Cereální technologie Úvod a primární zpracování obilovin. Pavel Skřivan Ústav sacharidů a cereálií VŠCHT v Praze

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Cereální technologie Úvod a primární zpracování obilovin. Pavel Skřivan Ústav sacharidů a cereálií VŠCHT v Praze"

Transkript

1 Cereální technologie Úvod a primární zpracování obilovin Pavel Skřivan Ústav sacharidů a cereálií VŠCHT v Praze

2 Úvod - co je cereální chemie a technologie?

3 Úvod - co je cereální chemie a technologie?

4 Úvod - co je cereální chemie a technologie? Chemie a technologie zpracování obilovin (pseudoobilovin, případně dalších zrnin a luštěnin) zejména pro potřeby lidské výživy Cereální chemie (Cereal chemistry/ Cereal science): Chemické složení obilky obilného zrna Biochemické a fyzikálně chemické procesy probíhající zejména při: - zrání obilky, - skladování sklizeného zrna - zpracování zrna pro účely lidské výživy - skladování primárních produktů a jejich dalším (sekundárním) zpracování.

5 Úvod - co je cereální chemie a technologie? Cereální technologie (Cereal technology/ Cereal processing): Postupy skladování a přípravy obilí k primárnímu zpracování. Technologické procesy primárního zpracování obilovin. Postupy finální úpravy primárních produktů a jejich skladování. Technologické procesy sekundárního zpracování primárních produktů. Postupy finální úpravy a bezpečného skladování sekundárních cereálních produktů.

6 Úvod - co je cereální chemie a technologie? Nejběžnějším typem primárního zpracování je MLÝNSKÉ zpracování chlebových obilovin, které zahrnuje skladování zrna, jeho přípravu k mletí, vlastní mlecí proces (výrobu mouk, krupic a otrub) a finální úpravu (včetně balení) výrobků a jejich skladování. Nejběžnějším typem sekundárního zpracování je PEKÁRENSKÉ zpracování mouk, které zahrnuje skladování a přípravu mouk a dalších surovin (výrobu chleba, běžného a jemného pečiva) a finální úpravu pekárenských produktů a jejich bezpečné skladování (slouží zpravidla k přímé konzumaci).

7 Úvod obiloviny v lidské výživě - historie Počátek systematického pěstování obilnin NEOLIT (mladší doba kamenná) zhruba př.n.l. Doklady o konzumaci a zřejmě i pěstování a šlechtění prvotních kulturních trav a obilnin jsou ještě starší. Prvními systematicky pěstovanými obilninami byly pšenice a ječmen.

8 Primární MLÝNSKÉ zpracování obilovin krátká historická exkurze

9 Budoucnost Prvotní suroviny Pšenice, žito, ječmen, oves, pseudoobiloviny, luštěniny Nové argotech. postupy 2000 Pšenice, žito Zlom ve vnímání pšenice vs. minoritní obiloviny (rac.: složení neškrobových polysach, část. irac.: lepek) Pšenice, žito, oves, ječmen Pro výrobu mouk: pšenice, ječmen, žito (Oves, proso, pohanka, luštěniny) Minulost První obiloviny: pšenice, ječmen, oves, žito; luštěniny: hrách, čočka Semena travin, bobovitých

10 Budoucnost Přístup k primárnímu zpracování zrna Nové přístupy ke zpracování zrna Nárůst zájmu o obalové a podobalové vrstvy, (staro)nové obiloviny Mletí s maximální výtěžností světlých jedlých produktů ( ) Ocelové válcové stolice 1500 Klasické mletí (kamenná složení) a třídění (sofistikovaná síta) Minulost Jednoduchá separace mouk Jednoduché drcení / mletí

11 Budoucnost Celozrnné produkty nové úrovně Primární produkty Návrat k minoritním obilovinám, mouky s vyšším obsahem vlákniny Pšeničné (žitné) mouky na míru s obsahem zlepšujících přípravků Moderní výzkum v oblasti cereální chemie a fyziologie výživy (+ nedůvěra k aditivům) Spektrum světlých mouk (zejm. pšeničných), % krmných mouk a otrub Mouky (přední, zadní), otruby Jednoduché celozrnné produkty Minulost Drcená, máčená zrna (semena) Základní dělení na mouky (krupice) a slupky

12 HISTORIE Jednoduché drcení mezi kameny - tlouky 12

13 HISTORIE Ruční drcení v hmoždířích (stará egyptská a řecká zobrazení) 13

14 HISTORIE Nejstarší rotační drcení a mletí mezi kameny (u nás podobně Keltové) 14

15 HISTORIE Tzv. české složení (2 kruhové kameny, horní otáčen převodem z vodního kola) 15

16 HISTORIE Staré mlýnské kameny materiály: původně pískovec (drolení, písek v mouce), později žula pohon: vodní kola, větrné lopatky, později turbíny 16

17 Očekávatelné trendy: Procesy primárního zpracování Šlechtění a pěstování Částečný návrat k minoritním obilovinám Mouky s vyšším obsahem vlákniny Finalizace mouk bez použití přídatných látek Renesance úpravy celých zrn, vloček a produktů jen částečné dezintegrace zrn (zápary, závařky, lámanky a trhanky) Nové přístupy k technologii primárního zpracování zrna Pšenice, žito, ječmen, oves, pseudoobiloviny, luštěniny, Nové agrotechnické / agrobiologické postupy

18 Úvod obiloviny v lidské výživě - význam

19 Úvod obiloviny v lidské výživě - význam Současná produkce obilovin ve světě v milionech tun Kukuřice 1020 Rýže 750 Pšenice 720 Ječmen 150 Čirok 65 Oves 20 Žito 17 (zdroj: FAOSTAT)

20 Úvod obiloviny v lidské výživě - význam Současné potravinářské zpracování obilovin ve světě v milionech tun Pšenice 450 Rýže 370 Kukuřice 120 Čirok 25 Ječmen (bez sladování) Žito 6 Oves 5 7 (zdroj: FAOSTAT)

21 Úvod obiloviny v lidské výživě - význam Tradiční obiloviny v ČR: Obvykle jako tradiční označujeme pšenici a žito, byť v minulosti hrály významnou roli i další obiloviny zejména ječmen, oves a proso. V současné době se pro potravinářské účely v ČR zpracovává ročně přes tun pšenice a necelých tun žita přitom ještě v padesátých letech se žita zpracovávalo přes tun, na počátku 90. let přes tun.

22 Úvod obiloviny v lidské výživě - význam Vývoj produkce žita ve střední Evropě v posledních třiceti letech v mil. tun (údaje: FAOSTAT) Stát/oblast Německo 3,758 3,882 2,422 4,580 3,666 2,698 3,893 Polsko 7,792 6,817 3,981 5,299 3,831 3,125 2,875 Česko a Slovensko 0,583 0,496 0,319 0,343 0,215 0,232 0,196 Rakousko 0,348 0,309 0,279 0,207 0,171 0,188 0,205

23 Obiloviny v lidské výživě krátká exkurze do diskusí posledních let

24

25 Základní témata diskuse o obilovinách v lidské výživě (racionální pohled) Lepek a jeho vliv na zdraví člověka škodí lepek obecně všem, nebo nikoli? Obiloviny jako zdroj energie (škrob) a jejich produkty s vysokým glykemickým indexem jsou skutečně původci civilizačních onemocnění? Obiloviny jako zdroj vlákniny zásadní preference celozrnných produktů? Možná kontaminace obilovin pesticidy (jejich rezidui) jsou pesticidy nejzávažnějším potenciálním kontaminantem obilovin?

26 Co je lepek (gluten)? Z hlediska cereální technologie je lepek specifická struktura (gel), který vzniká při vyhnětení pšeničného těsta. Podstatou jeho vzniku je hydratace a zbobtnání proteinů endospermu a přeskupení inter- a intramolekulárních vazeb (a nevazebných interakcí) mezi jednotlivými molekulami proteinů vlivem vložené energie (hnětení). Tím vzniká prostorová síť obsahující molekuly vody a vyznačující se plasticitou a elasticitou. Lepek lze z pšeničného těsta snadno izolovat vyprat proudem vody. Lepek tvoří kostru pšeničného těsta pečiva a poskytuje mu jeho jedinečné vlastnosti.

27 Co je lepek (gluten)?

28 Proteiny endospermu obilovin Převažují prolaminy a gluteliny. Frakce prolaminů pšenice, žita, ječmene a ovsa obsahuje sekvence aminokyselin, které způsobují celiakii. Kritické jsou sekvence aminokyselin: Pro-Ser-Gln-Gln (PSQQ) a Gln-Gln-Gln-Pro (QQQP), které vyvolávají u nemocných autoimunitní reakci se závažnými i fatálními následky. Některé prolaminy ale i další složky mouk vyvolávají alergické reakce. (celiakie alergie) Z tohoto hlediska se proto označení lepek vžilo pro tyto prolaminy obecně. (U pšenice se prolaminová frakce nazývá gliadin, u žita sekalin, u ječmene hordein a u ovsa avenin.)

29 Co je správně? Lepek v pravém a původním smyslu tvoří pouze pšenice. Ale pro pacienty trpící celiakií je stejně nepřijatelné žito, ječmen i oves. Proto, z hlediska bezpečnosti těchto pacientů a dalších osob alergických na prolaminy vyjmenovaných obilovin, je na místě označení lepek používat v tomto širším slova smyslu.

30 Pšenice ano či ne? Přes zjevný význam pšenice v lidské výživě ji lze z jídelníčku zcela vyloučit, podobně jako obiloviny obecně, aniž by utrpěla jeho nutriční hodnota a vyváženost. V případě některých onemocnění (nesnášenlivost vůči lepku) je to nutné. Ale: Pokud dotyčná osoba některou z těchto chorob netrpí, nepřinese jí vyloučení obilovin žádný benefit. Tato možnost se navíc týká pouze obyvatel velmi vyspělé části světa.

31 Obiloviny jako zdroj pohotově dostupné energie Obiloviny slouží primárně ve výživě jako zdroj energie snadno dostupné ve formě škrobu. Škrob se snadno resorbuje a velmi rychle enzymově hydrolyzuje v trávicím traktu na glukosu, která přechází do krve. Vysoké hodnoty glykemického indexu GI běžné pšeničné pečivo i konzumní chléb i více.

