04 NUTREND Team. 08 Rozhovor: Milan Bachman 12 Čtyři pohledy na cyklistiku:

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "04 NUTREND Team. 08 Rozhovor: Milan Bachman 12 Čtyři pohledy na cyklistiku:"

Transkript

1

2

3 Vážení čtenáři, sportovní vrchol sezóny v podobě olympijských her je za námi. Česká výprava odjížděla do Vancouveru s velkým očekáváním, fanoušci se těšili na skvělé výkony českých reprezentantů. A dočkali se! Zářili zejména rychlobruslařka Martina Sáblíková a lyžař Lukáš Bauer. Rád bych touto cestou poděkoval celému olympijskému týmu za vynikající reprezentaci a rekordní dovoz šesti cenných kovů. Ovšem krásu sportu netvoří jen příběhy s happy endem. Hluboce smekám také před Nikolou Sudovou, která i přes bolestivé zranění, které si přivodila krátce před začátkem her, nastoupila do závodu a jela nadoraz. Nejlepší česká akrobatická lyžařka a členka NUTREND Teamu ve Vancouveru medaili nezískala, naše srdce však ano. Nikolu samozřejmě podporujeme i nadále a držíme jí palce, aby se po operaci co nejrychleji zotavila a znovu bojovala o nejvyšší příčky. Olympijské hry jsou již spíše krásnou vzpomínkou, po dlouhé zimě nastal čas vytáhnout kola, brusle či běžecké boty a pořádně se obout do tréninku. Jak zjistíte na stránkách našeho časopisu, cyklistických či triatlonových závodů se koná celá řada. Na tři z nich se můžete dokonale připravit podle manuálu, který jsme pro vás nachystali. Hlavním motivem nového čísla našeho magazínu je právě cyklistika. A jste to vy všichni, kteří si najdete čas na kolo i přes pracovní vypětí. I proto jsme v rozhovoru vyzpovídali jednoho z členů Klubu NUTREND Milana Bachmana, s nímž se můžete utkat na tuzemských bikemaratonech. V dalších rozhovorech jsme se pak zaměřili na správnou výživu, volbu ideálních doplňků, cyklotrénink či výběr kola. Příjemné čtení přeje Richard Zedník generální ředitel NUTREND 04 NUTREND Team 06 Nové produkty NUTREND, které by vám neměly uniknout 08 Rozhovor: Milan Bachman 12 Čtyři pohledy na cyklistiku: trenér, specialista na výživu, profík a výrobce 16 Na kolo s výživou NUTREND 22 Rozhovor: Jaroslav Nekola 24 Rozhovor: Kateřina Galová 26 pojďte se projet! Kam v roce 2010 vyrazit na kolo? 28 Šlápněte do pedálů s ALPINE PRO 29 Garmin Edge 705. Kolo i tělo pod dohledem 30 začínáme běhat. Vypěstujte si závislost na běhu! 34 hubněte zdravým pohybem na čerstvém vzduchu 37 odborník na výživu Petr Havlíček radí 38 soutěž NUTREND magazín, 2/2010, ročník IV., vychází Vydavatel: NUTREND D.S., a.s. Selské náměstí 9/ Olomouc tel.: fax: nutrend@nutrend.cz Produkce a grafické zpracování: Corporate Publishing, s.r.o., Kloknerova 9, Praha 4 Redakce: Marek Dawid, Martina Dvořáčková, Petra Vychodilová Foto na obálce: Vojtěch Vlk Foto: Vojtěch Vlk, archiv NUTREND, archiv Author, ČTK Client service manager: Petra Bohatá Jazyková úprava: Petra Vychodilová Art director: Jakub Kolář DTP: Robert Šváb Registrace: MK ČR E

4 Lukáš Bauer, Martin Koukal, Martina Sáblíková, Jiří Magál, Martin Jakš. Foto: ČTK Ohlédnutí za úspěšnou olympiádou ve Vancouveru Rekordní 92členná česká olympijská výprava v Kanadě uspěla, přivezla z Vancouveru skvělých šest medailí. Dvě zlata a čtyři bronzy, to je nejcennější sbírka, kterou kdy český tým na zimních olympiádách vybojoval. Z úspěchu se raduje i NUTREND, jenž českým sportovním hvězdám pomáhal jako oficiální dodavatel výživy. Létající Martina Sáblíková Fantastické výkony předváděla ve Vancouveru zejména rychlobruslařka Martina Sáblíková, nejzářivější z českých komet. Skromná dívka získala dvě zlaté, k nimž přidala ještě bronzovou medaili, a stala se ledovou královnou her. Svěřenkyně Petra Nováka pobila celou světovou špičku nejen na své nejoblíbenější trati na 5 kilometrech, ale i na trojce, tedy v závodu na metrů. Překvapivý bronz pak vybojovala v závodě na metrů. Dva bronzy Lukáše Bauera Dvakrát si vyskočil na stupně vítězů pro medaili také běžec na lyžích Lukáš Bauer. Vysněné zlato to sice nebylo, ale maximálně spokojen byl rodák z Božího Daru i se dvěma bronzy. První získal ve strhujícím závěru volné patnáctky, která se proměnila v pekelné drama. Bauer čekal v cíli na doběh Švéda Hellnera, kterému se v průběhu závodu dlouho díval na záda. Ovšem švédský soupeř neudržel nasazené tempo až do cílové pásky, o pouhou sekundu a půl zaostal za Bauerem a prohrál boj o medaili. Druhý cenný kov pak Bauer přidal díky nečekanému úspěchu štafety na 4x 10 kilometrů.

5 Sjezdaři uspěli po 26 letech Bronzová byla i radost slalomářky Šárky Záhrobské, která se bez bázně porvala nejen s nástrahami tratě, ale i vrtkavého počasí. Slalomářky soupeřily v husté chumelenici, Záhrobská ve druhém kole neudržela stříbrnou pozici a o jednu příčku klesla. Jsem hrozně šťastná, komentovala olympijskou medaili, z níž se čeští sjezdaři radují po dlouhých 26 letech. Naposledy získala bronz ve sjezdu v Sarajevu Olga Charvátová-Křížová. Nikola Sudová se rvala s nepřízní osudu Zimní olympiáda se zkrátka vydařila na výtečnou a mohlo být i lépe, kdyby se české výpravě vyhýbala zranění. To těsně před olympijskými hrami zasáhlo akrobatickou lyžařku Nikolu Sudovou. Jedna z medailových nadějí přesto svou účast neodpískala a poprala se o úspěch. Ani fanoušci držící pěsti, intenzivní léčba, ortéza na míru a obstřiky bolestivého kolena ovšem nepomohly, Nikola Sudová skončila šestnáctá. Přestože na nejvyšší příčky nedosáhla, NUTREND je na Nikolu, členku svého elitního sportovního týmu, pyšný. Sympatická boulařka však svůj sen o olympijské medaili nevzdává. Jejím hlavním cílem nyní je připravit se na další olympiádu, která se odehraje za čtyři roky v ruském Soči. Chci to vydržet až do Soči. Nesmím návrat k závodění uspěchat, je mi 28 let, musím na to koukat, tělo si bude pomaleji zvykat, uvedla po olympiádě a operaci. Na lyže by se měla nejspíše postavit až za šest měsíců, a vynechat tak začátek příští sezóny. Na mistrovství světa 2011 v Deer Valley už ale chybět nechce. Bude to návrat na místo činu, právě tam si před závodem Světového poháru přetrhla vaz, a pět týdnů před startem olympiády tak její medailové ambice dostaly vážnou trhlinu. Cyklisté vsadili na NUTREND V začínající cyklistické sezóně NUTREND podpoří profesionální cyklistický tým PSK Whirlpool-Author. Oddíl, který úspěšně funguje již šestnáct let, produkuje pravidelné účastníky evropských a světových šampionátů na silnici, v cyklokrosu i na dráze. Vedle PSK Whirlpool-Author vsadil na produkty NUTREND i další tým Cyklotrenink.com. Jeden z nejlepších bikových týmů vede známý cyklistický lékař Karel Martinek, jenž pomáhá s přípravou profesionálům i hobíkům. Oběma týmům držíme v nové sezóně palce a přejeme co nejvíce předních umístění. PSK Whirlpool-Author Tým Cyklotrenink.com Nikola Sudová Foto: ČTK Janík se představí ve formuli Start motoristické sezóny je na spadnutí. Hvězda NUTREND Teamu Václav Janík se v ní představí v trochu jiné roli. Loňský mistr Evropy přestupuje v sezóně 2010 k formulovým vozům a se svou Lolou F3000 absolvuje mistrovství ČR a evropský šampionát v závodech automobilů do vrchu. Očekává tak spíše sbírání zkušeností, což je také hlavním cílem před sezónou. Janík si při tom pochvaluje spolupráci s NUTREND. Díky našim hlavním partnerům máme k dispozici opravdu špičkovou techniku, se kterou budeme usilovat o co nejlepší výsledky, uvádí jezdec.

6 Nové produkty NUTREND, které by vám neměly uniknout Jako obvykle vám představujeme porci novinek, s nimiž přichází NUTREND, lídr na trhu sportovní výživy. Podrobnější informace najdete na webu kde si zároveň můžete stávající i nové suplementy zakoupit. Doplněk stravy CARNILIFE Produkty CARNILIFE pomáhají při péči o figuru. Podporují využívání energie z tuků, napomáhají redukci nadváhy a zlepšují energetické hospodaření těla. V čem je CARNILIFE výjimečný? Nespoléhá pouze na L-Carnitin, bez něhož nelze spálit ani gram tuku, ale jde ještě dál. Kombinuje L-Carnitin s koenzymem Q10, který urychluje látkovou výměnu, během níž se potrava přeměňuje na energii využitelnou organismem. Vedle toho je koenzym Q10 silným antioxidantem a pomáhá též udržovat zdravé srdce a odolnou centrální nervovou soustavu. Je k dostání ve verzích CARNILIFE 1000 cps., CARNILIFE 2000 a CARNILIFE STREET-XL FRUITY Oblíbená cereální tyčinka bez konzervantů, s velkou porcí ovoce. Svačinka, obohacená o kvalitní bifidokultury důležité pro zažívání, dokonale zasytí a chutná, mnozí si bez ní nedokáží představit den. Nyní s příchutěmi lesní plody v jogurtové polevě a exotik v čokoládové polevě. Ochutnejte!

