Vedení ošetřovatelské dokumentace teorie vs. praxe

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Vedení ošetřovatelské dokumentace teorie vs. praxe"

Transkript

1 Vedení ošetřovatelské dokumentace teorie vs. praxe Krocová Jitka 1 Müllerová Nina 2 1 Katedra ošetřovatelství a porodní asistence, Fakulta zdravotnických studií ZČU v Plzni 2 Centrum řízení kvality, Fakultní nemocnice Plzeň

2 Úvod Kvalita zdravotnické dokumentace (ZD) je často velmi slabou stránkou poskytování zdravotní péče. Stále je zdravotnickými pracovníky silně podceňována. Nekompletní vedení ZD riziková situace ve zdravotnickém zařízení. Bezchybnost ve vedení dokumentace je často NLZP považována za zbytečnost, nicméně precizní vedení dokumentace je krokem k minimalizaci rizik a tím i krokem k eliminaci nežádoucích událostí, je prostředkem k zajištění kvalitní a bezpečné péče.

3 Úvod Vedení ošetřovatelské dokumentace bylo a stále ještě je zpochybňováno a teprve v situacích, kdy je nejistota v provedení či naopak neprovedení výkonu a kvalitě poskytnuté péče, jsou záznamy podrobně analyzovány. Při obhajování o nepochybení v péči si zdravotníci uvědomují, jak důležité je přesné vymezení struktury a formy jednotlivých záznamů. Slova opakovaně vyřčená na různých seminářích stále platí!

4 Legislativa stručně není hlavním cílem sdělení Zákon č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování 53 poskytovatel je povinen vést a uchovávat ZD a nakládat s ní podle tohoto zákona a jiných právních předpisů... Vyhláška č. 98/2012 Sb., o zdravotnické dokumentaci.s ohledem na rozsah poskytovaných zdravotních služeb, obsahuje ZD údaje o zdravotním stavu pacienta a skutečnostech souvisejících s poskytováním zdravotních služeb pacientovi Vyhláška č. 102/2011 Sb., o hodnocení kvality a bezpečí zdravotní péče standard 2.2.: Stanovení interních pravidel vedení ZD

5 Argumenty, proč se vedení ZD věnovat Legislativa - ukládá poskytovatelům zdravotních služeb přesná pravidla pro vedení a uchovávání ZD a předávání dat pro všeobecnou a zdravotnickou informační soustavu. Akreditační orgány - vyžadují od managementů nemocnic důkazy, jak zajistí jednotné vedení ZD, které je zcela nezbytné pro kvalitní poskytování zdravotní péče a kontrolní případně forensní účely.

6 Argumenty, proč se vedení ZD věnovat Prevence chyb - interní audity ZD často odhalují chyby, kterým je nutné se vyvarovat. Kvalita a bezpečnost - vedení záznamů může efektivním způsobem ovlivňovat kvalitu a bezpečnost poskytovaných zdravotních služeb a ošetřovatelskou praxi.

7 Kdo se podílí na péči o pacienta a vedení záznamů Ošetřující lékař Konziliární lékař Lékař radiolog Sestra Praktická sestra Student (přímé vedení) Pacient Fyzioterapeut Nutriční terapeut Zdravotně sociální pracovník Psycholog Logoped Pomocný zdravotnický personál Administrativní pracovníci v souvislosti s náplní práce

8 Pohled vzdělavatelů ZD v přípravě na zdravotnické povolání Základy legislativy a významu ZD v péči o pacienta. Klíčové povinnosti identifikace pacienta, jmenovky a podpisy zdravotnických pracovníků. Nemocniční informační sytém okrajově. Státní zkouškou se znalosti neověřují. Výuka: Ošetřovatelství, Ošetřovatelské postupy. V nemocnici je nutné klást důraz na adaptační proces!!!

9 Pohled studentů poznatky z praxe Oslovena byla celá třída studentů 1. ročníku obor Všeobecná sestra. Náměty, postřehy z praxe zaslalo 20 studentů (z 48) Shodují se ve zjednodušení dokumentace na to nejnutnější aby ZD nezdržovala sestru od práce s pacientem. Nepokládat neustále stejné dotazy např. na bolest. Vést dokumentaci spíše v elektronické podobě špatný rukopis. Najmout jiné profese na papírování a zavádět protokoly, kde by bylo možné pouze křížkovat. Při tvoření formulářů brát zřetel na připomínky sester méně listů!

10 Pohled studentů poznatky z praxe Sepisování alespoň některých ošetřovatelských výkonů pomocí čárových kódů. Ošetřovatelskou dokumentaci považuji za součást práce sestry z mého pohledu obsahuje množství informací, které jsou nezbytné..pokud není vedena čitelně, může dojít k velkým potížím při předávání směn a v průběhu léčby pacienta.

11 Pohled studentů poznatky z praxe po 6 ti měsících. Nezbytná součást práce sester. duplicita údajů. Vedení elektronické dokumentace. Sepisování alespoň některých ošetřovatelských výkonů pomocí čárových kódů. Přesvědčila jsem se, že důsledné vedení dokumentace je dokladem toho co dělám.

12 Požadavky na vedení zdravotnické dokumentace Obecné požadavky: identifikace poskytovatele zdravotních služeb; identifikace pacienta; číslování listů, jmenovky a podpisy zdravotníků; informované souhlasy pacientů; čitelnost a přehlednost záznamů; přesnost a srozumitelnost; škrtání a přepisování záznamů dle pravidel; logické označování formulářů apod.

13 Požadavky na vedení zdravotnické dokumentace Požadavky na ošetřovatelskou část: soulad s ošetřovatelským procesem používání a správnost vyplňování formulářů ošetřovatelské anamnézy, diagnózy, plánu, realizace a hodnocení; používání ošetřovatelské terminologie; záznamy intervencí a hodnocení reakcí a pokroku pacienta; dodržování SOP daného poskytovatele zdravotních služeb.

14 Postup při vedení ošetřovatelské dokumentace Ošetřovatelská anamnéza Dle stavu pacienta nejdéle do 8 hodin po přijetí. Shromážděné údaje zaznamenejte do standardního formuláře: Ošetřovatelská anamnéza pro krátkodobý pobyt - převážně soběstačný pacient (přístup "pohledem od hlavy k patě ); nebo do formuláře nebo do KIS WinMedicalc Ošetřovatelská anamnéza určeného pro pacienty s předpokládanou délkou hospitalizace delší než 7 dnů nebo pacienty nesoběstačné.

15 Soulad dokumentace s ošetřovatelským procesem Ošetřovatelský dokumentační systém má několik složek/formulářů: ošetřovatelská anamnéza; ošetřovatelský plán; realizace OP; hodnocení péče; překladová/propouštěcí ošetřovatelská zpráva.

16

17 Náhled na OA v programu WinMedicalc

18

19

20

21

22 Pohled interních auditorů Audit ZD požadavky MZ ČR Věstník MZ, částka 16/2015, vyžaduje auditovat uzavřenou zdravotnickou dokumentaci u minimálně 3% hospitalizovaných či ambulantně ošetřených pacientů z každého lůžkového pracoviště! Při počtu nad 70 tisíc hospitalizací ročně ve FN Plzeň se jedná o chorobopisů!!! Provedení auditu vyžaduje čas zkušený auditor potřebuje až 1 2 hodiny na kontrolu chorobopisu a sepsání zprávy. Klademe si otázku: Přinese nám větší počet auditů chorobopisů skutečně nějaký efekt? Dosud nastavený systém nám vyhovuje. Audit má být přínosem!

23 Audit ZD řešení ve FN Plzeň Audity prováděné zaměstnanci Centra řízení kvality 1x měsíčně 10 chorobopisů chirurgického a interního oboru. Závěry konzultovány s NLPP, NPOP a vedením jednotlivých pracovišť. Kontrola ZD na zdravotnických pracovištích před uložením do příruční spisovny provádí staniční sestra a vedoucí lékař. Audit se zápisem dle kritérií provádí vedení kliniky/oddělení 1x měsíčně u 2 chorobopisů. Jednou ročně provádíme audit lékařských zpráv vzdáleným přístupem do KIS cca u 250 chorobopisů. Průběžně jsou prováděny kontroly vedení záznamů u pacientů v rámci centrové léčby. Maximálně se podaří splnit kontrola 2 % chorobopisů bez navýšení zaměstnanců.

