Základní pojmy z chemie pro muzejní konzervátory-restaurátory

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Základní pojmy z chemie pro muzejní konzervátory-restaurátory"

Transkript

1 Základní pojmy z chemie pro muzejní konzervátory-restaurátory

2 Chemie Přírodní věda, která se zabývá studiem složení a struktury látek a jejich přeměnami v látky jiné (chemické reakce). Přírodní, experimentální věda, zabývající se studiem látek, jejich vnitřní strukturou a vlastnostmi a dále reakcemi látek a jevy, které tyto reakce doprovázejí.

3 Dělení chemie Obecná chemie zabývá se zákonitostmi stavby látek, vztahem mezi stavbou a vlastnostmi látek a také základními zákonitostmi průběhu chemických dějů. Anorganická chemie zkoumá chemické prvky a jejich sloučeniny, vyjma většiny sloučenin uhlíku. Organická chemie zkoumá sloučeniny uhlíku. Biochemie zabývá se složením a chemickými ději v živých soustavách. Fyzikální chemie zkoumá chemické děje fyzikálními metodami (termodynamika, kinetika, elektrochemie, ). Analytická chemie zabývá se analýzou látek (kvalitativně, kvantitativně). Technická chemie a chemická technologie zabývá se postupy v chemické výrobě.

4 Základní pojmy Hmota projevem hmotné podstaty jsou objekty, jejich vlastnosti a s nimi spojené děje. 1) látky, které tvoří předměty kolem nás 2) pole, projevuje se silovým působením mezi tělesy, které jsou v něm. Látka hmota, která se skládá z částic (má v celém svém objemu stejné složení) a má charakteristické vlastnosti (fyzikální a chemické). Atom základní stavební prvek látky. Molekula tvoří ji dva a více atomů stejného nebo různého prvku.

5 Základní pojmy Prvek chemicky čistá látka složená z atomů se shodným protonovým číslem. Chemicky čistá látka tvoří ji stejné částice (atomy, molekuly) a má stálé vlastnosti (teplota tání, teplota varu). Sloučenina je látka tvořená stejnými molekulami složenými ze dvou a více prvků (CO 2 ). Směs soustava složená z více různých chemicky čistých látek. 1) homogenní (mají stejné vlastnosti v celém svém objemu, jsou ve stejném skupenství, např. vzduch). 2) heterogenní (mají různé vlastnosti v různých částech, např. směs vody a ledu, hrachu a čočky, bubliny v kapalině).

6 Atom a jeho stavba Podle Daltonovy Atomové teorie je základní stavební jednotkou látek atom. Atom = elektroneutrální částice složená z jádra a obalu.

7 Atomové jádro Skládá se z protonů a neutronů, souhrnně označovány nukleony, jejich počet v jádře udává nukleonové číslo N (N=Z+P). Protony - částice s kladným nábojem, značí se p +, počet v jádře udává protonové číslo Z. Neutrony jsou částice bez náboje, značí se n 0, počet v jádře udává neutronové číslo N. Nuklidy látky složené z atomů, které mají stejné protonové, neutronové a nukleonové číslo (např. 16 8O). Izotopy jsou atomy, jejichž jádro obsahuje stejný počet protonů ale jiný počet neutronů ( 11 H protium, 1 2 H deuterium, 13 H tritium).

8 Elektronový obal Je tvořen elektrony e -, což jsou částice se záporným nábojem. Jejich počet v elektricky neutrálním atomu je roven počtu protonů v jádře, kompenzují tedy kladný náboj jádra a výsledný náboj atomu je nulový.

9 Periodická soustava prvků Periodickou soustavu prvků sestavil v roce 1869 ruský vědec D.I. Mendělejev Zařadil do ní 63 tehdy známých prvků (v řadách vzrůstala atomová hmotnost (protonové číslo) a ve sloupcích se opakovaly chemické vlastnosti) některá místa zůstala prázdná, sem byly později zařazeny v té době neznámé prvky (např. Ge, Ga). Periodický zákon: Vlastnosti prvků jsou periodickou funkcí jejich protonového čísla. S rostoucí hodnotou protonového čísla jsou si vždy po určitém počtu prvků (periodě) vlastnosti prvků podobné. Periodická tabulka je uspořádána do 7 vodorovných řad - period a do 18 sloupců skupin, prvky ve skupinách mají podobné chemické vlastnosti.

10

11 Chemická vazba Soudržné síly, které působí mezi jednotlivými atomy v molekulách a navzájem je k sobě poutají. Chemickou vazbu mezi atomy zprostředkovávají valenční elektrony. Atomy různých prvků mají různě velkou schopnost přitahovat vazebné elektrony, tato schopnost se vyjadřuje pomocí atomové elektronegativity X. Atomová elektronegativita vyjadřuje schopnost vázaného atomu přitahovat vazebný elektronový pár. vzrůstající hodnota atomové elektronegativity K, Na, Ca, Mg, Al, Pb, Sn, Si, H, P, C, S, N, Cl, O, F Podle rozdílu elektronegativity rozlišujeme vazby na: a) nepolární (rozdíl elektronegativity je menší je 0,4) b) polární (rozdíl je 0,4-1,7), c) iontová = extrémně polární (1,7 a více).

12 Chemické reakce Je to děj, při němž dochází vlivem vnějších podmínek k přeměně z výchozích chemických látek, které vstupují do reakce na produkty, látky vystupující z reakce. A+B C+D Ca(OH) 2 +CO 2 CaCO 3 +H 2 O (tvrdnutí malty) Chemická rovnice = popis chemické reakce, popisuje počáteční a konečný stav chemické reakce.

13 Typy chemických reakcí Protolytické reakce (acidobázické) reakce, při kterých dochází k přenosu kationtu H +. o Kyseliny - látky které H + odštěpují. o Zádady - látky které H + přijímají. HNO 3 +KOH H 2 O + KNO 3 Některé látky se mohou chovat jako kyseliny i zásady v závislosti na interakci s jinou látkou, mají tzv. amfoterní charakter (např. H 2 O, NH 3 ). Koncentrace H + iontů udává kyselost roztoku ph < 7 kyselý, ph = 7neutrální, ph > 7 zásaditý : ph = -log[h + ]

14 Oxidačně-redukční reakce (redoxní) Dochází při nich k přenosu elektronů mezi reagujícími složkami. Souběžně probíhají dvě reakce, oxidace při které atomy elektrony odevzdávají a redukce při které jiné atomy elektrony přijímají. 2H -I Cl -I + Zn 0 Zn II Cl 2 -I + H 2 0 oxidace: Zn 0 +2e - Zn +II redukce: 2H I -2e - H 2 0

15 Srážecí a komplexotvorné reakce Srážecí reakce - reakce při kterých se alespoň jeden z produktů vyličuje v podobě málo rozpustné látky sraženiny. NaCl + AgNO 3 AgCl (sraženina) + NaNO 3 Komplexotvorné reakce (koordinační) dochází při nich k přenosu celých skupin atomů a vzniku komplexních sloučenin.

