Symbicort Turbuhaler 200 mikrogramů/6 mikrogramů/inhalace, prášek k inhalaci

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Symbicort Turbuhaler 200 mikrogramů/6 mikrogramů/inhalace, prášek k inhalaci"

Transkript

1 Edukační materiály Symbicort Turbuhaler 100 mikrogramů/6 mikrogramů/inhalace, prášek k inhalaci Symbicort Turbuhaler 200 mikrogramů/6 mikrogramů/inhalace, prášek k inhalaci (budesonidum, formoteroli fumaras dihydricus) Symbicort udržovací a úlevová léčba Návod pro zdravotnické pracovníky. Předtím, než přípravek předepíšete, pečlivě prostudujte Souhrn údajů o přípravku.

2 Co je Symbicort udržovací a úlevová léčba? Symbicort udržovací a úlevová léčba (SMART) je přístup k léčbě astmatu, v rámci kterého je udržovací i úlevová léčba podávána z jednoho inhalátoru. Tento přístup k léčbě astmatu je možný v důsledku jedinečných vlastností formoterolu, dlohodobě bronchodilatačně působícího beta mimetika (LABA), který má též rychlý nástup účinku 1 5, který je stejně rychlý jako u krátkodobě působících beta mimetik (SABAs )1 3. Vedle udržovacích každodenních dávek ke kontrole astmatu, se Symbicort používá též podle potřeby, pokud se objeví příznaky astmatu a tím poskytuje jak rychlou úlevu od potíží, tak zvýšenou kontrolu astmatu. Klinické studie prokázaly, že to je účinnější způsob kontroly astmatu 6,7 ;pacienti, kteří používají Symbicort SMART, mají méně denních příznaků, méně se budí v průběhu noci a mají méně těžkých exacerbací ve srovnání s tradiční léčbou fixními dávkami inhalačních glukokortikosteroidů (ICS)/LABA plus SABA podle potřeby. Kteří pacienti jsou vhodní pro Symbicort SMART? Symbicort SMART je vhodný pro dospělé pacienty s astmatem, kteří jsou vhodní pro kombinovanou léčbu ICS/LABA. Symbicort SMART by měl být zvažován především u pacientů, kteří nejsou adekvátně kontrolováni, např. pacienti, kteří často používají úlevovou léčbu nebo kteří měli v minulosti exacerbace vyžadující lékařský zásah. Kteří pacienti nejsou vhodní k léčbě Symbicort SMART? Symbicort SMART je vhodnou strategií léčby pro dospělé pacienty s perzistujícím astmatem. Není schválen k použití u následujících pacientů: S intermitentním astmatem nebo perzistujícím astmatem, které je dobře kontrolováno samotným inhalačním glukokortikosteroidem. Ve věku do 18 let. Pacientů neastmatiků s diagnózou chronické obstrukční plicní nemoci (CHOPN). Symbicort SMART nesmí být používán u pacientů s hypersenzitivitou vůči léčivým a pomocným látkám obsaženým v přípravku. Jaký inhalátor bych měl předepsat pro režim Symbicort SMART? Pro režim Symbicort SMART jsou vhodné dvě síly přípravku Symbicort: 200/6 mikrogramů/inhalace a 100/6 mikrogramů/inhalace. U obou těchto sil bylo v klinických studiích prokázáno, že jsou účinné a bezpečné U dospělých pacientů by měl být upřednostňován Symbicort 200/6 mikrogramů/inhalace.

3 V režimu Symbicort SMART lze též používat Symbicort 100/6 mikrogramů/inhalace jako udržovací dávku 2 inhalace/den. Symbicort 400/12 mikrogramů/inhalace není schválen pro použití v režimu Symbicort SMART, protože tato nejvyšší síla přípravku se nepovažuje za vhodnou k podání podle potřeby při léčbě astmatu. Mohu předepsat Symbicort SMART pacientům s astmatem vyvolaným fyzickou zátěží? Ano. Bylo prokázáno, že pokud jsou obě léčivé látky obsažené v přípravku Symbicort podávány jako udržovací léčba, snižují námahou vyvolané symptomy astmatu. Prospěch z dodatečných dávek podaných před fyzickou zátěží však nebyl studován. Úlevové inhalace z přípravku Symbicort lze použít pouze jako odpověď na symptomy astmatu, včetně symptomů vyvolaných fyzickou zátěží, ale přípravek není určen k profylaktickému použití před očekávanou fyzickou zátěží. K takovému použití je třeba použít bronchodilatační přípravky s rychlým nástupem účinku. Jaký je maximální doporučený počet inhalací za den v režimu Symbicort SMART? Obvykle není nutné inhalovat více než celkem 8 dávek denně (udržovací plus úlevové inhalace); avšak po určitou omezenou dobu lze inhalovat až 12 dávek za den. Pacienti, kteří používají více než 8 inhalací za den, by se měli poradit s lékařem. Měli by být znovu vyšetřeni a jejich udržovací léčba znovu nastavena. Existuje minimální denní doporučená dávka pro režim Symbicort SMART? Ano, tak jako při pravidelné udržovací léčbě musí i pacienti v režimu Symbicort SMART používat svou pravidelnou léčbu, i když jsou asymptomatičtí. Pacienti by měli být poučeni, že je důležité, aby používali svou udržovací léčbu, i když se cítí dobře. Dospělí pacienti by měli používat minimální udržovací léčbu 2 inhalace/den a další inhalace podle potřeby, pokud se objeví symptomy. Může přípravek Symbicort podle potřeby poskytnout dostatečně rychlou úlevu tak, aby nahradil krátkodobě působící úlevová beta sympatomimetika?

4 Ano. Studie provedené u stabilního astmatu i u závažné akutní exacerbace astmatu potvrdily, že Symbicort účinkuje tak rychle jako salbutamol nebo terbutalin 1 3. Pacienti potvrdili, že pociťovali úlevu od projevů dušnosti již první minutu po podání přípravku Symbicort 4. Vyplývá to z jedinečného profilu formoterolu, který vedle dlouhodobé bronchodilatace má i rychlý nástup účinku 1 5. Vede použití přípravku Symbicort jako úlevové léčby ke zvýšení množství vdechovaného léčiva? Podle výsledků studie prováděné u pacientů se středním až těžkým astmatem je střední počet inhalací přípravku Symbicort podle potřeby v režimu Symbicort SMART přibližně 4 inhalace za týden. V několika studiích za použití režimu Symbicort SMART bylo průměrné celkové množství vdechovaného léčiva nižší ve srovnání s alternativními léčebnými přístupy Co bych měl(a) poradit svým pacientům, pokud se jejich astma zhoršuje, když používají režim Symbicort SMART? Podobně jako u jiných pacientů s astmatem, pokud pacient(ka) pokládá léčbu za neúčinnou nebo při léčbě překračuje nejvyšší doporučenou dávku, je třeba, aby vyhledal(a) lékařskou pomoc. Náhlé a progresivní zhoršování kontroly astmatu je potenciálně život ohrožující okolností a pacient(ka) by měl(a) být neodkladně vyšetřen lékařem. Režim Symbicort SMART dovoluje pacientům, aby občas použili vysoké dávky přípravku Symbicort v období, kdy se jejich astma zhoršuje, aby se astma dostalo znovu pod kontrolu po neočekávané expozici spouštěčům astmatu, např. virům nebo alergenům. Klinický program potvrdil, že pouze velmi málo pacientů vyžaduje používat vysoké dávky (více než celkově 8 inhalací za den) po delší období. Doporučuje se, aby pacienti, kteří vyžadují podávání více než celkem 8 inhalací denně (pravidelné plus úlevové inhalace), vyhledali lékařskou pomoc. Léčebný plán pro režim Symbicort SMART obsahuje doporučení pro pacienty, jak mohou posoudit úroveň kontroly jejich astmatu sérií tištěných otázek a to, kdy vyhledat lékařskou pomoc. Jaké nežádoucí účinky je možno očekávat při použití režimu Symbicort SMART? Režim Symbicort SMART je dobře tolerován a profil nežádoucích účinků je podobný profilu, který je pozorován u pravidelné udržovací léčby přípravkem Symbicort 6,7. Další informace najdete v souhrnu údajů o přípravku 12.

