Jak vyplnit daňové přiznání v Software602 Form Filler

Podobné dokumenty
Elektronické formuláře a jejich vyplnění pomocí aplikace 602XML Filler

Průvodce při vyplňování elektronických formulářů pomocí aplikace 602XML Filler

Elektronické formuláře a jejich vyplnění pomocí aplikace 602XML Filler

Elektronický formulář a jeho vyplnění pomocí aplikace 602XML Filler

KRAJSKÝ ÚŘAD KARLOVARSKÉHO KRAJE. Manuál. Uživatele aplikace informačního systému pro

Elektronický formulář

Popis a ovládání. Aplikace 602XML Filler

Elektronická komunikace s ČSSZ

ZÁ KLÁDNÍ POKYNY PRO PRÁ CÍ S ELEKTRONÍCKY M FORMULÁ R EM

Nejčastější kladené dotazy

ELEKTRONICKÉ PODÁNÍ OBČANA

AC FORM FILLER. aplikace pro podání žádosti o poskytnutí finančního příspěvku. Verze 1.0

Podrobný postup stažení, vyplnění a odeslání elektronické žádosti

Úvodní příručka. Správa souborů Kliknutím na kartu Soubor můžete otevřít, uložit, vytisknout a spravovat své soubory Wordu.

Manuál k elektronickému podávání přihlášek a žádostí u ÚPV

Podrobný postup stažení, vyplnění a odeslání elektronické žádosti

Nejčastější kladené dotazy

Software602 FormApps Server

ZÁ KLÁDNÍ POKYNY PRO PRÁ CÍ S ELEKTRONÍCKY M FORMULÁ R EM

Postup při zasílání dokumentů smluvních partnerů České pojišťovny prostřednictvím aplikace externí upload

Už ivatelska dokumentace

Předpoklady správného fungování formulářů

Uživatelská příručka

AC FORM FILLER. aplikace pro podání žádosti o poskytnutí finančního příspěvku. Verze 3.0

K vyplnění žádosti je nutné mít nainstalován v počítači program 602XML Filler

Postup pro přihlášení k EET

Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT. Kurz MS Excel kurz 2. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28.

Instalace pluginů pro formuláře na eportálu ČSSZ

NÁVOD NA ZPRACOVÁNÍ A ODESLÁNÍ

Úvod. Program ZK EANPRINT. Základní vlastnosti programu. Co program vyžaduje. Určení programu. Jak program spustit. Uživatelská dokumentace programu

Průvodce instalací modulu Offline VetShop verze 3.4

ZÁ KLÁDNÍ POKYNY PRO PRÁ CÍ S ELEKTRONÍCKY M FORMULÁ R EM

ZÁ KLÁDNÍ POKYNY PRO PRÁ CÍ S ELEKTRONÍCKY M FORMULÁ R EM

E K O N O M I C K Ý S O F T W A R E PŘÍRUČKA UŽIVATELE

ERP informační systém

POKYNY k vyplnění ELEKTRONICKÉ EVIDENCE FORMULÁŘŮ Registrací sportovních oddílů ČOS (EEFo RSO)

UniLog-D. v1.01 návod k obsluze software. Strana 1

AC FORM FILLER. aplikace pro podání žádosti o poskytnutí finančního příspěvku. Uživatelská příručka. Verze 4.0

Manuál k programu KaraokeEditor

V tomto manuálu získáte informace o postupu:

Zpracování ročních zpráv v IS FKVS Příručka pro koncové uživatele

Vyúčtování daně z příjmu ve Mzdách Profi 2015

ERP informační systém

Návod pro vložení nabídky účastníkem do eaukční síně v prostředí eaukčního sw PROebiz

Microsoft Office PowerPoint 2003

Elektronický formulář

METODICKÝ POKYN PRÁCE S MS PowerPoint - ZAČÁTEČNÍCI. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

CISKOM LMS (Learning Management System) Moodle HODNOTITEL ÚSTNÍ ZKOUŠKY CIZÍCH JAZYKŮ ZÁPIS HODNOCENÍ ÚSTNÍ ZKOUŠKY DO TABULKY

Připojení ke vzdálené aplikaci Target 2100

Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o.

Návod na vyplnění elektronického formuláře žádosti o dotaci v rámci dotačního programu Kotlíkové dotace v Olomouckém kraji II.

