlená ochrana)

2 229 Soubor sníma 2. WeldMonitor Software Program má intuitivní ovládání a umožuje profesionáln zobrazovat výsledky reálných nasnímaných dat. Dále program umožuje tisk protokol dle stávajících evropských a mezinárodních norem v oblast svaování. Je uren pro moderní platformu operaního systému Windows 9x/NT/2000/XP/VISTA s velmi dobrými grafickými výstupy jednotlivých tiskových protokol. Je zde zakomponována otevená databáze firem, sváe a jejich zkoušek, zaízení (tzn.zdroj které podléhají validaci a kalibraci atd.), základních materiál, pídavných materiál, plyn, dozor svaování, postup svaování (pwps, WPS, WPQR, zakázkový list,vt atd.) a záznamy prbhu svaování jednotlivých svar s možností uložení digitální fotografie. Struný popis práce s programem Pro vytvoení postupu svaování a následné monitorování svaru nebo pidání nemonitorovaného svaru potebujeme chronologicky zadat jednotlivé údaje do databází programu. Jedná se pedevším o: 1. Postup svaování, kdy je nutné vyplnit do databáze základních mat., pídavných mat. a plyn píslušné hodnoty, pokud ješt nejsou vyplnny. 2. Údaje o firm 3. Údaje o sváei 4. Údaje o zdroji Po doplnní pedchozích údaj velice jednoduše vytvoíme postup svaování pomocí nabídek jednotlivých veliin.

3 230 SBORNÍK KONFERENCE Hrotovice 2007

4 231 Tisk protokolu WPS Grafická ukázka zobrazení jednotlivých veliin

5 232 SBORNÍK KONFERENCE Hrotovice 2007 MONITOROVÁNÍ PROCESU SVAOVÁNÍ Systém WeldMonitor v. 4.0 umožuje monitorovat obloukové metody svaování. Po zapojení jednotlivých sníma ke svaovacímu zdroji a k ídicímu PC, klikneme na ikonu server WDS (Welding Data Server). V okn serveru zadáme íslo svaru a jednotlivé požadované údaje. Po pipravení sváee pro samotné svaování stiskneme na komunikaním modulu tlaítko START. V tuto chvíli se veškerá data zaznamenávají do centrálních databází programu. Po skonení housenky stiskneme tlaítko STOP a po dokonení svaru stiskneme tlaítko END. Systém WM umožuje pro metody MIG, MAG a jim píbuzné metody ojedinlou vc, a to sledování správnosti nastavených parametr pi svaování (tzv. pracovní bod v pracovním poli). Díky systému WeldMonitor a následným zkouškám svar byla prokázána závislost proudu a naptí, která je popsána pracovním polem. To je oblast grafu (svislá osa naptí, vodorovná osa proud), kde by se ml pohybovat prseík aktuálního svaovacího proudu a naptí (pracovní bod). Pracovní pole je ovlivnno tmito faktory: základní materiál, ochranný plyn a prmr svaovacího drátu. Z toho plyne velké množství pracovních polí, které jsou v programu jednoduše popsané a jejich zvolení pro danou metodu svaování je snadné a zcela automatické. Pracovní pole je rozdleno podle svaovacího oblouku na oblast zkratového, pechodového, sprchového a impulsního oblouku. Okno pracovního pole s pracovním bodem

6 233 NKTERÉ DALŠÍ MOŽNOSTI PROGRAMU Zadané a namené veliiny svaovacího procesu dávají pesný obraz prbhu svaování, program umožuje dodatené prohlížení zadaných údaj i všech mení, a to v rzných podobách vetn tisku Vyvolání zadaného postupu svaování. Grafické znázornní prbhu kterýchkoliv mených veliin. Je možné zvtšit ást záznamu asovým výezem, pohybem kurzoru nad grafy se všechny parametry interaktivn zobrazují. Tato volba je ideální nap. pro sledování parametr, zptného zjištní píin chyb a urení zpsobu prevence proti nim atd. V nabídce Údaje o svaru kliknutím na UI laborato mžeme podrobn sledovat v grafické podob nap. jednotlivé zkraty jejich etnost a pravidelnost, hodnoty proudu, naptí a mnoha dalších volitelných veliin (odpor, histogramy veliin atd.) Ukázka nabídky UI laborato Je možné zobrazit prbh svaování tak, jak byl zaznamenán (pohybem pracovního bodu v pracovním poli s nastavenými parametry svaování). Pohyb pracovního bodu vyjaduje (mimo jiné) vzdálenost kontaktní špiky od základního materiálu a tak je možno posoudit i vliv zrunosti sváee. Graf odchylky pracovního bodu zobrazuje správnost parametr svaování, na rozdíl od prbhu svaování, který je zobrazen v reálném ase, tento výstup je statický s možnosti tisku, možností interaktivního vypisování pesných hodnot odchylky pracovního bodu a limit pracovního pole.

7 234 SBORNÍK KONFERENCE Hrotovice 2007 Je možné rznobarevné grafické porovnání proudu a naptí dvou nasnímaných housenek z libovloných svar v jednom spoleném grafu. Parametry svaování lze zobrazit nebo vytisknout do úhledných tabulek se základními informacemi (identifikace svaru, datum svaování aj.). Výpis obsahuje všechny mené i vypoítané hodnoty daného svaru. V programu WeldMonitor 4.0 lze provést další zpracování monitorovaných dat v podob dostupných protokol. Všechny protokoly jsou vypracovány v souladu s platnými EN a ISO normami, které se postupn zapracovávají s nástupem asu jejich platnosti. Zapracování tchto protokol probíhá po podrobné konzultaci s pedními odborníky v oboru a legislativy. Protokol Vizuální kontrola umožuje velmi rychle a snadno vyplnit pehledný formulá v programu formou nabídky vypotených mezních hodnot vad. íselník s popisem vady umožuje snadnou orientaci a následné vytištní protokolu. Formulá Pehled protokol zkoušek udržuje informace o nedestruktivních a destruktivních zkouškách jakosti svaru, obsahuje seznam provedených zkoušek, ísla protokol jednotlivých zkoušek a hodnocení. Protokoly pwps, WPS, Normalizovaný postup svaování, WPQR krom zadaných údaj obsahují všechny namené hodnoty a vypotené pomoci systému WM které jsou velmi pesné a vruhodné. Velmi významnou pedonstí progranu je volitelnost jazyk tisku jednotlivých protokol (J, AJ, NJ, SK, a další na pání zákazníka) Formulá Studie náklad vytvoí velmi rychle ekonomické zhodnocení svaru s možnosti porovnání jednotlivých položek a náklad na jeden metr svaru, což je velkým pínosem pro výrobce pi výbru metody plyn a zpsobu svaování, a následn pi tvorb ceny výrobku.

8 235 Možnosti použití pro metody svaování dle SN EN ISO Runí obloukové svaování obalenou elektrodou 114 Obloukové svaování plnnou elektrodou bez ochranného plynu 121 Svaování pod tavidlem drátovou elektrodou 122 Svaování pod tavidlem páskovou elektrodou 123 Svaování pod tavidlem více drátovými elektrodami 124 Svaování pod tavidlem s pídavkem kovového prášku 125 Svaování pod tavidlem plnnou elektrodou 131 Obloukové svaování tavící se elektrodou v inertním plynu; MIG svaování 135 Obloukové svaování tavící se elektrodou v aktivním plynu; MAG svaování 136 Obloukové svaování plnnou elektrodou v aktivním plynu 137 Obloukové svaování plnnou elektrodou v inertním plynu 141 Obloukové svaování wolframovou elektrodou v inertním plynu; WIG,TIG svaování 142 TIGsvaování 151 Plazmové MIG svaování 152 Plazmové svaování s pídavkem prášku 311 Kyslíko-acetylenové svaování 312 Kyslíko-propanové svaování 313 Kyslíko-vodíkové svaování 782 Odporové pivaování svorník 783 Zdvihové pivaování svorník s keramickým kroužkem nebo v ochranném plynu 784 Krátkodobé zdvihové pivaování svorník 785 Kondenzátorové zdvihové pivaování svorník 786 Kondenzátorové pivaování svorník s hrotovým zapalováním 787 Zdvihové pivaování svorník s natavením nákružku 912 Plamenové tvrdé pájení 913 Tvrdé pájení v peci 942 Plamenové mkké pájení 943 Mkké pájení v peci 971 Plamenové pájení do úkosu 972 Obloukové pájení do úkosu HODNOCENÍ Ing. Jií Podhora, CSc. (znalec jmenovaný rozhodnutím ministra spravedlnosti R ze dne ,.j. ZT 1454/94 pro základní obor: Technické obory rzné, pro odvtví se specializaci svaování materiál, posuzování píin poruch a havárií z hlediska materiál, výrobních a provozních píin u tlakových nádob, potrubí a ocelových konstrukcí vyrábných svaováním) vypracoval nezávislý znalecký posudek pro tento systém. ZÁVR HODNOCENÍ: Tento systém umožuje: Zajistit vysokou kvalitu svar a jejich reprodukovatelnost. Zajistit dokladovatelnost svarových spoj na profesionální úrovni Zvýšit schopnost konkurence firem v oblasti svaování materiál. Je vhodný pro následující použití: Pro kvalifikaci protokolu WPS protokolem WPQR Pro usnadnní práce technolog svaování a pracovníkm kontroly ve firmách Pro kontrolu parametr svaování pi sériové výrob Pro praktické a teoretické školení a zkoušky sváe Pro praktické a teoretické školení vyššího sváeského personálu Pro praktické a teoretické školení pracovník kontroly Pro praktické a teoretické využití v laboratoích VŠ a výzkumu Pro soutže sváe apod.

