Výroční zpráva o realizaci protidrogové politiky obce za rok 2015

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Výroční zpráva o realizaci protidrogové politiky obce za rok 2015"

Transkript

1 Osnova VZ ORP 2015 Výroční zpráva o realizaci protidrogové politiky obce za rok 2015 Obec: Turnov Zpracoval (jméno a funkce): Bc. Lucie Cagáňová, DiS. Projednáno a/nebo schváleno (kým): Mgr. Hana Kocourová, vedoucí odboru sociálních věcí Odkaz na internetovou prezentaci obce, věnovanou drogám: Výroční zpráva o realizaci protidrogové politiky obce je určena pro laickou i odbornou veřejnost. Je zdrojem základních informací o koordinaci a institucionálním zajištění protidrogové politiky a politiky v oblasti hazardního hraní v obci, koncepčních opatřeních, spolupráci v rámci ORP, finančním zajištění a finančních deficitech protidrogové politiky, charakteristice drogové scény, síti služeb pro uživatele drog a problémové hráče a aktivitách realizovaných v oblasti protidrogové politiky. Výroční zpráva o realizaci protidrogové politiky obce je jedním ze zdrojů při vytváření Výroční zprávy o realizaci protidrogové politiky Libereckého kraje, Souhrnné zprávy o realizaci protidrogové politiky v krajích a Výroční zprávy o stavu ve věcech drog v ČR a Výroční zprávy o hazardním hraní v ČR a jeho dopadech. Zároveň je také důležitým informačním materiálem pro politiky na místní, krajské i centrální úrovni. Strana 1 (celkem 17)

2 Obsah a struktura výroční zprávy: 1 Drogová scéna situace v obci Koordinace protidrogové politiky Institucionální zajištění Místní protidrogový koordinátor Místní protidrogová/jiná komise, pracovní skupina (dále PS) Vzájemná spolupráce subjektů protidrogové politiky na úrovni ORP Strategické dokumenty obce zahrnující protidrogovou politiku Zadané/realizované studie/šetření v oblasti závislostí Další významné aktivity v oblasti protidrogové politiky v r Finanční zajištění služeb pro uživatele drog Způsob financování protidrogových služeb obcí (popis) Finanční nároky na zajištění protidrogových služeb v obci/regionu Služby poskytované uživatelům drog a osobám ohroženým drogami v obci/regionu Různé - další údaje Strana 2 (celkem 17)

3 Osnova VZ ORP Drogová scéna situace v obci Jako podklad pro vypracování Výroční zprávy o realizaci protidrogové politiky obce za rok 2015 byla použita Zpráva o realizaci terciální protidrogové prevence ve Městě Turnov v období od do (dále jen Zpráva o realizaci), zpracovaná Mostem k naději, dále informace z odboru Přestupkového řízení MÚ Turnov, Městské policie a Finančního odboru. Všechny údaje zde uvedené jsou použity s vědomím jejich poskytovatelů. Užívání drog v obecné populaci Situace v Turnově se oproti předešlým letům výrazně nezměnila. Drogovou scénu je stále možné označit za specifickou, stabilní a spíše uzavřenou. Realizuje se převážně na tzv. uživatelských bytech, což je vnímáno jako pozitivní jev, protože ve větší míře není vystavena potencionálnímu nebezpečí nedrogová veřejnost. K nálezům odhozených injekčních stříkaček dochází jen zřídka a ve městě nejsou žádná zjevná aplikační místa. Tato skutečnost pravděpodobně souvisí s velikostí města a ze strachu uživatelů, že budou odhaleni. Dlouhodobě platí, že na území města Turnov je z hlediska vysoké společenské závažnosti nejvíce zneužívanou látkou pervitin, následován poměrně masivním zneužíváním marihuany. Ze Zprávy o realizaci vyplývá, že uživatelé marihuany jsou nezřídka nízkého věku, často pod patnáct let. Většina uživatelů pervitinu užívá rovněž marihuanu s cílem zmírnit tzv. dojezd. Uživatelé pervitinu si ho aplikují zpravidla nitrožilně, mnozí jej užívají rovněž jinými způsoby, zejména šňupáním, ale také třeba kouřením přes alobal nebo orálně přes želatinové kapsle. Z výše uvedené Zprávy o realizaci vyplývá, že se u většiny uživatelů pervitinu nejedná o denní užívání, ale spíše víkendové - převážná část z nich pracuje nebo se o práci snaží a mají zajištěno bydlení, což není úplně obvyklé. Co se věku a gender uživatelů týče, lze konstatovat, že se většinou jedná o muže. Žen je zhruba o polovinu méně. Věk se pohybuje v rozmezí od 18 do 48 let, s průměrnou hodnotou 26 let. Ze Zprávy o realizaci lze rovněž vyčíst, že relativně velkou skupinu na místní drogové scéně tvoří experimentátoři ve věku okolo devatenácti let, kteří šňupou pervitin v prostředí klubů a barů. O těchto uživatelích, ale nemáme bližší informace, neboť nejsou klienty občanského sdružení Most k naději. Věk nejmladších uživatelů pervitinu se v Turnově pohybuje kolem osmnácti let. Strana 3 (celkem 17)

4 Statistika - Meziroční srovnání výkonů TP ve městě Turnov v letech 2012, 2013, 2014, Srovnávaná data TP Liberec MOST k NADĚJI ledenprosinec 2012 TP Liberec MOST k NADĚJI ledenprosinec 2013 TP Liberec MOST k NADĚJI ledenprosinec 2014 TP Liberec MOST k NADĚJI ledenprosinec 2015 Počet kontaktů Počet klientů Další uživatelé Počet vyměněných stříkaček vybraných: 2247/ vydaných: 2512 vybraných: 3561/ vydaných: 3669 vybraných: 5295/ vydaných: 5355 vybraných: 4929/ vydaných: 4318 Počet nalezených stříkaček Textové doplnění statistiky: Terénní pracovník vydal celkem za sledované období kromě injekčních setů, také 71 kusů sterilního materiálu (sterilní vody, dezinfekce, kondomy, filtry), 23 kusů zdravotnického materiálu (obvazy, mastě atd.). Dále celkem 147 krát poskytl poradenství z oblasti sociální nebo zdravotnictví. Věkové složení klientů je let, přičemž průměr je přibližně 26 let. V uplynulém roce byli kontaktováni 4 noví klienti. Počet dalších osob z místní drogové scény využívajících služby Harm Reduction je podle kvalifikovaného odhadu je, jednorázových kontaktů a informací od klientů 30. Mezi nimi především příležitostní uživatelé marihuany a jiných drog, ale také pervitinu, přičemž mnozí z nich jej užívají nitrožilně a využívají tzv. sekundárních výměn našich klientů. Ze Zprávy o realizaci vyplývá, že zejména v letních měsících, docházelo k opakovaným stížnostem ze strany uživatelů OPL (omamných a psychotropních látek) a na kvalitu pouličních drog. Důvodem je prý skutečnost, že zkušené vařiče totiž v Turnově nahradili experimentátoři bez zkušeností. Užívání drog ve školní populaci Ze Zprávy o realizaci vyplývá, že uživateli marihuany jsou často osoby velmi nízkého věku, nezřídka mladší 15 let. Na tuto skupinu se však nezaměřují terénní pracovníci občanského sdružení Most k naději. Z tohoto důvodu nemáme bližší informace o této skupině uživatelů. Užívání drog v prostředí zábavy, nočního života Informace nejsou k dispozici. Problémové formy užívání drog (odhady počtu, užívané drogy, vzorce užívání) Na území Turnova jsou nejvíce užívanými látkami pervitin a marihuana. Pervitin si většina klientů aplikuje nitrožilně, dále šňupáním nebo orálně (přes želatinovou kapsli). Četnost užívání u jednotlivých klientů je individuální a závisí na řadě faktorů, jako např. finanční situace klienta nebo dostupnost drog. Dalšími užívanými látkami jsou LSD a extáze, jejich užívání je zpravidla spojeno s konkrétní situací jako např. party apod. V nemalé míře je rovněž užíván alkohol. Mladí lidé, zejména v letních měsících, chodí pít alkohol a kouřit marihuanu do parků v centru města Z informací občanského sdružení Most k naději lze vyčíst, že téměř celá toxi scéna má přístup ke službám terénních pracovníků a sterilnímu injekčnímu materiálu a že jejich klienti nemají problémy 1 RON L., VENDÉGOVÁ I., STICH J. Zpráva o realizaci terciární protidrogové prevence ve městě Turnov. Liberec, Most k naději: s. Strana 4 (celkem 17)

5 s respektováním pravidel služby. To se týká také výměnného programu, kdy bez problému vrací použitý materiál pracovníkům za účelem odborné likvidace. Užívání drog ve specifických skupinách Informace nám z úřední činnosti nejsou známy. Sociálně vyloučené lokality Na území města Turnov, ani v obcích spadajících do jeho územního obvodu, nejsou evidovány žádné vyloučené lokality. 2 Uživatelé drog v léčbě (zdravotnická a komerční zařízení) a ve službách Informace ohledně uživatelů drog v léčbě nám nejsou známy. Informace o počtu klientů Mostu k naději - terénního programu pro uživatele drog, které jsou shrnuty ve Zprávě o realizaci, jsou uvedeny v následující tabulce. Údaje se týkají počtu klientů za rok Informace o počtu klientů Mostu k naději, který působí na území Turnova 3 SROVNÁVANÁ DATA TP Liberec MOST KNADĚJI leden - prosinec 2015 Počet kontaktů 94 Počet klientů 23 Další uživatelé 30 Počet vyměněných stříkaček Vybraných: 4929/vydaných: 4318 Počet nalezených stříkaček 7 Nově se objevující trendy, např. užívání nových látek nebo kombinace látek, nové způsoby aplikace, nové skupiny uživatelů Situace v oblasti užívaných látek v Turnově se v posledních letech významně nemění a její charakter je setrvalý. Stále je zde z hlediska vysoké společenské závažnosti nejvíce zneužíván pervitin, následován marihuanou. Informace o tom, že by se objevily nové látky, nové způsoby užívání nebo aplikace, případně nové skupiny uživatelů, nemáme k dispozici. Nové syntetické drogy, míra jejich rozšíření Informace ohledně nových drog a míry jejich rozšíření nám nejsou z úřední činnosti známy. 2 SOCIO.FACTOR. Analýza sociálně vyloučených lokalit a dostupnosti sociálních služeb prevence v těchto lokalitách v Libereckém kraji. In: [online]. [vid ]. Dostupné z: 3 RON L., VENDÉGOVÁ I., STICH J. Zpráva o realizaci terciární protidrogové prevence ve městě Turnov. Liberec, Most k naději: s. Strana 5 (celkem 17)