24 Pozitiva auditů Diskuse s vedením jednotlivých pracovišť nad zjištěním auditorů přináší nové nápady na zjednodušení nebo technické řešení, podklady pro semináře lékařů a sester. Podklad ke změnám směrnice, formulářů, zjednodušení zápisů, úpravy KIS WinMedicalc např. elektronická medikační karta, elektronické podpisy na RTG žádanky, konzilia; laboratorní výsledky jsou potvrzovány lékařem, ale připravujeme řešení vidování elektronicky.

25 Zjištění v ošetřovatelské části I. Ošetřovatelská anamnéza Chybí dietní omezení a je špatně spočítán součet bodů 0-2 bez intervence (pacientka s ca., úbytek hmotnosti 10 kg za 4 měsíce!) U alergie otazník nebylo možné se zeptat? Pacient neví? Doporučujeme popsat slovně neuvádí/nezjištěno. Pokud pacient podepsal anamnézu, lze předpokládat, že mohl odpovědět. Sociální podmínky opět otazník.

26 Zjištění v ošetřovatelské části I. Ošetřovatelská anamnéza U problému Porucha kožní integrity chybí vyhodnocení, operační rána hojení??? Ošetřovatelská anamnéza není vyplňovaná při přijetí na JIP, ale až při přijetí na standardní stanici, chybí vyplnění všech bodů a liší se údaj o alergii na PNC se záznamy z JIP a na chorobopisu!

27 Zjištění v ošetřovatelské části II. Standardní ošetřovatelský plán zaměřený na potřeby jedince Používání již neaktuálního formuláře. Ve formulaci záznamů není jasný výsledek kontroly (uvedeno např. kontrola krvácení nebo kontrola komprese, ale jaký byl výsledek? Například místo vpichu klidné, nekrvácí, pacient neudává bolesti ).

28 Zjištění v ošetřovatelské části II. Realizace ošetřovatelského plánu Hodnocení zavedené kanyly a odškrtnuto, ale pacientka byla propuštěna, psáno dopředu??? Záznam stravy nestačí, že jí pacientka dobře, je třeba zaznamenávat části porcí (úbytek hmotnosti za posledních 6 měsíců 19 kg, v lékařské dokumentaci záznam: subj. uvádí nechutenství ).

29 Zjištění v ošetřovatelské části III. Hlášení V záznamech se vyskytují duplicity o ordinacích a naopak chybí hodnocení reakcí pacienta na podněty, léčbu nebo výkony. Výživa záznam D3 + tekutiny, chybí informace o přijaté potravě stačí záznam v realizaci plánu. Hodnocení místa vpichu BPN místo používané škály dle škály Madonové stačí hodnota v realizaci plánu.

30 Zjištění v ošetřovatelské části III. Hlášení Záznamy předala/převzala psané dopředu pacientka už byla přeložena. Hodnocení bolesti po invazivním výkonu chybělo! (podávány analgetika ) V záznamech na JIP není hodnocení bolesti prováděné pravidelně i když je s pacientkou možné komunikovat a v lékařské vizitě je uvedeno, že si stěžuje na bolesti hlavy a DK.

31 Zjištění v ošetřovatelské části IV. Edukace Je založena karta, kde je pouze razítko edukace o alergenech razítko lze dát do hlášení. Jiná edukace neproběhla? Není-li pacient schopen edukace, proč je edukován o alergenech, ale o dalších výkonech ne? Pokud probíhá v jeden den jedním pracovníkem, stačí jeden podpis (svorka). Ne vždy je jasné, kdo edukuje (edukační karta), např. sestra atd. (chybí zkratka písmeno) proto bude provedena změna zkratky zrušeny!

32 Zjištění v ošetřovatelské části IV. Překladová zpráva Zaškrtnuta edukace jiné, ale neuvedeno jaká a naopak chybí, že proběhla edukace v diabetické dietě. Na sesterské překladové zprávě z jiného ZOK není podpis ani jméno sestry, která pacienta převzala.

33 Záznamy edukace pacienta nová karta

34 Standardní ošetřovatelský plán (FN/0593/03)

35 Realizace ošetřovatelského plánu (FN/0593/03)

36 Hodnocení bolesti (FN/0813/02)

37 Závěr Vedení záznamů může efektivním způsobem ovlivňovat ošetřovatelskou praxi. Ošetřovatelský výzkum. Ekonomická zdůvodnění pro zavádění nových metod, speciálních materiálů, plánování ošetřovatelského personálu apod. Sledování indikátorů kvality péče. Vedení dokumentace je účelné tehdy, když napomáhá k rozvoji ošetřovatelské péče.

38 Zjištění v lékařské části I Nevyplněny všechny kolonky formuláře - Chorobopis chirurgických oborů a Chorobopis interních oborů - úvodní strana chorobopisu musí vždy obsahovat příjmovou a propouštěcí diagnózu a podpis lékaře, Uvedení v jiném chorobopisu je nutné poznamenat. Vstupní anamnéza ve WM nedodržují jednotnou strukturu pro vstupní anamnézu, často chybí vyhodnocení výživového stavu pacienta. Záznam o aplikaci návykových látek odstranit duplicitní záznamy na samostatném formuláři pokud se jedná o jednorázové aplikace - -> zaznamenávat k ordinaci (na JIP) nebo na druhou stranu ordinačního listu.

39 Neúplný anesteziologický záznam: chybějící jméno anesteziologa, vyšetření, laboratorní hodnoty, podpisy, ordinace po anestezii, nečitelné, chybí poloha pacienta, použité přístroje!

40 Zjištění v lékařské části II Propouštěcí zpráva je vyhotovena o den dříve je možné si ji připravit, ALE tisk musí obsahovat skutečný den a čas propuštění! chybí způsob přepravy! Změna v léčebném plánu zrušení operace, ale aplikace premedikace proběhla nutné hodnotit jako nežádoucí událost, Pro anesteziology je ve WM zajištěna možnost záznamu komplikace anestezie. Rozdílný záznam váhy pacienta v různých záznamech o 3kg změny váhy v průběhu hospitalizace není zajištěno sledování ani v případě dlouhodobého lačnění u onkologického pacienta po výkonu. Záznamy hodnocení stavu lékařem psané dopředu pacientka už byla přeložena (jednalo se o chybný záznam do jiného chorobopisu, ale je nutné to napsat, nestačí škrtnout)!

41 Zjištění v lékařské části III Chybí maximální dávka LP (př. Tramal, Dipidolor), síla LP. Chybí záznam o předoperačním vyšetření anesteziologem. Nedodržení ordinace anesteziologa TK, P á 15 min 4x a realizace 3x á 10 min? Informovaný souhlas s hospitalizací není uveden důvod hospitalizace. Tisk na úvodní stranu chorobopisu křivě nečitelné části textu. Chybí status praesens, stav vědomí, fyziologické funkce, záznam o užívání NL, kouření, zhodnocení subjektivních potíží. Používaní neschválených zkratek. Nečitelnost! Používání starších verzí formulářů.

42 Chybí záznamy o sebemedikaci a o kontrolách bezpečného uložení LP a užívání LP pacientem formulář musí obsahovat nejen podpis pacienta, ale také lék, který bude užívat sám! Neregistrované léky není používán informovaný souhlas pacienta lékaři byli upozorněni na nutnost, bude uvedeno konkrétně ve směrnici!

43 Zjištění ve společné části V ordinačním listu není uvedena alergie, nebo se informace o alergii liší v lékařské a sesterské části! U infuzní terapie chybí časování Plasmalyte v akutní kartě není zřejmé, kdo ordinoval, u 5% G 500 ml není rychlost nebo délka podání. Na dodacím listu z TO není uveden čas dodání TP na stanici. Chybí formulář Záznam o podání TP nebo Likvidační protokol o znehodnocené TP.

