TŠ 2. ročník, 2013/2014 vyučující: PhDr. Eva Chalupová, Ph.D.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "TŠ 2. ročník, 2013/2014 vyučující: PhDr. Eva Chalupová, Ph.D."

Transkript

1 Informace ke zkoušce z PSYCHOLOGIE SPORTU TŠ 2. ročník, 2013/2014 vyučující: PhDr. Eva Chalupová, Ph.D. První zkouškové termíny: v 18: v 18:30 Další zkouškové termíny budou vyvěšeny na mých fakultních webových stránkách na konci května. Přihlašujte a odhlašujte se mailem na eva.chalupova@praguesharks.com nejdéle do 12:00 posledního pracovního dne před dnem zkoušky. Pokud zkouším já, testy opravím na místě a zapíšu do indexu. Pokud zkouší kolegyně, testy opravím do 4 pracovních dnů, informovat o výsledku se můžete mailem a zápis do indexu provede Mgr. Veronika Baláková. Termíny jejích konzultací prosím žádejte na mailu veronika.balakova@seznam.cz. K zápisu si přineste vytištěný , ve kterém Vám sděluji výsledek. Sraz před č. H201 deset minut před začátkem zkoušky! Učebna bude upřesněna na místě. Zkouška je písemná, 10 otázek s otevřenými odpověďmi, každá za 10 bodů. Hodnocení: výborně = b, velmi dobře = 89-75b, dobře = 74-60b. Další doporučená literatura je uvedena v úvodní přednášce! Dále upozorňuji na zajímavé materiály ke stažení na stránkách FTVS (děti s poruchami pozornosti, autogenní trénink): Upozornění: powerpointové přednášky si vytiskněte i s poznámkami (soubor - tisk - vytisknout: poznámky jen černobíle) odpovědi na otázky vycházejí ze studijních materiálů, nejlépe je najdete v kontextu přednášky (a také se vám tak budou nejlépe učit), pročtěte i přiložené textové dokumenty (ve složce materiály ke zkoušce) máte fenomenální paměť = učte se pouze vypracované odpovědi, nejlépe někým jiným POZOR, možnost získat 10 prémiových bodů ke zkoušce!!!! Instrukce k požadované seminární práci jsou v první přednášce. Seminární práci přineste sebou v den zkoušky! K Vašemu výsledku bude přičteno 10 bodů. Otázky, které se objeví v testu: Př Definujte psychologii sportu a aplikovanou sportovní psychologii.

2 2. Čím se zabývá sportovní psychologie? 3. Definujte úzkost a aktivaci, vysvětlete jaký je mezi nimi rozdíl. 4. Vysvětlete, co je myšleno pojmem sportovní experiment. 5. Vyjmenujte složky závodní úzkosti. 6. Jaké jsou příčiny závodní úzkosti (příčiny kognitivní úzkosti, somatické úzkosti, kolísání sebedůvěry)? 7. Popište časový průběh závodní úzkosti u zkušený závodníků a začátečníků. 8. Vysvětlete pojmy frekvence a směr kognitivních intruzí. 9. Vysvětlete Haninovu zónu optimálního fungování a napište, jak je tento přístup použitelný v praxi. 10. Vysvětlete multidimenzionální přístup ke studiu závodní úzkosti a nakreslete graf. 11. Vysvětlete hypotézu přeanalyzování. Př V jakých konkrétních případech volají trenéři v praxi po psychologické přípravě? 13. Proč v praxi není psychologická příprava využívána? 14. Jaké mýty kolují o psychologické přípravě? 15. Vyjmenujte základní psychologické dovednosti sportovce. 16. Popište tři fáze psychologické přípravy, co je jejich obsahem? 17. Kdy a jak zařadíte psychologickou přípravu do tréninku? 18. Kdy je možné začít s psychologickou přípravou? Co by se měly děti v tomto věku naučit? 19. Jak zhodnotíte účinnost psychologické přípravy? 20. Čím trenérovy může pomoci sportovní psycholog? 21. Proč je sebepoznání základem psychologické přípravy? 22. Jaké jsou cíle sebepoznání sportovce? 23. Definujte sebepojetí a popište jeho tři složky. 24. Definujte sebeúctu. 25. Definujte sebeakceptaci. 26. Definujte sebedůvěru. 27. Jaké jsou výhody sebedůvěry? 28. Vysvětlete vliv očekávání na výkon (z pohledu sportovce i trenéra). 29. Co je zdrojem self-efficacy? 30. Jak můžete budovat sebedůvěru? 31. Vysvětlete, jak nás ovlivňuje sebevnímání. 32. Uveďte alespoň 4 techniky zaměřené na nácvik sebepoznání. 33. Proč by si měl sportovec zaznamenávat do tréninkového deníku i své pocity? Př Jak tréma narušuje výkon? 35. Charakterizujte relaxaci z fyziologického hlediska. 36. Popište Jacobsonovu techniku progresivní relaxace. 37. Co to je brániční dýchání a jak by jste ho naučili začátečníky? 38. Popište Bensonovu techniku relaxační odpovědi a napište, kdy je vhodné ji použít. 39. Popište Schulzův autogenní trénink. 40. Jaké jsou příznaky nízké aktivace? 41. Jak zvýšíte aktivaci? 42. Proč nemusí být pep talk vhodnou technikou pro povzbuzení týmu? 43. Uveďte alespoň 4 laické typy na zvládání stresu. Př Definujte imaginaci. 45. Vyjmenujte alespoň 4 způsoby využití imaginace ve sportu. 46. Vyjmenujte charakteristiky imaginace. 47. Charakterizujte živou imaginaci. 48. Co to je perspektiva imaginace? 49. Co to je mental game? 50. Jak budete nacvičovat imaginaci? Př. 5

