Klasické, helénistické období

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Klasické, helénistické období"

Transkript

1 Klasické, helénistické období 1. Napiš autora výroku: Měrou všech věcí je člověk, jsoucích, že jsou, a nejsoucích, že nejsou. a) Démokritos b) Anaxagorás c) Protágorás d) Diogénés 2. Co z daného výroku vyplývá? a) neexistují absolutní normy toho, co je správné a co špatné b) normy jsou absolutní a všeobecně platné c) pravda existuje nezávisle na tom, zda jsme schopni ji poznat d) je možné dosáhnout trvale platného poznání 3. Jak se nazývá filozofický směr, který tvrdí, že skutečnou podstatu jednotlivých věcí není člověk schopen poznat, že jednoznačně můžeme vypovídat jen o tom, co se nám jeví? a) epikureismus b) stoicismus c) skepticismus d) novoplatonismus 4. Co znamená tzv. antropologický obrat ve filozofii. a) cílem filozofů je nalézt odpovědi na všechny záhady světa přírody b) snahou filozofů je nalézt v mytologických představách rozumný smysl c) cílem filozofů je dokázat existenci bohů d) filozofové by se měli zajímat o člověka a jeho místo ve společnosti 5. O Sokratově životě víme především díky: a) Protágorovi b) Platónovi c) Aristotelovi d) Epikurovi 6. Co je cílem sokratovského rozhovoru? a) předat lidem užitečné vědomosti b) přimět druhého účastníka, aby sám odhalil slabá místa svého myšlení c) přesvědčit druhého účastníka, že právě moje pravda je pro něj nejlepší d) dosáhnout moudrosti 7. Kdo pronesl tato slova: Sokrates snesl filozofii z nebe na zem. a) Seneca b) Marcus Aurelius c) Cicero d) Epiktétos 8. V čem spočívá opravdová moudrost podle Sokrata? a) v poznání pravdy b) v poznání nevědomosti

2 c) v poznání stavu blaženosti d) v poznání boha 9. Na světě je tolik věcí, které nepotřebuji! zvolal Sokrates, když navštívil athénské tržiště. Která helénistická škola se těmito slovy inspirovala? a) epikurejci b) skeptikové c) kynikové d) novoplatonikové 10. Sokrata proslavil také výrok: Jenom se ožeň, beze všeho. Dostaneš-li dobrou ženu, budeš výjimkou, dostaneš-li zlou, zůstaneš filozofem. Jak se jmenovala jeho manželka? a) Agrippina b) Xantipa c) Octavie d) Aspasia 11. Co se Sokratovi nelíbilo na athénské demokracii? a) vládnou jen nejbohatší b) losování státních úředníků c) do politiky zasahují nemajetní d) otroctví. Ukázka k otázkám Pomysli si lidi jako v podzemním obydlí podobném jeskyni, jež má ke světlu otevřen dlouhý vchod zšíři celé jeskyně; v tomto obydlí již od dětství žijí spoutáni na nohou a na šíjích, takže zůstávají stále na témže místě a vidí jedině dopředu, ale nemohou otáčet hlavy, protože jim pouta brání; vysoko a daleko vzadu za nimi hoří oheň a uprostřed mezi ohněm a spoutanými vězni je nahoře příčná cesta, podél níž si mysli vystavěnou zídku. Podél této zídky chodí lidé a nosí všelijaké nářadí přečnívající nad zídku, také podoby lidí a zvířat z kamene i ze dřeva i všelijak vyrobené, přičemž jedni z nosičů, jak se podobá, mluví, druzí pak mlčí. 12. Z jakého díla je uvedený úryvek? a) Ústava b) Politika c) Politikos d) Zákony 13. Kdo je autorem tohoto díla? a) Sokrates b) Platón c) Aristoteles d) Epikuros. 14. Jaký svět symbolizuje podzemní jeskyně? a) svět skutečný b) svět idejí c) svět smyslů d) svět rozumu.

3 15. Jak pojímá Platón duši? a) je vytvořena z atomů b) byla součástí světa idejí c) je závislá na těle d) se smrtí se rozplyne 16. Duše se, podle Platóna, skládá ze tří částí: a) moudrost, spravedlnost, rozvaha b) rozum, odvaha, spravedlnost c) rozum, spravedlnost, uměřenost d) rozum, vůle, žádostivost. 17. Svět idejí: a) je poznatelný smysly b) odleskem vyššího, skutečného světa c) je věčný a neměnný d) je nepoznatelný. 18. Co soudí Platón o smyslovém poznání? a) většina lidí smyslům nedůvěřuje b) jsou spojeny s tělem a v důsledku toho jsou nespolehlivé c) smysly nám poskytují spolehlivé informace o jednotlivých vlastnostech věcí d) smysly nám nepodávají ani přibližnou představu skutečného světa. 19. Které státní zřízení prosazuje Platón? a) oligarchii b) tyranii c) aristokracii d) demokracii. 20. Kdy byla zrušena Platónova Akademie? a) r. 395 b) r. 476 c) r. 529 d) nikdy nebyla zrušena. 21. Kdo pronesl tato slova: Je mi přítelem Platón, ale větší přítelkyní mi je pravda. a) Aristoteles b) Alexandr Veliký c) Caesar d) Marcus Aurelius 22. Idea neboli forma je podle Aristotela: a) modelem pro všechny věci stejného druhu, existuje sama o sobě b) souhrnem vlastností jednotlivých věcí c) pobývá ve světě idejí d) předchází vzniku věci. 23. Doplň čtvrtou příčinu všech věcí: látková, formální, hybná a?

