PRÁCE S PŘÍBĚHEM. Mgr. Karla Hrbáčková, Ph.D Fakulta humanitních studií

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "PRÁCE S PŘÍBĚHEM. Mgr. Karla Hrbáčková, Ph.D Fakulta humanitních studií"

Transkript

1 PRÁCE S PŘÍBĚHEM Mgr. Karla Hrbáčková, Ph.D.

2 ÚVOD Čtení je náročné. Na rozdíl třeba od mluvení, které je nám dáno vrozeně, nemáme v mozku strukturu geneticky připravenou čtení zajistit. Žádné centrum čtení v mozku neexistuje. Čtení vyžaduje od čtenáře aktivitu, a navíc aktivitu nesnadnou myšlení (NÚV, 2011).

3 ÚVOD Čtenářská gramotnost je celoživotně se rozvíjející vybavenost člověka vědomostmi, dovednostmi, schopnostmi, postoji a hodnotami potřebnými pro užívání všech druhů textů v různých individuálních i sociálních kontextech. Porozumění psanému textu, používání psaného textu a přemýšlení o něm za účelem dosažení cílů jedince, rozvoje jeho vědomostí a potenciálu a za účelem aktivní účasti ve společnosti. Čtení se stává prostředkem k učení.

4 ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST Ve čtenářské gramotnosti se prolíná několik rovin, z nichž žádná není opominutelná: Vztah ke čtení Doslovné porozumění Vysuzování a hodnocení Metakognice Sdílení Aplikace

5 POZITIVNÍ EMOCE Čtení vyvolává emoce. Tím se buduje vztah ke čtení. Je potřeba zajistit, aby četba působila na dítě pozitivně, a to jak předčítaná, tak čtená samostatně. Vášeň, nebo alespoň sympatie ke čtení může vzbudit jen ten, kdo je sám pro čtení zapálený. A děti to poznají.

6 SAMOSTATNÉ ČTENÍ Od roku 2005 spolupracujeme na realizaci projektu Samostatné čtení (čtenářské dílny zaměřené na rozvoj čtenářské gramotnosti žáků na 1. stupni ZŠ). 1. Výuka čtenářských strategií 2. Čtenářské dílny 3. Tvořivé psaní

7 PRINCIPY 1. Vytvořit podnětné prostředí, vytvořit učební komunitu (zahrnuje osobnostně-sociální rozvoj dětí): dávat dětem možnost výběru, dávat dětem možnost sdílet své pocity s ostatními (komunitní kruh), podporovat děti v tom, aby si vzájemně pomáhali, aby dokázali o pomoc požádat, efektivně pracovat s chybou (brát ji jako výzvu), podporovat tvořivost dětí a respektovat více možných řešení či pohledů na věc. 2. Respektovat individualitu dítěte (přizpůsobit náročnost textu), mít důvěru v jeho schopnosti, rozvíjet jeho samostatnost (podle Vygotského zóny nejbližšího vývoje). 3. Zapojovat děti do smysluplných aktivit, podporovat rozvoj čtenářství, zdůraznit jeho smysl v životě dětí. 4. Propojit učení se životem dítěte (diskutovat o tom, v čem může být text užitečný, že je prostředkem poznávání, pracovat také s informativními texty) a tím rozvíjet motivaci dítěte ke čtení. 5. Aktivně využívat princip zkušenostního učení (aktivní konstruování poznatků). 6. Kombinovat individuální výuku se skupinovou výukou, využívat prvky sdíleného učení a vrstevnického učení. 7. Učit děti používat kognitivní strategie (čtenářské strategie, které rozvíjí čtení s porozuměním) a povzbuzovat děti v tom, aby je dokázali aplikovat při čtení jejich vlastních knih. 8. Rozvíjet myšlení o myšlení (tzv. metakurikulum, ve kterém se děti učí, jak se učit, jak přemýšlet nad přečteným textem). 9. Zapojovat děti do procesu plánování a hodnocení (sebehodnocení), naučit je posuzovat vlastní práci. 10. Přizpůsobit četbu (čtené texty) potřebám skupiny.

8 SAMOSTATNÉ ČTENÍ K rozvoji čtenářské gramotnosti dochází různými způsoby např. formou samostatného (tiché nebo hlasité) čtení nebo předčítáním. S každým textem (ať už pracujeme různou formou) lze určitým způsobem pracovat (sdílet emoce, rozvíjet čtenářské strategie, přemýšlet o textu, hodnotit záměr textu, kriticky posuzovat, interpretovat apod.).

9 ČTENÁŘSKÉ STRATEGIE 1. Porozumění podstatným myšlenkám a detailům literárního textu (LP) Vyhledávání detailů, konkrétních informací a hlavních myšlenek. Shrnutí (rozlišení důležitých událostí od nepodstatných detailů) podložené textem. Vyvození závěrů (podložení tušení o myšlenkách, které nejsou přímo vysloveny v textu) nebo předvídání (použití klíčů k vytvoření předpokladu, co se v textu stane dál). Kritická interpretace slovní zásoby podle významu v kontextu. Řazení kroků, událostí a/nebo částí tak, jak jdou v textu za sebou. 2. Analýza, interpretace a kritické zhodnocení textu (LA) Porozumění literárním prvkům, rysům textu (žánru, zápletce, postavám, prostředí, stylistickému záměru nebo názvu, rejstříku, kapitolám) a grafickým prvkům/ilustracím. Nalezení rozdílu a shody (vysvětlení, jak spolu souvisí dvě věci, události, myšlenky, informace, v čem jsou podobné či odlišné). Hledání spojitostí (příčiny a následku) mezi částmi textu. Analýza autorova záměru (rozlišení mezi názorem a faktem) a zhodnocení, jak text působí na různé druhy čtenářů. Rozšíření informací nad úroveň textu (použití informací, reakce na četbu, prokázání vhledu získaného z četby).

10 OBLÍBENÉ KNIHY 1. Ciccone, M. (2003). Anglické růže. Praha: Albatros. 2. Dahl, R. (2003). Jakub a obří broskev. Praha: Academia. 3. Denková, M. (2003). Sedmives aneb Růžová holčička. Praha: Euromédia. 4. Freyová, L. (1998). Sbírka motýlů. Český Těšín: Olza. 5. Hawthorn, P. (2004). Sladké sny. Praha: Fragment. 6. Hawthorn, P. (2004). Dobrou noc. Praha: Fragment. 7. Jonsson, R. (2005). První kniha Vikinga Vika. Praha: Albatros. 8. Lindgrenová, A. (2002). Karkulín ze střechy. Praha: Albatros. 9. MacDonaldová, B. (2001). Paní Láryfáry. Praha: Lika Klub. 10. NEJKRÁSNĚJŠÍ BAJKY O ZVÍŘATECH (2001). Ostrava: Librex. 11. Pekárková, M., Brodský, V. (1999). Na mou duši do psích uší. Praha: Eminent. 12. POHÁDKY ZE SLUNÍČKA (2001). Praha: Mladá fronta. 13. Stark, U. (2013). O princezně a štěstí. Älmhult: Ikea of Sweden AB, Krullig. 14. Treversová, P. L. (2000). Mary Poppinsová. Praha: Albatros.

11 PRÁCE S TEXTEM

12 ŘAZENÍ KROKŮ

13 HLAVNÍ MYŠLENKA

14 TVOŘIVÝ DENÍK

15 TVOŘIVÝ DENÍK

16 ČTENÁŘSKÉ DÍLNY

17 DŮM V DUBOVÉ ULICI Úryvek textu určený k předčítání nebo samostatnému čtení, ve kterém se uplatňuje strategie předvídání.