3 51. Definujte motivaci. 52. Uveďte alespoň 5 důvodů, proč děti sportují. 53. Co to je vnitřní motivace a jak ji můžete zvýšit? 54. Kdy může vnější odměna narušit vnitřní motivaci? 55. Definujte FLOW a napište, jaké jsou podmínky pro jeho dosažení. 56. Co to je výkonová motivace? 57. Čím je z hlediska motivace charakteristický úspěšný sportovec? 58. Popište dvě motivační strategie sportovců. 59. Co to jsou atribuce? Popište pesimistický atribuční styl na příkladu myšlení imaginárního sportovce. 60. Jakými instrukcemi může trenér zvýšit motivaci sportovce? 61. Proč někdy nefungují základní principy posilování chování? 62. Proč není dobré sportovce trestat? 63. Co je dobré u sportovců odměňovat? 64. Jaké jsou zásady správného trestání? 65. Jaké chyby se dělají v oblasti regulace chování z dobrého úmyslu? 66. Kdy může pochvala narušit sebepojetí jedince? Př Vysvětlete zaměření cílů na proces a na výsledek, které je lepší pro mládež? 68. Jak funguje zformulovaný cíl? 69. Uveďte alespoň 5 typů cílů, které můžete plánovat ve sportu. 70. Vysvětlete akronym SVDMO. 71. Jak byste naplánovali postup ke stanovenému cíli? 72. Co by mělo být obsahem briefingu? 73. Co by mělo být obsahem debriefingu? 74. Popište sendvičový přístup ke kritice, uveďte konkrétní příklad z vašeho sportu. Př Co to je vnitřní řeč? 76. Co to je sebenaplňující se proroctví? Jak může negativně ovlivnit výkon? 77. Uveďte alespoň tři z chybných způsobů myšlení a popište, jak se jim bránit. 78. Co to jsou sebeinstrukce a jak jich využijete? 79. Vysvětlete princip a účel STOP! techniky. 80. Vysvětlete princip a účel techniky přerámování. 81. Jak by jste správně vytvořili prohlášení? Př Vyjmenujte druhy pozornosti. 83. Definujte koncentraci (sportovní psychologie). 84. Co to je asociativní pozornostní strategie a kdo ji využívá? 85. Vyjmenujte typy zaměření pozornosti (sportovní psychologie) a uveďte konkrétní příklad. 86. S jakými typy problémů s pozorností se můžete u sportovců setkat? 87. Jak funguje zmatkování? 88. Jaké techniky a cvičení použijete pro zlepšení koncentrace? 89. Co to jsou rutinní postupy a proč je používáme? 90. Uveďte příklad rutinního postupu ve vašem sportu (zařaďte do něj vše, co má ideálně obsahovat). 91. Na jaký podnět reagujeme nejrychleji? 92. Jaké je optimální oddálení předsignálu od startovního signálu? 93. Kdy je senzitivní období pro rozvoj rychlosti reakce? 94. Jaké metody lze použít pro rozvoj rychlosti reakce? 95. Vysvětlete princip senzorické metody rozvoje rychlosti reakce. Př Popište generální adaptační syndrom (Selye, 1956) 97. Definujte stres (Lazarus a Launier, 1978)

4 98. Vysvětlete teorii životních změn (Holme a Rahe, 1967), napište, k čemu se používá Škála sociální readaptace. 99. Co to jsou daily hassles? 100. Jaké stresory se vyskytují ve sportovním prostředí? 101. Jak souvisí stres se zdravím? 102. Popište psychicky odolného jedince ve smyslu teorie Hardiness (Kobasa, 1979) Popište syndrom přetrénování Jaké jsou psychologické symptomy přetrénování? 105. Jaká je prevalence a frekvence přetrénování? 106. Jaká je podstata psychometrického monitoringu přetrénování? 107. Popište syndrom vyhoření Jaké jsou příčiny vyhoření u sportovců? 109. Co to je maladaptivní únavový syndrom? 110. Jaké jsou příčiny maladaptivního únavového syndromu u sportovců? 111. Jaká je prevence maladaptivního únavového syndromu u sportovců? Př Charakterizujte vztah k hospodaření s časem u úspěšných a neúspěšných lidí Co to je prokrastinace? 114. Proč mají začátečníci problém s time managementem? 115. Co je cílem time managementu? 116. Jaké jsou základní kroky time managementu? 117. Co byste měli sledovat v časovém snímku týdne? 118. Co patří do tzv. fixních aktivit? 119. Popište jednu z metod, která vám pomůže dělat ty nejdůležitější věci nejdříve. Př Popište vývojové fáze skupiny (Turkman, 1965) Co tvoří strukturu skupiny? 122. Co to je norma produktivity? 123. Co ovlivňuje týmové klima? 124. Co to je sociální facilitace? 125. Co to je Ringelmanův efekt? 126. Jak zabráníte sociálnímu zahálení? 127. Co to je skupinová koheze? 128. Popište Carronův model skupinové koheze Co to je sociogram? Jak by jste ho vytvořili a vyhodnotili? 130. Jak zlepšíte týmovou kohezi? 131. Jak pomůžete členům týmu definovat jejich roli v týmu a porozumět jejímu obsahu? 132. Jaké jsou charakteristické rysy dobrého trenéra? 133. Charakterizujte donucovací (autoritativní, afiliativní, demokratický, tahounský, koučink) styl vedení Stručně popište proces teambuildingu. Př Jak se může úzkostná porucha projevovat u sportovců? 136. Vyjmenujte alespoň 3 psychologické a 3 somatické příznaky depresivní poruchy Jak se může projevovat depresivní porucha u sportovců? 138. Vyjmenujte alespoň 5 z psychologických nebo behaviorálních příznaků mentální anorexie Jaké jsou nejpravděpodobnější oběti závislosti na cvičení? 140. Popište symptomy závislosti na cvičení Popište psychologické následky zranění Charakterizujte z hlediska zranění rizikového sportovce Popište a zhodnoťte alespoň 5 copingových strategií, které sportovci využívají, když se vyrovnávají se zraněním Jaké psychologické dovednosti by se měl sportovec naučit používat v průběhu rehabilitace? 145. Vyjmenujte opatření pro prevenci zranění Jakým způsobem by se měl sportovec po zranění vracet do tréninku?

5 Př Vyjmenujte alespoň 7 psychologických zisků ze cvičení Jaký typ cvičení nejlépe působí na snížení stavové úzkosti? 149. Jaký typ cvičení nejlépe působí na zlepšení pozornosti? 150. Jaký vliv má cvičení na depresi? 151. Co to je runner s high a za jakých podmínek se dostavuje? 152. Jaké existují hypotézy o vlivu cvičení na náladu? 153. Jak může cvičení zlepšovat sebepojetí a sebeúctu? 154. Jaký typ cvičení zlepšuje pozornost? 155. Co je považováno za pravidelné cvičení? 156. Jaké zisky ze cvičení byste měli zdůraznit, pokud budete chtít někoho motivovat ke cvičení? 157. Proč lidé nevydrží cvičit (jaké důvody nejčastěji uvádějí)? 158. Jaké pohybové programy mohou lidi od cvičení odradit? 159. Popište vývojová stádia vztahu k pravidelné pohybové aktivitě Jaké dobré rady byste dal(a) své necvičící kamarádce jak by měl vypadat její cvičební program a čím a jak by se měla motivovat (alespoň 5 rad)? Př Co tvoří strukturu osobnosti? 162. Čím se hlavně liší sportovci od nesportovců? 163. Jaké jsou problémy s psychologickou detekcí talentů? 164. Jakých chyb se můžete dopustit při hodnocení druhých (uveďte alespoň tři)? 165. Charakterizujte expertní trénink.

