z aplikace Access 2003

Podobné dokumenty
Migrace na aplikaci Outlook 2010

Migrace na aplikaci PowerPoint 2010

Úvodní příručka. Získání nápovědy Kliknutím na otazník přejděte na obsah nápovědy.

Pracovní prostředí Word 2003 versus Word 2010

Úvodní příručka. Správa souborů Kliknutím na kartu Soubor můžete otevřít, uložit, vytisknout a spravovat své soubory Wordu.

Prozkoumání příkazů na pásu karet Každá karta na pásu karet obsahuje skupiny a každá skupina obsahuje sadu souvisejících příkazů.

Spuštění a ukončení databázové aplikace Access

Microsoft Publisher 2013 vypadá jinak než ve starších verzích, proto jsme vytvořili tuto příručku, která vám pomůže se s ním rychle seznámit.

Používání u a Internetu

Microsoft Visio 2013 vypadá jinak než ve starších verzích, proto jsme vytvořili tuto příručku, která vám pomůže se s ním rychle seznámit.

Úvodní příručka. Zobrazení nebo přepnutí mezi online účty Kliknutím na identifikátor účtu můžete změnit nastavení nebo přepnout účty.

Formátování pomocí stylů

Prozkoumání příkazů na pásu karet Každá karta na pásu karet obsahuje skupiny a každá skupina obsahuje sadu souvisejících příkazů.

Aplikace Microsoft Office Outlook 2003 se součástí Business Contact Manager

Formuláře. Téma 3.2. Řešený příklad č Zadání: V databázi formulare_a_sestavy.accdb vytvořte formulář pro tabulku student.

3 Makra Příklad 4 Access Ve vytvořené databázi potřebuje sekretářka společnosti Naše zahrada zautomatizovat některé úkony pomocí maker.

3 Makra Příklad 4 Access Ve vytvořené databázi potřebuje sekretářka společnosti Naše zahrada zautomatizovat některé úkony pomocí maker.

Přepínání zobrazení Použijte zobrazení kalendáře, které nejlépe vyhovuje vašemu pracovnímu postupu. Přepínejte tak často, jak chcete.

3 Formuláře a sestavy Příklad 1 Access 2007

VAŠE NOVÁ APLIKACE NISSAN GROUP EPC PŘÍRUČKA ZAČÍNÁME

Pro správné zobrazení mapové aplikace je potřeba mít nainstalovaný zásuvný modul Flash Adobe Player.

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 6. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28.

PŘÍRUČKA ZAČÍNÁME IDENTIFIKOVAT VOZIDLO. Obrazovka Identifi kovat vozidlo je první obrazovka, kterou uvidíte při přihlášení k systému Microcat.

Obsah. při vyšetření pacienta. GDT souboru do programu COSMED Omnia GDT souboru z programu COSMED Omnia a zobrazení výsledků měření v programu MEDICUS

Odpadové hospodářství v ORP Ústí nad Labem

742 Jak prohlížet seznam dat pomocí formuláře. další záznamy pomocí formuláře

Územní plán Ústí nad Labem

1. Otevřete dokument, který chcete číst. 2. Na kartě Zobrazení klikněte ve skupině Zobrazení dokumentů na položku Čtení na celé obrazovce.

Práce se soubory a složkami

Tiskové sestavy. Zdroj záznamu pro tiskovou sestavu. Průvodce sestavou. Použití databází

Příručka pro aplikaci KSnapshot

Úvodní příručka. Podívejte se na další možnosti Kliknutím na tuto šipku se zobrazí další možnosti v dialogovém okně.

1 Tabulky Příklad 3 Access 2010

OVLÁDÁNÍ PROGRAMU Obsah

3 Formuláře a sestavy Příklad 1 Access 2010

Uživatelské prostředí MS Office 2007

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 4. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28.

1 Tabulky Příklad 7 Access 2010

Zá kládní nástávení prostr edí operáč ní ho syste mu Windows 7 á vybrány čh áplikáčí

InsideBusiness Payments CEE

Tlačítka a další prvky vestavěných panelů nástrojů a nabídek (CommandBar) a jejich Control ID ve verzi Excel 2010

Sestavy. Téma 3.3. Řešený příklad č Zadání: V databázi zkevidence.accdb vytvořte sestavu, odpovídající níže uvedenému obrázku.

