Instalace a první spuštění

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Instalace a první spuštění"

Transkript

1 Instalace a první spuštění (Petr Novák, novakpe@labe.felk.cvut.cz) Všechny aplikace (mimo hlavní HTML stránky) jsou vytvořeny v prostředí s názvem Microsoft Silverlight (verze 5). Jde o obdobu například technologie Adobe Flash. Pokud toto prostředí ještě nemáte v prohlížeči (v podstatě na počítači) nainstalované, tak při prvním spuštění této aplikace může dojít k požadavku na jeho instalaci formou zobrazení tohoto dialogu: Zobrazený dialog je nutno potvrdit kliknutím na tlačítko Kliknutím sem zahájíte instalaci. Po úspěšné instalaci budou aplikace připraveny pro použití. V případě problémů buď napište, nebo se informujte u někoho zkušenějšího. Programy jsou (v současné době a asi budou pouze) spustitelné pod operačním systémem Microsoft WINDOWS. Největší problémy při instalaci mohou nastat s vašimi nedostatečnými právy pro instalaci různých doplňků / aplikací. V tomto případě se obraťte na osobu, která vám počítač instalovala / spravuje. Získání kódu a hesla Kód a heslo jsou pro uživatele / pacienty vytvořeny z mnoha důvodů (i když jsou aplikace v současné době stále zcela zdarma). Jeden důvod spočívá v jednoznačném označení odesílaných výsledků z vykonaných úloh nejen lékaři, ale i pro další podrobné hodnocení (v podstatě zatím pouze výzkumné účely). Výsledky (data) jsou tedy evidovány pouze podle kódu uživatele (nikoli podle osobních údajů, aby nedocházelo k jejich šíření). Další (i když možná podivný) důvod spočívá v možnosti zablokování úloh pro pacienty, kteří si zvyknout cvičit již pouze doma a poté se nedostavují na pravidelné lékařské kontroly. Ordinace lékaře (bohužel) nemůže vykazovat výkony za domácí léčbu (nemá z ní žádné peníze), ale pouze za návštěvy pacienta u lékaře. Současně pravidelná kontrola je přímo v zájmu samotného pacienta neboť je potřeba například při určitém zlepšení vyměnit brýle nebo změnit časové rozložení pro okluzi oka, aby byla léčba opět účinná. Naopak při zjištění neúčinnosti stávající léčby navrhnout nový postup. Jako poslední důvod lze uvést (možnost) vytváření různých experimentálních úloh určených pouze pro konkrétní pacienty a ty jsou poté povoleny pouze cílovému uživateli zejména z důvodu jejich zatím nedostatečného odzkoušení. Ve většině případů jsou poté po určitém zkušebním čase a odladění za pomoci několika dobrovolných pacientů poskytnuty všem. Tento krok je velmi vhodný zejména při vytváření nových úloh / testů a zamezí se mnoha (nepředpokládaným) problémům jak lékařům, tak i pacientům.

2 Pacienti mohou kód a heslo pro úlohy získat (raději pouze) od svého lékaře (on určuje platnost kódu, doporučuje úlohy atd.). Pokud váš lékař / lékařka tyto úlohy používá, tak vám potřebný kód a heslo poskytne. Pokud váš lékař / lékařka tyto úlohy (ještě) nepoužívá, tak nás může kontaktovat. Raději nikoli přímo pacienti (požádejte jej tedy o toto). V žádném případě nechceme lékaře obcházet. On za pacienty zodpovídá. V našem zájmu je získat od lékaře informace pro další možná zdokonalování. Z tohoto důvodu tedy žádáme pacienty, aby postupovali přes svého lékaře. Pokud lékař nebude ochoten nás o používání těchto úloh kontaktovat (například z obavy před výpočetní technikou a její neznalosti), tak se na nás mohou samozřejmě obrátit pacienti přímo. Vhodnost úloh pro typy poruch (bude doplněno) Úvodní obrazovka Při spuštění je zobrazen hlavní dialog aplikace obsahující soubor úloh a to (zhruba) následujícího vzhledu. Plocha je rozdělena na několik základních částí: - Horní text popisující celkový význam neboli zaměření úloh - Tlačítka v horní části jsou určena pro některá základní nastavení aplikace jako zadání osobního kódu, odeslání zprávy o chybách atd. - Sloupec tlačítek na levé straně slouží pro výběr skupiny informací nebo úloh. V každá skupině se nacházejí určité informace nebo i několik úloh podle nějakého společného zaměření. - Hlavní plocha pro zobrazení informací nebo ikon pro výběr konkrétní úlohy ze skupiny.

3 Význam tlačítek v horní části dialogu Informace Zobrazení některých základních informací o této aplikaci a v nich obsažených úlohách. Zadání osobního kódu Pro umožnění plné činnosti úloh (tedy povolení přístupu ke všem úlohám určených pro konkrétního uživatele) je potřeba zadat osobní kód a heslo pacienta. Pod tímto kódem jsou odesílány výsledky testů pro další podrobné zpracování a vytváření dlouhodobého přehledu o průběhu léčby. Pro zadání osobního kódu a hesla tedy slouží tlačítko Zadání osobního kódu a při jeho stisku je zobrazen následující dialog. Zaměření / oblast nastavit na Strabismus (představuje obor: šilhavost) Použití / místo nastavit na Domácí léčba (představuje místo: domácí léčbu) Číslo uživatele zde je potřeba vložit desetimístné číslo obdržené od svého lékaře Heslo zde je nutno vložit deseti znakové heslo obdržené od svého lékaře (potvrzení číselného kódu) Odesílat výsledky testů lékaři teprve po zadání správného kódu a hesla a zatržení (aktivaci) této položky budou výsledky úloh odesílány pro další podrobnější zpracování. Při zadávání (zápisu) kódu a hesla lze využít jakéhokoliv pomocného / přehledného zápisu, například pro kód (podrobně uvedeno na konci tohoto textu o významu přístupového kódu), nebo v případě hesla AB.CD.EF.GH.IJ. Všechny znaky pro kód jiné než číslice a pro heslo jiné než velká a malá písmena budou automaticky odstraněny. Tento zápis slouží pro snadné zapamatování a přehlednost obou vkládaných údajů. Při nastavení nesprávného zaměření, použití nebo zadání nesprávného kódu nebo hesla a poté zatržení políčka Odesílat výsledky testů lékaři je zobrazen červený varovný text Nesprávně vyplněné údaje uživatele!. Údaje je tedy nutno opravit (zadat správně). Při vložení správných údajů a aktivaci / zatržení položky Odesílat výsledky testu lékaři je zobrazen zelený souhlasný text Správně vyplněné údaje uživatele [typ uživatele]. V hranatých závorkách je uveden informačně typ právě přihlášeného uživatele. Po úspěšném zadání údajů je samozřejmě potřeba vše potvrdit a tím i uložit pomocí tlačítka OK (pravý dolní roh dialogu). Při vložení nesprávných údajů (například omyl při zápisu) bohužel nelze snadnou detekovat, zda je chyba v nastavení zaměření, místu použití, kódu uživatele nebo heslu. Jednomu pacientu může být totiž vystaven pouze jeden přístupový kód i pro několik míst použití a to s různými hesly. Toto je vytvořeno za účelem možného seskupování výstupů od jednoho pacienta i z mnoha různých