16 Chemické názvosloví anorganických sloučenin Založeno na oxidačním čísle prvků ve sloučeninách. Pravidla pro určování: o atomy v molekulách prvků mají ox. číslo 0. o součet ox. čísel atomů v molekule je 0. o H má ox. č. I, O má ox.č. II, F má ox.č.-i, Al má ox.č. III. Názvy dvouprvkových sloučenin (oxidy ox.č. -II, halogenidy F, Cl, Br, I ox.č. -I, sulfidy ox.č. II, podobně hydroxidy OH ox.č. -I) jsou dvouslovné. Podstatné jméno s koncovkou id, koncovka přídavného jména vyjadřuje hodnotu oxidačního čísla.

17

18 Organická chemie Oblast chemie, která se zabývá látkami, ze kterých jsou tvořeny živé organismy. Chemie sloučenin uhlíku, vyjma CO, CO 2, H 2 CO 3 a její soli, HCN, CS 2 a karbidy kovů. Molekuly organických sloučenin jsou nejčastěji tvořeny atomy C, H, O, N, S, halogeny, P, méně kovy a Mg. Vlastnoti: 1) citlivé vůči světlu a teplu, jsou snadno těkavé a hořlavé. 2) ve vodě většinou nerozpustné. 3) roztoky jsou obvykle elektricky nevodivé. Nejčastěji se vyskytuje kovalentní vazba. 4) Základní kostru molekul organických sloučenin tvoří uhlíkové řetězce a na nich jsou připojeny atomy jiných prvků.

19 Typy vzorců organických sloučenin Sumární vzorec vyjadřuje kvantitativní a kvalitativní zastoupení atomů v molekule, např. C 2 H 4 Strukturní vzorec vyjadřuje pomocí vazebných čar všechny vazby mezi atomy v molekule, např. Racionální vzorec jsou v něm uvedeny jednotlivé skupiny a vyznačeny vazby, např. CH 2 =CH 2

20 Klasifikace uhlovodíků Alkany acyklické uhlovodíky, v jejich uhlíkatém řetězci se vyskytují výhradně jednoduché vazby, přiřazujeme koncovku -an (např. Methan CH 4, Ethan CH 3 - CH 3, Hexan CH 3 - CH 2 - CH 2 - CH 2 - CH 2 - CH 3 ). Alkeny acyklické uhlovodíky, které mají v uhlíkatém řetězci mimo jednoduchých vazeb jednu dvojnou, přiřazujeme koncovku -en (např. Ethen CH 2 =CH 2, Penten CH 2 =CH - CH 2 - CH 2 - CH 3 ). Alkiny (alkadieny) acyklické uhlovodíky, které mají v uhlíkatém řetězci dvě dvojné vazby., přiřazujeme koncovku -in (např. Propin CH 2 =C=CH 2, Butin CH 2 =C=CH - CH 3 ). Areny (aromatické uhlovodíky) jejich molekula obsahuje tzv. benzenové jádro. Základním arenem je benzen, jeho molekuly tvoří uzavřený šestičlenný řetězec, sumární vzorec C 6 H 6.

21 Další areny: Naftalen Toluen (methylbenzen) Xylen (1,2-dimethylbenzen)

22 Deriváty uhlovodíků Sloučeniny odvozené od uhlovodíků náhradou vodíkových iontů atomy jiných prvků, nebo celými skupinami atomů. Dělíme je podle druhu charakteristické skupiny přítomné v molekule o halogenderiváty charakteristickými skupinami jsou halogenidové atomy (F, Cl, Br, I) - CHCL 3 chloroform. o nitroderiváty charakteristickými skupinami jsou nitroskupiny NO 2 o aminy charakteristická skupina NH 2, -NH-, -N= o hydroxyderiváty charakteristická hydroxylová skupina OH na (alkoholy,fenoly). o karbonylové sloučeniny charakteristická karbonylová skupina =CO, -CHO o karboxylové kyseliny charakteristická karboxylová skupina -COOH

23 Chemické výpočty Hmotnostní zlomek Definován jako podíl hmotnosti určité složky soustavy k celkové hmotnosti soustavy. Př. Kolik g Paraloidu B72 je třeba pro přípravu 50g roztoku Paraloidu B72 v xylenu, aby výsledný hmotnostní zlomek Paraloidu B72 byl 0,03 (tedy 3%). 0,03=x/50 x=0,03*50 x=1,5g Paraloidu B72

24 Objemový zlomek Definován jako poměr objemu výchozí složky k celkovému objemu soustavy. Př. Jaký objem vody je třeba k přípravě 1 dm 3 roztoku, v němž činí objemový zlomek Syntaponu L 0,015 (tedy 1,5%). 0,015=x/1 x=0,015*1 x=0,015dm 3

25 Látkové množství Př: Vypočítejte relativní molekulovou hmotnost amoniaku. Relativní molekulová hmotnost M r je součtem relativních atomových hmotností A r prvků tvořících molekulu. M r (NH 3 )= A r (N) + 3*A r (H) M r (NH 3 )=14,01+3*1,008 M r (NH 3 )=17,03

26 Látkové množství Definováno jako poměr hmotnosti (g) k molární hmotnosti (g/mol)= relativní molekulové hmotnost. Př. Jaká je hmotnost 5 mol kyseliny chlorovodíkové. M r (HCl)= A r (H)+A r (Cl)= 1,006+35,45=36,456 m(hcl)=m(hcl)*n(hcl) m(hcl)=36,456*5 m(hcl)=182,28g

27 Látková (molární) koncentrace Hmotnost roztoku m(g) je součinem látkové koncentrace c (mol/l), molární hmotnosti M(g/mol) a objemu V(dm 3 ). m=c.m.v Př. V 1200ml roztoku je rozpuštěno 30g NaOH. Vypočítejte látkovou koncentraci NaOH v roztoku. (M(NaOH)=40g/mol) c=m/(m*v) c=30/(40*1,2) c=0,625 mol/l

28 Směšování roztoků m 1 *w 1 +m 2 *w 2 =(m 1 +m 2 )*w m 1 hmotnost původního roztoku m 2 hmotnost rozpouštědla w 1 hmotnostní procento původního roztoku w 2 hmotnostní procento rozpouštědla w hmotnostní procento výsledného roztoku Př. Kolik vody a kolik 36,5% HCl potřebujete pro přípravu 1dm 3 16% HCl. m 1 *w 1 +m 2 *w 2 =(m 1 +m 2 )*w m 1 *0,365+m 2 *0=1*0,16 m 1 *0,365=0,16 m 1 =0,438dm 3 (35,5%HCl) m 1 +m 2 =1 0,438+m 2 =1 m 2 =0,562(H 2 O)