7 Společnost NUTREND neustále inovuje své portfolio produktů a díky tomu se jí daří držet si pozici lídra na trhu sportovní výživy a potravinových doplňků. I nadále přichází s novinkami pro vrcholové i rekreační sportovce. Představujeme vám nejnovější přírůstky v nabídce firmy, které už testují v plné zátěži sportovní hvězdy NUTREND Teamu. Následujte je! Doplněk stravy COMPRESS EXPAND Výrobky řady COMPRESS EXPAND jsou určeny hardcore kulturistům, kteří chtějí budovat maximální objem svalové hmoty a dosáhnout extrémní síly a výdrže. V rámci této řady přichází NUTREND s několika novými produkty. Je mezi nimi svalový anabolizér nové generace COMPRESS VOLCANO, jenž propojuje nejlepší a léty prověřené poznatky západního světa s unikátními extrakty z rostlin užívaných v tradiční ruské medicíně. Nejde jen o stimulant, maximálně také prodlužuje a zefektivňuje využívání získaných živin svalovými buňkami. Podporuje svalový růst a výdrž, zároveň oddaluje únavu. Přesně v duchu hesla řady COMPRESS EXPAND pryč s kompromisy! Dalším z produktů je vysokoprocentní proteinová tyčinka COMPRESS CFM 34 určená pro intenzivně se připravující sportovce. Obsahuje také řadu vitamínů nezbytných pro efektivnější využívání bílkovinných zdrojů a blahodárně působí na imunitní systém, který při silovém tréninku trpí. Zcela nový přístup k suplementaci BCAA u hardcore silového tréninku přináší COMPRESS BCAA. Revolučně kombinuje esenciální aminokyseliny BCAA L-Leucin, L-Isoleucin a L-Valin v poměru 4:1:1. Díky tomu podporuje maximální a dlouhodobý svalový růst. VITAL AQUAMIN Zcela přírodní multiminerální kapsle vyrobené z mořské červené řasy. Obsahují vysoké množství přírodního vápníku, potřebné množství magnesia a dalších 72 stopových prvků. VITAL AQUAMIN je vhodný pro podporu vytrvalostního výkonu, ale i jako prevence před odvápněním kostí u dlouhodobé vytrvalostní zátěže. POWER BIKE BAR Oblíbená tyčinka řady ENDURODRIVE s novou ovocnou příchutí. Známá energetická lepička je oblíbená mezi běžci, triatlety i cyklisty. Po tyčince POWER BIKE BAR sahá při závodech také triatlonová hvězda NUTREND Teamu Petr Vabroušek. Nyní má i on šanci ochutnat ovocnou POWER BIKE BAR s příchutěmi passionfruit a mix berry.

8 Biker z titulní stránky Milan Bachman přičichl k cyklistice v roce 1992, o tři roky později začal jezdit první závody. Vybral si MTB, dnes jezdí maratony a patří mezi tuzemskou elitu. Bikemaratony nejsou žádná nuda, zatím jsem moc svých závodů nepojal jako výlet. Naopak, jezdím na výsledek, a to se pak závod odehrává v docela zběsilém tempu, říká sympatický člen Klubu NUTREND. Čím vás cyklistika uchvátila? Jaká jsou její pozitiva, jaká naopak negativa? Člověk toho díky cyklistice opravdu hodně vidí a pozná. Tam, kam se může pěšky škrábat celý den, je na kole za pouhou chvilku, a navíc může pokračovat dál. Při tom všem pořád na čerstvém vzduchu a v přírodě, což jsou výrazná pozitiva. Z negativ zmíním jednoznačně poměrně drahé vybavení, které cyklistika vyžaduje, a také fakt, že jsou při ní určité svalové skupiny zatěžovány jednostranně. Takže doporučuji všem, kteří si chtějí na kole užít a jezdit opravdu hodně, aby vedle cyklistiky dělali i něco jiného, aby ji kombinovali s jiným sportem. Proč jste si z cyklistického menu vybral zrovna MTB a proč maratony? Horská kola mají oproti silniční cyklistice výhodu v tom, že na nich nemusíš mít kolem sebe tolik lidí. Jednoduše vyrazíš na závody sám nebo s kámošem. Na maratonech a padesátkách, což jsou kratší závody v čase kolem dvou hodin jízdy, mě baví to, že jsou jezdivější a je tam volnější atmosféra než na XC. Při bikemaratonech reaguješ na podněty z okolí, z kola, sama sebe. Celou dobu se navíc musíš naplno koncentrovat. A to je na nich podle mého nejzajímavější. Laikovi možná mohou připadat maratony jako dlouhé, nudné závody, ale každý si v nich najde něco podle svých představ. Ostatně o tom svědčí i jejich popularita, závodí v nich spousta lidí a stále přibývají noví nadšenci. Bikemaratony trvají několik hodin, na co při nich myslíte? Především se koncentruji na samotný závod, je důležité nepodceňovat detaily, hlídat si špici závodu. Pokud člověk myslí na dobré umístění a jede na Milan Bachman: Bikemaratony se jezdí v docela zběsilém tempu. Jak jste se dostal k cyklistice? To bylo někdy v roce 1992, kdy jsem začal popojíždět na horském kole. Tehdy to bylo něco nového, zaujalo mě to. Horské kolo přinášelo svobodu, vzrušení, poznávání nových míst. O tři roky později už jsem jezdil tolik, že mě kamarád vzal na první závody. Pak přišly další závody a už to frčelo. (směje se) výsledek, nejsou tyhle několikahodinové závody žádné lážo plážo, naopak se odvíjí v docela zběsilém tempu. Vzhledem k tomu, že já na výsledek myslím docela často a moc svých závodů jsem jako výlet nepojal, tak to ani pořádně z druhé strany neznám. Takže času přemýšlet nad krásami krajiny opravdu moc nemám, soustředím se na závod. Co hraje při cyklistických závodech největší roli? Fyzička, psychika, obojí dohromady? Je to půl na půl. Věřím, že psychika i fyzická kondice musí být v rovnováze, jinak člověk nemá šanci udělat dobrý výsledek. Když vsadíš jen na dobrou kondici, ale hlava je unavená, je to vidět na výsledku. Nestojí za nic. Ideální tudíž je, když se obě části sejdou, při samotném závodu je to znát. Jak přísně si hlídáte životosprávu? Hlavně v závodním období velmi přísně. Mimo sezónu, v zimě, si občas nějaký ten prohřešek dovolím, asi jako každý. Ovšem k takovému přístupu jsem musel dojít, propracovat se k němu. Nekladl jsem na životosprávu důraz odjakživa, prošel jsem si klasickým vývojem, na jehož konci jsem pochopil, že při určitých sportovních ambicích je to nutnost. Je to součást výkonu, což dojde dřív nebo později každému sportovci.

9 Jakou roli tedy ve vaší přípravě hraje výživa? Jednu z nejpodstatnějších. Výživa je jednoznačně důležitou složkou přípravy a hlavně následného výkonu. Pokud použiji srovnání s autem, tak je zřejmé, že to na vodu taky nepojede. I lidský organismus, aby dobře šlapal, musí něco dostat. Když člověk žádá od svého těla maximum, není jiná cesta než vsadit na dobře poskládanou výživu. Je stále více lidí, kteří na výživu myslí je to logický vývoj, chtějí dosahovat lepších výkonů a cítit se při nich dobře. Pro vrcholový sport není jiné cesty, ale také pro amatéry je vhodná výživa velmi důležitá. Jak široká je vlastně v Česku bikerská špička? Jak velkou konkurenci při závodech míváte? Těch opravdu top jezdců je tak kolem padesáti. Na každém závodě je konkurence jiná. Záleží nejen na tom, jak kvalitní ten závod je, ale také na tom, kolik dalších akcí se ve stejném termínu koná. Jaké jsou vztahy v pelotonu? Jste spíše soupeři, nebo kamarádi? Soupeříme docela urputně. (směje se) Ovšem většinou se mezi sebou známe ze závodů, soustředění nebo z tréninků, takže někteří soupeři z pelotonu jsou zároveň i mými kamarády. Které závody vás nejvíce baví, nejvíce vyhovují vašemu naturelu? Rychlé a jezdivé tratě a také singltracky. Nejlépe, pokud je sucho, to mi vyhovuje. Naopak nemám rád, když se to musí hodně rychle pustit po kamení. To pak trpí kolo a já taky, přestávám si jízdu užívat. Co byste doporučil začínajícím cyklistům, kteří mají v cyklistice vyšší ambice? Ať nevymýšlí nic sami. Samostatnou přípravou mohou napáchat víc škody než užitku. Radil bych jim najít si dobrý oddíl se zkušenými lidmi, kteří je mohou posunout mnohem dál. Neleze vám už občas kolo krkem, chtěl jste s ním někdy definitivně praštit? Občas se mi na kolo nechce. Ale zatím to vždy přešlo. (směje se) Nějakou velkou krizi, kvůli níž bych kolo pověsil na hřebík, jsem zatím nezažil. S kolem jsem pořád velký kamarád. Když si potřebuji od kola odpočinout, rád si zajdu do sauny, dobře se mi relaxuje také při sledování filmu nebo poslechu oblíbené muziky. Jak dlouho ještě hodláte závodit? Chtěl bych závodit tak dlouho, jak to jen bude možné. A ambice do budoucna? Moje ambice? Zmíním spíše představu, jakou o kole mám: chci si užít každičkou vyjížďku. Všechno ostatní je jen bonus, něco navíc. Kolo jako takové mám spojeno hlavně s pohodou a radostí z jízdy.

10 Top produkty NUTREND Milana Bachmana Pitný režim Z nabídky NUTREND v oblasti pitného režimu Milan Bachman nejčastěji sahá po sportovním iontovém nápoji PROFIDRINX. Doplnění energie Při závodech mi nesmí chybět produkty z řady ENDURODRIVE, konkrétně sázím na CARBOSNACK a ENDUROSNACK. Proti křečím Když je teplo, tak se jednoznačně neobejdu bez tablet ANTICRAMP, zdůrazňuje Milan Bachman. Regenerace Tady je bikerova volba jednoznačná, podobně jako řada hvězd NUTREND Teamu i on sahá po nápoji REGENER. Ten doporučuje v rámci regenerace po závodě i specialista Petr Havlíček. 10

11 Poradíme vám na webu Podrobné informace o uvedených výrobcích naleznete na kde si jednotlivé produkty můžete také zakoupit. Najdete zde rovněž poradnu, v rámci níž vám odborníci NUTREND pomohou vybrat nejvhodnější produkty právě pro vaši sportovní aktivitu. Sportovní výživu vnímá Milan Bachman jako nezbytný základ závodění. Snažím se tělu dát to, co z normální stravy nezíská. Když po něm chcete maximální výkon, není jiná cesta, říká biker. Osvědčily se mi výrobky NUTREND a jsem s nimi spokojený. Další produkty NUTREND Před závodem používá Milan Bachman kaši B4 SPORT. Za důležité doplňky považuji také kvalitní aminokyseliny AMINO LIQUID nebo AMINO BCAA MEGA STRONG. Před spaním piji COMPRESS N.T., uvádí a dodává: Pravidelně podstupuji kúru s FLEXITEM. Dále v závodním období užívám ZMA caps. Doplněk stravy 11