Územní plán Ústí nad Labem

CGMesky. Rozšiřující služba

Technická podpora: tel

Manuál pro zasílání záznamů o úrazech

Metodika NZIS. Sběr dat výkazů. Alternativní způsob předání. resortního Programu statistických zjišťování ÚZIS ČR

Modul 2. Druhá sada úkolů:

Microsoft Word 2010 prostředí MS Wordu, práce se souborem

K vyplnění žádosti je nutné mít nainstalován v počítači program 602XML Filler

VYÚČTOVÁNÍ DANĚ ZE ZÁVISLÉ ČINNOSTI, SRÁŽKOVÉ DAŃE

Průvodce aplikací. Aplikaci easyeldp spusťte z nabídky Start pomocí ikony KomixFiller, kterou naleznete ve složce Komix.

Návod k aplikaci DPH Kontrol

Connect Genius V2. Instalace programu.

PŘÍKAZ K ZADÁNÍ SEPA PLATBY V APLIKACI MULTICASH KB

Pro vyúčtování pojišťovnám se používá jednoduchý průvodce, který Vás provede celým vyúčtováním. Pro tvorbu dávek platí:

1. Otevřete dokument, který chcete číst. 2. Na kartě Zobrazení klikněte ve skupině Zobrazení dokumentů na položku Čtení na celé obrazovce.

Medicus edávky. Uživatelská příručka CompuGroup Medical Česká republika s.r.o.

z aplikace Access 2003

Masarykova ZŠ Klenčí pod Čerchovem OPERAČNÍ SYSTÉM

Vystavení certifikátu PostSignum v operačním systému MAC OSx

Návod k vyplnění elektronického formuláře žádosti o dotaci v rámci dotačního programu Kotlíkové dotace v Olomouckém kraji III.

Manuál pro žadatele OBSAH

Návod na obsluhu internetového portálu O.K.V. Leasing s.r.o.

Návod pro vyplnění elektronické žádosti o poskytnutí podpory

AC FORM FILLER. aplikace pro podání žádosti o poskytnutí finančního příspěvku. Verze z 13

Ovládání Open Office.org Calc Ukládání dokumentu : Levým tlačítkem myši kliknete v menu na Soubor a pak na Uložit jako.

1. Obsah 2. Úvod Zdarma poštovní klient od společnosti Microsoft přímo v PC

ČEZ Distribuční služby, s.r.o. Práce s ceníkem xls.

Transkript:

Jak vyplnit daňové přiznání v Software602 Form Filler Software602, 2011 http://www.602.cz http://www.bezpapiru.cz http://secustamp.com

Obsah Obsah Úvod... 3 Práce s formulářem...3 Nástrojová lišta...4 Domů... 4 Zobrazit... 4 Nástroje... 4 Pracovní panely...5 Panel Informace o formuláři... 5 Panel Informace o certifikátech... 5 Panel Nápověda k formuláři... 5 Vyplňování údajů ve formuláři... 6 Typy formulářových polí...6 Záložky... 6 Vyprazdňování polí...6 Vkládání příloh...6 Tisk formuláře...7 Převod formuláře do PDF... 7 Ukládání formuláře a dat... 7 Kontrola správného vyplnění formuláře... 8 Kontrola správnosti vyplnění EPO... 8 Odeslání dat / Podání formuláře pomocí ISDS...8 Formuláře Přehled o příjmech a výdajích OSVČ...9 Vyplnění a odeslání...9 Ostatní... 9 Možnosti... 9 Seznam klávesových zkratek...10

Úvod Dokumentace Tento dokument je průvodcem uživatele při vyplňování elektronických formulářů daňového přiznání fyzické a právnické osoby a Přehled příjmů a výdajů OSVČ pomocí bezplatného programu Software602 Form Filler. Pro práci s formuláři, které jsou ve formátu *.ZFO, je nutné stáhnout program Software602 Form Filler na počítač a provést jeho instalaci. Program je zdarma a nevyžaduje žádnou registraci. Více informací o možnostech formulářového řešení 602XML získáte na portálu www.bezpapiru.cz nebo na webových stránkách www.software602.cz. Práce s formulářem Nainstalovaný program spustíte poklepáním na ikonu Software602 Form Filler na ploše počítače nebo na soubor s formulářem (pokud byla koncovka *.zfo či *.fo při instalaci asociována na aplikaci Software602 Form Filler).