32 Obiloviny jako zdroj pohotově dostupné energie Problém přebytkové energetické bilance u populace ve vyspělých zemích světa vedoucí k nadváze, obezitě, cukrovce 2. typu není problém samotných obilovin, ale našeho celkového životního stylu.

33 Obiloviny jako zdroj vlákniny Všechny obiloviny (v různé míře) obsahují také nutričně velmi přínosné složky souhrnně označované jako vláknina. Beta-glukany (bohaté zdroje: ječmen, oves) Arabinoxylany (bohatý zdroj: žito) Běžné pšeničné mouky je prakticky neobsahují, ale v celozrnných pšeničných moukách se vyskytují významnou měrou také.

34 Nutričně významné polysacharidy obilovin - přirozená funkce zásobní (rezervní) a strukturní (stavební) - rozdělení na škrob a skupinu neškrobových polysacharidů - škrob je zdaleka nejzastoupenější polysacharid, představuje % endospermu, z 25 % jej tvoří amylosa, zbytek je amylopektin. Škrob se vyskytuje v endospermu ve formě škrobových zrn charakteristických pro jednotlivé plodiny. Jeho přirozenou funkcí je funkce zásobní, jeho technologický význam je zcela zásadní poskytuje substrát pro fermentační procesy a po tepelném zpracování tvoří kostru výsledných sekundárních produktů. - neškrobové polysacharidy: celulosa, hemicelulosy, galaktomannany, glukomannany přirozená funkce: strukturní (buněčné stěny), nutriční význam: tvoří základní složky vlákniny.

35 Nutričně významné polysacharidy obilovin amylosa škrobové zrno amylopektin

36 Nutričně významné polysacharidy obilovin neškrobové polysacharidy (vláknina potravy) (pentosany, betaglukany, celulosa, fruktany, glukofruktany, glukomannany) celulosa = (1,4)-b-D-glukan pentosany (arabinoxylany) beta-glukany = cereální (1,3)(1,4)-b-D-glukany

37 VLÁKNINA SKENOVACÍ ELEKTRONOVÁ MIKROSKOPIE

38 VLÁKNINA A ŠKROB SKENOVACÍ ELEKTRONOVÁ MIKROSKOPIE celulosa hemicelulosy škrob

39 Zdravotní tvrzení týkající se vlákniny a beta-glukanů ječmene a ovsa jsou uvedena v Nařízení EU č. 432/2012: Beta-glukany přispívají k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi. Konzumace beta-glukanů z ovsa nebo ječmene jakožto součástí jídla přispívá k omezení nárůstu hladiny glukosy v krvi po tomto jídle. Vláknina ječného, ovesného a žitného zrna a pšeničných otrub přispívá ke zvýšení množství stolice. (Příznivý vliv na střevní mikrobiom.)

40 Z výše uvedených důvodů by bylo žádoucí: Zvýšit konzumaci celozrnných výrobků z pšenice a žita. Zvýšit podíl dnes minoritních obilovin ve stravě (ječmen, oves ). Zvýšit podíl žita v mlýnském i pekárenském zpracování.

41 Obecná zdravotní rizika konzumace obilovin

42 Kontaminace mykotoxiny. Kontaminace rezidui pesticidů. Kontaminace těžkými kovy.

43 Potenciální kontaminace mykotoxiny Mikrobiální toxiny jsou nejnebezpečnějšími kontaminanty v obilovinách jak z hlediska lidské výživy, tak z hlediska krmného využití. V tomto ohledu jsou nebezpečné zejména vláknité houby plísně. Ve skladech obilí převládají plísně rodů Penicillium, Aspergillus, Fusarium, nebo Rhizopus z nichž je z hygienického hlediska nejvýznamnější plíseň Aspergillus flavus, jejímiž produkty jsou nesmírně nebezpečné jaterní jedy a pozitivní karcinogeny aflatoxiny.

44 Potenciální kontaminace mykotoxiny Aspergillus flavus se na chlebových obilovinách (pšenici a žitu) vyskytuje velmi vzácně. Častější je nápad plísněmi rodu Fusarium, které produkují řadu mykotoxinů. Z nich jsou zatím předmětem sledování dva nejčastější zearalenon a deoxynivalenol. Spektrum sledovaných mykotoxinů se s prohlubujícím se poznáním o jejich toxicitě a s vývojem nových analytických metod bude významně rozšiřovat. Sledovanou skupinou mykotoxinů tak budou například enniatiny.

45 Potenciální kontaminace rezidui pesticidů Významnými kontaminanty jsou ale také pesticidy, které se k ošetření obilí v předsklizňové péči používají a jejichž rezidua se v obilovinách mohou nacházet. Přestože výzkum a vývoj v této oblasti dosáhl značného pokroku, jedná se stále o toxické látky. Jisté naděje se proto v posledních letech upínají k vývoji biologických pesticidů rostlinného nebo mikrobiálního původu, od nichž se očekává nízká toxicita a vlídnost k životnímu prostředí.

46 Paradoxy kontaminace obilovin Kontaminace chlebových obilovin mykotoxiny byla v minulosti pravděpodobně mnohem častější než dnes. Větší rizika kontaminace mykotoxiny představuje obilí kategorie BIO (Organic). Nesprávné zacházení s pesticidy konkrétně s fungicidy může nejen zvýšit jejich reziduální koncentraci, ale také potencovat kontaminaci mykotoxiny stres plísní. Vyšší rizika kontaminace jsou v obalových vrstvách a tudíž u celozrnných mouk.

47 PRIMÁRNÍ MLÝNSKÉ ZPRACOVÁNÍ OBILOVIN základní principy

48 Technologie: Zpracování obilného zrna Primární zpracování obilovin: 1. Pro lidskou výživu 2. Jako surovina pro výrobu krmiv 3. Technické zpracování

49 Technologie: Zpracování obilného zrna Primární zpracování obilovin pro lidskou výživu: 1. Mlýnské zpracování výroba mouk a krupic, výroba vloček dezintegrace zrna 2. Zpracování celého zrna jako pokrmu (přílohy) mechanické, hydrotermické, termické opracování celých zrn, součástí může být například i fermentace 3. Sladování

50 Obilné zrno a možnosti jeho zpracování a využití jeho anatomických částí

51 Obilné zrno a možnosti jeho zpracování a využití jeho anatomických částí dezintegrací Existují tři možné přístupy k mlýnskému zpracování zrna: 1. Dezintegrace všech anatomických částí do celozrnného produktu 2. Odstranění (části) povrchových vrstev a dezintegrace ostatních částí zrna na krupice a mouky, případně vločky. 3. Postupná dezintegrace zrna opakované drcení a třídění, které vede k postupné separaci částic endospermu (mouky a krupice), obalových vrstev a klíčku.

52 Obilné zrno a možnosti jeho zpracování a využití jeho anatomických částí dezintegrací 1. Dezintegrace všech anatomických částí do celozrnného produktu (podle granulace: krupice, mouka). Výhody: je nejjednodušší, využívá celého potenciálu zrna (všech jeho složek). Nevýhody: celozrnné produkty nemají většinově požadovanou technologickou (pekařskou) jakost, je nejrizikovější z hlediska kontaminace.

53 Obilné zrno a možnosti jeho zpracování a využití jeho anatomických částí dezintegrací 2. Odstranění (části) povrchových vrstev (peeling, debranning), dezintegrace ostatních částí zrna na krupice a mouky nebo vločky. Výhody: je také poměrně jednoduché, může odstranit ty části povrchových vrstev, které nejsou nutričně zajímavé a jsou rizikové z hlediska kontaminace. Nevýhody: ani tyto produkty nemají většinově požadovanou technologickou (pekařskou) jakost.

54 Obilné zrno a možnosti jeho zpracování a využití jeho anatomických částí dezintegrací 3. Postupná dezintegrace zrna opakované drcení a třídění, které vede k vytěžení maximálního podílu čistého endospermu ve formě krupic a mouk, ostatní anatomické části přecházejí do vedlejších produktů otrub, krmných mouk a klíčků. Výhody: poskytuje většinově požadovanou technologickou jakost produktů (mouk a krupic), je relativně adaptabilní pro dosažení rozmanitých jakostních parametrů. Nevýhody: je velice složitá a prakticky neadaptovatelná pro zpracování rozmanitějších surovin na jedné lince hlavní produkty čisté světlé mouky jsou tvořeny pouze složkami endospermu (škrobem a proteiny).

55 Obilné zrno a možnosti jeho zpracování a využití jeho anatomických částí dezintegrací VARIANTA 3 JE PODSTATOU STANDARDNÍHO MLÝNSKÉHO ZPRACOVÁNÍ PŠENICE A ŽITA NAŠICH CHLEBOVÝCH OBILOVIN.

56 Obilné zrno a možnosti jeho zpracování a využití jeho anatomických částí dezintegrací MOUKY A KRUPICE KLÍČKY OTRUBY

57 PŘED JAKOUKOLI DEZINTEGRACÍ ZRNA (PŘED VLASTNÍM MLETÍM) První a základní krok pro všechny varianty - DEKONTAMINACE Druhý, podstatný, krok pro všechny varianty hydro(termická) úprava

58 DEKONTAMINACE SEPARACE PŘÍMĚSÍ, NEČISTOT A POTENCIÁLNĚ KONTAMINOVANÝCH ZRN Z OBILNÉ MASY. POVRCHOVÉ OPRACOVÁNÍ ZRNA.

59 Separace TŘÍDĚNÍ - principy A B C SMĚS na základě vlastnosti X: A ideálně dělitelná B částečně dělitelná C nedělitelná

60 Separace TŘÍDĚNÍ - principy Vlastnost X: Rozměr (na sítech) Tvar (na sítech, na triérech) Měrná hmotnost Aerodynamické vlastnosti Feromagnetické vlastnosti Optické vlastnosti barva a další optické vlastnosti povrchu

61 Třídění podle tvaru na triérech

62 Třídění podle aerodynamických vlastností 1 vstup směsi 2 výpad sedimentujícího podílu 3 částice sedimentující v expanzním prostoru 4 částice unášené médiem (proudem vzduchu)

63 Třídění podle měrné hmotnosti Zrno se nad vibrujícím sítem pohybuje ve fluidní vrstvě, kaménky padají na síto a jsou vyráženy směrem vzhůru 1 vpád zrna; 2 výskok kaménků; 3 výpad čistého zrna

