Projekt Odyssea,

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Projekt Odyssea, www.odyssea.cz"

Transkript

1 Projekt Odyssea, Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Určování tlaku v praktických životních situacích Časový rozsah lekce 2 vyučovací hodiny (nemusí následovat ihned po sobě) Věková skupina (ročník) 7. ročník Vzdělávací obor (dle RVP) Fyzika Očekávaný výstup vzdělávacího oboru, na který se v lekci zaměřuji (přesné znění z RVP) žák určí v konkrétní jednoduché situaci druhy sil působících na těleso, jejich velikosti, směr a výslednici Hlavní oborové cíle (tj. cíle vázané na očekávaný výstup vzdělávacího oboru a na odborné učivo oboru) žák vysvětlí na konkrétních příkladech souvislost mezi tlakem a velikostí plochy, na niž působí tlaková síla Tématický okruh OSV Rozvoj schopnosti poznávání Hlavní cíl/e OSV, které chci v lekci naplnit a reflektovat se žáky - nejlépe jeden cíl OSV na jednu vyučovací hodinu - číslovat dle vyučovací hodiny, ve které cíl chceme dosáhnout a reflektovat - více viz. materiál Pomůcka pro formulaci Cvičení dovednosti řešení problémů žák si vyzkouší řešení praktického problému (bez uvedení přesného postupu) na základě svých zkušeností, dřívějších znalostí a dovedností

2 OSV cílů). Metody vyučování - stručný chronologický přehled použitých metod (technik, aktivit) - nejvýše 3 řádky na metodu 1. Oznámení tématu a cílů vyučování 2. Zcitlivění výklad učitele 3. Pravidla práce výklad učitele 4. Rozdělení do skupin 5. Práce ve skupinách první část, tvoření postupu, výběr pomůcek, nalezení problému a jeho řešení reflexe žáci všech skupin popíší svůj problém a postup při jeho řešení 7. Práce ve skupinách měření, určování ploch, výpočty 8. Práce ve skupinách obrazové zpracování výsledků 9. Prezentace výsledků reflexe jak se dařilo řešit problém, jakým způsobem jste řešili problém, nenavrhli byste pro příště nějaké lepší řešení Základní reflektující otázky vztahující se k OSV cílům, které bych rád/a položil/a. - číslováno podle hlavních cílů OSV popsaných výše 1. Nalezli jste nějaké problémy vaší úlohy? Který z nich je pro vás ten nejobtížnější? Jak si s tímto problémem poradíte? Máte již nějaké řešení tohoto problému? 2. Jak se vám podařilo vyřešit problémy vaší úlohy? Věděli jste od začátku jak řešit vaši úlohu? Použili jste při řešení úkolu znalosti z dřívějších ročníků, nebo nějaké zkušenosti odjinud? Jak budu zjišťovat (měřit) dosahování OSV cíle (metody evaluace). Škály Autor lekce, škola Radana Široká, ZŠ Jižní IV., Praha 4

3 Závěrečná reflexe a evaluace uskutečněného vyučování Co se mi osvědčilo během vyučování (co fungovalo, mělo úspěch, z čeho jsem měl/a radost). Děti zaujala témata úloh a přinesené pomůcky, práce a řešení úloh v některých skupinách probíhaly v tvůrčím duchu. S jakými problémy (obtížemi) jsem se během vyučování setkal/a. Některé skupiny pracovaly s určitými problémy, zvlášť slabší žáci se téměř neúčastnili práce v žádné fázi, sedmá třída s 28 žáky vytvářela poměrně velký hluk a dvě hodiny fyziky za sebou včetně přestávky byly pro ně příliš dlouhé. Co bych příště udělal/a jinak (jak bych upravil/a tuto přípravu). Pravidla práce (alespoň nejdůležitější informace) napsat na tabuli, skupiny rozdělit jinak než direktivně a celou práci rozdělit na dvě oddělené následující hodiny, k druhé reflexi již nebyla vůle ani chuť ani u dětí ani u učitele.

4 Podrobná příprava na vyučování Pomůcky: zadání jednotlivých úloh lyže, přezkáče boty na podpatku, pantofle židle různá měřidla délky různá měřidla hmotnosti čtverečkovaný papír, milimetrový papír kalkulačky papíry, čtvrtky, výtvarné potřeby je možné přidat i jiné další matoucí pomůcky M-F tabulky První vyučovací hodina Zahájení, oznámení tématu a cílů vyučování, včetně cílů OSV 2 min V dnešní hodině si sami vyzkoušíte, jak určit tlak v běžných každodenních situacích. Nedostanete však zadání ve formě slovní úlohy, potřebné hodnoty k výpočtu si budete muset změřit nebo nějakým způsobem určit sami. Učitel napíše na tabuli téma: Určování tlaku v běžných situacích Zároveň si také vyzkoušíte, jestli budete umět při řešení této úlohy vyřešit i některé problémy, na které narazíte. Dostanete totiž jenom zadání bez dalšího podrobného postupu a bude jen na vás, jak si s tím poradíte. Můžete samozřejmě využít vlastních znalostí z předchozích ročníků, nalézt třeba pomoc v M-F tabulkách nebo vymyslet nějaké vlastní originální řešení. Učitel napíše na tabuli téma OSV: Řešení problémů Zcitlivění 5 min Učitel společně s dětmi zopakuje učivo minulé hodiny, na které je seznámil s pojmem tlak, tlaková síla, obsah plochy, na kterou síla působí. Uvedou další zajímavé příklady, ve kterých velmi viditelně rozhoduje velikost plochy o velikosti tlaku a velikosti deformace (těžké tanky s pásy, tupý nůž a ostrý nůž apod.)