9 236 SBORNÍK KONFERENCE Hrotovice 2007 UKÁZKY MAKROSKOPICKÝCH ZKOUŠEK SVAROVÝCH SPOJ Názorná ukázka chybného nastavení parametr svaování metodou 135 (MAG) pro koutový spoj, tlouška pásnice je 40mm, tlouška stojny 10mm, poloha PB, materiál skupiny 1.1 dle CR ISO Na snímku /1 je velice zeteln vidt vada studený spoj dle SN EN ISO Na snímku /2 vidíme koutový spoj s podložkou u stojny, která není dle výkresové dokumentace v tomto míst svaena ke stojn. Metoda, materiál, poloha svaování je shodná s pedchozím snímkem. Hodnocení z hlediska prvaru je vyhovující. Na snímku vidíme vadu protáhlá bublina. Jedná se svar metodou 135/123, typ spoje BW - V, materiál tl.12mm, skupina 1.2, poloha PA. První housenka byla zavaena metodou 135 (MAG), následovalo otoení desky a následné probroušení koene. Broušení bylo provedeno úzkým ezným kotouem. Pi následném vyplování úkosu metodou 123 (Tavidlodvojdrát) vznikl elektrický oblouk na stranách úkosu a v dsledku velkého množství roztaveného kovu z pídavného materiálu se neroztavil základní materiál ke koeni, tudíž tavidlo zstalo uvnit této dutiny. Na snímku /1 vidíme velmi zeteln správnou geometrii úkosu a perfektní provedení svaru.

10 Mariánské nám. 1, Brno, Morava, eská republika (CZ) */ len AIO, TDS, CWS ANB (len EWF, IIW a IAB) /* */ Member of AIO, TDS, CWS ANB (member of EWF, IIW and IAB) /* Technická, školící, zkušební, certifikaní a inspekní innost Technical,training, testing, certification and inspection activity Zkušební orgán, Certifikaní orgán, Inspekní orgán Testing Body, Certification Body, Inspection Body Konzultace, školení, certifikace a inspekce 1. Tlaková zaízení (PED 97/23/ES) posuzování dokumentace a postup pro posuzování shody i certifikaci výrobk dle NV. 182/1999 Sb.,. 290/2000 Sb. a. 26/2003 Sb.,. 621/2004 Sb. i. 251/2003 Sb., v souladu se zák.. 22/1997 Sb., ve znní novel zák.. 71/2000 Sb. a zák.. 205/2002 Sb. a v souladu se zák.. 102/2001 Sb.. 226/2003 Sb.,. 277/ 2003 Sb.,. 348/2004 Sb., (tlakové nádoby, potrubí, kotle, výmníky). 2. Pepravitelná tlaková zaízení (99/36/ES) posuzování dokumentace a postup pro posuzování shody i certifikaci výrobk dle NV. 42/2003 Sb. i. 251/2003 Sb., v souladu se zákonem. 22/1997 Sb. ve znní novel zák.. 71/2000 Sb. a zák.. 205/2002 Sb. a v souladu se zákonem. 102/2001 Sb.,. 226/2003 Sb.,. 277/2003 Sb.,. 348/2004 Sb.. 3. Plynová zaízení (90/396/EHS) posuzování dokumentace a postup pro posuzování shody i certifikaci výrobk dle NV. 182/1999 Sb.,. 290/2000 Sb. a. 26/2003 Sb. i. 42/2003 Sb., dále dle. 210/2001 Sb.,. 287/2000 Sb.,. 22/2003 Sb. i. 251/2003 Sb., v souladu se zák.. 22/1997 Sb. ve znní pozdjších pedpis (spotebie plynových paliv, tlakové nádoby na pepravu plyn, ). 4. Jednoduché tlakové nádoby (87/404/EHS) posuzování dokumentace a postup pro posuzování shody i certifikaci výrobk dle NV. 175/1997 Sb.,. 80/1999 Sb.,. 285/2000 Sb.,. 20/2003 Sb. i. 251/2003 Sb., v souladu se zák.. 22/1997 Sb. ve znní pozdjších pedpis (hasící pístroje, láhve na technické plyny, vzdušníky vozidel, ). 5. Zdvihací zaízení (95/16/ES) posuzování dokumentace a postup pro posuzování shody i certifikaci výrobk dle NV. 14/1999 Sb.,. 227/1999 Sb.,. 288/2000 Sb. a. 27/2003 Sb.,. 127/2004 Sb. i. 251/2003 Sb., v souladu se zák.. 22/1997 sb. ve znní pozdjších pedpis (výtahy, zdvihací plošiny, jeáby, ). 6. Strojní zaízení (89/37/ES) posuzování dokumentace a postup pro posuzování shody i certifikaci výrobk dle NV. 15/1999 Sb.,. 283/2000 Sb. a. 24/2003 Sb. i. 251/2003 Sb., v souladu se zák.. 22/1997 Sb. ve znní pozdjších pedpis. 7. Stavební výrobky [i vybrané a oznaené zn. CE (89/106/EHS)] - posuzování dokumentace a postup pro posuzování shody i certifikaci výrobk dle NV. 178/1997 Sb.,. 81/1999 Sb.,. 163/2002 Sb. a. 190/2002 Sb.,. 128/2004 Sb.,. 312/2005 Sb. i. 251/2003 Sb., v souladu se zák.. 22/1997 Sb. ve znní pozdjších pedpis. 8. Teplovodní kotle na kapalná a plynná paliva (92/42/EHS, zmna 93/68/EHS) posuzování požadavk na úinnost, dokumentace a postup pro posuzování shody i certifikaci výrobk dle NV. 180/1999 Sb., NV. 289/2000 Sb., NV. 25/2003 Sb.,. 126/2004 Sb. i. 251/2003 Sb., v souladu se zákonem. 22/1997 Sb. ve znní pozdjších pedpis. 9. Ocelové (kovové) konstrukce stroj, zaízení staveb, technických zaízení posuzování dokumentace a postup pro výrobu, kontrolu, údržbu a servis, za úelem vydání oprávnní firmy k provádní kovových konstrukcí,,malého prkazu zpsobilosti,,,velkého prkazu zpsobilosti a,,rozšíeného malého, event. Velkého prkazu zpsobilosti dle SN Z2, v souladu s SN P ENV , SN P ENV , DIN Teil 7, DIN 6 700, DIN 4133, ASME CODE, aj. 10. Systémy ízení a zabezpeování jakosti dle SN EN ISO 9001, SN EN ISO , SN EN , SN ISO/TS , SN EN ISO , SN EN ISO , SN EN ISO , OHSAS , SN EN ISO 3834 (bývalá SN EN 729), SN EN ISO až 4, SN EN ISO až 2, posuzování dokumentace (smrnic, píruek jakosti, postup), provádní audit.

