B - Testy pro písemnou část zkoušky RT EZ ze strojů a rozváděčů

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "B - Testy pro písemnou část zkoušky RT EZ ze strojů a rozváděčů"

Transkript

1 B - Testy pro písemnou část zkoušky RT EZ ze strojů a rozváděčů 1) Může být uvnitř elektrického zařízení pracovního stroje použita svorka s označením PEN? A) ano B) ne C) ano, ale pouze připojení k síti TN-S (podle ČSN EN /00 čl. 5.1) Uvnitř elektrického zařízení nesmí být použita kombinovaná svorka PEN. Výjimka: spojení mezi svorkou N a svorkou PE je dovoleno pouze v případě připojení k síti TN-C, avšak pouze v místě připojení zařízení k přívodu napájení. 2) Jak musí být označena svorka pro připojení ochranného vodiče přívodu u pracovního stroje? A) svorka pro připojení ochranného vodiče přívodu musí být označena kombinací barev zelená-žlutá a doporučenou značkou PE nebo uzemnění B) svorka pro připojení ochranného vodiče přívodu musí být označena písmeny PE C) svorka musí být označena pouze výhradně značkou uzemnění, která je vyhrazena svorce pro připojení ochranného obvodu stroje k ochrannému vodiči přívodu napájecí soustavy (podle ČSN EN /00 čl. 5.2) Pro napájecí zdroje musí být svorka pro připojení ochranného vodiče přívodu označena písmeny PE. 3) Je možno použít jako hlavní vypínač stroje vidlici přívodu? A) ano, pro stroje o příkonu max. 6 kw a se jmenovitým proudem max. 32 A B) ne C) ano, pro stroje o příkonu max. 3 kw a se jmenovitým proudem max. 16 A (podle ČSN EN /00 čl (d)) Jako hlavní vypínač se musí použít jeden z těchto typů: a) odpínač (s pojistkami nebo bez pojistek) podle IEC b) odpojovač (s pojistkami nebo bez pojistek) se zvláštním pomocným kontaktem... c) jistič vhodný pro odpojení podle IEC d) zásuvka s vidlicí pro stroje se jmenovitým proudem nepřekračujícím 16 A a celkovým příkonem nepřekračujícím 3 kw; e) zásuvka s vidlicí nebo zásuvkové spojení pro napájení pojízdných strojů ohebnými kabely (např. uloženými na bubnu nebo zavěšenými) při splnění dalších podmínek. Pokud je jako hlavní vypínač použita zásuvka s vidlicí, musí mít schopnost přerušit alespoň jmenovitý proud stroje při jmenovitém napětí. Pokud má být zásuvka s vidlicí použita při přetížení (např. zabržděný motor), pak má být volena velikost alespoň pro proud nakrátko. Kromě toho musí mít elektrické zařízení stroje přístroj pro zapínání a vypínání.

2 4) Co patří mezi hlavní požadavky, které musí splňovat hlavní vypínač pracovního stroje? A) hlavní vypínač musí odpojit el. zařízení od napájení a mít jen jednu polohu Vypnuto a jednu polohu Zapnuto jasně označené 0 a 1 se smyslem ovládání v souladu s IEC 447 B) hlavní vypínač musí mít pouze dvě aretované polohy označené dle IEC 447 značkami ON a OFF C) hlavní vypínač musí mít zevně umístěnou rukojeť označenou červeně, se smyslem ovládání v souladu s IEC 447 (podle ČSN EN /00 čl ) Hlavní vypínač musí splňovat následující požadavky: -odpojit elektrické zařízení od napájení a mít jednu polohu VYPNUTO a jednu polohu ZAPNUTO jasně označené O a I a se smyslem ovládání v souladu s IEC Jističe, které mají navíc mezi O a I mezipolohu pro nastavení (spouštěcí polohu), vyhovují; - mít viditelnou odpojovací dráhu nebo ukazatel polohy, který neumožňuje indikovat polohu VYPNUTO (ODPOJENO) až do té doby, dokud nejsou všechny kontakty skutečně rozpojeny a dokud odpojovací dráha neodpovídá IEC ; - mít zevně umístěný ovládací prvek (např. rukojeť). Rukojeť má mít barvu ČERNOU nebo ŠEDOU; - umožňovat zamknutí v poloze VYPNUTO (ODPOJENO) (vyhoví i visací zámky). V případě uzamknutí musí být vyloučeno jak dálkové, tak místní zapnutí. -odpojovat všechny živé vodiče od přívodu. Střední vodič v napájecích sítích TN však může, ale nemusí být odpojován. 5) Kdy musí být v blízkosti hlavního vypínače pracovního stroje umístěn výstražný štítek? A) pokud pracovní stroj obsahuje obvody, které nejsou vypínány hlavním vypínačem B) vždy, pokud je pracovní stroj připojen k síti TT C) pokud pracovní stroj neobsahuje žádné obvody, které nejsou vypínány hlavním vypínačem (podle ČSN EN /00 čl ) Při vypnutí hl. vypínače mohou zůstat některé obvody pod napětím (např. světla a zásuvky pro údržbu, atd.). Tyto obvody musí mít v blízkosti hlavního vypínače umístěn trvalý výstražný štítek. 6) Jaký účel má použití obvodů PELV u pracovního stroje? A) chránit osoby před úrazem elektrickým proudem B) omezení opalování kontaktů stykačů C) omezit úroveň elektromagnetického rušení (podle ČSN EN /00 čl ) Použití obvodů PELV má za úkol chránit osoby před úrazem elektrickým proudem při nebezpečném dotyku neživých částí a podmíněně při nebezpečném dotyku živých částí. 7) Kdo určuje jištění přívodních vodičů proti nadproudu u pracovních strojů? A) za provedení jištění přívodních vodičů proti nadproudu je vždy zodpovědný dodavatel B) uživatel (potřebné údaje nutné pro výběr obdrží od dodavatele) C) přívodní vodiče není třeba proti nadproudům jistit (podle ČSN EN /00 čl ) Dodavatel elektrického zařízení stroje musí uvést na zapojovacím schématu všechny údaje nutné pro výběr přístroje určeného pro jištění proti nadproudu. Pokud si uživatel nedohodne s dodavatelem jiný postup, není dodavatel elektrického zařízení stroje zodpovědný za provedení jištění přívodních vodičů proti nadproudům. Závěr: Dodavatel uvede potřebné podklady a uživatel si podle nich navrhne jištění.

3 8) Za jakých podmínek není nutno provádět jištění proti nadproudu u vodičů, jejichž proudová zatížitelnost je menší než proudová zatížitelnost napájecích vodičů pracovních strojů? A) vodič má průřez alespoň 6 mm 2 B) izolace vodiče zabraňuje šíření plamene C) vodič má délku max. 3 m, má odpovídající proudovou zatižitelnost a je chráněn krytem nebo kabelovým kanálem (podle ČSN EN /00 čl ) Jištění proti nadproudu u vodičů, jejichž proudová zatížitelnost je menší než proudová zatížitelnost napájecích vodičů pracovních strojů se nepožaduje za předpokladu, že možnost zkratu je zmenšena všemi následujícími opatřeními: - proudová zatížitelnost vodičů je alespoň rovna hodnotě odpovídající požadovanému zatížení - žádný z vodičů k přístroji pro jištění proti nadproudu není delší než 3 m - vodič je chráněn krytem nebo kabelovým kanálem. 9) Které motory pracovních strojů musí být jištěny proti přetížení? A) každý motor o jmenovitém výkonu nad 0,5 kw B) motory, kde je nebezpečí proudového přetížení v důsledku proměnlivého momentu při normálním provozu C) motory, které mají jmenovitý výkon vyšší než 1 kw, motory o jmenovitém výkonu nad 0,5 kw jen při trvalém provozu (podle ČSN EN /00 čl. 7.3) Každý motor o jmenovitém výkonu nad 0,5 kw musí být opatřen jištěním proti přetížení. 10) Které obvody pracovního stroje musí být jištěny proti účinkům mimořádně vysoké teploty? A) obvody, které jsou při normální funkci schopny dosáhnout teploty vyšší než 80 o C B) obvody, které jsou při normální funkci schopny dosáhnout mimořádně vysokých teplot a mohou způsobit nebezpečí C) všechny obvody, které nejsou vybaveny termostatem ovládaným obsluhou (podle ČSN EN /00 čl. 7.4) Obvody odporového topení nebo jiné obvody, které jsou při normální funkci schopny dosáhnout mimořádně vysokých teplot, a proto mohou způsobit nebezpečí, se musí opatřit vhodným snímačem, který vyvolá přiměřený regulační zákrok. (Například obvod odporového topení, který je buď dimenzován na krátkodobý výkon, nebo ztrácí své chladicí médium.) 11) Musí být u pracovního stroje použita ochrana před nesprávným sledem fází? A) musí být použita v případě, že by mohl vzniknout nebezpečný stav nebo dojít k poškození stroje B) nemusí být instalována, sled fází se ale musí zajistit při připojení pracovního stroje C) rozhodnutí je závislé na úvaze a doporučení výrobce pracovního stroje (podle ČSN EN /00 čl včetně poznámky) Jestliže může nesprávný sled fází napájecího napětí způsobit nebezpečný stav nebo poškození stroje, musí být použita příslušná ochrana.