5 Stručný úvod do problému, stanovení pravidel 7 min Učitel seznámí s žáky s tím, jaké problémy budou řešit, jak budou pracovat a jak budou prezentovat výsledky. Čte a na tabuli píše některé důležité informace: Budete pracovat v 6 skupinách, v každé skupině bude 4-5 žáků. Každá skupina si vylosuje zadání a bude mít za úkol určit tlak ve dvou situacích. Mám 3 různá zadání, takže vždy 2 skupiny mají stejné zadání. Když obdržíte zadání, nejprve si ho pozorně přečtete a ve skupině si ujasníte, co máte dělat, jak budete postupovat a jaké pomůcky k tomu budete asi potřebovat. Pomůcky si budete moci prohlédnout a inspirovat se jimi. Na papíry si napíšete postup, co a jak budete dělat. Na tuto část práce máte asi 10 minut. Po deseti minutách si společně povíme, jak se vám daří řešit úkol, máte-li nějaký problém, jak se s ním vypořádala druhá skupina apod. Teprve potom můžete začít a výběrem pomůcek a s měřením. Tato část vaší práce nastane možná v některé skupině až příští hodinu. Po naměření potřebných hodnot a vypočítání výsledků vyrobíte, nakreslíte plakát, prezentaci, která bude obsahovat nadpis, úkol, potřebné údaje a jejich získání, stručný výpočet a výrazný výsledek vaší práce. Můžete dokreslit obrázky, uvést pomůcky apod. Na závěr jeden člen vaší skupiny stručně představí vaše dílo celé třídě. Dotazy k pravidlům Učitel odpovídá na dotazy žáků. 5 min Rozdělení do skupin, losování úkolů, příprava pomůcek 5 min Vzhledem k časové náročnosti úkolu proběhlo rozdělení úkolů do skupin podle předem připraveného plánu direktivně, skupiny si připraví pracovní místa, nalosují úkol a začínají pracovat. Učitel připravuje pomůcky. Nutno ohlídat děti, aby ihned nezačínaly s měřením, aniž by měly rozmyšlený postup. Úkoly příloha 1 Práce ve skupinách dle situace 10 min Děti řeší problém, kladou učiteli dotazy, ten odpovídá jen na dotazy, které nesouvisí přímo s řešením problému, neřeší za děti, jen navádí na správnou cestu. Některé skupiny mají jasno, začínají měřit.

6 1. reflexe do konce hodiny (asi 10 min) Učitel postupně hovoří s žáky ve skupinách tak, aby odpovědi slyšeli všichni. Klade dotazy: Jaký se objevil při řešení úlohy problém? Jak jste se s ním vypořádali? Víte, jak v práci pokračovat? Jaké máte údaje k řešení úkolu, jsou dostatečné? Jak získáte potřebné údaje? Odpovědi slouží popřípadě i dalším skupinám k tomu, aby uměly vyřešit svůj úkol, jestliže si neví rady. Hodina končí s tím, že všichni by měli mít dostatek informací ke zdárnému vyřešení úkolu. Druhá vyučovací hodina Zahájení hodiny, velmi stručné připomenutí tématu a OSV cílů 2 min V dnešní hodině budeme pokračovat v práci z minulé hodiny, všichni byste již měli vědět, jak budete dnes postupovat, co je nutné změřit, co je nutné vypočítat. Asi již také víte, jaké pomůcky k tomu budete potřebovat. Součástí vaší práce je i vytvoření obrazové prezentace. Zpracujte ji na jednu nebo dvě čtvrtky formátu A3. Každá prezentace by měla obsahova: (Učitel zároveň píše na tabuli) Výrazný nadpis Znění vašeho úkolu Potřebné údaje pro výpočet, můžete popsat i způsob, kterým jste tyto údaje získali. Stručný výpočet Výrazný výsledek Pro lepší názornost doporučuji připojit i výstižné obrázky Na závěr vaší práce jeden zástupce vaší skupiny stručně představí váš úkol a vaše výsledky ostatním skupinám. Dotazy dětí 3 min Práce ve skupinách 20 min Děti začnou pracovat, učitel sleduje jejich práci, odpovídá na další dotazy, pomáhá zapojit děti, které nepracují. Děti si musí rozdělit úkoly, někdo měří a počítá, jiný již od začátku zpracovává obrazovou prezentaci.