6 Hraní sázkových a hazardních her, zdravotní a sociální dopady gamblingu, regulace hraní ze strany obce, vývoj počtu vydaných povolení k provozování VHP - porovnání s předchozími roky, výše příjmu obce z provozování sázkových a hazardních her za r a 2015, výskyt hazardního hraní v obecné a školní populaci, hraní v sociálně vyloučených lokalitách, zadluženost hráčů, kriminalita související s hazardním hraním) V roce 2012 Zastupitelstvo Města Turnov přijalo obecně závaznou vyhlášku č. 7/2012 o regulaci provozu loterií a jiných podobných her. V této vyhlášce je upraveno, že sázkové a hazardní hry mohou být provozovány pouze v hernách, a to na místech, jejichž číslo popisné a adresné označení je uvedeno v příloze zmíněné vyhlášky. Ve vyhlášce je rovněž vymezen čas provozování, a to od 10:00 hod. do 02:00 hod. následujícího dne. Vyhláška č. 7/2012 nabyla účinnosti dne a provoz VHP v Turnově nepovoluje. V roce 2015 činil odvod za herní zařízení (videoterminály) celkem Kč, za sázky pak Kč. Ve srovnání s rokem 2014 došlo u videoterminálů k navýšení odvodu o Kč, u sázek o Kč. 4 Drogová kriminalita: Analýza bezpečnostní situace OOPČR Z pohledu lokálních bezpečnostních rizik jsou stále aktuální místa s větší koncentrací osob, jako např. náměstí, trhy, prostředí obchodních domů a apod., kde dochází k majetkové trestné činnosti v podobě drobných krádeží. Další potenciální hrozbu představují podniky s nočním provozem, bary a diskotéky, kde se koncentrují mladí lidé pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek. S touto skutečností souvisí páchání trestné činnosti zejména násilné, majetkové, přestupky proti veřejnému pořádku a na úseku podávání alkoholu a omamných látek. Kriminalita v územním obvodu - srovnání rok 2014 a Zjištěné trestné činy 2014 objasněno 2015 objasněno Vraždy Znásilnění Fyzické útoky Loupeže Vloupání do obydlí Krádeže automobilů Krádeže věcí z automobilů Krádeže jízdních kol Výroba, držení a distribuce drog Řízení pod vlivem alkoholu Všechny zbývající činy Celkem % % 4 Informace poskytl Finanční odbor MÚ Turnov 5 HLADÍK V. Plán prevence kriminality Města Turnova na rok Turnov, Městská Policie Turnov: s Strana 6 (celkem 17)

7 Výroba a distribuce drog v ORP V minulosti byl Turnov neprávem označen za centrum výroby pervitinu. Důvodem bylo několik případů, kdy se podařilo odhalit varny této drogy v okolí města. Přestože tato situace byla rychle vyřešena a nikdy nebyla považována za kritickou, zůstala tato informace v povědomí drogových dealerů i uživatelů pervitinu a není neobvyklé, že se toto lidé pohybují a snaží se drogu koupit. 6 Drogové trestné činy a přestupky Tabulka 1-1: Počet pachatelů přestupků projednaných v r podle 30, odst. 1, písm. j) zákona č. 200/1990 Sb. v rozdělení podle věku pachatele a druhu drogy: 7 Přestupky držení drog 30 odst. 1, písm. j Do 18 let Věk osoby Přes 18 let Konopné drogy 0 3 Pervitin 0 1 Extáze 0 0 Heroin 0 0 Kokain 0 0 Subutex/Suboxone 0 0 Houby obsahující OPL 0 0 Jiná OPL 0 0 Celkem osob 0 4 Tabulka 1-2: Počet pachatelů přestupků projednaných v r podle 30, odst. 1, písm. k) zákona č. 200/1990 Sb. podle věku pachatele a druhu drogy: Přestupky pěstování rostlin a hub Věk osoby 30 odst. 1, písm. k Do 18 let Přes 18 let Rostliny konopí 0 1 Jiné rostliny nebo houby obsahující OPL 0 0 Celkem osob 0 1 Tabulka 1-3 Množství drog zajištěných v rámci projednaných přestupků v r podle 30, odst. 1, písm. j) a k) zákona č. 200/1990 Sb. v rozdělení podle druhu drogy: 8 Druh drogy Celkové množství Konopné drogy (g) 1,7 Rostliny konopí (ks rostlin) 4 Pervitin (g) 0,9 Extáze (ks tablet) 0 Heroin (g) 0 Kokain (g) 0 6 RON L., VENDÉGOVÁ I., STICH J. Zpráva o realizaci terciární protidrogové prevence ve městě Turnov. Liberec, Most k naději: s 7 Informace k tabulkám 1-1, 1-2, 1-3, 1-4, 1-5 poskytl Odbor přestupkového řízení, MÚ Turnov Strana 7 (celkem 17)

8 Subutex/Suboxone (ks tablet) 0 Houby obsahující OPL (ks) 0 Jiné rostliny obsahující OPL (ks) 0 Tabulka 1-4: Počet osob/pachatelů přestupků projednaných v r na úseku ochrany před alkoholismem a jinými toxikomaniemi podle 30 odst. 1, zákona č. 200/1990 Sb., o přestupcích. Přestupek Počet osob/pachatelů přestupků 30, odst. 1, písm. a) 0 30, odst. 1, písm. b) 0 30, odst. 1, písm. d) 0 30, odst. 1, písm. e) 0 30, odst. 1, písm. f) 0 30, odst. 1, písm. p) 0 Tabulka 1-5: Počet osob/pachatelů správních deliktů podle zákona č. 379/2005 o opatřeních k ochraně před škodami způsobenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami. Správní delikt Počet osob/pachatelů správního deliktu 4: Prodej tabáku pomocí automatu, u kterého nelze vyloučit prodej osobě mladší 18 let věku 0 6 Prodej tabáku osobám mladším 18 let 0 8 Zákaz kouření na veřejných a jiných zákonem specifikovaných místech 0 12 Zákaz prodeje alkoholu (mladším 18 let, pomocí automatů apod.) 0 13 Zákaz prodeje alkoholu na veřejných akcích s důvodným rizikem nárůstu problémů 0 15 Zákaz vstupu osob zjevně pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek 0 Strana 8 (celkem 17)

9 2 Koordinace protidrogové politiky 2.1 Institucionální zajištění Místní protidrogový koordinátor Jméno: Lucie Cagáňová Kontaktní údaje: Městský úřad Turnov Odbor sociálních věcí Antonína Dvořáka Turnov Tel.: Vykonává funkci MPK od data: Zařazení ve struktuře úřadu kraje: Odbor sociálních věcí Přímý nadřízený (jméno, funkce): Mgr. Hana Kocourová Vedoucí odboru sociálních věcí Velikost pracovního úvazku MPK: 0,1 9 Jiné agendy vykonávané MPK: Sociální práce - provádí komplexní sociální šetření a depistážní činnost, poskytuje krizovou pomoc a odborné sociální poradenství, zpracovává sociální anamnézu a zajišťuje poskytnutí okamžité pomoci při ohrožení života a zdraví a další dle 109 zákona + veřejné opatrovnictví Místní protidrogová/jiná komise, pracovní skupina Specifická protidrogová komise není v ORP zřízena, problematika, je-li třeba, se řeší v Komisi sociální a bytové. Pracovní skupina Prevence kriminality Pracovní skupina prevence kriminality funguje od roku 2013 a vychází z Koncepce prevence kriminality města Turnov a Programu prevence kriminality na aktuální rok. Pracovní skupina prevence kriminality obce je orgánem obce, který navazuje na činnosti v oblasti prevence kriminality a společensky nebezpečných jevů, které byly dříve zahrnuty do komunitního plánování a zavazuje plnit plán kriminality. Jejím cílem je sjednotit postupy a metodiku prevence kriminality všech zúčastněných skupin do jednotné, účinné a funkční strategie prevence kriminality města. Pracovní skupina se schází jedenkrát za rok, zpravidla v druhé polovině roku. 9 V roce 2015 došlo ke změně úvazku MPK z 0,25 na 0,1 Strana 9 (celkem 17)

10 Složení PS prevence kriminality Jméno a příjmení Instituce Funkce v instituci Mgr. Petra Houšková Město Turnov místostarostka Města Turnov Bc. Vladimír Hladík Městská policie Turnov strážník Městské policie Turnov Luboš Trucka Městská policie Turnov velitel Městské policie Turnov npor. Mgr. Milan Drahoňovský Obvodní oddělení Policie ČR velitel OO Policie ČR Mgr. Hana Kocourová Městský úřad Turnov vedoucí odboru sociálních věcí Mgr. Jana Svobodová Město Turnov místostarostka Města Turnov Mgr. Martina Marková 10 Městský úřad Turnov vedoucí OŠKS Mgr. Martin Féna Městský úřad Turnov odbor správy majetku Nejdůležitější témata projednávaná v roce 2015: Prodávání alkoholu mladistvím Výroba, prodej a šíření omamných látek Riziko vzniku vyloučených lokalit Narušování veřejného pořádku noční život Šikana, kouření a užívání návykových látek dětmi Sprejerství, ničení majetku Majetková trestná činnost Narušování veřejného pořádku den Černé skládky, táboření, rozdělávání ohňů Absence noclehárny pro osoby v nouzy V rámci komunitního plánování byla vytvořena pracovní skupina (dále PS) Osoby ohrožené sociálním vyloučením, cílem je udržení a rozvoj stávajících sociálních služeb pro tuto cílovou skupinu na Turnovsku. Složení PS Osoby ohrožené sociálním vyloučením Jméno a příjmení Instituce Funkce v instituci Dagmar Bláhová Městský úřad Turnov Sociální kurátor na OSV MěÚ Turnov Petr Boudný Jednota bratrská Turnov Kazetel Jednoty bratrské Turnov Petr Hampacher Maják Liberec Ředitel organizace B. Zdeňka Hejnová Městský úřad Turnov Kurátor pro mládež na OSV Turnov Bc. Vladimír Hladík Městská policie Turnov Strážník Městské policie Turnov Mgr. Petra Houšková Městský úřad Turnov Místostarostka Města Turnov Luďka Kanclířová FOKUS Turnov Předsedkyně a ředitelka spolku Mgr. Hana Kocourová Městský úřad Turnov Vedoucí OSV Miroslav Kostřík OO PČR Turnov Zástupce vedoucího oddělení 10 Došlo ke změně člena z PhDr. Mgr. René Brož na Mgr. Martina Marková. Strana 10 (celkem 17)