18 DŮM V DUBOVÉ ULICI Úryvek textu určený k předčítání nebo samostatnému čtení, ve kterém se uplatňuje strategie předvídání.

19 NÁVODNÉ OTÁZKY Přečti si první část příběhu, zkus si živě představovat, co je v něm slyšet, vidět, jak se cítíš? Přemýšlej nahlas, o čem je tento úryvek, co ti říká? Přemýšlej nahlas, rozumím tomu, co čtu? Zastav se a ověř si, jestli všemu rozumíš. Zastav se a přemýšlej, co jsi viděl, co jsi slyšel, jak ses cítil? Zkus odhadnout, co se asi stane dál? Diskutuj se spolužáky ve skupině, jak jsi rozuměl tomuto úryvku, Zamysli se nad tím, co se ti honilo hlavou, když ;

20 PŘÍKLADY PRO DĚTI Ohromilo mě. Všiml(a) jsem si. Zajímalo by mě. Nerozumím Potěšilo mě, zarazilo mě, udivilo mě. Toto mi připomnělo Nikdy jsem si nemyslel(a)

21 UKÁZKA VIDEO (nahrávka) jak může text působit na čtenáře (dítě) vybírat text s ohledem na skupinu dětí, vážit vždy, jaké emoce může text vyvolat a jak se dá s textem dále pracovat (nenechat na samotných dětech).

22 UKÁZKA První část textu Zastav se, ověř si, jestli všemu rozumíš, pokus se shrnout to, co jsi přečetl(a). Co jsi slyšel, viděl, jak ses cítil(a)? Zkus odhadnout, co se stane v příběhu dál. Děti vyjadřují emoce (negativní), měly by se pokusit zdůvodnit, proč to tak cítí a každou předpověď opřít o informaci z textu (ptát se proč?).

23 UKÁZKA Druhá část textu Zastav se, ověř si, jestli všemu rozumíš, pokus se shrnout to, co jsi přečetl(a). Splnily se tvé odhady, jak má příběh pokračovat? Co myslíš, že se stane dál? Děti vyjadřují emoce (různé), měly by se pokusit zdůvodnit, proč to tak cítí a každou předpověď opřít o informaci z textu (ptát se proč?). Děti by se měly také zaměřit na to, co je v příběhu zvláštního (jak je možné, že chodí přes Lidojedův pozemek, ačkoliv se tvrdí, že pokud někdo vstoupí na jeho pozemek, už se nikdy nevrátí).

24 UKÁZKA Třetí část textu Co jsi slyšel, viděl, jak ses cítil(a)? Splnily se tvé odhady, jak má příběh pokračovat? Jak bude příběh pokračovat? Děti by měly pojmenovat své emoce a zdůvodnit, proč to tak cítí a každou předpověď opřít o informaci z textu (ptát se proč?). Děti by se měly také zaměřit na to, co je v příběhu zvláštního (jak je možné, že je Norbert ve třídě).

25 UKÁZKA Čtvrtá a pátá část textu Proč paní učitelka nic neřekla? Překvapil tě konec příběhu a proč? Jak se cítíš teď? Děti by měly zdůvodnit, čím je závěr překvapil. Co se pokusil autor sdělit čtenářům? Děti by měly postupně přijít na to, že ne vždycky může být to, co se říká pravda. Stalo se někdy něco podobného tobě nebo tvému kamarádovi?

26 UKÁZKA VIDEO (nahrávka) závěr.

27 ODBORNÉ ZDROJE Barton, J., Sawyer, D. M. (2003). Our students are ready for this: Comprehension instruction in the elementary school. The Reading Teacher, 57(4), Čtenářská gramotnost ve výuce: Metodická příručka (2011). Praha: Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV), divize VÚP. Fisher, R. (2004). Učíme děti myslet a učit se. Praha: Portál. Hausenblas, O. (2004). Velké myšlenky ve výuce literatury na ZŠ a SŠ. Kritické listy č. 24. Dostupné z www: Košťálová, H. (2002). Čteme si a přemýšlíme o tom nahlas. Kritické listy č. 6. Dostupné z Košťálová, H., Hausenblas, O. (2004). Plánování pozpátku. Kritické listy č. 16. Dostupné z

28 KONTAKT Mgr. Karla Hrbáčková, Ph.D. Ústav pedagogických věd Fakulta humanitních studií Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Mostní Zlín Prezentace vznikla pro potřeby ÚPV FHS UTB jako podklad k bloku Literatura pro děti a mládež v rámci semináře Dobrovolníci v projektu Čteme dětem pravidelně na Dětském oddělení v Krajské nemocnici T. Bati, a.s. ve Zlíně. Prezentaci, její text jako celek nebo vyjmuté části, lze dále zveřejnit pouze na základě písemného souhlasu autorky.

29 Děkuji za pozornost

Rozvoj čtenářské a matematické gramotnosti v rámci projektu P-KAP 1. díl Čtenářská gramotnost

Rozvoj čtenářské a matematické gramotnosti v rámci projektu P-KAP 1. díl Čtenářská gramotnost Rozvoj čtenářské a matematické gramotnosti v rámci projektu 1. díl Čtenářská gramotnost Mgr. Květa Popjuková Garantka oblasti Čtenářská a matematická gramotnost Národní ústav pro vzdělávání podpora krajského

Více

TR(2) Tabulka rovin ČG - 4. a 5. ročník ZŠ

TR(2) Tabulka rovin ČG - 4. a 5. ročník ZŠ TR(2) Tabulka rovin ČG - 4. a 5. ročník ZŠ I Rovina čtenářské gramotnosti Vztah ke čtení Kritéria Vnímání čtení jako zdroje vnitřních zážitků a prožitků. Indikátory 1 Žák je podněcován k četbě i ve svém

Více

Inspirace pro rozvoj čtenářské gramotnosti na 1.stupni ZŠ

Inspirace pro rozvoj čtenářské gramotnosti na 1.stupni ZŠ Inspirace pro rozvoj čtenářské gramotnosti na 1.stupni ZŠ PhDr.Gabriela Babušová, Ph.D. Katedra českého jazyka, PedF UK ZŠ Jeseniova, Praha 3 Praha 18.1.2018 Úvodní slovo Pojem čtenářská gramotnost (ČG)

Více

ROZVÍJENÍ ČTENÁŘSKÉ GRAMOTNOSTI KROK ZA KROKEM 1. 5. ročník základní školy program Místo pro život ÚVOD

ROZVÍJENÍ ČTENÁŘSKÉ GRAMOTNOSTI KROK ZA KROKEM 1. 5. ročník základní školy program Místo pro život ÚVOD ROZVÍJENÍ ČTENÁŘSKÉ GRAMOTNOSTI KROK ZA KROKEM 1. 5. ročník základní školy program Místo pro život CO JE ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST ÚVOD Je to výbava člověka, která mu umožňuje zorientovat se v různých druzích

Více

Co dělat, aby čtení bavilo. Mgr. Jan Horák 7. února 2018

Co dělat, aby čtení bavilo. Mgr. Jan Horák 7. února 2018 Co dělat, aby čtení bavilo Mgr. Jan Horák 7. února 2018 Úvod Cíle semináře nabídnout nápady a podněty pro podporu rozvoje čtenářství představit dlouhodobé projekty (Harry Potter, Pověsti), ukázat praktické