12 Čtyři pohledy na cyklistiku: trenér, specialista na výživu, profík a výrobce Jak se na cyklistiku dívá trenér a současně lékař, jak specialista na výživu a co si o ní myslí profesionál nebo výrobce rámů a bicyklů? Ke krátkému rozhovoru o stále oblíbenějším sportu jsme oslovili majitele bikerského týmu CykloTrenink.com Karla Martinka, který zároveň připravuje tréninkové plány cyklistům všech výkonnostních úrovní, výživového specialistu Petra Havlíčka, hvězdu NUTREND Teamu Jiřího Ježka a Kateřinu Duchkovou zastupující firmu Duratec, výrobce rámů a kol pro sportovce a závodníky. Jejich postřehy doplňuje rozhovor s Milanem Bachmanem, nadšeným amatérským cyklistou, který úspěšně objíždí tuzemské bikemaratony. S lékařem Karlem Martinkem, duchovním otcem CykloTrenink.com, jsme v krátkém rozhovoru pro NUTREND magazín probrali výhody cyklistiky a některé aspekty cyklistické přípravy. Profesionální plán přípravy se vyplatí Dá se porovnat kvalita tréninku venku s přípravou na trenažéru? Trenažér je jen náhrada jízdy venku. Je to relativně dobrá alternativa pro zimní měsíce a trénink některých rozvojových prvků v určitém období přípravy. Dá se s cyklistikou začít v jakémkoliv věku a fyzickém stavu? Výhodou kola je, že na něm mohou jezdit i senioři, lidé s onemocněním pohybového aparátu či po infarktu. V praxi se setkávám s lidmi, kteří bicykl začali používat v rámci rehabilitace a následně se z nich stali náruživí cyklisté, kteří dokonce pravidelně závodí. Je nutné jít před zahájením tréninku k lékaři? Mladí a zdraví lidé bez zdravotních potíží nemusejí. Lidé s chronickými nemocemi by to měli se svým lékařem konzultovat. Také ve věku nad 40 až 45 let by měli podstoupit prohlídku. Jak často v týdnu trénovat? Úplní začátečníci 3x týdně asi 45 až 60 minut. Po několika týdnech si pak zátěž prodloužit a počet tréninkových dnů v týdnu zvýšit na čtyři. Ti, kteří už sportují a na kolo přecházejí z jiného sportu, si mohou od začátku dovolit trénovat intenzivněji. Jsou rozdíly mezi tréninkem na silnici a na horských kolech? Cyklistika je jen jedna, základ je stejný. Prostě je potřeba odsedět určitý počet hodin v sedle. Rozdíly jsou především v intenzitách zatížení. Ale i zde záleží, jestli cyklista jezdí krátké MTB závody do 2 3 hodin, nebo preferuje maratóny od 5 hodin výše. S jakými sporty lze v přípravě cyklistiku kombinovat? Během zimního tréninku, kdy nelze pravidelně jezdit venku, jsou asi nejideálnější alternativou běžky. Ale mohou to být třeba také sněžnice či skialpy. Oblíbenými jsou i běh či plavání, pro rozvoj síly často cyklisté využívají hokej a posilovnu. V neposlední řadě i zmíněný trenažér. Hodí se profesionální plán přípravy i pro amatéry? Mnozí to považují za vyhozené peníze, ale jsem přesvědčen, že většina začínajících cyklistů rady potřebuje. A stačí třeba jen odborné články či rozhovory s trenéry. Vždyť kdo jiný potřebuje poradit a usměrnit, vysvětlit metodiku? Hlavně začátečníci. Pak může kvalitní plán pomoci také cyklistům, kteří trénují sami dva tři roky, jejich výkonnostní růst se zastavil a nevědí, jak dál. 12

13 Specialista na výživu Petr Havlíček je poradcem řady sportovních hvězd, pomáhá i sportovcům z řad NUTREND Teamu. V rozhovoru pro náš magazín přibližuje důležitost výživy při cyklistice. Správná výživa je na kole nezbytná, říká Petr Havlíček Je při cyklistice výživa důležitá? Nedá se to zvládnout bez ní? Kdo má ambice, ten by neměl výživu podceňovat. Při zátěži si organismus sám nevystačí, při vyšším výdeji jsou i vyšší požadavky na výživu. Bez správné výživy je to jen na rekreační vyjížďku... Čemu vystavují tělo cyklisté, kteří se do zátěže pustí bez dostatečné sportovní výživy? Může to mít celou řadu důsledků od přetrénování organismu, přes rozvoj únavy, po pokles aktivní hmoty. Může to pak končit i vážnými následky. Znám cyklisty, kteří si takto rozhodili organismus natolik, že museli celou kariéru zabalit. Pokud člověk zapomene na pitný režim, co se děje s tělem? Jediné, čeho dosáhne, je dehydratace organismu, následují křeče a kolaps. Je nutné si uvědomit, že organismus se udržuje v teplotním optimu, ochlazuje se pocením a sportovec při zátěži ztrácí obrovské množství tekutin. Když se navíc jede v horku, pak je tělo více vystaveno tepelným zdrojům shora od slunce, z asfaltu ze silnice, navíc svalová práce s sebou nese produkci odpadního tepla. Proto je bezpodmínečně nutné pitný režim dodržovat. Jak je to s doplňováním energie během závodu? Bez doplňování energie není cyklista schopen šlapat do pedálů, rychlá energie se vyčerpá a na tuky se nejede. Energii je nejlepší doplňovat kontinuálně, nikoliv najednou. Nikdy nedodáme tělu tolik, kolik energie spotřebuje, ovšem je potřeba přijmout alespoň část v gelech a tyčinkách. Na jaké suplementy by cyklisté určitě neměli zapomenout? Základem je dobrý jonťák, naředěný jako hypotonický. Pak určitě energetické gely, ty se dají použít kdykoliv a kdekoliv. Zároveň je důležité myslet na regeneraci a zařadit například nápoj REGENER z nabídky NUTREND. Foto: archiv TV Prima Jak by mohl vypadat modelový jídelníček před a po bikemaratonu? Záleží na startu. Dejme tomu, že je ráno. Je dobré vstát tři čtyři hodiny před závodem, aby se tam vešlo jedno jídlo větší a jedna přesnídávka hodinu před startem. Velké jídlo by mělo zajistit větší živinové zásobení, např. cereální kaše doplněná kouskem pečiva se šunkou apod. Lehčí svačinu před startem může zastoupit speciální kaše B4 Sport od NUTREND. Po závodu určitě Regener, hodinu po Regeneru lehčí jídlo s převahou sacharidů a menším množstvím bílkovin, třeba rizoto s malým podílem masa nebo masový vývar. Každopádně musí jít o dobře stravitelné jídlo, tělo potřebuje energii doplnit, a ne bojovat s obrovským steakem. Když závod nekončí až večer, tak se vejde i standardní večeře. 13

14 Někteří mi to přejí a obdivují mě. Jiní z toho nejsou příliš nadšení, čemuž se vůbec nedivím. Ale nedělám to, abych je degradoval nebo si něco dokazoval. Propaguji tím sport handicapovaných, sebe, sponzory. Navíc je to skvělá příprava na důležité závody paralympijské cyklistiky. Co vám při měření sil s nimi činí největší potíže? Stoupání do kopců nebo něco jiného? V kopcích a horách mám paradoxně nejmenší problémy. Nejhůř se mi s profíky závodí na rovině, na větru. Tam ztrácím. V kopcích s profíky nemám problém, horší jsou roviny Popularita cyklistiky roste, zvyšuje se počet hobby závodů a závodníků. Jak to vnímáte? Zatímco výkonnostní, profesionální cyklistika bohužel skomírá, není-li přímo mrtvá, tak ama- Hvězda NUTREND Teamu a několikanásobný paralympijský vítěz Jiří Ježek přibližuje své souboje se zdravými profesionálními cyklisty. Nejhorší je to na rovině, na větru. Tam ztrácím. Když je porazím, někteří to vydýchávají těžce, jiní mi úspěch přejí, říká. Dokázal jste, že i handicapovaný sportovec může být profesionálem. Co to obnáší? Byl jsem první, takže to nebylo a není snadné. Spousta lidí si myslí, že jen jezdím na kole, ale je za tím obrovská práce. Mnoho sportovců se snaží jít cestou Jirky Ježka, ale všichni brzy pochopí, že to není zadarmo. Pracuji šestnáct hodin denně, často víc. Nelituji, vážím si toho, že mohu dělat naplno, co umím. Které sny jste si díky cyklistice splnil? Asi všechny, a mnohé překonal. Odmalička jsem toužil být profesionálním sportovcem, v což jsem po úrazu nevěřil. Teď jím jsem, k tomu jsem vyhrál tři paralympiády po sobě, jsem trojnásobným mistrem světa, světovým rekordmanem. Co víc si přát? V normální cyklistice je velkým tématem doping, proti němuž razantně vystupuje NUTREND. Jak tomu je mezi handicapovanými cyklisty? Doping mě trápí. Je to nemoc, která ničí sport. Bohužel neznám lék. Vždy bude určitý počet podvodníků a určitý počet těch, kteří z toho mají slušný byznys. To procento se mění, ale nikdy úplně nevymizí. V paralympijské cyklistice jsem se ale zatím s dopingem naštěstí nesetkal. To by pro mě byla velká rána. Závodíte i se zdravými profesionály po celém světě. Co je na těchto startech nejtěžší? Je to úplně jiná cyklistika. Závody jsou pochopitelně o mnoho rychlejší, tratě náročnější. Na druhou stranu jsou pro mě tyto starty psychicky daleko jednodušší. Nemusím nikomu nic dokazovat stačí, že jedu a dokončím. Když se mi podaří dobrý výsledek, má to velký ohlas. Jak vnímají zdraví cyklisté, když je porazíte? térské se daří. Svědčí o tom tisíce hobíků, kteří každý víkend týrají svá těla na silnici či v terénu. Každoročně přibývají další nadšenci. Z toho mám velkou radost! Jak důležitou roli hraje ve vaší přípravě sportovní výživa? Velkou, je klíčem k úspěchu. Pokud chci od těla maximum, je nutné mu poskytnout vše, co potřebuje, v ideálním složení. A protože vím, jak důležitou roli sportovní výživa v cyklistice hraje, sázím na špičkové produkty. Dlouhodobě spolupracuji s firmou NUTREND a funguje to, což dokazují naše společné úspěchy... Na jaké konkrétní produkty z oblasti výživy při tréninku či závodech sázíte? Celoročně používám více než dvě desítky různých produktů NUTREND. Pro cyklistiku je primárně určena řada Endurodrive, kde je možné najít vše potřebné pro trénink, závod i regeneraci. Podle aktuální potřeby a části sezóny, ve které zrovna jsem, vybírám další produkty a doplňky jako například Imunooxi, vitamin C s šípky, No Compromise či nový spalovač tuku Compress Fever. 14

