Nabídka programů EKOLOGICKÉ VÝCHOVY pro ZÁKLADNÍ ŠKOLY na školní rok 2015/16

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Nabídka programů EKOLOGICKÉ VÝCHOVY pro ZÁKLADNÍ ŠKOLY na školní rok 2015/16"

Transkript

1 Nabídka programů EKOLOGICKÉ VÝCHOVY pro ZÁKLADNÍ ŠKOLY na školní rok 2015/16

2 NABÍDKA PROGRAMŮ PRO 1. STUPEŇ ZÁKLADNÍCH ŠKOL Název programu klíčové pojmy ročník délka programu Příběh jednoho odpadku Lžička medu Od ovečky ke svetru (inovováno) Netopýři a les Expedice Modrá planeta Cesta chleba * Když to schytá biodiverzita Energie hýbe světem Vítejte na Zemi! Máme na výběr?! Za lesními strašidýlky (inovováno) odpady, třídění odpadů, recyklace, druhotné suroviny význam včel a jejich vývoj, práce v úlu zpracování ovčí vlny, lidové tradice, výrobek z ovčího rouna život netopýrů a jejich význam nejen v lesním ekosystému koloběh vody, rozmístění vody na zemi, spotřeba vody historie a výroba chleba, lidové tradice, pečení chlebových placek biodiverzita, ohrožené druhy živočichů energie, obnovitelné a neobnovitelné zdroje, spotřeba energie složení atmosféry, vlastnosti vzduchu, znečištění ovzduší zodpovědná spotřeba, značky na obalech, finanční gramotnost místo konání** cena pro okres Nový Jičín*** cena mimo okres Nový Jičín*** návaznost na RVP - vzdělávací oblast, průřezová témata min. šk. třída 40,-/os. 45,-/os. člověk a jeho svět, environmentální výchova min. šk. třída 40,-/os. 45,-/os. člověk a jeho svět, environmentální výchova min. šk. třída 40,-/os. 45,-/os. člověk a jeho svět, člověk a svět práce min. šk. třída 40,-/os. 45,-/os. člověk a jeho svět, environmentální výchova min. šk. třída 40,-/os. 45,-/os. člověk a jeho svět, environmentální výchova min. šk. třída 40,-/os. 45,-/os min. šk. třída 40,-/os. 45,-/os. člověk a jeho svět, člověk a svět práce, environmentální výchova člověk a jeho svět, člověk a svět práce, environmentální výchova min. šk. třída 40,-/os. 45,-/os. člověk a jeho svět, environmentální výchova min. šk. třída 40,-/os. 45,-/os. člověk a jeho svět, environmentální výchova min. šk. třída 40,-/os. 45,-/os. člověk a jeho svět, environmentální výchova lesní ekosystém min. terén 55,-/os. 60,-/os. člověk a jeho svět, environmentální výchova

3 Vůně jehličí smyslové vnímání přírody min. terén 55,-/os. 60,-/os. člověk a jeho svět, environmentální výchova Co se skrývá pod hladinou? Není zač, jsem rozkladač! vodní ekosystém min. terén 55,-/os. 60,-/os. člověk a jeho svět, environmentální výchova význam půdy v lesním ekosystému min. terén 55,-/os. 60,-/os. člověk a jeho svět, environmentální výchova Projektová výuka Název programu klíčové pojmy ročník délka programu Zimní / Jarní dílnička výrobky z přírodního a odpadového materiálu, ruční výroba pozn: po předchozí domluvě je možno dílničky realizovat i pro vyšší ročníky ZŠ místo konání ** cena pro okres Nový Jičín *** cena mimo okres Nový Jičín*** min. šk. třída 62,-/os. 65,-/os. návaznost na RVP - vzdělávací oblast, průřezová témata člověk a jeho svět, environmentální výchova a estetická výchova * Pro realizaci tohoto programu je potřeba zajistit cvičnou kuchyňku. ** Terénní programy jsou nejčastěji realizovány v lokalitách: Kopřivnice - Červený kámen, Nový Jičín - Skalky, Lamberk, Štramberk - Libotín, popř. dle domluvy. *** Ceny terénní programů se odvíjí od místa realizace. NABÍDKA ZVÝHODNĚNÍ! Pokud si objednáte terénní program a do poznámky uvedete dva vnitřní programy jako náhradu v případě špatného počasí, budou tyto programy stát dohromady jako jeden program terénní (tedy pro okres Nový Jičín 55 Kč a mimo okres 60 Kč). Pokud uvedete jako náhradu pouze jeden program, bude tento stát 30 Kč pro okres Nový Jičín a 35 Kč mimo okres Nový Jičín. Pokud si objednáte v květnu a v červnu vnitřní nebo terénní program na další školní rok v období , budou ceny programů: okres Nový Jičín: vnitřní 35 Kč, terénní 50 Kč, mimo okres Nový Jičín: vnitřní 40 Kč, terénní 55 Kč.

4 ANOTACE K PROGRAMŮM PRO 1. STUPEŇ ZÁKLADNÍCH ŠKOL Vnitřní programy Příběh jednoho odpadku Co všechno může prožít jeden plastový kelímek od jogurtu, když na skládce potká děravou ponožku? Během tohoto programu se děti seznámí s principy třídění odpadu, jeho následným zpracováním a případným dalším využitím. Součástí programu je tvorba výrobku z odpadového materiálu. Lžička medu Co všechno musí včely udělat, abychom si mohli dát lžičku medu do čaje? Čím vším jsou pro člověka a přírodu užitečné? Jak to v úlu vypadá a kdo všechno v něm vlastně bydlí? Během tohoto programu se děti seznámí se životem včel a jejich významem pro člověka i přírodu. Ze včelího vosku si také něco malého vyrobíme. Od ovečky ke svetru inovováno Opravdu rostou svetry na louce? Během tohoto programu se s dětmi přesvědčíme o tom, kolik práce dalo našim praprababičkám vyrobit jeden hřejivý svetr. Vyzkoušíme si cupování ovčí vlny, předení vlákna pomocí vřetánka, motání příze na motovidlo a společně si také něco hezkého z ovčí vlny vyrobíme. Netopýři a les * V rámci programu je dětem přiblížen život netopýrů jakožto málo známé skupiny živočichů (jejich úkryty, potrava, životní cyklus, orientace v prostoru), a to převážně formou rozličných her a aktivit založených na samostatné činnosti žáka za asistence a vedení lektora. Žáci pomocí programu pochopí, proč je důležité netopýry chránit a jaký je jejich význam v ekosystému (se zaměřením na ekosystém lesa). * Výukový program Netopýři a les byl vytvořen v rámci projektů finančně podpořených Ministerstvem zemědělství ČR a hlavním městem Prahou. Autorem výukového programu je Mgr. Lenka Bartoníčková.