5 Mohu pacientům, kteří používají režim Symbicort SMART, povolit používání krátkodobě působícího beta sympatomimetika, např. salbutamolu, k úlevě od příznaků? Ne, nedoporučuje se to. Pokud se použije zvláštní úlevové krátkodobě účinné beta sympatomimetikum, nebude naplněn režim Symbicort SMART, který léčí zánět, když se objeví symptomy astmatu. Režim Symbicort SMART zajišťuje, že každá dávka formoterolu je podána spolu s budesonidem, tedy každá inhalace intenzifikuje protizánětlivou léčbu, která zvyšuje léčebnou účinnost 7. Bylo prokázáno, že režim Symbicort SMART významně snižuje počet těžkých exacerbací, hospitalizací a/nebo urgentních příjmů ve srovnání s fixní dávkou přípravku Symbicort plus SABA podle potřeby 7. Literatura 1 Seberova E, et al. Oxis (formoterol given by Turbuhaler) showed as rapid onset of action as salbutamol given by a pmdi. Respir Med. 2000; 94: Boonsawat W, et al. Formoterol (Oxis) Turbuhaler as a rescue therapy compared with salbutamol pmdi plus spacer in patients with acute severe asthma. Respir Med. 2003; 97(9): Balanag VM, et al. Efficacy and safety of budesonide/formoterol compared with salbutamol in the treatment of acute asthma. Pulm Pharmacol Ther. 2006; 19: van der Woude HJ, et al. Budesonide/formoterol in a single inhaler rapidly relieves methacholine induced moderate-to-severe bronchoconstriction. Pulm Pharmacol Ther. 2004; 17(2): Bateman ED, et al. Budesonide/formoterol and formoterol provide similar rapid relief in patients with acute asthma showing refractoriness to salbutamol. Respir Res 2006; 7: 13 6 O Byrne PM, et al. Budesonide/formoterol combination therapy as both maintenance and reliever medication in asthma. Am J Respir Crit Care Med 2005; 171: Rabe KF, et al. Effect of budesonide in combination with formoterol for reliever therapy in asthma exacerbations: a randomised controlled, double-blind study. Lancet 2006; 368: Vogelmeier C, et al. Budesonide/formoterol maintenance and reliever therapy: an effective asthma treatment option? Eur Respir J 2005; 26: Rabe KF, et al. Budesonide/formoterol in a single inhaler for maintenance and relief in mild-tomoderate asthma: a randomized, double-blind trial. Chest 2006; 129: Scicchitano R, et al. Efficacy and safety of budesonide/formoterol single inhaler therapy versus a higher dose of budesonide in moderate to severe asthma. Curr Med Res Opin 2004; 20: Kuna P, et al. Budesonide/formoterol as maintenance and reliever therapy reduces asthma exacerbations versus a higher maintenance dose of budesonide/formoterol or salmeterol/fluticasone Eur Respir J 2006; 28: Suppl. 50, 205s (abstract) 12 Souhrn údajů o přípravku

6 Hlášení nežádoucích účinků: Jakékoli podezření na závažný nebo neočekávaný nežádoucí účinek a jiné skutečnosti závažné pro zdraví léčených osob musí být hlášeno Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv. Podrobnosti o hlášení najdete na: Adresa pro zasílání je Státní ústav pro kontrolu léčiv, oddělení farmakovigilance, Šrobárova 48, Praha 10, , farmakovigilance@sukl.cz. Tato informace může být také hlášena společnosti AstraZeneca Czech Republic s.r.o., Plzeňská 3217/16, Praha 5; tel ; infoservis.cz@astrazeneca.com.

Kazuistika. asthma bronchiale (AB) chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN)

Kazuistika. asthma bronchiale (AB) chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN) Kazuistika asthma bronchiale (AB) chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN) Kazuistika astmatický pacient Pacientka 21 let, atopička přichází k praktickému lékaři s dechovými obtížemi a kašlem. PL ji indikuje

Více

MUDr.Jozef Čupka Společnost všeobecného lékařství ČLS JEP

MUDr.Jozef Čupka Společnost všeobecného lékařství ČLS JEP MUDr.Jozef Čupka Společnost všeobecného lékařství ČLS JEP Asthma bronchiale -chronické celoživotní onemocnění Pokud je včas léčeno,lze je účinně dostat pod kontrolu Asthma bronchiale- definice Chronické

Více

EDUKAČNÍ MATERIÁL - Pioglitazone Accord

EDUKAČNÍ MATERIÁL - Pioglitazone Accord Pioglitazon preskripční informace pro lékaře Výběr pacienta a zvládání rizik Evropská léková agentura přezkoumala možnou spojitost mezi podáním léčivých přípravků s obsahem pioglitazonu a zvýšeným rizikem

Více

Desatero léčby astmatu. Doc. MUDr. Milan Teřl, PhD Klinika TRN FN a LF v Plzni

Desatero léčby astmatu. Doc. MUDr. Milan Teřl, PhD Klinika TRN FN a LF v Plzni Desatero léčby astmatu Doc. MUDr. Milan Teřl, PhD Klinika TRN FN a LF v Plzni Léčba astmatu Rozpor mezi možnostmi a realitou Astma je dnes velmi dobře léčitelné onemocnění (více než 95% nemocných reaguje

Více

Přímé sdělení pro zdravotnické pracovníky týkající se spojitosti mezi léčbou Sprycelem (dasatinibem) a plicní arteriální hypertenzí (PAH)

Přímé sdělení pro zdravotnické pracovníky týkající se spojitosti mezi léčbou Sprycelem (dasatinibem) a plicní arteriální hypertenzí (PAH) Přímé sdělení pro zdravotnické pracovníky týkající se spojitosti mezi léčbou Sprycelem (dasatinibem) a plicní arteriální hypertenzí (PAH) Se souhlasem Evropské lékové agentury (EMA) a její

Více

MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY P Ř E D B Ě Ž N É O P A T Ř E N Í O B E C N É P O V A HY

MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY P Ř E D B Ě Ž N É O P A T Ř E N Í O B E C N É P O V A HY MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY V Praze 26. dubna 2018 Č.j.: MZDR 16343/2018-4/FAR *MZDRX0128PEI* MZDRX0128PEI P Ř E D B Ě Ž N É O P A T Ř E N Í O B E C N É P O V A HY České republiky (dále

Více

Léčba astma bronchiale

Léčba astma bronchiale Léčba astma bronchiale Karel Urbánek, Ústav farmakologie LF UP v Olomouc 26. října 2011 Astma Úvod 2 agonisté Xantiny Antimuskarinika Kortikoidy Stabilizátory mastocytů a antileukotrieny Astma Chronické

Více

Zvažte oddálení podání regadenosonu u pacientů s nekontrolovanou hypertenzí.