4 12) Z čeho se skládá ochranný obvod pracovního stroje? A) ze svorky PE, svorky N a vodivých konstrukčních částí el. zařízení B) ze svorky PEN a ochranných vodičů v zařízení stroje C) ze svorky PE, vodivých konstrukčních částí el. zařízení a ochranných vodičů v zařízení stroje (podle ČSN EN /00 čl ) Ochranný obvod skládá ze - svorky PE - vodivých konstrukčních částí el. zařízení - ochranných vodičů v zařízení stroje 13) Které části nemusí být připojeny k ochrannému obvodu pracovního stroje? A) neživé části, které jsou montovány tak, že nevytvářejí nebezpečí (malý rozměr, v krytu,...) B) živé části, které jsou montovány tak, že nevytvářejí nebezpečí (malý rozměr, v krytu,...) C) neživé části malého rozměru, maximálně 80 x 80 mm (podle ČSN EN /00 čl ) K ochrannému obvodu není třeba připojit neživé části, které jsou montovány tak, že nevytvářejí nebezpečí, protože: - se jich nelze dotknout na veliké ploše nebo nemohou být uchopeny rukou a jsou malého rozměru (menší než 50 x 50 mm), nebo - jsou umístěny tak, že není pravděpodobný jejich styk se živými částmi nebo poškozenou izolací. Toto ustanovení se vztahuje například na šrouby, nýty a štítky. Vztahuje se také na části uvnitř krytů, a to bez ohledu na jejich velikost (např. elektromagnety stykačů, mechanické části přístrojů). 14) Jak je charakterizováno připojovací místo ochranného vodiče? A) musí být označeno písmenem N B) nesmí být použito pro žádnou jinou funkci, než pro kterou je určeno C) může být použito i pro upevňování nebo připojování zařízení nebo částí (podle ČSN EN /00 čl ) Připojovací místa ochranného vodiče nesmí být použita pro žádnou jinou funkci, než pro kterou jsou určena. Nesmí být použita např. pro upevňování nebo připojování zařízení nebo částí. Každé připojovací místo ochranného vodiče musí být označeno značkou (uzemnění v kruhu). Svorky pro připojení ochranného vodiče mohou být také označeny kombinací barev zelená/žlutá. 15) Jak musí být zajištěno napájení řídících obvodů pracovních strojů? A) pro napájení řídících obvodů musí být použity bezpečnostní ochranné transformátory B) pro napájení řídících obvodů musí být použity autotransformátory C) pro napájení řídících obvodů musí být použity transformátory s odděleným vinutím (podle ČSN EN /00 čl ) Pro napájení řídících obvodů musí být použity transformátory. Tyto transformátory musí mít oddělená vinutí. Jmenovité napětí z transformátoru nesmí překročit 277 V. Transformátory nemusí být použity pro stroje, které mají jediný spouštěč motoru a nejvýše dva řídicí přístroje. Pokud je použito více transformátorů, doporučuje se spojit vinutí těchto transformátorů takovým způsobem, aby vstupní napětí byla ve fázi. Tam, kde jsou stejnosměrné řídicí obvody připojeny na ochranný obvod, musí být napájeny ze zvláštního vinutí transformátoru střídavého řídicího obvodu, nebo vlastním transformátorem řídicího obvodu.

5 16) Jaké hodnotě má vyhovovat jmenovité napětí řídících obvodů stroje odebírané z transformátoru, aby vyhovovalo správné funkci řídícího obvodu? A) nesmí překročit 50 V B) nesmí překročit 277 V C) nesmí překročit 500 V (podle ČSN EN /00 čl ) Jmenovité napětí odebírané z transformátoru nesmí překročit 277 V. 17) Jak je charakterizována funkce STOP, kategorie 2 u pracovního stroje? A) zastavení bezpečnostním vypnutím strojních pohonů - neřízené zastavení B) řízené zastavení, kdy jsou strojní pohony napájeny tak, aby se dosáhlo zastavení a po zastavení jsou odepnuty C) řízené zastavení, kdy ovládací prvky stroje zůstávají napájeny (podle ČSN EN /00 čl ) Funkci STOP (zastavení) se rozděluje do těchto tří kategorií: - 0: zastavení okamžitým vypnutím ovládacích prvků stroje (vypne se napájení) - 1: řízené zastavení, kdy jsou ovládací prvky stroje napájeny tak, aby se dosáhlo zastavení a až po zastavení jsou odepnuty - 2: řízené zastavení, kdy ovládací prvky stroje zůstávají napájeny 18) Jak je charakterizována funkce STOP, kategorie 0 u pracovního stroje? A) zastavení okamžitým vypnutím ovládacích prvků stroje - neřízené zastavení B) řízené zastavení, kdy jsou strojní pohony napájeny tak, aby se dosáhlo zastavení a po zastavení jsou odepnuty C) řízené zastavení, kdy ovládací prvky stroje zůstávají napájeny (podle ČSN EN /00 čl ) Funkci STOP (zastavení) se rozděluje do těchto tří kategorií: - 0: zastavení okamžitým vypnutím ovládacích prvků stroje - neřízené zastavení (vypne se napájení) - 1: řízené zastavení, kdy jsou ovládací prvky stroje napájeny tak, aby se dosáhlo zastavení a až po zastavení jsou odepnuty - 2: řízené zastavení, kdy ovládací prvky stroje zůstávají napájeny 19) Pro které funkce zastavení se nesmí použít elektronické programovatelné zařízení? A) pro nouzové zastavení kategorie 2 B) pro zastavení kategorie 1 C) pro nouzové zastavení kategorie 0 (podle ČSN EN čl a ) Nouzové zastavení kategorie 0 nesmí být závislé na elektronické logice. Norma rozlišuje stop(zastavení), nouzové zastavení a nouzové vypnutí!

6 20) Jak se provádí ochrana proti vzniku chybné funkce při zemním spojení řídících obvodů napájených z transformátoru a nepřipojených k ochrannému obvodu stroje? A) řídící obvody musí být uzemněny B) pro funkce START a STOP musí být použity vícepólové řídící vypínače C) řídící obvody musí být opatřeny přístrojem pro sledování stavu izolace (podle ČSN EN /00 čl ) Řídicích obvody napájené z transformátoru a nepřipojené k ochrannému obvodu stroje musí být vybaveny přístrojem pro sledování stavu izolace. 21) Jak musí být voleny a montovány ručně ovládané prvky řídících přístrojů? A) musí být snadno přístupné pro obsluhu, barva musí odpovídat významu B) pro tlačítko START se volí barva červená C) pro tlačítko STOP se nesmí použít barva bílá (podle ČSN EN /00 čl. 10) Ovládače nesmí být níže než 0,6 m nad podlahou a musí být snadno přístupné. Snímače polohy nesmí být poškozeny, pokud dojde k jejich přejezdu. Tlačítka: START...bílá, šedá, černá popř. zelená; STOP...černá, šedá, bílá popř. červená; RESET...modrá; Světelná návěstí: ČERVENÁ...nebezpečí; ŽLUTÁ...abnormální stav; MODRÁ... příkaz; ZELENÁ...normální stav, bezpečí; Přerušované světlo...upoutání pozornosti, změna, sdělení nenormálního stavu apod. Nouzové ovládače: Vždy aretace ovládače s ručním návratem. Červený hřib na žlutém podkladu, snadno přístupný. Lze využít i hlavní vypínač. 22) Pro jaký význam je na pracovním stroji možno použít modré tlačítko? A) za stavu vyžadujícího příkaz, funkce vrácení do dřívějšího stavu B) značí nebezpečný stav, uvedení nouzových funkcí do provozu C) abnormální stav, potlačení výjimečného stavu nebo znovuspuštění přerušeného automat. cyklu (podle ČSN EN /00 čl Tabulka 2.) Tlačítka pro vrácení do výchozího stavu (reset) musí být MODRÁ. Bava Význam Výklad Příklady použití ČERVENÁ ŽLUTÁ ZELENÁ MODRÁ BÍLÁ ŠEDÁ ČERNÁ Nebezpečný stav Abnormální stav (Výjimečný stav) Bezpečný stav Příkaz Bez určitého významu Použití při nebezpečí nebo v nouzi Použít za abnormálního (výjimečného) stavu Použít k přípravě normálního stavu Použít za stavu vyžadujícího příkaz Všeobecně pro spouštění funkcí kromě nouzového významu (viz poznámka) Nouzové zastavení Uvedení nouzových funkcí do chodu Zásah k potlačení abnormálního (výjimečného) stavu Znovuspuštění přerušeného automatického cyklu START, sloučená funkce START a STOP Funkce vrácení do dřívějšího stavu (reset) START/ZAP (přednostně) STOP/VYP START/ZAP STOP/VYP START/ZAP STOP/VYP (přednostně)

7 23) Pokud je hlavní vypínač použit pro funkci nouzového vypnutí, kde musí být umístěn? A) mimo řídicí stanoviště obsluhy B) tak, aby byl snadno přístupný obsluze C) na hlavním rozváděči (podle ČSN EN /00 čl ) Musí být snadno dostupný obsluze a musí být řáděn označen. 24) Kolik vodičů ochranného obvodu pracovního stroje se může připojit k jedné svorce? A) jeden nebo i více, pokud je k tomu svorka konstrukčně řešena B) pouze jeden C) maximálně dva (podle ČSN EN /00 čl ) K jedné svorce je dovoleno připojit pouze jeden ochranný vodič. 25) Jak musí být zapojeny a montovány svorkovnice na strojích? A) svorkovnice musí montovány vždy vodorovně B) svorkovnice musí být zapojeny a montovány tak, aby se vnitřní a vnější vodiče u svorek nekřížily C) konce slaněných vodičů (před připojením do svorky) musí být předem upraveny pájením (podle ČSN EN /00 čl ) Všechny spoje musí být zajištěny proti náhodnému uvolnění. pájené spoje pouze tam, kde jsou svorky vhodné pro pájení. Svorkovnice musí být zapojeny a montovány tak, aby se vnitřní a vnější vodiče u svorek nekřížily. Pro úpravu konců slaněných vodičů (před připojením do svorky) nesmí být použito pájení. 26) Jak se ukládají vodiče různých obvodů instalované na pracovním stroji? A) mohou se ukládat společně (do instalačních trubek) nebo být ve společném vícežilovém kabelu B) nesmí se ukládat společně (do instalačních trubek) ani být ve společném vícežilovém kabelu C) mohou se ukládat společně, ale nesmí být ve společném vícežilovém kabelu (podle ČSN EN /00 čl ) Vodiče různých obvodů se mohou ukládat vedle sebe do společných elektroinstalačních kanálů (např. instalační trubky) nebo být ve společném vícežilovém kabelu. Nesmí to však zhoršit správnou funkci příslušných obvodů. Pokud tyto obvody pracují při různých napětích, musí být buď odděleny vhodnými zábranami, nebo musí být izolovány na nejvyšší napětí, které se může vyskytnout na kterémkoliv z vodičů. 27) Jaká vzdálenost musí být mezi kabelem a pohyblivou částí stroje, bez nutnosti případných dalších technických opatření? A) 15 mm B) 30 mm C) 25 mm (podle ČSN EN /00 čl ) Tam, kde jsou pohybující se kabely v blízkosti pohybujících se částí, je nutno zajistit, aby byl mezi pohyblivými částmi a kabely zachován prostor alespoň 25 mm. Tam, kde to nelze provést, musí se mezi kabely a pohyblivé části vložit pevné přepážky.