29 Použitá literatura Blažek, J. a kol.:přehled chemického názvosloví, Pedagogické nakladatelství,praha, 2004, 114s. ISBN Blažek, J. a kol.:chemie pro studijní obory SOŠ a SOU nechemického zaměření, Pedagogické nakladatelství, Praha, 1999, 336s. ISBN Mareček, A., Honza, J.: Chemie sbírka příkladů, Proton, Brno, 2001, 149s. ISBN Šrámek, V., Kosina, L.: Přehled středoškolského učiva chemie, Orfeus, Praha, 1992, 263s. ISBN Kolektiv autorů: Odmaturuj z chemie, Didaktis, Brno, 2002, 208s. ISBN

Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk

Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Peníze SŠ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0130 Šablona: III/2 Ověřeno ve výuce dne: 23.4..2013

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace

Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace Maturitní témata 2016 CHEMIE 1) Elektronový obal atomu a) Pravidlo o zaplňování orbitalů, tvary orbitalů b) Elektronová konfigurace

Více

Moravské gymnázium Brno s.r.o. RNDr. Miroslav Štefan. Datum tvorby 8.11.2013

Moravské gymnázium Brno s.r.o. RNDr. Miroslav Štefan. Datum tvorby 8.11.2013 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0743 Název školy Autor Tematická oblast Ročník Moravské gymnázium Brno s.r.o. RNDr. Miroslav Štefan Chemie obecná - směsi 1. ročník Datum tvorby 8.11.2013 Anotace a) určeno

Více

H - -I (hydridy kovů) vlastnosti: plyn - nekov 14x lehčí než vzduch bez barvy, chuti, zápachu se vzduchem tvoří výbušnou směs redukční činidlo

H - -I (hydridy kovů) vlastnosti: plyn - nekov 14x lehčí než vzduch bez barvy, chuti, zápachu se vzduchem tvoří výbušnou směs redukční činidlo Otázka: Vodík, kyslík Předmět: Chemie Přidal(a): Prang Vodík 1. Charakteristika 1 1 H 1s 1 ; 1 proton, jeden elektron nejlehčí prvek výskyt: volný horní vrstva atmosféry, vesmír - elementární vázaný- anorganické,

Více

Otázka: Atomy, molekuly, látky. Předmět: Chemie. Přidal(a): Jirka. Základní chemické pojmy. Hmota

Otázka: Atomy, molekuly, látky. Předmět: Chemie. Přidal(a): Jirka. Základní chemické pojmy. Hmota Otázka: Atomy, molekuly, látky Předmět: Chemie Přidal(a): Jirka Základní chemické pojmy Hmota dualistický charakter (vlnový a částicový) všechny objekty a jevy, které existují kolem nás a působí přímo

Více

2.) heterogenní (různorodá) části rozeznatelné zrakem, min. 2 fáze, vel. č. >10 fázovém rozhraní

2.) heterogenní (různorodá) části rozeznatelné zrakem, min. 2 fáze, vel. č. >10 fázovém rozhraní Otázka: Roztoky Předmět: Biologie Přidal(a): Hans Taubermann ROZTOKY soustava = vymezená část prostoru oddělená skutečnými nebo myšlenými stěnami klasifikace soustav : podle počtu složek : 1.) CHČL (prvek

Více

Základní chemické pojmy a zákony

Základní chemické pojmy a zákony Základní chemické pojmy a zákony LRR/ZCHV Základy chemických výpočtů Jiří Pospíšil Relativní atomová (molekulová) hmotnost A r (M r ) M r číslo udávající, kolikrát je hmotnost daného atomu (molekuly) větší

Více

J., HÁJEK B., VOTINSKÝ J.

J., HÁJEK B., VOTINSKÝ J. Kontakty a materiály J. Šedlbauer e-mail: josef.sedlbauer@tul.cz tel.: 48-535-3375 informace a materiály k Obecné chemii: www.fp.tul.cz/kch/sedlbauer (odkaz na předmět) konzultace: úterý odpoledne nebo

Více

DOPLŇKOVÝ STUDIJNÍ MATERIÁL CHEMICKÉ VÝPOČTY. Zuzana Špalková. Věra Vyskočilová

DOPLŇKOVÝ STUDIJNÍ MATERIÁL CHEMICKÉ VÝPOČTY. Zuzana Špalková. Věra Vyskočilová DOPLŇKOVÝ STUDIJNÍ MATERIÁL CHEMICKÉ VÝPOČTY Zuzana Špalková Věra Vyskočilová BRNO 2014 Doplňkový studijní materiál zaměřený na Chemické výpočty byl vytvořen v rámci projektu Interní vzdělávací agentury

Více

Příprava halogenderivátů Halogenace alkanů

Příprava halogenderivátů Halogenace alkanů Halogenderiváty Příprava halogenderivátů Halogenace alkanů Příprava halogenderivátů Adice na alkeny Adice na alkyny Příprava halogenderivátů z alkoholů Příprava fluorderivátů z alkoholů Bromace v allylové

Více

Reálné gymnázium a základní škola města Prostějova Školní vzdělávací program pro ZV Ruku v ruce

Reálné gymnázium a základní škola města Prostějova Školní vzdělávací program pro ZV Ruku v ruce 6 ČLOVĚK A PŘÍRODA UČEBNÍ OSNOVY 6. 2 Chemie Časová dotace 8. ročník 2 hodiny 9. ročník 2 hodiny Celková dotace na 2. stupni je 4 hodiny. Charakteristika: Vyučovací předmět chemie vede k poznávání chemických

Více

CHEMICKY ČISTÁ LÁTKA A SMĚS

CHEMICKY ČISTÁ LÁTKA A SMĚS CHEMICKY ČISTÁ LÁTKA A SMĚS Látka = forma hmoty, která se skládá z velkého množství základních stavebních částic: atomů, iontů a... Látky se liší podle druhu částic, ze kterých se skládají. Druh částic

Více

ZS Purkynova Vyskov. Mgr. Jana Vašíèková / vasickova@zspurkynova.vyskov.cz Pøedmìt Chemie Roèník 9. Klíèová slova Uhlovodíky Oèekávaný výstup

ZS Purkynova Vyskov. Mgr. Jana Vašíèková / vasickova@zspurkynova.vyskov.cz Pøedmìt Chemie Roèník 9. Klíèová slova Uhlovodíky Oèekávaný výstup Chemie Pøíspìvek pøidal Administrator Tuesday, 05 March 2013 Aktualizováno Tuesday, 25 June 2013 Názvosloví uhlovodíkù Významné anorganické kyseliny Významné oxidy Deriváty uhlovodíkù halogenderiváty Kyslíkaté

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2939. Název projektu: Investice do vzdělání - příslib do budoucnosti

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2939. Název projektu: Investice do vzdělání - příslib do budoucnosti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2939 Název projektu: Investice do vzdělání - příslib do budoucnosti Číslo přílohy: VY_číslo šablony_inovace_číslo přílohy Autor Datum vytvoření vzdělávacího

Více

Soli. ph roztoků solí - hydrolýza

Soli. ph roztoků solí - hydrolýza Soli Soli jsou iontové sloučeniny vzniklé neutralizační reakcí. Např. NaCl je sůl vzniklá reakcí kyseliny HCl a zásady NaOH. Př.: Napište neutralizační reakce jejichž produktem jsou CH 3 COONa, NaCN, NH

Více

Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Autor Ročník 3 Obor CZ.1.07/1.5.00/34.0514 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Metody instrumentální analýzy, vy_32_inovace_ma_11_15

Více

Klasifikace chemických reakcí

Klasifikace chemických reakcí Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního

Více

V molekulách obou skupin uhlovodíků jsou atomy uhlíku mezi sebou vázány pouze vazbami jednoduchými (sigma).