Zvažte oddálení podání regadenosonu u pacientů s nekontrolovanou hypertenzí. CAVE! Informační dopis pro zdravotníky Rapiscan (regadenoson) - Nové důležité doporučení pro minimalizaci rizika cévní mozkové příhody a prodloužení křečí vyvolaných přípravkem Rapiscan po podání aminofylinu.

Více

Přípravek BI ve srovnání s přípravkem Humira u pacientů se středně těžkou až těžkou ložiskovou lupénkou

Přípravek BI ve srovnání s přípravkem Humira u pacientů se středně těžkou až těžkou ložiskovou lupénkou Přípravek ve srovnání s přípravkem u pacientů se středně těžkou až těžkou ložiskovou lupénkou Toto je shrnutí klinické studie, které se účastnili pacienti s ložiskovou lupénkou. Je vypracováno pro širokou

Více

Edukační materiál. Strattera (atomoxetin) Informace pro lékaře týkající se posouzení a monitorování kardiovaskulárních rizik u přípravku Strattera

Edukační materiál. Strattera (atomoxetin) Informace pro lékaře týkající se posouzení a monitorování kardiovaskulárních rizik u přípravku Strattera Edukační materiál Strattera (atomoxetin) Informace pro lékaře týkající se posouzení a monitorování kardiovaskulárních rizik u přípravku Strattera Přípravek Strattera je indikován k léčbě hyperkinetické

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU. Symbicort Turbuhaler 200 mikrogramů/6 mikrogramů/inhalace, prášek k inhalaci

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU. Symbicort Turbuhaler 200 mikrogramů/6 mikrogramů/inhalace, prášek k inhalaci SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Symbicort Turbuhaler 200 mikrogramů/6 mikrogramů/inhalace, prášek k inhalaci 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jedna podaná dávka (dávka, která je uvolněna

Více

Příloha č. 2a) k rozhodnutí o změně registrace sp.zn. sukls76390/2011. Symbicort Turbuhaler 200 mikrogramů/6 mikrogramů /inhalace, prášek k inhalaci

Příloha č. 2a) k rozhodnutí o změně registrace sp.zn. sukls76390/2011. Symbicort Turbuhaler 200 mikrogramů/6 mikrogramů /inhalace, prášek k inhalaci Příloha č. 2a) k rozhodnutí o změně registrace sp.zn. sukls76390/2011 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Symbicort Turbuhaler 200 mikrogramů/6 mikrogramů /inhalace, prášek k inhalaci 2. KVALITATIVNÍ

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU. Symbicort Turbuhaler 200 mikrogramů/6 mikrogramů/inhalace, prášek k inhalaci

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU. Symbicort Turbuhaler 200 mikrogramů/6 mikrogramů/inhalace, prášek k inhalaci SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Symbicort Turbuhaler 200 mikrogramů/6 mikrogramů/inhalace, prášek k inhalaci 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jedna podaná dávka (dávka, která je uvolněna

Více

Diagnostika. Vyšetření plicních funkcí Spirometrie

Diagnostika. Vyšetření plicních funkcí Spirometrie ATIASTMATIKA Astma Chronické zánětlivé onemocnění dýchacích cest Opakované reverzibilní obstrukce průdušek (astmatické záchvaty) Výraznější potíže při výdechu Status asthmaticus: dlouhodobější obstrukce

Více

EDUKAČNÍ MATERIÁL PŘÍRUČKA PRO PŘEDEPISUJÍCÍHO LÉKAŘE

EDUKAČNÍ MATERIÁL PŘÍRUČKA PRO PŘEDEPISUJÍCÍHO LÉKAŘE EDUKAČNÍ MATERIÁL PŘÍRUČKA PRO PŘEDEPISUJÍCÍHO LÉKAŘE Příručka pro předepisujícího lékaře Pokyny pro zdravotnické pracovníky ohledně předepisování přípravku Cerdelga (eliglustat) Tento léčivý přípravek

Více

Důležité bezpečnostní informace pro zdravotnické pracovníky

Důležité bezpečnostní informace pro zdravotnické pracovníky Edukační materiály BAVENCIO (avelumab) 20 mg/ml koncentrát pro infuzní roztok Důležité bezpečnostní informace pro zdravotnické pracovníky Tento dokument obsahuje důležité informace o bezpečnosti, s nimiž

Více

Návod pro pacienty s předepsaným přípravkem DuoResp Spiromax. budesonid/formoterol

Návod pro pacienty s předepsaným přípravkem DuoResp Spiromax. budesonid/formoterol Návod pro pacienty s předepsaným přípravkem DuoResp Spiromax budesonid/formoterol Proč mi byl předepsán přípravek DuoResp Spiromax? DuoResp Spiromax je inhalační léčivo používané k léčbě astmatu a chronické

Více

Souhrn údajů o přípravku. Symbicort 100/6 Symbicort 200/6 Symbicort 400/12

Souhrn údajů o přípravku. Symbicort 100/6 Symbicort 200/6 Symbicort 400/12 Souhrn údajů o přípravku Symbicort 100/6 Symbicort 200/6 Symbicort 400/12 DOPORUČENÍ PRO SPRÁVNÉ POUŽITÍ TURBUHALERU 1 2 0 45 NE VÍC NEŽ 45 Odšroubujte a sejměte ochranný uzávěr. Držte Turbuhaler ve SVISLÉ

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU. Symbicort Turbuhaler 100 mikrogramů/6 mikrogramů/inhalace, prášek k inhalaci

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU. Symbicort Turbuhaler 100 mikrogramů/6 mikrogramů/inhalace, prášek k inhalaci SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Symbicort Turbuhaler 100 mikrogramů/6 mikrogramů/inhalace, prášek k inhalaci 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jedna podaná dávka (dávka, která je uvolněna

Více

Stručný přehled ambulantní péče o nemocné s chronickou obstrukční plicní nemocí (CHOPN)

Stručný přehled ambulantní péče o nemocné s chronickou obstrukční plicní nemocí (CHOPN) Stručný přehled ambulantní péče o nemocné s chronickou obstrukční plicní nemocí (CHOPN) Podle Světové iniciativy o chopn Světová Strategie diagnostiky, léčby a Prevence chronické obstrukční Plicní nemoci

Více

PŘÍLOHA III ÚPRAVY SOUHRNU ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU A PŘÍBALOVÉ INFORMACE. Tyto změny k SPC a příbalové informace jsou platné v den Rozhodnutí Komise

PŘÍLOHA III ÚPRAVY SOUHRNU ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU A PŘÍBALOVÉ INFORMACE. Tyto změny k SPC a příbalové informace jsou platné v den Rozhodnutí Komise PŘÍLOHA III ÚPRAVY SOUHRNU ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU A PŘÍBALOVÉ INFORMACE Tyto změny k SPC a příbalové informace jsou platné v den Rozhodnutí Komise Po Rozhodnutí Komise aktualizuje národní kompetentní autorita

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU OXIS TURBUHALER 4,5 µg OXIS TURBUHALER 9 µg Prášek k inhalaci 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Formoteroli fumaras dihydricus 6 µg, resp.12 µg (odměřená

Více

MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY

MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY MINISTRSTVO ZDRAVOTNICTVÍ ČSKÉ RPUBLIKY Vyvěšeno dne: 7. 12. 2010 V Praze dne 7. 12. 2010 č. j.: MZDR46691/2010 sp.zn. FAR: L150/2010 k č. j. SUKLS113282/2009 R O Z H O D N U T Í Ministerstvo zdravotnictví