8 28) Jaké minimální krytí musí mít elektroinstalační kanály na pracovním stroji? A) nejméně IP 33 B) nejméně IP 42 C) nejméně IP 21 (podle ČSN EN /00 čl ) Elektroinstalační kanály na pracovním stroji musí mít krytí nejméně IP ) Kde může být umístěn vypínač ZAP - VYP pro svítidlo umístěné na stroji? A) může být umístěn do ohebné připojovací šňůry B) nesmí být zabudován do držáku svítidla C) může být zabudován do držáku svítidla (podle ČSN EN /00 čl ) Nesmí být zabudován do držáku svítidla ani do ohebné připojovací šňůry. 30) Jak musí být jištěny všechny neuzemněné vodiče obvodů místního osvětlení na pracovním stroji? A) proti zkratu B) stačí je jistit proti přetížení C) do 6 A není třeba jistit (podle ČSN EN /00 čl a 7.2.6) Všechny neuzemněné vodiče obvodů místního osvětlení na pracovním stroji musí být jištěny před následky zkratu. 31) Co má obsahovat návod k obsluze obsažený v technické dokumentaci? A) jmenovitý proud zařízení B) maximální úroveň hluku v okolí zařízení C) správné postupy při seřizování a provozu zařízení (podle ČSN EN /00 čl. 18.8) Návod na seřízení a provoz zařízení, bezpečnostní opatření a upozornění na rizika při nesprávném způsobu použití. U programovatelných zařízení pokyny k programování a ověření programu. 32) Jakým hodnotám musí odpovídat měření izolačního odporu mezi silovým a ochranným obvodem pracovního stroje? A) minimálně 1000 Ω / 1 V B) minimálně 1 MΩ C) minimálně 7 MΩ (podle ČSN EN /00 čl. 19.3) Izolační odpor mezi silovým a ochranným obvodem pracovního stroje nesmí být menší než 1 MΩ. Měří se stejnosměrným napětím 500 V. Vyjímečně může být pro některé části (např. sestavy sběracích kroužků) povolena hodnota nižší, a to minimálně 50 kω.

9 33) Co je typově zkoušený rozváděč nn - TTA? A) rozváděč zkoušený v EZÚ a označený značkou ESČ B) rozváděč složený pouze z dílů, na které bylo vydáno prohlášení o shodě C) rozváděč odpovídající stanovenému typu nebo sestavě, bez odchylek od typového provedení (podle ČSN EN /00 čl ) Rozváděč nn odpovídající stanovenému typu nebo sestavě, bez odchylek od typového provedení, které by mohly mít podstatný vliv na jeho vlastnosti. 34) Který údaj nemusí být uveden na štítku rozváděče, pokud je uveden v technické dokumentaci výrobce? A) označení nebo ochranná známka výrobce B) typové označení nebo identifikační číslo C) jmenovité napětí a stupeň krytí (podle ČSN EN čl. 5.1) Na štítku musí být uvedeno označení výrobce a typové označení. Ostatní údaje mohou být buď na štítku, nebo v technické dokumentaci výrobce. Jsou to tyto údaje: Druh proudu, jmenovitá napětí, zkratová odolnost, krytí, rozměry, hmotnost, IEC 439-1, meze činnosti, způsob ochrany, pracovní podmínky,... 35) Jaký je minimální průřez měděného vodiče PEN v rozváděči? A) 10 mm 2 B) 4 mm 2 C) 6 mm 2 (podle ČSN EN /00 ed. 2/00 čl ) Průřez ochranných vodičů (PE, PEN) nesmí být menší než příslušná hodnota v tabulce: Normalizovaný průřez ochranných vodičů (PE, PEN) Průřez fázových vodičů S [mm 2 ] S < S < S < S 800 S 800 Minimální průřez odpovídajícího ochranného vodiče (PE, PEN) S p [mm 2 ] S 16 S/2 200 S/4 Pro vodiče PEN platí tyto doplňují požadavky: - minimální průřez musí být 10 mm 2 Cu nebo 16 mm 2 Al; - vodiče PEN nemusí být izolovány uvnitř rozváděče; - nosné části nesmí být použity jako vodič PEN, avšak montážní kolejnice vyrobené z mědi nebo hliníku mohou být použity jako vodiče PEN;

10 36) Kdy musí být ochranný vodič uvnitř rozváděče izolován od neživých částí? A) pokud rozváděč neobsahuje proudové chrániče B) pokud se jedná o nekrytý rozváděč C) pokud je u rozváděče použita ochrana úplnou izolací (podle ČSN EN /00 čl d - Ochrana úplnou izolací) Pro ochranu před nebezpečným dotykem neživých částí úplnou izolací musí být splněny následující požadavky: a) Přístroj musí být úplně uzavřen v izolačním materiálu. Na krytu musí být symbol, který musí být viditelný zvnějšku. b) Kryty musí být vyrobeny z izolačního materiálu, který je schopen snést mechanické, elektrické a tepelné namáhání, kterému může být vystaveno za obvyklých i zvláštních provozních podmínek. c) Krytem nesmí na žádném místě procházet vodivé části tak, aby mohlo být poruchové napětí vyvedeno ven z krytu. d) Je-li rozváděč připraven k provozu a připojen k napájení, musí krytí obklopovat všechny živé části, neživé části a části náležející k ochrannému obvodu tak, aby nebylo možno se jich dotknout. Krytí musí zajišťovat nejméně stupeň ochrany krytem IP3XD. Uvnitř krytu musí být ochranný vodič a jeho svorka izolovány od živých částí a neživých částí stejně, jako jsou izolovány živé části. 37) Kdo odpovídá za provedení typové zkoušky rozváděče nn? A) firma provádějící jeho zapojení do elektrické instalace B) výrobce C) česká obchodní ispekce (podle ČSN EN /00 čl ) Typové zkoušky musí být prováděny z iniciativy výrobce. 38) Co je úkolem kusové zkoušky rozváděče? A) ověřit zkratovou odolnost B) ověřit vzdušné vzdálenosti a povrchové cesty C) odhalit vady materiálů a provedení (podle ČSN EN /00 čl ) Účelem kusových zkoušek je odhalení vad materiálů a provedení. Tyto zkoušky se provádějí na každém novém rozváděči po jeho sestavení, nebo na každé přepravní jednotce. Další kusová zkouška na místě instalace se nepožaduje. Kusové zkoušky rozváděčů sestavených z normalizovaných součástí mimo závod výrobce těchto součástí, a to s výhradním použitím částí a příslušenství, jež byly pro tento účel výrobcem určeny nebo dodány, musí provádět podnik, který rozváděč sestavil.

11 39) Jakým nejnižším napětím musí být kontrolována izolace řídících a pomocných obvodů rozváděče, které výrobce označil jako nevhodné pro přímé napájení z hlavního obvodu, se jmenovitým izolačním napětím vyšším než 60 V? A) V B) V C) 2Ui V, minimálně V (podle ČSN EN ed. 2/00 čl včetně změny A1) Pro řídicí a pomocné obvody, které výrobce označil jako nevhodné pro přímé napájení z hlavního obvodu, musí hodnota zkušebního napětí odpovídat této tabulce: Jmenovité izolační napětí U i (sdružené) [V] U i < U i 60 U i 60 Dielektrické střídavé zkušební napětí efektivní hodnota [V] U i , minimálně ) Odpojují se při zkoušce izolace odrušovací kondenzátory zapojené mezi živými a neživými částmi? A) ano B) ne C) ano, pokud by nesnesly zkušební napětí (podle ČSN EN /00 čl ) Odrušovací kondenzátory nesmí být odpojeny a musí být schopny snést zkušební napětí. 41) Může krytá distribuční rozvodnice pro pevnou montáž v obytných budovách, domácnostech nebo na jiných místech přístupných laické obsluze, obsahovat signalizační zařízení? A) ano B) ano, pouze v případě montáže regulačních obvodů C) ne (podle ČSN EN /95 čl. 1.1 a čl ) Distribuční rozvodnice pro pevnou montáž v obytných budovách, domácnostech nebo na jiných místech přístupných laické obsluze může obsahovat signalizační i jiná řídicí zařízení. 42) U rozváděče zkoušeného k instalaci do míst přístupných laické obsluze musí být provedena: A) je dostačující částečná typová zkouška B) typová zkouška - musí být k dispozici čtyři vzorky zkoušené v různém sledu s jejich vyhodnocením C) je dostačující kusová zkouška (podle ČSN EN /95 čl včetně změny A1) Rozváděče určené pro laickou obsluhu musí být konstruovány jako typově zkoušené rozváděče nn. Pro sled zkoušek se musí připravit 4 samostatné vzorky.

12 43) Jaký musí být minimální stupeň krytí všech částí staveništního rozváděče při uzavřených dveřích? A) IP21 B) IP43 C) IP44 (podle ČSN EN /95 čl , změna A2/00) Stupeň krytí všech částí staveništního rozváděče musí být nejméně IP 44, jsou-li všechny dveře uzavřeny a je-li vybaven všemi odnímatelnými panely a krycími deskami. Ventilační a odvodňovací otvory nesmí snížit toto krytí. (Před vydáním změny A2 to bylo IP43.) 44) Jaká musí být konstrukce podpěr nebo upevňovacích zařízení staveništních rozváděčů? A) musí být vně krytu, ale musí s ním být pevně spojeny B) musí být vně krytu a musí být odnímatelné C) z ocelových trubek o průměru alespoň 30 mm a síle stěny nejméně 2 mm (podle ČSN EN čl ) Podpěry a upevňovací zařízení musí být vně krytu, ale musí s ním být pevně spojeny. 45) Jaký je minimální průřez každého ochranného vodiče uvnitř staveništního rozváděče, který není součástí kabelu? A) 1,5 mm 2 B) 2,5 mm 2 C) 10 mm 2 (podle ČSN EN čl ) Průřez ochranného vodiče uvnitř staveništního rozváděče, který není součástí kabelu, nesmí být menší než 2,5 mm ) Jakou ochranu proti dotyku neživých částí musí mít zásuvky se jmenovitým proudem nepřesahujícím 32 A používané pro přenosné spotřebiče u výstupní jednotky staveništního koncového rozváděče? A) proudový chránič s vybavovacím proudem max. 30 ma, na který se smí připojit několik zásuvek B) proudový chránič s vybavovacím proudem max. 500 ma, na který se smí připojit několik zásuvek C) proudový chránič s vybavovacím proudem max. 30 ma, na který se smí připojit max. 6 zásuvek (podle ČSN EN /95 čl změna A1/98) Několik obvodů zásuvek může být chráněno týmž proudovým chráničem, s vybavovacím proudem nepřesahujícím 30 ma.