7 Prezentace výsledků 10 min Děti postupně představí svoje práce, učitel může stručně okomentovat dosažené výsledky. Dále je možné porovnat i výsledky skupin, které měly stejné zadání a popřípadě hledat chyby. 2. reflexe 10 min Učitel hovoří postupně s žáky jednotlivých skupin, klade dotazy: Narazili jste při řešení vaší úlohy ještě na nějaký jiný problém, než je určení stykové plochy pro výpočet tlaku? Jak jste jej řešili? Použili jste při řešení problémů nějaké znalosti z předchozích ročníků? Použili jste při řešení problémů nějaké znalosti z praxe? Použil někdo nějaké netradiční řešení? Jaké? Věděli jste při přečtení úkolu hned, jak jej budete řešit? Kdo přicházel s nejzajímavějšími nápady? Vyskytly se v některé skupině dvě (nebo více) možnosti řešení problému? Kterou možnost jste zvolili a proč? Závěr hodiny i celé práce V dalších hodinách fyziky pak by žáci měli sami odhadovat v běžných situacích velikost tlaku a nacházet způsob, jak tlak snižovat nebo zvyšovat zvětšováním či zmenšováním plochy.

8 Příloha 1 Určete, jakým tlakem působí na sníh lyžař v přezkáčích. Jak se tento tlak změní, nazuje-li si ještě lyže? Určete, jakým tlakem působí na podlahu jedna členka vaší skupiny, má-li na nohou obuty pantofle s plochou podrážkou. Jak se tento tlak změní, obuje-li si boty s podpatky. Určete, jakým tlakem působí na podlahu židle, na níž sedí jeden člen vaší skupiny. Jak se tento tlak změní, začne- li se na židli houpat?

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Průšvihy (českých dějin) odsun Němců po 2.sv. válce Časový rozsah lekce 2 po sobě jdoucí vyučovací

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Časový rozsah lekce Věková skupina (ročník) Vzdělávací obor (dle RVP) Očekávaný výstup vzdělávacího

Více

Projekt Odyssea,

Projekt Odyssea, Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Smyslové orgány úvod. Důležitost smyslů pro učení Časový rozsah lekce asi 65 minut / jedna

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy (typ B) Téma oborové Lidské vlastnosti Vzdělávací obor Český jazyk a literatura Ročník 2. Časový rozsah 2 vyučovací

Více

Projekt Odyssea, Gotická kultura - úvod

Projekt Odyssea,  Gotická kultura - úvod Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Poslední Přemyslovci, Lucemburkové opakování Gotická kultura - úvod Časový rozsah lekce 2 vyučovací

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Skládání slov, čtení s porozuměním Časový rozsah lekce 2 vyučovací hodiny výuka je rozdělena

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Dopis Časový rozsah lekce 2 vyučovací hodiny v jednom bloku Věková skupina (ročník) 7. ročník

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Domácí zvířata - ptáci Časový rozsah lekce Věková skupina (ročník) 2 vyučovací hodiny proložená

Více

Projekt Odyssea,

Projekt Odyssea, Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Obrázky z pohádek Časový rozsah lekce 2 vyučovací hodiny Věková skupina (ročník) 2. ročník

Více

Příprava na vyučování oboru Člověk a jeho svět s cíli v oblasti OSV

Příprava na vyučování oboru Člověk a jeho svět s cíli v oblasti OSV Příprava na vyučování oboru Člověk a jeho svět s cíli v oblasti OSV Název učební jednotky (téma) Příbuzenské vztahy v rodině Stručná anotace učební jednotky Žáci zjišťují informace od spolužáků a zapisují

Více

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Pomoc druhým Časový rozsah lekce Dvě ihned navazující hodiny Věková skupina (ročník) 1.třída

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Čeleď Růžovité Časový rozsah lekce 2 x 45min Věková skupina (ročník) Sekunda osmiletého studia

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy oblast Člověk a příroda Název lekce (téma) Písemná práce z matematiky Časový rozsah lekce 35 minut Věková skupina

Více

2 vyučovací hodiny (blok 2 hodin) 6. ročník. Zhodnotí nabídku kulturních institucí a cíleně z ní vybírá

2 vyučovací hodiny (blok 2 hodin) 6. ročník. Zhodnotí nabídku kulturních institucí a cíleně z ní vybírá Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Praha Časový rozsah lekce 2 vyučovací hodiny (blok 2 hodin) Věková skupina (ročník) 6. ročník

Více

Příprava na vyučování Třídnických hodin s cíli v oblasti OSV. Ostrov. Ostrov. Název učební jednotky (téma) Stručná anotace učební jednotky

Příprava na vyučování Třídnických hodin s cíli v oblasti OSV. Ostrov. Ostrov. Název učební jednotky (téma) Stručná anotace učební jednotky Příprava na vyučování Třídnických hodin s cíli v oblasti OSV Název učební jednotky (téma) Ostrov Stručná anotace učební jednotky Úkolem žáků je vytvořit si vlastní ostrov, zamyslet se nad tím, jak bude

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy (typ B) Téma oborové Vzdělávací obor Nakupování slovní zásoba na různé zboží Cizí jazyk Ročník 6. Časový rozsah