11 Jana Macháčková Úřad práce ČR KoP Turnov Referentka dávek HN Mgr. Jana Maříková KÚLK Úřednice KÚLK Mgr. Alena Nožičková Městský úřad Turnov Sociální kurátor Bc. Karel Pauch Neděje Jablonec nad Nisou Terénní sociální pracovník Bc. Pavel Pech Most k naději, o. s Vedoucí terénního programu Karin Rohlová REP Turnov Pracovnice REP z.s. Bc. Jiří Simeth Most k naději, o.s. Vedoucí K - Centra Liberec Mgr. Jaroslava Štoudková Speciální škola Turnov Ředitelka Bc. Lucie Cagáňová, DiS 11 Městský úřad Turnov Protidrogový koordinátor Pracovní skupina Osoby ohrožené sociálním vyloučením se sešla v roce 2015 dvakrát, poprvé a podruhé Pracovní skupina se v roce 2015 zabývala, mimo jiné, následujícími tématy: Akční plán na příští období Podpora samostatného bydlení Přístavba nových domů k stávajícím domům pro seniory Přístavba zařízení pro dospělé s poruchou autistického centra (odlehčovací služby) Nedostatečná kapacita sociálního bydlení (po zrušení ubytovny v Bezručově ulici), absence sociálních bytů a ubytování azylového typu Doplnění komunitního plánu na rok 2016 Zástupci spolku Most k naději informovali o činnosti TP na Turnovsku, představili program Harm reduction Vzájemná spolupráce subjektů protidrogové politiky na úrovni ORP Policie České republiky Odbor sociálních věcí Městského úřadu Turnov, zejména kurátor pro mládež z úseku sociálně právní ochrany dětí, spolupracuje s Policií ČR při řešení konkrétních případů. Městská policie Turnov Odbor sociálních věcí Městského úřadu v Turnově spolupracuje se strážníkem Městské policie Bc. Vladimírem Hladíkem, manažerem prevence kriminality. Společně s ním byla v roce 2015 uspořádána jedna preventivní akce s názvem Senior nejčastější oběť protiprávního jednání. Tato akce byla v průběhu roku celkem třikrát zopakována v různých zařízeních pro seniory. Bc. Hladík pořádá v rámci programu primární prevence řadu jiných přednášek a akcí, byla jím vytvořena Koncepce prevence kriminality pro Město Turnov Dále pan Hladík uspořádal ve spolupráci s MÚ Turnov přednášky pro děti v mateřských školách na téma Děti a bezpečnost v dopravě. Přednáška proběhla ve třech mateřských školách. 11 Došlo ke změně pracovníka na pozici protidrogový koordinátor z Klára Vlková, DiS. na Bc. Lucie Cagáňová, DiS. Strana 11 (celkem 17)

12 Základní školy, střední školy Pracovnice OSV, úseku sociálněprávní ochrany dětí, průběžně spolupracují se základními a středními školami a dle potřeby dochází ke sdílení a vzájemnému předávání informací. REP z. s. REP z. s. je městem Turnov finančně podporován z Fondu na podporu sociální oblasti. Program výchovného poradenství pro rodinu a děti Program resocializace mladých obviněných nebo odsouzených Vzájemná spolupráce subjektů protidrogové politiky mimo ORP Spolek Most k naději Již tradičně na území města Turnov působí terénní pracovníci spolku Most k naději. V loňském roce zde působili jednou týdně, vždy ve čtvrtek od 13:30 do 17:00 hodin, s výjimkou sudých týdnů druhé poloviny roku, během kterých zajížděli do Semil. Pravidelná trasa pracovníků vede od Nádraží ČD, Nádražní ulicí, přes Palackého ulici, Hlubokou ulicí na náměstí Českého ráje. Odtud Skálovou ulicí do parku a do ulice 5. května. Odtud přes nádraží ČSAD v centru zpět na nádraží ČD, kde ještě monitorují park u obchodního domu Billa. V roce 2015 byla Mostu k naději přidělena dotace z Fondu na podporu sociální oblasti Města Turnova ve výši Kč. Dotace byla poskytnuta na základě uzavřené smlouvy na projekt Kontaktní centrum pro lidi ohrožené drogou terénní programy. Spolek pravidelně zasílá roční zprávy o realizaci místní protidrogové prevence. V rámci komunitního plánování jsou dva pracovníci Mostu k naději členy pracovní skupiny Osoby ohrožené sociálním vyloučením. V březnu proběhla schůzka terénních pracovníků s pracovnicemi OSV MěÚ Turnov. Při této byly odpovědné pracovnice OSV seznámeny s aktualitami na místní drogové scéně a obdržely letáčky na případné odkazování klientů. Probační a mediační služba (Semily, Liberec, Jablonec nad Nisou) Spolupráce zejména v rámci agendy kurátora pro mládež. Dle sdělení kurátorky, spolupráce s jednotlivými pracovišti je na dobré úrovni. Předávání informací a spolupráce s obcemi I. stupně v rámci protidrogové politiky je zajištěna v rámci komunitního plánu sociálních služeb regionu Turnovsko Spolupráce s poskytovateli sociálních služeb se uskutečňuje dle potřeby. 2.2 Strategické dokumenty obce zahrnující protidrogovou politiku Strategický dokument města, který by se věnoval protidrogové problematice neexistuje. Existují však materiály, které v sobě zahrnují oblast sociálně patologických jevů, hazardu, alkoholických nápojů a tabákových výrobků. Strana 12 (celkem 17)

13 Akční plán 2015 Komunitní plán sociálních služeb regionu Turnovsko V rámci komunitního plánování funguje pracovní skupina Osoby ohrožené sociálním vyloučením a pracovní skupina Děti a mládež. Tyto skupiny se, mimo jiné, zabývají prevencí vzniku a šíření sociálněpatologických jevů. Obecně závazná vyhláška č. 7/2012 o regulaci a provozu loterií a jiných podobných her 12 Zastupitelstvo Města Turnov se na svém zasedání dne 29. listopadu 2012, usnesením č. 194/2012, usneslo vydat obecně závaznou vyhlášku č. 7/2012 o regulaci provozu loterií a jiných podobných her. Tato vyhláška snížila počet míst, kde je možné loterie a jiné podobné hry provozovat, a to z 10 na 7. Reguluje také čas provozování, a to od 10:00 hod. do 02:00 hod. následujícího dne. Obecně závazná vyhláška č. 5/2013, kterou se stanoví zákaz konzumace alkoholických nápojů na veřejném prostranství Zastupitelstvo Města Turnov na svém zasedání dne 28. Listopadu 2013 usneslo vydat podle ustanovení 10 písm. a), 35, 84 odst. 2 písm. h) zákona č. 128/2000 Sb. o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů, tuto obecně závaznou vyhlášku. Cílem bylo vymezit některé plochy veřejného prostranství, na kterých se zakazuje konzumovat alkoholické nápoje, a tím vytvořit opatření napomáhající ochraně veřejného pořádku a zachování dobrých mravů, a to zejména s ohledem na děti a mladistvé. Vyhláška zakazuje konzumace alkoholických nápojů na všech veřejně přístupných dětských hřištích ve městě. Obecně závazná vyhláška č. 6/2013, kterou se stanoví zákaz kouření na veřejně přístupných dětských hřištích na území města Zastupitelstvo Města Turnov se na svém zasedání dne 28. Listopadu 2013 usneslo vydat podle ustanovení 9 a zákona č. 379/2005 Sb. o opatřeních k ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami a o změně souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, ustanovení 10 písm. d) a ustanovení 84 odst. 2 písm. h) zákona č. 128/2000 Sb. o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů, tuto obecně závaznou vyhlášku. Cílem bylo zvýšení ochrany dětí a mládeže před negativními vlivy pasivního kouření, omezení negativního příkladu kouření a ochrana zdraví osob. Ve městě je kouření zakázáno na všech veřejně přístupných dětských hřištích. 2.3 Zadané/realizované studie/šetření v oblasti závislostí V roce 2015 nebyly městem Turnov zadány ani realizovány žádné studie nebo šetření v oblasti závislostí. Jediným dokumentem, který mapuje místní drogovou scénu je roční Zpráva o realizaci 12 Všechny Obecně závazné vyhlášky, na které je v textu odkazováno jsou dostupné na: Strana 13 (celkem 17)

14 terciární protidrogové prevence ve městě Turnov, kterou každý rok zpracovává spolek Most k naději na základě působení svých terénního ve zdejší lokalitě. 2.4 Další významné aktivity v oblasti protidrogové politiky v r Tabulka 2-1: Aktivity v oblasti protidrogové politiky (např. konference, semináře, včetně vzdělávání pořádané v rámci ORP např. pro pracovníky prevence, úředníky, veřejnost, poskytovatele služeb, atp.) V roce 2015 žádné další aktivity z oblasti protidrogové politiky nebyly realizovány. Název aktivity Realizátor Cílová skupina Popis aktivity 3 Finanční zajištění služeb pro uživatele drog 3.1 Způsob financování protidrogových služeb obcí (popis) Fond na podporu sociální oblasti Města Turnov 13 Město Turnov se podílí na spolufinancování protidrogových služeb a služeb prevence formou dotací z Fondu na podporu sociální oblasti města Turnov, který je spravován odborem sociálních věcí MÚ Turnov. Výzvy k předkládání žádostí o dotace jsou vyhlašovány jednou nebo dvakrát ročně. V roce 2015 činil rozpočet fondu Kč. V loňském roce proběhlo pouze jedno kolo výzev a bylo podáno celkem 18 žádost. Formální a administrativní úplnost žádostí posuzuje odbor sociálních věcí MěÚ Turnov. Správní rada fondu (SRF) žádosti vyhodnotí podle schválených kritérií. Své návrhy poté předkládá Zastupitelstvu města Turnov, které rozhoduje o přidělení finančních prostředků. Přidělené dotace jsou žadatelům poskytnuty na základě uzavřené smlouvy, ve které je přesně specifikován předmět smlouvy, trvání smlouvy (většinou na období jednoho roku) a přísná účelovost vynaložených prostředků. Obec Obec Turnov Podpořená služba/poskytovatel Most k naději/kc pro lidi ohrožené drogou terénní programy Výše dotace (v Kč) Způsob poskytnutí dotace (dotační titul, přímá podpora) ,- Fond na podporu sociální oblasti Města Turnova Celkem ,- 13 Fond na podporu sociální oblasti Města Turnov byl zřízen usnesením Zastupitelstva Města Turnov č. 63/2009, ze dne jako trvalý účelový fond Města podle 84 c) zákona 128/200 Sb., o obcích, ve znění pozdějších předpisů. Strana 14 (celkem 17)