Příručka pro aplikaci KSnapshot

2014 Electronics For Imaging. Informace obsažené v této publikaci jsou zahrnuty v Právním upozornění pro tento produkt.

3 Formuláře a sestavy Příklad 2 Access 2010

1. Začínáme s FrontPage

Microsoft. Access. Tiskové sestavy. Mgr. Jan Veverka Střední odborná škola sociální Evangelická akademie

2017 CARAT "New design"

Microsoft Outlook 2013 vypadá jinak než ve starších verzích, proto jsme vytvořili tuto příručku, která vám pomůže se s ním rychle seznámit.

Nástroje v InDesignu. Panel nástrojů 1. část. Nástroje otevřeme Okna Nástroje

Konvertibilní Tablet STRUČNÁ PŘÍRUČKA 8085 LKB001X CJB1FH002ASA

Základní nastavení systému Windows 7

Nápověda pro práci s PPP. Jak vytvořit nabídku?

Kapitola 1: Úvod. 1.1 Obsah balení. 1.2 Požadavky na systém. Česky

METODICKÝ POKYN PŘIDÁNÍ A PŘEHRÁNÍ VIDEA V PREZENTACI

Zahájit skenování ze skla tiskárny nebo z automatického podavače dokumentů (ADF). Přistupovat k souborům se skeny uloženým v poštovní schránce.

DATABÁZE A SYSTÉMY PRO UCHOVÁNÍ DAT 61 DATABÁZE - ACCESS. (příprava k vykonání testu ECDL Modul 5 Databáze a systémy pro zpracování dat)

Pracovní prostředí Excel 2010

Kanboard Documentation. The Kanboard Authors

Internetový přístup do databáze FADN CZ - uživatelská příručka Modul FADN BASIC

Formuláře. V té to ka pi to le:

Fiery Command WorkStation

Textové podklady pro PC kurzy pořádané. ALTUS Training Center s.r.o / I.

2 Dotazy Příklad 3 Access 2010

MS OFFICE, POWERPOINT

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. PORTÁL KUDY KAM. Manuál pro editaci ŽS. Verze 1.

Klávesové zkratky v aplikaci Excel 2010

2 Dotazy Příklad 1 Access 2010

Ovládání Open Office.org Calc Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako.

Začínáme pracovat s tabulkovým procesorem MS Excel

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. PORTÁL KUDY KAM. Manuál pro administrátory. Verze 1.

Sdílení souborů pomocí funkce Domácí skupina

Jednoduché stříhání videa

TIA Selection Tool manuál pro použití

Rychlá navigace Prolínání vrstev

Rozvodnice design verze 3.1

Word Lekce III. a IV.

Bible Quote 6.5 Okno programu

Co je nového v GM EPC

Individuální nastavení počítače

MS Word. verze Přehled programů pro úpravu textu

1. Nastavení dokumentu

Archiv elektronických dokumentů Zela

Internetový přístup do databáze FADN CZ - uživatelská příručka Modul FADN RESEARCH / DATA

Obsah. 1 Úvod do Visia Práce se soubory 47. Předmluva 11 Typografická konvence použitá v knize 13

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - ZAČÁTEČNÍCI. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Čím se liší MS OFFICE 2007 od předchozí verze

PowerPoint Kurz 1. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/

Popis ovládání. Po přihlášení do aplikace se objeví navigátor. Navigátor je stromově seřazen a slouží pro přístup ke všem oknům celé aplikace.

První kroky s Google Apps

SOU Valašské Klobouky. VY_32_INOVACE_3_08 IKT PowerPoint Použití šablon Mgr. Radomír Soural. Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

je aplikace určená k editaci videozáznamu, funguje v operačních systémech Windows Vista a Windows7

ŘEŠENÍ PRO ŘÍZENÍ FIREM Jednání. JRV.CZ s.r.o. RosaData Jednání. Uživatelský manuál. Jiří Rouča [Vyberte datum.] JRV.CZ s.r.o. Bulharská Brno

Osnova, hlavní a vnořené dokumenty

PALSTAT s.r.o. systémy řízení jakosti PALSTAT CAQ verze Kontakty 08/ Obsah

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332

První kroky s aplikací ActivInspire

1. Obsah 2. Úvod Zdarma poštovní klient od společnosti Microsoft přímo v PC

Hromadná korespondence

Transkript:

V tomto průvodci Microsoft Aplikace Microsoft Access 2010 vypadá velmi odlišně od aplikace Access 2003, a proto jsme vytvořili tohoto průvodce, který vám pomůže se s ní rychle seznámit. Dozvíte se o klíčových součástech nového uživatelského rozhraní, objevíte bezplatná školení k aplikaci Access 2010, najdete funkce jako Náhled nebo dialogové okno Možnosti, porozumíte výměně databázových souborů s uživateli, kteří ještě nemají nainstalovánu aplikaci Access 2010, a zjistíte, co se stalo s oknem Databáze a přepínacími panely. Panel nástrojů Rychlý přístup Příkazy zde uvedené se zobrazí vždy. Na tento panel nástrojů lze přidat oblíbené příkazy. Karty na pásu karet Kliknutím na libovolnou kartu na pásu karet zobrazíte její tlačítka a příkazy. Skupiny na pásu karet Každá karta na pásu karet obsahuje skupiny a každá skupina obsahuje sadu souvisejících příkazů. Zde skupina Záznamy obsahuje příkazy pro vytvoření nových databázových záznamů a jejich uložení. Zobrazení Backstage Kliknutím na kartu Soubor otevřete zobrazení Backstage, ve kterém můžete otevírat, ukládat, tisknout a spravovat databáze. Kontextové karty na pásu karet Skrytí pásu karet Potřebujete na obrazovce víc místa? Kliknutím na tuto ikonu nebo stisknutím kombinace kláves CTRL+F1 pás karet skryjete nebo zobrazíte. Zobrazení Backstage zavřete kliknutím na libovolnou kartu na pásu karet. Navigační podokno Pomocí tohoto podokna můžete uspořádat databázové objekty a otevírat je nebo měnit jejich návrh. Některé karty se zobrazí na pásu karet pouze v případě potřeby. Otevřete-li například tabulku v zobrazení Návrh, zobrazí se oddíl Nástroje tabulky obsahující dvě další karty Pole a Tabulka. Přepnutí mezi zobrazeními Kliknutím na tato tlačítka můžete přepínat mezi dostupnými zobrazeními pro vybraný objekt. K dispozici mohou být například tlačítka Formulářové zobrazení, Zobrazení Datový list, Zobrazení rozložení a Návrhové zobrazení. 2010 by Microsoft Corporation. Všechna práva vyhrazena.

Začínáme s aplikací Access 2010 Aplikace Access 2010 se spustí v zobrazení Backstage, které obsahuje řadu příkazů, které byly v aplikaci Access 2003 umístěny v nabídce Soubor. V zobrazení Backstage můžete vytvořit a uložit nové databáze, začít ze šablony, otevřít existující databáze a publikovat je ve službě SharePoint. Můžete zde také získat nápovědu. K dispozici je celá řada bezplatných materiálů, které vám pomohou seznámit se s aplikací Access 2010, včetně školicích kurzů a průvodce mapováním příkazů z nabídek na pás karet, který umožňuje kliknout na libovolný příka a poté zobrazit přesné umístění tohoto příkazu v aplikaci Access 2010. Kde se nacházejí nabídky a panely nástrojů? V aplikaci Access 2010 je v horní části jejího hlavního okna široký pruh s ovládacími prvky. Jedná se o pás karet, který nahrazuje původní nabídky a panely nástrojů. Každá karta na pásu obsahuje různé tlačítka a příkazy uspořádané do skupin. Při otevření databáze se zobrazí karta Domů. Tato karta obsahuje řadu nejpoužívanějších příkazů v aplikaci Access. První věc, kterou uvidíte na levé straně karty, je skupina Zobrazení, která může obsahovat příkazy Formulářové zobrazení, Zobrazení Datový list, Zobrazení rozložení a Návrhové zobrazení. Dále ve skupině Schránka naleznete příkazy pro vložení, vyjmutí a kopírování a funkci Kopírovat formát. Chcete-li vyhledat tyto bezplatné materiály, klikněte na kartu Soubor a poté na možnost Nápověda. Poté klikněte v části Podpora na možnost Začínáme. Vzhled pásu karet se upravuje tak, aby odpovídal velikosti a rozlišení obrazovky počítače. Na menších obrazovkách mohou některé skupiny na pásu karet zobrazovat pouze svůj název, nikoli příkazy. V takovém případě příkazy snadno zobrazíte kliknutím na malou šipku na tlačítku skupiny.