V molekulách obou skupin uhlovodíků jsou atomy uhlíku mezi sebou vázány pouze vazbami jednoduchými (sigma). ALKANY, CYKLOALKANY UHLOVODÍKY ALIFATICKÉ (NECYKLICKÉ) CYKLICKÉ NASYCENÉ (ALKANY) NENASYCENÉ (ALKENY, ALKYNY APOD.) ALICYKLICKÉ (NEAROMA- TICKÉ) AROMATICKÉ (ARENY) NASYCENÉ (CYKLO- ALKANY) NENASYCENÉ (CYKLOALKENY

Více

Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Peníze SŠ

Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Peníze SŠ Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Peníze SŠ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0130 Šablona: III/2 Ověřeno ve výuce dne: 7.10.2013

Více

Soli. Názvosloví, vznik a použití solí, hydrogensoli a hydráty solí, hnojiva, použití solí ve stavebnictví

Soli. Názvosloví, vznik a použití solí, hydrogensoli a hydráty solí, hnojiva, použití solí ve stavebnictví Soli Názvosloví, vznik a použití solí, hydrogensoli a hydráty solí, hnojiva, použití solí ve stavebnictví Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu

Více

Gymnázium Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace ŠKOLA: Mgr. Monika ŠLÉGLOVÁ. VY_32_INOVACE_06A_01 Vodík II DATUM TVORBY: 11. 2.

Gymnázium Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace ŠKOLA: Mgr. Monika ŠLÉGLOVÁ. VY_32_INOVACE_06A_01 Vodík II DATUM TVORBY: 11. 2. ŠKOLA: AUTOR: NÁZEV: TEMA: ČÍSLO PROJEKTU: Gymnázium Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace Mgr. Monika ŠLÉGLOVÁ VY_32_INOVACE_06A_01 Vodík II NEKOVY CZ.1.07/1.5.00/34.0816 DATUM TVORBY: 11. 2.

Více

Organická chemie 1. ročník studijního oboru - gastronomie.

Organická chemie 1. ročník studijního oboru - gastronomie. Organická chemie 1. ročník studijního oboru - gastronomie. T-3 Disperzní soustavy a roztoky. Zpracováno v rámci projektu Zlepšení podmínek ke vzdělávání Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0639

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda. Vyučovací předmět: Chemie. Třída: tercie. Očekávané výstupy. Poznámky. Přesahy. Žák: Průřezová témata

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda. Vyučovací předmět: Chemie. Třída: tercie. Očekávané výstupy. Poznámky. Přesahy. Žák: Průřezová témata Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vyučovací předmět: Chemie Třída: tercie Očekávané výstupy Uvede příklady chemického děje a čím se zabývá chemie Rozliší tělesa a látky Rozpozná na příkladech fyzikální

Více

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í

I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í CHEMICKY ČISTÉ LÁTKY A SMĚSI Látka = forma hmoty, která se skládá z velkého množství základních částic: atomů, iontů a... 1. Přiřaďte látky: glukóza, sůl, vodík a helium k níže zobrazeným typům částic.

Více

Matematika, Fyzika. MGV - Školní vzdělávací program osmileté studium Chemie 1

Matematika, Fyzika. MGV - Školní vzdělávací program osmileté studium Chemie 1 Vyučovací předmět Chemie Týdenní hodinová dotace 2 + 1LC hodin Ročník 1. ročník Roční hodinová dotace 108 hodin Výstupy Učivo Průřezová témata, mezipředmětové vztahy zhodnotí vztah vývoje vědy a lidské

Více

Soli. Vznik solí. Názvosloví solí

Soli. Vznik solí. Názvosloví solí Soli Vznik solí Soli jsou chemické sloučeniny složené z kationtů kovů ( popř. amonného kationtu NH4 + ) a aniontů kyselin. Např. KNO 3 obsahuje draselný kationt K + a aniont kyseliny dusičné NO 3, NaCl

Více

Výstupy - kompetence Téma - Učivo Průřezová témata,přesahy - pracuje bezpečně s vybranými dostupnými a běžně používanými Úvod do chemie

Výstupy - kompetence Téma - Učivo Průřezová témata,přesahy - pracuje bezpečně s vybranými dostupnými a běžně používanými Úvod do chemie Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Obor vzdělávací oblasti: Chemie Ročník: 8 Výstupy - kompetence Téma - Učivo Průřezová témata,přesahy - pracuje bezpečně s vybranými dostupnými a běžně používanými Úvod

Více

Uhlovodíky s trojnými vazbami. Alkyny

Uhlovodíky s trojnými vazbami. Alkyny Uhlovodíky s trojnými vazbami alkyny právě jedna trojná vazba, necyklické... Obecné vlastnosti trojné vazby Skládá se z jedné vazby σ a dvou vazeb π. Učební text, Hb 2010 Maximální elektronová hustota

Více

Chemie. Charakteristika vyučovacího předmětu:

Chemie. Charakteristika vyučovacího předmětu: Chemie Charakteristika vyučovacího předmětu: Obsahové vymezení Vyučovací předmět chemie je součástí vzdělávací oblasti Člověk a příroda. Vede žáky k poznávání vybraných chemických látek a reakcí, které

Více

Disperzní soustavy a jejich vlastnosti

Disperzní soustavy a jejich vlastnosti Disperzní soustavy a jejich vlastnosti Disperzní soustavy Dispergované ástice Disperzní prost edí Typy disperzních soustav Disperzní prost edí Tuhé Disperg. ástice Tuhé Kapalné Plynné Název soustavy Slitiny,

Více

Soli jsou chemické sloučeniny složené z kationtů kovů (nebo amonného kationtu NH4+) a aniontů kyselin.

Soli jsou chemické sloučeniny složené z kationtů kovů (nebo amonného kationtu NH4+) a aniontů kyselin. Soli Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Bednaříková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozuje

Více

Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk

Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk Střední škola obchodu, řemesel a služeb Žamberk Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Peníze SŠ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0130 Šablona: III/2 Ověřeno ve výuce dne: 28.1.2013

Více

Test pro 8. třídy A. 3) Vypočítej kolik potřebuješ gramů soli na přípravu 600 g 5 % roztoku.