15 Tabulka 3-1: Souhrn výdajů obce podle typu služeb / podle účelu za r (v Kč) Typ služeb Primárně-preventivní programy škol a školských zařízení Primárně-preventivní programy NNO, případně jiných subjektů Název podpořené organizace REP občanské sdružení Název služby (projektu) Poradna pro rodinu a děti Výše finanční podpory Kč Jednota bratrská Rodinné centrum Bouda Kč Primární prevence celkem Kč Terénní programy Most k naději Kontaktní centrum pro lidi ohrožené drogou terénní programy Kč Kontaktní centra Harm Reduction celkem Kč Ambulantní služby zdravotní Ambulantní služby sociální Jiné a nezařazené ambulantní služby Ambulantní služby celkem Terapeutické komunity Lůžkové zdravotní služby Rezidenční služby celkem Preventivní a léčebné služby ve vězení Služby následná péče Záchytné stanice a ošetření intoxikovaných osob Informace/výzkum/koordinace 14 Sociální podniky Ostatní (specifikujte) CELKEM Kč 3.2 Finanční nároky na zajištění protidrogových služeb v obci/regionu Finanční příspěvky na zajištění protidrogových služeb jsou zahrnuty do Akčního plánu Publikace, letáky, konference, semináře, analýzy, koncepce apod. Strana 15 (celkem 17)

16 4. Služby poskytované uživatelům drog a osobám ohroženým drogami v obci/regionu Síť služeb pro uživatele drog na Turnovsku je uvedena v analytické části Komunitního plánu sociálních služeb regionu Turnovsko Primární prevence probíhá prostřednictvím občanských sdružení, volnočasových aktivit, sportovních nebo zájmových organizací, přednášek připravovaných manažerem prevence kriminality (strážníkem Bc. Vladimírem Hladíkem MP). Základní školy využívají nabídky NNO na besedy, přednášky nebo akce dle vlastních potřeb a zájmu. Prevence kriminality Městská policie Turnov (dále MP) V oblasti kriminality a společensky nebezpečných jevů na úrovni primární prevence má MP v Turnově dlouholeté zkušenosti. Primární prevence MP v Turnově je realizována ve spolupráci se školkami a organizacemi, které se věnují péči o seniory a některými odbory MÚ. Některé další akce jsou také pořádány ve spolupráci s Policií ČR nebo Sborem dobrovolných hasičů města Turnov. Školy mají velký zájem o přednášky zaměřené na aktuální témata kyberšikana, internetová kriminalita apod. Realizaci těchto přednášek má na starosti manažer prevence kriminality Bc. Hladík. Město Turnov nemá vlastní terénní pracovníky, kteří by zajišťovali sekundární prevenci. V Turnově funguje program terciální protidrogové prevence spolku Most k naději terénní program. V poslední době byl zaznamenán zvýšený zájem ze strany rodin o informace a odborné poradenství. Základní informace poskytuje protidrogová koordinátorka na OSV MÚ Turnov. Tabulka 4-1: Programy primární prevence realizované v r Název projektu / programu Senior - nejčastější oběť protiprávního jednání Děti - bezpečnost v dopravě Realizátor programu Město Turnov, OSV + MP Město Turnov, OSV+MP Cílová skupina Senioři Děti Charakteristika aktivit Beseda pro seniory ohledně jejich bezpečnosti, rizika podomního prodeje a prodejních akcí + promítání + konkrétní případy Nácvik správného chování v silničním provozu Počet akcí / osob 3/28 3/20 Strana 16 (celkem 17)

17 Tabulka 4-2: Služby v oblasti snižování rizik poskytované v r (terénní programy, kontaktní centra) Název programu Realizátor Cílová skupina Kontaktní centrum pro lidi ohrožené drogou terénní programy Občanské sdružení Most k naději Osoby experimentují cí s OPL, lidé užívající a závislí na drogách, problémoví uživatelé OPL Počet klientů Počet kontaktů Počet vydaných inj. stř. Počet vybraných použitých inj. stř Tabulka 4-3: Služby v oblasti ambulantní léčby v r (včetně AT poraden zdravotnických, komerčních) Název programu Realizátor Cílová skupina Počet klientů - z toho nových Tabulka 4-4: Služby v oblasti rezidenční léčby v r Název programu Realizátor Typ služby* Cílová skupina Kapacita 16 Počet klientů Počet nových žádostí o léčbu *DXT detoxifikace, LZS lůžkové zdravotní služby, RPTK terapeutické komunity, DSZR domovy se zvláštním režimem, 5. Různé - další údaje a. Uveďte jakékoli jiné informace, které jsou zajímavé. 15 Kontakt: Každá návštěva/situace, při které dochází k interakci mezi klientem a pracovníkem programu (tzn. poskytnutí určité služby, informace, nebo poradenství - včetně skupinového. Příjem telefonického hovoru není kontakt. 16 Kapacita pro kolik klientů současně je program maximálně určen; počet míst v zařízení/programu. V tomto případě jde o počet lůžek. Strana 17 (celkem 17)

Výroční zpráva o realizaci protidrogové politiky obce za rok 2015 (osnova)

Výroční zpráva o realizaci protidrogové politiky obce za rok 2015 (osnova) Osnova VZ ORP 2015 Výroční zpráva o realizaci protidrogové politiky obce za rok 2015 (osnova) Obec: Zpracoval (jméno a funkce): Projednáno a/nebo schváleno (kým): Jilemnice Mgr. Jindřiška Vébrová, vedoucí

Více

Výroční zpráva o realizaci protidrogové politiky obce za rok 2016

Výroční zpráva o realizaci protidrogové politiky obce za rok 2016 Osnova VZ ORP 2016 Výroční zpráva o realizaci protidrogové politiky obce za rok 2016 Obec: Turnov Zpracoval (jméno a funkce): Bc. Lucie Cagáňová, DiS. Projednáno a/nebo schváleno (kým): Mgr. Hana Kocourová,

Více

Výroční zpráva o realizaci protidrogové politiky obce za rok 2014

Výroční zpráva o realizaci protidrogové politiky obce za rok 2014 Výroční zpráva o realizaci protidrogové politiky obce za rok 2014 Obec: Turnov Zpracoval: Klára Vlková Projednáno a/ nebo schváleno: Mgr. Hana Kocourová, vedoucí odboru sociálních věcí Odkaz na internetovou

Více

Výroční zpráva o realizaci protidrogové politiky obce za rok 2016 (osnova)

Výroční zpráva o realizaci protidrogové politiky obce za rok 2016 (osnova) Osnova VZ ORP 2016 Výroční zpráva o realizaci protidrogové politiky obce za rok 2016 (osnova) Obec: Jilemnice Zpracoval (jméno a funkce): Bc. Zuzana Škávová, sociální pracovník, kurátor pro děti a mládež

Více

Výroční zpráva o realizaci protidrogové politiky obce za rok 2013

Výroční zpráva o realizaci protidrogové politiky obce za rok 2013 Výroční zpráva o realizaci protidrogové politiky obce za rok 2013 Obec: Zpracoval: Schváleno: Turnov Klára Vlková Mgr. Hana Kocourová, vedoucí odboru sociálních věcí Odkaz na internetovou prezentaci obce,

Více

Závěrečná zpráva o protidrogové politice obce za rok 2012

Závěrečná zpráva o protidrogové politice obce za rok 2012 Obec: Zpracoval: Projednáno/schváleno (kým): TURNOV Jana Macháčková Mgr. Hana Kocourová, vedoucí odboru soc. věcí Odkaz na internetovou prezentaci obce věnovanou drogám: www.turnov.cz/odbor sociálních

Více

Statutární město Ostrava ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o plnění cílů a opatření Strategie protidrogové politiky statutárního města Ostravy

Statutární město Ostrava ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o plnění cílů a opatření Strategie protidrogové politiky statutárního města Ostravy Statutární město Ostrava ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o plnění cílů a opatření Strategie protidrogové politiky statutárního města Ostravy ZA ROK 2016 1 ÚVOD Zpracování Závěrečné zprávy o plnění cílů a opatření Strategie

Více

Město Rychnov u Jablonce nad Nisou. Liberecký kraj

Město Rychnov u Jablonce nad Nisou. Liberecký kraj Město Rychnov u Jablonce nad Nisou Liberecký kraj Plán práce prevence kriminality na období 2013 2015 OBSAH: 1. Úvod 3 2. Bezpečnostní analýza v období 2010 2012 3 2.1. Hlavní problémové oblasti v oblasti

Více

Statutární město Ostrava ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o plnění cílů a opatření Strategie protidrogové politiky statutárního města Ostravy

Statutární město Ostrava ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. o plnění cílů a opatření Strategie protidrogové politiky statutárního města Ostravy Statutární město Ostrava ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o plnění cílů a opatření Strategie protidrogové politiky statutárního města Ostravy ZA ROK 2017 1 ÚVOD Zpracování Závěrečné zprávy o plnění cílů a opatření Strategie

Více

Výroční zpráva o realizaci protidrogové politiky obce za rok 2013

Výroční zpráva o realizaci protidrogové politiky obce za rok 2013 Výroční zpráva o realizaci protidrogové politiky obce za rok 2013 Obec: Jilemnice Zpracoval /jméno a funkce/: Jana Majerovič Krůfová Projednáno a/nebo schváleno (kým): Bc. Jaroslav Kandl, vedoucí odboru

Více

Závěrečná zpráva o realizaci protidrogové politiky obce

Závěrečná zpráva o realizaci protidrogové politiky obce Obec: Jilemnice Zpráva za rok: 2010 Zpracoval: Mgr. Kateřina Janatová, místní protidrogová koordinátorka Dne: 15. 3. 2011 Schváleno (kým): vedoucí odboru Mgr. Jindřiška Vydrová 1. Obecná charakteristika

Více

Realizace protidrogové politiky v krajích v r. 2011

Realizace protidrogové politiky v krajích v r. 2011 Realizace protidrogové politiky v krajích v r. 2011 Adiktologická konference Jihočeského kraje 18. října 2012 Červená nad Vltavou Úvodem Souhrnná zpráva o realizaci protidrogové politiky v krajích je zpracovávána