Nástrojová lišta Dokumentace Nástrojová lišta slouží pro rychlý přístup k nejčastěji používaným funkcím formuláře vprůběhu práce s ním. Domů Na tomto pásu karet naleznete volby pro práci s formulářem při jeho vyplňování, ukládání, kontrolu a tisk. Zobrazit Tento pás karet zobrazuje volby pro velikost zobrazení formuláře, aktivaci pracovních panelů apod. Nástroje Pás karet Nástroje zpřístupňuje volby pro nastavení aplikace Software602 Form Filler, vzhledu a jazyka.

Pracovní panely Dokumentace Při vyplňování formulářů je užitečné sledovat Pracovní panely. Klávesovými zkratkami nebo volbami na nástrojové liště lze zobrazit jednotlivé pracovní panely Software602 Form Filler. Aplikace poskytuje přístup k informacím prostřednictvím tří pracovních panelů Informace o formuláři (Alt + 1), panel Informace o certifikátech (Alt + 2) a panel Nápověda k formuláři (Alt + 3). Panel Informace o formuláři Část Zabezpečení poskytuje přístup k základním informacím o vyplňovaném formuláři (zabezpečení, informace o názvu a odpovědnosti, datum vytvoření a poslední úpravy apod.). Kliknutím do této části zobrazíte podrobný dialog s popisnými informacemi o formuláři, jeho zabezpečení a identifikaci. Část Informace k poli podává podrobnější informace k aktuálně vybraným polím vyplňovaného formuláře. Uvádí údaj o případné povinnosti vyplnit pole, zobrazuje znění nápovědného textu pro dané pole, případně upozorňuje na duplicitně vyplněné položky nebo nepovolenýformát zadaných dat. Panel Informace o certifikátech Panel Informace o certifikátech zobrazuje informace o elektronických podpisech ve formuláři. Zobrazit jej lze klávesovou zkratkou Alt+2. Kliknutím na certifikát otevřete kartu Zabezpečení ve vlastnostech formuláře. Panel Nápověda k formuláři Panel Nápověda zobrazuje plnou nápovědu k celému formuláři-pokyny k vyplnění. Nápovědu lze otevřít tlačítkem z nástrojové lišty nebo klávesovou zkratkou Shift + F1. Pokyny lze vytisknout pomocí příkazů volbou Tisk z nástrojové lišty Nápovědy nebo převést do formátu PDF. V pravém dolním rohu panelu Nápověda je tlačítko pro pohyb v nápovědě pomocí záložek.

Vyplňování údajů ve formuláři Po otevření formuláře se zobrazí jeho první stránka. Kliknutím do formulářového pole vlevo nahoře můžete začít vyplňovat. Aktuálně vybrané pole je vždy označeno orámováním. Po najetí kurzorem myši nad konkrétní pole se zobrazí text související kontextové nápovědy. Po vyplnění údaje se na další pole posunete standardně pomocí myši a kláves, jako jsou směrové šipky, Tab, Enter apod. Takto se ve formuláři pohybujete v průběhu celého vyplňování. Data vkládaná do jednotlivých polí můžete označovat, kopírovat a přesouvat (pomocí menu na pravém tlačítku myši a standardními klávesovými zkratkami). Typy formulářových polí Formulář obsahuje různé druhy formulářových polí a u některých jsou doplněny kontroly jejich správného vyplnění. Pole obsahující chybu nebo povinná se při kontrole nebo opuštění pole podbarví červeně a na pracovním panelu Práce s formulářem se objeví podrobný popis chyby. Záložky Pro jednoduchý pohyb po sekcích (oddílech) formuláře slouží záložky. Pro přechod mezi záložkami klikněte na tlačítko bez popisu v pravém dolním rohu okna s formulářem (pod svislým posuvníkem) a v dialogu Přejít na záložku vyberte záložku poklepáním anebo na ni přejděte tlačítkem Přejít na. Vyprazdňování polí Funkce Obnovit výchozí hodnotu pod pravým tlačítkem myši obnoví v aktuálním formulářovém poli hodnotu, která zde byla při načtení formuláře. Pro tuto funkci je možné použít také klávesovou zkratku Shift + Ctrl + Del. Vkládání příloh Tuto volbu využijte pro vkládání příloh k daňovému přiznání (např. potvrzení o poskytnutém úvěru, doklad o zaplaceném životním pojištění apod.). Jsou povoleny tyto typy příloh: doc, rtf, jpg, pdf, xls, txt. Přílohu vložíte pomocí tlačítka Možnosti a příkazu Vložit přílohu. V otevřeném dialogu vybíráte soubor procházením, typ souboru vyberte v seznamu v pravém dolním rohu dialogu. V poli Popis přílohy můžete vybrat z uvedených popisů příloh.

