Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb. Teorie měření a regulace. strojové vidění. p. 3q. ZS 2015/ Ing. Václav Rada, CSc.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb. Teorie měření a regulace. strojové vidění. p. 3q. ZS 2015/2016. 2015 - Ing. Václav Rada, CSc."

Transkript

1 Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Teorie měření a regulace strojové vidění p. 3q. ZS 2015/ Ing. Václav Rada, CSc.

2 foto-snímače Obrazová analýza je proces, který lidstvo využívalo již od samého počátku své existence tak jak je v dějinách lidstvo tradicí - už pravěký člověk pomocí svého zraku a zkušeností (tj. porovnáním skutečnosti se vzorem, se kterým se setkal v minulosti) určoval, zda se např. mamut vejde do jámy, kterou vykopal, zda jsou utržené bobule jedlé, jestli bude nebo nebude pršet. Veškeré takové hodnocení je ale velmi subjektivní a pomíjivé.

3 foto-snímače PRO SNÍMÁNÍ OBRAZŮ jsou používány principy i realizační technologie jiného charakteru, než jak je tomu u optických a světelných snímačů majících charakter podobný charakteru světelné závory či polohového snímače. Obecně lze říci, že vlastnosti objektu, které mají být analyzovány, musí být vizuálně detekovatelné - tato podmínka se zdá být na první pohled zcela triviální, ale v praxi se objevuje velké množství úloh, jejichž řešení zcela jednoduché není tento první pohled totiž provádí člověk, který je vybaven tím nejdokonalejším snímacím a především vyhodnocovacím systémem = oko + mozek.

4 foto-snímače Technologie strojového vidění Historie zpracování obrazu v počítači začíná v sedmdesátých letech kdy existující výpočetní technika umožnila zpracování obrovského objemu dat který je spojen s obrazovou informací - vznikl nový obor = počítačové vidění (computer vision). Tento název se dodnes používá k nejobecnějšímu označení systémů vykonávajících automatizovanou činnost na základě zpracování obrazu z kamery. Objektem počítačového vidění může být prakticky cokoliv, například biologický vzorek, dopravní situace nebo lidská tvář či lidská činnost. A samozřejmě také proces výroby obvykle se používá termínu strojové vidění (machine vision).

5 vidění - snímače Technologie strojového vidění Strojové vidění je dnes považováno za využití počítačového vidění obvykle a velice často přímo spojené s průmyslovou automatizací. Je charakterizováno vazbou na výrobní proces a orientací na typické úlohy spojené s řízením výrobního procesu. K těmto úlohám patří hlavně vizuální inspekce předepsaných viditelných parametrů, počítání objektů, hledání defektů a podobně. Teprve první desetiletí jednadvacátého století přineslo viditelné rozšíření strojového vidění v průmyslové výrobě začalo se rozvíjet až když došlo k souběhu poptávky s možnostmi technické realizace. Přelom dvacátého a jednadvacátého století výrobci a dodavatelé se ohlíží po technických prostředcích pro totální kontrolu veškeré produkce.

6 vidění - snímače Technologie strojového vidění Pojem strojové vidění je používán pro (HW + SW) systém, integrovaný do funkčního celku umožňujícího "vidět" a rozpoznat (jednoznačně identifikovat) obraz a dále s ním pracovat.. což představuje širokou škálu možných činností od kontroly přítomnosti určitých prvků, přes rozpoznání textu až po kontrolu např. barevného odstínu, či měření rozměrů, kontrola povrchu,., ale i kontrola úplnosti a kompletnosti (povrchové nebo u povrchových částí). Zařízení se dělí na tzv. inteligentní senzory a smart kamery.

7 vidění - snímače Technologie strojového vidění základní veličiny při snímání obrazu kamerou veličina užívaný anglický termín užívaná angl. zkratka základní zvětšení objektivu Primary Magnification PMAG zorné pole Field of View FOV zorný úhel Angular Field of View AFOV rozlišení v rovině snímaného objektu rozlišení v rovině obrazového senzoru rozlišovací schopnost kamery Object Space Resolution Image Space Resolution Camera Resolution ohnisková vzdálenost Focal Lenght pracovní (snimací) vzdálenost Working Distance WD hloubka ostrosti Depth of Field DOF

8 vidění - snímače Technologie strojového vidění Základní veličiny přítomné při snímání trojrozměrného objektu kamerou. V tabulce jsou uvedeny další veličiny, které se vyskytují v úlohách geometrické optiky spolu s užívanými anglickými termíny a zkratkami.

9 vidění - snímače Technologie strojového vidění Optická soustava vytváří obraz, který má / musí, vzhledem k požadavkům úlohy, splňovat následující parametry: dostatečné rozlišení vhodný kontrast dostatečnou hloubku ostrosti přijatelné geometrické zkreslení přijatelné perspektivní zkreslení

10 vidění - snímače Technologie strojového vidění Schema principu činnosti strojového vidění

11 vidění - snímače Technologie strojového vidění Proč je strojové vidění ideálním prostředkem pro realizaci totální kontroly? strojové vidění, včetně vyhodnocení, je rychlé - sejmutí obrazu je rychlejší než přikládání kalibrů nebo měřidel strojové vidění je univerzální - systém strojového vidění umožňuje provádět na jednou sejmutém obraze několik kontrol a měření najednou. strojové vidění je bezdotykové a neinvazní - pro kontrolu pomocí strojového vidění není třeba upravovat výrobní zařízení, linky, sklady, dopravní zařízení, apod.

12 vidění - snímače Technologie strojového vidění Proč je strojové vidění ideálním prostředkem pro realizaci totální kontroly? strojové vidění je automatizované - systémy strojového vidění umožňují přímé spojení se strojem, výrobní linkou, automatem nebo řídicím systémem. strojové vidění je flexibilní - úprava systému pro kontrolu odlišné součásti spočívá pouze ve změně vyhodnocovacího softwaru

13 vidění - snímače Technologie strojového vidění Proč je strojové vidění ideálním prostředkem pro realizaci totální kontroly? Kamera poskytující robotovi zrak je jedna z největších inovací současného trendu totální automatizace procesů. Robot již nemusí pracovat podle pevného programu, který předpokládá neměnné prostředí bez překážek, do kterých by mohl při svém neměnném cyklickém pohybu narazit. Může své pohyby modifikovat podle toho, co vidí. To umožní vykonávat činnosti na různých prvcích a částech zpracovávaného výrobku.

14 vidění - snímače Technologie strojového vidění Na co se používá strojové vidění Identifikace barev Barevná kamera může nahradit mnohem nákladnější spektrometrii. Kontrola zda je pro tisk či nátěr správně aplikována správná barva nebo zda je díl z předepsané (barevně odlišené) plastické hmoty. V potravinářství lze rozborem barvy objevit zkažené zboží. Kontrola shodnosti barevného odstínu po celém výrobku a jeho jednotlivých částech (montáž z dílů),. Kontrola shodnosti barevného odstínu při mísení barev. Rozpoznání, polohování a třídění Pro správnou montáž je třeba kontrolovat použití správného dílu. K identifikaci lze využít nápisu, kódu nebo charakteristického znaku. Kontrola správně polohovaného dílu, součástky, nesmí být například stranově otočen.

15 vidění - snímače Technologie strojového vidění Na co se používá strojové vidění Čtení a verifikace kódů Identifikace pomocí čárového nebo matrixového kódu při automatizované montáži hlavně v automobilovém průmyslu - kamera strojového vidění tuto identifikaci zajistí i bez použití dodatečného scanneru umí verifikovat kód po jeho vytvoření. Čtení kódu výrobku ve skladovém systému využití při automatickém uložení a vybrání prvku v rámci skladového systému s automatickými nebo robotickými zakládacími stroji a systémy.

