Analýza současných zkušeností z praxe kontrolních orgánů

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Analýza současných zkušeností z praxe kontrolních orgánů"

Transkript

1 Analýza současných zkušeností z praxe kontrolních orgánů Cíl č. 2 Aktualizace pravidel výkonu inspekcí a metodických postupů inspektorů I. Sběr zkušeností z praxe kontrolní orgánů Pro sběr zkušeností z praxe kontrolní orgánů byly využity a realizovány tyto aktivity: Vypracování dotazníku Mapování zkušeností a současné praxe z inspekční činnosti inspektorů Účast zástupce stálé pracovní skupiny pro cíl č. 2 (dále jen SPS 2) na pracovním semináři k problematice výkonu inspekcí sociálních služeb Ministerstva práce a sociálních věcí (dále jen MPSV) v součinnosti s Generálním ředitelstvím Úřadu práce ČR (dále jen GŘ ÚP) dne 10. října 2012 (v součinnosti s vedoucí stálé pracovní skupiny pro cíl č. 3) a distribuce zjišťovacího dotazníku; Zpracování celkem 24 vyplněných dotazníků od inspektorů Krajských poboček Úřadu práce ČR (dále jen KrP ÚP) a od pracovníků GŘ ÚP; Analýza klíčových dokumentů (viz Portfolio) členy stálé pracovní skupiny Realizace úvodního semináře pro zástupce poskytovatelů, kteří prošli inspekcí poskytování sociálních služeb za účasti zástupců GŘ ÚP a sběr podnětů; Vyhodnocení sběru informací z úvodního semináře a výstupů z pracovních skupin účastníků. II. Sběr zkušeností a současné praxe z inspekční činnosti inspektorů KrP ÚP vyhodnocení dotazníkového šetření Dotazníkové šetření bylo realizováno v rámci pracovního semináře pro inspektory KrP ÚP, které pořádá pravidelně MPSV, zúčastnilo se ho celkem 24 osob, z toho 22 inspektorů KrP ÚP a dvě pracovnice GŘ ÚP. Dotazník Mapování zkušeností a současné praxe z inspekční činnosti inspektorů je přílohou č. 1 tohoto dokumentu. Vyhodnocení: 1. Na otázku, zda inspektoři využívají ve své praxi původní Metodiku MPSV z roku 2008 odpovědělo 15 ano, 8 ne, v 1 dotazníku nebyla odpověď uvedena. Metodiku využívají inspektoři nejčetněji v těchto oblastech: Rozhovory s respondenty, pracovníky 9x Rámcově časový harmonogram 3x Výběr respondentů 2x Strana 1 (celkem 7)

2 Struktura inspekce, postup ve smyslu: zahájení, průběh, ukončení 3x Další oblasti, ve kterých inspektoři uvádějí využívání Metodiky z r. 2008: vodítka, otázky při rozhovorech, postup ve smyslu: zahájení průběh ukončení, povinnosti poskytovatelů bývalý form.2b, zdroje, metody, soupis podkladů. 2. Na otázku Jaké postupy zjišťování kvality sociální služby využíváte v průběhu inspekce v místě poskytované služby?, odpověděli ano všichni respondenti v těchto oblastech: Rozhovory s uživateli, pracovníky a vedením, analýzu dokumentace a pozorování Metodu doprovázení / náslech využívá celkem 19 respondentů, 3 nevyužívají, 2 respondenti na otázku neopověděli. Jako další metody, které využívají při inspekci, respondenti uvedli: podněty stížnosti, zajištění fotodokumentace, spolupráce s jinými org. (součin), rozhovory s nekomunikujícími klienty 3. Ke složení inspekčního týmu: nejčastěji uvádějí respondenti 2 3 členy, v 7 případech využívají spolupráce s pracovníky krajského úřadu (dále jen KÚ). 4. K otázce spolupráce s externími specialisty: externisty inspektory specializované odborníky využívají respondenti v 16 případech, 7x odpověděli ne, v jednom případě odpověď chyběla. Nejčastěji, minimálně v 8 případech jsou oslovováni inspektoři specializovaní odborníci na základě doporučení kolegů, hlavně z KÚ, ve čtyřech případech jsou inspektoři specializovaní odborníci oslovováni na základě Seznamu specializovaných odborníků. Respondenti uvádějí, že si vytvářejí vlastní evidenci (databázi) externistů, se kterými spolupracují. Respondenti uvádějí tyto důvody, proč se specializovanými odborníky nespolupracují: Finanční důvody 3x Nemáme povoleno od vedení KrP ÚP 2x Časové a organizační důvody Nevím Zatím se neobjevila, resp. nebylo potřeba 5. Na otázku Co vám činí největší těžkosti, co byste potřebovali změnit? je nejčastější odpověď respondentů: Změnit - přístup ved. pracovníků KrP ÚP, vytváření podmínek pro zabezpečení inspekcí. Podvědomost ved. prac. KrP ÚP o režimu inspekcí. Další frekventovanou odpovědí (celkem 4x) je nemožnost spolupráce s externími odborníky, dále nekonkrétní metodika (celkem 3x), přístup poskytovatelů (2x), Strana 2 (celkem 7)

3 potřeba právní pomoci, více komunikace s inspektory z jiných regionů, materiální podpora možnost využívat služebního auta, možnost čerpat přesčasy, mít pružnou pracovní dobu. 6. Nejčastější odpovědí na otázku: Co vám při inspekční činnosti pomáhá, co byste chtěli zachovat? je zachování externistů nebo jejich zapojení (celkem 8x). Dále respondentům pomáhají tyto nástroje: vodítka 1-5, (bylo by třeba poskytnout pro všechny standardy a povinnosti poskytovatele), návodné otázky pro respondenty uživatele, manuál jednotlivých postupů (některých) ve formě vzorů dokumentů nebo otázek pro rozhovory, časová struktura, struktura povinností a standardů, rámcové metodické postupy. 7. Další podněty a náměty pro aktualizaci pravidel výkonu inspekcí sociálních služeb: Domnívám se, že nový formulář není natolik přehledný, jako byl předchozí - určitě by potřeboval změnu Povinnost informovat uživatele (jde o legislativně ukotvenou povinnost) u případných nedostatků ve smlouvě a úhradách Více konkretizovat standardy kvality, aby obsahovaly, co přesně můžeme po poskytovatelích vyžadovat v rámci pravidel poskytování soc. služeb, druhové standardy = posuzování jednotlivých kritérií dle druhu služeb (specifika např. uzavírání ústní smlouvy = jaké důkazy žádat apod.) Změna pravidel spolupráce s KÚ - sdělování plánu inspekcí + účast zaměstnanců kraje na inspekci (problém - jde-li o organizaci zřizovanou krajem = střet zájmů?) Vícedenní setkávání inspektorů, při kterém bude prostor pro výměnu zkušeností, společné sdělení problému apod., supervize inspektorů, sjednocení postupů a možnost vzájemné konzultace Jak informovat stěžovatele, v jakém rozsahu - po ukončení inspekce (př. ano, měl pravdu, nebo problémy, budou řešeny a neinformovat ho) Zachovat možnost dávat poskytovateli pod čarou" podporu. V současnosti jsme pouze represivní orgán Postup správního řízení po zjištění správního deliktu, zaznamenání do inspekční zprávy. III. Analýza klíčových dokumentů Ve spolupráci s MPSV vytvořil dodavatel v součinnosti se členy SPS 2 portfolio klíčových dokumentů pro analýzu zkušeností z praxe kontrolních orgánů. Portfolio Metodika MPSV k provádění inspekcí poskytování sociálních služeb, 2008 Strana 3 (celkem 7)