Více

1. AKČNÍ PLÁN REALIZACE STRATEGIE PROTIDROGOVÉ POLITIKY MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE NA OBDOBÍ 2005 2006

1. AKČNÍ PLÁN REALIZACE STRATEGIE PROTIDROGOVÉ POLITIKY MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE NA OBDOBÍ 2005 2006 1. AKČNÍ PLÁN REALIZACE STRATEGIE PROTIDROGOVÉ POLITIKY MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE NA OBDOBÍ 2005 2006 Moravskoslezský kraj Krajský úřad kraje odbor sociálních věcí 1. AKČNÍ PLÁN REALIZACE STRATEGIE PROTIDROGOVÉ

Více

Město Nový Bor období do

Město Nový Bor období do Zpráva o realizaci sekundární protidrogové prevence v regionu Česká Lípa Město Nový Bor období 1. 1. 2012 do 31. 12. 2012 Autorský tým (věcná část): Alena Havelková, DiS. Karel Fiala David Čorba Bc. Pavel

Více

Městský program. prevence kriminality pro rok Město Smiřice

Městský program. prevence kriminality pro rok Město Smiřice Městský program prevence kriminality pro rok 2011 Město Smiřice OBSAH 1. Úvod...3 2. Podklady pro zpracování programu...3 2.1 Vyhodnocení průzkumu potřeb...3 2.2 Zpráva o bezpečnostní situaci v teritoriu

Více

Město Kyjov. Akční plán protidrogové politiky města Kyjova na období 2014-2015

Město Kyjov. Akční plán protidrogové politiky města Kyjova na období 2014-2015 Město Kyjov Akční plán protidrogové politiky města Kyjova na období 2014-2015 Zpracoval: Odbor sociálních věcí a školství Říjen 2013 Akční plán protidrogové politiky města Kyjova na období 2014-2015 je

Více

Prázdniny 2017 preventivní činnost

Prázdniny 2017 preventivní činnost 26.6.2017 Prázdniny 2017 preventivní činnost Preventivní činnost Policie ČR Letní preventivní akce VODA 2017. Hazard, alkohol a děti 2017. Dopravně bezpečnostní akce podpořené preventivními aktivitami.

Více

Závěrečná zpráva o protidrogové politice obce za rok 2011

Závěrečná zpráva o protidrogové politice obce za rok 2011 Obec: Zpracoval: Jilemnice Jana Krůfová, místní protidrogový koordinátor Dne: 28. 03. 2012 Schváleno (kým): Mgr. Jindřiška Vébrová, vedoucí odboru 1. Obecná charakteristika obce, regionu (velmi stručně,

Více

Závěrečná zpráva o realizaci protidrogové politiky

Závěrečná zpráva o realizaci protidrogové politiky Obec: Jilemnice Zpráva za rok: 2009 Zpracoval (jméno a funkce): Mgr. Kateřina Kalenská Dne: 22.2.2010 Schváleno (kým): Ing. Dagmar Ouhrabková Pozn: Dodržujte, prosím, strukturu zprávy. Dle vlastního uvážení

Více

7. ZASEDÁNÍ ZASTUPITELSTVA LIBERECKÉHO KRAJE DNE

7. ZASEDÁNÍ ZASTUPITELSTVA LIBERECKÉHO KRAJE DNE 7. ZASEDÁNÍ ZASTUPITELSTVA LIBERECKÉHO KRAJE DNE 30.08.2016 Bod pořadu jednání: 30. Název : Změna rozpočtu - rozpočtové opatření č. 260/16 úpravy v kapitole 917 05 Transfery odboru sociálních věcí, předfinancování

Více

NÁRODNÍ PROTIDROGOVÁ CENTRÁLA SLUŽBY KRIMINÁLNÍ POLICIE A VYŠETŘOVÁNÍ

NÁRODNÍ PROTIDROGOVÁ CENTRÁLA SLUŽBY KRIMINÁLNÍ POLICIE A VYŠETŘOVÁNÍ POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY NÁRODNÍ PROTIDROGOVÁ CENTRÁLA SLUŽBY KRIMINÁLNÍ POLICIE A VYŠETŘOVÁNÍ I. II. NÁVYKOVÉ LÁTKY A LEGISLATIVA III. NÁVYKOVÉ LÁTKY VE ŠKOLNÍM PROSTŘEDÍ 1 Charakteristika současné drogové

Více

Město Turnov období 1. 1. 2012 do 31. 12. 2012

Město Turnov období 1. 1. 2012 do 31. 12. 2012 Zpráva o realizaci sekundární protidrogové prevence ve městě Turnov Město Turnov období 1. 1. 2012 do 31. 12. 2012 Autorský tým (věcná část): Bc. Pavel Pech Ivona Vendégová Alena Havelková Komentáře a

Více

2. AKČNÍ PLÁN REALIZACE STRATEGIE PROTIDROGOVÉ POLITIKY MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE NA OBDOBÍ 2007 2009

2. AKČNÍ PLÁN REALIZACE STRATEGIE PROTIDROGOVÉ POLITIKY MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE NA OBDOBÍ 2007 2009 2. AKČNÍ PLÁN REALIZACE STRATEGIE PROTIDROGOVÉ POLITIKY MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE NA OBDOBÍ 2007 2009 Moravskoslezský kraj Krajský úřad kraje odbor sociálních věcí 2. akční plán realizace Strategie protidrogové

Více

Program protidrogové prevence MČ Praha 7 na období

Program protidrogové prevence MČ Praha 7 na období Program protidrogové prevence MČ Praha 7 na období 2016-2017 schválený usnesením Rady MČ Praha 7 č. 1010/15-R z jednání č. 69, ze dne 27.10.2015 OBSAH 1. Úvod 2. Bezpečnostní analýza 2.1. Stručný popis

Více

MATERIÁL PRO RADU MĚSTA č. 8 Materiál bez osobních údajů

MATERIÁL PRO RADU MĚSTA č. 8 Materiál bez osobních údajů MATERIÁL PRO RADU MĚSTA č. 8 Materiál bez osobních údajů DNE: 11.2.2019 JEDNACÍ ČÍSLO: 112/2019/MP NÁZEV: Plán prevence kriminality ANOTACE: V rámci prevence kriminality města je nutné schválit Plán prevence

Více

Závěrečná zpráva o protidrogové politice obce za rok 2011

Závěrečná zpráva o protidrogové politice obce za rok 2011 Obec: Zpracoval: Turnov Jana Macháčková, místní protidrogová koordinátorka Dne: 28. 3. 2012 Schváleno (kým): Mgr. Hana Kocourová vedoucí odboru sociálních věcí 1. Obecná charakteristika obce, regionu Dle

Více

Úlohu 2. akčního plánu realizace Strategie protidrogové politiky Moravskoslezského kraje na období lze vymezit následujícím způsobem:

Úlohu 2. akčního plánu realizace Strategie protidrogové politiky Moravskoslezského kraje na období lze vymezit následujícím způsobem: Druhý akční plán realizace Strategie politiky Moravskoslezského na období 2007 2009 Druhý akční plán realizace Strategie politiky Moravskoslezského na období 2007 2009 reaguje na priority vymezené Národní

Více

Odbor sociálních věcí Oddělení sociálně-právní ochrany dětí

Odbor sociálních věcí Oddělení sociálně-právní ochrany dětí M Ě S T S K Ý Ú Ř A D T Ř E B Í Č Odbor sociálních věcí Oddělení sociálně-právní ochrany dětí Karlovo nám. 104/55, 674 01 Třebíč, adresa pro doručení písemnosti: Masarykovo nám. 116/6, 674 01 Třebíč Název

Více

Akční plán protidrogové politiky Městské části Praha 21 na období a 2018

Akční plán protidrogové politiky Městské části Praha 21 na období a 2018 Akční plán protidrogové politiky Městské části Praha 21 na období 2017 a 2018 1 Obsah ÚVOD... 3 1. PRIMÁRNÍ PREVENCE... 5 2. LÉČBA A NÁSLEDNÁ PÉČE... 6 3. SNIŽOVÁNÍ RIZIK - HARM REDUCTION... 6 4. SNIŽOVÁNÍ

Více

KRÁTKODOBÝ REALIZAČNÍ PLÁN PROTIDROGOVÉ POLITIKY JIHOMORAVSKÉHO KRAJE NA ROK 2019 KONKRETIZACE CÍLŮ A OPATŘENÍ PRO JEDNOTLIVÉ OBLASTI, FINANCOVÁNÍ

KRÁTKODOBÝ REALIZAČNÍ PLÁN PROTIDROGOVÉ POLITIKY JIHOMORAVSKÉHO KRAJE NA ROK 2019 KONKRETIZACE CÍLŮ A OPATŘENÍ PRO JEDNOTLIVÉ OBLASTI, FINANCOVÁNÍ KRÁTKODOBÝ REALIZAČNÍ PLÁN PROTIDROGOVÉ POLITIKY JIHOMORAVSKÉHO KRAJE NA ROK 2019 KONKRETIZACE CÍLŮ A OPATŘENÍ PRO JEDNOTLIVÉ OBLASTI, FINANCOVÁNÍ Obsah KRÁTKODOBÝ REALIZAČNÍ PLÁN PROTIDROGOVÉ POLITIKY

Více

Výroční zpráva o realizaci protidrogové politiky obce za rok 2014

Výroční zpráva o realizaci protidrogové politiky obce za rok 2014 Osnova VZ ORP 2014 Výroční zpráva o realizaci protidrogové politiky obce za rok 2014 Obec: Zpracoval (jméno a funkce): Projednáno a/nebo schváleno (kým): Jilemnice Bc. Majerovič Krůfová Jana, kurátor pro

Více

BEZPEČNOSTNÍ ANALÝZA r k Programu prevence kriminality Jablonce nad Nisou na rok 2015

BEZPEČNOSTNÍ ANALÝZA r k Programu prevence kriminality Jablonce nad Nisou na rok 2015 BEZPEČNOSTNÍ ANALÝZA r. 2014 k Programu prevence kriminality Jablonce nad Nisou na 2015 Zpracoval Ing. Jiří Vaníček, vedoucí oddělení krizového řízení, s využitím podkladových materiálů PČR, městské policie,

Více

Koncepce prevence kriminality a drogové problematiky města Třebíče na léta

Koncepce prevence kriminality a drogové problematiky města Třebíče na léta Koncepce kriminality a drogové problematiky města Třebíče na léta 2012 2016 Akční plán kriminality na léta 2014 2015 1. Snížení nápadu majetkové trestné činnosti, se zaměřením na vloupání do rekreačních