15 Kateřina Duchková ze společnosti Duratec radí čtenářům NUTREND magazínu, na čem nešetřit při výběru nového kola, a upozorňuje například na rozdíly mezi bicykly určenými mužům a ženám. Kolo pro ženy se neliší jen designem Na čem nešetřit při výběru kola? Rozhodně na rámu, to je základ. Komponenty jako přehazovačka, řetěz, přesmykač a další jsou mnohdy spotřebním zbožím, které lze průběžně obměňovat. Jak vybírat komponenty? Pořizujte kolo nejlépe s jednou ucelenou sadou, neboť komponenty byly vyvinuty se stoprocentní kompatibilitou a v dané sadě jsou adekvátní jak po stránce kvality a životnosti, tak i hmotnosti. Je rozdíl mezi kolem pro muže a pro ženu? Tím nejpodstatnějším je rozdíl v geometrii. Dámská geometrie by měla kopírovat ergonomii žen kratší trup, delší nohy. Kola pro ženy jsou kratší a vzpřímenější. Vždy se při koupi dámského kola ujistěte, že na kole je geometrie pro ženy, že není pro ženy pouze designem. Jaké komponenty by neměly na dámském kole chybět? Dámské sedlo, které je kratší a rozšířené, optimálně s dírou či drážkou uprostřed pro lepší větrání. Dále upravená řídítka, ta dámská musí být užší, zkrácená podle šířky ramen. Gripy na řídítkách by měly být ergonomické, pohodlné s opěrnou plochou pro ruce. Když ženy zvolí špatně, jaké jsou následky? S největší pravděpodobností bude radost střídat bolest. Od bolesti krční páteře či kolen až po brnění rukou. Může se tak stát, že brzy na celou cyklistiku zanevřou. Pánských kol je na trhu většina. Dovozci hledají univerzální kolo pro všechny, aby minimalizovali sklady. O to více je nutná opatrnost při výběru. Únava a bolest, to platí obecně při špatné volbě kola... Jsou i chyby, které lze napravit, i když budou něco stát. Třeba výběr vybavení, například odpružené vidlice, tam je nutné dávat pozor na správný zdvih. Většina MTB rámů je vyrobena pro mm zdvihu, krosová kola pouze 60 mm. Jsou také rozdíly v řazení, vyrábějí se otočná a páčková. Je dobré si zkusit, které je příjemnější a více vyhovuje. Pak jsou ovšem zásadnější chyby, když cyklisté vyberou nevhodný typ kola či zvolí špatnou velikost. Důsledkem je zmiňovaná bolest, a to již na krátkých trasách. 15

16 Na kolo Author 50 Bezděz s výživou NUTREND Chystáte se v této sezóně poměřit síly se soupeři při cyklistických maratónech? Připravili jsme pro vás několik rad, které vám pomohou s výběrem sportovní výživy z produkce NUTREND. Pro tři z letošních závodů jsme dokonce přichystali podrobný harmonogram. Pokud se tedy hodláte přihlásit na Rampušáka, Krále Šumavy či Author Šela Marathon, můžete si bezchybně naplánovat pitný režim i hospodaření s energií přesně podle našich rad. Kalendář dalších letošních závodů pak najdete na stránkách 26 a 27. Cyklistické maratóny dají člověku pořádně zabrat, je tudíž nutné dbát na správné nastavení pitného režimu a výživy nejen při závodě, ale ještě před ním. Už před závodem tělo hydratujte a pamatujte také na ochranu svalové hmoty. Vhodné je dvě až tři hodiny před závodem vypít okolo půl litru tekutin, posledních 350 ml vypijte nejpozději zhruba 45 minut před výjezdem. Vsaďte např. na ISODRINX nebo UNISPORT. Během extrémní zátěže dochází k poškozování vlastní svalové hmoty, nutné je svaly chránit. Ideálním produktem je ENDURO BCAA, protože díky němu pak jako zdroj energie svaly používají externě dodaná BCAA, a nikoliv vlastní hmotu. 16

17 ENDUROSNACK pomáhá špičce, jeďte na něj také Důsledný pitný režim v průběhu zátěže je samozřejmostí, kterou už řada cyklistů nepodceňuje. Přesto pro osvěžení připomínáme, že je nutné pít v pravidelných intervalech po zhruba patnácti až dvaceti minutách, přičemž do těla je nutné vpravit ml tekutiny. Nejlépe funguje hypotonicky naředěný ISODRINX. Člen NUTREND Teamu Jiří Ježek doporučuje při náročných závodech či maratónech používat PROFIDRINX. Obsahuje jedinečnou formuli Palatinose TM, což jsou speciální sacharidy, které se postupně uvolňují a umožňují bezproblémovou kombinaci nápoje s energetickými gely, říká nejlepší český paralympik, který zdatně soupeří i se zdravými cyklisty. A český Ironman Petr Vabroušek ho doplňuje: Navíc díky výjimečné složce Pepto- Pro také PROFIDRINX výrazně urychluje i regeneraci po závodě. Jiří Ježek Průvodce sportovní výživou NUTREND pro Author Šela Marathon

18 Bigman Při zátěži výrazně stoupá potřeba doplnění energie. Tělo spotřebovává zásoby sacharidů, ty jsou ovšem k dispozici jen v omezeném množství, jakmile pak dojde k jejich vyčerpání, radikálně se snižuje výkonnost organismu. Abyste tomu předešli, vsaďte například na energetický gel ENDUROSNACK. To je opravdová špička, dal jsem ho okusit i profíkům v zahraničí a všichni si ho pochvalovali, podotýká muž s železnou kondicí Petr Vabroušek. Opět pamatujte, že tělo průměrně spotřebuje cca gramů sacharidů za hodinu zátěže, jednorázově však nekonzumujte více než 30 gramů sacharidů, abyste nerozkolísali hladinu krevního cukru. Nezapomeňte na regeneraci a pitný režim po dojezdu Bojujte také s křečemi, které při závodech hrozí. Petr Vabroušek v tomto ohledu upřednostňuje protikřečové tablety ANTICRAMP. Jednoznačně nejlepší produkt v boji proti křečím, říká a přidává doporučení: Při letních závodech ve vedrech je ovšem nutné najít optimální poměr, aby to závodníci nepřehnali a nepřesolili se. Pokud přijde krize na trati, mám po ruce vždy MAGNESLIFE, který spolehlivě vyřeší přicházející problém křeče! 18

19 Produkty, které vám na trati zaručeně pomohou Z řady Endurodrive, která je určena právě pro vytrvalostní sporty, doporučujeme při cyklistických maratónech následující výrobky: Author Král Šumavy Nezapomeňte se o tělo postarat také po dojezdu do cíle. Je nutné doplnit tekutiny, které jste vypotili během zátěže a které při zátěži nikdy nezvládnete zcela doplňovat, a v rámci regenerace doplnit cukry a aminokyseliny. Pitný režim po zátěži se odvíjí od hmotnosti ztracené při výkonu. Pokud jste shodili kilogram tělesné váhy, měli byste vypít 1,5 litru tekutin. Vždy doplňujte tekutiny v hodnotě 150 % ztracené hmotnosti při výkonu, a to do dvou hodin od skončení zátěže. Musíte se postarat také o regeneraci, aby tělo dobře sloužilo i při následující zátěži, ať už tréninkové, či závodní. Nezbytné je doplnit ztracené živiny sacharidy a aminokyseliny, potřebné pro rychlé nastartování kvalitní regenerace organismu. Doporučujeme použít kapsle ENDURO BCAA a nápoj REGENER hned v průběhu prvních 20 minut po zátěži. Pro doplnění energie ENDUROSNACK speciální gel výjimečný svou recepturou a funkčními látkami, s vysokým energetickým potenciálem, optimální pro delší distance CARBOSNACK čeká-li vás nepříjemné stoupání a energie zoufale chybí, sáhněte po tomto univerzálním gelu pro dodání rychlé energie TURBOSNACK zažehná náhlou energetickou krizi, dokonalý krátce před cílem, nastartuje vás na posledních 20 minut závodu POWER BIKE BAR když vám třicet minut po startu dochází vlastní zásoby sacharidů, vsaďte na složené sacharidy v této lepivce a postupně ujídejte GUTAR zažene stoupající únavu a vyčerpání během aktivity, udrží vaši pozornost ve střehu, a tím zvýší vaše šance na úspěch v závodu Na boj s křečemi ANTICRAMP pomáhá odstraňovat zakyselení svalů, omezuje rizika křečí, a tím udržuje vaši výkonnost na maximu Magneslife vysoce účinná tekutá forma magnesia pro předcházení a akutní řešení svalových křečí Pro dokonalou regeneraci ENDURO BCAA efektivní využití organismu pro ochranu svalové hmoty, navíc snižuje zakyselení, chrání tělo před přehříváním, a zamezuje tak vzniku křečí REGENER postupně popíjejte do dvaceti minut po skončení výkonu, pomůže vyčerpanému organismu dát se dohromady Všechny uvedené produkty je možné zakoupit na stránkách Author Král Šumavy 70 km

20 NUTREND pro sportovní nadšence připravil web Endurodrive.cz Jak správně pít při sportovních aktivitách? Čím doplňovat energii během výkonu a jak regenerovat po něm? Pokud si kladete tyto a další otázky z oblasti výživy a chcete vědět, jak se co nejlépe připravit na trénink ve své oblíbené sportovní disciplíně, pak právě vám NUTREND na míru ušil nový web Jeho cílem je pomoci vám k lepším výkonům. Na najdete rady a informace cílené přímo pro vás, ať už se věnujete silniční či MTB cyklistice, triatlonu, vytrvaleckým běhům, extrémním outdoorovým sportům, zimním sportům či třeba fotbalu, hokeji, basketbalu nebo motoristickým sportům. V rámci webu jsou obsaženy všechny tyto i mnohé další sporty. Web kopíruje stejnojmennou řadu produktů NUTREND určených pro sportovní výkon. Řada ENDURODRIVE je stejně jako nově spuštěné internetové stránky zaměřena na cyklisty, běžce, plavce, triatlonisty, aktivní turisty a řadu dalších sportovců. Na jejím složení spolupracovala řada odborníků na výživu i s vrcholovými sportovci, a proto tyto suplementy vyhovují nejnovějším vědeckým poznatkům a zároveň odpovídají praktickým zkušenostem těch nejpovolanějších samotných sportovců. Jsme si jisti, že stejně, jako jste si našli své oblíbené produkty z nabídky Endurodrive, si najdete to své i na novém webu. Navštivte již nyní Kelly s Rampušák MTB 30, 60, 90 km 20

Jídlo a doplňky výživy

Jídlo a doplňky výživy Jídlo a doplňky výživy Co běžně jím a jaké doplňky výživy při závodech používám Jak si chráním některé exponované částí těla Zpracoval : Jiří Jíra Hledík Fotografie : Jakub Cejpek Patřím mezi ty ultramaratonce,

Více

QUICK! prodluž si svůj den

QUICK! prodluž si svůj den QUICK! prodluž si svůj den = LAHODNÝ POVRCH ŽVÝKACÍ ČÁST JÁDRO S ENERGIÍ O PRODUKTU Každý den řešíme mnoho různých úkolů najednou. V rytmu moderního života je těžko udržet svou aktivitu po dobu celého

Více

běh zpomalit stárnutí? Dokáže pravidelný ZDRAVÍ

běh zpomalit stárnutí? Dokáže pravidelný ZDRAVÍ Dokáže pravidelný běh zpomalit stárnutí? SPORTEM KU ZDRAVÍ, NEBO TRVALÉ INVALIDITĚ? MÁ SE ČLOVĚK ZAČÍT HÝBAT, KDYŽ PŮL ŽIVOTA PROSEDĚL ČI DOKONCE PROLEŽEL NA GAUČI? DOKÁŽE PRAVIDELNÝ POHYB ZPOMALIT PROCES

Více

Title: EMEA-7840 - Herbalife24 - Product Factsheets ID: EMEA7840-H24-Product Factsheets_CZ Proof No: D Date: 01/09/11

