NOVÉ VÝZVY V OBLASTI ZVYŠOVÁNÍ KVALITY ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ AUTOMATIZOVANÁ PŘÍPRAVA JEDNODÁVKOVÝCH BALENÍ LÉKŮ

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "NOVÉ VÝZVY V OBLASTI ZVYŠOVÁNÍ KVALITY ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ AUTOMATIZOVANÁ PŘÍPRAVA JEDNODÁVKOVÝCH BALENÍ LÉKŮ"

Transkript

1 NOVÉ VÝZVY V OBLASTI ZVYŠOVÁNÍ KVALITY ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ AUTOMATIZOVANÁ PŘÍPRAVA JEDNODÁVKOVÝCH BALENÍ LÉKŮ PŘÍNOSY PRO STÁTNÍ NEMOCNICE

2 Parametry kvality zdravotní péče DOSTUPNOST A VČASNOST EKONOMICKÁ NÁROČNOST EFEKTIVNOST BEZPEČNOST KVALITA ZDRAVOTNÍ PÉČE PŘIMĚŘENOST ODBORNÁ, TECHNICKÁ A TECHNOLOGICKÁ NÁVAZNOST DALŠÍ PÉČE KONVENIENCE A AKCEPTOVATELNOST ETIKA / EKOLOGIE

3 Náklady na léky tvoří třetí nejvyšší nákladovou položkou nemocnic, u státních nemocnic dokonce druhou nejvyšší Zdroj: Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR: Ekonomické výsledky nemocnic 2011 V případě 19 státních nemocnic tvoří náklady na léky druhou nejvyšší nákladovou položku: 16,8 % celkových nákladů, tj mil. Kč. 1 1) Zdroj: ÚZIS: Ekonomické výsledky nemocnic 2011, str. 22 a str. 42.

4 Zavedením automatizovaného Unit Dose systému velké státní a krajské nemocnice mohou ušetřit na lécích přes 900 mil. Kč ročně Náklady státem zřizovaných nemocnic na léky: cca 15 mld. Kč / rok Procento jednodávkovatelných léků: 65 % 1) Náklady na jednodávkovatelné léky: 9-10 mld. Kč Potenciál roční úspory díky automatizovanému Unit Dose systému: cca 10 % 2) Celková roční úspora na lécích: 900 mil. Kč Velmi konzervativní odhad V Itálii probíhá průzkum potvrzení 20% úspory nákladů na léky po zavedení systému Vysvětlivky: 1) Zdroj: Podle zahraničních zkušeností a zatím jediné realizované analýzy typologie léků v Nemocnici Milosrdných sester sv. Karla Boromejského v Praze. 3) Zdroj: Konzervativní odhad podle post-implementačních analýz ze zahraničí.

5 Proces podávání léků v nemocnicích není bezpečný V průměrné nemocnici s 600 lůžky se ročně stane více než medikačních chyb. 1) 8 12 % pacientů přijatých do nemocnic v EU je způsobena újma během poskytování zdravotní péče. 2) Podle Evropské asociace nemocničních farmaceutů (EAHP) lze pouhým označováním léků čárovým kódem, a to na úrovni jednodávkových balení snížit chybovost v podávání léků o 41,4 %. 3) EAHP již několik let usiluje o implementaci čárových kódů na jednodávková balení léků Medikační chyby stojí v USA v průměru na pacienta dodatečných USD (bez započtení právních výloh). 4) Vysvětlivky: 1) Vypočítáno podle závěrů studie Altersberger, I.: Aufbau und Einführung eines Sicherheitsmanagements zur Vermeidung von Medikationsirrtümern (2004) a dalších zdrojů, na které se autor odkazuje. 2) Zdroj: MZČR - Akční plán kvality a bezpečnosti zdravotní péče na období (Na prvním místě je uvedena chybovost při podávání léků - nesprávná dávka nebo lék.) 3) Zdroj: Oficiální vyjádření EAHP: Amann S., Bonnabry P., Verbeke S., Frontini R.: Request for a production of Single dose-packed drugs z listopadu ) Zdroj: Institute of Medicine (USA) - Preventing Medication Errors (2006). Zdroj:

6 Ani 99,99% bezpečnost při medikaci není dostačující! 99,9% BEZPEČNOST PŘEPOČTENA NA PŘÍKLADY Z BĚŽNÉHO ŽIVOTA: 99,99% bezpečnost leteckého provozu = nehod každý rok (celosvětově 10 miliónu letů/rok 1 ; znamenalo by ročně 7 nehod letadel odbavených z Prahy 2 ). 99,99% bezpečnost poštovních služeb (= dopis bude doručen) = špatně doručených/nedoručených dopisů ročně (17 mld. dopisů/rok 3 ). 99,99% bezpečnost v porodnicích = 11 záměn novorozenců v ČR ročně ( porodů/ ). 99,99% bezpečnost řady procesů běžného denního života není akceptovatelná Vysvětlivky: 1) Zdroj: Eurocontrol ) Vypočteno podle počtu letů uváděných Letištěm Praha za rok ) Zdroj: Deutsche Post ) Zdroj: ČSÚ 2012

7 Analýza decentralizované manuální přípravy léků v Německu identifikovala chybovost mezi 1,5-5 % 1) Proces tradiční přípravy léků je v ČR stejný jako v SRN: Způsob přípravy léků (sestrami na odděleních) nebyl na rozdíl od jiných procesů ve zdravotnictví inovován po několik dekád. Nevyužívá se ověřování medikace klinickým farmaceutem. Verifikace pacienta na lůžku není dostatečná. Skladová evidence léků funguje pouze na úrovni centrální lékárny. Možnost ověřit správnost podání medikace je velmi limitovaná až nulová. Typy chyb: Nesprávný pacient Nesprávný lék Nesprávné množství/forma Nesprávný čas Nesprávný způsob Chybějící/nepodaný lék 1) Zdroj: Goldschmidt A., Hilbert J.: Krankenhausmanagement mit Zukunft: Orientierungswissen und Anregungen von Experten; Georg Thieme Verlag, 2011, str. 269.

8 Přes 740 mil. Kč ročně ušetří státní nemocnice zamezením negativních dopadů špatné medikace ADE (Adverse Drug Events) = negativní dopady špatné medikace (prodloužená hospitalizace, potřeba další medikace apod.) Informace o státem zřizovaných nemocnicích Počet ošetřovacích dnů 1) Průměrný počet podaných dávek léků na pacienta na den 2) 7 Průměrný počet podaných dávek léků za rok Chybovost v podání léku (v %) 3) 3,25% Průměrný počet medikačních chyb za rok Procento výskytu ADE v důsledku chybně podaného léku 4) 7% Průměrný počet chyb, které způsobí ADE Průměrná doba prodloužení hospitalizace pacienta v důsledku ADE 5) 2 Celkový počet dní prodloužené hospitalizace v důsledku ADE Roční náklady státních nemocnic na lůžkovou péči 6) Kč Průměrné náklady na ošetřovací den Kč Celkové roční nadbytečné náklady na prodlouženou hospitalizaci v důsledku ADE Kč Zdroje: 1) ÚZIS: Nemocnice v České republice v roce 2011, str. 5. 2) Podle analýzy globálních dat nemocnic v Evropě, Severní Americe a Asii provedené společností Swisslog je pacientovi průměrně podáno 7-10 dávek léků denně. 3) Průměr výsledků studií ze SRN uváděných v Goldschmidt A., Hilbert J.: Krankenhausmanagement mit Zukunft: Orientierungswissen und Anregungen von Experten; Georg Thieme Verlag, 2011, str ) Barker K., Flynn E., Pepper G., Bates D., Mikeal R.: Medication Errors Observed in 36 Health Care Facilities; Arch Intern Med 2002, Sept 9; ) 2 dny jsou průměr údajů těchto zdrojů: Bates D.: The Costs of Adverse Drug Events in Hospitalized Patients. Adverse Drug Events Study Group, JAMA, 1997 ( & Classen D.: Adverse Drug Events in Hospitalized Patients. Excess Length of Stay, Extra Costs, and Attributed Mortality, ) ÚZIS: Ek. výsledky nemocnic 2011, str náklady na lůžkovou péči ve státních nemocnicích za rok 2011: mil. Kč.