Test pro 8. třídy A. 3) Vypočítej kolik potřebuješ gramů soli na přípravu 600 g 5 % roztoku. Test pro 8. třídy A 1) Rozhodni, zda je správné tvrzení: Vzduch je homogenní směs. a) ano b) ne 2) Přiřaď k sobě: a) voda-olej A) suspenze b) křída ve vodě B) emulze c) vzduch C) aerosol 3) Vypočítej kolik

Více

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Polarita σ vazeb v organických sloučeninách V uhlovodíkových řetězcích může být atom uhlíku vázán s jiným atomem prvku s výrazně nižší nebo

Více

Součástí cvičení je krátký test.

Součástí cvičení je krátký test. 1 KVALITATIVNÍ ANORGANICKÁ ANALÝZA Laboratorní úloha č.3 KATIONTY TVOŘÍCÍ HYDROXIDY A AMFOTERNÍ HYDROXIDY DOMÁCÍ PŘÍPRAVA 1. Prostudujte si dále uvedený návod 2. Na základě informací ze skript (str. 15

Více

PRVKY 17. (VII. A) SKUPINY

PRVKY 17. (VII. A) SKUPINY PRVKY 17. (VII. A) SKUPINY TEST Úkol č. 1 Doplň následující text správnými informacemi o prvcích 17. skupiny: Prvky 17. skupiny periodické soustavy prvků jsou společným názvem označovány halogeny. Do této

Více

Charakteristika jaderných (nukleárních) reakcí

Charakteristika jaderných (nukleárních) reakcí Charakteristika jaderných (nukleárních) reakcí Nukleární reakce probíhají buď jako samovolné rozpady některých atomových jader nebo jako jaderné reakce, vyvolané bombardováním i stabilního jádra jiným

Více

Periodická soustava prvků

Periodická soustava prvků Periodická soustava prvků Historie: 1789 Lavoisier kovy a nekovy 1818 Berzelius podle reaktivity 1817 Döbereiner triády 1863 Newlands oktávy 1864 Mayer grafická závislost vlastností prvků na atomovém čísle,

Více

AGENDA. převody jednotek koncentrace ředení osmolarita, osmotický tlak

AGENDA. převody jednotek koncentrace ředení osmolarita, osmotický tlak AGENDA převody jednotek koncentrace ředení osmolarita, osmotický tlak PŘEVODY JEDNOTEK jednotky I. základní Fyzikální veličina Jednotka Značka Délka l metr m Hmotnost m kilogram kg Čas t sekunda s Termodynamická

Více

Potenciometrie. Obr.1 Schema základního uspořádání elektrochemické cely pro potenciometrická měření

Potenciometrie. Obr.1 Schema základního uspořádání elektrochemické cely pro potenciometrická měření Potenciometrie 1.Definice Rovnovážná potenciometrie je analytickou metodou, při níž se analyt stanovuje ze změřeného napětí elektrochemického článku, tvořeného indikační elektrodou ponořenou do analyzovaného

Více

HYDROXIDY. Autor: Mgr. Stanislava Bubíková. Datum (období) tvorby: 27. 3. 2013. Ročník: osmý

HYDROXIDY. Autor: Mgr. Stanislava Bubíková. Datum (období) tvorby: 27. 3. 2013. Ročník: osmý Autor: Mgr. Stanislava Bubíková HYDROXIDY Datum (období) tvorby: 27. 3. 2013 Ročník: osmý Vzdělávací oblast: Člověk a příroda / Chemie / Anorganické sloučeniny 1 Anotace: Žáci se seznámí se základními

Více

Oxidy. Názvosloví oxidů Některé významné oxidy

Oxidy. Názvosloví oxidů Některé významné oxidy Oxidy Názvosloví oxidů Některé významné oxidy Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Více

Autor: Rajsik www.nasprtej.cz Téma: Názvosloví anorganických sloučenin Ročník: 1. NÁZVOSLOVÍ Anorganických sloučenin

Autor: Rajsik www.nasprtej.cz Téma: Názvosloví anorganických sloučenin Ročník: 1. NÁZVOSLOVÍ Anorganických sloučenin n - založena na oxidačních číslech Oxidační číslo NÁZVOSLOVÍ Anorganických sloučenin - římskými číslicemi, pravý horní index - nesloučené prvky a molekuly jednoho prvku mají oxidační číslo 0 (např. O 3,S

Více

PŘEDMLUVA 9 2. KOVY 22 2.1. OBECNÉ VLASTNOSTI KOVŮ 22 2.2. SLITINY 24

PŘEDMLUVA 9 2. KOVY 22 2.1. OBECNÉ VLASTNOSTI KOVŮ 22 2.2. SLITINY 24 Obsah PŘEDMLUVA 9 1. PERIODICITA VLASTNOSTÍ PRVKŮ 10 1.1. PERIODICKÝ ZÁKON 10 1.2. PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ 11 1.3. PERIODICITA VLASTNOSTÍ V PERIODICKÉ TABULCE 12 1.3.1. Ionizační energie a elektronegativita

Více

10 CHEMIE. 10.1 Charakteristika vyučovacího předmětu. 10.2 Vzdělávací obsah

10 CHEMIE. 10.1 Charakteristika vyučovacího předmětu. 10.2 Vzdělávací obsah 10 CHEMIE 10.1 Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové vymezení Vyučovací předmět Chemie zpracovává vzdělávací obsah oboru Chemie vzdělávací oblasti Člověk a příroda. Vzdělávání v předmětu chemie

Více

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant, Bělíkova 1387, příspěvková organizace Název modulu Chemie Kód modulu Ch-M-1/1-10 Délka modulu 99 hodin Platnost 01.09.2010 Typ modulu povinný Pojetí teoretické

Více

MATURITNÍ TÉMATA - CHEMIE. Školní rok 2012 / 2013 Třídy 4. a oktáva

MATURITNÍ TÉMATA - CHEMIE. Školní rok 2012 / 2013 Třídy 4. a oktáva MATURITNÍ TÉMATA - CHEMIE Školní rok 2012 / 2013 Třídy 4. a oktáva 1. Stavba atomu Modely atomu. Stavba atomového jádra, protonové a nukleonové číslo, izotop, izobar, nuklid, stabilita atomového jádra,

Více

Učební osnovy Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Chemický kroužek ročník 6.-9.