Title: EMEA-7840 - Herbalife24 - Product Factsheets ID: EMEA7840-H24-Product Factsheets_CZ Proof No: D Date: 01/09/11 OPTIMÁLNÍ VÝŽIVA PRO SPORTOVCE Správná sportovní výživa vám dodá sebedůvěru. Formula 1 Sport obsahuje vyvážené množství sacharidů, proteinů, vitamínů a minerálů a vytváří tak pevný základ pro dosažení

Více

CO JÍST PŘED POSILOVÁNÍM

CO JÍST PŘED POSILOVÁNÍM Autor: MUDr. Marie Skalská, Pro Fit Institut STRAVA PŘED CVIČENÍM A PO CVIČENÍ VÝZNAMNĚ OVLIVŇUJE VÝKON, RYCHLOST REGENERACE, PÁLENÍ TUKŮ, ZOTAVENÍ PO VÝKONU, NÁRŮST SVALOVÉ HMOTY, A TAKÉ TŘEBA TO, JESTLI

Více

Fyziologické aspekty cyklistiky

Fyziologické aspekty cyklistiky Fyziologické aspekty cyklistiky Správná intenzita tréninku, Spotřeba energie při MTB, Kontrola hmotnosti prostřednictvím MTB, Výživa a pitný režim v MTB, Psychika a MTB, Správná intenzita zátěže atrofie

Více

Hanka Ebertová: Lidé se diví, když přijedu na normální, krátký závod

Hanka Ebertová: Lidé se diví, když přijedu na normální, krátký závod Hanka Ebertová: Lidé se diví, když přijedu na normální, krátký závod Rozhovory Ani závažné onemocnění kyčelního kloubu nezabránilo Hance Ebertové být jednou z nejúspěšnějších cyklistických ultramaratonistek

Více

TEPOVÁ FREKVENCE A SPORT

TEPOVÁ FREKVENCE A SPORT TEPOVÁ FREKVENCE A SPORT Vytvořeno v rámci projektu Gymnázium Sušice Brána vzdělávání II Autor: Mgr. Jaroslav Babka Škola: Gymnázium Sušice Předmět: Tělesná výchova Datum vytvoření: květen 2014 Třída:

Více

Katalog nejčastějších cílů a jak na ně

Katalog nejčastějších cílů a jak na ně ne rv it sh op. cz C. 1 jjak podpořit výkonnost a minimalizovat únavu během sportu 2 jjak zkvalitnit regeneraci 3 jjak zabránit vzniku křečí 4 jjak nejlépe jíst před sportovní aktivitou 5 jjak nabírat

Více

Je voda dostačující sportovní nápoj? Tipy na doplnění tekutin při cvičení

Je voda dostačující sportovní nápoj? Tipy na doplnění tekutin při cvičení KVĚTEN 2014 Je voda dostačující sportovní nápoj? Tipy na doplnění tekutin při cvičení Výživa pro lepší život Hydratace a cvičení: Okolo 60-70% lidského těla je složeno z vody. Je tedy v pořádku říci, že

Více

Jmenuji se Stanislav Prokeš. Žiji v Lipníku nad Bečvou a je mi 44 let.

Jmenuji se Stanislav Prokeš. Žiji v Lipníku nad Bečvou a je mi 44 let. Jmenuji se Stanislav Prokeš. Žiji v Lipníku nad Bečvou a je mi 44 let. Jsem amatérským závodníkem a zaměřuji se především na vytrvalostní cyklistiku. V posledních letech se věnuji téměř výhradně silniční

Více

Aleš Tvrzník, Miloš Škorpil, Libor Soumar. Datum vydání: 17.05.2006 ISBN: 80-247-1220-2

Aleš Tvrzník, Miloš Škorpil, Libor Soumar. Datum vydání: 17.05.2006 ISBN: 80-247-1220-2 Název: Autor: Běhání (+ DVD) Aleš Tvrzník, Miloš Škorpil, Libor Soumar Formát: 16x24 cm, 248 stran Datum vydání: 17.05.2006 ISBN: 80-247-1220-2 Anotace Kniha, doplněná DVD, poradí s technikou a nastavením

Více

Bojuji pro radost, ne o život Karel Musil

Bojuji pro radost, ne o život Karel Musil Publikováno z 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Praze ( https://www.lf2.cuni.cz) Bojuji pro radost, ne o život Karel Musil seriál rozhovorů s našimi úspěšnými sportovci Vracíme se s dalším pokračováním

Více

VÝŽIVA INTENZIVNĚ SPORTUJÍCÍ MLÁDEŽE A PŘEDCHÁZENÍ NĚKTERÝCH RIZIK. Pavel Suchánek

VÝŽIVA INTENZIVNĚ SPORTUJÍCÍ MLÁDEŽE A PŘEDCHÁZENÍ NĚKTERÝCH RIZIK. Pavel Suchánek VÝŽIVA INTENZIVNĚ SPORTUJÍCÍ MLÁDEŽE A PŘEDCHÁZENÍ NĚKTERÝCH RIZIK Pavel Suchánek Výživa pravidelně sportující mládeže Sportovní výživa je samostatný vědní obor, protože sportovci mají zcela odlišné požadavky

Více

JÍDELNÍČEK, SLOŽENÍ TĚLA A JEHO VLIV NA VÝKON SPORTOVCE, FOTBALISTY. Pavel Suchánek

JÍDELNÍČEK, SLOŽENÍ TĚLA A JEHO VLIV NA VÝKON SPORTOVCE, FOTBALISTY. Pavel Suchánek JÍDELNÍČEK, SLOŽENÍ TĚLA A JEHO VLIV NA VÝKON SPORTOVCE, FOTBALISTY Pavel Suchánek JAKÉ JSOU POŽADAVKY NA SPORTOVCE? TRÉNINK A JEHO PRAVIDELNOST - TRENÉŘI REGENERACE - KONDIČNÍ TRENÉŘI A FYZIOTERAPEUTI

Více

Internetový magazín Dámy na kole www.damynakole.cz

Internetový magazín Dámy na kole www.damynakole.cz Internetový magazín Dámy na kole www.damynakole.cz Možnosti mediální spolupráce v roce 2014 Dámy na kole? O co jde? Internetový magazín cílený na ženy, dívky i maminky, které mají kladný vztah ke sportu

Více

WHEY CORE 100 CHUŤ VÍTĚZSTVÍ. Nový 100% syrovátkový protein na trhu. Uvedení na trh: 1. 3. 2011. Vyrobený pouze z kvalitních a 100% čistých zdrojů:

WHEY CORE 100 CHUŤ VÍTĚZSTVÍ. Nový 100% syrovátkový protein na trhu. Uvedení na trh: 1. 3. 2011. Vyrobený pouze z kvalitních a 100% čistých zdrojů: WHEY CORE 100 CHUŤ VÍTĚZSTVÍ Nový 100% syrovátkový protein na trhu Vyrobený pouze z kvalitních a 100% čistých zdrojů: WPC WPI - šetrná výroba metodou CFM. Vyvážený obsah živin: 76 % bílkovin, 8 % sacharidů,

Více

SEMINÁRNÍ PRÁCE Z REGENERACE VE SPORTU

SEMINÁRNÍ PRÁCE Z REGENERACE VE SPORTU SEMINÁRNÍ PRÁCE Z REGENERACE VE SPORTU Triatlon podzim 2007 Tomšík David (UČO: 200488), RVSK Fakulta sportovních studií Masarykova univerzita Brno Obsah: 1. Charakteristika triatlonu... 1 2. Tréninkové

Více

Jezte to, co máte rádi a přitom trvale a zdravě zhubněte. Revoluce v hubnutí podle genu. aneb. LADISLAV TUROŇ /

Jezte to, co máte rádi a přitom trvale a zdravě zhubněte. Revoluce v hubnutí podle genu. aneb. LADISLAV TUROŇ / Jezte to, co máte rádi a přitom trvale a zdravě zhubněte aneb Revoluce v hubnutí podle genu LADISLAV TUROŇ / WWW.HUBNUTI-PODLE-GENU.CZ Stránka 1 ÚVOD: Rozhodujete se taky jako já před půl rokem, jakým

Více

DUŠEVNÍ HYGIENA, pracovní list

DUŠEVNÍ HYGIENA, pracovní list DUŠEVNÍ HYGIENA, pracovní list Mgr. Michaela Holubová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Holubová. DUŠEVNÍ HYGIENA, pracovní list Umět se udržet v dobré psychické

Více

XTERRA PLZEŇ 2019 PROPOZICE

XTERRA PLZEŇ 2019 PROPOZICE XTERRA PLZEŇ 2019 PROPOZICE Obecné informace: Název závodu: XTERRA Plzeň 2019 Datum konání: 15.6.2019 Místo konání: Bolevecký rybník, Plzeň, Plzeňský kraj GPS: 49.7751503N, 13.3997050E Status závodu:

Více

ODLO - vášeň ke sportu

ODLO - vášeň ke sportu TECHNICKÉ FUNKČNÍ OBLEČENÍ FUNKČNÍ SPORTOVNÍ OBLEČENÍ VRCHOLNÉ KVALITY PRO VŠECHNY, KTEŘÍ RÁDI SPORTUJÍ. ODLO MÁ TO SPRÁVNÉ OBLEČENÍ PRO KAŽDOU SITUACI. ODLO - vášeň ke sportu ODLO je výrobcem sportovního

Více

VÝŢIVA SPORTOVCE ŠTĚPÁN POSPÍŠIL. 4. 11. 8.2012 Jilemnice

VÝŢIVA SPORTOVCE ŠTĚPÁN POSPÍŠIL. 4. 11. 8.2012 Jilemnice VÝŢIVA SPORTOVCE ŠTĚPÁN POSPÍŠIL 4. 11. 8.2012 Jilemnice VÝŽIVA > stejně důleţitá sloţka přípravy jako trénování > výţiva není pouze o svalové tkáni, ale i ostatních tkáních a orgánech > sportovec musí

Více

JakHubnout. Jakou zvolit dietu? správně. leden 2016. Oblíbené diety Srovnávací tabulka Tipy na nový začátek

JakHubnout. Jakou zvolit dietu? správně. leden 2016. Oblíbené diety Srovnávací tabulka Tipy na nový začátek JakHubnout NE W leden 2016 správně Oblíbené diety Srovnávací tabulka Tipy na nový začátek Jakou zvolit dietu? 2016 štíhlá a krásná. Tisíce ženvužroce to zvládly, vy to také zvládnete! Zvládli jste Vánoce?

