RECENZE APLIKACE NX CAM TURBOMACHINERY MILLING

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "RECENZE APLIKACE NX CAM TURBOMACHINERY MILLING"

Transkript

1 Dr. Charles Clarke RECENZE APLIKACE NX CAM TURBOMACHINERY MILLING Důležité tržní faktory... 3 Stávající specializované aplikace... 3 Nová generace flexibility... 4 Specializované operace pro lopatková kola a rotory... 5 Řízené hrubé obrábění... 5 Pružný výběr vzorů... 6 Zbytkové frézování... 6 Řízení osy nástroje... 6 Práce s nekvalitní 3D geometrií... 7 Přínosy úplného řešení CAD-CAM... 7 Závěr... 8

2 NX CAM TURBOMACHINERY MILLING Úvod Technologie CAD/CAM aktuálně dosáhla stavu, kdy funkce, které byly dříve považovány za pokročilé (například programování v 5 osách), se staly samozřejmostí. Technologická rozšíření však umožňují dodavatelům softwaru expanzi do specializovaných oblastí, které nabízejí větší přidanou hodnotu pro konkrétní zákazníky. Výsledkem jsou nové přídavné aplikace CAD/CAM (často označované jako doplňky), které adresují konkrétní požadavky ve specializovaných průmyslových odvětvích s vysokou mírou přesnosti a výkonu. Tyto přídavné aplikace snižují požadavky na využití specializovaných, samostatných aplikací, které fungují mimo standardní podnikové systémy. Tato recenze popisuje příklad takové pokročilé aplikace modulu NX Turbomachinery Milling, který společnost Siemens PLM Software uvedla ve verzi NX 7. Tento nový modul byl vyvinut v rámci úzké spolupráce s klíčovými zákazníky. Jedná se o tržní segment, kterému společnost Siemens PLM Software dominuje z pohledu CAD/CAM řešení a ve kterém společnost Siemens spolupracuje s důležitými zákazníky typu Pratt and Whitney, GE Aircraft Engines, Rolls-Royce a mnoha dalšími výrobci a dodavateli v oblasti leteckého průmyslu a elektrárenství. Důležitými uživateli softwaru jsou také interní divize společnosti, jako je například dceřiná společnost Siemens Power Generation. Dr. Charles Clarke Charles Clarke je uznávaný konzultant a spisovatel v oboru CAD/CAM/CAE a PLM a souvisejících oblastech. Díky vzdělání v inženýrských oborech, znalostem v oblasti CAD/CAM a osobním zkušenostem s přímým plánováním a implementací těchto systémů pro špičkové společnosti v oboru má dostatek zkušeností, o které se může opřít při hodnocení a psaní recenzí k jednotlivým produktům. Dr. Clarke je pravidelným přispěvatelem řady odborných časopisů ve Velké Británii i mezinárodně. 2 Copyright 2010 Dr. Charles Clarke

3 NX CAM TURBOMACHINERY MILLING Recenze produktu Důležité tržní faktory Poslední modely turbínových systémů nabízejí vysokou technickou výkonnost od výroby elektrické energie po pohonné jednotky v leteckém průmyslu. To je jedním z důvodů nárůstu poptávky po vícelopatkových komponent, které jsou zásadními prvky při konstrukci turbín. Vývoj za posledních deset let zaznamenal posun k lopatkovým diskům pro pohon vzduchových turbín (často označovaných jako lopatková kola), které nejsou sestavovány z jednotlivých lopatek a kompletovány s relativně složitým vřetenem, ale které jsou vyráběny jako jediná součástka. Jednolitý díl je většinou lehčí a dokáže přispět k vyšší technické výkonnosti. Trend takového použití je patrný z přesunu od zbrojní výroby ke komerční a zvyšování objemu výroby. Základní řešení pro 5osé obrábění obvykle nepodporuje speciální operace navržené pro snadné a efektivní programování turbínových součástí. Obrábění vícelopatkových disků a rotorů však klade vysoké nároky na programování NC, které je nutností pro ovládání víceosých obráběcích nástrojů používaných k výrobním úkonům. Přestože si řada dodavatelů CAM vybrala tyto náročné součásti pro demonstraci jejich 5osých aplikací, skutečným testem je produktivita programování. Bohužel v řadě případů není systém pro 5osé obrábění pouze variantou pro víceosé zpracování, ale takový software musí sloužit více účelům. Základní řešení pro 5osé obrábění obvykle nepodporuje speciální operace navržené pro snadné a efektivní programování turbínových součástí. Stávající specializované aplikace Po nějakou dobu byly specializované úkony při programování a obrábění složitějších součástí typu lopatkových disků či turbínových rotorů prováděny použitím speciálních obráběcích nástrojů a programovacího softwaru NC dodávaného buď výrobcem obráběcího stroje, nebo zakoupeného samostatně od dodavatele specializovaného softwaru. Pro řadu společností však takový postup není ideální, přinejmenším s ohledem na softwarové vybavení, protože je vhodnější používat aplikace, které jsou konzistentní s ostatními provozními systémy. Kromě nutnosti komunikace s několika dodavateli a přenášení či překládání dat mezi aplikacemi je nutné počítat také s otázkami správy dat a řízení verzí. U větších společností se jedná o problematiku, kdy jedna taková aplikace provozovaná mimo systém PDM (Product Data Management) přináší další náklady na efektivní správu dat. Také pořizovací cena a náklady na údržbu takových jedinečných a specializovaných balíků mohou být velmi vysoké. Copyright 2010 Dr. Charles Clarke 3

4 NX CAM TURBOMACHINERY MILLING Nová generace flexibility V poslední verzi systému NX od společnosti Siemens PLM Software byla uvedena specializovaná rozšiřující aplikace pro standardní systém NX CAM, která je určena výhradně pro obrábění turbínových součástí. Když společnost Siemens PLM Software popisuje frézování pro turbínové stroje, nehovoří pouze o lopatkových discích a rotorech, ale aplikaci lze použít také pro lodní šrouby a jiné rotory s více lopatkami. Obecným marketingovým termínem pro všechny tyto oblasti je frézování pro turbínové stroje. Příklad modelu rotoru programovatelného použitím aplikace NX CAM Turbomachinery Milling Klíčovým cílem nového modulu NX Turbomachinery je umožnit uživatelům provádět komplexní úlohy programování co nejjednodušším způsobem. Systém nabízí účelově orientované funkce, které přenesou uživatele do kontextu frézování pro turbínové stroje. Základní myšlenkou softwaru je jednoduchý výběr geometrie a poskytnutí údajů o druhu zamýšlených lopatek a požadovaném provozu. Pak stačí stisknout potvrzovací tlačítko a systém navrhne pro celou součástku inteligentní dráhy nástrojů bez kolizí, a to bez nutnosti dodatečných úprav či změn. V obecném softwaru by příprava dráhy nástroje pouze mezi dvěma lopatkami s jedním separátorem trvala pravděpodobně několik hodin. S aplikací NX Turbomachinery Milling je takový úkol otázkou 2 minut. Vzhledem k tomu, že výrobci mají tendenci provádět věci různým způsobem, myšlenkou aplikace NX Turbomachinery Milling je podporovat v modulu obrábění lopatek co největší flexibilitu. V několika stávajících softwarových aplikacích CAM lze obrábět pouze mezi lopatkami, které jsou přímé. Pokud se lopatky zakřivují v ose od vřetena, systém nedokáže jejich obrábění navrhnout. V systému NX CAM žádné takové omezení neexistuje. Některé rotory jsou konstruovány tak, že mezi hlavními lopatkami jsou vysoustruženy menší lopatky označované jako separátory. V některých systémech nelze separátory vůbec definovat a obecně i v těch nejlepších systémech lze pracovat maximálně s jedním separátorem. Systém NX podporuje až šest separátorů. 4 Copyright 2010 Dr. Charles Clarke

