Prokrastinace Prokrastinace

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Prokrastinace Prokrastinace"

Transkript

1 Boj s prokrastinací

2 Prokrastinace Prokrastinace je výrazná tendence odkládat plnění činností a úkolů, zejména těch nepříjemných, na pozdější dobu provádíme nedůležité nebo žádné činnosti, ztrácíme čas. Někdy se prokrastinace definuje jako neschopnost odolat aktuálním požitkům mozek je příliš orientovaný na přítomnost, příp. činnosti přinášející krátkodobý užitek. Práci, na které mi záleží a kterou bych rád udělal dokonale, odkládám (obava před neúspěchem nebo pomalým úspěchem). Prokrastinace není odpočinek! Při odpočinku nám energie stoupá pokud prokrastinujeme, energie nám klesá. Prokrastinace není lenost líný člověk vědomě nechce nic dělat a je s tím spokojený, kdežto prokrastinující člověk by rád něco dělal (ví, co má dělat), ale nedokáže se k tomu přemluvit.

3 Prokrastinace Časté výroky prokrastinátorů: - Udělám to zítra, až budu mít více energie, až - Hned, jak dokoukám film, půjdu na to. - Nejdřív si musím vyčistit hlavu, pak se do toho pustím. - Ještě udělám toto, abych se pak mohl na práci soustředit. - Dlouho odkládané úkoly většinou vzdáme (což nám může krátkodobě přinést úlevu). Pocity selhání, výčitky, těžší formy vedou až k depresi. Nejvíce prokrastinují inteligentní a kreativní lidé (dokáží si najít propracované výmluvy). Apely na zodpovědnost dlouhodobě nepomáhají.

4 Rozhodovací paralýza Prodlužuje se průměrná délka života (výrazný rozvoj zdravotnictví, pouze omezené válečné konflikty, výrazný rozvoj technologií) více volného času a více možností, jak ho trávit (cestování, internet, sporty, chytré telefony, ). Vzrůstá i množství dostupných informací (ne vše je ověřené a pravdivé). mnoho možností volby a nedůvěra k informacím (nevíme, čemu věřit) vede k rozhodovací paralýze nevíme, kde začít; na základě čeho rozhodovat; výběr z mnoha nesplněných úkolů nám bere energii; odkládání, neefektivita, prokrastinace, frustrace, neplnění životních cílů. nutno si vybrat ty nejkvalitnější informace, výzkumy, pravidla, pak je třeba se jimi řídit, používat je! (označujeme jako znalosti ). Jedním z klíčů k překonávání rozhodovací paralýzy je osobní vize (volíme to, co je v souladu s vizí).

5 Metoda hrdinství Hrdinství je schopnost opouštět komfortní zónu (fyzickou nebo sociální); v nekomfortní zóně se nachází spokojenost (v mozku vzniká dopamin); - člověk musí vystoupit ze stáda (nejít s davem, nebýt jako ovce); opouštění davu (komfortní zóny) je nepříjemné, vyvolává sociální tlak; efekt stáda podporuje zlo, brání dosažení úspěchu; - hrdinou se člověk nerodí, ale stává se jím (dá se postupně učit); učit se být odlišný, zvykat si na nepříjemný okolní sociální tlak; vzniká mikronávyk (máme neustále na paměti); hrdina se nenechá tolik ovlivnit okolím; - nad vykonáním hrdinství nesmíte dlouho přemýšlet (pravidlo tří vteřin) jinak mozek vymýšlí výmluvy, proč zůstat v komfortní zóně; - co je hrdinství - např. dělat nepříjemné věci, poukázat na chyby, udělat nějakou činnost jako první, oslovit potencionálního klienta, ozvat se proti zlu, (projevuje se zejména tam, kde nás nikdo nevidí)

6 Seberegulace Seberegulace schopnost poručit si a poslechnout se; dovednost překonávat naše negativní emoce způsobující averzi k plnění úkolů; schopnost odolat pokušení. - naše rozhodování výrazně více ovlivňují emoce než rozum (dáno vývojem mozku, mozek se nestačí adaptovat na měnící se svět), - emoce způsobují prokrastinaci (rozum je neovládne), proto je ovládání emocí jeden z klíčů v boji s prokrastinací, - je třeba se poslechnout a vykonat i nepříjemnou činnost, - pěstuje se již od dětství, ale i později lze na sobě pracovat, - k překonání emocí musíme být odpočatí, plní energie (kognitivní zdroj) - vůli lze pomocí řady technik posilovat (např. buzer lístek). Naše akceschopnost (boj s prokrastinací) souvisí se zvládáním: - seberegulace, - rozhodovací paralýzy, - hrdinství.

7 Kognitivní zdroj Na kognitivním zdroji závisí naše schopnost sebeovládání nutnost kognitivní zdroj obnovovat (krátký odpočinek, občerstvení) a posilovat, zvětšovat (podobně jako svaly); souvisí s naší vůlí (vůle je stejná na všechny činnosti, lze vytrénovat na jedné činnosti) - nevymlouvat se, že nemám vůli. Pokud chceme dosahovat (realizovat) osobních vizí, musíme překonávat překážky (averze). Překážky je třeba kvantitativně rozložit na malé pak opakovaně překonat (cca 20-30x) => návyky; pak překážku zvětšit. Při případném přerušení překonávání překážek (např. z důvodu nemoci) se vrátit níže a alespoň párkrát zopakovat, pak opět zvýšit. Vhodné návyky nám obnovují a posilují kognitivní zdroj.

8 Motivace Existuje více druhů motivace: Vnější motivace něco děláme proto, že musíme (díky vnějším stimulům odměnám a trestům), je to pro nás nepříjemné, nevidíme v tom smysl; v mozku se vyplavuje málo dopaminu => nepřináší nám to uspokojení, malá kreativita, malá schopnost se učit, negativní emoce. Vnější motivace je nejvhodnější pro manuálně pracující. Vnitřní motivace sám chci něčeho dosáhnout (vede k provádění smysluplných akcí) bez odměn a trestů. Orientace na cíle motivuje, ale přináší krátkodobou radost ( joy ) až při dosažení cíle, na cíl si brzy zvykneme (tzv. hédonická adaptace), pak již nepřináší pozitivní emoce, potřebujeme stále větší cíle (situace se opakuje) vzniká závislost; podobné je to s adrenalinovými sporty (potřeba dělat stále extrémnější věci); může vést až k depresím.

9 Motivace Orientace na cestu zaměřuje se na činnosti (ne na výsledky), vychází z dlouhodobé osobní vize a je jedním z klíčů k překonání prokrastinace; na cestě mohou být milníky (orientační bod, který nám dává zpětnou vazbu, že jdeme po správné cestě). Vnitřní motivace cestou přináší spokojenost v přítomnosti (nechybí nám žádné cíle), dopředu nás táhne vize, děláme věci k její naplňování => mozek vyplavuje dopamin, jsme dlouhodobě spokojení, kreativnější, lépe se učíme, dochází k proudění ( flow ); děláme to, v čem vidíme smysl, věříme tomu. Skupinová motivace vychází z týmové (firemní) vize; skupina spolupracujících jedinců (s podobnými osobními vizemi) vytváří skupinovou synergii (jedinci se musí chovat nesobecky); dosahuje se zvýšení efektu (nejen dělbou práce) => sdílená emoce, větší spokojenost, lepší výsledky; - skupinová motivace by měla být založena na vnitřní motivaci cestou.

10 Osobní vize Osobní vize širší dlouhodobá představa o hlavním směru, zásadách, oblastech a cílech našeho života. Stanovení osobní vize je základním nástrojem pro boj s prokrastinací, bez vize není vnitřní motivace. Je vhodné si vizi sepsat, nemusí být hned dokonalá (začít třeba beta verzí). Vizi můžeme zachytit ve formě bodů, klíčových slov, příběhů, citátů, myšlenek, fantazií jak každému vyhovuje. Je třeba: - si vizi neustále uvědomovat (v různých kontextech, situacích, ), odvozovat z ní dlouhodobé i krátkodobé úkoly (plány); - vizí neustále přizpůsobovat vývoji, konkrétní situaci, konkrétnímu prostředí (není statická); - vizi konkrétně aplikovat každodenně ve svém životě (opírat o ni zejména strategická rozhodnutí).