4 a) účinná b) silová c) účelová d) primární. 24. Proces, v němž látka nabývá formy, nazval Aristoteles: a) pohybem b) zásadní přeměnou c) analogií d) anamnésis. 25. Podle Aristotela je člověk zóon polítikon, tedy bytost: a) rozumná b) společenská c) smrtelná d) vládnoucí. 26. Co je podle epikurejců eudaimonia? a) stav panického strachu b) stav závislosti na druhých c) stav zoufalství d) stav blaženosti. 27. Kdo byl zakladatelem stoicismu? a) Zenon z Kitia b) Zenon z Eleje c) Chrýsippos d) Epiktétos. 28. Stoikové neuznávali: a) boha b) zákony c) otroctví d) vládu bohatých. 29.Stoik se řídí heslem: a) Žij skrytě. b) Žij ve shodě s přírodním řádem. c) Jednej podle zásady, o které bys chtěl, aby se stala všeobecně uznávaným pravidlem. d) Žij podle ostatních. 30. Život je dost dlouhý, pokud víš, jak ho prožít, řekl: a) Marcus Aurelius b) Cicero c) Seneca d) Diogenes. 31.Představitele novoplatoniků byl: a) Platón

5 b) Plotínos c) Pyrrhos d) Pyrrhos. 32.Co se stalo roku 529? a) rozdělila se říše římská b) zanikla západořímská říše c) byzantský císař Justinián dal uzavřít filozofické školy d) zaniká filozofie.

6 Řešení: 1.C 2.A 3.C 4.D 5.B 6. B 7.C 8.B 9.C 10.B 11.B 12.A 13.B 14.C 15.B 16.D 17.C 18.B 19.C 20.C 21.A 22.B 23.C 24.A 25.B 26.D 27.A 28.C 29.B 30.C 31.B 32.C

FILOZOFIE. Ročník studia/třída IV/ME 4 Vytvořeno Září 2012 Autor materiálu

FILOZOFIE. Ročník studia/třída IV/ME 4 Vytvořeno Září 2012 Autor materiálu FILOZOFIE Název školy Filozofie VY_32_INOVACE_14_02_01 ANTICKÁ FILOZOFIE Název školy Antická Filozofie VY_32_INOVACE_14_02_02 Obsah a zaměření problematiky směřuje k seznámení žáků s antickou filozofií

Více

Filozofie 02. Otázka číslo: 1. Platónova filozofie byla: idealistická. materialistická. pluralistická (je možná pouze jedna správná odpověď)

Filozofie 02. Otázka číslo: 1. Platónova filozofie byla: idealistická. materialistická. pluralistická (je možná pouze jedna správná odpověď) Filozofie 02 Otázka číslo: 1 Platónova filozofie byla: idealistická materialistická pluralistická Otázka číslo: 2 Autorem děl Obrana Sokratova, Kritón, Protagoras, Gorgias, Symposion, Faidón je: Demokritos

Více

Obsah. II. Povaha dějin filosofie... 15 III. Jak studovat dějiny filosofie... 20 IV. Antická filosofie... 22

Obsah. II. Povaha dějin filosofie... 15 III. Jak studovat dějiny filosofie... 20 IV. Antická filosofie... 22 Předmluva... 5 Autorova předmluva k revidovanému vydání... 10 Kapitola I. Úvod... 11 I. Proč studovat historii filosofie?... 11 II. Povaha dějin filosofie... 15 III. Jak studovat dějiny filosofie... 20

Více

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/ Projekt: Reg.č.: Operační program: Škola: Tematický okruh: Jméno autora: MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903 Vzdělávání pro konkurenceschopnost Hotelová škola, Vyšší

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Škola Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0394 Autor Mgr. Jiří Pokorný Číslo VY_32_INOVACE_13_ZSV_2.01_Periodizace antické filozofie

Více

Otázka: Aristoteles. Předmět: Základy společenských věd. Přidal(a): Michael

Otázka: Aristoteles. Předmět: Základy společenských věd. Přidal(a): Michael Otázka: Aristoteles Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): Michael Aristoteles (život a dílo, nauka o látce a tvaru, možnosti a uskutečnění, substanci a akcidentech, etika a politika) Život 384

Více

obecná charakteristika sofistů,protágorás,gorgiás, Sokrates život, myšlení a působení, školy

obecná charakteristika sofistů,protágorás,gorgiás, Sokrates život, myšlení a působení, školy Otázka: Sofisté, Sokrates a sokratovské školy Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): Michael obecná charakteristika sofistů,protágorás,gorgiás, Sokrates život, myšlení a působení, školy II. Attická

Více

Z hlediska historie: období starého Řecka a starého Říma Periodizace: časově toto období zahrnuje cca 1200let (6. a 7. st. Př. Kr.

Z hlediska historie: období starého Řecka a starého Říma Periodizace: časově toto období zahrnuje cca 1200let (6. a 7. st. Př. Kr. Otázka: Antická filosofie Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): pajanos Antická filozofie Z hlediska historie: období starého Řecka a starého Říma Periodizace: časově toto období zahrnuje cca 1200let

Více

Období klasické řecká filosofie II. Zuzana Svobodová

Období klasické řecká filosofie II. Zuzana Svobodová Období klasické řecká filosofie II Zuzana Svobodová Platón (428/7-348/7 př. Kr.) vl. jm. Aristoklés, Platon přezdívka daná učitelem gymnastiky (platys široký) aristokrat (na rozdíl od Sokrata) snaha o

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632 CZ.1.07/1.5.00/34.1076. Pro vzdělanější Šluknovsko

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632 CZ.1.07/1.5.00/34.1076. Pro vzdělanější Šluknovsko VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632

Více

ETIKA. Benedictus de SPINOZA

ETIKA. Benedictus de SPINOZA ETIKA Benedictus de SPINOZA Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Benedictus de Spinoza ETIKA ETIKA Benedictus de SPINOZA ETIKA Translation Karel Hubka, 1977 Czech edition dybbuk, 2004

Více

v užším slova smyslu od smrti Alexandra až do našeho letopočtu (asi do roku 50) to jsou jenom 3 směry (Stoicismus, Epikúrejismus a Skepticismus

v užším slova smyslu od smrti Alexandra až do našeho letopočtu (asi do roku 50) to jsou jenom 3 směry (Stoicismus, Epikúrejismus a Skepticismus Otázka: Helénistická filozofie Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): Teji Helénistická filozofie je to období od smrti Alexandra velikého (= 323 př.n.l.) jsou 2 pojetí: v užším slova smyslu od

Více

a) Sofisté a sofistika kašle na to, co bylo před ní zájem o člověka jako individuum, předpoklad pro rozvoj (athénské) demokracie

a) Sofisté a sofistika kašle na to, co bylo před ní zájem o člověka jako individuum, předpoklad pro rozvoj (athénské) demokracie A) Dějiny filosofie 1. Předsokratovská filosofie a) Mílétská škola jedna arché, proměnlivá, proměňující se ve věci a zpět = vznik a zánik; zcela samozřejmé přijímání pohybu pohyb náleží arché samotné hledání

