Klíč. k francouzskému jazyku. přehled časů. A. Daim

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Klíč. k francouzskému jazyku. přehled časů. A. Daim"

Transkript

1 Klíč k francouzskému jazyku přehled časů A. Daim

2

3 Obsah 1. Indicatif Présent Passé récent Passé composé Passé imparfait Passé plus-que-parfait Passé simple Passé antérieur Futur proche Futur simple Futur antérieur Subjonctif Subjonctif présent Subjonctif passé Conditionel Conditionel présent Conditionnel passé Infinitiv Infinitif passé Participe Participe présent Participe passé Gérondif A. Impératif B. Negation C. Interrogation Slovesa s être seznam Participe passé seznam

4

5 1. Indicatif Oznamovací způsob. Popisuje skutečnost. Nesmí být použit pro: vyjádření přání, pochyby, možnosti či touhy (subjonctif); příkaz (impératif); možnost či podmínku (conditionel). 5

6 1.1. Présent Přítomný čas. Užívá se pro vyjádření: současného děje, stavu, obvyklého děje, události blízké budoucnosti. Vytváří se pomocí slovesa v příslušné osobě: Je vais à l école. Tu est malade. 6 Vazba être en train de se používá pro vyjádření okamžitého děje: Je suis en train d aller à l école. I. parl-e parl-es parl-e parl-ons parl-ez parl-ent II. fini-s fini-s fini-t finiss-ons finiss-ez finiss-ent III. vend-s vend-s vend- vend-ons vend-ez vend-ent

7 1.2. Passé récent Blízký čas minulý. Užívá se pro vyjádření právě proběhlého/skončeného děje. Vytváří se pomocí vazby venir de a infinitivu významového slovesa: Je viens de lui téléphoner. 7

8 1.3. Passé composé Čas minulý (vid dokonavý). Užívá se pro označení minulého děje ukončeného, jednorázového nebo náhlého. Vytváří se složením pomocného slovesa (avoir/ être) a příčestí minulého (participe passé). J ai parlé de ma rose. Elle est déjà arrivée. 8

9 1.4. Passé imparfait Čas minulý (vid nedokonavý). Užívá se pro označení dějů, které trvaly delší dobu nebo se opakovaly; pro označení stavu v minulosti; při popisu, vysvětlení, a nebo zároveň s passé composé pro znázornění délky popisovaného děje. Vytváří se přidáním následujících koncovek ke kmeni přítomnému (po odtržení koncovky -ons od tvaru první osoby množného čísla): 9 -ais -ais -ait -ions -iez -aient J aimais ma femme. La nuit était noire, sans lune.

10 1.5. Passé plus-que-parfait 10 Čas předminulý. Užívá se pro vyjádření děje, který proběhl dříve nežli děj již popsaný. Vytváří se převedením pomocného slovesa (avoir/être) passé composé do passé imparfait. J avais chanté. Les voisins m ont dit que l arbre était tombé.

11 1.6. Passé simple 11 Minulý čas jednoduchý. Užívá se při vyprávění; dnes již pouze v psané formě. Popisuje jisté děje. Vytváří se převedením významového slovesa do příslušného tvaru: I. parl-ai parl-as parl-a parl-âmes parl-âtes parl-èrent II. fini-s fini-s fini-t fin-îmes fin-îtes fin-irent III. jako II. (nekopíruje zcela zastoupení sloves) Il éteignit une à une toutes les lampes, rentra dans sa chambre, se déshabilla hâtivement et se glissa entre les draps. ( )

12 1.7. Passé antérieur 12 Předminulý čas. Užívá se pro vyjádření děje, který proběhl před dějem hlavním v passé simple. Vytváří se převedením pomocného slovesa (avoir/être) passé composé do passé simple. Vous eûtes couru

13 1.8. Futur proche 13 Blízký čas budoucí. Užívá se pro vyjádření blízkého děje; v současné době rovněž pro jakýkoliv děj. Vytváří se pomocí pomocného slovesa aller a infinitivu významového slovesa. Je vais parler français. Tu vas lui téléphoner.

14 1.9. Futur simple 14 Budoucí čas. Užívá se pro vyjádření budoucího děje. Vytváří se z infinitivu významového slovesa, k němuž se přidá příslušná koncovka slovesa avoir vyčasovaného v přítomném čase: -ai -as -a -ons -ez -ont Je te l achèterai. On finira à sept heures.

15 1.10. Futur antérieur 15 Předbudoucí čas. Užívá se pro vyjádření děje, který v budoucnosti proběhne před dějem hlavním (budoucím) nebo konkrétním časovým údajem (quand, lorsque, après que, ) Vytváří se převedením pomocného slovesa (avoir/être) passé composé do budoucího času (futur simple). Quand il aura préparé le dîner, il nous apellera à table. Quand j arrivera vous serez déjà partis.

16 2. Subjonctif 16 Konjunktiv, slovesný způsob, který v češtině neexistuje. Je používán tam, kde je výpověď zpochybněna, tedy tam, kde děj není jisty (přání, vůle, rada, názor, domněnka, pocit, obava). Použit je rovněž, když je jistota daného výroku nějak měřena (peut probace, beaucoup probace, ). Nejčastěji je používán ve vedlejších větách předmětných (po que).

17 2.1. Subjonctif présent 17 Konjunktiv přítomný. Užívá se v základních případech přání, vůle, rady, názoru, domněnky, pocitu, obavy. Vytváří se převedením významového slovesa do příslušného tvaru ke kořeni (pro os. jednotného čísla a 3. os. množného čísla z tvaru 3. os. mn. č.; pro zbylé osoby množného čísla z tvaru 1. os. mn. č.) přidáme příslušnou koncovku: -e -es -e -ions -iez -ent Je souhaite que je sois un musicien. Il semble qu il pleuve. Il me parait qu il pleuve. Nous cherchon un ouvrier qui puisse le raper.

18 2.2. Subjonctif passé 18 Konjunktiv minulý. Užívá se stejně jako přítomný, pokud je uvozující věta v čase minulém. Vytváří se převedením pomocného slovesa (avoir/être) passé composé do subjonctivu. Je souhaitais que j aie été un musicien. Il m a semblé qu il ait plu.

19 3. Conditionnel 19 Podmínka, tedy podmiňovací způsob. Používá se v případě, že by se něco stalo za předpokladu, že Podmínková věta podmiňuje větu hlavní. Bývá uvozena spojkou si (jestli, pokud). 1. podmínka skutečná (condition réelle) Si (kdyby) + présent, présent. S il fait beau, il sortira. Si (jestliže) + présent, futur simple. S il veut, il le fera. 2. podmínka možná (condition potentielle) Si (jestli) + imparfait, conditionnel présent. S il faisait beau demain, je sortirais. Si (kdyby) + imparfait, conditionnel présent. S il faisait beau, je sortirais. 3. podmínka neskutečná (condition irréelle) Si (kdyby byl/o/a) + plus-que-parfait, conditionnel passé. S il avait fait beau, nous serions sortis.