11 Koncepty pro tvorbu vize 1) Uvědomit si hodnotu času - náš čas na Zemi je konečný, život je třeba prožít naplno (každý den) je cennější než peníze; - uvědomíme si to při těžkých onemocněních (ve chvílích blízké smrti); - je třeba si stanovit, čemu chceme život věnovat, do čeho investovat? 2) Flow (proudění) stav, který přichází tam, kde vidíme výzvu a kde zároveň zapojujeme naše silné stránky a dovednosti (činnosti, které nás baví a pohltí, jsme nejkreativnější); => je třeba znát své silné stránky (sepište si je)! Jaké činnosti mě dostanou do flow?

12 Koncepty pro tvorbu vize 3) Ego stránka osobnosti člověka, která ho nutí být vždy nejlepší; Ego-1.0 věci, které děláme čistě pro sebe (jíme, sportujeme, ); Ego-2.0 věci, které děláme pro ostatní přináší silné pozitivní emoce (meaning), pozitivní vliv na zdraví (proti stresu, na dlouhověkost); - osobní vize by měla obsahovat i nesobeckou složku ego ) Uznání vs. smysl co lidi nejvíce motivuje? - primární pudy nutnost jídla, sexu, (Sigmund Freud); - touha po uznání, moci, penězích, (Alfred Adler), ego 1.0; děláme něco kvůli výsledku (přináší sobeckost, nevyrovnanost); - touha po smyslu (Viktor Frankl), ego-2.0; děláme něco bez ohledu na výsledek, protože to má smysl; člověku nezáleží na mínění ostatních (na jejich uznání) => tato osobní (nikoho jiného) vize přináší největší spokojenost.

13 Osobní vize Osobní vize by měla: - být Vaše (nenechat si ji vnutit) a pouze pro Vás, - zaměřená na motivaci cestou spíše na činnosti než na cíle (činnosti přinášející rozvoj, vytvářející odkaz, pomáhající budovat vztahy), - zohlednit Vaše silné a slabé stránky (=> příležitosti a hrozby), - vyvolávat (spouštět) vnitřní motivaci, - obsahovat ego 2.0 (vyvolávat emoce, být nesobecká), - obsahovat činnosti, které vás dostávají do proudění (flow), - obsahovat morální autority (jejich myšlenky, citáty), - vycházet z vašich životních hodnot (co oceňujeme, i co je pro nás nepřijatelné), - být objektivní (založená na pravdivých poznatcích, zpětná vazba k naší osobě, názorům, činnostem), - být co nejkonkrétnější, - být realistická (žádné sny), vzájemně si neodporující.

14 Osobní vize Vize by neměla být příliš obecná (nic neříkající), líbivá, obsahovat plytké fráze, sebeproklamace (marketingová hesla), neměla by být útěkem před realitou (před daným prostředím). Sestavení osobní vize vzbuzuje jednu z největších averzí => velmi často její sepsání oddalujeme! Bojíme se změn, neúspěchu, času na realizaci, nevíme co tam napsat, Jedna z metod, jak začít psát osobní vizi: představit si svůj vlastní pohřeb zamyslet se, co by o vás řekli (co byste chtěli, aby o vás řekli) členové rodiny, přátelé, spolupracovníci (co nejkonkrétněji) při smuteční řeči. Vizi je třeba realizovat převést do konkrétních cílů a úkolů. Naplňování vize může přinášet i nepříjemné činnosti (nebudou nás bavit). Osobní vize + akceschopnost = výstupy emoční výstupy plníme vizi, jsme spokojení (vyplavuje se dopamin); materiální výstupy máme reálné výsledky práce.

15 Buzer lístek Buzer lístek je jedním z nástrojů pro budování naší akceschopnosti - usnadňuje nám zvládnutí pozitivního návyku, příp. překonání zlozvyku; - vyplňování buzer lístku vytváří tzv. meta-návyk; - vychází z jednoduché tabulky (nejvhodnější je papír); - každý návyk pojmenujeme a stanovíme rozumný limit (začít jen se 4-6 návyky pokud plním, můžu návyky či limity přidávat); - vyplňujeme každý den odlišuji splněné a nesplněné limity; - pravidelně vyhodnocovat (jednoduchá vizuální zpětná vazba). Návyk televize běhání angličtina Hodnocení Limit 1 hod. 1 km 30 min :30 1,5 km 40 min : m 45 min :30 1 km 0 min :00 1,5 km 40 min. 9

16 Systém todo-all Todo-all komplexní systém time managementu; skládá se ze 4 složek: - todo-today plán dne; - todo obsahující úkoly, které zatím nejsou na pořadu dne (mohou být doplněny nejzazším termínem splnění); - ideas obsahující soupis nápadů, které nelze zařadit do todo; - diář obsahující časově vázané úkoly (např. schůzky). Z todo, ideas a diáře vytváříme todo-today. Každý úkol by měl být jen na jediném místě po přepsání na todo-today jej na původním listu škrtneme. Během dne máme na očích jen aktuální úkoly v todo-today (menší averze k jejich plnění, nevzniká rozhodovací paralýza). Nové úkoly, které se objeví během dne, lze přiřadit do libovolné ze 4 složek, (příp. delegovat nebo zahodit). Při řízení druhých lze todo-all doplnit složkou manage (úkoly delegované).

17 Todo-today Todo-today úkoly na daný den si na papíře rozmístíme a označíme pořadí plnění (začínáme nejvíce nepříjemným či důležitým úkolem), - obsahuje vše potřebné (priority, cestu, časy, dávkování/rozdělování); - nezapomínat i na odpočinek (třeba i krátký mezi úkoly); - soustřeďte se vždy jen na jednu věc; - snažte se úkoly dokončovat; - může obsahovat alternativní cesty, příp. časovou rezervu; - na konci dne vyhodnotit, připravit todo-today na další den.

18 Negativní emoce Některé podněty z okolí, naše selhání, vzpomínky na nepříjemnou minulost, nedostatek flow u nás mohou vyvolat nespokojenost, negativní emoce. Mozek podvědomě vnímá a vyhledává nebezpečí a rizika vyvolává varování a poplach (dříve zvyšovalo šanci na přežití) => pesimismus, stres (zneužívají média - negativní zprávy vyvolávají více pozornosti). Nespokojenost je sociálně nakažlivá, šíří se na další lidi, vrací se zpět ke zdroji a vzniká zpětnovazební smyčka a negativní emoce se zesilují (všichni kradou, nic nefunguje, nic nedokážu, ); jsme apatičtí, cítíme beznaděj, nemáme energii, pochybujeme nad sebou, prokrastinujeme (smyčka beznaděje může být příčinou depresí). Co s tím, jak se zbavit negativních emocí?

19 Boj s beznadějí Mozek pracuje ve 4 různých časových perspektivách (režimech): - orientace na negativní minulost - orientace na pozitivní minulost - orientace na přítomnost - orientace na budoucnost Je třeba zvyšovat orientaci na budoucnost (např. stanovením osobní vize) a přeorientovat se z negativní minulosti na pozitivní pak se objeví vnitřní motivace a flow

20 Nutná změna myšlení a chování Prokrastinační smyčka beznaděje pozitivní smyčka flow neefektivita prokrastinace frustrace, stres vnitřní motivace akceschopnost spokojenost, flow, návyky

21 Nástroj Inner-game Teorie svobodné reakce na okolní podněty mezi podnětem a naší reakcí na něj se nachází možnost vědomé volby, jak na nás podnět zapůsobí. Inner-game je dovednost vědomě překlápět negativní podněty na neutrální nebo dokonce pozitivní. V životě nedokážeme ovlivnit mnoho událostí, ale dokážeme ovlivnit, jak na nás zapůsobí (hledat přínos, pozitivní posun). Inner-game rozlišuje 3 režimy: - změna vnímání našich selhání (chápeme jako pozitivní zkušenost), - překonávání ran osudu (nerezignovat), - překlápění negativní minulosti na pozitivní (hledejme pozitiva na negativních událostech). Inner-game je mikronávykem (obdobně jako hrdinství) a lze trénovat.