13 47) Kdy nemusí být použit ochranný oddělovací transformátor v jednotce nn/nn transformátorového staveništního rozváděče? A) pokud je sekundární napětí kategorie I B) pokud je nulový bod transformátoru spojen vodičem s uzemňovací ochrannou svorkou umístěnou vně rozváděče C) pokud je použit chránič s Ivyp <= 30 ma (podle ČSN EN /95 čl změna A1/98) Každá jednotka nn/nn (LV/LV) sestává zejména z: a) ochranných a ovládacích zařízení v primárním obvodu b) transformátoru nn/nn (LV/LV), který musí splňovat požadavky pro ochranný oddělovací transformátor c) ochranných a ovládacích zařízení v sekundárních obvodech d) vývodů ať už svorkových nebo zásuvkových. Nehledě na předchozí podmínky transformátor nemusí být oddělovací pokud je jeho nulový bod spojen vodičem s uzemňovací ochrannou svorkou vně rozváděče. Tento vodič musí být označen štítkem umístěným uvnitř krytu co nejblíže svorce. 48) Kolik zásuvek může být připojeno u staveništních rozváděčů na jeden proudový chránič s vybavovacím proudem 30 ma? A) pouze 1 zásuvka B) několik obvodů zásuvek C) maximálně 6 zásuvek (podle ČSN EN /95 čl změna A1/98) Několik obvodů zásuvek může být chráněno týmž proudovým chráničem, s vybavovacím proudem do 30 ma. (Před vydáním změny A1 to bylo maximálně 6 ks zásuvek.) 49) Jaká musí být hodnota celkového odporu mezi neživými kovovými částmi a ochrannou svorkou rozvodnic a elektrorozvodných jader? A) maximálně 0,2 Ω B) maximálně 0,1 Ω C) maximálně 0,3 Ω (podle ČSN čl. 55 a ČSN EN /00 čl ) Celkový odpor mezi kovovými neživými částmi rozvodnice nebo jádra a ochrannou svorkou nesmí být větší než 0,1 Ω. Měření se provádí přístrojem, který je schopen během měření dodávat do měřeného okruhu střídavý nebo stejnosměrný proud o velikosti minimálně 10 A. 50) Jaké velikosti je napětí při zkoušce napětím u rozvodnice a elektroměrového jádra s U n =230 V, při kusové zkoušce? A) 1000 V B) 1500 V C) 2500 V (podle ČSN /72 čl. 76) Zkouší se napětím 1500 V, pod dobu 60 s.

BEZPEČNOST STROJNÍCH ZAŘÍZENÍ

BEZPEČNOST STROJNÍCH ZAŘÍZENÍ Katedra elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava BEZPEČNOST STROJNÍCH ZAŘÍZENÍ (DLE ČSN EN 60204-1) ELEKTRICKÉ POHONY Obsah 1. Všeobecně o normě ČSN EN 60204-1 2. Připojení

Více

13. Značka na elektrickém zařízení označuje a/ zařízení třídy ochrany I b/ zařízení třídy ochrany II c/ zařízení třídy ochrany III

13. Značka na elektrickém zařízení označuje a/ zařízení třídy ochrany I b/ zařízení třídy ochrany II c/ zařízení třídy ochrany III 9. Vzájemné spojení ochranného vodiče, uzemňovacího přívodu, kovového potrubí, kovových konstrukčních částí a kovových konstrukčních výztuží, se nazývá a/ ochrana nevodivým okolím b/ pracovní uzemnění

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Téma: ESII-2.8 Rozvaděče Obor: Elektrikář - silnoproud Ročník: 2. Zpracoval(a): Bc. Josef Dulínek Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2010 OBSAH 1. Rozvaděč...

Více

EZRTB4 Testy pro písemnou část zkoušky RT EZ ze strojů a rozváděčů

EZRTB4 Testy pro písemnou část zkoušky RT EZ ze strojů a rozváděčů EZRTB4 Testy pro písemnou část zkoušky RT EZ ze strojů a rozváděčů 1) Může být uvnitř elektrického zařízení pracovního stroje použita svorka s označením PEN? ČSN EN 60204 1 ed. 2:2007 2) Jak musí být označena

Více

B Testy pro písemnou část zkoušky RT EZ z ochrany před úrazem elektrickým proudem

B Testy pro písemnou část zkoušky RT EZ z ochrany před úrazem elektrickým proudem B Testy pro písemnou část zkoušky RT EZ z ochrany před úrazem elektrickým proudem (označené otázky nejsou uplatňovány v testech pro rozsah E4 na nářadí a spotřebiče) 1) Z čeho musí sestávat ochranné opatření?

Více

EZRTB3 Testy pro písemnou část zkoušky RT EZ všeobecné požadavky na elektrická zařízení

EZRTB3 Testy pro písemnou část zkoušky RT EZ všeobecné požadavky na elektrická zařízení EZRTB3 Testy pro písemnou část zkoušky RT EZ všeobecné požadavky na elektrická zařízení 1) Jaké hodnoty jmenovitých napětí veřejných distribučních sítí nn 400V/230V AC jsou určeny pro ČR s přechodným obdobím

Více

10. Jaké napětí nesmí přesáhnout zdroj s jednoduchým oddělením pro ochranné opatření elektrickým oddělením? a/ 400 V b/ 500V c/ 600 V

10. Jaké napětí nesmí přesáhnout zdroj s jednoduchým oddělením pro ochranné opatření elektrickým oddělením? a/ 400 V b/ 500V c/ 600 V 9. Jak musí být provedeno zapojení živých částí v síti IT? a/ živé části musí být spolehlivě spojeny se zemí b/ živé části mohou být spojeny se zemí c/ živé části musí být izolovány od země nebo spojeny

Více

IN-EL, spol. s r. o., Gorkého 2573, Pardubice. ČÁST I: JIŠTĚNÍ ELEKTRICKÝCH ZAŘÍZENÍ 15 Úvod 15

IN-EL, spol. s r. o., Gorkého 2573, Pardubice. ČÁST I: JIŠTĚNÍ ELEKTRICKÝCH ZAŘÍZENÍ 15 Úvod 15 Obsah ČÁST I: JIŠTĚNÍ ELEKTRICKÝCH ZAŘÍZENÍ 15 Úvod 15 1. NEJPOUŽÍVANĚJŠÍ JISTICÍ PRVKY 17 1.1 Pojistka 17 1.1.1 Výhody a nevýhody pojistek 19 1.2 Jistič 19 1.2.1 Výhody jističů 20 1.2.2 Nevýhoda jističů

Více

Zařízení pro obloukové svařování, kontrola a zkoušení svařovacích zařízení v provozu podle ČSN EN 60974-4/STN EN 60974-4

Zařízení pro obloukové svařování, kontrola a zkoušení svařovacích zařízení v provozu podle ČSN EN 60974-4/STN EN 60974-4 Zařízení pro obloukové svařování, kontrola a zkoušení svařovacích zařízení v provozu podle ČSN EN 60974-4/STN EN 60974-4 Antonín ŠEVČÍK, Rudolf HUNA Platnost ČSN/STN EN 60974-4 od 01/09/2007 je ve všech

Více

Rozvody nn část I. Rozvody nn v obytných a průmyslových prostorách. Ing. M. Bešta

Rozvody nn část I. Rozvody nn v obytných a průmyslových prostorách. Ing. M. Bešta Rozvody nn v obytných a průmyslových prostorách 1) Bytová rozvodnice BR Bytovou rozvodnicí začíná bytový rozvod nn. Většinou je bytová rozvodnice místem rozdělení vodiče PEN na vodič střední a ochranný,

Více

VDV Vysoké Chvojno, ÚV rekonstrukce, PS 01.2 elektrotechnologická část Technická zpráva 1. ČLENĚNÍ PŘÍLOH... 1 2. PŘEDMĚT PROJEKTOVÉ DOKUMENTACE...

VDV Vysoké Chvojno, ÚV rekonstrukce, PS 01.2 elektrotechnologická část Technická zpráva 1. ČLENĚNÍ PŘÍLOH... 1 2. PŘEDMĚT PROJEKTOVÉ DOKUMENTACE... OBSAH 1. ČLENĚNÍ PŘÍLOH... 1 2. PŘEDMĚT PROJEKTOVÉ DOKUMENTACE... 1 3. PODKLADY... 1 4. ZÁKLADNÍ TECHNICKÉ ÚDAJE... 1 4.1 Příkon... 1 4.2 Napěťové soustavy... 2 4.3 Předpisy a normy... 2 4.4 Ochrana před

Více

Otázky VYHLAŠKA 50/78 Sb

Otázky VYHLAŠKA 50/78 Sb BOZP Vyhláška 50 Otázky VYHLAŠKA 50/78 Sb Školení bezpečnosti práce (BOZP) České vysoké učení technické v Praze, Katedra kybernetiky BOZP Test 50 (1/16) 1. VYHLÁŠKA 50/78 Sb. URČUJE: 1) POVINNOST PRIHLAŠOVAT

Více

ČÁST I: JIŠTĚNÍ ELEKTRICKÝCH ZAŘÍZENÍ 15

ČÁST I: JIŠTĚNÍ ELEKTRICKÝCH ZAŘÍZENÍ 15 Obsah ČÁST I: JIŠTĚNÍ ELEKTRICKÝCH ZAŘÍZENÍ 15 Úvod 15 1. NEJPOUŽÍVANĚJŠÍ JISTICÍ PRVKY 17 1.1 Pojistka 17 1.1.1 Výhody a nevýhody pojistek 19 1.2 Jistič 19 1.2.1 Výhody jističů 20 1.2.2 Nevýhoda jističů

Více

TEST ke zkouškám podle Vyhlášky č. 50/1978 Sb. pro činnost na elektrickém zařízení do 1000 V

TEST ke zkouškám podle Vyhlášky č. 50/1978 Sb. pro činnost na elektrickém zařízení do 1000 V 1. Jako prostředek základní ochrany v instalacích za normálních podmínek je možné použít: (ČSN 33 2000-4-41, příloha A) A ochrana polohou a izolací B izolací živých částí a přepážky nebo kryty C ochrana

Více

Bezpečnostní předpisy pro obsluhu a práci na elektrických zařízeních... 4

Bezpečnostní předpisy pro obsluhu a práci na elektrických zařízeních... 4 Úvod... 1 Bezpečnostní předpisy pro obsluhu a práci na elektrických zařízeních... 4 Hlavní zásady - elektrické instalace nízkého napětí... 23 Základní ochranná opatření k zajištění bezpečnosti před úrazem

Více

IN-EL, spol. s r. o., Gorkého 2573, Pardubice. Obsah

IN-EL, spol. s r. o., Gorkého 2573, Pardubice. Obsah Obsah IN-EL, spol. s r. o., Gorkého 2573, 530 02 Pardubice 1. ZÁKLADY ELEKTROTECHNIKY 17 1.1 Základní vztahy v elektrotechnice 17 1.1.1 Elektrické napětí, proud, odpor a výkon 17 1.1.1.1 Jednotky elektrických