Učební osnovy Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Chemický kroužek ročník 6.-9. Učební osnovy Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Chemický kroužek ročník 6.-9. Školní rok 0/03, 03/04 Kapitola Téma (Učivo) Znalosti a dovednosti (výstup) Počet hodin pro kapitolu Úvod

Více

Atomová absorpční spektroskopie (AAS) spektroskopie (AAS) spektroskopie (AAS) r. 1802 Wolaston pozoroval absorpční čáry ve slunečním spektru

Atomová absorpční spektroskopie (AAS) spektroskopie (AAS) spektroskopie (AAS) r. 1802 Wolaston pozoroval absorpční čáry ve slunečním spektru tomová absorpční r. 1802 Wolaston pozoroval absorpční čáry ve slunečním spektru r. 1953 Walsh sestrojil první analytický atomový absorpční spektrometr díky vysoké selektivitě se tato metoda stala v praxi

Více

PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ

PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: CHEMIE PRVNÍ Mgr. Tomáš MAŇÁK 25. říjen 2012 Název zpracovaného celku: PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ (periodic table of the elements) konec 18. a

Více

2.1. Pojem funkce a její vlastnosti. Reálná funkce f jedné reálné proměnné x je taková

2.1. Pojem funkce a její vlastnosti. Reálná funkce f jedné reálné proměnné x je taková .. Funkce a jejich graf.. Pojem funkce a její vlastnosti. Reálná funkce f jedné reálné proměnné je taková binární relace z množin R do množin R, že pro každé R eistuje nejvýše jedno R, pro které [, ] f.

Více

Typy chemických reakcí

Typy chemických reakcí Typy chemických reakcí přeměny přírody souvisejí s chemickými ději chemické reakce probíhají při přeměnách: živé přírody neživé přírody chemické reakce: výroba kovů plastů potravin léků stavebních materiálů

Více

Školní vzdělávací program Dát šanci každému Verze 3 ZŠ a MŠ Praha 5 Smíchov, Grafická 13/1060

Školní vzdělávací program Dát šanci každému Verze 3 ZŠ a MŠ Praha 5 Smíchov, Grafická 13/1060 5.6.2 CHEMIE, PRAKTICKÁ CHEMIE 5.6.2.1 Charakteristika vyučovacího předmětu Vyučovací předmět Chemie/Praktická chemie je součástí vzdělávací oblasti Člověk a příroda, vyučované na 2. stupni, jeho obsah

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Chemie - ročník: PRIMA

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Chemie - ročník: PRIMA Směsi Látky a jejich vlastnosti Předmět a význam chemie Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Chemie - ročník: PRIMA Téma Učivo Výstupy Kódy Dle RVP Školní (ročníkové) PT K Předmět

Více

Jiøí Vlèek ZÁKLADY STØEDOŠKOLSKÉ CHEMIE obecná chemie anorganická chemie organická chemie Obsah 1. Obecná chemie... 1 2. Anorganická chemie... 29 3. Organická chemie... 48 4. Laboratorní cvièení... 69

Více

Funkce Vypracovala: Mgr. Zuzana Kopečková

Funkce Vypracovala: Mgr. Zuzana Kopečková Funkce Vypracovala: Mgr. Zuzana Kopečková Název školy Název a číslo projektu Název modulu Obchodní akademie a Střední odborné učiliště, Veselí nad Moravou Motivace žáků ke studiu technických předmětů OP

Více

materiál č. šablony/č. sady/č. materiálu: Autor:

materiál č. šablony/č. sady/č. materiálu: Autor: Masarykova základní škola Klatovy, tř. Národních mučedníků 185, 339 01 Klatovy; 376312154, fax 376326089 E-mail: skola@maszskt.investtel.cz; internet: www.maszskt.investtel.cz Kód přílohy vzdělávací VY_32_INOVACE_CH8SA_01_03_13

Více

4. ročník soutěže HLEDÁME NEJLEPŠÍHO MLADÉHO CHEMIKA SOUTĚŽNÍ VĚDOMOSTNÍ TEST

4. ročník soutěže HLEDÁME NEJLEPŠÍHO MLADÉHO CHEMIKA SOUTĚŽNÍ VĚDOMOSTNÍ TEST 4. ročník soutěže HLEDÁME NEJLEPŠÍHO MLADÉHO CHEMIKA SOUTĚŽNÍ VĚDOMOSTNÍ TEST 1. H 3 BO 3 správně pojmenujeme a) Kyselina trioxoboritá b) Kyselina boritá c) Kyselina bromitá d) Kyselina trihydrogenboritá

Více

Předmět: C H E M I E. 08-ŠVP-Chemie-1, 2, 3, 4 strana 1 (celkem 8) 1. 9. 2014

Předmět: C H E M I E. 08-ŠVP-Chemie-1, 2, 3, 4 strana 1 (celkem 8) 1. 9. 2014 08-ŠVP-Chemie-1, 2, 3, 4 strana 1 (celkem 8) 1. 9. 2014 Předmět: C H E M I E Charakteristika předmětu: Chemie zahrnuje oblast Člověk a příroda. Studuje okruh problémů spojených se zkoumáním přírody. Umožňuje

Více

Chemie. 3. období 9. ročník. Očekávané výstupy předmětu. Vyučovací předmět: Období ročník:

Chemie. 3. období 9. ročník. Očekávané výstupy předmětu. Vyučovací předmět: Období ročník: Vyučovací předmět: Období ročník: Učební texty: Chemie 3. období 9. ročník Základy praktické chemie pro 9. ročník ZŠ učebnice (Beneš, Pumpr, Banýr Fortuna) Základy praktické chemie pro 9. ročník ZŠ pracovní

Více

b) strukturní- znázorňují vazby mezi atomy a jejich uspořádání - C C C C - c) racionální vyjadřují druh a počet atomů v molekule

b) strukturní- znázorňují vazby mezi atomy a jejich uspořádání - C C C C - c) racionální vyjadřují druh a počet atomů v molekule ORGANICKÁ CHEMIE Zabývá se zkoumáním organických sloučenin. Organické sloučeniny - sloučeniny, ve kterých jsou vázáné atomy uhlíku a většinou i vodíku. Některé z nich obsahují i vázaný O, N, S, P, méně

Více

BIOKATALYZÁTORY I. ENZYMY

BIOKATALYZÁTORY I. ENZYMY BIOKATALYZÁTORY I. Obecné pojmy - opakování: Katalyzátory látky, které ovlivňují průběh katalyzované reakce a samy se přitom nemění. Dělíme je na: pozitivní (aktivátory) urychlující reakce negativní (inhibitory)

Více

Pokusy s kolem na hřídeli (experimenty s výpočty)

Pokusy s kolem na hřídeli (experimenty s výpočty) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Pokusy s kolem na hřídeli (experimenty s výpočty) Označení: EU-Inovace-F-7-08 Předmět: fyzika Cílová skupina: 7. třída

Více

ŘEŠENÍ KONTROLNÍHO TESTU ŠKOLNÍHO KOLA

ŘEŠENÍ KONTROLNÍHO TESTU ŠKOLNÍHO KOLA Ústřední komise Chemické olympiády 49. ročník 2012/2013 ŠKOLNÍ KOLO kategorie B ŘEŠENÍ KONTROLNÍHO TESTU ŠKOLNÍHO KOLA KONTROLNÍ TEST ŠKOLNÍHO KOLA (60 BODŮ) ANORGANICKÁ CHEMIE 30 BODŮ Úloha 1 Titrační