22 Flow-lístek Flow-lístek je v podstatě pozitivní deníček - pište si cokoli, co se vám přihodilo a je spojeno s pozitivní emocí; - zapisujte si každý den (např. 1-3 velké či malé pozitivní věci); - můžeme doplnit emoční skóre (od 1 do 10); - mozek je nastavený tak, že podle aktuální nálady hodnotí celý život; - mozek vyhledává negativní informace a rizika, potlačuje pozitivní; - tato deníčková terapie šetří antidepresiva, zabraňuje sebevraždám, přináší větší spokojenost a emoční stabilitu.

23 Schůzka sám se sebou Je třeba najít si čas a zamyslet se nad svým osobním rozvojem, stanovit si osobní vizi, nenechat se vláčet okolím, neodkládat to! Po různých školeních, přednáškách se člověk po krátké době vrátí do starých kolejí, zapomíná důležité věci pro osobní rozvoj. Sebekoučování sám se podněcuji k zamyšlení nad důležitými otázkami osobního rozvoje (co se mi podařilo, kam se chci ubírat, stanovím si konkrétní úkoly, nástroje, metody); opakovat každý týden. Neprokrastinujte boj s prokrastinací!

??? CO JE PROKRASTINACE

??? CO JE PROKRASTINACE KONEC PROKRASTINACE ??? CO JE PROKRASTINACE PRO-CRASTINUS = (LAT.) PATŘÍCÍ ZÍTŘKU PRO-CRASTINUS = (LAT.) PATŘÍCÍ ZÍTŘKU PROKRASTINACE = CHOROBNÉ ODKLÁDÁNÍ ÚKOLŮ A POVINNOSTÍ ??? KDO OBČAS PROKRASTINUJETE

Více

SKONCUJTE S PROKRASTINACÍ A NAJDĚTE FLOW V PRÁCI A OSOBNÍM ŽIVOTĚ MGR. DENISA DĚDIČOVÁ

SKONCUJTE S PROKRASTINACÍ A NAJDĚTE FLOW V PRÁCI A OSOBNÍM ŽIVOTĚ MGR. DENISA DĚDIČOVÁ SKONCUJTE S PROKRASTINACÍ A NAJDĚTE FLOW V PRÁCI A OSOBNÍM ŽIVOTĚ MGR. DENISA DĚDIČOVÁ ??? MGR. DENISA DĚDIČOVÁ A B SIMPLE USEFUL SCIENCE-BASED NEEFEKTIVITA PROKRASTINACE DEMOTIVACE BEZ SMYSLU FRUSTRACE

Více

Konec prokrastinace Petr Ludwig

Konec prokrastinace Petr Ludwig Konec prokrastinace Petr Ludwig Proč nejsme schopni začít pracovat na důležitých úkolech a přitom jsme schopni strávit tolik času u nedůležitých činností? Hodiny strávené na sociální síti, sledováním filmu

Více

Motivace. Proč má smysl za každých okolností. PaedDr. Mgr. Hana Čechová

Motivace. Proč má smysl za každých okolností. PaedDr. Mgr. Hana Čechová Motivace Proč má smysl za každých okolností něco dělat PaedDr. Mgr. Hana Čechová Už dlouho si říkáte, že si něco přečtete, budete chodit na angličtinu, konečně se naučíte hrát na klarinet. Dejte se do

Více

Klíčové vlastnosti a kapacity mentora 1

Klíčové vlastnosti a kapacity mentora 1 Klíčové vlastnosti a kapacity mentora 1 Schopnosti a zkušenosti lídra zkušenost a vlastní dovednost pro lídrovství. Osobní síla a vliv navazování vztahů díky vnitřní síle - Sebejistota - Sebedůvěra Schopnost

Více

RADKA LOJA ŘÍZENÍM ČASU ŘÍDÍTE SVŮJ ŽIVOT. Miluješ život? Pak neztrácej čas. Neboť čas je tkáň, z níž se život skládá.

RADKA LOJA ŘÍZENÍM ČASU ŘÍDÍTE SVŮJ ŽIVOT. Miluješ život? Pak neztrácej čas. Neboť čas je tkáň, z níž se život skládá. RADKA LOJA ŘÍZENÍM ČASU ŘÍDÍTE SVŮJ ŽIVOT. Miluješ život? Pak neztrácej čas. Neboť čas je tkáň, z níž se život skládá. Benjamin Franklin WEB OSOBNÍHO ROZVOJE ČLÁNKY, SEMINÁŘE, AUDIONAHRÁVKY, VIDEA www.mindtrix.cz

Více

Jak si stanovit osobní vizi

Jak si stanovit osobní vizi Action Academy Jak si stanovit osobní vizi ebook Blanka 2014 Jak si stanovit osobní vizi Osobní vize je jasná, konkrétní, působivá a aktivující představa budoucího stavu dosažených výsledků, postavení

Více

Videotrénink a jeho využití v komunikaci s lidmi s onemocněním demencí v Domově se zvláštním režimem ve Strážnici. Mgr. Miroslava Kouřilová

Videotrénink a jeho využití v komunikaci s lidmi s onemocněním demencí v Domově se zvláštním režimem ve Strážnici. Mgr. Miroslava Kouřilová Videotrénink a jeho využití v komunikaci s lidmi s onemocněním demencí v Domově se zvláštním režimem ve Strážnici Mgr. Miroslava Kouřilová V roce 2012 bylo našemu zařízení nabídnuto v rámci gerontologické

Více

RECEPTY OSUDU. Poznámky... 196

RECEPTY OSUDU. Poznámky... 196 OBSAH RECEPTY OSUDU Lekce 1: Jak správně vybrat cíl a prostředky pro uskutečnění změny ve svém životě.. 11 Lekce 2: Jak spravedlivý a neustále štědrý je vesmír... 12 Lekce 3: Jak dosáhnout celistvosti,

Více

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia. předmětu Management ve finančních službách

Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia. předmětu Management ve finančních službách Metodický list pro první soustředění kombinovaného studia předmětu Management ve finančních službách Název tematického celku: Základní koncepční přístupy a osobnost manažera Cíl: V návaznosti na poznatky

Více

Příloha č.3 Otázka pro hodnocení manažera

Příloha č.3 Otázka pro hodnocení manažera Příloha č.3 Otázka pro hodnocení manažera 1. Sleduje profesní a technický vývoj? 2. Připravuje a dodržuje realistický rozpočet? 3. Zaměřuje se na podstatné informace a neztrácí se v nedůležitých detailech?

Více

NEVZDĚLANOST V OTÁZKÁCH VZDĚLÁVÁNÍ JE VELKÁ

NEVZDĚLANOST V OTÁZKÁCH VZDĚLÁVÁNÍ JE VELKÁ NEVZDĚLANOST V OTÁZKÁCH VZDĚLÁVÁNÍ JE VELKÁ Jana Nováčková, spoluautorka konceptu Respektovat a být respektován TRADIČNÍ ŠKOLA děti jsou rozdělené do tříd podle věku děti nemají žádný vliv na to, co se

Více

Úspěch není klíčem ke spokojenosti, spokojenost je klíčem k úspěchu. Pokud máte rádi, co děláte, budete úspěšní (Albert Schweitzer).