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy (typ B) Téma oborové ( = téma OSV č. 22) Vzdělávací obor Ročník Časový rozsah Hlavní oborové cíle (tj. cíle vázané

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Živočichové živočišné třídy Časový rozsah lekce 2 vyučovací hodiny Věková skupina (ročník)

Více

Pohádkové postavy práce s textem

Pohádkové postavy práce s textem Pohádkové postavy práce s textem Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství Název učební jednotky (téma) Pohádkové postavy práce s textem Stručná anotace učební

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Časový rozsah lekce Rozmanitost přírody stromy listnaté a jehličnaté 2 vyučovací hodiny Věková

Více

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Naše narozeniny poznávání spolužáků Časový rozsah lekce 2 navazující vyučovací hodiny Věková

Více

Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství. Park. Park. Název učební jednotky (téma)

Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství. Park. Park. Název učební jednotky (téma) Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství Název učební jednotky (téma) Park Stručná anotace učební jednotky V učební jednotce jde o rozvoj slovní zásoby v tematickém

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Mein Klassenzimmer, meine Schulsachen Časový rozsah lekce 2 navazující vyučovací hodiny (v

Více

Pár slov o demokracii

Pár slov o demokracii Pár slov o demokracii Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV, VDO a čtenářství Název učební jednotky (téma) Pár slov o demokracii Stručná anotace učební jednotky V této

Více

Příprava na vyučování oboru Člověk a jeho svět s cíli v oblasti OSV

Příprava na vyučování oboru Člověk a jeho svět s cíli v oblasti OSV Pánem svého času Příprava na vyučování oboru Člověk a jeho svět s cíli v oblasti OSV Název učební jednotky (téma) Pánem svého času Stručná anotace učební jednotky Učební jednotka nabízí žákům možnost samostatně

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Naturalismus ve světové literatuře 2.poloviny 19.století Časový rozsah lekce 3 navazující vyučovací

Více

OSV MKV MV VMEGS VDO EV Čtenářství

OSV MKV MV VMEGS VDO EV Čtenářství Mapy od pravěku po současnost Příprava na vyučování Dějepisu s cíli v oblasti VMEGS a čtenářství Název učební jednotky (téma) Mapy od pravěku po současnost Stručná anotace učební jednotky Žáci se seznámí

Více

Příprava na vyučování oboru Člověk a jeho svět s cíli v oblastech EV a čtenářství

Příprava na vyučování oboru Člověk a jeho svět s cíli v oblastech EV a čtenářství O pavoucích a pavučinách Příprava na vyučování oboru Člověk a jeho svět s cíli v oblastech EV a čtenářství Název učební jednotky (téma) O pavoucích a pavučinách Stručná anotace učební jednotky Ze dvou

Více

Příprava na vyučování oboru Člověk a jeho svět s cíli v oblastech EV a čtenářství

Příprava na vyučování oboru Člověk a jeho svět s cíli v oblastech EV a čtenářství Rostliny stavba těla Příprava na vyučování oboru Člověk a jeho svět s cíli v oblastech EV a čtenářství Název učební jednotky (téma) Rostliny stavba těla Stručná anotace učební jednotky Ţáci se seznamují

Více

Rybí pásma - zákonitosti

Rybí pásma - zákonitosti Tabulka přípravy učební jednotky s cíli v oblasti průřezových témat a čtenářství Učební jednotka Příprava na vyučování přírodopisu s cíli v oblastech matematika, EV a čtenářství Název učební jednotky (téma)

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Vlak s parní lokomotivou /Pacific 231/ Časový rozsah lekce 3 h Věková skupina (ročník) 3. ročník

Více

Žák vybírá, kombinuje a vytváří prostředky pro vlastní osobité

Žák vybírá, kombinuje a vytváří prostředky pro vlastní osobité Příprava na vyučování Výtvarné výchovy s cíli v oblastech OSV a EV Název učební (téma) Zachraňme Zemi Stručná anotace učební Jedná se o vyučovací jednotku, ve které se žáci na základě informací získaných

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Karel IV. Časový rozsah lekce Odpolední blok, součást projektu Věková skupina (ročník) 4.-5.

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy (typ B) Téma oborové Vzdělávací obor Ročník Časový rozsah Kostra lidského těla Přírodopis 8. ročník 2 vyučovací

Více

Projekt Odyssea,

Projekt Odyssea, Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Názvosloví halogenidů, oxidů a sulfidů Časový rozsah lekce 90 minut/2 vyučovací hodiny Věková

Více

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Společné kreslení Časový rozsah lekce 2 vyučovací hodiny Věková skupina (ročník) 6. - 9. ročník

Více

Projekt Odyssea,

Projekt Odyssea, Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy (typ B) Téma oborové Vzdělávací obor Ročník Časový rozsah Komunikační výchova práce s odbornými texty Český jazyk

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Lidské vlastnosti Časový rozsah lekce 90 min Věková skupina (ročník) 4. ročník ZŠ Vzdělávací

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) V lese Časový rozsah lekce 1 vyučovací hodina Věková skupina (ročník) Vzdělávací obor (dle