Co se stalo s oknem Databáze? Při otevírání databáze nebo vytváření nové databáze v aplikaci Access 2010 se zobrazí názvy objektů databáze v navigačním podokně, které nahrazuje okno Databáze, jež bylo k dispozici v aplikaci Access 2003. Mezi objekty databáze patří tabulky, dotazy, formuláře, sestavy, stránky, makra a moduly. V navigačním podokně jsou databázové objekty rozděleny do kategorií a tyto kategorie obsahují skupiny. Některé kategorie jsou předem definovány, ale lze vytvářet také vlastní skupiny. Co se stalo s přepínacími panely? Přepínací panely jsou formuláře aplikace Access s tlačítky nebo hypertextovými odkazy, které slouží například k otevření formuláře nebo sestavy. Pomocí přepínacích panelů je možné skrýt databázové objekty, aby je nemohli zobrazit ostatní uživatelé. V aplikaci Access 2010 můžete namísto přepínacích panelů použít navigační podokno. Stačí vytvořit vlastní kategorie a skupiny, které zobrazují pouze zástupce těch objektů, jež se mají uživatelům zobrazovat. Poté nastavíte možnosti pro navigační podokno tak, aby byly zbývající objekty skryté. Klikněte pravým tlačítkem myši v horní části navigačního podokna a poté klikněte na příkaz Možnosti navigace. Pokud jste pomocí okna Databáze prováděli určitý úkol s objektem databáze v aplikaci Access 2003, můžete nyní tento úkol provést pomocí navigačního podokna. Chcete-li otevřít databázový objekt nebo použít u databázového objektu příkaz, klikněte na objekt pravým tlačítkem myši a vyberte požadovaný příkaz. V navigačním podokně je seznam objektů vždy viditelný a položky nejsou schovány pod formuláři a jinými objekty. V tomto podokně můžete rovněž vyhledávat objekty. Chcete-li přidat vlastní kategorii, klikněte na tlačítko Přidat položku. Chceteli přidat vlastní skupinu, vyberte vlastní kategorii a klikněte na tlačítko Přidat skupinu. Skupinu můžete skrýt zrušením zaškrtnutí jejího políčka. Po vytvoření vlastních skupin do nich přidejte objekty přetažením v navigačním podokně. Chcete-li skrýt objekt databáze, přidejte jej do skryté skupiny.

Položky, které můžete hledat V níže uvedené tabulce naleznete některé běžné a známé položky, které můžete hledat v aplikaci Access 2010. Ačkoli není tento seznam úplný, jedná se o vhodné místo pro zahájení hledání. Chcete-li získat úplný seznam příkazů aplikace Access 2010, klikněte na kartu Soubor, na položku Nápověda a potom na možnost Začínáme. Akce Proveďte toto A pak... Změna uspořádání položek v navigačním podokně Vytvoření nových tabulek, formulářů a jiných objektů Zobrazení a úpravy relací databáze Rozdělení databáze na front-end a back-end databáze Uložení databáze jako databáze jiné verze aplikace Access Import nebo export dat Šifrování databáze Klikněte pravým tlačítkem myši v horní části navigačního podokna. Vytvoření Databázové nástroje. Databázové nástroje. Soubor. Externí data. Soubor. Vyberte požadované možnosti uspořádání, například Seřadit podle nebo Zobrazit podle. Klikněte na příkaz pro objekt, který chcete vytvořit. Ve skupině Relace klikněte na tlačítko Relace. Ve skupině Přesunout data klikněte na položku Databáze aplikace Access. Klikněte na tlačítko Uložit a publikovat a potom v části Uložit databázi jako klikněte na požadovaný formát. Vyberte formát dat, ze kterého chcete provést import nebo do kterého chcete provést export. Klikněte na tlačítko Zašifrovat pomocí hesla.