Úspěch není klíčem ke spokojenosti, spokojenost je klíčem k úspěchu. Pokud máte rádi, co děláte, budete úspěšní (Albert Schweitzer). Pravidla úspěchu Co je úspěch? Úspěch je uspokojivé dosažení cíle (Noah Webster). Úspěch je postupná realizace hodnotného ideálu (Earl Nightingale). Úspěch je maximální využití všech vašich schopností

Více

Základy společenských věd (ZSV) Psychologie, sociální psychologie a části oboru Člověk a svět práce 1. ročník a kvinta

Základy společenských věd (ZSV) Psychologie, sociální psychologie a části oboru Člověk a svět práce 1. ročník a kvinta Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Základy společenských věd (ZSV) Psychologie, sociální a části oboru Člověk a svět práce 1. ročník a kvinta 1 hodina týdně PC, dataprojektor, odborné publikace,

Více

Školení středního managementu mistři, vedoucí výroby

Školení středního managementu mistři, vedoucí výroby NABÍDKA ŠKOLENÍ Předmětem nabídky je obecný přehled možných školení: Školení obchodníků Školení středního managementu mistři, vedoucí výroby Školení manažerských dovedností Základní prioritou společnosti

Více

CELKOVÝ VÝSLEDEK - STRUČNÝ PŘEHLED. Zaměstnanecký průzkum - ukázka

CELKOVÝ VÝSLEDEK - STRUČNÝ PŘEHLED. Zaměstnanecký průzkum - ukázka CELKOVÝ VÝSLEDEK - STRUČNÝ PŘEHLED Zaměstnanecký průzkum - ukázka SOUHRN SPOKOJENOST NÁVRATNOST 1022 respondentů VÝSLEDEK ZA JEDNOTLIVÉ KATEGORIE IDENTIFIKACE 13% 26% 61% ANGAŽOVANOST 11% 27% 62% SPOKOJENOST

Více

Program Podnikání 5. týden. a produktivita

Program Podnikání 5. týden. a produktivita Program Podnikání 5. týden Systémy a produktivita Vítám vás u nového modulu našeho programu! Tentokrát se vrhneme na trochu nudnější téma, které je ale v podnikání zcela nezbytné. Když podnikáme, máme

Více

Psychologie vítězství

Psychologie vítězství Psychologie vítězství Sportovně-psychologický seminář Mgr. Václav Petráš - PsychologieVykonu.cz 1 V čem se liší? Vítězové Poražení Mgr. Václav Petráš - PsychologieVykonu.cz 2 Ti nejlepší z nejlepších...

Více

Příprava na povýšení aneb jak se rychle zorientovat na vyšší pozici

Příprava na povýšení aneb jak se rychle zorientovat na vyšší pozici Příprava na povýšení aneb jak se rychle zorientovat na vyšší pozici Ing. Petra Palasová Co musí umět efektivní manažer Dvě základní otázky: Jaké jsou vlastnosti efektivního manažera? Co musí zvládat, umět,

Více

VÝSTUPNÍ ZPRÁVA. Zdroje stresu

VÝSTUPNÍ ZPRÁVA. Zdroje stresu VÝSTUPNÍ ZPRÁVA Zdroje stresu John Doe john.doe@example.com 18. září 2018 Dostává se Vám do rukou výstup z dotazníku Zdroje stresu. Dotazník se zaměřuje na zmapování možných zdrojů zátěže (stresory) a

Více

MOTIVACE Workshop: Přínos ŠVP a motivace pedagogického sboru

MOTIVACE Workshop: Přínos ŠVP a motivace pedagogického sboru MOTIVACE Workshop: Přínos ŠVP a motivace pedagogického sboru Lektoři: Ing. Drahomíra Rancová, Gymnázium Rokycany Petra Váchová, PedF Plzeň Z lat. movere = hýbati se: souhrn hybných činitelů, které vedou

Více

PROBLÉM DELEGOVÁNÍ v procesu VEDENÍ LIDÍ v praxi vedoucího/řídícího pracovníka:

PROBLÉM DELEGOVÁNÍ v procesu VEDENÍ LIDÍ v praxi vedoucího/řídícího pracovníka: VEDENÍ LIDÍ a DELEGOVÁNÍ PROBLÉM DELEGOVÁNÍ v procesu VEDENÍ LIDÍ v praxi vedoucího/řídícího pracovníka: forma ukládání úkolů PROČ zdůvodnění úkolu ztotožnění se pracovníka s úkolem přesvědčit se o tom,

Více

Doprovodné obrázky a videa na Internetu

Doprovodné obrázky a videa na Internetu POKYNY KE STUDIU Rozšiřující data na Internetu Doprovodné obrázky a videa na Internetu Rejstřík pojmů 7 VÝZNAM DOBROVOLNICTVÍ Čas ke studiu: 1 hodina Cíl: Po prostudování této podkapitoly poznáte význam

Více

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět Marketing a management, okruh Vedení lidí

Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět Marketing a management, okruh Vedení lidí Určeno studentům středního vzdělávání s maturitní zkouškou, předmět Marketing a management, okruh Vedení lidí Materiál vytvořil: Ing. Karel Průcha Období vytvoření VM: listopad 2013 Klíčová slova: motivace,

Více

Náš čas aneb Je možné (dobré) mít vše hotovo? úvod

Náš čas aneb Je možné (dobré) mít vše hotovo? úvod Vědeckotechnický park UP Přednáška Lukáše Gregora Náš čas aneb Je možné (dobré) mít vše hotovo? úvod Jedním ze současných trendů je zlepšování schopností v rámci organizování práce a času. Metoda Getting

Více

Sociální vlivy Poslušnost, konformita a prosociální chování

Sociální vlivy Poslušnost, konformita a prosociální chování Sociální vlivy Poslušnost, konformita a prosociální chování Jana Lidická Sociální vliv Člověk je tvor společenský Někdy až stádní změny v názorech, postojích či chování pod vlivem setkání s názory, postoji

Více

ZAMĚSTNANECKÝ PRŮZKUM

ZAMĚSTNANECKÝ PRŮZKUM www.tcconline.cz ZAMĚSTNANECKÝ PRŮZKUM VÝSTUPNÍ ZPRÁVA - IT - 1-5 LET Zaměstnanecký průzkum - ukázka SHRN UTÍ SPOKOJENOST NÁVRATNOST 9 respondentů NEJLÉPE HODNOCENÉ OTÁZKY Členy top managementu vnímám

Více

TRÉNINK KOGNITIVNÍCH FUNKCÍ V CEREBRU. Bc. Štěpánka Prokopová ergoterapeutka

TRÉNINK KOGNITIVNÍCH FUNKCÍ V CEREBRU. Bc. Štěpánka Prokopová ergoterapeutka TRÉNINK KOGNITIVNÍCH FUNKCÍ V CEREBRU Bc. Štěpánka Prokopová ergoterapeutka Obsah příspěvku Cerebrum kdo jsme, co děláme Jak vnímáme trénink kognitivních funkcí Čeho chceme tréninkem dosáhnout Komponenty

Více

10 nových priorit rozvoje managementu

10 nových priorit rozvoje managementu 10 nových priorit rozvoje managementu Richard Dobeš Managing Partner CEE living performance Krauthammer Založení v roce 1971 300 tréninkových konzultantů 24 poboček v 16 zemích 1971-2010: >25.000 účastníků

Více

Jméno autora: Ing. Juraszková Marcela Datum vytvoření: 16. 11. 2012 Ročník: II. Vzdělávací oblast: Ekonomika a právo Vzdělávací obor: Podnikání

Jméno autora: Ing. Juraszková Marcela Datum vytvoření: 16. 11. 2012 Ročník: II. Vzdělávací oblast: Ekonomika a právo Vzdělávací obor: Podnikání Jméno autora: Ing. Juraszková Marcela Datum vytvoření: 16. 11. 2012 Ročník: II. Vzdělávací oblast: Ekonomika a právo Vzdělávací obor: Podnikání Tematický okruh: Marketing a management Téma: Motivace Číslo