44 FN/0050

45 Děkujeme za pozornost.

VEDENÍ ZDRAVOTNICKÉ DOKUMENTACE - NEJČASTĚJŠÍ PROBLÉMY V PRAXI. RNDr. Renata Podstatová Česká společnost pro akreditaci ve zdravotnictví

VEDENÍ ZDRAVOTNICKÉ DOKUMENTACE - NEJČASTĚJŠÍ PROBLÉMY V PRAXI. RNDr. Renata Podstatová Česká společnost pro akreditaci ve zdravotnictví VEDENÍ ZDRAVOTNICKÉ DOKUMENTACE - NEJČASTĚJŠÍ PROBLÉMY V PRAXI RNDr. Renata Podstatová Česká společnost pro akreditaci ve zdravotnictví Zákon č. 372/2011 Sb. Zákon č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách

Více

Nové akreditační standardy

Nové akreditační standardy Nové akreditační standardy Proč nové standardy Den vydání nové revize je prvním dnem přípravy revize další Zkušenosti z aplikace standardů Usnadnění a zjednodušení interpretací Jednoznačnost Legislativa

Více

Ošetřovatelský proces z hlediska akreditačních standardů SAK ČR

Ošetřovatelský proces z hlediska akreditačních standardů SAK ČR Ošetřovatelský proces z hlediska akreditačních standardů SAK ČR Lenka Gutová, Eva Pavelková SAK ČR Seminář MZ ČR 26.4.2007 Podpora řízení kvality v primární péči Je těžké měnit lidi, ale je možné změnit

Více

Zdravotnická dokumentace

Zdravotnická dokumentace Certifikovaný kurz: Mentor klinické praxe ošetřovatelství a porodní asistence (2017) Repetitorium teorie ošetřovatelství Zdravotnická dokumentace Mgr. Martin Krause, DiS. martin.krause@tul.cz Zdravotnická

Více

Akreditační standardy a jejich naplňování pro oblast výživy

Akreditační standardy a jejich naplňování pro oblast výživy Akreditační standardy a jejich naplňování pro oblast výživy Bc. Markéta Zemanová,DiS. OLV FNKV Praha Dietní výživa 2017 Úvod Součástí zákona č. 372/2011 Sb. o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování

Více

Resortní bezpečnostní cíle

Resortní bezpečnostní cíle Resortní bezpečnostní cíle V nemocnicích Pardubického kraje (dále jen NPK) jsou dodržovány resortní bezpečnostní cíle (dále jen RBC), které jsou vypracovány dle Věstníku č. 5/2012 Ministerstva zdravotnictví

Více

Mgr. Vladimíra Vávrová manažerka kvality nemocnice tel: Kvalita v nemocnici

Mgr. Vladimíra Vávrová manažerka kvality nemocnice tel: Kvalita v nemocnici Mgr. Vladimíra Vávrová manažerka kvality nemocnice vladimira.vavrova@npr.agel.cz tel: 581 271 266 Kvalita v nemocnici Nemocnice se systémem kvality zabývá již dlouhodobě, v roce 25 získala nemocnice nejprve

Více

ZÁZNAM 1 Prázdninové praxe v ošetřovatelství II. ročník Všeobecné lékařství... Akademický rok:...

ZÁZNAM 1 Prázdninové praxe v ošetřovatelství II. ročník Všeobecné lékařství... Akademický rok:... Jméno a příjmení studenta: ZÁZNAM 1 Prázdninové praxe v ošetřovatelství II. ročník Všeobecné lékařství... UČO:. Akademický rok:.... Název a adresa poskytovatele zdravotních služeb - nemocnice: Praxe vykonávána

Více

POSKYTOVÁNÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH ČR

POSKYTOVÁNÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH ČR POSKYTOVÁNÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH ČR Mezinárodní konference,,sociální služby jako výzva 21.století Sociální dialog v sociálních službách 13. a 14. května 2010 Hustopeče Praktické zkušenosti

Více

Kapitola 3 Výkony klinických vyšetření

Kapitola 3 Výkony klinických vyšetření Kapitola 3 Výkony klinických Výkony klinických jsou základními výkony, kterými zdravotnická zařízení vykazují zdravotním pojišťovnám zdravotní péči poskytnutou pojištěncům. Výkony klinických se dělí na

Více

DOPORUČENÍ ČOSKF ČLS JEP K ZAJIŠTĚNÍ SLUŽBY KLINICKÉHO FARMACEUTA NA LŮŽKOVÝCH ODDĚLENÍCH ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍ V ČR

DOPORUČENÍ ČOSKF ČLS JEP K ZAJIŠTĚNÍ SLUŽBY KLINICKÉHO FARMACEUTA NA LŮŽKOVÝCH ODDĚLENÍCH ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍ V ČR DOPORUČENÍ ČOSKF ČLS JEP K ZAJIŠTĚNÍ SLUŽBY KLINICKÉHO FARMACEUTA NA LŮŽKOVÝCH ODDĚLENÍCH ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍ V ČR Česká odborná společnost klinické farmacie ČLS JEP Lékařský dům, Sokolská 31, 120

Více

Bezpečnostní proces na operačním sále. Michálková Vladislava, DiS. Bc. Havlíková Ladislava

Bezpečnostní proces na operačním sále. Michálková Vladislava, DiS. Bc. Havlíková Ladislava Bezpečnostní proces na operačním sále Michálková Vladislava, DiS. Bc. Havlíková Ladislava Dokumentace na operačním sále Operační program Operační kniha Anesteziologická kniha Perioperační ošetřovatelský

Více

Resortní bezpečnostní cíle

Resortní bezpečnostní cíle Strana 1 z 5 V EU je u 8-12% hospitalizovaných pacientů způsobena újma během poskytování zdravotní péče. Nejčastěji se jedná o pochybení, která se týkají podávání léčivých přípravků, přenosu nemocničních

Více

ZÁZNAM 1 prázdninové praxe v ošetřovatelství II. ročník Všeobecné lékařství... Akademický rok:...

ZÁZNAM 1 prázdninové praxe v ošetřovatelství II. ročník Všeobecné lékařství... Akademický rok:... Jméno a příjmení studenta: ZÁZNAM 1 prázdninové praxe v ošetřovatelství II. ročník Všeobecné lékařství... UČO:. Akademický rok:.... Název a adresa nemocnice: Praxe vykonávána na: interní chirurgická klinika/oddělení

Více

3. Kulatý stůl na téma: Systém prevence a léčby dekubitů v ČR. Světový den STOP dekubitům

3. Kulatý stůl na téma: Systém prevence a léčby dekubitů v ČR. Světový den STOP dekubitům 3. Kulatý stůl na téma: Systém prevence a léčby dekubitů v ČR Světový den STOP dekubitům Praha, 12. 11. 2015 Dekubity/proleženiny téma NEJEN pro zdravotnictví Dlouhodobým prevalenčním šetřením Národního

Více

Kapitola 2. Obecná pravidla pro vykazování výkonů. x x x

Kapitola 2. Obecná pravidla pro vykazování výkonů. x x x Platné znění částí vyhlášky č. 134/1998 Sb., kterou se vydává seznam zdravotních výkonů s bodovými hodnotami, ve znění pozdějších předpisů, s vyznačením navrhovaných změn (vypouštěný text je přeškrtnut,

Více

Principy akreditace v následné a dlouhodobé péči. MUDr. David Marx, PhD. Spojená akreditační komise, o.p.s.