4 Metodický pokyn č. 1/2012 k PROVÁDĚNÍ INSPEKCE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB podle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů z února 2012 Analýza inspekcí v Moravskoslezském kraji Analýza inspekcí ve Zlínském kraji Analýza inspekcí poskytovaných sociálních služeb provedená Asociací poskytovatelů sociálních služeb ČR Závěrečná zpráva z modelových hodnocení kvality a metod poskytování sociální služby v rámci projektu Podpora transformace sociálních služeb Dobrovolný evropský rámec pro kvalitu sociálních služeb Členové SPS 2provedli v rámci přípravy na 1. jednání tyto analytické činnosti: Květa Staňková a Věra Stašová - vyhodnocení analýz inspekčních zpráv prováděných v krajích Moravskoslezském a Zlínském a formulaci doporučení pro práci na aktualizaci Metodiky. Tatjana Kašlíková - analýzu návrhů na novelizaci zákona o sociálních službách a prováděcí vyhlášky včetně podnětů pro novelu a shrnutí toho, na co musí Metodika reagovat. Jan Syrový - analýza Závěrečné zprávy modelových hodnocení kvality a metod sociální služby v rámci projektu Podpora transformace sociálních služeb a formulace doporučení nebo dobré praxe, kterou by bylo možné v Metodice využít. Jiří Nový analýza a porovnání způsobu a efektivity inspekcí prováděných podle původní Metodiky MPSV k provádění inspekcí poskytování sociálních služeb z roku 2008 a podle Metodického pokynu č. 1/2012 k provádění inspekce poskytování sociálních služeb podle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů z února 2012, formulování výhod a nevýhod. Nataša Povolná - shrnutí připomínek k současné praxi KrP ÚP při realizaci inspekcí od svých zaměstnanců. Jaroslava Sýkorová - rozbor Dobrovolného evropského rámce pro kvalitu sociálních služeb a definování možností jeho využití v rámci aktualizace pravidel pro výkon inspekcí kvality sociálních služeb. Uvedené výstupy jsou přílohou č. 2 této analýzy. IV. Hlavní východiska a vize tvorby Pravidel pro výkon inspekcí a metodických postupů inspektorů Na základě výše uvedených analýz byly na prvním jednání SPS 2 definovány hlavní východiska a vize pro výkon inspekcí a metodických postupů inspektorů: Východiska Strana 4 (celkem 7)

5 Zachovat smysl metodiky inspekcí směřuje ke kontrole dodržování zásad zákona o sociálních službách a k ochraně práv uživatelů Zúžit rozsah a obsah inspekcí, zefektivnit provádění kontrol zavedením kvalitativních a objektivních měřítek v souladu s Dobrovolným evropským rámcem pro kvalitu sociálních služeb Zúžit předmět inspekcí a zacílit kontrolu na klíčové oblasti činností služby, ve kterých lze posoudit, zda služba dodržuje povinnosti uložené zákonem (klíčové standardy, jejichž obsah bude zahrnovat všechny zásady zákona o sociálních službách) Vize Pravidla pro výkon inspekcí a metodických postupů inspektora - (dále jen Metodika) jsou dobrým průvodcem prací inspektora Metodika obsahuje procesní, etické a právní aspekty, předchází formalizaci kontroly (nejde jen o odškrtávání splněných položek kontroly) - odkaz Správní řád Metodika nezatěžuje inspektory nadměrnou administrativou, požaduje práci s takovými formuláři, které jsou účelné, přehledné a lze do nich zaznamenat všechna zjištění, která zákon požaduje. Metodika je v souladu se zásadami poskytování sociálních služeb dle 2 zákona o sociálních službách a principy a obsahem Dobrovolného evropského rámce pro kvalitu sociálních služeb Metodika se zaměří na propojování a vyjasnění kompetencí s kontrolní činností registračních orgánů Metodika obsahuje návod na vyhodnocení stížností, které jsou důvodem k provedení inspekce ve službě, proti které stížnost směřuje. Metodika jasně definuje předmět zúžené inspekce. Stanoví oblasti činnosti služby (podle jednotlivých povinností poskytovatele nebo jednotlivých standardů kvality), které mohou tvořit samostatný předmět inspekce Metodika je zpracována na základě zásady, že průběh, metody a výsledky inspekce jsou zaměřeny na důsledné dodržování a garanci práv uživatelů, pracovníků, poskytovatelů (např. uvádění a archivování citlivých údajů, kopírování a uchovávání dokumentace poskytovatelů a osobní dokumentace uživatelů) Metodika obsahuje popis práce inspektorů se zdravotnickou a ošetřovatelskou dokumentací Metodika upřesňuje postup při ukládání opatření a způsob kontroly jejich naplňování, podklady pro správní delikt. V. Vyhodnocení sběru zkušeností z kontrolní činnosti na úvodním semináři k cíli č. 2 konaném dne 27. listopadu 2012 Na úvodní seminář bylo osloveno celkem 32 poskytovatelů sociálních služeb (na základě schválení MPSV), u kterých byla realizována inspekce poskytování sociálních služeb. Semináře se zúčastnilo celkem 13 účastníků z řad poskytovatelů sociálních služeb a dvě zástupkyně GŘ ÚP. Seminář probíhal v souladu s připraveným programem, který byl schválen MPSV (program viz příloha č. 3). Seminář lektorovala JUDr. Tatjana Kašlíková Strana 5 (celkem 7)

6 a PhDr. Jaroslava Sýkorová. Účastníci byli aktivní, v průběhu semináře probíhala živá diskuse. Výstupy z pracovních skupin Úkol: Definujte kroky, situace, které by se měly podle Vašeho názoru v inspekcích změnit. Zaznamenejte, zda, eventuálně jaké postoje, pracovní postupy, požadavky inspektorů vám nevyhovovaly. oznámení inspekce s dostatečným předstihem (cca 3 měsíce) + informační schůzka aktualizovat výsledky následných inspekcí, negativní výsledky znevýhodňují poskytované služby, změna výsledků v registru po naplnění stanovených opatření nemáme negativní zkušenosti přizpůsobit dobu inspekce provozu a režimu služby; dodržovat předem oznámená pravidla vidět službu v souvislostech, nevytahovat věci z kontextu a ponechat prostor na vyjasnění situací, obhajobu vlastní praxe rozpor mezi inspektory v rámci inspekce snižuje její autoritu a působí zmatek mezi pracovníky poskytovatele délka inspekce i 4-5 dnů - pevně stanovený harmonogram nikoliv do půlnoci, při stávajícím rozsahu (předmětu) délka inspekcí 3 dny nestačí, málo času na rozhovory s klienty, z toho vyplývající formální nedostatky inspekční zprávy neznalost konkrétní cílové skupiny a druhu služby (inspektoři se podivovali, že je azylový dům pobytová služba) hledání chyby za každou cenu, neposkytování konstruktivní zpětné vazby. Úkol: Popište svůj návrh, jak by měla inspekce postupovat, co by se mělo změnit. Zaznamenejte, jaké postoje, pracovní postupy a požadavky inspektorů jste považovali za vhodné, přínosné. kontrola dokumentace klientů probíhala v souladu s rozhovory s respondenty a byly dohledávány doplňující informace z dalších zdrojů rozhovor s respondentem probíhal s ohledem na jeho specifika (byla umožněna přítomnost pracovníka) respekt k vůli klienta rozhovory s klienty hned po zahájení inspekce vstřícný a pozitivní přístup a zdůvodnění proč nedostatek (proč to neodpovídá duchu zákona) zpráva jako výstup z inspekce poskytuje informace pro oprávnění nedostatků a rozvoji služby společná diskuze nad jednotlivými body faktické důkazy toho co je špatně, o nesouladu se zákonem zpětná vazba transparentnost, na čem jsme se domluvili, to platilo brali nás jako odborníky i zjištěné nedostatky lze podat slušnou neponižující formou výběr respondentů probíhal přesně podle Metodiky, transparentní Strana 6 (celkem 7)