9 Celkové úspory pro státní a krajské nemocnice ročně přesahují 1,7 miliardy Kč Úspory vznikají snížením nákladů na léky a zamezením prodlužování hospitalizací díky odvrácení ADE Další úspory systému: + Nemocniční personál získává více času na kvalifikovanou práci s pacientem Příprava dávek léků pro 100 lůžek = 1 sestra na plný úvazek + Sníží se náklady na případné právní spory (procedurální náklady i náklady na odškodnění). + Maximální optimalizací lékové zásoby se sníží množství zdravotnického odpadu (prošlých, poškozených léků). Návratnost vstupní investice je přibližně 4,5 roku 1 Počáteční investice je samofinancovatelná již díky finančním úsporám plynoucím z lepšího managementu léků: + snížení celkového stavu zásob léků, + optimální využití léků (zamezení zbytečných expirací, možnost vrátit nepoužité léky atd.), + zamezení zcizování léků a jejich poškození/zničení. Úspor je docíleno, aniž by byl omezen rozsah a dostupnost péče. 1) Konzervativní odhad podle zahraničních zkušeností (studie návratnosti a post-implementační analýzy v nemocnicích, kde bylo řešení implementováno).

10 Připusťme opravdu, že v oblasti kvality zdravotní péče je co zlepšovat Jak? Formou automatizované přípravy a podávání jednodávkového balení léků. V čem? Ve spotřebě léků. V bezpečnosti a přesnosti dodržování medikace. V délce a v nákladovosti pobytu pacienta v nemocnici. Ve změně a zvýšení efektivnosti pracovní náplně sester. Vyšší konvenienci péče pro pacienty. Za kolik? S jistou návratností investice v horizontu jednotek roků. Kdy? Proč ne hned? Nejlépe ihned...! Nicméně vše se má dělat s rozmyslem a s dostatečnými předpoklady úspěšnosti... PILOTNÍ PROJEKT jako forma ověření průchodnosti řešení Co to přinese? Zvýšení bezpečnosti vs. snížení spotřeby léků. Zvýšení efektivnosti léčby vs. snížení nákladovosti. Snížení neproduktivní práce sester a zvýšení podílu času, po který se mohou věnovat pacientům. Komu? Pacientům, poskytovatelům, zdravotním pojišťovnám, českému zdravotnictví.

11 PRAKTICKÝ PŘÍKLAD BEZPEČNÁ A EFEKTIVNÍ MEDIKACE PŘÍPRAVA A PODÁVÁNÍ JEDNODÁVKOVÉHO BALENÍ LÉKŮ

12 Bezpečnost procesu podávání léků se zvyšuje se zavedením nových technologií a procesů Podle EAHP jsou medikační chyby v procesu preskripce a podávání léků rozloženy následovně 1 : Preskripce 39 % Přeprava a logistika 23 % Podání 38 % Stupeň bezpečnosti: Verifikace čárovým kódem u lůžka + centralizovaná automatizovaná příprava jednodávkových balení Registrační výdajové skříně na oddělení nejvyšší střední Centralizovaná manuální příprava léků Decentralizovaná manuální příprava léků nejnižší 1) Zdroj: Evropská asociace nemocničních farmaceutů, zdroj:

13 Klíčovým aspektem bezpečnosti je verifikace pacienta a podávaného léku v Unit Dose (v jednodávkovém balení) Identifikace léku Verifikace kódu pacienta = Splnění šesti zásad JCI 1 Správný pacient Správný lék Správná forma Správný čas Správný způsob Správná dokumentace Kód pacienta Podle EAHP lze zavedením verifikace čárovým kódem na úrovni Unit Dose zamezit: 67 % medikačních chyb v logistickém procesu, 51 % medikačních chyb při samotném podání léku. 2 1) Joint Commission International 2) Zdroj: Evropská asociace nemocničních farmaceutů, zdroj:

14 Unit Dose = sáček obsahující pouze jednu dávku léku Automatizovaný centralizovaný systém přípravy specifických dávek léků pro konkrétní pacienty s využitím Unit Dose v kombinaci s verifikací čárového kódu pacienta i léku je aktuálně nejlepší nemocniční praxí ( state-of-art procesem) Na sáčku jsou typicky tyto informace: 1. Unikátní čárový či QR kód 2. Název léku a jeho síla 3. Účinná látka 4. Číslo LOT 5. Datum expirace 4 5 Čárový kód umožňuje sledovat veškerý pohyb a stav léků v průběhu celého medikačního procesu. Od jeho naskladnění a přípravy, přes distribuci na oddělení, až po podání pacientovi (či vrácení do lékárny).

15 Přechodem na Unit Dose a centrální automatizovanou přípravu léků se podstatně zvýší bezpečnost i efektivita Maximální zvýšení bezpečnosti pacienta díky eliminaci medikačních chyb Minimalizace celkové zásoby léků v celé nemocnici Stav skladu zásob na odděleních je možné snížit o % Záznam a možnost vyhodnocení všech logistických transakcí Minimalizace likvidace a ztrát léků (expirace, zcizování, nemožnost vrátit nepoužitý lék) 10-20% finanční úspora, optimální využití léků Optimální využití lidských zdrojů sestry i lékárníci získají víc času na kvalifikovanou práci s pacientem Bude dosaženo: Minimalizací skladovaného množství mimo centrální lékárnu Maximální možnou centralizací Celkovou kontrolou stavu skladu na Unit Dose úrovni (včetně LOT/šarže a data expirace) Skenováním čárového kódu při každé transakci

16 Uzavřením cyklu od předepsání po podání lze dosáhnout maximální bezpečnosti pacienta při maximální efektivitě

17 Systém plně splňuje legislativní normy a nejvyšší kvalitativní standardy + Plně v souladu s českou legislativou. + Plně v souladu s akreditací Joint Commission International, která vychází z principů Mezinárodní společnosti pro kvalitu ve zdravotnictví (ISQua) a Světové zdravotnické organizace (WHO). + V souladu s několikaletým úsilím EAHP používat jednodávkových balení léků označených čárovým kódem, právě z důvodu nutného zvýšení bezpečnosti medikačního procesu.

18 Příklad návratnosti investice do automatizovaného Unit Dose systému při zahrnutí pouhé úspory na lécích 1 Kč Nemocnici s lůžky 2 Výše ročních nákladů na léky 3 podané hospitalizovaným pacientům: 400 mil. Kč 600 mil. Kč Kč Cash flow Celkové náklady za 10 let Náklady investice Cash flow Celkové náklady za 10 let Náklady investice Počet let Počet let Vysvětlivky: 1) Ostatní úspory jako je např. snížení dopadů negativní medikace a snížení nákladů případných právních sporů nejsou zahrnuty. 2) Průměrná obsazenost státních nemocnic je 74,9 % (podle ÚZIS: Nemocnice v České republice v roce 2011, str.5.). 3) Model předpokládá přebalení do Unit Dose u 60 % objemu léků z hlediska jejich finančních nákladů.