Principy akreditace v následné a dlouhodobé péči. MUDr. David Marx, PhD. Spojená akreditační komise, o.p.s. Principy akreditace v následné a dlouhodobé péči MUDr. David Marx, PhD. Spojená akreditační komise, o.p.s. Stimuly ke zvyšování kvality ve zdravotnictví Dynamika rozvoje nových technologií/léků Požadavky

Více

Jak probíhá certifikační audit? Mgr. Erna Mičudová Květen 2014

Jak probíhá certifikační audit? Mgr. Erna Mičudová Květen 2014 Jak probíhá certifikační audit? Mgr. Erna Mičudová Květen 2014 Co je to kvalita?? Kvalitu poskytované zdravotní péče je možno vyjádřit jako souhrn dostupných informací o odbornosti v diagnosticko - terapeutickém

Více

4. Kulatý stůl na téma: Systém prevence a léčby dekubitů v ČR. Světový den STOP dekubitům

4. Kulatý stůl na téma: Systém prevence a léčby dekubitů v ČR. Světový den STOP dekubitům 4. Kulatý stůl na téma: Systém prevence a léčby dekubitů v ČR Světový den STOP dekubitům Brno, 12. 11. 2016 Dekubity/proleženiny téma NEJEN pro zdravotnictví Uspořádání již 4. Kulatého stolu je známkou

Více

Návrh VYHLÁŠKA. ze dne. o minimálních požadavcích na některé postupy vymezené vnitřními předpisy

Návrh VYHLÁŠKA. ze dne. o minimálních požadavcích na některé postupy vymezené vnitřními předpisy Návrh VYHLÁŠKA ze dne. o minimálních požadavcích na některé postupy vymezené vnitřními předpisy Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle. zákona č. /2009 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich

Více

Národní ošetřovatelské postupy

Národní ošetřovatelské postupy Národní ošetřovatelské postupy Cíl tvorby národních ošetřovatelských postupů Vytvoření jednotícího rámce v procesu ošetřovatelské standardizace Vytipování ošetřovatelských intervencí a činností, ve kterých

Více

Kvalita a bezpečí ve výživě a nutričním zajištění v následné péči (nutriční terapeut, právník, ekonom)

Kvalita a bezpečí ve výživě a nutričním zajištění v následné péči (nutriční terapeut, právník, ekonom) Kvalita a bezpečí ve výživě a nutričním zajištění v následné péči (nutriční terapeut, právník, ekonom) Tamara Starnovská a kolektiv motto Hladovění v populaci je v současné době příznakem chudoby, hladovění

Více

98/2012 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 22. března 2012

98/2012 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 22. března 2012 98/2012 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 22. března 2012 o zdravotnické dokumentaci Změna: 236/2013 Sb. Změna: 364/2015 Sb. Změna: XXX/2017 Sb. Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle 120 zákona č. 372/2011 Sb., o

Více

IMPLEMENTAČNÍ STRATEGIE NOVÉHO ELEKTRONICKÉHO NÁSTROJE PRO MONITORING DEKUBITŮ

IMPLEMENTAČNÍ STRATEGIE NOVÉHO ELEKTRONICKÉHO NÁSTROJE PRO MONITORING DEKUBITŮ IMPLEMENTAČNÍ STRATEGIE NOVÉHO ELEKTRONICKÉHO NÁSTROJE PRO MONITORING DEKUBITŮ THE IMPLEMENTATION STRATEGY OF THE NEW ELECTRONIC TOOL FOR A PRESSURE ULCERS MONITORING Nina Müllerová (FN Plzeň, Plzeň, Česká

Více

Lhotáková Alena,DiS. Registrovaný nutriční terapeut Vazební věznice Praha Pankrác

Lhotáková Alena,DiS. Registrovaný nutriční terapeut Vazební věznice Praha Pankrác Lhotáková Alena,DiS. Registrovaný nutriční terapeut Vazební věznice Praha Pankrác POČET VĚZNIC A PŘIDRUŽENÝCH ZAŘÍZENÍ POČET NUTRIČNÍCH TERAPEUTŮ nutričních terapeutů ve VSČR působí celkem 5 jednotlivé

Více

Kvalita zdravotní péče, řízení kvality a bezpečí v Oblastní nemocnici Jičín a. s.

Kvalita zdravotní péče, řízení kvality a bezpečí v Oblastní nemocnici Jičín a. s. Kvalita a lidskost Kvalita zdravotní péče, řízení kvality a bezpečí v Oblastní nemocnici Jičín a. s. Mgr. Jana Kučerová, Ph.D. Kvalita zdravotní péče a akreditace, III. celostátní konference, Praha, 17.10.2012

Více

Adiktologická péče v ÚVN. Mgr. Kateřina Mladá AT Konference, Seč,

Adiktologická péče v ÚVN. Mgr. Kateřina Mladá AT Konference, Seč, Adiktologická péče v ÚVN Mgr. Kateřina Mladá AT Konference, Seč, 7. 6. 2017 Cíle přednášky představit nové možnosti uplatnění profese adiktologa v rámci zdravotnictví (nemocniční péče) konkrétní ukázka

Více

VÝSLEDKY ANKETY BOLEST A DEKUBITY. Michaela Hofštetrová Knotková Nina Müllerová

VÝSLEDKY ANKETY BOLEST A DEKUBITY. Michaela Hofštetrová Knotková Nina Müllerová VÝSLEDKY ANKETY BOLEST A DEKUBITY Michaela Hofštetrová Knotková Nina Müllerová Doporučení EPUAP v oblasti bolesti Mezi doporučované intervence EPUAP v prevenci a léčbě dekubitů patří i sledování bolesti,

Více

NABÍDKA KURZŮ 2. pol Odbor personalistiky - Oddělení vzdělávání

NABÍDKA KURZŮ 2. pol Odbor personalistiky - Oddělení vzdělávání NABÍDKA KURZŮ 2. pol. 2019 Odbor personalistiky - Oddělení vzdělávání Kurz kanylace periferní žíly a péče o žilní vstup všeobecným sestrám (popř. porodním asistentkám, zdravotnickým záchranářům, radiologickým

Více

ZÁSADY PRÁCE CENTRA PRO ŘEŠENÍ KÝLY

ZÁSADY PRÁCE CENTRA PRO ŘEŠENÍ KÝLY ZÁSADY PRÁCE CENTRA PRO ŘEŠENÍ KÝLY DEFINICE CENTRA PRO ŘEŠENÍ KÝLY Operace kýly je jedním z nejčastějších chirurgických výkonů nejen v ČR, ale i v Evropě a ve světě s nemalým sociálním i ekonomickým dopadem

Více

Nutriční terapeut jako důležitý člen při péči o pacienty v intenzivní péči

Nutriční terapeut jako důležitý člen při péči o pacienty v intenzivní péči Nutriční terapeut jako důležitý člen při péči o pacienty v intenzivní péči Lucie Růžičková Vedoucí nutriční terapeutka Všeobecná fakultní nemocnice Praha 1 Nutriční péče na standardních odděleních přesný

Více

Kreuzbergová Jaroslava, FN Plzeň MÝTY O STRAVOVÁNÍ HOSPITALIZOVANÉHO PACIENTA

Kreuzbergová Jaroslava, FN Plzeň MÝTY O STRAVOVÁNÍ HOSPITALIZOVANÉHO PACIENTA Kreuzbergová Jaroslava, FN Plzeň MÝTY O STRAVOVÁNÍ HOSPITALIZOVANÉHO PACIENTA Mýty? Naši klienti= pacienti Pacientovi musí strava chutnat Pacient očekává, že léčebná strava bude mít chuť, na kterou je

Více

Standard léčebné péče. Bezpečné předání pacienta na operační sál a Soubor: A15 z operačního sálu Strany: 5 Přílohy: 1

Standard léčebné péče. Bezpečné předání pacienta na operační sál a Soubor: A15 z operačního sálu Strany: 5 Přílohy: 1 Druh: Standard léčebné péče Typ standardu: všeobecný SLP Název: Bezpečné předání pacienta na operační sál a Soubor: A15 z operačního sálu Strany: 5 Přílohy: 1 I. Sledovaný cíl Zajištění bezpečného perioperačního

Více

Elektronická ošetřovatelská dokumentace v ošetřovatelském procesu. Mgr. Bc. Marie Brilová, MBA

Elektronická ošetřovatelská dokumentace v ošetřovatelském procesu. Mgr. Bc. Marie Brilová, MBA Elektronická ošetřovatelská dokumentace v ošetřovatelském procesu Mgr. Bc. Marie Brilová, MBA Elektronická ošetřovatelská dokumentace v 1 Oblastní nemocnice Středočeského kraje Ambulantní i lůžková péče