Více

Akční plán na rok 2016 (3. komunitní plán sociálních a souvisejících služeb Jablonecka )

Akční plán na rok 2016 (3. komunitní plán sociálních a souvisejících služeb Jablonecka ) Akční plán na rok 2016 (3. komunitní plán sociálních a souvisejících služeb Jablonecka 2016 2019) Obsah 1) Základní síť sociálních služeb ORP Jablonec nad Nisou... 2 2) Rozdělení sociálních služeb dle

Více

Závěrečná zpráva o protidrogové politice obce za rok 2012

Závěrečná zpráva o protidrogové politice obce za rok 2012 Obec: Zpracoval: Jilemnice Jana Krůfová Projednáno/schváleno (kým): vedoucí odboru Bc. Jaroslav Kandl Odkaz na internetovou prezentaci obce věnovanou drogám: http://www.mestojilemnice.cz/cz/infoserver/odbory-uradu/odbor-socialnichveci/prevence/zajimave-odkazy/

Více

STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY, STANDARD 7 Orgán sociálně-právní ochrany dětí Městského úřadu Vítkov Prevence

STANDARDY KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY, STANDARD 7 Orgán sociálně-právní ochrany dětí Městského úřadu Vítkov Prevence Město Vítkov Název dokumentu: Název zařízení: Identifikační číslo: 00300870 Zřizovatel: Standard kvality sociálně-právní ochrany č. 7 Orgán sociálně-právní ochrany Město Vítkov Sídlo: náměstí Jana Zajíce

Více

Strategická část. stručná verze. k připomínkování

Strategická část. stručná verze. k připomínkování Strategická část stručná verze k připomínkování Vznik strategie, návaznost na ostatní dokumenty Strategická část Komunitního plánování sociálních služeb na území místní akční skupiny Chance in Nature Local

Více

Plánované finanční prostředky na realizaci protidrogové politiky v r. 2014

Plánované finanční prostředky na realizaci protidrogové politiky v r. 2014 V. Plánované finanční prostředky na realizaci protidrogové politiky v r. 2014 Radě vlády pro koordinaci protidrogové politiky se předkládá materiál na základě usnesení vlády ČR č. 283 ze dne 18. dubna

Více

Bezpečnostní analýza podklad Programu prevence kriminality města Mělníka. na rok 2016

Bezpečnostní analýza podklad Programu prevence kriminality města Mělníka. na rok 2016 Bezpečnostní analýza podklad Programu prevence kriminality města Mělníka na rok 2016 Zpracovala: Bc. Irena Podivínská, DiS. manažerka prevence kriminality 01. února 2016 Prevence kriminality z pohledu

Více

Program protidrogové prevence MČ Praha 7 na období

Program protidrogové prevence MČ Praha 7 na období Program protidrogové prevence MČ Praha 7 na období 2018-2019 schválený usnesením Rady MČ Praha 7 č. 1145/17-R z jednání č. 87, ze dne 19.12.2017 OBSAH 1. Úvod 2. Bezpečnostní analýza 2.1 Stručný popis

Více

Zasedání Zastupitelstva Ústeckého kraje

Zasedání Zastupitelstva Ústeckého kraje Dne: Zasedání Zastupitelstva Ústeckého kraje Bod programu: 14. 12. 2015 45. Věc: Informace o stavu a naplňování opatření v rámci Strategie protidrogové politiky Ústeckého kraje na období 2015 2018 Důvod

Více

Koncepce prevence kriminality Karlovarského kraje a krajská protidrogová strategie na léta 2013-2016

Koncepce prevence kriminality Karlovarského kraje a krajská protidrogová strategie na léta 2013-2016 Koncepce prevence kriminality Karlovarského kraje a krajská protidrogová strategie na léta 2013-2016 republiková a resortní krajská lokální Primární Sekundární terciární Úrovně systému prevence Úrovně

Více

PLÁN MĚSTA CHEBU V OBLASTI PROTIDROGOVÉ POLITIKY A OSTATNÍCH PATOLOGICKÝCH ZÁVISLOSTÍ NA ROK

PLÁN MĚSTA CHEBU V OBLASTI PROTIDROGOVÉ POLITIKY A OSTATNÍCH PATOLOGICKÝCH ZÁVISLOSTÍ NA ROK PLÁN MĚSTA CHEBU V OBLASTI PROTIDROGOVÉ POLITIKY A OSTATNÍCH PATOLOGICKÝCH ZÁVISLOSTÍ NA ROK 2016 Město Cheb, odbor sociálních věcí a zdravotnictví Cheb, 2015 1 ÚVOD Plán města Cheb v oblasti protidrogové

Více

STATUTÁRNÍ MĚSTO LIBEREC

STATUTÁRNÍ MĚSTO LIBEREC STATUTÁRNÍ MĚSTO LIBEREC Poznámka: Zveřejněna je pouze upravená verze dokumentu z důvodu dodržení přiměřenosti rozsahu zveřejňovaných osobních údajů podle zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů

Více

KRÁTKODOBÝ REALIZAČNÍ PLÁN PROTIDROGOVÉ POLITIKY JIHOMORAVSKÉHO KRAJE NA OBDOBÍ

KRÁTKODOBÝ REALIZAČNÍ PLÁN PROTIDROGOVÉ POLITIKY JIHOMORAVSKÉHO KRAJE NA OBDOBÍ KRÁTKODOBÝ REALIZAČNÍ PLÁN PROTIDROGOVÉ POLITIKY JIHOMORAVSKÉHO KRAJE NA OBDOBÍ 2017 2018 KONKRETIZACE CÍLŮ A OPATŘENÍ PRO JEDNOTLIVÉ OBLASTI, FINANCOVÁNÍ 1 Obsah KRÁTKODOBÝ REALIZAČNÍ PLÁN PROTIDROGOVÉ

Více

Důvodová zpráva. Příloha: Akční plán na rok 2017 (3. komunitní plán sociálních a souvisejících služeb Jablonecka )

Důvodová zpráva. Příloha: Akční plán na rok 2017 (3. komunitní plán sociálních a souvisejících služeb Jablonecka ) Důvodová zpráva V procesu komunitního plánování je hlavním dokumentem 3. komunitní plán sociálních a souvisejících služeb Jablonecka na období 2016 2019. Dalším dokumentem je akční plán na daný rok. Akční

Více

Akční plán Protidrogové strategie městské části Praha 5 pro rok 2016

Akční plán Protidrogové strategie městské části Praha 5 pro rok 2016 Akční plán Protidrogové strategie městské části pro rok Subjekt odpovědný za naplnění PROGRAMY PROTIDROGOVÉ PREVENCE Realizace programů primární protidrogové prevence ZŠ MČ a SŠ na území MČ Realizace programů

Více

Financování protidrogové politiky v krajích navrhované změny zákona 379/2005 Sb.

Financování protidrogové politiky v krajích navrhované změny zákona 379/2005 Sb. Financování protidrogové politiky v krajích navrhované změny zákona 379/2005 Sb. Adiktologická konference Jihočeského kraje 18.10.2012 Červená nad Vltavou Financování protidrogové politiky na regionální

Více

1. ročník odborné konference: Společně proti drogám konané dne 2. 10. 2014 v Kyjově

1. ročník odborné konference: Společně proti drogám konané dne 2. 10. 2014 v Kyjově 1. ročník odborné konference: Společně proti drogám konané dne 2. 10. 2014 v Kyjově Osnova prezentace Kontakty - Oddělení prevence a volnočasových aktivit OŠ KrÚ JMK Charakteristika drogové scény JMK (Výroční

Více

ODBOR SOCIÁLNÍCH VĚCÍ. Vedoucí: Bc. Martina Fejfarová, DiS.

ODBOR SOCIÁLNÍCH VĚCÍ. Vedoucí: Bc. Martina Fejfarová, DiS. ODBOR SOCIÁLNÍCH VĚCÍ Vedoucí: Bc. Martina Fejfarová, DiS. 1 ČESKÝ BROD SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANA DĚTÍ Personální obsazení 3,8 úvazku + 0,6 úvazku pracovnice pro práci s pěstounskými rodinami /do konce r.

Více

Návrh usnesení Zastupitelstvo města Karviné dle ustanovení 85 písm. c) zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, ve znění pozdějších předpisů,

Návrh usnesení Zastupitelstvo města Karviné dle ustanovení 85 písm. c) zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, ve znění pozdějších předpisů, STATUTÁRNÍ MĚSTO KARVINÁ Magistrát města Karviné Materiál ZM MRZ/7543/2014 Poř. číslo Odbor: Oddělení: Vyřizuje: Odbor sociální oddělení sociálních věcí Gavlovská Jana Bc. Materiál pro 2. zasedání Zastupitelstva

Více

Návrh na přidělení finančních prostředků ve výši Kč v rámci dotačního programu MČ Praha 1 s názvem

Návrh na přidělení finančních prostředků ve výši Kč v rámci dotačního programu MČ Praha 1 s názvem Č í s l o P r o j e k t u Příloha č. 3 k usnesení Zastupitelstva MČ číslo UZ18_0567 ze dne 10.04.2018 Návrh na přidělení finančních prostředků ve výši 400 000 Kč v rámci dotačního programu MČ s názvem

Více

Příloha č. 5 Strategie podpory sociálních služeb v roce 2015

Příloha č. 5 Strategie podpory sociálních služeb v roce 2015 Příloha č. 5 Strategie podpory sociálních služeb v roce 2015 Výstupy v roce 37 odborné sociální poradenství Cíl C.7 Optimalizace sítě odborného sociálního poradenství Cíl D.1 Zajistit síť krizových poradenských

Více

Přidělení finančních prostředků v rámci dotačního programu MČ Praha 1 s názvem B. Oblast protidrogové politiky pro rok (rozpočet 400.

Přidělení finančních prostředků v rámci dotačního programu MČ Praha 1 s názvem B. Oblast protidrogové politiky pro rok (rozpočet 400. Příloha č. 3 k usnesení Zastupitelstva MČ Praha 1 číslo UZ19_0064 ze dne 22.05.2019 Přidělení finančních prostředků v rámci dotačního programu MČ Praha 1 s názvem B. Oblast protidrogové politiky pro rok

Více

Město Nová Role Karlovarský kraj

Město Nová Role Karlovarský kraj Město Nová Role Karlovarský kraj Plán práce prevence kriminality na období 2013 2015 MĚSTA NOVÁ ROLE Schválen 10. 12. 2012 usnesením ZMě Nová Role č. 16/07 2) 1 Obsah I. Úvod statistické údaje ustanovení

Více

Město Letohrad. Pardubický kraj. Plán prevence kriminality na období 2012 2014 MĚSTA LETOHRADU

Město Letohrad. Pardubický kraj. Plán prevence kriminality na období 2012 2014 MĚSTA LETOHRADU Město Letohrad Pardubický kraj Plán prevence kriminality na období 2012 2014 MĚSTA LETOHRADU Schválen dne 6. 6. 2012 usnesením RM č. 163/2012 OBSAH: 1. Úvod 3 2. Bezpečnostní analýza v období 2010 3 2.1.