5 NX CAM TURBOMACHINERY MILLING Recenze produktu Specializované operace pro lopatková kola a rotory Díky nové aplikaci NX je celý systém navržen s ohledem na maximálně jednoduchou a intuitivní interakci programátora s nabídkami v kontextu lopatek, separátorů a vřeten. Očekává se konstrukce určitých geometrických návrhů, takže jedinou nutnou aktivitou je výběr typu geometrie a ostatní činnosti lze ponechat na systému. Pokud potřebujete mezi hlavní lopatky umístit separátory, je nutné sdělit systému jejich umístění. Pak aplikaci sdělíte, že chcete provést hrubé obrábění a jaký nástroj chcete použít. Potřebujete zadat, zda je vhodné použít funkci výpočtu rychlosti posunu a přeskoků a jaký materiál chcete na obrobku ponechat. Postup specifikace trvá přibližně jednu až dvě minuty a pak potvrdíte softwaru, aby zahájil výpočet dráhy nástroje. Čas výpočtu je opět jedna nebo dvě minuty a ihned poté jsou k dispozici vaše dráhy nástroje. Řízené hrubé obrábění Při hrubém obrábění můžete například omezit objem materiálu, který chcete odstranit při každém tahu nástroje, takže fréza může odstranit například vrchních 50 % plochy v jedné operaci. Lopatky rotoru jsou většinou výrazně prodloužené, takže při přibližování k jejímu konci dochází k dlouhému přesahu a obrábění může způsobit značené prohnutí lopatky. Jestliže lze lopatku zpevnit tak, že při obrábění ponecháte co největšího objem materiálu, pak lze prohnutí efektivně minimalizovat. Příklad dráhy pro nástroj hrubého frézování Uživatelé se obvykle snaží hrubě opracovat horních 50 % a jemně dofrézovat horních 40 %. A pak pokračovat s hrubým opracováním dolních 50 % a jemným dofrézováním zbývajících 60 %. Při obrábění tvrdých titanových kovů se běžně obrábí ve dvou hloubkách, takže se provádí hrubé opracování ve dvou fázích a jemné frézování také ve dvou hloubkách. Copyright 2010 Dr. Charles Clarke 5

6 NX CAM TURBOMACHINERY MILLING Pružný výběr vzorů Automatizace je sice důležitá s ohledem na zkrácení a usnadnění programování NC, konstruktéři však potřebují flexibilitu, aby mohli pracovat požadovaným způsobem. V systému NX máte k dispozici širokou nabídku funkcí, pokud je chcete používat. Software NX například automaticky nalezne počáteční a koncové hrany lopatky, ale vy jejich umístění můžete upravit a docílit přesně požadované dráhy. Můžete zadat, který roh chcete použít jako začátek vzoru obrábění, dále typ vzoru (shora dolů nebo ze strany na stranu), zda chcete používat přeskakování z levé lopatky na pravou, optimalizaci 20 průchodů nebo definovat vroubkování s hloubkou frézování 0,2 mm nebo 6 mm nebo 20% výšky nástroje atd. Zbytkové frézování Jednou z oblastí, kde aplikace Siemens jednoznačně vítězí nad některými ostatními systémy, je zbytkové frézování. Systém NX udržuje aktivní nebo průběžný model obrobku, takže systém si je vědom, které části součástky byly obrobeny a jaký materiál zůstal na místě. Pokud tedy hrubá fréza neodstranila materiál například mezi základnou lopatky separátoru a hlavní lopatkou, software NX CAM je schopen naprogramovat odstranění takto nedotčeného materiálu automaticky jediným kliknutím myší. Tím dochází k úspoře času při programování a efektivnějšímu obrábění. Průběžný model obrobku také funguje při otáčení a frézování, což je důležité pro operace při výrobě turbín, jejichž rotační součástky vyžadují otočné frézovací úkony. Příklad dráhy pro nástroj zbytkového frézování Řízení osy nástroje Máte také možnost omezit osu nástroje a určit, o kolik má být nástroj předsazený nebo utopený. To je obzvláště důležité při použití kruhové nebo hrotové frézy, jejíž dolní hrot není opatřen frézovacím nožem. Nakloněním nástroje pak můžete vytvořit náběhovou hranu. Předsazení nebo utopení nástroje můžete definovat samostatně pro počáteční i koncovou hranu a osa nástroje bude mezi těmito krajními polohami interpolována. Tyto parametry lze zadat u vřetena a náboje a software provede přírůstkovou interpolaci, která je zapotřebí pro přechod z jedné polohy do druhé. 6 Copyright 2010 Dr. Charles Clarke

7 NX CAM TURBOMACHINERY MILLING Recenze produktu K největší odchylce osy nástroje dochází při posunování nástroje v blízkosti počátečních a koncových hran, protože v této části je největší zakřivení. Odchylku můžete minimalizovat opravou osy nástroje v blízkosti počáteční a koncové hrany lopatky. Můžete zadat, že do 20 mm od počáteční nebo koncové hrany chcete udržovat stejnou osu nástroje pro zbývající průchod. Rozhodně se chcete vyhnout náhlým změnám osy nástroje, které mohou mít za následek poškození povrchu nebo frézy. V některých situacích i malá změna osy nástroje může představovat velký zásah do frézované hrany nástroje. V této chvíli pomůže systém NX řídit rychlost změn osy nástroje. Společnost Siemens prohlašuje, že speciální funkce pro obrábění hran lopatek je jednou z položek, které byly plánovány a podobě jako ostatní funkce jsou navrženy s ohledem na urychlení a usnadnění požadovaných úkonů v novém softwaru se speciálními funkcemi pro lopatkové disky a rotory. Práce s nekvalitní 3D geometrií Ostatní systémy CAM jsou velmi konkrétní ohledně druhů 3D geometrie, které lze použít jako základ programování NC v těchto složitých součástech. Vyhledání a oprava problémů v matematických modelech CAD může být zdlouhavou a náročnou operací. Nový systém NX nabízí výraznou úsporu času, protože před programováním nevyžaduje vyřešení problémů s geometrií modelu. Software NX CAM pracuje přímo s importovanou geometrií a vytváří čisté dráhy nástrojů bez typických oprav a opětovného modelování. Tím ušetříte hodiny času při přípravě před programováním NC. Přínosy úplného řešení CAD-CAM Příklad simulace řízené G-kódem s použitím modelu strojového obrábění NX CAM Jedna výhoda řešení NX spočívá v tom, že software CAM je součástí úplné sady aplikací s možností využití ve výrobním inženýrství, kde všechny komponenty jsou zpětně propojeny k modelu obecných součástí. Pomocí softwaru NX má programátor NC přístup k úplné sadě nástrojů NX CAD, které v případě potřeby podporují vytváření 3D modelu z výkresu. Díky konzistentnímu modelu se případné úpravy geometrie promítnout do závislých dat, jako jsou dráhy nástrojů NX CAM nebo dokonce kontrolní programy NX CMM. Přesně stejné funkce CAD můžete také využít při modelování všech ostatních komponent, které potřebujete k dokončení procesu, od nástrojů a držáků po úplné 3D modely obráběcích nástrojů s plnou kinematikou potřebných pro simulaci výroby. Copyright 2010 Dr. Charles Clarke 7