16 vidění - snímače Technologie strojového vidění Na co se používá strojové vidění Kontrola povrchů a potisků Mechanické poškození hran, poškrábání povrchů, vady nátěrů a jiných povrchových úprav. - nedokonalý potisk, poškozená nálepka a nedoleptané logo. Bublinky ve skle a plastech, nesouvislá vrstva naneseného lepidla nebo přerušená housenka tmelu.

17 vidění - snímače Technologie strojového vidění Na co se používá strojové vidění Testování funkce, cejchování měřidel Existují aplikace, kdy je třeba vizuálně kontrolovat ukazatel, displej, kontrolní světla nebo polohu součástky v závislosti na funkci zařízení - například cejchování vodoměrů, rychloměrů a zkouška chodu převodových mechanismů. Strojové vidění snadno zjistí, zda poloha ukazatele odpovídá cejchované hodnotě. Čtení textů Pomocí přečtení hodnoty a textu strojovým viděním při expedici zboží např. určení prošlé garanční či expirační doby, naplnění obalu jiným obsahem než je na něm uvedeno či nalepení jiného štítku než je předepsáno. Přečtení nápisu nebo identifikačního štítku zajistí, že při montáži nedojde k záměně podobných dílů.

18 vidění - snímače Technologie strojového vidění Měření a kontrola tolerancí Všechno, co je v kameře vidět lze pomocí nástrojů strojového vidění i měřit. Nejčastější úlohou je kontrola tolerancí průměry otvorů, průměty hřídelí, rozteče děr, úkosy kuželů a závity, kontrola justování kontaktů a předpětí pružin. Nalezení vad opracování Otřepy po stříhání a lisování či nedokonalé výlisky, deformace či poškození při skladování nebo dopravě. V elektrotechnické výrobě je požadavkem kontrola osazení součástek a pájení na plošném spoji. Samostatnou oblastí strojového vidění je kontrola při výrobě integrovaných obvodů. Na co se používá strojové vidění

19 vidění - snímače Technologie strojového vidění Smart kamery jsou autonomní zařízení, kde nasnímání, zpracování a odeslání výsledků dané úlohy probíhá v jediném přístroji - zvládají širokou škálu úkolů od kontroly přítomnosti včetně identifikace přítomné věci či osoby, čtení nejnáročnějších kódů, zasílání údajů o pozici sledovaného výrobku až po precizní kontrolu a měření rozměrů. Kamera je parametrizována prostřednictvím speciálního SW přímo od výrobce - jednotlivé typy kamer se liší výbavou specializovaného SW, rychlostí a obrazovou kvalitou snímacího čipu a jeho rozlišením, jsou monochromatické nebo barevné.

20 vidění - snímače Technologie strojového vidění Kamera je kompaktní zařízení = snímač obrazu, optická část, procesor, osvětlení, vstupy a výstupy je schopná detekovat až kusů (tj. změn obsahu snímaného obrazu) za minutu - vše v průmyslovém tělese s krytím IP67. Rozlišení od 128 x 101 px až do 2448 x 2048 px -- i více (ale za dosti vysokou cenu). Komunikačním a parametrizačním rozhraním je Ethernet, WiFi, Bluetooth nebo RS232 výstup je v digitálním diskrétním tvaru, trigrovacího vstupu a výstupu pro ovládání externího osvětlení, atd.

21 vidění - snímače Technologie strojového vidění Osvětlení - vlastnosti použitého světla Vlastností světla určují, jak se použité světlo bude chovat v interakci se snímaným objektem a jak bude následně působit na obrazový senzor kamery viz obr. Světlo, které dopadne z osvětlovače na sledovaný objekt se dle zákonů optiky rozdělí: část se ho odrazí, část způsobí v materiálu objektu emisi sekundárního záření, část se absorbuje a část projde. Každá z těchto částí se ve strojovém vidění může využít.

22 vidění - snímače Technologie strojového vidění Pro různé způsoby vytvoření kontrastu zájmové a rušivé části objektu ustavili výrobci osvětlovačů následující názvosloví pro používané geometrie osvětlení: přední osvětlení s jasným obrazovým polem (bright-field lighting) přední osvětlení s temným zorným polem (dark-field lighting) zadní světlo (back lighting)

23 vidění - snímače Technologie strojového vidění

24 vidění - snímače Technologie strojového vidění

25 vidění - snímače Technologie strojového vidění Vlastnosti snímaného objektu vzhledem k úloze strojového vidění - tato analýza se zaměřuje především na následující vlastnosti objektu: velikost absorpce/odrazivosti světla v zájmových místech objektu, která určuje kontrasty a lesky (souvisí rovněž s barvou objektu) struktura povrchu v zájmových místech objektu, kterou je někdy nutné zvýraznit, jindy potlačit členitost objektu (výstupky, otvory..) vyžadující různé způsoby vytvoření či potlačení kontrastu v obraze.

26 vidění - snímače Technologie strojového vidění. průsvitnost a průhlednost částí objektu která může být využita nebo musí být potlačena pozadí objektu, které může působit rušivě tvar a velikost objektu pro určení velikosti a vzdálenosti osvětlovače možná změna polohy nebo případný pohyb objektu.

27 Technologie strojového vidění Kamery a čtečky kódů

28 Technologie strojového vidění Kamery a čtečky kódů

29 Technologie strojového vidění Osvětlení přirozené nebo umělé (obvykle LED)

30 Technologie strojového vidění Osvětlení přirozené nebo umělé (obvykle LED)

31 Technologie strojového vidění Detekce výrobku vyhledáním některé aktuální (změněné) nebo sledované vlastnosti výrobku - např. obrázku jablka na horní straně nápojové krabice může současně sledovat více prvků téhož obrazu (povrchu krabice),

32 Technologie strojového vidění příklady Příklady Zařízení pro čtení čárového a DMC kódu - absence mechanických komponent, možnost číst kódy jakkoliv orientované, snímat několik kódů současně, snadná a levná úprava snímače pro čtení z různých vzdáleností, snadná a rychlá výměna objektivu, osvětlení monochromatickým světlem různých vlnových délek včetně infračervené pro zvýraznění určitých částí snímané předlohy. Kontrola osazení součástek do desky plošných spojů správný prvek a jeho správná poloha založení v desce

33 Technologie strojového vidění příklady Kontrola osazení součástek do desky plošných spojů správný prvek a jeho správná poloha založení v desce správná poloha ** nesprávná (otočená) poloha

34 Technologie strojového vidění příklady green light (zelená) vlnová délka 525 nm podklad je světlý - nárůst kontrastu v označené částí vlnová délka 390 nm krátká vlnová délka zvýrazní metalické části a povrchové vady, drobné otvory jsou kontrastní vůči pozadí zde kontrola vývodů IO

35 Technologie strojového vidění kontrola jakosti Průběžná kontrola povrchu pásového nebo deskového materiálu - kontrola nanášeného laku, povrchových úprav, poškozeného povrchu, barvy, nečistot a nežádoucích předmětů, detekce deformace okrajů,...