11 11. Svaování (pájení) a jiné zvláštní technologické procesy (slévání, tváení, tepelné zpracování, povrchové úpravy, ) dokumentace a postupy pro posuzování shody i certifikace dle SN EN (WPS, WPAR), SN EN ISO , dle SN EN ISO až 5, SN EN ISO , SN EN ISO , SN EN ISO , SN EN ISO , SN EN ISO až 13 (WPS, WPQR) dle SN EN (BPS, BPAR), dle SN EN ISO , SN EN ISO (WPS, WPQR), inspekní certifikáty dle SN EN a SN EN ISO , dle ASME CODE, SN EN ISO 4063, výrobkových norem. 12. Kontrola a zkoušení (nedestruktivní NDT a destruktivní - DT) materiál, svarových spoj, výkovk, výlisk, výpalk, odlitk. Zpracování plán kontrol a zkoušek, postup NDT dle SN EN , SN EN , SN EN ISO až 2, postup DT SN EN , SN EN 910, SN EN 1320, SN EN 1321, SN EN , SN EN , SN EN ISO , SN EN ISO , SN EN ISO , SN EN , dokumenty kontroly dle SN EN , SN EN , SN EN ISO dle výrobkových norem. 13. Školení, vzd lávání personálu firem sváeských technik (EWE, EWT, EWS, EWP) dle SN EN 719, SN EN sváeských dozor; sváeského inspekního personálu (EWI-E, EWI-T, EWI-S, EWI-P) dle dok. EWF , TP C 015 a TPC 016 CWS ANB; sváeských praktik a instruktor sváeských škol dle dok. EWF a TPC CWS ANB; sváeských kontrolor (WK) dle SN EN 970, SN EN , SN EN , SN EN , SN EN ISO 9013; pracovník (technik) nedestruktivního zkoušení NDT (VT, PT, LT, RT, UT) dle SN EN 473; manažer a auditor managementu jakosti dle SN EN ISO , SN EN ISO , SN EN ISO , SN EN ISO , SN EN ISO 9001, SN EN ISO , SN EN ISO 3834 (bývalá SN EN 729), SN EN ISO , OHSAS , sváeských pracovník, sváe a operátor dle SN EN 287-1; SN EN ISO , 3, 4, 5; SN EN , SN EN 1418, SN EN ISO , SN EN , TPA CWS ANB i páje dle SN EN , TPA CWS ANB; technických inspektor dle SN EN ISO , bezpenostních technik dle ZP, projektant, konstruktér a pracovník marketingu firem. 14. Posuzování technických výpot konstrukcí a technických zaízení statické, dynamické, dilataní a termodynamické výpoty (dle SN, SN EN, SN EN ISO, ASME, DIN, SN EN ISO aj.), oblast strojírenství, energetiky, chemie, stavebnictví. 15. Technické materiály užití v praxi pro konstrukce a technická zaízení (CR ISO , SN , SN EN 764, SN EN , SN EN , SN EN , SN EN , SN EN , SN EN 1775, SN P ENV , SN P ENV aj.). 16. Tepelné zpracování materiál, technologie užité ve výrob konstrukcí a technických zaízení a povrchové úpravy materiál i výrobk (SN EN ISO 4063, SN CR , SN P ENV , SN P ENV , SN EN , SN EN , SN EN , SN EN , SN EN 764, SN , SN EN 1775 aj.). 17. Znalecké posudky, technické posudky, expertízy porušených a havarovaných technických zaízení, stroj, konstrukcí a technologických zaízení (technické právní pedpisy, SN ISO aj.), oblast strojírenství, energetiky, chemie, stavebnictví. 18. Pejímky, kontrola, zkoušení výrobk stavebních, strojních konstrukcí a technických zaízení dle SN EN ISO (oblast strojírenství, energetiky, chemie, stavebnictví). 19. Certifikace systému ízení jakosti pi procesu svaování strojírenských, tlakových (i plynových) a stavebních výrobk dle SN EN ISO až 4 (bývalá SN EN až 4), v rámci SN EN (dle akreditaního osvdení). 20. Certifikace strojních, tlakových (i plynových) a stavebních výrobk dle SN EN (dle akreditaního osvdení) kovové konstrukce (stroj, zaízení a staveb), zvedací (manipulaní) zaízení, kovové nádrže, zásobníky, potrubí, potrubní armatury, chladící a vzduchotechnická zaízení, stroje, kontejnery, topná tlesa, kotle ústedního topení, parní kotle, kondenzátory, jaderné reaktory, výmníky, turbíny, motory, motorová vozidla, automobily, pívsy, návsy, erpadla, kompresory, dopravní prostedky, lod, luny, letadla, lokomotivy a kolejová vozidla, dopravní prostedky aj. 21. Inspekní innost typu A (dle SN EN ISO ) za úelem posouzení shody pi výrob tlakových nádob a tlakových zaízení (i plynových), prov ování zpsobilosti výrobních organizací pro výrobu a montáž kovových konstrukcí a schvalování postup svaování a pájení kovových materiál (dle akreditaního osvdení). 22. Certifikace systému zabezpeování jakosti dle SN EN ISO 9001 (SN EN ) pro oblast strojírenství, energetiky, stavebnictví, chemického prmyslu, automobilního prmyslu a služeb (dle akreditaního osvdení).

12 Mariánské nám. 1, Brno, Morava, eská republika (CZ) */ len AIO, TDS, CWS ANB (len EWF, IIW a IAB) /* */ Member of AIO, TDS, CWS ANB (member of EWF, IIW and IAB) /* Technická, školící, zkušební, certifikaní a inspekní innost Technical,training, testing, certification and inspection activity Zkušební orgán, Certifikaní orgán, Inspekní orgán Testing Body, Certification Body, Inspection Body TECHNICKÁ KONFERENCE pro projektanty, konstruktéry, technology, sváeské dozory, inspektory a kontrolory, výrobce a technické pracovníky firem TECHNICKÉ, BEZPENOSTNÍ, KVALITATIVNÍ, EKOLOGICKÉ A PRÁVNÍ POŽADAVKY NA VÝROBKY DLE EVROPSKÝCH SMRNIC A VÝROBKOVÝCH NOREM HROTOVICE 20. až 21. bezna 2007 Sborník pednášek: ISBN Vydal: TDS Brno SMS, s.r.o. Mariánské nám. 1, Brno Adresa : Tel. / fax / záznam : I : Bankovní spojení : S, a.s. Brno TDS Brno SMS, s.r.o. Telefon : , 225, útu : /0800 Mariánské nám. 1 E - mail : info@tdsbrnosms.cz DI : Registrace u Krajského soudu v Brn BRNO Internet : CZ v OR v oddílu C, vložce TECHNICKÉ DOZOROVÉ SYSTÉMY - SPECIÁLNÍ MANAŽERSKÉ SYSTÉMY TECHNICAL INSPECTION SYSTEMS - SPECIAL MANAGEMENT SYSTEMS

SYSTÉM PRO MONITOROVÁNÍ A DOKUMENTACI PROCESU SVAŘOVÁNÍ POMOCÍ VÝPOČETNÍ TECHNIKY WELDMONITOR 4.0

SYSTÉM PRO MONITOROVÁNÍ A DOKUMENTACI PROCESU SVAŘOVÁNÍ POMOCÍ VÝPOČETNÍ TECHNIKY WELDMONITOR 4.0 SYSTÉM PRO MONITOROVÁNÍ A DOKUMENTACI PROCESU SVAŘOVÁNÍ POMOCÍ VÝPOČETNÍ TECHNIKY WELDMONITOR 4.0 AUTOŘI: Drahoň NOVOSAD, David KLIKA, Vlastimil VÁCLAVÍK, Ondřej ČÍP, Vladimír KUDĚLKA, Petr KADRNKA INFORMACE

Více

EVROPSKÁ SVÁŘEČSKÁ ŠKOLA č. 842 autorizované školící středisko svařování kovů a plastů ATB č.12 v systému CWS ANB

EVROPSKÁ SVÁŘEČSKÁ ŠKOLA č. 842 autorizované školící středisko svařování kovů a plastů ATB č.12 v systému CWS ANB EVROPSKÁ SVÁŘEČSKÁ ŠKOLA č. 842 autorizované školící středisko svařování kovů a plastů ATB č.12 v systému CWS ANB při SŠSSaD, Truhlářská 3/360, 460 01 Liberec II příspěvková organizace Kontaktní adresa:

Více

PLÁN VZDĚLÁVACÍCH AKCÍ. 19. a 20. března Hotel Zámek VALEČ u Hrotovic Valeč 1, Valeč

PLÁN VZDĚLÁVACÍCH AKCÍ. 19. a 20. března Hotel Zámek VALEČ u Hrotovic Valeč 1, Valeč TESYDO, s.r.o. Mariánské nám. 1, 617 00, Česká republika (CZ) */ Člen IO, HK, TNK, CWS NB (člen EWF, IIW a IB) /* */ Member of IO, HK, TNK, CWS NB (member of EWF, IIW and IB) /* Technická, školící, zkušební,

Více

PLÁN VZDĚLÁVACÍCH AKCÍ. 20. a 21. března Hotel Zámek VALEČ u Hrotovic Valeč 1, Valeč

PLÁN VZDĚLÁVACÍCH AKCÍ. 20. a 21. března Hotel Zámek VALEČ u Hrotovic Valeč 1, Valeč TESYDO, s.r.o. Mariánské nám. 1, 617 00, Česká republika (CZ) */ Člen IO, HK, TNK, CWS NB (člen EWF, IIW a IB) /* */ Member of IO, HK, TNK, CWS NB (member of EWF, IIW and IB) /* Technická, školící, zkušební,

Více

SVAŘOVÁNÍ: DOZOR, NORMY A ZKOUŠKY

SVAŘOVÁNÍ: DOZOR, NORMY A ZKOUŠKY SVAŘOVÁNÍ: DOZOR, NORMY A ZKOUŠKY VVV MOST spol. s r.o. Sídlo společnosti: Topolová 1234, 434 01 MOST, IČO: 00526355, DIČ: CZ00526355, Web: www.vvvmost.cz Kontaktní osoba: Ing. Jaroslav Jochman, Tel.:

Více

PLÁN VZDĚLÁVACÍCH AKCÍ

PLÁN VZDĚLÁVACÍCH AKCÍ TESYDO, s.r.o. Mariánské nám. 1, 617 00, Česká republika (CZ) */ Člen IO, HK, TNK, CWS NB (člen EWF, IIW a IB) /* */ Member of IO, HK, TNK, CWS NB (member of EWF, IIW and IB) /* Technická, školící, zkušební,

Více

ČSN EN 287-1 Zkoušky svářečů Tavné svařování Část 1: Oceli

ČSN EN 287-1 Zkoušky svářečů Tavné svařování Část 1: Oceli ČSN EN 287-1 Zkoušky svářečů Tavné svařování Část 1: Oceli Výtah z normy vysvětlující jednotlivé proměnné 1) Metoda svařování : metody svařování definované v normě ČSN EN ISO 857-1 a označení dle ČSN EN

Více

Záznam z průmyslové stáže ve firmě Český svářečský ústav s.r.o.