19 Systém a jeho výhody mohou využít i menší nemocnice využívající jednu společnou lékárnu Systém je vyvinutý pro nemocnice s 300 a více lůžky akutní péče Menší nemocnice ale mohou efektivně využít model jedné společné lékárny: Centrální lékárna: - příprava Unit Dose - logistické centrum Nemocnice A Jednotlivé nemocnice: - příprava individualizované lékové terapie - podání léku pacientovi Nemocnice B Možný je i model přípravy individualizované terapie pro všechny nemocnice už v centrální lékárně. Nemocnice C

20 Po technologické stránce jsou nemocnice připraveny Předpokladem zavedení automatizovaného Unit Dose systému je možnost elektronické preskripce léků (v jakékoli formě čím omezenější je v procesu lidský faktor, tím je systém bezpečnější). Pro dosažení nejvyšší možné míry bezpečnosti pacienta je nutná elektronická verifikace pacienta na lůžku. Ačkoli elektronická preskripce a elektronická verifikace ještě není v ČR příliš rozšířena, v nemocnicích běžně fungují: nemocniční informační systémy, lékárnické informační systémy, jednoznačná identifikace pacientů. Technologický základ pro implementaci nejbezpečnějšího systému pro přípravy a podání léků je tedy splněn.

21 Přes 500 instalací systémů s vysokým stupněm automatizace celosvětově V Evropě funguje cca 100 instalací vysoce automatizovaných systémů, z toho polovina těch nejvyspělejších. Během příštích 2 let se předpokládá instalace dalších asi 50 nejvyspělejších systémů 1. Přehled technologií podle stupně automatizace a způsobu přípravy: Centralizovaná příprava léků Referenční evropské instalace top systémů: Maďarsko - nemocnice v Miskolci Rakousko KAV ve Vídni Itálie nemocnice ve Forli Norsko nemocnice v Trondheimu Nizozemí nemocnice v Heerlen Francie nemocnice v Meaux Španělsko nemocnice v Tarragoně Dánsko nemocnice v Aarhusu Částečně automatizovaná příprava léků Automatizovaná příprava léků Manuální příprava léků Současný medikační proces v českých nemocnicích Částečně automatizovaná příprava léků 1) Výběrové řízení právě probíhá mimo jiné i ve třech nemocnicích v Polsku. Decentralizovaná příprava léků

22 Realizovatelnost v podmínkách ČR je vhodné ověřit pilotním projektem s následujícími kroky: Studie proveditelnosti a definice rozsahu Studie návratnosti Procesní optimalizace Příprava dokumentace a výběr zhotovitele Implementace řešení

23 Děkujeme za pozornost! Kontaktní údaje: Ing. Zeno Veselík, MBA Managing Partner ABC Works CZ, s. r. o. Helénská 1799/ Praha 2 Tel: (+420) zeno.veselik@abcworks.cz Kontaktní údaje: Ing. Libor Mihalka Managing Partner HC LOGIC, s. r. o. Sokola Tůmy Ostrava Tel: (+420) info@hc-logic.cz

MEDIKAČNÍ PROCES 21. STOLETÍ

MEDIKAČNÍ PROCES 21. STOLETÍ MEDIKAČNÍ PROCES 21. STOLETÍ Limity uplatňovaného procesu medikace a potenciál automatizace Konference ICTZ 2018 HC Logic, s. r. o. - Ing. Simona Plischke, MBA *Průzkum publikovaný v EPMA Journal (European

Více

ICT technologie jako základ efektivní lékové politiky

ICT technologie jako základ efektivní lékové politiky ICT technologie jako základ efektivní lékové politiky Michal Opatřil, ICZ a. s. www.i.cz 1 The answer to the ultimate question of life, the universe, and everything ICT technologie jako základ efektivní

Více

Elektronický lékový řetězec. 2 of 16 www.i.cz

Elektronický lékový řetězec. 2 of 16 www.i.cz Elektronický lékový řetězec 2 of 16 Fakta xy Podstatnou složkou v celonárodních výdajích za zdravotní péči jsou peníze vydané za léky (cca 10mld. ročně, léčiva jsou nadužívána, rozebírána personálem, )

Více

DODÁVÁME VÍC NEŽ VÝROBKY Mgr. Václav Halama

DODÁVÁME VÍC NEŽ VÝROBKY Mgr. Václav Halama DODÁVÁME VÍC NEŽ VÝROBKY Mgr. Václav Halama Dlouhodobé partnerství poradenství sortiment Service služby partnerské smlouvy Skladové hospodářství Procesní analýzy Služby HARTMANN Zprostředkování dotací

Více

Logistika. Ilona Šilhartová. StaproAKORD

Logistika. Ilona Šilhartová. StaproAKORD Logistika Ilona Šilhartová StaproAKORD Logistika - popis Komplexní logistika léčiv a materiálu - od příjmu komodit na sklad až po výdej v čase potřeby Řešení provozu: 1/centrálních skladů - léků (nemocniční

Více

Bezpečnost pacientů v nemocnicích

Bezpečnost pacientů v nemocnicích Bezpečnost pacientů v nemocnicích Radek Policar náměstek pro legislativu a právo, MZ ČR Roman Prymula náměstek pro zdravotní péči, MZ ČR Ústřední vojenská nemocnice 14. září 2018 Bezpečí pacientů v popředí

Více

Elektronická preskripce a finanční udržitelnost zdravotnických systémů

Elektronická preskripce a finanční udržitelnost zdravotnických systémů Parlament České republiky Poslanecká sněmovna Zdravotní výbor Elektronická preskripce a finanční udržitelnost zdravotnických systémů Farmakoekonomie, racionální předepisování a mezisektorová komunikace

Více

Bezpečnostní cíle. Realizace resortních bezpečnostních cílů v RÚ

Bezpečnostní cíle. Realizace resortních bezpečnostních cílů v RÚ Bezpečnostní cíle Ministerstvo zdravotnictví ČR vyhlásilo Resortní bezpečnostní cíle (RBC), jako opatření k zajištění vyšší bezpečnosti pacientů i kvalitě poskytované zdravotní péče. Naplněním Resortních

Více

Integrace a komunikace IT ve zdravotnictví

Integrace a komunikace IT ve zdravotnictví Integrace a komunikace IT ve zdravotnictví Ing. Svatopluk Beneš SMS spol. s r.o. NIS Vysoké Tatry 2007 Trendy: Integrace zdravotní péče Současné nemocniční systémy již nejsou dostačujícím řešením ve velkých

Více

Tisková konference PROTIPADĚLKOVÁ SMĚRNICE Z POHLEDU LÉKÁRENSKÉ PRAXE

Tisková konference PROTIPADĚLKOVÁ SMĚRNICE Z POHLEDU LÉKÁRENSKÉ PRAXE Tisková konference PROTIPADĚLKOVÁ SMĚRNICE Z POHLEDU LÉKÁRENSKÉ PRAXE 5. 2. 2019 PharmDr. Lubomír Chudoba Prezident České lékárnické komory Lékárník potřebuje při výdeji léků čas na svou odbornou zdravotnickou

Více

Společně proti infekcím aneb jak najít ekonomické argumenty pro prevenci HAI. Petr Havlíček

Společně proti infekcím aneb jak najít ekonomické argumenty pro prevenci HAI. Petr Havlíček Společně proti infekcím aneb jak najít ekonomické argumenty pro prevenci HAI. Petr Havlíček nezáleží jak je nazveme nemocniční infekce získané v souvislosti s pobytem ve zdravotnickém zařízení způsobí

Více

Cesta ke standardizaci klinickofarmaceutické péče ve zdravotnickém systému ČR

Cesta ke standardizaci klinickofarmaceutické péče ve zdravotnickém systému ČR Cesta ke standardizaci klinickofarmaceutické péče ve zdravotnickém systému ČR J. Gregorová, Oddělení klinické farmacie, Nemocnice Na Bulovce, Praha, Ústav aplikované farmacie, Farmaceutická fakulta VFU,

Více

DOPORUČENÍ ČOSKF ČLS JEP K ZAJIŠTĚNÍ SLUŽBY KLINICKÉHO FARMACEUTA NA LŮŽKOVÝCH ODDĚLENÍCH ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍ V ČR