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU. Symbicort Turbuhaler 400 mikrogramů/12 mikrogramů/inhalace, prášek k inhalaci

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU. Symbicort Turbuhaler 400 mikrogramů/12 mikrogramů/inhalace, prášek k inhalaci SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Symbicort Turbuhaler 400 mikrogramů/12 mikrogramů/inhalace, prášek k inhalaci 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jedna podaná dávka (dávka, která je uvolněna

Více

-adrenergní agonisté, LABA dlouhodobě působící beta 2

-adrenergní agonisté, LABA dlouhodobě působící beta 2 SOUČASNÁ INHALAČNÍ TERAPIE STABILIZOVANÉ CHRONICKÉ OBSTRUKČNÍ PLICNÍ NEMOCI prof. MUDr. Vladimír Vondra Plicní oddělení, Zdravotnické zařízení Praha Je podán přehled současných znalostí moderní inhalační

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU. Symbicort Turbuhaler 400 mikrogramů/12 mikrogramů/inhalace, prášek k inhalaci

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU. Symbicort Turbuhaler 400 mikrogramů/12 mikrogramů/inhalace, prášek k inhalaci SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Symbicort Turbuhaler 400 mikrogramů/12 mikrogramů/inhalace, prášek k inhalaci 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jedna podaná dávka (dávka, která je uvolněna

Více

Léčba akutního astmatu

Léčba akutního astmatu Léčba akutního astmatu Akutní astma Exacerbace astmatu (astmatický záchvat, akutní astma) jsou epizody progresivního zhoršení dušnosti, kašle, pískotů či tíže na hrudníku, nebo některé kombinace těchto

Více

OBTÍŽNĚ LÉČITELNÉ ASTMA. Autor: Michael Paprota

OBTÍŽNĚ LÉČITELNÉ ASTMA. Autor: Michael Paprota OBTÍŽNĚ LÉČITELNÉ ASTMA Autor: Michael Paprota Astma bronchiale je chronické zánětlivé onemocnění dýchacích cest. Obtížně léčitelné astma (OLA) je takový typ astmatu, u kterého je obtížné nebo až nemožné

Více

EDUKAČNÍ MATERIÁLY. TRUVADA 200 mg / 245 mg POTAHOVANÉ TABLETY (EMTRICITABINUM/ TENOFOVIRUM DISOPROXILUM)

EDUKAČNÍ MATERIÁLY. TRUVADA 200 mg / 245 mg POTAHOVANÉ TABLETY (EMTRICITABINUM/ TENOFOVIRUM DISOPROXILUM) EDUKAČNÍ MATERIÁLY TRUVADA 200 mg / 245 mg POTAHOVANÉ TABLETY (EMTRICITABINUM/ TENOFOVIRUM DISOPROXILUM) DŮLEŽITÉ BEZPEČNOSTNÍ INFORMACE PRO PŘEDEPISUJÍCÍ LÉKAŘE týkající se užívání přípravku Truvada k

Více

Čím se zabývala tato studie? Proč byla studie potřebná? Jaké léky byly hodnoceny? BI

Čím se zabývala tato studie? Proč byla studie potřebná? Jaké léky byly hodnoceny? BI Toto je souhrn klinické studie u pacientů s idiopatickou plicní fibrózou, což je vzácný typ onemocnění plic. Je uveden v jazyce, který je obecně srozumitelný pro čtenáře. Patří sem informace o tom, jak

Více

ŽIVOTNÍ CYKLUS LÉKŮ KLINICKÉ HODNOCENÍ STUDIE. Kateřina Kopečková FN Motol, Praha

ŽIVOTNÍ CYKLUS LÉKŮ KLINICKÉ HODNOCENÍ STUDIE. Kateřina Kopečková FN Motol, Praha ŽIVOTNÍ CYKLUS LÉKŮ KLINICKÉ HODNOCENÍ STUDIE Kateřina Kopečková FN Motol, Praha Klinická hodnocení LP Nedílnou součásti vývoje léčiva Navazují na preklinický výzkum Pacienti jsou subjekty hodnocení V

Více

Klinická farmakologie. asthma bronchiale (AB) chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN) Jana Vinklerová

Klinická farmakologie. asthma bronchiale (AB) chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN) Jana Vinklerová Klinická farmakologie asthma bronchiale (AB) chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN) Jana Vinklerová Kazuistika astmatický pacient Pacientka 21 let, atopička přichází k praktickému lékaři s dechovými

Více

PRŮKAZ PACIENTA. užívajícího přípravek Imraldi (určeno dospělým i dětským pacientům) verze 1

PRŮKAZ PACIENTA. užívajícího přípravek Imraldi (určeno dospělým i dětským pacientům) verze 1 PRŮKAZ PACIENTA užívajícího přípravek Imraldi (určeno dospělým i dětským pacientům) verze 1 Je nutné předložit tuto kartičku každému lékaři či zdravotníkovi při každé návštěvě zdravotnického zařízení.

Více

Příloha III Pozměňovací návrh příslušných bodů souhrnu údajů o přípravku a příbalové informace

Příloha III Pozměňovací návrh příslušných bodů souhrnu údajů o přípravku a příbalové informace Příloha III Pozměňovací návrh příslušných bodů souhrnu údajů o přípravku a příbalové informace Poznámka: Tento souhrn údajů o přípravku a příbalová informace mohou být následně dle potřeby aktualizovány

Více

Příloha I. Vědecké závěry a zdůvodnění změny v registraci

Příloha I. Vědecké závěry a zdůvodnění změny v registraci Příloha I Vědecké závěry a zdůvodnění změny v registraci 1 Vědecké závěry S ohledem na hodnotící zprávu výboru PRAC týkající se pravidelně aktualizované zprávy / aktualizovaných zpráv o bezpečnosti (PSUR)

Více

Nebido EDUKAČNÍ MATERIÁL. Jak úspěšně aplikovat přípravek. (testosterone undecanoate)

Nebido EDUKAČNÍ MATERIÁL. Jak úspěšně aplikovat přípravek. (testosterone undecanoate) EDUKAČNÍ MATERIÁL Jak úspěšně aplikovat přípravek Nebido (testosterone undecanoate) Tento edukační materiál Vám poskytne informace o některých aspektech aplikace přípravku Nebido za účelem rozšíření Vašich

Více

PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU DuoResp Spiromax 160 mikrogramů/4,5 mikrogramu prášek k inhalaci 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jedna podaná dávka (dávka, která je uvolněna

Více

PŘÍLOHA II. Vědecké závěry a zdůvodnění kladného stanoviska

PŘÍLOHA II. Vědecké závěry a zdůvodnění kladného stanoviska PŘÍLOHA II Vědecké závěry a zdůvodnění kladného stanoviska 17 Vědecké závěry Celkové shrnutí vědeckého hodnocení přípravku Flutiform a souvisejících názvů (viz příloha I) Přípravek Flutiform, inhalační

Více

Hlášení těhotenství (formulář) RO-GNE: HLÁŠENÍ TĚHOTENSTVÍ

Hlášení těhotenství (formulář) RO-GNE: HLÁŠENÍ TĚHOTENSTVÍ Tento přípravek podléhá dalšímu sledování. To umožní rychlé získání nových informací o bezpečnosti. Můžete přispět tím, že nahlásíte jakékoli nežádoucí účinky, které se u Vás vyskytnou. Zároveň žádáme