Více

VZDĚLÁVACÍ OBLAST - JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE VZDĚLÁVACÍ OBOR - ČESKÝ JAZYK A LITERATURA

VZDĚLÁVACÍ OBLAST - JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE VZDĚLÁVACÍ OBOR - ČESKÝ JAZYK A LITERATURA VZDĚLÁVACÍ OBLAST - JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE VZDĚLÁVACÍ OBOR - ČESKÝ JAZYK A LITERATURA VYUČOVACÍ PŘEDMĚT ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové, časové a organizační vymezení

Více

TR(1) Tabulka rovin ČG - 1., 2., 3. ročník ZŠ

TR(1) Tabulka rovin ČG - 1., 2., 3. ročník ZŠ TR(1) Tabulka rovin ČG - 1., 2., 3. ročník ZŠ Rovina čtenářské gramotnosti Kritéria Indikátory Příklady dobré praxe (ukázky očekávaných výstupů ze ŠVP) I Technika čtení a psaní Postupné rozvíjení zrakové

Více

Seminář "Dobrovolníci v projektu Čteme dětem pravidelně na Dětském oddělení v Krajské nemocnici T. Bati, a.s. ve Zlíně"

Seminář Dobrovolníci v projektu Čteme dětem pravidelně na Dětském oddělení v Krajské nemocnici T. Bati, a.s. ve Zlíně Seminář "Dobrovolníci v projektu Čteme dětem pravidelně na Dětském oddělení v Krajské nemocnici T. Bati, a.s. ve Zlíně" 27. 11. 2013 Ve středu dne 27. listopadu 2013 se uskutečnil v univerzitní budově

Více

Ukázka charakteristiky předmětu Český jazyk (pro nedoslýchavé) z pracovní verze ŠVP ZŠ pro sluchově postižené, Liberec.

Ukázka charakteristiky předmětu Český jazyk (pro nedoslýchavé) z pracovní verze ŠVP ZŠ pro sluchově postižené, Liberec. Ukázka charakteristiky předmětu Český jazyk (pro nedoslýchavé) z pracovní verze ŠVP ZŠ pro sluchově postižené, Liberec. ČESKÝ JAZYK (5. ročník Český jazyk a informatika) Obsahové, časové a organizační

Více

KURZY PRO PRACOVNÍKY MATEŘSKÝCH ŠKOL, PŘÍPRAVNÝCH TŘÍD A DALŠÍCH PŘEDŠKOL. ZAŘÍZENÍ NABÍDKA 1. POLOLETÍ, PLZEŇSKÝ KRAJ VE ŠKOLCE SE SPOLU DOMLUVÍME

KURZY PRO PRACOVNÍKY MATEŘSKÝCH ŠKOL, PŘÍPRAVNÝCH TŘÍD A DALŠÍCH PŘEDŠKOL. ZAŘÍZENÍ NABÍDKA 1. POLOLETÍ, PLZEŇSKÝ KRAJ VE ŠKOLCE SE SPOLU DOMLUVÍME KURZY PRO PRACOVNÍKY MATEŘSKÝCH ŠKOL, PŘÍPRAVNÝCH TŘÍD A DALŠÍCH PŘEDŠKOL. ZAŘÍZENÍ NABÍDKA 1. POLOLETÍ, PLZEŇSKÝ KRAJ VE ŠKOLCE SE SPOLU DOMLUVÍME PRÁCE S DĚTMI Z JAZYKOVĚ ODLIŠNÉHO PROSTŘEDÍ TERMÍN:

Více

Inovace ICT kurikula. SPOLEČNOST 4.0 A JEJÍ VLIV NA STŘEDNÍ ŠKOLSTVÍ Plzeň

Inovace ICT kurikula. SPOLEČNOST 4.0 A JEJÍ VLIV NA STŘEDNÍ ŠKOLSTVÍ Plzeň Inovace ICT kurikula SPOLEČNOST 4.0 A JEJÍ VLIV NA STŘEDNÍ ŠKOLSTVÍ Plzeň 16.10. 2017 Inovace kurikula úkoly plynoucí ze Strategie digitálního vzdělávání Rámcové Zdůraznění problematiky digitálních technologií

Více

VYUŽITÍ MODERNÍCH TECHNOLOGIÍ VE VÝUCE českého jazyka a literatury

VYUŽITÍ MODERNÍCH TECHNOLOGIÍ VE VÝUCE českého jazyka a literatury VYUŽITÍ MODERNÍCH TECHNOLOGIÍ VE VÝUCE českého jazyka a literatury Mgr. Pavlína Mazáčová, Ph.D. Kabinet informačních studií a knihovnictví FF MU Brno Vzdělávací technologie a učitel ve škole 21. století

Více

Výuka čtenářských strategií v zahraničí (evropské a zámořské trendy) Ladislava Whitcroft

Výuka čtenářských strategií v zahraničí (evropské a zámořské trendy) Ladislava Whitcroft Výuka čtenářských strategií v zahraničí (evropské a zámořské trendy) Ladislava Whitcroft Co jsou čtenářské strategie? Záměrné a cílené pokusy čtenáře o kontrolu nad schopností dekódovat text, porozumět

Více

STRATEGIE ČTENÍ. Přemýšlení o tom, jak číst

STRATEGIE ČTENÍ. Přemýšlení o tom, jak číst STRATEGIE ČTENÍ Přemýšlení o tom, jak číst METAKOGNICE Uvažování myšlení Než budeš schopen opravdu zvýšit svoje dovednosti při čtení, potřebuješ rozumět tomu, co se děje v mysli dobrého čtenáře, když čte.

Více

MANAŽERSKÉ SHRNUTÍ VE FORMÁTU PROČ? CO? JAK? SWOT ANALÝZA OBLASTI INTERVENCE

MANAŽERSKÉ SHRNUTÍ VE FORMÁTU PROČ? CO? JAK? SWOT ANALÝZA OBLASTI INTERVENCE Národní ústav pro vzdělávání/ips Podpora krajského akčního plánování/p-kap/ leden 2019 ČTENÁŘSKÁ A MATEMATICKÁ GRAMOTNOST MANAŽERSKÉ SHRNUTÍ VE FORMÁTU PROČ? CO? JAK? SWOT ANALÝZA OBLASTI INTERVENCE II.

Více

MOŽNÉ OČEKÁVANÉ VÝSTUPY PRO ROZVOJ ČG

MOŽNÉ OČEKÁVANÉ VÝSTUPY PRO ROZVOJ ČG MOŽNÉ PRO ROZVOJ ČG Při formulaci očekávaných výstupů pro rozvoj čtenářské gramotnosti jsme vycházeli z praktických poznatků a zkušeností učitelů, kteří dlouhodobě usilují o rozvoj čtenářských dovedností

Více

Rozvíjení komunikačních dovedností krok za krokem 1. 5. ročník základní školy program Místo pro život. 1. krok ÚROVEŇ 1

Rozvíjení komunikačních dovedností krok za krokem 1. 5. ročník základní školy program Místo pro život. 1. krok ÚROVEŇ 1 Rozvíjení komunikačních dovedností krok za krokem 1. 5. ročník základní školy program Místo pro život 1. krok ÚROVEŇ 1 vytvářet představy (vizualizace), vyjadřovat je slovy nebo jednoduchými výrazy sdílet

Více

PROČ PRÁVĚ ZAČÍT SPOLU?