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Evropa Časový rozsah lekce 2 navazující vyučovací hodiny Věková skupina (ročník) 7. ročník

Více

Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství. Mikuláš práce s básničkou

Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství. Mikuláš práce s básničkou Mikuláš práce s básničkou Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství Název učební jednotky (téma) Mikuláš práce s básničkou Stručná anotace učební jednotky Žáci

Více

Projekt Odyssea,

Projekt Odyssea, Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Jak najít kamaráda Časový rozsah lekce 2x 45 min. Věková skupina (ročník) 5. (lekce vhodná

Více

Projekt Odyssea,

Projekt Odyssea, Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Personal Information Likes and Dislikes Časový rozsah lekce 2 vyučovací hodiny (2 x 45 minut)

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy (typ B) Téma oborové Vzdělávací obor Ročník Časový rozsah Hlavní oborové cíle (tj. cíle vázané na očekávaný výstup

Více

OSV MKV MV VMEGS VDO EV Čtenářství

OSV MKV MV VMEGS VDO EV Čtenářství Zoonelogická zahrada Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství Název učební jednotky (téma) Zoonelogická zahrada Stručná anotace učební jednotky Žáci se poprvé

Více

Příprava na vyučování Hudební výchovy a Českého jazyka a literatury s cíli v oblasti VDO. Den s domácími mazlíčky 3 hodné štěně

Příprava na vyučování Hudební výchovy a Českého jazyka a literatury s cíli v oblasti VDO. Den s domácími mazlíčky 3 hodné štěně Příprava na vyučování Hudební výchovy a Českého jazyka a literatury s cíli v oblasti VDO Název učební jednotky (téma) Den s domácími mazlíčky 3 hodné štěně Stručná anotace učební jednotky V této lekci

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy (typ B) Téma oborové Vzdělávací obor Jehličnany Přírodopis Ročník 7. Časový rozsah 2 hodiny Hlavní oborové cíle

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Časový rozsah lekce Věková skupina (ročník) Vzdělávací obor (dle RVP) Travelling s použitím

Více

- hledání forem pro prezentaci

- hledání forem pro prezentaci Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Setkání s krajinou Časový rozsah lekce 2 vyučovací hodiny Věková skupina (ročník) 6. a 7. ročník

Více

Příprava na vyučování oboru Člověk a jeho svět s cíli v oblasti OSV a čtenářství

Příprava na vyučování oboru Člověk a jeho svět s cíli v oblasti OSV a čtenářství Domácí užitková zvířata Příprava na vyučování oboru Člověk a jeho svět s cíli v oblasti OSV a čtenářství Název učební jednotky (téma) Domácí užitková zvířata Stručná anotace učební jednotky Žáci si uvědomí

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Časový rozsah lekce Věková skupina (ročník) Vzdělávací obor (dle RVP) Očekávaný výstup vzdělávacího

Více

Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství

Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství Bříza a oheň Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství Název učební jednotky (téma) Bříza a oheň Stručná anotace učební jednotky V této hodině ţáci na základě

Více

Příprava na vyučování Přírodopisu s cíli v oblasti EV

Příprava na vyučování Přírodopisu s cíli v oblasti EV Příprava na vyučování Přírodopisu s cíli v oblasti EV Název (téma) Třídění odpadu Stručná anotace Učební jednotka je zaměřena na průřezové téma environmentální výchova. Žáci pracují jednotlivě nebo ve

Více

Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství. Cesta za pokladem. Cesta za pokladem

Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství. Cesta za pokladem. Cesta za pokladem Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství Název učební (téma) Cesta za pokladem Stručná anotace učební Učební jednotka je součástí projektu zaměřeného na práci

Více

OSV MKV MV VMEGS VDO EV Čtenářství

OSV MKV MV VMEGS VDO EV Čtenářství Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství Název (téma) Závody psích spřežení Stručná anotace Jedná se o vyučovací hodinu, ve které žáci ve dvojicích, na základě

Více

Projekt Odyssea,

Projekt Odyssea, Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Časový rozsah lekce Věková skupina (ročník) Tělesová síť kvádru a krychle 2 vyučovací hodiny

Více

Semena a plody semenných rostlin

Semena a plody semenných rostlin Příprava na vyučování Přírodopisu s cíli v oblastech EV a čtenářství Název učební jednotky (téma) Semena a plody semenných rostlin Stručná anotace učební jednotky Žáci se seznámí, s pomocí tematických

Více

Název: Elektromagnetismus 3. část (Elektromagnetická indukce)

Název: Elektromagnetismus 3. část (Elektromagnetická indukce) Výukové materiály Název: Elektromagnetismus 3. část (Elektromagnetická indukce) Téma: Vznik indukovaného napětí, využití tohoto jevu v praxi Úroveň: 2. stupeň ZŠ, případně SŠ Tematický celek: Vidět a poznat

Více

Příprava na vyučování Zeměpisu s cíli v oblastech OSV a VMEGS. Problémy Afriky. Problémy Afriky. Název učební jednotky (téma)