DOPORUČENÍ ČOSKF ČLS JEP K ZAJIŠTĚNÍ SLUŽBY KLINICKÉHO FARMACEUTA NA LŮŽKOVÝCH ODDĚLENÍCH ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍ V ČR DOPORUČENÍ ČOSKF ČLS JEP K ZAJIŠTĚNÍ SLUŽBY KLINICKÉHO FARMACEUTA NA LŮŽKOVÝCH ODDĚLENÍCH ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍ V ČR Česká odborná společnost klinické farmacie ČLS JEP Lékařský dům, Sokolská 31, 120

Více

DRG a hodnocení kvality péče aneb bez klinických doporučených postupů to nepůjde

DRG a hodnocení kvality péče aneb bez klinických doporučených postupů to nepůjde DRG a hodnocení kvality péče aneb bez klinických doporučených postupů to nepůjde? Ústav zdravotnických informací a statistiky České republiky Institute of Health Information and Statistics of the Czech

Více

Aktuální údaje ze zdravotnictví 15.5.2013

Aktuální údaje ze zdravotnictví 15.5.2013 Aktuální údaje ze zdravotnictví Lékařský důmd 15.5.2013 Celkové výdaje na zdravotnictví v mil. Kč 2009 2010 2011 2012 *) veřejné výdaje 244 754 238 387 243 822 249 649 soukromé výdaje 47 954 45 754 45

Více

Informace. v ceně života

Informace. v ceně života Informace STAPRO s.r.o. Pernštýnské nám. 51 530 02 Pardubice v ceně života www.stapro.cz STAPRO s. r. o. Významný dodavatel a poskytovatel: - informačních systémů - zdravotnické techniky - služeb v oblasti

Více

Standardy pro bezpečnější zdravotní péči. Ing. Pavla Cihlářová, ředitelka GS1 Czech Republic Září 2016

Standardy pro bezpečnější zdravotní péči. Ing. Pavla Cihlářová, ředitelka GS1 Czech Republic Září 2016 Standardy pro bezpečnější zdravotní péči Ing. Pavla Cihlářová, ředitelka GS1 Czech Republic Září 2016 Kdo jsme (GS1 organizace)? GS1 je globální organizace, která se zaměřuje na šíření standardů do obchodní

Více

erecept Státní ústav pro kontrolu léčiv

erecept Státní ústav pro kontrolu léčiv erecept Státní ústav pro kontrolu léčiv Proč erecept erecept je plně funkčním řešením elektronické preskripce a podmínkou elektronického zdravotnictví erecept stojí na zákonem požadovaném centrálním úložišti

Více

VÝZNAM, PŘÍNOSY A ŘEŠENÍ IDENTIFIKACE PACIENTŮ VE ZDRAVOTNICTVÍ ZEBRA TECHNOLOGIES 17/09/2014 ROMAN ŠEDIVÝ

VÝZNAM, PŘÍNOSY A ŘEŠENÍ IDENTIFIKACE PACIENTŮ VE ZDRAVOTNICTVÍ ZEBRA TECHNOLOGIES 17/09/2014 ROMAN ŠEDIVÝ VÝZNAM, PŘÍNOSY A ŘEŠENÍ IDENTIFIKACE PACIENTŮ VE ZDRAVOTNICTVÍ ZEBRA TECHNOLOGIES 17/09/2014 ROMAN ŠEDIVÝ BUSINESS DEVELOPMENT MANAGER CEE ZEBRA TECHNOLOGIES EUROPE LIMITED ZEBRA TECHNOLOGIES HISTORIE

Více

Metoda výpočtu návratnosti investicí do přístrojové techniky ve zdravotnictví. Doc. Ing. J. Borovský, PhD.

Metoda výpočtu návratnosti investicí do přístrojové techniky ve zdravotnictví. Doc. Ing. J. Borovský, PhD. Metoda výpočtu návratnosti investicí do přístrojové techniky ve zdravotnictví Doc. Ing. J. Borovský, PhD. Přístupy k hodnocení návratnosti investic V tržních podmínkách je hlavním užitkem investic přírůstek

Více

Mobilní podpora v rámci lékového workflow aneb Tablety a tablety

Mobilní podpora v rámci lékového workflow aneb Tablety a tablety Mobilní podpora v rámci lékového workflow aneb Tablety a tablety Konference Průvodce elektronickým zdravotnictvím" POTŘEBY Ekonomika Podpora řízení efektivity a kvality farmakoterapie EVIDENCE podání léčiv

Více

Národní informační systém sledování nákladů na nákup zdravotnické techniky speciálního zdravotnického materiálu a léků

Národní informační systém sledování nákladů na nákup zdravotnické techniky speciálního zdravotnického materiálu a léků Národní informační systém sledování nákladů na nákup zdravotnické techniky speciálního zdravotnického materiálu a léků VÝCHOZÍ SITUACE Nejednotný systém nákupů v různých typech zdravotnických zařízení

Více

Možnosti financování rozvoje zdravotnického IT a návratnost investic. MUDr. Pavel Kubů

Možnosti financování rozvoje zdravotnického IT a návratnost investic. MUDr. Pavel Kubů Možnosti financování rozvoje zdravotnického IT a návratnost investic MUDr. Pavel Kubů Zdravotnictví: nízká míra využívání IT Finanční služby Pojištění Spotřebitelské služby Velkoobchod Obchodní služby

Více

Spolupráce lékař-lekárník Inspirace z Velké Británie. Kornélia Chrapková

Spolupráce lékař-lekárník Inspirace z Velké Británie. Kornélia Chrapková Spolupráce lékař-lekárník Inspirace z Velké Británie Kornélia Chrapková Medicine management is about...enabling people to make the best possible use of medicines. (NPC-National Prescribing Centre) A SPOONFUL

Více

Řízení výnosů. Pavel Hroboň Kurz Controlling produkce zdravotních služeb v nemocnici

Řízení výnosů. Pavel Hroboň Kurz Controlling produkce zdravotních služeb v nemocnici Řízení výnosů Pavel Hroboň Kurz Controlling produkce zdravotních služeb v nemocnici 3. LF UK v Praze, 13.11.2015 Dnešní agenda Krátkodobé řízení výnosů a reporty pro klinický management Možnosti dlouhodobého

Více

Zkušenosti s identifikací pacienta, zdravotnických prostředků a některých procesů ve zdravotnických zařízeních

Zkušenosti s identifikací pacienta, zdravotnických prostředků a některých procesů ve zdravotnických zařízeních Zkušenosti s identifikací pacienta, zdravotnických prostředků a některých procesů ve zdravotnických zařízeních Ing.M.Preininger, Nemocnice Na Homolce, MUDr.Benešová, FN Motol, Praha 2011 Používání NISu

Více

Proces nákupu ve zdravotnickém zařízení. Pavel Hroboň 6. 11. 2012 IVD, Praha

Proces nákupu ve zdravotnickém zařízení. Pavel Hroboň 6. 11. 2012 IVD, Praha Proces nákupu ve zdravotnickém zařízení Pavel Hroboň 6. 11. 2012 IVD, Praha Význam nákupu ve zdravotnickém zařízení Zvýšený finanční tlak vede poskytovatele ke snižování nákladů Nákupní ceny jsou v porovnání

Více

Elektronické zdravotnictví (ehealth) na Vysočině. Ing. Jan Mlčák, MBA Nemocnice Pelhřimov

Elektronické zdravotnictví (ehealth) na Vysočině. Ing. Jan Mlčák, MBA Nemocnice Pelhřimov Elektronické zdravotnictví (ehealth) na Vysočině Ing. Jan Mlčák, MBA Nemocnice Pelhřimov ehealth z pohledu krajů Proč ehealth? ehealth není jen elektronické zdravotnictví vnímáme ho jako komplexní využívání