PROČ PRÁVĚ ZAČÍT SPOLU? ZAČÍT SPOLU ZÁKLADNÍ INFORMACE program Začít spolu (Step by Step) je realizován ve více než 30 zemích v ČR od 1994 v MŠ, 1996 v ZŠ pedagogický přístup orientovaný na dítě spojuje v sobě moderní poznatky

Více

Výsledky vzdělávání ve ČG

Výsledky vzdělávání ve ČG Výsledky vzdělávání ve ČG Co je výsledkem vzdělávání v ČG? Přemýšlivý a nezávislý celoživotní čtenář Jak poznáme přemýšlivého a nezávislého celoživotního čtenáře? (1) Má pozitivní prožitky spojené s četbou

Více

Název akce: JAK VYUŽÍVAT KRITICKÉ MYŠLENÍ PŘI PŘÍPRAVĚ LEKCÍ A PRACOVNÍCH LISTŮ

Název akce: JAK VYUŽÍVAT KRITICKÉ MYŠLENÍ PŘI PŘÍPRAVĚ LEKCÍ A PRACOVNÍCH LISTŮ Název akce: JAK VYUŽÍVAT KRITICKÉ MYŠLENÍ PŘI PŘÍPRAVĚ LEKCÍ A PRACOVNÍCH LISTŮ (Hradec Králové, SVK, 15.4.2011) PhDr. Jana Doležalová, Ph.D. I. EVOKACE: V čem vidíte pozitiva a negativa pracovních listů?

Více

ZÁVĚRY A DOPORUČENÍ PRO INOVACI ŠVP. A oddíl: Obecná analýza (výchovné a vzdělávací strategie) Tabulka TH2(A) Počet hodnocených ŠVP: 100

ZÁVĚRY A DOPORUČENÍ PRO INOVACI ŠVP. A oddíl: Obecná analýza (výchovné a vzdělávací strategie) Tabulka TH2(A) Počet hodnocených ŠVP: 100 ZÁVĚRY A DOPORUČENÍ PRO INOVACI ŠVP Celkovému prozkoumání a vyhodnocení bylo podrobeno 150 ŠVP ze Středočeského, Jihomoravského, Královehradeckého a Pardubického kraje. Při vyhodnocování ŠVP se však ukázalo,

Více

6.24 Literární seminář volitelný předmět

6.24 Literární seminář volitelný předmět VZDĚLÁVACÍ OBLAST : VZDĚLÁVACÍ OBOR: VYUČOVACÍ PŘEDMĚT: Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a literatura 6.24 Literární seminář volitelný předmět CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTU: Literární seminář je jako

Více

Metodika vedení čtenářské dílny 1

Metodika vedení čtenářské dílny 1 Metodika vedení čtenářské dílny 1 Iva Procházková, Hlavní výhra Věková skupina žáků: 9 10 let Úroveň čtenáře: Čtenář průzkumník zpracování informací, hodnocení textu Cíl aktivity: Žák už při čtení předvídá,

Více

Rozvoj čtenářské gramotnosti ve Zlínském kraji. Návrh projektu k implementaci KAP I

Rozvoj čtenářské gramotnosti ve Zlínském kraji. Návrh projektu k implementaci KAP I Rozvoj čtenářské gramotnosti ve Zlínském kraji. Návrh projektu k implementaci KAP I Obsahová náplň návrh klíčových aktivit Východiska Požadavky na rozvoj celoživotního čtenářství Výsledky českých žáků

Více

VÝCHOVNÉ A VZDĚLÁVACÍ STRATEGIE

VÝCHOVNÉ A VZDĚLÁVACÍ STRATEGIE VÝCHOVNÉ A VZDĚLÁVACÍ STRATEGIE OBSAH 1 O PROJEKTU... 2 2 CÍLE STANOVENÉ PRO NIŽŠÍ STUPEŇ OSMILETÉHO GYMNÁZIA. 3 VÝCHOVNÉ A VZDĚLÁVACÍ STRATEGIE. 4 3 VZDĚLÁVACÍ OBSAH VYUČOVACÍHO PŘEDMĚTU 4. ROČNÍKU NIŽŠÍHO

Více

Rozvíjení rozumových dovedností (uvažovat a kriticky myslet) krok za krokem

Rozvíjení rozumových dovedností (uvažovat a kriticky myslet) krok za krokem Rozvíjení rozumových dovedností (uvažovat a kriticky myslet) krok za krokem 1. 5. ročník základní školy program Místo pro život 1. krok ÚROVEŇ 1 Dovednosti potřebné pro práci s informacemi Nalézt informace

Více

ROZVÍJENÍ ČTENÁŘSKÉ GRAMOTNOSTI NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE Lauderovy školy, Praha

ROZVÍJENÍ ČTENÁŘSKÉ GRAMOTNOSTI NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE Lauderovy školy, Praha ROZVÍJENÍ ČTENÁŘSKÉ GRAMOTNOSTI NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE Lauderovy školy, Praha Náš předpoklad Výuka čtenářské gramotnosti je plnohodnotným vzdělávacím cílem běţné výuky. Škola obvykle určitou úroveň čtenářské

Více

SEKCE IVU SDRUK. Činnost sekce

SEKCE IVU SDRUK. Činnost sekce SEKCE IVU SDRUK Činnost sekce INFORMAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ UŽIVATELŮ záplava informací kritické myšlení celoživotní vzdělávání společnost znalostí INFORMAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ UŽIVATELŮ 7. ročník konference Informační

Více

Knihovníci, nebojte se kurikula

Knihovníci, nebojte se kurikula Knihovníci, nebojte se kurikula aneb Tajemství RVP a ŠVP Mgr. Pavlína Mazáčová, Ph.D. CEINVE, KISK FF MU Brno Seminář IVU, Havířov, 23. dubna 2 014 Co je obsahem 2 Zkušenostní úhel pohledu neknihovníka

Více

leden - červen 2017 v PROSTĚJOVĚ

leden - červen 2017 v PROSTĚJOVĚ Nabídka projektů dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků leden - červen 2017 v PROSTĚJOVĚ Akce jsou akreditovány MŠMT ČR. PŘIHLÁŠKY POSÍLEJTE do 11. ledna 2017 Informace k seminářům na telefonu: 777

Více

VÝCHOVA K MYŠLENÍ V EVROPSKÝCH A GLOBÁLNÍCH SOUVISLOSTECH

VÝCHOVA K MYŠLENÍ V EVROPSKÝCH A GLOBÁLNÍCH SOUVISLOSTECH Vážení kolegové, níže naleznete seznam kurzů, které je možné si přes uvedený kontakt objednat pro vaši školu. Obsah i časový rozsah kurzů je možné na základě dohody přizpůsobit. Kromě pořádání kurzu na

Více

6.30 Ekologický seminář

6.30 Ekologický seminář VZDĚLÁVACÍ OBLAST : VZDĚLÁVACÍ OBOR: VYUČOVACÍ PŘEDMĚT: Člověk a příroda Přírodopis 6.30 Ekologický seminář CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTU: Ekologický seminář je volitelným předmětem, který se zaměřuje na rozšíření

Více

RNDr. Milan Šmídl, Ph.D. Co je to BOV?