Více

HODNOTY. svoboda krása úspěch soucit odvaha vzdělání fyzická kondice pokora humor láska loajalita trpělivost respekt duchovnost rodina

HODNOTY. svoboda krása úspěch soucit odvaha vzdělání fyzická kondice pokora humor láska loajalita trpělivost respekt duchovnost rodina Cvičení 1: Vyjasněte si své hodnoty HODNOTY Žijete v souladu se svými hodnotami? Jste si vědomi svých hodnot? Dali jste si někdy čas na jasné definování a sepsání svých hodnot? Naplánovali jste si, že

Více

Neurolingvistické programování. Facilitace a moderování - vedení týmových porad. Obchodní dovednosti. Kompetentní manažer

Neurolingvistické programování. Facilitace a moderování - vedení týmových porad. Obchodní dovednosti. Kompetentní manažer Příloha č. 5: Tabulka pro výpočet nabídkové Název kurzu Vedení a koučink zaměstnanců Time management Work-life balance pro manažery Koučink pro manažery Principy motivace týmu a sebemotivace Komunikační

Více

VÝCHOVA K VOLBĚ POVOLÁNÍ

VÝCHOVA K VOLBĚ POVOLÁNÍ 1 VÝCHOVA K VOLBĚ POVOLÁNÍ Obsah: Výchova k volbě povolání vzdělávací cíle str. 2 Obsahové zařazení tematických okruhů str. 3 Výchova k občanství 6.- 7. ročník str. 4 Výchova k občanství 8.- 9. ročník

Více

KOMBINACE - IT - DO 1 ROKU VE SPOLEČNOSTI. Zaměstnanecký průzkum - ukázka

KOMBINACE - IT - DO 1 ROKU VE SPOLEČNOSTI. Zaměstnanecký průzkum - ukázka KOMBINACE - IT - DO 1 ROKU VE SPOLEČNOSTI Zaměstnanecký průzkum - ukázka SOUHRN SPOKOJENOST NÁVRATNOST 18 respondentů VÝSLEDEK ZA JEDNOTLIVÉ KATEGORIE IDENTIFIKACE 16% 31% 53% ANGAŽOVANOST 9% 1% 71% SPOKOJENOST

Více

PŘIROZENÁ SÍLA MOTIVACE

PŘIROZENÁ SÍLA MOTIVACE PŘIROZENÁ SÍLA MOTIVACE A JEJÍ DŮLEŽITOST V PROCESU UČENÍ Hana Vykoupilová E-mail: hana.vykoupilova@inspirro.cz Tel: 777 157 479 www.inspirro.cz MOTIVACE Ochota vynaložit vlastní úsilí k dosažení cíle,

Více

Jak sladit rodinný a pracovní život. 12.11.2014, VŠCHT Mgr. Ivana Šindlerová

Jak sladit rodinný a pracovní život. 12.11.2014, VŠCHT Mgr. Ivana Šindlerová Jak sladit rodinný a pracovní život 12.11.2014, VŠCHT Mgr. Ivana Šindlerová Vaše témata Nejčastější problémy: Mám hodně práce, kterou nestíhám ve vymezeném čase Nemám volný čas pro sebe a na odpočinek

Více

Příloha A: Souhlas s využitím obchodního jména GE Money bank, a.s. v diplomové práci

Příloha A: Souhlas s využitím obchodního jména GE Money bank, a.s. v diplomové práci Příloha A: Souhlas s využitím obchodního jména GE Money bank, a.s. v diplomové práci Společnost GE Money bank, a.s. tímto uděluje povolení Zbyňkovi Němcovi použít obchodní název společnosti GE Money bank,

Více

Praktické zkušenosti s Assessment Centre pro manuální zaměstnance

Praktické zkušenosti s Assessment Centre pro manuální zaměstnance ASSESSMENT CENTRE PRO KATEGORIIMANUÁLNÍCH ZAMĚSTNANCŮ Kompetence pro 21. století. Co bude považováno za klíčové a co by si měly osvojit budoucí generace? Praktické zkušenosti s Assessment Centre pro manuální

Více

Miliónový rok. David Kirš a Bohdana Kabátová www.milionovyrok.cz

Miliónový rok. David Kirš a Bohdana Kabátová www.milionovyrok.cz Miliónový rok David Kirš a Bohdana Kabátová www.milionovyrok.cz ÚSPĚCH NENÍ ŽÁDNÉ TAJEMSTVÍ ZPŮSOB MYŠLENÍ + VĚCI DĚLAT MÁTE JEDEN CÍL OVLÁDAT ENERGII (život sám i hmotné věci v něm jsou energie) (otevřete

Více

OBSAH. Část První Management vlastní osoby...1

OBSAH. Část První Management vlastní osoby...1 OBSAH Část První Management vlastní osoby..............1 Kapitola první Time management...................3 Úvod...................................................3 Čas běží..............................................3

Více

Pedagogická psychologie - vědní disciplína, vznikla v 80. letech 19. století, zabývá se chováním, prožíváním člověka v procesu vzdělávání

Pedagogická psychologie - vědní disciplína, vznikla v 80. letech 19. století, zabývá se chováním, prožíváním člověka v procesu vzdělávání ŠKOLNÍ PSYCHOLOGIE PEDAGOGICKÁ X ŠKOLNÍ PSYCHOLOGIE Pedagogická psychologie - vědní disciplína, vznikla v 80. letech 19. století, zabývá se chováním, prožíváním člověka v procesu vzdělávání Školní psychologie

Více

Návštěvníci s mentálním postižením v muzeu. Mgr. Soňa Mertová, Muzeum bez bariér, 14.-15. 10. 2015

Návštěvníci s mentálním postižením v muzeu. Mgr. Soňa Mertová, Muzeum bez bariér, 14.-15. 10. 2015 Návštěvníci s mentálním postižením v muzeu Mgr. Soňa Mertová, Muzeum bez bariér, 14.-15. 10. 2015 mentální postižení vrozené nebo do 2 let získané postižení psychických schopností člověka nemožnost dosáhnout

Více

Trendy v odměňování a benefitech a propojení s performance managementem. Srpen 2017 Jana Chvalkovská, Red Hat Czech

Trendy v odměňování a benefitech a propojení s performance managementem. Srpen 2017 Jana Chvalkovská, Red Hat Czech Trendy v odměňování a benefitech a propojení s performance managementem Srpen 2017 Jana Chvalkovská, Red Hat Czech Co nás čeká? Mise, vize, strategie a hodnoty souvislost s performance managementem, odměňováním

Více

Přístup k OM v pojetí posunu paradigmatu v managementu k principiálnímu vedení

Přístup k OM v pojetí posunu paradigmatu v managementu k principiálnímu vedení Přístup k OM v pojetí posunu paradigmatu v managementu k principiálnímu vedení Osnova Připomenutí co znamená posun paradigmatu v managementu k principiálnímu vedení Přírodní zákony Mentální principy Etika

Více

1 OTÁZKY OBSAHOVÉHO RÁMCE (W) Oblast A: Čemu ve výuce věřím, jaká mám východiska? A1/1 Jak se ve výuce odráží skutečnost, že je každý žák jiný?

1 OTÁZKY OBSAHOVÉHO RÁMCE (W) Oblast A: Čemu ve výuce věřím, jaká mám východiska? A1/1 Jak se ve výuce odráží skutečnost, že je každý žák jiný? 1 OTÁZKY OBSAHOVÉHO RÁMCE (W) Oblast A: Čemu ve výuce věřím, jaká mám východiska? Podoblast A1: Individualizace výuky A1/1 Jak se ve výuce odráží skutečnost, že je každý žák jiný? A1/2 Představme si úsečku.