Více

Projekt OPZ, spolupráce s referenčními nemocnicemi. Mgr. JUDr. Vladimíra Těšitelová

Projekt OPZ, spolupráce s referenčními nemocnicemi. Mgr. JUDr. Vladimíra Těšitelová Projekt OPZ, spolupráce s referenčními nemocnicemi Mgr. JUDr. Vladimíra Těšitelová 9. 11. 2016 ÚZIS ČR referenční síť poskytovatelů 1. ÚZIS ČR na základě zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění

Více

CENTRUM APLIKOVANÉ KYBERNETIKY 3 BALÍČEK 20 FRAMEWORK PRO IMPLEMENTACI TECHNOLOGIÍ

CENTRUM APLIKOVANÉ KYBERNETIKY 3 BALÍČEK 20 FRAMEWORK PRO IMPLEMENTACI TECHNOLOGIÍ CENTRUM APLIKOVANÉ KYBERNETIKY 3 BALÍČEK 20 FRAMEWORK PRO IMPLEMENTACI TECHNOLOGIÍ AUTOMATICKÉ IDENTIFIKACE DO ZDRAVOTNICTVÍ (FRAMEWORK AUTOID HEALTCARE) PROJEKT TE01020197 ŘEŠEN S PODPOROU TA ČR. Představení

Více

Pilotní projekt časné diagnostiky Alzheimerovy demence a podobných neurodegenerativních onemocnění ve městě Brně. Mgr.

Pilotní projekt časné diagnostiky Alzheimerovy demence a podobných neurodegenerativních onemocnění ve městě Brně. Mgr. Pilotní projekt časné diagnostiky Alzheimerovy demence a podobných neurodegenerativních onemocnění ve městě Brně Mgr. Michal Kurečka Participující instituce Magistrát města Brna Ústav zdravotnických informací

Více

Management veřejných zakázek, pozitivních listů a nákupu v přímo řízených nemocnicích ČR

Management veřejných zakázek, pozitivních listů a nákupu v přímo řízených nemocnicích ČR Management veřejných zakázek, pozitivních listů a nákupu v přímo řízených nemocnicích ČR Michal Hojný Vedoucí lékárník ÚL IKEM 1 Největší specializované klinické a vědeckovýzkumné pracoviště v ČR 3 centra

Více

Resortní bezpečnostní cíle

Resortní bezpečnostní cíle Strana 1 z 5 V EU je u 8-12% hospitalizovaných pacientů způsobena újma během poskytování zdravotní péče. Nejčastěji se jedná o pochybení, která se týkají podávání léčivých přípravků, přenosu nemocničních

Více

Adam Vojtěch Ministerstvo financí ČR

Adam Vojtěch Ministerstvo financí ČR Adam Vojtěch Ministerstvo financí ČR kontrolovány čtyři FN nákupy činily největší podíl na celkových nákladech (43% - 52%), podíl léčiv a ZP pak činil 32% - 42 % nemocnice nepostupovaly podle ZVZ, ale

Více

Celkové výdaje na zdravotnictví a osobu v paritě kupní síly (údaje v ) v roce 2002.

Celkové výdaje na zdravotnictví a osobu v paritě kupní síly (údaje v ) v roce 2002. Dostupnost léčiv Dostupnost léčiv je dána: - procesem a délkou trvání registrací - fyzickou dostupností na trhu -cenou - výší úhrady z veřejných prostředků -návyky a očekáváním občanů - kupní silou obyvatelstva

Více

Nová koncepce elektronického zdravotnictví pro období 2014 + 17. ročník konference ISSS

Nová koncepce elektronického zdravotnictví pro období 2014 + 17. ročník konference ISSS Nová koncepce elektronického zdravotnictví pro období 2014 + 17. ročník konference ISSS Programové prohlášení vlády určuje jako jeden ze svých hlavních cílů: - zvyšování kvality zdravotnické péče - zvyšování

Více

Restrukturalizace nemocnice jako cesta ke zvýšení efektivity

Restrukturalizace nemocnice jako cesta ke zvýšení efektivity Restrukturalizace nemocnice jako cesta ke zvýšení efektivity Seminář na půdě Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT, Kladno MUDr. Tomáš Jedlička 4. 4. 2013 Co je efektivita Efektivita či efektivnost

Více

Přímá alokace nákladů na případ v klinické praxi IKEM

Přímá alokace nákladů na případ v klinické praxi IKEM Přímá alokace nákladů na případ v klinické praxi IKEM Jiří Froněk 3.LF UK v Praze, 2.12. 2016 Alokace nákladů na případ Zahraniční zkušenost Proč sledovat Jak... Pro koho... Je to proveditelné Jaká jsou

Více

ELEKTRONIZACE Z POHLEDU ŘEŠENÍ NEDOSTATKU FINANČNÍCH PROSTŘEDKŮ VE ZDRAVOTNICTVÍ. MUDr. Marek Zeman, MBA ředitel FN Královské Vinohrady

ELEKTRONIZACE Z POHLEDU ŘEŠENÍ NEDOSTATKU FINANČNÍCH PROSTŘEDKŮ VE ZDRAVOTNICTVÍ. MUDr. Marek Zeman, MBA ředitel FN Královské Vinohrady ELEKTRONIZACE Z POHLEDU ŘEŠENÍ NEDOSTATKU FINANČNÍCH PROSTŘEDKŮ VE ZDRAVOTNICTVÍ MUDr. Marek Zeman, MBA ředitel FN Královské Vinohrady Vysoká úroveň českého zdravotnictví Kvalita péče Naděje na dožití

Více

Informace ze zdravotnictví Hlavního města Prahy

Informace ze zdravotnictví Hlavního města Prahy Informace ze zdravotnictví Hlavního města Prahy Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Hlavní město Praha 8 9. 8. 2007 Rehabilitační a fyzikální medicína - činnost oboru v Hlavním

Více

Systém GS1 ve zdravotnictví. Skenováním k bezpečnější zdravotní péči

Systém GS1 ve zdravotnictví. Skenováním k bezpečnější zdravotní péči Systém GS1 ve zdravotnictví Skenováním k bezpečnější zdravotní péči Základy Systému GS1 pro využití ve zdravotnictví GTIN (Globální číslo obchodní položky) je standardní 13 14místná struktura pro jednoznačnou

Více

Standardy z pohledu. Jan Švihovec

Standardy z pohledu. Jan Švihovec Standardy z pohledu klinické farmakologie Jan Švihovec DOPORUČENÝ POSTUP jde o systematicky vytvářená stanoviska s cílem pomáhat lékaři nebo pacientovi (!) při rozhodování o patřičné zdravotní péči za

Více

Idea propojení zdravotního a sociálního pojištění. MUDr. Pavel Vepřek poradce ministra zdravotnictví

Idea propojení zdravotního a sociálního pojištění. MUDr. Pavel Vepřek poradce ministra zdravotnictví Idea propojení zdravotního a sociálního pojištění MUDr. Pavel Vepřek poradce ministra zdravotnictví Důvody k propojení Každodenní problémy na rozhraní obou systémů, deformované vazby, poruchy v kontinuitě

Více

Zkušenosti Fakultní nemocnice Olomouc z procesu přípravy a vlastní akreditace SAK

Zkušenosti Fakultní nemocnice Olomouc z procesu přípravy a vlastní akreditace SAK Zkušenosti Fakultní nemocnice Olomouc z procesu přípravy a vlastní akreditace SAK Martin Šamaj Manažer nelékařských oborů Fakultní nemocnice Olomouc, I. P. Pavlova 6, 775 20 martin.samaj@fnol.cz Cílem