RNDr. Milan Šmídl, Ph.D. Co je to BOV? RNDr. Milan Šmídl, Ph.D Co je to BOV? BOV = Badatelsky Orientovaná Výuka Inquiry Based Science Education (IBSE) Inguiry = bádání, zkoumání, hledání pravdy cílevědomý proces formulování problémů, kritického

Více

Charakteristika předmětu Anglický jazyk

Charakteristika předmětu Anglický jazyk Charakteristika předmětu Anglický jazyk Vyučovací předmět Anglický jazyk se vyučuje jako samostatný předmět s časovou dotací: Ve 3. 5. ročníku 3 hodiny týdně Výuka je vedena od počátečního vybudování si

Více

Plán osobního pedagogického rozvoje na školní rok 2014/2015

Plán osobního pedagogického rozvoje na školní rok 2014/2015 Příloha č. 1 Plán osobního pedagogického rozvoje na školní rok 2014/2015 učitel/ka vychovatel/ka asistent/ka.. 1..cíl Gramotnost, do které cíl míří: : : Náčrt postupu: : Jak doložím, že jsem cíl splnil/a,

Více

Hospitační záznam pro sledování čtenářské gramotnosti

Hospitační záznam pro sledování čtenářské gramotnosti Hospitační záznam pro sledování čtenářské gramotnosti S jakými texty žáci pracují učebnice / autentické texty. Žáci pracují pouze s texty z učebnic a čítanek. Žáci pracují také s autentickými (neučebnicovými)

Více

Základní škola a Mateřská škola Třemešná 793 82 Třemešná 341 tel: 554 652 218 IČ: 00852538

Základní škola a Mateřská škola Třemešná 793 82 Třemešná 341 tel: 554 652 218 IČ: 00852538 Jazyk a jazyková komunikace Charakteristika vzdělávací oblasti Vzdělávací obsah vzdělávacího oboru Český jazyk a literatura má komplexní charakter a pro přehlednost je rozdělen do tří složek: Komunikační

Více

Zpráva o průběhu a zkušenostech z realizace 6 čtenářských dílen

Zpráva o průběhu a zkušenostech z realizace 6 čtenářských dílen Zpráva o průběhu a zkušenostech z realizace 6 čtenářských dílen Název projektu : Čtenářské dílny pro jazykovou komunikaci Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.1.00/56.0054 Realizátor projektu : Střední

Více

TVOŘIVÁ LITERÁRNÍ VÝCHOVA A TVOŘIVÝ SLOH. Doc. PhDr. Ondřej Hník, Ph.D., katedra české literatury PedF UK

TVOŘIVÁ LITERÁRNÍ VÝCHOVA A TVOŘIVÝ SLOH. Doc. PhDr. Ondřej Hník, Ph.D., katedra české literatury PedF UK TVOŘIVÁ LITERÁRNÍ VÝCHOVA A TVOŘIVÝ SLOH Doc. PhDr. Ondřej Hník, Ph.D., katedra české literatury PedF UK HLAVNÍ MYŠLENKY TÉTO PŘEDNÁŠKY Dítě má základy oborů v sobě. Je třeba je jen vynést na světlo a

Více

VÝCHOVA K MYŠLENÍ V EVROPSKÝCH A GLOBÁLNÍCH SOUVISLOSTECH

VÝCHOVA K MYŠLENÍ V EVROPSKÝCH A GLOBÁLNÍCH SOUVISLOSTECH Vážení kolegové, níže naleznete seznam kurzů, na které je možné se hlásit. Můžete se stát pořádající školou. V takovém případě se spojte s lektorem zvoleného kurzu a dohodněte si s ním termín jeho pořádání.

Více

Výstupy z pracovní skupiny ČTENÁŘSKÁ A MATEMATICKÁ GRAMOSTNOST

Výstupy z pracovní skupiny ČTENÁŘSKÁ A MATEMATICKÁ GRAMOSTNOST Výstupy z pracovní skupiny ČTENÁŘSKÁ A MATEMATICKÁ GRAMOSTNOST Vymezení problémových oblastí a klíčových problémů Problémové okruhy ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST Vysoký počet žáků v hodině hlavně ve velkých školách

Více

Příloha č ŠVP ZA 03/2014. Seminář z českého jazyka a literatury. Obecný cíl vyučovacího předmětu

Příloha č ŠVP ZA 03/2014. Seminář z českého jazyka a literatury. Obecný cíl vyučovacího předmětu Příloha č. 5. 1. ŠVP ZA 03/2014 Seminář z českého jazyka a literatury Obecný cíl vyučovacího předmětu Jazykové vzdělávání v semináři z českého jazyka a literatury vychovává žáky v jazykovém vzdělávání

Více

Ukázka charakteristiky předmětu Komunikační dovednosti (pro neslyšící) z pracovní verze ŠVP ZŠ pro sluchově postižené, Liberec.

Ukázka charakteristiky předmětu Komunikační dovednosti (pro neslyšící) z pracovní verze ŠVP ZŠ pro sluchově postižené, Liberec. Ukázka charakteristiky předmětu Komunikační dovednosti (pro neslyšící) z pracovní verze ŠVP ZŠ pro sluchově postižené, Liberec. KOMUNIKAČNÍ DOVEDNOSTI (5. ročník Komunikační dovednosti a informatika) Obsahové,

Více

Návod pro tvorbu referátu o přečtené knize

Návod pro tvorbu referátu o přečtené knize Návod pro tvorbu referátu o přečtené knize Na co si dát pozor při tvorbě: 1) Svůj referát vypracuj na opravdu přečtenou knihu!!! Nikdy nestahuj z internetu žádné anotace knihy, na internetu můžeš čerpat

Více

Typy literárněvýchovného působení v MŠ:

Typy literárněvýchovného působení v MŠ: Typy literárněvýchovného působení v MŠ: Předčítání knih (příběhů) bez navazujících činností (za odměnu, před spaním ). Předčítání jako motivace k jiným než literárněvýchovným aktivitám. setkávání s literárním

Více

6.34 Společenskovědní seminář

6.34 Společenskovědní seminář VZDĚLÁVACÍ OBLAST: VZDĚLÁVACÍ OBOR: VYUČOVACÍ PŘEDMĚT: Člověk a společnost Výchova k občanství 6.34 Společenskovědní seminář CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTU: Společenskovědní seminář je volitelným předmětem,

Více

Předmět: ČESKÝ JAZYK Ročník: 7. ŠVP Základní škola Brno, Hroznová 1. Výstupy předmětu

Předmět: ČESKÝ JAZYK Ročník: 7. ŠVP Základní škola Brno, Hroznová 1. Výstupy předmětu Skladba Druhy vět podle postoje mluvčího Věty jednočlenné, dvojčlenné, větný ekvivalent, základní a rozvíjející větné členy doplněk Souvětí, druhy vedlejších vět, praktická cvičení mluvní i psaná, soutěže,

Více

UČEBNÍ OSNOVY. Jazyk a jazyková komunikace Německý jazyk

UČEBNÍ OSNOVY. Jazyk a jazyková komunikace Německý jazyk UČEBNÍ OSNOVY Vzdělávací oblast: Vyučovací předmět: Jazyk a jazyková komunikace Německý jazyk Charakteristika předmětu Vyučovací předmět Německý jazyk přispívá k chápání a objevování skutečností, které

Více

UČEBNÍ OSNOVY. 1 Seminář z pracovního práva v anglickém jazyce. Charakteristika předmětu

UČEBNÍ OSNOVY. 1 Seminář z pracovního práva v anglickém jazyce. Charakteristika předmětu UČEBNÍ OSNOVY 1 Seminář z pracovního práva v anglickém jazyce Charakteristika předmětu (Industrial Law) Obsahové, časové a organizační vymezení Předmět Seminář z pracovního práva v anglickém jazyce do

Více

Příloha č. 4. Hospitační záznam pro sledování čtenářské gramotnosti

Příloha č. 4. Hospitační záznam pro sledování čtenářské gramotnosti Příloha č. 4 S jakými texty žáci pracují učebnice / autentické texty. (Pouze jedna odpověď k výběru.) Žáci pracují pouze s texty z učebnic a čítanek. Žáci pracují také s autentickými (neučebnicovými) texty.