5 Expedice Modrá planeta Bez vody by život na naší planetě nebyl možný. Pojďme společně prozkoumat, jak to vlastně s touto životodárnou tekutinou je. Podíváme se na to, jak je voda stará a kde všude se na planetě nachází. Společně se vydáme na expedici napříč kontinenty a povíme si něco o problémech, které souvisejí s nedostatkem vody na zemi. Cesta chleba Jak je chleba starý a odkud se vzal? Je chleba všude stejný? Jakou má hodnotu? Jaká je jeho cesta od zrníčka k bochníku? Co se dělo při žních a jak se slavily dožínky? Během tohoto programu se děti seznámí s historií a výrobou chleba. Součástí programu je výroba chlebových placek. Když to schytá biodiverzita Před mnoha lety se člověk musel přizpůsobit přírodě. Dnes je tomu naopak, příroda se musí přizpůsobit člověku. Myslíte, že to dokáže? Je možné, že lidská činnost nějakým způsobem přírodě škodí? V tomto programu se dozvíme, co znamená pojem biodiverzita, proč je tolik důležitá a co ji ohrožuje. Zároveň se společně zamyslíme nad tím, co všechno bychom pro zachování biodiverzity mohli udělat. Cílem tohoto programu je rovněž seznámení s ohroženými živočišnými druhy u nás i ve světě. Energie hýbe světem Co je to energie a k čemu ji potřebujeme? Je snadné ji získat? Co jsou to energetičtí žrouti a je možné s nimi bojovat některým z úsporných opatření? V tomto programu se zaměříme na problematiku související s výrobou a následnou spotřebou energie. Povíme si, co to jsou obnovitelné a neobnovitelné zdroje energie. Společně se také zamyslíme nad tím, jaké jsou výhody a nevýhody určitých energetických zdrojů. Vítejte na Zemi! Píše se rok 3014 a posádka vesmírné lodi Orbital se vrací po tisíci letech z průzkumné návštěvy vesmíru. Nikdo z posádky netuší, co se během této dlouhé doby na Zemi dělo. Planeta je zpustošena. Úkolem posádky je zjistit, co se po dobu jejich vesmírné výpravy na planetě Zemi stalo. Program je zaměřen na problematiku znečištění ovzduší. Máme na výběr?! Co je to zodpovědná spotřeba? Čteme důkladně etikety? Dáváme pozor na to, v jakém obalu potraviny nakupujeme? Vybíráme zboží jen podle ceny? Během tohoto programu si povíme něco o zodpovědném a ekologicky šetrném nakupování, a zároveň si připomeneme, že každý výrobek má svůj příběh. Společně se zamyslíme nad tím, zda naše spotřeba mnohdy nepřevyšuje naši potřebu.

6 Terénní programy Za lesními strašidýlky inovováno Bludný kořen nebo strom? Hejkal nebo sova? Společně se vydáme prozkoumat tajemství lesa. Všichni jeho obyvatelé, ať už jsou to zvířátka či lesní strašidýlka, májí v lese důležitý úkol. Společně budeme poznávat význam lesního ekosystému a také základní rostlinné a živočišné druhy, které se v něm nacházejí. Vůně jehličí Máte někdo z vás šestý smysl? Pokud ne, nevadí! Bude nám stačit základních pět. Jaké to jsou? To všichni dobře víme. V tomto prožitkovém programu se pomocí smyslového vnímání naučíme lépe rozumět přírodě a dozvíme se také mnoho zajímavostí o lese, a to vše navíc přímo v něm. Co se skrývá pod hladinou? Kdo, nebo co se skrývá pod hladinou jednotlivých vodních stanovišť? V tomto programu společně prozkoumáme život pod vodní hladinou i v její blízkosti. Program je zaměřen na pozorování a poznávání nejběžnějších živočišných i rostlinných druhů vyskytujících se v tekoucích či stojatých vodách. Není zač, jsem rozkladač! Kdo je to rozkladač a jaká jeho funkce v přírodě? Co je to půda, jak vzniká a jaký je její význam pro člověka či přírodu? Nejenže si na tyto otázky odpovíme, ale společně také život v půdě prozkoumáme. Program je zaměřen na význam půdy coby důležitou složku lesního ekosystému. Projektová výuka Dílny a dílničky Ať je jaro nebo zima, během tohoto projektu nám bude příroda nejen inspirací, ale také zdrojem materiálu k tvoření. Zbyla Vám doma rulička od toaletního papíru, kelímek od jogurtu, PET lahev nebo dokonce děravá ponožka či rukavice? Tohle všechno a mnohé další nepotřebné věci se nám při naší tvorbě mohou hodit. Nabízená projektová výuka dílen a dílniček je tematicky zaměřena především na tvorbu z přírodního i odpadového materiálu.

7 NABÍDKA PROGRAMŮ PRO 2. STUPEŇ ZÁKLADNÍCH ŠKOL Název programu klíčové pojmy ročník délka programu Co s odpady? odpady, recyklace,likvidace odpadů, vliv člověka na ŽP místo konání * cena pro okres Nový Jičín ** cena mimo okres Nový Jičín** návaznost na RVP - vzdělávací oblast, průřezová témata min. šk. třída 40,-/os. 45,-/os. člověk a příroda, environmentální výchova Voda bez obalu význam vody, spotřeba vody, globální problémy týkající se nedostatku pitné vody min. šk. třída 40,-/os. 45,-/os. člověk a společnost, člověk a příroda, environmentální výchova, výchova k myšlení v evropských a globálních souvislostech Zvíře nerestartuješ neetické zacházení se zvířaty min. šk. třída 40,-/os. 45,-/os. Z plných plic atmosféra, vlastnosti vzduchu, kvalita ovzduší a jeho znečištění min. šk. třída 40,-/os. 45,-/os. člověk a společnost, člověk a příroda, environmentální výchova, sociální a osobnostní výchova člověk a společnost, člověk a příroda, člověk a zdraví, environmentální výchova Putování lesem ekologie lesa min. terén 55,-/os. 60,-/os. člověk a příroda, environmentální výchova Našlapujme opatrně půda jako součást lesního ekosystému, význam a funkce půdy, biologie půdních živočichů min. terén 55,-/os. 60,-/os. člověk a příroda, environmentální výchova Cesta z města ekologie krajiny, ekologie lesa min. terén 55,-/os. 60,-/os. člověk a příroda, environmentální výchova Voda a vodní organismy Za jasným motýlem k Jasnej hoře Cesta do minulosti vodní ekosystém, biologie vodních živočichů, rostlinné druhy v blíkosti vodních stanovišť ochrana a biologie jasoně červenookého, ekologie krajiny geologický vývoj, neživá příroda, horniny a nerosty min. terén 55,-/os. 60,-/os. člověk a příroda, environmentální výchova min. terén 55,-/os. 60,-/os. člověk a příroda, environmentální výchova min. terén 55,-/os. 60,-/os. člověk a příroda, environmentální výchova

8 Název programu klíčové pojmy ročník délka programu Putování ptačím rájem ornitologie, ekosystém vodních ploch, vodní živočichové, rybníkaření Název programu klíčové pojmy ročník délka programu Multikulturalismus Média v našem životě etnická různorodost, světové kultury a náboženství, předsudky a netolerance noviny, televize, internet, socální sítě, medializace, reklama, vliv médii na člověka místo konání * cena pro okres Nový Jičín ** cena mimo okres Nový Jičín** návaznost na RVP - vzdělávací oblast, průřezová témata min. terén 55,-/os. 60,-/os. člověk a příroda, environmentální výchova Projektová výuka místo konání * cena pro okres Nový Jičín ** cena mimo okres Nový Jičín** min. šk. třída 62,-/os. 65,-/os. návaznost na RVP - vzdělávací oblast, průřezová témata člověk a společnost, multikulturní výchova, osobnostní a sociální výchova min. šk. třída 62,-/os. 65,-/os. člověk a společnost, mediální výchova * Terénní programy jsou nejčastěji realizovány v lokalitách: Kopřivnice Červený kámen, Nový Jičín Skalky, Lamberk, Štramberk Libotín, popř. dle domluvy. ** Ceny terénních programů se odvíjí od místa realizace. NABÍDKA ZVÝHODNĚNÍ! Pokud si objednáte terénní program a do poznámky uvedete dva vnitřní programy jako náhradu v případě špatného počasí, budou tyto programy stát dohromady jako jeden program terénní (tedy pro okres Nový Jičín 55 Kč a mimo okres 60 Kč). Pokud uvedete jako náhradu pouze jeden program, bude tento stát 30 Kč pro okres Nový Jičín a 35 Kč mimo okres Nový Jičín. Pokud si objednáte v květnu a v červnu vnitřní nebo terénní program na další školní rok v období , budou ceny programů: okres Nový Jičín: vnitřní 35 Kč, terénní 50 Kč, mimo okres Nový Jičín: vnitřní 40 Kč, terénní 55 Kč.