Více

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903 Projekt: Reg.č.: Operační program: Škola: Tematický okruh: Jméno autora: MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903 Vzdělávání pro konkurenceschopnost Hotelová škola, Vyšší

Více

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903 Projekt: Reg.č.: Operační program: Škola: Tematický okruh: Jméno autora: MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903 Vzdělávání pro konkurenceschopnost Hotelová škola, Vyšší

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Varnsdorf, IČO: tel CZ.1.07/1.5.00/ Pro vzdělanější Šluknovsko

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Varnsdorf, IČO: tel CZ.1.07/1.5.00/ Pro vzdělanější Šluknovsko VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632

Více

Test základů společenských věd bakalářský obor Zdravotně sociální pracovník v prezenční formě

Test základů společenských věd bakalářský obor Zdravotně sociální pracovník v prezenční formě Test základů společenských věd bakalářský obor Zdravotně sociální pracovník v prezenční formě Otázka 1 Jan Patočka je představitelem: a. pragmatismu b. existencialismu c. fenomenologie Otázka 2 Korán a

Více

VRCHOLNÁ SCHOLASTIKA 13. STOLETÍ

VRCHOLNÁ SCHOLASTIKA 13. STOLETÍ VRCHOLNÁ SCHOLASTIKA 13. STOLETÍ ÚKOL 1 VYTVOŘTE DVOJICE Co to znamená scholastika? Které období předchází vrcholné scholastice a kdo jsou jeho hlavní představitelé? CHARAKTERISTIKA fil. svět ovládnul

Více

Datum: Projekt: Využit. Jméno autora: Mgr. Veronika Karlová. anská nauka 41 M/01. Žák k je schopen

Datum: Projekt: Využit. Jméno autora: Mgr. Veronika Karlová. anská nauka 41 M/01. Žák k je schopen Datum: 24. 7. 7 2013 Projekt: Využit ití ICT techniky předevp edevším m v uměleck leckém m vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_358 Škola: Akademie VOŠ,, Gymn.

Více

Člověk a společnost. 16. Vznik a význam filozofie. Vznik a vývoj význam filozofie. Vytvořil: PhDr. Andrea Kousalová.

Člověk a společnost. 16. Vznik a význam filozofie. Vznik a vývoj význam filozofie. Vytvořil: PhDr. Andrea Kousalová. Člověk a společnost 16. Vznik a význam filozofie www.ssgbrno.cz Vytvořil: PhDr. Andrea Kousalová Vznik a a význam vývoj filozofie Vznik a vývoj význam filozofie Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo

Více

Počátek filozofie ve vztahu k mýtu. Přechod od mýtu k logu. změny. Duše a logos. Etika. (Parmenidés, Hérakleitos)

Počátek filozofie ve vztahu k mýtu. Přechod od mýtu k logu. změny. Duše a logos. Etika. (Parmenidés, Hérakleitos) Dějiny filozofie do Kanta Rozdělení na období I. Úvod do dějin filozofie. Počátek filozofie ve vztahu k mýtu. Přechod od mýtu k logu. Předsokratičtí filozofové. Pralátka. Problematika arché a změny. Duše

Více

Z DĚJIN FILOZOFIE ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD

Z DĚJIN FILOZOFIE ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD OV1ACZES08DT Systémový projekt KVALITA I 2 A1 U1 Tvorba nástrojů pro evaluaci a autoevaluaci výsledků vzdělávání Z DĚJIN FILOZOFIE ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD SŠ Testový sešit obsahuje 15 úloh. Na řešení

Více

4 FILOZOFIE OBDOBÍ HELÉNISMU, PATRISTIKA A SV. AUGUSTIN

4 FILOZOFIE OBDOBÍ HELÉNISMU, PATRISTIKA A SV. AUGUSTIN 4 FILOZOFIE OBDOBÍ HELÉNISMU, PATRISTIKA A SV. AUGUSTIN 4 FILOZOFIE OBDOBÍ HELÉNISMU, PATRISTIKA A SV. AUGUSTIN RYCHLÝ NÁHLED KAPITOLY 4. modul přiblíží čtenáři filozofické a myšlenkové směry směry období

Více

Logos je nerozlučně spjat s látkou. Je s ní smíšen, zcela jí proniká, formuje ji a tvaruje, a utváří tak kosmos.

Logos je nerozlučně spjat s látkou. Je s ní smíšen, zcela jí proniká, formuje ji a tvaruje, a utváří tak kosmos. HELÉNISTICKÁ FILOZOFIE Stoa Stará stoa: ZENÓN Z KITIA (336-264 př. Kr.) zakladatel školy v Athénách: stoa poikilé KLEANTHÉS (+ 232 př. Kr.) Zénónův žák CHRÝSIPPOS (281-208 př. Kr.) ucelený stoický systém

Více

Filozofie 01. Otázka číslo: 1. Etiku jako první systematizoval: Platón. Aristoteles. Kant (je možná pouze jedna správná odpověď) Otázka číslo: 2

Filozofie 01. Otázka číslo: 1. Etiku jako první systematizoval: Platón. Aristoteles. Kant (je možná pouze jedna správná odpověď) Otázka číslo: 2 Filozofie 01 Otázka číslo: 1 Etiku jako první systematizoval: Platón Aristoteles Kant Otázka číslo: 2 Epikurejská etika: byla kolektivistická nabádala žít ve shodě s vlastní přirozeností a rozumem byla

Více

03. 07. 2016 17:53 1/5 Hlavní mezníky při studiu člověka a společnosti ve starověku

03. 07. 2016 17:53 1/5 Hlavní mezníky při studiu člověka a společnosti ve starověku 03. 07. 2016 17:53 1/5 Hlavní mezníky při studiu člověka a společnosti ve starověku Hlavní mezníky při studiu člověka a společnosti ve starověku Úvod Má práce má název Hlavní mezníky při studiu člověka

Více

- konec 4. stol. př. n. l. 529 n.l. / císař Justinián zrušil antické školy/

- konec 4. stol. př. n. l. 529 n.l. / císař Justinián zrušil antické školy/ Otázka: Helénismus Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): misulka1111 - konec 4. stol. př. n. l. 529 n.l. / císař Justinián zrušil antické školy/ změna charakteru antické společnosti a kultury místo

Více

Otázka: Klasická řecká filosofie. Předmět: Základy společenských věd. Přidal(a): Marky96 KLASICKÁ ŘECKÁ FILOZOFIE.