Více

VYTVÁŘENÍ PROSTŘEDÍ PŘÍZNIVÉHO PRO ROZVOJ KRITICKÉHO MYŠLENÍ, posilovat učební schopnosti žáků, naučit je pracovat s učebním materiálem.

VYTVÁŘENÍ PROSTŘEDÍ PŘÍZNIVÉHO PRO ROZVOJ KRITICKÉHO MYŠLENÍ, posilovat učební schopnosti žáků, naučit je pracovat s učebním materiálem. Kurzy pro žáky 2.stupně V tomto školním roce se pokoušíme zavést kurzy pro žáky 2.stupně / a jejich rodiče/ k posílení jejich učebních schopností a dovedností při učení. Kurzy probíhají vždy v pátek odpoledne

Více

Výchovné a vzdělávací postupy vedoucí k utváření klíčových kompetencí:

Výchovné a vzdělávací postupy vedoucí k utváření klíčových kompetencí: Volitelný předmět KONVERZACE AJ Obecná charakteristika vyučovacího předmětu: Charakteristika vyučovacího předmětu: Vyučovací předmět Konverzace v anglickém jazyce vychází ze vzdělávacího oboru Cizí jazyk

Více

Pohádky pro společné čtení. Mgr. Alena Vorlíčková

Pohádky pro společné čtení. Mgr. Alena Vorlíčková Pohádky pro společné čtení Mgr. Alena Vorlíčková Kontakty Mgr. Alena Vorlíčková www.spolecnecteni.com spolecnecteni@gmail.com www.alenavorlickova.cz Čtenářská gramotnost Bez čtenářských dovedností se

Více

Pedagogika I Zimní semestr Akademický rok 2014/15

Pedagogika I Zimní semestr Akademický rok 2014/15 Pedagogika I Zimní semestr Akademický rok 2014/15 Cíle výchovy a vzdělávání: Otázky spojené s konceptem klíčových kompetencí podle RVP. Učitel a cíle výuky. Pavla Zieleniecová, MFF UK 1 Obsah: 1. Tři otázky

Více

Rozvíjení klíčové kompetence k učení. Karolina Duschinská katedra pedagogiky

Rozvíjení klíčové kompetence k učení. Karolina Duschinská katedra pedagogiky Rozvíjení klíčové kompetence k učení Karolina Duschinská katedra pedagogiky 11. 5. 2017 Myslitel, Auguste Rodin (zdroj Wikimedia Commons) Klíčová kompetence k učení (RVP ZV) Na konci základního vzdělávání

Více

SEMINÁŘ Z ČESKÉHO JAZYKA. Pokaždé se něčemu přiučíme, kdykoliv otevřeme knihu

SEMINÁŘ Z ČESKÉHO JAZYKA. Pokaždé se něčemu přiučíme, kdykoliv otevřeme knihu SEMINÁŘ Z ČESKÉHO JAZYKA Pokaždé se něčemu přiučíme, kdykoliv otevřeme knihu Charakteristika vzdělávacího oboru Seminář z českého jazyka Dovednost užívat češtiny jako mateřského jazyka v jeho mluvené i

Více

Vzdělávací obsah předmětu matematika a její aplikace je rozdělen na čtyři tématické okruhy:

Vzdělávací obsah předmětu matematika a její aplikace je rozdělen na čtyři tématické okruhy: 4.2. Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Charakteristika předmětu Matematika 1. Obsahové vymezení vyučovacího předmětu Vzdělávací oblast matematika

Více

Čtenářská pregramotnost v RVP PV

Čtenářská pregramotnost v RVP PV Projekt OP VVV Podpora pregramotností v předškolním vzdělávání reg. č.: CZ.02.3.68/0.0/0.0/16_011/0000663 Čtenářská pregramotnost v RVP PV Mgr. Eva Rybárová Úvodem je nutno říct, že RVP PV pojem čtenářská

Více

Cesta do školy. PhDr.FilipRoubíček,Ph.D.,Praha

Cesta do školy. PhDr.FilipRoubíček,Ph.D.,Praha PhDr.FilipRoubíček,Ph.D.,Praha Obor RVP ZV: Ročník: Časový rámec: (tematický okruh: závislosti, vztahy a práce s daty) 4. 7. ročník ZŠ a odpovídající ročníky víceletých gymnázií 45 60 minut METODIKA MATERIÁL

Více

Cíle základního vzdělávání

Cíle základního vzdělávání Cíle základního vzdělávání 1 Základní vzdělávání má žákům pomoci utvářet a postupně rozvíjet klíčové kompetence a poskytnout spolehlivý základ všeobecného vzdělání orientovaného zejména na situace blízké

Více

ŠKOLNÍ DIDAKTIKA. Mgr. Jana Navrátilová, DiS.

ŠKOLNÍ DIDAKTIKA. Mgr. Jana Navrátilová, DiS. ŠKOLNÍ DIDAKTIKA Mgr. Jana Navrátilová, DiS. navratilova@mail.muni.cz OBSAH DNEŠNÍHO SETKÁNÍ Opakování z prvního setkání Dialogické vyučování Diskuze jako jedna z metod výuky DIALOGICKÉ VYUČOVÁNÍ DOPORUČENÁ

Více

A. Hodnocení a klasifikace žáka

A. Hodnocení a klasifikace žáka A. Hodnocení a klasifikace žáka Hodnocení žáků ve vyučování je systematické, tzn., že učitel tuto činnost připravuje, organizuje, provádí pravidelně v daných časových intervalech a výsledky jsou srovnávány

Více

Organizace výuky a výukové strategie. Školní pedagogika - Teorie vyučování (didaktika) KPP 2015

Organizace výuky a výukové strategie. Školní pedagogika - Teorie vyučování (didaktika) KPP 2015 Organizace výuky a výukové strategie Školní pedagogika - Teorie vyučování (didaktika) KPP 2015 Organizace výuky = vyučovací formy Organizační forma výuky = způsob: uspořádání vyučovacího procesu jak je

Více

Vypracování maturitní práce a její obhajoby před zkušební maturitní komisí

Vypracování maturitní práce a její obhajoby před zkušební maturitní komisí Vypracování maturitní práce a její obhajoby před zkušební maturitní komisí Obsah Vyhláška 177/2009 Sb. o podmínkách ukončování vzdělávání ve středních školách maturitou... 3 Obecné pokyny... 5 Kritéria

Více

NÁŠ SVĚT. Tematické okruhy: 1. Místo, kde žijeme dopravní výchova, praktické poznávání školního prostředí a okolní krajiny (místní oblast, region)

NÁŠ SVĚT. Tematické okruhy: 1. Místo, kde žijeme dopravní výchova, praktické poznávání školního prostředí a okolní krajiny (místní oblast, region) NÁŠ SVĚT Vyučovací předmět Náš svět se vyučuje jako samostatný předmět v prvním až třetím ročníku a jako vyučovací blok přírodovědných a vlastivědných poznatků v čtvrtém a pátém ročníku. Zastoupení v jednotlivých

Více

Identifikace. Koncepce ZŠ - Mateřská a základní škola Raduška. Název školy: ZAČÍT SPOLU Základní škola a Mateřská škola Kadaň