8 NX CAM TURBOMACHINERY MILLING Závěr Vzhledem k velkému počtu demonstračních ukázek systémů CAM, které ukazují simulaci implementovaného 5osého softwaru použitého na rotorové součásti, můžete nabýt dojmu, že všechny balíky CAM jsou vhodné k programování takto složitých součástí. Přestože počet CAM systémů pro víceosé obrábění se za posledních pět let na trhu velice rozšířil, jsou mezi dostupnými balíky velké rozdíly, zejména pokud opustíte ukázkový režim a chcete v aplikacích dosáhnout skutečných výsledků. Tento rozdíl se zvětší, jakmile zavedené systémy typu NX CAM (dříve Unigraphics CAM) začnete používat ve skutečně specializovaných oblastech, jako je frézování pro turbínové stroje. Touto novou verzí přináší společnost Siemens novou úroveň funkcí. Jako vždy lze možnosti dále rozšiřovat a společnost Siemens sděluje, že vyvíjí další specializované funkce. Plánuje například, že doplní předem připravené funkce pro speciálně navržené výplně lopatek tak, abyste nemuseli používat standardní volby obrábění výplní dodávaných se současným systémem NX CAM. Vzhledem k tomu, že již samotné řešení NX CAM představuje mnohaúčelový systém se specializovanými a odzkoušenými funkcemi, představuje tato aplikace skvělou volbu pro zákazníky, kteří požadují špičkové výsledky v oblasti programování vícelopatkových součástek, jako jsou lopatková kola nebo rotory, a dávají přednost řešením dodávaným se všemi specializovanými podpůrnými funkcemi od uznávaného dodavatele systémů CAD/CAM, jako je společnost Siemens. 8 Copyright 2010 Dr. Charles Clarke

RECENZE APLIKACE NX CMM INSPECTION PROGRAMMING

RECENZE APLIKACE NX CMM INSPECTION PROGRAMMING Dr. Charles Clarke RECENZE APLIKACE NX CMM INSPECTION PROGRAMMING Průmyslové trendy a požadavky...3 Nový přístup k tvorbě kontrolních programů CMM...4 Používaná aplikace...4 Automatické programování kontrolních

Více

Kompatibilita a import CAD

Kompatibilita a import CAD Kompatibilita a import CAD Import a automatické rozpoznání 3D vlastností CATIA V5 WorkNC nyní nabízí import a automatické rozpoznání vlastností vrtaných otvorů z CATIA V5. V modulu automatického vrtání

Více

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC CNC CAM CNC frézování Heidenhain Kapitola 1 - Základy ISO kódu, kompenzace rádiusu frézy a struktura zápisu NC kódu. Kapitola 2 - Seznámení s prostředím

Více

SolidCAM Podpora metodiky

SolidCAM Podpora metodiky SolidCAM Podpora metodiky Tento materiál vznikl v rámci projektu: STROJTECH Inovace a zefektivnění vzdělávání podle ŠVP 3D modelování ve strojírenství a stavebnictví CZ.1.07/1.1.16/01.0054 Tento projekt

Více

A U T O R : I N G. J A N N O Ž I Č K A S O Š A S O U Č E S K Á L Í P A V Y _ 3 2 _ I N O V A C E _ 1 3 1 9 _ C N C P R O G R A M O V Á N Í _ P W P

A U T O R : I N G. J A N N O Ž I Č K A S O Š A S O U Č E S K Á L Í P A V Y _ 3 2 _ I N O V A C E _ 1 3 1 9 _ C N C P R O G R A M O V Á N Í _ P W P A U T O R : I N G. J A N N O Ž I Č K A S O Š A S O U Č E S K Á L Í P A V Y _ 3 2 _ I N O V A C E _ 1 3 1 9 _ C N C P R O G R A M O V Á N Í _ P W P Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony

Více

Zadání soutěžního úkolu:

Zadání soutěžního úkolu: Zadání soutěžního úkolu: a) Vytvořte NC program pro obrobení součásti (viz obr. 1), přičemž podmínkou je programování zcela bez použití CAD/CAM technologií (software SinuTrain nebo jiný editor řídicího

Více

www.planit.cz production_broch_2008_wf1.indd 1 production_broch_2008_wf1.indd 1 21.3.2008 11:39:40 21.3.2008 11:39:40

www.planit.cz production_broch_2008_wf1.indd 1 production_broch_2008_wf1.indd 1 21.3.2008 11:39:40 21.3.2008 11:39:40 www.planit.cz production_broch_2008_wf1.indd 1 21.3.2008 11:39:40 Poskytujeme komplexní řešení ve světě obrábění Na rozdíl od pokroku, kterého dosáhla technologie řízení, je ruční programování moderních

Více

Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují

Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují s finanční podporou v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Královéhradeckého kraje Modul 03 Technické předměty Ing. Pavel Dostál 1 Vývoj

Více

GF Machining Solutions. Mikron MILL P 800 U ST

GF Machining Solutions. Mikron MILL P 800 U ST GF Machining Solutions Mikron MILL P 800 U ST Mikron MILL P 800 U ST Soustružení. Hrubování. Dokončování. Jediná upínací operace. Mikron MILL P 800 U ST pro simultánní soustružení je nové řešení, založené

Více

Postup při gravírování na obecnou plochu ve t3 a 5 ti osách.

Postup při gravírování na obecnou plochu ve t3 a 5 ti osách. Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název: Téma: Autor: Číslo: Anotace: AlphaCAM - frézování Gravírování na

Více

CENTRUM VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGŮ ODBORNÝCH ŠKOL

CENTRUM VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGŮ ODBORNÝCH ŠKOL Projekt: CENTRUM VZDĚLÁVÁNÍ PEDAGOGŮ ODBORNÝCH ŠKOL Kurz: Stavba a provoz strojů v praxi 1 OBSAH 1. Úvod Co je CNC obráběcí stroj. 3 2. Vlivy na vývoj CNC obráběcích strojů. 3 3. Směry vývoje CNC obráběcích

Více

Základy práce v CAD/CAM systému EdgeCAM soustružení

Základy práce v CAD/CAM systému EdgeCAM soustružení Základy práce v CAD/CAM systému EdgeCAM soustružení Uvedený postup slouží pouze pro snadnější zorientování se v prostředí CAD/CAM systému EdgeCAM, není to však kuchařka, jak vypracovat např. semestrální

Více

ZPRÁVA Z PRŮMYSLOVÉ PRAXE. Problematika obrábění vysoce efektivními strategiemi

ZPRÁVA Z PRŮMYSLOVÉ PRAXE. Problematika obrábění vysoce efektivními strategiemi ZPRÁVA Z PRŮMYSLOVÉ PRAXE Číslo projektu Název projektu Jméno a adresa firmy Jméno a příjmení, tituly studenta: Modul projektu CZ.1.07/2.4.00/31.0170 Vytváření nových sítí a posílení vzájemné spolupráce

Více

HCW HORIZONTÁLNÍ FRÉZOVACÍ A VYVRTÁVACÍ STROJE

HCW HORIZONTÁLNÍ FRÉZOVACÍ A VYVRTÁVACÍ STROJE HCW 2000-4000 HORIZONTÁLNÍ FRÉZOVACÍ A VYVRTÁVACÍ STROJE ŠKODA HCW 2000-4000 Společnost Škoda představuje novou generaci obráběcích strojů HCW 2000-4000. Unikátní koaxiální pohon vřetene zaručuje bezkonkurenční