7 inspektoři respektovali doporučení pracovníků při výběru respondentů (lidé s duševní nemocí) Úkol: Vyjednejte ve skupině, jak by měl vypadat ideální inspektor (jaké znalosti, schopnosti a dovednosti /např. komunikační/ by měl mít) z hlediska kvalifikace, zkušeností, etických charakteristik: vzdělání - sociální oblast + praxe zná podstatu s. s., legislativu a její propojenost do praxe schopnost komplexního pohledu; ví, které informace mu ještě chybí; dobrá znalost a dodržování legislativy a metodiky inspekcí je základ emoční vyzrálost, stabilita, umět pracovat s emocemi pracovníků (s agresí, pláčem), pozitivní myšlení, didaktické schopnosti dobrý analytik, schopnost konstruktivní kritiky umí vést rozhovor, klást otázky, dobrý pozorovatel orientuje se v dokumentaci poskytovatele a předem si ji prostuduje komunikační dovednosti s různými cílovými skupinami, schopnost naslouchat, argumentovat, poskytovat zpětnou vazbu rozumí cílové skupině - má s ní zkušenosti (alespoň jeden člen v inspekčním týmu) schopnost objektivního pohledu na věc schopnost sebereflexe umí pracovat s předsudky je přístupný (otevřenost) jiným názorům, diskuzi dodržuje etický kodex inspektora má povinnost dalšího vzdělávání + supervize Na základě provedené analýzy a na základě připomínkovaných a schválených vizí od MPSV, bude SPS 2 připravovat strukturu aktualizovaných pravidel pro výkon inspekcí a metodických postupů inspektorů. V Praze dne 28. listopadu 2012 Jaroslava Sýkorová Strana 7 (celkem 7)

Inovace systému kvality sociálních služeb

Inovace systému kvality sociálních služeb Individuální projekt Inovace systému kvality sociálních služeb Newsletter 29 říjen 2014 Aktuální dění v realizaci veřejné zakázky najdete na webu MPSV, odkaz http://www.mpsv.cz/cs/11748. Ohlédnutí za Metodickými

Více

Schválení: Mgr. J. Deylová vedoucí zařízení Verze: 02

Schválení: Mgr. J. Deylová vedoucí zařízení Verze: 02 ZVYŠOVÁNÍ KVALITY POSKYTOVANÉ SOIÁLNÍ SLUŽBY Nahrazuje: Proces II SQ 15/2015 - Zvyšování kvality poskytované sociální služby, verze 01 Jméno a příjmení Funkce Podpis Domov pro seniory Karolinka Pod Obecnicu

Více

Podzimní škola sociální práce. Výstupy z pracovních skupin Mgr. Andrea Tajanovská, DiS. Kvalita a efektivita v sociální práci

Podzimní škola sociální práce. Výstupy z pracovních skupin Mgr. Andrea Tajanovská, DiS. Kvalita a efektivita v sociální práci Podzimní škola sociální práce Výstupy z pracovních skupin Mgr. Andrea Tajanovská, DiS. Kvalita a efektivita v sociální práci Zadání Zamyslete se nad otázkou zjišťování kvality a efektivity v sociální práci.

Více

Inspekce poskytování sociálních služeb. Zlín, 15.květen 2009

Inspekce poskytování sociálních služeb. Zlín, 15.květen 2009 Inspekce poskytování sociálních služeb Zlín, 15.květen 2009 Mgr. Věra Stašová Krajský úřad, odbor sociálních věcí a zdravotnictví, oddělení sociálních služeb OBSAH SDĚLENÍ - Základní právní zakotvení inspekcí

Více

INSPEKCE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB. Základní informace

INSPEKCE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB. Základní informace INSPEKCE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Základní informace Právní zakotvení inspekcí Zákon č. 108/2006 Sb. o sociálních službách Vyhláška č. 505/2006 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o

Více

Vnitřní pravidla č. 7/2013 pro zjišťování spokojenosti osob se způsobem poskytování sociálních služeb

Vnitřní pravidla č. 7/2013 pro zjišťování spokojenosti osob se způsobem poskytování sociálních služeb Vnitřní pravidla č. 7/2013 pro zjišťování spokojenosti osob se způsobem poskytování sociálních služeb (ke standardu 15) I. Příprava zjišťování spokojenosti uživatelů se sociálními službami 1. Před zahájením

Více

Standardy kvality sociálních služeb v České republice

Standardy kvality sociálních služeb v České republice Standardy kvality sociálních služeb v České republice Konference Kvalita v sociálních službách Košice 24. května 2012 Květa Staňková inspektorka kvality sociálních služeb Co předcházelo uzákonění standardů

Více

Změny povinností poskytovatelů včetně nového znění standardů kvality sociálních služeb

Změny povinností poskytovatelů včetně nového znění standardů kvality sociálních služeb Změny povinností poskytovatelů včetně nového znění standardů kvality sociálních služeb První návrh změn pro konzultace, leden 2013 V souladu se zadávací dokumentací a přijatou nabídkou řešení veřejné zakázky

Více

od roku 1989 procesem transformace sociální péče zajišťovaná státem se proměnila v široké spektrum nabídky sociálních služeb poskytovaných též

od roku 1989 procesem transformace sociální péče zajišťovaná státem se proměnila v široké spektrum nabídky sociálních služeb poskytovaných též od roku 1989 procesem transformace sociální péče zajišťovaná státem se proměnila v široké spektrum nabídky sociálních služeb poskytovaných též nestátními neziskovými organizacemi, církvemi, samosprávou

Více

Odborná zpráva o postupu prací a dosažených výsledcích za rok 2014

Odborná zpráva o postupu prací a dosažených výsledcích za rok 2014 Odborná zpráva o postupu prací a dosažených výsledcích za rok 2014 Příloha k průběžné zprávě za rok 2014 Číslo projektu: TD020138 Název projektu: Optimalizace procesu nákupu externích poradenských služeb

Více

Rada statutárního města Chomutova

Rada statutárního města Chomutova SMĚRNICE RSMCH Platnost od: 1.5.2013 Číslo: 038/03-13 Autor dokumentu: Správce dokumentu: Rada statutárního města Chomutova Odbor interní audit - právní úsek Název dokumentu: Pravidla pro periodické práce

Více

Aktuální informace z oblasti střednědobého plánování rozvoje sociálních služeb. České Budějovice

Aktuální informace z oblasti střednědobého plánování rozvoje sociálních služeb. České Budějovice Aktuální informace z oblasti střednědobého plánování rozvoje sociálních služeb České Budějovice 19.3.2015 Novelizace zák. č. 108/2006 Sb. v oblasti plánování soc. služeb 3, písmeno h): Střednědobým plánem

Více

vedoucí přímé péče sociální pracovnice ředitelka Verze: 01

vedoucí přímé péče sociální pracovnice ředitelka Verze: 01 Zvyšování kvality poskytované sociální služby Nahrazuje: Proces nový dokument Jméno a příjmení Funkce Podpis Seniorpark Valašské Meziříčí, Domov pro seniory Žerotínova 1568 757 01 Valašské Meziříčí Zpracování:

Více

Systémový rozvoj a podpora nástrojů sociálně-právní ochrany dětí

Systémový rozvoj a podpora nástrojů sociálně-právní ochrany dětí Systémový rozvoj a podpora nástrojů sociálně-právní ochrany dětí 01.06.2017 Kdo jsme Odbor ochrany práv dětí (koncepční oddělení) Náhradní rodinná péče Projektové oddělení transformace služeb pro ohrožené

Více

Výstupy a poznatky z provedených inspekcí ve Zlínském kraji. Zlín, 14. 5. 2009. Bc. Šárka Vrbková Inspektor kvality sociálních služeb

Výstupy a poznatky z provedených inspekcí ve Zlínském kraji. Zlín, 14. 5. 2009. Bc. Šárka Vrbková Inspektor kvality sociálních služeb Výstupy a poznatky z provedených inspekcí ve Zlínském kraji Zlín, 14. 5. 2009 Bc. Šárka Vrbková Inspektor kvality sociálních služeb Osnova: 1. Právní zakotvení inspekcí 2. Provedené inspekce v ZK v roce

Více

Česká školní inspekce v současnosti

Česká školní inspekce v současnosti Česká školní inspekce v současnosti PhDr. Vlastislav Kožela ředitel Zlínského inspektorátu Krajská konference Svazu měst a obcí České republiky, Otrokovice, 28. 3. 2017 Česká školní inspekce v současnosti