Otázka: Klasická řecká filosofie. Předmět: Základy společenských věd. Přidal(a): Marky96 KLASICKÁ ŘECKÁ FILOZOFIE. Otázka: Klasická řecká filosofie Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): Marky96 KLASICKÁ ŘECKÁ FILOZOFIE Sofisté Sofistika od slova sofia = moudrost skupina myslitelů v Antickém Řecku, profesně

Více

Datum: Projekt: Využit. Číslo DUM: VY_32_INOVACE_359. Jméno autora: Mgr. Veronika Karlová. anská nauka 41 M/01

Datum: Projekt: Využit. Číslo DUM: VY_32_INOVACE_359. Jméno autora: Mgr. Veronika Karlová. anská nauka 41 M/01 Datum: 20. 7. 2013 Projekt: Využit ití ICT techniky předevp edevším m v uměleck leckém m vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_359 Škola: Akademie VOŠ,, Gymn. a

Více

Maturitní otázky ze ZSV Školní rok 2017/2018

Maturitní otázky ze ZSV Školní rok 2017/2018 Maturitní otázky ze ZSV Školní rok 2017/2018 1. Člověk jako osobnost 2. Učení a komunikace 3. Duševní vývoj osobnosti, poruchy vývoje osobnosti 4. Psychické jevy 5. Člověk ve společnosti 6. Sociální útvary

Více

Filozofie křesťanského středověku. Dr. Hana Melounová

Filozofie křesťanského středověku. Dr. Hana Melounová Filozofie křesťanského středověku Dr. Hana Melounová Středověk / 5. 15. st. n. l. / Křesťanství se utvářelo pod vlivem zjednodušené antické filozofie a židovského mesionaismu. Základní myšlenky už konec

Více

Platón: Faidón, O nesmrtelnosti duše

Platón: Faidón, O nesmrtelnosti duše Platón: Faidón, O nesmrtelnosti duše http://www.spqr.cz/content/plat%c3%b3n-faid%c3%b3n-o-nesmrtelnosti-du%c5%a1e Faidón dle mého názoru patří k jedněm z nejpozoruhodnějších Platónových děl. Po stránce

Více

teorie lidských práv (J.Locke) Zopakování minulé přednášky: starověké právní myšlení 1. Přirozený zákon - zákon přirozeného řádu světa

teorie lidských práv (J.Locke) Zopakování minulé přednášky: starověké právní myšlení 1. Přirozený zákon - zákon přirozeného řádu světa Přednáška č.5. Teorie přirozeného práva - první pokus o vysvětlení jak funguje právo ve společnosti. 1. Změna tázání: přechod od otázky "co je právo" k otázce "jak právo funguje": kritika starověkého pojetí

Více

8. Politologie věda a představitelé pojmy: politika, politická moc, svoboda, spravedlnost, rovnost, demokracie, moc funkce státu, formy státu

8. Politologie věda a představitelé pojmy: politika, politická moc, svoboda, spravedlnost, rovnost, demokracie, moc funkce státu, formy státu 1. Historie práva * nejstarší právní systémy orientální despocie * zákoníky Chammurabiho, Zákon dvanácti desek * základní pojmy právní norma, právní vědomí, právní řád zákonnost, prameny práva, obyčej,

Více

Test základů společenských věd bakalářský obor Sociální práce v prezenční formě

Test základů společenských věd bakalářský obor Sociální práce v prezenční formě Otázka 1 Za poptávku považujeme: Test základů společenských věd bakalářský obor Sociální práce v prezenční formě a. množství zboží a služeb určených ke koupi za určitou cenu b. množství zboží a služeb

Více

Střední odborná škola stavební a Střední odborné učiliště stavební Rybitví Vzdělávací oblast: Umělecko-historická příprava Název: Řecko - Athény

Střední odborná škola stavební a Střední odborné učiliště stavební Rybitví Vzdělávací oblast: Umělecko-historická příprava Název: Řecko - Athény Střední odborná škola stavební a Střední odborné učiliště stavební Rybitví Vzdělávací oblast: Umělecko-historická příprava Název: Řecko - Athény Autor: Mgr. Iva Chauturová Datum, třída: 31. 5. 2012, 1.D-UK

Více

Úvod do politologie - opakování Druh materiálu Pracovní list vytvořený v programu WORD Anotace

Úvod do politologie - opakování Druh materiálu Pracovní list vytvořený v programu WORD Anotace Název školy Gymnázium, Šternberk, Horní nám. 5 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0218 Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení materiálu VY_32_INOVACE_Kal04 Vypracoval(a),

Více

Dějiny filosofie 1 (antika a středověk) KFI/KDFAS

Dějiny filosofie 1 (antika a středověk) KFI/KDFAS Pedagogika volného času [NMgr.] Studijní opory pro kombinované studium Dějiny filosofie 1 (antika a středověk) KFI/KDFAS Garant předmětu Mgr. Lukáš Novák, Ph.D. kancelář: TF JU, Kněžská 8, dveře č. 4.31

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Varnsdorf, IČO: tel CZ.1.07/1.5.00/ Pro vzdělanější Šluknovsko

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Varnsdorf, IČO: tel CZ.1.07/1.5.00/ Pro vzdělanější Šluknovsko VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632

Více

Praktická filosofie a etika. Zuzana Svobodová

Praktická filosofie a etika. Zuzana Svobodová Praktická filosofie a etika Zuzana Svobodová Co Vás motivuje studovat? Jaké hodnoty se projevují v této Vaší motivaci? Co je to (spokojenost, život, láska, statečnost, ) důstojnost ctnost hodnota? Hodnoty

Více

1. období kosmologické století 2. období antropologického obratu= attické období století ( končí smrtí Aristotela)

1. období kosmologické století 2. období antropologického obratu= attické období století ( končí smrtí Aristotela) Otázka: Antická filozofie, vznik, hlavní školy Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): bopo vznik 7.- 6. století pnl. Ve Starověkém Řecku ( tj. Oblast Středozemního moře) Řekov byli výborní mořeplavci

Více

Deník duchovních cvičení

Deník duchovních cvičení Třetí meditace: Horské kázání. Bylo nutné omezit námět této meditace. Horské kázání je nepochybně nejvznešenějším projevem mravní a náboženské pravdy, jaký lidstvo zná. Vždyť je to dílo Ježíše Krista!