36 Technologie strojového vidění kontrola jakosti Průběžná kontrola povrchu Povrch pohybujícího se pásu je osvětlen liniovým fokusovaným osvětlovačem a snímán řádkovými kamerami. Pohyb pásu sleduje inkrementální čidlo a vzorkování je nastaveno tak, aby se na jeden pixel čipu kamery promítl čtvereček 0,25 x 0,25 mm povrchu - je zaručeno rozlišení 0,5 mm v obou osách. Software umí rozlišit vady izolované (vady struktury, nečistota, bublinky, kapky), vady shlukové (lak s povrchem krupice ), vady okraje (zvlněný nebo potrhaný okraj, barva steklá do kapek na okraji), vady spojité (čáry, rýhy), vady plošné (změny v barevnosti, výpadky nanášení laku) a vady periodické (průchodem pásu poškozeným válcem).

37 Technologie strojového vidění kontrola jakosti Čtveřice kamer snímá celou šířku pásu na výstupu výrobní linky. Speciálně navržený osvětlovací systém dokáže zviditelnit mikrometrové nerovnosti materiálu.

38 Technologie strojového vidění kontrola jakosti Záblesková osvětlovací jednotka

39 Technologie strojového vidění kontrola jakosti Průběžná kontrola úplnosti chybějící láhev v přepravce nebo chybějící láhev na plnicím pásu,.

40 Technologie strojového vidění kontrola jakosti Průběžná kontrola rozměrů otvor nebo šířka ramene nebo spojení oka a ramene, atd.,.

41 Technologie strojového vidění kontrola jakosti Morfologické detekce hran pracují na zcela jiných principech vycházejících z morfologických transformací binárních obrazů. Není zde vyhodnocována strmost změny obrazové funkce, ale vychází se z prahování úrovně jasu. Pro některé případy může být ale právě takový způsob detekce obrysů objektů nejlepším řešením.

42 Technologie strojového vidění kontrola jakosti Průběžná kontrola úplnosti přítomnost závitu v otvoru, kontrola kvality závitu, kontrola rozměru otvoru a velikosti závitu,. kontrola shodnosti čísla dílu, nástroje,.

43 Technologie strojového vidění kontrola jakosti Průběžná kontrola úplnosti

44 Technologie strojového vidění kontrola jakosti Průběžná kontrola úplnosti

45 Technologie strojového vidění kontrola jakosti Kontrola identifikace obličeje

46 foto-snímače vidění - snímače Technologie strojového vidění a to by bylo.. vše

47 snímače a

Úvod do zpracování obrazů. Petr Petyovský Miloslav Richter

Úvod do zpracování obrazů. Petr Petyovský Miloslav Richter Úvod do zpracování obrazů Petr Petyovský Miloslav Richter 1 OBSAH Motivace, prvky a základní problémy počítačového vidění, pojem scéna Terminologie, obraz, zpracování a analýza obrazu, počítačové vidění,

Více

ZPŮSOBY NASVÍCENÍ v počítačovém vidění. Ing. Tomáš Gřeš, Zdeněk Šebestík, ATEsystem s.r.o.

ZPŮSOBY NASVÍCENÍ v počítačovém vidění. Ing. Tomáš Gřeš, Zdeněk Šebestík, ATEsystem s.r.o. ZPŮSOBY NASVÍCENÍ v počítačovém vidění Ing. Tomáš Gřeš, Zdeněk Šebestík, ATEsystem s.r.o. SVĚTLO VE STROJOVÉM VIDĚNÍ Správné nasvícení má výrazný vliv na kvalitu obrazové informace Obraz nemusí být fotograficky

Více

OSVĚTLENÍ STROJOVÉHO VIDĚNÍ

OSVĚTLENÍ STROJOVÉHO VIDĚNÍ OSVĚTLENÍ STROJOVÉHO VIDĚNÍ OSVĚTLENÍ STROJOVÉHO VIDĚNÍ Konzistentní, účinné, rovnoměrné osvětlení je klíčovým prvkem aplikací strojového vidění. Čím lépe se podaří danou scénu připravit z hlediska použitého

Více

Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb. Teorie měření a regulace. snímače foto. p. 2q. ZS 2015/2016. 2015 - Ing. Václav Rada, CSc.

Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb. Teorie měření a regulace. snímače foto. p. 2q. ZS 2015/2016. 2015 - Ing. Václav Rada, CSc. Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Teorie měření a regulace snímače foto p. 2q. ZS 2015/2016 2015 - Ing. Václav Rada, CSc. Obrazová analýza je proces velice starý vyplývající automaticky z

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ VPRAZE Fakulta elektrotechnická

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ VPRAZE Fakulta elektrotechnická ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ VPRAZE Fakulta elektrotechnická Katedra mikroelektroniky Přístupové systémy Ing. Tomáš Teplý terplyt1@fel.cvut.cz tel.: 2-24352435 2053 (Prof. Miroslav Husák, CSc.) Přístupový

Více

ZPRACOVÁNÍ OBRAZU přednáška 3

ZPRACOVÁNÍ OBRAZU přednáška 3 ZPRACOVÁNÍ OBRAZU přednáška 3 Vít Lédl vit.ledl@tul.cz TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Fakulta mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Tento materiál vznikl v rámci projektu ESF CZ.1.07/2.2.00/07.0247,

Více

Osvětlení StRojoVého Vidění

Osvětlení StRojoVého Vidění Osvětlení strojového vidění Osvětlení strojového vidění Konzistentní, účinné, rovnoměrné osvětlení je klíčovým prvkem aplikací strojového vidění. Čím lépe se podaří danou scénu připravit z hlediska použitého

Více

Fungování předmětu. Technologické trendy v AV tvorbě, stereoskopie 2

Fungování předmětu. Technologické trendy v AV tvorbě, stereoskopie 2 Fungování předmětu 12 vyučovacích hodin ve 4 blocích Evidence docházky Zimní semestr zakončen prezentací Aktuální informace a materiály na smetana.filmovka.cz Technologické trendy v AV tvorbě, stereoskopie

Více

Návrh konstrukce odchovny 1. dil

Návrh konstrukce odchovny 1. dil 1 Portál pre odborné publikovanie ISSN 1338-0087 Návrh konstrukce odchovny 1. dil Pikner Michal Elektrotechnika 05.01.2011 Mnoho let se osobně zabývám chovem velkých papoušků. Jejich odchov není tak jednoduchý.

Více

Praktická geometrická optika

Praktická geometrická optika Praktická geometrická optika Václav Hlaváč České vysoké učení technické v Praze Centrum strojového vnímání (přemosťuje skupiny z) Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky Fakulta elektrotechnická,

Více

B4. Text B4.1 Text Správná věcnost a čitelnost Text musí být věcně správný, dobře čitelný a dle odsouhlasených ref. materiálů.

B4. Text B4.1 Text Správná věcnost a čitelnost Text musí být věcně správný, dobře čitelný a dle odsouhlasených ref. materiálů. A5. Informace o kvalitě A5.1 Atest --- Dle specifikace kvality dohodnuté se zákazníkem Používá se u objednávek dle přání zákazníka B1. Specifikace tisku B1.1 Správnost tištěného motivu B1.2 Umístění motivu

Více

CGI. Computer generated imagery Počítačové triky Animované filmy Počítačové hry. Technologické trendy v AV tvorbě, CGI 2

CGI. Computer generated imagery Počítačové triky Animované filmy Počítačové hry. Technologické trendy v AV tvorbě, CGI 2 CGI Computer generated imagery Počítačové triky Animované filmy Počítačové hry Technologické trendy v AV tvorbě, CGI 2 CGI Šíření světla v prostoru Možnosti simulace šíření v PC Pohyby CGI objektů Technologické

Více

vede sice ke zvýšení kontrastu, zároveň se ale snižuje rozlišení a ostrost obrazu (Obr. 46).

vede sice ke zvýšení kontrastu, zároveň se ale snižuje rozlišení a ostrost obrazu (Obr. 46). 4. cvičení Metody zvýšení kontrastu obrazu (1. část) 1. Přivření kondenzorové clony nebo snížení kondenzoru vede sice ke zvýšení kontrastu, zároveň se ale snižuje rozlišení a ostrost obrazu (Obr. 46).