20 3.1. Conditionnel présent 20 Přítomný podmiňovací způsob. Vytváří se přidáním koncovky passé imparfait k infinitivu. -ais -ais -ait -ions -iez -aient S il fait beau, nous sortons. S il fait beau, nous sortirons. Je serais un docteur. Tu parlerais de ma profession.

21 3.2. Conditionnel passé 21 Minulý podmiňovací způsob. Vytváří se převedením pomocného slovesa (avoir/être) passé composé do kondicionálu. S il avait fait beau, nous serions sortis.

22 22 4. Infinitif Neměnná forma slovesa. Užívá se jako samostatně stojící sloveso a při krácení dvou vět se stejným podmětem. Je le fait pour être célèbre. Je suis content de venir à temps Infinitif passé Složený infinitiv. Užívá se pro krácení dvou vět se stejným podmětem, jsou-li věty v minulosti nebo se v minulosti odehrává děj věty vedlejší (s infinitivem). Vytváří se převedením pomocného slovesa (avoir/être) do infinitivu. Je le faisait pour avoir été célèbre. Je suis content d être venu à temps.

23 23 5. Participe 5.1. Participe présent Příčestí přítomné. Užívá se pro nahrazení věty předmětné, pokud popisuje děj, který probíhá zároveň s hlavním dějem. Vytváří se přidáním koncovky -ant ke kmeni přítomnému. Il a rencontré un homme pauvre mourant de faim. Elle avait des yeux brillant de fiévre. Může fungovat i jako přídavné jméno, tedy adjectif verbal. V tomto případě ovšem dochází ke shodě v rodu a čísle. Tvary se vytváří trochu jinak (některá -ons na -ent; některá -quer na -cant; některá -guer na -gent). un femme travaillante C est une histoire amusante.

24 5.2. Participe passé 24 Příčestí minulé. Užívá se v různých složených časech (např. passé composé). Vytváří se přidáním koncovky ke kmeni přítomnému pravidelně nebo nepravidelně. I. parl-é II. fin-i III. vend-u Elle s est lavée. J ai fait ça.

25 6. Gérondif Přechodník. Užívá se, pokud chceme spojit dva děje, které probíhají ve stejném čase a mají stejný podmět. Vytváří se z participe présent předsazením slova en. Il est tombé en courant. Elle travaille toujours en écoutant de la musique. 25

26 A. Impératif 26 Rozkazovací způsob. Užívá se jako v češtině. Vytváří se vynecháním podmětu. Ve 2. osobě jednotného čísla je (mimo případy nutné kvůli výslovnosti) místo koncovky -es koncovka -e. Parle! Commençons! Donne-le-moi! Apportez-la-lui!

27 B. Negation 27 Zápor. Užívá se stejně jako v češtině. Vytváří se ze slova ne, které se nachází hned za podmětem, a druhé části: pas (ne), rien (nic), personne (nikdo), jamais (nikdy), plus (už ne). Je ne sais pas. Je n ai pas de café à la maison. Il ne le rend jamais. Ne le leur explique pas!

28 28 C. Interrogation Otázka. Užívá se stejně jako v češtině. Vytváří se třemi způsoby. Může nabývat více variant: qui (kdo), que (co), où (kde), quand (kdy), comment (jak), pourquoi (proč), combien (kolik). 1. intonací Vous êtes musicien? Qui a faim? 2. inverzí Êtes-vous musicien? Ça coûte combien? 3. konstrukcí est-ce que Est-ce vous êtes musicien? Combien est-ce que ça coûte? Qu est-ce que tu cherches?

29 29 Slovesa s être seznam aller allé arriver arrivé descendre descendu devenir devenu entrer entré monter monté mourir mort naître né partir parti rentrer rentré rester resté retourner retourné revenir revenu sortir sorti tomber tombé venir venu + všechna zvratná slovesa!

30 30 Příčestí minulé seznam I. parler parlé II. finir fini III. vendre vendu apprendre appris avoir eu boire bu comprendre compris connaître connu couvrir couvert croire cru devoir dû dire dit écrire écrit être été faire fait lire lu mettre mis mourir mort naître né(e)(s) offrir offert ouvrir ouvert paraître paru peindre peint pouvoir pu prendre pris prendre pris recevoir reçu savoir su souffrir souffert suivre suivi venir venu(e)(s) vivre vécu voir vu vouloir voulu

31 Vydalo nakladatelství Mae corp. jako svou 15. publikaci v nákladu 2 výtisků. Vydání první.

32

PASSÉ COMPOSÉ MINULÝ ČAS SLOŽENÝ prezentace

PASSÉ COMPOSÉ MINULÝ ČAS SLOŽENÝ prezentace VY_32_INOVACE_FJ_144 PASSÉ COMPOSÉ MINULÝ ČAS SLOŽENÝ prezentace Mgr. Martina Šenkýřová Obchodní akademie, Lysá nad Labem, Komenského 1534 Dostupné z www.oalysa.cz. Financováno z ESF a státního rozpočtu

Více

Mgr. Martina Šenkýřová Obchodní akademie, Lysá nad Labem, Komenského 1534

Mgr. Martina Šenkýřová Obchodní akademie, Lysá nad Labem, Komenského 1534 VY_32_INOVACE_FJ_141 Mgr. Martina Šenkýřová Obchodní akademie, Lysá nad Labem, Komenského 1534 Dostupné z www.oalysa.cz. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Období vytvoření: únor 2013 Ročník: 3.

Více

Souminulý čas Imparfait Test

Souminulý čas Imparfait Test VY_32_INOVACE_FJ_149 Souminulý čas Imparfait Test Mgr. Martina Šenkýřová Období vytvoření: únor 2013 Ročník: třetí a čtvrtý (opakování) SŠ Tematická oblast: Gramatika-morfologie: slovesné časy a způsoby

Více

Minulý čas složený Passé composé Pracovní list

Minulý čas složený Passé composé Pracovní list VY_32_INOVACE_FJ_145 Minulý čas složený Passé composé Pracovní list Mgr. Martina Šenkýřová Období vytvoření: únor 2013 Ročník: třetí a čtvrtý (opakování) SŠ Tematická oblast: Gramatika-morfologie: slovesné

Více

Présent Přítomný čas TEST

Présent Přítomný čas TEST VY_32_INOVACE_FJ_143 Présent Přítomný čas TEST Mgr. Martina Šenkýřová Období vytvoření: únor 2013 Ročník: třetí a čtvrtý (opakování) SŠ Tematická oblast: Gramatika-morfologie: slovesné časy a způsoby Předmět:

Více

Francouzský jazyk. Voyages IIIcestování

Francouzský jazyk. Voyages IIIcestování Francouzský jazyk Voyages IIIcestování III Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační číslo

Více

Présent Přítomný čas Pracovní list Mgr. Martina Šenkýřová

Présent Přítomný čas Pracovní list Mgr. Martina Šenkýřová VY_32_INOVACE_FJ_142 Présent Přítomný čas Pracovní list Mgr. Martina Šenkýřová Období vytvoření: únor 2013 Ročník: třetí a čtvrtý (opakování) SŠ Tematická oblast: Gramatika-morfologie: slovesné časy a

Více

Subjonctif Konjunktiv

Subjonctif Konjunktiv VY_32_INOVACE_FJ_157 Subjonctif Konjunktiv PRACOVNÍ LIST Mgr. Martina Šenkýřová Období vytvoření: duben 2013 Ročník: třetí a čtvrtý (opakování) SŠ Tematická oblast: Gramatika-morfologie: slovesné časy

Více

Subjonctif Konjunktiv

Subjonctif Konjunktiv VY_32_INOVACE_FJ_158 Subjonctif Konjunktiv TEST Mgr. Martina Šenkýřová Období vytvoření: duben 2013 Ročník: třetí a čtvrtý (opakování) SŠ Tematická oblast: Gramatika-morfologie: slovesné časy a způsoby

Více

Budoucí čas jednoduchý a blízká budoucnost Futur simple et futur proche TEST

Budoucí čas jednoduchý a blízká budoucnost Futur simple et futur proche TEST VY_32_INOVACE_FJ_152 Budoucí čas jednoduchý a blízká budoucnost Futur simple et futur proche TEST Mgr. Martina Šenkýřová Období vytvoření: březen 2013 Ročník: třetí a čtvrtý (opakování) SŠ Tematická oblast:

Více

Budoucí čas jednoduchý a blízká budoucnost Futur simple et futur proche Pracovní list

Budoucí čas jednoduchý a blízká budoucnost Futur simple et futur proche Pracovní list VY_32_INOVACE_FJ_151 Budoucí čas jednoduchý a blízká budoucnost Futur simple et futur proche Pracovní list Mgr. Martina Šenkýřová Období vytvoření: březen 2013 Ročník: třetí a čtvrtý (opakování) SŠ Tematická

Více

Souminulý čas Imparfait Pracovní list

Souminulý čas Imparfait Pracovní list VY_32_INOVACE_FJ_148 Souminulý čas Imparfait Pracovní list Mgr. Martina Šenkýřová Období vytvoření: únor 2013 Ročník: třetí a čtvrtý (opakování) SŠ Tematická oblast: Gramatika-morfologie: slovesné časy

Více

Počítač, dataprojektor, interaktivní tabule, audio a video technika, plány měst, mapy, slovníky

Počítač, dataprojektor, interaktivní tabule, audio a video technika, plány měst, mapy, slovníky Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Francouzský jazyk (FRJ) Výstupy odpovídající úrovni A1 podle SERRJ První ročník a kvarta 4 hodiny týdně Počítač, dataprojektor, interaktivní tabule, audio a

Více

Conditionnel présent Podmiňovací způsob přítomný

Conditionnel présent Podmiňovací způsob přítomný VY_32_INOVACE_FJ_154 Conditionnel présent Podmiňovací způsob přítomný PRACOVNÍ LIST Mgr. Martina Šenkýřová Období vytvoření: březen 2013 Ročník: třetí a čtvrtý (opakování) SŠ Tematická oblast: Gramatika-morfologie:

Více

Concordance de temps Souslednost časová

Concordance de temps Souslednost časová VY_32_INOVACE_FJ_160 Concordance de temps Souslednost časová PRACOVNÍ LIST Mgr. Martina Šenkýřová Období vytvoření: duben 2013 Ročník: třetí a čtvrtý (opakování) SŠ Tematická oblast: Gramatika-morfologie:

Více

Předmět: Francouzský jazyk

Předmět: Francouzský jazyk Předmět: Francouzský jazyk Charakteristika předmětu francouzský jazyk 2. stupeň Vyučovací předmět francouzský jazyk patří do vzdělávacího oboru Další cizí jazyk a realizuje se ve vzdělávací oblasti Jazyk

Více

ZÁKLADNÍ NEPRAVIDELNÁ SLOVESA

ZÁKLADNÍ NEPRAVIDELNÁ SLOVESA ZÁKLADNÍ NEPRAVIDELNÁ SLOVESA 1. ÊTRE = být Je suis Tu es Il/elles est Nous sommes Vous êtes Ils/elles sont PC: J ai été 2. AVOIR = mít, vlastnit J ai Tu as Il/elle a Nous avons Vous avez Ils/elles ont

Více

Vyučovací hodiny mohou probíhat v multimediální učebně,jazykové učebně a kmenových třídách s využitím interaktivních tabulí.

Vyučovací hodiny mohou probíhat v multimediální učebně,jazykové učebně a kmenových třídách s využitím interaktivních tabulí. 7.1.5 Francouzský jazyk Francouzský jazyk ( FJ ) - RVJ Charakteristika předmětu 2. stupně Francouzský jazyk je zařazen do vzdělávací oblasti Doplňující vzdělávací obory. Vyučovací předmět má časovou dotaci

Více

VENDRE prodat, prodávat

VENDRE prodat, prodávat impératif (rozkazovací způsob) finis finissons finissez skonči skončeme skončete VENDRE prodat, prodávat je vends tu vends il/elle vend présent (přítomný čas) prodávám prodáváš prodává passé composé (minulý

Více

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA PEDAGOGICKÁ KATEDRA RUSKÉHO A FRANCOUZSKÉHO JAZYKA

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA PEDAGOGICKÁ KATEDRA RUSKÉHO A FRANCOUZSKÉHO JAZYKA ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA PEDAGOGICKÁ KATEDRA RUSKÉHO A FRANCOUZSKÉHO JAZYKA KONKURENCE FUTUR SIMPLE, FUTUR PROCHE A PRÉZENTU INDIKATIVU DEZIGNUJÍCÍ DĚJ BUDOUCÍ BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Lucie Beranová

Více

Téma: Les boissons VY_32_INOVACE_292

Téma: Les boissons VY_32_INOVACE_292 Téma: Les boissons Autor: Číslo projektu: Mgr. Michaela Bašná CZ.1.07/1.5.00/34.1072 Ročník: 2. 3. Obor vzdělávání: Vzdělávací oblast: Tematický okruh: hotelnictví jazykové vzdělávání odborná slovní zásoba

Více

Počítač, dataprojektor, interaktivní tabule, audio a video technika, plány měst, mapy, slovníky