Více

XTERRA MOUNTAINTIME OPAVA 2019 PROPOZICE

XTERRA MOUNTAINTIME OPAVA 2019 PROPOZICE XTERRA MOUNTAINTIME OPAVA 2019 PROPOZICE Obecné informace: Název závodu: XTERRA MOUNTAINTIME Opava 2019 Datum konání: 24. 8. 2019 Místo konání: Stříbrné jezero, Opava GPS: 49.9550886N, 17.8913964E Status

Více

IES FSV UK. Domácí úkol Pravděpodobnost a statistika I. Cyklistův rok

IES FSV UK. Domácí úkol Pravděpodobnost a statistika I. Cyklistův rok IES FSV UK Domácí úkol Pravděpodobnost a statistika I Cyklistův rok Radovan Fišer rfiser@gmail.com XII.26 Úvod Jako statistický soubor jsem si vybral počet ujetých kilometrů za posledních 1 dnů v mé vlastní

Více

Správná životospráva školáka

Správná životospráva školáka Správná životospráva školáka Co je správná životospráva Správná životospráva zahrnuje dostatečnou pohybovou aktivitu a vyvážený pestrý jídelníček. Kvalitní strava je v dětském věku velice důležitá k zajištění

Více

Pár základních pravidel:

Pár základních pravidel: Pár základních pravidel: 1) Jízdní kola a jejich doplňky vždy kupujte ve specializovaném cyklistickém obchodě, snažte se vyvarovat nákupu prostřednictvím e-shopu, či obchodních řetězců s širokým sortimentem

Více

Načasování příjmu stravy s ohledem na sportovní výkon. Suchánek Pavel Institut klinické a experimentální mediciny, Praha

Načasování příjmu stravy s ohledem na sportovní výkon. Suchánek Pavel Institut klinické a experimentální mediciny, Praha Načasování příjmu stravy s ohledem na sportovní výkon. Suchánek Pavel Institut klinické a experimentální mediciny, Praha Požadavky Při načasování příjmu stravy a tedy zejména energie před výkonem je potřeba

Více

Moderní odborníci na výživu věří, že plody jujuby jsou bohaté na vitamíny a mají vysokou nutriční a medicínskou hodnotu.

Moderní odborníci na výživu věří, že plody jujuby jsou bohaté na vitamíny a mají vysokou nutriční a medicínskou hodnotu. Datlový sirup TIENS Datlový sirup Čínští lékaři věří, že Jujuba Udržuje lidi fit Doplňuje energii Posiluje játra, slezinu a žaludek Vyživuje krev Zklidňuje nervy Moderní odborníci na výživu věří, že plody

Více

Základní charakteristika výrobků a ceník (platný od 1.12.2013)

Základní charakteristika výrobků a ceník (platný od 1.12.2013) 1-2 HODINY PŘED VÝKONEM ENERVIT PRE SPORT (8x 45 g) pomeranč 359 Jedinečný na trhu: dlouhodobé uvolňování energie díky sacharidům s nízkým glykemickým indexem svým složením představuje optimální jídlo

Více

XTERRA Hradec Králové 2019 PROPOZICE

XTERRA Hradec Králové 2019 PROPOZICE XTERRA Hradec Králové 2019 PROPOZICE Obecné informace: Název závodu: XTERRA Hradec králové 2019 Datum konání: 28.7.2019 Místo konání: Areál Biřička, Hradec Králové, Královehradecký kraj GPS: 50.1706917N,

Více

Nebezpečí fyzického vyčerpání. Zpracoval: Ondráček Zdeněk 2011

Nebezpečí fyzického vyčerpání. Zpracoval: Ondráček Zdeněk 2011 Nebezpečí fyzického vyčerpání Zpracoval: Ondráček Zdeněk 2011 Hranice fyzického vyčerpání je stanovená schopností využívat kyslík přiváděný do organismu dýcháním, pro přeměnu svalových tuků na energii

Více

Další generace závodních vázání pro běžecké lyžování 2014/2015. www.rottefella-katalog.cz

Další generace závodních vázání pro běžecké lyžování 2014/2015. www.rottefella-katalog.cz Další generace závodních vázání pro běžecké lyžování 2014/2015 397 Systém Xcelerator Systém Xcelerator je kompletní, integrovaný systém, který zvyšuje požitek a efektivitu z lyžování jak u závodních, tak

Více

Jezte to, co máte rádi a přitom trvale a zdravě zhubněte. Revoluce v hubnutí podle genu

Jezte to, co máte rádi a přitom trvale a zdravě zhubněte. Revoluce v hubnutí podle genu Jezte to, co máte rádi a přitom trvale a zdravě zhubněte aneb Revoluce v hubnutí podle genu Ladislav Turoň www.hubnuti-podle-genu.cz WWW.HUBNUTI-PODLE-GENU.CZ Rozhodujete se taky jako já před půl rokem,

Více

Jmenuji se Stanislav Prokeš. Žiji v Lipníku nad Bečvou a je mi 45 let. Jsem amatérským závodníkem a zaměřuji se především na vytrvalostní cyklistiku.

Jmenuji se Stanislav Prokeš. Žiji v Lipníku nad Bečvou a je mi 45 let. Jsem amatérským závodníkem a zaměřuji se především na vytrvalostní cyklistiku. Jmenuji se Stanislav Prokeš. Žiji v Lipníku nad Bečvou a je mi 45 let. Jsem amatérským závodníkem a zaměřuji se především na vytrvalostní cyklistiku. V posledních letech se věnuji téměř výhradně silniční

Více

Člověk zdravá výživa. [cit. 2011-15-07]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < https://en.wikipedia.org/wiki/file:obesity6.

Člověk zdravá výživa. [cit. 2011-15-07]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < https://en.wikipedia.org/wiki/file:obesity6. Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 5.,7.35 Vzdělávací oblast: Přírodověda - Autor: Mgr. Aleš Hruzík Jazyk: český Očekávaný výstup: žák správně definuje základní probírané pojmy a jejich vzájemné vztahy

Více

Pitný režim. Vítejte na našem dialyzačním středisku

Pitný režim. Vítejte na našem dialyzačním středisku Pitný režim Vítejte na našem dialyzačním středisku Proč musím omezovat příjem tekutin? Jednou z hlavních funkcí ledvin je udržet v těle rovnováhu tekutin. Pokud ledviny selžou, tělo se těžko zbavuje jejich

Více

zajištění proteosyntézy zajištění přísunu esenciálních složek přísun specifických nutrietů, které zvyšují výkonnost (není doping)

zajištění proteosyntézy zajištění přísunu esenciálních složek přísun specifických nutrietů, které zvyšují výkonnost (není doping) VÝŽIVA SPORTOVCŮ Specifika: Individuální řešení Metoda pokus-omyl všechna doporučení jsou obecná Rozdíly mezi jednotlivými sportovními odvětvími Krátkodobé manipulace ve správném období Potravinové doplňky

Více

PRŮVODCE SPORTOVNÍ HODINKY CYKLOPOČÍTAČE

PRŮVODCE SPORTOVNÍ HODINKY CYKLOPOČÍTAČE PRŮVODCE SPORTOVNÍ HODINKY & CYKLOPOČÍTAČE Edge 20 Edge 25 kolo Edge 20 / 25 od 3 290 Kč / od 4 490 Kč Nejmenší, vysoce odolné, nemapové cyklopočítače s hmotností pouhých 25 g, příjmem signálu GPS/GLONASS,

Více

NUTRIČNÍ ZPRAVODAJ. Dobrá výživa pro dobrý noční spánek. Výživa pro lepší život. Jezte správně, spěte sladce dosažení kvalitního nočního spánku

NUTRIČNÍ ZPRAVODAJ. Dobrá výživa pro dobrý noční spánek. Výživa pro lepší život. Jezte správně, spěte sladce dosažení kvalitního nočního spánku BŘEZEN 2014 NUTRIČNÍ ZPRAVODAJ Dobrá výživa pro dobrý noční spánek Jezte správně, spěte sladce dosažení kvalitního nočního spánku Tip na dobrou výživu pro dobrý noční spánek Vápník potřebný pro udržení

Více

Sacharidy seminář. běžné stravování přednost složeným cukrům

Sacharidy seminář. běžné stravování přednost složeným cukrům Sacharidy seminář běžné stravování přednost složeným cukrům sportovci často volí jednoduché cukry (glukóza, sacharóza, maltodextriny) a potraviny s vysokým glyk. indexem pro rychlejší zpracování a dodání

Více

V Aquapalace Praha odstartoval celorepublikový Týden saunování Čtvrtek, 02 Listopad :46 - Aktualizováno Neděle, 05 Listopad :53

V Aquapalace Praha odstartoval celorepublikový Týden saunování Čtvrtek, 02 Listopad :46 - Aktualizováno Neděle, 05 Listopad :53 V Aquapalace Praha opět po roce začíná osvětová akce Týden saunování. V pořadí již 7. ročník s názvem Sauna pro zdraví upozorní na prospěšnost prohřívání pro lidský organismus. U příležitosti jeho zahájení

Více

SPORTOVNÍ GPS NAVIGACE PRO SPORT A VOLNÝ ČAS

SPORTOVNÍ GPS NAVIGACE PRO SPORT A VOLNÝ ČAS SPORTOVNÍ GPS NAVIGACE PRO SPORT A VOLNÝ ČAS 2013 Tempo: 4:50 min./km Čas: 0:28:11,8 Srdeční tep: 165 bpm Vzdálenost: 5,84 km 2 SPORTOVNÍ NAVIGACE garmin.cz Obsah BĚŽECKÉ HODINKY S GPS Forerunner 10 3

Více

Hlavní úspěchy OK Dobříš v roce 2018

Hlavní úspěchy OK Dobříš v roce 2018 Hlavní úspěchy OK Dobříš v roce 2018 Historie OK Dobříš se píše od roku 2011, kdy vznikl jako nový sportovní klub se zaměřením na sporty v přírodě, především orientační běh. Cílem zakladatelů OK Dobříš

Více

SIZEANDSYMMETRY NENÍ JEN A POUZE BRAND DOPLŇKŮ STRAVY POCHÁZEJÍCÍ Z NĚMECKA. NAŠÍ FILOSOFIÍ JE BÝT VÁM, NAŠIM ZÁKAZNÍKŮM A CVIČENCŮM CO NEJBLÍŽE

SIZEANDSYMMETRY NENÍ JEN A POUZE BRAND DOPLŇKŮ STRAVY POCHÁZEJÍCÍ Z NĚMECKA. NAŠÍ FILOSOFIÍ JE BÝT VÁM, NAŠIM ZÁKAZNÍKŮM A CVIČENCŮM CO NEJBLÍŽE SIZEANDSYMMETRY NENÍ JEN A POUZE BRAND DOPLŇKŮ STRAVY POCHÁZEJÍCÍ Z NĚMECKA. NAŠÍ FILOSOFIÍ JE BÝT VÁM, NAŠIM ZÁKAZNÍKŮM A CVIČENCŮM CO NEJBLÍŽE. TOHO SI VÁŽÍME A PROTO I DO OSTATNÍCH AKTIVIT, KTE- RÝMI

Více

Vhodnost. Je vyráběna ve Švýcarsku firmou Puris AG. Pro více informací navštivte www.puris.ch.