9 ANOTACE K PROGRAMŮM PRO 2. STUPEŇ ZÁKLADNÍCH ŠKOL Vnitřní programy Co s odpady? Často si pokládáme otázku, kam s věcmi, které se nám nehodí. Ať už je to starý televizor, PET lahev nebo popsaný sešit. Odpověď bývá často jednoduchá do popelnice! Patří ale vše přebytečné opravdu do popelnice? Odpověď je také jednoduchá ne! O třídění a následné recyklaci odpadu jsme už jistě slyšeli. Položme si ale otázku, co se stane s vyhozeným odpadem, který není k recyklování vhodný? Jak naložit s nebezpečným či průmyslovým odpadem? Jaký vliv má odpad na životní prostředí? Na tyto a mnohé další otázky si v tomto programu odpovíme a společně se zamyslíme nad stále aktuální problematikou odpadů. Voda bez obalu Voda je základem pro vše živé. Na zemi se sice nachází v různých podobách a skupenstvích, ovšem nerovnoměrně rozmístěna. Jedním z globálních problémů současného světa je právě kvalita a nedostatečné množství především pitné vody. Měli bychom se proto naučit s vodou správně hospodařit. Myslíte, že je balená voda kvalitnější než ta z kohoutku? V tomto programu se zamyslíme nad významem, kvalitou a spotřebou vody nejen v našich domácnostech. Zvíře nerestartuješ Co je to welfare zvířat a je vždy zachován? Společně se zamyslíme nad problematikou ochrany zvířat a nad hodnocením sociálních a etických dilemat, která jsou spojena s jejich vědeckým, komerčním i hospodářským využitím. V rámci třídy se zapojíme do tvůrčí kampaně Designem proti týrání zvířat. Z plných plic Brání nám něco v tom, abychom se z plných plic nadechli čistého vzduchu? Nadechnout se samozřejmě můžeme, otázkou však zůstává, jak moc je vzduch v našem okolí čistý. Průmysl, doprava, zemědělské postřiky, spalování fosilních paliv atd.? Společně se zamyslíme nad kvalitou ovzduší v blízkosti našeho okolí a zároveň nad celosvětovými problémy, které jsou v důsledku znečištění ovzduší způsobeny.

10 Terénní programy Putování lesem Jaký je význam a funkce lesa? Během programu se seznámíme s ekologií lesa a dozvíme se, jaké vazby v lesním ekosystému fungují. Vyzkoušíme si poznávání stromů i rostlin a nezapomeneme si také všímat pobytových znamení živočichů. Společně se zamyslíme nad tím, co všechno může správné fungování lesního ekosystému ohrozit a zkusíme najít možná řešení, která by tato rizika mohla odstranit, nebo alespoň zmírnit. Cesta z města Krajina je výsledkem přírodního vývoje, zvyků a myšlení obyvatelstva. Během tohoto programu se vydáme prozkoumat krajinu ležící v blízkosti našeho okolí. Společně zkusíme určit, jakým typem krajiny zrovna procházíme a jak se tato krajina v čase měnila či mění. Hlavním cílem našeho putování však bude les. Zamyslíme nad fungováním lesa jako ekosystému i nad jeho významem pro člověka a krajinu. Našlapujme opatrně O tom, že půda není žádná nuda, ale je významnou složkou lesního ekosystému, se přesvědčíme právě v tomto terénním programu. Dozvíme se, z jakých složek se půda skládá, jak probíhá proces jejího vzniku, jak moc je pro člověka a přírodu důležitá. Zároveň se zamyslíme nad tím, zda může být půda nějakým způsobem ohrožena. Součástí programu je také praktické pozorování, kdy za pomoci určovacích klíčů zjistíme, jaké živočišné druhy se mohou v půdě nacházet. Voda a vodní organismy Jaké z vodních organismů můžeme objevit ve vodních ekosystémech nacházejících se v blízkosti našeho okolí? Během tohoto programu prozkoumáme život ve stojatých i tekoucích vodách a pomocí určovacích klíčů zkusíme rozpoznat živočišné druhy, které tyto biotopy obývají. Společně se zamyslíme nad tím, jakou funkci voda v krajině zastává a jaký vliv má na vodní ekosystémy člověk. Za jasným motýlem k Jasnej hoře Během programu se vydáme společně navštívit cenné lokality v blízkosti města Štramberk. Konkrétně zavítáme na území přírodní památky Kamenárka ležící v oblasti Bílé hory, kde společně prozkoumáme živou i neživou přírodu, jež se zde nachází. Při našem přírodovědném bádání, během kterého se seznámíme se vzácnými obyvateli této lokality, jako je ještěrka zední či jasoň červenooký, zároveň ucítíme vůni blízké louky a teplo odrážející se od vápencových skal.

11 Cesta do minulosti Program, který se odehrává pouze v lokalitě Štramberk, nás provede geologický vývojem Štramberského krasu, životem korálového útesu jurského moře a společně také nahlédneme do obydlí člověka neandrtálského. Putování ptačím rájem Během tohoto programu navštívíme přírodně cenné stanoviště v CHKO Poodří. Celý program bude realizován v centrální části CHKO Poodří na rybnících mezi Novou Horkou a Albrechtičkami. Nástupní bod programu je u železničního přejezdu u nádraží ČD ve Studénce. Jako týmy přírodovědců budeme pozorovat krásu živočichů vodní říše. Uslyšíme skřehotání racků, spatříme ladný pohyb labutí a potápek i tajemná torza uschlých stromů s odpočívajícími kormorány. Na malou chvíli se ocitneme v ráji, kde vládnou ptačí zákony. Projektová výuka Multikulturalismus Na světě nás žije sedm miliard, ale každý z nás je jiný. V tomto projektu budeme společně poznávat cizí kultury, tradice, zvyky i náboženství. Společně se také zamyslíme nad předsudky vůči lidem jiných etnických skupin a různého vyznání. Média v našem životě Noviny, časopisy, internet a další mediální zdroje na nás neustále působí a v množství informací si každý z nás musí umět vybrat. Pozornost zaměříme na příklady z televizních reportáží a novinových článků. Jakým způsobem nás ovlivňuje televize či internet? Jsme schopni utřídit si dané informace a vybrat si z nich ty důležité?

místo konání* 3. - 4. 90 min. šk. třída 32,-/os. 35,-/os. 3. - 4. 90 min. šk. třída 32,-/os. 35,-/os.

místo konání* 3. - 4. 90 min. šk. třída 32,-/os. 35,-/os. 3. - 4. 90 min. šk. třída 32,-/os. 35,-/os. Název programu klíčové pojmy ročník délka programu Příběh jednoho odpadku odpady, třídění odpadů, recyklace, druhotné suroviny místo konání* cena pro okres Nový Jičín** cena mimo okres Nový Jičín návaznost

Více

Nabídka programů EKOLOGICKÉ VÝCHOVY pro ZÁKLADNÍ ŠKOLY na školní rok 2016/2017

Nabídka programů EKOLOGICKÉ VÝCHOVY pro ZÁKLADNÍ ŠKOLY na školní rok 2016/2017 Nabídka programů EKOLOGICKÉ VÝCHOVY pro ZÁKLADNÍ ŠKOLY na školní rok 2016/2017 NABÍDKA PROGRAMŮ PRO 1. STUPEŇ ZÁKLADNÍCH ŠKOL Název programu klíčové pojmy ročník Příběh jednoho odpadku odpady, třídění

Více

Rumpálova 999, Prachatice

Rumpálova 999, Prachatice SZČ - CEV DŘÍPATKA Rumpálova 999, 383 01 Prachatice Tel.: 739 369 457, 606 035 508 www.dripatka.cz dripatka@dripatka.cz Nabídka EVP je připravena s ohledem na požadavky pedagogů a zahrnuje programy pro

Více

VÝCHOVNĚ VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ

VÝCHOVNĚ VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ NABÍDKA VÝCHOVNĚ VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ 2015/2016 Dobrý den, rádi bychom Vám představili anotace našich výchovně vzdělávacích programů, které nabízíme v roce 2015/2016. Programy, které Vám nabízíme, jsou