Počítač, dataprojektor, interaktivní tabule, audio a video technika, plány měst, mapy, slovníky Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Francouzský jazyk (FRJ) Výstupy odpovídající úrovni A1 podle SERRJ První ročník 4 hodiny týdně Počítač, dataprojektor, interaktivní tabule, audio a video technika,

Více

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora. Počítač, dataprojektor, interaktivní tabule, audio a video technika, plány měst, mapy, slovníky

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora. Počítač, dataprojektor, interaktivní tabule, audio a video technika, plány měst, mapy, slovníky Předmět: Třída: Náplň: Počet hodin: Pomůcky: Francouzský jazyk (FRJ) Druhý ročník a sexta Výstupy odpovídající úrovni A2 podle SERRJ 4 hodiny týdně Počítač, dataprojektor, interaktivní tabule, audio a

Více

Conditionnel présent Podmiňovací způsob přítomný

Conditionnel présent Podmiňovací způsob přítomný VY_32_INOVACE_FJ_155 Podmiňovací způsob přítomný TEST Mgr. Martina Šenkýřová Období vytvoření: duben 2013 Ročník: třetí a čtvrtý (opakování) SŠ Tematická oblast: Gramatika-morfologie: slovesné časy a způsoby

Více

KONJUNKTIV. nahrazení kondicionálu minulého v knižním stylu

KONJUNKTIV. nahrazení kondicionálu minulého v knižním stylu spojovací způsob KONJUNKTIV Zatímco čeština rozlišuje tři slovesné způsoby: indikativ (oznamovací), imperativ (rozkazovací) a kondicionál (podmiňovací), francouzština definuje čtvrtý slovesný způsob, jímž

Více

Hlasový přízvuk je na předposlední slabice, kdyţ slovo končí na souhlásku, po níţ následuje -e: timbre, Caroline. Následuje cvičení 3

Hlasový přízvuk je na předposlední slabice, kdyţ slovo končí na souhlásku, po níţ následuje -e: timbre, Caroline. Následuje cvičení 3 VITE! 1. díl Lekce 1 Les mots (str. 17) Přízvuky a znaky Pozoruj následující slova: Émilie atd. Ve francouzštině můţe být psaný přízvuk tzv. ostrý (aiguë) nachází se nad e nebo tzv. těţký (grave) nachází

Více

Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_22_ INOVACE_FRJ_ŠT_01

Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_22_ INOVACE_FRJ_ŠT_01 VY_22_INOVACE_FRJ_ŠT_01 Učební materiál Sada: Gramatika a slovní zásoba. Téma: Verbes du 1er groupe + être Autor: Mgr. Benešová Šustrová Helena Předmět: Francouzský jazyk Ročník: 3. ročník NG Využití:

Více

6.4 Francouzský jazyk

6.4 Francouzský jazyk 6.4 Francouzský jazyk 6.4.1 Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové vymezení předmětu Vyučovací předmět Francouzský jazyk vychází ze vzdělávacího oboru Další cizí jazyk a patří do vzdělávací oblasti

Více

francouzština Jméno, příjmení, tituly:...

francouzština Jméno, příjmení, tituly:... francouzština Jméno, příjmení, tituly:... Datum:... Hodnocení: Písemná:... Ústní:... Cvičení:... Projekt:... Výsledek: Způsob vyhodnocení: Při vyhodnocení budou započteny jen správné odpovědi. Blok otázek

Více

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora. Počítač, dataprojektor, interaktivní tabule, audio a video technika, plány měst, mapy, slovníky

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora. Počítač, dataprojektor, interaktivní tabule, audio a video technika, plány měst, mapy, slovníky Předmět: Třída: Náplň: Počet hodin: Pomůcky: Francouzský jazyk (FRJ) Druhý ročník Výstupy odpovídající úrovni A2 podle SERRJ 4 hodiny týdně Počítač, dataprojektor, interaktivní tabule, audio a video technika,

Více

únor březen duben květen červen

únor březen duben květen červen 1.A; vyučující: Mgr. Molinová Seznámení Avant de commencer - pozdravy, přivítání, představení - člen určitý - uspořádání francouzské věty - pouţívání zájmena on - sloveso být - zápor Státy Evropské unie

Více

5.1.5 Francouzský jazyk další cizí jazyk. Charakteristika vyučovacího předmětu

5.1.5 Francouzský jazyk další cizí jazyk. Charakteristika vyučovacího předmětu 5.1.5 Francouzský jazyk další cizí jazyk Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové vymezení Vzdělávací oblast Další cizí jazyk zaujímá stěžejní postavení ve výchovně vzdělávacím procesu. Dobrá jazyková

Více

Francouzský jazyk 9. ročník

Francouzský jazyk 9. ročník Francouzský jazyk 9. ročník evátá třída (Testovací klíč: GEXFTMOO) Počet správně zodpovězených otázek Počet nesprávně zodpovězených otázek 8 14 Poslech / Gramatika / Konverzace / Čtení s porozuměním /

Více

Publikace vznikla v rámci kmenového úkolu NÚV Metodické komentáře ke Standardům pro základní vzdělávání.

Publikace vznikla v rámci kmenového úkolu NÚV Metodické komentáře ke Standardům pro základní vzdělávání. Publikace vznikla v rámci kmenového úkolu NÚV Metodické komentáře ke Standardům pro základní vzdělávání. Kateřina Juřičková, Jitka Tůmová, 2015 ISBN 978-80-7481-148-7 Vydal NÚV, Praha 2015 Metodické komentáře

Více

Sylvain Levey: Dyť je to prdel, ne?

Sylvain Levey: Dyť je to prdel, ne? Sylvain Levey: Dyť je to prdel, ne? Překlad Natálie Preslová (ukázka) 2 2: Koukni na něj. Co vidíš? 1: Muže na zemi. Klečí. 2: Třese se. 1: Možná je mu zima. 2: Možná. 1: Sklonil hlavu. 2: Stydí se. 1:

Více

Vyučovací předmět: Francouzský jazyk. Charakteristika vyučovacího předmětu. Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu

Vyučovací předmět: Francouzský jazyk. Charakteristika vyučovacího předmětu. Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu 5.6. Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Jazyk a jazyková komunikace Další cizí jazyk Vyučovací předmět: Francouzský jazyk Charakteristika vyučovacího předmětu Vyučovací předmět Francouzský jazyk je součástí

Více

Počítač, dataprojektor, interaktivní tabule, audio a video technika, plány měst, mapy, slovníky

Počítač, dataprojektor, interaktivní tabule, audio a video technika, plány měst, mapy, slovníky Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Francouzský jazyk (FRJ) Výstupy odpovídající úrovni A1+ až A2 podle SERRJ Kvarta 4 hodiny týdně Počítač, dataprojektor, interaktivní tabule, audio a video technika,

Více

Cestování Obecné. Obecné - Základy. Obecné - Konverzace. Můžete mi pomoci, prosím? Vous pouvez m'aider, s'il vous plaît? Pro zeptání se na pomoc

Cestování Obecné. Obecné - Základy. Obecné - Konverzace. Můžete mi pomoci, prosím? Vous pouvez m'aider, s'il vous plaît? Pro zeptání se na pomoc - Základy Můžete mi pomoci, prosím? Vous pouvez m'aider, s'il vous plaît? Pro zeptání se na pomoc Mluvíte anglicky? Parlez-vous anglais? Pro zeptání se, zda člověk mluví anglicky Mluvíte _[language]_?