Více

Etika v podnikání. Pavel Seknička

Etika v podnikání. Pavel Seknička Etika v podnikání Pavel Seknička Doporučená literatura: Putnová, A., Seknička, P., Uhlář, P. - Etické řízení ve firmě. GRADA Publishing, Praha, 2007,2010. Seknička, P. a kol. - Úvod do hospodářské etiky.

Více

PC, dataprojektor, odborné publikace, dokumentární filmy, ukázky z hraných filmů

PC, dataprojektor, odborné publikace, dokumentární filmy, ukázky z hraných filmů Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Základy společenských věd (ZSV) Filozofie, etika 4. ročník a oktáva 2 hodiny týdně PC, dataprojektor, odborné publikace, dokumentární filmy, ukázky z hraných

Více

Ludwig WITTGENSTEIN: Tractatus Logico-Philosophicus, 1922 Překlad: Jiří Fiala, Praha: Svoboda, 1993

Ludwig WITTGENSTEIN: Tractatus Logico-Philosophicus, 1922 Překlad: Jiří Fiala, Praha: Svoboda, 1993 Ludwig WITTGENSTEIN: Tractatus Logico-Philosophicus, 1922 Překlad: Jiří Fiala, Praha: Svoboda, 1993 l Svět je všechno, co fakticky je. 1.l Svět je celkem faktů a nikoli věcí. l.2 Svět se rozpadá na fakty.

Více

POLITICKÁ GEOGRAFIE. Formy státu. 6. přednáška Formy státu, typologie států (verze na web) Organizace státní moci

POLITICKÁ GEOGRAFIE. Formy státu. 6. přednáška Formy státu, typologie států (verze na web) Organizace státní moci POLITICKÁ GEOGRAFIE 6. přednáška Formy státu, typologie států (verze na web) Formy státu Určují se podle toho, jak je organizována státní moc, resp. jak jsou uspořádány vztahy mezi jednotlivými složkami

Více

Maturitní okruhy ZSV

Maturitní okruhy ZSV Maturitní okruhy ZSV 1. a) Filozofie předmět filozofie, základní pojmy, vztah filozofie a náboženství, vztah filozofie a speciálních věd disciplíny filozofie gnozeologie, ontologie, etika základní filozofické

Více

Vybrané kapitoly z dějin filosofie (antika, středověk, novověk, 20. stol)

Vybrané kapitoly z dějin filosofie (antika, středověk, novověk, 20. stol) Vybrané kapitoly z dějin filosofie Obor: křesťanská výchova KFK/VKDF, 2007-2008, semestrální přednáška se cvičením, 2+1 hod., zk ZS: 24.9.-21.12. 2004, 13 týdnů (tel.: 7404; email: ladislav.chvatal@upol.cz)

Více

Základy filozofie. Sókratés

Základy filozofie. Sókratés Základy filozofie Sókratés Sókratés (470 399 př. n. l.) Sókratés zahajuje klasické období řecké filosofie. Sám nezanechal žádné spisy. Nejdůležitější zdroj poznatků o jeho nauce jsou dialogy jeho žáka

Více

Dějiny sociologie I. Periodizace, protosociologie a klasická sociologie (Comte, Spencer) VY_32_INOVACE_ZSV3r0103 Mgr.

Dějiny sociologie I. Periodizace, protosociologie a klasická sociologie (Comte, Spencer) VY_32_INOVACE_ZSV3r0103 Mgr. Dějiny sociologie I. Periodizace, protosociologie a klasická sociologie (Comte, Spencer) VY_32_INOVACE_ZSV3r0103 Mgr. Jaroslav Knesl Dějiny sociologie - periodizace 1. Protosociologie: Antika 40 léta 19.stol.

Více

Otázka: Scholastika. Předmět: Základy společenských věd. Přidal(a): Michael

Otázka: Scholastika. Předmět: Základy společenských věd. Přidal(a): Michael Otázka: Scholastika Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): Michael Scholastika (periodizace a charakteristika, představitelé, základní problémy, spor o univerzálie, myšlení sv. Tomáše) Periodizace

Více

Statistické údaje z přijímacích zkoušek. Test z Filozofie - varianta A. Vyplňuje katedra. Filozofická fakulta Ostravské univerzity v Ostravě

Statistické údaje z přijímacích zkoušek. Test z Filozofie - varianta A. Vyplňuje katedra. Filozofická fakulta Ostravské univerzity v Ostravě Filozofická fakulta Ostravské univerzity v Ostravě Studijní program B6101 Filozofie Statistické údaje z přijímacích zkoušek Studijní obor: Filozofie Forma studia: prezenční, kombinovaná Forma přijímací

Více

ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD

ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD Ročník: vyšší stupeň osmiletého studijního cyklu Gymnázium Globe, s.r.o. CZ.1.07/1.1.00/14.0143 ETIKA Ethos = z řeckého zvyk, obyčej, charakter Mos = z latinského morálka Etika

Více

Otázka: Předsokratovská řecká filosofie. Předmět: Základy společenských věd. Přidal(a): denisaa. Antická filosofie

Otázka: Předsokratovská řecká filosofie. Předmět: Základy společenských věd. Přidal(a): denisaa. Antická filosofie Otázka: Předsokratovská řecká filosofie Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): denisaa Antická filosofie stol. př. n. l. 529 (římský císař Justinián vydal příkaz zničit řecká díla) = řecká a římská

Více

Základy filozofie. Platón

Základy filozofie. Platón Základy filozofie Platón Platón (427 347 př. n. l.) Platón je pouze obecně rozšířený pseudonym, jeho původní jméno bylo Aristokles. Byl potomkem aristokratické athénské rodiny. Sókratův dlouholetý žák

Více

Západočeská univerzita v Plzni. Fakulta filozofická. Diplomová práce

Západočeská univerzita v Plzni. Fakulta filozofická. Diplomová práce 1 Západočeská univerzita v Plzni Fakulta filozofická Diplomová práce Stoické pojetí smrti a sebevraždy na pozadí kynismu a epikureismu Marie Kornatovská Plzeň 2013 Západočeská univerzita v Plzni Fakulta