Více

Smart & Lean. Inteligentní logistika

Smart & Lean. Inteligentní logistika Smart & Lean Inteligentní logistika Smart & Lean Zvyšte spolehlivost Zredukujte skladové zásoby Snižte své procesní náklady Přehled třech inteligentních logistických systémů Přehled výkonů logistických

Více

a také společným nebezpečím

a také společným nebezpečím a také společným nebezpečím Kamil Hrubý Člen Představenstva České lékárnické komory témata Obchodní přirážka a marže Cenotvorba léků Náklady na léky Síť lékáren v ČR versus EU Marže na léky v ČR versus

Více

Informace ze zdravotnictví Hlavního města Prahy

Informace ze zdravotnictví Hlavního města Prahy Informace ze zdravotnictví Hlavního města Prahy Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Hlavní město Praha 5 11.6.2004 Rehabilitace a fyzikální medicína - činnost v oboru v Hlavním

Více

IT projekt roku. Implementace čistě elektronického vedení ZD ve VFN. Ing. Jiří Haase, MBA. Všeobecná fakultní nemocnice v Praze

IT projekt roku. Implementace čistě elektronického vedení ZD ve VFN. Ing. Jiří Haase, MBA. Všeobecná fakultní nemocnice v Praze IT projekt roku Implementace čistě elektronického vedení ZD ve VFN Ing. Jiří Haase, MBA Všeobecná fakultní nemocnice v Praze O VFN Všeobecná fakultní nemocnice v Praze je nejstarší a jedna z největších

Více

Hospodaření fakultních nemocnic a dalších přímo řízených organizací v roce 2011 (11 FN + IKEM, NNH, MOÚ, ÚPMD)

Hospodaření fakultních nemocnic a dalších přímo řízených organizací v roce 2011 (11 FN + IKEM, NNH, MOÚ, ÚPMD) Hospodaření fakultních nemocnic a dalších přímo řízených organizací v roce 2011 (11 FN + IKEM, NNH, MOÚ, ÚPMD) Ekonomické informace Všechna přímo řízená zdravotnická zařízení zaznamenala za posledních

Více

Správná identifikace léků - základ boje proti padělkům Petra Fuchsíková Produktový manažer EPC/RFID

Správná identifikace léků - základ boje proti padělkům Petra Fuchsíková Produktový manažer EPC/RFID Správná identifikace léků - základ boje proti padělkům Petra Fuchsíková Produktový manažer EPC/RFID Obsah Představení společnosti GS1 Czech republic Možnosti standardizace Milníky nadcházejícího období

Více

Konference INMED. Plány a důvody konsolidace nemocnic Pardubického kraje. Ing. Roman Línek, MBA 1.náměstek hejtmana

Konference INMED. Plány a důvody konsolidace nemocnic Pardubického kraje. Ing. Roman Línek, MBA 1.náměstek hejtmana Konference INMED Plány a důvody konsolidace nemocnic Pardubického kraje Ing. Roman Línek, MBA 1.náměstek hejtmana Pardubického kraje AKTUÁLNÍ STAV, DŮVODY PLÁN Kritická ekonomická situace nemocnic akutní

Více

OKRUHY - SZZ

OKRUHY - SZZ OKRUHY - SZZ - 18. 6. - 20. 6. 2018 ORGANIZACE A ŘÍZENÍ + ZDRAVOTNÍ A SOCIÁLNÍ POLITIKA STÁTU, MARKETING, EKONOMIKA A FINANCOVÁNÍ + KVALITA A BEZPEČÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE VE ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍCH A ZAŘÍZENÍCH

Více

IZIP Elektronická zdravotní knížka

IZIP Elektronická zdravotní knížka IZIP Elektronická zdravotní knížka Emergentní dataset v Elektronické Zdravotní Knížce - Mobilní data pro život KTTP a IZIP MUDr. Pavel Trnka, Mgr. Lukáš Bil Systém IZIP Elektronická Zdravotní Knížka Systém

Více

Znáte Operis? My ano Mgr. Romana Škarecká Iva Vilímová

Znáte Operis? My ano Mgr. Romana Škarecká Iva Vilímová Znáte Operis? My ano Mgr. Romana Škarecká Iva Vilímová Nemocnice Kyjov COS 4 sály, 3 obory Gynekologické operační sály Oční operační sály ORL operační sály Sen Lepší využití času na COS, zefektivnění činností

Více

ENERGIE PRO BUDOUCNOST X. Efektivní výroba a využití energie. Efektivnost v energetice

ENERGIE PRO BUDOUCNOST X. Efektivní výroba a využití energie. Efektivnost v energetice ENERGIE PRO BUDOUCNOST X Efektivní výroba a využití energie Efektivnost v energetice Brno, MSV, 8.10.2014 Ing. Josef Bubeník Úvodní poznámka Energetická efektivnost není samoúčelným požadavkem, protože

Více

Elektronický účet na pacienta v praxi

Elektronický účet na pacienta v praxi Elektronický účet na pacienta v praxi Ing. Michal Stiborek, MBA 21. 2. 2013 Motto Známe skutečné náklady na léčbu konkrétního pacienta? Známe skutečné náklady na léčbu konkrétního pacienta včas? Známe

Více

Lékové rozlišení - nejvyšší standard bezpečí

Lékové rozlišení - nejvyšší standard bezpečí Bezpečná nemocnice 10. ročník Téma soutěže: Bezpečí ve zdravotnictví - nekonečný příběh? Název projektu Lékové rozlišení - nejvyšší standard bezpečí Předkladatel: Nemocnice Havlíčkův Brod, příspěvková

Více

geneze, současný stav

geneze, současný stav Strategie reformy psychiatrické péče Strategie reformy psychiatrické péče geneze, současný stav Aktuální stav reformy psychiatrické péče Konference sociální psychiatrie, Přerov 21. 11. 2014 PhDr. Ivan

Více

Informace ze zdravotnictví Karlovarského kraje

Informace ze zdravotnictví Karlovarského kraje Informace ze zdravotnictví Karlovarského kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Karlovy Vary 3 15.6.2004 Rehabilitace a fyzikální medicína - činnost oboru v Karlovarském kraji

Více

Elektronická preskripce a finanční udržitelnost zdravotních systémů

Elektronická preskripce a finanční udržitelnost zdravotních systémů Parlamentní odborný seminář Elektronická preskripce a finanční udržitelnost zdravotních systémů Elektronická preskripce v ČR příležitost nebo hrozba pro rozvoj zdravotní péče? Praha 27. dubna 2009 Fikce

Více

CASH 360 DEPOZITNÍ A VHOZOVÉ TREZORY

CASH 360 DEPOZITNÍ A VHOZOVÉ TREZORY CASH 360 DEPOZITNÍ A VHOZOVÉ TREZORY CASH 360 REVOLUČNÍ ŘEŠENÍ PRO SPRÁVU HOTOVOSTI» Poskytuje aktuální informace o stavu hotovosti z jednotlivých pokladen, od pokladních atd.» Informuje o stavu hotovosti

Více

Tisková konference. Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Nová kategorie výdeje léčiv

Tisková konference. Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Nová kategorie výdeje léčiv Tisková konference Státního ústavu pro kontrolu léčiv Nová kategorie výdeje léčiv 19.11.2008, Praha Nová kategorie výdeje léčiv zákon č. 378/2007 Sb., o léčivech a vyhláška č. 84/2008 Sb., o správné lékárenské

Více

Elektronická zdravotní dokumentace, eprekripce 29.října 2007 - Praha. MUDr. Pavel Neugebauer Předseda SPLDD ČR, člen Správní rady ČNFeH

Elektronická zdravotní dokumentace, eprekripce 29.října 2007 - Praha. MUDr. Pavel Neugebauer Předseda SPLDD ČR, člen Správní rady ČNFeH Elektronická zdravotní dokumentace, eprekripce 29.října 2007 - Praha MUDr. Pavel Neugebauer Předseda SPLDD ČR, člen Správní rady ČNFeH Právní rámec Zákon číslo 20/1966 Sb. o péči o zdraví lidu V. část