Více

EXELON NÁPLASTI NÁVOD K POUŽITÍ & ZÁZNAMOVÁ KARTA VAŠÍ LÉČBY

EXELON NÁPLASTI NÁVOD K POUŽITÍ & ZÁZNAMOVÁ KARTA VAŠÍ LÉČBY XLON NÁPLASTI NÁVOD K POUŽITÍ & ZÁZNAMOVÁ KARTA VAŠÍ LÉČBY Než se začnete léčit přípravkem xelon náplasti, přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci požádejte někoho, aby Vám ji celou přečetl. Případné

Více

Hlášení těhotenství (formulář)

Hlášení těhotenství (formulář) Hlášení těhotenství (formulář) OSOBA PODÁVAJÍCÍ HLÁŠENÍ Počáteční Následné sledování Jméno a příjmení: Upřesnění: Lékař (specializace) Lékárník pacient ostatní (upřesněte) Kontaktní adresa: Telefonní číslo:

Více

Edukační materiály. KADCYLA (trastuzumab emtansin): Edukační materiál pro lékaře

Edukační materiály. KADCYLA (trastuzumab emtansin): Edukační materiál pro lékaře Edukační materiály KADCYLA (trastuzumab emtansin): Edukační materiál pro lékaře Informace pro lékaře EU Listopad 2013 Tento léčivý přípravek podléhá dalšímu sledování. To umožní rychlé získání nových informací

Více

PRŮKAZ PACIENTA. užívajícího přípravek Amgevita (určeno dospělým i dětským pacientům) Verze 2 Shváleno SÚKL březen 2019

PRŮKAZ PACIENTA. užívajícího přípravek Amgevita (určeno dospělým i dětským pacientům) Verze 2 Shváleno SÚKL březen 2019 PRŮKAZ PACIENTA užívajícího přípravek Amgevita (určeno dospělým i dětským pacientům) Verze 2 Shváleno SÚKL březen 2019 Je nutné předložit tuto kartičku každému lékaři či zdravotníkovi při každé návštěvě

Více

Klinické studie. Je možné dosáhnout úplné kontroly astmatu? Gaining Optimal Asthma ControL Study (GOAL)

Klinické studie. Je možné dosáhnout úplné kontroly astmatu? Gaining Optimal Asthma ControL Study (GOAL) 15 1 5 Je možné dosáhnout úplné kontroly astmatu? Gaining Optimal Asthma ControL Study (GOAL) MUDr. Milan Kasl 1, doc. MUDr. Petr Pohunek, CSc. 2 1 Oddělení TRN, Nemocnice Tábor; 2 Pediatrická klinika

Více

EDUKAČNÍ MATERIÁL. Informace pro zdravotnické pracovníky k bezpečnému užívání léčivého přípravku Leflunopharm (leflunomid)

EDUKAČNÍ MATERIÁL. Informace pro zdravotnické pracovníky k bezpečnému užívání léčivého přípravku Leflunopharm (leflunomid) EDUKAČNÍ MATERIÁL Informace pro zdravotnické pracovníky k bezpečnému užívání léčivého přípravku Leflunopharm (leflunomid) Leflunopharm (leflunomid), jako chorobu modifikující antirevmatikum (Disease-Modifying

Více

EDUKAČNÍ MATERIÁLY. KADCYLA (Trastuzumab emtansin): Edukační materiál pro lékaře o riziku záměny mezi přípravky Kadcyla a Herceptin

EDUKAČNÍ MATERIÁLY. KADCYLA (Trastuzumab emtansin): Edukační materiál pro lékaře o riziku záměny mezi přípravky Kadcyla a Herceptin EDUKAČNÍ MATERIÁLY KADCYLA (Trastuzumab emtansin): Edukační materiál pro lékaře o riziku záměny mezi přípravky Kadcyla a Herceptin Informace pro lékaře EU UPOZORNĚNÍ Riziko záměny mezi přípravky Kadcyla

Více

Důležité informace pro olympioniky před Londýnem. RNDr. Jan Chlumský Antidopingový výbor České republiky

Důležité informace pro olympioniky před Londýnem. RNDr. Jan Chlumský Antidopingový výbor České republiky Důležité informace pro olympioniky před Londýnem RNDr. Jan Chlumský Antidopingový výbor České republiky OH LONDÝN 2012 DOPINGOVÁ KONTROLA: Období olympijských her je vymezeno datem 16.7.2012 až 12.8.2012

Více

PRŮZKUM SOUČASNÉ UDRŽOVACÍ LÉČBY PACIENTŮ S CHOPN

PRŮZKUM SOUČASNÉ UDRŽOVACÍ LÉČBY PACIENTŮ S CHOPN PRŮZKUM SOUČASNÉ UDRŽOVACÍ LÉČBY PACIENTŮ S CHOPN Brožura pro lékaře Číslo studie: CZ092012 Cílem studie je zdokumentování současné udržovací terapie pacientů s CHOPN v ordinacích pneumologů na celém území

Více

STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV Šrobárova 48, PRAHA 10 tel , fax ,

STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV Šrobárova 48, PRAHA 10 tel , fax , STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV Šrobárova 48, 100 41 PRAHA 10 tel. 272 185 111, fax 271 732 377, e-mail: posta@sukl.cz V souladu s ustanovením 39o zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění,

Více

Příloha č. 2c) k rozhodnutí o změně registrace sp.zn. sukls76368/2011 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

Příloha č. 2c) k rozhodnutí o změně registrace sp.zn. sukls76368/2011 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU Příloha č. 2c) k rozhodnutí o změně registrace sp.zn. sukls76368/2011 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Budfor 400 mikrogramů/12 mikrogramů inhalace prášek k inhalaci SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ

Více

CZ PAR. QUETIAPINI FUMARAS Seroquel. NL/W/0004/pdWS/002

CZ PAR. QUETIAPINI FUMARAS Seroquel. NL/W/0004/pdWS/002 Název (léčivá látka/přípravek) CZ PAR QUETIAPINI FUMARAS Seroquel Číslo procedury NL/W/0004/pdWS/002 ART. NÁZEV INN DRŽITEL SCHVÁLENÉ INDIKACE ATC KÓD LÉKOVÁ FORMA, SÍLA INDIKAČNÍ SKUPINA ZMĚNA V SmPC

Více

Rozměr zavřeného průkazu mm

Rozměr zavřeného průkazu mm Přední strana Str. 1 PRŮKAZ PACIENTA užívajícího přípravek Humira (určeno dospělým i dětským pacientům) Rozměr zavřeného průkazu 105 73 mm Je nutné předložit tuto kartičku každému lékaři či zdravotníkovi

Více

Asthma bronchiale a fyzická aktivita z hlediska antidopingových pravidel. MUDr. Tomáš Paul, RNDr. Jan Chlumský Antidopingový výbor České republiky

Asthma bronchiale a fyzická aktivita z hlediska antidopingových pravidel. MUDr. Tomáš Paul, RNDr. Jan Chlumský Antidopingový výbor České republiky Asthma bronchiale a fyzická aktivita z hlediska antidopingových pravidel MUDr. Tomáš Paul, RNDr. Jan Chlumský Antidopingový výbor České republiky Konference ČSTL Hradec Králové, 7.10.2016 Světový antidopingový