Identifikace. Koncepce ZŠ - Mateřská a základní škola Raduška. Název školy: ZAČÍT SPOLU Základní škola a Mateřská škola Kadaň Koncepce ZŠ - Mateřská a základní škola Raduška Identifikace Název školy: ZAČÍT SPOLU Základní škola a Mateřská škola Kadaň Adresa školy: Kpt. Jaroše 612, 432 01 Kadaň Ředitelka školy: Bc. Diana Roubová

Více

Anketa pro žáky soubor otázek

Anketa pro žáky soubor otázek Anketa pro žáky soubor otázek Nabídka všech otázek nástroje pro základní školu MOTIVACE: Co je pro Tebe ve škole důležité? Co by Ti měla škola pomoci dosáhnout? naučit se co jvíce připravit se na přijímací

Více

INDIVIDUÁLNÍ PÉČE - ČJ. Pokaždé se něčemu přiučíme, kdykoliv otevřeme knihu

INDIVIDUÁLNÍ PÉČE - ČJ. Pokaždé se něčemu přiučíme, kdykoliv otevřeme knihu INDIVIDUÁLNÍ PÉČE - ČJ Pokaždé se něčemu přiučíme, kdykoliv otevřeme knihu Charakteristika vzdělávacího oboru Individuální péče český jazyk Kvalitní osvojení a užívání mateřského jazyka v jeho mluvené

Více

Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství. První sníh. První sníh. Název učební jednotky (téma)

Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství. První sníh. První sníh. Název učební jednotky (téma) První sníh Příprava na vyučování Českého jazyka a literatury s cíli v oblastech OSV a čtenářství Název učební jednotky (téma) První sníh Stručná anotace učební jednotky Žáci dotvářejí verše v textu První

Více

Zpráva z evaluačního nástroje Dotazník strategií učení cizímu jazyku

Zpráva z evaluačního nástroje Dotazník strategií učení cizímu jazyku Zpráva z evaluačního nástroje Dotazník strategií učení cizímu jazyku Škola Testovací škola NÚOV, Praha Třída 3. A Předmět Francouzština Učitel pepa novák Vážená paní učitelko, vážený pane učiteli, v této

Více

Handicap není překážkou ve vzdělávání

Handicap není překážkou ve vzdělávání Handicap není překážkou ve vzdělávání Název modulu Typ modulu Délka modulu (počet hodin) Tvořivé psaní výukový 21 hodin Platnost modulu (datum, od kterého modul platí) 1.10.2011 - schopnost psát a číst

Více

Jak vyzrát na čtenářskou gramotnost

Jak vyzrát na čtenářskou gramotnost Jak vyzrát na čtenářskou gramotnost Mgr. Pavlína Lišovská Centrum dětského čtenářství Knihovna pro děti a mládež Knihovna Jiřího Mahena v Brně, příspěvková organizace Cizí slovo - gramotnost Funkční gramotnost

Více

Přeměna školní knihovny na informační centrum školy

Přeměna školní knihovny na informační centrum školy Přeměna školní knihovny na informační centrum školy ŠKOLA 21. STOLETÍ ŠKOLA INFORMACÍ Cíl projektu: Zvýšit kvalitu a efektivitu vzdělávání na 1. a 2. stupni ZŠ (nové metody, učební pomůcky, výukové materiály)

Více

INFORMAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ PRO ŽIVOT

INFORMAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ PRO ŽIVOT INFORMAČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ PRO ŽIVOT OBSAH /konkrétní studijní cíle lekcí víte, co chcete děti naučit?/ FORMA /lekce plnohodnotná učebná jednotka, která navazuje na ŠVP dané školy/ VÝSTUPY /vyhodnocení efektivity

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu. Inovace studijních oborů na PdF UHK reg. č. CZ.1.07/2.2.00/28.0036.

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu. Inovace studijních oborů na PdF UHK reg. č. CZ.1.07/2.2.00/28.0036. 1. Podstata aktivizačních metod výuky, kritického myšlení a konstruktivistického pojetí výuky Aktivizační metody výuky Aktivizační metody výuky jsou vyučovací postupy, kdy žáci aktivně získávají nové poznatky

Více

Myslím, že jsem tenkráte šílil Proměny interpretace Nerudovy povídky U Tří lilií s ohledem na věk čtenáře Mgr. Eva Marková

Myslím, že jsem tenkráte šílil Proměny interpretace Nerudovy povídky U Tří lilií s ohledem na věk čtenáře Mgr. Eva Marková Myslím, že jsem tenkráte šílil Proměny interpretace Nerudovy povídky U Tří lilií s ohledem na věk čtenáře Mgr. Eva Marková KATEDRA ČESKÉHO JAZYKA A LITERATURY, Pedagogická fakulta Univerzity Palackého

Více

PROCESY UČENÍ. Hana Schenková, Alena Jabůrková 2018

PROCESY UČENÍ. Hana Schenková, Alena Jabůrková 2018 PROCESY UČENÍ Hana Schenková, Alena Jabůrková 2018 Obsah Výukové strategie podporující učení dětí v MŠ Prožitkové učení Spontánní a záměrné učení Konstruktivismus a učení dětí Třífázový model učení, EUR

Více

smysluplně a průběžně rozvíjet nadání žáků podpořit oblasti, které jsou příčinou dlouhodobé školní neúspěšnosti u žáků ohrožených předčasným odchodem

smysluplně a průběžně rozvíjet nadání žáků podpořit oblasti, které jsou příčinou dlouhodobé školní neúspěšnosti u žáků ohrožených předčasným odchodem smysluplně a průběžně rozvíjet nadání žáků podpořit oblasti, které jsou příčinou dlouhodobé školní neúspěšnosti u žáků ohrožených předčasným odchodem ze systému vzdělávání podpořit žáky se specifickými

Více

Profesní portfolio v praxi mateřské školy

Profesní portfolio v praxi mateřské školy Profesní portfolio v praxi mateřské školy Nástroj, jak zkvalitňovat svoji práci a měnit svoje přístupy směrem k individualizaci vzdělávání Hana Schenková Mateřská škola SLUNÍČKO, Brno 10. 2. 2017, Jihlava

Více

Lidové zvyky v literatuře, práce s uměleckým textem

Lidové zvyky v literatuře, práce s uměleckým textem Lidové zvyky v literatuře, práce s uměleckým textem On-line diskuze k virtuální hospitaci ve vyučovací hodině v 7. ročníku Vyučující: Mgr. Vlastimil Špinka Tento Tato webinář diskuze je součástí projektu

Více

Revize ICT kurikula, rok dva. Počítač ve škole Nové Město na Moravě

Revize ICT kurikula, rok dva. Počítač ve škole Nové Město na Moravě Revize ICT kurikula, rok dva Počítač ve škole Nové Město na Moravě 27. 3. 2018 Inovace kurikula úkoly plynoucí ze Strategie digitálního vzdělávání Rámcové Zdůraznění problematiky digitálních technologií

Více

DVPP - šablony pro MŠ

DVPP - šablony pro MŠ srpen 2017 Přehled programů DVPP vhodných pro projekty zjednodušeného vykazování - Šablony pro MŠ, ZŠ, SŠ a VOŠ Vzdělávací institut Středočeského kraje již od září 2016 připravuje v pololetních programových

Více

Možnosti k rozvíjení informační a čtenářské gramotnosti ve výuce na 2. stupni ZŠ

Možnosti k rozvíjení informační a čtenářské gramotnosti ve výuce na 2. stupni ZŠ Definice čtenářské gramotnosti: VÚP: ČG je celoživotně se rozvíjející vybavenost člověka vědomostmi, dovednostmi, schopnostmi, postoji a hodnotami potřebnými pro užívání všech druhů textů v různých individuálních