Více

IN-EL, spol. s r. o., Lohenická 111/607, Praha 9 - Vinoř. Obsah

IN-EL, spol. s r. o., Lohenická 111/607, Praha 9 - Vinoř. Obsah Obsah IN-EL, spol. s r. o., Lohenická 111/607, 190 17 Praha 9 - Vinoř 1. ZÁKLADY ELEKTROTECHNIKY 17 1.1 Základní vztahy v elektrotechnice 17 1.1.1 Elektrické napětí, proud, odpor a výkon 17 1.1.1.1 Jednotky

Více

Elektrotechnická kvalifikace

Elektrotechnická kvalifikace Elektrotechnická kvalifikace platná pro práci studentů v laboratořích a dílnách FEKT VUT v Brně Seznam otázek k přezkoušení na kvalifikaci dle Vyhlášky 50/1978 Sb. pracovníka poučeného ( 4) pracovníka

Více

Určeno pro studenty předmětu 420-4004/01 - Elektrická zařízení a rozvody v budovách ( EZRB )

Určeno pro studenty předmětu 420-4004/01 - Elektrická zařízení a rozvody v budovách ( EZRB ) Rozváděčenn Lektor: Ing. Tomáš Mlčák, Ph. D. Katedra elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky VŠB-TU Ostrava Říjen 2013, Ostrava-Poruba Elektrická zařízení a rozvody v budovách UPOZORNĚNÍ

Více

Obsah. Co je dobré vědět, než začnete pracovat s elektrickým proudem 11

Obsah. Co je dobré vědět, než začnete pracovat s elektrickým proudem 11 Co je dobré vědět, než začnete pracovat s elektrickým proudem 11 Úraz elektrickým proudem 11 První pomoc při úrazu elektrickým proudem 12 Vyproštění postiženého 12 Zjištění zdravotního stavu 12 Neodkladná

Více

PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE DOKUMENTACE PRO PROVÁDĚNÍ STAVBY

PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE DOKUMENTACE PRO PROVÁDĚNÍ STAVBY PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE DOKUMENTACE PRO PROVÁDĚNÍ STAVBY POSÍLENÍ PROUDOVÉ ZATÍŽITELNOSTI KUCHYNĚ Věznice Světlá nad Sázavou, Rozkoš 990, 582 91 Světlá nad Sázavou ELEKTROINSTALACE INVESTOR Věznice Světlá

Více

Bohuslav Doležal DOKUMENTACE PRO PROVEDENÍ STAVBY OBSAH: 1.TECHNICKÁ ČÁST 2.VÝKRESOVÁ ČÁST. Urbánkova 617, Moravské Budějovice , tel.

Bohuslav Doležal DOKUMENTACE PRO PROVEDENÍ STAVBY OBSAH: 1.TECHNICKÁ ČÁST 2.VÝKRESOVÁ ČÁST. Urbánkova 617, Moravské Budějovice , tel. Bohuslav Doležal Urbánkova 617, Moravské Budějovice 676 02, tel. 720108727 AKCE: Elektrické ovládání oken v tělocvičně ZŠ Havlíčkova, Moravské Budějovice Místo stavby: Havlíčkova ul. 933, Mor. Budějovice

Více

Určeno pro studenty předmětu /01 BTS Bezpečnostní technika strojů

Určeno pro studenty předmětu /01 BTS Bezpečnostní technika strojů Rozváděče nn ČSN EN 60 439-1 ed. 2 Lektor: Ing. Tomáš Mlčák, Ph. D. Katedra elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky VŠB-TU Ostrava Leden 2010, Ostrava-Poruba UPOZORNĚNÍ Uvedené textové soubory

Více

BEZPEČNOST PRÁCE V ELEKTROTECHNICE

BEZPEČNOST PRÁCE V ELEKTROTECHNICE BEZPEČNOST PRÁCE V ELEKTROTECHNICE ELEKTROTECHNIKA TO M Á Š T R E J BAL Bezpečnostní tabulky Příklady bezpečnostních tabulek Grafické značky na elektrických předmětech Grafické značky na elektrických předmětech

Více

ednášky Osnova přednp Základní pojmy Kvalifikace osob Bezpečná činnost na EZ 10. OBSLUHA A PRÁCE NA EZ Doc. Ing. Stanislav Kocman, Ph.D.

ednášky Osnova přednp Základní pojmy Kvalifikace osob Bezpečná činnost na EZ 10. OBSLUHA A PRÁCE NA EZ Doc. Ing. Stanislav Kocman, Ph.D. 10. OBSLUHA A PRÁCE NA EZ Doc. Ing. Stanislav Kocman, Ph.D. 2. 2. 2009, Ostrava Stýskala, 2002 Osnova přednp ednášky Základní pojmy Kvalifikace osob Bezpečná činnost na EZ Základní pojmy Obsluha elektrického

Více

SPOUŠTĚČE MOTORU SM, velikost 1

SPOUŠTĚČE MOTORU SM, velikost 1 SPOUŠTĚČE MOTORU SM, velikost Základní funkce Spínání a jištění motorů do A. Přístroj reaguje na výpadek fáze. Přístroj je vybaven kompenzací vlivu okolní teploty. Ovládání přístroje Spouštěče motoru jsou

Více

Normální Živých Normální Neživých Nebezpečné Živých 25 60

Normální Živých Normální Neživých Nebezpečné Živých 25 60 Základní pravidlo: nebezpečné živé části nesmějí být za normálních podmínek přístupné, a přístupné vodivé části nesmějí být nebezpečné za normálních podmínek, ani za podmínek jedné poruchy. Důležité pojmy:

Více

Elektrotechnická kvalifikace

Elektrotechnická kvalifikace Elektrotechnická kvalifikace platná pro práci studentů v laboratořích a dílnách FEKT VUT v Brně Seznam otázek k přezkoušení na kvalifikaci dle Vyhlášky 50/1978 Sb. pracovníka poučeného ( 4) pracovníka

Více

B - Testy pro písemnou část zkoušky RT EZ z ochran před NDN

B - Testy pro písemnou část zkoušky RT EZ z ochran před NDN B - Testy pro písemnou část zkoušky RT EZ z ochran před NDN 1) Z hlediska velikosti nebezpečí úrazu el. proudem, které může vzniknout při provozu el. zařízení, s ohledem na vnější vlivy a jejich působení

Více

Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava

Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava POHYBYBLIVÉ PŘÍVODY, ŠŇŮROVÁ VEDENÍ, PŘIPOJOVÁNÍ SPOTŘEBIČŮ Předmět: Prevence elektrických zařízení Určeno pro studenty

Více

SPOUŠTĚČE MOTORŮ SM1. Spouštěče motorů. Parametry. Tepelná spoušť: nastavení I e

SPOUŠTĚČE MOTORŮ SM1. Spouštěče motorů. Parametry. Tepelná spoušť: nastavení I e SPOUŠTĚČE MOTORŮ Především k jištění proti přetížení a zkratu 1 až 3 fázových elektromotorů do 25 A, 690 V a.c. K ručnímu spínání (zapínání / vypínání) elektromotorů zeleným a červeným tlačítkem z čela

Více

R O Z V Á D Ě Č E A R O Z V O D N I C E

R O Z V Á D Ě Č E A R O Z V O D N I C E VŠB TU Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra obecné elektrotechniky R O Z V Á D Ě Č E A R O Z V O D N I C E 1. DĚLENÍ ROZVÁDĚČŮ 2. KONSTRUKČNÍ PROVEDENÍ 3. STAVEBNÍ ÚPRAVY Ostrava, listopad

Více

ČESKOSLOVENSKÁ NORMA MDT 621.796.002.5-83 Září 1992 ČSN 33 2540. Elektrotechnické předpisy. SKLADOVACÍ TECHNIKA Elektrické vybavení

ČESKOSLOVENSKÁ NORMA MDT 621.796.002.5-83 Září 1992 ČSN 33 2540. Elektrotechnické předpisy. SKLADOVACÍ TECHNIKA Elektrické vybavení ČESKOSLOVENSKÁ NORMA MDT 621.796.002.5-83 Září 1992 Elektrotechnické předpisy ČSN 33 2540 SKLADOVACÍ TECHNIKA Elektrické vybavení Storage equipment. Electrical equipment Matériel de stockage. Equipement

Více

Vyhláška 50 1. díl. Třídy elektrických spotřebičů. Třída 0 bez ochrany (u nás zakázáno) Třída 1 má ochrannou svorku označenou. přívod 3(5) žilový

Vyhláška 50 1. díl. Třídy elektrických spotřebičů. Třída 0 bez ochrany (u nás zakázáno) Třída 1 má ochrannou svorku označenou. přívod 3(5) žilový Vyhláška 50 1. díl Třídy elektrických spotřebičů Třída 0 bez ochrany (u nás zakázáno) Třída 1 má ochrannou svorku označenou symbolem přívod 3(5) žilový 2 Třídy elektrických spotřebičů Třída II s dvojitou

Více

Technická zařízení za požáru. 2. Přednáška ČVUT FEL

Technická zařízení za požáru. 2. Přednáška ČVUT FEL Technická zařízení za požáru 2. Přednáška ČVUT FEL Druhy sítí podle způsobu uzemnění jsou označeny písmenovým kódem, kde prvé písmeno vyjadřuje vztah sítě a uzemnění: T I bezprostřední spojení jednoho

Více

Rozvodná zařízení (BRZB)

Rozvodná zařízení (BRZB) Přednášející: Prof. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D. orsagova@feec.vutbr.cz, VUT FEKT Technická 12, Brno Střídavá elektrická rozvodná zařízení Rozvodná zařízení (BRZB) e-power - Inovace výuky elektroenergetiky

Více

MDT 625.25.621.314.2 TECHNICKÁ NORMA ŽELEZNIC Schválena: 21.09.1989 TRANSFORMÁTORY PRO ŽELEZNIČNÍ ZABEZPEČOVACÍ ZAŘÍZENÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ

MDT 625.25.621.314.2 TECHNICKÁ NORMA ŽELEZNIC Schválena: 21.09.1989 TRANSFORMÁTORY PRO ŽELEZNIČNÍ ZABEZPEČOVACÍ ZAŘÍZENÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ MDT 625.25.621.314.2 TECHNICKÁ NORMA ŽELEZNIC Schválena: 21.09.1989 TNŽ 36 5570 Generální Ředitelství Českých drah TRANSFORMÁTORY PRO ŽELEZNIČNÍ ZABEZPEČOVACÍ ZAŘÍZENÍ TNŽ 36 5570 ÚVODNÍ USTANOVENÍ Tato

Více

ELEKTRICKÉ STROJE A PŘÍSTROJE

ELEKTRICKÉ STROJE A PŘÍSTROJE INOVACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH ZAMĚŘENÉ NA VYUŽÍVÁNÍ ENERGETICKÝCH ZDROJŮ PRO 21. STOLETÍ A NA JEJICH DOPAD NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ CZ.1.07/1.1.00/08.0010 ELEKTRICKÉ STROJE A PŘÍSTROJE

Více

Revize elektrických zařízení (EZ) Měření při revizích elektrických zařízení. Měření izolačního odporu

Revize elektrických zařízení (EZ) Měření při revizích elektrických zařízení. Měření izolačního odporu Revize elektrických zařízení (EZ) Provádí se: před uvedením EZ do provozu Výchozí revize při zakoupení spotřebiče je nahrazena Záručním listem ve stanovených termínech Periodické revize po opravách a rekonstrukcích

Více

Seminární práce. Proudový chránič. Vytvořil: Lukáš Zafer E Lukáš Zafer - 1 -

Seminární práce. Proudový chránič. Vytvořil: Lukáš Zafer E Lukáš Zafer - 1 - Seminární práce Proudový chránič Vytvořil: Lukáš Zafer E.2 2010 Lukáš Zafer - 1 - Obsah: 1... Seminární práce 2... Obsah 3... Proudový chránič.. Konstrukce proudového chrániče 4... Princip funkce 5...