64 Klasické čistírenské stroje I Sítový třídič Triérová stanice

65 Klasické čistírenské stroje II Odkaménkovač Kombinovaný stroj sít. třídič + odkaménkovač

66 Schéma optického třídiče 1 vstup obilí, 2 žlab, kterým obilí postupuje ve vrstvě, 3 vlastní oblast optické detekce nestandardních částic, 4 pneumatické odstranění nestandardních částic, 5 výpusť odpadu, 6 výpusť vyčištěného obilí

67 Optický třídič - SORTEX 1 vstup obilí, 2 žlaby, kterými postupuje vrstva obilí ke třídění, 3 vlastní optická jednotka, 4 štěrbina, kde dochází k pneumatickému oddělení nestandardních částic, 5 výpusti oddělených nečistot

68 Povrchové opracování Podle hloubky zásahu: (po oloupání pluch) Povrchové čištění, kartáčování Odírání a jemné broušení (jemný zásah do obalových vrstev) Peeling různého stupně (hlubší zásah do obalových vrstev) Debranning (úplné odstranění obalových vrstev)

69 Schéma povrchového opracování zrna 1 vstup zrna; 2 výstup opracovaného zrna; 3 výpad nečistot; 4 rotor; 5 síto; 6 motor; 7 - převod

70 Pšenice po běžném odírání Pšenice po jemnějším (A) a hlubším (B) peelingu B A

71 Schéma moderní mlýnské čistírny Toto uspořádání zajišťuje vysoký stupeň ochrany před kontaminací mykotoxiny: 1 technologická váha, 2 magnetický separátor, 3 aspirace, 4 sítový třídič, 5 odkaménkovač (3, 4, 5 mohou být nahrazeny kombinovaným čistírenským strojem), 6 odírací stroj, 7 optický třídič Sortex

72 Dekontaminace v moderní mlýnské čistírně je velmi účinná: Umíme odstranit: - prakticky veškeré příměsi a nečistoty - prach - povrchové nečistoty - prakticky veškerá zrna nestandardního tvaru nebo barvy VÝSLEDEK: snížení rizika kontaminace, ale NIKOLI JEJÍ ELIMINACE v zrnech, která nejeví nestandardní fyzikální vlastnosti ale kontaminována být mohou. POZOR ZEJMÉNA NA CELOZRNNÉ PRODUKTY!!!

73 Hydro(termická) úprava 1. Přístup vody: adsorpce (zvlhčení, nakropení povrchu zrna). 2. Čas: absorpce vody migrace do endospermu. 3. Teplota: spoluúčast teploty (tepelné energie) na migraci vody zrnem.

74 Postupná migrace vody do endospermu

75 Hydro(termická) úprava a její význam Ve standardním zpracování pšenice a žita se používá pouze přídavku vody a času (nakropení a odležení), bez záhřevu. Při výrobě vloček (nejen ovesných) je naopak kondicionování spolupůsobení vlhkosti a tepla nezbytné. Vždy se jedná o procesy založené na hydrokoloidních vlastnostech biopolymerů (polysacharidů a bílkovin), při jejichž správném vedení dochází k významným mechanickým změnám ve struktuře zrna, které zásadně ovlivňují efektivitu primárního, zejména mlýnského zpracování a určují jakost produktů.

76 STANDARDNÍ MLÝNSKÉ ZPRACOVÁNÍ PŠENICE A ŽITA

77 Nástin technologických kroků standardní mlýnské technologie: 1. Výběr suroviny a selekce kvalitních partií obilovin a sestavení směsi na zámel. 2. Dekontaminace a příprava k vlastnímu mletí. 3. Vlastní mlecí proces. 4. Finalizace produktů.

78 Standardní mlýnské zpracování pšenice a žita a základní produkty Základní princip standardního zpracování pšenice i žita spočívá v tom, že částice obilky/zrna vytěžujeme postupně od jeho středu nejčistšího endospermu směrem k obalovým vrstvám. Od velmi světlých (tzv. předních) částic s nejnižším obsahem minerálních látek (popela) až k těm tmavším (tzv. zadním). Obsah popela stoupá od hodnot 0,3 % k hodnotám 1 % a výše.

79 Standardní mlýnské zpracování pšenice a žita a základní produkty Od velmi světlých (tzv. předních) částic s nejnižším obsahem minerálních látek (popela) až k těm tmavším (tzv. zadním). Obsah popela stoupá od hodnot 0,3 % k hodnotám 1 % a výše, v aleuronové vrstvě až k 8 %.

80 (ANALYTICKÁ) POPELOVÁ KŘIVKA

81 TECHNOLOGICKÁ POPELOVÁ KŘIVKA Praktická křivka podle Mohse ve skutečnosti se v moderních mlýnech dosahuje výtěžností vyšších o 3 5 % při stejném obsahu popela. Například: Obsahu popela 0,660 odpovídá podle Mohse výtěžnost 74 % V dnešním, dobře vybaveném pšeničném mlýně odpovídá stejném obsahu popela výtěžnost % TO ZNAMENÁ, ŽE SE MODERNÍ STANDARDNÍ MLÝNSKÁ TECHNOLOGIE LIMITNĚ BLÍŽÍ FYZIKÁLNÍMU LIMITU ÚČINNOSTI

82 Vlastní mlecí proces standardního typu

83 Základy standardní mlýnské technologie Základní jednotka standardního mletí: Mlecí chod (pasáž) - jedna drticí dezintegrační operace, tzn. jeden průchod mlecími válci, dříve kamenným složením. Po něm následuje třídicí operace prosev na sestavě sít rovinného vysévače, případně (u pšenice) kombinované třídění (prosev, aerodynamické) na čističce krupic (reformě).

84 Základy standardní mlýnské technologie V pšeničném mlýně prochází melivo postupně mlecími chody, které se dělí na šrotové (S), lušticí - luštění krupic (L), a vymílací (V). Každému chodu náleží 1 2 dvojice válců, každý mlecí chod má specifické parametry (délka válců, povrchová úprava, vzájemné postavení rýh, rychlost, předstih, přítlak )

85 Základy standardní mlýnské technologie - drcení z mlecí zóna s mlecí spára

86 Základy standardní mlýnské technologie - drcení h hloubka rýhy; l šířka rýhy; H hřbet; O ostří

87 Základy standardní mlýnské technologie - drcení Vzájemné postavení rýh na mlecích válcích

88 Základy standardní mlýnské technologie - drcení schéma válcové stolice 1 vpád meliva; 2 výpad směsi po drcení; 3 rychloběžný válec (poháněný); 4 pomaluběžný válec; 5 podávací zařízení; 6 regulace přívodu meliva; 7 kartáče; 8 poklop s průzory; 9 - poklop

89 Základy standardní mlýnské technologie - třídění principy vysévání a) práce přepadem; b) práce propadem; c) kombinované

90 Základy standardní mlýnské technologie - třídění vysévací schémata a) úplné b) zjednodušené

91 Základy standardní mlýnské technologie - třídění schéma rovinného vysévače 1 - vstup směsi po dezintegraci 2 - skříň vysévače 3 - vstupní rukávy 4 - výstupní rukávy 5 - rámečky se síty 6 - rám vysévače

92 Základy standardní mlýnské technologie - třídění rovinný vysévač

93 Základy standardní mlýnské technologie - třídění rovinný vysévač

94 Základy standardní mlýnské technologie - diagram znázornění mlýnských chodů v diagramu

95 Základy standardní mlýnské technologie - proces Obilné zrno přichází na první šrot (1S), na dalších chodech se dále drtí (šrotují, luští a vymílají) roztříděné produkty. V běžném pšeničném mlýně tak vzniká kolem 40 základních frakcí (pasážních produktů). Běžná sestava českého pšeničného mlýna: 5 x S, 4 x L, 7 x V

96 Základy standardní mlýnské technologie zjednodušené schéma pšeničného mlýna

97 Základy standardní mlýnské technologie - žito V žitném mlýně se používá podstatně jednodušší schéma. Obalové vrstvy u žita nelze oddělit tak efektivně jako u pšenice a proto se o to do takové míry nesnažíme. Žito se mele jednodušeji a násilněji (dříve tzv. mletí na plocho).

98 Základy standardní mlýnské technologie - žito Zrno se vede na 1S, dále se šrotuje na dalších šrotovacích pasážích, přepady z chodů 1S a 2S (hrubé krupice) se drtí na tzv. krupičných pasážích 1K a 2K Běžná sestava českého žitného mlýna: 6 x S, 2 x K V žitných mlýnech se dnes již prakticky nepoužívají čističky krupic, zatímco válce v pšeničném mlýně mají průměr 250 mm, v žitném většinou 300 mm, liší se i povrchová úprava.

99 Základy standardní mlýnské technologie schéma žitného mlýna

100 Základy standardní mlýnské technologie frakce v pšeničném mlýně

101 Základy standardní mlýnské technologie - PRINCIP Smyslem celé operace je: Šetrně otevřít pšeničné zrno. Vytřídit částice s vyšším a nižším podílem obalových vrstev. Vyloupnout endosperm z obalů. Rozmělnit produkty na požadovanou granulaci. Vytlouci zbytky endospermu z obalových částic.

102 Malá odbočka do mikrosvěta Standardní mlýnské zpracování pšenice a žita - dopady do mikrostruktury

103 Standardní mlýnské zpracování pšenice a žita - dopady do mikrostruktury Zrno je zcela dezintegrováno. Obalové vrstvy jsou rozdrceny do podoby plochých částeček (šupinek) s minimálním obsahem zbylého endospermu. Obsah minerálních látek (popel) až 8 %, molekuly složek vlákniny (neškrobové polysacharidy a další látky) jsou poškozeny jen minimálně. Klíčky jsou separovány. Čerstvé klíčky jsou zcela nestabilní. Díky mechanickému poškození se polyenové MK oleje dostávají do styku s kyslíkem a enzymy (lipoxygenasa), které způsobují jejich oxidaci v období již několika desítek hodin po vyrobení.

104 Standardní mlýnské zpracování pšenice a žita - dopady do mikrostruktury Částice endospermu jsou uvolněny v globulární podobě s velmi nepravidelným porézním povrchem v širokém granulačním spektru od desítek nanometrů po stovky mikrometrů. Podle granulace je dělíme na hladké, polohrubé a hrubé mouky, jemné a hrubé krupice.

105 Standardní mlýnské zpracování pšenice a žita - dopady do mikrostruktury Základní složky endospermu škrobová zrna a fibrilární struktury proteinů (prolaminy a gluteliny) jsou různou měrou mechanicky a tepelně poškozeny. Jistá míra poškození škrobu má pozitivní technologický dopad na některé procesy sekundárního zpracování (fermentace).