Více

Diferenciální diagnostika. exacerbací CHOPN. Jaromír Zatloukal Klinika plicních nemocí a tuberkulózy, FN a LF UP Olomouc

Diferenciální diagnostika. exacerbací CHOPN. Jaromír Zatloukal Klinika plicních nemocí a tuberkulózy, FN a LF UP Olomouc Diferenciální diagnostika exacerbací CHOPN Jaromír Zatloukal Klinika plicních nemocí a tuberkulózy, FN a LF UP Olomouc Jarní sympozium Společně proti exacerbacím CHOPN 6. dubna 2018, Praha Diferenciální

Více

Astma dobrá diagnóza. Doc. MUDr. Milan Teřl, PhD Klinika TRN FN a LF v Plzni

Astma dobrá diagnóza. Doc. MUDr. Milan Teřl, PhD Klinika TRN FN a LF v Plzni Astma dobrá diagnóza Doc. MUDr. Milan Teřl, PhD Klinika TRN FN a LF v Plzni Rozpor mezi možnostmi a realitou V ČR žije cca 800 000 astmatiků Více než polovina má potíže a 1/3 má potíže výrazné Nedostatečná

Více

Základní informace o interferenci daratumumabu s testy krevní kompatibility

Základní informace o interferenci daratumumabu s testy krevní kompatibility EDUKAČNÍ MATERÁLY Daratumumab Základní informace o interferenci daratumumabu s testy krevní kompatibility Tento léčivý přípravek podléhá dalšímu sledování. To umožní rychlé získání nových informací o bezpečnosti.

Více

2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV

2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 2 Jak sledovat bezpečnost léčivých přípravků v ČR problémy a výzvy MUDr. Jana Mladá Státní ústav pro kontrolu léčiv 3 O čem dnes? Monitorování bezpečnosti léčivých přípravků Farmakovigilanční systém Chyby

Více

ZOH Soči 2014 Antidopingový program. RNDr. Jan Chlumský Mgr. Michal Polák Antidopingový výbor České republiky

ZOH Soči 2014 Antidopingový program. RNDr. Jan Chlumský Mgr. Michal Polák Antidopingový výbor České republiky ZOH Soči 2014 Antidopingový program RNDr. Jan Chlumský Mgr. Michal Polák Antidopingový výbor České republiky Předolympijský medicinský seminář, CPM Chodov, 27.9.2013 ZOH SOČI 2014 DOPINGOVÁ KONTROLA: Období

Více

Příbalová informace: informace pro uživatele

Příbalová informace: informace pro uživatele Příbalová informace: informace pro uživatele Symbicort Turbuhaler 400 mikrogramů/12 mikrogramů/inhalace, prášek k inhalaci budesonidum/formoteroli fumaras dihydricus Přečtěte si pozorně celou příbalovou

Více

PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Budesonide/Formoterol Teva 160 mikrogramů/4,5 mikrogramu prášek k inhalaci 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jedna podaná dávka (dávka, která

Více

Informace pro zdravotnické odborníky

Informace pro zdravotnické odborníky EDUKAČNÍ MATERIÁL Agomelatin k léčbě depresivních epizod u dospělých Informace pro zdravotnické odborníky Doporučení ohledně: Monitorování jaterních funkcí Interakce se silnými inhibitory CYP1A2 Souhrnné

Více

98/2012 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 22. března 2012

98/2012 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 22. března 2012 98/2012 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 22. března 2012 o zdravotnické dokumentaci Změna: 236/2013 Sb. Změna: 364/2015 Sb. Změna: XXX/2017 Sb. Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle 120 zákona č. 372/2011 Sb., o

Více

Edukační materiály PRŮVODCE VYDÁVÁNÍM PRO LÉKÁRNÍKA. sublingvální tableta. 67, 133, 267, 400, 533, 800 mikrogramů.

Edukační materiály PRŮVODCE VYDÁVÁNÍM PRO LÉKÁRNÍKA. sublingvální tableta. 67, 133, 267, 400, 533, 800 mikrogramů. Edukační materiály sublingvální tableta 67, 133, 267, 400, 533, 800 mikrogramů fentanyli citras PRŮVODCE VYDÁVÁNÍM PRO LÉKÁRNÍKA Informace pro lékárníka. Před výdejem přípravku Vellofent si, prosím, přečtěte

Více

Akutní respirační poruchy spojené s potápěním a dekompresí... Úvod Patofyziologie Klinické projevy Diagnostika Léčba Prognóza postižení Praktické rady

Akutní respirační poruchy spojené s potápěním a dekompresí... Úvod Patofyziologie Klinické projevy Diagnostika Léčba Prognóza postižení Praktické rady 1 Hemoptýza 1.1 Úvod a definice 1.2 Patofyziologie hemoptýzy 1.3 Příčiny hemoptýzy 1.4 Klasifikace hemoptýzy 1.5 Vyšetřovací metody 1.6 Diagnostické algoritmy 1.7 Diferenciální diagnostika hemoptýzy 1.8

Více

Verze 6, JAK POUŽÍVAT VÁŠ INSTANYL NOSNÍ SPREJ S JEDNOU DÁVKOU Fentanyl v intranazálním spreji

Verze 6, JAK POUŽÍVAT VÁŠ INSTANYL NOSNÍ SPREJ S JEDNOU DÁVKOU Fentanyl v intranazálním spreji JAK POUŽÍVAT VÁŠ INSTANYL NOSNÍ SPREJ S JEDNOU DÁVKOU Fentanyl v intranazálním spreji DŮLEŽITÉ BEZPEČNOSTNÍ INFORMACE O PŘÍPRAVKU INSTANYL Seznamte se prosím s následujícími důležitými informacemi a určitě

Více

Příloha III. Úpravy odpovídajících bodů souhrnu údajů o přípravku a příbalové informace

Příloha III. Úpravy odpovídajících bodů souhrnu údajů o přípravku a příbalové informace Příloha III Úpravy odpovídajících bodů souhrnu údajů o přípravku a příbalové informace Poznámka: Úpravy v souhrnu údajů o přípravku a příbalové informaci mohou být dále aktualizovány příslušnými vnitrostátními

Více

CZ PAR. QUETIAPINI FUMARAS Seroquel. UK/W/0004/pdWS/001 NL/W/0004/pdWS/001

CZ PAR. QUETIAPINI FUMARAS Seroquel. UK/W/0004/pdWS/001 NL/W/0004/pdWS/001 Název (léčivá látka/přípravek) CZ PAR QUETIAPINI FUMARAS Seroquel Číslo procedury UK/W/0004/pdWS/001 NL/W/0004/pdWS/001 ART. NÁZEV INN DRŽITEL SCHVÁLENÉ INDIKACE ATC KÓD LÉKOVÁ FORMA, SÍLA INDIKAČNÍ SKUPINA

Více

Kortikoterapie a plicní dysfunkce

Kortikoterapie a plicní dysfunkce Kortikoterapie a plicní dysfunkce Renata Pařízková Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Univerzita Karlova v Praze, Lékařskáfakulta v Hradci Králové Fakultní nemocnice Hradec Králové

Více

Prášek k inhalaci v tvrdé tobolce Popis přípravku: tvrdá bezbarvá tobolka dlouhá přibližně 16 mm obsahující bílý prášek.