4 zaměření, míst použití a samozřejmě zcela rozdílných testů (v podstatě pouze pro budoucí výzkumné účely). Základní nastavení Zatím prosím nepoužívat. Zde se nastavuje například skutečná velikost monitoru (rozlišení, rozměr), nebo jas barev pro použité dvou-barevné brýle. Tedy parametry potřebné pro některé speciální úlohy a tato schopnost není v programu ještě zcela odladěna. Úlohy jsou zcela schopny činnosti i bez těchto nastavení. Pokud některé úlohy tyto nastavení vyžadují, tak to bude uvedeno v jejich popisu a uživatel bude o této skutečnosti samozřejmě informován. Zpráva slouží pro snadné odeslání krátké textové zprávy vývojáři programu o nějaké nalezené chybě (chyba v činnosti aplikace, pravopisný překlep a další). V žádném případě neslouží pro komunikaci s lékařem, protože zprávy jsou vyzvedávány zcela nepravidelně (jednou týdně, nebo i jednou za měsíc). Stačí tedy zapsat text zprávy do okénka a pro odeslání stisknout tlačítko Odeslat napsanou zprávu (přímo pod textovým polem), nikoli tlačítko OK v pravém dolním rohu dialogu (toto tlačítko dialog pouze uzavře). Ke zprávě je vždy automaticky přidán kód uživatele, aby mohl vývojář v případě potřeby odpovědět (v případě vytváření speciální úlohy podle potřeb konkrétního uživatele). Pokud však uživatel svůj kód do aplikace nezadal (zatím nezadal, nepovedlo se mu, neví jak), tak je zpráva odeslána pod kódem a nelze tedy na ni nijak odpovědět. V tomto případě prosím do zprávy napište svůj kód (případně mail, nikoli však heslo, jméno nebo podobné údaje), aby vývojář věděl, který uživatel měl tento problém (zejména při nepodařeném přihlášení). Uživatelům lze rovněž zprávy zasílat (od vývojáře aplikace, ale v podstatě i od lékaře). Zasílat lze však zprávy pouze těm uživatelů, kteří jsou do úloh přihlášeni, tedy správně zadají a aktivují svůj kód a heslo (jinak není možno detekovat příjemce / adresáta zprávy). Pokud je pro uživatele zpráva, tak se při spuštění aplikace zobrazí následující dialog:

5 Dialog obsahuje kód uživatele, kterému je zpráva určena, čas vytvoření zprávy a vlastní text. Při stisku tlačítka OK je zpráva (ze serveru) vymazána / odstraněna a při příštím spuštění aplikace se již tedy nezobrazuje. Při stisku tlačítka Storno dojde pouze k zavření tohoto dialogu, zpráva není vymazána (ze serveru) a bude opět zobrazena při příštím spuštění aplikace. Zpráva bude tedy zobrazena neustále (pokaždé) při spuštění aplikace, dokud nebude stisknuto tlačítko OK pro její vymazání uživatelem / příjemcem, nebo ji neodstraní sám odesílatel (vývojář / lékař). Celá obrazovka Toto tlačítko neobsahuje zcela stejnou schopnost jako čtvereček (prostřední malé tlačítko ze tří) v pravém horním roku internetového prohlížeče. Při jeho stisku tedy nedojde pouze k maximalizaci okna prohlížeče, ale rovněž ke skrytí všech nepotřebných položek prohlížeče a tím vytvoření maximálního prostoru / plochy pro vlastní úlohu / test. Jde tedy o více než běžnou maximalizaci aplikace. Sloupec tlačítek v levé části dialogu Tyto tlačítka jsou určena pro výběr (jejich stiskem) skupin obsahujících buď pouze informace (texty a obrázky) nebo i tlačítka s ikonami pro spouštění jednotlivých úloh. Na této levé straně jsou vždy přítomny minimálně tato tlačítka: Úvod Úvodní stránka tohoto projektu / aplikace. Některé stručné avšak důležité informace, upoutávky a případně velmi důležitá sdělení (často červenou barvou). Platnost Stránka obsahující informace o platnosti aktuálně vloženého kódu / hesla. Pro každý kód je vytvořena tzv. povolenka obsahující časovou platnost příslušného kódu a případně povolení dalších speciálních / experimentálních úloh. Tvůrci Stručné informace o pracovištích (lidech) podílejících se na tvorbě těchto aplikací a případně i kontaktní údaje. Další tlačítka představující skupiny úloh. Všechny informace a úlohy jsou vždy seskupeny pod příslušné tlačítko podle určitých společných vlastností. Pro některé uživatele / pacienty mohou být vytvořeny speciální / experimentální úlohy. Ty jsou rovněž zobrazeny jako skupiny, však až podle zadaného přístupového kódu a hesla. Hlavní plocha Část obrazovky určena pro informace, tlačítka s ikonami úloh a případně plochu pro vlastní úlohy / testy. Úloha je zobrazena / spuštěna teprve stiskem požadovaného tlačítka na této ploše (každá úloha patří do nějaké skupiny). Při výběru (kliku) tlačítka ve sloupci na levé straně bude na hlavní ploše vždy zobrazen obsah právě vybrané skupiny, například následovně:

6 Teprve klikem na tlačítko s ikonou úlohy je vlastní úloha spuštěna. Ovládání úloh(y) Pro snadné používání byl vytvořen vhodný ovládací panel společný (téměř) všem úlohám. Ten se zobrazí v horní čísti až po spuštění některé úlohy a to následovně: Některé úlohy mohou však přidávat další texty a tlačítka, ale význam těch základních je následující. První informační řádek obsahuje následující položky: - Stav úlohy například Připraveno, Spuštěno, Běží, Stop a podobně (text) - Určitý průběh úlohy kolik z celkového průběhu úlohy je již hotovo (číslo, procenta, text) - Úroveň aktuálně nastavená úroveň / obtížnost úlohy (hodnota 1 až 9) - Skóre aktuální hodnocení řešení úlohy (většinou procenta) - Čas čas od začátku / spuštění úlohy (časový údaj) Druhý řádek obsahuje tlačítka pro ovládání úlohy: - Start / Stop spuštění a zastavení běhu úlohy (tedy i času) - - / + - nastavení požadované úrovně / obtížnosti úlohy, - snižuje a + zvyšuje obtížnost - Nastavení zobrazení dialogu pro přesnější nastavení parametrů úlohy (pokud úloha nějaká nastavení poskytuje) - Graf grafické zobrazení hodnocení úlohy (většinou za určité časové období) - Popis Stručný popis úlohy, princip řešení a ovládání - Celá obrazovka přepnutí do / z celo-obrazovkového zobrazení (návrat opětovným stiskem tohoto tlačítka nebo klávesou Esc / Escape ) - Zpět návrat na výběr úloh (na tlačítka s obrázky úloh) Při přepínání mezi úlohami nepoužívejte tlačítko <- / zpět na internetovém prohlížeči (v levém horním rohu), ale tlačítko Zpět na panelu tlačítek od úlohy (poslední tlačítko vpravo). Tlačítkem na internetovém prohlížeči tuto celou aplikaci opustíte / ukončíte a vrátíte se na předchozí HTML stránku, protože všechny tyto úlohy (jejich balík) v podstatě představují pouze jednu interaktivní

7 webovou stránku. Poté by se při dalším spuštění aplikace (pro další úlohu) opět vše znova načítalo / stahovalo ze serveru. Jednotlivé úlohy mají však společného i mnohem více. Například automatické vyhodnocení aktuálního řešení a úpravu své obtížnosti. Úlohy (již většina) vždy po dokončení řešení pacientem zhodnotí svůj výsledek a případně navrhnou přechod na nižší nebo vyšší úroveň. Je na uživateli zda návrh přijme Ano nebo zůstane na stávající úrovni Ne. Ve zde uvedeném případě úloha vyhodnotila aktuálně nastavenou obtížnost (úroveň) 5 jako pro uživatele složitou, protože uživatel získal dokonce nulové hodnocení a navrhuje přejít na nižší obtížnost 4. Při stisku OK je úlohou nastavena nová doporučená obtížnost a to 4, ale při stisku tlačítka Storno je ponechána současná nastavená obtížnost a to 5. Úloha (v podstatě ve všech případech) mění obtížnost mezi řešeními uživatele pouze o jednu úroveň pro vyvarování se náhodně zcela neúspěšnému nebo úspěšnému řešení.