106 Standardní mlýnské zpracování pšenice a žita dopady do mikrostruktury

107 Základy standardní mlýnské technologie Práce s obilím a finalizace mouk cesta k vyrovnané kvalitě Průmysloví odběratelé mouk (sekundární zpracovatelé) potřebují především VYROVNANOU KVALITU MOUK tj. s minimálním kolísáním jakosti. V podmínkách ČR není zpravidla možné zajistit dostatečně velké partie obilí o vyrovnaných jakostních parametrech. Proto je třeba pečlivě sestavovat směs na zámel. Zámel se obvykle sestavuje mícháním pšenic jakostních tříd (A, B, C), pro speciální účely ještě E (elita), D (pečivárenské). Co se nepodaří zajistit na samém začátku procesu zámel, lze částečně dotvořit na konci finální úpravou mouk.

108 Základy standardní mlýnské technologie finalizace mouk - zrání Mouka těsně po dezintegraci a sestavení není hotovým produktem. Zejména v prvních desítkách hodin probíhají v dezintegrovaných a vzduchu přístupných částečkách endospermu velmi zásadní biochemické děje založené z valné části na oxidaci vzdušným kyslíkem, které zásadně mění jakostní parametry mouky. Tento proces nazýváme ZRÁNÍ MOUKY. Urychlujeme jej promícháváním a provzdušňováním. V mlýnské terminologii hovoříme o ODLEŽENÍ MOUKY.

109 Základy standardní mlýnské technologie finalizace mouk zrání a stárnutí Po několika dnech se celý systém stabilizuje (nicméně oxidační i jiné procesy probíhají velmi pomalu dále). OPTIMÁLNÍ ODLEŽENÍ MOUKY PRO PEKÁRENSKÉ ÚČELY: 1 3 TÝDNY Po dlouhodobém skladování (několik měsíců v závislosti na podmínkách teplota, vlhkost) dochází zejména u lipidů k hydrolýze a oxidaci neboli žluknutí. To je průvodní jev STÁRNUTÍ mouky.

110 Základy standardní mlýnské technologie - konečná finalizace mouk Z uvedeného plyne, že stanovit výsledné jakostní parametry mouky jde teprve po několika dnech! Co když zjistíme, že neodpovídají požadavkům? 1. Promícháme mouku s jinou tak, aby výsledné jakostní parametry požadavkům odpovídaly. (To se ve mlýnech provádí denně a jde o regulérní součást finalizačního procesu vedoucí k vyrovnané jakosti mouk. 2. Výslednou mouku ještě upravíme přídatnými látkami. (Tato praxe se prováděla velmi zhusta dříve, dnes je snaha ji omezovat na nutné minimum).

111 Základy standardní mlýnské technologie Měřítka jakosti a efektivity Parametry efektivity: VÝTĚŽNOST jedlých produktů a míra VYUŽITÍ KAPACITY výrobní linky. Jakostní parametry, které má smysl ve mlýně sledovat (podle důležitosti): Příjem obilí (vstupní kontrola): Vlhkost a další hygienické parametry (kontaminace), N-látky (proteiny), číslo poklesu (FN), sedimentační test, objemová hmotnost, příměsi a nečistoty, tvrdost zrna. V průběhu výroby (mezioperační kontrola): Popel, obsah lepku, FN, granulace, na směsných vzorcích reologické ukazatele. Expedice mouk (výstupní kontrola): Popel, obsah lepku, granulace, reologické ukazatele.

112 Základy standardní mlýnské technologie Obvyklé požadavky na parametry efektivity Parametr Hodnota Výtěžnost pšeničný mlýn % Výtěžnost žitný mlýn % Využití kapacity (optimum) d/r

113 Základy standardní mlýnské technologie Obvyklé požadavky na jakostní parametry pšenice Parametr Vlhkost (%) max. 14,0 N látky v sušině (%) min. 11,5 Objemová hmotnost (g/l) min. 770 Číslo poklesu (s) min. 200 Zelenyho test (ml) min. 30 Obsah příměsí (%) max. 4,0 Obsah nečistot (%) max. 0,3 Pšenice používané jako zlepšovadla (třídy E A) N látky v sušině (%) min. 13,5 Číslo poklesu (s) min. 220 Zelenyho test (ml) min. 40 Hodnota

114 Základy standardní mlýnské technologie Obvyklé požadavky na jakostní parametry žita Parametr Hodnota Vlhkost (%) max. 14,0 Objemová hmotnost (g/l) min. 710 Číslo poklesu (s) min. 110 Obsah příměsí (%) max. 4,0 Obsah nečistot (%) max. 0,3

115 Základy standardní mlýnské technologie mlýnská provozní laboratoř

116 Jedlé produkty: Základy standardní mlýnské technologie Produkty standardního mletí pšenice ve střední Evropě: Krupice a krupičky (dunsty): výtěžnost 1 5 %, popel do 0,5 % Velmi světlé mouky (cukrářské): výtěžnost do 10 %, popel 0,3 0,5 % Pekařské mouky světlé: výtěžnost %, popel do 0,6 % Pekařské mouky polosvětlé: výtěžnost podle uspořádání vymílacího klíče 0 75 %, popel do 0,75 % Pekařské mouky chlebové: výtěžnost %, popel do 1,15 % Jedlé výrobky celkem: výtěžnost % (u nás %)

117 Základy standardní mlýnské technologie Produkty standardního mletí pšenice ve střední Evropě: Krmiva: Krmné mouky: výtěžnost 0 5 %, popel 3 5 % Otruby: výtěžnost %, popel do 8 % Pozn.: Ke zkrmení v ČR slouží ve skutečnosti pouze cca 30 % těchto produktů, cca % se exportuje (SRN, Polsko) a zbytek se z valné části spaluje v elektrárnách. Je to podobná zvrhlost, jako výroba bionafty z řepky nebo palmového tuku.

118 Základy standardní mlýnské technologie Produkty standardního mletí pšenice ve střední Evropě: Značení mouk názvem (u nás) a typem T XXX u nás dříve (v SRN a Rakousku stále): (XXX odpovídá tisícinásobku středního obsahu popela v %) Krupice hrubá, krupice jemná (T 480), mouka hrubá cz (T 450), mouka polohrubá cz (T 400), mouky hladké: světlá (T 530), polosvětlá (T 650), chlebová (T 1000). Velmi světlé hladké (cukrářské) mouky SRN, Rakousko: T 405, T 380. U nás k tomu účelu slouží polohrubá T 400.

119 Základy standardní mlýnské technologie Produkty standardního mletí pšenice ve střední Evropě: Příklad pekařská mouka hladká světlá (Speciál): T 530, tj. střední obsah popela 0,53, norma / vyhláška*: popel max. 0,6 %, granulace: propad sítem 257 μm min 96 % propad sítem 162 μm min 75 % *Pozn: Vyhláška 333/1997 Sb. ve znění 182/2012 Sb.

120 Základy standardní mlýnské technologie Produkty standardního mletí pšenice ve střední Evropě: Příklad typického českého vymílacího klíče v pšeničném mlýně: Krupice hrubá / jemná: 3 % 3 % Mouka hrubá (T 450): 10 % 10 % Mouka polohrubá (T400): 10 % 10 % Mouka hladká světlá: 30 % 35 % Mouka hladká polosvětlá: 15 % --- Mouka hladká chlebová: 10 % 17 % Jedlé celkem: 78 % 75 % Krmná mouka: 2 % 5 % Otruby: 20 % 20 %

121 Základy standardní mlýnské technologie Produkty standardního mletí pšenice ve střední Evropě: Speciální pšeničné mouky: (Dříve se vyráběly finální úpravou běžných mouk, dnes se používá speciálních směsí na zámel.) Vysokolepkové (hladké světlé, polosvětlé T 500 T 650) předpečené zamrazené polotovary, pizza, pečivo typu hamburger, listová a plundrová těsta. Nízkolepkové (hladké světlé a polosvětlé T 500 T 750) oplatky, sušenky, krekry, piškoty, perníčky.

122 Základy standardní mlýnské technologie Produkty standardního mletí žita ve střední Evropě: Jedlé produkty: Žitné mouky světlé (výražkové): výtěžnost %, popel do 0,65 % Žitné mouky chlebové: výtěžnost podle uspořádání vymílacího klíče %, popel do 1,1 % Žitné mouky chlebové tmavé: výtěžnost %, popel do 1,80 % Jedlé výrobky celkem: výtěžnost % (u nás cca 80 %) Krmiva: Otruby: %, popel do 8 %

123 Základy standardní mlýnské technologie Produkty standardního mletí žita ve střední Evropě: Příklad českého a německého vymílacího klíče v žitném mlýně: Mouka žitná světlá (výražková): 5 % --- Mouka žitná tmavá (cz) chlebová (T 930): 75 % --- Mouka žitná chlebová (T 1150): % Mouka žitná chlebová (T 1600): % Mouka žitná chlebová (T 1740): % Jedlé celkem: 80 % 85 % Otruby: 20 % 15 % ČR SRN

124 Základy standardní mlýnské technologie mlýnské stroje Základní stroje, které se v pšeničném mlýně používají: válcové stolice se 2 nebo 4 páry válců, rovinné vysévače, čističky krupic, doplňkové mlecí stroje (vytloukačky otrub, vibrační prosévačky, entoletry).

125 Základy standardní mlýnské technologie válcové stolice

126 Základy standardní mlýnské technologie válcové stolice

127 Základy standardní mlýnské technologie

128 Základy standardní mlýnské technologie čističky krupic (reformy)

129 Základy standardní mlýnské technologie čistička krupic (reforma)

130 Základy standardní mlýnské technologie manipulační podlaha

131 Základy standardní mlýnské technologie sestavování a vážení produktů

132 Základy standardní mlýnské technologie kontinuální gravimetrické dávkovače aditiv

133 Základy standardní mlýnské technologie vysoce účinné vsádkové míchací stroje

134 Základy standardní mlýnské technologie semikontinuální míchání

135 Pšenice a ječmen stály u zrodu neolitické zemědělské revoluce. Mlýnská technologie u počátků průmyslové revoluce.

Mlýnské výrobky a těstoviny ve školním stravování. doc. Ing. Marie Hrušková, CSc.