Záznam z průmyslové stáže ve firmě Český svářečský ústav s.r.o. Záznam z průmyslové stáže ve firmě Český svářečský ústav s.r.o. Student: Bc. Lukáš Szkandera 2014 Společnost Český svářečský ústav s.r.o. Český svářečský ústav je výzkumná, vývojová, inspekční, certifikační

Více

KA 19 - UKÁZKOVÝ PROJEKT

KA 19 - UKÁZKOVÝ PROJEKT KA 19 - UKÁZKOVÝ PROJEKT 4. DOKUMENTACE VE SVAŘOVÁNÍ Ing. Miroslav Grach Tyto podklady jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. KA19-DOKUMENTACE VE SVAŘOVÁNÍ

Více

Novinky v normách a směrnicích

Novinky v normách a směrnicích Novinky v normách a směrnicích ŠKOLENÍ ZKUŠEBNÍCH KOMISAŘŮ CWS ANB Ing. David Hrstka, Ph.D. SVV Praha s.r.o., U Michelského lesa 370, 140 75 Praha 4, tel. 244471865, svv.praha@svv.cz, www.svv.cz 1 2 zatím

Více

asté otázky a odpov di k zákonu. 406/2000 Sb.

asté otázky a odpov di k zákonu. 406/2000 Sb. MPO Energetická úinnost asté otázky a odpovdi k zákonu. 406/2000 Sb. Stránka. 1 z 6 Ministerstvo prmyslu a obchodu asté otázky a odpovdi k zákonu. 406/2000 Sb. Publikováno: 23.2.2009 Autor: odbor 05200

Více

HOTEL **** ZÁMEK VALEČ

HOTEL **** ZÁMEK VALEČ AO263/OS2378/NB2378 TESYDO, s.r.o. Mariánské nám. 617/1, 617 00 Brno, Česká republika (CZ) */ Člen AIO, HK, TNK, CWS ANB (člen EWF, IIW a IAB) /* */ Member of AIO, HK, TNK, CWS ANB (member of EWF, IIW

Více

F 2.5 OCHRANA PED BLESKEM

F 2.5 OCHRANA PED BLESKEM NOVOSTAVBA RODINNÉHO DOMU Hostivice p.. kat. 1161/57 okres Praha západ investor: Jií a Marie ajovi, Vondroušova 1160/1, Praha 6 F 2.5 OCHRANA PED BLESKEM Vypracoval: ing. Vít Kocourek OBSAH: 1. Pedpoklady

Více

Nedestruktivní zkoušení - platné ČSN normy k 31.10.2005

Nedestruktivní zkoušení - platné ČSN normy k 31.10.2005 Nedestruktivní zkoušení - platné ČSN normy k 31.10.2005 (zpracováno podle Věstníků ÚNMZ do č. včetně) Vzdělávání pracovníků v NDT: ČSN EN 473 (01 5004) Nedestruktivní zkoušení - Kvalifikace a certifikace

Více

Kurzy připravují NDT pracovníka pro činnosti při zkoušení výrobků a zařízení pomocí vizuální metody v průmyslových podmínkách.

Kurzy připravují NDT pracovníka pro činnosti při zkoušení výrobků a zařízení pomocí vizuální metody v průmyslových podmínkách. VT METODA VIZUÁLNÍ EN473 Kurzy připravují NDT pracovníka pro činnosti při zkoušení výrobků a zařízení pomocí vizuální metody v průmyslových podmínkách. Pro metodu VT jsou požadavky na vstupní znalosti

Více

Správa obsahu ízené dokumentace v aplikaci SPM Vema

Správa obsahu ízené dokumentace v aplikaci SPM Vema Správa obsahu ízené dokumentace v aplikaci SPM Vema Jaroslav Šmarda, smarda@vema.cz Vema, a. s., www.vema.cz Abstrakt Spolenost Vema patí mezi pední dodavatele informaních systém v eské a Slovenské republice.

Více

PROCES SVAŘOVÁNÍ. SK 01 PROCES SVAŘOVÁNÍ Změna 0. Výtisk číslo : 1. Vydáno: Účinnost od: Kontrolou pověřen: Jaroslav Vlk

PROCES SVAŘOVÁNÍ. SK 01 PROCES SVAŘOVÁNÍ Změna 0. Výtisk číslo : 1. Vydáno: Účinnost od: Kontrolou pověřen: Jaroslav Vlk PROCES SVAŘOVÁNÍ Výtisk číslo : 1 Vypracoval: Vladimíra Holubová Kontrolou pověřen: Jaroslav Vlk Schválil: Ahmad Raad Vydáno: 24. 2. 2016 Účinnost od: 24. 2. 2016 SK-01 1 / 7 Verze: 3 1. Obsah: 1. Obsah:...

Více

Česká svářečská společnost ANB Czech Welding Society ANB (Autorised National Body for Welding Personnel and Company Certification) IČO: 68380704

Česká svářečská společnost ANB Czech Welding Society ANB (Autorised National Body for Welding Personnel and Company Certification) IČO: 68380704 Normy pro tavné Aktuální stav 11/2014 Požadavky na jakost při tavném EN ISO 3834-1 až 5 CEN ISO/TR 3834-6 Obloukové Skupiny materiálu CEN ISO/TR 15608 ISO/TR 20173 Doporučení pro EN 1011-1 (ISO/TR 17671-1)

Více

Konzola transformátoru DOS pro ÚO 25

Konzola transformátoru DOS pro ÚO 25 Kižíkova 1690 370 01 eské Budjovice Konzola transformátoru DOS pro ÚO 25 na betonové sloupy. TYPOVÝ PODKLAD. 6/2012 Zpracoval: Kadlec František prosinec 2012 Maurer Ondej OBSAH: I. Úvodní ást 1.1 Název

Více

Svářečská škola a

Svářečská škola a Svářečská škola18-310 a 18-312 školy s dlouholetou tradicí a zkušenostmi Evidenční číslo školy: 18-310 a 18-312 registrované v systému CWS ANB Sídlo školy:18-310 Křemešnická 298, 393 01 Pelhřimov 18-312

Více

Zajišujeme: 595 626 026 office@vtsmorava.cz Gajdošova 61/3154, 702 00 Ostrava

Zajišujeme: 595 626 026 office@vtsmorava.cz Gajdošova 61/3154, 702 00 Ostrava Spolenost VTS Morava s.r.o. se sídlem v Ostrav vznikla 15.7.2002 pemnou fyzické osoby, psobící na trhu od roku 1997, na spolenost s ruením omezeným. Cílem spolenosti je od samého poátku specializace na

Více

KUSOVNÍK Zásady vyplování

KUSOVNÍK Zásady vyplování KUSOVNÍK Zásady vyplování Kusovník je základním dokumentem ve výrob nábytku a je souástí výkresové dokumentace. Každý výrobek má svj kusovník. Je prvotním dokladem ke zpracování THN, objednávek, ceny,

Více

METRA BLANSKO a.s. 03/2005. PDF byl vytvořen zkušební verzí FinePrint pdffactory

METRA BLANSKO a.s.  03/2005. PDF byl vytvořen zkušební verzí FinePrint pdffactory METRA BLANSKO a.s. KLEŠ!OVÉ P"ÍSTROJE www.metra.cz KLEŠ!OVÉ AMPÉRVOLTMETRY S ANALOGOVÝM ZOBRAZENÍM Proud AC Nap!tí AC 1,5 A, 3 A, 6 A, 15 A, 30 A, 60 A 150 A, 300 A 150 V, 300 V, 600 V T"ída p"esnosti

Více

GSI SOUHRNÝ PŘEHLED NABÍZENÝCH SLUŽEB. Deutscher Verband für Schweißen und verwandte Verfahren e. V.

GSI SOUHRNÝ PŘEHLED NABÍZENÝCH SLUŽEB. Deutscher Verband für Schweißen und verwandte Verfahren e. V. Deutscher Verband für Schweißen und verwandte Verfahren e. V. GSI SOUHRNÝ PŘEHLED NABÍZENÝCH SLUŽEB TEORETICKÉ A PRAKTICKÉ VZDĚLáVáNÍ Vzdělávání zajišťuje budoucnost Vzdělávání svářečů Efektivní kurzy

Více

Párování. Nápovdu k ostatním modulm naleznete v "Pehledu nápovd pro Apollo".