Více

Komplexní správa technických dat. PDM základní pojmy. Ing. Martin Nermut, 2012

Komplexní správa technických dat. PDM základní pojmy. Ing. Martin Nermut, 2012 Komplexní správa technických dat PDM základní pojmy Ing. Martin Nermut, 2012 Projektování - konstrukční a technologické procesy součást životního cyklu výrobku (PLM - Product Lifecycle Management) Nárůst

Více

CATIA V5 vs CATIA V4 Martina Staňková

CATIA V5 vs CATIA V4 Martina Staňková CATIA V5 vs CATIA V4 Martina Staňková Obsah: 1) 2) 3) 4) Použití softwaru CATIA v automobilovém průmyslu Společné vlastnosti obou verzí Odlišný přístup k řešení konstrukčních úloh Zhodnocení 1) Použití

Více

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC CNC CAM HSMWorks Přehled modulů Kapitola 1 - seznámení s prostředím HSM Works Kapitola 2 - import modelů, polohování Kapitola 3 - základy soustružení

Více

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC CNC CAM CNC frézování Heidenhain Kapitola 1 - Základy ISO kódu, kompenzace rádiusu frézy a struktura zápisu NC kódu. Kapitola 2 - Seznámení s prostředím

Více

Co je nového v RhinoCAMu 2012

Co je nového v RhinoCAMu 2012 Co je nového v RhinoCAMu 2012 6. únor Tento dokument popisuje nové funkce a vylepšení, které přináší RhinoCAM 2012, CAM systém pro Rhinoceros 4.0 a Rhinoceros 5.0 od společnosti MecSoft Corporation. 2012,

Více

VISI v TC CONTACT. V roce 2008 začalala TC CONTACT používat VISI Modelování, 3D obrábění včetně adaptivního hrubování a VISI Drátové řezání.

VISI v TC CONTACT. V roce 2008 začalala TC CONTACT používat VISI Modelování, 3D obrábění včetně adaptivního hrubování a VISI Drátové řezání. VISI v TC CONTACT Pokročilé CAD/CAM řešení pro strojírenský průmysl Společnost TC CONTACT s.r.o. působí jako výrobněobchodní firma v Novém Meste nad Váhom od roku 1992. Od počátku se zaměřuje na vývoj,

Více

Software Form Control

Software Form Control Měření na kliknutí myši. Tak jednoduchá je kontrola obrobku v obráběcím centru pomocí měřícího softwaru FormControl. Nezáleží na tom, zda má obrobek obecné 3D kontury nebo běžný 2.5D charakter. Uživatel

Více

Volba již definovaných nástrojů:

Volba již definovaných nástrojů: Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název: Téma: Autor: Číslo: AlphaCAM - soustružení Definice a volba nástrojů

Více

1. Úvod do Systémů CAD

1. Úvod do Systémů CAD 1. Úvod do Systémů CAD Studijní cíl Tento blok kurzu je věnován CA technologiím. Po úvodním seznámení se soustředíme především na oblast počítačové podpory konstruování, tedy CAD. Doba nutná k nastudování

Více

Obsah. Začínáme pracovat v InventorCAMu - frézování. 1995-2009 SolidCAM WWW.INVENTORCAM.CZ. All Rights Reserved.

Obsah. Začínáme pracovat v InventorCAMu - frézování. 1995-2009 SolidCAM WWW.INVENTORCAM.CZ. All Rights Reserved. Obsah Začínáme pracovat v InventorCAMu - frézování WWW.INVENTORCAM.CZ 1995-2009 SolidCAM All Rights Reserved. 1 2 2 Obsah Obsah 1. Přehled modulů InvnetorCAMu... 11 1.1 2.5D Frézování... 12 1.2 Obrábění

Více

Poskytujeme komplexní řešení ve světě obrábění

Poskytujeme komplexní řešení ve světě obrábění production_broch_2007_press.indd1 1 7.3.2007 16:23:59 Poskytujeme komplexní řešení ve světě obrábění Na rozdíl od pokroku, kterého dosáhla technologie řízení, je ruční programování moderních CNC obráběcích

Více

ZAČÍNÁME. špičkové technologie. SolidCAM + SolidWorks ÚSPORA ČASU. nová revoluční technologie frézování. Plně integrované v ýrobní ře šení

ZAČÍNÁME. špičkové technologie. SolidCAM + SolidWorks ÚSPORA ČASU. nová revoluční technologie frézování. Plně integrované v ýrobní ře šení SolidCAM + SolidWorks Plně integrované v ýrobní ře šení špičkové technologie nová revoluční technologie frézování AŽ ÚSPORA ČASU nová revoluční technologie frézování ZAČÍNÁME The Leaders in Integrated

Více

STUDIJNÍ MATERIÁLY. Obrábění CNC

STUDIJNÍ MATERIÁLY. Obrábění CNC STUDIJNÍ MATERIÁLY Obrábění CNC Autor: Ing. Miroslav Dýčka Seminář je realizován v rámci projektu Správná praxe ve strojírenské výrobě, registrační číslo CZ.1.07/3.2.05/05.0011 Vzdělávací modul: Obráběč

Více

Siemens PLM Software. www.siemens.cz/plm

Siemens PLM Software. www.siemens.cz/plm NX Siemens PLM Software www.siemens.cz/plm Systém NX je komplexním CAx řešením pro vývoj produktů, který přináší výkonné nástroje pro design, simulaci, dokumentaci, přípravu výroby a samotnou výrobu nástrojů.

Více

Aby se upichování a zapichování staly vašimi oblíbenými operacemi

Aby se upichování a zapichování staly vašimi oblíbenými operacemi Aby se upichování a zapichování staly vašimi oblíbenými operacemi A mohli jste si spokojeně užívat výhod optimalizované výroby s důmyslnými a úspornými řešeními Jakožto zvláštní kategorie soustružení s

Více

KenFeed 2X Nejnovější a inovativní koncept pro nejmodernější strategie vysokorychlostního frézování

KenFeed 2X Nejnovější a inovativní koncept pro nejmodernější strategie vysokorychlostního frézování KenFeed 2X Nejnovější a inovativní koncept pro nejmodernější strategie vysokorychlostního frézování Hlavní aplikace KenFeed 2X jsou oboustranné trojúhelníkové břitové destičky se šesti řeznými hranami,

Více

Vysoce produktivní výroba součástí

Vysoce produktivní výroba součástí www.siemens.cz/plm Vysoce produktivní výroba součástí NX CAM kompletní řešení pro rychlejší tvorbu lepších součástí www.siemens.com/plm/nx/cam Výhody řešení NX CAM Jak díky softwaru NX rychleji vytvoříte

Více

Postup při hrubování 3D ploch v systému AlphaCAM

Postup při hrubování 3D ploch v systému AlphaCAM Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název: Téma: Autor: Číslo: Anotace: AlphaCAM - frézování Hrubování 3D

Více

PARAMETRICKÉ PROGRAMOVÁNÍ SOUČÁSTI V ŘÍDICÍM SYSTÉMU HEIDENHAIN SVOČ FST 2015

PARAMETRICKÉ PROGRAMOVÁNÍ SOUČÁSTI V ŘÍDICÍM SYSTÉMU HEIDENHAIN SVOČ FST 2015 PARAMETRICKÉ PROGRAMOVÁNÍ SOUČÁSTI V ŘÍDICÍM SYSTÉMU HEIDENHAIN SVOČ FST 2015 Bc. Petr Petrek, Západočeská univerzita v Plzni, Univerzitní 8, 306 14 Plzeň Česká republika ABSTRAKT Tato práce se zabývá

Více

Práce s velkými sestavami

Práce s velkými sestavami Práce s velkými sestavami Číslo publikace spse01650 Práce s velkými sestavami Číslo publikace spse01650 Poznámky a omezení vlastnických práv Tento software a související dokumentace je majetkem společnosti

Více

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC. CNC obrábění

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC. CNC obrábění KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC CNC obrábění CNC OBECNĚ Kapitola 1 - Způsoby programování CNC strojů Kapitola 2 - Základní terminologie, oblasti CNC programování Kapitola 3 - Řídící

Více

Technologie II. Strojní programování. Přednáška č. 7. Autor: doc. Ing. Martin Vrabec, CSc.