TECHNIKY MENTÁLNÍHO TRÉNINKU A JEJICH VYUŽITÍ V RÁMCI ROČNÍHO TRÉNINKOVÉHO CYKLU U ALPSKÝCH LYŽAŘŮ JUNIORŮ

TECHNIKY MENTÁLNÍHO TRÉNINKU A JEJICH VYUŽITÍ V RÁMCI ROČNÍHO TRÉNINKOVÉHO CYKLU U ALPSKÝCH LYŽAŘŮ JUNIORŮ TECHNIKY MENTÁLNÍHO TRÉNINKU A JEJICH VYUŽITÍ V RÁMCI ROČNÍHO TRÉNINKOVÉHO CYKLU U ALPSKÝCH LYŽAŘŮ JUNIORŮ Mgr. Hana Pernicová, Ph.D. FTK UP Olomouc (www.sportovnipsycholog.cz) MENTÁLNÍ TRÉNINK Ø MT tvořen

Více

Role klinického psychologa v komplexní péči o duševně nemocné. Mgr. Anna Vaněčková (psycholog)

Role klinického psychologa v komplexní péči o duševně nemocné. Mgr. Anna Vaněčková (psycholog) Role klinického psychologa v komplexní péči o duševně nemocné Mgr. Anna Vaněčková (psycholog) 12. 11. 2013 O čem to dnes bude? Co vlastně psycholog v léčebně dělá? Proč děláme vyšetření, v čem se to liší

Více

Protektivní faktory učitelského vyhoření pilotní studie

Protektivní faktory učitelského vyhoření pilotní studie Protektivní faktory učitelského vyhoření pilotní studie Irena Smetáčková Katedra psychologie Pedagogická fakulta Univerzita Karlova v Praze RYBA SMRDÍ OD HLAVY Kvalita školní výuky začíná od vyučujících.

Více

Okruhy otázek ke zkoušce z předmětu Lékařská psychologie a psychosomatika

Okruhy otázek ke zkoušce z předmětu Lékařská psychologie a psychosomatika Okruhy otázek ke zkoušce z předmětu Lékařská psychologie a psychosomatika Základní zdroje informací ke zkoušce 1) Přednášky 2) Ayers, S., de Visser, R. (2015). Psychologie v medicíně. Praha: Grada. - kapitoly:

Více

Rozvoj komunikačních dovedností trenérů pomocí metody VTI. Mgr. Veronika Baláková, PhD.

Rozvoj komunikačních dovedností trenérů pomocí metody VTI. Mgr. Veronika Baláková, PhD. Rozvoj komunikačních dovedností trenérů pomocí metody VTI Mgr. Veronika Baláková, PhD. Úvod - sport a pohybová aktivita mohou mít pro děti a mládež velmi příznivý přínos rozvoj osobnostních charakteristik

Více

Možnosti terapie psychických onemocnění

Možnosti terapie psychických onemocnění Možnosti terapie psychických onemocnění Pohled do světa psychických poruch a onemocnění a jejich léčby bez použití léků. Mgr.PaedDr.Hana Pašteková Rupertová Psychiatrická léčebna Kroměříž Osobnost Biologická

Více

Psychologie práce, organizace a řízení. NMgr. obor Psychologie

Psychologie práce, organizace a řízení. NMgr. obor Psychologie Pražská vysoká škola psychosociálních studií, s.r.o. Tematické okruhy ke státní magisterské zkoušce Psychologie práce, organizace a řízení NMgr. obor Psychologie 1 Předmět a metody psychologie práce a

Více

PhDr. Jindřich Kadlec CENY KURZŮ: Jednotlivé kurzy jsou poskytovány za úplatu. Cena vzdělávacích akcí je stanovena v závislosti na počtu hodin.

PhDr. Jindřich Kadlec CENY KURZŮ: Jednotlivé kurzy jsou poskytovány za úplatu. Cena vzdělávacích akcí je stanovena v závislosti na počtu hodin. Vážené kolegyně, Vážení kolegové, Česká asociace pečovatelské služby připravuje pro rok 2011 řadu zajímavých vzdělávacích akcí. Věříme, že Vás nabídka osloví a absolvování jednotlivých kurzů pomůže Vám

Více

Nabídka programů pro střední školy

Nabídka programů pro střední školy Nabídka programů pro střední školy Interaktivní hra více lektorů HRA O AIDS skupinová práce pod vedením lektorů na 5 interaktivních stanovištích výuka, názorné ukázky, plnění úkolů a možnost vyjádřit své

Více

Autor: Gennadij Kuzněcov VY_32_INOVACE_1289_Vedení. Faktory motivace_pwp

Autor: Gennadij Kuzněcov VY_32_INOVACE_1289_Vedení. Faktory motivace_pwp Autor: Gennadij Kuzněcov VY_32_INOVACE_1289_Vedení. Faktory motivace_pwp STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace Název školy: Číslo a název

Více

Informace o žadateli Název neziskové organizace (použijte prosím název registrovaný v Rejstříku NNO):

Informace o žadateli Název neziskové organizace (použijte prosím název registrovaný v Rejstříku NNO): Základní informace o grantu Tento grantový program podpoří cca 10 neziskových organizací, mezi něž bude rozděleno až 500 000 Kč. Každá organizace může žádat o grant až do výše 50 000 Kč. Grant je určen

Více

VÝUKOVÝ PROGRAM PSYCHOLOGIE

VÝUKOVÝ PROGRAM PSYCHOLOGIE VÝUKOVÝ PROGRAM PSYCHOLOGIE Registrační číslo projektu: CZ.1.07/3.2.01/01.0018 Název projektu: Příprava lektorů pro vzdělávání dospělých Název příjemce: Gymnázium a Střední odborná škola pedagogická, Liberec,

Více

Hodnocení projevu a zvládání emocí. Ukázka Nová TEIQue

Hodnocení projevu a zvládání emocí. Ukázka Nová TEIQue Hodnocení projevu a zvládání emocí Grafy a skóre 6.1.2015 Soukromé a důvěrné Normy: Czech Republic 2011 Tato zpráva obsahuje informace i návod k tomu, abyste si uvědomili a pochopili svou vlastní emoční

Více

Cíl výuky: Cílem předmětu je uvedení studentů do problematiky projektování, seznámit posluchače se zásadami

Cíl výuky: Cílem předmětu je uvedení studentů do problematiky projektování, seznámit posluchače se zásadami PM_prezenční a kombinované bakalářské studium Česky Projektový management Anglicky Project Management Garant Ing. Zdeněk Voznička, CSc. Zakončení Zápočet Anotace: Úvod do projektového managementu, základní

Více

Témata pro ústní zkoušku profilové části maturitní zkoušky z předmětu TEORIE SPORTU školní rok 2019/2020

Témata pro ústní zkoušku profilové části maturitní zkoušky z předmětu TEORIE SPORTU školní rok 2019/2020 Témata pro ústní zkoušku profilové části maturitní zkoušky z předmětu TEORIE SPORTU školní rok 2019/2020 Třída: Obor: Zkouška: Sestavil: Vedoucí úseku: Schválil: EP4 63-41-M/01 Ekonomika a podnikání řízení