Párování. Nápovdu k ostatním modulm naleznete v Pehledu nápovd pro Apollo. Párování Modul Párování poskytuje pehled o došlých i vrácených platbách provedených bankovním pevodem i formou poštovní poukázky. Jedná se napíklad o platby za e-pihlášky, prkazy ISIC nebo poplatky za

Více

PÍRUKA A NÁVODY PRO ÚELY: - RUTINNÍ PRÁCE S DATY

PÍRUKA A NÁVODY PRO ÚELY: - RUTINNÍ PRÁCE S DATY PÍRUKA A NÁVODY PRO ÚELY: - RUTINNÍ PRÁCE S DATY YAMACO SOFTWARE 2006 1. ÚVODEM Nové verze produkt spolenosti YAMACO Software pinášejí mimo jiné ujednocený pístup k použití urité množiny funkcí, která

Více

Kižíkova 1690, eské Budjovice. Ocelová konzola typ PAÁT II - 40 ST na betonové sloupy. TYPOVÝ PODKLAD. 4/2011

Kižíkova 1690, eské Budjovice. Ocelová konzola typ PAÁT II - 40 ST na betonové sloupy. TYPOVÝ PODKLAD. 4/2011 Kižíkova 1690, 370 01 eské Budjovice Ocelová konzola typ PAÁT II - 40 ST na betonové sloupy. TYPOVÝ PODKLAD. 4/2011 Zpracoval:Kadlec František Maurer Ondej prosinec 2011 OBSAH: I. Úvodní ást 1.1 Název

Více

Dotazník pro testovací zaízení

Dotazník pro testovací zaízení ASLAB Stedisko pro posuzování zpsobilosti laboratoí Národní inspekní orgán SLP Výzkumný ústav vodohospodáský T. G. Masaryka, veejná výzkumná instituce Podbabská 30/2582, 160 62 Praha 6 Tel., fax 224 319

Více

E. Niklíková, J.Tille, P. Stránský Státní ústav pro kontrolu léiv Seminá SLP

E. Niklíková, J.Tille, P. Stránský Státní ústav pro kontrolu léiv Seminá SLP 1 2 Význam použitých zkratek Správná laboratorní praxe SLP Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj OECD Testovací zaízení TZ Vedoucí testovacího zaízení VTZ Zabezpeování jakosti QA Vedoucí studie

Více

Elcometer 6075/1 SP 60

Elcometer 6075/1 SP 60 Elcometer 6075/1 SP 60 Jednoúhlový, runí spektrální fotometr pro kontrolu kvality Tento spektrofotometr poskytuje rychlé a precizní barevné informace o celé ad materiál od papíru, práškových a nátrových

Více

TÜV NORD Czech, s.r.o. Inspekční orgán TÜV NORD Czech, s.r.o.

TÜV NORD Czech, s.r.o. Inspekční orgán TÜV NORD Czech, s.r.o. Inspekční orgán Pracoviště inspekčního orgánu: Název pracoviště Adresa pracoviště 1. Vedení inspekčního orgánu 2. Kancelář Hradec Králové Pražská 155/4, 500 04 Hradec Králové 3. LaZ Brno Olomoucká 7/9,

Více

E. Niklíková, J.Tille, P. Stránský Státní ústav pro kontrolu léiv Seminá SLP 4. 5.4.2012

E. Niklíková, J.Tille, P. Stránský Státní ústav pro kontrolu léiv Seminá SLP 4. 5.4.2012 1 2 Pístroje, materiály a inidla jsou jednou z kontrolovaných oblastí pi kontrolách úrovn správné laboratorní praxe, které provádí Státní ústav pro kontrolu léiv. Kontrolováno je jejich poizování, provoz,

Více

MIROSLAV HOLČÁK viceprezident metalurgie tel.: +420 585 073 100 e-mail: metalurgie@unex.cz

MIROSLAV HOLČÁK viceprezident metalurgie tel.: +420 585 073 100 e-mail: metalurgie@unex.cz MANAGEMENT KAREL KALNÝ generální ředitel tel.: +420 585 072 000 e-mail: ceo@unex.cz JIŘÍ MAŠEK viceprezident strojírenství tel.: +420 585 073 106 e-mail: strojirenstvi@unex.cz ZDENĚK TUŽIČKA ředitel výroby

Více

VÝUKOVÉ STŘEDISKO SVV PRAHA S.R.O., OHRADNÍ 65, PRAHA 4

VÝUKOVÉ STŘEDISKO SVV PRAHA S.R.O., OHRADNÍ 65, PRAHA 4 VÝUKOVÉ STŘEDISKO SVV PRAHA S.R.O., OHRADNÍ 65, PRAHA 4 Odborné kurzy a semináře, které autorizované vzdělávací středisko SVV Praha s.r.o. připravilo v 2.pololetí 2015, jsou určeny především zaměstnancům

Více

Certifikační schéma. CZ-CPA x) ČSN EN ISO/IEC 17067:2014 schéma 1b, 2, 3, 4, 5,

Certifikační schéma. CZ-CPA x) ČSN EN ISO/IEC 17067:2014 schéma 1b, 2, 3, 4, 5, Hmotné produkty číslo 1) Název produktu/skupiny produktů Kód CZ-CPA x) 1.1* Konstrukční kovové výrobky, včetně subdodavatelských prací Opravy a údržba kovových konstrukcí Instalace ostatních kovodělných

Více

odborný seminá ke komentovanému vydání ONR "Management rizik pro organizace a systémy

odborný seminá ke komentovanému vydání ONR Management rizik pro organizace a systémy ESKÝ NORMALIZANÍ INSTITUT si Vás dovoluje pozvat na odborný seminá ke komentovanému vydání ONR 49002-1 který se bude konat dne 14. 10. 2008 od 9:30 hod. v Konferenním centru NI, Biskupský dvr 5, Praha

Více

Ing. Jaroslav Halva. UDS Fakturace

Ing. Jaroslav Halva. UDS Fakturace UDS Fakturace Modul fakturace výrazn posiluje funknost informaního systému UDS a umožuje bilancování jednotlivých zakázek s ohledem na hodnotu skutených náklad. Navíc optimalizuje vlastní proces fakturace

Více

Jak v R využíváme slunení energii. Doc.Ing. Karel Brož, CSc.

Jak v R využíváme slunení energii. Doc.Ing. Karel Brož, CSc. Jak v R využíváme slunení energii Doc.Ing. Karel Brož, CSc. Dnes tžíme na našem území pouze uhlí a zásoby tohoto fosilního paliva byly vymezeny na následujících 30 rok. Potom budeme nuceni veškerá paliva

Více

P A T R I O T W e l d n i n g P r o c e s s software pro systém řízení výroby a svařování.

P A T R I O T W e l d n i n g P r o c e s s software pro systém řízení výroby a svařování. P A T R I O T W e l d n i n g P r o c e s s software pro systém řízení výroby a svařování. V oblasti výroby ocelových konstrukcí a svařování se objevil nový pomocník pro výrobce a jejich vyšší svářečský

Více

Povolání Kraj Od Medián Do Od Medián Do. Hlavní město Praha Kč Kč Kč - - -

Povolání Kraj Od Medián Do Od Medián Do. Hlavní město Praha Kč Kč Kč - - - Svářečský technolog Svářečský technolog navrhuje svařovací technologie a postupy pro svařování konstrukcí a výrobků z kovů nebo plastů, u kterých jsou požadovány speciální technické znalosti dle ČSN EN

Více

Výroba a montáž tlakových a netlakových zařízení a svařovaných konstrukcí. Část 8: Kontrola a zkoušení

Výroba a montáž tlakových a netlakových zařízení a svařovaných konstrukcí. Část 8: Kontrola a zkoušení Strana 1/8 Výroba a montáž tlakových a netlakových zařízení Datum Jméno Podpis Vypracoval 12/08/2016 Petr Štefaňák Anglický originál kontroloval 12/08/2016 Herbert Dirninger Schválil Strana 2/8 Vydání

Více

ORACLE ÍZENÍ VÝROBY ORACLE WORK IN PROCESS KLÍOVÉ FUNKCE ORACLE WORK IN PROCESS

ORACLE ÍZENÍ VÝROBY ORACLE WORK IN PROCESS KLÍOVÉ FUNKCE ORACLE WORK IN PROCESS ORACLE WORK IN PROCESS ORACLE ÍZENÍ VÝROBY KLÍOVÉ FUNKCE ORACLE WORK IN PROCESS Definice standardních výrobních píkaz Definice výrobních rozvrh pro libovolný zvolený interval Definice výrobních píkaz koncové

Více

VYHLÁŠKA. 111/1981 Sb. o ištní komín

VYHLÁŠKA. 111/1981 Sb. o ištní komín VYHLÁŠKA. 111/1981 Sb. ministerstva vnitra eské socialistické republiky ze dne 24. íjna 1981 o ištní komín Ministerstvo vnitra eské socialistické republiky stanoví podle 30 odst. 3 zákona. 18/1958 Sb.,

Více

Seminář Provádění ocelových a hliníkových konstrukcí dle řady norem EN 1090, Praha,

Seminář Provádění ocelových a hliníkových konstrukcí dle řady norem EN 1090, Praha, Seminář Provádění ocelových a hliníkových dle řady norem EN 1090, Praha, 21. 6. 2011 Svařování jako hlavní proces spojování ocelových Group Základní požadavek v souvislosti s ČSN EN 1090-2: systém jakosti

Více

Návod k obsluze. Samostatné ovládací za ízení UC 42. Samostatné ovládací za ízení pro montážní lištu UC 45. D ležité informace pro elektrické zapojení

Návod k obsluze. Samostatné ovládací za ízení UC 42. Samostatné ovládací za ízení pro montážní lištu UC 45. D ležité informace pro elektrické zapojení Návod k obsluze Samostatné ovládací zaízení UC 42 Samostatné ovládací zaízení pro montážní lištu UC 45 Dležité informace pro elektrické zapojení Tento návod uschovejte! Obsah Záruka... 3 Bezpenostní pokyny...