Více

Nezastupitelnost nutričního terapeuta v ambulantní nutriční péči. F. Novák IV. Interní klinika 1. LF UK a VFN, Praha

Nezastupitelnost nutričního terapeuta v ambulantní nutriční péči. F. Novák IV. Interní klinika 1. LF UK a VFN, Praha Nezastupitelnost nutričního terapeuta v ambulantní nutriční péči. F. Novák IV. Interní klinika 1. LF UK a VFN, Praha DIETNÍ VÝŽIVA 2016 Nutriční ambulance 4.interní kliniky VFN Spolupráce s nutričním

Více

Proces standardizace zdravotnické dokumentace ve FN Hradec Králové vlivy, trendy, výsledky, očekávání. Miroslav Měšťan

Proces standardizace zdravotnické dokumentace ve FN Hradec Králové vlivy, trendy, výsledky, očekávání. Miroslav Měšťan Proces standardizace zdravotnické dokumentace ve FN Hradec Králové vlivy, trendy, výsledky, očekávání Miroslav Měšťan Zdravotnická dokumentace klíčový a neodstranitelný prvek v procesu poskytování

Více

LOGBOOK. Specializační vzdělávání v oboru. (všeobecná sestra)

LOGBOOK. Specializační vzdělávání v oboru. (všeobecná sestra) LOGBOOK Specializační vzdělávání v oboru OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE V CHIRURGICKÝCH OBORECH (všeobecná sestra) Ministerstvo zdravotnictví České republiky Palackého náměstí 4, 18 01 Praha tel.: + 40 4 971 111,

Více

Riziko nežádoucích událostí na operačním sále - poznatky z pracoviště Petra Kourková, Jana Vácová COS Nemocnice Jihlava

Riziko nežádoucích událostí na operačním sále - poznatky z pracoviště Petra Kourková, Jana Vácová COS Nemocnice Jihlava VI. KONGRES 2.- 3. června 2017 PERIOPERAČNÍCH SESTER Hotel Flora Olomouc S MEZINÁRODNÍ ÚČASTÍ Riziko nežádoucích událostí na operačním sále - poznatky z pracoviště Petra Kourková, Jana Vácová COS Nemocnice

Více

CENTRUM KÝLY ZÁSADY PRÁCE CENTRA PRO ŘEŠENÍ KÝLY PRO ŘEŠENÍ

CENTRUM KÝLY ZÁSADY PRÁCE CENTRA PRO ŘEŠENÍ KÝLY PRO ŘEŠENÍ CENTRUM PRO ŘEŠENÍ KÝLY ZÁSADY PRÁCE CENTRA PRO ŘEŠENÍ KÝLY DEFINICE CENTRA PRO ŘEŠENÍ KÝLY Operace kýly je jedním z nejčastějších chirurgických výkonů nejen v ČR, ale i v Evropě a ve světě s nemalým sociálním

Více

LOGBOOK. Specializační vzdělávání v oboru. (všeobecná sestra)

LOGBOOK. Specializační vzdělávání v oboru. (všeobecná sestra) LOGBOOK Specializační vzdělávání v oboru OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE V INTERNÍCH OBORECH (všeobecná sestra) Ministerstvo zdravotnictví České republiky Palackého náměstí 4, 8 0 Praha tel.: + 40 4 97, e-mail: onp@mzcr.cz,

Více

Bezpečnostní cíle. Realizace resortních bezpečnostních cílů v RÚ

Bezpečnostní cíle. Realizace resortních bezpečnostních cílů v RÚ Bezpečnostní cíle Ministerstvo zdravotnictví ČR vyhlásilo Resortní bezpečnostní cíle (RBC), jako opatření k zajištění vyšší bezpečnosti pacientů i kvalitě poskytované zdravotní péče. Naplněním Resortních

Více

Po ukončení editace ZÁZNAMU HOSPIZALIZACE můžeme vytisknout potřebné formuláře prostřednictvím ikony tisku z dolní nástrojové lišty.

Po ukončení editace ZÁZNAMU HOSPIZALIZACE můžeme vytisknout potřebné formuláře prostřednictvím ikony tisku z dolní nástrojové lišty. Postup při administrativním příjmu: Příjem pacientů se provádí v hospitalizačním rozhraní NIS. V hlavním okně tohoto rozhraní uživatel zvolí konkrétní lůžkovou stanici, na kterou chce přijmout pacienta.

Více

Nové vzdělávání pro anesteziologickou sestru

Nové vzdělávání pro anesteziologickou sestru Nové vzdělávání pro anesteziologickou sestru Certifikovaný kurs Sestra v intenzivní péči se zaměřením na anesteziologii Mario Pytel Pracovní skupina Ministerstva zdravotnictví ČR FN Brno, KDAR, KARIM Příkaz

Více

ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru rehabilitační a fyzikální medicína (FBLR) za období NZIS REPORT č.

ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru rehabilitační a fyzikální medicína (FBLR) za období NZIS REPORT č. NÁRODNÍ ZDRAVOTNICKÝ INFORMAČNÍ SYSTÉM AMBULANTNÍ PÉČE ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru rehabilitační a fyzikální medicína (FBLR) za období 2007 2015 NZIS REPORT č. K/22 (09/2016) Stručný

Více

Zkušenosti s identifikací pacienta, zdravotnických prostředků a některých procesů ve zdravotnických zařízeních

Zkušenosti s identifikací pacienta, zdravotnických prostředků a některých procesů ve zdravotnických zařízeních Zkušenosti s identifikací pacienta, zdravotnických prostředků a některých procesů ve zdravotnických zařízeních Ing.M.Preininger, Nemocnice Na Homolce, MUDr.Benešová, FN Motol, Praha 2011 Používání NISu

Více

SEZNAM PŘÍLOH. Příloha č. 8: Informovaný souhlas Příloha č. 9: Návrh informační brožury pro příbuzné

SEZNAM PŘÍLOH. Příloha č. 8: Informovaný souhlas Příloha č. 9: Návrh informační brožury pro příbuzné SEZNAM PŘÍLOH Příloha č. 1: Seznam zkratek Příloha č. 2: Seznam tabulek Příloha č. 3: Seznam obrázků Příloha č. 4: Struktura otázek pro polostrukturovaný rozhovor Příloha č. 5: Žádost o provedení výzkumného

Více

Klinické ošetřovatelství

Klinické ošetřovatelství Klinické ošetřovatelství zdroj www.wikiskripta.eu úprava textu Ing. Petr Včelák vcelak@kiv.zcu.cz Obsah 1 Klinické ošetřovatelství... 3 1.1 Psychiatrická ošetřovatelská péče... 3 1.1.1 Duševní zdraví...

Více

1. Jaká je délka Vaší praxe na operačním sále? a) do 1 roku b) do 5 let c) do 10 let d) do 15 let e) 16 a více

1. Jaká je délka Vaší praxe na operačním sále? a) do 1 roku b) do 5 let c) do 10 let d) do 15 let e) 16 a více PŘÍLOHY Příloha 1 Dotazník použitý v dotazníkovém šetření Vážené kolegyně, jmenuji se Pavla Fejglová a jsem studentkou na Lékařské fakultě Karlovy univerzity v Hradci Králové obor Ošetřovatelství. Prosím

Více

Bezpečnost pacientů v nemocnicích

Bezpečnost pacientů v nemocnicích Bezpečnost pacientů v nemocnicích Radek Policar náměstek pro legislativu a právo, MZ ČR Roman Prymula náměstek pro zdravotní péči, MZ ČR Ústřední vojenská nemocnice 14. září 2018 Bezpečí pacientů v popředí

Více

VYSOKOMÝTSKÁ NEMOCNICE Hradecká 167, Vysoké Mýto

VYSOKOMÝTSKÁ NEMOCNICE Hradecká 167, Vysoké Mýto Verze: 01 Počet stran: 4 Počet příloh: 2 Název: VYSOKOMÝTSKÁ NEMOCNICE Hradecká 167, 566 23 Vysoké Mýto SMĚRNICE č. SM/ZDR/03/2014 Platnost od: 20.1.2014 Platnost do:19.1.2016 Rozdělovník: A Lékaři Nelékařské