Příprava na vyučování Zeměpisu s cíli v oblastech OSV a VMEGS. Problémy Afriky. Problémy Afriky. Název učební jednotky (téma) Příprava na vyučování Zeměpisu s cíli v oblastech OSV a VMEGS Název učební jednotky (téma) Problémy Afriky Stručná anotace učební jednotky Žáci ve dvojicích formou brainstormingu určují, co pro ně znamená

Více

ilit UČÍME SE NAVZÁJEM

ilit UČÍME SE NAVZÁJEM UČÍME SE NAVZÁJEM Téma aktivity: Diskuse s oporou Předmět: Interpretace literárního textu Doporučený věk studentů: 16 19 let Vazba na ŠVP: pochopení literárního textu Cíle: Zlepšení porozumění textu Rozvoj

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Význam slov, tvoření slov Časový rozsah lekce 2 vyučovací hodiny Věková skupina (ročník) Vzdělávací

Více

Znalost pojmů: hospodářství, průmysl, těžba surovin, paliva, energetika Dovednost pracovat ve skupině Dovednost naslouchat druhému

Znalost pojmů: hospodářství, průmysl, těžba surovin, paliva, energetika Dovednost pracovat ve skupině Dovednost naslouchat druhému Druhy elektráren Příprava na vyučování Zeměpisu s cíli v oblasti EV Název učební jednotky (téma) Druhy elektráren Stručná anotace učební jednotky Žáci si nejprve prohlédnou fotografie jednotlivých druhů

Více

Příprava na vyučování Výchovy k občanství s cíli v oblastech OSV, MV a čtenářství. Slušnost. Slušnost. Název učební jednotky (téma)

Příprava na vyučování Výchovy k občanství s cíli v oblastech OSV, MV a čtenářství. Slušnost. Slušnost. Název učební jednotky (téma) Slušnost Příprava na vyučování Výchovy k občanství s cíli v oblastech OSV, MV a čtenářství Název učební jednotky (téma) Slušnost Stručná anotace učební jednotky Po hodině o děkování a slovu prosím v 9.

Více

Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství. Jak se rozhodovat. Jak se rozhodovat

Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství. Jak se rozhodovat. Jak se rozhodovat Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství Název učební jednotky (téma) Jak se rozhodovat Stručná anotace učební jednotky Jedná se o vyučovací hodinu, ve které

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy (typ A) Téma oborové ( = téma OSV č. 43 ) Kriticky přistupujeme k mediálním informacím, rozpoznáváme propagandu.

Více

Název: Kutálení plechovek

Název: Kutálení plechovek Název: Kutálení plechovek Výukové materiály Téma: Elektrostatika Úroveň: 2. stupeň ZŠ, popř. i SŠ Tematický celek: Vidět a poznat neviditelné Předmět (obor): Doporučený věk žáků: Doba trvání: Specifický

Více

Testování webu mojenoty.cz

Testování webu mojenoty.cz Testování uživatelského rozhraní Testování webu mojenoty.cz Semestrální práce A Jaroslav Skala 22.3.2015 Obsah 1. Úvod... 3 1.1. Web mojenoty.cz... 3 1.2. Cílová skupina... 3 2. Testování... 3 2.1. Případy

Více

Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství Název učební Noc s Andersenem jednotky Stručná anotace učební

Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství Název učební Noc s Andersenem jednotky Stručná anotace učební Noc s Andersenem Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství Název učební jednotky (téma) Noc s Andersenem Stručná anotace učební jednotky Noc s Andersenem se

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Téma oborové Vzdělávací obor Ročník Časový rozsah Práce s textem Český jazyk a literatura 1. ročník 2 hodiny Hlavní

Více

Pohádka Aloise Mikulky O smutném tygrovi

Pohádka Aloise Mikulky O smutném tygrovi Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech EV a čtenářství Název učební jednotky (téma) Pohádka Aloise Mikulky O smutném tygrovi Stručná anotace učební jednotky V hodině čtení

Více

Vyhodnocení dotazníků žáků

Vyhodnocení dotazníků žáků Vyhodnocení dotazníků žáků Dotazníkového šetření se zúčastnilo 94 žáků 1. stupně a 335 žáků 2. stupně školy. V tabulkce nad každým grafem je zaznamenána četnost odpovědí na každou otázku a počet respondentů,

Více

DOTAZNÍK. Ještě než začnete, přečtěte si prosím následující informace

DOTAZNÍK. Ještě než začnete, přečtěte si prosím následující informace Příloha VIII Dotazníky pro žáky SOŠ a studenty VOŠ a) DOTAZNÍK Ještě než začnete, přečtěte si prosím následující informace Tento dotazník se zaměřuje na atmosféru, která panuje na naší škole a to i během

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tematická oblast Základní aranžérské nářadí a pomůcky,

Více

Název: Zdroje stejnosměrného napětí

Název: Zdroje stejnosměrného napětí Výukové materiály Název: Zdroje stejnosměrného napětí Téma: Zdroje stejnosměrného elektrického napětí RVP: využití Ohmova zákona při řešení praktických problémů Úroveň: střední škola Tematický celek: Praktické

Více

Netradiční měření délky

Netradiční měření délky Netradiční měření délky Očekávané výstupy dle RVP ZV: změří vhodně zvolenými měřidly některé důležité fyzikální veličiny charakterizující látky a tělesa Předmět: Fyzika Učivo: měření fyzikální veličiny

Více

Projekt Odyssea,

Projekt Odyssea, Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Téma oborové Vzdělávací obor Kdo jsem a kým bych chtěl být Člověk a jeho svět Ročník 3. Časový rozsah Tematický

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Ilustrace k lidovým písním Časový rozsah lekce 2 vyučovací hodiny Věková skupina (ročník) 3.