Více

Přehled dotačních řízení resortů a vyhlašovaných okruhů a priorit na r. 2014

Přehled dotačních řízení resortů a vyhlašovaných okruhů a priorit na r. 2014 Přehled dotačních řízení resortů a vyhlašovaných okruhů a priorit na r. 2014 IV. Příloha č. 1 Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky (prostřednictvím Úřadu vlády ČR) Požadovaná výše finančních

Více

Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb města Třince na období let

Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb města Třince na období let 15. března 2016 Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb města Třince na období let 2013-2017 Město Třinec realizuje střednědobé plánování již od r. 2005 Jedná se o čtvrtý komunitní plán města Třince

Více

Akční plán realizace Strategie protidrogové politiky Kraje Vysočina na období

Akční plán realizace Strategie protidrogové politiky Kraje Vysočina na období KRAJSKÝ ÚŘAD KRAJE VYSOČINA Odbor sociálních věcí Žižkova 57, 587 33 Jihlava, Česká republika Akční plán realizace Strategie protidrogové politiky Kraje Vysočina na období 2018-2019 Schváleno Radou Kraje

Více

Aktuální vývoj v protidrogové politice

Aktuální vývoj v protidrogové politice Aktuální vývoj v protidrogové politice Mgr. Jindřich Vobořil národní protidrogový koordinátor 19. června 2017 Praha Závislost/návykové chování fenomén způsobující problémy závislosti se prolínají alkohol

Více

Vyhodnocení PLÁNU PREVENCE KRIMINALITY MĚSTA VSETÍN NA ROK 2016

Vyhodnocení PLÁNU PREVENCE KRIMINALITY MĚSTA VSETÍN NA ROK 2016 PR PREVENCE KRIMINALITY VE VSETÍNĚ Město Vsetín Vyhodnocení PLÁNU PREVENCE KRIMINALITY MĚSTA VSETÍN NA ROK 2016 Zpracoval: Mgr. Nikolaj Martinák Vsetín 20. února 2017 Obsah : ÚVOD 3 VÝCHODISKA 4 CÍLE PREVENCE

Více

PLÁN PREVENCE KRIMINALITY OBCE MALÁ SKÁLA

PLÁN PREVENCE KRIMINALITY OBCE MALÁ SKÁLA PLÁN PREVENCE KRIMINALITY OBCE MALÁ SKÁLA na léta 2017 až 2020-2017 - 1 Čj.: 140/17/OU Výtisk číslo: 2 Počet listů: 13 OBSAH: I. Úvod, struktura prevence kriminality, úrovně preventivních aktivit II. Bezpečnostní

Více

Financování a síť služeb Aktuální výsledky průzkumů

Financování a síť služeb Aktuální výsledky průzkumů Financování a síť služeb Aktuální výsledky průzkumů VI. AT konference Jihočeského kraje říjen 2012 Lucia Kiššová Sekretariát Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky Aktuální aktivity Koncepce sítě

Více

Vyhodnocení Programu protidrogové prevence města Benešov na rok 2014

Vyhodnocení Programu protidrogové prevence města Benešov na rok 2014 Vyhodnocení Programu protidrogové prevence města Benešov na rok 2014 2014 1 Obsah ÚVOD... 1 Benešov- Jednodenní seminář Bo Perssona švédského odborníka ohledně drogové problematiky pro odbornou veřejnost

Více

Doporučený postup č. 3/2017

Doporučený postup č. 3/2017 Ministerstvo práce a sociálních věcí odbor sociálních služeb, sociální práce a sociálního bydlení Doporučený postup č. 3/2017 k upřesnění přístupu harm reduction v rámci sociálních služeb kontaktní centra

Více

PREVENCE KRIMINALITY MĚSTA KRÁSNÁ LÍPA. Databanka projektů na období 2012 až 2016

PREVENCE KRIMINALITY MĚSTA KRÁSNÁ LÍPA. Databanka projektů na období 2012 až 2016 PREVENCE KRIMINALITY MĚSTA KRÁSNÁ LÍPA Databanka projektů na období 2012 až 2016 0 Zpracovatelský tým: PhDr. Leona Kupčíková (Ústav pro ekopolitiku, o.p.s.) Mgr. Lucie Hanková (Město Krásná Lípa) Hana

Více

Mládež a právo z pohledu Orgánu sociálně-právní ochrany dětí. Bc. Jana Majerovič Krůfová, kurátor pro mládež, OSPOD Jilemnice

Mládež a právo z pohledu Orgánu sociálně-právní ochrany dětí. Bc. Jana Majerovič Krůfová, kurátor pro mládež, OSPOD Jilemnice Mládež a právo z pohledu Orgánu sociálně-právní ochrany dětí Bc. Jana Majerovič Krůfová, kurátor pro mládež, OSPOD Jilemnice Sociálně-právní ochrana dětí Výkon státní správy v rámci přenesené působnosti

Více

Program Podpora Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Libereckého kraje

Program Podpora Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Libereckého kraje Program Podpora Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Libereckého kraje Vyhlášení programu k předkládání žádostí o dotaci Číslo a název oblasti podpory: oblast podpory č. 1 - Požární ochrana Číslo a název

Více

Standard č. 7 Prevence

Standard č. 7 Prevence ODBOR SOCIÁLNÍCH VĚCÍ, ŠKOLSTVÍ A KULTURY, VELKOPAVLOVICKÁ 25, 628 00 BRNO Standard č. 7 Prevence 7a) Orgán sociálně-právní ochrany aktivně vyhledává a monitoruje ohrožené děti. Prokazatelně koordinuje,

Více

AKČNÍ PLÁN 2018 KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA DOKSY

AKČNÍ PLÁN 2018 KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA DOKSY AKČNÍ PLÁN 2018 KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA DOKSY 2016 2020 1 Akční plán je prováděcím dokumentem Komunitního plánu sociálních služeb města 2016 2020 (dále KPSS). Je každoročně zpracováván pro

Více

Dodatek k MPP č. 2 - Výroční zpráva o realizaci protidrogové politiky ve Středočeském kraji v roce 2013

Dodatek k MPP č. 2 - Výroční zpráva o realizaci protidrogové politiky ve Středočeském kraji v roce 2013 Dodatek k MPP č. 2 - Výroční zpráva o realizaci protidrogové politiky ve Středočeském kraji v roce 2013 zpracovaný 21. 11. 2014 schválený ředitelkou školy 24. 11. 2014 Celé znění Výroční zprávy je na/www.kr-stredocesky.cz/web/skolstvi

Více

Mládež a právo z pohledu Orgánu sociálně-právní ochrany dětí. Bc. Dagmar Neugebauerová OSPOD Brno sever

Mládež a právo z pohledu Orgánu sociálně-právní ochrany dětí. Bc. Dagmar Neugebauerová OSPOD Brno sever Mládež a právo z pohledu Orgánu sociálně-právní ochrany dětí Bc. Dagmar Neugebauerová OSPOD Brno sever Sociálně-právní ochrana dětí Výkon státní správy v rámci přenesené působnosti Realizace všech zákonných

Více

PŘEHLED ČINNOSTÍ NA ODBORU SOCIÁLNÍCH VĚCÍ A ZDRAVOTNICTVÍ ZA ROK 2011

PŘEHLED ČINNOSTÍ NA ODBORU SOCIÁLNÍCH VĚCÍ A ZDRAVOTNICTVÍ ZA ROK 2011 PŘEHLED ČINNOSTÍ NA ODBORU SOCIÁLNÍCH VĚCÍ A ZDRAVOTNICTVÍ ZA ROK 2011 Přehled činností na odboru sociálních věcí a zdravotnictví byl zpracován za období měsíců leden až listopad roku 2011. Veškerou agendu

Více

AKČNÍ PLÁN STAV PLNĚNÍ K ke Koncepci protidrogové politiky ve Zlínském kraji na léta

AKČNÍ PLÁN STAV PLNĚNÍ K ke Koncepci protidrogové politiky ve Zlínském kraji na léta AKČNÍ PLÁN ke Koncepci protidrogové politiky ve Zlínském kraji na léta 2010-2014 STAV PLNĚNÍ K 31.12.2012 Zpracoval: Odbor Kancelář hejtmana Oddělení neziskového sektoru Mgr. Petr Horyanský krajský protidrogový

Více

Pracovní skupina prevence kriminality a protidrogové prevence. PhDr. Julius Kopčanský

Pracovní skupina prevence kriminality a protidrogové prevence. PhDr. Julius Kopčanský Pracovní skupina prevence kriminality a protidrogové prevence PhDr. Julius Kopčanský 1. Komunitní plán (do r. 2006) Vznik magistrátní komise PK a PP již před rokem 2005 (jiné PS ale již existovaly) Práce

Více

3. Sociální péče v Libereckém kraji zaměřená na seniory

3. Sociální péče v Libereckém kraji zaměřená na seniory 3. Sociální péče v Libereckém kraji zaměřená na seniory 3.1. Teoretický úvod Obecně je možné sociální služby charakterizovat jako specializované činnosti zaměřené na pomoc lidem, kteří se dostali do nepříznivé

Více

Program protidrogové prevence města Benešov na rok 2014

Program protidrogové prevence města Benešov na rok 2014 Program protidrogové prevence města Benešov na rok 2014 2014 MěÚ Benešov OSVZ Masarykovo nám. 100, 25601 Benešov verze ze dne 27.8.2014 Dokument schválen RM dne 27.8.2014, usnesení č. 981-16/2014/RM ze

Více

Městský program. prevence kriminality pro rok

Městský program. prevence kriminality pro rok Městský program prevence kriminality pro rok 2010 Město Smiřice OBSAH Obsah... 2 1. Úvod... 3 2. Cíle programu... 3 3. Prostředky k naplňování cílů... 3 4. Východiska programu... 4 5. Dílčí projekt...