Více

Tab. 3 NRS 2002, riziko podvýživy u hospitalizovaných pacientů. Zhubl pacient za poslední 3 měsíce? ANO NE

Tab. 3 NRS 2002, riziko podvýživy u hospitalizovaných pacientů. Zhubl pacient za poslední 3 měsíce? ANO NE Nutriční screening Nutriční screening je jednoduchý nástroj pro zhodnocení nutričního stavu pacienta. Možností nutričního screeningu je celá řada. Obvykle však obsahuje údaj o hmotnosti, BMI (Body Mass

Více

Klinická farmacie v klinické praxi. 1.kongres ČOSKF ČLS JEP Praha 7.října 2011 Gregorová Jana Oddělení klinické farmacie, FN Na Bulovce

Klinická farmacie v klinické praxi. 1.kongres ČOSKF ČLS JEP Praha 7.října 2011 Gregorová Jana Oddělení klinické farmacie, FN Na Bulovce Klinická farmacie v klinické praxi 1.kongres ČOSKF ČLS JEP Praha 7.října 2011 Gregorová Jana Oddělení klinické farmacie, FN Na Bulovce založení ČOSKF ČLS JEP ČOSKF ČLS JEP prosazovat zájmy oboru klinická

Více

Datum zpracování projektu: 2016

Datum zpracování projektu: 2016 Téma projektu Datum zpracování projektu: 2016 Husova 2624, 580 22 Havlíčkův Brod, Telefon: 569 472 111, e-mail: nemocnice@onhb.cz, IČO: 00179540 Strana 1 (celkem 12) Nemocnice Havlíčkův Brod (NHB) zaujímá

Více

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Strnadová.

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Strnadová. p ř e d m ě t : v y b r a n é k a p i t o l y c h i r u r g i e Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Strnadová. z p r a c o v a l a : M g r. E v a S t r n a d o v á

Více

LOGBOOK. Specializační vzdělávání v oboru. (nutriční terapeut)

LOGBOOK. Specializační vzdělávání v oboru. (nutriční terapeut) LOGBOOK Specializační vzdělávání v oboru VÝŽIVA DOSPĚLÝCH (nutriční terapeut) Ministerstvo zdravotnictví České republiky Palackého náměstí 4, 128 01 Praha 2 tel.: + 420 224 971 111, e-mail: onp@mzcr.cz,

Více

NABÍDKA KURZŮ 1.pol Odbor personalistiky - Oddělení vzdělávání

NABÍDKA KURZŮ 1.pol Odbor personalistiky - Oddělení vzdělávání NABÍDKA KURZŮ 1.pol. 2018 Odbor personalistiky - Oddělení vzdělávání Kurz kanylace periferní žíly a péče o žilní vstup všeobecným sestrám (popř. porodním asistentkám, zdravotnickým záchranářům, radiologickým

Více

Nové vzdělávání pro anesteziologickou sestru

Nové vzdělávání pro anesteziologickou sestru Nové vzdělávání pro anesteziologickou sestru Certifikovaný kurs Sestra v intenzivní péči se zaměřením na anesteziologii Mario Pytel Pracovní skupina Ministerstva zdravotnictví ČR FN Brno, KDAR, KARIM Příkaz

Více

Traumatologický plán SOL Trutnov

Traumatologický plán SOL Trutnov Traumatologický plán SOL Trutnov Preambule : Traumatologický plán (dále jen TP) obsahuje zabezpečení zdravotnických opatření postiženým osobám (vyhláška MV č. 328/2001 Sb.), je reakcí na následky havárie

Více

Základní termíny interní propedeutiky, pohled na lékařskou dokumentaci. Lenka Hodačová Ústav sociálního lékařství Lékařská fakulta v Hradci Králové

Základní termíny interní propedeutiky, pohled na lékařskou dokumentaci. Lenka Hodačová Ústav sociálního lékařství Lékařská fakulta v Hradci Králové Základní termíny interní propedeutiky, pohled na lékařskou dokumentaci Lenka Hodačová Ústav sociálního lékařství Lékařská fakulta v Hradci Králové 1 Základní terminologie Interní propedeutika Postup při

Více

Bezpečná nemocnice. Chránit (nejen personál) = dobře informovat (používání vhodných OOPP)

Bezpečná nemocnice. Chránit (nejen personál) = dobře informovat (používání vhodných OOPP) Chránit (nejen personál) = dobře informovat (používání vhodných OOPP) Struktura projektu Obsah: 1. Souhrn 2. Stručná charakteristika organizace 3. Zdůvodnění projektu (definice projektu) 4. Cíle projektu

Více

Co pálí české sestry?

Co pálí české sestry? Co pálí české sestry? Bc. Nina Müllerová Vedoucí oddělení ošetřovatelství a nelékařských povolání, odbor vzdělávání a vědy MZ ČR Co trápí naše zdravotní sestry a bratry ze všeho nejvíce? S novým zákonem

Více

DÁVÁ CESTA PROTOKOLŮ V IP MOŽNOSTI ZVÝŠENÍ KOMPETENCÍ SESTER?

DÁVÁ CESTA PROTOKOLŮ V IP MOŽNOSTI ZVÝŠENÍ KOMPETENCÍ SESTER? DÁVÁ CESTA PROTOKOLŮ V IP MOŽNOSTI ZVÝŠENÍ KOMPETENCÍ SESTER? Mgr. Ivana Kupečková, MBA KARIM Fakultní nemocnice Hradec Králové ČAS sekce ARIP PROTOKOLY / DOPORUČENÉ POSTUPY Jsou to sady postupů předepsaných

Více

Název IČO Fakultní nemocnice v Motole. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE

Název IČO Fakultní nemocnice v Motole. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE IČO 0 0 0 6 4 2 0 3 IČZ smluvního ZZ 0 5 0 0 2 0 0 0 Číslo smlouvy 2 A 0 5 M 0 0 3 Název IČO Fakultní nemocnice v Motole PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / 7.07.07 / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ

Více

PROCES SOCIÁLNÍ PRÁCE VE ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍCH

PROCES SOCIÁLNÍ PRÁCE VE ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍCH Strana 1 z 7 Název: PROCES SOCIÁLNÍ PRÁCE VE ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍCH Platnost od: 2. 5. 2008 Platnost do: odvolání Nahrazuje: ----- Personál: Všeobecné sestry, porodní asistentky, zdravotně sociální

Více

VEDENÍ PROVOZNÍ DOKUMENTACE U ZDRAVOTNICKÝCH PROSTŘEDKŮ SE ZVÝŠENÝM RIZIKEM NA OPERAČNÍM SÁLE

VEDENÍ PROVOZNÍ DOKUMENTACE U ZDRAVOTNICKÝCH PROSTŘEDKŮ SE ZVÝŠENÝM RIZIKEM NA OPERAČNÍM SÁLE VEDENÍ PROVOZNÍ DOKUMENTACE U ZDRAVOTNICKÝCH PROSTŘEDKŮ SE ZVÝŠENÝM RIZIKEM NA OPERAČNÍM SÁLE Vohrnová Ivana Operační sály Lochotín FN Plzeň OPERAČNÍ SÁLY LOCHOTÍN FN PLZEŇ OS Lochotín: 12 - operačních

Více

Dokumentace nejen v. laboratořích. Martin Matějček Michaela Bechyňová Fakultní nemocnice v Motole

Dokumentace nejen v. laboratořích. Martin Matějček Michaela Bechyňová Fakultní nemocnice v Motole Dokumentace nejen v laboratořích Martin Matějček Michaela Bechyňová Fakultní nemocnice v Motole Konference Prezídia České asociace sester Praha, 15. 11. 2018 Co je vlastně (řízená) dokumentace? Dokumentace

Více

Jak (vy)budovat Acute Pain Service

Jak (vy)budovat Acute Pain Service Jak (vy)budovat Acute Pain Service Marek Hakl Centrum pro léčbu bolesti ARK LF MU a FN u sv. Anny v Brně Acute Pain Servis (APS) Projekt bezbolestné nemocnice Součást nemocničních standardů pro schválení