Více

Výukový program pedagogiky sportovního tréninku

Výukový program pedagogiky sportovního tréninku Výukový program pedagogiky sportovního tréninku Studijní rok: 2011/12 Studijní obor, ročník: navazující Mgr. Počet hodin: 12/12 Vyučující: Doc. PaedDr. M. Lehnert, Dr. Cíl vyučovacího předmětu: prohloubit

Více

WORKTEST MOTIVACE DĚTÍ

WORKTEST MOTIVACE DĚTÍ WORKTEST MOTIVACE DĚTÍ GRAFICKÁ ČÁST JMÉNO A PŘÍJMENÍ: DEMO žák základní škloly DATUM VYHOTOVENÍ TESTU: 21.06.2016 Assessment s.r.o., Ohradní 1464, 251 68 Kamenice Společnost byla zapsána u obchodního

Více

projektového řízení a vytvořit předpoklady pro osvojení základů, principů, metod a technik projektové

projektového řízení a vytvořit předpoklady pro osvojení základů, principů, metod a technik projektové PM_prezenční a kombinované bakalářské studium Česky Projektový management Anglicky Project Management Garant Ing. Zdeněk Voznička, CSc. Zakončení předmětu Zápočet Anotace: Úvod do projektového managementu,

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova

Více

Dobrý den, jsem studentkou 5. ročníku Mendelovy univerzity v Brně a provádím průzkum Strategie rozvoje lidských zdrojů v konkrétním

Dobrý den, jsem studentkou 5. ročníku Mendelovy univerzity v Brně a provádím průzkum Strategie rozvoje lidských zdrojů v konkrétním Dobrý den, jsem studentkou 5. ročníku Mendelovy univerzity v Brně a provádím průzkum pro moji závěrečnou diplomovou práci s názvem Strategie rozvoje lidských zdrojů v konkrétním podniku. Dotazník je určen

Více

Školení středního managementu mistři, vedoucí výroby

Školení středního managementu mistři, vedoucí výroby NABÍDKA ŠKOLENÍ Předmětem nabídky je obecný přehled možných školení: Školení obchodníků Školení středního managementu mistři, vedoucí výroby Školení manažerských dovedností Základní prioritou společnosti

Více

Rozdělení psychických onemocnění, Kognitivně behaviorálnáí terapie. Mgr.PaedDr. Hana Pašteková Rupertová Psychiatrická nemocnice Kroměříž

Rozdělení psychických onemocnění, Kognitivně behaviorálnáí terapie. Mgr.PaedDr. Hana Pašteková Rupertová Psychiatrická nemocnice Kroměříž Rozdělení psychických onemocnění, Kognitivně behaviorálnáí terapie Mgr.PaedDr. Hana Pašteková Rupertová Psychiatrická nemocnice Kroměříž Příčiny vzniku duševní poruchy tělesné (vrozené genetika, prenatální

Více

Nabídka školení 2015. Vzdělávací společnost EDOST, s. r. o. Revoluční 22 430 01 Chomutov e-mail: edost@edost.cz. www.edost.cz Tel.

Nabídka školení 2015. Vzdělávací společnost EDOST, s. r. o. Revoluční 22 430 01 Chomutov e-mail: edost@edost.cz. www.edost.cz Tel. Nabídka školení 2015 Vzdělávací společnost EDOST, s. r. o. Revoluční 22 430 01 Chomutov e-mail: edost@edost.cz www.edost.cz Tel.: 474 628 347 Vzdělávací společnost EDOST, s. r. o. působí na trhu od roku

Více

Sebepoznání, sebereflexe a duševní hygiena zdravotnického pracovníka - prezentace

Sebepoznání, sebereflexe a duševní hygiena zdravotnického pracovníka - prezentace Projekt: Příjemce: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

Úvod 11 I. VÝZNAM PSYCHOLOGIE VE VZDĚLÁVÁNÍ, SOUVISLOST SE VZDĚLÁVACÍMI TEORIEMI A CÍLI

Úvod 11 I. VÝZNAM PSYCHOLOGIE VE VZDĚLÁVÁNÍ, SOUVISLOST SE VZDĚLÁVACÍMI TEORIEMI A CÍLI OBSAH Úvod 11 I. VÝZNAM PSYCHOLOGIE VE VZDĚLÁVÁNÍ, SOUVISLOST SE VZDĚLÁVACÍMI TEORIEMI A CÍLI 1. Psychologie, její role a význam v procesu vzdělávání 16 1.1 Současné pojetí psychologie ve vzdělávání 16

Více

2 Vymezení normy... 21 Shrnutí... 27

2 Vymezení normy... 21 Shrnutí... 27 Obsah Předmluva ke druhému vydání........................ 15 Č Á ST I Základní okruhy obecné psychopatologie............... 17 1 Úvod..................................... 19 2 Vymezení normy..............................

Více

TERMÍNY. Změna termínu či místa konání vyhrazena. Aktuální informace naleznete vždy na našich webových stránkách www.ieducare.com.

TERMÍNY. Změna termínu či místa konání vyhrazena. Aktuální informace naleznete vždy na našich webových stránkách www.ieducare.com. TERMÍNY Změna termínu či místa konání vyhrazena. Aktuální informace naleznete vždy na našich webových stránkách www.ieducare.com. Název Datum Čas Místo Agresivita a agrese v současné společnosti 18.12.2007

Více

Seminář ze společenských věd dvouletý volitelný předmět pro 3. ročník (2h. 3.r.+3h. 4.r.)

Seminář ze společenských věd dvouletý volitelný předmět pro 3. ročník (2h. 3.r.+3h. 4.r.) Seminář ze společenských věd dvouletý volitelný předmět pro 3. ročník (2h. 3.r.+3h. 4.r.) Seminář ze společenských věd navazuje na předmět ZSV a je určen zejména žákům, kteří se chtějí v budoucnu věnovat

Více

Zátěžové situace. frustrace, stres, deprivace

Zátěžové situace. frustrace, stres, deprivace Zátěžové situace frustrace, stres, deprivace Název školy Gymnázium, Šternberk, Horní nám. 5 Číslo projektu Šablona CZ.1.07/1.5.00/34.0218 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení

Více

EBC*L zkušební formulář ÚROVEŇ B. DÍLČÍ ZKOUŠKA 1: Podnikatelský plán, plánování projektu, strategická analýza, marketing a prodej

EBC*L zkušební formulář ÚROVEŇ B. DÍLČÍ ZKOUŠKA 1: Podnikatelský plán, plánování projektu, strategická analýza, marketing a prodej EBC*L zkušební formulář ÚROVEŇ B DÍLČÍ ZKOUŠKA 1: Podnikatelský plán, plánování projektu, strategická analýza, marketing a prodej Vážená uchazečko, Vážený uchazeči, vyplňte, prosím, všechna následující

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova

Více

Psychologie ve sportu. Kateřina Kantová M.A. et M.A.