Více

ŠVP-Francouzský jazyk- prima strana 1 (celkem 9)

ŠVP-Francouzský jazyk- prima strana 1 (celkem 9) Předmět: F R A N C O U Z S K Ý J A Z Y K Charakteristika předmětu: Hlavní složku obsahu výuky tvoří rozvíjení řečových dovedností. Na jejich základě si žák prohlubuje: - kompetenci lingvistickou (užívá

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0229 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_126 Jméno autora: Třída/ročník: Mgr. Anna Fekiačová

Více

PhDr. Jana Bros-Svobodová

PhDr. Jana Bros-Svobodová Autor: Tematický celek: Učivo (téma): Stručná charakteristika: PhDr. Jana Bros-Svobodová Konverzace Famille (Rodina) Pracovní list lze zařadit do hodin konverzace francouzského jazyka. Základem je poslechové

Více

FRANCOUZSKO-ČESKÝ ČESKO-FRANCOUZSKÝ

FRANCOUZSKO-ČESKÝ ČESKO-FRANCOUZSKÝ FRANCOUZSKO-ČESKÝ ČESKO-FRANCOUZSKÝ KAPESNÍ SLOVNÍK 20 000 hesel mluvnické minimum...pro každého FRANCOUZSKO-ČESKÝ ČESKO-FRANCOUZSKÝ KAPESNÍ SLOVNÍK DICTIONNAIRE FRANÇAIS-TCHÈQUE TCHÈQUE-FRANÇAIS TZ- 2013

Více

Počítač, dataprojektor, interaktivní tabule, audio a video technika, plány měst, mapy, slovníky

Počítač, dataprojektor, interaktivní tabule, audio a video technika, plány měst, mapy, slovníky Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Francouzský jazyk (FRJ) Výstupy odpovídající úrovni A2+ - B1 podle SERRJ Sexta 4 hodiny týdně Počítač, dataprojektor, interaktivní tabule, audio a video technika,

Více

SOUBOR VZOROVÝCH ÚLOH FRANCOUZSKÝ JAZYK POSLECH

SOUBOR VZOROVÝCH ÚLOH FRANCOUZSKÝ JAZYK POSLECH FRANCOUZSKÝ JAZYK POSLECH POSLECH VERZE A 1. ÁST ÚLOHY 1 4 VERZE A Uslyšíte ty i krátké nahrávky. Nejprve uslyšíte otázku a poté vyslechnete nahrávku. Na základ vyslechnutých nahrávek vyberte k úlohám

Více

Jazykový kurz francouzštiny

Jazykový kurz francouzštiny Jazykový kurz francouzštiny Vstupní úroveň : Úplný začátečník Výstupní úroveň: A2 Celková časová dotace: 150 h (120 h přímého studia + 30 domácí příprava) Kurz je koncipovaný na dva roky s tím, že frekventant

Více

Volitelný francouzský jazyk

Volitelný francouzský jazyk školní vzdělávací program ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI Volitelný francouzský jazyk PLACE HERE ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI Název školy Adresa Palackého

Více

Immigration Logement. Logement - Location. Signifier que vous souhaitez louer un logement. Type de logement. un appartement Type de logement

Immigration Logement. Logement - Location. Signifier que vous souhaitez louer un logement. Type de logement. un appartement Type de logement - Location français Je voudrais louer. Signifier que vous souhaitez louer un logement une chambre un appartement un studio une maison individuelle une maison jumelée une maison mitoyenne Combien coûte

Více

Prováděcí plán / Unit Plan Školní rok / School Year 2013/2014

Prováděcí plán / Unit Plan Školní rok / School Year 2013/2014 září Sep Období Month Vyučovací předmět / Subject: Francouzský jazyk Třída / Class: VIII. Vyučující / Teacher: Mgr. Michaela Kašparová Časová dotace / Lessons per week: 3 hodiny Prováděcí plán / Unit Plan

Více

Francouzský jazyk. Výchovné a vzdělávací strategie předmětu v 6. 9. ročníku

Francouzský jazyk. Výchovné a vzdělávací strategie předmětu v 6. 9. ročníku Francouzský jazyk je vyučován jako logická návaznost na výuku českého a anglického jazyka. Je realizován v 6., 7., 8. a 9. postupném ročníku jako povinný vyučovací předmět ve třídách s rozšířenou výukou

Více

Passé composé v učebnicích francouzštiny na českých školách

Passé composé v učebnicích francouzštiny na českých školách Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Ústav románských studií Bakalářská práce Passé composé v učebnicích francouzštiny na českých školách Passé composé in french textbooks at czech schools Autor

Více

II. Nástroje a metody, kterými ověřujeme plnění cílů

II. Nástroje a metody, kterými ověřujeme plnění cílů FRANCOUZŠTINA Gymnázium PORG Libeň Francouzštinu vyučujeme na PORGu Libeň od primy * do oktávy jako druhý cizí jazyk. Kromě francouzštiny vyučujeme jako druhý cizí jazyk také němčinu. Studenti jsou připravováni

Více

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI

ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI FAKULTA PEDAGOGICKÁ KATEDRA RUSKÉHO A FRANCOUZSKÉHO JAZYKA PROBLEMATIKA VYJADŘOVÁNÍ MINULOSTI VZHLEDEM K SYSTÉMU MINULÝCH ČASŮ SOUČASNÉ FRANCOUZŠTINY VE SROVNÁNÍ S ČEŠTINOU

Více

Středisko služeb školám a Zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Brno Č E R V E N 2 0 0 8. č. 6 M Ě S Í Č N Í K

Středisko služeb školám a Zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Brno Č E R V E N 2 0 0 8. č. 6 M Ě S Í Č N Í K Středisko služeb školám a Zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Brno Č E R V E N 2 0 0 8 č. 6 M Ě S Í Č N Í K P R O S T Ř E D N Í Š K O L Y 2 OBSAH OBSAH... 2 ŠKOLSKÝ MANAGAMENT... 4 METODY