Více

Jacques Le Goff Středověký člověk a jeho vnímání světa

Jacques Le Goff Středověký člověk a jeho vnímání světa Středověká estetika Jacques Le Goff Středověký člověk a jeho vnímání světa středověký člověk obklopen propracovaným ideologickým a kulturním systémem pro středověkého člověka je viditelný svět jenom stopou

Více

LISTINA ZÁKLADNÍCH PRÁV A SVOBOD

LISTINA ZÁKLADNÍCH PRÁV A SVOBOD Pracovní list 02 14 LISTINA ZÁKLADNÍCH PRÁV A SVOBOD Úkol č. 1: Doplňování Doplň chybějící části textu: 1. Základní práva a svobody občana našeho státu jsou zakotvena v, která je součástí. 2. Stát díky

Více

Ø VÝZNAM ANTIKY. h h h

Ø VÝZNAM ANTIKY. h h h POČÁTEK EVROPSKÉ FILOSOFIE (ŘECKO) Ø VÝZNAM ANTIKY UMĚNÍ (EGYPT X ŘECKO) MYŠLENÍ (FILOSOFIE X MÝTUS) POLITIKA (VZNIK ČLOVĚKA) UMĚNÍ PŘEDANTICKÉ UMĚNÍ ŘÍDÍ JEJ NEZMĚNITELNÝ KÁNON (NEZAJÍMÁ SE O SKUTEČNOST

Více

Filosofie novověk. Autor: Mgr. Václav Štěpař Vytvořeno: leden 2014

Filosofie novověk. Autor: Mgr. Václav Štěpař Vytvořeno: leden 2014 Filosofie novověk Autor: Mgr. Václav Štěpař Vytvořeno: leden 2014 ANOTACE Kód DUMu: VY_6_INOVACE_3.ZSV.20 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0851 Vytvořeno: leden 2014 Ročník: 3. ročník střední zdravotnická

Více

Temperament, charakter, schopnosti, inteligence, tvořivost, motivy, potřeby, Maslowova pyramida potřeb, postoje.

Temperament, charakter, schopnosti, inteligence, tvořivost, motivy, potřeby, Maslowova pyramida potřeb, postoje. Témata ústní maturitní zkoušky ze společenských věd Gymnázium a Obchodní akademie Pelhřimov Školní rok: 2014-15 Vyučující: Mgr. Simona Palová Třída: oktáva, 4.A, 4.B 1. Psychologie jako věda. Definice

Více

Přednáška č. 3 Zrod evropského právního myšlení: Platónovo a Aristotelovo pojetí práva (zákona) a. spravedlnosti

Přednáška č. 3 Zrod evropského právního myšlení: Platónovo a Aristotelovo pojetí práva (zákona) a. spravedlnosti Přednáška č. 3 Zrod evropského právního myšlení: Platónovo a Aristotelovo pojetí práva (zákona) a spravedlnosti a) Sofisté a Sokrates b) Platon: první pokus o filosofické vyjádření toho, co je zákon a

Více

OKRUHY K PROFILOVÉ MATURITNÍ ZKOUŠCE školní rok 2011/2012 ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD

OKRUHY K PROFILOVÉ MATURITNÍ ZKOUŠCE školní rok 2011/2012 ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD Gymnázium BESKYDY MOUNTAIN ACADEMY, s.r.o. Dvořákova 1269 739 11 Frýdlant nad Ostravicí OKRUHY K PROFILOVÉ MATURITNÍ ZKOUŠCE školní rok 2011/2012 ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD 1. Předmět psychologie a) Co

Více

Immanuel Kant => periodizace díla, kopernikánský obrat, transcendentální filozofie, kategorický imperativ

Immanuel Kant => periodizace díla, kopernikánský obrat, transcendentální filozofie, kategorický imperativ Immanuel Kant - maturitní otázka ZV www.studijni-svet.cz - polečenské vědy - http://zsv-maturita.cz Otázka: Immanuel Kant Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): Michael Immanuel Kant => periodizace

Více

ARTHUR SCHOPENHAUER (1788-1860)

ARTHUR SCHOPENHAUER (1788-1860) IRACIONALISMUS CHARAKTERISTIKA iracionalis - nerozumový; podstatu skutečnosti lze pochopit jedině citem, vůlí, intuicí, vírou skepse vůči rozumu, zdůraznění jiných cest pochopení světa než rozumových dvě

Více

Úvod do filosofie. Pojem a vznik filosofie, definice filosofie. Vztah filosofie a ostatních věd

Úvod do filosofie. Pojem a vznik filosofie, definice filosofie. Vztah filosofie a ostatních věd Úvod do filosofie Pojem a vznik filosofie, definice filosofie Vztah filosofie a ostatních věd Filosofické disciplíny, filosofické otázky, základní pojmy Periodizace Cíl prezentace studenti budou schopni

Více

I. JAK SI MYSLÍM, ŽE MOHU BÝT PRO TÝM PROSPĚŠNÝ:

I. JAK SI MYSLÍM, ŽE MOHU BÝT PRO TÝM PROSPĚŠNÝ: Test týmových rolí Pokyny: U každé otázky (I - VII), rozdělte 10 bodů mezi jednotlivé věty podle toho, do jaké míry vystihují vaše chování. V krajním případě můžete rozdělit těchto 10 bodů mezi všechny

Více

GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU

GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU GYMNÁZIUM TÝN NAD VLTAVOU Autor: Mgr. Lukáš Boček Datum: 23.10.2012 Ročník: kvinta Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Literární komunikace

Více

Aristarchos ze Sámu - myšlenka heliocentrismu, ale zapadla jako naprostý nesmysl, v tšina astronom to zavrhla

Aristarchos ze Sámu - myšlenka heliocentrismu, ale zapadla jako naprostý nesmysl, v tšina astronom to zavrhla 3. HELÉNISTICKÁ FILOZOFIE - helénismus = období od konce 4. století BC (nástup Alexandra Makedonského) až do: a) dle d jin - do roku 30 BC, kdy byl poslední helénistický stát Egypt ovládnut ímany b) dle

Více

Ďábel a člověk Texty 1 Pt 5, 8 9: Mt 4, 1 11: 1 M 3, 1-13:

Ďábel a člověk Texty 1 Pt 5, 8 9: Mt 4, 1 11: 1 M 3, 1-13: Ďábel a člověk V našich shromážděních často hovoříme o Bohu, jeho díle v životě člověka, někdy trochu zapomínáme na to, že nežijeme v duchovně neutrálním prostředí, ve kterém nepracuje jenom Bůh, ale i

Více

EU peníze středním školám digitální učební materiál

EU peníze středním školám digitální učební materiál EU peníze středním školám digitální učební materiál Číslo projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: CZ.1.07/1.5.00/34.0515 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast,

Více

Antická filozofie. Filozofické školy v řecké filozofii. Helénismus. Jana Kutnohorská

Antická filozofie. Filozofické školy v řecké filozofii. Helénismus. Jana Kutnohorská Antická filozofie. Filozofické školy v řecké filozofii. Helénismus Jana Kutnohorská Význam řecké filosofie Zakladatelé řecké filozofie jsou zároveň praotci naší vlastní filozofie. Dějiny řecké filosofie

Více

Právem napsal anglický matematik a filozof Alfred North Whitehead, že celá západní filozofie jsou je poznámky k Platónovi.

Právem napsal anglický matematik a filozof Alfred North Whitehead, že celá západní filozofie jsou je poznámky k Platónovi. PLATÓN Život a dílo 427 347 př. Kr., Sókratův žák, od politiky se odvrátil k filozofii; založil Akadémii;pěstoval kontakty se syrakúzskými vládci, neúspěšně se snažil realizovat u nich vlastní politické

Více

Literatura antického Řecka

Literatura antického Řecka Literatura antického Řecka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.1094 Číslo a název šablony klíčové aktivity: Identifikátor: Škola: Předmět: Tematická oblast: Název: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující

Více

STŘEDOVĚKÁ FILOSOFIE 3.1.2013 OBECNÁ CHARAKTERISTIKA CYKLICKÉ POJETÍ ČASU

STŘEDOVĚKÁ FILOSOFIE 3.1.2013 OBECNÁ CHARAKTERISTIKA CYKLICKÉ POJETÍ ČASU STŘEDOVĚKÁ FILOSOFIE Úvodní informace OBECNÁ CHARAKTERISTIKA Od počátku našeho letopočtu do r. 1453 (popř. 1492) Vnitřní charakteristika: Filosofie je úzce spjata s teologií = křesťanská filosofie. Vychází

Více

Etické problémy současné doby

Etické problémy současné doby Etické problémy současné doby U3V - LS_2012/13 Marie Hanušová Zamyšlení místo úvodu Kdo je pro nás morální autoritou? V čem spatřujeme morální hodnoty? Příběh Sir Nicholas Geore Winton, MBE zachránil před

Více

1. sada. 9. ročník. 101. Šifrovací tutoriál

1. sada. 9. ročník. 101. Šifrovací tutoriál 9. ročník 1. sada 101. Šifrovací tutoriál Protože se luštitelské zkušenosti týmů velmi liší, rozhodli jsme se na začátek letošního ročníku zařadit úlohu, při které si všichni zopakují základní šifrovací

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3149 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_92 Jméno autora: Pavlína Sluková Třída/ročník:

Více

Úvod do filozofie Jana Kutnohorská

Úvod do filozofie Jana Kutnohorská Úvod do filozofie Jana Kutnohorská Úvod Etymologie Předmět filozofie Ontologie Prameny filozofického tázání Filozofické disciplíny Etymologie Filozofie z řečtiny PHILEIN - milovat SOPHA - moudrost V doslovném

Více

ROHYPNOL. 2. Východiska a zdroje filosofie. 3. Západní filosofie a orientální moudrost. 4. Obory filosofie. 5. Metody filosofie. 6.

ROHYPNOL. 2. Východiska a zdroje filosofie. 3. Západní filosofie a orientální moudrost. 4. Obory filosofie. 5. Metody filosofie. 6. ROHYPNOL 1. Vývoj filosofie - původně souhrn nerozrůzněného vědení - vývoj poznání diferenciace (př. Pythagoras rozdělit F na: etiku, logiku, fysiku nauka o přírodě) - Aristoteles: 1. filosofie metafyzika

Více

Sociální práce. bakalářské prezenční studium. základy společenských věd

Sociální práce. bakalářské prezenční studium. základy společenských věd Sociální práce bakalářské prezenční studium základy společenských věd Otázka 1 Sociologie je věda: a. zabývající se sociálními problémy, které se odehrávají v různých společenstvích b. studující prožívání

Více

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 10 VY 32 INOVACE 0114 0310

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 10 VY 32 INOVACE 0114 0310 Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace Šablona 10 VY 32 INOVACE 0114 0310 Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace

Více

M A T E M A T I K A A M O N A L I S A A N E B J E Z D R A V Y R O Z U M O P R A V D U Z D R A V Y?

M A T E M A T I K A A M O N A L I S A A N E B J E Z D R A V Y R O Z U M O P R A V D U Z D R A V Y? M A T E M A T I K A A M O N A L I S A A N E B J E Z D R A V Y R O Z U M O P R A V D U Z D R A V Y? JAN ÁMOS VÍŠEK Druhá přednáška INSTITUT EKONOMICKÝCH STUDIÍ, FAKULTA SOCIÁLNÍCH VĚD UNIVERSITA KARLOVA

Více

Typy a formy státu Prezentace pro žáky SŠ Spolufinancováno ESF a státním rozpočtem ČR, reg. č. projektu CZ.1.07/1.1.00/14.

Typy a formy státu Prezentace pro žáky SŠ Spolufinancováno ESF a státním rozpočtem ČR, reg. č. projektu CZ.1.07/1.1.00/14. Typy a formy státu Prezentace pro žáky SŠ Spolufinancováno ESF a státním rozpočtem ČR, reg. č. projektu CZ.1.07/1.1.00/14.0143 OPVK 1 Formy státu Forma státu je dána několika složkami: - formou vlády,

Více

M A T E M A T I K A A M O N A L I S A A N E B J E Z D R A V Y R O Z U M O P R A V D U Z D R A V Y?