Prášek k inhalaci v tvrdé tobolce Popis přípravku: tvrdá bezbarvá tobolka dlouhá přibližně 16 mm obsahující bílý prášek. SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU INHAFORT 12 mikrogramů prášek k inhalaci v tvrdé tobolce 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jedna tvrdá tobolka obsahuje formoteroli fumaras dihydricus

Více

KADCYLA (Trastuzumab emtansin): Edukační materiál pro lékaře o riziku záměny mezi přípravky Kadcyla a Herceptin. Informace pro lékaře EU

KADCYLA (Trastuzumab emtansin): Edukační materiál pro lékaře o riziku záměny mezi přípravky Kadcyla a Herceptin. Informace pro lékaře EU EDUKAČNÍ MATERIÁLY KADCYLA (Trastuzumab emtansin): Edukační materiál pro lékaře o riziku záměny mezi přípravky Kadcyla a Herceptin Listopad 2016 Informace pro lékaře EU Tento léčivý přípravek podléhá dalšímu

Více

Vliv krátkodobých zvýšení koncentrací škodlivin v ovzduší na respirační zdraví astmatických osob-projekt IGA MZČR

Vliv krátkodobých zvýšení koncentrací škodlivin v ovzduší na respirační zdraví astmatických osob-projekt IGA MZČR Vliv krátkodobých zvýšení koncentrací škodlivin v ovzduší na respirační zdraví astmatických osob-projekt IGA MZČR H. Kazmarová, H. Velická, V. Puklová (SZÚ Praha) Ovzduší a zdraví Rozsah dostupných informací

Více

CZ PAR QUETIAPINUM. Seroquel. UK/W/0004/pdWS/001. NL/W/0004/pdWS/001

CZ PAR QUETIAPINUM. Seroquel. UK/W/0004/pdWS/001. NL/W/0004/pdWS/001 CZ PAR Název (léčivá látka/ přípravek) Číslo procedury QUETIAPINUM Seroquel UK/W/0004/pdWS/001 NL/W/0004/pdWS/001 ART. NÁZVY PŘÍPRAVKŮ KLINICKÝCH STUDIÍ INN DRŽITELÉ PŘÍPRAVKŮ KLINICKÝCH STUDIÍ SCHVÁLENÉ

Více

CAPRELSA (vandetanibum) Pokyny pro pacienty a pečovatele ohledně dávkování a monitorování (pediatrické použití)

CAPRELSA (vandetanibum) Pokyny pro pacienty a pečovatele ohledně dávkování a monitorování (pediatrické použití) CAPRELSA (vandetanibum) Pokyny pro pacienty a pečovatele ohledně dávkování a monitorování (pediatrické použití) Tento léčivý přípravek podléhá dalšímu sledování. To umožní rychlé získání nových informací

Více

ZOH Soči 2014 Antidopingový program. RNDr. Jan Chlumský Antidopingový výbor České republiky

ZOH Soči 2014 Antidopingový program. RNDr. Jan Chlumský Antidopingový výbor České republiky ZOH Soči 2014 Antidopingový program RNDr. Jan Chlumský Antidopingový výbor České republiky ZOH SOČI 2014 DOPINGOVÁ KONTROLA: Období olympijských her je vymezeno datem otevření olympijské vesnice až 23.2.2014

Více

Alofisel. Edukační materiály. (darvadstrocel) Pokyny pro příjem a uchovávání léku. [PŘÍRUČKA pro LEKÁRNÍKY] Verze: 1

Alofisel. Edukační materiály. (darvadstrocel) Pokyny pro příjem a uchovávání léku. [PŘÍRUČKA pro LEKÁRNÍKY] Verze: 1 Tento léčivý přípravek podléhá dalšímu sledování. To umožní rychlé získání nových informací o bezpečnosti. Žádáme zdravotnické pracovníky, aby hlásili jakákoli podezření na nežádoucí účinky. Edukační materiály

Více

Příbalová informace: informace pro uživatele

Příbalová informace: informace pro uživatele Příbalová informace: informace pro uživatele Symbicort Turbuhaler 200 mikrogramů/6 mikrogramů/inhalace, prášek k inhalaci budesonidum/formoteroli fumaras dihydricus Přečtěte si pozorně celou příbalovou

Více

Terapie akutního astmatu. MUDr. Tamara Svobodová

Terapie akutního astmatu. MUDr. Tamara Svobodová Terapie akutního astmatu MUDr. Tamara Svobodová Akutní astma Exacerbace astmatu (astmatický záchvat, akutní astma) jsou epizody progresivního zhoršení dušnosti, kašle, pískotů či tíže na hrudníku, nebo

Více

Mirena (levonorgestrel) Jaydess (levonorgestrel) Kyleena (levonorgestrel)

Mirena (levonorgestrel) Jaydess (levonorgestrel) Kyleena (levonorgestrel) EDUKAČNÍ MATERIÁLY Rozdíly mezi přípravky Mirena (levonorgestrel) Jaydess (levonorgestrel) Kyleena (levonorgestrel) Léčivý přípravek Jaydess podléhá dalšímu sledování. To umožní rychlé získání nových informací

Více

Příloha č. 1a) k rozhodnutí o změně registrace sp.zn. sukls128908/2011 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE

Příloha č. 1a) k rozhodnutí o změně registrace sp.zn. sukls128908/2011 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Příloha č. 1a) k rozhodnutí o změně registrace sp.zn. sukls128908/2011 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Symbicort Turbuhaler 200 mikrogramů/6 mikrogramů/inhalace, prášek k inhalaci budesonidum/formoteroli

Více

Astma a alergie v roce 2010 a novinky pro rok 2011

Astma a alergie v roce 2010 a novinky pro rok 2011 Dne 30. 11. 2010 od 17:30 hodin Restaurace Větruše Fibichova 392 Ústí nad Labem Moderuje: Doc. MUDr. Vít Petrů, CSc. 17:30 Úvodní slovo Doc. MUDr. Vít Petrů, CSc. 17:45 Astma kazuistiky a novinky v léčbě

Více

EDUKAČNÍ MATERIÁLY. Návod pro zdravotnické pracovníky Hemlibra (emicizumab) Subkutánní injekce

EDUKAČNÍ MATERIÁLY. Návod pro zdravotnické pracovníky Hemlibra (emicizumab) Subkutánní injekce EDUKAČNÍ MATERIÁLY Návod pro zdravotnické pracovníky Hemlibra (emicizumab) Subkutánní injekce Tento léčivý přípravek podléhá dalšímu sledování. To umožní rychlé získání nových informací o bezpečnosti.