Mlýnské výrobky a těstoviny ve školním stravování. doc. Ing. Marie Hrušková, CSc. Mlýnské výrobky a těstoviny ve školním stravování doc. Ing. Marie Hrušková, CSc. Cereální výrobky podle Zákona o potravinách 110/1997 Vyhláška MZe ČR 333/97 Sb. Obsah Rozdělení cereálních výrobků Mlýnské

Více

PŠENICE (A OSTATNÍ CHLEBOVÉ OBILOVINY) V LIDSKÉ VÝŽIVĚ

PŠENICE (A OSTATNÍ CHLEBOVÉ OBILOVINY) V LIDSKÉ VÝŽIVĚ PŠENICE (A OSTATNÍ CHLEBOVÉ OBILOVINY) V LIDSKÉ VÝŽIVĚ Nové technologie zpracování a skladování potravin Vzdělávací seminář, který pořádá Výzkumný ústav potravinářský Praha, v. v. i. v rámci projektu Programu

Více

Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně. Agronomická fakulta. Seminární práce na téma: Úpravy jadrných krmiv. Obor: Zootechnika Ročník: 3.

Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně. Agronomická fakulta. Seminární práce na téma: Úpravy jadrných krmiv. Obor: Zootechnika Ročník: 3. Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Agronomická fakulta Seminární práce na téma: Úpravy jadrných krmiv Vypracoval: Hlásenská Andrea Obor: Zootechnika Ročník: 3. Upravil: Ing. Sikora Miroslav

Více

Netradiční plodiny s potenciálem zvýšení nutriční hodnoty cereálních výrobků

Netradiční plodiny s potenciálem zvýšení nutriční hodnoty cereálních výrobků Netradiční plodiny s potenciálem zvýšení nutriční hodnoty cereálních výrobků doc. Ing. Marie Hrušková, CSc. Ing. Ivan Švec, Ph.D. Ing. Barbora Babiaková Ing. Michaela Drábková Ing. Kristýna Heroudková

Více

Cereální chemie od klasu ke kvasu až k chlebu a pečivu. http://www.vscht.cz/

Cereální chemie od klasu ke kvasu až k chlebu a pečivu. http://www.vscht.cz/ Cereální chemie od klasu ke kvasu až k chlebu a pečivu http://www.vscht.cz/ Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Fakulta potravinářské a biochemické technologie Ústav sacharidů a cereálií CEREÁLNÍ

Více

Současný stav ve výrobě bezlepkových potravin

Současný stav ve výrobě bezlepkových potravin Současný stav ve výrobě bezlepkových potravin Pavel Skřivan, Marcela Sluková, Jana Rysová Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i. Ústav sacharidů a cereálií VŠCHT Praha KRÁTKÝ POHLED ZPĚT KRÁTKÝ POHLED

Více

Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY2_03 Název materiálu: Výroba a složení mouky Tematická oblast: Suroviny, 2.ročník Anotace: Prezentace slouží k výkladu nového učiva. Očekávaný výstup: V

Více

SOUHRNNÁ SPECIFIKACE VÝROBKŮ PEKÁRNA

SOUHRNNÁ SPECIFIKACE VÝROBKŮ PEKÁRNA Kompek kombinát pekařské a cukrářské výroby, spol. s r.o., J. Hory 67, 272 64 Kladno PLATNOST OD: 26.6.205 SOUHRNNÁ SPECIFIKACE VÝROBKŮ PEKÁRNA Výrobky neobsahují suroviny z GMO (geneticky modifikovaných

Více

Označení materiálu: Název materiálu: Tematická oblast: Anotace: Očekávaný výstup: Klíčová slova: Metodika: Obor: Ročník: Autor: Zpracováno dne:

Označení materiálu: Název materiálu: Tematická oblast: Anotace: Očekávaný výstup: Klíčová slova: Metodika: Obor: Ročník: Autor: Zpracováno dne: Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_09 Název materiálu: Mlýnské výrobky Tematická oblast: Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace slouží k výkladu nového učiva na téma Mlýnské výrobky.

Více

Mlýnské výrobky. Ing. Miroslava Teichmanová

Mlýnské výrobky. Ing. Miroslava Teichmanová Mlýnské výrobky Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Mlýnské

Více

VLáKNINa. Růžena Krutilová

VLáKNINa. Růžena Krutilová VLáKNINa Růžena Krutilová Definice vlákniny AACC (2001): Vlákninu potravy tvoří jedlé části rostlin nebo analogické sacharidy, které jsou odolné vůči trávení a absorpci v lidském tenkém střevě a jsou zcela

Více

Ječmen - výroba krup, sladu, mouka zřídka - slad o pivo, kávoviny, sladové výtažky. Oves - hodnotné krmivo - ovesné vločky bezpluché odrůdy

Ječmen - výroba krup, sladu, mouka zřídka - slad o pivo, kávoviny, sladové výtažky. Oves - hodnotné krmivo - ovesné vločky bezpluché odrůdy - Odrůdy krmné X potravinářské - podle znaku zrna rozeznáváme odrůdy: o pšenice měkká škrobnatá o pšenice polotvrdá (polosklovitá) o pšenice tvrdá (celosklovitá) - mouka, krupice, škrob kroupy, perličky

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Název aktivity. Číslo vzdělávacího materiálu OBILOVINY

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Název aktivity. Číslo vzdělávacího materiálu OBILOVINY Název projektu Registrační číslo projektu Název aktivity Název vzdělávacího materiálu Číslo vzdělávacího materiálu Jméno autora Název školy Moderní škola CZ.1.07/1.5.00/34.0526 III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

OBILNINY 2. cvičení ROSTLINNÁ PRODUKCE

OBILNINY 2. cvičení ROSTLINNÁ PRODUKCE OBILNINY 2. cvičení ROSTLINNÁ PRODUKCE Přehled obilnin čeleď: lipnicovité rod: pšenice (obecná, tvrdá, špalda) ječmen žito tritikale žitovec oves kukuřice čirok bér proso rýže dochan klasnatý milička habešská

Více

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi. Vzdělávání pro konkurenceschopnost

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi. Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi Registrační č.: CZ.1.07/1.5.00/34.0903 Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Škola: Hotelová škola, Vyšší odborná škola hotelnictví

Více

Proč jíst celozrnné obiloviny?

Proč jíst celozrnné obiloviny? Proč jíst obiloviny? Proč č jíst celozrnné Proč jíst celozrnné obiloviny? 1 Proč jíst celozrnné obiloviny? Celé zno obilí Klíček Endosperm Slupka 2 Proč jíst celozrnné obiloviny? Proč jíst celozrnné obiloviny?

Více

Jak poznáme kvalitu? OBILOVINY A LUŠTĚNINY

Jak poznáme kvalitu? OBILOVINY A LUŠTĚNINY Jak poznáme kvalitu? OBILOVINY A LUŠTĚNINY Jak poznáme kvalitu? OBILOVINY A LUŠTĚNINY Ing. Marcela Sluková, Ph.D., Ing. Pavel Skřivan, CSc., Ing. Radmila Dostálová, Mgr. Jiří Horáček Ph.D. OBSAH 1 Obiloviny

Více

Tato prezentace seznamuje žáky s různými druhy obilovin, jejich složením a využitím ve výživě

Tato prezentace seznamuje žáky s různými druhy obilovin, jejich složením a využitím ve výživě Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělání Vzdělávací obor Tematický okruh Druh učebního materiálu Cílová skupina Anotace Klíčová slova Střední odborná škola Luhačovice

Více

Sedláček Tibor SELGEN, a.s. ŠS Stupice, Stupice 24, Sibřina 25084 laborator@selgen.cz. Kvalita pšenice

Sedláček Tibor SELGEN, a.s. ŠS Stupice, Stupice 24, Sibřina 25084 laborator@selgen.cz. Kvalita pšenice Sedláček Tibor SELGEN, a.s. ŠS Stupice, Stupice 24, Sibřina 25084 laborator@selgen.cz Kvalita pšenice Kvalitou suroviny obecně rozumíme vhodnost pro technologické zpracování při výrobě finálního produktu.

Více

Cereální chemie a technologie

Cereální chemie a technologie Cereální chemie a technologie doc. Ing. Marie Hrušková, CSc. Ústav sacharidů a cereálií Program výuky Cereální chemie Suroviny a mlýnská technologie Pekařská technologie Trvanlivé pečivo, snack, těstoviny

Více

Bezlepková dieta. Ing. Miroslava Teichmanová

Bezlepková dieta. Ing. Miroslava Teichmanová Bezlepková dieta Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Bezlepková

Více

Kompek spol. s r.o., J. Hory 671, 272 64 Kladno SOUHRNNÁ SPECIFIKACE VÝROBKŮ PEKÁRNA

Kompek spol. s r.o., J. Hory 671, 272 64 Kladno SOUHRNNÁ SPECIFIKACE VÝROBKŮ PEKÁRNA Kompek spol. s r.o., J. Hory 671, 272 64 Kladno SOUHRNNÁ SPECIFIKACE VÝROBKŮ PEKÁRNA PLATNOST OD: 20.11.2013 Výrobky neobsahují suroviny z GMO (geneticky modifikovaných organismů), suroviny nebyly ošetřeny

Více

Označení materiálu: Název materiálu: Tematická oblast: Anotace: Očekávaný výstup: Klíčo č vá v s lova v : Metodika: Obor: Ročník: Autor:

Označení materiálu: Název materiálu: Tematická oblast: Anotace: Očekávaný výstup: Klíčo č vá v s lova v : Metodika: Obor: Ročník: Autor: Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_10 Název materiálu: Obiloviny Tematická oblast: Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace slouží k výkladu nového učiva na téma Obiloviny. Očekávaný

Více

Pracovní list Škrob, škrobová zrna II

Pracovní list Škrob, škrobová zrna II Pracovní list Škrob, škrobová zrna II Aktivita 2 Rozlišování škrobových zrn ve směsi Honza jde nakoupit. Má od maminky seznam. Má koupit nějaké pečivo, instantní hrachovou polévku, škrobovou moučku, hladkou

Více

BESTFIBRE 110. Pro pekařské výrobky

BESTFIBRE 110. Pro pekařské výrobky BESTFIBRE 110 Pro pekařské výrobky Inovační rostlinná vláknina Bestfibre 110 pekařské výrobky Fyzikální zpracování (bez chemických látek) Na bázi vybraných frakcí polysacharidů Vlastní technologie společnosti