Více

Doprovodné obrázky a videa na Internetu

Doprovodné obrázky a videa na Internetu POKYNY KE STUDIU Rozšiřující data na Internetu Doprovodné obrázky a videa na Internetu Rejstřík pojmů 4 PROČ SE STÁT DOBROVOLNÍKEM Čas ke studiu: 1 hodina Cíl: Po prostudování této podkapitoly poznáte

Více

ZAMĚSTNANECKÝ PRŮZKUM

ZAMĚSTNANECKÝ PRŮZKUM www.tcconline.cz ZAMĚSTNANECKÝ PRŮZKUM VÝSTUPNÍ ZPRÁVA - CELKOVÁ Zaměstnanecký průzkum - ukázka SHRN UTÍ SPOKOJENOST NÁVRATNOST 462 respondentů NEJLÉPE HODNOCENÉ OTÁZKY Můj přímý nadřízený se mi věnuje

Více

Proč děláme práci, která nás nebaví?

Proč děláme práci, která nás nebaví? Proč děláme práci, která nás nebaví? Podle průzkumů se věnuje až 70% lidí zaměstnání, které je nenaplňuje a někdy i doslova sere. V poslední době nad touto otázkou hodně přemýšlím. Sám jsem vlastně dlouho

Více

Prosím napište zde svůj životní příběh od dob ranného dětství, které si pamatujete až do dnes. Stačí popisovat základní události a roky

Prosím napište zde svůj životní příběh od dob ranného dětství, které si pamatujete až do dnes. Stačí popisovat základní události a roky Vstupní zpráva Jméno: xyz Datum od:.. Zprávu odešlete na kalina@mujkouc.cz Více informací na www.mujvztah.cz www.mamdepku.cz Životní příběh Prosím napište zde svůj životní příběh od dob ranného dětství,

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 10, S 20 DATUM VYTVOŘENÍ: 19.3. 2013

VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 10, S 20 DATUM VYTVOŘENÍ: 19.3. 2013 VÝUKOVÝ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_ DUM 10, S 20 JMÉNO AUTORA: DATUM VYTVOŘENÍ: 19.3. 2013 PRO ROČNÍK: OBORU: VZDĚLÁVACÍ OBLAST. TEMATICKÝ OKRUH: TÉMA: Bc. Blažena Nováková 2. ročník Předškolní a mimoškolní

Více

EM-kit Empowerment of immigrant women

EM-kit Empowerment of immigrant women RADA PRVNÍ: Jak se vypořádat se stresem způsobeným ztrátou zaměstnání Neotáčejte se ke svým pocitům zády Jak přežít stres spojený se ztrátou zaměstnání Vypište se ze svých pocitů. Vyjádřete vše, co cítíte

Více

Vše, co se dá měřit, se dářídit! Ovšem to, co je pro maximální výkon nezbytné, je jen těžko měřitelné. HRANICE maximálního výkonu

Vše, co se dá měřit, se dářídit! Ovšem to, co je pro maximální výkon nezbytné, je jen těžko měřitelné. HRANICE maximálního výkonu Vše, co se dá měřit, se dářídit! Ovšem to, co je pro maximální výkon nezbytné, je jen těžko měřitelné. HRANICE maximálního výkonu Co jsme si připravili Hranice maximálního výkonu Výsledky, úspěch a životní

Více

Co teď a co potom? Jaké kroky mám udělat k úspěchu

Co teď a co potom? Jaké kroky mám udělat k úspěchu EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND Co teď a co potom? Jaké kroky mám udělat k úspěchu PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Ing. Mgr. Petra Koťátková Co se dnes dozvíte Jak umím organizovat svůj čas Cvičení 1

Více

Veřejný projev (Prezentace výsledků výzkumné práce) Jana Miňhová

Veřejný projev (Prezentace výsledků výzkumné práce) Jana Miňhová Veřejný projev (Prezentace výsledků výzkumné práce) Jana Miňhová Prezentační a rétorické dovednosti Schopnost prezentovat svou osobu se sebedůvěrou a sebejistotou Schopnost vlastního úsudku Schopnost empatie

Více

Úžasný rok 2018 Váš plán pro úspěšný nový rok

Úžasný rok 2018 Váš plán pro úspěšný nový rok Úžasný rok 2018 Váš plán pro úspěšný nový rok Na rok 2018 vyhlásila firma Pantone barvou roku odstín Ultra Violet (to je ten, který vidíte tady v nadpisech). A není to náhoda. Podle tohoto odstínu máme

Více

JAK NA KOMPETENČNÍ MODEL PŘÍPADOVÁ STUDIE

JAK NA KOMPETENČNÍ MODEL PŘÍPADOVÁ STUDIE JAK NA KOMPETENČNÍ MODEL PŘÍPADOVÁ STUDIE FLEXIBILITA ZODPOVĚDNOST INICIATIVA SAMOSTATNOST RESPEKT VYTRVALOST POKORA NEJNIŽŠÍ NEZAMĚSTANOST ZA POSLEDNÍCH 7 LET DVOJNÁSOBNÝ POČET VOLNÝCH PRACOVNÍCH MÍST

Více

Pracovní listy. Workshop - Růžena Nekudová Jak se zbavit starých návyků a vytvořit si nové

Pracovní listy. Workshop - Růžena Nekudová Jak se zbavit starých návyků a vytvořit si nové Pracovní listy Workshop - Růžena Nekudová Jak se zbavit starých návyků a vytvořit si nové Zadání: Zapiš si všechna negativní přesvědčení, která máš nebo si myslíš, že máš o sebevědomí, v oblasti dosahování

Více

Zástupce ředitele a personální práce

Zástupce ředitele a personální práce Název projektu: Reg. č. projektu: Rozvoj klíčových kompetencí zástupců ředitele na školách a školských zařízeních CZ.1.07/1.3.49/01.0002 Modul : Zástupce ředitele a personální práce Evropská obchodní akademie,

Více

Rozhodovací procesy 3

Rozhodovací procesy 3 Rozhodovací procesy 3 Informace a riziko Příprava předmětu byla podpořena projektem OPPA č. CZ.2.17/3.1.00/33253 III rozhodování 1 Rozhodovací procesy Cíl přednášky 1-3: Význam rozhodování Rozhodování

Více

Příručka o individuálním plánování pro uživatele sociálních služeb. Mám svůj plán. Jiří Sobek

Příručka o individuálním plánování pro uživatele sociálních služeb. Mám svůj plán. Jiří Sobek Příručka o individuálním plánování pro uživatele sociálních služeb Mám svůj plán Jiří Sobek Praha, 2012 Co je individuální plánování Každý člověk, který využívá sociální službu, má svůj individuální plán.

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Psychické procesy VY_32_INOVACE_10_02. Luděk Dobeš dobes@gymjev.

CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Psychické procesy VY_32_INOVACE_10_02. Luděk Dobeš dobes@gymjev. Průvodka Číslo projektu Název projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Příjemce

Více

Dokonalé zvládání konfliktů. a kritických situací

Dokonalé zvládání konfliktů. a kritických situací Dokonalé zvládání konfliktů a kritických situací Jak si zachovat KLID v každé situaci - pokročilé techniky přístupu a kreativní řešení nejen pracovních konfliktů aneb umění zvládat konflikty způsobem,

Více

To vše odděleně! Přitom mají stejný cíl: spokojeného zákazníka.

To vše odděleně! Přitom mají stejný cíl: spokojeného zákazníka. Firmy investují nemalé prostředky do posílení loajality zákazníků, zjišťování jejich spokojenosti a vnímání značky. Další prostředky směřují do výběru a motivace zaměstnanců, tréninků a školení, do průzkumů

Více

Absolvováním modulu získáte :

Absolvováním modulu získáte : Vzdělávací moduly a workshopy: NARATIVNÍ MANAGEMENT a SYSTEMICKÉ FIREMNÍ KONSTELACE - jako nástroj řešení firemních problémů, firemních strategií, utváření funkčních firemních leverage, řešení vztahových

Více

Česká školní inspekce Zlínský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. čj. ČŠI- 143-02/08-15. Předmět inspekční činnosti:

Česká školní inspekce Zlínský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. čj. ČŠI- 143-02/08-15. Předmět inspekční činnosti: Česká školní inspekce Zlínský inspektorát Název školy/školského zařízení: INSPEKČNÍ ZPRÁVA čj. ČŠI- 143-02/08-15 Mateřská škola Sušice, okres Uherské Hradiště Adresa: Sušice 54, 687 04 Traplice Identifikátor:

Více

ROZUMNÝ ŽIVOT 3. Obsah. PRVNÍ ČÁST Láska, rodina, děti co může být důležitější?...