Více

XV / Zajištění kvality sociální služby

XV / Zajištění kvality sociální služby STANDARDY KVALITY SOCIÁLNÍCH SLUŽEB 2016 DOMOV PRO SENIORY SVĚTLO DRHOVLE 44, 397 01 PÍSEK IČO: 70869812 ZŘIZOVATEL JIHOČESKÝ KRAJ U ZIMNÍHO STADIONU 1952/2 370 76 ČESKÉ BUDĚJOVICE XV / Zajištění kvality

Více

Analýza účinnosti zákona o státní službě

Analýza účinnosti zákona o státní službě Analýza účinnosti zákona o státní službě Ing. Štěpánka Cvejnová vedoucí kanceláře náměstka ministra vnitra pro státní službu sekce pro státní službu Ministerstvo vnitra ČR Analýza účinnosti zákona o státní

Více

MANUÁL K INSPEKCI. pro poskytovatele sociálních služeb POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB. prováděné Krajským úřadem Královéhradeckého kraje

MANUÁL K INSPEKCI. pro poskytovatele sociálních služeb POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB. prováděné Krajským úřadem Královéhradeckého kraje MANUÁL K INSPEKCI POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB prováděné Krajským úřadem Královéhradeckého kraje pro poskytovatele sociálních služeb OBSAH: MANUÁL K INSPEKCI POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB PRO Užívané

Více

Metodika Programu pro pěstounské rodiny Slezské diakonie

Metodika Programu pro pěstounské rodiny Slezské diakonie Metodika Programu pro pěstounské rodiny Slezské diakonie Program pro pěstounské rodiny Slezské diakonie jako Pověřená osoba v oblasti náhradní rodinné péče má zpracovanou METODIKU - funkční systém vnitřních

Více

Sborník. Vzdělávání k rozvoji kvality poskytování pečovatelských služeb

Sborník. Vzdělávání k rozvoji kvality poskytování pečovatelských služeb Sborník vzdělávacího programu Vzdělávání k rozvoji kvality poskytování pečovatelských služeb QQT, s.r.o. Zpracovala: Mgr. Ilona Čtvrtníková 2012 Vzdělávací program byl realizován v rámci veřejné zakázky

Více

Kompetentním orgánem k provádění inspekce je nyní Úřad práce ČR 1

Kompetentním orgánem k provádění inspekce je nyní Úřad práce ČR 1 Některé důležité změny v provádění inspekcí kvality sociálních služeb viz zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách a vyhláška č. 505/2006 Sb., o sociálních službách v platném znění ZSS = zákon č. 108/20%06

Více

7. Kvalita poskytování sociální služby Podávání a vyřizování stížností, evaluační systém

7. Kvalita poskytování sociální služby Podávání a vyřizování stížností, evaluační systém 7. Kvalita poskytování sociální služby Podávání a vyřizování stížností, evaluační systém 1. Stížnost může podat každá osoba (zákonný zástupce), které je poskytována sociální služba. 2. O právu podat stížnost

Více

Standardy kvality a Inspekce sociálních služeb. Mgr. Kristýna Mlejnková, Ph.D., MPSV Kulatý stůl v Českých Budějovicích

Standardy kvality a Inspekce sociálních služeb. Mgr. Kristýna Mlejnková, Ph.D., MPSV Kulatý stůl v Českých Budějovicích Standardy kvality a Inspekce sociálních služeb Mgr. Kristýna Mlejnková, Ph.D., MPSV Kulatý stůl v Českých Budějovicích 23. 9. 2013 Obsah příspěvku 1. Legislativní změny od roku 2012 v oblasti kvality sociálních

Více

Zákony pro lidi - Monitor změn ( IV. ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z HODNOCENÍ DOPADŮ REGULACE

Zákony pro lidi - Monitor změn (  IV. ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z HODNOCENÍ DOPADŮ REGULACE 1. Důvod předložení a cíle IV. ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z HODNOCENÍ DOPADŮ REGULACE Novelizace vyhlášky má za cíl promítnout nutné změny vyplývající ze zákona č. 101/2017 Sb., kterým se mění zákon č. 561/2004

Více

Inovace požadavků na kvalitu sociálních služeb

Inovace požadavků na kvalitu sociálních služeb Obsah Inovace požadavků na kvalitu sociálních služeb Druhý návrh věcného řešení, 30. dubna 2013 Úvod...2 Příloha č. 1: Standardy a kritéria kvality sociálních služeb 2013...3 Příloha č. 2: Změna registračních

Více

ETICKÝ KODEX INSPEKTORA

ETICKÝ KODEX INSPEKTORA ETICKÝ KODEX INSPEKTORA KVALITY SOCIÁLNÍCH SLUŽEB VZDĚLÁVÁNÍ INSPEKTORŮ KVALITY SOCIÁLNÍCH SLUŽEB EuroProfis (Asociace hodnotitelů NSQ) Červenec 2006 TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM

Více

Metodická příručka aktivity 7 Dobrovolnictví Projekt CZ.1.07/3.1.00/37.0204 Další vzdělávání občanů Liberecka

Metodická příručka aktivity 7 Dobrovolnictví Projekt CZ.1.07/3.1.00/37.0204 Další vzdělávání občanů Liberecka Metodická příručka aktivity 7 Dobrovolnictví Projekt CZ.1.07/3.1.00/37.0204 Další vzdělávání občanů Liberecka Projekt CZ.1.07/3.1.00/37.0204 Další vzdělávání občanů Liberecka 1 I. ÚVOD Metodická př í řuc

Více

ETICKÝ KODEX INSPEKTORŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB

ETICKÝ KODEX INSPEKTORŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ETICKÝ KODEX INSPEKTORŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB 1 1. Obsah 1. OBSAH 2 2. ÚVOD 3 3. POSLÁNÍ PROFESE 4 4. ZÁKLADNÍ PŘEDPOKLADY A PRINCIPY 5 5. ODPOVĚDNOST KE SVÉ PROFESI 6 6. VZTAH K UŽIVATELŮM SLUŽEB ZAŘÍZENÍ,

Více

MĚSTO HORNÍ SLAVKOV TAJEMNÍK MĚSTSKÉHO ÚŘADU ORGANIZAČNÍ ŘÁD MĚSTSKÉHO ÚŘADU HORNÍ SLAVKOV. zaměstnanci města zařazení do městského úřadu

MĚSTO HORNÍ SLAVKOV TAJEMNÍK MĚSTSKÉHO ÚŘADU ORGANIZAČNÍ ŘÁD MĚSTSKÉHO ÚŘADU HORNÍ SLAVKOV. zaměstnanci města zařazení do městského úřadu ORGANIZAČNÍ ŘÁD MĚSTSKÉHO ÚŘADU HORNÍ SLAVKOV Zpracovatel: Mgr. Martin Stark Rozsah působnosti: zaměstnanci města zařazení do městského úřadu Nabývá účinnosti: Počet stran: Počet příloh: 20.5.2015 9 1

Více

Inovace systému kvality sociálních služeb

Inovace systému kvality sociálních služeb Individuální projekt Inovace systému kvality sociálních služeb Newsletter 21 únor 2014 Aktuální dění v realizaci veřejné zakázky najdete na webu MPSV, odkaz http://www.mpsv.cz/cs/11748. Cíl 3 - Vstupní

Více

JAK A PROČ PRACOVAT NA KVALITĚ IA. Ing. Eva Klímová Praha, 17.2.2015

JAK A PROČ PRACOVAT NA KVALITĚ IA. Ing. Eva Klímová Praha, 17.2.2015 JAK A PROČ PRACOVAT NA KVALITĚ IA Ing. Eva Klímová Praha, 17.2.2015 Proč chci sledovat kvalitu IA? Legislativní rámec a Mezinárodní standardy pro profesní praxi IA (IIA, poslední novela leden 2013) konkrétní