Kde je funkce Náhled? V aplikaci Access 2010 najdete příkaz Náhled společně s dalšími užitečnými nastaveními týkajícími se tisku v zobrazení Backstage. Soubor, na možnost Tisk a poté na položku Náhled. Otevře se karta Náhled s náhledem toho, jak bude vypadat aktuální objekt při tisku. Co se stalo s příkazem Nástroje Možnosti? Hledáte nastavení aplikace umožňující ovládání možností, jako je například výběr výchozího formuláře pro aktuální databázi? Nebo byste rádi nakonfigurovali databázi tak, aby byly objekty zobrazeny v překrývajících se oknech místo na kartách dokumentů? Soubor a pak na tlačítko Možnosti. Tím otevřete dialogové okno Možnosti aplikace Access, v němž můžete přizpůsobit nastavení a předvolby aplikace Access. < Pomocí možností na kartě Náhled můžete upravit předvolby, například změnit formát papíru, nastavit okraje nebo změnit orientaci na výšku na orientaci na šířku. Dále můžete exportovat data objektu v různých formátech pomocí příkazů ve skupině Data. Jakmile jste připraveni k tisku, klikněte na tlačítko Tisk, které se nachází zcela vlevo na kartě Náhled. Některá nastavení v dialogovém okně Možnosti aplikace Access se vztahují pouze k aplikaci Access. Některé předvolby (například barevné schéma) se však budou vztahovat ke všem ostatním aplikacím systému Microsoft Office 2010, které jste nainstalovali.

Trvalé zobrazení oblíbených příkazů Panel nástrojů Rychlý přístup v levém horním rohu okna aplikace Access obsahuje zástupce příkazů, které budete často používat. Přidáním tlačítek na tento panel nástrojů můžete trvale zobrazit oblíbené příkazy, a to i při přepínání karet na pásu karet. Kliknutím na šipku rozevíracího seznamu vedle panelu nástrojů Rychlý přístup můžete zapnout nebo vypnout libovolný příkaz v seznamu. Pokud se příkaz, který chcete přidat, v seznamu nezobrazí, přepněte na kartu na pásu karet, kde se dané tlačítko zobrazuje, a klikněte na ně pravým tlačítkem myši. V zobrazené nabídce klikněte na příkaz Přidat na panel nástrojů Rychlý přístup. Vytvoření vlastních karet a skupin na pásu karet Příkazy na pásu karet můžete přizpůsobit tak, že vložíte tlačítka do skupin pásu karet, ve kterých mají být zobrazena, nebo tak, že vytvoříte vlastní karty. Klikněte pravým tlačítkem myši na libovolnou skupinu pásu karet a potom klikněte na položku Přizpůsobit pás karet. V dialogovém okně Možnosti aplikace Access můžete přidat příkazy do vlastních karet nebo skupin. Můžete například vytvořit kartu s názvem Ovládací prvky a poté přidat několik nejpoužívanějších příkazů do vlastní skupiny na této kartě. Pokud se dopustíte chyby, nepropadejte panice. Chcete-li se vrátit k výchozím nastavením, můžete použít tlačítko Obnovit. Na pásu karet nejsou zobrazeny některé starší příkazy aplikace Access, většina z nich je však dostupná. Pokud se bez některých z těchto starších příkazů neobejdete, jednoduše je přidejte na pás karet nebo na panel nástrojů Rychlý přístup. V dialogovém okně Možnosti aplikace Access klikněte v seznamu Zvolit příkazy z na položku Příkazy mimo pás karet. Dále vyhledejte požadovaný příkaz a přidejte ho na vlastní kartu nebo do vlastní skupiny na pásu karet.