Více

Strategie digitálního vzdělávání na pomoc při změnách kurikula. Počítač ve škole Nové Město na Moravě

Strategie digitálního vzdělávání na pomoc při změnách kurikula. Počítač ve škole Nové Město na Moravě Strategie digitálního vzdělávání na pomoc při změnách kurikula Počítač ve škole Nové Město na Moravě 28. 3. 2018 Inovace kurikula úkoly plynoucí ze Strategie digitálního vzdělávání Rámcové Zdůraznění problematiky

Více

Využití DV jako intervenční metody v DD Marie Pavlovská

Využití DV jako intervenční metody v DD Marie Pavlovská Využití DV jako intervenční metody v DD Marie Pavlovská Intervenční dimenze dramatické výchovy Dramatická výchova/ve speciální pedagogice dramika je pedagogickou disciplínou, která - využívá metody dramatického

Více

Čtenářská pregramotnost možnosti a výzvy

Čtenářská pregramotnost možnosti a výzvy Čtenářská pregramotnost možnosti a výzvy Veronika Laufková Ústav výzkumu a rozvoje vzdělávání PedF UK Současné výzvy předškolního vzdělávání (témata: dvouleté děti inkluze povinné předškolní vzdělávání)

Více

ANGLICKÁ KONVERZACE. Výchovné a vzdělávací strategie pro rozvoj klíčových kompetencí

ANGLICKÁ KONVERZACE. Výchovné a vzdělávací strategie pro rozvoj klíčových kompetencí ANGLICKÁ KONVERZACE 7. a 8. ročník Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové, časové a organizační vymezení Anglický jazyk je důleţitý cizí jazyk, který ţákům poskytuje jazykový základ pro komunikaci

Více

Zpráva z evaluačního nástroje. Strategie učení se cizímu jazyku Dotazník pro učitele základní školy

Zpráva z evaluačního nástroje. Strategie učení se cizímu jazyku Dotazník pro učitele základní školy Zpráva z evaluačního nástroje Strategie učení se cizímu jazyku Dotazník pro učitele základní školy Škola Základní škola, Třída 6. A Předmět Angličtina Učitel Mgr. Dagmar Vážená paní učitelko, vážený pane

Více

Téma: žák se seznamuje s textem (úryvkem), rozumí textu, odpovídá na otázky týkající se

Téma: žák se seznamuje s textem (úryvkem), rozumí textu, odpovídá na otázky týkající se VY_12_INOVACE_číslo přílohy 1_ČJ_5B_04 Úvodní část seznámení s cílem hodiny (seznámení s knihou Tajná sedma a úryvkem z této knihy) Hlavní část čtení textu s porozuměním, následné zpracování otázek Závěrečná

Více

Platforma Vzdělávání pro rozvoj osobnosti

Platforma Vzdělávání pro rozvoj osobnosti Platforma Vzdělávání pro rozvoj osobnosti Rozvoj čtenářské a matematické gramotnosti, rozvoj klíčových kompetencí žáků Hradec Králové, 11. 5. 2016 Program Úvod (představení realizačního týmu a odborného

Více

Návrh projektů do OP VVV pro FHS:

Návrh projektů do OP VVV pro FHS: Návrh projektů do OP VVV pro FHS: o Název projektu: Excelence v humanitních vědách (cca 15 mil. Kč) o Relevantní výzva: P. 11 ESF výzva pro VŠ (PO2 pro SC1-5), vyhlášení 18. 12. 2015 o Popis projektu:

Více

Kategorie vytvořené na základě RVP a projektu Evaluace inf. gramotnosti žáků ZŠ.

Kategorie vytvořené na základě RVP a projektu Evaluace inf. gramotnosti žáků ZŠ. Specialista Profík Objevitel Průzkumník Začátečník Kategorie vytvořené na základě RVP a projektu Evaluace inf. gramotnosti žáků ZŠ. Dovednost řešit problémy žák teprve získává, zatím neumí řešit bez pomoci

Více

Příloha I.: Stupně aktivity 1

Příloha I.: Stupně aktivity 1 Příloha I.: Stupně aktivity 1 1 MAŇÁK, J. Rozvoj aktivity, samostatnosti a tvořivosti. Brno: Masarykova univerzita, 1998. 134 s. Příloha II.: Rozvíjení vlastností tvořivosti po stupních 2 2 MAŇÁK, J. Rozvoj

Více

Příloha č. 1 ke Školnímu vzdělávacímu programu základního vzdělávání pro žáky s mentálním postižením a poruchami komunikace

Příloha č. 1 ke Školnímu vzdělávacímu programu základního vzdělávání pro žáky s mentálním postižením a poruchami komunikace Logopedická základní škola, Měcholupy 1, příspěvková organizace Příloha č. 1 ke Školnímu vzdělávacímu programu základního vzdělávání pro žáky s mentálním postižením a poruchami komunikace Měcholupy 1.

Více

INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE

INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Národní učební osnovy pro Anglii INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE STUPEŇ I věcí 1) Cíle: a) shromažďovat informace z různých zdrojů (např. lidé, knihy, databáze, CD-ROM, video, televize b) zaznamenat

Více

Časové a organizační vymezení

Časové a organizační vymezení Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Vyučovací předmět Týdenní hodinové dotace Časové a organizační vymezení Matematika a její aplikace Matematika a její aplikace Matematika 1. stupeň 2. stupeň 1. ročník

Více

Identifikace nadání z pohledu poradenské praxe. PhDr. Pavla Picková PPP pro Prahu 1,2 a 4

Identifikace nadání z pohledu poradenské praxe. PhDr. Pavla Picková PPP pro Prahu 1,2 a 4 Identifikace nadání z pohledu poradenské praxe PhDr. Pavla Picková PPP pro Prahu 1,2 a 4 Koordinátoři péče o mimořádně nadané v ČR Od roku 2003 působí v každém kraji ČR krajští koordinátoři péče o nadané

Více

Podpora rozvoje čtenářské gramotnosti v předškolním a základním vzdělávání

Podpora rozvoje čtenářské gramotnosti v předškolním a základním vzdělávání Podpora rozvoje čtenářské gramotnosti v předškolním a základním vzdělávání Vymezení úkolu Úkol splňuje požadavek: Školského zákona (561/2004 173-176 ) Koncepčních záměrů pro inspekční činnost v období

Více

PREVENCE RIZIKOVÉHO CHOVÁNÍ DĚTÍ

PREVENCE RIZIKOVÉHO CHOVÁNÍ DĚTÍ MATEŘSKÁ ŠKOLA RADVANICE, okres KUTNÁ HORA Radvanice 49, 285 06 Sázava, tel: 327 321 303, e-mail: Materska_skola_Radvanice@seznam.cz PREVENCE RIZIKOVÉHO CHOVÁNÍ DĚTÍ Zpracovala: Mgr. Helena Soustružníková,

Více

SWOT - 3 analýza Podpora čtenářské pregramotnosti v MŠ

SWOT - 3 analýza Podpora čtenářské pregramotnosti v MŠ Místní akční plán rozvoje vzdělávání II ORP Strakonice CZ.02.3.68/0.0/0.0/17_047/0009074 Účastníci minikonference ve spolupráci s realizačním týmem identifikovali a popsali příčiny problémů ke každé prioritní

Více