Více

zvuková a grafická podoba jazyka - fonetické znaky (pasivně), základní výslovnostní návyky, vztah mezi zvukovou a grafickou podobou slov

zvuková a grafická podoba jazyka - fonetické znaky (pasivně), základní výslovnostní návyky, vztah mezi zvukovou a grafickou podobou slov 9.3.4. Jazyk a jazyková komunikace Francouzský jazyk - začátečníci - platný do 2015 Hlavní kompetence Učivo Navázání na dosažené kompetence Hlavní okruhy Výstupy z RVP ZV realizace Metody práce Průřezová

Více

DUM č. 15 v sadě. 3. Fj-1 Technika vyprávění

DUM č. 15 v sadě. 3. Fj-1 Technika vyprávění projekt GML Brno Docens DUM č. 15 v sadě 3. Fj-1 Technika vyprávění Autor: Thierry Saint-Arnoult Datum: 12.03.2014 Ročník: 3AF Anotace DUMu: Rozbor vyprávění snu. Analýza použití jednotlivých minulých

Více

Učební plán pro 6. 9. ročník základního vzdělávání

Učební plán pro 6. 9. ročník základního vzdělávání Doplněk č.1 ke Školnímu vzdělávacímu programu pro základní vzdělávání 1. základní školy Napajedla, Komenského 268, č. j.: 1.ZS-67/2013 Učební plán pro 6. 9. ročník rozšířen o druhý cizí jazyk Francouzský

Více

(navázáno na: přispívá k vytváření a udržování hodnotných mezilidských vztahů založených na vzájemné úctě, toleranci a empatii)

(navázáno na: přispívá k vytváření a udržování hodnotných mezilidských vztahů založených na vzájemné úctě, toleranci a empatii) 4.9.80. Základy francouzského jazyka II Klíčové kompetence Kompetence sociální a personální spoluvytváří pohodovou a přátelskou atmosféru (navázáno na: přispívá k vytváření a udržování hodnotných mezilidských

Více

Počítač, dataprojektor, interaktivní tabule, audio a video technika, plány měst, mapy, slovníky

Počítač, dataprojektor, interaktivní tabule, audio a video technika, plány měst, mapy, slovníky Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Francouzský jazyk (FRJ) Výstupy odpovídající úrovni A1 podle SERRJ Tercie 4 hodiny týdně Počítač, dataprojektor, interaktivní tabule, audio a video technika,

Více

Dodatek ke školnímu vzdělávacímu programu pro gymnaziální vzdělávání č. 2

Dodatek ke školnímu vzdělávacímu programu pro gymnaziální vzdělávání č. 2 Dodatek ke školnímu vzdělávacímu programu pro gymnaziální vzdělávání č. 2 (podle RVP ZV) Název školního vzdělávacího programu: Proč?... Proč ne? Vzdělávací program: Studijní forma vzdělávání: osmiletý

Více

FRANCOUZŠTINA Gymnázium PORG Libeň

FRANCOUZŠTINA Gymnázium PORG Libeň FRANCOUZŠTINA Gymnázium PORG Libeň Francouzštinu vyučujeme na PORGu Libeň od primy 1 do oktávy jako druhý cizí jazyk. Kromě francouzštiny vyučujeme jako druhý cizí jazyk také němčinu. Studenti jsou připravováni

Více

TVAROSLOVÍ Mgr. Soňa Bečičková

TVAROSLOVÍ Mgr. Soňa Bečičková TVAROSLOVÍ Mgr. Soňa Bečičková SLOVESA VY_32_INOVACE_CJ_3_17 OPVK 1.5 EU peníze středním školám CZ.1.07/1.500/34.0116 Modernizace výuky na učilišti Druhy sloves, slovesné kategorie, slovesné tvary určité

Více

Počítač, dataprojektor, interaktivní tabule, audio a video technika, plány měst, mapy, slovníky

Počítač, dataprojektor, interaktivní tabule, audio a video technika, plány měst, mapy, slovníky Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Francouzský jazyk (FRJ) Výstupy odpovídající úrovni A1 podle SERRJ Kvarta 4 hodiny týdně Počítač, dataprojektor, interaktivní tabule, audio a video technika,

Více

Syntakticko-stylistické problémy odborné francouzštiny v konfrontaci s èeštinou

Syntakticko-stylistické problémy odborné francouzštiny v konfrontaci s èeštinou Syntakticko-stylistické problémy odborné francouzštiny v konfrontaci s èeštinou Janka Priesolová* Odborný jazyk jako specializovaný jazykový subsystém obsahuje specifické rysy nejen lexikální, ale i gramatické

Více

Personnage principal du roman Bel-Ami vu par des différentes adaptations de théâtre Comparaison de deux versions, la tchèque et la française

Personnage principal du roman Bel-Ami vu par des différentes adaptations de théâtre Comparaison de deux versions, la tchèque et la française MASARYKOVA UNIVERZITA, FILOZOFICKA FAKULTA, USTAV ROMANSKÝCH JAZYKU A LITERATUR Personnage principal du roman Bel-Ami vu par des différentes adaptations de théâtre Comparaison de deux versions, la tchèque

Více

Počítač, dataprojektor, interaktivní tabule, audio a video technika, plány měst, mapy, slovníky

Počítač, dataprojektor, interaktivní tabule, audio a video technika, plány měst, mapy, slovníky Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Francouzský jazyk (FRJ) Výstupy odpovídající úrovni A1 podle SERRJ Tercie 4 hodiny týdně Počítač, dataprojektor, interaktivní tabule, audio a video technika,

Více

Počítač, dataprojektor, interaktivní tabule, audio a video technika, plány měst, mapy, slovníky

Počítač, dataprojektor, interaktivní tabule, audio a video technika, plány měst, mapy, slovníky Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Francouzský jazyk (FRJ) Výstupy odpovídající úrovni A2+ podle SERRJ Kvinta 4 hodiny týdně Počítač, dataprojektor, interaktivní tabule, audio a video technika,

Více

Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta. Bakalářská práce Monika Košťáková

Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta. Bakalářská práce Monika Košťáková Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Bakalářská práce 2014 Monika Košťáková Univerzita Karlova v Praze Filozofická fakulta Ústav románských studií Bakalářská práce Passé composé v učebnicích

Více

1. Určovatelé: Členy a nesamostatná zájmena Les déterminants Člen určitý (l article défini)

1. Určovatelé: Členy a nesamostatná zájmena Les déterminants Člen určitý (l article défini) 1. Určovatelé: Členy a nesamostatná zájmena Les déterminants Člen určitý (l article défini) Rod mužský le/l les Rod ženský la/l les Jednotné číslo V češtině rozlišujeme tři rody, ve francouzštině pouze