Více

Povolání Kraj Od Medián Do Od Medián Do. Hlavní město Praha Kč Kč Kč - - -

Povolání Kraj Od Medián Do Od Medián Do. Hlavní město Praha Kč Kč Kč - - - Svářečský inženýr Svářečský inženýr řídí oblast svařování kovů a plastů v organizaci včetně vytváření nových technologií a postupů svařování, u kterých jsou požadovány vyšší technické znalosti dle ČSN

Více

Dopis z Evropy - Leden 2011

Dopis z Evropy - Leden 2011 EUROLAB Dokument D 81 Dopis z Evropy - Leden 2011 Prof. Horst Czichos, University of Applied Sciences Contributing Editor (píspvek urený pro magazín NCSL - Metrologist - Leden/2011) (Pozn.: název lánku

Více

DOM - ZO 13, s.r.o., školící středisko NDT. TD401-F701 Osnova kurzů NDT

DOM - ZO 13, s.r.o., školící středisko NDT. TD401-F701 Osnova kurzů NDT Strana: 1/6 Obsah Seznam normativních dokumentů pro školení pracovníků NDT...2 Vizuální kontrola svařované výrobky...3 Osnova kurzu pro VT stupeň 1...3 Osnova kurzu pro VT stupeň 2...5 Nejbližší termín

Více

strana PŘEDMLUVA ZÁKLADNÍ POJMY (Doc. Ing. Milan Němec, CSc.) SLÉVÁRENSTVÍ (Doc. Ing. Milan Němec, CSc.)

strana PŘEDMLUVA ZÁKLADNÍ POJMY (Doc. Ing. Milan Němec, CSc.) SLÉVÁRENSTVÍ (Doc. Ing. Milan Němec, CSc.) OBSAH strana PŘEDMLUVA 3 1. ZÁKLADNÍ POJMY (Doc. Ing. Milan Němec, CSc.) 4 1.1 Výrobní procesy ve strojírenské výrobě 4 1.2 Obsah technologie 6 1.2.1. Technologie stroj írenské výroby 7 1.3 Materiály ve

Více

Změny v normách pro zkoušky svářečů a páječů

Změny v normách pro zkoušky svářečů a páječů Změny v normách pro zkoušky svářečů a páječů Ing. Jiří Barták, CSc., WELDING PLZEŇ Změna normy pro zkoušky svářečů kovů díl 1 ocel. Norma ČSN EN ISO 9606-1 Norma definuje požadavky na zkoušky svářečů pro

Více

2.1 Pokyny k otev eným úlohám. 2.2 Pokyny k uzav eným úlohám. Testový sešit neotvírejte, po kejte na pokyn!

2.1 Pokyny k otev eným úlohám. 2.2 Pokyny k uzav eným úlohám. Testový sešit neotvírejte, po kejte na pokyn! MATEMATIKA základní úrove obtížnosti DIDAKTICKÝ TEST Maximální bodové hodnocení: 50 bod Hranice úspšnosti: 33 % Základní informace k zadání zkoušky Didaktický test obsahuje 26 úloh. asový limit pro ešení

Více

Interpretace určená výrobcům pro prokázání shody s EWF certifikačním schématem pro EN 729. Doc.EWF Česká verze

Interpretace určená výrobcům pro prokázání shody s EWF certifikačním schématem pro EN 729. Doc.EWF Česká verze Interpretace určená výrobcům pro prokázání shody s EWF certifikačním schématem pro EN 729 Doc.EWF 487-02 Česká verze 1/11 Interpretace určená výrobcům pro prokázání shody s EWF certifikačním schématem

Více

Prostedky automatického ízení

Prostedky automatického ízení VŠB-TU Ostrava / Prostedky automatického ízení Úloha. Dvoupolohová regulace teploty Meno dne:.. Vypracoval: Petr Osadník Spolupracoval: Petr Ševík Zadání. Zapojte laboratorní úlohu dle schématu.. Zjistte

Více

Podpora výroby energie v zaízeních na energetické využití odpad

Podpora výroby energie v zaízeních na energetické využití odpad Podpora výroby energie v zaízeních na energetické využití odpad Tomáš Ferdan, Martin Pavlas Vysoké uení technické v Brn, Fakulta strojního inženýrství, Ústav procesního a ekologického inženýrství, Technická

Více

CENÍK kurzů a služeb svářečské školy 07-085

CENÍK kurzů a služeb svářečské školy 07-085 CENÍK kurzů a služeb svářečské školy 07-085 platný od 2.ledna 2013 (uvedené ceny jsou bez 21% DPH) Kontakt: Stanislav NĚMEC, vedoucí svářečské školy tel. +420474651848 fax +420474651849 mob. +420606345468

Více

Nabídka svářečské školy JK-WELD Mělník pro rok 2015

Nabídka svářečské školy JK-WELD Mělník pro rok 2015 Nabídka svářečské školy JK-WELD Mělník pro rok 2015 Evidenční číslo školy: 2-402 (v systému ANB) 3026-040 (v systému Stavcert) Poskytované služby: Základní kurzy svařování dle ČSN 05 0705 Zaškolení svářečů

Více

ORACLE DISCRETE MANUFACTURING ORACLE DISKRÉTNÍ VÝROBA

ORACLE DISCRETE MANUFACTURING ORACLE DISKRÉTNÍ VÝROBA ORACLE DISCRETE MANUFACTURING ORACLE DISKRÉTNÍ VÝROBA KLÍOVÉ FUNKCE ORACLE DISCRETE MANUFACTURING Definice výrobních píkaz Definice výrobních rozvrh ízení zakázkové výroby ízení sériové výroby ízení hromadné

Více

Zbytky zákaznického materiálu

Zbytky zákaznického materiálu Autoi: V Plzni 31.08.2010 Obsah ZBYTKOVÝ MATERIÁL... 3 1.1 Materiálová žádanka na peskladnní zbytk... 3 1.2 Skenování zbytk... 7 1.3 Vývozy zbytk ze skladu/makulatura... 7 2 1 Zbytkový materiál V souvislosti

Více

Svářečská škola a školy s dlouholetou tradicí a zkušenostmi

Svářečská škola a školy s dlouholetou tradicí a zkušenostmi Svářečská škola18-310 a 18-312 školy s dlouholetou tradicí a zkušenostmi Evidenční číslo školy: 18-310 a 18-312 registrované v systému CWS ANB Sídlo školy:18-310 Křemešnická 298, 393 01 Pelhřimov 18-312

Více

4.0 SVAŘOVACÍ DOKUMENTACE

4.0 SVAŘOVACÍ DOKUMENTACE Katedra konstruování strojů Fakulta strojní K Ϭ9 Ͳ MANIPULAČNÍ ZAŘÍZENÍ PRO HUTNÍ PRŮMYSL 4.0 SVAŘOVACÍ DOKUMENTACE DOKUMENTACE VE SVAŘOVÁNÍ doc. Ing. Martin Hynek, PhD. a kolektiv verze - 1.0 Tento projekt

Více

IMPORT DAT Z TABULEK MICROSOFT EXCEL

IMPORT DAT Z TABULEK MICROSOFT EXCEL IMPORT DAT Z TABULEK MICROSOFT EXCEL V PRODUKTECH YAMACO SOFTWARE PÍRUKA A NÁVODY PRO ÚELY: - IMPORTU DAT DO PÍSLUŠNÉ EVIDENCE YAMACO SOFTWARE 2005 1. ÚVODEM Všechny produkty spolenosti YAMACO Software

Více

Zkoušky postupu svařování z pohledu výrobce. Ing. Jiří Frýba Excon Steel Hradec Králové

Zkoušky postupu svařování z pohledu výrobce. Ing. Jiří Frýba Excon Steel Hradec Králové Zkoušky postupu svařování z pohledu výrobce Ing. Jiří Frýba Excon Steel Hradec Králové Zabezpečení kvality při svařování Svařování je zvláštní proces Pouze konečnou kontrolou nelze zjistit, zda svarový

Více

Upozorn ní: Tento text nenahrazuje plné zn ní citovaných p edpis uvedených ve sbírce zákon eské republiky a je platný k datu uvedenu na záv r.

Upozorn ní: Tento text nenahrazuje plné zn ní citovaných p edpis uvedených ve sbírce zákon eské republiky a je platný k datu uvedenu na záv r. EKIS ENERGETICKÉ KONZULTANÍ A INFORMANÍ STEDISKO BEZPLATNÉ ENERGETICKÉ PORADENSTVÍ PRO VEEJNOST S PODPOROU MINISTRSTVA PRMYSLU A OBCHODU R A MSTA VSETÍN Stedisko EKIS.2018, MEPS VSETÍN Sídlo: 755 01 Vsetín,

Více

HYDROIZOLACE SPODNÍ STAVBY

HYDROIZOLACE SPODNÍ STAVBY HYDROIZOLACE SPODNÍ STAVBY OBSAH Úvod do problematiky hydroizolací spodní stavby 2 stránka Rozdlení hydroizolací spodní stavby a popis technických podmínek zpracování asfaltových hydroizolaních pás 2 Hydroizolace

Více

CZECH Point. Co dostanete: Úplný nebo ástený výstup z Listu vlastnictví k nemovitostem i parcelám v jakémkoli katastrálním území v eské republice.