Vhodnost. Je vyráběna ve Švýcarsku firmou Puris AG. Pro více informací navštivte www.puris.ch. O kúře CO JE DETOXIKACE? Detoxikace je proces, který tělo denně vykonává, kdy jsou toxiny uvolňovány a odstraňovány pomocí jater, plic, ledvin, lymfatického systému a kůže. Dnešní strava s vysokým obsahem

Více

Krajský svaz orientačních sportů Olomouckého kraje

Krajský svaz orientačních sportů Olomouckého kraje Krajský svaz orientačních sportů Olomouckého kraje Hodnocení účasti družstva lyžařského orientačního běhu na Hrách 8. zimní olympiády dětí a mládeže České republiky 1. Příprava sportovců Lyžařský orientační

Více

ŠKOLENÍ TRENÉRŮ II.TŘÍDY AKROBATICKÉHO ROCK AND ROLLU PRAHA Rámcový program a informace k 1. Víkendu Teoretická část

ŠKOLENÍ TRENÉRŮ II.TŘÍDY AKROBATICKÉHO ROCK AND ROLLU PRAHA Rámcový program a informace k 1. Víkendu Teoretická část Školení trenérů II. Třídy akrobatického rock and rollu Str. 1 ŠKOLENÍ TRENÉRŮ II.TŘÍDY AKROBATICKÉHO ROCK AND ROLLU PRAHA 7.9-11.9.2018 Rámcový program a informace k 1. Víkendu Teoretická část Termíny:

Více

pitný režim Vítejte na našem dialyzačním středisku

pitný režim Vítejte na našem dialyzačním středisku pitný režim Vítejte středisku Proč musím omezovat příjem tekutin? Jednou z hlavních funkcí ledvin je udržet v těle rovnováhu tekutin. Pokud ledviny selžou, tělo se těžko zbavuje jejich přebytku a vzniká

Více

PŘÍRODNÍ NÁPOJ NATURAL BALANCE

PŘÍRODNÍ NÁPOJ NATURAL BALANCE CO BYSTE MĚLI VĚDĚT O PŘÍRODNÍ NÁPOJ NATURAL BALANCE Chutný, zdravý nápoj pro energii, soustředění a úpravu hmotnosti Obsahuje uhlohydráty s pomalým uvolňováním, díky tomu má nízký glykemický index a udržuje

Více

Projekt RAAM 2011. Czech Ultracycling Team o.s. www.jirihledik.cz www.cut-raam.cz. Ing. Jiří H l e d í k. jednatel CUT

Projekt RAAM 2011. Czech Ultracycling Team o.s. www.jirihledik.cz www.cut-raam.cz. Ing. Jiří H l e d í k. jednatel CUT Projekt RAAM 2011 Czech Ultracycling Team o.s. www.jirihledik.cz www.cut-raam.cz Ing. Jiří H l e d í k jednatel CUT Představení projektu Občanské sdružení Czech Ultracycling Team (CUT) si Vám dovoluje

Více

SRDEČNĚ-CÉVNÍ SYSTÉM NERVOVÁ SOUSTAVA ENERGETICKÝ METABOLISMUS

SRDEČNĚ-CÉVNÍ SYSTÉM NERVOVÁ SOUSTAVA ENERGETICKÝ METABOLISMUS SRDEČNĚ-CÉVNÍ SYSTÉM NERVOVÁ SOUSTAVA ENERGETICKÝ METABOLISMUS CS Get Up Přípravek s energetizujícím účinkem, stimulující, má vliv na hladinu energetického metabolismu, podporuje normální činnost nervové

Více

PŘE T RÉNOVÁNÍ A REGENERACE

PŘE T RÉNOVÁNÍ A REGENERACE PŘE T RÉNOVÁNÍ A REGENERACE Regenerace a odpočinek to je velice důležitá část každého sportu a mnoha psovody bohužel také opomíjená. Přitom je regenerace důležitá pro oba, pro psa i běžce. Při nedostatku

Více

KONDICE. Půlmaraton, závod pro všechny nejen běžce specialisty

KONDICE. Půlmaraton, závod pro všechny nejen běžce specialisty Půlmaraton, závod pro všechny nejen běžce specialisty 38 PŮLMARATON. JIŽ TA PŮLKA V NÁZVU MŮŽE PRO MNOHÉ BĚŽCE ZNAMENAT MÉNĚ VÝZNAMNOU VZDÁLENOST. PŘESTO ZÁVOD NA 21 097,5 METRU LÁKÁ SPOUSTU VYTRVALCŮ.

Více

Předspánková suplementace

Předspánková suplementace Předspánková suplementace Přespánková suplementace Předspánková suplementace je zatím v České Republice jedno velké tabu. Málokdo vám u nás dokáže fundovaně referovat o látkách, které přispívají ke zlepšení

Více

DÁVÁME VÁM VÍC NEŽ NAPÍT

DÁVÁME VÁM VÍC NEŽ NAPÍT DÁVÁME VÁM VÍC NEŽ NAPÍT 1 Odjistit pojistku. Láhev neklopit. Netřepat. 2 Postupným tlakem na pístek uvolňovat obsah Æ počkat na vyprázdnění Æ protřepat Æ odšroubovat uzávěr Æ vypít. 3 Naplnit láhev vodou

Více

Detoxikace organismu díky 10 potravinám

Detoxikace organismu díky 10 potravinám Detoxikace organismu díky 10 potravinám Detoxikace, neboli očista organismu je čím dál více oblíbená. Každý den díky nezdravému životnímu stylu zahlcujeme náš organismus škodlivými látkami. A právě detoxikace

Více

XXII. ZIMNÍ OLYMPIJSKÉ HRY ( )

XXII. ZIMNÍ OLYMPIJSKÉ HRY ( ) XXII. ZIMNÍ OLYMPIJSKÉ HRY (7. 2. 23. 2. 2014) 1 ZOH 2014 Základní informace XXII. zimní olympijské hry se budou konat v ruském Soči. Největší zimní sportovní svátek světa začíná v pátek 7.2.2014 slavnostním

Více

Sůl kyseliny mléčné - konečný produkt anaerobního metabolismu

Sůl kyseliny mléčné - konečný produkt anaerobního metabolismu Biochemické vyšetření ve sportu Laktát Sůl kyseliny mléčné - konečný produkt anaerobního metabolismu V klidu 0,8 mmol/l (0,5-1,5 mmol/l) Tvorba laktátu = přetížení aerobního způsobu zisku energie a přestup

Více

XTERRA HUSMUŽ 2019 PROPOZICE

XTERRA HUSMUŽ 2019 PROPOZICE XTERRA HUSMUŽ 2019 PROPOZICE Obecné informace: Název závodu: XTERRA HusMuž 2019 Datum konání: 18.5.2019 Místo konání: Křišťanovický rybník, Křišťanovice, Jihočeský kraj GPS: 48.9671403N, 13.9410306E Status

Více

extrémní triatlon 3,8 km plavání 180km kolo 42,2km běh převýšení 5700 m

extrémní triatlon 3,8 km plavání 180km kolo 42,2km běh převýšení 5700 m extrémní triatlon 3,8 km plavání 180km kolo 42,2km běh převýšení 5700 m 18. 10. 2015 05:00 celková vzdálenost 226km celkové převýšení 5700 výškových metrů 3,8 km plavání v proudu řeky Labe 180km na kole

Více

KONCENTROVANÝ DATLOVÝ SIRUP

KONCENTROVANÝ DATLOVÝ SIRUP KONCENTROVANÝ DATLOVÝ SIRUP TIENS KONCENTROVANÝ DATLOVÝ SIRUP Hlavní surovina Tiens Koncentrovaného datlového sirupu se připravuje z nejkvalitnějších plodů čínské datle jujuba, varieta Golden Silk. Je

Více

Převzato z časopisu Cykloservis

Převzato z časopisu Cykloservis Převzato z časopisu Cykloservis Základem správné volby je, si nejprve ujasnit, co od kola vlastně očekáváme, jak často jej chceme používat, v jakém terénu a také kolik za něj chceme utratit peněz. Jinak

Více

FIGUACTIV OTÁZKY A ODPOVĚDI ČASTO KLADENÉ OTÁZKY K PRODUKTŮM LR FIGUACTIV

FIGUACTIV OTÁZKY A ODPOVĚDI ČASTO KLADENÉ OTÁZKY K PRODUKTŮM LR FIGUACTIV FIGUACTIV OTÁZKY A ODPOVĚDI ČASTO KLADENÉ OTÁZKY K PRODUKTŮM LR FIGUACTIV Obsah I. Co je Figuactiv? S 3 II. Jaké pokrmy lze nahradit produktem Figuactiv? S 3 III. Zasytí mě Figuactiv, nebo je povolena

Více

Pavel Suchánek, RNDr. Institut klinické a experimentální medicíny Fórum zdravé výživy Praha

Pavel Suchánek, RNDr. Institut klinické a experimentální medicíny Fórum zdravé výživy Praha Jídelníček dorostenců, fotbalistů Pavel Suchánek, RNDr. Institut klinické a experimentální medicíny Fórum zdravé výživy Praha Program přednášky 1. Základní složky výživy 2. Odlišnosti ve stravě dorostenců

Více

XTERRA City Triathlon Ostrov 2019 PROPOZICE

XTERRA City Triathlon Ostrov 2019 PROPOZICE XTERRA City Triathlon Ostrov 2019 PROPOZICE Obecné informace: Název závodu: XTERRA City Triathlon Ostrov 2019 Datum konání: 8.6.2019 Místo konání: Ostrov, Karlovarský kraj GPS: 50.3042228N, 12.9400875E

Více

Název společného projektu: Mám energii na to, abych

Název společného projektu: Mám energii na to, abych Pracovní list Název projektového úkolu: Práce, výkon, energie Třída: 8. Název společného projektu: Mám energii na to, abych Název pracovního týmu: Členové pracovního týmu: Prohlédněte si obrázek anatomie

Více

Cyklistický klub Team Bike Březová

Cyklistický klub Team Bike Březová Cyklistický klub Team Bike Březová v soutěžní sezóně 2005 S vyhlášením výsledků posledního cyklistického závodu sezóny nastal pro hodnocení výsledků, dosažených v uplynulém roce 2005. Cyklistický klub

Více

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Cyklistika průvodce tréninkem Jiří Sekera Ondřej Vojtěchovský Grada Publishing (elektronická (tištěná SBN Grada 978-80-247-6952-3 Publishing, verze

Více

001:Torbjorn Karlsen: Základní principy tréninku

001:Torbjorn Karlsen: Základní principy tréninku 001:Torbjorn Karlsen: Základní principy tréninku Překlad z nové norské knížky Vytrvalost, vydanou norským olympijským výborem pro vrcholové sportovce a trenéry. Správné naplánování a realizace tréninku

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální základní škola a Praktická škola Trmice Fűgnerova 22 400 04 1 Identifikátor materiálu:

Více

Běh na lyžích Vázání 2011/2012

Běh na lyžích Vázání 2011/2012 Běh na lyžích Vázání 2011/2012 58 Poháněná vaší silou. Radost z lyžování je individuální a může ji prožít jen lyžař. Bez ohledu na věk, schopnosti a další okolnosti, je lyžařova radost z lyžování vyšší

Více

Optimální péče od samého začátku. Důležité mikrovyživující látky pro matku a dítě

Optimální péče od samého začátku. Důležité mikrovyživující látky pro matku a dítě Optimální péče od samého začátku Důležité mikrovyživující látky pro matku a dítě Pure Encapsulations Společnost Pure Encapsulations byla založena v roce 1991 v USA. Synonymem pro produkty PURE je pojem

Více

2014 /2015 PRO RADOST Z CYKLISTIKY I V ZIMĚ RACER & TOUR

2014 /2015 PRO RADOST Z CYKLISTIKY I V ZIMĚ RACER & TOUR 2014 /2015 PRO RADOST Z CYKLISTIKY I V ZIMĚ RACER & TOUR DŮVODY PRO TRENAŽÉRY RACER & TOUR VÝKONEM ŘÍZENÝ TRÉNINK KVALITNÍ KOMPONENTY Sledování a měření výkonu je jedním z hlavních témat v cyklistice.