Více

Jak nechat vyrůst eshopový sklad a nezbláznit se. Jan Jindra logistika.comgate.cz

Jak nechat vyrůst eshopový sklad a nezbláznit se. Jan Jindra logistika.comgate.cz Jak nechat vyrůst eshopový sklad a nezbláznit se Jan Jindra jan.jindra@comgate.cz logistika.comgate.cz www.comgate.cz Program Představení společnosti ComGate, a.s. Případová studie provozu vlastního skladu

Více

Informace ze zdravotnictví Královéhradeckého kraje

Informace ze zdravotnictví Královéhradeckého kraje Informace ze zdravotnictví Královéhradeckého kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Hradec Králové 11 17.6.2004 Psychiatrie vč. AT a sexuologie - činnost v Královéhradeckém

Více

Fakultní Thomayerova nemocnice s poliklinikou

Fakultní Thomayerova nemocnice s poliklinikou Fakultní Thomayerova nemocnice s poliklinikou Výroční zpráva Vážení čtenáři, dovolujeme si Vám, tak jako každý rok, předložit zprávu o činnosti Fakultní Thomayerovy nemocnice v roce. Bez nadsázky lze říci,

Více

Nejednotnost datových zdrojů systémů zdravotních a sociálních služeb překážka k optimalizaci těchto služeb

Nejednotnost datových zdrojů systémů zdravotních a sociálních služeb překážka k optimalizaci těchto služeb Nejednotnost datových zdrojů systémů zdravotních a sociálních služeb překážka k optimalizaci těchto služeb Zdeněk Kadlec, náměstek ministryně práce a sociálních věcí Optimalizace sítě zdravotních a sociálních

Více

Pramen: European health for all databáze, WHO

Pramen: European health for all databáze, WHO Tab. č. 1: Vývoj celkových výdajů na zdravotnictví jako % na HDP 2000 2001 2002 2003 2004 Česká republika 6,6 6,9 7,2 7,5 7,2 Francie 9,3 9,4 9,7 10,1 10 Slovensko 5,5 5,6 5,7 5,9 5,7 EU (15) 8,69 8,86

Více

Informace ze zdravotnictví Jihočeského kraje

Informace ze zdravotnictví Jihočeského kraje Informace ze zdravotnictví Jihočeského kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky České Budějovice 7 14.6.2004 Rehabilitace a fyzikální medicína - činnost v Jihočeském kraji v roce

Více

Nemocnice v České republice v 1. pololetí Hospitals in the Czech Republic in the 1st half of 2006

Nemocnice v České republice v 1. pololetí Hospitals in the Czech Republic in the 1st half of 2006 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 15.9.2006 45 Nemocnice v České republice v 1. pololetí 2006 Hospitals in the Czech Republic in the 1st half of 2006

Více

Kvalita a ekonomika ve zdravotnických zařízeních skupiny AGEL. MUDr. Ján Dudra, RNDr. Eva Šťastná, MUDr. Miroslav Seiner, Mgr. Kristína Krausová,

Kvalita a ekonomika ve zdravotnických zařízeních skupiny AGEL. MUDr. Ján Dudra, RNDr. Eva Šťastná, MUDr. Miroslav Seiner, Mgr. Kristína Krausová, Kvalita a ekonomika ve zdravotnických zařízeních skupiny AGEL MUDr. Ján Dudra, RNDr. Eva Šťastná, MUDr. Miroslav Seiner, Mgr. Kristína Krausová, Kvalita zdravotní péče Požadována a hodnotitelná komplexně

Více

Informace ze zdravotnictví Pardubického kraje

Informace ze zdravotnictví Pardubického kraje Informace ze zdravotnictví Pardubického kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky 5 26.8.2003 Provozní a ekonomické ukazatele v nemocnicích Pardubického kraje v roce 2002 Pardubický

Více

FOND ÚSPOR ENERGIE A OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ. verze 2

FOND ÚSPOR ENERGIE A OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ. verze 2 FOND ÚSPOR ENERGIE A OBNOVITELNÝCH ZDROJŮ verze 2 březen 2015 ÚVOD Město Litoměřice se ve své rozvojové strategii přihlásilo k principům tzv. udržitelné energetiky, to znamená k podpoře obnovitelných zdrojů

Více

REFORMA ZDRAVOTNICTVÍ

REFORMA ZDRAVOTNICTVÍ REFORMA ZDRAVOTNICTVÍ PŘIPRAVENÉ REFORMNÍ KROKY Hlavní pilíře reformy Definice nároku pacienta a vytvoření úhradových standardů Definování správného postupu při poskytování péče Kontrola vstupu nových

Více

Komplexní řešení automatizované laboratoře nabízené firmou Abbott

Komplexní řešení automatizované laboratoře nabízené firmou Abbott Komplexní řešení automatizované laboratoře nabízené firmou Abbott Abbott Diagnostics Europe Radek Sluka 25.října 2018 Olomouc LABAUTO ADD-25102018CZ_Sluka ALINITY Clinical Chemistry Immunoassay Hematology

Více

Informace ze zdravotnictví Moravskoslezského kraje

Informace ze zdravotnictví Moravskoslezského kraje Informace ze zdravotnictví Moravskoslezského kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Ostrava 10 19.5.2004 Rehabilitace a fyzikální medicína - činnost oboru v Moravskoslezském

Více

Přínosy sdílení zdravotnické dokumentace v reálném čase prostřednictvím regionálního klinického IS ve skupině zdravotnických zařízení

Přínosy sdílení zdravotnické dokumentace v reálném čase prostřednictvím regionálního klinického IS ve skupině zdravotnických zařízení Přínosy sdílení zdravotnické dokumentace v reálném čase prostřednictvím regionálního klinického IS ve skupině zdravotnických zařízení Ing. Eva Chmelová Agenda Představení skupiny nemocnic Projekt vývoje

Více

Implementace DRG pohled zvenčí

Implementace DRG pohled zvenčí Information for Success: Implementace DRG pohled zvenčí Praha, 11.06.2009 Ivan Kalman MSc, MBA Implementace DRG pohled zvenčí Obsah 2. 30 letá křížová cesta osobni zkušenost na poli DRG 4. Jaké cíle má

Více

Informace ze zdravotnictví Zlínského kraje

Informace ze zdravotnictví Zlínského kraje Informace ze zdravotnictví Zlínského kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Brno 6 4. července 2013 Souhrn Činnost oboru rehabilitace a fyzikální medicína ve Zlínském kraji

Více

SmartGrid & Smart Metering. Radek Semrád EurOpen, 14.-17. října 2012

SmartGrid & Smart Metering. Radek Semrád EurOpen, 14.-17. října 2012 SmartGrid & Smart Metering Radek Semrád EurOpen, 14.-17. října 2012 Agenda Představení a úvod Změny v chování a využití energetických sítí Nové technologie Smart metering Požadavky EU Zahraniční zkušenosti

Více

Management zdravotní péče a prevencí: Zvýšení kvality života a snížení nákladu na léčebnou péči

Management zdravotní péče a prevencí: Zvýšení kvality života a snížení nákladu na léčebnou péči Management zdravotní péče a prevencí: Zvýšení kvality života a snížení nákladu na léčebnou péči Představení společnosti Santé Network Společnost působící řadu let v poskytování závodní preventivní péče

Více

GENERICKÁ PRESKRIPCE A TVORBA POZITIVNÍCH LISTŮ

GENERICKÁ PRESKRIPCE A TVORBA POZITIVNÍCH LISTŮ GENERICKÁ PRESKRIPCE A TVORBA POZITIVNÍCH LISTŮ RIZIKA V ČINNOSTECH FARMACEUTICKÉ SPOLEČNOSTI ŠPINDLERŮV MLÝN 2012 MUDR. TAŤÁNA SOHAROVÁ VŠEOBECNÁ ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNA ČR KDO JE ODPOVĚDNÝ ZA RACIONÁLNÍ