Spuštění a konfigurace

Spuštění a konfigurace Tento text obsahuje tyto části: Spuštění a konfigurace (Petr Novák, Ing., Ph.D., novakpe@labe.felk.cvut.cz) - Spuštění programu a základní obsluha. - Konfigurace (dodatečná pro některé testy / úlohy).

Více

CommonTestsAndGames03

CommonTestsAndGames03 CommonTestsAndGames03 Petr Novák (Ing. Ph.D.), novakpe@labe.felk.cvut.cz V1.02.000.000 / 24-06-2014 Obecné poznámky: - WEB verze: Pouze demonstrační verze se zablokovanou schopností vytvářet si vlastní

Více

Instalace a od-instalace aplikace Google / Android

Instalace a od-instalace aplikace Google / Android Instalace a od-instalace aplikace Google / Android Petr Novák (Ing., Ph.D.) novakpe@labe.felk.cvut.cz 28.06.2017 Obsah 1 Úvod... 1 2 Povolení instalace aplikace... 2 3 Stažení aplikace... 3 4 Instalace

Více

Úlohy pro domácí léčbu šilhavosti (rehabilitaci strabismu) Petr Novák nit.felk.cvut.cz)

Úlohy pro domácí léčbu šilhavosti (rehabilitaci strabismu) Petr Novák nit.felk.cvut.cz) Úlohy pro domácí léčbu šilhavosti (rehabilitaci strabismu) Petr Novák (novakpe@labe.felk.cvut.cz, nit.felk.cvut.cz) 07.02.2012 Jedná se o soubor úloh určených zejména pro DOMÁCÍ léčbu šilhavosti (správně

Více

Uživatelská příručka pro respondenty

Uživatelská příručka pro respondenty Uživatelská příručka pro respondenty Statistický informační systém Českého statistického úřadu Subsystém DANTE WEB Funkční blok Objednavatel: Český statistický úřad Na padesátém 81, 100 82 Praha 10 Dodavatel:

Více

PALSTAT s.r.o. systémy řízení jakosti PALSTAT CAQ verze. 3.00.01.09 Kontakty 08/2010. 1 Obsah

PALSTAT s.r.o. systémy řízení jakosti PALSTAT CAQ verze. 3.00.01.09 Kontakty 08/2010. 1 Obsah 1 Obsah 1 Obsah... 1 2 Úvod a spouštění SW Palstat CAQ... 2 2.1.1 Návaznost na další SW moduly Palstat CAQ... 2 2.2 Přihlášení do programu... 2 2.2.1 Stanovení přístupu a práv uživatele... 2 2.2.2 Spuštění

Více

Nápověda pro vyplnění elektronického formuláře Oznámení o provedení asanace vytěženého jehličnatého dříví

Nápověda pro vyplnění elektronického formuláře Oznámení o provedení asanace vytěženého jehličnatého dříví Nápověda pro vyplnění elektronického formuláře Oznámení o provedení asanace vytěženého jehličnatého dříví Nápověda pro vyplnění elektronického formuláře Oznámení o provedení asanace vytěženého jehličnatého

Více

Připojení ke vzdálené aplikaci Target 2100

Připojení ke vzdálené aplikaci Target 2100 Připojení ke vzdálené aplikaci Target 2100 Pro úspěšné připojení ke vzdálené aplikaci Target 2100 je nutné připojovat se ze stanice s Windows XP SP3, Windows Vista SP1 nebo Windows 7. Žádná VPN není potřeba,

Více

eambulance manuál pro uživatele verze platná k 3.7.2012

eambulance manuál pro uživatele verze platná k 3.7.2012 eambulance manuál pro uživatele verze platná k 3.7.2012 1. Úvod Tento manuál obsahuje postupy pro uživatele systému eambulance s PIN, aby se mohli objednávat prostřednictvím elektronického registračního

Více

Nápověda pro ovládání automaticky čtené učebnice

Nápověda pro ovládání automaticky čtené učebnice Speciální vzdělávací pomůcky k podpoře výuky slabozrakých žáků Nápověda pro ovládání automaticky čtené učebnice Požadavky na počítač Pro používání čtených pomůcek Vám postačí běžný osobní počítač, reproduktory

Více

Základní nastavení. Petr Novák (novace@labe.felk.cvut.cz) 13.12.2010

Základní nastavení. Petr Novák (novace@labe.felk.cvut.cz) 13.12.2010 Základní nastavení Petr Novák (novace@labe.felk.cvut.cz) 13.12.2010 Všechny testy / moduly používají určité základní nastavení. Toto základní nastavení se vyvolá stiskem tlačítka Globální / základní konfigurace

Více

Představenstvo, kontrolní komise, vedení. SBD Vítkovice. Elektronická hlášení závad. Scénář postupu práce. Cornelius Scipio s.r.o.

Představenstvo, kontrolní komise, vedení. SBD Vítkovice. Elektronická hlášení závad. Scénář postupu práce. Cornelius Scipio s.r.o. SBD Vítkovice Elektronická hlášení závad Scénář postupu práce Představenstvo, kontrolní komise, vedení Autor: Cornelius Scipio s.r.o. Obsah: 1. Úvod... 3 2. Postup práce s touto webovou aplikací... 4 2.1.

Více

Instalace a přihlášení Android

Instalace a přihlášení Android Instalace a přihlášení Android Petr Novák (Ing., Ph.D.) novakpe@labe.felk.cvut.cz 26.11.2013 Pokud se popis v tomto návodu neshoduje s vaší aktuální aplikací: - Máte starší aplikaci, než pro kterou je

Více

Rozšíření Hessova Plátna na Weissovo plátno

Rozšíření Hessova Plátna na Weissovo plátno Rozšíření Hessova Plátna na Weissovo plátno (20-02-2012) Z důvodu úpravy na serveru (na ČVUT FEL v Praze) vložena předčasně nová verze. Oprava drobných chyb a některá vylepšení (za případné potíže se omlouvám,

Více

Autorizační systém Uživatelská příručka pro Samoobslužnou aplikaci

Autorizační systém Uživatelská příručka pro Samoobslužnou aplikaci Autorizační systém Uživatelská příručka pro Samoobslužnou aplikaci Obsah 1 Základní informace o aplikaci... 2 2 Uživatelský účet... 2 2.1 Dodatečná autentizace... 2 2.2 Aktivace nově založeného uživatelského

Více

Popis jak zprovoznit SilverLight

Popis jak zprovoznit SilverLight Popis jak zprovoznit SilverLight Petr Novák (novakpe@labe.felk.cvut.cz) 07.05.2015 Obsah 1 Úvod... 1 2 Microsoft Explorer... 1 3 Google Chrome... 1 4 Mozila FireFox... 3 5 Od-Instalace / instalace SilverLight...