Více

Malá farma/ CZ.1.07/1.1.18/02.0021 Malá farma

Malá farma/ CZ.1.07/1.1.18/02.0021 Malá farma Název projektu Stručný popis projektu Malá farma/ CZ.1.07/1.1.18/02.0021 Malá farma Záměrem projektu je zkvalitnit a zatraktivnit výuku přírodovědných a technických oborů a zároveň posílit kompetence žáků

Více

V rámci gymnaziálního vzdělávání v předmětu Environmentální výchova vede učitel žáka k osvojení klíčových kompetencí těmito metodami:

V rámci gymnaziálního vzdělávání v předmětu Environmentální výchova vede učitel žáka k osvojení klíčových kompetencí těmito metodami: 5.13 Environmentální výchova Charakteristika vyučovacího předmětu 1. Obsahové, časové a organizační vymezení vyučovacího předmětu Vyučovací předmět Environmentální výchova integruje všechny tematické okruhy

Více

Plán EVVO ZŠ a MŠ Křetín 2012-2013

Plán EVVO ZŠ a MŠ Křetín 2012-2013 Plán EVVO ZŠ a MŠ Křetín 2012-2013 Počet žáků: 50. Ředitelka školy : Mgr.Ivana Pfefrová, zastupuje Mgr.Petra Procházková Koordinátor environmentální výchovy: Ludmila Kroupová Zpracovala : Ludmila Kroupová

Více

NABÍDKA PROGRAMŮ EKOLOGICKÉ VÝCHOVY. PRO MATEŘSKÉ ŠKOLY ve školním roce 2016/2017

NABÍDKA PROGRAMŮ EKOLOGICKÉ VÝCHOVY. PRO MATEŘSKÉ ŠKOLY ve školním roce 2016/2017 NABÍDKA PROGRAMŮ EKOLOGICKÉ VÝCHOVY PRO MATEŘSKÉ ŠKOLY ve školním roce 2016/2017 Základní informace o programech: 1) Občanské sdružení Ekocentrum Tymián nabízí přírodovědné výukové programy pro MŠ již

Více

NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ PRO 1. STUPEŇ ZÁKLADNÍCH ŠKOL

NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ PRO 1. STUPEŇ ZÁKLADNÍCH ŠKOL Dům dětí a mládeže Horažďovice Zámek 11 Horažďovice 341 01 NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ PRO 1. STUPEŇ ZÁKLADNÍCH ŠKOL Výukovým programem myslíme ucelený, didakticky strukturovaný a tematicky orientovaný

Více

Základní škola Střelná, okres Vsetín. Plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty

Základní škola Střelná, okres Vsetín. Plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Základní škola Střelná, okres Vsetín Plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Školní rok 2018/2019 1. Trvalé úkoly - Sběr papíru a jeho odvoz - Sběr umělohmotných víček, baterií - Nástěnky k

Více

Řád učebny přírodopisu je součástí vybavení učebny, dodržování pravidel je pro každého žáka závazné.

Řád učebny přírodopisu je součástí vybavení učebny, dodržování pravidel je pro každého žáka závazné. 1.1 Přírodopis Charakteristika vyučovacího předmětu Přírodopis Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Předmět Přírodopis je vyučován jako samostatný předmět v 6., 7., 8. a 9. ročníku. V 6., 7.,

Více

Plán EVVO ZŠ a MŠ Křetín 2015-2016

Plán EVVO ZŠ a MŠ Křetín 2015-2016 Plán EVVO ZŠ a MŠ Křetín 2015-2016 Počet žáků: 53 Ředitelka školy : Mgr. Ivana Pfefrová Koordinátor environmentální výchovy: Ludmila Kroupová 1.Charakteristika EVVO. 2.Cíle EVVO. 3.Metody a formy realizace

Více

Nabídka výukových programů environmentální výchovy pro školní rok 2006/2007

Nabídka výukových programů environmentální výchovy pro školní rok 2006/2007 Nabídka výukových programů environmentální výchovy pro školní rok 2006/2007 Velké šelmy v Beskydech Pozn. projekt je finančně podpořen MŽP. Proto cena 10,- Kč Člověk a příroda Ekologické minimum 12-18

Více

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu

Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Vzdělávací obsah vyučovacího předmětu Přírodopis 9. ročník Zpracovala: RNDr. Šárka Semorádová Neživá příroda objasní vliv jednotlivých sfér Země na vznik a trvání popíše planetu jako zemské těleso, stavbu,

Více

6.ročník 7.ročník 8.ročník 9.ročník

6.ročník 7.ročník 8.ročník 9.ročník Ekosystémy 5. Průřezové téma - ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA 6.ročník 7.ročník 8.ročník 9.ročník les (les v našem okolí; produkční a mimoprodukční významy lesa) pole (změny okolní krajiny vlivem význam způsoby

Více

REALIZACE PT ENV NA ZŠ ŘEVNICE VE ŠKOLNÍM ROCE 2014/2015

REALIZACE PT ENV NA ZŠ ŘEVNICE VE ŠKOLNÍM ROCE 2014/2015 REALIZACE PT ENV NA ZŠ ŘEVNICE VE ŠKOLNÍM ROCE 2014/2015 Obsah: OSN vyhlásila rok 2015 1.Mezinárodním rokem půdy. Ekologicky obhospodařovaná půda je cenným pokladem. Půda a zemědělství, to je tisíce let

Více

Školní výstupy Konkretizované učivo Průřezová témata, přesahy a vazby, projekty

Školní výstupy Konkretizované učivo Průřezová témata, přesahy a vazby, projekty Vzdělávací oblast: Člověk a příroda - Přírodopis Vyučovací předmět: Biologie Ročník: Kvarta Očekávané výstupy ZV RVP NEŽIVÁ PŘÍRODA rozpozná vybrané nerosty a horniny s použitím určovacích pomůcek Školní

Více

K C 2017 U Farmy 30/11, Cheb

K C 2017 U Farmy 30/11, Cheb K C 2017 U Farmy 30/11, Cheb www.ekocentrumcheb.cz Výukový program Za zvířátky na farmu Malým farmářem Hrajeme si na zahradě Odpadománie Babka kořenářka Mléko není jenom mléko Upeč třeba chleba Jak na

Více

Předmět: Ekologická výchova 1. stupeň

Předmět: Ekologická výchova 1. stupeň Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání Nepovinné předměty Předmět: Ekologická výchova 1. stupeň Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové, časové a organizační

Více

Nabídka výukových programů

Nabídka výukových programů Nabídka výukových programů s environmentální, historickou a přírodovědnou tématikou pro MŠ, 1. stupeň ZŠ, 2. stupeň ZŠ a SŠ Více informací a o dalších aktivitách pro školy se dozvíte na www.mpcr.cz v rubrice

Více

Očekávané výstupy podle RVP ZV Učivo předmětu Přesahy, poznámky. Poznáváme přírodu

Očekávané výstupy podle RVP ZV Učivo předmětu Přesahy, poznámky. Poznáváme přírodu Předmět: PŘÍRODOPIS Ročník: 6. Časová dotace: 2 hodiny týdně Očekávané výstupy podle RVP ZV Učivo předmětu Přesahy, poznámky Konkretizované tematické okruhy realizovaného průřezového tématu Poznáváme přírodu

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vyučovací předmět PŘÍRODOVĚDA 2. OBDOBÍ

Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vyučovací předmět PŘÍRODOVĚDA 2. OBDOBÍ Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vyučovací předmět PŘÍRODOVĚDA 2. OBDOBÍ Očekávané výstupy Učivo ročník Průřezová témata Je si vědom nutnosti kázně a dodržování pokynů v případě obecného ohrožení

Více

NABÍDKA TERÉNNÍCH VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ PRO GYMNÁZIA A SŠ BOTANIKA

NABÍDKA TERÉNNÍCH VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ PRO GYMNÁZIA A SŠ BOTANIKA Hans Molish, 1931 NABÍDKA TERÉNNÍCH VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ PRO GYMNÁZIA A SŠ BOTANIKA 1. Obrazy rostlinných společenstev Víte co je to fotografický snímek, ale co je to fytocenologický snímek nemáte ani ponětí?