Více

PRŮVODCE SPORTOVNÍ HODINKY CYKLOPOČÍTAČE

PRŮVODCE SPORTOVNÍ HODINKY CYKLOPOČÍTAČE PRŮVODCE SPORTOVNÍ HODINKY & CYKLOPOČÍTAČE Edge 20 Edge 25 kolo Edge 20 / 25 od 3 290 Kč /od 4 490 Kč Nejmenší, vysoce odolné, nemapové cyklopočítače s hmotností pouhých 25 g, příjmem signálu GPS/GLONASS,

Více

Formy silového tréninku a jejich aplikace

Formy silového tréninku a jejich aplikace Formy silového tréninku a jejich aplikace 1. OB jako silově vytrvalostní sport (jeho specifika z hlediska požadavků na sílu). 2. Metody silového tréninku a jejich vliv na vytrvalostní výkon. 3. Aplikace

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA. Světová premiéra pro triatlon v Karlových Varech

TISKOVÁ ZPRÁVA. Světová premiéra pro triatlon v Karlových Varech TISKOVÁ ZPRÁVA Světová premiéra pro triatlon v Karlových Varech Historicky první Světový pohár v triatlonu budou 3. září hostit Karlovy Vary. Triatlonový víkend a akce CITY TRIATHLON Karlovy Vary nabídne

Více

Průvodce dietami. Chcete zhubnout? Udržet si postavu? Přitom si nezničit zdraví a vyhnout se častému jo-jo efektu?

Průvodce dietami. Chcete zhubnout? Udržet si postavu? Přitom si nezničit zdraví a vyhnout se častému jo-jo efektu? 2 Průvodce dietami Chcete zhubnout? Udržet si postavu? Přitom si nezničit zdraví a vyhnout se častému jo-jo efektu? Nové a zaručené diety se objevují s železnou pravidelností. Při podrobnějším pohledu

Více

TRÉNINK FOTO: RUNCZECH

TRÉNINK FOTO: RUNCZECH FOTO: RUNCZECH 52 JAN PEŠAVA Rodák z Jablonce nad Nisou je držitelem českého rekordu v běhu na 10 000 metrů, v roce 1998 tuto trať zaběhl za 27:47,90! Také na silnici uměl desítku pod 29 minut a půlmaraton

Více

Zdolejte jarní maraton

Zdolejte jarní maraton Zdolejte jarní maraton pod čtyři hodiny TEXT: JAN KERVITCER HODLÁTE NA JAŘE ZABĚHNOUT MARATON V ČASE POD ČTYŘI HODINY? POKUD PRAVIDELNĚ BĚHÁTE NEBO DĚLÁTE JINÉ VYTRVALOSTNÍ SPORTY, NENÍ TENTO CÍL NEDOSAŽITELNÝ.

Více

Jindřiška Jelínková Lucie Coufalová

Jindřiška Jelínková Lucie Coufalová Doping ve sportu Jindřiška Jelínková Lucie Coufalová Co je doping? Ve sportu se tak označuje používání látek a metod uvedených v Seznamu zakázaných látek a metod vydávaném každoročně Světovou antidopingovou

Více

Hlavní úspěchy OK Dobříš v roce 2017

Hlavní úspěchy OK Dobříš v roce 2017 Hlavní úspěchy OK Dobříš v roce 2017 Oddíl OK Dobříš se zaměřuje na sporty v přírodě, zejména orientační běh. Věnujeme se především dětem, do jednotlivých aktivit a závodů se ale často zapojují i jejich

Více

Témata pro ústní zkoušku profilové části maturitní zkoušky z předmětu TEORIE SPORTU školní rok 2019/2020

Témata pro ústní zkoušku profilové části maturitní zkoušky z předmětu TEORIE SPORTU školní rok 2019/2020 Témata pro ústní zkoušku profilové části maturitní zkoušky z předmětu TEORIE SPORTU školní rok 2019/2020 Třída: Obor: Zkouška: Sestavil: Vedoucí úseku: Schválil: EP4 63-41-M/01 Ekonomika a podnikání řízení

Více

Iva Hrnčiříková Fakulta sportovních studií MU VÝŽIVA V ZIMNÍCH SPORTECH - LYŽOVÁNÍ

Iva Hrnčiříková Fakulta sportovních studií MU VÝŽIVA V ZIMNÍCH SPORTECH - LYŽOVÁNÍ Iva Hrnčiříková Fakulta sportovních studií MU VÝŽIVA V ZIMNÍCH SPORTECH - LYŽOVÁNÍ VÝŽIVA Její role nezastupitelná Součástí tréninku Správná aplikace může snížit rizika přinášená specifickým tréninkovým

Více

Díl VI.: Zotavení a regenerace po výkonu I

Díl VI.: Zotavení a regenerace po výkonu I Díl VI.: Zotavení a regenerace po výkonu I Co obsahuje tento díl: - co rozumíme pod pojmem regenerace - čím a jak optimálně doplnit svalový glykogen - důvody, proč nepodceňovat regeneraci Může správná

Více

Cyklistika. průvodce tréninkem. Jiří Sekera. Grada Publishing

Cyklistika. průvodce tréninkem. Jiří Sekera. Grada Publishing Cyklistika průvodce tréninkem Jiří Sekera Ondřej Vojtěchovský Grada Publishing Za poskytnutí fotografií děkujeme Ing. Jaroslavě Jelínkové, Vítu Kociánovi (http://www.vitkocian.cz), Lucii Skřivánkové a

Více

Kloubní výživa Ecce Vita s hydrolizovaným Kolagenem

Kloubní výživa Ecce Vita s hydrolizovaným Kolagenem Kloubní výživa Ecce Vita s hydrolizovaným Kolagenem Tento produkt byl vyvinut ve spolupráci Mudr. Davida Freje, Ing. Ivety Jecmik Skuherské a odborníků z Japonska. Funkční a dobře vstřebatelná kombinace

Více

Mastné. kyseliny. omega-3 a omega-6. Výživa pro lepší život

Mastné. kyseliny. omega-3 a omega-6. Výživa pro lepší život SRPEN 2014 Mastné kyseliny omega-3 a omega-6 Esenciální mastné kyseliny naše tělo neumí produkovat v dostatečném množství. Podporují růst, zrak a správnou funkci mozku. & omega 3 omega 6 Mastné kyseliny

Více

Název: Zdravý životní styl 2

Název: Zdravý životní styl 2 Název: Zdravý životní styl 2 Výukové materiály Autor: Mgr. Blanka Machová Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: Biologie Ročník: 4. a 5. (2. a 3. vyššího

Více

VSTUPNÍ DOTAZNÍK. petra.cupcova@atlas.cz ČUPCOVÁ 774 958 288. Základní informace o klientovi. Jméno a příjmení. Telefonní kontakt.

VSTUPNÍ DOTAZNÍK. petra.cupcova@atlas.cz ČUPCOVÁ 774 958 288. Základní informace o klientovi. Jméno a příjmení. Telefonní kontakt. VSTUPNÍ DOTAZNÍK Jméno a příjmení Telefonní kontakt E-mail Povolání, popř. směnnost Základní informace o klientovi Doplňující informace o klientovi Věk Výška Váha BMI Vyplňte prosím dotazník co nejpečlivěji

Více

BENEFIČNÍ CYKLISTICKÝ ZÁVOD FRANTIŠKA RABONĚ

BENEFIČNÍ CYKLISTICKÝ ZÁVOD FRANTIŠKA RABONĚ BENEFIČNÍ CYKLISTICKÝ ZÁVOD FRANTIŠKA RABONĚ 2015 FRANTIŠEK RABOŇ Profesionální cyklista, Patron dětí CENTRUM HÁJEK. ZÁVODNÍ TÝMY 2006-2007 T-Mobile Team 2008-2011 HTC-Highroad 2012-2013 Omega Pharma Quick-Step

Více

BESKYDSKÁ SEDMIČKA. Salomon-Run extrémní přechod Javorník-Javorový 2010

BESKYDSKÁ SEDMIČKA. Salomon-Run extrémní přechod Javorník-Javorový 2010 CO JE TO BESKYDSKÁ SEDMIČKA? 87 km dlouhý extrémní přechod Beskyd - Závod pro sportovce, nadšence a širokou veřejnost aneb,,vylez si svoji Ká-dvojku v Beskydech Součet nadmořských výšek všech 7 hlavních

Více

Zdravý životní styl pohyb a strava

Zdravý životní styl pohyb a strava Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Zdravý životní styl pohyb a strava Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z 7.,8.20 Vzdělávací oblast: zdravý životní

Více

O POHÁR VESNICE STŘEŇ. .cyklokros trochu jinak

O POHÁR VESNICE STŘEŇ. .cyklokros trochu jinak O POHÁR VESNICE STŘEŇ.cyklokros trochu jinak A jedeme dál, zpívá se v jednom nestárnoucím hitu. Dál jede také cyklokros ve Střeni. Parádní závod, který si užije celá rodina. Michal Frantík a jeho team

Více

30 minutový domácí TRX trénink

30 minutový domácí TRX trénink 30 minutový domácí TRX trénink Je možné za 30 minut procvičit svaly celého těla a výrazně zvýšit svou fyzickou kondici? Na TRX ano! Vyzkoušejte tréninkový plán, který vám pomůže posílit celé tělo v mnoha

Více

Výsledky projektu Zdraví do firem

Výsledky projektu Zdraví do firem Výsledky projektu Zdraví do firem Naměřené hodnoty Posluchačky měly možnost se během přednášky změřit na bioimpedančním přístroji In Body, který měří tělesné hodnoty. Vybrali jsme 4 z nejdůležitějších

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3665 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_168 Jméno autora: Ing. Kateřina Lisníková Třída/ročník:

Více

Monte Bondone (jarní prázdniny) Program a časový harmonogram Sportkids pobytu

Monte Bondone (jarní prázdniny) Program a časový harmonogram Sportkids pobytu Monte Bondone (jarní prázdniny) Program a časový harmonogram Sportkids pobytu Po cca 800km jízdy po dálnici z Prahy sjedete v Itálii u města Trento. Pokračujete jízdou do kopce (20 min.) a jste v Monte

Více

Kapitola 7 TESTOVÁNÍ LAKTÁTOVÉHO PRAHU. Definice laktátového prahu

Kapitola 7 TESTOVÁNÍ LAKTÁTOVÉHO PRAHU. Definice laktátového prahu Kapitola 7 TESTOVÁNÍ LAKTÁTOVÉHO PRAHU Definice laktátového prahu Laktátový práh je definován jako maximální setrvalý stav. Je to bod, od kterého se bude s rostoucí intenzitou laktát nepřetržitě zvyšovat.

Více