Více

Systémy pro zpracování obrazu

Systémy pro zpracování obrazu Systémy pro zpracování obrazu Systémy pro zpracování obrazu Systémy pro zpracování obrazu Tomáš Průdek Praha 2012 Systémy pro zpracování obrazu Tomáš Průdek Praha 2012 Obsah Informace o společnosti KEYENCE

Více

Zhotovení a úprava fotografií. 01 Digitální fotografie

Zhotovení a úprava fotografií. 01 Digitální fotografie Zhotovení a úprava fotografií 01 Digitální fotografie Michal Kačmařík Institut geoinformatiky, VŠB-TUO Obsah prezentace 1. Úvod 2. Princip digitální fotografie 3. Fotografická technika co vybrat? 4. Základní

Více

Optika v počítačovém vidění MPOV

Optika v počítačovém vidění MPOV Optika v počítačovém vidění MPOV Rozvrh přednášky: 1. osvětlení 2. objektivy 3. senzory 4. další související zařízení Princip pořízení a zpracování obrazu Shoda mezi výsledkem a realitou? Pořízení obrazu

Více

Kontrola skleněných výrobků

Kontrola skleněných výrobků Kontrola skleněných výrobků a související hardware www.visionx.cz Tomáš Gřeš, Zdeněk Šebestík ATEsystem s.r.o. Služby pro průmysl Kamerové systémy pro kontrolu kvality Algoritmy pro zpracování obrazu Subdodávky

Více

Hloubka ostrosti trochu jinak

Hloubka ostrosti trochu jinak Hloubka ostrosti trochu jinak Jan Dostál rev. 1.1 U ideálního objektivu platí: 1. paprsek procházející středem objektivu se neláme, 2. paprsek rovnoběžný s optickou osou se láme do ohniska, 3. všechny

Více

TOP5. Kameru lze snadno připojit k Full HD nebo HD ready monitoru nebo TV příslušné velikosti.

TOP5. Kameru lze snadno připojit k Full HD nebo HD ready monitoru nebo TV příslušné velikosti. dodavatel vybavení provozoven firem www.abetec.cz ESD Full HD kamera FreeSight W30x-HD OP-209 015 Obj. číslo: 106001776 TOP5 Výrobce: Optilia Popis Full HD optická kamera v ESD provedení. S výkonným 30x

Více

VISOR Color. Barevné kamerové snímače pro optimální detekci objektů

VISOR Color. Barevné kamerové snímače pro optimální detekci objektů VISOR Color Barevné kamerové snímače pro optimální detekci objektů Optické snímače Ultrazvukové snímače Indukční snímače Kapacitní snímače Kamerové systémy Rozpoznávejte barvy! Podívejte se na svět, jaký

Více

Elsyst Engineering. Kontrola kvality obrazových souborů v procesu digitalizace. Ivan Sabo

Elsyst Engineering. Kontrola kvality obrazových souborů v procesu digitalizace. Ivan Sabo Elsyst Engineering Kontrola kvality obrazových souborů v procesu digitalizace Ivan Sabo Vyškov, listopad 2008 Úvod Příručka, kterou máte před sebou je napsána s jediným cílem popsat a navrhnout postupy,

Více

OPTIKA - NAUKA O SVĚTLE

OPTIKA - NAUKA O SVĚTLE OPTIKA OPTIKA - NAUKA O SVĚTLE - jeden z nejstarších oborů yziky - studium světla, zákonitostí jeho šíření a analýza dějů při vzájemném působení světla a látky SVĚTLO elektromagnetické vlnění λ = 380 790

Více

Výukové texty. pro předmět. Měřící technika (KKS/MT) na téma. Základní charakteristika a demonstrování základních principů měření veličin

Výukové texty. pro předmět. Měřící technika (KKS/MT) na téma. Základní charakteristika a demonstrování základních principů měření veličin Výukové texty pro předmět Měřící technika (KKS/MT) na téma Základní charakteristika a demonstrování základních principů měření veličin Autor: Doc. Ing. Josef Formánek, Ph.D. Základní charakteristika a

Více

Průvodce převzetím vozidla po ukončení leasingové smlouvy.

Průvodce převzetím vozidla po ukončení leasingové smlouvy. Průvodce převzetím vozidla po ukončení leasingové smlouvy. Společnost Credium, a.s. využívá při stanovení poškození nad rámec běžného opotřebení v plném rozsahu metodiku zpracovanou společností Dekra Automobil,

Více

Realizační technologický předpis pro vnější tepelně izolační kompozitní systém

Realizační technologický předpis pro vnější tepelně izolační kompozitní systém Realizační technologický předpis pro vnější tepelně izolační kompozitní systém pro akci: Datum: Technologický předpis pro provádění ETICS V případě, že nejsou v tomto technologickém postupu stanoveny odlišné

Více

MONTÁŽNÍ NÁVOD TTM06. turniket tripodový elektromechanický

MONTÁŽNÍ NÁVOD TTM06. turniket tripodový elektromechanický MONTÁŽNÍ NÁVOD TTM06 OBSAH 1 Technické parametry... 3 2 Popis turniketu... 4 2.1 Displej (na objednávku) s ukazateli směru... 5 2.2 Vestavěný bezkontaktní snímač (na objednávku)... 5 2.3 Čtečka čárových

Více

Inovativní a integrované systémy strojového vidění

Inovativní a integrované systémy strojového vidění Inovativní a integrované systémy strojového vidění www.argutec.eu Co je to strojové vidění? Strojové vidění je název užívaný pro průmyslové systémy automaticky zpracovávající obraz z kamer. Na základě

Více

METALOGRAFIE I. 1. Úvod

METALOGRAFIE I. 1. Úvod METALOGRAFIE I 1. Úvod Metalografie je nauka, která pojednává o vnitřní stavbě kovů a slitin. Jejím cílem je zviditelnění struktury materiálu a následné studium pomocí světelného či elektronového mikroskopu.

Více

Dálkový průzkum Země. Ústav geoinformačních technologií Lesnická a dřevařská fakulta MENDELU

Dálkový průzkum Země. Ústav geoinformačních technologií Lesnická a dřevařská fakulta MENDELU Dálkový průzkum Země Ústav geoinformačních technologií Lesnická a dřevařská fakulta MENDELU Analogová a digitální data Fotografický snímek vs. digitální obrazový záznam Elektromagnetické záření lze zaznamenat

Více

Indikátor stavu pojistky MEg72. Uživatelská příručka

Indikátor stavu pojistky MEg72. Uživatelská příručka Indikátor stavu pojistky MEg72 Uživatelská příručka MEg Měřící Energetické paráty, a.s. 664 31 Česká 390 Česká republika Indikátor stavu pojistkymeg72 uživatelská příručka Indikátor stavu pojistky MEg72

Více

Obecná specifikace pro výrobky AKI electronic

Obecná specifikace pro výrobky AKI electronic Verze Vydání Datum Popis AKI ELECTRONIC spol. s r.o. obecná specifikace AKI Strana: 1 z 19 Obecná specifikace pro výrobky AKI electronic Datum: 24.2.2015 E1 30.4.2011 První vydání E2 29.6.2011 Optická

Více

Metodické poznámky k souboru úloh Optika

Metodické poznámky k souboru úloh Optika Metodické poznámky k souboru úloh Optika Baterka Teoreticky se světlo šíří "nekonečně daleko", intenzita světla však klesá s druhou mocninou vzdálenosti. Děti si často myslí, že světlo se nešíří příliš

Více

Kameru lze připojit k Full HD či HD Ready monitoru pro vynikající rozlišení a skvělého obrazu.