Více

B - Testy pro písemnou část zkoušky RT EZ všeobecné požadavky na elektrická zařízení

B - Testy pro písemnou část zkoušky RT EZ všeobecné požadavky na elektrická zařízení B - Testy pro písemnou část zkoušky RT EZ všeobecné požadavky na elektrická zařízení 1) Jaké hodnoty normalizovaných napětí v síti 230V/400V jsou určeny pro ČR s přechodným obdobím do konce roku 2003,

Více

Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava. 2. Měření funkce proudových chráničů.

Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava. 2. Měření funkce proudových chráničů. Katedra obecné elektrotechniky Fakulta elektrotechniky a informatiky, VŠB - TU Ostrava 2. Měření funkce proudových chráničů. ing. Jan Vaňuš leden 2008 Měření funkce proudových chráničů. Úkol měření: 1.

Více

Technická zpráva. k projektu elektroinstalace sociálního zařízení pro zaměstnance MHD, Pardubice Polabiny, ul. Kosmonautů. Technické údaje rozvodu:

Technická zpráva. k projektu elektroinstalace sociálního zařízení pro zaměstnance MHD, Pardubice Polabiny, ul. Kosmonautů. Technické údaje rozvodu: Petr Slezák - projekty elektro, Bratranců Veverkových 2717, Pardubice Akce: SOCIÁLNÍ ZAŘÍZENÍ PRO ZAMĚSTNANCE MHD, PARDUBICE, ul. KOSMONAUTŮ Vedoucí projektant: Ing. Š. Stačinová ZAŘÍZENÍ SILNOPROUDÉ ELEKTROTECHNIKY

Více

Příručka zapojení Moeller 02/05. Vačkové spínače

Příručka zapojení Moeller 02/05. Vačkové spínače Příručka zapojení Moeller / Strana Přehled - Vypínače zapnuto-vypnuto, hlavní vypínače, vypínače pro opravy a údržbu - Přepínače, reverzační přepínače - (Reverzační) přepínače hvězda-trojúhelník - Vícerychlostní

Více

Proudové chrániče. Reagují na sinusové střídavé reziduální proudy (typ AC). Pro ochranu: před nebezpečným dotykem živých částí (I Δn

Proudové chrániče. Reagují na sinusové střídavé reziduální proudy (typ AC). Pro ochranu: před nebezpečným dotykem živých částí (I Δn OFE PROUDOVÉ CHRÁNIČE OFE (6 ka) Reagují na sinusové střídavé reziduální proudy (typ AC). Pro ochranu: před nebezpečným dotykem živých částí ( 30 ma) před nebezpečným dotykem neživých částí před vznikem

Více

ZPRÁVA O VÝCHOZÍ REVIZI ELEKTRICKÉ INSTALACE Revize provedena v souladu s ČSN 331500 ( Z3/2004 ) a ČSN 332000-6 (9/2007)

ZPRÁVA O VÝCHOZÍ REVIZI ELEKTRICKÉ INSTALACE Revize provedena v souladu s ČSN 331500 ( Z3/2004 ) a ČSN 332000-6 (9/2007) Vzor zprávy o výchozí revizi elektrické instalace Výtisk č. : Počet listů: Počet příloh: ZPRÁVA O VÝCHOZÍ REVIZI ELEKTRICKÉ INSTALACE Revize provedena v souladu s ČSN 331500 ( Z3/2004 ) a ČSN 332000-6

Více

prodej opravy výkup transformátorů

prodej opravy výkup transformátorů prodej opravy výkup transformátorů Pozistorová tepelná ochrana s vyhodnocovacím relé MSF 220 V (VU) Tepelné pozistorové relé MSF 220 představuje třístupňový vypínací přístroj s vlastním vyhodnocením a

Více

POUČENÍ KE ZKOUŠCE Z VYHLÁŠKY č. 50/1978 Sb.

POUČENÍ KE ZKOUŠCE Z VYHLÁŠKY č. 50/1978 Sb. POUČENÍ KE ZKOUŠCE Z VYHLÁŠKY č. 50/1978 Sb. Vyhláška č. 50/1978 Sb. stanoví stupně odborné způsobilosti (kvalifikaci) pracovníků, kteří obsluhují elektrická zařízení, nebo na nich pracují, práci na nich

Více

Proudový ventil. Pro pulsní řízení AC 24 V pro elektrické výkony do 30 kw. Proudové ventily jsou konstruovány pro spínání těchto odporových zátěží:

Proudový ventil. Pro pulsní řízení AC 24 V pro elektrické výkony do 30 kw. Proudové ventily jsou konstruovány pro spínání těchto odporových zátěží: 4 937 DESIO Proudový ventil Pro pulsní řízení AC 24 V pro elektrické výkony do 30 kw SEA45.1 Použití Proudový ventil se používá pro regulaci topných elementů v zařízeních vytápění, větrání a klimatizace,

Více

OCHRANA PŘED ÚRAZEM ELEKTRICKÝM PROUDEM

OCHRANA PŘED ÚRAZEM ELEKTRICKÝM PROUDEM Vysoká škola báňská TU Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra obecné elektrotechniky OCHRANA PŘED ÚRAZEM ELEKTRICKÝM PROUDEM 1. Základní názvosloví 2. Druhy (způsoby) ochran 3. Základní

Více

Semerád Petr RUČNÍ ZPRACOVÁNÍ KOVŮ A JEDNODUCHÉ ELEKTRICKÉ OBVODY Určeno pro studenty 1.ročníků (tj let) oboru Elektrikář.

Semerád Petr RUČNÍ ZPRACOVÁNÍ KOVŮ A JEDNODUCHÉ ELEKTRICKÉ OBVODY Určeno pro studenty 1.ročníků (tj let) oboru Elektrikář. Číslo projektu Číslo materiálu CZ.1.07/1.5.00/34.0394 VY_32_INOVACE_13_OV_E1 NORMY A PŘEDPISY sítě nn Název školy Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Autor Tématický

Více

Ochrana lidí a zvířat před nežádoucími účinky elektrického proudu

Ochrana lidí a zvířat před nežádoucími účinky elektrického proudu Ochrana lidí a zvířat před nežádoucími účinky elektrického proudu Jištění a ochrana elektrických rozvodů nízkého napětí před požárem Ochrana před nežádoucími účinky elektrického proudu na živý organismus

Více

Kontrola a zkoušení svařovacích zařízení v provozu

Kontrola a zkoušení svařovacích zařízení v provozu Kontrola a zkoušení svařovacích zařízení v provozu ( ČSN EN 60974-4-platnost od září 2007) Ing. Karel Lokajíček- Solid Team s.r.o. Olomouc www.solidteam.cz Splněním požadavků této normy se považuje za

Více

Středoškolská technika 2015

Středoškolská technika 2015 Středoškolská technika 2015 Setkání a prezentace prací středoškolských studentů na ČVUT Bytový rozváděč Král Jaromír, Valenta Jakub Střední průmyslová škola stavební a, příspěvková orgnizace Čelakovského

Více

Přenosný zdroj PZ-1. zdroj regulovaného proudu a napětí měření časového zpoždění relé, ochran a jiných přístrojů

Přenosný zdroj PZ-1. zdroj regulovaného proudu a napětí měření časového zpoždění relé, ochran a jiných přístrojů zdroj regulovaného proudu a napětí měření časového zpoždění relé, ochran a jiných přístrojů Použití: Přenosný zdroj PZ1 se používá jako zdroj regulovaného proudu nebo napětí a měření časového zpoždění

Více

D Elektroinstalace

D Elektroinstalace Obsah 1. ZADÁNÍ... 2 1.1. ROZSAH PROJEKTU... 2 1.2. PROJEKTOVÉ PODKLADY... 2 2. SILNOPROUD... 2 2.1. ZÁKLADNÍ TECHNICKÉ ÚDAJE... 2 2.2. ENERGETICKÁ BILANCE... 2 2.3. NAPÁJENÍ... 2 2.4. HLAVNÍ POSPOJENÍ...

Více

Bezpečnostní modul Monitorování Nouzového zastavení dle ČSN EN 418/ČSN EN

Bezpečnostní modul Monitorování Nouzového zastavení dle ČSN EN 418/ČSN EN Bezpečnostní modul Monitorování Nouzového zastavení dle ČSN EN 418/ČSN EN 60204-1 Označení svorek Rozměry 2 3 4 13 23 33 Y64 41 Y74 2 3 4 13 23 33 41 Y64 Y74 99 mm (3,89 in) 35 mm (1,38 in) 1 / 2 S33 S34

Více

Náhradní zdroj pro DPS Elišky Purkyňové, Thákurova 8 12, Praha 6 TECHNICKÁ ZPRÁVA

Náhradní zdroj pro DPS Elišky Purkyňové, Thákurova 8 12, Praha 6 TECHNICKÁ ZPRÁVA TECHNICKÁ ZPRÁVA 1. Identifikační údaje: Název akce: DOMOV PRO SENIORY ELIŠKY PURKYŃOVÉ Náhradní zdroj Místo stavby. Thákurova 8, 10, 12 Praha 6 Druh dokumentace: Investor: Vypracoval: Projekt Domov pro

Více

Vyhláška o vyhrazených elektrických technických zařízeních (č. 73/2010 Sb.)