Více

Výukové environmentální programy s mezipředmětovými vazbami

Výukové environmentální programy s mezipředmětovými vazbami Výukové environmentální programy s mezipředmětovými vazbami Ekologie, krajina a životní prostředí, ochrana životního prostředí, geologie a pedologie, praxe (Ing. Lenka Zámečníková) I) pracovní listy, poznávačky,

Více

Plán EVVO ZŠ a MŠ Křetín 2014-2015

Plán EVVO ZŠ a MŠ Křetín 2014-2015 Plán EVVO ZŠ a MŠ Křetín 2014-2015 Počet žáků: 55. Ředitelka školy: Mgr. Ivana Pfefrová Koordinátor environmentální výchovy: Ludmila Kroupová Zpracovala: Ludmila Kroupová 1. Charakteristika EVVO 2. Cíle

Více

ROČNÍ PLÁN ŠD

ROČNÍ PLÁN ŠD ROČNÍ PLÁN ŠD 2018 2019 Vychovatelky: 1. oddělení A4 Bartlová Jana vedoucí vychovatelka 2. oddělení A3 Kratochvílová Jana 3. oddělení A7 Lhotáková Petra 4. oddělení A 10 Janoušová Jana 5. oddělení A5 Bc.

Více

NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ 2016/2017

NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ 2016/2017 NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ 2016/2017 PRO MATEŘSKÉ, ZÁKLADNÍ A STŘEDNÍ ŠKOLY UČME SE PŘÍRODOU! EKOCENTRUM HUSLÍK Na Zálesí 1473, Poděbrady kontaktní osoba: Ing. Marta Bryndová Ph.D. tel: +420 734 616 098

Více

Výchovný obsah předmětu se skládá z tematických celků:

Výchovný obsah předmětu se skládá z tematických celků: Příloha č. 3 5.3.4 Přírodovědný seminář (PS) a) Obsahové vymezení Výuka volitelného předmětu Přírodovědný seminář rozšiřuje a prohlubuje učivo vzdělávací oblasti Člověk a příroda a je vyučován v 7. 9.

Více

Velké šelmy v Beskydech

Velké šelmy v Beskydech V roce 2011 Ekocentrum Radhošť nabízí pro školy tyto výukové programy: 1. Odlévání stop živočichů ze sádry (medvěd, vlk, rys) 2. Ruční výroba svíček 3. Není les jako les - NOVINKA 4. Odkud kam teče voda?

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vyučovací předmět: Ekologická výchova Ročník: 6.

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vyučovací předmět: Ekologická výchova Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vyučovací předmět: Ekologická výchova Ročník: 6. EV6 Výstupy Učivo Průřezová témata, projektové vyučování přesahy a vazby, mezipředmětové vztahy uvede příklady výskytu

Více

BIOLOGIE EL OBČAN V DEMOKRATICKÉ SPOLEČNOSTI

BIOLOGIE EL OBČAN V DEMOKRATICKÉ SPOLEČNOSTI BIOLOGIE EL OBČAN V DEMOKRATICKÉ SPOLEČNOSTI CHARAKTERISTIKA TÉMATU Výchova k demokratickému občanství se zaměřuje na vytváření a upevňování takových postojů a hodnotové orientace žáků, které jsou potřebné

Více

Ročník IX. Zeměpis. Období Učivo téma Metody a formy práce- kurzívou. Průřezová témata. Mezipřed. vztahy. Kompetence Očekávané výstupy

Ročník IX. Zeměpis. Období Učivo téma Metody a formy práce- kurzívou. Průřezová témata. Mezipřed. vztahy. Kompetence Očekávané výstupy Obyvatelstvo světa IX. Charakteristika demografického vývoje Žák vysvětlí, proč rychlý růst světového obyvatelstva, vyvolal mezi vědci i politiky znepokojení z perspektiv dalšího vývoje. Uvede příčiny

Více

METODICKÝ LIST PO ZELENÉ

METODICKÝ LIST PO ZELENÉ I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Modernizace výuky v rámci odborných a všeobecných předmětů střední školy. Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/01.0021 METODICKÝ LIST PO ZELENÉ Tento metodický

Více

CO VYPRÁVĚJÍ KORUNY STROMŮ. aneb Barevné dny a eko-dny v mateřské škole

CO VYPRÁVĚJÍ KORUNY STROMŮ. aneb Barevné dny a eko-dny v mateřské škole CO VYPRÁVĚJÍ KORUNY STROMŮ aneb Barevné dny a eko-dny v mateřské škole Projekt pro školní rok 2011/2012 Charakteristika projektu: Projekt bude rozvíjet environmentální výchovu, v souvislosti se čtyřmi

Více

POBYTOVÉ EKOLOGICKÉ VÝUKOVÉ PROGRAMY

POBYTOVÉ EKOLOGICKÉ VÝUKOVÉ PROGRAMY POBYTOVÉ EKOLOGICKÉ VÝUKOVÉ PROGRAMY Pobytový výukový program je vzdělávací akce pro školní kolektivy, která probíhá na pracovišti Lipky Jezírko a v okolních lesích. Programu se můžete zúčastnit během

Více

ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA 2013/2014

ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA 2013/2014 Městská mateřská škola Hořovice, Jiráskova 602, 268 01 Hořovice ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA 2013/2014 Motto: Kdo rozumí přírodě a světu, porozumí lépe i sám sobě Koordinátor: Bc. Iveta Matějková Cílové skupiny:

Více

BIOLOGIE GYM PRŮŘEZOVÁ TÉMATA.

BIOLOGIE GYM PRŮŘEZOVÁ TÉMATA. BIOLOGIE GYM PRŮŘEZOVÁ TÉMATA. Průřezová témata vstupují do vzdělávání jako aktuální zajímavé odkazy k pochopení správnému vnímání různých procesů v současné společnosti. Mají především ovlivňovat postoje,

Více

Co to je environmentální výchova?

Co to je environmentální výchova? Co to je environmentální výchova? Vytváří příležitosti pro získávání vědomostí, hodnotových orientací postojů a dovedností, které jsou potřebné pro ochranu a zachování zdravého životního prostředí. Vytváří

Více

Přírodověda - 4. ročník

Přírodověda - 4. ročník Přírodověda - 4. ročník Školní výstupy Učivo Vztahy zjišťuje propojenost prvků přírody nachází souvislosti mezi konečným vzhledem přírody a činností člověka prakticky třídí organismy do skupin s využitím

Více

e) Začlenění průřezových témat Osobnostní a sociální výchova

e) Začlenění průřezových témat Osobnostní a sociální výchova e) Začlenění průřezových témat Průřezová témata reprezentují ve vzdělávacím programu okruhy aktuálních problémů současného světa a stávají se významnou součástí základního vzdělávání. Tematické okruhy

Více

REALIZACE PT ENV NA ZŠ ŘEVNICE VE ŠKOLNÍM ROCE 2015/2016

REALIZACE PT ENV NA ZŠ ŘEVNICE VE ŠKOLNÍM ROCE 2015/2016 REALIZACE PT ENV NA ZŠ ŘEVNICE VE ŠKOLNÍM ROCE 2015/2016 Obsah: 1. Naučná stezka Řevnice 2. Ministezka 3. Ekologizace provozu školy: Udržování estetického prostředí školy, sběr papíru, víček. Aktivní třídění

Více

DODATEK č. 1 ke straně 17

DODATEK č. 1 ke straně 17 DODATEK č. 1 ke straně 17 Osobnostní a sociální výchova První cesta OSV k žákovi probíhá nepřetržitě učitel je vzorem sociálního chování, ať chce nebo nechce. V běžných školních V běžných školních SPT

Více

6.ročník 7.ročník 8.ročník 9.ročník

6.ročník 7.ročník 8.ročník 9.ročník 5. Průřezové téma - ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA 6.ročník 7.ročník 8.ročník 9.ročník Ekosystémy les (les v našem okolí; produkční a mimoprodukční významy lesa) pole (změny okolní krajiny vlivem význam způsoby

Více

NEŽIVÁ PŘÍRODA. Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se složkami neživé přírody a jejich tříděním.