Kameru lze připojit k Full HD či HD Ready monitoru pro vynikající rozlišení a skvělého obrazu. dodavatel vybavení provozoven firem www.abetec.cz Full HD inspekční systém W10-x OP-009 003 Obj. číslo: 106001451 Výrobce: Optilia Popis Profesionální inspekční kamera s 10x optickým zoomem. Velká pracovní

Více

MORE THAN A VISION NA INTELIGENTNÍ OTÁZKY NEEXISTUJE POUZE JEDNA ODPOVĚĎ. Naše řešení pro akreditovanou inspekci.

MORE THAN A VISION NA INTELIGENTNÍ OTÁZKY NEEXISTUJE POUZE JEDNA ODPOVĚĎ. Naše řešení pro akreditovanou inspekci. MORE THAN A VISION NA INTELIGENTNÍ OTÁZKY NEEXISTUJE POUZE JEDNA ODPOVĚĎ Naše řešení pro akreditovanou inspekci. MORE THAN A VISION More than a vision MORE THAN A VISION Bezpečné a spolehlivé snímání reality

Více

Mikroskopická obrazová analýza

Mikroskopická obrazová analýza Návod pro laboratorní úlohu z měřicí techniky Práce O1 Mikroskopická obrazová analýza 0 1 Úvod: Tato laboratorní úloha je koncipována jako seznámení se s principy snímání mikroskopických obrazů a jejich

Více

Animace a geoprostor. První etapa: Animace 3. přednáško-cvičení. Jaromír Landa. jaromir.landa@mendelu.cz Ústav informatiky PEF MENDELU v Brně

Animace a geoprostor. První etapa: Animace 3. přednáško-cvičení. Jaromír Landa. jaromir.landa@mendelu.cz Ústav informatiky PEF MENDELU v Brně Animace a geoprostor První etapa: Animace 3. přednáško-cvičení Jaromír Landa jaromir.landa@mendelu.cz Ústav informatiky PEF MENDELU v Brně Náplň přednáško-cvičení Nasvícení scény Světelné zdroje umělé

Více

Praktická geometrická optika

Praktická geometrická optika Praktická geometrická optika Václav Hlaváč České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická, katedra kybernetiky Centrum strojového vnímání http://cmp.felk.cvut.cz/ hlavac, hlavac@fel.cvut.cz

Více

IP - nové normy a aktualizace metodických pokynů MVČR

IP - nové normy a aktualizace metodických pokynů MVČR IP - nové normy a aktualizace metodických pokynů MVČR www.orsec.cz orsec@orsec.cz Historie a současnost průmyslové televize ( neustálý vývoj ).. 1948... 1996 2010... Historie a současnost průmyslové televize

Více

5. Zobrazovací jednotky

5. Zobrazovací jednotky 5. Zobrazovací jednotky CRT, LCD, Plazma, OLED E-papír, diaprojektory Zobrazovací jednotky Pro připojení zobrazovacích jednotek se používá grafická karta nebo také video adaptér. Úkolem grafické karty

Více

63814 ČSN EN ISO 10628 Schémata průmyslových procesů - Všeobecná pravidla 13010 3.02 1.9.2013 93050 ČSN EN ISO 10628-2 Schémata pro chemický a petrochemický průmysl - Část 2: Grafické značky 13010 8.13

Více

Hardware. Monitor. CRT monitor (Cathode Ray Tube) Princip fungování CRT monitoru. LCD (Liquid Crystal Displays) - nová generace monitorů

Hardware. Monitor. CRT monitor (Cathode Ray Tube) Princip fungování CRT monitoru. LCD (Liquid Crystal Displays) - nová generace monitorů Monitor Monitor je čistě výstupní zobrazovací zařízení. Prostřednictvím monitoru s námi počítač komunikuje - sděluje nám potřebné informace, zobrazuje obrázky, pracovní plochu atd. V současnosti používané

Více

Vstup a úkoly pro 11. kapitolu IDENTIFIKACE A BALENÍ JAKO SUBSYSTÉM ŘETĚZCE.

Vstup a úkoly pro 11. kapitolu IDENTIFIKACE A BALENÍ JAKO SUBSYSTÉM ŘETĚZCE. Vstup a úkoly pro 11. kapitolu IDENTIFIKACE A BALENÍ JAKO SUBSYSTÉM ŘETĚZCE. Důležitou činností v řízení materiálového toku je přesná znalost pohybu materiálů, polotovarů a výrobků umístěných v různých

Více

Michal Bílek Karel Johanovský. Zobrazovací jednotky

Michal Bílek Karel Johanovský. Zobrazovací jednotky Michal Bílek Karel Johanovský SPŠ - JIA Zobrazovací jednotky CRT, LCD, Plazma, OLED E-papír papír, dataprojektory 1 OBSAH Úvodem Aditivní model Gamut Pozorovací úhel CRT LCD Plazma OLED E-Paper Dataprojektory

Více

Konfigurace zařízení - Střední průmyslová škola Edvarda Beneše a Obchodní akademie Břeclav

Konfigurace zařízení - Střední průmyslová škola Edvarda Beneše a Obchodní akademie Břeclav Konfigurace zařízení - Střední průmyslová škola Edvarda Beneše a Obchodní akademie Břeclav P.č. 1 Stolní PC sestava + SW 17ks Procesor čtyř jádrový procesor, benchmark min. 3,350 Paměti min 4GB Grafická

Více

Aktuální situace v oblasti elektronické identifikace v ICAR a zkušenosti s elektronickou identifikací v N mecku Ing. Pavel Bucek, eskomoravská spole

Aktuální situace v oblasti elektronické identifikace v ICAR a zkušenosti s elektronickou identifikací v N mecku Ing. Pavel Bucek, eskomoravská spole Aktuální situace v oblasti elektronické identifikace v ICAR a zkušenosti s elektronickou identifikací v Německu Ing. Pavel Bucek, Českomoravská společnost chovatelů, a.s. Mezinárodní výbor pro kontrolu

Více

1. Teorie mikroskopových metod

1. Teorie mikroskopových metod 1. Teorie mikroskopových metod A) Mezi první mikroskopové metody patřilo barvení biologických preparátů vhodnými barvivy, což způsobilo ovlivnění amplitudy světla prošlého preparátem, který pak byl snadno

Více

Článek 286-2016 - ZVLÁŠTNÍ PŘEDPISY PRO VYLEPŠENÉ TERÉNNÍ VOZY (SKUPINA T3)

Článek 286-2016 - ZVLÁŠTNÍ PŘEDPISY PRO VYLEPŠENÉ TERÉNNÍ VOZY (SKUPINA T3) Článek 286-2016 - ZVLÁŠTNÍ PŘEDPISY PRO VYLEPŠENÉ TERÉNNÍ VOZY (SKUPINA T3) Pozemní vozidla s jedním motorem s mechanickým pohonem na zemi, se 4 až 8 koly (pokud má vůz více než 4 kola, je třeba schválení

Více

DUM 02 téma:průmyslový robot výklad

DUM 02 téma:průmyslový robot výklad DUM 02 téma:průmyslový robot výklad ze sady: 03 Automatická linka ze šablony: 02 Automatizační technika II Určeno pro 4. ročník vzdělávací obor: 26-41-M/01 Elektrotechnika ŠVP automatizační technika Vzdělávací

Více

Technické podmínky pro technický automobil chemický

Technické podmínky pro technický automobil chemický Technické podmínky pro technický automobil chemický 1. Předmětem technických podmínek je pořízení jednoho technického automobilu chemického pro detekci chemických látek. Automobil umožňuje odběr, zpracování,

Více

Databáze výrobků technické listy Dopravní značky, světelné a akustické signály, dopravní zařízení a zařízení pro provozní informace

Databáze výrobků technické listy Dopravní značky, světelné a akustické signály, dopravní zařízení a zařízení pro provozní informace Databáze výrobků technické listy Dopravní značky, světelné a akustické signály, dopravní zařízení a zařízení pro provozní informace Silniční vývoj ZDZ spol. s r.o. Jílkova 76, 615 00 Brno Brno, 2011 1.