CZECH Point. Co dostanete: Úplný nebo ástený výstup z Listu vlastnictví k nemovitostem i parcelám v jakémkoli katastrálním území v eské republice. Co je to Czech POINT: CZECH Point eský Podací Ovovací Informaní Národní Terminál, tedy Czech POINT je projektem, který by ml zredukovat pílišnou byrokracii ve vztahu oban - veejná správa. Projekt Czech

Více

NABÍDKA SLUŽEB SVV PRAHA s.r.o. V 1. POLOLETÍ 2018 str.

NABÍDKA SLUŽEB SVV PRAHA s.r.o. V 1. POLOLETÍ 2018 str. NABÍDKA SLUŽEB SVV PRAHA s.r.o. V 1. POLOLETÍ 2018 str. I. CERTIFIKAČNÍ ORGÁN PRO CERTIFIKACE SYSTÉMŮ KVALITY A PROCESU SVAŘOVÁNÍ 2 II. KOOPERUJÍCÍ INSTITUCE S GSI SLV a DVS ZERT PRO CERTIFIKACI DLE DIN

Více

Nedestruktivní zkoušení - platné ČSN normy k 31.08.2009

Nedestruktivní zkoušení - platné ČSN normy k 31.08.2009 Nedestruktivní zkoušení - platné ČSN normy k 31.08.2009 (zpracováno podle Věstníků ÚNMZ do č.07/2009 včetně) Přehled norem pro NDT uvádí současný stav zavedených evropských (EN) a mezinárodních (ISO) nebo

Více

TECHNOLOGIE I. (345303/02)

TECHNOLOGIE I. (345303/02) VŠB Technická univerzita Ostrava Fakulta strojní TECHNOLOGIE I. (345303/02) ČÁST SVAŘOV OVÁNÍ doc. Ing. Ivo Hlavatý, Ph.D. místnost A405 ivo.hlavaty hlavaty@vsb.cz http://fs1.vsb vsb.cz/~hla80 Podmínky

Více

Svářečský personál a kvalita svařování

Svářečský personál a kvalita svařování Svářečský personál a kvalita svařování Ing.Václav Minařík,CSc. - ředitel exekutivy CWS ANB Kvalita svářečského personálu má výrazný vliv na kvalitu svařovaných konstrukcí. Kvalitní tým pod vedením odpovědného

Více

Od roku 2001 se zabýváme zakázkovou výrobou a dodávkou výkresových náhradních dílů a komponentů potrubních systémů.

Od roku 2001 se zabýváme zakázkovou výrobou a dodávkou výkresových náhradních dílů a komponentů potrubních systémů. Strojírenská výroba Svářečské práce... 3 MIG/MAG... 4 TIG... 5 Ukázky svařovaných celků... 7 Obrábění... 12 Soustružení... 13 Frézování... 14 Vyvrtávání... 15 Ukázky obrobených celků... 16 Technologické

Více

Technická zpráva požární ochrany

Technická zpráva požární ochrany Technická zpráva požární ochrany Akce : zateplení fasády bytového domu p.70 Tuhá Investor : OSBD eská Lípa Barvíská 738 eská Lípa Použité technické pedpisy: SN 73 0802,73 0833,73 0873, 73 0821, vyhl..23/2008

Více

Redakní systém (CMS) OlomouckéWeby.cz

Redakní systém (CMS) OlomouckéWeby.cz Redakní systém (CMS) OlomouckéWeby.cz Redakní systém OlomouckéWeby.cz REDAKNÍ SYSTÉM OLOMOUCKÉWEBY.CZ... 2 POPIS SYSTÉMU... 3 OBLAST VYUŽITÍ REDAKNÍHO SYSTÉMU... 3 POPIS SYSTÉMU... 3 PIZPSOBENÍ CMS DLE

Více

Smrnice rektora. 36R/2007 POŽÁRNÍ OCHRANA

Smrnice rektora. 36R/2007 POŽÁRNÍ OCHRANA rektor Smrnice rektora. 36R/2007 POŽÁRNÍ OCHRANA Plze 10. prosince 2007 R-586-07 Tato smrnice v souladu se zákonem. 133/1985 Sb., o požární ochran, ve znní pozdjších pedpis a vyhláškou. 246/2001 Sb., o

Více

Obsah...1 1. Úvod...2 Slovníek pojm...2 2. Popis instalace...3 Nároky na hardware a software...3 Instalace a spouštní...3 Vstupní soubory...3 3.

Obsah...1 1. Úvod...2 Slovníek pojm...2 2. Popis instalace...3 Nároky na hardware a software...3 Instalace a spouštní...3 Vstupní soubory...3 3. Obsah...1 1. Úvod...2 Slovníek pojm...2 2. Popis instalace...3 Nároky na hardware a software...3 Instalace a spouštní...3 Vstupní soubory...3 3. Popis prostedí...4 3.1 Hlavní okno...4 3.1.1 Adresáový strom...4

Více

Olomouc, INŽENÝRSKO-DODAVATELSKÁ, PROJEKNÍ A OBCHODNÍ SPOLENOST ŠTPÁNOV, MŠ SÍDLIŠT 555 - REALIZACE ENERGETICKÝ ÚSPORNÝCH OPATENÍ

Olomouc, INŽENÝRSKO-DODAVATELSKÁ, PROJEKNÍ A OBCHODNÍ SPOLENOST ŠTPÁNOV, MŠ SÍDLIŠT 555 - REALIZACE ENERGETICKÝ ÚSPORNÝCH OPATENÍ Olomouc, epínská 234/82 779 00 Olomouc Tel.: +420 585 706 111 Tel/fax: +420 585 413 064 e-mail: idop@idop.cz www.idop.cz INŽENÝRSKO-DODAVATELSKÁ, PROJEKNÍ A OBCHODNÍ SPOLENOST STAVBA: ŠTPÁNOV, MŠ SÍDLIŠT

Více

E. Niklíková, J.Tille, P. Stránský Státní ústav pro kontrolu léiv Seminá SLP 4. 5.4.2012

E. Niklíková, J.Tille, P. Stránský Státní ústav pro kontrolu léiv Seminá SLP 4. 5.4.2012 1 2 Organizace a zamstnanci Význam použitých zkratek Testovací zaízení zabezpeování jakosti Standardní operaní postup TZ QA SOP 3 Testovací zaízení (Test facility) Jde o právnickou osobu nebo podnikající

Více

KERAMICKÉ PODLOŽKY. Základní informace o použití keramických podložek... E1 Přehled druhů v nabídce... E2

KERAMICKÉ PODLOŽKY. Základní informace o použití keramických podložek... E1 Přehled druhů v nabídce... E2 KERAMICKÉ PODLOŽKY Základní informace o použití keramických podložek... E1 Přehled druhů v nabídce... E2 Základní informace o použití keramických podložek Použití keramických podložek přináší mnoho výhod

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 25.160.10 2000 Stanovení a schvalování postupů svařování kovových materiálů - Část 9: Zkouška postupu svařování tupých montážních svarů dálkových potrubí na pevnině a mimo pevninu

Více

TESYDO, s.r.. o.. Mariánské nám. 1, Brno, Česká republika (CZ)

TESYDO, s.r.. o.. Mariánské nám. 1, Brno, Česká republika (CZ) TESYDO, s.r.. o.. Mariánské nám. 1, 617 00 Brno, Česká republika (CZ) *I Člen AIO, HK, TNK, CWS ANB (člen EWF, IIW a IAB) /* *I Member of A/O, HK, TNK, CWS ANB (member of EWF, 1/W a IAB) /* Technická,

Více

DIPLOMOVÝ PROJEKT ELEKTRONICKÁ ZA ÍZENÍ PRO OSOBNÍ AUTOMOBILY

DIPLOMOVÝ PROJEKT ELEKTRONICKÁ ZA ÍZENÍ PRO OSOBNÍ AUTOMOBILY ESKÉ VYSOKÉ UENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ, KATEDRA MIKROELEKTRONIKY DIPLOMOVÝ PROJEKT ELEKTRONICKÁ ZA ÍZENÍ PRO OSOBNÍ AUTOMOBILY VEDOUCÍ PRÁCE: Doc. Ing. Miroslav Husák,CSc. DIPLOMANTI:

Více

SMRNICE PRO PRACOVNÍ POTÁPNÍ SVAZ ESKÝCH POTÁP

SMRNICE PRO PRACOVNÍ POTÁPNÍ SVAZ ESKÝCH POTÁP SMRNICE PRO PRACOVNÍ POTÁPNÍ SVAZ ESKÝCH POTÁP 1. Úvodní ustanovení 1.1 Smrnice upravuje povinnosti a práva právnických a fyzických osob pi provádní potápských prací. Je závazná pro právnické a fyzické

Více

Technická dokumentace:

Technická dokumentace: Technická dokumentace: - zcela chybí zatřídění konstrukce do třídy provádění (EXC1 až EXC4) - zatřídění konstrukce je provedeno dle zrušené ČSN 73 2601 - zatřídění konstrukce neodpovídá provedenému statickému