Více

Android Aplikace 01. Petr Novák (Ing., Ph.D.) novakpe@labe.felk.cvut.cz 23.08.2013 (2.03.00)

Android Aplikace 01. Petr Novák (Ing., Ph.D.) novakpe@labe.felk.cvut.cz 23.08.2013 (2.03.00) Android Aplikace 01 Petr Novák (Ing., Ph.D.) novakpe@labe.felk.cvut.cz 23.08.2013 (2.03.00) Pokud se popis v tomto návodu neshoduje s vaší aktuální aplikací: - Máte starší aplikaci, než pro kterou je tento

Více

Zprávy: Pošta. 1. Spuštění modulu Zprávy. 2. Popis prostředí a ovládacích prvků modulu Zprávy

Zprávy: Pošta. 1. Spuštění modulu Zprávy. 2. Popis prostředí a ovládacích prvků modulu Zprávy Zprávy: Pošta Modul slouží k přijímání a odesílání krátkých zpráv (max. 4000 znaků) prostřednictvím informačního systému VUT. Adresáty lze vybírat ze seznamu všech studentů a zaměstnanců VUT. Nápovědu

Více

Podrobný návod pro administraci zákaznických účtů na portálu Czechiatour.eu

Podrobný návod pro administraci zákaznických účtů na portálu Czechiatour.eu 2013 Podrobný návod pro administraci zákaznických účtů na portálu Czechiatour.eu Czechiatour.eu 1.2.2013 Vážení zákazníci portálu Czechiatour.eu. Abychom Vám co nejvíce usnadnili orientaci v administraci

Více

Úvod. Program ZK EANPRINT. Základní vlastnosti programu. Co program vyžaduje. Určení programu. Jak program spustit. Uživatelská dokumentace programu

Úvod. Program ZK EANPRINT. Základní vlastnosti programu. Co program vyžaduje. Určení programu. Jak program spustit. Uživatelská dokumentace programu sq Program ZK EANPRINT verze 1.20 Uživatelská dokumentace programu Úvod Základní vlastnosti programu Jednoduchost ovládání - umožňuje obsluhu i málo zkušeným uživatelům bez nutnosti většího zaškolování.

Více

Autorizační systém Uživatelská příručka pro Samoobslužnou aplikaci

Autorizační systém Uživatelská příručka pro Samoobslužnou aplikaci Autorizační systém Uživatelská příručka pro Samoobslužnou aplikaci (příručku ve formátu PDF si můžete stáhnout zde) Obsah 2.1 Dodatečná autentizace... 2 2.2 Aktivace nově založeného uživatelského účtu...

Více

ELEKTRONICKÉ PODÁNÍ OBČANA

ELEKTRONICKÉ PODÁNÍ OBČANA Strana č. 1 ELEKTRONICKÉ PODÁNÍ OBČANA NÁVOD NA VYPLŇOVÁNÍ A ODESLÁNÍ FORMULÁŘŮ IČ: 63078236, DIČ: CZ63078236, OR: MS v Praze, oddíl B, vložka 3044 Strana 1 / 13 Strana č. 2 1 Obsah 1 Obsah... 2 2 Úvod...

Více

Uživatelská příručka pro respondenty

Uživatelská příručka pro respondenty Uživatelská příručka pro respondenty Statistický informační systém Českého statistického úřadu Subsystém DANTE WEB Funkční blok Objednavatel: Český statistický úřad Na padesátém 81, 100 82 Praha 10 Dodavatel:

Více

edávky Návod k použití

edávky Návod k použití Vytvořeno: 30.08.2012 Návod k použití Obsah 1 Modul 2 Nastavení fakturace pro VZP 2.1 Frekvence účtování 3 Tvorba dávek 3.1 Příprava seznamu dávek 3.1.1 Seznam dávek 3.2 Tvorba a odesílání dávek 3.2.1

Více

Software602 FormApps Server

Software602 FormApps Server Software602 FormApps Server Instalace pluginů pro elektronické formuláře Aktualizováno: 13. 1. 2017 Software602 a.s. Hornokrčská 15 140 00 Praha 4 tel: 222 011 602 web: www.602.cz e-mail: info@602.cz ID

Více

UŽIVATELSKÝ MANUÁL. pro nákup pneumatik a pneuservisních služeb.

UŽIVATELSKÝ MANUÁL. pro nákup pneumatik a pneuservisních služeb. UŽIVATELSKÝ MANUÁL pro nákup pneumatik a pneuservisních služeb http://lesycr.bestdrive.cz/ Tento manuál je určen pracovníkům, kteří jsou pověřeni nákupem pneumatik a pneuservisních služeb pro svou OJ.

Více

Základní nastavení. (Petr Novák, Ing., Ph.D.,

Základní nastavení. (Petr Novák, Ing., Ph.D., Základní nastavení (Petr Novák, Ing., Ph.D., novakpe@labe.felk.cvut.cz) 07-10-2015 Pozor: Tato Základní nastavení používejte pouze, pokud je vaše úlohy skutečně vyžadují, jinak nemají pro činnost úlohy

Více

Tiskový manažer - Printman

Tiskový manažer - Printman Tiskový manažer - Printman Tiskový manažer je program, který je součástí programu Praktik. Používá se v případě, pokud máte připojenou tiskárnu přes USB port (nebo vaše tiskárna není v seznamu podporovaných

Více

Nový způsob práce s průběžnou klasifikací lze nastavit pouze tehdy, je-li průběžná klasifikace v evidenčním pololetí a školním roce prázdná.

Nový způsob práce s průběžnou klasifikací lze nastavit pouze tehdy, je-li průběžná klasifikace v evidenčním pololetí a školním roce prázdná. Průběžná klasifikace Nová verze modulu Klasifikace žáků přináší novinky především v práci s průběžnou klasifikací. Pro zadání průběžné klasifikace ve třídě doposud existovaly 3 funkce Průběžná klasifikace,

Více

Objednávkový portál DODÁVKY PROVOZNÍHO MATERIÁLU DO TISKÁREN.

Objednávkový portál DODÁVKY PROVOZNÍHO MATERIÁLU DO TISKÁREN. Objednávkový portál DODÁVKY PROVOZNÍHO MATERIÁLU DO TISKÁREN http://lcr.csystem.cz/ 1 1. Přihlášení do objednávkového portálu Po přihlášení se objeví úvodní stránka. Vpravo nahoře je uvedeno Jméno a příjmení

Více

Databáze pacientů. Petr Novák (Ing, Ph.D.) novakpe@labe.felk.cvut.cz 02.07.2014

Databáze pacientů. Petr Novák (Ing, Ph.D.) novakpe@labe.felk.cvut.cz 02.07.2014 Databáze pacientů Petr Novák (Ing, Ph.D.) novakpe@labe.felk.cvut.cz 02.07.2014 1 Obsah 1 Obsah... 1 2 Úvod... 1 3 Přidání pacienta... 3 4 Vymazání pacienta... 5 5 Výběr pacienta... 5 6 Výběr záznamu dat...