Více

Nejdůležitější pojmy a vzorce učiva fyziky II. ročníku

Nejdůležitější pojmy a vzorce učiva fyziky II. ročníku Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Nejdůležitější pojmy a vzorce učiva fyziky II. ročníku V tomto článku uvádíme shrnutí poznatků učiva II. ročníku

Více

KATALOG VÝROBKŮ LED OSVĚTLENÍ PRODLOUŽENÁ ZÁRUKA NEDOSTIŽNÁ ŽIVOTNOST JEDINEČNÝ ČESKÝ PATENT UNIKÁTNÍ CHLAZENÍ ČESKÁ SPOLEČNOST

KATALOG VÝROBKŮ LED OSVĚTLENÍ PRODLOUŽENÁ ZÁRUKA NEDOSTIŽNÁ ŽIVOTNOST JEDINEČNÝ ČESKÝ PATENT UNIKÁTNÍ CHLAZENÍ ČESKÁ SPOLEČNOST KATALOG VÝROBKŮ LED OSVĚTLENÍ UNIKÁTNÍ CHLAZENÍ PRODLOUŽENÁ ZÁRUKA JEDINEČNÝ ČESKÝ PATENT NEDOSTIŽNÁ ŽIVOTNOST ČESKÁ SPOLEČNOST OBSAH: LED TECHNOLOGIE 3 MONKEY MODUL 4 LINEAR 6 LINEAR 2 INDUSTRY 8 HOME

Více

KAMEROVÝ SENZOR FQ2. Nový standard v kamerové kontrole a ověřování kódů

KAMEROVÝ SENZOR FQ2. Nový standard v kamerové kontrole a ověřování kódů KAMEROVÝ SENZOR FQ2 Nový standard v kamerové kontrole a ověřování kódů»» Všestranná řada se skvělými funkcemi»» dokonale ostrý obraz»» Provedení vše v jednom 2 Představujeme řadu kamerových senzorů FQ2

Více

Moderní metody rozpoznávání a zpracování obrazových informací 15

Moderní metody rozpoznávání a zpracování obrazových informací 15 Moderní metody rozpoznávání a zpracování obrazových informací 15 Hodnocení transparentních materiálů pomocí vizualizační techniky Vlastimil Hotař, Ondřej Matúšek Katedra sklářských strojů a robotiky Fakulta

Více

Ověření výpočtů geometrické optiky

Ověření výpočtů geometrické optiky Ověření výpočtů geometrické optiky V úloze se demonstrují základní výpočty související s volbou objektivu v kameře. Měřící pracoviště se skládá z řádkové kamery s CCD snímačem L133, opatřeného objektivem,

Více

České dráhy, a.s. ČD V 5. Předpis. pro vzduchojemy železničních kolejových vozidel. Úroveň přístupu A

České dráhy, a.s. ČD V 5. Předpis. pro vzduchojemy železničních kolejových vozidel. Úroveň přístupu A České dráhy, a.s. ČD V 5 Předpis pro vzduchojemy železničních kolejových vozidel Úroveň přístupu A České dráhy, a.s. ČD V 5 Předpis pro vzduchojemy železničních kolejových vozidel Schváleno rozhodnutím

Více

Makroskopická obrazová analýza pomocí digitální kamery

Makroskopická obrazová analýza pomocí digitální kamery Návod pro laboratorní úlohu z měřicí techniky Práce O3 Makroskopická obrazová analýza pomocí digitální kamery 0 1 Úvod: Cílem této laboratorní úlohy je vyzkoušení základních postupů snímání makroskopických

Více

Výukové texty. pro předmět. Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma

Výukové texty. pro předmět. Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma Výukové texty pro předmět Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma Tvorba grafické vizualizace shodných znaků jednotlivých zařízení (výrobní stroj, manipulátor, robot, ostatní zařízení) Autor:

Více

A) Notebook + dockstation + operační systém

A) Notebook + dockstation + operační systém PŘÍLOHA č. 2 A) Notebook + dockstation + operační systém 2 ks v max. ceně s DPH za oba kusy: 2 727 EUR - 66 293, Kč Technické parametry a specifikace: Procesor: 3 MB L3 Cache 2 jádra, 4 thready s frekvencí

Více

ZAPNUTO. TAND-BY režim APL SMART. Inteligentní světelný systém pro přechody pro chodce

ZAPNUTO. TAND-BY režim APL SMART. Inteligentní světelný systém pro přechody pro chodce APL SMART Inteligentní světelný systém pro přechody pro chodce Systém je spoušťen buď v aktivním režimu (tlačítkem) nebo v pasivním režimu (pomocí senzoru). S inteligentním stmíváním se úroveň osvětlení

Více

Základní pojmy. Je násobkem zvětšení objektivu a okuláru

Základní pojmy. Je násobkem zvětšení objektivu a okuláru Vznik obrazu v mikroskopu Mikroskop se skládá z mechanické části (podstavec, stojan a stolek s křížovým posunem), osvětlovací části (zdroj světla, kondenzor, clona) a optické části (objektivy a okuláry).

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Číslo projektu Číslo materiálu Název školy CZ.1.07/1.5.00/34.0394 VY_32_INOVACE_19_T_3.01 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Autor Tématický celek Ing. Zdenka

Více

Technická doporučení a formát podkladů pro výrobu

Technická doporučení a formát podkladů pro výrobu Technická doporučení a formát podkladů pro výrobu (verze 3.0, vydáno 9.4.2010, autor Ing. Martin Máša) 1. Úvod Tento dokument vznikl jako popis našich technologických možností, formátu výrobních podkladů

Více

telná technika Literatura: tlení,, vlastnosti oka, prostorový úhel Ing. Jana Lepší http://webs.zcu.cz/fel/kee/st/st.pdf

telná technika Literatura: tlení,, vlastnosti oka, prostorový úhel Ing. Jana Lepší http://webs.zcu.cz/fel/kee/st/st.pdf Světeln telná technika Literatura: Habel +kol.: Světelná technika a osvětlování - FCC Public Praha 1995 Ing. Jana Lepší Sokanský + kol.: ČSO Ostrava: http://www.csorsostrava.cz/index_publikace.htm http://www.csorsostrava.cz/index_sborniky.htm

Více

IV 68 IV 88. TECHNOLOGICKÝ POSTUP č. 01 okna 2011-003. originální konstrukce. info web: www.eokno.cz TECHNICKÁ PODPORA / VÝROBA:

IV 68 IV 88. TECHNOLOGICKÝ POSTUP č. 01 okna 2011-003. originální konstrukce. info web: www.eokno.cz TECHNICKÁ PODPORA / VÝROBA: TECHNOLOGICKÝ POSTUP č. 01 okna 2011-003 Dřevěná eurookna SoftLine 68+ 88+ KOMPLETACE originální konstrukce IV 68 IV 88 eokno spol. s r. o. č.p. 245, 675 79 TASOV tel. + fax: 566 522 099 Finance, fakturace,

Více

P O D N I K O V Á N O R M A. Vrstvené izolanty. Desky z tvrzené skleněné tkaniny LAMPLEX T

P O D N I K O V Á N O R M A. Vrstvené izolanty. Desky z tvrzené skleněné tkaniny LAMPLEX T Změna: 0 Strana 1 z 9 P O D N I K O V Á N O R M A Schválil: Ing. František Procházka, jednatel firmy Lamitec Czech Určeno jen pro vnitropodnikovou potřebu. Předávání, rozmnožování a sdělení obsahu není

Více

Hama spol. s r.o. CELESTRON. Návod k použití. Laboratorní model 44100 Laboratorní model 44102 Pokročilý model 44104 Pokročilý model 44106

Hama spol. s r.o. CELESTRON. Návod k použití. Laboratorní model 44100 Laboratorní model 44102 Pokročilý model 44104 Pokročilý model 44106 CELESTRON Návod k použití Laboratorní model 44100 Laboratorní model 44102 Pokročilý model 44104 Pokročilý model 44106 Úvod Gratulujeme Vám k zakoupení mikroskopu Celestron. Váš nový mikroskop je přesný

Více

Výzva k podání nabídky

Výzva k podání nabídky Výzva k podání nabídky (pro účely uveřejnění na www.msmt.cz nebo www stránkách krajů pro zadávání zakázek z prostředků finanční podpory OP VK, které se vztahují na případy, pokud zadavatel není povinen

Více

o barvách PHOTOSHOP strana 1

o barvách PHOTOSHOP strana 1 o barvách Míchání barev Barevné módy Barevné profily Práce s profily strana 1 rozměry a interpolace Jednotky a rozlišení Vel. obrazu a plátna Metody převzorkování strana 2 automatické ÚROVNĚ stíny a světla

Více

Přehled produktů. Kompaktní řada. Vysokovýkonná řada. Infračervené termokamery. Ruční teploměry. Inovativní infračervená technologie

Přehled produktů. Kompaktní řada. Vysokovýkonná řada. Infračervené termokamery. Ruční teploměry. Inovativní infračervená technologie Přehled produktů Kompaktní řada Malé, kompaktní infračervené teploměry, ideální pro použití v malých a horkých místech Vysokovýkonná řada Infračervené teploměry s nejvyšším optickým výkonem a dvojitým

Více

ExperimentalCar Rozšířeny kurz provozních měření na experimentálním vozidle

ExperimentalCar Rozšířeny kurz provozních měření na experimentálním vozidle ExperimentalCar Rozšířeny kurz provozních měření na experimentálním vozidle 2012 1 Obsah 1 Úvod... 3 2 Popis měřicího systému CDS... 3 3 Princip a využití snímačů... 8 3.1 Měření podélného pohybu... 8

Více

OPTICKÉ VLASTNOSTI OKA. ROZKLAD SVĚTLA HRANOLEM 1. OPTICKÉ VLASTNOSTI OKA

OPTICKÉ VLASTNOSTI OKA. ROZKLAD SVĚTLA HRANOLEM 1. OPTICKÉ VLASTNOSTI OKA OPTICKÉ VLASTNOSTI OKA. ROZKLAD SVĚTLA HRANOLEM 1. OPTICKÉ VLASTNOSTI OKA Stavbu lidského oka znáte z vyučování přírodopisu. Zopakujte si ji po dle obrázku. Komorová tekutina, oční čočka a sklivec tvoří

Více

Fotografický sublimační tisk

Fotografický sublimační tisk Fotografický sublimační tisk Následující článek se zabývá moderním způsobem výroby ČB i barevné fotografie sublimační technologií. A vede diskuzi nad prvky reprodukčního řetězce, které ovlivňují kvalitu

Více

Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527

Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Projekt: Příjemce: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

DUM 15 téma: Filtry v prostředí Gimp

DUM 15 téma: Filtry v prostředí Gimp DUM 15 téma: Filtry v prostředí Gimp ze sady: 2 tematický okruh sady: Bitmapová grafika ze šablony: 09 Počítačová grafika určeno pro: 2. ročník vzdělávací obor: vzdělávací oblast: číslo projektu: anotace:

Více

A) Zadání. B) Zjištění:

A) Zadání. B) Zjištění: A) Zadání Je předložena fotografie IMG_0883.jpg a k ní otázky: 1. Jsou snímky rozdílné? 2. Jsou snímky totožné? 3. Je některý snímek kopií druhého, popřípadě některého místa? 4. Pokud je některý snímek

Více

MIKRODIGGER XC2 HLOUBKOVÝ ŘÍDÍCÍ SYSTÉM

MIKRODIGGER XC2 HLOUBKOVÝ ŘÍDÍCÍ SYSTÉM Důmyslné řízení stavebních strojů MIKRODIGGER XC2 HLOUBKOVÝ ŘÍDÍCÍ SYSTÉM NOVÝ ZPŮSOB PŘESNÉHO A EFEKTIVNÍHO ŘÍZENÍ BAGRŮ 2 JIŽ TISÍCE ŘÍDÍCÍCH SYSTÉMŮ MIKRODIGGER PRACUJÍ PO CELÉM SVĚTĚ MikroDigger TM

Více

Obsah DÍL 2 KAPITOLA 6. 6 Automatická regulace 9. 6.1 Základní terminologie historické souvislosti 12

Obsah DÍL 2 KAPITOLA 6. 6 Automatická regulace 9. 6.1 Základní terminologie historické souvislosti 12 Obsah DÍL 2 KAPITOLA 6 6 Automatická regulace 9 6.1 Základní terminologie historické souvislosti 12 6.2 Dynamický systém, nástroje a metody jeho analýzy 18 6.2.1 Popis dynamického systému 19 6.2.2 Simulace

Více

3D KAMERY A TECHNOLOGIE

3D KAMERY A TECHNOLOGIE 3D KAMERY A TECHNOLOGIE strojové vidění nás baví Zdeněk Šebestík, ATEsystem s.r.o., 2016 KDO JSME Vznik v roce 2013, spol. s r.o. 5 majitelů, pouze vlastní kapitál Dnes 18 zaměstnanců, 3 ext. spolupracovníci

Více

VR_132_Nákup proměnného dopravního značení pro Dopravní VaV centrum. Dodávka Předzvěstného vozíku LED dle specifikace PPK-VOZ

VR_132_Nákup proměnného dopravního značení pro Dopravní VaV centrum. Dodávka Předzvěstného vozíku LED dle specifikace PPK-VOZ VR_132_Nákup proměnného dopravního značení pro Dopravní VaV centrum Číslo Povinné požadavky Dodávka Předzvěstného vozíku LED dle specifikace PPK-VOZ 1. Uchazeč zajistí dodávku 1 ks Předzvěstného vozíku

Více

Multimediální systémy. 11 3d grafika

Multimediální systémy. 11 3d grafika Multimediální systémy 11 3d grafika Michal Kačmařík Institut geoinformatiky, VŠB-TUO Osnova přednášky Princip 3d objekty a jejich reprezentace Scéna a její osvětlení Promítání Renderování Oblasti využití

Více

Zvyšování kvality výuky v elektrotechnických oborech

Zvyšování kvality výuky v elektrotechnických oborech Úprava ŠVP Elektrikář v rámci projektu Zvyšování kvality výuky v elektrotechnických oborech Předmět Automatizace 3 hodiny týdně celkem 99 hodin 1. Automatizace, základní pojmy Dotace učebního bloku: 1

Více

FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM FJFI ČVUT V PRAZE

FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM FJFI ČVUT V PRAZE FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM FJFI ČVUT V PRAZE Datum měření: 0520 Jméno: Jakub Kákona Pracovní skupina: 4 Ročník a kroužek: Pa 9:30 Spolupracovníci: Jana Navrátilová Hodnocení: Geometrická optika - Ohniskové vzdálenosti

Více

Bezpečně osvětlený přechod pro chodce z pohledu řidiče.