Více

Jakost a skladování obilovin

Jakost a skladování obilovin Jakost a skladování obilovin Požadavky na jakost Jakost a zpracování obilovin 2 Jakostní požadavky potravinářská pšenice Vlhkost 14% Objemová hmotnost 780 g.l Příměsi - 4% Nečistoty 0% Sedimentační hodnota

Více

Zdravotní a výživová tvrzení ve vztahu k sacharidům

Zdravotní a výživová tvrzení ve vztahu k sacharidům Zdravotní a výživová tvrzení ve vztahu k sacharidům Konference Potraviny zdraví a výživa Podtitul: Cukry mýty a realita, 26. 4. 2017 Ing. Dana Gabrovská, Ph.D. .Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES)

Více

SOUHRNNÁ SPECIFIKACE VÝROBKŮ PEKÁRNA

SOUHRNNÁ SPECIFIKACE VÝROBKŮ PEKÁRNA Kompek kombinát pekařské a cukrářské výroby, spol. s r.o., J. Hory 67, 272 64 Kladno PLATNOST OD: 26.6.205 SOUHRNNÁ SPECIFIKACE VÝROBKŮ PEKÁRNA Výrobky neobsahují suroviny z GMO (geneticky modifikovaných

Více

2

2 1 2 3 4 5 6 7 - sušenek existuje řada odlišných typů: sušenky vypichované = z rozváleného plátu těsta se vykrajují odpovídající tvary obsah tuku v rozmezí 0 až 20 % (na hmotnost mouky) na chuť jsou vždy

Více

CELIAKIE bezlepková strava. PA, ZZ 21.11.2013 Mgr. Jana Stávková (259058@mail.muni.cz)

CELIAKIE bezlepková strava. PA, ZZ 21.11.2013 Mgr. Jana Stávková (259058@mail.muni.cz) CELIAKIE bezlepková strava PA, ZZ 21.11.2013 Mgr. Jana Stávková (259058@mail.muni.cz) Celiakie Celiakální sprue, glutenová enteropatie, glutenová intolerance 1:200-1:250 (v ČR) Dětství i dospělost Genetická

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0387 Krok za krokem Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tématická Obiloviny Společná pro celou sadu oblast DUM č. VY_32_INOVACE_J07_3_18

Více

Ústav chemie a analýzy potravin. Mykotoxiny. Prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. Ing. Marta Kostelanská

Ústav chemie a analýzy potravin. Mykotoxiny. Prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. Ing. Marta Kostelanská Mykotoxiny Zpracovatelé: Prof. Ing. Jana Hajšlová, CSc. Ing. Marta Kostelanská Zpracováno v rámci projektu MŠMT 2B06118 Vliv technologického zpracování na osud nutričně významných látek a kontaminantů

Více

Stanovení kvality pekařských mouk. Helena Žižková

Stanovení kvality pekařských mouk. Helena Žižková Stanovení kvality pekařských mouk Helena Žižková Bakalářská práce 2013 1) zákon č. 111/1998 Sb. o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), ve znění pozdějších

Více

Technologické zlepšení výtěžnosti bioplynu. Mechanické usnadnění míchání, čerpání, dávkování. Legislativní nařízená předúprava VŽP:

Technologické zlepšení výtěžnosti bioplynu. Mechanické usnadnění míchání, čerpání, dávkování. Legislativní nařízená předúprava VŽP: Důvody předúpravy: Technologické zlepšení výtěžnosti bioplynu Mechanické usnadnění míchání, čerpání, dávkování Legislativní nařízená předúprava VŽP: hygienizace vstupního materiálu Výsledkem předúpravy

Více

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD SPOTŘEBA POTRAVIN Jiří Hrbek Tisková konference,. prosince 21, ČSÚ Praha ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 1, 1 2 Praha 1 www.czso.cz Spotřeba potravin v ČR v dlouhodobém srovnání 2 Celková spotřeba

Více

Stanovení hrubé vlákniny u celozrnných výrobků s přídavkem vybraných cereálií. Bc. Martina Karasová

Stanovení hrubé vlákniny u celozrnných výrobků s přídavkem vybraných cereálií. Bc. Martina Karasová Stanovení hrubé vlákniny u celozrnných výrobků s přídavkem vybraných cereálií Bc. Martina Karasová Diplomová práce 2013 ABSTRAKT Nerozpustná neboli hrubá vláknina je velice prospěšná pro lidský organismus.

Více

VLÁKNINA MGR. LENKA SLOBODNÍKOVÁ

VLÁKNINA MGR. LENKA SLOBODNÍKOVÁ VLÁKNINA MGR. LENKA SLOBODNÍKOVÁ 01.11.2018 VLÁKNINA AMERICKÁ ASOCIACE CEREÁLNÍCH CHEMIKŮ, 2001 Vlákninu tvoří jedlé části rostlin nebo analogické sacharidy, které jsou odolné vůči trávení a absorpci v

Více

VYHLÁŠKA č. 366/2005 Sb. ze dne 5. září 2005, o požadavcích vztahujících se na některé zmrazené potraviny

VYHLÁŠKA č. 366/2005 Sb. ze dne 5. září 2005, o požadavcích vztahujících se na některé zmrazené potraviny VYHLÁŠKA č. 366/2005 Sb. ze dne 5. září 2005, o požadavcích vztahujících se na některé zmrazené potraviny Ministerstvo zemědělství stanoví podle 18 odst. 1 písm. a), g), h) a m) zákona č. 110/1997 Sb.,

Více

kapitola 11 - tabulková část

kapitola 11 - tabulková část 1100 00 00 00/80 MLÝNSKÉ VÝROBKY; SLAD; ŠKROBY; INULIN; PŠENIČNÝ LEPEK 1101 00 00 00/80 Pšeničná mouka nebo mouka ze sourži 1101 00 11 00/10 - Pšeničná mouka: 1101 00 11 00/80 - - Z pšenice durum - 172

Více

PLENÁRNÍ ZASEDÁNÍ ČTPP PK ČR. Pracovní skupina: OBILOVINY V LIDSKÉ VÝŽIVĚ. Ing. Marcela Sluková, Ph.D., VŠCHT Praha

PLENÁRNÍ ZASEDÁNÍ ČTPP PK ČR. Pracovní skupina: OBILOVINY V LIDSKÉ VÝŽIVĚ. Ing. Marcela Sluková, Ph.D., VŠCHT Praha PLENÁRNÍ ZASEDÁNÍ ČTPP PK ČR Pracovní skupina: OBILOVINY V LIDSKÉ VÝŽIVĚ Ing. Marcela Sluková, Ph.D., VŠCHT Praha 2.6. 2016 1 Zaměření a rozšíření pracovní skupiny: původně: Pracovní skupina Renesance

Více

Obiloviny a výrobky z obilovin

Obiloviny a výrobky z obilovin Obiloviny a výrobky z obilovin Postavení obilovin v energetické a nutriční bilanci spotřeby potravin. Nutriční přínosy základních cereálních surovin (pšenice, žito, rýže, kukuřice) a výrobků (chléb, pečivo,

Více

Proč vyrábět nutričně vyvážené potraviny Vliv jednotlivých nutrientů na zdraví

Proč vyrábět nutričně vyvážené potraviny Vliv jednotlivých nutrientů na zdraví Proč vyrábět nutričně vyvážené potraviny Vliv jednotlivých nutrientů na zdraví Proč je strava tolik důležitá? Dostatečný příjem kvalitní stravy je jednou ze základních podmínek života Výživa ovlivňuje

Více

SHRNUTÍ STÁVAJÍCÍCH KONSTRUKCÍ ŠROTOVNÍKŮ

SHRNUTÍ STÁVAJÍCÍCH KONSTRUKCÍ ŠROTOVNÍKŮ SHRNUTÍ STÁVAJÍCÍCH KONSTRUKCÍ ŠROTOVNÍKŮ Šrotování (drcení krmiv) je prakticky využíváno relativně krátkou historickou dobu. Největšího rozmachu a technického zdokonalování toto odvětví zažilo až v průběhu

Více

Sylabus pro předmět Úvod do nutrice člověka

Sylabus pro předmět Úvod do nutrice člověka Sylabus pro předmět Úvod do nutrice člověka Témata a obsah přednášek a cvičení 1. týden Základní pojmy spojené s lidskou výživou a vlivy ovlivňující výživu člověka. Historie výživy člověka. Vysvětlení

Více

GLYKEMICKÝ INDEX POTRAVIN. Mgr. Sylva Štajnochrová

GLYKEMICKÝ INDEX POTRAVIN. Mgr. Sylva Štajnochrová GLYKEMICKÝ INDEX POTRAVIN Mgr. Sylva Štajnochrová Co to je? Bezrozměrné číslo Vyjadřuje o kolik se hladina krevní glukózy zvýší za 2-3 hodiny po jídle Dr. Jenkins v roce 1981 Toronto Kanada, snaha řešit

Více

Obiloviny. Ing. Miroslava Teichmanová

Obiloviny. Ing. Miroslava Teichmanová Obiloviny Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Obiloviny

Více

SLEDOVÁNÍ VLIVU PŘÍDAVKŮ

SLEDOVÁNÍ VLIVU PŘÍDAVKŮ MARCELA SLUKOVÁ, JOSEF PŘÍHODA, FRANTIŠEK SMRŽ: SLEDOVÁNÍ VLIVU PŘÍDAVKŮ SUCHÝCH KVASŮ NA VLASTNOSTI MOUK Tradiční využívání kvasu a kvásku ke kypření těsta bylo v historii mnohem starší než využívání

Více

SOUHRNNÁ SPECIFIKACE VÝROBKŮ PEKÁRNA

SOUHRNNÁ SPECIFIKACE VÝROBKŮ PEKÁRNA Kompek, spol.s r.o., J Hory 671, 272 64 Kladno SOUHRNNÁ SPECIFIKACE VÝROBKŮ PEKÁRNA Výrobky neobsahují suroviny z GMO (geneticky modifikovaných organismů), suroviny nebyly ošetřeny ionizujícím zářením.

Více

Kvalita pšenice sklizně 2012 v ČR s bližším pohledem na vybrané odrůdy. Ondřej Jirsa, Ivana Polišenská, Slavoj Palík; Agrotest fyto, s.r.o.