Více

Instalace pluginů pro formuláře na eportálu ČSSZ

Instalace pluginů pro formuláře na eportálu ČSSZ Instalace pluginů pro formuláře na eportálu ČSSZ Uživatelská příručka Aktualizováno: 10. 8. 2017 Obsah Instalace pluginů pro formuláře na eportálu ČSSZ... 1 Obsah... 2 1 Přehled změn v tomto dokumentu...

Více

INSTALAČNÍ POSTUP PRO APLIKACI ELIŠKA 4

INSTALAČNÍ POSTUP PRO APLIKACI ELIŠKA 4 INSTALAČNÍ POSTUP PRO APLIKACI ELIŠKA 4 1. Dříve než spustíte instalaci Vítáme Vás při instalaci nové verze aplikace eliška. Před samotnou instalací, prosím, ověřte, že jsou splněné následující podmínky:

Více

Pokyny pro instalaci programu E-Config verze 3.0 na počítačích s Windows 7 / 8 / 10

Pokyny pro instalaci programu E-Config verze 3.0 na počítačích s Windows 7 / 8 / 10 Pokyny pro instalaci programu E-Config verze 3.0 na počítačích s Windows 7 / 8 / 0 Při instalaci programu E-Config na Windows 7, nebo Windows 8, nebo Windows 0 je nutno postupovat obezřetně s ohledem na

Více

Webové hlášení pracovišť vyšetřujících HIV o počtu provedených vyšetření

Webové hlášení pracovišť vyšetřujících HIV o počtu provedených vyšetření Systém Webové hlášení pracovišť vyšetřujících HIV o počtu provedených vyšetření Manuál webové aplikace leden 2012 v4.0 Státní zdravotní ústav Národní referenční laboratoř pro AIDS 1 1 Úvod Systém HlasSZU

Více

Webová aplikace Znalostní testy online UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA

Webová aplikace Znalostní testy online UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA Webová aplikace Znalostní testy online UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA 2005 Lukáš Trombik OBSAH ÚVOD... 1 SPUŠTĚNÍ... 1 POPIS OVLÁDÁNÍ INFORMAČNÍHO SYSTÉMU... 1 POPIS KLIENTSKÉ ČÁSTI... 1 POPIS ADMINISTRÁTORSKÉ ČÁSTI...

Více

Pracovní výkazy. návod k použití. Internetová aplikace Pracovní výkazy slouží k zadávání pracovních výkazů od zaměstnanců a externích pracovníků.

Pracovní výkazy. návod k použití. Internetová aplikace Pracovní výkazy slouží k zadávání pracovních výkazů od zaměstnanců a externích pracovníků. 1 Popis aplikace Pracovní výkazy návod k použití Internetová aplikace Pracovní výkazy slouží k zadávání pracovních výkazů od zaměstnanců a externích pracovníků. 2 Technické požadavky klienta Internetový

Více

Manuál k programu KaraokeEditor

Manuál k programu KaraokeEditor Manuál k programu KaraokeEditor Co je KaraokeEditor? Program slouží pro editaci tagů v hudebních souborech formátu mp3. Tagy jsou doprovodné informace o písni, uložené přímo v mp3. Aplikace umí pracovat

Více

1 Princip fungování Aplikace Šimon. 2 Instalace programu do telefonu

1 Princip fungování Aplikace Šimon. 2 Instalace programu do telefonu 1 Princip fungování Aplikace Šimon Systém Šimon funguje na principu šifrované komunikace datovým tokem po síti Internet. Napsaný text je na telefonu odesílatele zašifrován klíčem adresáta a odeslán. Přístroj

Více

Návod pro používání Automaticky Čtených Učebních Pomůcek vytvořených v rámci projektu ARET

Návod pro používání Automaticky Čtených Učebních Pomůcek vytvořených v rámci projektu ARET Návod pro používání Automaticky Čtených Učebních Pomůcek vytvořených v rámci projektu ARET Tato nápověda slouží k vysvětlení správného používání automaticky čtených učebních pomůcek dostupných na internetové

Více

1. ÚVOD A INFORMACE O APLIKACI -3- 2. PŘÍSTUP DO SYSTÉMU IS LUCI A BEZPEČNOST -4- - 3. PŘÍSTUPOVÁ PRÁVA K SYSTÉMU -5-

1. ÚVOD A INFORMACE O APLIKACI -3- 2. PŘÍSTUP DO SYSTÉMU IS LUCI A BEZPEČNOST -4- - 3. PŘÍSTUPOVÁ PRÁVA K SYSTÉMU -5- MANUÁL K APLIKACI 1 OBSAH: 1. ÚVOD A INFORMACE O APLIKACI -3-2. PŘÍSTUP DO SYSTÉMU IS LUCI A BEZPEČNOST -4- - 3. PŘÍSTUPOVÁ PRÁVA K SYSTÉMU -5-4. HELPDESK ASISTENCE A DŮLEŽITÉ KONTAKTY -6-5. PRŮVODCE OBRAZOVKAMI

Více

Přihlášení k webmailu a jeho nastavení

Přihlášení k webmailu a jeho nastavení Přihlášení k webmailu a jeho nastavení Obsah Kontakt technické podpory... 2 Přihlášení k webmailu... 2 Změna hesla... 2 Nastavení podpisu... 4 Nastavení automatické odpovědi... 7 Jak odesílat e-mailem

Více

Univerzální prohlížeč naměřených hodnot

Univerzální prohlížeč naměřených hodnot Návod na používání autorizovaného software Univerzální prohlížeč naměřených hodnot V Ústí nad Labem 14. 8. 2009 Vytvořil: doc. Ing., Ph.D. 1 z 10 Obsah 1Úvod...3 2Instalace...3 3Spuštění programu...3 3.1Popis

Více

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332 MS Excel 2002 Grada - po spuštění je třeba kliknout do středu obrazovky - v dalším dialogovém okně (Přihlášení) vybrat uživatele, zřídit Nového uživatele nebo zvolit variantu Bez přihlášení (pro anonymní

Více

Návod pro použití služby hiddenprivacy k ochraně dat a bezpečné komunikaci města Hulín

Návod pro použití služby hiddenprivacy k ochraně dat a bezpečné komunikaci města Hulín Návod pro použití služby hiddenprivacy k ochraně dat a bezpečné komunikaci města Hulín Pořízení aplikace bylo spolufinancováno Evropskou unií v rámci projektu Posílení strategického řízení a efektivnosti

Více

Cornelius Scipio s.r.o. Scénáře. SBD Vítkovice. Elektronická hlášení závad. Scénář postupu práce. Předseda samosprávy. Autor: Cornelius Scipio s.r.o.

Cornelius Scipio s.r.o. Scénáře. SBD Vítkovice. Elektronická hlášení závad. Scénář postupu práce. Předseda samosprávy. Autor: Cornelius Scipio s.r.o. SBD Vítkovice Elektronická hlášení závad Scénář postupu práce Předseda samosprávy Autor: Cornelius Scipio s.r.o. Obsah: 1. Úvod... 3 2. Postup práce s touto webovou aplikací... 4 2.1. Spuštění a přihlášení

Více

Objednávkový systém Beskyd Fryčovice a.s. objednavky.beskyd.cz. OBJEDNÁVKOVÝ SYSTÉM BESKYD FRYČOVICE a.s.