Technologie II. Strojní programování. Přednáška č. 7. Autor: doc. Ing. Martin Vrabec, CSc. Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Projekt OPPA Systém elektronické podpory studia (SEPS) Řešen na FS ČVUT v Praze od 1. 4. 2011 Technologie II Strojní programování Přednáška

Více

PLM Software. NX CAM a SINUMERIK - dokonalé spojení Dokonalé spojení mezi CAM systémem a řídicími jednotkami vašich obráběcích strojů

PLM Software. NX CAM a SINUMERIK - dokonalé spojení Dokonalé spojení mezi CAM systémem a řídicími jednotkami vašich obráběcích strojů Siemens Product Lifecycle Management Software (CZ) s.r.o. NX CAM a SINUMERIK - dokonalé spojení Dokonalé spojení mezi CAM systémem a řídicími jednotkami vašich obráběcích strojů www.siemens.com/nx E x

Více

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC CNC CAM HSMWorks Přehled modulů Kapitola 1 - seznámení s prostředím HSM Works Kapitola 2 - import modelů, polohování Kapitola 3 - základy soustružení

Více

Dodávka CNC frézky s vysokofrekvenčním vřetenem pro projekt CENTEM

Dodávka CNC frézky s vysokofrekvenčním vřetenem pro projekt CENTEM Název veřejné zakázky: Dodávka CNC frézky s vysokofrekvenčním vřetenem pro projekt CENTEM Odůvodnění vymezení technických podmínek podle 156 odst. 1 písm. c)zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách

Více

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC. Kapitola 03 Frézování kontur

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC. Kapitola 03 Frézování kontur KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC Kapitola 03 Frézování kontur Siemens 840 - Frézování Kapitola 1 - Siemens 840 - Ovládací panel a tlačítka na ovládacím panelu Kapitola 2 - Siemens

Více

Programovací stanice itnc 530

Programovací stanice itnc 530 Programovací stanice itnc 530 Základy programování výroby jednoduchých součástí na CNC frézce s řídícím systémem HEIDENHAIN VOŠ a SPŠE Plzeň 2011 / 2012 Ing. Lubomír Nový Stanice itnc 530 a možnosti jejího

Více

Programovací stanice itnc 530

Programovací stanice itnc 530 Programovací stanice itnc 530 Základy programování CNC frézky s tříosým řídícím systémem HEIDENHAIN VOŠ a SPŠE Plzeň 2012 / 2013 Ing. Lubomír Nový Stanice itnc 530 a možnosti jejího využití 1. Popis stanice

Více

Pavel Steininger PROGRAMOVÁNÍ NC STROJŮ

Pavel Steininger PROGRAMOVÁNÍ NC STROJŮ STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJNICKÁ A STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA PROFESORA ŠVEJCARA, PLZEŇ, KLATOVSKÁ 109 Pavel Steininger PROGRAMOVÁNÍ NC STROJŮ CVIČENÍ SOUBOR PŘÍPRAV PRO 3. R. OBORU 23-41-M/01 STROJÍRENSTVÍ

Více

Pavel Steininger PROGRAMOVÁNÍ NC STROJŮ

Pavel Steininger PROGRAMOVÁNÍ NC STROJŮ STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJNICKÁ A STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA PROFESORA ŠVEJCARA, PLZEŇ, KLATOVSKÁ 109 Pavel Steininger PROGRAMOVÁNÍ NC STROJŮ CVIČENÍ SOUBOR PŘÍPRAV PRO 3. R. OBORU 23-41-M/01 STROJÍRENSTVÍ

Více

CoroMill 390 Stopkové frézy s velikostí břitových destiček 07 Třída GC1130 pro obrábění ocelí

CoroMill 390 Stopkové frézy s velikostí břitových destiček 07 Třída GC1130 pro obrábění ocelí CoroMill 390 Stopkové frézy s velikostí břitových destiček 07 Třída GC1130 pro obrábění ocelí S novými stopkovými frézami malých průměrů, opatřenými břitovými destičkami velikosti 07, lze nyní osvědčenou

Více

PLM řešení pro průmysl výroby strojů a strojního zařízení

PLM řešení pro průmysl výroby strojů a strojního zařízení PLM řešení pro průmysl výroby strojů a strojního zařízení Silní v době krize investují a v současné době je vhodná doba na to, aby se firma věnovala optimalizaci vnitřních procesů a činností s cílem posílit

Více

A U T O R : I N G. J A N N O Ž I Č K A S O Š A S O U Č E S K Á L Í P A V Y _ 3 2 _ I N O V A C E _ _ C N C V Z T A Ž N É A O B R Y S O V É B

A U T O R : I N G. J A N N O Ž I Č K A S O Š A S O U Č E S K Á L Í P A V Y _ 3 2 _ I N O V A C E _ _ C N C V Z T A Ž N É A O B R Y S O V É B A U T O R : I N G. J A N N O Ž I Č K A S O Š A S O U Č E S K Á L Í P A V Y _ 3 2 _ I N O V A C E _ 1 3 1 8 _ C N C V Z T A Ž N É A O B R Y S O V É B O D Y _ P W P Název školy: Číslo a název projektu: Číslo

Více

CAD_Inventor -cvičení k modelování a tvorbě technické obrazové dokumentace Vytváření výrobního výkresu rotační součásti - hřídele

CAD_Inventor -cvičení k modelování a tvorbě technické obrazové dokumentace Vytváření výrobního výkresu rotační součásti - hřídele Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: CAD druhý, třetí Petr Machanec 24.8.2012 Název zpracovaného celku: CAD_Inventor -cvičení k modelování a tvorbě technické obrazové dokumentace Vytváření výrobního výkresu

Více

Oblasti ovlivňující přesnost a kvalitu obrobení povrchu (generované dráhy).