Kvalita pšenice sklizně 2012 v ČR s bližším pohledem na vybrané odrůdy. Ondřej Jirsa, Ivana Polišenská, Slavoj Palík; Agrotest fyto, s.r.o. Kvalita pšenice sklizně 2012 v ČR s bližším pohledem na vybrané odrůdy Ondřej Jirsa, Ivana Polišenská, Slavoj Palík; Agrotest fyto, s.r.o., Kroměříž Souhrn Obsahem příspěvku je vyhodnocení dosažené pekárenské

Více

Ovesné. cereální produkty (nejen) pro celiaky

Ovesné. cereální produkty (nejen) pro celiaky Ovesné cereální produkty (nejen) pro celiaky 1 Úvodem Je oves vhodný pro celiaky? Otázka je jednoduchá, ale odpověď velmi složitá a komplikovaná. V této brožurce se pokusíme přiblížit výhody a úskalí ovsa

Více

Jakost a úprava. Luštěniny

Jakost a úprava. Luštěniny Jakost a úprava Luštěniny Úvod Zralá, vyluštěná, suchá, čištěná a tříděná zrna luskovin Jedlé luštěniny (hrách, fazol, čočka, sója, cizrna) Krmné luštěniny (bob, hrách, vikev, lupina) Také jako zelenina

Více

Ovesné výrobky - nejvyšší obsah tuku - ovesné vločky - vady žluklé, hořké, pluchy. proso - zpracovává se na jáhly - prosná mouka

Ovesné výrobky - nejvyšší obsah tuku - ovesné vločky - vady žluklé, hořké, pluchy. proso - zpracovává se na jáhly - prosná mouka Ječné výrobky - ječné mouky zřídka, vedlejší výrobek - obrušováním kroupy velké - na loupáčkách - nařezačkách o lámanka o krupky velké o krupky malé - ječné vločky Ovesné výrobky - nejvyšší obsah tuku

Více

ZMĚNY JAKOSTNÍCH POŽADAVKŮ NA KRMNOU A POTRAVINÁŘSKOU PŠENICI

ZMĚNY JAKOSTNÍCH POŽADAVKŮ NA KRMNOU A POTRAVINÁŘSKOU PŠENICI ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE PROVOZNĚ EKONOMICKÁ FAKULTA Katedra obchodu a financí ZMĚNY JAKOSTNÍCH POŽADAVKŮ NA KRMNOU A POTRAVINÁŘSKOU PŠENICI Teze diplomové práce Vedoucí diplomové práce: Ing.

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÉ REPUBLIKY

SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÉ REPUBLIKY SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÉ REPUBLIKY Profil aktualizovaného znění: Titul původního předpisu: Vyhláška, kterou se provádí 18 písm.,, h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích

Více

SLOŽENÍ PEKAŘSKÝCH VÝROBKŮ

SLOŽENÍ PEKAŘSKÝCH VÝROBKŮ OBSAH: Chléb str. 1-2 Pečivo str. 3-4 Koblihy str. 5-6 CHLÉB CHALUPÁŘSKÝ CHLÉB, MAĎARSKÝ CHLÉB, CHLÉB CÉZAR Složení výrobku: /alergeny tučně/ Žitná mouka chlebová, pšeničná mouka chlebová, voda, žitný

Více

cereálie (vysoký obsah vlákniny), ovesné vločky krmivo pro zvířata hlavně koně využití oleje v kosmetice krmná sláma

cereálie (vysoký obsah vlákniny), ovesné vločky krmivo pro zvířata hlavně koně využití oleje v kosmetice krmná sláma cereálie (vysoký obsah vlákniny), ovesné vločky krmivo pro zvířata hlavně koně využití oleje v kosmetice krmná sláma jarní a ozimý výroba sladu, který dále slouží k výrobě piva kroupy výroba whisky krmivo

Více

SOUHRNNÁ SPECIFIKACE VÝROBKŮ PEKÁRNA

SOUHRNNÁ SPECIFIKACE VÝROBKŮ PEKÁRNA Kompek spol. s r.o., J. Hory 671, 272 64 Kladno SOUHRNNÁ SPECIFIKACE VÝROBKŮ PEKÁRNA PLATNOST OD: 20.11.2013 Výrobky neobsahují suroviny z GMO (geneticky modifikovaných organismů), suroviny nebyly ošetřeny

Více

kapitola 23 - tabulková část

kapitola 23 - tabulková část 2300 00 00 00/80 ZBYTKY A ODPADY Z POTRAVINÁŘSKÉHO PRŮMYSLU; PŘIPRAVENÉ KRMIVO 2301 00 00 00/80 Moučky, šroty a pelety, z masa, drobů, ryb nebo korýšů, měkkýšů nebo jiných vodních bezobratlých, nezpůsobilé

Více

OBILOVINY v lidské výživě

OBILOVINY v lidské výživě OBILOVINY v lidské výživě Stručné shrnutí poznatků se zvýšeným zaměřením na problematiku lepku Publikace České technologické platformy pro potraviny Ing. Dana Gabrovská, Ph.D (PK ČR) Ing. Ilona Hálová

Více

Technologie pro výrobu krmiv

Technologie pro výrobu krmiv Technologie pro výrobu krmiv www.taurus-sro.cz ŠROTOVNÍKY Horizontální šrotovník HM Turbo šrotovník TM Stroj je určen pro drcení a rozmělňování suroviny s vyšším podílem H 2 O. Materiál je drcen, údery

Více

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ MLÝNSKÝCH OBILNÝCH VÝROBKŮ. Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ MLÝNSKÝCH OBILNÝCH VÝROBKŮ. Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ MLÝNSKÝCH OBILNÝCH VÝROBKŮ Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům 1. Název potraviny - Zákonný název, příp. vžitý název nebo popisný

Více

Falšování potravin. MVDr. Matej Pospiech, Ph.D.

Falšování potravin. MVDr. Matej Pospiech, Ph.D. Falšování potravin MVDr. Matej Pospiech, Ph.D. Mendelova univerzita, 31.10.2013 Obsah přednášky úvod, historie co považujeme za falšování specifika falšování potravin nejčastější způsoby falšování u jednotlivých

Více

Vladimír Cais Sídliště 385 Vlachovo Březí 38422 SLOŽENÍ PEKAŘSKÝCH VÝROBKŮ CHLÉB

Vladimír Cais Sídliště 385 Vlachovo Březí 38422 SLOŽENÍ PEKAŘSKÝCH VÝROBKŮ CHLÉB CHLÉB CHALUPÁŘSKÝ CHLÉB 500g/600g/850g/1200g/2400g MAĎARSKÝ CHLÉB 500g/600g/850g/1200g CHLÉB CÉZAR 450g/1000g Žitno-pšeničný chléb pitná voda, žitná mouka 25%, pšeničná mouka, žitný kvas (žitná mouka,

Více

Monitoring kvality rostlinné produkce 2017 plus Porovnání

Monitoring kvality rostlinné produkce 2017 plus Porovnání Monitoring kvality rostlinné produkce 2017 plus Porovnání 2011-2017 Odborný seminář RV Spolek pro komodity a krmiva Tábor 26.10.2017 Karel Rezek Centrální laboratoř, s.r.o.tábor Sekce řízení kvality rostlinných

Více

Soutěž Sapere zkušenosti z prvního ročníku

Soutěž Sapere zkušenosti z prvního ročníku Soutěž Sapere zkušenosti z prvního ročníku TK projekt SAPERE 07. listopadu 2011 MŠMT Praha Doc. Ing. Jiří Brát, CSc. Unilever ČR Nemoci vzniklé z důvodů špatných stravovacích návyků Cukrovka - téměř každý

Více

Výsledky statistického zjišťování

Výsledky statistického zjišťování Ministerstvo zemědělství Odbor financování SZP, veřejné podpory a statistiky - 13060 Výsledky statistického zjišťování N á z e v : Krmiva (MZe) 3-01 Roční výkaz o výrobě průmyslových krmiv za rok 2005

Více

Přídatné a pomocné látky při výrobě cereálií

Přídatné a pomocné látky při výrobě cereálií Přídatné a pomocné látky při výrobě cereálií Doc. Ing. Josef Příhoda, CSc. Ing. Marcela Sluková, Ph.D. Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Fakulta potravinářské a biochemické technologie Ústav

Více

Seznam přednášek - Poradce pro výživu

Seznam přednášek - Poradce pro výživu Seznam přednášek - Poradce pro výživu A B C D ÚVOD 1.Vstupní konzultace 2. Vyplnění formuláře 3. Diagnostika 4. Zjištění zdravotního stavu 5. Kodex výživového poradce 6. Definice činnosti poradce pro výživu

Více

Hodnoticí standard. Obsluha mlýnských strojů (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Obsluha mlýnských strojů (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Obsluha mlýnských strojů (kód: 29-038-H) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Potravinářství a potravinářská chemie (kód: 29) Týká se povolání: Mlynář Kvalifikační úroveň NSK - EQF:

Více

Minoritní pšenice v ekologickém zemědělství

Minoritní pšenice v ekologickém zemědělství Minoritní pšenice v ekologickém zemědělství Ivana Capouchová Katedra rostlinné výroby Úvodem... Stoupající zájem o tzv. netradiční, maloobjemové, či alternativní plodiny. Zpravidla méně výnosné, avšak

Více

MYKOLOGICKÁ ANALÝZA POTRAVIN

MYKOLOGICKÁ ANALÝZA POTRAVIN MYKOLOGICKÁ ANALÝZA POTRAVIN a. Souhrn V roce 2011 byl ukončen druhý dvouletý cyklus nově uspořádaného Monitoringu dietární expozice člověka a tím i pozměněného projektu "MYKOMON". Vzhledem k detailnějšímu

Více

Jakost a zpracování obilovin

Jakost a zpracování obilovin Jakost a zpracování obilovin Anatomická stavba obilného zrna Endosperm (84-86%) škrob a bílkoviny Klíček (2,5-3%) nutričně cenný (bílkoviny, minerály, tuky, vitamíny) Obaly (8-14%) oplodí a osemení Jakost

Více

Katalog surovin a zboží

Katalog surovin a zboží Katalog surovin a zboží Dodává: Bezlepík s.r.o., Gregorova 1484/20, 741 01 Nový Jičín IČ: 023 90 515, DIČ: CZ 023 90 515 Místo zpracování a expedice: Provozovna U Bezlepíka, 5. května 719/9, 741 01 Nový

Více

VÝROBEK JANEX VŠEM OBCHODNÍM PARTNERŮM

VÝROBEK JANEX VŠEM OBCHODNÍM PARTNERŮM VŠEM OBCHODNÍM PARTNERŮM Touto formou Vám sdělujeme všechny potřebné údaje o balených i nebalených pekařských výrobcích, dodávaných naší firmou do obchodní sítě. Seznam výrobků CHLEBY: - pšeničnožitný