Psychologie ve sportu. Kateřina Kantová M.A. et M.A. Psychologie ve sportu Kateřina Kantová M.A. et M.A. Basketbalová legenda Kareem Abdul-Jabbal řekl: Vaše mysl je to, co ovládá vše ostatní. A Novak Djokovic to doplnil: Mezi top 100 hráči světa, není tak

Více

MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM

MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

CZ.1.07/1.5.00/

CZ.1.07/1.5.00/ Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

Syndrom vyhoření Burn-out

Syndrom vyhoření Burn-out Syndrom vyhoření Burn-out Lenka Tenklová 8.11.2016 Obsah prezentace Co je to BOS Příznaky Co nejčastěji vede k BOS Kde se nejčastěji objevuje BOS Vývoj procesu BOS Prevence Jak jej zvládnout Co je to Burn-out

Více

Posuzování pracovní schopnosti. U duševně nemocných

Posuzování pracovní schopnosti. U duševně nemocných Posuzování pracovní schopnosti U duševně nemocných Druhy posudkové činnosti Posuzování dočasné neschopnosti k práci Posuzování dlouhodobé neschopnosti k práci Posuzování způsobilosti k výkonu zaměstnání

Více

PARKINSONOVA NEMOC Z POHLEDU PSYCHIATRA. MUDr.Tereza Uhrová Psychiatrická klinika I.LF UK a VFN Praha

PARKINSONOVA NEMOC Z POHLEDU PSYCHIATRA. MUDr.Tereza Uhrová Psychiatrická klinika I.LF UK a VFN Praha PARKINSONOVA NEMOC Z POHLEDU PSYCHIATRA MUDr.Tereza Uhrová Psychiatrická klinika I.LF UK a VFN Praha Parkinsonova nemoc = primárně neurologické onemocnění doprovodné psychiatrické příznaky deprese psychiatrické

Více

Pedagogická psychologie - vědní disciplína, vznikla v 80. letech 19. století, zabývá se chováním, prožíváním člověka v procesu vzdělávání

Pedagogická psychologie - vědní disciplína, vznikla v 80. letech 19. století, zabývá se chováním, prožíváním člověka v procesu vzdělávání ŠKOLNÍ PSYCHOLOGIE PEDAGOGICKÁ X ŠKOLNÍ PSYCHOLOGIE Pedagogická psychologie - vědní disciplína, vznikla v 80. letech 19. století, zabývá se chováním, prožíváním člověka v procesu vzdělávání Školní psychologie

Více

Rozsah a zaměření jednotlivých kurzů vzdělávacího programu

Rozsah a zaměření jednotlivých kurzů vzdělávacího programu Rozsah a zaměření jednotlivých kurzů vzdělávacího programu Cílové skupiny: Sociální pracovníci Popis kurzů 1. Standard č. 5 Individuální plánování Cílem kurzu je rozšířit odborné znalosti a dovednosti

Více

Základní informace o námi nabízených a projektově ověřených akreditovaných kurzech:

Základní informace o námi nabízených a projektově ověřených akreditovaných kurzech: Základní informace o námi nabízených a projektově ověřených akreditovaných kurzech: 1.AKTIVIZAČNÍ TECHNIKY: 1.Psychologická gramotnost pedagoga (rozsah 25 hodin, třídenní celodenní kurz) Prožitkový seminář

Více

Jak předcházet riziku stresu na pracovišti

Jak předcházet riziku stresu na pracovišti Jak předcházet riziku stresu na pracovišti Mgr. Martina Vašířová Assessment Systems Czech STRES Psychický stres chápeme jako mentální, emocionální a fyziologickou odezvu organismu na psychogenní zátěžové

Více

Nabídka spolupráce stručný přehled témat, která je možné zahrnout do projektu rozvoje zaměstnanců a jsme schopni je lektorsky zajistit

Nabídka spolupráce stručný přehled témat, která je možné zahrnout do projektu rozvoje zaměstnanců a jsme schopni je lektorsky zajistit Nabídka spolupráce stručný přehled t, která je možné zahrnout do projektu rozvoje zaměstnanců a jsme schopni je lektorsky zajistit Pro Centre, s.r.o. Ing.Jana Bíšková Jednatelka společnosti E mail : jana.biskova@procentre.eu

Více

Didaktické metody Metodou

Didaktické metody Metodou Didaktické metody Metodou rozumíme záměrné, plánovité uspořádání úkolů a činností sportovce tak, aby vzhledem k spolupůsobícím podmínkám byl co nejefektivněji dosažen tréninkový cíl. Z aspektu trenéra

Více

KE STÁTNÍM MAGISTERSKÝM ZKOUŠKÁM

KE STÁTNÍM MAGISTERSKÝM ZKOUŠKÁM UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE FAKULTA TĚLESNÉ VÝCHO VY A SPORTU TEMATICKÉ OKRUHY KE STÁTNÍM MAGISTERSKÝM ZKOUŠKÁM VOJENSKÁ TĚLOVÝCHOVA I. SPOLEČENSKOVĚDNÍ PŘEDMĚTY Filosofie sportu 1. Pojmová reflexe kinantropologie

Více

management Komplexní program rozvoje manažerů 4MOTION TM Cesta vzhůru

management Komplexní program rozvoje manažerů 4MOTION TM Cesta vzhůru 4MOTION TM Komplexní program rozvoje manažerů Cesta vzhůru management 4MOTION TM : Program rozvoje manažerů Manažerský rozvoj není událost, ale proces. Místo jednorázových interních školení zvolte komplexní

Více

Středisko služeb školám a Zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Brno, příspěvková organizace

Středisko služeb školám a Zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Brno, příspěvková organizace Středisko služeb školám a Zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Brno, příspěvková organizace Hybešova 15, 602 00 Brno IČ: 60555980 DIČ: CZ60555980 Nabídka vzdělávacích programů pro SŠ

Více

a MSMT-1903/ _094 Aktivizační metody ve výuce (český jazyk a literatura)

a MSMT-1903/ _094 Aktivizační metody ve výuce (český jazyk a literatura) Středisko služeb školám a Zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Brno, příspěvková organizace Hybešova 15, 602 00 Brno IČ: 60555980 DIČ: CZ60555980 Nabídka vzdělávacích programů pro SŠ

Více

Q1 Jaký je Váš studijní program?

Q1 Jaký je Váš studijní program? Q1 Jaký je Váš studijní program? Answered: 161 kipped: 0 Všeobecné lékařství Bc. Fyzioterapie NMgr. Fyzioterapie Všeobecná sestra 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% ANWER CHOICE Všeobecné lékařství

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova

Více

7 ZÁVĚRY. 3. Podobně jako žákovská družstva kmenového klubu experimentálního družstva byla sledována i žákovská družstva dalších vybraných klubů.