Tisk formuláře Pokud chcete provést vytištění správně vyplněného formuláře, využijte tlačítka Tisk formuláře na nástrojové liště nebo na poslední stránce formuláře. Zobrazí se dialog Tisk pro výběr tiskárny. Pokud chcete vytisknout pouze část formuláře, je nutné v dialogu Tisk vlevo dole určit stránky, které chcete vytisknout. Převod formuláře do PDF Vyplněný formulář lze také vytisknout do univerzálního formátu PDF. Pro převod vyplněného formuláře do formátu PDF využijte také tlačítka Tisk formuláře na nástrojové liště nebo na poslední stránce formuláře. Zobrazí se dialog Tisk pro výběr tiskárny, ve kterém vyberte tiskárnu Software602 Print2PDF v dialogu Tisk, která převede formulář do PDF formátu. Ukládání formuláře a dat Ukládání celého formuláře (i v průběhu vyplňování) je možné tlačítkem na poslední stránce Uložit rozpracovaný formulář na disk. Při prvním ukládání vyplňovaného formuláře se k názvu ukládaného souboru připojí výraz Vyplněno. Data vyplněného formuláře lze uložit klepnutím na tlačítko Uložit data do souboru na nástrojové liště. Dosavadně vyplněná data ve formuláři se uloží do XML souboru, z kterého je lze později importovat pomocí příkazu Import dat do formuláře.

Kontrola správného vyplnění formuláře Dokumentace Podle nastavených kontrolních podmínek ve formuláři se vyvoláním příkazu Zkontrolovat formulář klávesovou zkratkou Shift + F9 provádí kontrola správnosti vyplněných údajů ve formulářových polích. Rovněž můžete využít tlačítka n poslední stránce formuláře Provést kontrolu správnosti vyplnění formuláře. Detekce chyby je zobrazena na obrazovce vpravo v sekci Práce s dokumentem spolu s nápovědou. Ve formulářích existuje několik kontrol na správnost vyplnění formulářových polí. Formulář vždy upozorní na doplnění povinných údajů, případně sdělí informaci o tom, že data jsou zadána v nesprávném formátu, a umístí kurzor na nesprávně vyplněné formulářové pole. Pokud bude dokončena kontrola formuláře a aplikace zjistí, že všechny požadované položky jsou vyplněné a v odpovídajícím formátu budete na to upozorněni následujícím oknem. Kontrola správnosti vyplnění EPO Formulář umožňuje provést kontrolu správnosti vyplnění dat podle Daňového portálu Ministerstva financí ČR - EPO. Tlačítkem Provést kontrolu správnosti vyplnění tuto kontrolu provedete. K tomuto úkonu musíte být připojeni k internetu. O výsledku kontroly budete informováni protokolem v nové záložce Form Filleru, kde se rovněž dozvíte, zda jsou chyby propustné, závažné nebo kritické a je-li možno podat přiznání přes ISDS příslušnému Finančnímu úřadu nebo je nutné se vrátit k opravám ve formuláři. Odeslání dat / Podání formuláře pomocí ISDS Na poslední stránce formuláře se provádí jeho samotné podání kompetentnímu úřadu prostřednictvím Informačního systému datových schránek. Podat lze pouze správně vyplněný formulář, před každým podáním i tiskem se provede kontrola jeho vyplnění. Využívá se k tomu tlačítko Odeslat do datové schránky. Po stisknutí tlačítka a překontrolování formuláře budete vyzváni dialogovým oknem k přihlášení do Vaší Datové schránky. Po úspěšném přihlášení bude daňové přiznání zasláno do Datové schránky příslušného Finančního úřadu, který jste zvolili v prvním formulářovém poli. Data jsou odesílána v souboru XML. Před odesláním doporučujeme provést kontrolu dat přes EPO2. Před odesláním též doporučujeme uložit formulář na disk.