Oblasti ovlivňující přesnost a kvalitu obrobení povrchu (generované dráhy). Oblasti ovlivňující přesnost a kvalitu obrobení povrchu (generované dráhy). 1 - Přesnost interpretace modelu (Tato oblast řeší, jak SC interpretuje model pro jednotlivé technologie obrábění 2D, 3D+HSM,

Více

A U T O R : I N G. J A N N O Ž I Č K A S O Š A S O U Č E S K Á L Í P A V Y _ 3 2 _ I N O V A C E _ 1 3 1 7 _ C N C Č Í S L I C O V Ě Ř Í Z E N É O B

A U T O R : I N G. J A N N O Ž I Č K A S O Š A S O U Č E S K Á L Í P A V Y _ 3 2 _ I N O V A C E _ 1 3 1 7 _ C N C Č Í S L I C O V Ě Ř Í Z E N É O B A U T O R : I N G. J A N N O Ž I Č K A S O Š A S O U Č E S K Á L Í P A V Y _ 3 2 _ I N O V A C E _ 1 3 1 7 _ C N C Č Í S L I C O V Ě Ř Í Z E N É O B R Á B Ě C Í S T R O J E _ P W P Název školy: Číslo a

Více

PROGRAMOVÁNÍ NA CNC STROJÍCH

PROGRAMOVÁNÍ NA CNC STROJÍCH Projekt PROGRAMOVÁNÍ NA CNC STROJÍCH "Získání dovednosti v programování na CNC obráběcích strojích pro žáky středních odborných škol a učilišť" CZ.1.07 Datum zahájení projektu: 1.4. 2012 Datum ukončení

Více

PROCE55 Scheduling. (Přehled)

PROCE55 Scheduling. (Přehled) (Přehled) Obsah Představení PROCE55 Scheduling... 3 Přínosy řešení... 3 Integrace POCE55... 4 PROCE55 Manufacturing... 4 PROCE55 Warehouse... 4 PROCE55 Maintenance... 4 Vlastnosti řešení PROCE55 Scheduling...

Více

FRENTECH CLAMPING SYSTEM

FRENTECH CLAMPING SYSTEM FRENTECH CLAMPING SYSTEM 2010 Frentech Aerospace s.r.o., Jarní 48, 614 00 Brno, Česká republika mailbox@frentech.eu, www.frentech.eu PŘESNÉ SVĚRÁKY PRO PĚTIOSÉ OBRÁBĚNÍ B B1 D 70 mm 52 mm 12F7 H3 K L 10

Více

Copyright 2013 Martin Kaňka;

Copyright 2013 Martin Kaňka; Copyright 2013 Martin Kaňka; http://dalest.kenynet.cz Popis aplikace Hlavním cílem aplikace Cubix je výpočet a procvičení výpočtu objemu a povrchu těles složených z kostek. Existují tři obtížnosti úkolů

Více

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC CNC CAM CNC frézování Heidenhain Kapitola 1 - Základy ISO kódu, kompenzace rádiusu frézy a struktura zápisu NC kódu. Kapitola 2 - Seznámení s prostředím

Více

Škola VOŠ a SPŠE Plzeň, IČO 49774301, REDIZO 600009491

Škola VOŠ a SPŠE Plzeň, IČO 49774301, REDIZO 600009491 Škola VOŠ a SPŠE Plzeň, IČO 49774301, REDIZO 600009491 Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Kód DUMu Název DUMu Autor DUMu Studijní obor Ročník Předmět Anotace CZ.1.07/1.5.00/34.0560

Více

Vertikální soustruhy APPLICATIONREPORT. OMNITRAC TRACKER3 Ultraportable Laser Tracker. Měření velkých dílů laser trackerem

Vertikální soustruhy APPLICATIONREPORT. OMNITRAC TRACKER3 Ultraportable Laser Tracker. Měření velkých dílů laser trackerem APPLICATIONREPORT Měření velkých dílů laser trackerem OMNITRAC TRACKER3 Ultraportable Laser Tracker Automated Precision Europe GmbH Im Breitspiel 17 69126 Heidelberg Tel: +49 (0) 6221 729 805 0 Fax: +49

Více

Technologie pro automatizaci procesů skladování

Technologie pro automatizaci procesů skladování Konference Logistika Technologie pro automatizaci procesů skladování Bratislava, 28.2.2012 www.kredit.cz 1 AUTOMATIZACE PROCESŮ SKLADOVÁNÍ Obsah prezentace : automatizace - trend módní nebo trhem vynucený

Více

OBRÁBĚCÍ CENTRA VERTIKÁLNÍ A HORIZONTÁLNÍ

OBRÁBĚCÍ CENTRA VERTIKÁLNÍ A HORIZONTÁLNÍ OBRÁBĚCÍ CENTRA VERTIKÁLNÍ A HORIZONTÁLNÍ PROFIL FIRMY Firma TRIMILL, a. s. byla založena v roce 2000 jako akciová společnost se sídlem v České republice. TRIMILL, a. s. se specializuje na výrobu CNC obráběcích

Více

Naše malé systémy pro velká zadání. Technické specifikace

Naše malé systémy pro velká zadání. Technické specifikace Měření kontur odklon od tradičních způsobů: Spojení měřicích os X a Z je možné jen do jistých mezí. Naše řešení: oddělení os X a Z. Osa X provádí posuv měřeného prvku, zatímco osa Z zajišt uje kontakt

Více

Software pro analýzu energetických dat W1000

Software pro analýzu energetických dat W1000 Software pro analýzu energetických dat W1000 Data pro snadný život vašich zákazníků Manage energy better Mít správné informace ve správný čas je základem úspěchu každého snažení, tedy i řízení spotřeby

Více

CNC frézování pro začátečníky

CNC frézování pro začátečníky Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Šumperk, Gen. Krátkého 30 CNC frézování pro začátečníky s popisným dialogem HEIDENHAIN TNC 310 Šumperk, duben 2007 Název projektu: Registrační číslo: Tvorba

Více

Brožura k výrobku. Leitz Reference Xe. Souřadnicový měřicí stroj

Brožura k výrobku. Leitz Reference Xe. Souřadnicový měřicí stroj Brožura k výrobku Leitz Reference Xe Souřadnicový měřicí stroj 2 Leitz Reference Xe Coordinate Measuring Machine Souřadnicový měřicí stroj pro malé a střední podniky Leitz Reference Xe Malé a střední podniky,

Více

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC. Kapitola 06 Frézování kapes a drážek

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC. Kapitola 06 Frézování kapes a drážek KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC Kapitola 06 Frézování kapes a drážek Siemens 840 - Frézování Kapitola 1 - Siemens 840 - Ovládací panel a tlačítka na ovládacím panelu Kapitola 2

Více

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC CNC CAM HSMWorks Přehled modulů Kapitola 1 - seznámení s prostředím HSM Works Kapitola 2 - import modelů, polohování Kapitola 3 - základy soustružení

Více

Katalog vzdělávacích programů SMC Industrial Automation CZ s.r.o.

Katalog vzdělávacích programů SMC Industrial Automation CZ s.r.o. Katalog vzdělávacích programů SMC Industrial Automation CZ s.r.o. Strana 1 Úvod Katalog vzdělávacích programů společnosti SMC obsahuje témata pokrývající znalosti pneumatických, elektropneumatických prvků

Více

Výkonné obrábění pro výkonné komponenty automobilů v SolidCAMu. Ivan Cimr

Výkonné obrábění pro výkonné komponenty automobilů v SolidCAMu. Ivan Cimr Výkonné obrábění pro výkonné komponenty automobilů v SolidCAMu Ivan Cimr Město Tamworth v kraji Staffordshire není známé jen díky svým historickým pamětihodnostem, ale také jako centrum strojírenského

Více

Machines. HELLER Obráběcí centra. Měřítko pro obrábění v 5 -ti osách. Nová řada F.