ROZUMNÝ ŽIVOT 3. Obsah. PRVNÍ ČÁST Láska, rodina, děti co může být důležitější?... --------------------------------------------------- ROZUMNÝ ŽIVOT 3 Obsah PRVNÍ ČÁST Láska, rodina, děti co může být důležitější?... 11 První kapitola: Jak si lze vytvořit samotu... 12 Strach a pochybnosti...12

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0969 Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Autor Tematický okruh Ročník VY_32_INOVACE_ZV_1_5E_SEK_08_STRATEGIE_A_TECHNIKY_

Více

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU Projekt MOTIVALUE Jméno: Třida: Pokyny Prosím vyplňte vaše celé jméno. Vaše jméno bude vytištěno na informačním listu s výsledky. U každé ze 44 otázek vyberte a nebo

Více

Obsah. Devět tipů pro hospodaření s vaším časem 3. Pět tipů pro organizaci práce v kanceláři 19. Předmluva. Část první Zorganizujte si své činnosti 1

Obsah. Devět tipů pro hospodaření s vaším časem 3. Pět tipů pro organizaci práce v kanceláři 19. Předmluva. Část první Zorganizujte si své činnosti 1 Předmluva ix Část první Zorganizujte si své činnosti 1 Úvod 2 Devět tipů pro hospodaření s vaším časem 3 Tip 1 Deset principů time managementu od Johna Adaira 3 Tip 2 Pět nejhorších nástrah, kterým byste

Více

MOTIVACE Definice motivace

MOTIVACE Definice motivace MOTIVACE zpracovaly: Lucie Tylšarová, Lucie Zimlová Definice motivace Původ slova motivace můžeme hledat v latině - movero, movere, tj. pohybovat, měnit. Definice motivace není jednoznačná, každý autor

Více

Vedoucí odboru, vedoucí organizační složky, ředitel MP

Vedoucí odboru, vedoucí organizační složky, ředitel MP Hodnocený: Pracovní pozice hodnoceného: Nadřízený: Pracovní pozice nadřízeného: Kompetenční model: Vedoucí odboru - majetku a investic Vedoucí odboru majetku a investic Tajemník - Tajemnice úřadu Tajemník

Více

Stres na pracovišti a jeho důsledky. Ludmila Kožená Státní zdravotní ústav Národní kontaktní centrum Evropské sítě podpory zdraví na pracovišti

Stres na pracovišti a jeho důsledky. Ludmila Kožená Státní zdravotní ústav Národní kontaktní centrum Evropské sítě podpory zdraví na pracovišti Stres na pracovišti a jeho důsledky Ludmila Kožená Státní zdravotní ústav Národní kontaktní centrum Evropské sítě podpory zdraví na pracovišti Stres je individuální, stresová reakce je obecná Stresová

Více

PSYCHOHYGIENA. Duševní hygiena Soubor preventivních zásad, jejichž dodržování napomáhá duševnímu a tělesnému zdravíčlověka

PSYCHOHYGIENA. Duševní hygiena Soubor preventivních zásad, jejichž dodržování napomáhá duševnímu a tělesnému zdravíčlověka PSYCHOHYGIENA Duševní hygiena Soubor preventivních zásad, jejichž dodržování napomáhá duševnímu a tělesnému zdravíčlověka Obecné zásady: Tělesné životospráva, spánek, odpočinek, výživa, cvičení, Duševní

Více

Marketing neziskových organizací

Marketing neziskových organizací PBSNPB2: Řízení neziskových organizací Marketing neziskových organizací Jakub Pejcal jakubpejcal@mail.muni.cz ESF MU, Katedra veřejné ekonomie (kancelář č. 416) Centrum pro výzkum neziskového sektoru http://cvns.econ.muni.cz/

Více

Stručná anotace: žák se seznámí se základními pojmy, umí definovat motivaci, vyjmenovat najčastější motivy, zná jednotlivé etapy ve vývoje zájmů

Stručná anotace: žák se seznámí se základními pojmy, umí definovat motivaci, vyjmenovat najčastější motivy, zná jednotlivé etapy ve vývoje zájmů Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

Osobní management Přístup v pojetí posunu paradigmatu k principiálního vedení

Osobní management Přístup v pojetí posunu paradigmatu k principiálního vedení Osobní management Přístup v pojetí posunu paradigmatu k principiálního vedení Osnova 1. Dva přístupy k osobnímu managementu 2. Hodnoty 3. Přístup v pojetí posunu paradigmatu k principiálního vedení Úkoly

Více

MEVPIS VODŇANY Otevřené kurzy jaro 2016

MEVPIS VODŇANY Otevřené kurzy jaro 2016 MEVPIS VODŇANY Otevřené kurzy jaro 2016 12.2. TIME MANAGEMENT Jak na osobní efektivitu, výkonnost, úspěšnost. Jak si dnes i dlouhodobě udržovat výkon i přehled, směr i osobní pohodu. Jak zvládat množství

Více

Přínosy pro inkluzi. Mgr. Aneta Marková

Přínosy pro inkluzi. Mgr. Aneta Marková Přínosy pro inkluzi Mgr. Aneta Marková Přínosy dobrovolnictví A) Individuální základní dělení - pro cílovou skupinu / oblast podpory - pro dobrovolníky B) Společenské - pro organizaci - pro celou společnost

Více

Duševní hygiena a supervize ve zdravotnictví

Duševní hygiena a supervize ve zdravotnictví Duševní hygiena a supervize ve zdravotnictví Zdravotní sestra a její pracovní náplň Ideální sestra je vysoce vzdělanou profesionálkou, která zvládá s přehledem a spolehlivě náročné situace a problémy,

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova

Více

VÝSTUPNÍ ZPRÁVA Dotazník zvládání zátěže

VÝSTUPNÍ ZPRÁVA Dotazník zvládání zátěže www.tcconline.cz VÝSTUPNÍ ZPRÁVA Dotazník zvládání zátěže Mia Brown mia.brown@example.com 18. ledna 2017 Dostává se Vám do rukou výstup z Dotazníku zvládání zátěže, který sleduje dvanáct základních strategií,

Více

ROK 2019 Z POHLEDU NUMEROLOGIE

ROK 2019 Z POHLEDU NUMEROLOGIE Praktický rádce a průvodce rokem 2019 Miroslava Horáková www.cestouzmeny.cz ROK 2019 Z POHLEDU NUMEROLOGIE Obsah O mně... 3 Úvod... 4 Hlavní témata roku 2019... 5 Rok 2018 a naše sebehodnota... 8 Rok 2019

Více

ZAMĚSTNANECKÝ PRŮZKUM

ZAMĚSTNANECKÝ PRŮZKUM www.tcconline.cz ZAMĚSTNANECKÝ PRŮZKUM VÝSTUPNÍ ZPRÁVA Zaměstnanecký průzkum - ukázka - historie VYSVĚTLIVKY CELKOVÉ SOUHRNNÉ VÝSLEDKY ZA VŠECHNY RESPONDENTY: VARIANTY ODPOVĚDÍ: Zcela nesouhlasím Nesouhlasím

Více

Jak na mozek, aby fungoval. PaedDr. Mgr. Hana Čechová

Jak na mozek, aby fungoval. PaedDr. Mgr. Hana Čechová Jak na mozek, aby fungoval STRES PaedDr. Mgr. Hana Čechová Stres a úzkostné stavy jsou zabijákem našeho mozku. Naučme se jim účinně čelit. 4.5.2017 2 Osnova 1. Stres 2. Druhy stresu 3. Stresory 4. Hranice