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU sp.zn. sukls160518/2011, sukls160519/2011 a sp.zn. sukls266657/2012, sukls266689/2012 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Buventol Easyhaler 100 μg/dose, dávkovaný prášek k inhalaci Buventol Easyhaler

Více

Vývoj nových léčiv. Preklinický výzkum Klinický výzkum

Vývoj nových léčiv. Preklinický výzkum Klinický výzkum Vývoj nových léčiv Preklinický výzkum Klinický výzkum Úvod Léčivo = nejprověřenější potravina vstupující do organismu Ideální léčivo kvalitní, účinné, bezpečné a dostupné Financování výzkumu léčiv souvislost

Více

Příloha č. 1 k rozhodnutí o změně registrace ke sp.zn. sukls66117/2011, sukls66110/2011 a sukls66107/2011

Příloha č. 1 k rozhodnutí o změně registrace ke sp.zn. sukls66117/2011, sukls66110/2011 a sukls66107/2011 Příloha č. 1 k rozhodnutí o změně registrace ke sp.zn. sukls66117/2011, sukls66110/2011 a sukls66107/2011 Příbalová informace: informace pro uživatele PULMICORT TURBUHALER 100 g PULMICORT TURBUHALER 200

Více

Algoritmus odesílání pacienta

Algoritmus odesílání pacienta Algoritmus odesílání pacienta s exacerbací CHOPN k hospitalizaci Ondřej Kudela Plicní klinika FNHK a LFHK UK AE CHOPN: definice epizody asociované s amplifikací zánětu v dýchacích cestách, zhoršením bronchiální

Více

Projekt Zlepšení kvality dispenzární péče o nedonošené děti v Krajské zdravotní, a.s. financovaný z Norských fondů

Projekt Zlepšení kvality dispenzární péče o nedonošené děti v Krajské zdravotní, a.s. financovaný z Norských fondů Projekt Zlepšení kvality dispenzární péče o nedonošené děti v Krajské zdravotní, a.s. financovaný z Norských fondů Krajská zdravotní, a.s. Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem, o.z. Novorozenecké oddělení

Více

Příbalová informace: informace pro uživatele

Příbalová informace: informace pro uživatele Příbalová informace: informace pro uživatele Symbicort Turbuhaler 100 mikrogramů/6 mikrogramů/inhalace, prášek k inhalaci budesonidum/formoteroli fumaras dihydricus Přečtěte si pozorně celou příbalovou

Více

INFLECTRA SCREENINGOVÝ LIST. a výběru pacientů pro všechny schválené indikace. Obsahuje pokyny ke správnému screeningu

INFLECTRA SCREENINGOVÝ LIST. a výběru pacientů pro všechny schválené indikace. Obsahuje pokyny ke správnému screeningu Demyelinizační poruchy U pacientů s preexistujícími nebo nedávno vzniklými demyelinizačními poruchami, je nutné pečlivě zvážit prospěch a riziko anti-tnf terapie před zahájením léčby přípravkem INFLECTRA

Více

VÝSLEDKY. Účastnící se pacienti měli riziko kardiovaskulárních onemocnění

VÝSLEDKY. Účastnící se pacienti měli riziko kardiovaskulárních onemocnění Účinek linagliptinu na kardiovaskulární zdraví a funkci ledvin u pacientů s diabetem 2. typu, kteří mají riziko kardiovaskulárního onemocnění (studie CARMELINA, 1218.22) Lidé s riziko kardiovaskulárního

Více

Příloha č. 2 k rozhodnutí o změně registrace sp.zn. sukls243139/2010, /2010 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

Příloha č. 2 k rozhodnutí o změně registrace sp.zn. sukls243139/2010, /2010 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU Příloha č. 2 k rozhodnutí o změně registrace sp.zn. sukls243139/2010, 243161/2010 SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU BUVENTOL EASYHALER 100 μg/dose, dávkovaný prášek k inhalaci BUVENTOL EASYHALER

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU. Symbicort 160 mikrogramů/4,5 mikrogramu, suspenze k inhalaci v tlakovém obalu

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU. Symbicort 160 mikrogramů/4,5 mikrogramu, suspenze k inhalaci v tlakovém obalu SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV PŘÍPRAVKU Symbicort 160 mikrogramů/4,5 mikrogramu, suspenze k inhalaci v tlakovém obalu 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Jedna podaná dávka (dávka, která je uvolněna

Více

Návod pro pacienta / pečovatele

Návod pro pacienta / pečovatele Návod pro pacienta / pečovatele Hemlibra (emicizumab) Subkutánní injekce Tento léčivý přípravek podléhá dalšímu sledování. To umožní rychlé získání nových informací o bezpečnosti. Můžete přispět tím, že

Více

STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV Šrobárova 48, PRAHA , fax ,

STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV Šrobárova 48, PRAHA , fax , STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV tel. Šrobárova 48, 100 41 PRAHA 10 272 185 111, fax 271 732 377, e-mail: posta@sukl.cz V souladu s ustanovením 39o zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění

Více

Náchylnost k alergickým onemocněním je skutečně částečně genetický vázaná, čili dědičná.

Náchylnost k alergickým onemocněním je skutečně částečně genetický vázaná, čili dědičná. Jaké jsou nejčastější druhy alergií, lze na ně i dnes zemřít a trápí více děti nebo dospělé? Na vše o alergiích jsme se zeptali Doc. MUDr. Martina Vašákové, Ph.D., primářky Pneumologické kliniky Fakultní

Více

Příloha I. Vědecké závěry a zdůvodnění změny v registraci

Příloha I. Vědecké závěry a zdůvodnění změny v registraci Příloha I Vědecké závěry a zdůvodnění změny v registraci 1 Vědecké závěry S ohledem na hodnotící zprávu výboru PRAC týkající se pravidelně aktualizované zprávy / aktualizovaných zpráv o bezpečnosti (PSUR)

Více

Hemlibra (emicizumab) Subkutánní injekce. Návod pro zdravotnické pracovníky

Hemlibra (emicizumab) Subkutánní injekce. Návod pro zdravotnické pracovníky EDUKAČNÍ MATERIÁLY Hemlibra (emicizumab) Subkutánní injekce Návod pro zdravotnické pracovníky Tento léčivý přípravek podléhá dalšímu sledování. To umožní rychlé získání nových informací o bezpečnosti.

Více

Alergický pochod. Alergie v dětském věku- od atopického ekzému k respirační alergii

Alergický pochod. Alergie v dětském věku- od atopického ekzému k respirační alergii Alergický pochod Alergie v dětském věku- od atopického ekzému k respirační alergii Kateřina Kopecká Centrum alergologie a klinické imunologie Nemocnice Na Homolce Things we knew, things we did Things we

Více

Doplněk MM guidelines: Doplněk č. 1 k doporučení z 9/2012 diagnostika a léčba mnohočetného myelomu

Doplněk MM guidelines: Doplněk č. 1 k doporučení z 9/2012 diagnostika a léčba mnohočetného myelomu Doplněk MM guidelines: Doplněk č. 1 k doporučení z 9/2012 diagnostika a léčba mnohočetného myelomu Marta Krejčí XIII. MM workshop a setkání CMG, Mikulov 11.4.2015 Doplněk č. 1 k doporučení z 9/2012: Diagnostika

Více

Příloha č. 1 vyhlášky MZ ČR č. 385/2006, Sb., o zdravotnické dokumentaci aktuální znění

Příloha č. 1 vyhlášky MZ ČR č. 385/2006, Sb., o zdravotnické dokumentaci aktuální znění Příloha č. 1 vyhlášky MZ ČR č. 385/2006, Sb., o zdravotnické dokumentaci aktuální znění MINIMÁLNÍ OBSAH SAMOSTATNÝCH ČÁSTÍ ZDRAVOTNICKÉ DOKUMENTACE 1. INFORMACE ZE ZDRAVOTNICKÉ DOKUMENTACE VEDENÉ LÉKAŘEM

Více

Edukační materiály. Imnovid (pomalidomid) Informace pro zdravotnické pracovníky. Brožura pokyny pro bezpečné použití přípravku

Edukační materiály. Imnovid (pomalidomid) Informace pro zdravotnické pracovníky. Brožura pokyny pro bezpečné použití přípravku Imnovid Edukační materiály, verze 3.0; schváleno SUKL 30/JAN/2017 Brožura pokyny pro bezpečné použití přípravku Edukační materiály Imnovid (pomalidomid) Informace pro zdravotnické pracovníky Brožura pokyny

Více