Objednávkový systém Beskyd Fryčovice a.s. objednavky.beskyd.cz. OBJEDNÁVKOVÝ SYSTÉM BESKYD FRYČOVICE a.s. OBJEDNÁVKOVÝ SYSTÉM BESKYD FRYČOVICE a.s. Obsah Technické parametry... 3 Harmonogram objednávek... 3 Stála objednávka... 3 Objednávka na přelomu měsíce... 3 Vlastní zpracování objednávky... 3 1. Nová objednávka...

Více

Průvodce aplikací GTS Webový portál pro správce

Průvodce aplikací GTS Webový portál pro správce Průvodce aplikací GTS Webový portál pro správce www.centrex.gts.cz Strana 1 z 14 Obsah 1 Přihlášení do portálu Centrex... 3 2 Hlavní stránka aplikace základní popis... 3 3 Použití interaktivní nápovědy...

Více

Úloha - Rozbor (formulář)

Úloha - Rozbor (formulář) Úloha - Rozbor (formulář) 07.09.2015, Petr Novák, novakpe@labe.felk.cvut.cz Obsah 1 Úvodní poznámky... 1 2 Úvod... 1 3 Popis úlohy... 2 4 Položky bez nápovědy... 3 5 Položky s rychlou nápovědou... 3 6

Více

Postup obnovy a nastavení nového připojovacího certifikátu pro úložiště SÚKL

Postup obnovy a nastavení nového připojovacího certifikátu pro úložiště SÚKL Postup obnovy a nastavení nového připojovacího certifikátu pro úložiště SÚKL I. Postup pro rychlou automatickou obnovu certifikátu pomocí formuláře v Medioxu SÚKL implementoval rozhraní pro automatickou

Více

Uživatelská příručka

Uživatelská příručka Uživatelská příručka k registraci a zpracování elektronické žádosti o dotaci v prostředí aplikace Komunikace s občany (RAP) Obsah: 1. Úvod... 1 2. Než začnete vyplňovat elektronickou žádost o dotaci...

Více

Tiskový manažer Printman (Tiskový manažer verze 1.58 a novější)

Tiskový manažer Printman (Tiskový manažer verze 1.58 a novější) Tiskový manažer Printman (Tiskový manažer verze 1.58 a novější) Tiskový manažer je program, který je součástí programu Praktik. Používá se pokud máte připojenou tiskárnu přes USB port. (Pokud je tiskárna

Více

Portál Algotech HelpDesk Uživatelský manuál

Portál Algotech HelpDesk Uživatelský manuál Portál Algotech HelpDesk Uživatelský manuál Vypracovali: Datum: 14. 9. 2012 Jméno Michal Zeman Jan Košátko Jan Skýpala Funkce IT specialista Project Manager Service Desk Manager Kontakt helpdesk@algotech.cz

Více

MetaTrader Mobile Uživatelský manuál Operační systém Andorid HIGHSKY.CZ

MetaTrader Mobile Uživatelský manuál Operační systém Andorid HIGHSKY.CZ MetaTrader Mobile Uživatelský manuál Operační systém Andorid HIGHSKY.CZ 1 OBSAH Instalace 3 Přihlášení 4 Trh 5 Symboly 4 Graf 6 Vlastnosti grafu 7 Nový pokyn okamžitá realizace 7 Nový pokyn čekající 8

Více

Základy práce na PC. Ing. Jan Roubíček

Základy práce na PC. Ing. Jan Roubíček Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček Operační systém Windows VY_32_INOVACE_10_1_01_AP Operační systém Základní prostředí pro práci na počítači Spouštíme z něj další programy (aplikace) kancelářské aplikace

Více

ipodatelna Uživatelská příručka

ipodatelna Uživatelská příručka Uživatelská příručka 1 Obsah Obsah 1 I Úvod 2 II Práce s aplikací 3 III Podání 4 1 Nové podání... 5 IV Informace o Uživateli 11 V Podatelna 13 1 Přijmout... a odmítnout podání 13 2 Seznam... došlých podání

Více

Odstranění historie prohlížení

Odstranění historie prohlížení Odstranění historie prohlížení Občas je nutné pro správné zobrazení webových stránek provést odstranění historie prohlížení. Pokud nemáte v prohlížeči nastaveno automatické vymazávání historie prohlížení

Více

Uživatelský manuál k prodejní aplikaci věrnostního systému Nestlé

Uživatelský manuál k prodejní aplikaci věrnostního systému Nestlé Uživatelský manuál k prodejní aplikaci věrnostního systému Nestlé Prodejní aplikace věrnostního systému Nestlé slouží k identifikaci zákazníka na prodejně, který se prokáže věrnostní kartou a k následnému

Více

Tvorba kurzu v LMS Moodle

Tvorba kurzu v LMS Moodle Tvorba kurzu v LMS Moodle Před počátkem práce na tvorbě základního kurzu znovu připomínám, že pro vytvoření kurzu musí být profil uživatele nastaven administrátorem systému minimálně na hodnotu tvůrce

Více

1. Obsah 2. Úvod Zdarma poštovní klient od společnosti Microsoft přímo v PC

1. Obsah 2. Úvod Zdarma poštovní klient od společnosti Microsoft přímo v PC 1. Obsah 1. Obsah... 1 2. Úvod... 1 3. Instalace... 2 4. Vytvoření účtu... 5 5. Pošta... 7 6. Kontakty... 11 7. Informační kanály... 11 8. Nastavení zobrazení... 12 2. Úvod Zdarma poštovní klient od společnosti

Více

Zpracování ročních zpráv v IS FKVS Příručka pro koncové uživatele

Zpracování ročních zpráv v IS FKVS Příručka pro koncové uživatele Zpracování ročních zpráv v IS FKVS Příručka pro koncové uživatele vypracovala společnost ASD Software, s.r.o. dokument ze dne 1.10.2007, verze 1.01 Obsah Obsah... 2 1. Úvod... 3 2. Spuštění počítače, spuštění

Více

Konfigurace PPPoE připojení v OS Microsoft Windows Vista

Konfigurace PPPoE připojení v OS Microsoft Windows Vista Konfigurace PPPoE připojení v OS Microsoft Windows Vista Předmluva Tento návod slouží k nastavení připojení k síti Internet prostřednictvím služby Internet ONE, která využívá připojování pomocí protokolu

Více

Pokyny pro zájemce o doškolovací kurzy

Pokyny pro zájemce o doškolovací kurzy Pokyny pro zájemce o doškolovací kurzy Doškolovací kurz pro pojišťovací zprostředkovatele a samostatné likvidátory pojistných událostí připravila Kooperativa pojišťovna, a.s., Vienna Insurance Group (dále

Více

Uživatelský manuál k prodejní aplikaci věrnostního systému Nestlé

Uživatelský manuál k prodejní aplikaci věrnostního systému Nestlé Uživatelský manuál k prodejní aplikaci věrnostního systému Nestlé Prodejní aplikace věrnostního systému Nestlé slouží k identifikaci zákazníka na prodejně, který se prokáže věrnostní kartou a k následnému

Více

Uživatelská příručka

Uživatelská příručka Uživatelská příručka fakultního informačního systému NETFEI, určeného pro evidenci odborných praxí studentů FEI VŠB - TU Ostrava pro roli Garant OBSAH Obecné informace... 2 Firmy... 3 Témata praxí... 4

Více

Uživatelský manuál.