Více

Příprava na GDPR. Metodická podpora, pracovní skupiny, systémové analýzy. Petr Vokáč Oddělení civilně-správní legislativy Ministerstvo vnitra

Příprava na GDPR. Metodická podpora, pracovní skupiny, systémové analýzy. Petr Vokáč Oddělení civilně-správní legislativy Ministerstvo vnitra Příprava na GDPR Metodická podpora, pracovní skupiny, systémové analýzy Petr Vokáč Oddělení civilně-správní legislativy Ministerstvo vnitra Činnost pracovních skupin Resortní pracovní skupina revize právních

Více

INSPEKČNÍ ZPRÁVA o výsledku inspekce poskytování sociálních služeb

INSPEKČNÍ ZPRÁVA o výsledku inspekce poskytování sociálních služeb INSPEKČNÍ ZPRÁVA o výsledku inspekce poskytování sociálních služeb Evidenční číslo: Výtisk číslo 1 : Kontrolní orgán Název a sídlo: Kontrolovaná osoba Název a sídlo: Inspekční tým: IČO: Statutární zástupce:

Více

Asociace pracovníků v rané péči, z.s. Vlachova 1502/20,155 00 Praha 5 Stodůlky, IČ 26641933 www.aprp.cz

Asociace pracovníků v rané péči, z.s. Vlachova 1502/20,155 00 Praha 5 Stodůlky, IČ 26641933 www.aprp.cz Optimální model rané péče Optimální model popisuje službu rané péče při optimálním stavu finančního, personálního a materiálního zabezpečení. Cena služby poskytované optimálním způsobem je 40 000,- Kč

Více

VZDĚLÁVÁNÍ PRO PRACOVNÍKY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH

VZDĚLÁVÁNÍ PRO PRACOVNÍKY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH VZDĚLÁVÁNÍ PRO PRACOVNÍKY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH Nabídka školících akcí VZDĚLÁVACÍ AGENTURA - PHDR. JINDŘICH KADLEC Listopad, 2013 Autor: PhDr. Jindřich Kadlec 1 Vážení přátelé, dostává se Vám do ruky aktualizovaná

Více

Statut útvaru interního auditu Akademie múzických umění v Praze (dále jen AMU )

Statut útvaru interního auditu Akademie múzických umění v Praze (dále jen AMU ) Statut útvaru interního auditu Akademie múzických umění v Praze (dále jen AMU ) V souladu se zákonem č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole ve veřejné správě a o změně některých zákonů (zákon o finanční

Více

Pravidla pro lektory PRIDE

Pravidla pro lektory PRIDE Pravidla pro lektory PRIDE 1. Výcvik lektorů PRIDE 1.1. Lektorem PRIDE se stává odborník (tj. člověk, který má pracovní zkušenosti z oblasti náhradní rodinné péče) nebo zkušený náhradní rodič po absolvování

Více

PŘEHLED NAPLŇOVÁNÍ STANDARDŮ KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY ÚŘADU Lanškroun

PŘEHLED NAPLŇOVÁNÍ STANDARDŮ KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY ÚŘADU Lanškroun PŘEHLED NAPLŇOVÁNÍ STANDARDŮ KVALITY SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY ÚŘADU Lanškroun Číslo kritéria Obsah kritéria Stručný popis naplňování kritéria (jde o příklady řešení, je nutno upravit podle faktických postupů

Více

METODIKA MÍSTNÍHO ŠETŘENÍ pro hodnocení odborné způsobilosti služeb pro uživatele omamných a psychotropních látek

METODIKA MÍSTNÍHO ŠETŘENÍ pro hodnocení odborné způsobilosti služeb pro uživatele omamných a psychotropních látek METODIKA MÍSTNÍHO ŠETŘENÍ pro hodnocení odborné způsobilosti služeb pro uživatele omamných a psychotropních látek 1. Referenční rámec 1.1. Místní šetření je podstatnou složkou procesu certifikace odborné

Více

A. PODKLAD PRO ROZHOVOR S KLÍČOVÝM PRACOVNÍKEM C. SCHÉMA PRO ZÁZNAM INFORMACÍ Z METODICKÝCH POKYNŮ

A. PODKLAD PRO ROZHOVOR S KLÍČOVÝM PRACOVNÍKEM C. SCHÉMA PRO ZÁZNAM INFORMACÍ Z METODICKÝCH POKYNŮ PŘÍLOHY A. PODKLAD PRO ROZHOVOR S KLÍČOVÝM PRACOVNÍKEM B. PODKLAD PRO ROZHOVOR S METODIKEM PLÁNOVÁNÍ C. SCHÉMA PRO ZÁZNAM INFORMACÍ Z METODICKÝCH POKYNŮ D. SCHÉMA PRO ZÁZNAM INFORMACÍ Z DOKUMENTACE KLIENTŮ

Více

Autoevaluace a externí evaluace školy a hledání cest propojení

Autoevaluace a externí evaluace školy a hledání cest propojení Autoevaluace a externí evaluace školy a hledání cest propojení Martin Chvál Hlavní metodik manažer klíčové aktivity 2, projektu České školní inspekce Komplexní systém hodnocení Tišnov, 14. 3. 2018 O dvou

Více

Zpráva o činnosti. za období od do

Zpráva o činnosti. za období od do Zpráva o činnosti za období od 1.1.2016 do 31.12.2016 Název střediska: Středisko poradenství Poradenské centrum KHAMORO Druh služby: Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi, id. 5218079 Kapacita

Více

Metodický pokyn č. 1/2012

Metodický pokyn č. 1/2012 Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR odbor sociálních služeb a sociální práce Metodický pokyn č. 1/2012 k PROVÁDĚNÍ INSPEKCE POSKYTOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB podle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních

Více

Analýza poskytování sociální služby Občanské poradny SPOLEČNĚ- JEKHETANE v Šumperku za rok Řešené zakázky OP Šumperk 2015

Analýza poskytování sociální služby Občanské poradny SPOLEČNĚ- JEKHETANE v Šumperku za rok Řešené zakázky OP Šumperk 2015 Analýza poskytování sociální služby Občanské poradny SPOLEČNĚ- JEKHETANE v Šumperku za rok Poskytovatel sociální služby: SPOLEČNĚ-JEKHETANE, o. p. s. Místo poskytování služby: Hlavní třída 3/3, Šumperk

Více

Program pro zabezpečení a zvyšování kvality interního auditu. Ivana Göttingerová Odbor interního auditu a kontroly Magistrát města Brna

Program pro zabezpečení a zvyšování kvality interního auditu. Ivana Göttingerová Odbor interního auditu a kontroly Magistrát města Brna Program pro zabezpečení a zvyšování kvality interního auditu Ivana Göttingerová Odbor interního auditu a kontroly Magistrát města Brna Odbor interního auditu a kontroly oddělení interního auditu Oddělení

Více

Individuální projekt MPSV: Inovace systému kvality sociálních služeb AKTUALIZACE PRAVIDEL VÝKONU INSPEKCÍ A METODICKÝCH POSTUPŮ INSPEKTORŮ

Individuální projekt MPSV: Inovace systému kvality sociálních služeb AKTUALIZACE PRAVIDEL VÝKONU INSPEKCÍ A METODICKÝCH POSTUPŮ INSPEKTORŮ AKTUALIZACE PRAVIDEL VÝKONU INSPEKCÍ A METODICKÝCH POSTUPŮ INSPEKTORŮ FINÁLNÍ VERZE NÁVRHU METODIKY INSPEKCÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB k 21. 2. 2014 Cíl 2 Verze: final Strana 1 (celkem 106) Obsah 1 ČÁST PRVNÍ

Více

Metodika pro poskytovatele dotační řízení na rok 2015. Kolegium obcí II. a III. typu (K 21) 20. srpna 2014