Více

Název IČO Fakultní nemocnice v Motole. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE

Název IČO Fakultní nemocnice v Motole. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE IČO 0 0 0 6 4 2 0 3 IČZ smluvního ZZ 0 5 0 0 2 0 0 0 Číslo smlouvy 2 A 0 5 M 0 0 3 Název IČO Fakultní nemocnice v Motole PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / 7.07.07 / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ

Více

LOGBOOK. Specializační vzdělávání v oboru. (všeobecná sestra)

LOGBOOK. Specializační vzdělávání v oboru. (všeobecná sestra) LOGBOOK Specializační vzdělávání v oboru OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE V PSYCHIATRII (všeobecná sestra) Ministerstvo zdravotnictví České republiky Palackého náměstí 4, 18 01 Praha tel.: + 40 4 971 111, e-mail: onp@mzcr.cz,

Více

Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Srpen 2010 Tondrová Irena Bc. Příprava k plánované operaci Operační výkony Plánované Urgentní Neodkladné

Více

NABÍDKA KURZŮ 1.pol. 2011 Odbor personalistiky - Oddělení vzdělávání

NABÍDKA KURZŮ 1.pol. 2011 Odbor personalistiky - Oddělení vzdělávání NABÍDKA KURZŮ 1.pol. 2011 Odbor personalistiky - Oddělení vzdělávání Určeno: Kurz kanylace periferní žíly a péče o žilní vstup - ve spolupráci s firmou MSM všeobecným sestrám (popř. porodním asistentkám,

Více

Název IČO Všeobecná fakultní nemocnice v Praze. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE

Název IČO Všeobecná fakultní nemocnice v Praze. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE IČO 0 0 0 6 4 1 6 5 IČZ smluvního ZZ 0 2 0 0 4 0 0 0 Číslo smlouvy 2 A 0 2 M 0 0 5 Název IČO Všeobecná fakultní nemocnice v Praze PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / 7.07.07 / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ

Více

Fakultní nemocnice pavilónového typu s detašovanými pracovišti 31 klinických a laboratorních pracovišť zaměstnanců 970 lůžek

Fakultní nemocnice pavilónového typu s detašovanými pracovišti 31 klinických a laboratorních pracovišť zaměstnanců 970 lůžek Fakultní nemocnice pavilónového typu s detašovanými pracovišti 31 klinických a laboratorních pracovišť 3 000 zaměstnanců 970 lůžek 35 000 hospitalizací ročně Základní zadání hlavního uživatele Uživatelská

Více

JAK PROBÍHÁ PROCES HODNOCENÍ KVALITY A BEZPEČÍ VE ZDRAVOTNICKÉM ZAŘÍZENÍ ČESKÁ SPOLEČNOST PRO AKREDITACI VE ZDRAVOTNICTVÍ

JAK PROBÍHÁ PROCES HODNOCENÍ KVALITY A BEZPEČÍ VE ZDRAVOTNICKÉM ZAŘÍZENÍ ČESKÁ SPOLEČNOST PRO AKREDITACI VE ZDRAVOTNICTVÍ JAK PROBÍHÁ PROCES HODNOCENÍ KVALITY A BEZPEČÍ VE ZDRAVOTNICKÉM ZAŘÍZENÍ ČESKÁ SPOLEČNOST PRO AKREDITACI VE ZDRAVOTNICTVÍ 1. verze Květen 2012 Postup před vlastním hodnocením kvality a bezpečí 1. Zdravotnické

Více

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_12 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ HRAZENÝCH SLUŽEB

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_12 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ HRAZENÝCH SLUŽEB IČO 0 0 0 6 4 0 3 Záčíslí IČO IČZ smluvního ZZ 0 5 0 0 0 0 0 Číslo smlouvy 1 8 0 5 M 0 0 3 Název IČO Fakultní nemocnice v Motole PŘÍLOHA č. Vstupní formulář / V-01 / 8.11.11 / 4_1 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ

Více

Vysoká škola zdravotnická, o. p. s.

Vysoká škola zdravotnická, o. p. s. Vysoká škola zdravotnická, o. p. s. Praha 5, Duškova 7, PSČ 150 00 OŠETŘOVATELSKÁ DOKUMENTACE ERNESTINE WIEDENBACH MODEL UMĚNÍ POMOCI Místo odborné praxe: Jméno a příjmení studenta: Studijní obor: Ročník

Více

Ekonomika ošetřovatelské péče v sociálních službách rok Jiří Procházka únor 2015

Ekonomika ošetřovatelské péče v sociálních službách rok Jiří Procházka únor 2015 Ekonomika ošetřovatelské péče v sociálních službách rok 2015 Jiří Procházka únor 2015 Legislativa k financování zdravotní péče v PZSS Financování odbornost 913 - vyhláška MZČR č.134/1998 Sb. o seznamu

Více

Procesy technické podpory Podpůrné služby a akreditační minimum

Procesy technické podpory Podpůrné služby a akreditační minimum Procesy technické podpory Podpůrné služby a akreditační minimum Ing. Ivo Žolnerčík náměstek ředitele pro techniku a provoz Ing. Jindra Strakošová vedoucí odboru technicko-provozního Základní podpůrné procesy

Více

Výkaz A007 klinická farmacie. Kongres ČOSKF Praha

Výkaz A007 klinická farmacie. Kongres ČOSKF Praha Výkaz A007 klinická farmacie Kongres ČOSKF 8.10.2016 Praha A007 klinická farmacie První sběr dat za rok 2015 proběhl v průběhu dubna a května 2016 Cíl - zmapovat přesněji situaci v oblasti klinické farmacie

Více

OTÁZKY KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE Z OŠETŘOVATELSTVÍ AR 2014/2015

OTÁZKY KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE Z OŠETŘOVATELSTVÍ AR 2014/2015 Fakulta zdravotnických studií UJEP v Ústí nad Labem Velká Hradební 13 400 01 Ústí nad Labem Katedra ošetřovatelství a porodní asistence OTÁZKY KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE Z OŠETŘOVATELSTVÍ AR 2014/2015

Více

102/2012 Sb. VYHLÁŠKA

102/2012 Sb. VYHLÁŠKA 102/2012 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 22. března 2012 o hodnocení kvality a bezpečí lůžkové zdravotní péče Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle 120 zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách

Více

Praktické naplnění Resortně bezpečnostního cíle 8. Výstupy dotazníkového šetření

Praktické naplnění Resortně bezpečnostního cíle 8. Výstupy dotazníkového šetření Praktické naplnění Resortně bezpečnostního cíle 8 Výstupy dotazníkového šetření Resortní bezpečnostní cíle - vychází z Doporučení Rady Evropské unie o bezpečnosti pacientů včetně infekcí spojených se zdravotní

Více

HODNOCENÍ KVALITY A BEZPEČÍ LŮŽKOVÉ ZDRAVOTNÍ PÉČE ČESKÁ SPOLEČNOST PRO AKREDITACI VE ZDRAVOTNICTVÍ

HODNOCENÍ KVALITY A BEZPEČÍ LŮŽKOVÉ ZDRAVOTNÍ PÉČE ČESKÁ SPOLEČNOST PRO AKREDITACI VE ZDRAVOTNICTVÍ HODNOCENÍ KVALITY A BEZPEČÍ LŮŽKOVÉ ZDRAVOTNÍ PÉČE ČESKÁ SPOLEČNOST PRO AKREDITACI VE ZDRAVOTNICTVÍ 1. verze Květen 2012 1 Hodnotící standardy a ukazatele kvality a bezpečí poskytovaných zdravotních služeb

Více

Kvalitní zdravotní péče s tradicí

Kvalitní zdravotní péče s tradicí Kvalitní zdravotní péče s tradicí Svitavská nemocnice je akreditovanou nemocnicí a je jedním z pilířů akutní zdravotní péče v Pardubickém kraji Vedení nemocnice se dlouhodobě soustřeďuje na zlepšování