M A T E M A T I K A A M O N A L I S A A N E B J E Z D R A V Y R O Z U M O P R A V D U Z D R A V Y? M A T E M A T I K A A M O N A L I S A A N E B J E Z D R A V Y R O Z U M O P R A V D U Z D R A V Y? JAN ÁMOS VÍŠEK Druhá přednáška INSTITUT EKONOMICKÝCH STUDIÍ, FAKULTA SOCIÁLNÍCH VĚD UNIVERSITA KARLOVA

Více

Epikúros versus stoikové Diplomová práce

Epikúros versus stoikové Diplomová práce MASARYKOVA UNIVERZITA PEDAGOGICKÁ FAKULTA Katedra občanské výchovy Epikúros versus stoikové Diplomová práce Brno 2008 Autor práce: Jana Říhová Vedoucí práce: PhDr. Erika Vonková BIBLIOGRAFICKÝ ZÁZNAM ŘÍHOVÁ,

Více

Otázka: Filozofie vznik, význam, disciplíny, základní přístupy. Předmět: Základy společenských věd. Přidal(a): Pedrino

Otázka: Filozofie vznik, význam, disciplíny, základní přístupy. Předmět: Základy společenských věd. Přidal(a): Pedrino Otázka: Filozofie vznik, význam, disciplíny, základní přístupy Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): Pedrino FILOSOFIE - filein = láska, sofie = moudrost => láska k moudrosti - způsob myšlení -

Více

Základy Politologie. Prerekvizity: žádné

Základy Politologie. Prerekvizity: žádné Základy Politologie Cílem je získat znalosti z oboru politologie, týkající se základních pojmů a klíčových oblastí veřejného a politického života. Charakteristika získaných vědomostí a dovedností: Kurz

Více

Konstruktivistické principy v online vzdělávání

Konstruktivistické principy v online vzdělávání Konstruktivistické principy v online vzdělávání Erika Mechlová Ostravská univerzita ESF Čeladná, 4.11.2005 Teorie poznání Teorie poznání, noetika - část filozofie Jak dospíváme k vědění toho, co víme Co

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 0 8 5 6 U k á z k a k n i h y

Více

Základy filozofie. Co je filozofie? Původ filozofie. Filozofie a mýtus.

Základy filozofie. Co je filozofie? Původ filozofie. Filozofie a mýtus. Základy filozofie Co je filozofie? Původ filozofie. Filozofie a mýtus. Neboť kdysi i dnes pobízí lidi k filozofování údiv. Kdo se však táže a je udiven, pociťuje nevědomost. Aby tedy unikli nevědomosti,

Více

SROVNÁNÍ ETIKY U PLATÓNA A ARISTOTELA COMPARISON OF ETHIC BY PLATO AND ARISTOTLE

SROVNÁNÍ ETIKY U PLATÓNA A ARISTOTELA COMPARISON OF ETHIC BY PLATO AND ARISTOTLE Technická univerzita v Liberci FAKULTA PŘÍRODOVĚDNĚ-HUMANITNÍ A PEDAGOGICKÁ Katedra: Filosofie Studijní program: B6101 Filozofie Studijní obor: Filozofie humanitních věd SROVNÁNÍ ETIKY U PLATÓNA A ARISTOTELA

Více

Antika: Řecko MGR. LUCIE VYCHODILOVÁ, 2012 VY_32_INOVACE_VYC2

Antika: Řecko MGR. LUCIE VYCHODILOVÁ, 2012 VY_32_INOVACE_VYC2 Antika: Řecko MGR. LUCIE VYCHODILOVÁ, 2012 Antika: Řecko Období Hlavní autoři Období 1. Ve kterém období existovalo antické Řecko? 2. Co bylo polis? Uveď dva nejznámější zástupce + jejich charakter. 3.

Více

-stanovení dogmat (základní články víry, učení nezpochybnitelné a neměnné)

-stanovení dogmat (základní články víry, učení nezpochybnitelné a neměnné) Otázka: Patristika Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): Michael Patristika (charakteristika a periodizace, představitelé, vztah křesťanství a pohanské filosofie, apologeti, myšlení sv. Augustina)

Více

filosofie je soustava kritického myšlení o problémech (bytí, života, člověka)

filosofie je soustava kritického myšlení o problémech (bytí, života, člověka) Otázka: Pojetí filosofie Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): Petr Novák filosofie je soustava kritického myšlení o problémech (bytí, života, člověka) klade si otázky ohledně smyslu všeho a zkoumá

Více

RENESANCE A OSVÍCENSTVÍ

RENESANCE A OSVÍCENSTVÍ RENESANCE A OSVÍCENSTVÍ pracovní list Mgr. Michaela Holubová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Holubová. RENESANCE A VĚK ROZUMU Renesance kulturní znovuzrození

Více

Filozofie staré Číny Konfucianismus Konfucius. Jana Kutnohorská

Filozofie staré Číny Konfucianismus Konfucius. Jana Kutnohorská Filozofie staré Číny Konfucianismus Konfucius Jana Kutnohorská Moudrost je přiznáním toho, že vím, co, vím, a že nevím, co nevím. Konfucia lze považovat za největšího muže čínských dějin. Jeho učení si

Více

Inovace: Posílení mezipředmětových vztahů, využití multimediální techniky, využití ICT.

Inovace: Posílení mezipředmětových vztahů, využití multimediální techniky, využití ICT. Datum: 5. 1. 2013 Projekt: Využiti ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_321 Škola: Akademie - VOŠ, Gymn. a SOŠUP Světlá nad Sázavou

Více

Racionalismus. Představitelé jsou René Descartes, Benedikt Spinoza, G. W. Leibnitz.

Racionalismus. Představitelé jsou René Descartes, Benedikt Spinoza, G. W. Leibnitz. Racionalismus poznání vyrůstá z racionálního myšlení je to učení, které vyzvedá přirozené poznání člověka zdůrazňuje význam vědy, vzdělání, osvěty a kultury hlásá suverenitu lidského rozumu. Představitelé

Více

Metodické listy pro kombinované studium předmětu Dějiny filozofie 1. Metodický list číslo 1

Metodické listy pro kombinované studium předmětu Dějiny filozofie 1. Metodický list číslo 1 Metodické listy pro kombinované studium předmětu Dějiny filozofie 1 Metodický list číslo 1 Název tématického celku: Charakter dějin filozofie a jejich etapizace, charakteristika literatury Cíl tématického

Více