Machines. HELLER Obráběcí centra. Měřítko pro obrábění v 5 -ti osách. Nová řada F. Machines HELLER Obráběcí centra Měřítko pro obrábění v 5 -ti osách. Nová řada F. V krátkosti FT 2000/4000 Dvě velikosti strojů s různými pracovními prostory: FT 2000 (630/630/830) a FT 4000(800/800/1000)

Více

Frézování tvarových ploch I

Frézování tvarových ploch I Název a adresa školy: Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 Název operačního programu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5

Více

Matematický ústav UK Matematicko-fyzikální fakulta

Matematický ústav UK Matematicko-fyzikální fakulta Geometrické modelování Zbyněk Šír Matematický ústav UK Matematicko-fyzikální fakulta 5. října 2016 Zbyněk Šír (MÚ UK) - Geometrické modelování 5. října 2016 1 / 14 Obsah dnešní přednášky Co je to geometrické

Více

Otáčky vřetena (S), směr otáčení vřetena (M3, M4, M5)

Otáčky vřetena (S), směr otáčení vřetena (M3, M4, M5) Funkce Zadáním otáček a směru otáčení vřetena se vřeteno uvede do otáčivého pohybu, čímž je splněn předpoklad pro následné obrábění oddělováním třísky. Syntaxe Obrázek 1 Pohyb vřetena při soustružení Vedle

Více

Obsah. Začínáme pracovat v InventorCAMu - soustružení. 1995-2009 SolidCAM WWW.INVENTORCAM.CZ. All Rights Reserved.

Obsah. Začínáme pracovat v InventorCAMu - soustružení. 1995-2009 SolidCAM WWW.INVENTORCAM.CZ. All Rights Reserved. Obsah Začínáme pracovat v InventorCAMu - soustružení WWW.INVENTORCAM.CZ 1995-2009 SolidCAM All Rights Reserved. 1 2 2 Obsah Obsah 1. Přehled modulů InvnetorCAMu... 5 1.1 2.5D Frézování... 6 1.2 Obrábění

Více

2) Nulový bod stroje používáme k: a) Kalibraci stroje b) Výchozímu bodu vztažného systému c) Určení korekcí nástroje

2) Nulový bod stroje používáme k: a) Kalibraci stroje b) Výchozímu bodu vztažného systému c) Určení korekcí nástroje 1) K čemu používáme u CNC obráběcího stroje referenční bod stroje: a) Kalibraci stroje a souřadného systému b) Zavedení souřadného systému stroje c) K výměně nástrojů 2) Nulový bod stroje používáme k:

Více

HCW 1000 NOVÝ TYP LEHKÉ HORIZONTKY ŠKODA

HCW 1000 NOVÝ TYP LEHKÉ HORIZONTKY ŠKODA HCW 1000 NOVÝ TYP LEHKÉ HORIZONTKY ŠKODA PŘEDSTAVENÍ STROJE HCW 1000 ŠKODA MACHINE TOOL a.s. pokračuje ve více než 100leté tradici výroby přesných obráběcích strojů. Na základě výsledků situační analýzy

Více

VĚTRNÁ ELEKTRÁRNA JAKO OBROBEK SVOČ FST Zdeněk Šolar, Západočeská univerzita v Plzni, Univerzitní 8, Plzeň Česká republika

VĚTRNÁ ELEKTRÁRNA JAKO OBROBEK SVOČ FST Zdeněk Šolar, Západočeská univerzita v Plzni, Univerzitní 8, Plzeň Česká republika VĚTRNÁ ELEKTRÁRNA JAKO OBROBEK SVOČ FST 2013 Zdeněk Šolar, Západočeská univerzita v Plzni, Univerzitní 8, 306 14 Plzeň Česká republika ABSTRAKT Cílem práce, která slouží jako podklad pro tento příspěvek,

Více

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC CNC CAM Cíl podproduktu HSM Works Tento kurz si klade za cíl naučit uživatele ovládat program HSMWorks. Dalším cílem je naučit uživatele základním

Více

CNC SOUSTRUŽNICKÁ CENTRA FTC

CNC SOUSTRUŽNICKÁ CENTRA FTC INOVACE A DOKONALOST CNC SOUSTRUŽNICKÁ CENTRA FTC HT www.feeler-cnc.cz CNC soustružnická centra se šikmým ložem FTC-350, FTC-450, FTC-640 FTC-350 FTC-450 FTC-640 řada FTC-350 řada FTC-450 řada FTC-640

Více

ZPRÁVA Z PRŮMYSLOVÉ PRAXE

ZPRÁVA Z PRŮMYSLOVÉ PRAXE ZPRÁVA Z PRŮMYSLOVÉ PRAXE Číslo projektu Název projektu Jméno a adresa firmy Jméno a příjmení, tituly studenta: Modul projektu CZ.1.07/2.4.00/31.0170 Vytváření nových sítí a posílení vzájemné spolupráce

Více

ZÁKLADNÍ INFORMACE. NC nebo konvenční horizontální soustruh série HL s délkou až 12000 mm, točným průměrem nad ložem až 3500 mm.

ZÁKLADNÍ INFORMACE. NC nebo konvenční horizontální soustruh série HL s délkou až 12000 mm, točným průměrem nad ložem až 3500 mm. TDZ Turn TDZ TURN S.R.O. HLC SERIE ZÁKLADNÍ INFORMACE Společnost TDZ Turn s.r.o. patří mezi přední dodavatele nových CNC vertikálních soustruhů v České a Slovenské republice, ale také v dalších evropských

Více

17.3 - Motivace - inovace - zkušenost a vzdělávání

17.3 - Motivace - inovace - zkušenost a vzdělávání EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND 17.3 - Motivace - inovace - zkušenost a vzdělávání PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Klíčová aktivita č. 5 - Kurz a podpora a zkvalitnění výuky 3D počítačového modelování,

Více

Nabízíme komplexní řešení pro výrobu náhradních dílů 3D Skenování, 3D modelování, výroba dílů

Nabízíme komplexní řešení pro výrobu náhradních dílů 3D Skenování, 3D modelování, výroba dílů Nabízíme komplexní řešení pro výrobu náhradních dílů 3D Skenování, 3D modelování, výroba dílů Pro naše zákazníky nabízíme optimální řešení výrobních procesů. U nás máte vše pod jednou střechou nabízíme

Více

OBRÁBĚNÍ VSTŘIKOVACÍ FORMY NA PLASTY ZA VYUŽITÍ CAD/CAM SYSTÉMU NX6 SVOČ FST 20010

OBRÁBĚNÍ VSTŘIKOVACÍ FORMY NA PLASTY ZA VYUŽITÍ CAD/CAM SYSTÉMU NX6 SVOČ FST 20010 OBRÁBĚNÍ VSTŘIKOVACÍ FORMY NA PLASTY ZA VYUŽITÍ CAD/CAM SYSTÉMU NX6 SVOČ FST 20010 Zdeněk Hájíček, Západočeská univerzita v Plzni, Univerzitní 8, 306 14 Plzeň Česká republika ABSTRAKT Tématem bakalářské

Více

Co-Cr, titan 5, zirkon, akrylát PMMA, vosk, kompozit Pracovní plocha - osy X; Y; Z. 50 x 200 x 70 mm Pracovní plocha - osy A; B 360 ; +/-25 Pohon osy

Co-Cr, titan 5, zirkon, akrylát PMMA, vosk, kompozit Pracovní plocha - osy X; Y; Z. 50 x 200 x 70 mm Pracovní plocha - osy A; B 360 ; +/-25 Pohon osy INTERDENT 2015 CAD/CAM systémy Po více než 35 letech zkušeností v oblasti stomatologie, během nichž bylo hlavním cílem společnosti a jejích zaměstnanců vyrábět kvalitní výrobky a rozhodující význam hrál

Více

OBRÁBĚNÍ I. Zpětný zdvih při těchto metodách snižuje produktivitu obrábění. Proto je zpětná rychlost 1,5x - 4x větší než pracovní rychlost.