Uživatelský manuál. Uživatelský manuál www.dpd.cz/objednavkaprepravy Obsah 1 Úvod 1 2 Přihlášení 1 2.1 Nový uživatel, zapomenuté heslo 1 3 Nastavení 2 3.1 Nastavení 2 3.2 Uživatelé 3 3.3 Bankovní účty 4 3.4 Adresář 5 3.4.1

Více

Informační systém Národní soustavy kvalifikací (IS NSK) Návod na obsluhu interního webu

Informační systém Národní soustavy kvalifikací (IS NSK) Návod na obsluhu interního webu Informační systém Národní soustavy kvalifikací (IS NSK) Návod na obsluhu interního webu 21.1.2013 Obsah Návod na obsluhu interního webu IS NSK... 3 Základní informace o IS NSK... 3 Stránka pro přihlášení

Více

Hromadné licence společnosti Adobe

Hromadné licence společnosti Adobe Hromadné licence společnosti Adobe Konzole pro správu zákazníků programu VIP Příručka pro uživatele programu Value Incentive Plan (VIP) Verze 2.5 20. listopadu 2013 Obsah Co je Konzole pro správu pro zákazníky

Více

AGROKONZULTA ŽAMBERK S. R. O. Popis instalace. Optimalizace krmivové základny

AGROKONZULTA ŽAMBERK S. R. O. Popis instalace. Optimalizace krmivové základny AGROKONZULTA ŽAMBERK S. R. O. Popis instalace Optimalizace krmivové základny POPIS INSTALACE Optimalizace krmivové základny AgroKonzulta Žamberk spol. s r.o. Klostermanova 1258 564 01 Žamberk Česká republika

Více

Používání u a Internetu

Používání  u a Internetu Používání e-mailu a Internetu Je pro vás systém Windows 7 nový? I když má tento systém mnoho společného s verzí systému Windows, kterou jste používali dříve, můžete potřebovat pomoc, než se v něm zorientujete.

Více

Manuál k e-learningovému vzdělávacímu modulu 1 MODUL HIGH-TECH POTRAVINY. Popularizace zdraví Po.Zdrav (CZ.1.07/3.1.00/37.0104)

Manuál k e-learningovému vzdělávacímu modulu 1 MODUL HIGH-TECH POTRAVINY. Popularizace zdraví Po.Zdrav (CZ.1.07/3.1.00/37.0104) 2013 Manuál k e-learningovému vzdělávacímu modulu 1 MODUL HIGH-TECH POTRAVINY Popularizace zdraví Po.Zdrav (CZ.1.07/3.1.00/37.0104) Obsah OBSAH... 1 ÚVOD... 2 PŘÍRUČKA PRO ADMINISTRÁTORA... 3 1. VYTVOŘENÍ

Více

Návod pro práci s aplikací

Návod pro práci s aplikací Návod pro práci s aplikací NASTAVENÍ FAKTURACÍ...1 NASTAVENÍ FAKTURAČNÍCH ÚDA JŮ...1 Texty - doklady...1 Fakturační řady Ostatní volby...1 Logo Razítko dokladu...2 NASTAVENÍ DALŠÍCH ÚDA JŮ (SEZNAMŮ HODNOT)...2

Více

www.dpd.cz/dobirky Uživatelský manuál

www.dpd.cz/dobirky Uživatelský manuál www.dpd.cz/dobirky Uživatelský manuál DPD CZ Obsah 1. Úvod... 3 2. Přihlášení... 3 Přihlášení... 3 Nový uživatel, zapomenuté heslo... 5 3. Nastavení... 6 Nastavení uživatele... 6 Nastavení bankovních účtů...

Více

Tvorba dávek. Uživatelská příručka

Tvorba dávek. Uživatelská příručka Tvorba dávek Uživatelská příručka Návod Dokumentace Poslední aktualizace: 27.9.2013 Tento návod slouží jako ucelený pohled pro vytvoření dávek pro pojišťovny. Neklade si za cíl detailně popsat jednotlivá

Více

Microsoft Office. Excel ověření dat

Microsoft Office. Excel ověření dat Microsoft Office Excel ověření dat Karel Dvořák 2011 Ověření dat Při zadávání dat přímo z klávesnice je poměrně vysoké procento chybovosti, ať už jde o překlepy nebo zadání dat mimo předpokládaný rozsah.

Více

Návod k obsluze portálu pro obchodníky

Návod k obsluze portálu pro obchodníky Návod k obsluze portálu pro obchodníky Úvod Tento manuál obsahuje informace a postupy potřebné k obsluze Portálu pro obchodníky. V manuálu je uveden postup, jak se správně přihlásit do systému a náležitosti

Více

Pro vyúčtování pojišťovnám se používá jednoduchý průvodce, který Vás provede celým vyúčtováním. Pro tvorbu dávek platí:

Pro vyúčtování pojišťovnám se používá jednoduchý průvodce, který Vás provede celým vyúčtováním. Pro tvorbu dávek platí: Tento návod slouží jako ucelený pohled pro vytvoření dávek pro pojišťovny. Neklade si za cíl detailně popsat jednotlivá okna a veškeré dostupné možnosti a funkce, které by mohly celý postup spíše znepřehlednit.

Více

Informace o nové úpravě systému ASJA (leden 2015)

Informace o nové úpravě systému ASJA (leden 2015) Informace o nové úpravě systému ASJA (leden 2015) 1. V hlavním (prostředním) sloupci systému ASJA je výčet jednotlivých oblastí, ve kterých probíhá vzdělávání JA, a to: CIVILNÍ SOUDNICTVÍ TRESTNÍ SOUDNICTVÍ

Více

SMTPServer - Příručka

SMTPServer - Příručka Obsah Požadavky na systém... 2 Použití... 2 Proč vlastní SMTPServer... 2 Koncepce tohoto SMTPServeru... 2 Instalace SMTPServeru... 2 Odinstalování SMTPServeru... 6 Jak tento SMTPServer pracuje... 7 Stavy

Více

Práce s programem MPVaK

Práce s programem MPVaK Práce s programem MPVaK Tato informace popisuje postup práce s programem "MPVaK Vybrané údaje z majetkové a Vybrané údaje z provozní evidence. Jsou v ní popsány nejdůležitější úlohy, které budete s programem

Více

Pracovní prostředí Word 2003 versus Word 2010

Pracovní prostředí Word 2003 versus Word 2010 Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT Pracovní prostředí Word 2003 versus Word 2010 Inovace a modernizace studijních oborů FSpS Vránová Hana 11.7.2012 OBSAH Srovnání pracovního prostředí Word 2003 a

Více

Svolávací systém Uživatelský manuál

Svolávací systém Uživatelský manuál Uživatelský manuál TTC TELEKOMUNIKACE, s.r.o. Třebohostická 987/5 100 00 Praha 10 tel.: 234 052 111 fax.: 234 052 999 e-mail: ttc@ttc.cz http://www.ttc-telekomunikace.cz Datum vydání: 14. srpna 2013 Číslo

Více

Informační systém Národní soustavy kvalifikací (IS NSK) Návod na obsluhu interního webu - tvorba kvalifikačního a hodnoticího standardu

Informační systém Národní soustavy kvalifikací (IS NSK) Návod na obsluhu interního webu - tvorba kvalifikačního a hodnoticího standardu Informační systém Národní soustavy kvalifikací (IS NSK) Návod na obsluhu interního webu - tvorba kvalifikačního a hodnoticího standardu 28.5.2013 Obsah Interní web IS NSK tvorba standardu Obsah... 2 Návod

Více

Průvodce převodem dat z programu Medicus 2 do programu Medicus Komfort

Průvodce převodem dat z programu Medicus 2 do programu Medicus Komfort Průvodce převodem dat z programu Medicus 2 do programu Medicus Komfort 1. O převodu V tomto průvodci vás krok za krokem seznámíme s postupem, jak převést data ze stávajícího programu Medicus 2 (dále jen

Více

Informační systém Národní soustavy kvalifikací (IS NSK) Návod na obsluhu interního webu Pracovní skupiny

Informační systém Národní soustavy kvalifikací (IS NSK) Návod na obsluhu interního webu Pracovní skupiny Informační systém Národní soustavy kvalifikací (IS NSK) Návod na obsluhu interního webu Pracovní skupiny 21.3.2013 Obsah Obsah... 2 Návod na obsluhu interního webu IS NSK... 3 Základní informace o IS NSK...