Více

Demokracie versus diktatura

Demokracie versus diktatura Příprava na vyučování Výchovy k občanství s cíli v oblasti VDO Název učební jednotky (téma) Demokracie versus diktatura Stručná anotace učební jednotky Žáci aktivně prožijí, jaké to je volit ve státech

Více

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Doplňující vzdělávací obory 2 Vzdělávací obor: Fyzikální praktika 3 Ročník: 7. 4 Klíčové kompetence

A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Doplňující vzdělávací obory 2 Vzdělávací obor: Fyzikální praktika 3 Ročník: 7. 4 Klíčové kompetence A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Doplňující vzdělávací obory 2 Vzdělávací obor: Fyzikální praktika 3 Ročník: 7. 4 Klíčové kompetence Výstupy Učivo Průřezová témata Evaluace žáka Poznámky (Dílčí kompetence)

Více

PdF MU Brno Učitelství 1. stupně ZŠ

PdF MU Brno Učitelství 1. stupně ZŠ PdF MU Brno Učitelství 1. stupně ZŠ ZDRAVÍ ANEB MY STONÁME NERADI I. NÁVRH PROJEKTU Název: ZDRAVÍ ANEB MY STONÁME NERADI Autoři: Zuzana Křížová, Šárka Zemanová, Jitka Novohradská Školní rok: 2007/2008

Více

Příprava na vyučování Výtvarné výchovy s cíli v oblasti OSV. Bříza a oheň II Přátelství

Příprava na vyučování Výtvarné výchovy s cíli v oblasti OSV. Bříza a oheň II Přátelství Příprava na vyučování Výtvarné výchovy s cíli v oblasti OSV Název učební (téma) Bříza a oheň II Přátelství Stručná anotace učební V této hodině ţáci navazují na předchozí učební jednotku Bříza a oheň.

Více

Kapitola z diplomové práce Marie Brázdové: Využití internetu ve výuce matematiky. PedF UK v Praze, 2009. 4 Jedna z aktivit v praxi

Kapitola z diplomové práce Marie Brázdové: Využití internetu ve výuce matematiky. PedF UK v Praze, 2009. 4 Jedna z aktivit v praxi Kapitola z diplomové práce Marie Brázdové: Využití internetu ve výuce matematiky. PedF UK v Praze, 2009. 4 Jedna z aktivit v praxi Pro potřeby této práce jsem pozorovala dvě vyučovací hodiny ve dvou třídách

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Časový rozsah lekce Věková skupina (ročník) Baroko 2 3 vyučovací hodiny 6. 9. třída Vzdělávací

Více

KONZERVATOŘ JANA DEYLA A STŘEDNÍ ŠKOLA PRO ZRAKOVĚ POSTIŽENÉ MALTÉZSKÉ NÁM. 14, PRAHA 1- MALÁ STRANA,

KONZERVATOŘ JANA DEYLA A STŘEDNÍ ŠKOLA PRO ZRAKOVĚ POSTIŽENÉ MALTÉZSKÉ NÁM. 14, PRAHA 1- MALÁ STRANA, KONZERVATOŘ JANA DEYLA A STŘEDNÍ ŠKOLA PRO ZRAKOVĚ POSTIŽENÉ MALTÉZSKÉ NÁM. 14, PRAHA 1- MALÁ STRANA, 118 44 Školní vzdělávací program pro obor vzdělání 82 44 J/01 Ladění klavírů a kulturní činnost Zaměření

Více

Laboratorní práce ve výuce fyziky

Laboratorní práce ve výuce fyziky Laboratorní práce ve výuce fyziky Jaroslav Reichl Střední průmyslová škola sdělovací techniky, Panská 3, Praha; reichl@panska.cz Sousloví laboratorní práce vyvolává u žáků nechuť pracovat, neboť tuší nutnost

Více

FYZIKA Charakteristika vyučovacího předmětu 2. stupeň

FYZIKA Charakteristika vyučovacího předmětu 2. stupeň FYZIKA Charakteristika vyučovacího předmětu 2. stupeň Obsahové, časové a organizační vymezení Předmět Fyzika se vyučuje jako samostatný předmět v 6. ročníku 1 hodinu týdně a v 7. až 9. ročníku 2 hodiny

Více

Projekt Odyssea,

Projekt Odyssea, Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Town description Časový rozsah lekce 2 vyučovací hodiny (2 x 45 minut) Věková skupina (ročník)