7 ZÁVĚRY. 3. Podobně jako žákovská družstva kmenového klubu experimentálního družstva byla sledována i žákovská družstva dalších vybraných klubů. 7 ZÁVĚRY Posouzení úrovně sportovní přípravy dětí v ledním hokeji je jedním z důležitých úkolů současné teorie sportovního tréninku. Množství prvků, jejichž deskripce je často nejasná, vzájemné vlivy a

Více

ROZVOJOVÝ PROGRAM PRO VEDOUCÍ PRACOVNÍKY A PEDAGOGY MŠ

ROZVOJOVÝ PROGRAM PRO VEDOUCÍ PRACOVNÍKY A PEDAGOGY MŠ ROZVOJOVÝ PROGRAM PRO VEDOUCÍ PRACOVNÍKY A PEDAGOGY MŠ REALIZAČNÍ MANUÁL Hlavním tématem programu je osobnostní a sociální rozvoj vedoucích pracovníků a pedagogů (především mateřských škol), kteří po absolvování

Více

NEUROKOGNITIVNÍ TRÉNINK PRVNÍ ZKUŠENOSTI U DLOUHODOBĚ HOSPITALIZOVANÝCH PACIENTŮ

NEUROKOGNITIVNÍ TRÉNINK PRVNÍ ZKUŠENOSTI U DLOUHODOBĚ HOSPITALIZOVANÝCH PACIENTŮ NEUROKOGNITIVNÍ TRÉNINK PRVNÍ ZKUŠENOSTI U DLOUHODOBĚ HOSPITALIZOVANÝCH PACIENTŮ NEUDERTOVÁ, H., DORAZILOVÁ, A., HUMPOLÍČEK P. ODDĚLENÍ KLINICKÉ PSYCHOLOGIE, FN BRNO PSYCHOLOGICKÝ ÚSTAV FILOZOFICKÉ FAKULTY

Více

SPP717 ZÁKLADY PSYCHOLOGIE PRO SPSP

SPP717 ZÁKLADY PSYCHOLOGIE PRO SPSP SPP717 ZÁKLADY PSYCHOLOGIE PRO SPSP Vyučující: Mgr.Jana Mosesová Obor: Sociální politika a sociální práce Typ studia: bakalářské, kombinované Ukončení: zápočet (4EK) Požadavky k zápočtu: zpracování seminární

Více

Sociální učení, kooperace a konflikty ve škole

Sociální učení, kooperace a konflikty ve škole Sociální učení, kooperace a konflikty ve škole Sociální učení sociální posilování/zpevňování nápodoba - fáze: 1) zaměření pozornosti na model chování 2) uložení pozorovaných vzorců do paměti 3) jejich

Více

Základy společenských věd (ZSV) Psychologie, sociální psychologie a části oboru Člověk a svět práce 1. ročník a kvinta

Základy společenských věd (ZSV) Psychologie, sociální psychologie a části oboru Člověk a svět práce 1. ročník a kvinta Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Základy společenských věd (ZSV) Psychologie, sociální a části oboru Člověk a svět práce 1. ročník a kvinta 1 hodina týdně PC, dataprojektor, odborné publikace,

Více

Manažerské dovednosti. přednášek týdně. hod. cvičení týdně

Manažerské dovednosti. přednášek týdně. hod. cvičení týdně Identifikační karta modulu v. 4 Kód modulu Typ modulu povinný Jazyk výuky čeština v jazyce výuky Manažerské dovednosti česky Manažerské dovednosti anglicky Managerial Skills Způsob ukončení * zkouška Počet

Více

1) Jak si poradit s konflikty a kritikou druhých.

1) Jak si poradit s konflikty a kritikou druhých. 1) Jak si poradit s konflikty a kritikou druhých. Seminář je zaměřen na zvládání komunikace v rodině, rozpoznání konfliktů a jejich efektivní řešení, jak mezi pěstouny a dětmi, tak i mezi dospělými osobami

Více

SPORT A EMOCE JOLANA ŠMÍDOVÁ

SPORT A EMOCE JOLANA ŠMÍDOVÁ SPORT A EMOCE JOLANA ŠMÍDOVÁ 1.Úvod Za téma mé seminární práce jsem si vybrala problematiku emocionality ve sportu. Již od dětství se věnuji sportu rekreačně i závodně. Zúčastňovala jsem se mnoha závodů,

Více

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět Marketing a management, okruh Vedení lidí

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět Marketing a management, okruh Vedení lidí Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět Marketing a management, okruh Vedení lidí Materiál vytvořil: Ing. Karel Průcha Období vytvoření VM: listopad 2013 Klíčová slova: motivace,

Více

VÝSTUPNÍ ZPRÁVA. Zdroje stresu

VÝSTUPNÍ ZPRÁVA. Zdroje stresu VÝSTUPNÍ ZPRÁVA Zdroje stresu John Doe john.doe@example.com 18. září 2018 Dostává se Vám do rukou výstup z dotazníku Zdroje stresu. Dotazník se zaměřuje na zmapování možných zdrojů zátěže (stresory) a

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova

Více

Manažerská psychologie (X16MP1, X16MPS, A0M16MPS, A0B16MPS)

Manažerská psychologie (X16MP1, X16MPS, A0M16MPS, A0B16MPS) Manažerská psychologie (X16MP1, X16MPS, A0M16MPS, A0B16MPS) 12. přednáška Únava a stres. Duševní hygiena a relaxační techniky. Mgr. Petra Halířová 2010 Literatura Bedrnová, Nový: Psychologie a sociologie

Více

DUŠEVNÍ HYGIENA, pracovní list

DUŠEVNÍ HYGIENA, pracovní list DUŠEVNÍ HYGIENA, pracovní list Mgr. Michaela Holubová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Holubová. DUŠEVNÍ HYGIENA, pracovní list Umět se udržet v dobré psychické

Více

Okruhy ke státní závěrečné zkoušce

Okruhy ke státní závěrečné zkoušce Okruhy ke státní závěrečné zkoušce Název studijního oboru Speciální pedagogika Kód studijního oboru 7506T002 Typ studia navazující magisterský Forma studia kombinovaná Specializace Speciální pedagogika

Více

CZ.1.07/1.3.43/01.0025 Harmonogram vzdělávacích aktivit

CZ.1.07/1.3.43/01.0025 Harmonogram vzdělávacích aktivit Zavádění komplexního systému DVPP do praxe škol CZ.1.07/1.3.43/01.0025 Harmonogram vzdělávacích aktivit NÁZEV SEMINÁŘE LEKTOR STRUČNÝ OBSAH ZÚČASTNĚNÉ ŠKOLY TERMÍN MÍSTO KONÁNÍ 8 hodin Ředitel jako manažer

Více

Psychosociální rizika a jejich řešení Psychosocial risks and their solutions

Psychosociální rizika a jejich řešení Psychosocial risks and their solutions Psychosociální rizika a jejich řešení Psychosocial risks and their solutions Lenka Čermáková Labour office Nový Bor - TUNED Berlin 16th March 2017 Základní informace o České republice: Basic info about

Více

Výběr z nových knih 9/2012 psychologie

Výběr z nových knih 9/2012 psychologie Výběr z nových knih 9/2012 psychologie 1. 15 typů lidí : jak s nimi jednat, jak je vést a motivovat / František Bělohlávek -- 1. vyd. Praha : Grada, 2010 -- 121 s. -- čeština. ISBN 978-80-247-3001-1 (brož.)