Více

Sada 7 Název souboru Ročník Předmět Formát Název výukového materiálu Anotace

Sada 7 Název souboru Ročník Předmět Formát Název výukového materiálu Anotace Sada 7 Název souboru Ročník Předmět Formát Název výukového materiálu Anotace VY_52_INOVACE_737 8. Chemie notebook Směsi Materiál slouží k vyvození a objasnění pojmů (klíčová slova - chemická látka, směs,

Více

Výpočty z chemických rovnic 1

Výpočty z chemických rovnic 1 Výpočty z chemických rovnic 1 Vypracoval: RNDr. Milan Zimpl, Ph.D. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Výpočty hmotností a objemů Chemické rovnice

Více

Význam a použití solí karboxylových kyselin

Význam a použití solí karboxylových kyselin Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního

Více

Sylabus pro předmět CHEMIE ANORGANICKÁ A ANALYTICKÁ

Sylabus pro předmět CHEMIE ANORGANICKÁ A ANALYTICKÁ Sylabus pro předmět CHEMIE ANORGANICKÁ A ANALYTICKÁ Kód předmětu: CHA Název v jazyce výuky: Chemie anorganická a analytická Název česky: Chemie anorganická a analytická Název anglicky: Inorganic and Analytical

Více

Inovace výuky Chemie LÉČIVA. Ch 9/09. neutralizace kyseliny acetylsalicylové, antacid Gaviscon

Inovace výuky Chemie LÉČIVA. Ch 9/09. neutralizace kyseliny acetylsalicylové, antacid Gaviscon Inovace výuky Chemie LÉČIVA Ch 9/09 Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Cílová skupina: Klíčová slova: Očekávaný výstup: Člověk a příroda Chemie Přírodní látky 9. ročník neutralizace kyseliny

Více

TEORETICKÁ ČÁST (70 BODŮ)

TEORETICKÁ ČÁST (70 BODŮ) Řešení okresního kola ChO kat. D 0/03 TEORETICKÁ ČÁST (70 BODŮ) Úloha 3 bodů. Ca + H O Ca(OH) + H. Ca(OH) + CO CaCO 3 + H O 3. CaCO 3 + H O + CO Ca(HCO 3 ) 4. C + O CO 5. CO + O CO 6. CO + H O HCO 3 +

Více

(k 1)x k + 1. pro k 1 a x = 0 pro k = 1.

(k 1)x k + 1. pro k 1 a x = 0 pro k = 1. . Funkce dvou a více proměnných. Úvod. Určete definiční obor funkce a proveďte klasifikaci bodů z R vzhledem k a rozhodněte zda je množina uzavřená či otevřená. Určete a načrtněte vrstevnice grafu funkce

Více

Veličiny- základní N A. Látkové množství je dáno podílem N částic v systému a Avogadrovy konstanty NA

Veličiny- základní N A. Látkové množství je dáno podílem N částic v systému a Avogadrovy konstanty NA YCHS, XCHS I. Úvod: plán přednášek a cvičení, podmínky udělení zápočtu a zkoušky. Základní pojmy: jednotky a veličiny, základy chemie. Stavba atomu a chemická vazba. Skupenství látek, chemické reakce,

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA a MATE SKÁ ŠKOLA STRUP ICE, okres Chomutov

ZÁKLADNÍ ŠKOLA a MATE SKÁ ŠKOLA STRUP ICE, okres Chomutov ZÁKLADNÍ ŠKOLA a MATE SKÁ ŠKOLA STRUP ICE, okres Chomutov Autor výukového Materiálu Datum (období) vytvo ení materiálu Ro ník, pro který je materiál ur en Vzd lávací obor tématický okruh Název materiálu,

Více

ANODA KATODA elektrolyt:

ANODA KATODA elektrolyt: Ukázky z pracovních listů 1) Naznač pomocí šipek, které částice putují k anodě a které ke katodě. Co je elektrolytem? ANODA KATODA elektrolyt: Zn 2+ Cl - Zn 2+ Zn 2+ Cl - Cl - Cl - Cl - Cl - Zn 2+ Cl -

Více

Disperzní soustavy. Pravé roztoky (analytické disperze) Látková koncentrace (molarita) Molalita. Rozdělení disperzních soustav

Disperzní soustavy. Pravé roztoky (analytické disperze) Látková koncentrace (molarita) Molalita. Rozdělení disperzních soustav Rozdělení disperzních soustav Disperzní soustavy částice jedné nebo více látek rovnoěrně rozptýlené (dispergované) ve forě alých částeček v dispergující fázi podle počtu fází podle skupenského stavu jednofázové

Více

CHEMICKÉ NÁZVOSLOVÍ. Autor: Mgr. Stanislava Bubíková. Datum (období) tvorby: 14. 2. 2013. Ročník: osmý

CHEMICKÉ NÁZVOSLOVÍ. Autor: Mgr. Stanislava Bubíková. Datum (období) tvorby: 14. 2. 2013. Ročník: osmý CHEMICKÉ NÁZVOSLOVÍ Autor: Mgr. Stanislava Bubíková Datum (období) tvorby: 14. 2. 2013 Ročník: osmý Vzdělávací oblast: Člověk a příroda / Chemie / Částicové složení látek a chemické prvky 1 Anotace: Žáci

Více

Chemické výpočty opakování Smart Board

Chemické výpočty opakování Smart Board Chemické výpočty opakování Smart Board VY_52_INOVACE_203 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Chemie Ročník: 9 Projekt EU peníze školám Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo šablony: 26 Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tematický celek: Anotace: CZ.1.07/1.5.00/3.010

Více

Chemické výpočty II. Převod jednotek. Převod jednotek. Převod jednotek. pmol/l nmol/l µmol/l mmol/l mol/l. Cvičení. µg mg g. Vladimíra Kvasnicová

Chemické výpočty II. Převod jednotek. Převod jednotek. Převod jednotek. pmol/l nmol/l µmol/l mmol/l mol/l. Cvičení. µg mg g. Vladimíra Kvasnicová Převod jednotek pmol/l nmol/l µmol/l mmol/l mol/l 10 12 10 9 10 6 10 3 mol/l Chemické výpočty II Vladimíra Kvasnicová µg mg g 10 6 10 3 g µl ml dl L 10 6 10 3 10 1 L 12) cholesterol (MW=386,7g/mol): 200

Více

Ústřední komise Chemické olympiády. 48. ročník 2011/2012. ŠKOLNÍ KOLO kategorie D ŘEŠENÍ SOUTĚŽNÍCH ÚLOH

Ústřední komise Chemické olympiády. 48. ročník 2011/2012. ŠKOLNÍ KOLO kategorie D ŘEŠENÍ SOUTĚŽNÍCH ÚLOH Ústřední komise Chemické olympiády 48. ročník 2011/2012 ŠKOLNÍ KOLO kategorie D ŘEŠENÍ SOUTĚŽNÍCH ÚLOH TEORETICKÁ ČÁST (70 BODŮ) Úloha 1 Neznámý prvek 16 bodů 1. A síra 0,5 bodu 2. t t = 119 C, t v = 445