Více

ŠVP - učební osnovy - Gymnázium Josefa Ressela, Chrudim, Olbrachtova 291

ŠVP - učební osnovy - Gymnázium Josefa Ressela, Chrudim, Olbrachtova 291 1. Učební osnovy 1.1. Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace zaujímá stěžejní postavení ve vzdělávacím procesu, neboť dobré jazykové vzdělání a jazyková kultura patří

Více

Madame Picard n est pas contente

Madame Picard n est pas contente 2 3 LEÇON TROIS Madame Picard n est pas contente Mme Picard : Sabine, où est Jean? Sabine : Je ne sais pas, maman. Mme Picard : Jean, tu es dans ta chambre? Jean : Non, maman. Mme Picard : Tu n es pas

Více

Tabulace učebního plánu

Tabulace učebního plánu Tabulace učebního plánu Vzdělávací obsah pro vyučovací předmět :FRANCOUZSKÝ JAZYK (P=poslech, Č=čtení, PS=psaní, M=mluvení) Ročník: První Tématická oblast Kdo jsem a odkud jsem Moji kamarádi Poznáváme

Více

21 LEÇON VINGT ET UN. Problèmes d ordinateur

21 LEÇON VINGT ET UN. Problèmes d ordinateur 2 18 314 21 LEÇON VINGT ET UN Problèmes d ordinateur Au musée, l inauguration de l exposition approche à pas de géant et il reste encore beaucoup à faire. Ces derniers jours, Hélène est à son bureau du

Více

JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH FILOZOFICKÁ FAKULTA ÚSTAV ROMANISTIKY BAKALÁŘSKÁ PRÁCE

JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH FILOZOFICKÁ FAKULTA ÚSTAV ROMANISTIKY BAKALÁŘSKÁ PRÁCE JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH FILOZOFICKÁ FAKULTA ÚSTAV ROMANISTIKY BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Užívání slovesných způsobů ve francouzských vedlejších větách vztažných (s ohledem na české ekvivalenty)

Více

MA FAMILLE ET MOI / MOJE RODINA A JÁ

MA FAMILLE ET MOI / MOJE RODINA A JÁ LEÇON DEUX 2 MA FAMILLE ET MOI / MOJE RODINA A JÁ J aimerais bien vous présenter ma famille. Nous sommes une famille nombreuse. Nous avons une ferme dans les montagnes. Nous, ça veut dire mes parents,

Více

Obsah. Úvodní poznámka 11 Německý jazyk, spisovná řeč a nářečí 13 Pomůcky ke studiu němčiny 15

Obsah. Úvodní poznámka 11 Německý jazyk, spisovná řeč a nářečí 13 Pomůcky ke studiu němčiny 15 Obsah Úvodní poznámka 11 Německý jazyk, spisovná řeč a nářečí 13 Pomůcky ke studiu němčiny 15 VÝSLOVNOST A PRAVOPIS Německá výslovnost 18 Hlavni rozdíly mezi českou a německou výslovnosti 19 Přízvuk 20

Více

francouzština Jméno, příjmení, tituly:...

francouzština Jméno, příjmení, tituly:... francouzština Jméno, příjmení, tituly:................................................................................. Datum:.................................................................................................................

Více

ŠVP Gymnázium Ostrava-Zábřeh. 4.3.3. Francouzský jazyk

ŠVP Gymnázium Ostrava-Zábřeh. 4.3.3. Francouzský jazyk 4.3.3. Francouzský jazyk Obsahové, časové a organizační vymezení Předmět francouzský jazyk se vyučuje jako druhý volitelný jazyk v tercii, kvartě a kvintě 3 hodiny týdně. V sextě a septimě 4 hodiny týdně.

Více

10 LEÇON DIX. À la frontière. À la douane de l aéroport de Montréal

10 LEÇON DIX. À la frontière. À la douane de l aéroport de Montréal 0 LEÇON DIX À la frontière Tôt le matin, le train arrive à Forbach. On ne contrôle plus systématiquement les passeports depuis que la République tchèque est membre de l Union européenne. Le vieux monsieur

Více

5.1 JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE

5.1 JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE 5.1 JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE Charakteristika vzdělávací oblasti Vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace zaujímá stěžejní postavení ve výchovně vzdělávacím procesu. Dobrá úroveň jazykové kultury

Více

Grammaire. 1 Podstatná jména a determinanty. 1.2 Jednotné a množné číslo. 1.1 Rod: mužský a ženský. 1.3 Determinanty: člen určitý a neurčitý

Grammaire. 1 Podstatná jména a determinanty. 1.2 Jednotné a množné číslo. 1.1 Rod: mužský a ženský. 1.3 Determinanty: člen určitý a neurčitý Page 158 1 Podstatná jména a determinanty 160 2 Přídavná jména 161 3 Příslovce 161 4 Srovnávání 162 5 Předložky a spojky 164 6 Zájmena 167 7 Slovesa: infinitiv, zvratná slovesa, neosobní slovesa 169 8

Více

Quel jour sommes-nous aujourd hui? Dnes je pondělí N Aujourd hui lundi úterý N

Quel jour sommes-nous aujourd hui? Dnes je pondělí N Aujourd hui lundi úterý N LEKCE LES JOURS DE LA SEMAINE (DNY V TÝDNU) Který den je dnes? Quel jour sommes-nous aujourd hui? 4 NEDĚLE 1 hodina STŘEDA 5 hodin Dnes je pondělí N Aujourd hui lundi úterý N c est mardi středa F mercredi

Více

ČÁST 1: CVIČENÍ NA SLOVNÍ ZÁSOBU

ČÁST 1: CVIČENÍ NA SLOVNÍ ZÁSOBU P r a c o v n í l i s t yp r o f r a n c o u z s k ýj a z y k CZ. 1. 0 7 / 1. 1. 3 4 / 0 2. 0 0 5 2 ČÁST 1: CVIČENÍ NA SLOVNÍ ZÁSOBU 1. Přiřaďte slovíčka k obrázkům. Avoir mal à la tête / Casser la jambe

Více

Soubor cvičení k učebnici Le nouveau sans frontières, II. díl. Mgr. Martina Finsterlová

Soubor cvičení k učebnici Le nouveau sans frontières, II. díl. Mgr. Martina Finsterlová Soubor cvičení k učebnici Le nouveau sans frontières, II. díl Mgr. Martina Finsterlová UNITÉ III Leçon 1 1. Mettez les verbes à la forme qui convient: répondre (3. os. množ. č.)... être en colère (1. os.