Bezpečně osvětlený přechod pro chodce z pohledu řidiče. Bezpečně osvětlený přechod pro chodce z pohledu řidiče. Přechody pro chodce Bezpečné přechody vznikaly v průběhu let 2004-2006. Ne vždy se to podařilo. I když během této doby byl zjištěn kladný účinek

Více

ÚVOD DO PROBLEMATIKY PIV

ÚVOD DO PROBLEMATIKY PIV ÚVOD DO PROBLEMATIKY PIV Jiří Nožička, Jan Novotný ČVUT v Praze, Fakulta strojní, Ú 207.1, Technická 4, 166 07, Praha 6, ČR 1. Základní princip PIV Particle image velocity PIV je měřící technologie, která

Více

PŘEDTISKOVÁ PŘÍPRAVA A TISK

PŘEDTISKOVÁ PŘÍPRAVA A TISK STŘEDNÍ ŠKOLA GRAFICKÁ BRNO, ŠMAHOVA 110, 627 00 BRNO Maturitní okruhy Obor vzdělání: 34-41-M/01 Polygrafie PŘEDTISKOVÁ PŘÍPRAVA A TISK Třída: P4 2013/2014 Polygrafická produkce. Obecné rozdělení polygrafických

Více

1 VZNIK, VÝVOJ A DEFINICE MECHATRONIKY

1 VZNIK, VÝVOJ A DEFINICE MECHATRONIKY 1 VZNIK, VÝVOJ A DEFINICE MECHATRONIKY 1.1 VÝVOJ MECHATRONIKY Ve vývoji mechatroniky lze vysledovat tři období: 1. etapa polovina 70. let, Japonsko, založení nového oboru shrnuje poznatky z mechaniky,

Více

Full HD makro inspekční kamera s vestavěnou 10x zoom optikou a automatickým zaostřováním.

Full HD makro inspekční kamera s vestavěnou 10x zoom optikou a automatickým zaostřováním. dodavatel vybavení provozoven firem www.abetec.cz Full HD kamera W10x OP-009 010 Obj. číslo: 106001777 Výrobce: Optilia Popis Full HD makro inspekční kamera s vestavěnou 10x zoom optikou a automatickým

Více

Hardware. Z čeho se skládá počítač

Hardware. Z čeho se skládá počítač Hardware Z čeho se skládá počítač Základní jednotka (někdy také stanice) obsahuje: výstupní zobrazovací zařízení CRT nebo LCD monitor počítačová myš vlastní počítač obsahující všechny základní i přídavné

Více

Video po IP sítích. Díky celoplošné dostupnosti internetového připojení jsou tradiční kamerové. Vše pod dohledem! www.planet.com.

Video po IP sítích. Díky celoplošné dostupnosti internetového připojení jsou tradiční kamerové. Vše pod dohledem! www.planet.com. Vše pod dohledem! Video po IP sítích Díky celoplošné dostupnosti internetového připojení jsou tradiční kamerové systémy připojovány k intranetovým a internetovým sítím a rozšiřuje se je jich dostupnost.

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.6 Svářečská a karosářská odbornost Kapitola

Více

Váhy obchodní pultové

Váhy obchodní pultové Váhy obchodní pultové Název: TORREY SX-15 Váživost: 15 kg Dílek přesnost: 5 g Funkce váhy: vážení; výpočet ceny Napájení váhy: AC 230 V/ adaptér DC 9 V Alternativní napájení: vestavěný hermetický akumulátor

Více

1 55990/17/15 2 55992/17/15. 4 x G9 / max. 40 W / 230 V / 100 mm / 135 mm / 100 mm. 450 mm / 160 mm / 120 mm. 710 mm / 175 mm / 120 mm 4 55994/17/15

1 55990/17/15 2 55992/17/15. 4 x G9 / max. 40 W / 230 V / 100 mm / 135 mm / 100 mm. 450 mm / 160 mm / 120 mm. 710 mm / 175 mm / 120 mm 4 55994/17/15 EXTRA LIGHTS 2007 SPOTS 1 55990/17/15 1 55990/17/15 G9 / max. 40 W / 230 V / 100 mm / 135 mm / 100 mm 2 55992/17/15 2 55992/17/15 2 x G9 / max. 40 W / 230 V / 450 mm / 160 mm / 120 mm 3 55993/17/15 3

Více

(Umělé) osvětlování pro analýzu obrazu

(Umělé) osvětlování pro analýzu obrazu (Umělé) osvětlování pro analýzu obrazu Václav Hlaváč České vysoké učení technické v Praze Centrum strojového vnímání (přemosťuje skupiny z) Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky 166 36 Praha

Více

REKLAMAČNÍ PODMÍNKY A SPOLUODPOVĚDNOST

REKLAMAČNÍ PODMÍNKY A SPOLUODPOVĚDNOST REKLAMAČNÍ PODMÍNKY A SPOLUODPOVĚDNOST - případné reklamace mohou být uznány pouze při dodržení uvedených skladovacích a manipulačních podmínek - vady vzniklé nesprávným užitím výrobku nelze uznat - každý

Více

Technické podmínky měřící ústředny DISTA

Technické podmínky měřící ústředny DISTA Technické podmínky měřící ústředny DISTA Měřící ústředna DISTA je určena pro kontrolu stavu zabezpečovacích zařízení ve smyslu měření napětí stejnosměrných a střídavých, zjišťování izolačního stavu napěťových

Více

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 207/2012 Sb.

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 207/2012 Sb. Sbírka zákonů ČR Předpis č. 207/2012 Sb. Vyhláška o profesionálních zařízeních pro aplikaci přípravků a o změně vyhlášky č. 384/2011 Sb., o technických zařízeních a o označování dřevěného obalového materiálu

Více

Název a specifikace dodávaného zařízení - hardware pro virtuální učebnu Tablet PC

Název a specifikace dodávaného zařízení - hardware pro virtuální učebnu Tablet PC Název a specifikace dodávaného zařízení - hardware pro virtuální učebnu Tablet PC Je-li v zadávací dokumentaci definován konkrétní výrobek nebo technologie, má se za to, že je tím definován minimální požadovaný

Více

TPV - Technologie Technologické stupně výroby, rozbor z hlediska funkce výrobku a ekonomických aspektů

TPV - Technologie Technologické stupně výroby, rozbor z hlediska funkce výrobku a ekonomických aspektů TPV - Technologie Technologické stupně výroby, rozbor z hlediska funkce výrobku a ekonomických aspektů Mgr. Ing. Marie Nejedlá, Ph. D. Technologický projekt Technologický projekt je souhrn různých komponent

Více