NEŽIVÁ PŘÍRODA. Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se složkami neživé přírody a jejich tříděním. NEŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se složkami neživé přírody a jejich tříděním. Neživá příroda mezi neživou přírodu patří voda, vzduch, nerosty, horniny,

Více

Plán EVVO. Základní školy a Mateřské školy G. A. Lindnera Rožďalovice. na školní rok 2011/2012

Plán EVVO. Základní školy a Mateřské školy G. A. Lindnera Rožďalovice. na školní rok 2011/2012 Plán EVVO Základní školy a Mateřské školy G. A. Lindnera Rožďalovice na školní rok 2011/2012 Zpracovala Mgr. Nina Dyčenková, školní koordinátorka environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Počet žáků:

Více

KONCEPCE SNIŽOVÁNÍ EKOLOGICKÉ STOPY BUDOVY

KONCEPCE SNIŽOVÁNÍ EKOLOGICKÉ STOPY BUDOVY Projekt ROZŠÍŘENÍ VYBRANÝCH PROFESÍ O ENVIRONMENTÁLNÍ PŘESAH Č. CZ.1.07/3.2.04/05.0050 KONCEPCE SNIŽOVÁNÍ EKOLOGICKÉ STOPY BUDOVY EKOLOGICKÁ STOPA plocha ekologicky produktivní země, kterou potřebujeme

Více

Viadua sdružení pro ochranu a obnovu přírody a krajiny Závěrečná zpráva k projektu Za poznáním do přírody

Viadua sdružení pro ochranu a obnovu přírody a krajiny Závěrečná zpráva k projektu Za poznáním do přírody Viadua sdružení pro ochranu a obnovu přírody a krajiny Závěrečná zpráva k projektu Za poznáním do přírody dle Smlouvy č. OSKOL/FRM/000847/2015/Pal o poskytnutí finanční podpory z rozpočtu statutárního

Více

ENVIRONMENTALISTIKA GYM

ENVIRONMENTALISTIKA GYM ENVIRONMENTALISTIKA GYM ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA CHARAKTERISTIKA PRŮŘEZOVÉHO TÉMATU V době, kdy jsme svědky rychlého zhoršování stavu globálních životodárných systémů z hlediska podmínek udržitelného rozvoje,

Více

ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ / ENVIRONMENTÁLNÍ CHOVÁNÍ ZVÍŘATA ZACHRAŇUJÍ SVĚT

ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ / ENVIRONMENTÁLNÍ CHOVÁNÍ ZVÍŘATA ZACHRAŇUJÍ SVĚT aktivita EKOPEXESO ANOTACE: Pomocí této motivační aktivity se žáci formou hry seznámí s vybranými ekologickými pojmy a zároveň si uvědomí propojenost jejich významů. VZDĚLÁVACÍ OBLASTI A OBSAHOVÉ VZDĚLÁVACÍ

Více

Dodatek č.1 k ŠVP ŠKOLNÍ PLÁN EVVO

Dodatek č.1 k ŠVP ŠKOLNÍ PLÁN EVVO Dodatek č.1 k ŠVP ŠKOLNÍ PLÁN EVVO (1. aktualizace ŠP EVVO) Environmentální výchova je celostní proces působení na děti, mládež i dospělou populaci za účelem vytvoření dokonalé harmonie myšlení, cítění

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu Přírodověda

Charakteristika vyučovacího předmětu Přírodověda Charakteristika vyučovacího předmětu Přírodověda Obsahové, časové a organizační vymezení vyučovacího předmětu Přírodověda Vzdělávací obsah předmětu Přírodověda je tvořen z tematických okruhů Rozmanitost

Více

Jak cestuje kapka vody

Jak cestuje kapka vody Jak cestuje kapka vody Cíl: porozumění významu vody pro člověka a celou přírodu, pochopení koloběhu vody v přírodě, vychovávat k ochraně přírody Obsah: formou pohádky seznámení s koloběhem vody v přírodě,

Více

Téma, cíle Vzdělávací oblast Průřezová Kompetence

Téma, cíle Vzdělávací oblast Průřezová Kompetence Téma, cíle Vzdělávací oblast Průřezová Kompetence témata Foukej, foukej větříčku (září, říjen, listopad) Komunikace s dospělým i kamarádem Učit se reagovat na pokyny a dění okolo nás Učit se sdělovat pocity

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA ŽALANY

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA ŽALANY ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA ŽALANY Školní plán EVVO Základní škola a Mateřská škola Žalany, Rtyňská 156, Žalany 417 63 2014 2015 Vypracovala: Ing. Bc. Pavla Broná Školní plán EVVO je vydán a vychází

Více

Předmět: PRVOUKA Ročník: 3. ŠVP Základní škola Brno, Hroznová 1. Výstupy předmětu

Předmět: PRVOUKA Ročník: 3. ŠVP Základní škola Brno, Hroznová 1. Výstupy předmětu Místo, kde žijeme Domov bydliště a jeho okolí, orientace v nejbližším okolí bydliště Zná svou adresu a telefonní číslo, kontakt na rodiče, chrání osobní údaje před cizími lidmi, bezpečně se orientuje v

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu Přírodověda ŠVP LMP

Charakteristika vyučovacího předmětu Přírodověda ŠVP LMP Charakteristika vyučovacího předmětu Přírodověda ŠVP LMP Obsahové, časové a organizační vymezení vyučovacího předmětu Přírodověda Vzdělávací obsah předmětu Přírodověda je utvořen vzdělávacím obsahem vzdělávacího

Více

TŘÍDNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

TŘÍDNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM TŘÍDNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM MATEŘSKÁ ŠKOLA NOVÁ VES Je zpracován v souladu s Rámcovým programem pro předškolní vzdělávání. Každé podtéma TVP rozvíjí všech pět oblastí předškolního vzdělávání: biologickou,

Více

VY_32_INOVACE_01_EKOSYSTEMY

VY_32_INOVACE_01_EKOSYSTEMY Kód materiálu: Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_EKOSYSTEMY Ekosystémy Předmět: Environmentální výchova Ročník: 7. Časová dotace: 45 min Datum ověření: 21. 10. 2011 Jméno autora: Klíčová slova: Výchovné

Více

Nabídka environmentálních výukových programů pro školní rok 2009/2010

Nabídka environmentálních výukových programů pro školní rok 2009/2010 Nabídka environmentálních výukových programů pro školní rok 2009/2010 Eva Kudelová tel. 577 142 297, 603 301 435, e-mail: e.kudelova@ddmastra.cz Monika Hiblerová tel. 577 142 297, 774 192 105, e-mail:

Více

OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo výzvy 21 Žádost o fin. podporu z OP VK - IP obl. podpory unit costs

OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo výzvy 21 Žádost o fin. podporu z OP VK - IP obl. podpory unit costs Subjekt Speciální ZŠ a MŠ Adresa U Červeného kostela 110, 415 01 TEPLICE Číslo op. programu CZ. 1. 07 Název op. programu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo výzvy 21 Název výzvy Žádost o fin. podporu

Více

Zkoumání přírody. Myšlení a způsob života lidí vyšší nervová činnost odlišnosti člověka od ostatních organismů

Zkoumání přírody. Myšlení a způsob života lidí vyšší nervová činnost odlišnosti člověka od ostatních organismů Předmět: PŘÍRODOPIS Ročník: 9. Časová dotace: 1 hodina týdně Výstup předmětu Rozpracované očekávané výstupy Učivo předmětu Přesahy, poznámky Konkretizované tématické okruhy realizovaného průřezového tématu