OBRÁBĚNÍ I. Zpětný zdvih při těchto metodách snižuje produktivitu obrábění. Proto je zpětná rychlost 1,5x - 4x větší než pracovní rychlost. OBRÁBĚNÍ I OBRÁŽENÍ - je založeno na stejném principu jako hoblování ( hoblování je obráběním jednobřitým nástrojem ) ale hlavní pohyb vykonává nástroj upevněný ve smýkadle stroje. Posuv koná obrobek na

Více

DELMIA: 3D virtuální továrna budoucnosti s produkty Dassault Systèmes

DELMIA: 3D virtuální továrna budoucnosti s produkty Dassault Systèmes DELMIA: 3D virtuální továrna budoucnosti s produkty Dassault Systèmes DS řešení DELMIA pro digitální výrobu a produkci umožňuje výrobcům nezávisle na průmyslovém odvětví virtuálně definovat, plánovat,

Více

Vyměnitelné břitové destičky

Vyměnitelné břitové destičky Vyměnitelné břitové destičky Obr. Sortiment nejběžnějších normalizovaných vyměnitelných břitových destiček ze slinutého karbidu a řezné keramiky (bílé a černé destičky). Vyměnitelné břitové destičky (VBD)

Více

Leady & MERK Integrace Microsoft Dynamics CRM s aplikacemi Leady a MERK

Leady & MERK Integrace Microsoft Dynamics CRM s aplikacemi Leady a MERK Integrace Microsoft Dynamics CRM s aplikacemi Leady a MERK Strana 1 z 12 Obsah 1. Leady... 3 a. Shrnutí... 3 b. Popis modulu... 3 c. Technické podrobnosti o modulu... 5 2. MERK... 6 a. Shrnutí... 6 b.

Více

Najíždění na konturu a odjíždění od ní (NORM, KONT, KONTC, KONTT)

Najíždění na konturu a odjíždění od ní (NORM, KONT, KONTC, KONTT) Funkce Předpoklady Syntaxe Prostřednictvím příkazů NORM, KONT, KONTC nebo KONTT je možné při aktivované korekci rádiusu nástroje (G41/G42) přizpůsobit dráhu pro najíždění a odjíždění nástroje na požadovanou

Více

Obsah 1 Technologie obrábění na CNC obráběcím stroji... 2

Obsah 1 Technologie obrábění na CNC obráběcím stroji... 2 Obsah 1 Technologie obrábění na CNC obráběcím stroji... 2 Souřadnicový systém... 2 Vztažné body... 6 Absolutní odměřování, přírůstkové odměřování... 8 Geometrie nástroje...10 Korekce nástrojů - soustružení...13

Více

Elektrochemické obrábění s novým EXTRUDE HONE EVO s omezením vlivu bludných proudů

Elektrochemické obrábění s novým EXTRUDE HONE EVO s omezením vlivu bludných proudů Pro přímé vydání KONTAKT: Carsten GROMOLL E-MAIL: carsten.gromoll@kennametal.com TELEFON: +1 724 539 8033 Elektrochemické obrábění s novým EXTRUDE HONE EVO s omezením vlivu bludných proudů Speciální technologie

Více

A U T O R : I N G. J A N N O Ž I Č K A S O Š A S O U Č E S K Á L Í P A V Y _ 3 2 _ I N O V A C E _ 1 3 1 2 _ T Ř Í S K O V É O B R Á B Ě N Í - V R T

A U T O R : I N G. J A N N O Ž I Č K A S O Š A S O U Č E S K Á L Í P A V Y _ 3 2 _ I N O V A C E _ 1 3 1 2 _ T Ř Í S K O V É O B R Á B Ě N Í - V R T A U T O R : I N G. J A N N O Ž I Č K A S O Š A S O U Č E S K Á L Í P A V Y _ 3 2 _ I N O V A C E _ 1 3 1 2 _ T Ř Í S K O V É O B R Á B Ě N Í - V R T Á N Í _ P W P Název školy: Číslo a název projektu: Číslo

Více

Postprocesory a ukázka tvorby postprocesoru

Postprocesory a ukázka tvorby postprocesoru Tento materiál vznikl jako součást projektu EduCom, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Postprocesory a ukázka tvorby postprocesoru Ing. Petr Keller, Ph.D. Technická

Více

l: I. l Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky.

l: I. l Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky. Vysoké učení technické v Brně Fakulta strojního inženýrství Ústav strojírenské technologie Odbor technologie obrábění Téma: 1. cvičení - Základní veličiny obrábění Inovace studijních programů bakalářských,

Více

Ing. Petra Cihlářová. Odborný garant: Doc. Ing. Miroslav Píška, CSc.

Ing. Petra Cihlářová. Odborný garant: Doc. Ing. Miroslav Píška, CSc. Vysoké učení technické v Brně Fakulta strojního inženýrství Ústav strojírenské technologie Odbor obrábění Téma: 9. cvičení - Základy CNC programování Okruhy: SPN 12 CNC Sinumerik 810 D a výroba rotační

Více

Technologie pro maloobchod nové pohledy, nové příležitosti. Marta Nováková, Generální ředitelka, U&SLUNO a.s.

Technologie pro maloobchod nové pohledy, nové příležitosti. Marta Nováková, Generální ředitelka, U&SLUNO a.s. Technologie pro maloobchod nové pohledy, nové příležitosti Marta Nováková, Generální ředitelka, U&SLUNO a.s. Informační technologie a retail IT není jen HW a SW Očekávané změny a přínosy v optimalizaci

Více

Cvičení 2 z předmětu CAD I PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ

Cvičení 2 z předmětu CAD I PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ Cvičení 2 z předmětu CAD I PARAMETRICKÉ 3D MODELOVÁNÍ Cílem druhého cvičení je si na jednoduchém modelu hřídele osvojit základní postupy při tvorbě rotační součástky. Především používání pracovních, nebo

Více

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC. Kapitola 08 Simulace

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC. Kapitola 08 Simulace KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC Kapitola 08 Simulace Siemens 840 - Frézování Kapitola 1 - Siemens 840 - Ovládací panel a tlačítka na ovládacím panelu Kapitola 2 - Siemens 840 -

Více

M370. Aplikace s vysokými posuvy Řada M370

M370. Aplikace s vysokými posuvy Řada M370 Aplikace s vysokými posuvy Řada M370 Řada M370 je vybavena nejmodernější technologií břitových destiček s nejvyšším výkonem a spolehlivostí a je určena pro vysokou produktivitu dosaženou vysokými posuvy.

Více

Projekt EU - Implementace nových technických vzdělávacích programů do praxe, r.č. CZ.1.07/1.1.10/03.0073.

Projekt EU - Implementace nových technických vzdělávacích programů do praxe, r.č. CZ.1.07/1.1.10/03.0073. Projekt EU - Implementace nových technických vzdělávacích programů do praxe, r.č. CZ.1.07/1.1.10/03.0073. BADAL Miloš. Popis účasti. V tomto grantovém projektu jsem tvořil příručku pro základní pochopení

Více

Tecnomatix digitální továrna

Tecnomatix digitální továrna Tecnomatix digitální továrna Siemens PLM Software www.siemens.cz/plm Produkty řady Tecnomatix jsou flexibilní řešení pro plánování, simulace a řízení výrobních procesů. Jejich velký ekonomický přínos spočívá

Více