Více

Psychologie výchovy a vzdělávání. Zvládání zátěže žáky a studenty

Psychologie výchovy a vzdělávání. Zvládání zátěže žáky a studenty Psychologie výchovy a vzdělávání Zvládání zátěže žáky a studenty Zátěž a škola Od posouzení připravenosti ke školní docházce je škola zdrojem napětí a stresu (reakce rodičů) Zdroje ve škole: učitelé spolužáci

Více

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství hasičského záchranného sboru ČR

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství hasičského záchranného sboru ČR MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství hasičského záchranného sboru ČR Č.j. PO-1142/IZS 2006 Praha 24. dubna 2006 S c h v a l u j e:... Generální ředitel HZS ČR a náměstek ministra vnitra, v.r. V Z

Více

Vzdělávací agentura ( z. ú. - zapsaný ústav vedený u Městského soudu v Praze, datum zápisu , spisová značka U42)

Vzdělávací agentura ( z. ú. - zapsaný ústav vedený u Městského soudu v Praze, datum zápisu , spisová značka U42) REMISVIT,z.ú. Vzdělávací agentura ( z. ú. - zapsaný ústav vedený u Městského soudu v Praze, datum zápisu 30.5.2014, spisová značka U42) Nabízíme vzdělávání v akreditovaných kurzech u MPSV Poznáváme,, na

Více

Co trápí knihovníky? Metody, závěry šetření. PhDr. Petra Rohlíková, Ph.D

Co trápí knihovníky? Metody, závěry šetření. PhDr. Petra Rohlíková, Ph.D Co trápí knihovníky? Metody, závěry šetření. PhDr. Petra Rohlíková, Ph.D. 16.1.2019 Postup šetření Barevněslovní snímač - BSAT Dovednostní dotazník - CUTe Personální strategie - LEA Práce v týmu Použité

Více

MANAGEMENT VEDENÍ LIDÍ. Zpracoval Ing. Jan Weiser

MANAGEMENT VEDENÍ LIDÍ. Zpracoval Ing. Jan Weiser MANAGEMENT VEDENÍ LIDÍ Zpracoval Ing. Jan Weiser VEDENÍ LIDÍ A PRACOVNÍCH SKUPIN 1. Vedení lidí jako manažerská funkce 2. Pracovní motivace 3. Způsoby a metody vedení lidí 4. Autorita a pravomoc manažera

Více

DOMÁCÍ HASICÍ PŘÍSTROJ (ČÁST 2)

DOMÁCÍ HASICÍ PŘÍSTROJ (ČÁST 2) DOMÁCÍ HASICÍ PŘÍSTROJ (ČÁST 2) Hasicí přístroje se dělí podle náplně. Jedním z typů je přístroj používající jako hasicí složku oxid uhličitý. Přístroje mohou být různého provedení, ale jedno mají společné:

Více

Interakční psychologický seminář

Interakční psychologický seminář školní vzdělávací program ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI PLACE HERE ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI Název školy Adresa Palackého 211, Mladá Boleslav

Více

Obsah ÚVOD. Definice fitness. Vliv kulturistiky na současnou fitness praxi. Historie kulturistiky. Definice síly. Druhy síly

Obsah ÚVOD. Definice fitness. Vliv kulturistiky na současnou fitness praxi. Historie kulturistiky. Definice síly. Druhy síly Obsah ÚVOD Definice fitness Vliv kulturistiky na současnou fitness praxi Historie kulturistiky Definice síly Druhy síly Rozložení svalstva na těle Velikost zatížení Počet opakování cviků a počet sérií

Více

{phocagallery view=category categoryid=5 limitstart=0 limitcount=0}

{phocagallery view=category categoryid=5 limitstart=0 limitcount=0} Adresa: Soběšovice 273 Telefon: 603 10 5281, 604 288 940, 603 477 357 Mail: dobrapsychiatrie@seznam.cz Ordinační hodiny: V pracovní dny 8,00-14,00hod., Od září 2014: Víkendy jednou měsíčně pátek: 16,00-19,00hod,

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova

Více

Psychologie v marketingové komunikaci (B_PsyMK)

Psychologie v marketingové komunikaci (B_PsyMK) Psychologie v marketingové komunikaci (B_PsyMK) ZS 09 - Bakalářské studium Garant předmětu:. PhDr. M. Kafka, CSc. Vyučující:.. PhDr. M. Kafka, CSc. Mgr. Michal Tomčík Typ studijního předmětu: povinný roč./sem.:..

Více

SYNDROM VYHOŘENÍ. PhDr.Jana Procházková jane.prochazkova@email.cz. Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

SYNDROM VYHOŘENÍ. PhDr.Jana Procházková jane.prochazkova@email.cz. Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti SYNDROM VYHOŘENÍ PhDr.Jana Procházková jane.prochazkova@email.cz Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Definice pojmu Syndrom vyhoření burn out syndrom Existuje řada termínů,

Více

1. Základní manažerské dovednosti

1. Základní manažerské dovednosti Vzdělávání vedoucích pracovníků 1. Základní manažerské dovednosti OBSAH A METODIKA VZDĚLÁVÁNÍ Celkový cíl Dílčí cíl 1 Dílčí cíl 2 Dílčí cíl 3 Vytvořit účastníkům jasný obraz o tom, jaké úkoly a překážky

Více

Žádost o grant z Grantového programu OC Nisa 2015

Žádost o grant z Grantového programu OC Nisa 2015 Žádost o grant z Grantového programu OC Nisa Žadatel (organizace/obec, statutární zástupce): Oficiální název žadatele o grant (organizace / obce): Adresa: Kraj: E-mail organizace: Právní statut: Jméno

Více

Výběr z nových knih 11/2007 psychologie

Výběr z nových knih 11/2007 psychologie Výběr z nových knih 11/2007 psychologie 1. Mé dítě si věří. / Anne Bacus-Lindroth. -- Vyd. 1. Praha: Portál 2007. 159 s. -- cze. ISBN 978-80-7367-296-6 dítě; výchova dítěte; strach; úzkost; sebedůvěra;

Více

Osobnost vedoucího pracovníka

Osobnost vedoucího pracovníka 1 Osobnost vedoucího pracovníka (přerod spolupracovníka v nadřízeného, silné a slabé stránky, budování autority) odpovědnosti a převažující činnosti v jednotlivých rolích legislativní rámec odpovědností

Více

OBSAH. Autoři jednotlivých kapitol O autorech Seznam zkratek Předmluva k druhému vydání Úvod... 19

OBSAH. Autoři jednotlivých kapitol O autorech Seznam zkratek Předmluva k druhému vydání Úvod... 19 OBSAH Autoři jednotlivých kapitol..................................... 11 O autorech................................................... 13 Seznam zkratek...............................................