Vyhláška o vyhrazených elektrických technických zařízeních (č. 73/2010 Sb.) Vyhláška o vyhrazených elektrických technických zařízeních (č. 73/2010 Sb.) Vyhláška o vyhrazených elektrických technických zařízeních (č. 73/2010 Sb.) Vyhláška o vyhrazených elektrických technických zařízeních

Více

1.ÚVOD : 2.VÝCHOZÍ PODKLADY : - stavební výkresy objektu - požadavky investora a architekta 3.TECHNICKÁ DATA :

1.ÚVOD : 2.VÝCHOZÍ PODKLADY : - stavební výkresy objektu - požadavky investora a architekta 3.TECHNICKÁ DATA : 1.ÚVOD : Tato technická zpráva řeší silnoproudý el. rozvod pro akci Oprava fasád, sanace suterénu a přístavba vstupu Domu dětí a mládeže Ulita Broumov, v rozsahu prováděcího projektu a zároveň projektu

Více

Typy el. zařízení, obsluha, práce, ochrana před úrazem

Typy el. zařízení, obsluha, práce, ochrana před úrazem BOZP Zařízení Typy el. zařízení, obsluha, práce, ochrana před úrazem Školení bezpečnosti práce (BOZP) České vysoké učení technické v Praze, Katedra kybernetiky BOZP Zařízení (1/22) VYHLÁŠKY č. 50/1978

Více

ZPRÁVA O VÝCHOZÍ REVIZI ELEKTRICKÉHO ZAŘÍZENÍ č.11/2013 dle ČSN 33 1500 a ČSN 33 2000-6

ZPRÁVA O VÝCHOZÍ REVIZI ELEKTRICKÉHO ZAŘÍZENÍ č.11/2013 dle ČSN 33 1500 a ČSN 33 2000-6 ZPRÁVA O VÝCHOZÍ REVIZI ELEKTRICKÉHO ZAŘÍZENÍ č.11/2013 dle ČSN 33 1500 a ČSN 33 2000-6 Datum revize: 24.6.2013-1.7.2013 Revizní technik: Martin Šťastný Keblov 65 ev.č.osvědčení 2094/2/11/R-EZ-E2/A ev.č.

Více

Zpráva o revizi elektrického zařízení

Zpráva o revizi elektrického zařízení Zpráva o revizi elektrického zařízení Ev.ozn. - Vzor_702 Revize provedena dle : ČSN 33 1500, čl. 3. - pravidelná ČSN 33 2000-6 /2007 Začátek revize : 14.5.2014 Datum zpracování : Konec revize : 17.5.2014

Více

OCHRANA PŘED ÚRAZEM ELEKTRICKÝM PROUDEM ČSN ed. 2

OCHRANA PŘED ÚRAZEM ELEKTRICKÝM PROUDEM ČSN ed. 2 INOVACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH ZAMĚŘENÉ NA VYUŽÍVÁNÍ ENERGETICKÝCH ZDROJŮ PRO 21. STOLETÍ A NA JEJICH DOPAD NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ CZ.1.07/1.1.00/08.0010 OCHRANA PŘED ÚRAZEM ELEKTRICKÝM

Více

Mi-rozváděče & Služby. Mi-rozváděče. do 630 A, IP 54-65

Mi-rozváděče & Služby. Mi-rozváděče. do 630 A, IP 54-65 & do 630 A, IP 54-65 115 & Obsah Stavba systému strany 118-119 Přehled programu strany 120-125 Mi-prázdné rozvodnice s průhledným víkem strany 126-127 s neprůhledným víkem strany 128-129 Mi-rozvodnice

Více

SMART PTD transformátor proudu s děleným jádrem

SMART PTD transformátor proudu s děleným jádrem SMART PTD transformátor proudu s děleným jádrem MEgA Měřící Energetické Aparáty, a.s. 664 31 Česká 390 Česká republika Smart PTD transformátor proudu s děleným jádrem Smart PTD transformátor proudu s

Více

Nové předpisy pro výrobu a zkoušení rozváděčů.

Nové předpisy pro výrobu a zkoušení rozváděčů. Nové předpisy pro výrobu a zkoušení rozváděčů. Eaton Elektrotechnika Přednášející ing. Jiří Horák Postup novelizace norem Základní předpisy upravující výrobu rozváděčů: Zákon 22/1997 Sb. upravuje uvedení

Více

Rozváděče nízkého napětí - Elektroměrové rozváděče

Rozváděče nízkého napětí - Elektroměrové rozváděče Podniková norma energetiky pro rozvod elektrické energie ČEZ Distribuce E.ON Czech Rozváděče nízkého napětí - Elektroměrové rozváděče PNE 35 7030 První vydání Odsouhlasení normy Konečný návrh podnikové

Více

6. ÚČINKY A MEZE HARMONICKÝCH

6. ÚČINKY A MEZE HARMONICKÝCH 6. ÚČINKY A MEZE HARMONICKÝCH 6.1. Negativní účinky harmonických Poruchová činnost ochranných přístrojů nadproudové ochrany: chybné vypínání tepelné spouště proudové chrániče: chybné vypínání při nekorektním

Více

Mi-typové výrobky do 400 A, IP 44-65

Mi-typové výrobky do 400 A, IP 44-65 PASSION FOR POWER. Informace o produktu 03/2013 Mi-typové výrobky do 400 A, IP 44-65 SK-přenosná zásuvková rozbočnice IP 44 Typová řada přenosných zásuvkových kombinací v IP 44 s odklápěcím okénkem pro

Více

KRAJSKÝ ÚŘAD ZLÍN VÝMĚNA UPS KÚ1 a KÚ2 SILNOPROUDÁ ELEKTROTECHNIKA TECHNICKÁ ZPRÁVA

KRAJSKÝ ÚŘAD ZLÍN VÝMĚNA UPS KÚ1 a KÚ2 SILNOPROUDÁ ELEKTROTECHNIKA TECHNICKÁ ZPRÁVA KRAJSKÝ ÚŘAD ZLÍN VÝMĚNA UPS KÚ1 a KÚ2 SILNOPROUDÁ ELEKTROTECHNIKA TECHNICKÁ ZPRÁVA OBSAH 1. Všeobecná část... 2 1.1. Základní údaje... 2 1.2. Rozsah... 2 1.3. Použité podklady... 2 1.4. Předpisy a normy...

Více

Rozvaděč pro malé nákladní výtahy MNV4

Rozvaděč pro malé nákladní výtahy MNV4 CV 120 366 21.3.2014 Rozvaděč pro malé nákladní výtahy MNV4 Návod k montáži a obsluze Vydání: 3 Počet listů: 6 TTC TELSYS, a.s. Tel: 234 052 222 Úvalská 1222/32, 100 00 Praha 10 Fax: 234 052 233 Internet

Více

VDV Vysoké Chvojno, ÚV rekonstrukce, PS 01.3 SŘTP Technická zpráva 1. ČLENĚNÍ PŘÍLOH... 1 2. PŘEDMĚT PROJEKTOVÉ DOKUMENTACE... 1 3. PODKLADY...

VDV Vysoké Chvojno, ÚV rekonstrukce, PS 01.3 SŘTP Technická zpráva 1. ČLENĚNÍ PŘÍLOH... 1 2. PŘEDMĚT PROJEKTOVÉ DOKUMENTACE... 1 3. PODKLADY... OBSAH 1. ČLENĚNÍ PŘÍLOH... 1 2. PŘEDMĚT PROJEKTOVÉ DOKUMENTACE... 1 3. PODKLADY... 1 4. ZÁKLADNÍ TECHNICKÉ ÚDAJE... 1 4.1 Napěťové soustavy... 1 4.2 Předpisy a normy... 2 4.3 Ochrana před úrazem elektrickým

Více

NPROSAN D TECHNICKÁ ZPRÁVA

NPROSAN D TECHNICKÁ ZPRÁVA Razítko: Číslo paré: Název: VZOROVÉ PATRO BUDOVY "A" - KRÁTKÁ CHODBA STAVEBNÍ ÚPRAVY Vazební věznice Praha - Ruzyně Staré nám. 3, 161 02 Praha 6 NPROSAN - Inženýrské a projektové služby - Provádění a sanace

Více

ELEKTROINSTALACE #2. Radek Procházka (prochazka@fel.cvut.cz) Projektování v elektroenergetice ZS 2010/11

ELEKTROINSTALACE #2. Radek Procházka (prochazka@fel.cvut.cz) Projektování v elektroenergetice ZS 2010/11 ELEKTROINSTALACE #2 Radek Procházka (prochazka@fel.cvut.cz) Projektování v elektroenergetice ZS 2010/11 VNITŘNÍ ELEKTRICKÉ ROZVODY vnitřní el. rozvody je nutné provádět v souladu s ČSN 33 2130 ed.2 pro

Více

ELEKTRICKÁ INSTALACE V KOUPELNÁCH A SPRCHÁCH

ELEKTRICKÁ INSTALACE V KOUPELNÁCH A SPRCHÁCH VŠB TU Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra obecné elektrotechniky ELEKTRICKÁ INSTALACE V KOUPELNÁCH A SPRCHÁCH 1. Prostory s vanou nebo sprchou 2. Umývací prostor 3. Ochrana před úrazem

Více

Elektroinstalace. Rekonstrukce ubytovny A na upravitelné byty Riegrova 2176, 508 01 Hořice. Technická zpráva

Elektroinstalace. Rekonstrukce ubytovny A na upravitelné byty Riegrova 2176, 508 01 Hořice. Technická zpráva Rekonstrukce ubytovny A na upravitelné byty Riegrova 2176, 508 01 Hořice Investor : Město Hořice, náměstí Jiřího z Poděbrad, 508 01 Hořice Dokumentace pro stavební povolení a provedení stavby Elektroinstalace

Více

Testy pro písemnou část zkoušky RT EZ všeobecné požadavky na elektrická zařízení

Testy pro písemnou část zkoušky RT EZ všeobecné požadavky na elektrická zařízení Testy pro písemnou část zkoušky RT EZ všeobecné požadavky na elektrická zařízení 1) Jaké jsou povolené odchylky jmenovitých napájecích napětí sítí nn? A) současná tolerance je ±5%, do konce roku 2018 má

Více

PŘEHLED PROVEDENÍ VÝKONOVÝCH POJISTKOVÝCH VLOŽEK

PŘEHLED PROVEDENÍ VÝKONOVÝCH POJISTKOVÝCH VLOŽEK PŘEHLED PROVEDENÍ VÝKONOVÝCH POJISTKOVÝCH VLOŽEK Typ PNA000 PHNA000 PNA00 PHNA00 Jmenovitý proud I n do A do 0 A do A do 0 A Jmenovité napětí U n AC 00 V, 00 V 90 V 00 V 90 V DC 0 V 0 V 0 V 0 V Velikost

Více

Zkušebnictví, a.s. KEMA Laboratories Prague Podnikatelská 547, Praha 9 Běchovice

Zkušebnictví, a.s. KEMA Laboratories Prague Podnikatelská 547, Praha 9 Běchovice Pracoviště zkušební laboratoře: 1. Oddělení HPL 2. Oddělení HVL Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy identifikující zkušební postupy. Laboratoř poskytuje odborná stanoviska a interpretace výsledků

Více

Základní dokumentace k provozu Podvozků EKP 023 a EKP 031 Umístěných v hlavním trezoru ČNB v Praze

Základní dokumentace k provozu Podvozků EKP 023 a EKP 031 Umístěných v hlavním trezoru ČNB v Praze Základní dokumentace k provozu Podvozků EKP 023 a EKP 031 Umístěných v hlavním trezoru ČNB v Praze Aktualizované vydání Leden 2012 Zpracoval: Schválil: 23.1.2012 24.1.2012 Ing. Petr Jambura J.E.S. spol.