Dále můžete pokračovat ve vyplnění Přehledu o příjmech a výdajích ze samostatně výdělečné činnosti za rok 2010 pro Českou správu sociálního zabezpečení a Zdravotní pojišťovny (Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví; Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky; Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra České republiky; Zaměstnanecká pojišťovna Škoda; Zdravotní pojišťovna METAL-ALIANCE) Formuláře Přehled o příjmech a výdajích OSVČ Formulář daňového přiznání usnadňuje vyplnění a podání Přehledu o příjmech a výdajích ze samostatné výdělečné činnosti (pro ČSSZ, VZP, OZP a ZPMV). Ve spodní části daňového přiznání stiskněte tlačítko podle toho, které podání chcete provést. Vybraný formulář se otevře v nové záložce Software602 Form Filler. Data vyplněná v daňovém přiznání se automaticky přenesou do odpovídajících polí v nově otevřeném formuláři Přehled o příjmech a výdajích. Vyplnění a odeslání S formulářem Přehled o příjmech a výdajích se pracuje zcela stejně jako s formulářem Daňové přiznání. Ačkoliv bylo množství údajů přeneseno z vyplnění daňového přiznání, bude třeba některé údaje doplnit. Tisk, ukládání a podání formuláře se provádí rovněž tlačítky na poslední stránce. Ostatní Možnosti Příkaz Možnosti, který lze provést pomocí položky v menu pod pravým tlačítkem myši, otevře dialog sdružující konfigurační nastavení aplikace týkající se kontroly pravopisu, nápovědy, počtu položek v historii, elektronického podepisování, nastavení sítě, podpory pro Tablet PC, kontroly

na dostupnost aktualizovaných verzí aplikace atd. Elektronické podepisování a nastavení sítě má význam jen tehdy, pokud využíváte elektronické odesílání dat z formuláře. Seznam klávesových zkratek Ctrl + S Uloží aktuálně vyplněný formulář. Pomocí dialogu pro uložení uveďte jeho jméno a vyberte místo, kam jej chcete uložit. Ctrl + P Tisk formuláře zobrazí se standardní dialog tisku. Ctrl + E Zasílání formuláře e-mailem (je-li k tomu formulář určen). Formulář bude vložen do přílohy e- mailu ve standardním SMAPI poštovním klientu. Ctrl + F Otevře dialog pro nalezení textu ve formuláři. Ctrl + Z Vyvolá standardní akci Zpět (zruší naposledy provedenou akci). Ctrl + Y Opakuje akci, která byla zrušena (lze i sled více zrušených akcí). Ctrl + X Vyjme označený text do schránky. Ctrl + C Zkopíruje označený text do schránky. Ctrl + V Vloží vyjmutý nebo kopírovaný text ze schránky. Ctrl + G Otevře dialog Přejít na požadovanou stránku formuláře. Ctrl + O Otevře dialog pro otevření souboru. F9 Přepočítá vložené hodnoty číselných polí (je-li formulář vybaven funkcemi pro přepočítání). Shift + F1 Zobrazí kontextovou nápovědu k formuláři v závislosti na nastavení v dialogu Možnosti na záložce Obecné. Shift + F9 Zkontroluje vyplnění formuláře podle v něm zadaných pravidel (např. kontrola vyplnění povinných polí). Shift + Enter V delších polích pro vkládání textu lze touto klávesovou kombinací zalomit text do dalšího řádku. Alt + 0 Zapíná a vypíná kontextový panel Vlastnosti dokumentu. Alt + 1 Zapíná a vypíná kontextový panel Práce s dokumentem. Alt + 2 Zapíná panel pro práci s vícenásobnými elektronickými podpisy. Alt + 3 Zapíná a vypíná panel s kontextovou nápovědou. Alt + Enter Zobrazí vlastnosti dokumentu.

Ctrl + Enter Vloží další opakovací sekci (je-li ve formuláři obsažena a je-li aktivní). Ctrl + 1 Zvětší zobrazení formuláře na 100% velikost. Ctrl + 2 Zvětší zobrazení formuláře na 200% velikost. F1 Otevře nápovědu k aplikaci Software602 Form Filler. F7 Zkontroluje pravopis vkládaného textu do formuláře. Ctrl + F5 Zobrazí či skryje ladící konzoli.