Více

OBSAH. Úvod: Průlomová studie o životě...12 Úžasná studie...17 Jací jste? Posuďte sami...21 Termanátoři...22

OBSAH. Úvod: Průlomová studie o životě...12 Úžasná studie...17 Jací jste? Posuďte sami...21 Termanátoři...22 OBSAH Úvod: Průlomová studie o životě...12 Úžasná studie...17 Jací jste? Posuďte sami...21 Termanátoři...22 Kapitola 1: Osobnost člověka a dlouhý život: Kdo bude žít déle?...24 Individuální cestička...25

Více

ÚSPĚCH NEMĚŘITELNÝ PENĚZI TOMÁŠ BARČÍK

ÚSPĚCH NEMĚŘITELNÝ PENĚZI TOMÁŠ BARČÍK ÚSPĚCH NEMĚŘITELNÝ PENĚZI TOMÁŠ BARČÍK ÚSPĚCH NEMĚŘITELNÝ PENĚZI Obsah Předmluva 13 Úvod 15 Kapitola 1: Úspěšní a neúspěšní lidé 17 Charakteristika úspěšných a neúspěšných lidí 17 Využívejte zdroje 40

Více

Existují určité základní principy, působící ve všech lidských interakcích, a pro kvalitní rodinný život je naprosto nezbytné žít s těmito principy či

Existují určité základní principy, působící ve všech lidských interakcích, a pro kvalitní rodinný život je naprosto nezbytné žít s těmito principy či Rodinná KBT Vranov 3. 6. 2010 Mgr. Alena Mikulová Motto Existují určité základní principy, působící ve všech lidských interakcích, a pro kvalitní rodinný život je naprosto nezbytné žít s těmito principy

Více

Tisková zpráva z budoucnosti Easytask.cz Léto 2017

Tisková zpráva z budoucnosti Easytask.cz Léto 2017 Tisková zpráva z budoucnosti Easytask.cz Léto 2017 Co je six-pager? Amazon používá six-pager pro zvýšení efektivity svých meetingů. Jde o dokument, který si na začátku schůzky všichni přečtou, aby se dostali

Více

Analýza SWOT. Strategický management 05

Analýza SWOT. Strategický management 05 Analýza SWOT Strategický management 05 Využití metody: Plánování, rozhodování Facilitátor: ano Ideální počet účastníků: 4 8 (možno i více) Základní pomůcky: Flipchart, flipové papíry, lektorský kufřík

Více

Stavíme nový dům První kroky ke vzdělávacímu programu pro budoucí šesté ročníky 2017/2018

Stavíme nový dům První kroky ke vzdělávacímu programu pro budoucí šesté ročníky 2017/2018 Stavíme nový dům První kroky ke vzdělávacímu programu pro budoucí šesté ročníky 2017/2018 Proč? Co? Jak? Východiska: Filosofie projektu Stavíme nový dům pro šestky, vychází z vize projektu Pomáháme školám

Více

NO TO SNAD NE!? Z cyklu THEATRUM MUNDI 110X130

NO TO SNAD NE!? Z cyklu THEATRUM MUNDI 110X130 T HEATRUM MUNDI Cyklus Theatrum mundi je návratem k počátkům mé tvorby, kdy jsem realistickým způsobem poplatným propagovanému realismu zachycoval své postřehy z okolí, přátele i pocity. Mělo to atmosféru,

Více

Osobnostní profil na základě výsledků v dotazníku GPOP

Osobnostní profil na základě výsledků v dotazníku GPOP Osobnostní profil na základě výsledků v dotazníku GPOP ZÁKLADNÍ INFORMACE Dotazník GPOP vychází z následujících předpokladů: Rozdíly v osobnosti se projevují různými sklony, resp. preferencemi. Různé sklony

Více

VÝSTUPNÍ ZPRÁVA. Jan Hodnocený 360 zpětná vazba

VÝSTUPNÍ ZPRÁVA. Jan Hodnocený 360 zpětná vazba VÝSTUPNÍ ZPRÁVA Jan Hodnocený tcconline@203.5149.cz.49766 360 zpětná vazba KAPITOLY Úvod Jak s výstupem pracovat Hodnocené kompetence Škála hodnocení Hodnotitelé Hodnocení dílčích kompetencí Hodnocení

Více

ZAMĚSTNANECKÝ PRŮZKUM

ZAMĚSTNANECKÝ PRŮZKUM www.tcconline.cz ZAMĚSTNANECKÝ PRŮZKUM VÝSTUPNÍ ZPRÁVA - CELKOVÁ Zaměstnanecký průzkum - ukázka VYSVĚTLIVKY CELKOVÉ SOUHRNNÉ VÝSLEDKY ZA VŠECHNY RESPONDENTY: VARIANTY ODPOVĚDÍ: Zcela nesouhlasím Nesouhlasím

Více

XD16MPS Manažerská psychologie pro kombinované studium. Úvod do manažerské psychologie Předmět, význam, vývoj

XD16MPS Manažerská psychologie pro kombinované studium. Úvod do manažerské psychologie Předmět, význam, vývoj XD16MPS Manažerská psychologie pro kombinované studium Úvod do manažerské psychologie Předmět, význam, vývoj Mgr. Petra Halířová ZS 2009/10 Literatura Bedrnová, Nový: Psychologie a sociologie řízení, s.

Více

JAN NOVÁK. Manažerské kompetence. Dynamičnost Cílesměrnost Pečlivost (odpovědnost) -0,59 -0,93

JAN NOVÁK. Manažerské kompetence. Dynamičnost Cílesměrnost Pečlivost (odpovědnost) -0,59 -0,93 HODNOCENÍ Z DEVELOPMENT CENTRA Jméno a příjmení hodnoceného: JAN NOVÁK A. Manažerské kompetence,2 Manažerské kompetence,1 -,2 -,4 Psychická stabilita Dynamičnost Cílesměrnost Pečlivost (odpovědnost) Předvídání

Více

Motivační faktory vybraných segmentů k návštěvě ČR

Motivační faktory vybraných segmentů k návštěvě ČR Motivační faktory vybraných segmentů k návštěvě ČR Ing. Jana Valentová Katedra cestovního ruchu FMV VŠE v Praze Osnova prezentace Teoretický vstup: Motivy obecné pojetí Motivy k cestování Praktický pohled

Více

8 kroků k zákaznické orientaci ve veřejné správě a certifikace zákaznické orientace

8 kroků k zákaznické orientaci ve veřejné správě a certifikace zákaznické orientace Pomáháme městům a obcím, manažerům a lidem v organizacích na cestě ke zlepšování kvality služeb, řízení, komunikace a rozvoje zaměstnanců. www.mvsprojekt.cz 8 kroků k zákaznické orientaci 8 kroků k zákaznické

Více

OSOBNOST MANAŽERA 3 1.1 Rysy osobnosti manažera 3 Schopnosti 4 Inteligence 4

OSOBNOST MANAŽERA 3 1.1 Rysy osobnosti manažera 3 Schopnosti 4 Inteligence 4 OBSAH ÚVOD 1 KAPITOLA 1 OSOBNOST MANAŽERA 3 1.1 Rysy osobnosti manažera 3 Schopnosti 4 Inteligence 4 Znalosti, dovednosti a zkušenosti 5 Vlastnosti osobnosti 5 Motivy a potřeby 6 Postoje 7 Hodnoty 7 Zvláštní

Více

Efektivnost informačních systémů. strategické řízení taktické řízení. operativní řízení a provozu

Efektivnost informačních systémů. strategické řízení taktické řízení. operativní řízení a provozu Informační systémy EIS MIS TPS strategické řízení taktické řízení operativní řízení a provozu 1 Otázky: Proč se výdaje na počítač v našem podniku neustále zvyšují, když jejich cena klesá? Víme vůbec kolik

Více