Více

Návod k montáži, obsluze a údržbě lineárních motorových pohonů LM 50

Návod k montáži, obsluze a údržbě lineárních motorových pohonů LM 50 Návod k montáži, obsluze a údržbě lineárních motorových pohonů LM 50 1 Motorové pohony LM 50 pro vnitřní prostředí slouží k dálkovému ovládání spínacích přístrojů vn především odpojovačů, uzemňovačů a

Více

Kompaktní rozváděče VN. s odpínači H 27 jmenovité napětí 12 a 25 kv jmenovitý proud 630 A

Kompaktní rozváděče VN. s odpínači H 27 jmenovité napětí 12 a 25 kv jmenovitý proud 630 A Kompaktní rozváděče VN s odpínači H 27 jmenovité napětí 12 a 25 kv jmenovitý proud 630 A 1 Všeobecně Vzduchem izolované kompaktní rozváděče vn firmy Driescher jsou vhodné pro použití v kompaktních trafostanicích

Více

Proudové chrániče. Proudové chrániče s podmíněným zkratovým proudem 10 ka. Pro ochranu: před nebezpečným dotykem živých částí (I Δn

Proudové chrániče. Proudové chrániče s podmíněným zkratovým proudem 10 ka. Pro ochranu: před nebezpečným dotykem živých částí (I Δn Minia LFN Proudové chrániče PROUDOVÉ CHRÁNIČE LFN Proudové chrániče s podmíněným zkratovým proudem 10 ka. Pro ochranu: před nebezpečným dotykem živých částí (I Δn 30 ma) před nebezpečným dotykem neživých

Více

TECHNICKÉ SPECIFIKACE systémů, zařízení a výrobků

TECHNICKÉ SPECIFIKACE systémů, zařízení a výrobků Správa železniční dopravní cesty, státní organizace Dlážděná 1003/7 110 00 Praha 1 č.j. S 40218 SŽDC-O14-2015 TECHNICKÉ SPECIFIKACE systémů, zařízení a výrobků Prosvětlené informační tabule Číslo TS 1/2015

Více

Kontroloval Soubor tz.doc Měřítko Datum Červen 2012 Obsah Technická zpráva Arch. číslo List/listů (E)-10 1/5

Kontroloval Soubor tz.doc Měřítko Datum Červen 2012 Obsah Technická zpráva Arch. číslo List/listů (E)-10 1/5 Změna Popis Datum Jméno Stavba Zapojení mobilních elektrocentrál pro KKC Objekt Investor POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ POLICIE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE 30. dubna 24 728 99 Ostrava IČ. 75151502.

Více

PROUDOVÉ CHRÁNIČE OFI (10 ka)

PROUDOVÉ CHRÁNIČE OFI (10 ka) Proudové chrániče MINIA PROUDOVÉ CHRÁNIČE OFI (10 ka) Pro ochranu: před nebezpečným dotykem živých částí ( ma) před nebezpečným dotykem neživých částí před vznikem požáru nebo zkratu při snížení izolační

Více

ELEKTROINSTALACE HASIČSKÁ ZBROJNICE V KEŘKOVĚ PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE DOKUMENTACE PRO STAVEBNÍ POVOLENÍ INVESTOR

ELEKTROINSTALACE HASIČSKÁ ZBROJNICE V KEŘKOVĚ PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE DOKUMENTACE PRO STAVEBNÍ POVOLENÍ INVESTOR PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE DOKUMENTACE PRO STAVEBNÍ POVOLENÍ HASIČSKÁ ZBROJNICE V KEŘKOVĚ ELEKTROINSTALACE INVESTOR Město Přibyslav Bechyňovo náměstí 1 Přibyslav 582 22 VYPRACOVAL Jiří Ostatnický F. A. Jelínka

Více

Sestavení typového označení pro objednávku...168 (volba provedení a příslušenství jističe a odpínače, volba jmenovitého proudu jističe)

Sestavení typového označení pro objednávku...168 (volba provedení a příslušenství jističe a odpínače, volba jmenovitého proudu jističe) BA5*37 OBCHODNÍ INFORMACE Sestavení typového označení pro objednávku...68 (volba provedení a příslušenství jističe a odpínače, volba jmenovitého proudu jističe) Připojovací sady...69 Doplňky...7 Příklad

Více

DXTM 10 ka DXTM jističe do 63 A, vypínací charakteristika B a C s barevnými páčkami. jističe do 63 A, vypínací charakteristika B a C

DXTM 10 ka DXTM jističe do 63 A, vypínací charakteristika B a C s barevnými páčkami. jističe do 63 A, vypínací charakteristika B a C DXTM 000 DXTM 0 ka jističe do A vypínací charakteristika B a C jističe do A vypínací charakteristika B a C s barevnými páčkami 0 0 0 0 70 0 0 8 0 0 Technické charakteristiky (str. ) Technické charakteristiky

Více

Minia PROUDOVÉ CHRÁNIČE LFE LFE

Minia PROUDOVÉ CHRÁNIČE LFE LFE LFE PROUDOVÉ CHRÁNIČE LFE Proudové chrániče Proudové chrániče s podmíněným zkratovým proudem 6 ka. Reagují na sinusové střídavé reziduální proudy (typ AC). Pro ochranu: před nebezpečným dotykem živých

Více

Revizní technik elektrických zařízení

Revizní technik elektrických zařízení Název typové pozice Revizní technik elektrických zařízení Alternativní název Identifikace Kvalifikační úroveň: Zařazeno do povolání: Příbuzné typové pozice: Obor činnosti: Úplné střední odborné vzdělání

Více

Zpráva o revizi elektrického zařízení

Zpráva o revizi elektrického zařízení Zpráva o revizi elektrického zařízení Ev.ozn. - Vzor_805 Revize provedena dle : ČSN 33 1500, čl. 2.5. - dílčí Začátek revize : 22.6.2017 Datum zpracování : Konec revize : 22.6.2017 22.6.2017 Doporučený

Více

6. ELEKTRICKÉ PŘÍSTROJE Doc. Ing. Stanislav Kocman, Ph.D , Ostrava Stýskala, 2002

6. ELEKTRICKÉ PŘÍSTROJE Doc. Ing. Stanislav Kocman, Ph.D , Ostrava Stýskala, 2002 6. ELEKTRICKÉ PŘÍSTROJE Doc. Ing. Stanislav Kocman, Ph.D. 2. 2. 2009, Ostrava Stýskala, 2002 Osnova předn p ednáš ášky Funkce přístrojů a jejich stavba Elektrický oblouk a jeho zhášení Spínací přístroje

Více

TENZOMETRICKÝ PŘEVODNÍK

TENZOMETRICKÝ PŘEVODNÍK TENZOMETRICKÝ PŘEVODNÍK typ TENZ2109-5 Výrobu a servis zařízení provádí: ATERM, Nad Hřištěm 206, 765 02 Otrokovice Telefon/Fax: 577 932 759 Mobil: 603 217 899 E-mail: matulik@aterm.cz Internet: http://www.aterm.cz

Více

Zásady navrhování ochrany před úrazem elektrickým proudem podle platných norem (Revize ČSN )

Zásady navrhování ochrany před úrazem elektrickým proudem podle platných norem (Revize ČSN ) Zásady navrhování ochrany před úrazem elektrickým proudem podle platných norem (Revize ČSN 33 2000-4- 41) Ing. Michal Kříž, IN-EL s.r.o. Praha U veškerých technických zařízení si přejeme, aby byla bezpečná.

Více

TECHNICKÁ ZPRÁVA Měření a regulace Rekonstrukce plynové kotelny

TECHNICKÁ ZPRÁVA Měření a regulace Rekonstrukce plynové kotelny Niersberger Instalace, s.r.o. Tyršova 2075 256 01 Benešov Telefon (+420) 317 721 741-2 Fax (+420) 317 721 841 E-mail: instalace@niersberger.cz IČO 64577252 DIČ CZ64577252 TECHNICKÁ ZPRÁVA Měření a regulace

Více

Montážní pokyny pro výrobce systémů rozvodnic DBO RB.xx, RDm.xx, RDv.xx

Montážní pokyny pro výrobce systémů rozvodnic DBO RB.xx, RDm.xx, RDv.xx Montážní pokyny pro výrobce systémů rozvodnic DBO RB.xx, RDm.xx, RDv.xx Úvod Tyto pokyny jsou určeny konečnému výrobci systému rozvodnic DBO definovaných původním výrobcem společností BONEGA, spol. s r.o.

Více

BEZPEČNOST V ELEKTROTECHNICE 2. http://bezpecnost.feld.cvut.cz

BEZPEČNOST V ELEKTROTECHNICE 2. http://bezpecnost.feld.cvut.cz BEZPEČNOST V ELEKTROTECHNICE 2 http://bezpecnost.feld.cvut.cz Systém bezpečnostních předmětů na ČVUT FEL v Praze Bezpečnostní předmět Symbol Termín Program Studium Základní školení BOZP BPZS Na začátku

Více

Varius PŘEHLED PROVEDENÍ

Varius PŘEHLED PROVEDENÍ Varius PŘEHLED PROVEDENÍ Typ FH00 FH1 FH2 FH3 LTL4a Jmenovitý pracovní proud I e 160 A 160 A 250 A 400 A 630 A 1 600 A Jmenovité pracovní napětí AC/DC U e 690 V 690 V 690 V 690 V 690 V 690 V Velikost 000

Více