Více

Veejnoprávní instituce

Veejnoprávní instituce Nmecký institut stavební techniky Veejnoprávní instituce DIBt len EOTA Kolonnenstr. 30L 10829 Berlín Nmecko Tel. +49(0)30 787 30 0 Fax: +49(0)30 787 30 320 e-mail: dibt@dibt.de Internet: www.dibt.de Zmocnný

Více

TECHNOLOGIE I. (345303/02)

TECHNOLOGIE I. (345303/02) VŠB Technická univerzita Ostrava Fakulta strojní TECHNOLOGIE I. (345303/02) ČÁST SVAŘOV OVÁNÍ doc. Ing. Ivo Hlavatý, Ph.D. místnost A405 ivo.hlavaty hlavaty@vsb.cz http://fs1.vsb vsb.cz/~hla80 Podmínky

Více

ODVTVOVÁ TECHNICKÁ NORMA VODNÍHO HOSPODÁSTVÍ 2009 PROVOZNÍ ÁD KANALIZACE. Obsah Strana

ODVTVOVÁ TECHNICKÁ NORMA VODNÍHO HOSPODÁSTVÍ 2009 PROVOZNÍ ÁD KANALIZACE. Obsah Strana ODVTVOVÁ TECHNICKÁ NORMA VODNÍHO HOSPODÁSTVÍ 2009 MZe R PROVOZNÍ ÁD KANALIZACE TNV 75 6911 Sewer operating instructions Obsah Strana Pedmluva...... 2 1 Pedmt normy.... 10 2 Citované normativní dokumenty....

Více

Doplňkové zkoušky svářečů

Doplňkové zkoušky svářečů Doplňkové zkoušky svářečů Pro některá svařovaná zařízení je nutné, aby svářeči měli doplňkové zkoušky. Svářeči pro tlaková zařízení Výrobce, který provádí výrobu a montáž svařovaných tlakových zařízení,

Více

SVAŘOVÁNÍ TLAKOVÝCH NÁDOB A ZAŘÍZENÍ, POŽADAVKY NA MATERIÁL A DOKUMENTACI (V souladu s direktivou PED 97/23/ES ) ( Ing. Dr. Vladimír Kudělka, TDS

SVAŘOVÁNÍ TLAKOVÝCH NÁDOB A ZAŘÍZENÍ, POŽADAVKY NA MATERIÁL A DOKUMENTACI (V souladu s direktivou PED 97/23/ES ) ( Ing. Dr. Vladimír Kudělka, TDS SVAŘOVÁNÍ TLAKOVÝCH NÁDOB A ZAŘÍZENÍ, POŽADAVKY NA MATERIÁL A DOKUMENTACI (V souladu s direktivou PED 97/23/ES ) ( Ing. Dr. Vladimír Kudělka, TDS Brno SMS, s.r.o., www.tdsbrnosms.cz) Povinnosti výrobců:

Více

DOPORUČENÁ LITERATURA KE KVALIFIKAČNÍM A RECERTIFIKAČNÍM ZKOUŠKÁM:

DOPORUČENÁ LITERATURA KE KVALIFIKAČNÍM A RECERTIFIKAČNÍM ZKOUŠKÁM: DOPORUČENÁ LITERATURA KE KVALIFIKAČNÍM A RECERTIFIKAČNÍM ZKOUŠKÁM: A. PRACOVNÍCI NEDESTRUKTIVNÍHO ZKOUŠENÍ KVALIFIKAČNÍ A CERTIFIKAČNÍ SYSTÉM (KCS) PODLE POŽADAVKŮ STANDARDU STD-101 APC (ČSN EN 473) 1.

Více

Chcete vdt víc ke zkouškám z profesních kvalifikací dle 10d zákona.406/2000 Sb.?

Chcete vdt víc ke zkouškám z profesních kvalifikací dle 10d zákona.406/2000 Sb.? Chcete vdt víc ke zkouškám z profesních kvalifikací dle 10d zákona.406/2000 Sb.? Profesní kvalifikace zavedené požadavkem zákona. 406/ 2000 Sb. které jsou poteba pro montáž kotl ROJEK: Topená montér kotl

Více

SK 03 - SMĚRNICE PRO VÝROBU OCELOVÝCH KONSTRUKCÍ

SK 03 - SMĚRNICE PRO VÝROBU OCELOVÝCH KONSTRUKCÍ SK 03 - SMĚRNICE PRO VÝROBU (Systém řízení výroby dle Nařízení 305/2011/EC-CPR a EN 1090-1) Vypracoval: Vladimíra Holubová Kontrolou pověřen: Jaroslav Vlk Schválil: Ahmad Raad Vydáno: 2. 5. 2014 Účinnost

Více

Prostorové termostaty

Prostorové termostaty 3 002 0 Prostorové termostaty Použitelné bu pouze pro vytápní nebo pouze pro chlazení 2-bodová regulace Spínané naptí AC 24250 V Použití ermostat se používají pro regulaci prostorové teploty v systémech

Více

íslo jednací: /14 íslo žádosti: Dvod vydání Vyjádení : Stavební ízení

íslo jednací: /14 íslo žádosti: Dvod vydání Vyjádení : Stavební ízení VYJÁDENÍ O EXISTENCI SÍT ELEKTRONICKÝCH KOMUNIKACÍ A VŠEOBECNÉ PODMÍNKY OCHRANY SÍT ELEKTRONICKÝCH KOMUNIKACÍ SPOLENOSTI O2 CZECH REPUBLIC A.S. vydané podle 101 zákona. 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích

Více

Píprava teplé vody. Zabezpeovací zaízení tepelných (otopných) soustav

Píprava teplé vody. Zabezpeovací zaízení tepelných (otopných) soustav Pednáška 7 Píprava teplé vody Zabezpeovací zaízení tepelných (otopných) soustav Ohev Píprava teplé vody pímý (ohev s pemnou energie v zaízení ohívae) nepímý (ohev s pedáváním tepla z teplonosné látky)

Více

PÍLOHA C ROK VYDÁNÍ ÍSLO NORMY. NÁZEV NORMY SN EN ISO 2001 Akustika - Urení hladin akustického výkonu zdroj hluku - Smrnice pro užití základních norem

PÍLOHA C ROK VYDÁNÍ ÍSLO NORMY. NÁZEV NORMY SN EN ISO 2001 Akustika - Urení hladin akustického výkonu zdroj hluku - Smrnice pro užití základních norem PÍLOHA C!""!#$%&'()*+ ),)-%.(/0)12!""3 ÍSLO NORMY ROK VYDÁNÍ DATUM ZRUŠE NÍ NÁZEV NORMY 2001 Akustika - Urení hladin akustického výkonu zdroj hluku - Smrnice pro užití základních norem 3740 SN ISO 3744

Více

Efektivní hodnota proudu a nap tí

Efektivní hodnota proudu a nap tí Peter Žilavý: Efektivní hodnota proudu a naptí Efektivní hodnota proudu a naptí Peter Žilavý Katedra didaktiky fyziky MFF K Praha Abstrakt Píspvek experimentáln objasuje pojem efektivní hodnota stídavého

Více

Školení pracovníků firmy Kavoka

Školení pracovníků firmy Kavoka Školení pracovníků firmy Kavoka Termín realizace: únor 2011 - prosinec 2012 Stručný obsah projektu Projekt je zaměřen na komplexní vzdělávání všech pracovníků firmy KAVOKA s.r.o. Ve společnosti pracuje

Více

SMLOUVA. O SPOLUPRÁCI PI ÚHRAD SLUŽEB POUKÁZKAMI

SMLOUVA. O SPOLUPRÁCI PI ÚHRAD SLUŽEB POUKÁZKAMI SMLOUVA. O SPOLUPRÁCI PI ÚHRAD SLUŽEB POUKÁZKAMI uzavená podle 269 odst. 2 Obchodního zákoníku mezi tmito smluvními stranami (dále jen smlouva ): Sodexo Pass eská Republika a.s., se sídlem Radlická 2,

Více

Následující úkony jsou vyhrazeny pouze autorizovanému servisu kotl FERROLI. Firma V.I.Trade s.r.o. neruí za poškození majetku nebo zdraví osob vzniklé

Následující úkony jsou vyhrazeny pouze autorizovanému servisu kotl FERROLI. Firma V.I.Trade s.r.o. neruí za poškození majetku nebo zdraví osob vzniklé Následující úkony jsou vyhrazeny pouze autorizovanému servisu kotl FERROLI. Firma V.I.Trade s.r.o. neruí za poškození majetku nebo zdraví osob vzniklé v dsledku neoprávnné manipulace s kotlem. Tyto záruní

Více

Řízení svařovací dokumentace

Řízení svařovací dokumentace Řízení svařovací dokumentace WELDEYE WELDING MANAGEMENT SOFTWARE "Dříve nám běžně zabralo 1-2 hodiny načíst údaje o svářeči z informačního systému, vytisknout a oskenovat kvalifikace, vybrat správnou WPS

Více

WWW poštovní klient s úložištm v MySQL databázi

WWW poštovní klient s úložištm v MySQL databázi eské vysoké uení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Bakaláské práce WWW poštovní klient s úložištm v MySQL databázi Jií Švadlenka Vedoucí práce: Ing. Ivan Halaška Studijní program: Elektrotechnika

Více