Více

Manuál pro žadatele OBSAH

Manuál pro žadatele OBSAH Manuál pro žadatele OBSAH 1. Úvod... 2 2. Registrace žadatele do systému... 3 3. Přihlášení... 5 4. Změna hesla... 6 5. Obnova zapomenutého hesla... 7 6. Vyplňování formuláře žádosti o dotaci... 8 6.1.

Více

Nový design ESO9. E S O 9 i n t e r n a t i o n a l a. s. U M l ý n a , P r a h a. Strana 1 z 9

Nový design ESO9. E S O 9 i n t e r n a t i o n a l a. s. U M l ý n a , P r a h a.   Strana 1 z 9 Nový design ESO9 E S O 9 i n t e r n a t i o n a l a. s. U M l ý n a 2 2 1 4 1 0 0, P r a h a Strana 1 z 9 Úvod... 3 Popis změn... 4 Horní lišta... 4 Strom činností... 5 Prostřední rám... 7 Horní lišta...

Více

Informační systém Národní soustavy kvalifikací (IS NSK)

Informační systém Národní soustavy kvalifikací (IS NSK) Informační systém Národní soustavy kvalifikací (IS NSK) NÁVOD NA OBSLUHU INTERNÍHO WEBU IS NSK TVORBA STANDARDU PROFESNÍ KVALIFIKACE Verze 1.3.2018 1 Obsah Návod na obsluhu interního webu IS NSK... 3 Základní

Více

Mobilní aplikace. Uživatelský manuál

Mobilní aplikace. Uživatelský manuál Uživatelský manuál Obsah Základní informace a nastavení... 3 Nastavení přístupu... 4 Registrace docházky... 5 Editace vlastní docházky... 5 Ovládaní z mobilní aplikace... 6 Konfigurace mobilní aplikace...

Více

Registrace a nastavení účtů do Vodafone OneNet Samoobsluhy, Vodafone evyúčtování.

Registrace a nastavení účtů do Vodafone OneNet Samoobsluhy, Vodafone evyúčtování. Registrace a nastavení účtů do Vodafone OneNet Samoobsluhy, Vodafone evyúčtování. Úvod: Pro správu a přehled aktivovaných služeb slouží Vodafone OneNet Samoobsluha. Pro veškeré sledování vyúčtování (různé

Více

Popis ovládání. Po přihlášení do aplikace se objeví navigátor. Navigátor je stromově seřazen a slouží pro přístup ke všem oknům celé aplikace.

Popis ovládání. Po přihlášení do aplikace se objeví navigátor. Navigátor je stromově seřazen a slouží pro přístup ke všem oknům celé aplikace. Popis ovládání 1. Úvod Tento popis má za úkol seznámit uživatele se základními principy ovládání aplikace. Ovládání je možné pomocí myši, ale všechny činnosti jsou dosažitelné také pomocí klávesnice. 2.

Více

Freemail Prahy 10. Do svého e-mailu se můžete přihlásit odkudkoliv na webové adrese

Freemail Prahy 10. Do svého e-mailu se můžete přihlásit odkudkoliv na webové adrese Freemail Prahy 10 Co umožňuje Freemail Freemail funguje na podobném principu jako běžné e-maily (seznam.cz, centrum.cz apod.). Abyste se lépe ve svém e-mailu orientovali, připravili jsme pro vás jednoduchý

Více

1. Přihlášení Ke spuštění Webové aplikace potřebuje rodič a žák či učitel pouze internetový prohlížeč, do kterého zadá adresu Vašeho webového

1. Přihlášení Ke spuštění Webové aplikace potřebuje rodič a žák či učitel pouze internetový prohlížeč, do kterého zadá adresu Vašeho webového 1. Přihlášení Ke spuštění Webové aplikace potřebuje rodič a žák či učitel pouze internetový prohlížeč, do kterého zadá adresu Vašeho webového serveru, na kterém Webová aplikace běží. Odkaz na elektronickou

Více

Úloha - Hessovo plátno

Úloha - Hessovo plátno Úloha - Hessovo plátno Petr Novák (Ing, Ph.D.) novakpe@labe.felk.cvut.cz 14.09.2015 1 Úvodní poznámky... 1 2 Úvod... 1 3 Průběh testu... 3 4 Zobrazení výsledku... 5 5 Tisk... 7 6 Prohlížení již uložených

Více

Po prvním spuštění Chrome Vás prohlížeč vyzve, aby jste zadali své přihlašovací údaje do účtu Google. Proč to udělat? Máte několik výhod:

Po prvním spuštění Chrome Vás prohlížeč vyzve, aby jste zadali své přihlašovací údaje do účtu Google. Proč to udělat? Máte několik výhod: Internetový prohlížeč CHROME Pro správné fungování veškerých funkcionalit, které nám nástroje společnosti Google nabízí, je dobré používat prohlížeč Chrome. Jeho instalaci je možné provést z webové adresy:

Více

Začínáme pracovat s tabulkovým procesorem MS Excel

Začínáme pracovat s tabulkovým procesorem MS Excel Začínáme pracovat s tabulkovým procesorem MS Excel Nejtypičtějším představitelem tabulkových procesorů je MS Excel. Je to pokročilý nástroj pro tvorbu jednoduchých i složitých výpočtů a grafů. Program

Více

Úvod...1 Instalace...1 Popis funkcí...2 Hlavní obrazovka...2 Menu...3 Práce s aplikací - příklad...5

Úvod...1 Instalace...1 Popis funkcí...2 Hlavní obrazovka...2 Menu...3 Práce s aplikací - příklad...5 Rejstřík Úvod...1 Instalace...1 Popis funkcí...2 Hlavní obrazovka...2 Menu...3 Práce s aplikací - příklad...5 Úvod Správcovská aplikace slouží k vytvoření vstupního a zašifrovaného souboru pro odečtovou

Více

Mobilní aplikace. Uživatelský manuál

Mobilní aplikace. Uživatelský manuál Uživatelský manuál Obsah Základní informace a nastavení... 3 Nastavení přístupu... 4 Registrace docházky... 5 Editace vlastní docházky... 5 Ovládaní z mobilní aplikace... 6 Konfigurace mobilní aplikace...

Více

Pokyny pro zájemce o doškolovací kurzy

Pokyny pro zájemce o doškolovací kurzy Pokyny pro zájemce o doškolovací kurzy Doškolovací kurz pro pojišťovací zprostředkovatele a samostatné likvidátory pojistných událostí připravila Kooperativa pojišťovna, a.s., Vienna Insurance Group (dále

Více