Více

Popis. vyučovací lekce. Multimediální ročenka životního prostředí II. Název. Letem světem odpadů. Cílová skupina

Popis. vyučovací lekce. Multimediální ročenka životního prostředí II. Název. Letem světem odpadů. Cílová skupina Popis vyučovací lekce kapitola: Odpady Multimediální ročenka životního prostředí II terénní modul Název Cílová skupina Letem světem odpadů Ţáci 8. a 9. třídy ZŠ, 1. a 2. ročníku SŠ, skupina 20 30 ţáků

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Normalizace Časový rozsah lekce dvě vyučovací hodiny Věková skupina (ročník) kvarta ( 9.ročník)

Více

Z Čj 1.st (2. ročník): Abeceda Čj 1.st (2. ročník): Slovní druhy Čj 1.st (2. ročník): Stavba věty

Z Čj 1.st (2. ročník): Abeceda Čj 1.st (2. ročník): Slovní druhy Čj 1.st (2. ročník): Stavba věty 1.1.3. ANGLICKÝ JAZYK I.ST. - ve znění dodatku č.37 - platný od 1.9.2012, č.22 Etická výchova - platný od 1.9.2010, Standardů - platných od 1.9.2013 Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové, časové

Více

Co si povídají popelnice v Jesenici

Co si povídají popelnice v Jesenici Co si povídají popelnice v Jesenici Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech EV a čtenářství Název učební jednotky (téma) Co si povídají popelnice v Jesenici Stručná anotace

Více

Příprava na vyučování Přírodopisu s cíli v oblasti EV

Příprava na vyučování Přírodopisu s cíli v oblasti EV Příprava na vyučování Přírodopisu s cíli v oblasti EV Název učební (téma) Spotřeba vody a elektřiny Stručná anotace učební Učební jednotka je zaměřena na průřezové téma environmentální výchova. Žáci pracují

Více

7. HODNOCENÍ ŽÁKU. 7.1. Hodnocení žáků. ŠVP Základní škola Jenišovice ÚVOD

7. HODNOCENÍ ŽÁKU. 7.1. Hodnocení žáků. ŠVP Základní škola Jenišovice ÚVOD 7. HODNOCENÍ ŽÁKU 7.1. Hodnocení žáků ÚVOD Účelem vzdělávání žáka v základní škole je vybavit ho klíčovými kompetencemi. Ty představují soubor znalostí, dovedností, návyků a postojů, které jsou využitelné

Více

Organizační struktura Význam, pravidla organizační struktury Kompetence Hranice týmů Delegování Informační toky Role v týmech

Organizační struktura Význam, pravidla organizační struktury Kompetence Hranice týmů Delegování Informační toky Role v týmech 1. den Úvod, představení, očekávání Program Vliv změny paradigmatu sociálních služeb Zohledňování pracovníků Týmová spolupráce Jiný pohled na zajišťování potřeb uživatele Jiný pohled na zajišťování potřeb

Více

Z á k l a d n í š k o l a D o l o p l a z y, o k r e s O l o m o u c příspěvková organizace

Z á k l a d n í š k o l a D o l o p l a z y, o k r e s O l o m o u c příspěvková organizace Příklad dobré praxe 1 Název lekce: Plnění kompetencí za dané období Téma: Hodnocení stanovených kompetencí Cíl: Žák zhodnotí stanovené kompetence, pojmenuje a posoudí výsledky své práce. Metoda: Čtyři

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy (typ B) Téma oborové Vzdělávací obor Ročník Časový rozsah Definice matematických pojmů Matematika a její aplikace

Více

Příprava na vyučování Matematiky a jejích aplikací s cíli v oblasti čtenářství

Příprava na vyučování Matematiky a jejích aplikací s cíli v oblasti čtenářství Příprava na vyučování Matematiky a jejích aplikací s cíli v oblasti čtenářství Název učební jednotky (téma) Inzerát lyžování v Itálii výpočty nákladů Stručná anotace učební jednotky Učební jednotka je

Více

Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství

Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství Skládání přísloví a práce s textem Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství Název učební jednotky (téma) Skládání přísloví a práce s textem Stručná anotace

Více

Krtek. Zařazená průřezová témata (včetně čtenářství) Vyučovací obor(y) Český jazyk a literatura Člověk a jeho svět.

Krtek. Zařazená průřezová témata (včetně čtenářství) Vyučovací obor(y) Český jazyk a literatura Člověk a jeho svět. Příprava na vyučování oborů Český jazyk a literatura a Člověk a jeho svět s cíli v oblastech OSV a čtenářství Název učební jednotky (téma) Krtek Stručná anotace učební jednotky Žáci se učí o krtkovi. Informace

Více

Tabulka přípravy učební jednotky (lekce)

Tabulka přípravy učební jednotky (lekce) Tabulka přípravy učební jednotky (lekce) Název učební jednotky (téma) Listina základních práv a svobod I Stručná anotace učební jednotky Časový rozsah učební jednotky Žáci se seznámí s charakteristikou

Více