Základní informace o klávesových zkratkách V aplikaci Access 2010 jsou k dispozici klávesové zkratky pro pás karet ve formě popisů, které umožňují rychle provádět úkoly bez použití myši. Fungují i nadále klávesové zkratky? Klávesové zkratky jsou v aplikaci Access 2010 stále dostupné. Znáte-li kombinaci klávesové zkratky, stiskněte ji. U formuláře v Zobrazení rozložení například umožňuje klávesová zkratka ALT+F8 stále otevřít podokno Seznam polí a zkratka ALT+F4 ukončit aplikaci Access 2010. Klávesové zkratky ve formě popisů zobrazíte na pásu karet stisknutím klávesy ALT. Chcete-li dále přepnout na určitou kartu na pásu karet pomocí klávesnice, stiskněte klávesu s písmenem zobrazeným pod touto kartou. Ve zde zobrazeném příkladu stisknutím klávesy V otevřete kartu Vytvoření, stisknutím klávesy X otevřete kartu Externí data, stisknutím klávesy B otevřete kartu Databázové nástroje atd. Když přepnete na kartu na pásu tímto způsobem, zobrazí se na obrazovce všechny dostupné klávesové zkratky pro danou kartu. Poté můžete kombinaci dokončit stisknutím poslední klávesy (nebo kláves) pro příkaz, který chcete použít. Chcete-li se vrátit o jednu úroveň v kombinaci zpět, stiskněte klávesu ESC. Provedením této akce vícekrát v řadě zrušíte režim klávesových zkratek. Dostupná je rovněž i řada přístupových kláves z nabídek. Například stisknutí posloupnosti kláves ALT, S, M otevře dialogové okno Možnosti aplikace Access (dříve Nástroje Možnosti) atd. Jakmile začnete zadávat kombinaci s klávesou ALT, může se zobrazit automaticky otevírané okno: Znáte-li celou požadovanou kombinaci kláves, dokončete akci jejím zadáním. Pokud si žádnou kombinaci s klávesou ALT nepamatujete (nebo jste ji nikdy neznali), zrušte akci stisknutím klávesy ESC a raději použijte klávesovou zkratku ve formě popisu.

Práce s novými a staršími soubory aplikace Access Databáze aplikace Access 2010 (a Access 2007) používají pro ukládání souborů nový formát. Pokud uživatelé, s nimiž spolupracujete, používají různé verze aplikace Access, buďte bez obav v aplikaci Access 2010 můžete stále otevírat a upravovat starší databáze a sdílet soubory s uživateli, kteří ještě nemají k dispozici aplikaci Access 2010. Ve výchozím nastavení vytváří aplikace Access 2010 a Access 2007 databáze ve formátu souborů ACCDB. Tento formát podporuje novější funkce, jako jsou například pole s více hodnotami, datová makra a publikování ve službě SharePoint, po němž mohou uživatelé používat databázi ve webovém prohlížeči. Soubory vytvořené ve formátu aplikace Access 2003 (MDB) lze v aplikaci Access 2010 otevřít, avšak funkce jako okno Databáze a panely nástrojů budou nahrazeny novým uživatelským rozhraním. Otevření databáze aplikace Access 2003 v aplikaci Access 2010 Pokud v aplikaci Access 2010 otevřete databázi, která byla vytvořena pomocí aplikace Access 2003, zobrazí se přepínací panel (pokud byl vytvořen). Ačkoli pracujete v aplikaci Access 2010, technicky stále pracujete v dřívějším formátu souboru. Nebudete moci používat nové funkce aplikace Access 2010, jako jsou pole s více hodnotami a publikování ve službě SharePoint. Soubor můžete převést, předtím však zvažte, zda chcete na tomto souboru spolupracovat s uživateli, kteří stále používají aplikaci Access 2003 (nebo dokonce starší verzi). Je-li odpověď ano, pravděpodobně budete chtít zachovat soubor ve formátu MDB, protože po uložení starší databáze jako souboru ACCDB budete tuto databázi moci používat pouze v aplikaci Access 2010 (nebo Access 2007). Poznámka Pokud jiní uživatelé vytvořili propojené tabulky využívající vaši databázi, můžete převedením databáze na verzi pro aplikaci Access 2010 toto propojení přerušit. Chcete-li převést soubor aplikace Access 2003 na nový formát aplikace Access 2010 (a Access 2007), otevřete jej a na kartě Soubor klikněte na tlačítko Uložit a publikovat. Poté v části Typy souborů databáze klikněte na položku Databáze aplikace Access (*.accdb). Klikněte na tlačítko Uložit jako. Jsou-li při kliknutí na tlačítko Uložit jako otevřeny některé databázové objekty, zobrazí aplikace Access 2010 výzvu k jejich zavření před vytvořením kopie. Kliknete-li na tlačítko Ano, Access objekty zavře. Kliknete-li na tlačítko Ne, celý proces se zruší. Aplikace Access zobrazí v případě potřeby výzvu k uložení změn. Poté v dialogovém okně Uložit jako zadejte název souboru do pole Název souboru a klikněte na tlačítko Uložit.