Více

Příloha č. 1 Specifikace školení Soft Skills Podmínky a pravidla školení

Příloha č. 1 Specifikace školení Soft Skills Podmínky a pravidla školení Příloha č. 1 Specifikace školení Soft Skills Podmínky a pravidla školení 1. Každého semináře se v rámci modulu 1 12 bude účastnit 18 osob. Semináře v rámci modulu č. 13 se bude účastnit 10 osob. Účast

Více

JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Zdravotně sociální fakulta

JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Zdravotně sociální fakulta JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Zdravotně sociální fakulta ZÁKLADY KOMPLEXNÍHO PSYCHOSOMATICKÉHO PŘÍSTUPU (podpora pro kombinovanou formu studia) PhDr. Ing. Hana Konečná, Ph.D. Cíle předmětu:

Více

6. přednáška. Hodnocení a odměňování zaměstnanců. Kariérové plánování. Mgr. Petra Halířová 2010

6. přednáška. Hodnocení a odměňování zaměstnanců. Kariérové plánování. Mgr. Petra Halířová 2010 Manažerská psychologie (X16MP1, X16MPS, A0M16MPS, A0B16MPS) 6. přednáška Hodnocení a odměňování zaměstnanců. Kariérové plánování Mgr. Petra Halířová 2010 Literatura Armstrong: Řízení lidských zdrojů, s.

Více

PSYCHOLOGICKO SOCIÁLNÍ DOVEDNOSTI

PSYCHOLOGICKO SOCIÁLNÍ DOVEDNOSTI Slezská univerzita v Opavě Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné PSYCHOLOGICKO SOCIÁLNÍ DOVEDNOSTI Distanční studijní opora Monika Chobotová Jarmila Šebestová Karviná 2011 Projekt OP VK 2.2 (CZ.1.07/2.2.00/15.0176)

Více

Internalizované poruchy chování

Internalizované poruchy chování Internalizované poruchy chování VOJTOVÁ, V. Inkluzivní vzdělávání žáků v riziku a s poruchami chování jako perspektiva kvality života v dospělosti. Brno: MSD, 2010 ISBN 978-80-210-5159-1 Internalizované

Více

XD16MPS Manažerská psychologie pro kombinované studium

XD16MPS Manažerská psychologie pro kombinované studium XD16MPS Manažerská psychologie pro kombinované studium Únava a stres. Duševní hygiena a relaxační techniky. Mgr. Petra Halířová ZS 2009/10 Literatura Bedrnová, Nový: Psychologie a sociologie řízení, s.

Více

Didaktika odborných předmětů- testové otázky

Didaktika odborných předmětů- testové otázky Didaktika odborných předmětů- testové otázky 1. Které výukové metody patří mezi aktivizující: A) Vysvětlování, přednáška, popis B) Didaktické hry, diskuse, inscenační a situační metody C) Uvědomělost,

Více

Muzikoterapie, arteterapie a biblioterapie v práci s klientem

Muzikoterapie, arteterapie a biblioterapie v práci s klientem Muzikoterapie, arteterapie a biblioterapie v práci s klientem Akreditovaný výcvikový vzdělávací program pod vedením PhDr. Mariny Stejskalové, CSc. Vzdělávací program Výcvikový vzdělávací program je jako

Více

Metodické listy pro kombinované bakalářské studium předmětu

Metodické listy pro kombinované bakalářské studium předmětu Metodické listy pro kombinované bakalářské studium předmětu Mezinárodní finanční trhy Metodický list č.1 Název tématického celku: Mezinárodní finanční trhy Cíl: základním cílem tohoto tématu je charakterizovat

Více

Školní družina při ZŠ Příbor, Jičínská 486

Školní družina při ZŠ Příbor, Jičínská 486 Školní družina při ZŠ Příbor, Jičínská 486 BAREVNÁ OKNA ŠKOLNÍ DRUŽINY Školní družina ul. Sv. Čecha 565 Příbor 742 58 tel. 556 725 595 Naše školní družina má vlastní domek se zahradou. Z toho vychází i

Více

Jak si společně zacvičit, jak si společně ulevit

Jak si společně zacvičit, jak si společně ulevit Jak si společně zacvičit, jak si společně ulevit Klára Novotná Universita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta a Všeobecná fakultní nemocnice v Praze Význam pohybu Pohyb je nezbytnou součástí života Důležitý

Více

Příloha 5. Specifikace předmětu zakázky - Nabídková cena pro dílčí plnění 3 Měkké a manažerské dovednosti

Příloha 5. Specifikace předmětu zakázky - Nabídková cena pro dílčí plnění 3 Měkké a manažerské dovednosti Příloha 5. Specifikace předmětu zakázky - Nabídková cena pro dílčí plnění 3 Měkké a manažerské dovednosti Název zakázky Zadavatel Druh zakázky Uchazeč: IČO: SÍDLO: Rozvoj profesního vzdělávání zaměstnanců

Více

Jméno autora: Ing. Juraszková Marcela Datum vytvoření: 16. 11. 2012 Ročník: II. Vzdělávací oblast: Ekonomika a právo Vzdělávací obor: Podnikání

Jméno autora: Ing. Juraszková Marcela Datum vytvoření: 16. 11. 2012 Ročník: II. Vzdělávací oblast: Ekonomika a právo Vzdělávací obor: Podnikání Jméno autora: Ing. Juraszková Marcela Datum vytvoření: 16. 11. 2012 Ročník: II. Vzdělávací oblast: Ekonomika a právo Vzdělávací obor: Podnikání Tematický okruh: Marketing a management Téma: Motivace Číslo

Více

Psychologie vítězství

Psychologie vítězství Psychologie vítězství Sportovně-psychologický seminář Mgr. Václav Petráš - PsychologieVykonu.cz 1 V čem se liší? Vítězové Poražení Mgr. Václav Petráš - PsychologieVykonu.cz 2 Ti nejlepší z nejlepších...

Více

Anahata: Jóga srdce... 3 Předmluva důvodů proč se miluji Praxe pro odpuštění Denní afirmace... 17

Anahata: Jóga srdce... 3 Předmluva důvodů proč se miluji Praxe pro odpuštění Denní afirmace... 17 Anahata: Jóga srdce... 3 Předmluva... 4 Úvod... 6 50 důvodů proč se miluji... 11 Praxe pro odpuštění... 14 Denní afirmace... 17 Meditace... 19 3 způsoby, jak udržet srdeční čakru zdravou... 21 Cvičení

Více

V delávání. be hranic NABÍDKA KURZŮ

V delávání. be hranic NABÍDKA KURZŮ V delávání be hranic NABÍDKA KURZŮ Manažerské dovednosti Náev kuru/aměření Termín konání Cena Leadership Komplexní dlouhodobý kur 10 900 Kč OTEVŘENÉ KURZY Vhodné pro všechny cílové skupiny Náev kuru/aměření

Více