Více

SWOTA ANALÝZA V OBLASTI PS OSOBY V SOCIÁLNÍ KRIZI

SWOTA ANALÝZA V OBLASTI PS OSOBY V SOCIÁLNÍ KRIZI SWOTA ANALÝZA V OBLASTI PS OSOBY V SOCIÁLNÍ KRIZI Vize: Na začátku setkání byla stanovena vize pro rok 2017 v oblasti spadající do zájmu uvedené PS. - Město Nymburk má v roce 2017 zajištěné dostupné sociální

Více

Drogové závislosti v ČR začátkem roku 2010

Drogové závislosti v ČR začátkem roku 2010 Drogové závislosti v ČR začátkem roku 2010 Prim. MUDr. Petr Popov Subkatedra návykových nemocí IPVZ Oddělení léčby závislostí VFN 1.LF UK v Praze 2008: Drogy hrozba dneška? MUDr. PhDr. Kamil Kalina, CSc.,

Více

AKČNÍ PLÁN STAV PLNĚNÍ K ke Koncepci protidrogové politiky ve Zlínském kraji na léta

AKČNÍ PLÁN STAV PLNĚNÍ K ke Koncepci protidrogové politiky ve Zlínském kraji na léta AKČNÍ PLÁN ke Koncepci protidrogové politiky ve Zlínském kraji na léta 2010-2014 STAV PLNĚNÍ K 31.12.2010 Zpracoval: Odbor Kancelář hejtmana Oddělení neziskového sektoru Mgr. Petr Horyanský krajský protidrogový

Více

Průběžná bilance zaváděných opatření v oblasti hazardního hraní

Průběžná bilance zaváděných opatření v oblasti hazardního hraní Průběžná bilance zaváděných opatření v oblasti hazardního hraní Mgr. Jindřich Vobořil národní koordinátor pro protidrogovou politiku 15. května 2018 Praha Zákon o hazardních hrách 49 Informační povinnost

Více

Návrh cílů a opatření do strategickéčásti Střednědobého plánu sociálních služeb ve Zlíně na období 2013-2017

Návrh cílů a opatření do strategickéčásti Střednědobého plánu sociálních služeb ve Zlíně na období 2013-2017 Návrh cílů a opatření do strategickéčásti Střednědobého plánu sociálních služeb ve Zlíně na období 2013-2017 Pracovní skupina č. 1 Děti, mládež, rodina 1. Priorita: Slabá finanční gramotnost občanů Cíl:

Více

Zpráva o plnění 1. akčního plánu realizace Strategie protidrogové politiky Moravskoslezského kraje na období 2005-2006

Zpráva o plnění 1. akčního plánu realizace Strategie protidrogové politiky Moravskoslezského kraje na období 2005-2006 Zpráva o plnění 1. akčního plánu realizace Strategie protidrogové politiky Moravskoslezského kraje na období 2005-2006 odbor sociálních věcí Krajského úřadu Moravskoslezského kraje únor 2007 Specifický

Více

Útvar prevence. Organizuje a uskutečňuje preventivní aktivity MP.

Útvar prevence. Organizuje a uskutečňuje preventivní aktivity MP. Útvar prevence Útvar prevence Je specializovaný útvar, jehož úkolem je zapojení Městské policie hl. m. Prahy do preventivních aktivit organizovaných a koordinovaných hlavním městem Prahou. Organizuje a

Více

STATUTÁRNÍ MĚSTO LIBEREC

STATUTÁRNÍ MĚSTO LIBEREC STATUTÁRNÍ MĚSTO LIBEREC Poznámka: Zveřejněna je pouze upravená verze dokumentu z důvodu dodržení přiměřenosti rozsahu zveřejňovaných osobních údajů podle zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů

Více

Národní konference protidrogové politiky na místní úrovni. Jan Vrbický. Praha

Národní konference protidrogové politiky na místní úrovni. Jan Vrbický. Praha Národní konference protidrogové politiky na místní úrovni Jan Vrbický Praha 19. 06. 2017 Sociální práce Globální definice sociální práce schválena Valným shromážděním IFSW (Mezinárodní federace sociálních

Více

Komunitní plán - plán rozvoje sociálních služeb a dalších činností v obci Krásná Lípa v období 2011-2013

Komunitní plán - plán rozvoje sociálních služeb a dalších činností v obci Krásná Lípa v období 2011-2013 Komunitní plán - plán rozvoje sociálních služeb a dalších činností v obci Krásná Lípa v období 2011-2013 Plán rozvoje sociálních služeb se řídí zákony: zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách zákon

Více

Odbor školství, mládeže a sportu, Moravskoslezského kraje, 2007

Odbor školství, mládeže a sportu, Moravskoslezského kraje, 2007 Zpráva o plnění 1. akčního plánu realizace strategie prevence sociálně patologických jevů u dětí a mládeže na období 2005 2006 Odbor školství, mládeže a sportu, Moravskoslezského kraje, 2007 1 Úvod Strategie

Více

PRODEJNÍ AUTOMAT HARM REDUCTION MATERIÁLU VOL. II. Janouškovec, V., Mgr., DiS., Randák, D. Mgr. a kol.

PRODEJNÍ AUTOMAT HARM REDUCTION MATERIÁLU VOL. II. Janouškovec, V., Mgr., DiS., Randák, D. Mgr. a kol. PRODEJNÍ AUTOMAT HARM REDUCTION MATERIÁLU VOL. II. Janouškovec, V., Mgr., DiS., Randák, D. Mgr. a kol. 1. Základní idea služby 2. Historie 3. Komu je určen 4. Jak to vypadá v praxi OBSAH 4.1. NON STOP

Více

Opatření ke snížení negativních dopadů užívání alkoholu

Opatření ke snížení negativních dopadů užívání alkoholu Opatření ke snížení negativních dopadů užívání alkoholu Mgr. Jindřich Vobořil národní koordinátor pro protidrogovou politiku Úřad vlády ČR 26. září 2017 Praha Alkohol a zábava 2 Alkohol mimo kontrolu výdaje

Více

ZÁPIS ze setkání pracovní skupiny rodiny s dětmi a osoby ohrožené sociálně patologickými jevy

ZÁPIS ze setkání pracovní skupiny rodiny s dětmi a osoby ohrožené sociálně patologickými jevy ZÁPIS ze setkání pracovní skupiny rodiny s dětmi a osoby ohrožené sociálně patologickými jevy Název projektu: Registrační číslo: Termín konání: Místo konání: Vytvoření komunitního plánu na území ORP Luhačovice

Více

Pravomoci strážníka u kouření, pití alkoholu a užívání drog u dětí a mládeže

Pravomoci strážníka u kouření, pití alkoholu a užívání drog u dětí a mládeže Pravomoci strážníka u kouření, pití alkoholu a užívání drog u dětí a mládeže Bezpečnostní složky v ČR I. Policie ČR Bezpečnostní složka zřízená státem Plně hrazená z prostředků státu Působnost na celém

Více

Město Nová Role Karlovarský kraj

Město Nová Role Karlovarský kraj Město Nová Role Karlovarský kraj Plán prevence kriminality na období 2017 2020 MĚSTA NOVÁ ROLE Schválen 14.12.2016 usnesením ZMě Nová Role č. 20/07 Obsah I. Úvod statistické údaje činnost pracovní skupiny

Více

PROJEKTOVÝ ZÁMĚR Identifikace vazby projektového záměru na OPZ Operační program Prioritní osa Investiční priorita Specifický cíl

PROJEKTOVÝ ZÁMĚR Identifikace vazby projektového záměru na OPZ Operační program Prioritní osa Investiční priorita Specifický cíl příloha č. 2 PROJEKTOVÝ ZÁMĚR I. Identifikace vazby projektového záměru na OPZ Operační program Prioritní osa Investiční priorita Specifický cíl OP Zaměstnanost 2 Sociální začleňování a boj s chudobou

Více

Č.j.: KRPA /ČJ OR Praha 24. dubna 2017 ZPRÁVA O BEZPEČNOSTNÍ SITUACI NA ÚZEMÍ MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 5 V ROCE 2016

Č.j.: KRPA /ČJ OR Praha 24. dubna 2017 ZPRÁVA O BEZPEČNOSTNÍ SITUACI NA ÚZEMÍ MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 5 V ROCE 2016 OBVODNÍ ŘEDITELSTVÍ POLICIE PRAHA II ředitel Č.j.: KRPA 118895-1/ČJ-2017-0012OR Praha 24. dubna 2017 Počet listů: 5 E-mail Městská část Praha 5 k rukám JUDr. Petra Lachnita P r a h a 5 ZPRÁVA O BEZPEČNOSTNÍ

Více

Užívání drog v ČR v r. 2011

Užívání drog v ČR v r. 2011 Užívání drog v ČR v r. Vlastimil Nečas, RVPPK 9// Klíčové indikátory celoživotní prevalence,,,,, - - - - -6 Marihuana nebo hašiš 6,,8, 6,8, Extáze, 6,,,, Pervitin nebo amfetaminy,8,,,, Kokain,,9,6,,6 Nové

Více

Kvantitativní hodnocení MPP školní rok: 2009/2010

Kvantitativní hodnocení MPP školní rok: 2009/2010 Základní škola Hrádek u Sušice, okres Klatovy Hrádek 73, Sušice PSČ 342 01 Tel / fax: 376 508 517 IČO: 61785300 e-mail: skola@hradekususice.cz www.hradekususice.cz Kvantitativní hodnocení MPP školní rok:

Více

P o l i c i e Č e s k é r e p u b l i k y O k r e s n í ř e d i t e l s t v í P a r t y z á n s k á 9, B r u n t á l 7 9 2 0 1 B R U N T Á L

P o l i c i e Č e s k é r e p u b l i k y O k r e s n í ř e d i t e l s t v í P a r t y z á n s k á 9, B r u n t á l 7 9 2 0 1 B R U N T Á L P o l i c i e Č e s k é r e p u b l i k y O k r e s n í ř e d i t e l s t v í P a r t y z á n s k á 9, B r u n t á l 7 9 2 0 1 B R U N T Á L Bezpečnostní analýza OOP ČR Krnov ( k 30.11.2006) 1. Úvod Stejně

Více

4 Fond zdraví a prevence. Vyhlášení programů k předkládání žádostí o dotaci. Fond zdraví a prevence IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE DÍLČÍHO FONDU

4 Fond zdraví a prevence. Vyhlášení programů k předkládání žádostí o dotaci. Fond zdraví a prevence IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE DÍLČÍHO FONDU Fond Vyhlášení programů k předkládání žádostí o dotaci Fond IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE DÍLČÍHO FONDU Číslo a název dílčího fondu 4 Fond Správce programů dílčího fondu Odbor školství a sociálních věcí Počet programů

Více