Více

Požadavky na označování potravin. Kristýna Miková, ZEELANDIA

Požadavky na označování potravin. Kristýna Miková, ZEELANDIA Požadavky na označování potravin Kristýna Miková, ZEELANDIA Osnova: Nařízení 1169/2011, platnost, odpovědnosti B2B Prodej na dálku Povinné údaje balené potraviny Povinné údaje nebalené potraviny Výživová

Více

VYHLÁŠKA č. 333/1997 Sb. ze dne 12. prosince 1997,

VYHLÁŠKA č. 333/1997 Sb. ze dne 12. prosince 1997, VYHLÁŠKA č. 333/1997 Sb. ze dne 12. prosince 1997, kterou se provádí 18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících

Více

Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie

Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í CZ.1.07/2.2.00/15.0324 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem

Více

VÝŢIVA SPORTOVCE ŠTĚPÁN POSPÍŠIL. 4. 11. 8.2012 Jilemnice

VÝŢIVA SPORTOVCE ŠTĚPÁN POSPÍŠIL. 4. 11. 8.2012 Jilemnice VÝŢIVA SPORTOVCE ŠTĚPÁN POSPÍŠIL 4. 11. 8.2012 Jilemnice VÝŽIVA > stejně důleţitá sloţka přípravy jako trénování > výţiva není pouze o svalové tkáni, ale i ostatních tkáních a orgánech > sportovec musí

Více

Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně. Agronomická fakulta. Seminární práce na téma:

Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně. Agronomická fakulta. Seminární práce na téma: Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Agronomická fakulta Seminární práce na téma: Využití a zpracování odpadů mlynářského a škrobárenského průmyslu Vypracovala: Hron Martin Obor: Zootechnika

Více

KRMIVA AGROBS. Dr. rer. nat. Manuela Bretzke a Glord.cz

KRMIVA AGROBS. Dr. rer. nat. Manuela Bretzke a Glord.cz KRMIVA AGROBS Dr. rer. nat. Manuela Bretzke a Glord.cz KŮŇ A POTRAVA Kůň je stepní zvíře Trávy a byliny s nízkým obsahem bílkovin Bohatá biodiversita Velmi dobrá kvalita bez plísní Čistá potrava díky stálému

Více

Mykotoxiny v obilovinách aktuální situace ve sklizni 2017 Ivana Polišenská

Mykotoxiny v obilovinách aktuální situace ve sklizni 2017 Ivana Polišenská Mykotoxiny v obilovinách aktuální situace ve sklizni 2017 Ivana Polišenská Zemědělský výzkumný ústav Kroměříž, s.r.o. Nejvýznamnější mykotoxiny v obilovinách 1. aflatoxiny 2. ochratoxin A 3. fumonisiny

Více

KATALOG PRODUKTŮ WWW.HORICKETRUBICKY.CZ

KATALOG PRODUKTŮ WWW.HORICKETRUBICKY.CZ KATALOG PRODUKTŮ ŘADA BRAND PRODUKTŮ OŘÍŠKOVÉ Trvanlivé pečivo oplatky trubičky s oříškovou náplní 38 g náplň oříšková 76 % (rostlinný palmový tuk, cukr, sušené mléko, rýžový škrob, lískooříšková pasta

Více

CELIAKIE bezlepková strava. PA, ZZ Jana Spáčilová

CELIAKIE bezlepková strava. PA, ZZ Jana Spáčilová CELIAKIE bezlepková strava PA, ZZ Jana Spáčilová Celiakie Celiakální sprue, glutenová enteropatie, glutenová intolerance 1:200-1:250 (v ČR) Dětství i dospělost Genetická predispozice Stav tenkého střeva

Více

Nutriční poradna v Nemocnici Český Těšín a.s.

Nutriční poradna v Nemocnici Český Těšín a.s. Nemocnice Český Těšín a.s. Ostravská 783 Český Těšín, 737 01 www.nemocniceceskytesin.agel.cz tel.: 558 769 248 fax.: 558 736 599 Nutriční poradna v Nemocnici Český Těšín a.s. Sestavila: Jolana Kajzarová,

Více

KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ

KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ 5 tipů pro zdravou výživu v novém roce Velmi častým tématem různých novoročních předsevzetí bývá hubnutí a zdravá výživa. Nejen redukce

Více

JSOU SUPERPOTRAVINY OPRAVDU SUPER? Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. VŠCHT Praha, FZV, SPV

JSOU SUPERPOTRAVINY OPRAVDU SUPER? Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. VŠCHT Praha, FZV, SPV JSOU SUPERPOTRAVINY OPRAVDU SUPER? Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc. VŠCHT Praha, FZV, SPV V současné době se ve všech typech medií, na přednáškách a v poradnách různých odborníků, v marketinkových upoutávkách

Více

www.znasehoregionu.cz Katalog chlebů

www.znasehoregionu.cz Katalog chlebů nejlepší z našeho regionu www.znasehoregionu.cz Katalog chlebů Chléb šestizrnný 700 g Chléb pšenično-žitný hmotnost 800 g, 1600 g Složení: pšeničná mouka, mouka žitná chlebová, pek. přípravek (ovesné vločky,

Více

Tuky (nejen) v pekařských výrobcích

Tuky (nejen) v pekařských výrobcích Tuky (nejen) v pekařských výrobcích Ing. Eva Nováková IREKS ENZYMA s.r.o. Pekařské výrobky součást každodenní stravy Konzumní chléb Pečivo Jemné pečivo Roční spotřeba pečiva (zdroj. Český statistický úřad)

Více

PŘÍLOHA. návrhu nařízení Evropského parlamentu a Rady. o snížení nebo odstranění cel na zboží pocházející z Ukrajiny

PŘÍLOHA. návrhu nařízení Evropského parlamentu a Rady. o snížení nebo odstranění cel na zboží pocházející z Ukrajiny EVROPSKÁ KOMISE Ve Štrasburku dne 11.3.2014 COM(2014) 166 final ANNEX 2 PŘÍLOHA návrhu nařízení Evropského parlamentu a Rady o snížení nebo odstranění cel na zboží pocházející z Ukrajiny CS CS PŘÍLOHA

Více

Katalog nebalených výrobků - cool rising

Katalog nebalených výrobků - cool rising Katalog nebalených výrobků - cool rising Pekárny Blansko a.s., Zborovecká 10, Blansko Běžné pečivo pšeničné 27001 Matějův rohlík se syrovátkou 50 1 27002 Sádlový suk 50 1 27009 Kornspitz 60 1 Běžné pečivo

Více

Hodnoticí standard. Technolog mlýnské výroby (kód: M) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Technolog mlýnské výroby (kód: M) Odborná způsobilost. Platnost standardu Technolog mlýnské výroby (kód: 29-083-M) Autorizující orgán: Ministerstvo zemědělství Skupina oborů: Potravinářství a potravinářská chemie (kód: 29) Týká se povolání: Technik v potravinářství a krmivářství

Více

Pracovní list č. 1 téma: Úvod do rostlinné produkce

Pracovní list č. 1 téma: Úvod do rostlinné produkce Pracovní list č. 1 téma: Úvod do rostlinné produkce Obsah tématu: 1) Hlavní cíl rostlinné výroby 2) Rozdělení kulturních rostlin dle vlastností sklízených produktů s přihlédnutím k postupům při jejich

Více

Definice. celiakální sprue, Herterova choroba, netropická sprue. primární komplexní malabsorpční syndrom

Definice. celiakální sprue, Herterova choroba, netropická sprue. primární komplexní malabsorpční syndrom Hejmalová Michaela Definice celiakální sprue, Herterova choroba, netropická sprue primární komplexní malabsorpční syndrom chronické zánětlivé onemocnění sliznice tenkého střeva projevující se malabsorpcí

Více

Výroba cukrů ve 21. století cukerné sirupy vs. cukr. Marcela Sluková

Výroba cukrů ve 21. století cukerné sirupy vs. cukr. Marcela Sluková Výroba cukrů ve 21. století cukerné sirupy vs. cukr Marcela Sluková Cukry ve výživě a zdraví člověka - Zdroj energie - Atraktivita a chutnost potraviny, návyk (zvyklost) na sladkou chuť - Přirozené a přidané

Více

TRVANLIVÉ PEČIVO - NERADIČNÍ RECEPTURY A NUTRIČNÍ PŘÍNOS SUŠENEK. doc. Ing. Marie Hrušková, CSc. Ing. Ivan Švec, Ph.D.

TRVANLIVÉ PEČIVO - NERADIČNÍ RECEPTURY A NUTRIČNÍ PŘÍNOS SUŠENEK. doc. Ing. Marie Hrušková, CSc. Ing. Ivan Švec, Ph.D. TRVANLIVÉ PEČIVO - NERADIČNÍ RECEPTURY A NUTRIČNÍ PŘÍNOS SUŠENEK doc. Ing. Marie Hrušková, CSc. Ing. Ivan Švec, Ph.D. Trvanlivé pečivo Charakteristika cereální výrobky s delší trvanlivostí pohotové použití

Více

Vejce. Ing. Miroslava Teichmanová

Vejce. Ing. Miroslava Teichmanová Vejce Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Vejce Předmět:

Více

ZÁKLADNÍ ZEMĚDĚLSKÉ PRODUKTY

ZÁKLADNÍ ZEMĚDĚLSKÉ PRODUKTY L 289/II/1924 CS Úřední věstník Evropské unie 30.10.2008 PŘÍLOHA XIII protokolu I Produkty pocházející z Jihoafrické republiky, na které se ustanovení o kumulaci podle článku 4 vztahují po 31. prosinci

Více

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY Ročník 1997 SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY PROFIL AKTUALIZOVANÉHO ZNĚNÍ: Titul původního předpisu: Vyhláška, kterou se provádí 18 odst. 1 písm.,, e), f), g) a h) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách

Více

Vliv pěstebních postupů na výživovou hodnotu potravin doc. Ing. Lenka Kouřimská, Ph.D.

Vliv pěstebních postupů na výživovou hodnotu potravin doc. Ing. Lenka Kouřimská, Ph.D. Vliv pěstebních postupů na výživovou hodnotu potravin doc. Ing. Lenka Kouřimská, Ph.D. Katedra kvality zemědělských produktů, Česká zemědělská univerzita v Praze Produkční systémy Konvenční Integrované

Více