Více

Analytická chemie předběžné zkoušky

Analytická chemie předběžné zkoušky Analytická chemie předběžné zkoušky Odběr a úprava vzorku homogenní vzorek rozmělnit, promíchat Vzhled vzorku (barva, zápach) barevné roztoky o Cr 3+, MnO 4- o Cu 2+ o Ni 2+, Cr 3+, Fe 2+ o CrO 2-4, [Fe(CN)

Více

Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření: 12.02.2013 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_08_Ch_OB Ročník: I. Vzdělávací oblast: Přírodovědné

Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření: 12.02.2013 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_08_Ch_OB Ročník: I. Vzdělávací oblast: Přírodovědné Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření: 12.02.2013 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_08_Ch_OB Ročník: I. Vzdělávací oblast: Přírodovědné vzdělávání Vzdělávací obor: Chemie Tematický okruh: Obecná

Více

Odměrná analýza základní pojmy

Odměrná analýza základní pojmy Odměrná analýza základní pojmy Odměrný roztok Odměrný roztok je činidlo, které se při titraci přidává ke stanovované látce (roztok, kterým titrujeme a jehož spotřebu měříme). Příprava odměrného roztoku

Více

ORGANICKÉ SLOUČENINY DUSÍKU

ORGANICKÉ SLOUČENINY DUSÍKU ORGANICKÉ SLOUČENINY DUSÍKU Aminy = deriváty amoniaku NH 3 Nitrosloučeniny = sloučeniny obsahující skupinu (odvozená od HNO 3 ) Nitrososloučeniny = sloučeniny obsahující NO skupinu (odvozená od H ) Diazoniové

Více

PRVKY 16. (VI. A) SKUPINY

PRVKY 16. (VI. A) SKUPINY PRVKY 16. (VI. A) SKUPINY I. TEST Úvodní text Doplňte v textu chybějící výrazy: Prvky 16. skupiny periodické tabulky lze souhrnně nazývat chalkogeny. Ve valenční vrstvě mají 6 elektronů. Jejich elektronová

Více

OBECNÁ CHEMIE František Zachoval CHEMICKÉ ROVNOVÁHY 1. Rovnovážný stav, rovnovážná konstanta a její odvození Dlouhou dobu se chemici domnívali, že jakákoliv chem.

Více

TEORETICKÁ ČÁST (OH) +II

TEORETICKÁ ČÁST (OH) +II POKYNY nejprve si prostuduj teoretickou část s uvedenými typovým příklady jakmile si budeš jist, že teoretickou část zvládáš, procvič si své dovednosti na příkladech k procvičování jako doplňující úlohu

Více

UHLÍK vlastnosti, modifikace, použití

UHLÍK vlastnosti, modifikace, použití UHLÍK vlastnosti, modifikace, použití Výskyt uhlíku a jeho chemické zařazení nekov, IV. skupina PSP je základním kamenem všech organických sloučenin, mezi ně patří i fosilní paliva základní prvek biosféry

Více

Ch - Stavba atomu, chemická vazba

Ch - Stavba atomu, chemická vazba Ch - Stavba atomu, chemická vazba Autor: Mgr. Jaromír JUŘEK Kopírování a jakékoliv další využití výukového materiálu je povoleno pouze s uvedením odkazu na www.jarjurek.cz. VARIACE 1 Tento dokument byl

Více

Biogeochemické cykly vybraných chemických prvků

Biogeochemické cykly vybraných chemických prvků Biogeochemické cykly vybraných chemických prvků Uhlík důležitý biogenní prvek cyklus C jedním z nejdůležitějších látkových toků v biosféře poměr mezi CO 2 a C org - vliv na oxidačně redukční potenciál

Více

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0290. Ročník: 1.

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0290. Ročník: 1. Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední škola Cheb, Obrněné brigády 6, 350 11 Cheb Číslo projektu:

Více

Příprava vrstev metodou sol-gel

Příprava vrstev metodou sol-gel Příprava vrstev metodou sol-gel Návody pro laboratorní práce oboru restaurování památek Specializace: Sklo a keramika Vedoucí práce: Ing. Diana Horkavcová, A07, tel.: 4175 Zastupuje: Dr. Ing. Dana Rohanová,

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2939. Název projektu: Investice do vzdělání - příslib do budoucnosti

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2939. Název projektu: Investice do vzdělání - příslib do budoucnosti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2939 Název projektu: Investice do vzdělání - příslib do budoucnosti Číslo přílohy: VY_číslo šablony_inovace_číslo přílohy Autor Datum vytvoření vzdělávacího

Více

N A = 6,023 10 23 mol -1

N A = 6,023 10 23 mol -1 Pro vyjadřování množství látky se v chemii zavádí veličina látkové množství. Značí se n, jednotkou je 1 mol. Látkové množství je jednou ze základních veličin soustavy SI. Jeden mol je takové množství látky,

Více

chartakterizuje přírodní vědy,charakterizuje chemii, orientuje se v možných využití chemie v běžníém životě

chartakterizuje přírodní vědy,charakterizuje chemii, orientuje se v možných využití chemie v běžníém životě Kapitola Téma (Učivo) Znalosti a dovednosti (výstup). Úvod do chemie Charakteristika chemie a její význam Charakteristika přírodních věd charakteristika chemie Chemie kolem nás chartakterizuje přírodní

Více

OBSAH. 1) Směsi. 2) Voda, vzduch. 3) Chemické prvky (názvy, značky) atomy prvků, molekuly. 4) Chemické prvky (vlastnosti, použití)

OBSAH. 1) Směsi. 2) Voda, vzduch. 3) Chemické prvky (názvy, značky) atomy prvků, molekuly. 4) Chemické prvky (vlastnosti, použití) OBSAH 1) Směsi 2) Voda, vzduch 3) Chemické prvky (názvy, značky) atomy prvků, molekuly 4) Chemické prvky (vlastnosti, použití) 5) Názvosloví halogenidy 6) Názvosloví oxidy, sulfidy 7) Názvosloví kyseliny,

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: Název projektu školy: Šablona III/2: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Výuka s ICT na SŠ obchodní České

Více

Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY

Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY INDIVIDUÁLNÍ VÝUKA Matematika METODIKA Soustavy rovnic Mgr. Marie Souchová květen 2011 Tato část učiva následuje po kapitole Rovnice. Je rozdělena do částí

Více

Chemie. Charakteristika předmětu

Chemie. Charakteristika předmětu Vzdělávací obor : Chemie Chemie Charakteristika předmětu Chemie je zahrnuta do vzdělávací oblasti Člověk a příroda. Chemie je vyučována v 8. a 9. ročníku s hodinovou dotací 2 hodiny týdně. Převáţná část

Více

Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace

Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor Průřezové téma Tematický celek CZ.1.07/1.5.00/34.0565 VY_32_INOVACE_355_S-prvky a jejich sloučeniny Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná

Více