Více

Osobnostní a sociální výchova

Osobnostní a sociální výchova Osobnostní a sociální výchova (projekt) (projekt) (projekt) (projekt) (projekt) (projekt) Osobnostní rozvoj (projekt) (projekt) (projekt) (projekt) Sociální rozvoj (projekt) (projekt) - (projekt) (projekt)

Více

Výukové programy nabízené Centrem rozvoje Česká Skalice, o.p.s., ve školním roce 2015/2016

Výukové programy nabízené Centrem rozvoje Česká Skalice, o.p.s., ve školním roce 2015/2016 Výukové programy nabízené Centrem rozvoje Česká Skalice, o.p.s., ve školním roce 2015/2016 JAK A KDE SI PROGRAM OBJEDNAT Telefonicky: 733 538 500 Terezie Netrestová E-mailem: ekoporadna@centrumrozvoje.eu

Více

Čas: 2-3. Počet žáků 20-60

Čas: 2-3. Počet žáků 20-60 ODPAD Představu o slovu odpad má každý celkem jasnou. Odpad je věc, kterou již nechceme, a obtěžuje nás. Zabírá místo, které může nahradit nová věc. Předtím, než ale odpad vznikl, jednalo se o výrobek,

Více

NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ

NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ Místa konání programů: učebna ekologické výchovy v budově Správy NP a CHKO Šumava okolí Vimperka Délka programů: MŠ 45-60 minut ostatní stupně škol 90 minut terénní programy trvají 1,5 až 4 hodiny. Objednávka

Více

Přírodopis. Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu (specifické informace o předmětu důležité pro jeho realizaci)

Přírodopis. Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu (specifické informace o předmětu důležité pro jeho realizaci) Počet vyučovacích hodin za týden 1. ročník 2. ročník 3. ročník 4. ročník 5. ročník 6. ročník 7. ročník 8. ročník 9. ročník 0 0 0 0 0 2 2 1 1 6 Povinný Povinný Povinný Povinný Celkem Název předmětu Oblast

Více

SSOS_ZE_3.17 Trvale udržitelný rozvoj

SSOS_ZE_3.17 Trvale udržitelný rozvoj Číslo a název projektu Číslo a název šablony DUM číslo a název CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT SSOS_ZE_3.17

Více

Školní plán EVVO 2015/2016

Školní plán EVVO 2015/2016 Školní plán EVVO 2015/2016 Základní škola praktická a Základní škola speciální, Mělník, příspěvková organizace Zpracovatel: Jméno a příjmení: Václava Přibilová, koordinátorka EVVO Identifikační údaje školy:

Více

ŠVP podle RVP ZV Hravá škola č.j.: s 281 / Kře

ŠVP podle RVP ZV Hravá škola č.j.: s 281 / Kře Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Vyučovací předmět: Přírodověda Charakteristika vyučovacího předmětu Přírodověda Charakteristika vyučovacího předmětu Předmět Přírodověda

Více

VDO občanská společnost, stát - vytváření pravidel chování a týmové práce EV vztah člověka k prostředí - naše obec. EGS objevujeme Evropu a svět

VDO občanská společnost, stát - vytváření pravidel chování a týmové práce EV vztah člověka k prostředí - naše obec. EGS objevujeme Evropu a svět 1 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vyučovací předmět: Prvouka Ročník:3 Výstup Učivo Průřezová témata Mezipředmětové vztahy Poznámka MÍSTO, KDE ŽIJEME Orientuje se v místě svého bydliště, v okolí školy,

Více

PŘÍRODOVĚDA - 4. ROČNÍK žák: Vysvětlí co je vesmír. Objasní postavení Země ve vesmíru Popíše sluneční soustavu Ukáže pohyb Země na globusu, vysvětlí důvody pohybu Země a Slunce Zhodnotí základní informace

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada:

Více

Cílová skupina Stupeň a typ vzdělávání Základní - první stupeň Typická věková skupina 7 10 let

Cílová skupina Stupeň a typ vzdělávání Základní - první stupeň Typická věková skupina 7 10 let Název projektu Život jako leporelo Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/21.3763 Autor Mgr. Anna Šálková Datum 17. 6. 2014 Ročník 2. Vzdělávací oblast* Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor* Český jazyk

Více

Environmentální výukové programy pro základní školy v Plzeňském kraji - ENVYK

Environmentální výukové programy pro základní školy v Plzeňském kraji - ENVYK Environmentální výukové programy pro základní školy v Plzeňském kraji - ENVYK Od dubna až do ledna roku 2015 se na vybraných základních školách v Plzeňském kraji začne realizovat vzdělávací projekt s environmentální

Více

Střední průmyslová škola Ostrov, příspěvková organizace sídlo: Klínovecká 1197, Ostrov, tel: , IČ: SMĚRNICE

Střední průmyslová škola Ostrov, příspěvková organizace sídlo: Klínovecká 1197, Ostrov, tel: , IČ: SMĚRNICE Střední průmyslová škola Ostrov, příspěvková organizace sídlo: Klínovecká 1197, 363 01 Ostrov, tel: 353 416 400, IČ: 708 454 25 SMĚRNICE ředitele Střední průmyslové školy Ostrov č. 1463/2018/SPS Školní

Více

Přírodověda 4.ročník 2018/2019

Přírodověda 4.ročník 2018/2019 Tematický plán ZŠ Tichá Přírodověda 4.ročník 2018/2019 Měsíc Učivo Poznámka Výstupy ŠVP ZÁŘÍ Opakování učiva 3.ročníku Rozmanitost živé a neživé přírody, podmínky života na Zemi. Vycházka do přírody Soužití

Více

Výstupy Učivo Mezipředmětové vztahy Z-planeta Země projevy života

Výstupy Učivo Mezipředmětové vztahy Z-planeta Země projevy života 1 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda PŘÍRODOPIS ročník: šestý Výstupy Učivo Mezipředmětové vztahy - zná základní podmínky a Poznávání přírody(přír.soustavy- ekosystémy) Z-planeta Země projevy života -

Více

ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA

ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA Základní škola a Mateřská škola Palackého náměstí Palackého náměstí 238, 686 01 Uherské Hradiště ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA Plán akcí pro školní rok 2017 /2018 Vypracovala: Mgr. Andrea Vršovská Úvod: Environmentální

Více

VÝCHOVNĚ VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ

VÝCHOVNĚ VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ NABÍDKA VÝCHOVNĚ VZDĚLÁVACÍCH PROGRAMŮ 2016/2017 Dobrý den, rádi bychom Vám představili anotace našich výchovně vzdělávacích programů, které nabízíme v roce 2016/2017. Programy, které Vám nabízíme, jsou

Více

Vyučovací předmět: Zeměpis Ročník: 6.