Více

ÚVOD Představení Národního screeningového centra

ÚVOD Představení Národního screeningového centra ÚVOD Představení Národního screeningového centra Ondřej Májek, Karel Hejduk, Ladislav Dušek Ústav zdravotnických informací a statistiky České republiky Institute of Health Information and Statistics of

Více

Informace ze zdravotnictví Královéhradeckého kraje

Informace ze zdravotnictví Královéhradeckého kraje Informace ze zdravotnictví Královéhradeckého kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Hradec Králové 16 10.8.2004 Rehabilitace a fyzikální medicína - činnost oboru v Královéhradeckém

Více

Rizika lékových chyb. Pavel Rozsíval Dětská klinika FN Hradec Králové Katedra pediatrie, Univerzita Karlova, LF v Hradci Králové

Rizika lékových chyb. Pavel Rozsíval Dětská klinika FN Hradec Králové Katedra pediatrie, Univerzita Karlova, LF v Hradci Králové Rizika lékových chyb v dětské IM Pavel Rozsíval Dětská klinika FN Hradec Králové Katedra pediatrie, Univerzita Karlova, LF v Hradci Králové Obsah přednášky Vymezení základních pojmů Specifika dětského

Více

1. Název projektu: Deinstitucionalizace služeb pro duševně nemocné

1. Název projektu: Deinstitucionalizace služeb pro duševně nemocné 1. Název projektu: Deinstitucionalizace služeb pro duševně nemocné 2. Operační program: Operační program Zaměstnanost 3. Specifický cíl projektu: Projekt zajistí podmínky pro přechod duševně nemocných

Více

Zdravotnické laboratoře. MUDr. Marcela Šimečková

Zdravotnické laboratoře. MUDr. Marcela Šimečková Zdravotnické laboratoře MUDr. Marcela Šimečková Český institut pro akreditaci o.p.s. 14.2.2006 Obsah sdělení Zásady uvedené v ISO/TR 22869- připravené technickou komisí ISO/TC 212 Procesní uspořádání normy

Více

Metoda EPC Základní informace pro zákazníky

Metoda EPC Základní informace pro zákazníky Základní informace pro zákazníky Co vám může EPC přinést? Vlastníkovi objektu z veřejného nebo soukromého sektoru může EPC přinést: Moderní technické vybavení budov prostřednictvím specializované firmy

Více

e preskripce pohledem lékárníků seminář ČNF pro e Health

e preskripce pohledem lékárníků seminář ČNF pro e Health e preskripce pohledem lékárníků seminář ČNF pro e Health PharmDr. Lubomír Chudoba, 03.12.2007 1 e preskripce = nutná součást e Health e preskripce samotná : zabezpečené předepsání a výdej léku na Rp (eliminace

Více

ROCE 2019 POHLEDEM VZP ČR

ROCE 2019 POHLEDEM VZP ČR ÚHRADY ZDRAVOTNÍCH SLUŽEB V ROCE 2019 POHLEDEM VZP ČR KONFERENCE INMED, 23. 24. 10. 2018 ING. JIŘÍ MRÁZEK, MBA OBSAH PREZENTACE Obnova smluv CZ DRG nasmlouvání nových markerů Memorandum psychiatrie + hemodialýza

Více

Informace ze zdravotnictví Moravskoslezského kraje

Informace ze zdravotnictví Moravskoslezského kraje Informace ze zdravotnictví Moravskoslezského kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Ostrava 9 1.9.2003 Ekonomické výsledky nemocnic Moravskoslezského kraje k 31.12.2002 Tato

Více

Veřejné zakázky - výzvy a úskalí elektronizace a centralizace zadávání. Vladimíra Kadlčíková

Veřejné zakázky - výzvy a úskalí elektronizace a centralizace zadávání. Vladimíra Kadlčíková Veřejné zakázky - výzvy a úskalí elektronizace a centralizace zadávání Vladimíra Kadlčíková Nejvýhodnější nabídka = 3E? VEŘEJNÉ VÝDAJE HOSPODÁRNOST EFEKTIVNOST ÚČELNOST VEŘEJNÉ ZAKÁZKY 54 % kontrolních

Více

Řízení kvality ve zdravotnickém zařízení, role externí kontroly

Řízení kvality ve zdravotnickém zařízení, role externí kontroly Řízení kvality ve zdravotnickém zařízení, role externí kontroly MUDr. František Vlček 3. Lékařská fakulta UK, Praha Spojená akreditační komise, o.p.s. Albert Schweitzer Kdykoli vstoupíte, najdete zde světlo,

Více

V rozvojových zemích zemře ročně 1,6 miliónu dětí v důsledku nozokomiálních nákaz. Zdroj: Světová zdravotnická organizace

V rozvojových zemích zemře ročně 1,6 miliónu dětí v důsledku nozokomiálních nákaz. Zdroj: Světová zdravotnická organizace V rozvojových zemích zemře ročně 1,6 miliónu dětí v důsledku nozokomiálních nákaz. Zdroj: Světová zdravotnická organizace Celosvětově je každý 4. až 20. pacient nakažen nozokomiální infekcí 1) V každém

Více

Legislativní aspekty implementace CZ-DRG a další kroky

Legislativní aspekty implementace CZ-DRG a další kroky Legislativní aspekty implementace CZ-DRG a další kroky V. Těšitelová Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR R. Policar Ministerstvo zdravotnictví ČR Konference DRG Restart 29. 11. 2017 Právní základ

Více

Czech Republic. Datová synchronizace se blíží! Vytěžte z ní maximum. www.gs1cz.org

Czech Republic. Datová synchronizace se blíží! Vytěžte z ní maximum. www.gs1cz.org Datová synchronizace se blíží! Vytěžte z ní maximum www.gs1cz.org Klíčové důvody úspěchu dynastie Qin 1. Zavedli jednotný psaný jazyk (Mandarin) 2. Zavedli společnou měnu 3. Zavedli jednotný rozchod nápravy

Více

Technologie pro automatizaci procesů skladování

Technologie pro automatizaci procesů skladování Konference Logistika Technologie pro automatizaci procesů skladování Bratislava, 28.2.2012 www.kredit.cz 1 AUTOMATIZACE PROCESŮ SKLADOVÁNÍ Obsah prezentace : automatizace - trend módní nebo trhem vynucený

Více

Informace ze zdravotnictví Hlavního města Prahy

Informace ze zdravotnictví Hlavního města Prahy Informace ze zdravotnictví Hlavního města Prahy Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Hlavní město Praha 4 20.6.2005 Rehabilitační a fyzikální medicína - činnost oboru v Hlavním

Více

Hamé s.r.o. logistika v praxi. Lektor: Ing. Martin Štrupl, logistic and distribution director 5. 5. 2011, FLKŘ

Hamé s.r.o. logistika v praxi. Lektor: Ing. Martin Štrupl, logistic and distribution director 5. 5. 2011, FLKŘ Hamé s.r.o. logistika v praxi Lektor: Ing. Martin Štrupl, logistic and distribution director 5. 5. 2011, FLKŘ Centrální distribuční sklad Hamé a.s. Centrální distribuční sklad Staré Město u Uherského Hradiště

Více

Personální kapacity lékařů v rezortu zdravotnictví predikce potřeb

Personální kapacity lékařů v rezortu zdravotnictví predikce potřeb Personální kapacity lékařů v rezortu zdravotnictví predikce potřeb Analýza stavu k 31.12.2015 a predikce vývoje do roku 2025-2040 Národní zdravotnický informační systém ČR (NZIS) Program statistických

Více