Více

OBSAH. P ře d m lu v a...11

OBSAH. P ře d m lu v a...11 OBSAH P ře d m lu v a...11 Úvodní lekce o franco u zsk é v ý s l o v n o s t i...15 A V ý slovnost jed n o tliv ý ch h lásek : sa m ohlásky ústn í, sam ohlásky nosové, polosouhlásky, souhlásky.. В P říz

Více

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora Předmět: Francouzský jazyk (FRJ) Náplň: Výstupy odpovídající úrovni A2 B1 podle SERRJ Třída: Septima Počet hodin: 4 hodiny týdně Pomůcky: Počítač, dataprojektor, interaktivní tabule, audio a video technika,

Více

Univerzita Karlova Pedagogická fakulta BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Zuzana Mrázková

Univerzita Karlova Pedagogická fakulta BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Zuzana Mrázková Univerzita Karlova Pedagogická fakulta BAKALÁŘSKÁ PRÁCE 2017 Zuzana Mrázková Univerzita Karlova Pedagogická fakulta Katedra francouzského jazyka a literatury BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Výskyt minulých časů v díle

Více

JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Filozofická fakulta. Ústav romanistiky BAKALÁŘSKÁ PRÁCE

JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Filozofická fakulta. Ústav romanistiky BAKALÁŘSKÁ PRÁCE JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Filozofická fakulta Ústav romanistiky BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Systém minulých časů současné francouzštiny ve srovnání s češtinou (korpusová analýza Intercorp) Autor:

Více

(navázáno na: přispívá k vytváření a udržování hodnotných mezilidských vztahů založených na vzájemné úctě, toleranci a empatii)

(navázáno na: přispívá k vytváření a udržování hodnotných mezilidských vztahů založených na vzájemné úctě, toleranci a empatii) 4.9.79. Základy francouzského jazyka I Klíčové kompetence Kompetence sociální a personální spoluvytváří pohodovou a přátelskou atmosféru (navázáno na: přispívá k vytváření a udržování hodnotných mezilidských

Více

Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta Katedra francouzského jazyka a literatury BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Daniela Černá

Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta Katedra francouzského jazyka a literatury BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Daniela Černá Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta Katedra francouzského jazyka a literatury BAKALÁŘSKÁ PRÁCE 2012 Daniela Černá Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta Katedra francouzského jazyka

Více

Cestování Ubytování. Ubytování - Hledání. Ubytování - Rezervace

Cestování Ubytování. Ubytování - Hledání. Ubytování - Rezervace - Hledání Kde můžu najít? Où puis-je trouver? Používá se k zeptání, jakým směrem se dostanete k vašemu ubytování... pokoj k pronájmu?... une chambre à louer?... hostel?... une auberge de jeunesse?... hotel?...

Více

Slovesa (verba) Copyright 2008 Strana 41

Slovesa (verba) Copyright 2008 Strana 41 Slovesa (verba) o jadřují děj (činnost, stav nebo změnu stavu) mýt se, libovat si, zblednout o jadřují mluvnické význa: osobu, číslo, čas, způsob, slovesný rod a vid Copyright 2008 Strana 41 Slovesa (verba)

Více

ŠVP - PŘÍLOHA 2017/2018 BILINGVNÍ PROGRAM

ŠVP - PŘÍLOHA 2017/2018 BILINGVNÍ PROGRAM ŠVP - PŘÍLOHA 2017/2018 BILINGVNÍ PROGRAM OBSAH 1) Identifikační údaje 2) Charakteristika školy 3) Další cizí jazyk Francouzský jazyk IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE Předkladatel: Základní škola a mateřská škola ANGEL

Více

zánět průdušek je jednou z nejvíce rozšířených chorob dýchacího ústrojí. v jiných rukou by mohla být stejně nebo možná ještě víc komická.

zánět průdušek je jednou z nejvíce rozšířených chorob dýchacího ústrojí. v jiných rukou by mohla být stejně nebo možná ještě víc komická. STUPŇOVÁNÍ A SESTUPŇOVÁNÍ Stupňování přídavných jmen a adverbií je ve francouzštině obvykle opisné: grand plus grand le plus grand ; v češtině je stupňování nejčastěji syntetické (pomocí přípon a předpon):

Více

Le comte de Monte-Cristo

Le comte de Monte-Cristo Le Comte de Monte-Cristo Le comte de Monte-Cristo 1 I. Le 24 février 1815, la cloche de Notre-Dame de la Garde a signalé l arrivée du trois-mâts le Pharaon venant de Smyrne et de Naples. Le bateau avançait

Více

bientôt les vacances!

bientôt les vacances! L7 bientôt les vacances! CO SE NAUČÍŠ Mluvit o letních prázdninách. Jednoduše popsat plán akce. Napsat jednoduchý pozdrav z prázdnin. Slušně o něco požádat. Rozumět některým francouzským výrazům při práci

Více

Francouzský jazyk. Náměty jeu de role skupinová práce jazykové hry domácí úkoly práce s časopisy

Francouzský jazyk. Náměty jeu de role skupinová práce jazykové hry domácí úkoly práce s časopisy Francouzský jazyk ročník TÉMA VÝSTUP G5 Tematické okruhy rodina škola místo, kde žije bydlení volný čas a zájmová činnost jídlo oblékání nákupy některé svátky, tradice příroda cizí země omluva a reakce

Více

6.19 A) Charakteristika vyučovacího předmětu Francouzský jazyk

6.19 A) Charakteristika vyučovacího předmětu Francouzský jazyk 6.19 Další cizí jazyk Další cizí jazyk je vyučován od 7.do 9.ročníku v časové dotaci 3 vyučovací hodiny týdně.v současné době si žáci naší školy mohou zvolit jazyk francouzský nebo ruský. 6.19 A) Charakteristika

Více

Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy. Předmět, mezipředmětové vztahy: matematika a její aplikace

Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy. Předmět, mezipředmětové vztahy: matematika a její aplikace Název: Posloupnosti Autor: Mgr. Jiří Bureš, Ph.D. Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: matematika a její aplikace Ročník: 5. (3. ročník vyššího gymnázia,

Více

Annexe n 1. Annexe-n 2

Annexe n 1. Annexe-n 2 Annexe n 1 Annexe-n 2 2 Annexe n 3 3 Annexe n 4 4 Annexe n 5 Octobre (v) Novembre(v) Decembre (v) Janvier (v) 4X1h (8,15,22,29) 4x1h (5,12,19,26) 3x1h (3,10,17) 4x1h (7,14,21,28) ORAL ALPHABET LES CHIFFRES

Více

Přílohy. 1 Obrazová příloha. Obr.příloha č. 1 Třída ve škole v Pradet. Obr.příloha č. 2 Třída ve škole v La Garde

Přílohy. 1 Obrazová příloha. Obr.příloha č. 1 Třída ve škole v Pradet. Obr.příloha č. 2 Třída ve škole v La Garde Přílohy 1 Obrazová příloha Obr.příloha č. 1 Třída ve škole v Pradet Obr.příloha č. 2 Třída ve škole v La Garde 80 Obr.příloha č. 3 Místo před tabulí pro seskupení ţáků na rituál ve škole v Mions Obr.příloha

Více