Více

Řízení lidských zdrojů a akreditace. Ing. Lenka Nétková

Řízení lidských zdrojů a akreditace. Ing. Lenka Nétková Řízení lidských zdrojů a akreditace Ing. Lenka Nétková Základní PSJ a SOP Personální práce Vzdělávání a odborný rozvoj Popis pracovních míst Pracovní doba a dovolená na zotavenou Poskytování platu Posuzování

Více

Činnosti a kompetence nelékařských zdravotnických povolání. Mgr. Lenka Hladíková odbor vzdělávání a vědy

Činnosti a kompetence nelékařských zdravotnických povolání. Mgr. Lenka Hladíková odbor vzdělávání a vědy Činnosti a kompetence nelékařských zdravotnických povolání Mgr. Lenka Hladíková odbor vzdělávání a vědy Činnosti a kompetence NLZP příprava návrhu nové vyhlášky o činnostech NLZP v návaznosti na připravovaný

Více

Praktické naplnění Resortně bezpečnostního cíle 8. Výstupy dotazníkového šetření

Praktické naplnění Resortně bezpečnostního cíle 8. Výstupy dotazníkového šetření Praktické naplnění Resortně bezpečnostního cíle 8 Výstupy dotazníkového šetření OBSAH ÚVOD... 3 CÍLE ŠETŘENÍ... 3 METODIKA ŠETŘENÍ... 3 VYHODNOCENÍ JEDNOTLIVÝCH POLOŽEK DOTAZNÍKU... 4 Položka 1 Vnitřní

Více

Česká společnost fyziků v medicíně, o. s. www.csfm.cz

Česká společnost fyziků v medicíně, o. s. www.csfm.cz Pravidla procesu hodnocení místních radiologických standardů a jejich souladu s národními radiologickými standardy pro nukleární medicínu 1. Úvod Požadavky na klinické audity jsou stanoveny v hlavě V díl

Více

NOVÁ OPATŘENÍ V ZAJIŠTĚNÍ KVALITY PÉČE A BEZPEČÍ PACIENTŮ

NOVÁ OPATŘENÍ V ZAJIŠTĚNÍ KVALITY PÉČE A BEZPEČÍ PACIENTŮ NOVÁ OPATŘENÍ V ZAJIŠTĚNÍ KVALITY PÉČE A BEZPEČÍ PACIENTŮ Lenka Hamříková NOVÁ OPATŘENÍ V ZAJIŠTĚNÍ KVALITY PÉČE A BEZPEČÍ PACIENTŮ Indikátory kvality Významná role lidského faktoru při vzniku nehod v

Více

Příloha č. 1 vyhlášky MZ ČR č. 385/2006, Sb., o zdravotnické dokumentaci aktuální znění

Příloha č. 1 vyhlášky MZ ČR č. 385/2006, Sb., o zdravotnické dokumentaci aktuální znění Příloha č. 1 vyhlášky MZ ČR č. 385/2006, Sb., o zdravotnické dokumentaci aktuální znění MINIMÁLNÍ OBSAH SAMOSTATNÝCH ČÁSTÍ ZDRAVOTNICKÉ DOKUMENTACE 1. INFORMACE ZE ZDRAVOTNICKÉ DOKUMENTACE VEDENÉ LÉKAŘEM

Více

Ošetřovatelský proces. Jana Heřmanová Ústav ošetřovatelství, 3. LF UK Praha

Ošetřovatelský proces. Jana Heřmanová Ústav ošetřovatelství, 3. LF UK Praha Ošetřovatelský proces Jana Heřmanová Ústav ošetřovatelství, 3. LF UK Praha Vyhláška o činnostech zdravotnických pracovníků a jiných odborných pracovníků č. 55/2011 Sb. Všeobecná sestra (1) Všeobecná sestra

Více

PROHLOUBENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA VŠPJ A SVOŠS V JIHLAVĚ

PROHLOUBENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA VŠPJ A SVOŠS V JIHLAVĚ Projekt č. CZ.1.07/3.2.09/03.0015 PROHLOUBENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA VŠPJ A SVOŠS V JIHLAVĚ http://www.vspj.cz/skola/evropske/opvk Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním

Více

HAMZOVA ODBORNÁ LÉČEBNA PRO DĚTI A DOSPĚLÉ LUŽE Košumberk, okr. Chrudim ředitel: MUDr. Václav Volejník, CSc.

HAMZOVA ODBORNÁ LÉČEBNA PRO DĚTI A DOSPĚLÉ LUŽE Košumberk, okr. Chrudim ředitel: MUDr. Václav Volejník, CSc. HAMZOVA ODBORNÁ LÉČEBNA PRO DĚTI A DOSPĚLÉ LUŽE Košumberk, okr. Chrudim ředitel: MUDr. Václav Volejník, CSc. Léčebně rehabilitační péče Obecné informace o povinných administrativních náležitostech při

Více

Název IČO Fakultní nemocnice Ostrava. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / /4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE

Název IČO Fakultní nemocnice Ostrava. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / /4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE IČO 0 0 8 4 3 9 8 9 IČZ smluvního ZZ 9 1 0 0 9 8 8 8 Číslo smlouvy 2 T 9 1 E 0 0 1 Název IČO Fakultní nemocnice Ostrava PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / 7.07.07 /4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ

Více

LOGBOOK. Specializační vzdělávání v oboru OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE V PEDIATRII. (všeobecná sestra)

LOGBOOK. Specializační vzdělávání v oboru OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE V PEDIATRII. (všeobecná sestra) LOGBOOK Specializační vzdělávání v oboru OŠETŘOVATELSKÁ PÉČE V PEDIATRII (všeobecná sestra) Ministerstvo zdravotnictví České republiky Palackého náměstí 4, 18 01 Praha tel.: + 40 4 971 111, e-mail: onp@mzcr.cz,

Více

Akreditační komise v oboru AIM. - jakou má roli v systému vzdělávání - co přinesl rok 2017 a co čekat v 2018

Akreditační komise v oboru AIM. - jakou má roli v systému vzdělávání - co přinesl rok 2017 a co čekat v 2018 Akreditační komise v oboru AIM - jakou má roli v systému vzdělávání - co přinesl rok 2017 a co čekat v 2018 Tomáš Vymazal KARIM 2.LF UK a FN Motol předseda AK AIM při MZ ČR Neplést s akreditační komisí

Více

Název IČO Vojenská nemocnice Olomouc. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / /4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE

Název IČO Vojenská nemocnice Olomouc. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / /4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE IČO 6 0 8 0 0 6 9 1 IČZ smluvního ZZ 8 9 9 0 3 0 0 0 Číslo smlouvy 2 M 8 9 N 0 0 6 Název IČO Vojenská nemocnice Olomouc PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-13 / 7.07.07 /4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ

Více

Bezpečnostní kamerový záznamový systém Zajištění bezpečnosti pacientů na ODN 3

Bezpečnostní kamerový záznamový systém Zajištění bezpečnosti pacientů na ODN 3 Bezpečnostní kamerový záznamový systém Zajištění bezpečnosti pacientů na ODN 3 Struktura projektu Obsah: 1. Souhrn 2. Stručná charakteristika organizace 3. Zdůvodnění projektu (definice projektu) 4. Cíle

Více

6. Kulatý stůl na téma: Systém prevence a léčby dekubitů v ČR. Světový den STOP dekubitům

6. Kulatý stůl na téma: Systém prevence a léčby dekubitů v ČR. Světový den STOP dekubitům 6. Kulatý stůl na téma: Systém prevence a léčby dekubitů v ČR Světový den STOP dekubitům Brno, 15. 11. 2018 Dekubity/proleženiny téma NEJEN pro zdravotnictví Uspořádáním již 6. Kulatého stolu vyjadřujeme

Více

NABÍDKA KURZŮ 2.pol. 2015 Odbor personalistiky - Oddělení vzdělávání

NABÍDKA KURZŮ 2.pol. 2015 Odbor personalistiky - Oddělení vzdělávání NABÍDKA KURZŮ 2.pol. 2015 Odbor personalistiky - Oddělení vzdělávání Kurz kanylace periferní žíly a péče o žilní vstup všeobecným sestrám (popř. porodním asistentkám, zdravotnickým záchranářům, radiologickým

Více