Vyučovací předmět: Zeměpis Ročník: 6. Vyučovací předmět: Zeměpis Ročník: 6. Vzdělávací obsah Očekávané výstupy z RVP ZV Školní výstupy Učivo zhodnotí postavení Země ve vesmíru a srovnává podstatné vlastnosti Země s ostatními tělesy sluneční

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 e-mail: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

1 JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE UČEBNÍ OSNOVY

1 JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE UČEBNÍ OSNOVY 1 JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE UČEBNÍ OSNOVY 1. 4 Konverzace v anglickém jazyce Časová dotace 7. ročník 1 hodina 8. ročník 1 hodina 9. ročník 1 hodina Celková dotace na 2. stupni jsou 3 hodiny. Charakteristika:

Více

Roční plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty na rok 2016/2017

Roční plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty na rok 2016/2017 Dětský domov, Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Zlín Roční plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty na rok 2016/2017. podpis a razítko ředitelky školy 1 Cíle ročního plánu EVVO

Více

Krátkodobé a dlouhodobé školní projekty

Krátkodobé a dlouhodobé školní projekty Roční program EVVO na školní rok 2011 12 Krátkodobé a dlouhodobé školní projekty Aktivita Cíl, na který navazuje Způsob vyhodnocení Termín Zodpovědná osoba Osoby určení (Třída) Reportáž ze života mého

Více

abídka osvětově-vzdělávacích pro Krušnohoří Ekologického centra Most

abídka osvětově-vzdělávacích pro Krušnohoří Ekologického centra Most 2015 abídka osvětově-vzdělávacích ramů Ekologického centra Most pro Krušnohoří programy Osvětově-vzdělávací Ekologického centra Most Mateřské školy Kdo nám škodí v ovzduší Hravou formou, s pomocí maňásků,

Více

ZAHAJOVACÍ KONFERENCE PROJEKTU

ZAHAJOVACÍ KONFERENCE PROJEKTU egistrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.13/03.0046 ZAHAJOVACÍ KONFERENCE PROJEKTU 5. listopadu 2009 Lesná v Krušných horách O projektu Projekt Ekologická měření v praxi odborné kompetence žáků představuje

Více

Střední průmyslová škola Ostrov sídlo: Klínovecká 1197, 363 01 Ostrov, tel: 353 416 400, IČ: 708 454 25 SMĚRNICE

Střední průmyslová škola Ostrov sídlo: Klínovecká 1197, 363 01 Ostrov, tel: 353 416 400, IČ: 708 454 25 SMĚRNICE Střední průmyslová škola Ostrov sídlo: Klínovecká 1197, 363 01 Ostrov, tel: 353 416 400, IČ: 708 454 25 SMĚRNICE ředitele Střední průmyslové školy Ostrov č. 1327/2015/SPS Školní program environmentálního

Více

Rozmanitosti přírody - 4. ročník

Rozmanitosti přírody - 4. ročník Rozmanitosti přírody - 4. ročník 1. Živá a neživá příroda prezentace - opakování a prohlubování učiva ze 3. roč. K: komunikativní, k učení K. výstup: - opakuje učivo ze 3. ročníku - vysvětlí pojmy živá

Více

SSOS_ZE_1.13 Základy ekologie, prezentace

SSOS_ZE_1.13 Základy ekologie, prezentace Číslo a název projektu Číslo a název šablony CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT DUM číslo a název SSOS_ZE_1.13

Více

NABÍDKA PROGRAMŮ Knihovny města Olomouce POBOČKY BRNĚNSKÁ Brněnská 80-82

NABÍDKA PROGRAMŮ Knihovny města Olomouce POBOČKY BRNĚNSKÁ Brněnská 80-82 NABÍDKA PROGRAMŮ Knihovny města Olomouce POBOČKY BRNĚNSKÁ Brněnská 80-82 pro školní rok 2017/2018 Rádi bychom vám představili nabídku vzdělávacích programů pro žáky, ZŠ, gymnázií, ale i pro družiny, kroužky,

Více

NABÍDKA PROGRAMŮ Knihovny města Olomouce POBOČKY BRNĚNSKÁ Brněnská 80-82

NABÍDKA PROGRAMŮ Knihovny města Olomouce POBOČKY BRNĚNSKÁ Brněnská 80-82 NABÍDKA PROGRAMŮ Knihovny města Olomouce POBOČKY BRNĚNSKÁ Brněnská 80-82 pro školní rok 2018/2019 Rádi bychom vám představili nabídku vzdělávacích programů pro žáky, ZŠ, gymnázií, ale i pro družiny, kroužky,

Více

8. Průřezová témata. Součást výuky ve všech předmětech

8. Průřezová témata. Součást výuky ve všech předmětech 8. Průřezová témata 1. Osobnostní a sociální A Osobnostní rozvoj rozvoj schopností poznávání sebepoznání a sebepojetí seberegulace a sebeorganizace 1. ročník 2. ročník 3. ročník 4. ročník 5. ročník V předmětu

Více

1. V pohodě. 2. Doprava doleva

1. V pohodě. 2. Doprava doleva 1. V pohodě Průřezová témata: Environmentální výchova a osobnostní a sociální výchova Předmět: Občanská výchova Anotace: Osobní hygiena je běžnou součástí všedního dne. Péče o čistotu a klid duše je pro

Více

Učební osnovy vyučovacího předmětu přírodověda se doplňují: 1. stupeň Ročník: čtvrtý. Dílčí výstupy. Přesahy, vazby, rozšiřující učivo, poznámky

Učební osnovy vyučovacího předmětu přírodověda se doplňují: 1. stupeň Ročník: čtvrtý. Dílčí výstupy. Přesahy, vazby, rozšiřující učivo, poznámky - objevuje a zjišťuje propojenost prvků živé a neživé přírody, princip rovnováhy přírody a nachází souvislosti mezi konečným vzhledem přírody a činností člověka - vysvětlí na základě elementárních poznatků

Více

VY_32_INOVACE_02.19 1/7 3.2.02.19 Člověk a příroda

VY_32_INOVACE_02.19 1/7 3.2.02.19 Člověk a příroda 1/7 3.2.02.19 Společenstvo organismů cíl - znát pojem společenství - uvést příklad rostlinného a živočišného společenství - ve vodě i na souši žijí společně druhy organismů, vytváří rostlinná a živočišná

Více

Pokrytí průřezových témat v projektech a projektových dnech

Pokrytí průřezových témat v projektech a projektových dnech Pokrytí průřezových témat v projektech a projektových dnech Průřezové téma: Osobnostní a sociální výchova Osobnostní rozvoj Název 1.ročník 2.ročník 3.ročník 4.ročník 5.ročník 6.ročník 7.ročník 8.ročník

Více

CHARAKTERISTIKA. VZDĚLÁVACÍ OBLAST VYUČOVACÍ PŘEDMĚT ZODPOVÍDÁ ČLOVĚK A JEHO SVĚT PŘÍRODOVĚDA Mgr. Vovčičková

CHARAKTERISTIKA. VZDĚLÁVACÍ OBLAST VYUČOVACÍ PŘEDMĚT ZODPOVÍDÁ ČLOVĚK A JEHO SVĚT PŘÍRODOVĚDA Mgr. Vovčičková CHARAKTERISTIKA VZDĚLÁVACÍ OBLAST VYUČOVACÍ PŘEDMĚT ZODPOVÍDÁ ČLOVĚK A JEHO SVĚT PŘÍRODOVĚDA Mgr. Vovčičková Vyučovací předmět Přírodověda je součástí vzdělávací oblasti Člověk a jeho svět na 1. stupni

Více

ROČNÍ PLÁN EVVO VE ŠKOLNÍM ROCE

ROČNÍ PLÁN EVVO VE ŠKOLNÍM ROCE Střední zdravotnická škola, příspěvková organizace Frýdek Místek, tř. T. G. Masaryka 451 ROČNÍ PLÁN EVVO VE ŠKOLNÍM ROCE 2016 2017 Obsah Obsah... 1 1. Roční plán EVVO pro školní rok 2016/2017... 2 1.1.

Více

Seminář pro učitele geografie

Seminář pro učitele geografie Ostrava, 11. února 2010 Prezentace připravované učebnice Myšlení v globálních a evropských souvislostech Prof. RNDr. Vladimír Baar, CSc. Mgr. Zuzana Houdková Seminář pro učitele geografie Dílčí témata:

Více

Dílčí cíle: Žák preferuje šetrné druhy lidské činnosti ve vztahu k životnímu prostředí. Žák volí environmentálně šetrné alternativy výrobních postupů

Dílčí cíle: Žák preferuje šetrné druhy lidské činnosti ve vztahu k životnímu prostředí. Žák volí environmentálně šetrné alternativy výrobních postupů Hlavní cíle výchovy a vzdělávání žáků v EVVO A. Žák preferuje šetrné druhy lidské činnosti ve vztahu k životnímu B. Žák komunikuje o problémech životního, obhajuje a zdůvodňuje své názory a stanoviska

Více