Metodika pro poskytovatele dotační řízení na rok 2015. Kolegium obcí II. a III. typu (K 21) 20. srpna 2014 Metodika pro poskytovatele dotační řízení na rok 2015 Kolegium obcí II. a III. typu (K 21) 20. srpna 2014 Metodika pro poskytovatele dotační řízení na rok 2015 Východiska: - Aktuálně projednávaná novela

Více

Pečovatelská služba. Plán činností 2017

Pečovatelská služba. Plán činností 2017 příspěvková organizace Sokolovská 1761, 735 06 Karviná-Nové Město Pečovatelská služba Závodní 1667, 735 06 Karviná-Nové Město, Pečovatelská služba Plán činností 2017 OBSAH: Údaje o organizaci a PS... 3

Více

Osobní asistence. Plán činností 2017

Osobní asistence. Plán činností 2017 příspěvková organizace Sokolovská 1761, 735 06 Karviná-Nové Město Osobní asistence Sokolovská 1761, 735 06 Karviná-Nové Město Osobní asistence Plán činností 2017 OBSAH: Údaje o organizaci a OA.... 3 Úkoly

Více

STANDARD 15. ZVYŠOVÁNÍ KVALITY SOCIÁLNÍ SLUŽBY

STANDARD 15. ZVYŠOVÁNÍ KVALITY SOCIÁLNÍ SLUŽBY STANDARD 15. ZVYŠOVÁNÍ KVALITY SOCIÁLNÍ SLUŽBY CÍL STANDARDU 1) Tento standard vychází ze zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách (dále jen Zákon ) a z vyhlášky č. 505/2006 Sb., kterou se provádějí

Více

Příloha č. 1 Smlouvy o dílo. Popis projektu. Očekávaný přínos projektu

Příloha č. 1 Smlouvy o dílo. Popis projektu. Očekávaný přínos projektu Příloha č. 1 Smlouvy o dílo Popis projektu Individuální projekt Libereckého kraje Podpora procesů střednědobého plánování, síťování a financování sociálních služeb v Libereckém kraji (dále jen projekt)

Více

Protokol o inspekci poskytování sociálních služeb

Protokol o inspekci poskytování sociálních služeb M I N I S T E R S T V O P R Á C E A S O C I Á L N Í C H V Ě C Í Výtisk číslo 1 Č. j.: MPSV-2016/79978-223/1 Protokol o inspekci poskytování sociálních služeb Na základě písemného pověření č. 2016/0082,

Více

Cena hejtmana kraje za společenskou odpovědnost veřejný sektor obce

Cena hejtmana kraje za společenskou odpovědnost veřejný sektor obce DOTAZNÍK Cena hejtmana kraje za společenskou odpovědnost veřejný sektor obce Základní údaje o organizaci Obec: Sídlo obce: Odpovědný zástupce/odpovědná zástupkyně: Při vyplňování dotazníku zvažte, prosím,

Více

Externí klinické audity. zkušenosti z praxe ČSFM, z.s. Petra Dostálová

Externí klinické audity. zkušenosti z praxe ČSFM, z.s. Petra Dostálová Externí klinické audity zkušenosti z praxe ČSFM, z.s. Petra Dostálová Důvody, které vedly ČSFM k provádění auditů Provádění auditů nejen dle litery zákona, ale i v souladu s doporučením Radiation Protection

Více

Zpráva o činnosti za období od 1. 1. 2014 do 31. 12. 2014

Zpráva o činnosti za období od 1. 1. 2014 do 31. 12. 2014 Zpráva o činnosti za období od 1. 1. 2014 do 31. 12. 2014 Název střediska: Poradenské centrum KHAMORO Druh služby: Terénní programy, id. 3645646 Kapacita služby: V danou chvíli je možno poskytnout službu

Více

Mapa standardů kvality sociálně-právní ochrany dětí při poskytování sociálně-právní ochrany - výkonu pěstounské péče

Mapa standardů kvality sociálně-právní ochrany dětí při poskytování sociálně-právní ochrany - výkonu pěstounské péče : Mapa standardů kvality sociálně-právní ochrany dětí při poskytování sociálně-právní ochrany - výkonu pěstounské péče Standard 1 Cíle a způsoby činnosti pověřené osoby 2 Ochrana práv a chráněných zájmů

Více

Zpráva o činnosti. za období od 1.1.2014 do 31.12.2014

Zpráva o činnosti. za období od 1.1.2014 do 31.12.2014 Zpráva o činnosti za období od 1.1.2014 do 31.12.2014 Název střediska: Poradenské centrum KHAMORO Druh služby: Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi, id. 5218079 Kapacita služby: V danou chvíli

Více

Město Broumov. třída Masarykova 239, Broumov SMĚRNICE RADY MĚSTA. Název:

Město Broumov. třída Masarykova 239, Broumov SMĚRNICE RADY MĚSTA. Název: Město Broumov třída Masarykova 239, 550 01 Broumov SMĚRNICE RADY MĚSTA Název: Metodika ke spolupráci odboru SVZ s Centrem sociálních služeb Naděje Broumov a k provádění kontroly a hodnocení činností jím

Více

Celoživotní vzdělávání sociálních pracovníků

Celoživotní vzdělávání sociálních pracovníků Celoživotní vzdělávání sociálních pracovníků Výstupy z pracovních skupin zpracoval: Mgr. Petr Antoni i. Kdo má/může být iniciátor jednání o individuálním vzdělávacím plánu? Jedna pracovní skupina uvádí

Více

Analýza poskytování sociální služby KLUB-KO (sociálně aktivizační služba pro rodiny s dětmi) v Šumperku za rok 2015

Analýza poskytování sociální služby KLUB-KO (sociálně aktivizační služba pro rodiny s dětmi) v Šumperku za rok 2015 Analýza poskytování sociální služby KLUB-KO (sociálně aktivizační služba pro rodiny s dětmi) v Šumperku za rok 205 Poskytovatel sociální služby: SPOLEČNĚ-JEKHETANE, o. p. s. Místo poskytování služby: území

Více

Zpráva o činnosti za období od do

Zpráva o činnosti za období od do Zpráva o činnosti za období od 1.1.2016 do 30.6.2016 Název střediska: Středisko poradenství Služby pro pěstounské rodiny Služby pro pěstounské rodiny vykonávají svou činnost na základě pověření k výkonu

Více

Standard 16. ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VÝKONU SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY č. rev.: 01/2018

Standard 16. ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VÝKONU SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY č. rev.: 01/2018 Standard 16 ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VÝKONU SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY č. rev.: 01/2018 Datum poslední revize: 21. 2. 2018 Návrh revize zpracoval: Návrh revize schválil: Mgr. Martina Kykalová Bc. Gabriela Horná

Více

2015/ Ve věci informací o Norských fondech a sociálně právní ochraně dětí

2015/ Ve věci informací o Norských fondech a sociálně právní ochraně dětí 2015/59778-311 Ve věci informací o Norských fondech a sociálně právní ochraně dětí Dotaz: (ze dne 7. 10. 2015) Věc: Žádost podle zákona 106/1999 Sb. Norské fondy a sociálně právní ochrana dětí Žádám podle

Více

Kariéra projektového manažera začíná u nás!

Kariéra projektového manažera začíná u nás! CHECK-LIST Auditovaná fáze projektu: Auditor: Název projektu: Zpracoval: Datum: Realizace projektu Návod na vyplnění: Při vyplňování Check-listu posuzujte skutečný obsah auditované dokumentace, vhodně

Více

Spolupráce orgánů sociálně-právní ochrany dětí s NNO v roce 2011 Příklad dobré praxe

Spolupráce orgánů sociálně-právní ochrany dětí s NNO v roce 2011 Příklad dobré praxe Orgány sociálně právní ochrany dětí, které působí na území SMO 24 OSPOD dle územní příslušnosti Nestátní neziskové organizace pověřené výkonem SPOD, ale také bez pověření, pouze pracující s cílovou skupinou

Více

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Zastupitelstvo městské části U S N E S E N Í. č. 393 ze dne 18.06.2013. Akční plán pro rok 2013 Strategického plánu MČ Praha 3

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Zastupitelstvo městské části U S N E S E N Í. č. 393 ze dne 18.06.2013. Akční plán pro rok 2013 Strategického plánu MČ Praha 3 č.j.: 416/2013 MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Zastupitelstvo městské části U S N E S E N Í č. 393 ze dne 18.06.2013 Akční plán pro rok 2013 Strategického plánu MČ Praha 3 Zastupitelstvo městské části I. b e r e

Více

Etický kodex. Centrum sociálních služeb Jindřichův Hradec. Pístina 59, Stráž nad Nežárkou. Aktualizováno k

Etický kodex. Centrum sociálních služeb Jindřichův Hradec. Pístina 59, Stráž nad Nežárkou. Aktualizováno k Centrum sociálních služeb Jindřichův Hradec Pístina 59, 378 02 Stráž nad Nežárkou Etický kodex z a m ě s t n a n c e Aktualizováno k 1. 7. 2011 organizace zřizovaná Jihočeským krajem Etický kodex zaměstnance

Více

Odborné praktické. lní situace, výzvy a problémy Mgr. Věra Malík Holasová, Ph.D.

Odborné praktické. lní situace, výzvy a problémy Mgr. Věra Malík Holasová, Ph.D. Odborné praktické vzdělávání aktuáln lní situace, výzvy a problémy 23.10.2013 Mgr. Věra Malík Holasová, Ph.D. Ostravská univerzita v Ostravě Fakulta sociálních studií, Katedra sociální práce I. Úvod (význam

Více

SEMINÁŘ K ROZVOJI DÍLČÍCH TYPŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB. - sdílení zkušeností s registracemi a inspekcemi individuálního projektu

SEMINÁŘ K ROZVOJI DÍLČÍCH TYPŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB. - sdílení zkušeností s registracemi a inspekcemi individuálního projektu SEMINÁŘ K ROZVOJI DÍLČÍCH TYPŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB - sdílení zkušeností s registracemi a inspekcemi individuálního projektu Individuální projekt Rozvoj dostupnosti a kvality sociálních služeb v Královéhradeckém

Více

P5: Podmínky pro realizaci programu rozvoje obce a aktivizace obyvatel

P5: Podmínky pro realizaci programu rozvoje obce a aktivizace obyvatel Elektronická metodická podpora tvorby rozvojových dokumentů obcí (CZ 1.04/4.1.00/62.00008) Část III.b: Postupná realizace vzdělávacích aktivit projektu v řešených územích Dvoudenní vzdělávací kurz TVORBA

Více

PROJEKT PODPORA PROCESŮ V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH

PROJEKT PODPORA PROCESŮ V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH Číslo 2 Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR PROJEKT PODPORA PROCESŮ V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH Newsletter červenec - září 2012 Vážení zájemci o problematiku sociálních služeb, předkládáme Vám newsletter

Více

ANALÝZA VZDĚLÁVACÍCH POTŘEB

ANALÝZA VZDĚLÁVACÍCH POTŘEB ANALÝZA VZDĚLÁVACÍCH POTŘEB Analýza a identifikace vzdělávacích potřeb je prvním krokem jak v systému, tak i v plánu a v projektu vzdělávací akce. Jde to soubor metod, které umožňují určit vzdělávací potřeby

Více

INTERNETOVÉ PORADENSTVÍ. versus STANDARDY KVALITY SOCIÁLNÍCH SLUŽEB/INSPEKCE KVALITY. Jana Sladká Ševčíková

INTERNETOVÉ PORADENSTVÍ. versus STANDARDY KVALITY SOCIÁLNÍCH SLUŽEB/INSPEKCE KVALITY. Jana Sladká Ševčíková INTERNETOVÉ PORADENSTVÍ versus STANDARDY KVALITY SOCIÁLNÍCH SLUŽEB/INSPEKCE KVALITY Jana Sladká Ševčíková Internetové poradenství Specifický nástroj komunikace mezi klientem a poradcem Cca 15 let dynamicky

Více

ZPRÁVA O KONTROLNÍ ČINNOSTI ÚŘADU PRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY

ZPRÁVA O KONTROLNÍ ČINNOSTI ÚŘADU PRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY Generální ředitelství Dobrovského 1278/25 170 00 Praha 7 Tel.: 950 180 111 Generální ředitelství Karlovo náměstí 1 128 01 Praha 2 Tel.: 950 191 111 ZPRÁVA O KONTROLNÍ ČINNOSTI ÚŘADU PRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY

Více

Změna v pracovních skupinách:

Změna v pracovních skupinách: Navazujeme na Zprávu o činnosti v procesu plánování sociálních služeb v našem regionu, která byla přednesena Zastupitelstvu města Kostelec nad Orlicí dne 24.9.2007 Změna v pracovních skupinách: Vstup 3

Více

Analýza poskytování sociální služby Terénní programy SPOLEČNĚ- JEKHETANE v Ostravě za rok Řešené zakázky TP Ostrava 2015

Analýza poskytování sociální služby Terénní programy SPOLEČNĚ- JEKHETANE v Ostravě za rok Řešené zakázky TP Ostrava 2015 Analýza poskytování sociální služby Terénní programy SPOLEČNĚ- JEKHETANE v Ostravě za rok Poskytovatel sociální služby: SPOLEČNĚ-JEKHETANE, o. p. s. Místo poskytování služby: U Tiskárny 55/3, Ostrava-Přívoz,

Více

Standardy kvality. pro pověřené osoby podle 48 odst. 2 písm. d) až f) zákona č. 359/1999 Sb., o sociálněprávní. Přehled pro web

Standardy kvality. pro pověřené osoby podle 48 odst. 2 písm. d) až f) zákona č. 359/1999 Sb., o sociálněprávní. Přehled pro web Standardy kvality pro pověřené osoby podle 48 odst. 2 písm. d) až f) zákona č. 359/1999 Sb., o sociálněprávní ochraně dětí Přehled pro web Právní rámec Listina základních lidských práv a svobod Úmluva

Více

Trénink komunikačních a prezentačních dovedností v oblasti veletrhů, zkráceně Komunikace v praxi

Trénink komunikačních a prezentačních dovedností v oblasti veletrhů, zkráceně Komunikace v praxi Evaluační zpráva pilotního ověření projektu Název projektu: Trénink komunikačních a prezentačních dovedností v oblasti veletrhů, zkráceně Komunikace v praxi Uskutečněno v rámci projektu financovaného z

Více

Vnitřní předpis ITY z.s. č. 1/2017

Vnitřní předpis ITY z.s. č. 1/2017 Vnitřní předpis č. 1/2017 1. Cíle a předmět činnosti spolku 2. Organizační řád 3. Kompetence pracovníků v sociální službě 4. Práva a povinnosti zaměstnanců 5. Nouzové a havarijních situace 6. Závěrečné

Více

Klíčové aktivity realizované v Karlovarském kraji

Klíčové aktivity realizované v Karlovarském kraji Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Karlovarském kraji Karlovy Vary, dne 08.10.2012 Klíčové aktivity projektu 1) Návrh optimalizace

Více

1. SOCIÁLNÍ KONFERENCE

1. SOCIÁLNÍ KONFERENCE 1. SOCIÁLNÍ KONFERENCE Transformace pobytových sociálních služeb jako posun v kvalitě a dostupnosti Zlín, 14. 15. května 2009 sluţby 1 Iveta Šůstková Průvodce v zavádění standardů kvality sociálních sluţeb

Více

PRACOVNÍ VERZE. Standard práce asistenta pedagoga. Pracovní verze: 09_2014 Určeno: k veřejné diskusi. Kolektiv autorů

PRACOVNÍ VERZE. Standard práce asistenta pedagoga. Pracovní verze: 09_2014 Určeno: k veřejné diskusi. Kolektiv autorů Standard práce asistenta pedagoga Pracovní verze: 09_2014 Určeno: k veřejné diskusi Kolektiv autorů Univerzita Palackého v Olomouci, 2014 Vydala: Univerzita Palackého v Olomouci, 2014 Autorský tým: Mgr.

Více

Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené rodiny a děti. Karlovy Vary, 8. října 2012 MPSV

Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené rodiny a děti. Karlovy Vary, 8. října 2012 MPSV Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené rodiny a děti Karlovy Vary, 8. října 2012 MPSV Klíčové aktivity: Návrh optimalizace řízení a financování systému péče o ohrožené děti a rodiny

Více

Václav Šneberger. Metodika práce s kompetenčním modelem

Václav Šneberger. Metodika práce s kompetenčním modelem Václav Šneberger Metodika práce s kompetenčním modelem 1 Autor: Mgr. Václav Šneberger Vytvořeno v rámci projektu OPVK Podpora pedagogů koučováním jako nástroj efektivního řízení procesů ve školách MSK,

Více

Seminář Změny ve financování poskytovatelů sociálních služeb z řad nestátních neziskových organizací od 1. ledna 2015

Seminář Změny ve financování poskytovatelů sociálních služeb z řad nestátních neziskových organizací od 1. ledna 2015 Seminář Změny ve financování poskytovatelů sociálních služeb z řad nestátních neziskových organizací od 1. ledna 2015 1 Oblasti změn Financování sociálních služeb přechod na kraje (úprava 101a) Definice

Více

Procesní aspekty PLPP ve školním roce 2016/17 Průběžná zpráva Zpracoval: Michal Nesládek Leden 2018

Procesní aspekty PLPP ve školním roce 2016/17 Průběžná zpráva Zpracoval: Michal Nesládek Leden 2018 Procesní aspekty PLPP ve školním roce 2016/17 Průběžná zpráva Zpracoval: Michal Nesládek Leden 2018 V prosinci 2017 bylo na školách zapojených do projektu KIPR zahájeno šetření zaměřené na zmapování procesních

Více

PLÁN PRÁCE ORGANIZAČNÍ STRUKTURY KPSS ORP TIŠNOV

PLÁN PRÁCE ORGANIZAČNÍ STRUKTURY KPSS ORP TIŠNOV úroveň činnost trvání datum zahájení datum ukončení zodpovědnost Výstup Akceptace (počet číslic) (popis) (ve dnech) (jméno) (jméno) 2012 1 1.1 1.2 1.3 1.4 Smluvní zajištění organizační struktury PLÁN PRÁCE

Více

P5: Podmínky pro realizaci programu rozvoje obce a aktivizace obyvatel

P5: Podmínky pro realizaci programu rozvoje obce a aktivizace obyvatel Elektronická metodická podpora tvorby rozvojových dokumentů obcí (CZ 1.04/4.1.00/62.00008) Část III.b: Postupná realizace vzdělávacích aktivit projektu v řešených územích Dvoudenní vzdělávací kurz TVORBA

Více

Národní politika podpory jakosti a MPSV ČR

Národní politika podpory jakosti a MPSV ČR Národní politika podpory jakosti a MPSV ČR 1. Národní politika jakosti Na základě usnesení vlády ČR č. 458 ze dne 10. května 2000 byla při Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR ustavena Rada České republiky

Více

METODIKA ZAJIŠTĚNÍ SÍTĚ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ÚSTECKÉHO KRAJE

METODIKA ZAJIŠTĚNÍ SÍTĚ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ÚSTECKÉHO KRAJE METODIKA ZAJIŠTĚNÍ SÍTĚ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ÚSTECKÉHO KRAJE Materiál byl schválen usnesením Zastupitelstva Ústeckého kraje č. 122/30Z/2016 ze dne 27. 6. 2016 Krajský úřad Ústeckého kraje Odbor sociálních

Více

SPOLEČNĚ JEKHETANE, o. p. s.

SPOLEČNĚ JEKHETANE, o. p. s. Analýza poskytování sociální služby Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež SPOLEČNĚ-JEKHETANE v Ostravě-Porubě za rok Poskytovatel sociální služby: SPOLEČNĚ-JEKHETANE, o. p. s. Místo poskytování služby:

Více

Cena hejtmana kraje za společenskou odpovědnost veřejný sektor ostatní organizace (mimo obce)

Cena hejtmana kraje za společenskou odpovědnost veřejný sektor ostatní organizace (mimo obce) DOTAZNÍK Cena hejtmana kraje za společenskou odpovědnost veřejný sektor ostatní organizace (mimo obce) Základní údaje o organizaci Organizace: Sídlo organizace: Odpovědný zástupce/odpovědná zástupkyně:

Více

AKTUÁLNÍ OTÁZKY VÝKONU SOCIÁLNÍ PRÁCE REALIZOVANÉ OBECNÍMI ÚŘADY

AKTUÁLNÍ OTÁZKY VÝKONU SOCIÁLNÍ PRÁCE REALIZOVANÉ OBECNÍMI ÚŘADY AKTUÁLNÍ OTÁZKY VÝKONU SOCIÁLNÍ PRÁCE REALIZOVANÉ OBECNÍMI ÚŘADY Mgr. Andrea Faltysová, DiS, MBA vedoucí oddělení koncepce sociální práce a vzdělávání Ministerstvo práce a sociálních věcí Hlavní identifikované

Více

Pravidla pro vedení Seznamu specializovaných odborníků/ic inspektorů/ek kvality sociálních služeb MPSV (dále jen Seznam )

Pravidla pro vedení Seznamu specializovaných odborníků/ic inspektorů/ek kvality sociálních služeb MPSV (dále jen Seznam ) V Praze dne 2. července 2008 Čj.: 2008/50799-22 aktualizace dne 9. debna 2009 Pravidla pro vedení Seznamu specializovaných odborníků/ic inspektorů/ek kvality sociálních služeb MPSV (dále jen Seznam ) OBSAH

Více

Analýza poskytování sociální služby Občanské poradny SPOLEČNĚ- JEKHETANE v Ostravě za rok Řešené zakázky OP Ostrava 2015

Analýza poskytování sociální služby Občanské poradny SPOLEČNĚ- JEKHETANE v Ostravě za rok Řešené zakázky OP Ostrava 2015 Analýza poskytování sociální služby Občanské poradny SPOLEČNĚ- JEKHETANE v Ostravě za rok Poskytovatel sociální služby: SPOLEČNĚ-JEKHETANE, o. p. s. Místo poskytování služby: U Tiskárny 515/3, Ostrava-Přívoz,

Více

Informace o činnosti České školní inspekce

Informace o činnosti České školní inspekce Informace o činnosti České školní inspekce PhDr. Jana Bartošová ředitelka Jihočeského inspektorátu České školní inspekce Setkání zástupců mateřských škol a základních škol z území ORP České Budějovice,

Více

Struktura Pre-auditní zprávy

Struktura Pre-auditní zprávy Příloha č. 1 k Smlouvě o Pre-auditu: Struktura Pre-auditní zprávy 1. Manažerské shrnutí Manažerské shrnutí poskytuje nejdůležitější informace vyplývající z Pre-auditní zprávy. 2. Prohlášení o účelu a cílů

Více

2.A Formulář žádosti o akreditaci vzdělávacího programu - identifikace žadatele

2.A Formulář žádosti o akreditaci vzdělávacího programu - identifikace žadatele 2.A Formulář žádosti o akreditaci vzdělávacího programu - identifikace žadatele Č. Položka ve formuláři 1 Název žadatele EDLiT s.r.o. 2 IČO 26840791 3 Sídlo Tyršova 275, 739 61 Třinec 4 Adresa instituce

Více

PRAVIDLA PRO POSKYTNUTÍ NADAČNÍHO PŘÍSPĚVKU

PRAVIDLA PRO POSKYTNUTÍ NADAČNÍHO PŘÍSPĚVKU I. ÚČEL A POSLÁNÍ NADACE TAŤÁNY KUCHAŘOVÉ - KRÁSA POMOCI Účelem nadace je zajištění finanční, materiální, humanitární, právní, odborné, personální nebo vzdělávací podpory a pomoci zdravotně, sociálně či

Více